Omgekeerde wereld

Er zijn in de wereld meer zwaarlijvigen dan mensen die honger lijden en er zijn dringend economische prikkels nodig om dit probleem tegen te gaan. Dat heeft een Amerikaanse professor in de voedingsleer, Barry Popkin, deze week gezegd op een congres van de Internationale Bond van Landbouweconomen in het Australische Queensland. (nu.nl)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 16 augustus 2006 :: 17.10 uur

22 Comments

22 reacties

 1. Hoeveel zal deze professor zelf wegen?

  Reactie door Ouwe Dirk — woensdag 16 augustus 2006 @ 17.33 uur

 2. Wat bedoeld hij eigenlijk met economische prikkels?
  Kapitalisten hun geldbuidel laten vullen en de werkenden dan niet hun maag?

  Maar het is zeker dat alles door het mondje gaat, wanneer ik op strand of in het zwembad de personen bekijk of op straat.

  Reactie door Ouwe Dirk — woensdag 16 augustus 2006 @ 17.42 uur

 3. Ik kan me dat niet goed voorstellen, maar als het waar is weet ik wel een paar ecomomische prikkels: maak gezond (biologisch) voedsel half zo duur, en de vette hap drie keer zo duur, net zoals de benzine (behalve voor invaliden) – gaan we meer lopen en fietsen. Is het file-probleem ook meteen opgelost, hoeven er geen nieuwe snelwegen meer bij, en het gespaarde geld kan naar onderwijs en gezondheidszorg.
  En weg met de bio-industrie!

  Reactie door Marjolein — woensdag 16 augustus 2006 @ 17.44 uur

 4. Lulkoek. Alles wordt uitgedrukt in financiele prikkels. Het is belangrijk dat er eens echt en eerlijk over de waarde van voedsel gesproken wordt, zonder belangenverstrengelingen. Voor een eerlijke voorbeelden kijk dan maar eens naar het programma keuringsdient van waarde.
  Daar wordt uit de doeken gedaan wat voor en kattesprongen sommige vleesverwerkende bedrijven maken om hun troep kwijt te raken.

  Echt eerlijk voedsel is bijna niet meer te krijgen. De alternative winkels hebben de commercie ook al ontdenkt en beginnen ook de boel op te lichten. Heb laatst weer eens een stukje vlees gegeten van een boer, die zijn eigen varken houdt (en deze voedt met aardappelen, mais en graan).
  Het vlees van dit beest hoeft niet eens gekruidt te worden. Het heeft een volle smaak van zich zelf, en als je het bakt dan blijft het even groot.

  Straks worden de gemannipuleerde zooi door onze strotten gedrukt, omdat de winstmarges daarop nog groter zijn. Ben benieuwd hoe het menselijk lichaam, op lange termijn, daar op reageert.

  Reactie door Alexander — woensdag 16 augustus 2006 @ 17.46 uur

 5. Misschien mag je niet alles met financiele prikkels stimuleren Alexander, maar zolang een zak chips van de Lidl/Aldi goedkoper is dan een fatsoenlijke boterham met kaas, zolang een zak frieten en een doos frikandellen een gezin een week van de honger afhelpen voor 3 euro en zolang er steeds meer mensen in Nederland zijn die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen…… zou Marjolein´s tip wel werken.
  Ik ken ouders genoeg die gewoon geen fruit meer kunnen kopen, geen verse groente, geen verse melk…. En dan laat de regering spotjes uitzenden (voor een aanzienlijk bedrag) waarin ook nog gehamerd wordt op 2 stuks groente en 2 ons fruit, alsof die ouders zich niet al schuldig genoeg voelen over alles wat ze hun kinderen moeten ontzeggen.

  Reactie door Irma — woensdag 16 augustus 2006 @ 19.37 uur

 6. 4 alexzander,,bv
  alle mensen die varkensvlees/gehakt/varkenslapjes/hamburgers etz eten .
  eten dus geneties gemannipuleerdt?(wow uitspreken wil nog) indirect,
  dus niet straks?? dat gebeurt al jaren.
  alle varkens,die in eu worden gevokt voor het vlees,zijn zogenaamdt niet gemannipuleerdt,,
  maar vreten allemaal geneties gemanupuleerde ik meen mais/varkensvoer,,dat komt uit landen,midden amerika??waar dus wel de planten/jeses nog een keer/geneties gemannipuleerdt worden verbouwd.
  zodat ze besproeit kunnen worden met roundup.daar gaat alles van kapot,ook de diertjes,
  en on?kruit,maar die plant niet,
  omdat die dus ,,je weet wel,,
  dus we eten al tig jaren,rotzooi.
  en hier maar schreeuwen,in europa,we willen geen geneties gemannipuleerd voetsel,nee daar willen wij niet aan,of het moet er opstaan,,
  zeg snakboer doe mij nog eens een gehakt balletje en een frikandel spec.
  of slager doe mij even een 400 gram echt vers rundvlees,van een nl koe,
  WAT? al meer als een half jaar dood,uit afrika,via de UK.ja een echt vers stukje nl rundvlees,
  met dank aan de oplichter in brussel.wat betreft geneties gemannipuleerde troep,door hun goedgekeurd.

  Reactie door ad — woensdag 16 augustus 2006 @ 19.59 uur

 7. Met andere woorden, niet meer zo zeuren dat je honger hebt en dat je bij de voedselbank in de rij moet staan.

  We leven in mooie tijden mensen.

  Reactie door rock — woensdag 16 augustus 2006 @ 21.28 uur

 8. Volgens mij zit er weer een virusje op deze site?

  Reactie door Gloria — woensdag 16 augustus 2006 @ 21.58 uur

 9. @8
  Je mening geven wordt in bepaalde kringen inderdaad gezien als een virus.

  Reactie door rock — woensdag 16 augustus 2006 @ 22.08 uur

 10. Over eten:

  Ik heb geprobeerd vegetarisch, maar dan kom ik in winkels waar ik depressief van wordt. Ik kan niet tegen die ‘gezonde’ sfeer en dat soort ‘geiten haren’ gevoel van toen. De supermarkt is vaak een leuke ‘onderons’ en deze geldjongen heeft het goed voor elkaar. Hij verleidt mij tot allerlei zalige vruchten en zelfs aardbeien met chocolade. Nou ja… en dan nog af en toe wat zomerzegels plakken.
  Ja, ik ben een fan van je weet wel. Helaas! Zo inconsequent kan ik zijn. Soms WIL ik niet overal over nadenken.
  Sinds ik dit weblog ontdekt heb, vergeet ik soms te eten en dan heb ik altijd wel zo’n maaltijdreep met een rijkdom aan vitaminen ergens en die hapt lekker weg voor dit lumineuze apparaatje.
  Het spaart ook weer gas uit.

  Gelukkig geen kinderen meer in huis en al die jaren van trouw dagelijks koken zijn voorbij. VIVA LIBERTATAS (Is dit cubaans?)
  Af en toe een tartaar en wat vis. Groenten en fruit. Hangt ervan af. Meestal gaat mijn asociale inkomen naar de maandelijkse rekeningen. blijft niet veel over, dus ik blijf slank. Is maar goed ook, want ik heb geen geld voor nieuwe kleren. Doe het wel,maar heb ik mijzelf mee!

  Afiyet Olsun! Eet smakelijk!
  En vergeet niet af en toe die lekkere snoepjes en heerlijk koekjes! En ieder feestje taart! Hmmm…zaaaalig!

  Ps. Veel internetten. Houdt de geest scherp en dat verbrandt veel meer dan al die wandelingen.

  Reactie door Gloria — woensdag 16 augustus 2006 @ 22.15 uur

 11. Een merkwaardige maar waarschijnlijk ware constatering, zie link cijfers.

  Reactie door maria — woensdag 16 augustus 2006 @ 22.35 uur

 12. 8 gloria waar dan? of is er weer wat verdwenen??

  Reactie door ad — woensdag 16 augustus 2006 @ 22.53 uur

 13. @ Irma,

  Zoals jij het stelt is het wel erg zwartwit. Wij eten altijd van de Aldi, Lidl en een turkse groetewinkel en we gaan één keer per maand naar Duitsland.
  Toch kun je daar ook goed en goedkoop en gezond eten. Maar het duurt wel even voordat het klaar is. Effe te ketel aanzetten de de fricandellen erin kiepen is natuurlijk veel sneller.

  Maar dat is niet het punt. Het punt is dat de vet-happen duurder worden, en niet dat het gezond voedsel goedkoper wordt. Dus wordt het alleen maar duurder.

  Het is wel een schande dat mensen niet meer verse groeten, vis en fruit kunnen kopen.
  Ik zie het ook in mijn omgeving. Maar dat is een heel ander verhaal.
  Door een vettax in te voeren los je dit niet echt op.

  Reactie door Alexander — woensdag 16 augustus 2006 @ 23.02 uur

 14. De overheid, werkt anders maar al te graag mee aan een het dichtgroeien van de Nederlandse bevolking. Waarom voor een middelgroot station vijf tot tien vergunningen afgeven om een snack/hap/zuiphoek in te richten?

  Loop op een zaterdagmiddag door een gezellig Nederlands Blokker/Jamin/We/H&M winkelparadijs en kijk eens naar de activiteit van het winkelend publiek, de enige spieren die dan goed geoefend worden zijn de kaakspieren! Het zijn echt niet de bruine boterhammen met pindakaas van thuis die op dat verorberd worden.

  De overheid slaat graag munt uit elke tegel die een gemeente rijk is maar welke activiteit op die tegel wordt uitgevoerd is van ondergeschikt belang.

  Reactie door hanri — woensdag 16 augustus 2006 @ 23.39 uur

 15. #4

  Inderdaad Alexander, het programma geeft goed weer hoe schrijnend slecht het met onze smaak gesteld is. Maar laat ook zien dat, indien ons gedrag niet veranderd, de wereld verwoest wordt. Complete regenwouden worden verwoest om gemanipuleerde soya te verbouwen om zo goedkoop onze varkens te voeden.
  De calorieopbrengst per hectare van granen, groenten en peulvruchten kan echter 20 maal zoveel mensen voeden als die van vlees. Als het bebouwbare land van de aarde vooral voor de productie van vegetarisch voedsel gebruikt zou worden, zou onze planeet minstens 20 miljard mensen kunnen voeden. Er zou dus niemand honger hoeven te lijden.

  #Irma

  Je hebt bij groente en fruit de keuze
  tussen goedkoop en duur, een seizoensproduct (lokaal verbouwd) is over het algemeen best betaalbaar, als appel kun je een Elstar of Jonagold nemen, deze kosten doorgaans de helft minder dan een Granny Smith of Breaburn en hebben bovendien geen mileuvervuilende vliegreis af hoeven leggen om hier in de winkel te belanden.

  Een pak magere melk van 1,5 liter is goedkoper dan de vergelijkbare hoeveelheid Cola of Icetea.

  Je hoeft kinderen niets te ontzeggen, je kunt ze wel leren welke keuzes ze kunnen maken!

  Reactie door hanri — donderdag 17 augustus 2006 @ 0.09 uur

 16. Mcdonalds, marlboro en cocacola
  ook dit kabinet is gek op amerikaniseering
  en dan die lekkere gestresste maatschappij
  dan liggen we voor ons 60e wel onder de grond, en onder tussen maar lullen dat er te veel vetzuchtigen zijn en dat het allemaal op de kop verkeerd komt.

  Reactie door dennis — donderdag 17 augustus 2006 @ 0.12 uur

 17. 15 hanri dat woordt zocht ik ,,soja,,
  in nr 6 kon er in mijn reactie??,, aan alexzander, niet opkomen,
  en dat progamma keuringsdient van waarde,
  gaf dat goed weer,hoe de mensen belazerd worden,en eigenlijk spullen eten,die ze niet willen eten?en zogenaamd vers,van meer als een half jaar oud?diepvries.

  Reactie door ad — donderdag 17 augustus 2006 @ 0.59 uur

 18. Mag toch hopen dat die Popkin niet al die opgeblazen hongerbuikjes in Afrika mee heeft geteld als zwaarlijvig zijnde.

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 17 augustus 2006 @ 8.45 uur

 19. Je bent wat je eet.
  Eet je rotzooi omdat de handel dat je voorschoteld, dan moet je niet meer uit de ruif vreten van de “handel”, maar zelf op zoek gaan en leren hoe je je kosjere kostje bijelkaar scharrelt.
  Eet je varkenstroep van een dier wat alleen daglicht heeft gezien op het moment dat ie uit de hokken wordt gejaagd, en op de dag dat ie op transport gesteld gaat worden naar de slachterijen en daar onder veel stress aan de haken van de vleesindustrie komt te hangen, dan vreet je die ervaring an zo’n dier.
  Zijn lichaamscellen worden dan de jouwe.
  ‘T is maar wat je wil.
  Geen respect voor de oorsprong van jouw lijfelijke bouwstenen is gebrek aan fundamenteel zelfrespect.
  Veel in de voedingssector komt tot stand met een gebrek aan respect.
  Groot is mooi en veel is lekker.
  Dat is het motto.
  Hoe kun je verwachten dat iemand respect heeft voor alles wat is nadat ie z’n buik vol heeft met een afwezigheid van respect.
  Probeer te snappen dat je uit de Aarde voortkomt en terugkeert naar diezelfde Aarde.
  Ik hoop dat de Aarde ons nog terug wil op het moment dat we lggen te rotten in ons graf en hopen dat met onze biomassa weer iets moois kan groeien.

  Reactie door Rob van der zon — donderdag 17 augustus 2006 @ 23.36 uur

 20. (14) en (19) Hanri en Rob

  Zouden jullie je door anderen voor laten schrijven wat je moet eten? Lijkt mij niet….doe dat dan zelf ook niet.
  Dat eeuwige gedram….

  Reactie door Warrior — vrijdag 18 augustus 2006 @ 11.17 uur

 21. Ik vind dit een rare vaststelling die enige aanvulling behoeft.
  50% van de magere mensen is n.l. vóór de telling reeds overleden aan ondervoeding. Meestal al in de eerste 4 levensjaren.

  Bovendien is deze man er blijkbaar niet van op de hoogte dat je van ondervoeding een behoorlijke dikke buik kunt krijgen.

  Reactie door Henny — zaterdag 19 augustus 2006 @ 12.53 uur

 22. @9 Rock, my soal….but start first:
  yours! Can you?

  Reactie door Madelief — zaterdag 19 augustus 2006 @ 19.16 uur