Parelmoerwolken

Parelmoerwolk

Australische wetenschappers onderzoeken de zeldzame zogeheten ‘parelmoerwolken‘ boven Antarctica. Alhoewel zeldzaam en mooi zijn deze wolken ook een teken van het veranderende klimaat op aarde.

“These clouds are more than just a curiosity. They reveal extreme conditions in the atmosphere and promote chemical changes that lead to destruction of vital stratospheric ozone.”

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 04 augustus 2006 :: 14.00 uur

32 Comments

32 reacties

 1. We ruineren steeds verder onze ecosfeer dat ons in leven houdt denkend dat het allemaal maar kan.

  Als men maar fanatiek blijft geloven in de voortdurende expansie en groei van de markt. Wat een destructieve fundamentalisme!

  Reactie door walking bull — vrijdag 4 augustus 2006 @ 14.06 uur

 2. @1 En religies die prediken dat we maar aan moeten fokken helpen daar ook niet aan mee.

  Reactie door Klaas — vrijdag 4 augustus 2006 @ 14.38 uur

 3. The snelst groeiende “markt” is natuurlijk de wereld overbevolking,
  Maar zo als gewoonlijk is men voor verschillende redenen erg stil met betrekking tot dat probleem.
  In 1900 een wereldbevolking van 1.6 miljard, in 2000 stond de tikker op 6 miljard, in 2050 gaan onze kinderen deel uitmaken van een wereldbevolking met 12 miljard heel veel arme mensen.

  Reactie door Hawkey — vrijdag 4 augustus 2006 @ 14.42 uur

 4. Wat lees ik? Snelst groeiende markt? Overbevolking? Hm, over een tijdje misschien op het menu Aziaatjes met sesamzaad? Of gerookte Europeaan op de barbeque? Miscchien extra vette Amerikaan-burger met extra uitje en chillisauce? Krijgen we helemaal een uniek ander klimaat!

  Maar die wolken zijn mooi! En ik geloof nog niet dat ze een teken zijn van rampen aan het klmaat- Eerder dat ze een teken zijn dat we nog niet voldoende weten van onze atmosfeer om dit soort wolken te herkennen.

  Reactie door Haby — vrijdag 4 augustus 2006 @ 14.51 uur

 5. Geleerden die zich met dit onderwerp bezighouden zijn het bijna allemaal met elkaar eens, dat het broeikaseffect bestaat en dat de luchtvervuiling daarbij een rol speelt. Alleen de exacte bijdrage van de vervuiling is omstreden.

  Volgens klimatologisch onderzoeker Robert Dunbar warmt de aarde zo snel op, dat op de Zuidpool in een of twee eeuwen weer bomen kunnen groeien. Door de toename van kooldioxide in de dampkring wordt het landschap daar weer als twintig miljoen jaar geleden: bomen, bosjes en grasvelden.(bron: Algemeen Dagblad van vandaag).

  (Bovenstaande had ik eerder geplaatst onder: “Waar wonen we in 20025?” van 12 juli jl.).

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 4 augustus 2006 @ 14.59 uur

 6. @4 Ja hoor Haby en dat allemaal voor een hebykrats.

  Reactie door Bijdehandje — vrijdag 4 augustus 2006 @ 15.23 uur

 7. Kijk als men er zo zeker van is dat dit allemaal door klimaat verandering komt, wordt het hoog tijd daar eens wat aan te doen ipv. er alleen maar over te zemelen.
  Amerika eens gaan aanpakken, dat zijn de grootste vervuilers.

  Reactie door Bijdehandje — vrijdag 4 augustus 2006 @ 15.26 uur

 8. Het is jammer dat veel onderzoek op dit moment natte vinger werk is, ze weten het nog allemaal niet precies. Feit is wel dat aardse opwarming op een gegeven moment onvermijdelijk is. Het is al vaker gebeurd, en zal ook nog wel vaker voorkomen.

  Overbevolking en het daarmee gepaard gaande energieverbruik is zeker een factor die meespeeld in dit alles.

  De beste manier is om co2 om te zetten in zuurstof, ik weet niet in welke mate hier onderzoek naar gaande is?

  Reactie door Jan Pruimboom — vrijdag 4 augustus 2006 @ 15.41 uur

 9. Overigens wil ik er aan toevoegen dat door overbevolking niet alleen het energie / grondstoffen verbruik een bepalende factor is, maar ook zeker de drastische veranderingen in het aardse ecosysteem. Dat door deze overbevolking stevig ontregeld raakt. Dit verstoorde evenwicht zal een aanzienlijk deel van het probleem uitmaken.

  Reactie door Jan Pruimboom — vrijdag 4 augustus 2006 @ 15.45 uur

 10. Alles prachtig en mooi Jan Pruimboom, maar er is wel onomstotelijk vast komen te staan dat Amerika de grootste vervuiler is en deze het verdommen om er iets aan te doen.
  Ach ja. wat wil je ook, God blesh America!
  Stelletje hypocrieten dat het zijn.

  Reactie door Bijdehandje — vrijdag 4 augustus 2006 @ 17.09 uur

 11. @10 Bijdehandje
  en zie ik het al weer aankomen dat daardoor onze milieuheffing weer zal moeten gaan stijgen zeker?!

  net als dat het gescheiden inzamelen van huisafval groen/grijze bak een idioot iets is omdat er nog maar 1 verbrandings/verwerkingsoven in ons land is die dat ook gescheiden kan verwerken,de rest word gewoon nog bij elkaar gegooid omdat anders alle andere verbrandingsovens uit elkaar barsten door oververhitting[grijs afval] dat moet verkoeld worden met? JUIST groen afval! en wij maar betalen en ons best doen om het gescheiden in te leveren.

  Reactie door iew — vrijdag 4 augustus 2006 @ 18.30 uur

 12. Ik moet nu helaas even weg, maar wil later nog uitgebreider reageren. Ik doe het nu dus even kort.

  Ik wilde nog even ingaan op het feit overbevolking. Wat vaak vergeten wordt is dat de mens zelf ook co2 uitstoot als afvalstof van zuurstof (Bomen bv. doen het tegenovergestelde). Hiermee wil ik duidelijk maken dat er een heleboel factoren zijn die een rol spelen bij de co2 overbelasting die nu speelt, en daarmee een versnelde opwarming van de aarde bewerkstelligen.

  Ik kom hier nog graag op terug.

  Reactie door Jan Pruimboom — vrijdag 4 augustus 2006 @ 18.58 uur

 13. Op de valreep.

  Vergeet ook niet dat je frisdrankje zijn bubbeltjes ontleent aan co2.

  Reactie door Jan Pruimboom — vrijdag 4 augustus 2006 @ 19.18 uur

 14. @13 Jan pruimboom,

  Ik drink geen frisdrank met bubbeltjes.
  En helaas dat termpje van ik moet nu even weg, komt me iets te bekend voor.

  @11 Iew,

  Reken maar dat de milieubelasting omhoog gaat, maar de rotzooi scheiden, vergeer het maar. Betalen? JA! Maar het gaat allemaal op de grote hoop.
  Waar dan nog eens bovenop komt dat Amerika het verdomt om ook maar iets aan de vervuiling te doen.

  Reactie door Bijdehandje — vrijdag 4 augustus 2006 @ 19.24 uur

 15. @ Iew
  Vergeer moet vergeet zijn.
  Ik ben héél boos!

  Reactie door Bijdehandje — vrijdag 4 augustus 2006 @ 19.26 uur

 16. @ Bijdehandje drinkt ook geen bier, champagne, lambrusco of andere aanverwante zaken? (rustig uitademen.. :) )

  Reactie door Marc B — vrijdag 4 augustus 2006 @ 19.39 uur

 17. @16 Marc B.

  Inderdaad.
  Geen bubbels.
  Héél soms een goed glas rode wijn, als de financiën het toelaten.

  Reactie door Bijdehandje — vrijdag 4 augustus 2006 @ 19.58 uur

 18. @ 11 iew

  Precies! Ik heb dan ook zo mijn eigen manier van verzamelen gevonden.
  Daarbij geloof ik dat de natuur OORLOG onnatuurlijk vindt. En zo moeilijk is het niet om auto’s razendsnel op ‘water’ te laten rijden en dat allerlei uitstoten een filtertje nodig hebben, zoals ik dit ook met mijn sigaret doe. Zo’n pijpje houdt teer tegen.

  Verder vrees ik dat wij nog steeds denken dat de Aarde het middelpunt van het heelal is. Galilei Galileo had daar toch een andere kijk op. De kerken gaven het eeuwen later toe, alvorens ze velen hiervoor in de ban hebben gedaan.

  Blijft wel dat we onze Aarde niet als een afgesloofde moeder moeten behandelen. Beetje respect! Ze doet zo haar best om alles weer in natuurlijk verband te trekken en daar kunnen hele bijzondere wolken door ontstaan. Amazing!

  Reactie door Gloria — vrijdag 4 augustus 2006 @ 23.21 uur

 19. @ 18

  corr. Moet zijn inzamelen.

  Reactie door Gloria — zaterdag 5 augustus 2006 @ 0.48 uur

 20. Dachten de mensen maar dat de aarde het middelpunt van het heelal was!!! Dan zouden ze haar misschien eindelijk eens met het heilige respekt behandelen dat zij verdient! Nu denken de mensen dat zij het middelpunt van het heelal zijn en dat alles om hen draait. Dat de aarde er voor hen is en dat het verder dus niet uitmaakt hoe zij met de dingen om hen heen omgaan. De aarde is ons grootste goed. Behandelen wij die niet goed, dan spuugt zij ons op den duur uit. Het wordt hoog tijd zeer hoog tijd dat mensen eens gaan luisteren naar de signalen die de aarde ons geeft- Wij moeten ons eindelijk weer gaan aanpassen aan de aarde, want de aarde kan zich maar beperkt aan ons aanpassen. Op een bepaald moment is het afgelopen voor ons en dan wordt het een te warme of te koude planeet met te weinig mogelijkheden om ons op in stand te houden.

  Reactie door haby — zaterdag 5 augustus 2006 @ 13.05 uur

 21. @ 20 haby

  De Aarde is sterker dan de mens. Hier er daar beeft zij of trekt zij in een enorme kramp samen om met grof geweld huizenhoge golven op kusten neer te storten.
  Om nou te zeggen dat moeder Aarde dan protesteert?
  Ik weet het niet, maar als mens zijn we wel sterk geneigd om alles op onszelf te projecteren. Moeder Aarde werkt meer samen met de Maan en die aantrekkingskracht geeft ook behoorlijke beweging. In hoeverre alles met elkaar in verband staat?
  Ik vind het nog steeds heel wonderbaarlijk dat deze planeet nog niet is geraakt door een of ander obstakel dat uit z’n baan is gevlogen. Alles wordt toch wel in goede banen geleid. Tot nu toe…

  Er moet zeker beter nagedacht worden over hoe WIJ met de Aarde omgaan. Het is geen vuilnisbelt! Fabrieken mogen hun gang gaan en het kruid van de oorlogen zullen ook geen goede vruchten afwerpen. Je kunt maar niet alles in de lucht gooien, net zomin als wij alles maar op straat kunnen gooien.
  Het is toch alles een kwestie van mentaliteit en beschaving en dit gaat vaak samen met bewustwording.

  Reactie door Gloria — zaterdag 5 augustus 2006 @ 13.57 uur

 22. america vervuilt omdat er in de amerikaanse regering van die bijdehandjes zitten.

  Reactie door carla — zaterdag 5 augustus 2006 @ 16.06 uur

 23. @22 Carla,

  Wat ben jij een kleinzielig dom exemplaar zeg.
  Kom eens met iets zinnigs ipv alleen domme opmerkingen, zoniet ga terug naar je VVD-vriendjes, pas je beter thuis.
  helaas ben ik niet de eerste die dit zegt.
  Carla, tabéé, ga maar lekker samen met het orakel van Diever Hans kwaakgraag een bolknak opsteken.

  Reactie door Bijdehandje — zaterdag 5 augustus 2006 @ 17.27 uur

 24. Volgens mij wordt de lucht ook aardig vervuild door het gescheld op elkaar hier…

  Reactie door Haby — maandag 7 augustus 2006 @ 11.46 uur

 25. @24 Haby,

  Schijnheilige onderhuidse rotopmerkingen houd ik niet van en Carla vraagt erom.

  Als ze een beetje ballen had gehad, dan had ze regelrecht aan mijn adres een opmerking kunne plaatsen.

  Reactie door Bijdehandje — maandag 7 augustus 2006 @ 14.00 uur

 26. Zo… Dat klaart de lucht weer een beetje op…! Sorry Bijdehandje- Ik ben bezig met een vreselijke rotklus op mijn werk en in een van de schermpjes heb ik de weblog er bij staan om het nog enigszins te kunnen volhouden hier. Maar ik begrijp je punt als ik er vanuit ga dat Carla en jij elders ook nog in elkaars haren zijn beland. 1 opmerking van Carla hier kan het hem toch niet exact hebben gedaan en anders- drink eens een glaasje alvorens te reageren…? Maar ik vind dat je gelijk hebt als je zegt dat de VS wel heel erg kort door de bocht gaat als het het schoonmaken van de wereld aan de rest van de wereld overlaat- De Kiotoprotocollen en zo. Maar ja, dan denk ik- laat ons dan het goede voorbeeld maar gewoon geven. Uiteindelijk spinnen wij daar meer garen mee dan domweg te gaan wachten op OlieboerBush en zijn trawanten.

  Reactie door Haby — maandag 7 augustus 2006 @ 16.24 uur

 27. @26 Haby,

  En dat is nou juist het probleem. Wij kunnen hier zoveel doen als mogelijk, maar als die verrekte olieboer consequent alle verdragen aan z’n laars lapt, is het water naar de zee dragen.
  Ieder land zal hier aan mee moeten werken.
  Nederland lost dit probleem niet in z’n ééntje op.
  Dan begint het te lijken op het gevecht van Don Quisot (hoe die ook heten mag) tegen windmolens.

  Reactie door Bijdehandje — dinsdag 8 augustus 2006 @ 8.45 uur

 28. Geen windmolens! Olievlek! Wij beginnen, worden groot en sterk en vooral gezond en de rest moet ons dan wel volgen! Veel beter dan vechten tegen de bierkaai of tegen windmolens! Windmolens moet je niet tegen vechten maar juist toepassen! Hoe meer hoe beter! Elke dijk, elke boerderij een paar windmolens. Meer geld stoppen in de ontwikkeling van hoog-rendementsdynamo’s en opslagmethodes voor electriciteit. Laat Bush maar lekker creperen in zijn vervuiling en laat ons gezond worden en er winst mee maken!

  Reactie door Haby — dinsdag 8 augustus 2006 @ 10.21 uur

 29. @28 Haby,

  Allemaal mooi en idealistisch, maar Nederland begint niets tegen het veranderde klimaat als niet alle landen hier aan mee werken.

  Reactie door Bijdehandje — dinsdag 8 augustus 2006 @ 13.12 uur

 30. Klopt! Maar iemand moet beginnen! Als we met z’n allen stommetje gaan spelen, gebeurt er helemaal niks en zijn we zo wie zo verloren!

  Reactie door Haby — dinsdag 8 augustus 2006 @ 13.16 uur

 31. Niet geschoten is altijd mis. Beter geprobeerd en misschien toch nog geslaagd in plaats van gefaald dan niets gedaan en hoe dan ook gefaald.

  Reactie door Haby — dinsdag 8 augustus 2006 @ 13.17 uur

 32. Ben ik met je eens Haby, maar alles wat Nederland er aan doet is maar en druppeltje op de gloeiende plaat, wat weer verdamt waar je bijstaat.
  Iemand moet het voortouw trekken, maar hélaas Nederland alléén zet geen zoden aan de dijk.
  (wat een woordspeling) :mrgreen:
  Ieder land zal z’n steentje (zandzakje)moeten bijdragen.

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 10 augustus 2006 @ 14.49 uur