Verzilvering

„Wij zien de vergrijzing niet als een probleem maar als een schitterende kans. In de eerste plaats moeten we er blij om zijn dat mensen langer in goede gezondheid leven. Een kanttekening is wel dat dit minder geldt voor mensen met een laag inkomen. Daar moeten we ons dus voor inzetten. Ik denk dat de toename van het aantal ouderen de maatschappij socialer maakt.”

SP-kandidaat Fons Luijben in de Zeeuwse Courant.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 06 november 2006 :: 10.34 uur

30 Comments

30 reacties

 1. Helemaal mee eens! En het zou een prachtig vooruitzicht zijn als ik mijn oude dag mag beleven in kleinschalige bejaardenhuisjes, tussen de jongere generaties, en niet afgedankt opgeruimd in een betonnen blok.

  Reactie door Lichtje — maandag 6 november 2006 @ 11.43 uur

 2. Ouderen moeten zoveel mogelijk tussen de rest blijven wonen. Ik steun de nieuwe visie van de sp van harte,

  Reactie door ReneR — maandag 6 november 2006 @ 11.51 uur

 3. Zojuist Agnes Kant gehoord, die uitstekende voorstellen had in de gezondheids zorg.
  Voor deze vrouw, is een standbeeld op zijn plaats!
  En natuurlijk heeft Fons volkomen gelijk, als hij zegt dat de vergrijzing geen probleem is maar een uidaging!
  Al dat doemdenken voor vergrijzing is meestal een poging om de mensen bang te maken.
  Er is geld genoeg in het cicuit, onlangs nog aangetoond door een vooraanstaand ABP figuur.
  En wie kan het beter weten? Ze bulken van het geld! En door er voorzichtig mee om te gaan is er voor jaren genoeg en is het niet nodig om de jongeren aan te praten dat de premie’s omhoog moeten.

  Gebruik je verstand.
  En kies de SP, die het juist ziet! LIJST 4.

  Reactie door Ouwe Dirk — maandag 6 november 2006 @ 12.01 uur

 4. De verzekeraars en pensioenfondsen worden steeds groter en machtiger terwijl ze al het geld misschien wel helemaal verkeerd beleggen in het buitenland, zodat de burgers hun opgebouwde pensioen in rook zien opgaan. Leuke oude dag. Nee de SP moet er voor zorgen dat de werknemer zelf gaat bepalen bij welke bank hij zijn of haar premie gaat onderbrengen. De pensioenfondsen(ik noem het geen fonds meer maar bank) krijgen veel te veel macht en geld van burgers die geen invloed hebben wat er met hun geld gebeurd.

  Reactie door Waldus Anse — maandag 6 november 2006 @ 12.11 uur

 5. Dit is een geluid dat we veel vaker zouden moeten horen, in plaats van al die bangmakerij dat de vergrijzing alleen maar problemen op zou leveren.
  Ben het helemaal met Fons eens

  Reactie door Bert — maandag 6 november 2006 @ 12.59 uur

 6. Zilveren draden tussen het goud.

  Wie kent deze melodie nog. Wij zijn geen maatschappijwaardig als politieke figuren blijven gillen dat de staat dreigt onder te gaan in de grijze golven. Wie zij die roepers, dat zijn de a-socialen van de bovenste plank. Als ouders zijn wij maatschappelijk verplicht onze kinderen een goede opvoeding te geven en en behoorlijke schoolopleiding.
  Wanneer die ouders behoren tot de ouderen en behoren tot de groep gepensioneerden dan zijn de jongeren verplicht om te zorgen dat de ouderen een redelijk bestaan hebben.
  Hiervoor bestaan wetten en regels en zij die denken dat daar ingegrepen dient te worden zijn onwaardige figuren die niet in onze maatschappij thuis horen.
  Wat is de betekenis van het vierde gebod beschreven door Pastoor J.C.H.Muré te Leiden in 1919:
  Iedereen vreeze zijn vader en zijne moeder;
  wie zijn vader of zijn moeder slaat of vloekt, zal sterven.- Ouders moeten hunne kinderen vooral in de wet onderwijzen. – Overheden moeten geërd en gehoorzaamd worden, en niemand vloeke den vorst des Volks. – Sta op voor een grijs hoofd en heb eerbied voor den persoon des ouden. – Gij zult uw naaste beminnen gelijk u zelven; ook den vreemdeling, die in uw land woont, zult gij liefhebben gelijk U zelven.

  Deze prachtige omschrijving van het R.K. vierde gebod dient voorgelegd te worden aan die partijen, die ten aanzien van wat nu door hen verkondigd wordt.

  Hierbij een prent uit 1930 mijn geboorten jaar, het Volk, Dagblad van de arbeiderspartij.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Oudjes-2.jpg

  Reactie door Henk.H — maandag 6 november 2006 @ 12.59 uur

 7. Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn. Zeker nu deze groep als een economische lastpost wordt beschouwd.
  Inzetten op; eenieder die de ouderen als een begrotingsprobleem bestempelt, moet in zijn schaarse politieke vrije tijd niet bij zijn ouders op bezoek gaan.

  Reactie door cobus — maandag 6 november 2006 @ 13.09 uur

 8. Henk, wat een rake prent uit 1930. Dit is toch geen toekomstbeeld hoop ik? Dus, zoals al aangegeven is: stem SP!

  Het zou voor jou en al die andere ouwetjes ( niet oneerbiedig bedoelt hoor) goed zijn als de situatie in het land verbeterde. Maar dan moet er wel juist gestemd worden.

  Reactie door Gandalf — maandag 6 november 2006 @ 13.54 uur

 9. @Henk, wat een prent en promo voor de SP! Je krijgt het er gewoon koud van.
  Ook vind ik de tekst ‘zilveren draden tussen houd goud’ scherp en mooi verwoord.
  Het zou mooi zijn als deze prent met tekst in de openbaarheid zou komen.

  Reactie door maria — maandag 6 november 2006 @ 14.16 uur

 10. @ 6 Henk

  Henk, waarom had je deze niet ingezonden i.p.v. die boom uit je woonplaats.

  Groetjes en je hoort nog van me.

  Reactie door Pool — maandag 6 november 2006 @ 14.44 uur

 11. @ 10 Pool

  Ik had deze prent in gestuurd, maar ik denk dat Woutertje Bos die poster persoonlijk van het aanplakbord afgehaald heeft.
  Als nog te bekijken op:

  http://members.home.nl/h.hiensch/oud.jpg

  gr, Henk.

  Reactie door Henk.H — maandag 6 november 2006 @ 15.20 uur

 12. Prima wervend krantenartikel met christen en oud-bankdirecteur(!)Fons Luijben (64)als kandidaat voor de SP.

  Reactie door Ed Sorrento — maandag 6 november 2006 @ 16.02 uur

 13. Ook hier geldt , net zoals in het onderwijs , schaalverkelining werkt het beste en vermindert de bureaucratie die het moet besturen !
  Hoe groter een organisatie , hoe lomper het reageren van de leiding van die organisatie .
  Bovendien is deze goedkoper ,effectiever en verbetert de kwaliteit van de organisatie en zijn doelstellingen .

  Reactie door Fred — maandag 6 november 2006 @ 18.51 uur

 14. Grijs staat voor wijsheid en dat kan niet iedereen zeggen in den Haag.

  Reactie door grijsbaard — maandag 6 november 2006 @ 19.17 uur

 15. @11 Henk.H

  Lieve Henk, hierbij veklaar ik jou tot mijn persoonlijke winnaar.
  Applaus voor jou, Henk!!! :lol:

  Reactie door Gloria — maandag 6 november 2006 @ 19.39 uur

 16. Corr.: verrrrrklaar

  Reactie door Gloria — maandag 6 november 2006 @ 19.40 uur

 17. ik vindt het allemaal maar heel vreemd??
  is het niet zo dat voor de 2de wereld oorlog er helemaal geen premie aow is betaald??
  hoe kan het dan?? dat alle mensen die anno 1920-30-40 geboren zijn wel aow hebben juist doordat wij dat betaald hebben/betalen doen,,helemaal niks mis mee toch,
  nu anno 2004/6 beginnen de vvd/cda zeik juppen/jeugt te zeuren dat ze niet meer willen betalen voor de ouderen,,wij betalen nu voor de ouderen,,jank jank,iedereen moet maar voor zichzelf gaan sparen/ondertussen al twee keer veranderdt,en heeft alleen maar geld gekost/
  je zus doen we dat al niet 60+ jaren,,nooit geen gezeur gehoordt van mij,en omgeving,maar nee de vvd/cda juppen jeugt begint te zeuren,,en walla het tekort?? is geboren.
  vreemdt vind ik het dat er voor 3-4 jaar terrug de pensioen potten meer dan vol waren,
  vreemd dat je 40 jaar+ betaald en dat er nog tekort is,waar blijft dat geld??,alhoewel pas in 2030?
  terwijl de potten vol waren,waar is dat geld??,we worden door dit zogenaamd christelijke land belazerdt en voorgelogen,zoals altijd als er een c bij komt.
  ik krijg in dit zogenaamdt gristelijke land toch zeer sterk de indruk dat christen zijn in dit land en er buiten,staat voor liegen/bedriegen,ike ike en de rest kan branden liefst met fosfor,
  kijk bv maar weer naar dat geval in de us,,jaren verketteren ze de homo/lesbi etz. tegen het huwelijk tussen twee gelijke sexsen,
  heeft direkt contact met de duivel,boes
  en walla,het is zelf een homo,
  niks mis mee met homo/lesbies als ik het zo mag zeggen,maar die hufters die uit gods naam hun medemens verketteren,dat ze fout leven,dat ze niet mogen trouwen,dat tuig krijgt steeds meer macht,hier,kijk zondags maar een naar de eo met hun glazen kerk uit de us,na de dienst stappen ze vrolijk in hun es joe vee,12 cilinders naar hun land huis van pak em beet 13 miljoen dollars.ach ja als je maar wat in het colekte zakje gedaan heb,voor de in nood verkerende medemens,dan zit het er weer voor een week op,en je hebt weer goed gedaan,
  zo dat moest er even uit,sorry,niet voor de extremisten c,ees

  Reactie door ad — maandag 6 november 2006 @ 20.02 uur

 18. Als CDA en PvdA zich zo zorgen maken over de inkomsten voor de AOW, waarom schaffen ze dan de premiegrens dan niet af? Dan wordt ook over de bovenkant van de hoogste inkomens premie betaald; dat levert meer op dan het plannetje waarmee de PvdA AOW-ers met een middeninkomen onvoorbereid het bos instuurd.

  Reactie door Drob — maandag 6 november 2006 @ 20.39 uur

 19. @ ad

  Drees was heel populair en was bekend als Vadertje Drees. Hij was de initiator van diverse sociale wetten. Als minister van Sociale Zaken legde hij al in 1947 met de Noodwet Ouderdomsvoorziening de grondslag van sociale wetgevingen. Vandaar ook de uitdrukking: Hij trekt van Drees. Tien jaar later loodste minister Suurhoff zijn Algemene Ouderdomswet door het parlement. Deze verschilde sterk van de Noodwet. Voor de uitkeringen volgens de Noodwet had niemand premies betaald. Het was in feite het door de Bond voor Staatspensionering bepleite staatspensioen, betaald uit de belastingen. Voor de AOW moet ieder premies afdragen. Iedere Nederlander die via de belasting premie heeft betaald, heeft vanaf zijn 65e jaar recht op een AOW-uitkering.

  Inderdaad ad waar is al het pensioengeld gebleven wat iedereen betaald heeft.
  Ik hoorde wel dat de Zalm een paar flinke blunders heeft geincasseerd door foutief te beleggen met ons opgespaarde pensioen geld, maar daar hoor je niemand over, en nu maar klagen dat door de vergrijzing het pensioen zo duur wordt lijkt mij ook heel logisch als je verkeerd en illegaal gokt, want mij is niets (en aan jou waarschijnlijk ook niets) gevraagd of goed is dat Zalm het pensioen geld mag gebruiken om risico volle beleggingen mee te doen.

  Reactie door Pool — maandag 6 november 2006 @ 21.07 uur

 20. Het land zucht onder grijs.
  Het is lastig want liever stuurt men deze zo snel naar boven op reis.

  Het is toch duidelijk deze kleur is voor bijna ieder weg gelegd.
  Waarom brengt men het dan als slecht.

  De politiek is in de war en schreeuwt wie gaat dit betalen.
  Waar gaan we dit geld halen.

  Ach, zegt de ene laten we wat halen bij de rijken.
  Deze zegt ben je gek geen hulpje meer ,dan moet ik zelf strijken.

  Een ander roept jullie moet veel langer werken.
  Want op je kont achter het bureau hoeft je daar niets van te merken.

  De bouwvakker roept hoe moet dat met mijn botten.
  Een brille jongen roept pech dan kom je in de bijstand en dan mag je langzaam weg rotten.

  Dan heb je nog een man die roept niets aan de hand.
  Gebruik nu eens jullie verstand.

  Het heeft maar een doel dit geklaag.
  Men maakt van jullie voor het leven een werkslaaf.

  De macht wil graag van jullie deze spaarpot.
  Ze hebben het nodig voor het vechten van de ene tegen de ander god.

  En nu schreeuwt men voor de grijze of het kind.
  Het huidige bewind is ze geen van twee goed gezind.

  Maar men is bang voor het verliezen van de macht.
  Dus wordt het als liefde gebracht.

  Daarvoor wordt heel jong en heel oud gebruik.
  Hopend dat de kiezer er inloop in deze bedrieglijke fuik.

  Reactie door De Hakker — maandag 6 november 2006 @ 21.40 uur

 21. pool dat bedoel ik dus,1947.
  die mensen hebben hardt gewerkt nauwelijks gezeurt ;-)
  hebben vanaf die datem betaalt 40 + jaren,
  na die tijd/en in de jaren 50-60 kregen de toen 65 jarigen een aow,oke kijk je naar de jaren ,,hebben ze maar 10-20 jaar betaald,hee ze hebben er recht op,en ik en velen hebben daar graag aan mee betaald,no problem,en nu anno 2004-2006 is het ineens de nieuwe jeugt vvd/cda jup en rest tuig wat nog nooit een vinger heeft uitgestoken,wat zommige zitten nog op school,en hebben de gore moed dat uit te kramen.die ineens er problemen mee heeft te betalen,voor hun ahum ouders,mooi volk die jeugt,
  en inderdaad jaren terrug hoorde je de berichten van pensioen fonsen zaten tot de strot vol,en ineens is het weg/verdwenen,vreemd dat het verdwenen is nagelang die c?da/vvd troep aan de macht is.uiteraard met goedkeuring van ahum bea.

  en dan nog wat anders/of toppic/ volgend jaar gaan de gas prijsen met gemiddeld 75 euro de lucht in
  /weg 50 eurie zoet/ schenking? van dit kabinet zonder recht.,ja zegt meneer?de gas mafia en natuurlijk de cda/vvd vind dat wel goed.lekker voor de staatskas,wij zitten aan de olieprijs vast,de bla bla leugen en leugen.,
  heel gek dat ik de volgende dag toevallig bij het buurland duitsland aan het kijken was op duitse tv/meestal/,,de gas prijsen gaan naar beneden,und waarum,omdat das olie goedkoper is/wordt,
  jee nou zou je toch echt gaan denken dat we hier in dit c land,zwaar belazerdt wordt.
  vandaar mijn uitspatting jegens het zogenaamde gristen land nl.je zus wat ga ik dat cda stemmend volk alemachtig haten,hun oorlogsteunend martelend/irak/europa cia/achtergrond,
  je zou je haast gaan schamen dat je in dit moordenaars steunend land woond.je zou ze haast vergelijken met ??????, ach natuurlijk her balkeneinde het zijn er maar?? 655.000,waar je aan meegwerkt hebt,maar wordt het gevraagt bij een politiek debat,,nee,,daar wordt niet over gepraat,en wat her balk met die cia vluchten,etz etz.

  Reactie door ad — maandag 6 november 2006 @ 22.16 uur

 22. De Nachtwacht is ook oud!!!!

  Reactie door Henny — maandag 6 november 2006 @ 23.48 uur

 23. Goede wijn ook!

  Reactie door Henny — maandag 6 november 2006 @ 23.51 uur

 24. Opdat wij kunnen laten zien wat trots is, en de verzivering glans geven!!!Gewoon er voor ze te zijn, zoals het hoort, is al zo belangrijk!!!

  Reactie door Angela — dinsdag 7 november 2006 @ 7.50 uur

 25. De onderzoeker van het rapport van Wijn dat er niet gediscrimineerd wordt zegt dat daarvoor zijn onderzoek NIET gebruikt kan worden.
  Dát onderzoek zijn eigen onderzoek dus aldus de onderzoeker ZELF geeft daar geen uitsluitsel over, is daar niet geschikt voor.
  Zo zie je Oude WIJN in nieuwe ZAKKEN.
  Weer eens volksverlakkerij vragen naar de uitkomst die je zelf wil met het verkeerde onderzoek beargumenteert.
  Zodadelijk in Noorderlicht op radio 1 een gesprek hierover.

  Reactie door Henny — dinsdag 7 november 2006 @ 9.11 uur

 26. beargumenteerd.

  Reactie door Henny — dinsdag 7 november 2006 @ 9.12 uur

 27. @ 21 ad

  Het is gewoon belachelijk dat dit kabinet de jeugd heeft aangespoord om niet meer te betalen voor de ouderen je kent ze, het normen en waarden ongedierte en de ikke ikke ikke zeikerds.
  Kijk als wij nu als ouderen ook maar gaan roepen dat elke jongeren z’n schoolgeld, collegegeld, ov kaart enz. enz. zelf maar moeten gaan betalen en de IB-Groep maar afschaffen en ook verder alle subsidie regeltjes voor de jongeren dan is dat ook eerlijk t.o.v. de ouderen.
  De jongeren leren dan gelijk goed met geld omgaan en dat dan alleen de goed gesitueerde opleiding kunnen volgen dat is dan pech voor degene waarvan de finciele middelen ontbreken.
  Gelijke monniken gelijke kappen, ik hoor de jeugd al schelden.

  Reactie door Pool — dinsdag 7 november 2006 @ 9.48 uur

 28. Beste mensen.

  Voor hen die geintresseerd zijn in de ouder wordende mens (niet de vergrijzing dat werkt stigmatiserend), er is een discussie te lezen met Jan Marijnissen Juni 2006 op: In discussie met palementsleden van de SP.
  Ik heb veschillende stukjes ingezonden onder de noemer “Het grijze gevaar”, daar ik mijn verhaal niet kwijt kon met 200 woorden. Om hier serieus mee om te gaan, de nodige aandacht s.v.p. Er zijn honderd duizenden stemmers te winnen, allemaal oudjes die geen vertrouwen hebben in de PvdA, dus kom op SP er is een wereld te winnen en ga niet op de lijn zitten van de PvdA. Ook jullie worden oud en krijg later geen spijt, als jullie kinderen later zeggen Pa/Moe waar waren jullie toen mee bezig!

  Reactie door Henk.H — dinsdag 7 november 2006 @ 12.56 uur

 29. Henk H.

  Mijn zorg gaat onder meer ook naar de oudjes uit.
  Een groot deel van de CDA stemmers komt van die groep.
  Tegelijkertijd is het kwetsbaar oudere mensen, die veelal geen behoefte meer hebben om hun gedrag dan wel stem gedrag te willen laat staan kunnen veranderen,te willen overtuigen niet meer op het CDA/PvdA te stemmen.

  Reactie door maria — dinsdag 7 november 2006 @ 16.14 uur

 30. Gisterenavond zag ik bij Knevel onze ‘vriend Charles Groenhuizen’ met Balkenende. Vreseijk gesprek maar toch interessant.
  Groenhuizen: levensverwachting rijk versus arm (weet niet meer wat er letterlijk gezegd werd): goeie levensjaren 15 jaar meer bij rijken dan armen.

  Balkenende zegt niets. Heeft boter op zijn vrome hoofd.
  Dus die eikels profiteren ook nog extra van hun pensioen en AOW. Iedereen betaalt mee aan de AOW, maar de rijken profiteren er ook nog eens vele malen meer van!!!
  Ik wil NU meer AOW voor arme mensen JA!!!!

  Reactie door L´écologiste — woensdag 8 november 2006 @ 7.54 uur