Wordt Wijn wakker?

Minister Wijn van Economische Zaken wil op korte termijn met Nederlandse bedrijven en investeringsmaatschappijen praten over eventuele aanpassing van de regels voor durfkapitalisme. Hij wil maatregelen bespreken die moeten zorgen dat niet de kortetermijnbelangen het winnen van de belangen van een bedrijf op lange termijn. (…)

Wijn is niet per definitie tegen durfkapitalisme. Het kan volgens hem goed zijn om een bedrijf op te schudden. Maar hij is tegenstander van het ‘junglekapitalisme’, zoals hij overnames omschreef waarbij investeerders alleen snel winst proberen te maken zonder naar de belangen van het bedrijf te kijken. (AD.nl)

Het is te hopen dat hij net zo voortvarend te werk gaat als bij het plotseling stopzetten van subsidies voor groene stroom projecten. Daar kan hij vervelend genoeg wel spijkers met koppen slaan.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 21 augustus 2006 :: 11.59 uur

34 Comments

34 reacties

 1. Deze minister is in zijn uitingen gelijk als Verdonk, maar komt er nu iets goeds uit zijn handen?

  Hij zegt wel dat hij wil praten, maar dat is nog geen handelen!
  Mooie praatjes verkopen is een ‘must’ in de verkiezingstijd.

  Maar we kennen onze pappenheimers!

  Reactie door Ouwe Dirk — maandag 21 augustus 2006 @ 12.24 uur

 2. Hij past in een CDA PvdA SP kabinet…
  (Dream on..? nee hij zou echt passen..!!
  Goed voorstel ,toch ! Uitgevoerd is het nog niet,maar goed voorstel..ach

  Reactie door eric — maandag 21 augustus 2006 @ 13.00 uur

 3. Winst Nuon verdubbeld
  21 augustus 2006, 11:26

  AMSTERDAM (ANP) – De nettowinst van energiebedrijf Nuon is in het tweede kwartaal ruim verdubbeld van 148 miljoen tot 349 miljoen euro. Het bedrijf verdiende meer op de verkoop van elektriciteit en de handel in energie.

  De omzet door de hoge olie- en gasprijzen van 930 miljoen naar 1,22 miljard euro. Dat liet Nuon, na Essent het grootste energiebedrijf in Nederland, maandag weten.

  De bijzondere posten niet meegerekend, komt de kwartaalwinst van Nuon uit op 136 miljoen euro tegen 29 miljoen euro vorig jaar. Nuon moest onder de nieuwe boekhoudregels (IFRS) onder meer termijncontracten voor energie en emissierechten hoger waarderen. Dit stuwde de nettowinst met 136 miljoen euro.

  Hoge olieprijs

  Het bedrijf boekte in het tweede kwartaal 29 miljoen euro winst op de verkoop van het Amerikaanse waterbedrijf Utilities Inc aan Hydro Star en de afstoting van het belang in het waterzuiveringsbedrijf Cascal, een gezamenlijke onderneming met het Britse Biwater.

  Nuon profiteerde in het tweede kwartaal van een lichte stijging van het energieverbruik, onder meer door de koude lente. Het verbruik van consumenten en zakelijke klanten steeg met enkele procenten, aldus Nuon.

  Daarnaast profiteerde de omzet van de hogere tarieven. Het energiebedrijf verhoogde op 1 januari de energieprijzen als gevolg van de opgelopen olieprijs. De olieprijs, die van grote invloed is op de gasprijs, is dit jaar al met ruim 25 procent gestegen.

  Reactie door Bron home.nl — maandag 21 augustus 2006 @ 13.06 uur

 4. @3
  Mogen we binnenkort een teruggave van deze marktjongens verwachten? Tenslotte is hun winst over de ruggen van ons gegaan.
  Gerechtigheid!!!

  Reactie door Gloria — maandag 21 augustus 2006 @ 13.43 uur

 5. Verkiezingsretoriek. Het is m.i. een schijntegenstelling: in principe gaat het in het kapitalisme altijd om zo veel mogelijk winst voor particuliere investeerders, op zo kort mogelijke termijn. Regels worden opgesteld om de werking van dit mechanisme met het oog op meer algemene en lange termijn-belangen te matigen.
  Het kapitalisme IS een jungle. “Durfkapitaal” is één van die modieuze eufemismes.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 21 augustus 2006 @ 14.26 uur

 6. Let op: hij gaat economisch om met de waarheid!
  Hij gaat er over *praten*, maar zegt niet dat hij er ook wat aan gaat *doen*!

  Reactie door Gekke Gerrit — maandag 21 augustus 2006 @ 14.39 uur

 7. Zoals we weten , zijn bedrijven volledig vrij in hun handelen : enige waar de overheid regeling in kan verschaffen is de subsidie stromen naar bedriven en instellingen , welka vaak gaan vie EEG-subsidies die vvor een groot deel onstaan door btw heffingen ( o.a van de arbeider )
  Door nu nog meer overheidsbedrijven het mechanisme van de marktwerking , komt er nog meer geld , geheven via btw ,bij bedriven terecht : eigenlijk legaal jatten van de arbeider : als hij een brood koopt betaalt hij/zij btw ….enz .

  Reactie door Fred — maandag 21 augustus 2006 @ 14.49 uur

 8. Nou , die beland ook in het folterkamertje van Balkenelende ; en kom daarna met het bekende sorry-sorry verhaal

  Reactie door Fred — maandag 21 augustus 2006 @ 14.52 uur

 9. Beter laat dan nooit zou je bijna zeggen.

  Alleen is het wel weer heel erg verdacht, dat die gasten altijd tegen de verkiezingen weer het licht gaan zien…

  politici zijn niet te vertrouwen.

  Reactie door ReneR — maandag 21 augustus 2006 @ 15.57 uur

 10. Het kapitalisme is vandaag slechts 98 procent illusionisme, zoals het katholisisme in de middeleeuwen de samenleving in haar tang had, zo heeft heeft het kapitalisme vandaag de samenleving inclusief de politieke stromingen socialisme en liberalisme in haar tang.

  Reactie door Peter Hoopman — maandag 21 augustus 2006 @ 16.12 uur

 11. van Aartsen gaat ook pleitos. Wat zijn ze van plan bij de VVD??
  Voelt mij niet goed. Deze jongens waren nog te doorzien met hun bekende riedels en gebla-bla.
  Maar wat zullen het nu allemaal voor “Boekestijntjes” worden?

  Reactie door Gloria — maandag 21 augustus 2006 @ 17.00 uur

 12. De overheid dient zich hier helemaal niet mee te bemoeien.

  Reactie door Maurits — maandag 21 augustus 2006 @ 20.26 uur

 13. @ 11 Gloria

  Nee Gloria geen bla bla Boekestijntje, maar zo’n klere Boekesteun die niet op z’n plek blijf staan, die steeds meaar omvalt, het kan ook nog het Boekezwijn zijn die de hele dag zit te knorren, of die Boekeworm die sneaky door je lectuur zich een weg naar de top probeert te vreten, welke plaag van deze drie is de ergste…..

  Reactie door Pool — maandag 21 augustus 2006 @ 20.33 uur

 14. Ken die Wijn nog van het afschaffen grijs kenteken particuliere bezitters. Ken ook de rampzalige gevolgen voor de handel, werkgelegenheid toeleveringsbedrijven, BTW/BPM opbrengsten enz. Een mooiprater met bancaire achtergrond. NL laat je door deze gladderik niet in de maling nemen.

  Reactie door william — maandag 21 augustus 2006 @ 21.11 uur

 15. Iran heeft gezegd dat het dinsdag “een veelzijdig antwoord” zal geven op het pakket aansporingen dat de vijf permanente leden van de VN Veiligheidsraad samen met Duitsland hebben samengesteld. Het land benadrukt echter dat het niet volledig zal stoppen met uraniumverrijking.
  Iran, in omvang de tweede olie-exporteur van de landen rond de Perzische Golf, dreigde eerder deze maand om de olietoevoer als een wapen te gebruiken, als het land wordt onderworpen aan sancties van de VS.
  Dat is geen goed nieuws voor het winterseizoen,waarbij maar te hopen is dat de golf van Mexico weer niet getroffen word door syclonen.Inmiddels blijft het Midden Oosten een gevaarlijk wespennest.
  Het is niet te hopen dat Bush/Israel nu zijn vizier op Iran en Syrie richt.Indien,ondanks het staakt her vuren verdere invallen aan de grens van Syrie,door Israel plaats vinden,zijn de rapen gaar. Van wege het gevaar van escalatie zal er geen vredesmacht van betekenis komen,hetgeen een vrijbrief voor Israel en Bush wordt om naar eigen goeddunken plotseling een raid uit te voeren.

  Reactie door Maan Arkenbosch — maandag 21 augustus 2006 @ 22.44 uur

 16. Dit is allemaal verkiezingsretoriek.
  Als puntje bij paaltje komt is Wijn nergens te vinden. Hij heeft dit zelf mogelijk gemaakt. Misschien had de winstbelasting niet verlaagd moeten worden heer Wijn dan had onze schatkist die je steeds erbijhaalt nu eindelijk met die 30% bedrijfswinsten eens wat adem gekregen.
  Het is verkiezingstijd dus moeten ze de mensen met hun uitspraken terwille zijn. Zo ook Tabaksblatt etc. Ja wij zeggen wel dat ze er iets aan moeten doen maar wij kunnen ze niets opleggen.
  Nee wij willen ze niets opleggen, dit is precies wat wij. het CDA en VVD. beoogden maar dát zeggen we niet.
  Dit is precies waarom de oppositie oppositie voerde maar tóen was het niet waar.
  Wij kunnen wél de afhankelijke nederlandse bevolking iets opleggen want wij bepalen immers wat ze uit de door ons beheerde maar hun eigendom zijnde portemonnee meekrijgen.
  Wijn is de minst betrouwbare politicus die er erg onschuldig uitziet maar alles doet om ‘voornaam’over te komen.
  Bij zijn aanstelling in het rompkabinet was hij zo blij als een jonge puber zo’n belangrijke post en voor mij weggelegd. Dat is wat de heer Wijn bezighoudt. Het is een meeloper eerste klas als hij maar een belangrijk baantje krijgt met status.

  Reactie door Henny — dinsdag 22 augustus 2006 @ 7.57 uur

 17. Rode Wijn ??

  Reactie door peer — dinsdag 22 augustus 2006 @ 10.26 uur

 18. Wijn schaft plotseling subsidie voor duurzamen energie af? Dit geloof je toch niet meer.
  Ik heb er geen andere woorden voor dan ronduit schandalig en uiterst verontrustend als deze minister nog 1 dag langer mag blijven zitten om economisch met ons milieu om te gaan.
  Er mochten toch tot 22 nov. geen ingrijpende beslissingen doorgevoerd worden? Ik begrijp er echt geen iota meer van.

  Reactie door maria — dinsdag 22 augustus 2006 @ 12.25 uur

 19. Wel een heel droog wijntje !

  Reactie door fred — dinsdag 22 augustus 2006 @ 12.29 uur

 20. Wanneer gaan ze in Nederland eens de DURF-POLITIEK invoeren : alle tuig eruit donderen uit de kamer ; ga maar carriere maken in het bedrijfsleven maar niet tenkoste van burgers !

  Reactie door fred — dinsdag 22 augustus 2006 @ 12.42 uur

 21. 21 Fred ,helemaal mee eens, opzouten naar het bedrijfsleven, zo snel mogelijk.
  Ik vind het inmiddels niet meer irritant en oneerlijk dat Hoogervorst niet meer aangesproken kan worden over de gevolgen van zijn zorgstelsel.
  Hoe meer politieke slimmerikken en gladjanussen naar het bedrijfsleven vertrekken hoe beter.
  Laten ze er maar meteen een eigen stukje Nederland voor annexeren, c.q. het gooi ‘juridisch’ claimen (lukt vast ook wel!) en verder afbakenen, alle villa’s met zonnepanelen e.d. lekker dicht en gezellig bij elkaar. Oude jongens krentebrood toch!
  Als de volgende regering dan zorg draagt dat ze er niet meer stukjes Nederland land bij kunnen kopen, kunnen ze gezamenlijk gelukkig van hun rijkdom en prestaties in hun eigen utopietje doorbrengen. Voor toegang tot of kortdurend verblijf in de rest van Nederland dienen ze een aanvraag bij de burgerbevolking in te dienen.

  De maat was bij mij al vol, dit bericht van Wijn is de laatste druppel over de zorg die dit kabinet voor mens en milieu ter berde heeft gebracht.

  Mijn woede kent geen grenzen maar nu wel.
  Opzouten naar het gooi en daar blijven!
  Handen en hersens af van de zorg voor mens en milieu!

  Reactie door maria — dinsdag 22 augustus 2006 @ 14.10 uur

 22. Verder vind ik de kop van deze link
  niet kloppen.
  Liever: Wanneer wordt de oppositie wakker genoeg om hard tegen hard te spelen?

  Reactie door maria — dinsdag 22 augustus 2006 @ 14.15 uur

 23. De leegleep van de VVD kan geen toeval zijn, wrs staan Verdonk en Marc rutten er alleen voor met de komende verkiezingen.

  Wat moet er toch van de Volkspartij Vluchtenden Democraten worden…wat dachten jullie van opheven de hele zaak.

  Reactie door e.krul — dinsdag 22 augustus 2006 @ 15.13 uur

 24. Dat krijg je als je de VVD achterna loopt..alleen maar korte termijn denken!
  Korte termijn denken is schadelijk voor ieders gezondheid

  Reactie door cynthia — dinsdag 22 augustus 2006 @ 15.55 uur

 25. Wijn is te vergelijken met Boekestijn.
  Allebei gladjanussen. Levensgevaarlijk voor politiek Nederland.
  Ze weten alles recht(s) te praten en het voor velen weer aannemelijk te maken.
  En dat is een crime!

  Reactie door Gloria — dinsdag 22 augustus 2006 @ 16.18 uur

 26. 18. Ja maria die aap kwam vanmorgen uit de mouw, gehoord in het VPRO de ochtenden-programma. Het is schandalig en blijkbaar zó belangrijk voor het CDA dat ze het er ondanks de ‘romp’nog even doordrukken.
  De MEP zou niet werken het CDA wil iets anders. Alle mensen die bezig waren en ál vergevorderd, rekenden op subsidie staan nu ineens met lege handen, projecten waarin al veel in geinvetsteerd is kunnen niet meer doorgaan.
  Indien het CDA vindt dat het Mep niet goed werkt is er geen noodzaak dit stop te zetten alvorens je er iets voor in de plaats hebt dat beter werkt waarin huidige projecten misschien enigszins omgevormd toch door kunnen gaan in ieder geval altijd afgemakt moeten worden. Dit werpt je jaren terug.
  Bedrijven die hiermee bezig zijn kunnen hierdoor volkomen failliet gaan.
  Alweer een staaltje onbetrouwbare CDA, onbetrouwbare overheid.
  De energiebedrijven worden niet vervolgd voor het niet nakomen van de beloofde investeringen in duurzame energie war wij allen aan meebetalen en nu dit.
  Nadat de heer van Geel van datzelfde CDA het milieu al op alle fronten de nek omgedraaid heeft.
  Wat een zakken zeg, ik kan er even niet een net woord voor bedenken dat is er niet voor. Het is om gék van te worden.
  Wijn wakker geworden? Het is gewoon oude wijn in nieuwe “zakken”.
  Verkiezingsretoriek en nog even de ‘baas’willen spelen.

  Reactie door Henny — dinsdag 22 augustus 2006 @ 20.13 uur

 27. geinvesteerd-afgemaakt-waar

  Reactie door Henny — dinsdag 22 augustus 2006 @ 20.16 uur

 28. 24 cynthia de ironie wil dat in het bedrijfsleven het korte termijn denken weinig dan geen schade aan de fydieke noch mentale gezondheid doet.
  Het is een andere mentaliteit die zich geen zorgen maakt noch verantwoordelijk voelt over de op termijn gevolgen van eigen handelen.
  Wie er dan wel verantwoordelijke is voor deze zorg zal de geldmarkt zijn, ongrijpbaar voor mensen die niet in het bedrijfsleven zitten en geheel anoniem.
  Daarom hoort het bedrijfsleven niet in de politiek die er voor de burger hoort te zijn, over onze levens situaties regeert verantwoording aan ons verschuldigd is en waarvoor wij belasting betalen.

  Henny, ik heb ook geen woorden meer voor.

  Reactie door maria — dinsdag 22 augustus 2006 @ 23.10 uur

 29. 24 cynthia, toevoeging
  Juridische zaken over fraude in het bedrijfsleven veroorzaken veelal evenmin fysieke of mentale ongezondheid bij de fraude pleger.

  Reactie door maria — dinsdag 22 augustus 2006 @ 23.17 uur

 30. Maria en Henny..ik geef alleen maar aan dat dit korte termijn denken funnest is voor ons allemaal..zie maar naar reorganisaties/zie maar naar fraudes…
  Mensen hebben geld in handen en doen wat zij ermee willen…ook al wordt het ongrijpbaar..dat is precies wat men wil dus. Heel veel mensen hebben last van korte termijn denken. 1 op de 7 werknemers is niet tevreden met het werk dat hij doet..

  Reactie door cynthia — vrijdag 25 augustus 2006 @ 19.29 uur

 31. Alleen maar denken aan geld dus

  Reactie door cynthia — vrijdag 25 augustus 2006 @ 19.29 uur

 32. Wat de titel van dit “forum” betreft: laat hem liever rustig direct zijn winterslaap gaan beginnen, dan hebben we geen last meer van hem. Hij was en is een Brinkhorst tot de derde macht wat ellende veroorzaking betreft m.b.t. de MEP en “ondersteuning” van duurzame energie. Maar je moet ook donders goed beseffen dat hij waarschijnlijk alleen maar de opdrachten heeft uitgevoerd van de energiebureaucraten die hem dit soort afgrijselijke s**t hebben ingefluisterd en op die briefjes in zijn handen hebben gegeven bij die diverse overleggen toen hij onder zwaar vuur kwam te liggen van de enige enigzins daarvoor gewapende opponent Samsom. Goddank was ook v.d. Staaij er nog, maar, helaas, zijn motie heeft het niet gehaald. Uitvoerige berichtgeving op mijn website, via linkpagina http://www.polderpv.nl/nieuws_MEPdrama.htm

  De boodschap: een volgend kabinet moet eens een hele vette bezem gaan pakken en dat archaïsche Ministerie aan de Bezuidenhoutseweg gaan uitmesten. Anders gaat het nooit lukken met duurzame energie in Nederland.

  Reactie door polderjongen — donderdag 28 september 2006 @ 20.08 uur

 33. subsidies gaan per definitie naar de grote conservatieve bedrijven die dit helemaal niet nodig hebben. het stimuleert daar bureaucratie, gemakzucht en luiheid.
  subsidies moeten ze afschaffen, ook op groene stroom. consumenten moeten kritisch hierop worden en hiernaar vragen, niet de overheid.

  Reactie door marc — donderdag 5 oktober 2006 @ 1.38 uur

 34. Niet (per definitie) eens met Marc. Ga maar eens naar de andere kant van de oostgrens kijken. Daar zijn al 200.000 zonnestroomsystemen met een OPEN einde subsidieregeling uit de zware Duitse klei getrokken. Het allergrootste deel ervan is door PARTICULIEREN gefinancierd. Het is dan ook de beste wetgeving ter wereld waar dat doorslaande succes op berust (heet “Erneuerbare Energien Gesetz”). Blijkbaar hebben de EZ bureaucraten zo’n diepgewortelde haat jegens alles wat naar Duitsers riekt, dat ze er niet over PEINZEN om ook maar een letter van die geweldige wetgeving te lezen, laat staan om die te vertalen of uit te voeren.

  Reactie door polderjongen — donderdag 5 oktober 2006 @ 2.40 uur