Kleine ziekenhuizen presteren beter

Kleine ziekenhuizen doen het in medisch en financieel opzicht beter dan grotere. Vooral in Friesland en Drenthe scoren de ziekenhuizen bovengemiddeld. Het beste ziekenhuis van Nederland is het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. De zorgkwaliteit daar is de beste van heel Nederland. Financieel gezien hoort het bij de toptwintig. (Volkskrant)

In mijn toespraak bij de presentatie van het conceptverkiezingsprogramma heb ik aangegeven dat de schaalvergroting moet worden teruggedraaid. Ze is niet effeciënter en doet geen recht aan de mensen, waar het in ziekenhuizen en andere organisaties juist om draait.

De schaalvergroting die overal is toegepast is doorgeschoten en heeft geleid tot ontzielde verhoudingen en organisaties. De jeugdzorg die bestaat uit 15 professionele organisaties, terwijl het er maar één zou moeten zijn. Specialisten en huisartsen die per dag één uur administratie zitten te doen, terwijl ze mensen zouden moeten helpen. De politie waar slechts 30% van de beschikbare tijd besteed wordt aan daadwerkelijke aanwezigheid op straat en boeven vangen. Scholen met duizenden leerlingen waar dat ene kind een nummer is geworden en door niemand meer gekend of herkend wordt.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 14 september 2006 :: 17.07 uur

13 Comments

13 reacties

 1. Maar als je van 15 jeugd organisaties een maak is dat ook geen schaalvergroting.

  Reactie door Jofel — donderdag 14 september 2006 @ 17.47 uur

 2. SP! Helemaal mee eens. Dringende noodzaak om alles weer veilig terug te brengen onder EEN hoed en op kleine schaal herverdeeld.

  Reactie door Gloria — donderdag 14 september 2006 @ 18.12 uur

 3. dat is ook zo. ik heb vaak in het ziekenhuis gelegen,zowel de kleine als die grote, maar ik moet zeggen, dat in de kleinere ziekenhuizen meer sfeer en gezelligheid hangt. in die grotere ziekenhuizen wordt je op de lopende band weggedraaid. zo van: “volgende patient, graag.” niet, dat je voor de gezelligheid naar het ziekenhuis gaat, maar als je er toch moet zijn, dan is een beetje sfeer en gezelligheid niet verkeerd. anders lig je met frisse tegenzin in het ziekenhuis. dat is ook niet bevordelijk voor je gezondheid. daarom is het helemaal niet verkeerd, dat het wat kleinschaliger wordt opgezet.

  Reactie door maayke jong-doppen — donderdag 14 september 2006 @ 19.13 uur

 4. Hier zijn ziekenhuizen ook gefuseerd de kwaliteit is ver achteruitgegaan de wachttijden nemen toe evenals de fouten.
  Eigenlijk kan ik er niets zinnigs meer over zeggen of ik voel me heel boos worden.
  Ik hoorde iemand op TV zeggen dat niet een partij er eigelijk voldoende aandacht aan schonk toen gloeide ik helemaal. Agnes heeft haar longen uit haar borst geroepen, keer op keer met veel verve en gevoel van noodzaak dit alles an de kaak gesteld ook in de tweede kamer ook in het vragenuurtje maar de nederlandse pers cq beleidsmakers zeggen maar wat ze uitkomt of het liefst hebben dat er uitkomt.
  Dit is zeer slecht voor mijn gezondheid aan het worden.

  Reactie door Henny — donderdag 14 september 2006 @ 19.23 uur

 5. Dit is toch al bekend? Net als kleinere scholen en kleinere bedrijven beter presteren. Waarom? Er is betere communicatie, sociale controle én binding met het bedrijf of instantie. Zodra er fusies plaats hebben gevonden (bijvoorbeeld te zien op de hoge scholen nu) is er sprake van verstoorde communicatie, administratieve chaos en mensen die totaal ongemotiveerd langs elkaar heenwerken!

  Reactie door Monique — donderdag 14 september 2006 @ 19.43 uur

 6. Toch goed om te weten dat er ook ziekenhuizen zijn waar niet gegraaid wordt en waar je nog als mens behandeld wordt… alle hoop is nog niet vervlogen…
  Proficiat, Wilhelmina Ziekenhuis in Assen.

  Reactie door Pool — donderdag 14 september 2006 @ 21.25 uur

 7. @ 4 Henny :)

  Relax. Af en toe een lekker koppie koffie en een saffie? Doet mij erg goed nadat ik op dit toetsenbord heb geramd!!!

  Help, wanneer worden we gehoord?? Overal lopen vechten, in de zorg, de ziekenhuizen en alles wat ik mee heb gemaakt ivm mijn moeder en nu in de mantelzorg! Praaaat me er niet van!! Ja, ik word er ook heel erg boos van en het allerergste: die arrogantie van de meeste politici. IGNORANTIE.
  Nederland is verziekt, inclusief de democratie en verder zullen we verlakt worden. Viva stupid Nederland.

  Reactie door Gloria — donderdag 14 september 2006 @ 21.53 uur

 8. Hoe groter de organisatie, hoe minder de mensen zich verantwoordelijk voelen voor het werk dat ze afleveren. Als personeelsleden zich een nummer voelen, gaan ze de patienten ook zo zien: als orders die moeten worden afgewerkt, in plaats van mensen.

  Reactie door Astrid — donderdag 14 september 2006 @ 23.55 uur

 9. Nederland is een ziek exces van de halvegarebestuurderscultuur.
  Arrogant, schaamteloos en verwoestend stupide.

  Degene, die dat niet zien zijn bezig hun zakken te vullen.
  Van de belastingbetaler, de zieke, de bejaarde, de onwetende, de gezagsgetrouwe, de goedgelovige kortom de weerloze.

  Het is zelfs geen financiële burgeroorlog, het is een kleine groep, die de meerderheid stelselmatig en met de hulp van CDA en VVD doorgaans wetmatig afperst of dat probeert.

  Tien jaar geleden was het niet bij me opgekomen om te emigreren.

  Reactie door hendrik dieks — vrijdag 15 september 2006 @ 14.43 uur

 10. SP ! NIET mee eens.

  Mijn vrouw is kortelings UITSTEKEND met een open hart operatie geholpen in de medische fabriek van het AMC. Zeer persoonlijke zorg, uitstekend personeel, iedereen perfect op zijn of haar taken berekend en een goed geoliede machine. Hulde.

  Van een collega leerde ik de effecten van een soortgeljike operatie in zo’n klein fijn ziekenhuis-op-menselijke-maat: slechts 1 arts die uren lang staat te timmeren, naaien en zagen, bijkans omvallend van moeheid de operatietafel verlaat, de complicaties niet meer aankan en de patient stervende moest achterlaten… geef mij maar de goed geoliede zorgfabriek !

  Uiteindelijk hangt het ook af van het type zorg dat verleend moet worden. De generalisatie van dit standpunt is te grof en doet onrecht aan de kwaliteiten van de “medische fabrieken”.

  chargerend: LEVE HET AMC en WEG MET DAT FIJNE KLEINE ZIEKENHUISJE.

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — vrijdag 15 september 2006 @ 18.09 uur

 11. 10 Wim je maakt dezelfde fout je generaliseert nu ook toch. Een persoonlijke ervaring is niet bepalend voor het geheel. Mijn ervaringen hier met het ziekenhuis komen overeen met de plaats die ze vorig jaar innamen op de ranglijst van 1-5 stonden ze in de vijfde groep.Vroeger was dit ziekenhuis oud en klein nu is er prachtige nieuwbouw en zijn ze gefuseerd met een ander ziekenhuis het is niet meer wat het was en de fouten en wachttijden zijn legio alleen al in mijn directe familie.

  Reactie door Henny — zaterdag 16 september 2006 @ 22.15 uur

 12. Ha Henny,

  … daarom schreef ik al: “chargerend”. Als de SP (generaliserend) suggereert dat de kleine ziekenhuizen beter presteren, dan zet ik mijn ervaringen van het tegendeel daartegenover. Ik geloof nl. niet dat mijn ervaring zo uniek is, dat niemand ooit een goede behandeling in zo’n medische fabriek zou hebben gehad. Mijn ervaring hebben vele anderen ook.

  Het gaat ook om het type zorg: het ene ziekenhuis is nu eenmaal beter in een bepaald type kwaal dan andere. Daarbij zit voor wat betreft de complexe soorten van geneeskunst de meeste kwaliteit vaak in de academische centra waar veel onderzoek wordt verricht. In kleine streekziekenhuizen is onderzoek vrijwel nul. Ik heb uiteindelijk liever goede geneeskunst dan lief en aardig personeel. Daarbij waren ze in het AMC wel degelijk bijzonder aardig en hadden ze altijd tijd voor je.

  Waarschijnlijk zit de oplossing voor een combinatie van optimale geneeskunst met behandeling op menselijke maat in de te verbeteren samenwerking tussen de verschillende zorginstellingen. Als de competentie in het streekziekenhuis ontbreekt, dan gelieve ze door te sturen naar centra die het wel weten. Als voorbeeld: ik heb al verschillende uiterst negatieve ervaringen met het “gezellige” streekziekenhuis in Alkmaar. Slechte geneeskunst in combinatie met het niet willen doorsturen en afschepen van patienten heeft in 1 mij bekend geval simpelweg tot de dood geleid…

  Eigenlijk bedoel ik te zeggen: groot hoeft kwaliteit niet in de weg te staan en “klein” hoeft zeker niet betekenen dat het dus ook goed is.

  Overigens: de ervaringen die jij beschrijft herken ik ook in Haarlem. De organisatie is daar nog verre van optimaal en mijn vrouw was blij dat ze daar weg was…

  Groet, Wim

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — zondag 17 september 2006 @ 17.31 uur

 13. Oorzaak Gevolg ; waar beschouwen wij ?

  Reactie door Fred — maandag 18 september 2006 @ 16.23 uur