Moet het dan op deze manier?

The drug (black fever) that could have cured Munia Devi through a series of cheap injections was identified decades ago but then died in the research pipeline because there was no profit in it.

A small charity based in San Francisco has conducted the medical trials needed to prove that the drug is safe and effective. Now it is on the verge of getting final approval from the Indian government. A course of treatment with the drug is expected to cost just $10, and experts say it could virtually eliminate the disease.

If approval is granted as expected this fall, it will be the first time a charity has succeeded in ushering a drug to market. (NYT)

Black fever is na malaria de dodelijkste parasitaire ziekte op de wereld. Fantastisch als deze organisatie – getrokken door een man met een missie – deze ziekte kan uitroeien. Maar eigenlijk is het belachelijk dat dit medicijn op deze manier uiteindelijk zijn weg naar de zieken moet vinden. Veel broodnodige medicijnen bereiken de armen niet omdat patenten en winsten van grote farmaceutische bedrijven belangrijker zijn. Hebben we ons niet allen achter de millenniumdoelen geschaard?

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 02 augustus 2006 :: 10.50 uur

31 Comments

31 reacties

 1. Quote om even de schaal van de ziekte aan te geven:
  “a disease known locally as kala azar, which kills an estimated half-million people worldwide each year”

  [quote]India has also signed an agreement with the governments of Nepal and Bangladesh to eradicate the disease, and the Bihar State government has shown a willingness to work with OneWorld Health.[/quote]

  The People – stupid enough to think they can change the world – … are the ones who do!

  Die 10$ is natuurlijk een mooi prijskaartje. Moet je nagaan hoe hoog die prijs zou zijn als het door een high-profit bedrijf gemaakt zou worden. En welk Amerikaans bedrijf gaat nou een medicijn ontwikkelen voor de arme bevolking van India en Bangladesh? Daar valt gewoon geen geld te verdienen… :(

  Reactie door René van Velzen — woensdag 2 augustus 2006 @ 11.24 uur

 2. @René van Velzen

  Geen geld te verdienen in India ? Ammehoela. De economie van India is booming. Het land zelf is prima in staat om zelfvoorzienend te zijn, daar zou geen Amerikaans bedrijf aan te pas moeten komen. Kernmacht India is prima in staat voor zichzelf te zorgen.

  Reactie door A.J. Kwak — woensdag 2 augustus 2006 @ 12.11 uur

 3. @2 Neemt niet weg Alfred, dat de armoede onder miljoenen Indiërs schrijnend is. Het profijt van de economische opleving zou wel eens in het nadeel van de aller armste kunnen zijn. Het is prachtig als daar de infrastructuur verbeterd wordt als je nog geen fiets hebt.

  Reactie door Gandalf — woensdag 2 augustus 2006 @ 12.19 uur

 4. Onze manier van weldoen en economie bedrij
  ven, met de ‘grote jongens en meiden’ als
  voorbeeld, benadert intussen al evenzo een Ameri p a n i s c h dénken én doen, en kan nog wel enige kritiek gebruiken,om
  te beginnen binnen onze eigen Oppositie, die zelfs het Amerikaanse denken beginnen af te leren. Niet zelden na uitvoerige gesprekken met al die repatrianten die,intussen van een koude kermis dáár, hier weer thuisgekomen zich ‘herboren’ voe
  len,maar hoe lang dát zal gaan duren???

  Wacht maar:
  vandaag is het DE 112, 112, 112, 112 alarm
  die moet gaan werken, oftewel nog 112
  Hoâgse noâchies en het is dan de grootst
  mogelijke Verkiezingskermis in Nederland.

  Botje bij botje moeten WIJ gaan néérleggen
  om de zaken weer keihard op scherp te gaan
  stellen…anders dan dat wij mensen erop
  sturen om een zgn vredesmissie te gaan
  behartigen….

  Wat kan ik me erop verheugen! Niet alles
  verandert in één oogopslag, maar dát er
  veranderd zal worden als sloeg een Tzunami
  toe, is een ding dat zeker is en zal worden gemaak door een ménselijke coalitie
  binnen het nieuw te vormen Kabinet !

  Reactie door Madelief — woensdag 2 augustus 2006 @ 12.21 uur

 5. Wat nou Jan? het is toch kwestie van VRIJE MARKT denken.

  Wacht nog even, we zijn er ook toch mee bezig om onze gezondheidszorg aan de vrije markt te verbasten.

  Reactie door walking bull — woensdag 2 augustus 2006 @ 12.30 uur

 6. De eerste levensbehoeften, zoals voedsel en medicijnen, mogen eigenlijk geen winstgevende zaken te zijn.

  Dezen als economisch wapen te gebruiken, is een van de ergste misdaden van de politiek en de hebzucht!
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — woensdag 2 augustus 2006 @ 12.41 uur

 7. @Amita
  Helaas als het niet meer winstgevend is is er ook geen prikkel meer voor degene die produceren. Dat is helaas de praktijk. Dat heeft maoistisch China en de USSR wel bewezen met hun hongersnoden.
  Wat echter al jaren onderbelicht blijft is de overbevolking. Meer dan 6 miljard mensen is meer dan de aarde aankan.
  Daar zit het echet probleem. Alleen dat durft niemand aan te pakken mede doro de gijzeling van religies die prediken dat je zoveel mogelijk kinderen moet maken. Gevolg de teloorgang van de natuur.

  Reactie door Klaas — woensdag 2 augustus 2006 @ 12.55 uur

 8. Toevallig gisteren een docu op de BBC gezien over de gezondheidszorg in Cuba.
  En die is ondanks de beperkte middelen een van de best scorende.
  Alleen Canada scoort beter als het gaat om de laagste infant sterfgevallen.
  Geeft je te denken. Blijkbaar is alsmaar meer geld pompen in de gezondheids industrie niet de oplossing. Er moet een andere manier zijn waarop farmaceutische bedrijven gerunt worden.

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 2 augustus 2006 @ 13.48 uur

 9. @6 Klaas
  Ja, daar zit een heleboel waarheid in.
  Maar het gaat niet alleen om poen, maar ook om macht! Kijk maar naar de israëlische boycot van Palestina.

  Aids is b.v. ook ontstaan in een laboratorium, ondanks alle sprookjes die daarna hierover zijn verteld.

  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — woensdag 2 augustus 2006 @ 13.54 uur

 10. het failliet van het kapitalisme, het kapitalistische systeem heeft nergens antwoorden op; niet op armoede, niet op medische zorg, niet op de klimaatsveranderingen want alles kost geld

  Reactie door edwin — woensdag 2 augustus 2006 @ 14.31 uur

 11. @ A.J. Kwak

  Zeker kunnen de Indiers voor zichzelf zorgen, dat hebben ze wel bewezen. Samen met de Amerikaanse farmaceutische industrie hebben ziekenhuizen experimentele medicijnen getest op mensen, waarvan de aanvragen niet goedgekeurd waren, en de patienten niet op de hoogte waren.
  En als echte Neo-liberaal lieten ze de patienten ook nog eens zwaar betalen voor de experimentele drugs.

  Reactie door alexander — woensdag 2 augustus 2006 @ 15.25 uur

 12. @9
  Aids in een lab ontstaan en de mens stamt van Adam en Eva af wat een BS, wie gelooft er nu in sprookjes!

  je kunt niet verwachten van farmaceutische bedrijven die honderden miljoenen investeren om ooit een keer een goed verkopend medicijn op de markt te brengen (de pil, vigra, prozac, allemaal prachtige uitzonderingen) ook nog liefdadigheid organisatie gaan spelen door medicijnen weg te geven. daar hebben we overheden voor. die naar mijn bescheiden mening twee dingen moeten doen: 1. universiteiten en andere academische instellingen dusdanig sponsoren dat ze zulke medicijnen kunnen maken, en weg kunnen geven. 2. het belangrijkste, derde wereld landen de kans moeten geven zich te ontwikkelen. zodat en aan de overbevolking langzaam een einde kan worden gemaakt, meer (breed uitgesmeerde) welvaart, meer ontkerkelijking, meer geboortebeperking. bovendien kunnen farmaceuten dan hun producten in de derde wereld tegen een goede prijs verkopen.

  @10 het falliet van het kapitalisme…. mensen met gevoel voor humor zijn er zijn hier genoeg. het falliet van andere meer sociale stromingen is allang een feit. hoewel falliet wel een kapitalistische term is. een stromingen zoals het communisme konden niet falliet maar zijn al wel jaren dood begraven en inmiddels door de wormen opgegeten, mensen die dat nog niet door hebben leven zoals de leiders van de ozo prachtige kernmachtige, communistische, heilstaat Noord Korea (nieuwe spelling???;)) in de 18e eeuw.

  en dan ga ik nu maar weer aan het werk, geld verdienen, kennis vergaren, voor mezelf en voor de mensheid.

  Reactie door Jaap — woensdag 2 augustus 2006 @ 16.47 uur

 13. Dat deze schandelijke toestanden nog steeds bestaan anno 2006 bewijst maar weer eens hoe het mis is met de Westerse beschaving!

  Reactie door e.krul — woensdag 2 augustus 2006 @ 16.57 uur

 14. Men laat liever mensen creperen, dan bonussen en woekerwinsten mis te lopen.

  Is er nog hoop voor de mensheid die dit op zijn geweten heeft?

  Reactie door e.krul — woensdag 2 augustus 2006 @ 17.00 uur

 15. 3 Gandalf

  Daar heeft de Indier wat op gevonden, het kastenstelsel is het geweten van het volk en zo zag men uit over het land en zag men dat alles goed was!

  Reactie door e.krul — woensdag 2 augustus 2006 @ 17.02 uur

 16. @10 Edwin Dank je gozer! Eindelijk iemand die dit ook durft te zeggen! Om de één of andere bizarre reden zie je ook in ons land dat we hoe laner hoe meer Amerikaans kapitalistisch worden met alle schrijnende gevolgen van dien. Zolang Amerika top-dog in de wereld is, gaan de meeste landen de zelfde kant uit. En dan is het deste tekenender dat juist uit dat land een bedrijfje komt da protesteert, de kont tegen de kribben gooit en zegt dat dit anders moet met dat medicijn.

  En inderdaad, laten we ook niet al te veel afgeven op het Kastestelsel, want het heeft wel millennia lang sociale vangnetten verzorgd die dus nu in een rap tempo worden afgebroken zonder dat er in dat land iets goed voor in de plaats komt.

  Reactie door haby — woensdag 2 augustus 2006 @ 18.25 uur

 17. Jaap, gevoel voor humor? er is wetenschappelijk aangetoond dat het mogelijk is dat over 10 jaar half nederland al blank staat, is dat humor?

  heb ik het over een heilstaat? de wereld heeft het tienduizenden jaren gered zonder kapitalisme, is maar een systeem van afspraken, je kan die afspraken zo veranderen dat je het beste neemt uit elk systeem waarmee je dingen wel kan oplossen en ook de beloning voor creativiteit en werken in stand houdt en dat is wat anders dan communisme, kijk eens wat verder dan je neus lang is

  wat heb je aan dit systeem als er op deze aardkloot over zeg maar 50 jaar niet meer te leven is?

  Zou eens kijken naar An Inconvenient Truth, misschien word je dan wakker

  Reactie door edwin — woensdag 2 augustus 2006 @ 18.59 uur

 18. alle problemen op deze wereld hangen aan elkaar;

  wij kunnen vinden, en dat is ook nodig voor ons klimaat, dat ze in brazilie het regenwoud met rust moeten laten maar als iemand daar moet kiezen tussen dood gaan van de honger of het kappen van een boom dan kapt die die boom

  wij kunnen vinden vol is vol maar zo lang er armoede heerst in grote delen van de wereld zullen ze er alles aan doen om hier te komen

  wij kunnen vinden dat de medische zorg in andere delen van de wereld ons probleem niet is maar tegenwoordig vlieg je ziektes binnen 24 uur heel de wereld over

  ik vind dat alle wereldburgers een basisuitkering moeten krijgen die net genoeg is voor een dak boven je hoofd, verwarming, eten en medische zorg, voor de rest moet je gewoon volgens de kapitalistische principes werken

  zo kan je er ook voor zorgen dat er heel vlug wordt overgestapt op niet vervuilende energiebronnen

  ik vind dat er binnen de vn 2 kamers moeten komen met een landen en een volkerenbond, waarbij volkeren minder gebonden zijn aan grenzen en volken en hun cultuur gewaarborgd zijn en een vorm van autonomie hebben zonder dat een landsbelang daarvoor wordt opgeofferd anders is dit toch niet haalbaar en hiermee los je de meeste conflicten op

  geen heilstaat maar een wereld die recht doet aan iedereen

  Reactie door edwin — woensdag 2 augustus 2006 @ 19.28 uur

 19. @12.Jaap
  Investeringen van miljoenen?!? In wat?
  Snoepreisjes voor die artsen die hun medicijnen voorschrijven, of voor de onderzoeken die “getest” worden in derde wereldlanden?
  Deze farmaceutische bedrijven hebben geen concurentie.

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 2 augustus 2006 @ 19.45 uur

 20. @ 12 Jaap
  @ 18 Edwin

  @12

  Henri O binnengeslopen in wormpje Jaap?
  Dat zou je wel willen he: de overheid in dienst van de play boys en de andersom!
  En weer zit je te brallen! Uit eigenbelang!! Dat werk van jou vertrouw ik voor geen cent. Zeker met overheidssubsidie om ze daarna het een en ander uit handen te nemen? Failliete boel, alias Jaap! Leer van mensen op dit weblog voor een MENSELIJKE zaak. B.v. van:

  @ 18

  Edwin, helemaal mee eens! Ieder mens op aarde heeft hier recht op. Dit hoort bij mensenrechten. Want de rijken leggen alleen maar plichten op en behouden het recht voor zichzelf. Ik kijk uit naar de teloorgang van het kapitalisme. Hier kunnen we munt uitslaan voor een goede toekomst! Nog even… de laatste loodjes wegen het zwaarst. En weer is een bolwerk kapot gegaan aan MISBRUIK.

  Reactie door Gloria — donderdag 3 augustus 2006 @ 0.39 uur

 21. schattig hoe mensen op dit weblog het niet kunnen/willen snappen…. net zo schattig als dat het jammer is

  Reactie door Jaap — donderdag 3 augustus 2006 @ 1.14 uur

 22. @ 21 Jaap

  Gebruik dat rechtse vingertje niet om naar anderen te wijzen. Wijs naar jezelf!
  Misschien kan jij NU nog niet begrijpen wat veel mensen op dit weblog wel begrijpen. Maar dat is een kwestie van ontwikkeling. Loop jij voorlopig nog maar dit domme bolwerk achterna en je zult zien: je wordt erin geluisd. En ook jij zal failliet gaan aan korte termijnplanning. Namelijk niet verder kijken dan je neus lang is. Richting eigen broekzak! En die stiekeme binnenzakken. Nog even Jaap…sjouw nog maar een paar loodjes goud naarbinnen en het is oud ijzer! Want de motten zullen je pakken aanvreten en tot stof zullen we vergaan.
  Beetje werken aan lange termijnplanning, Jaap! Voor hier, straks en later!
  En voor NU? Het moet rigoreus anders. Weg met de geldverspillers, want het komt NIET op de goede plaatsen. De hardstwerkenden worden afgebeuld. De armen worden armer gemaakt. Uitmergeling van het volk. En dat heet MISBRUIK! MISHANDELING!

  Kapitalisme? Veredeld COMMUNISME! Niets meer voor de leefcommune: samenleving! Maar louter en alleen voor die harde ijzeren kern die het volk met hun KAPITAAL in de greep wil houden. En wat daaruit voortvloeit? Deze keer BUSH. En zie dit kabinet: zijn volgelingen!
  Zij rollen vanzelf van hun plaatsen. Als het volk maar opgroeit dan is het FINITO. Bevrijdingsfeest! En dan? Op naar een wereld die plaats geeft aan iedereen: geen arm, geen rijk maar WELDAAD voor allen. En daar houdt de SP rekening mee. Dus Jaap, ontwikkel je sociaal en kom erbij! En laat varen dat luchtkasteel van de sprookjesprinzen. Hun rijk is een nachtmerrie voor de meerderheid, waaraan ze hun kapitaal ontlenen. Dit rijk MOET onderuit gehaald worden door diezelfde meerderheid! Zodat we eindelijk munt kunnen gaan slaan uit het kapitaal dat ons allen toebehoort en op basis van politiek verantwoorde keuzes onder het volk wordt verspreid. Hiervoor kunnen we ons vertrouwen in de SP stellen.

  Reactie door Gloria — donderdag 3 augustus 2006 @ 2.59 uur

 23. Heeft iemand de film “the constant gardener” al gezien. Nou, die zegt genoeg.
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — donderdag 3 augustus 2006 @ 7.08 uur

 24. @ 18 Edwin,
  Ja, een basisuitkering voor iedereen. Ben blij hier een medestander voor te vinden.
  Het is de oplossing voor veel problemen, en een eerste vereiste om terrorisme te voorkomen.

  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — donderdag 3 augustus 2006 @ 11.33 uur

 25. Aanvulling: – Ik zou het wel willen koppelen aan de invoering van een sociale dienstplicht, ook voor iedereen.

  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — donderdag 3 augustus 2006 @ 11.34 uur

 26. @18 Goed idee Edwin.

  @10 Leg je de vinger precies op het plekje dat ze volledig willen verzwijgen.

  Ik zal het ook aanvullen: het is mij nooit duidelijk geworden wat andere concurerende systemen zouden ECHT sociaal en economisch kunnen bereiken want met imbargo’s (45 jaar!) en wurggrepen (Cuba) en/of imperialistische oorlogen (Joegoslavië) werden ze onderuit gehaald.

  Men praat over concurrentie maar houdt zich niet eerlijk eraan en meet steeds met twee maten.

  Reactie door walking bull — donderdag 3 augustus 2006 @ 12.32 uur

 27. Heel verhaal ingetikt, en hop pleite.

  Reactie door alexander — donderdag 3 augustus 2006 @ 13.03 uur

 28. Pas maar op, krijg je straks bij een nieuwe poging als je pech hebt een melding dat het systeem denkt dat je iets dubbel aan het invoeren bent…

  Reactie door Haby — donderdag 3 augustus 2006 @ 13.34 uur

 29. De mensen die zich de milleniumdoelen hebben gesteld hebben dat gedaan voor de buitenwereld ter bekoming van politieke macht. De mensen die die doelen hebben gesteld, heren politici, zijn totaal onbetrouwbaar gebleken en zullen dat waarschijnlijk wel altijd zijn.
  Ze zijn alleen uit op eigenbelang. Niet ik maar de ander moet er wat aan doen, dat bedoelde ik toen ik de doelstellingen onderschreef.

  Reactie door Henny — donderdag 3 augustus 2006 @ 14.16 uur

 30. 12. Zoiets als in China Jaap?

  Reactie door Henny — zaterdag 5 augustus 2006 @ 20.40 uur

 31. 28 dat doen we ook maar het eerste is niet opgenomen

  Reactie door Henny — zaterdag 5 augustus 2006 @ 20.42 uur