VVD maakt van jongeren wegwerpwerknemers

Column van Agnes Kant op FOK.nl

Vrijwel alle partijen zijn voor een leerwerkplicht voor jongeren tot 23 jaar, ook de SP. Jongeren moeten op school zitten of werken. Werkloos thuis zitten is echt funest voor je toekomst.

Maar het VVD-plan om jongeren uit sluiten van de bijstand tot hun 27e en hen rechteloos maken is ronduit waardeloos. Waar slaat die grens op? Hoef je als je 27 bent niet in je levensonderhoud te voorzien? Heb je dan nog geen eten en een dak boven je hoofd nodig en als je 28 bent wel?

En wat biedt de VVD deze jongeren, behalve minder rechten? Helemaal niets! Jongeren zijn – mede door de politiek van de VVD – steeds vaker afhankelijk van flexwerk en tijdelijke contracten. Welke jongere krijgt er tegenwoordig nog een contract voor langere tijd?

Dit kabinet heeft de WW afgebroken waardoor juist deze jongeren met tijdelijke contracten geen recht meer hebben op een WW. En de VVD wil het werkgevers nog eenvoudiger maken om jongeren eruit te wippen, door versoepeling van het ontslagrecht. En als klap op de vuurpijl heb je als jonge wegwerpwerknemer straks geen recht meer op sociale voorzieningen.

Het is slecht beleid om de bijstand af te schaffen terwijl je niet investeert in scholing of het creëren van nieuwe banen. ‘Jongeren kunnen leren of werken’, aldus de VVD. ‘Je zoekt het helemaal zelf maar uit,’ bedoelen ze. En dat lijkt misschien op het eerste gezicht te kunnen, nu de economisch wind weer wat mee zit. Maar wat als de werkloosheid weer fors stijgt? Dan ben je als jongere bij de VVD gewoon de lul.

Het plan gaat ook nog eens uit van de hardnekkige misvatting dat als je bij de sociale dienst automatisch een uitkering krijgt en op je gat voor de TV kunt gaan zitten. Iedereen die een uitkering heeft aangevraagd, weet dat het zo niet werkt.

Je wordt bij aanvraag vaak al verplicht met behoud van uitkering werkervaring op te doen. Als je niet wilt meewerken krijg je geen uitkering. Ook geldt er een sollicitatieplicht en moet je ieder werk dat het CWI je aanbiedt accepteren, ook als dat niets met jouw opleiding of niveau te maken heeft. Weer geldt: werk je niet mee dan krijg je geen uitkering. Dit blijkt ook wel uit de cijfers: nog geen 8 procent van het totaal aantal bijstandgerechtigden is 25 jaar of jonger. De overgrote meerderheid heeft snel weer werk.

Iedereen moet alles in het werk stellen om in zijn eigen levensonderhoud te voorzien. Onrechtmatig gebruik van bijstand moet je hard afstraffen. Van mensen die tijdelijk geen werk hebben mag je verwachten dat ze alles doen om weer aan het werk te komen. Maar dat neemt niet weg dat er een vangnet moet blijven voor iedereen die tijdelijk nog niet onder de pannen is. En dat kan iedereen overkomen, jong en oud, hoog- en laag opgeleid.

Je kunt jongeren het recht op een uitkering niet ontnemen simpelweg omdat ze jongere zijn. Als je jongeren aan de slag wilt hebben, moet je investeren in onderwijs en banen en werkgevers verplichten om stageplekken te bieden. En je moet de trend van steeds meer tijdelijke contracten keren, want met tijdelijke contracten kun je geen toekomst opbouwen. (Probeer als flexwerker maar eens een hypotheek te krijgen!) Door de bijstand afschaffen zonder met een alternatief te komen, maakt de VVD van jongeren wegwerpwerknemers.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 08 november 2006 :: 22.14 uur

94 Comments

94 reacties

 1. Het houdt dus gewoon in dat je als jongere als je toevallig niet intellectueel genoeg bent voor de universiteit bij je ouders moet blijven wonen tot je 27e. Belachelijke maatregel.

  Reactie door kaatje — woensdag 8 november 2006 @ 22.59 uur

 2. Sowieso: als je werkt dan ook automatisch pensioen etc.
  Ik heb in de jaren 70 jarenlang gewerkt via uitzendbedrijven. En nu heb ik jarenlang geen pensioenopbouw. Gestolen dor malafide ondernemers.
  Dat zelfs Den Uyl zoiets heeft toegelaten stemt mij zeer somber.
  Werkenden moeten beschermd worden en dan werken ze en dan hebben we samen ook resultaten. Wanneer werkgevers beginnen te kl.ten dan beginnen werknemers uiteindelijk ook dwars te liggen.
  Dit is geen manier om van Nederland een modern welvarend en concurrerend land te maken en ook niet om er een gezellige samenleving van te maken.
  Willen we een wegwerpsamenleving dan hoeven we geen moeite meer te doen want die hebben we al! Sustainability forget it. Wie dan leeft dan zorgt. Is georganiseerd door CDA, VVD, en…(PvdA!).

  Reactie door L´écologiste — woensdag 8 november 2006 @ 23.00 uur

 3. Tja, de wegen van de VVd zijn ondoorgrondelijk….
  Realiseer wel dat de VVD jongeren over het algemeen wel goed zitten met een rijke pappa. Dan mag hij gewoon verder feesten in het vakantiehuisje, als het effen tegen zit.

  Reactie door alexander — woensdag 8 november 2006 @ 23.00 uur

 4. Typisch vvd; vingertje wijzen, een groep als een baksteen laten vallen en dan straks die groep nog eens de schuld geven als het gruwelijk de mist in gaat. Het gaat inderdaad weer nergens over, zoals we van de vvd gewend zijn…

  vvd maakt van ouderenzorg veehouderij.
  vvd maakt van moslims terroristen.
  vvd maakt van zorg big-business.
  vvd maakt van asielzoekers criminelen.

  SP maakt van vvd gehakt.

  Reactie door J3roen — woensdag 8 november 2006 @ 23.04 uur

 5. Het is te hopen dat de jongeren wakker worden en hun egoisme laten varendat zij voor ouderen moeten betalen deze hebben veelal voor die zelfde jongeren gezorgd wat de VVD hen nu afpakken wil.

  Reactie door schoenmaker — woensdag 8 november 2006 @ 23.13 uur

 6. Te gek voor woorden. Volwassenen jonger dan 27 hebben dezelfde maatschappelijke plichten als oudere volwassenen. Voor dit soort voorstellen is geen enkele rechtvaardiging te bedenken. Laat goed zien wat een kleinzielige partij de VVD is geworden. Steeds maar weer voorstellen bedenken die de ene bevolkingsgroep tegen de andere opzet.

  Oprutten graag. Zo snel mogelijk.

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 8 november 2006 @ 23.14 uur

 7. Het zijn de laatste stuiptrekkingen van de VVD het is net of ze halal geslacht worden.
  De VVD staat bekend als ze hun zin niet krijgen alles dan maar lopen te verzieken, want dan kunnen ze later zeggen dat anderen er een puinhoop van gemaakt hebben.

  Reactie door Pool — woensdag 8 november 2006 @ 23.19 uur

 8. Prima motivatie om snel oud te worden.

  Reactie door Jofel — woensdag 8 november 2006 @ 23.20 uur

 9. Jonge bomen waar geen bladeren of vruchten aan komen worden ook door ons Hakkers snel om gehakt.

  Reactie door De Hakker — woensdag 8 november 2006 @ 23.24 uur

 10. zo kunnen ze er alvast aan wennen. denk je nou echt dat wij vvders deze jongeren die toch al moeilijk aan een baan komen deze geweldige regeling door de neus boren als ze opeens ouder worden dan 27. nee hoor tegen die tijd is het voor iedereen mogenlijk om rechteloos te zijn tenzij je natuurlijk net zo rijk bent als het gemiddelde lid. maare ik moet weer weg. mijn prive jet staat klaar. ik ga een balletje slaan in orlando. schat waar zijn mijn golf ballen ik moet ff wat frustratie kwijt dat de sp zo hoog staat in de peilingen. Annie heb jij de hond al gebeld. ? om de peiling te manipuleren

  Reactie door dj — woensdag 8 november 2006 @ 23.25 uur

 11. Dat is het grootste probleem waar rechts mee te kampen heeft… ze bezitten geen integriteit.
  Dit is in de genen gaan zitten en wordt van geslacht op geslacht doorgegeven. Ze hebben altijd hun rijkdom verworven over de ruggen van het volk. Nou, leg dat nou maar eens naar waarheid uit!
  Iemand die rijk is en integer… stemt overigens SP.

  Reactie door Gloria — donderdag 9 november 2006 @ 0.00 uur

 12. Goed gezegd van Agnes Kant!

  Reactie door tuinboon — donderdag 9 november 2006 @ 0.01 uur

 13. Dit doet mij denken aan de periode dat Joop van den Ende Producties over genomen werd door Endemol.

  Na de overname directeur na directeur, hoger management na hoger management die een paar maanden kwamen werken en gevuld het bedrijf verlieten om het vervolgens leeg van de hand te doen aan Telefonica. Hiermee steeds meer werknemers uitkledend op dat deze dan vanzelf wel zouden weg gaan.

  Willen ze soms zelf naar andere delen van Europa, of beter, is Europa al zover gevorderd dat Nederland al niet meer belangrijk is? Is men nu snel nog even Nederland aan het leeg pompen en onaantrekkelijk aan het maken om er te wonen?
  Is het soms de bedoeling dat Nederland zelf wel wegloopt zodat zij de schuldvraag nooit hoeven te stellen en vanuit Brussel verder gaan?

  Reactie door Jeroen Westerman — donderdag 9 november 2006 @ 0.01 uur

 14. @1 Kaatje,

  ik zal je nog sterker vertellen: ik ben 28 en woon nog steeds bij mijn ouders thuis en dat is echt niet voor de lol. Ook ik heb al jaren geen vast contract meer gehad en moet het hebben van allerlei tijdelijke baantjes en ik heb MBO. Daar kun je tegenwoordig steeds minder mee, het is allemaal keihard geworden in de maatschappij.

  Alles moet flex en als het even kan moet het ook nog eens zo min mogelijk kosten. Ik maak me grote zorgen over de nabije toekomst, zeker met die toestroom van goedkope Oost-Europeanen.

  Nu al word ik door een groeiend deel van de werkgevers te oud en te duur gevonden en dan moet ik nog twee jaar wachten voor ik 30 word. Kun je nagaan wat er aan de hand is in dit land.

  Partijen als de VVD kunnen het allemaal zo mooi vertellen, maar laat ze eens in de schoenen van mensen als ik staan, dan piepen ze wel anders.

  We leven in een land waar de tweedeling steeds groter wordt en wie aan de verkeerde kant van het hek zit (zoals ik bijvoorbeeld) heeft steeds vaker vette pech. Zo gaat dat. Het is wachten tot de hel losbreekt hiero, want dit gaat geheid verkeerd aflopen.

  Reactie door digidj — donderdag 9 november 2006 @ 0.09 uur

 15. Slim om op fok! te posten, waarom doen politici (zonder weblog) daar niet meer aan?

  Reactie door jpt — donderdag 9 november 2006 @ 0.21 uur

 16. @14 digidj

  Als dit kabinet doorgaat?
  Om met reneR te spreken:
  Tijd voor revolutie!

  Reactie door Gloria — donderdag 9 november 2006 @ 0.23 uur

 17. Gloria,

  het probleem is niet alleen het kabinet, de werkgevers hebben ook steeds meer een verkeerde mentaliteit vind ik. Het gaat tegenwoordig allemaal om geld, zo simpel is dat. We zitten met een groot maatschappelijk probleem als je het mij vraagt.

  Reactie door digidj — donderdag 9 november 2006 @ 0.46 uur

 18. Wat zullen de gevolgen zijn van dit bezuinigingsbeleid?

  Dan moeten “oudere jongeren” vaak tot hun 28e bij de ouders blijven wonen. In een tijd; waar je volgens de VVD maar makkelijker ontslag moet krijgen haal je je het niet in je hoofd om het huis uit te gaan zonder dat je een financiele nooduitgang hebt.

  En: Krijgen die ouders dan ook voor hun “kind” tot de 28e kinderbijslag en alle fiscale voordelen voor het feit dat ze nog een kind te verzorgen hebben thuis?? Denk dat de sociale dienst hen eerder er nog een paar meier ervan aftrekt. Over een paar jaar na invoering zal de VVD ongetwijfeld de leeftijd voor bijstand nóg verder willen oprekken. Ik ken dat soort politici.

  Het is 1 van de meest onrechtvaardige en belachelijke ideeen van die rechtse kliek. Het illustreert de kortzichtigheid en de domheid binnen de VVD en hoever men van de mensen in de samenleving afstaat. En dat wil voor een volkspartij doorgaan.

  Inderdaad: Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — donderdag 9 november 2006 @ 0.49 uur

 19. Tot 27 jaar is idioot, tot je 21ste is iets voor te zeggen.

  Reactie door stephan — donderdag 9 november 2006 @ 1.03 uur

 20. Hoe verder de regering bij haar volk vandaan staat hoe meer het volk naast zich zal kijken voor een zondebok, sociaal zal isoleren (wat groepvorming tegengaat. Hierdoor behoeft bedrijfsleven en regering steeds minder verantwoordelijkheid te nemen en blijven per definitie buiten schot.

  En dat is precies wat je nu ziet. Mensen geven bijstand gerechtigde de schuld, anderlanders en een ieder ander die in hun ogen geld uit de staatskas haalt.

  Mensen worden wantrouwiger en zonderen zich af om maar niet onder de voet gelopen te worden door de steeds extremer wordende samenleving.

  Gelijktijdig zie je de regering steeds verder afsplitsen en futiliteiten, en one issue problemen de media in schieten om het volk vooral met elkaar te laten bekvechten over deze futiliteiten en one issue problemen.

  Nu met verkieizingen gaan ze zelfs zo ver dat ze de mythe van strategisch stemmen in stand houden. Zo van het word toch wel CDA, PvdA en VVD dus wil je meer links of rechts geef dan je stem aan de juiste partij, terwijl ze alle 3 staan te springen elkaar weer op te zoeken.

  Hiermee is de strategie weg en de democratie.

  En dan dit bericht, ze zijn (VVD) als het ware als een stel schaapherders, het volk in de handen van CDA aan het drijven. Om te laten geloven dat dat niet zo is, word CDA soms even aangevallen op futiliteiten en one issue zaken. Als CDA wint neemt deze VVD weer mee, kun je vergif op in nemen.

  Het volk word nog kwader met deze maatregel, raakt nog verder in isolement, zoekt nog verder naar de zondebok, die magisch tevoorschijn word gehaald door misschien weer mevrouw Verdonk.

  Deze technieken zijn al eeuwen oud.

  En nu ga ik echt slapen…..de rust allemaal.

  Reactie door Jeroen Westerman — donderdag 9 november 2006 @ 2.01 uur

 21. Ik ben 46 jaar, ik heb me rotgewerkt in verschillende banen om het hoofd boven water te houden.
  en ben nu door ziekte overgeleverd aan een voor mij niet te bevatten burocratie die het zelf ook niet weet.
  Mijn zoon is nu 19 en wat ze ook zeggen hij twijfeld nog altijd wat hij wil gaan doen (werkt wel met plezier).
  Voor hem zou ik al een eerlijkere toekomst willen.
  en niet het vvd systeem, ik zou nederland dan liever verlaten dan onder dat soort mensen te moeten leven.

  Reactie door Richard van Kempen — donderdag 9 november 2006 @ 2.10 uur

 22. Het zijn niet alleen de jongeren die slachtoffer kunnen worden van de VVD plannen.
  Als je in de WAO/WIA zit of komt dan heb je in hun ogen geen economische waarde meer en mag je naar de voedselbank.

  Reactie door Bart — donderdag 9 november 2006 @ 2.50 uur

 23. CDA/??: leerwerkplicht tot 23 + VVD: leerwerkplicht tot 27 = leerwerkplicht tot 25. Nou nou wat een ophef.

  Reactie door Maarten — donderdag 9 november 2006 @ 5.57 uur

 24. Het is de harde werkelijkheid,wat er staat te gebeuren.
  Zometeen schaffen ze ook de hele bijstand af.
  Baantjes tegen het minimum loon.
  Het worden geen baantjes die je kan kiezen,maar worden aangewezen.
  Geen werk geen bijstand.

  Op de arbeidersmarkt zal het anders gaan.
  Voor jouw 10 polen.
  Het verschil om voor een uitzendburo te werken of voor je behoud van je uitkering zal nihil zijn.

  Melkertbanen noemen we dat.

  Het kabinet zal niet liegen als ze het hebben over het creeren van extra banen.

  Die 20 of 30 % goedbetaalden maken zich niet druk.
  Voor hen zal het steeds beter gaan.
  Hen zal je 1,2,3 niet ontslaan.

  Reactie door sander — donderdag 9 november 2006 @ 9.00 uur

 25. ja, ja, lijkt me een goed plan voor kinderen van rijke ouders en vooral voor de kinderen van vvders.

  Reactie door mcniel — donderdag 9 november 2006 @ 9.00 uur

 26. Deze aanpak wordt moord en doodslag binnen
  gezinnen en ook daarbuiten.
  De één mag heerlijk studeren t/m 27ste
  en wie dat niet kan mag van alles aanpakken
  in werk, ook werk waar men mogelijk aller-
  minst geschikt voor is.
  Heet de jeugd dan nu al op 18 jaar ‘gerech-
  tigd’ tot van alles, maar blijven doorgaans
  ouders fin. nog verantwoordelijk tot het 21e
  levensjaar, wordt dat dan nu tot het 28s?
  Met uitzendwerk om de gaten te vullen tussen
  banen in genereren géén pensioenopbouw (ben
  ik zelf ook de dupe van!) en werkgevers in
  het verleden te over, die adviseerden op ge-
  biedende toon, evt. pensioenbijdragen die
  werden gestort in een vorm van spaarfonds
  tot het 25e levensjaar, bij ontslagname weer
  in ontvangst te nemen, want vastzetten…..
  tot over dik veertig jaar als er nog eens
  pensioen zou komen??? Wie dan leeft dan
  zorgt, werd gezegd, en ‘de tijden zijn dan
  heel ánders’. Inderdaad menig bedrijf naar
  de knoppen, en als het pensioen voor de
  burger van toen gewaarborgd zou zijn, is het
  nu nog maar de vraag of de pensioenfondsen
  van NU nog tot uitkering zouden zijn gekomen
  en intussen niet failliet zouden zijn gegaan. Een reden temeer, voor al die hard-
  werkenden van toen, om die recht te gaan doen middels een opgetrokken a.o.w..
  Te gek voor woorden als je ziet hoe mensen
  met het ‘hongerloontje’ van toen nu worden
  afgescheept met het áfkopen van hun tegoed,
  dat soms maar enkele honderden euro’s heeft
  opgeleverd. Mensen die bijv. ook 15 jaar
  non-stop hebben gewerkt met 15 werkdagen
  vakantie per kalenderjaar!
  Mensen ook die binnen hun relatie een taak-
  verdeling, zelf uitmaakte en daarvan ook
  zélf álle kosten droegen, alleen de beschik-
  king hadden over Kinderbijslag en liet je je
  kind dan zelfs eeúwig studeren, kreeg men
  2 of 3x die Kinder Bijslag. Zomers, werkten
  die studenten dan in het buitenland en ont-
  vingen er nog eens geld bij (nu zou je dat
  als mensen een uitkering of subsidie ontvang
  en, gewoon frauderen noemen mbt het opgeven
  van ‘inkomsten’ die men de Inspecteur laat
  lezen, of het KBformulier werd niet uiterst
  correct ingevuld).
  Is een kind, dat dan thuis móet blijven wel
  meeverzekerd op de polis van de ouder/s,
  want uit huis studerenden, dienen per direct
  bijv. een eigen W.A. polisverzekering te heb
  ben, en bijv. een ongevallenpolis, en ook de
  uitvaartpolis moet doorbetaald blijven.
  Gaan we dan daar al die ‘verzorgenden’ ook
  nog eens extra mee belasten, die toch hoop-
  ten hun jongeren toch wel uiterlijk tussen
  het 24ste en 26ste jaar aan een vaste werk-
  kring te weten, zodat ook de ‘geleende’beurs
  weer kan worden afgelost!
  Is de studie net te lang, of werd men ziek,
  stagneerde om welke reden danook het traject, kan ook het overlijden van één der
  ‘verzorgers’ zijn, en hoogstzelden beiden tegelijk, dan ‘voert men opnieuw de WET uit’
  als verontschuldiging voor de ONrechtvaar-
  dige maatregelen die moeten worden genomen?
  Men heeft mogelijk, om te léven, niet kunnen
  sparen…staat op eigen benen…wil men ook
  mogelijk dan nog tijdig de ‘gezinsplanning’
  op gang helpen…om te zien, dat e.e.a. zal
  lijden tot complete chaos binnen relaties.
  Relaties op allerlei fronten die gewoon naar
  de knoppen gaan, enorme stress opleveren.
  Studeren, werken, en wachten op het huis (dat nog steeds niet werd verkregen/toegewe-
  zen) dat in de jonge jaren, leuk moet kunnen
  zijn, perspectief mét uitzicht moet bieden
  naar een ieders toekomstverwachting op nor-
  male denkbeelden geschoeid. De regelingen en
  maatregelen die intussen zijn/worden inge-
  voerd, heten fraude te voorkomen, maar in-
  dien men de regelingen van voorheen beter
  had gehandhaafd en ‘begeleid’, zouden er nu
  geen extra depressies worden gesignaleerd en
  ze beginnen dus nu al op jongere leeftijd.
  Men zou eens een grondig onderzoek moeten
  doen naar de bevindingen van ouders, van wel
  ke leeftijd danook, met kinderen tussen de
  12 en 32 en zien hoe het beide groepen is
  vergaan. De ouders van nu konden soms laat
  beginnen, na de oorlog, aan hun gezinsopbouw
  en op kritieke leeftijden zelf met massa-
  ontslag overvallen en om andere redenen te-
  vens niet meer aan de bak gekomen; konden
  ook niet zomaar naar elders verhuizen want
  nergens was werkgelegenheid meer zeker en
  werden leefomstandigheden daardoor nog meer
  ontwricht dan ze al waren. Wij allen dienen
  te beseffen, dat het al heel láng helemaal
  goed fout is gegaan, al zeker 40 jaar.
  Met wat visie en beter overleg en minder
  langs elkaar heen werken had dat voorkomen
  kunnen worden.
  Wonen, werken, vervoer, onderwijs, zorg:
  HET MOET NU DIRECT DEFINITIEF ANDERS.
  Als de SP ‘de dubbeltjes’ weet om te draaien en prioriteiten weet te stellen, dan
  moeten er partijen zijn die ook daaraan wil-
  len meewerken, en kiezers die verrekt goed
  moeten zien dat de ‘rooien’ o.m. de SP
  het béste met hen en hun omstandigheden voor
  heeft! Kop op, kom op, druk op die knop voor
  rood, of pak het potlood en stém: SP !

  Reactie door Madelief — donderdag 9 november 2006 @ 9.02 uur

 27. @ 13 Jeroen Westerman,

  Zo zie ik het ook. Nederland BV is op heel wat onderdelen niet anders meer dan een sterfhuisconstructie.

  De lasten (vervuiling, mobiliteit, sociale gevolgen van geldzucht, gigantisch bureaucratisch overheidsapparaat, etc.) zijn zo hoog opgelopen dat we de concurrentie met het buitenland niet meer aankunnen.
  En de lasten gaan nog veel hoger worden want er zijn veel rekeningen vooruit geschoven.

  OK zeiden de rovers, dan pakken we toch gewoon onze eigen mensen.
  En zo geschiedde.

  Reactie door L´écologiste — donderdag 9 november 2006 @ 9.03 uur

 28. Goeden morgen vrienden SP.

  Wegwerpwerknemers.
  De VVD in actie.
  Ontslagversoepeling, staat bij hun hoog in het vaandel.
  Gisteren avond bij was Verdonk bij Nederland kiest, dat is eerder kiets.
  Maar ik gaf haar in één ding gelijk….
  Ze beweerde namelijk dat de kabinetten vóór haar aantreden er een puinhoop van hadden gemaakt.
  Gelukkig is er een VVd minister die toegeeft dat bijvoorbeeld Zalm, en Winsemius een waardeloos beleid hebbben gevoerd, in paars!
  Nu zal ze zeggen dat bedoelde ik niet.
  Zoals ze al gedaan heeft bij die blunders die zij begaan heeft in haar regeerperiode.

  Daar heeft het land al jaren onder geleden!
  Onbetrouwbare en onbekwame bestuurders!

  Er zal een verandering komen op 22 november
  Stem de enige Socialistische Partij.
  Lijst 4

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 9 november 2006 @ 9.36 uur

 29. Zo, Jan je hebt argumenten genoeg om hier in de verkeizingstijd de VVD mee om de oren te slaan. Altijd maar die kortzichtigheid en onredelijke zelfredzaamheid en eigen verantwoording. Als alles tegen zit lukt dat niet, zelfs niet al wil je dat heel graag en ben je gemotiveerd. 1 ding moeten alle partijen in de gaten houden en dat is dat door zulke omstandigheden psychische problemen bij de jeugd gaan toenemen. (bij artsen in opleiding nu ook al las ik) er komt een golf van burnout onder het volk omdat de VVD en ook het CDA meer eisen van mensen dan mogelijk is. Maar ondertussen is er te weinig personeel on de zorgsector. Een wachtlijst van een jaar bij het GGZ is al normaal.

  Reactie door Ingeborg vv — donderdag 9 november 2006 @ 9.47 uur

 30. Makkelijk praten hoor vanuit de VVD maar niet iedereen komt uit een stabiel gezin met een financieel perfect plaatje en verkeert zelf in blakende gezondheid. Soms komen er dingen je op pad die nu eenmaal je leven (tijdelijk) in de war schoppen. Ook als je jong bent!
  Gelukkig zijn ze bij de SP realistischer en wordt iedereen de kans gegunt om een gelukkig bestaan op te bouwen.

  Reactie door Keetje — donderdag 9 november 2006 @ 10.53 uur

 31. Kun je dit niet per “geval” bekijken? lijkt me veel eerlijker, er zijn mensen die door omstanigheden niet aan het werk kunnen maar dolgraag willen , deze mensen moeten geteund en begeleid worden en uiteraard een uitkering, maar is is een catagotie die het verdomd om ook maar enige moeite te doen om aan het werk te komen, ik zie ze hier ook lopen, ze hangen in winkelcentra opzoek naar een weerloos slachtoffer capuchons en petjes op en maar loeren naar iedereen, deze mensen komen echt niet aan een baan en willen dat ook niet want anders zouden ze zich beter kleden en gedragen.

  Ik denk dat dat ook de rede is, dat er teveel van dit soort jongens rondhangen en in de grote steden wordt het steeds erger want er komen er steeds meer bij en ook worden ze steeds jonger,dit zijn potentiele drop outs ,deze gasten kunt je wel een uitkering geven maar wat gebeurt daarmee? motivatie om te werken is er echt niet.

  Heel jammer dat door dit voorbeeld veel anderen daar de dupe van zijn, misschien toch maar per individu bekijken?

  Reactie door carla — donderdag 9 november 2006 @ 11.16 uur

 32. #19 Stephen

  Er valt helemaal niks voor te zeggen! Want een ander aspect waar dit land last van heeft volgens de onheilsprofeten van deze regering is; dat er er meeer kinderen geboren moeten worden.

  Deze trend werd verdorie door hun eigen beleid veroorzaakt!! Want iedereen MOEST aan het werk of geen geld. Het nemen van kinderen of het stichten van een gezin zal een nog grotere rem worden bij de leeftijdsgroep van onder de 28 jaar; want dan zal het in samenspraak moeten gaan met de ouders waar het stel bij in woont. Dit zal de vergrijzing nog meer doen verergeren.

  Wat een waanzinnige manier van politiek bedrijven.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — donderdag 9 november 2006 @ 11.27 uur

 33. Reactie door Madelief — donderdag 9 november 2006 @ 9.02

  Dit was super!!!!!!!!!!!!!1111!!!!!!!!
  En maar sparen en graaien, maar dan wel
  3x MODAAL inkomen.
  En alles wat minder inkomen heeft kan doorwerken tot de dood er opvolgt V.O.C.
  mentaliteit. BLIJ VOORUITZICHT!!!!!!!!!!

  Reactie door Gonda — donderdag 9 november 2006 @ 11.34 uur

 34. Wat een gespierde taal weer vandaag.

  Anyhow: wat is er mis mee om een baan te zoeken? Houd je ook nog van de straat.

  Of zeg ik nou iets vies?

  Reactie door ort — donderdag 9 november 2006 @ 12.01 uur

 35. Prima plan, ik ga er immers vanuit dat werknemers onder de 27 dan ook geen premies hierover hoeven te betalen.

  Al vrees ik dat dat met een onbetrouwbare overheid (pleonasme:D) niet het geval is. Dus wel premies betalen en niet kunnen ‘profiteren’

  Precies de reden dat ik niet ga stemmen, ze stikken er maar allemaal in….

  Reactie door Flup — donderdag 9 november 2006 @ 12.14 uur

 36. Het zijn niet alleen de jongeren die slachtoffer kunnen worden van de VVD plannen.
  Als je in de WAO/WIA zit of komt dan heb je in hun ogen geen economische waarde meer en mag je naar de voedselbank.

  Reactie door Bart — donderdag 9 november 2006 @

  Idd, en daar hoort men nog veels te weinig over.

  Reactie door Redstar — donderdag 9 november 2006 @ 12.14 uur

 37. @35 Flup

  Stemmen is de enige manier om te protesteren tegen het beleid dat je zo afschuwelijk vindt.
  Niet stemmen is instemmen. Iedereen die 4 jaar geleden CDA/VVD gestemd heeft is verantwoordelijk voor alle ellende die de minderbedeelden is aangedaan. En als je nu weer op CDA/VVD stemt dan ben je ronduit schuldig.

  Stem dan op een kleine partij, maar stem wel, stem uit protest!!

  Reactie door Irma — donderdag 9 november 2006 @ 12.27 uur

 38. Als jongere maak ik me zorgen over de lamlendigheid onder mijn leeftidjgenoten. Hoe vaak hoor ik jongeren niet stellen dat een email per week sturen naar een werkgever naar keuze gelijk is aan actief zoeken naar een baan.
  Waarom zou ik afhankelijk moeten zijn van overheidswetgeving om een baan te krijgen en te behouden? Daar ben ik zelf verantwoordelijk voor. De SP investeert weer eens in de zwakkere broeders en zusters onder ons, maar erkent de sterkeren onder ons niet.
  U noemt de onmogelijkheid om hypotheken te krijgen als jongere met flexwerk; komt u wel eens bij de rabobank? Dat is aanwijsbare onzin.
  Ik hoop dat de SP de komende jaren in de kamer eens sterker weerwoord krijgt, want uw partij maakt van mensen watjes in plaats van zelfstandig volwassenen.

  Reactie door jimmy — donderdag 9 november 2006 @ 12.33 uur

 39. Reactie door jimmy — donderdag 9 november 2006 @ 12.33

  Sterker nog Jimmy : k’las van de week in de krant contant betalen moet beboet worden.
  Misschien een idee bij geboorte, een debet-rekening als cadeau.

  Reactie door Gonda — donderdag 9 november 2006 @ 12.45 uur

 40. @ 35 Flup,

  Wanneer je niet stemt gaat je stem automatisch verhoudingsgewijs naar de grootste partijen. Dus indirect stem je dan toch!

  Reactie door L´écologiste — donderdag 9 november 2006 @ 12.54 uur

 41. @ 38 Jimmy,

  Succes jongen. Jij gaat de wereld veroveren!
  Zou je misschien bij de volgende verkiezingen je ervaringen aan ons kunnen meedelen?
  Ook als het je niet lukt ben je welkom hoor. De SP heeft een groot hart.

  Reactie door L´écologiste — donderdag 9 november 2006 @ 12.59 uur

 42. @ 24 sander

  Bedoel jij die uitmelkertbanen en wat is dat voor een gel#l, …. werken voor je bijstand…. werken doe je toch voor een normaal loon je bent toch geen kadootje voor de werkgevers. en anders burgelijke ongehoorzaamheid toepassen, trouwens, wordt dat ook tegen gesjeesde ministers gezegd of tegen zo’n dom ding die Gonny van Oudenallen en tegen de rest van het zooitje dat je niet meer terugziet na 22-11.
  Het wordt tijd dat de VVD als verboden criminele organisatie moet worden beschouwd en niet de Hells Angels want die hebben nog de juiste mentaliteit zo van krijgen we het niet dan komen we het wel halen.
  De VVD verheft zich boven God en is en blijft een slavendrijversmentaliteit in zich te hebben en wat ze ook erg koesteren.
  Ze willen beschikken over ieders leven, ik dacht dat we genoeg geleerd hadden van 40-45
  zou er dan toch een nieuwe parteifurher zijn bij de VVD ?????
  Het blijft gissen,…. alhoewel.

  Reactie door Pool — donderdag 9 november 2006 @ 13.39 uur

 43. wat is er op tegen om te werken? waarom “wegwerpwerknemers”? ik zie het verband niet tussen mensen stimuleren om te werken en wegwerpen niet.

  in de voormalige socialistische landen werden mensen ook aan het werk gezet en dat heette dan “volledige werkgelegenheid”; en dat gebeurt nog steeds in landen als cuba en noord korea en birma.

  waarom moet iedereen hier zonder er iets voor te doen beloond worden? er werken over de hele wereld miljarden mensen om in leven te blijven. niets mis mee!

  en het is tegennatuurlijk om nietsdoen te stimuleren. zo worden we een land van dodo’s . waar is de oude VOC mentaliteit gebleven?

  Reactie door joost — donderdag 9 november 2006 @ 13.42 uur

 44. @34. Ja ‘ort’, antwoord op je vraag is dus:
  van mij: ja, ik vind van wel!
  In aanvulling op deze mij arrogant aandoende
  opmerking: je schrijft je alias verkeerd,
  want dat kan nog op 2 andere manieren ook en
  passen inhoudelijk meer bij je ‘bijdrage’ !
  Van mij zul je geen ‘sorry’ horen over deze
  uitlating, nu, mijnerzijds!
  Je hebt kennelijk voor geen meter in de gaten in hoeverre het water de mensen tot de
  lippen is gestegen en een absoluut kookpunt
  aan het bereiken is. Op straat zou je daarop
  een woedeuitbarsting kunnen verwachten, met
  ongewenste handtastelijkheden, maar dat is
  dan te danken aan je eigen provocerende uit-
  lating, die we hier niet erg komisch kunnen
  opvatten op een dag als deze! Laat dus min-
  derheden niet in de steek, doet de SP ook
  niet, maar kunnen die zelf ook niet gebruiken als mensen zo minder(w)aardig over
  de ánder te kunnen denken.
  “Gespierde taal”? Die kan je terugverwachten
  want zelfs die opmerking is al aanmatigend,
  laat staan dus die er na volgden. Kijk uit,
  met het in opnieuw ‘in herhaling’ vervallen,
  dat stellen mensen hier niet op prijs, maar
  vermoedelijk wist je dat al tijden lang!

  Reactie door Madelief — donderdag 9 november 2006 @ 13.47 uur

 45. @ 35 Flup

  Niet l#llen gewoon SP stemmen en je zit geramd.

  Reactie door Pool — donderdag 9 november 2006 @ 13.55 uur

 46. Je vraagt je in NL b.v. wel eens af:
  Is hier de politiek de baas, of is de bedrijfslobby de baas van de politiek?

  Reactie door Barend LSZST — donderdag 9 november 2006 @ 14.04 uur

 47. Inderdaad.

  Reactie door khosrow — donderdag 9 november 2006 @ 14.19 uur

 48. VVD =Waardeloos.

  Reactie door khosrow — donderdag 9 november 2006 @ 14.20 uur

 49. toch is kennelijk het uitgangspunt van de sp dat jongeren moeten (!) werken of studeren en dat “thuis zitten funest is”. zo’n groot verschil is er dus niet met de vvd. de vvd denkt vermoedelijk dat het helpt om werk te aanvaarden als er geen uitkering als alternatief is die bijna even hoog is als het salaris.

  de sp denkt nog in de jaren zeventig stijl dat mensen voor de lol gaan werken als ze voor hetzelfde geld thuis kunnen zitten. ik ben bang dat de sp ook geen alternatief heeft voor de jongeren die ervoor kiezen thuis te zitten met een uitkering terwijl werkgevers polen en tsechen halen om hier de vacatures te vervullen die zo blijven liggen.

  Reactie door joost — donderdag 9 november 2006 @ 14.37 uur

 50. Joost,

  Lees het programma van de SP nog eenmaal en ditmaal aandachtig door.

  Doe jezelf dat plezier.

  Laat je nog even van je horen daarna?

  Reactie door Jeroen Westerman — donderdag 9 november 2006 @ 15.13 uur

 51. Jimmy geld voor jou ook, lees nou eens dat programma aandachtig door.

  Het schijnt dat mensen de rechtse modderkluiten lezen en dan gelijk weten waar SP voor staat.

  Wees wijzer, en lees nou eens het programma.

  Reactie door Jeroen Westerman — donderdag 9 november 2006 @ 15.17 uur

 52. Voor beide…Joost en Jimmy..

  Als je na het lezen niet voor SP kiest, vind ik dat jammer maar respecteer jullie keuze.

  Maar zorg aljeblieft eerst dat je de inhoud kent van de partijen.

  Het is te makkelijk om zomaar even te oordelen.

  Reactie door Jeroen Westerman — donderdag 9 november 2006 @ 15.20 uur

 53. Ik heb dat al eens gemeld. Het is veel gezonder als je kinderen wil om die op jonge leeftijd te krijgen anders loop je risico mar helaas wie dat wil moet wel werken en die werkt gaat liever voor het risico van een IVF behandeling na de dertig.

  Alle twintigers, niet meer verliefd worden, niet meer samen zelfstandig willen wonen en een gezin stichten.’Niet meer op een gezonde leeftijd eventueel kinderen krijgen.
  Dát mag alleen als je een baan hebt en je steentje aan de winsten van Balkenende en Rutte hebt bijgedragen.
  Je zult je echt moeten behelpen met Heleen van Royen en haar man.

  Reactie door Henny — donderdag 9 november 2006 @ 16.47 uur

 54. @ ReneR

  Daar is alles voor te zeggen, waarom moet een jongere een uitkering hebben als hij/zij nog de leeftijd heeft om aan een opleiding te beginnen en hierdoor de kansen op een baan vergroot.

  Ik kan mij met de beste wil van de wereld daar geen argument tegen verzinnen. Een leeftijd van 22 jaar en ouder vindt ik van andere orde aangezien er dan al mensen zijn die een gezin hebben.

  Daarnaast ben ik van mening dat de Gemeentelijke Sociale diensten meer werk moeten maken van het opleiden van mensen in de bijstand, daar mag rustig meer geld voor worden vrijgemaakt, dat is nooit weggegooid geld.

  Reactie door stephan — donderdag 9 november 2006 @ 16.54 uur

 55. Nu krijgen jongeren geen vaste contracten maar hoe denk je dat het gaat met anderen als je van baan wil veranderen.
  Een contract voor een jaar en nog een voor een jaar dan kunnen ze je indien er iets verandert aan de werkgelegenheid in het bedrijf of het éven niet uitkomt op een gemakkelijke manier lozen.
  Je bent dan wel je oude vaste baan kwijt.
  De rechten m.b.t. proeftijden en uitwerktijden zijn hierdoor allang verloren rechten en het gaat gewoon door.
  Als we op het CDA stemmen is het niet anders, die willen maar wat graag met de VVD om ook die punten erdoor te jassen zonder er zelf mee voor de dag te hoeven komen, staat beter als er gemor van komt.
  Bedrijven gaan ook steeds meer over op uitzendkrachten en mensen die tijdelijk werk hebben via een uitzendbureau dat dus nooit gegarandeerd is worden doodleuk meegeteld bij de dalingen van de werkeloosheid.
  De flexibilisering van de arbeidsmarkt is al een feit voor hen die die arbeidsmarkt opkomen en hen die van baan willen veranderen.

  Reactie door Henny — donderdag 9 november 2006 @ 16.56 uur

 56. beste jeroen, ik ben waarschijnlijk langer dan jij lid van de sp (sinds 1980) ; ik ben het globaal eens met de uitgangspunten maar ben tegenwoordig ondernemer en loop tegen nieuwe gezichtspunten aan die ik vroeger niet zag en de sp nu nog niet.

  mensen die niet kunnen werken zoals geestelijk en lichamelijk gehandicapten of ouderen moeten beschermd worden. probleem is dat de eerder goedbedoelde wao zo is misbruikt dat we nu de gevolgen en wetgeving proberen terug te draaien en dat leidt weer tot nieuwe excessen van mensen die het echt nodig hebben en het niet krijgen.

  uitgangspunt van de sp is dat iedereen die kan werken moet gaan werken. dat is in een socialistisch stelsel makkelijker af te dwingen want dan is er een sterke staat met controlemechanismen. laat je het door de markt afdwingen dan moet je een vvd-achtige maatregel nemen, zoals de uitkeringen aapakken.

  nu zitten, en dat zie ik om mij heen, mensen thuis die best kunnen werken maar er geen zin in hebben om voor een schijntje meer te gaan werken. gevolg: vacatures blijven open staan en de polen trekken het land binnen.

  dat lijdt ook tot types als mohammed b. die alle kans had te radicaliseren. hij had beter kunnen werken, was ons iets bespaard gebleven. werken ontwikkelt de mens, stimuleert het denken en maakt de maatschappij en jezelf beter. met de softe aanpak komen we er niet.

  in alle landen waarin werken wordt gestimuleerd ipv thuis zitten groeit de economie. ik vind daarnaast dat er een sterke collectieve sector moet zijn, die jaagt de economie aan en stimuleert de werkgelemheid, dat ziet de vvd weer niet met haar liberale dogma’s.

  wellicht dat jan mij in het nieuwe kabinet als staatssecretaris vraagt: justitie of economische zaken zou ik heel goed kunnen.

  groeten (weet nog steeds niet waar op te stemmen)

  Reactie door joost — donderdag 9 november 2006 @ 17.31 uur

 57. Stemmen is juist instemmen met het huidige systeem. Een systeem van geen invloed i.c.m. onbetrouwbare politici. Daar ben ik dus op tegen. Want laten we eerlijk zijn, stemmen is een puur symbolisch iets. Ieder jaar wordt de overheid groter en krijgt het meer (ongewenste) invloed.

  De SP heeft dit ook als doelstelling (sterke overheid) dus vandaar dat ik hoogstwaarschijnlijk ook niet op de SP zal stemmen.

  Reactie door Flup — donderdag 9 november 2006 @ 19.32 uur

 58. @ 49 Joost

  De werkgevers halen die oostblokkers niet,er wordt geen enkele oostblokker naar hier gehaald, nee die komen vanzelf met honderdduizenden tegelijk hierheen want ze weten dat ze met open armen worden ontvangen, het blijven zeer goedkope arbeidskrachten n.l. een Pool 5 euro p/u een Roemeen 3 euro p/u en een Bulgaar 2,50 euro p/u.
  De enigste die nog goedkoper is dat zijn de bijstandsgerechtigen die krijgen ze kado want die werken voor hun uitkering die betaald wordt door de gemeente.
  Dus jou bewering dat de SP nog in de jaren 70 leeft klopt dus niets van en dat er vacatures zullen blijven liggen dat is een sprookje dat dit kabinet de wereld in heeft gebracht om zo hun falen te verbloemen.
  Trouwens waar zijn al die vacatures dan weet ik waar ik al die oostblokkers heen moet sturen, zie dan doe ik toch nog wat goeds voor onze mede europeanen en inwoners van de europese unie.

  Reactie door Pool — donderdag 9 november 2006 @ 21.49 uur

 59. Het is belachelijk om jongeren tot op zo een hoge leeftijd afhankelijk van de ouders te maken. En wat als je geen ouders meer hebt, of je er slaande ruzie mee hebt, of dat ze om een andere reden niet beschikbaar zijn?

  Een uitkering voor jongeren moet afhankelijk worden van aanwezigheid op scholing, bijv. een vakopleiding. Als men niet in staat is een vakopleiding te volgen, mag men wat mij betreft verplicht worden minder gezochte baantjes als seizoenarbeid in kassen of wat dan ook te aanvaarden. Dat is overigens geen minderwaardig werk, maar om onduidelijke redenen minder populair dan andere fysieke arbeid.

  Maar hoofdzaak is dat jongeren een fatsoenlijke uitkering krijgen, tegelijkertijd gestimuleerd worden een opleiding te volgen en weerhouden worden van nutteloos rondhangen.

  Misschien zou het ter stimulering van het volgen van een nuttige vakopleiding goed zijn om de hoogte van uitkeringen gedurende het gehele leven afhankelijk te maken van het type (vak-)opleiding dat men met succes gevolgd heeft.

  Reactie door Drob — donderdag 9 november 2006 @ 21.57 uur

 60. Ik snap het gewoon niet. Je kunt dus kiezen tussen leren of werken. Wie leert er nou nog tot z’n 27e? Als je zo lang in de schoolbanken zit ben je met een hele zware studie bezig zoals medicijnen maar niet iedereen kan arts worden. Dus dan moet je werken. Maar er is niet genoeg werk. En dan? Dan is er dus helemaal niks meer?

  Reactie door Chantal P — donderdag 9 november 2006 @ 22.02 uur

 61. Goedemorgen Kameraden!

  Even tussendoor: Wat hebt u liever: Een uitkerinkje of een baantje?

  Eerlijk zeggen hoor!

  Reactie door ort — vrijdag 10 november 2006 @ 7.52 uur

 62. @ 61 ort

  Hangt er van af wat voor uitkering en wat voor baan ????
  Wat zou jij doen ???

  Reactie door Pool — vrijdag 10 november 2006 @ 9.31 uur

 63. @61 Ort,
  Je doet net of hier veel mensen zitten die een uitkering hebben en geen zin hebben om een baan te zoeken.

  Reactie door Ingeborg vv — vrijdag 10 november 2006 @ 9.33 uur

 64. 61. Ort.

  Twee jaar wachtgeld voor eenieder lijkt me geen slecht idee. Gelijkheidsbeginsel.
  Of zoals bij de publieke omroep 7 jaar met goedvinden van ministerie VWO

  Voor de rest inderdaad een baan en ik denk dat dat voor bijna iedereen geldt, uitzonderingen heb je overal ook in de bovenwereld.
  Bovendien wil het hebben van een baan echt niet zeggen dat je hard werkt.
  Velen verdienen ook niet wat ze krijgen of andersom.
  Johan Cruijff 25000 euro voor een avondje commentaar geven op voetbal?
  Ja dan heb je ook wel heel hard gewerkt, dat kun je niet vergelijken met een stratenmaker die dat in een heel jaar nog niet verdient.

  Reactie door Henny — vrijdag 10 november 2006 @ 10.44 uur

 65. off topic

  Bakellende adviseerde het bedrijfsleven om een set spaarlampen in het kerstpakket te verwerken,….. het is te hopen dat dit kabinet valt na 22-11 anders …. krijgen de alleenstaande volgend jaar een pretpakket bestaande uit zwarte condooms een zwarte d#ldo en een opblaaspop m/v in het zwart gekleed met bijpassend hoedje.

  Reactie door Pool — vrijdag 10 november 2006 @ 10.52 uur

 66. @Ort

  Nou moet je ook flink zijn. Je suggereert dat de banen voor het opscheppen liggen. Ik daag je uit om een flink aantal banen voor werkloze jongeren in de aanbieding te doen.

  Maar eerlijk gezegd schat ik je in als een nietsnut van een extreemrechtse schreeuwerd, die nog nooit wat in het leven gepresteerd heeft.

  Reactie door Drob — vrijdag 10 november 2006 @ 11.09 uur

 67. Hee gefrustreerde ort! Welkom op dit tolerante weblog. Schreeuwers zoals jij krijgen ook de kans hun frustraties te botvieren en dat betekent dat je het er uit kunt gooien en dat het dus je hart oplucht! Dat betekent dus een besparing op je ziektekosten. Wees ons toch dankbaar daarvoor! Ik ben jou dankbaar want je doet me beseffen dat bescheidenheid, fatsoen, tolerantie en respect enorm belangrijk zijn en maakt dat ik nog meer inzie dat mensen die dat niet inzien de grip op de realititeit zijn verloren en de weg kwijt zijn. Ort laat me je helpen weer op weg te komen en ik begin met te zeggen dat sp stemmers heel divers zijn en de meesten hebben hbo niveau, dit kun je ook vinden op de site. Les die je kunt leren is dus: generaliseren is de werkelijkheid vervormen. En doe echt wat aan je frustraties bijvoorbeeld door naar jezelf te kijken..waar ben ik boos om en waarom en is dat terecht? Is projectie naar jezelf gerichte woede?

  Reactie door cynthia — vrijdag 10 november 2006 @ 11.33 uur

 68. De VVd maakt een enorme fout want je kunt niet iedereen over 1 kam scheren..is wel makkelijk natuurlijk maar niet realistisch!
  Er zijn nou eenmaal verschillen tussen mensen en dus verwachten dat iedereen kan leren is ronduit dom! Wat is er mis met handenarbeid?
  Ach de vvd weet dit ook wel maar ze willen gewoon graag een slavenclub hebben en bij hun kunnen dit de jongeren zijn want ze zijn goedkoper en zo heb je de bedrijven weer op je hand. Een beetje jammer is dat de VVD het voor bedrijven ook niet makkelijk heeft gemaakt..maar dat wordt vergeten..nou ja de grote bedrijven dan weer wel. VVD is voor de grote bedrijven en dus moeten ze paaien!

  Reactie door cynthia — vrijdag 10 november 2006 @ 11.38 uur

 69. Jan je hebt gewoon gelijk! Kun je Rutte niet met zijn neus op de feiten drukken?
  Hij is volgens mij gewoon een gladjakker die alles voor het bedrijfleven doet…

  Reactie door cynthia — vrijdag 10 november 2006 @ 11.40 uur

 70. Houdt dit dan ook in dat je als je volledig pensioen wilt genieten, je dan tot minstens je 67e moet doorwerken?

  Reactie door kamperman — vrijdag 10 november 2006 @ 18.08 uur

 71. @ 58 mijn bedrijf ligt tussen aalsmeer en hillegom/ lisse in; de bollenstreek en de bloemen industrie dus. de werkgevers kunnen hier geen mensen krijgen en halen dus polen hierheen, er zijn zelfs bedrijven hier gevestigd die zich specialiseren in pools personeel en dat hier detacheren. je bent dus niet op de hoogte van de feiten.

  een ander feit is dat er vele vactures zijn en heel veel mensen, jongeren, die thuis zitten. voor 100,- meer gaan ze geen 40 uur werken dus blijven ze thuis en worden de vacatures niet vervuld.

  je kan dan twee dingen doen:
  1. de lonen heel erg verhogen
  2. de uitkeringen naar beneden

  ad 1: kan niet, want a. dan moet je alle lonen verhogen, met inflatie tot gevolg en b. dat kunnen (kleine) bedrijven niet betalen en gaan dan failliet wat tot meer werkloosheid leidt

  ad 2: vervelend voor de thuiszitters, want die moeten van de bank komen, de aftstandsbediening neerleggen en ‘s ochtends vroeg in de kou op de fiets naar het werk.

  conform het uitgangspunt van de sp die vindt dat iedereen moet werken die kan werken zal ook een linkse regering kiezen voor het tweede.

  de pool zal anders het schip keren…

  Reactie door joost — vrijdag 10 november 2006 @ 18.11 uur

 72. @ 71 Joost

  Even een correctie op m’n vorige antwoord inderdaad alleen de bollenboeren halen oostblokkers hierheen omdat ze het vertikken gewoon cao loon te betalen en vaak ook de reisvergoedingen enz. enz., het is bekend dat er heel veel zwart werk gedaan wordt in die streek en zodoende het imago van werken in de bollen een bepaald crimineel karakter krijgt dit met het gevolg dat veel oostblokkers hier onder vaak erbarmelijke en onmenselijke omstandigheden aan het werk zijn.
  Dus als dfie bollenboeren gewoon hun portomonee willen trekken dan kunnen ze arbeidskrachten genoeg krijgen.
  Het is een mentaliteits kwestie want het is altijd al gezeik daar in het westland, die boeren moeten gewoon hun bek houden en een normaal loon betalen punt uit.

  Reactie door Pool — vrijdag 10 november 2006 @ 20.20 uur

 73. @ 71 Joost

  Even nog een voorbeeld….. In 2004 waren er 14 mensen uit Eindhoven gaan werken bij 2 bollenboeren tegen minimumloon, er werd gezegd dat reisuren en kilometervergoeding betaald zou worden, aan het eind van de maand zat er bij het loon geen reisvergoedingen en het loon was nog minder dan het minimumloon omdat deze boeren zeiden dat die brabanders nog niet volledig inzetbaar waren omdat ze het vak nog moesten leren, men is per direct gestopt om nog voor die boeren te werken alleen men wacht nog op het geld voor de gemaakte kosten zoals benzine reistijd enz. enz.

  Kijk Joost dat bedoel ik nou met criminele bollenboeren ik hoop voor jou dat jou baas er ook niet zo een is, controleer even bij de belastingdienst of hij wel premies voor jou afdraagt anders moet jij maar eens bewijzen dat je daar in loondienst bent.

  Reactie door Pool — vrijdag 10 november 2006 @ 20.38 uur

 74. @71 Joost, en hoe moet het dan met die mensen die een uitkering hebben en ECHT niet kunnen werken dan wel geen werk weten te vinden? Heb je enig idee hoe laag een uitkering is? Elk mens met gezond verstand zal niet kiezen om thuis te gaan zitten voor dat geld. Teveel om dood te gaan, te weinig om te leven. En jij stelt voor om nog meer af te pakken? Dan zal het sterftecijfer in NL exorbitant gaan dalen want dan vallen er dus echt doden. Is natuurlijk ook een manier om van je uitkeringstrekkers af te komen…

  Reactie door Chantal P — vrijdag 10 november 2006 @ 21.44 uur

 75. @68 Cynthia
  ´Er zijn nou eenmaal verschillen tussen mensen en dus verwachten dat iedereen kan leren is ronduit dom! Wat is er mis met handenarbeid?´

  Mensen die handenarbeid verrichten werken niet hard. Immers iedereen met een meer dan 2 x modaal inkomen zegt dat hij/zij dat heeft verdiend omdat ze zo hard werken. Leerkrachten, vuilnismannen, plantsoendienstmedewerkers, verpleegkundigen werken dus niet hard.

  VVD-logica

  Reactie door Irma — vrijdag 10 november 2006 @ 23.56 uur

 76. @Irma, inderdaad, die logica heb ik al vaker vernomen. Dat je alles kunt bereiken, je moet het alleen willen. Mensen die dat roepen zijn nou nooit mensen die niet uit hun rottige situaties kunnen komen. Het zijn altijd mensen die, vaak toch al met een stevige basis, zonder veel moeite succes hebben vergaard. Ik gun iedereen het zijne maar de feiten zijn nu eenmaal zo dat niet iedereen dezelfde kansen heeft en dat de kansen die er zijn, lang niet door iedereen benut KUNNEN worden. Maar ja, volgens veel rechtse mensen ligt “kan niet” op het kerkhof, en “wil niet” er naast.

  Reactie door Chantal P — zaterdag 11 november 2006 @ 7.30 uur

 77. 71. Joost die Polen haalden ze eerder ook al maar dan illegaal, ze stopten ze in de meest foute slechte behuizingen, lieten ze onmenselijk veel uren draaien en betaalden minder dan het minimumloon dus.

  Als ze daar een eerlijk loon naar werken willen betalen en niet voor een dubbeltje op de eerste rij wilden zitten dan hadden ze de arbeidsmarkt allang bereikt.
  Meer betaalbare huizen bouwen en beter openbaar vervoer zouden ook een stuk helpen.

  Nu doen alsof de neus bloedt en wederom maar dan nu legaal voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten zodat het ze weer niets kost dát noem ik nog eens goed fout. Het niet kunnen krijgen van nederlandse werknemers en dat maar goed laten horen, die krokodillentranen daar zit ik echt niet op te wachten.
  Nu de Polen zodadelijk legaal mogen komen mét een wettelijk minimumloon zal de tuinbouw en glastuinbouw ze illegaal niet meer kunnen krijgen tegen een hongerloontje en daarom beginnen ze nu te sputteren, in de hoop met subsidie en tegen dezelfde lage loonkosten als eerst wat bijstandsgerechtigden in te kunnen schakelen.
  Ze zitten daar niet te wachten op legale oostbloklanders die zijn duurder.
  Die Polen zijn er echt nog steeds wel alleen niet meer zo goedkoop toch?

  Reactie door Henny — zaterdag 11 november 2006 @ 8.57 uur

 78. Jan die hypotheek is nog het minste. Ze kunnen niet eens een gezin stichten met enige zekerheid terwijl kinderen hier toch zeer gewenst zijn dacht ik en vooral onder de 30, dat is gezonder.

  Teveel onzekerheid maakt mensen kwetsbaar en teveel frustratie leidt gemakkelijker tot het zich tegen de maatschappij keren.
  Melkkoeien stonden vroeger in de wei, nu in de stal en wonen al bijna in de huizen.

  Reactie door Henny — zaterdag 11 november 2006 @ 9.09 uur

 79. @ 73 ik ben eigen baas, zie mijn eerdere berichten.

  ook met de sp in de regering zullen mensen gestimuleerd moeten worden om te werken.dat is conform het verkiezingsprogramma. de uitkeringstrekkers kunnen dan tenminste gedwongen worden om te werk gesteld te worden. voor wat, hoort wat.waarom zou de overheid immers voor niets een uitkering geven aan mensen die niet willen werken? de politiek moet gericht zijn op werken en niet op het stimuleren van thuis zitten. er is genoeg te doen in de thuiszorg, de openbare ruimte, het onderwijs. wel fatsoenlijke en hogere uitkeringen in dat geval. dat lost dan gelijk de immigratie van nieuwe allochtonen op en kunnen die marokkanen die nu dreigend in het winkelcentrum rondhangen zich ook verder ontwikkelen.

  dus: ofwel hogere uitkeringen en gedwongen werk
  of de uitkeringen afschaffen tot een bepaalde leeftijd.

  Reactie door joost — zaterdag 11 november 2006 @ 11.18 uur

 80. Ik snap persoonlijk deze frustraties niet van iedereen. Een bijstand uitkering is toch niet iets wat je wil hebben op je 23′e? Het is een makkelijk doelwit om de VVD mee af te zeiken dat ze jongeren door de plee trekken, maar kijk het eens van een ander perspectief.

  Studenten of mensen die net klaar zijn met studeren een Bijstand geven is natuurlijk funest. Ik ken een aantal mensen die na hun studie gewoon thuis op de bank zitten en geen zin hebben om te werken, hun mentaliteit is dat ze nu nog een aantal jaar lol kunnen hebben en daarna pas hoeven te werken.

  Ik vind dat mensen in de bijstand moeten kunnen als daar de NOODZAAK voor is. Niet omdat iemand geen zin heeft om te werken, er is een dunne lijn tussen het echt nodig hebben, en iets willen. De manier waarop deze hele colum is geschreven is meer dat mensen een RECHT hebben om een bijstand uitkering te krijgen, ik ben het daar helemaal niet mee eens. Mensen moeten er een krijgen omdat er geen andere optie is, mensen moet leren om zelfstandig te kunnen leven, als we vanaf dag 1 hun handje vasthouden dan zullen ze nooit op hun eigen poten kunnen staan.

  Dit klinkt natuurlijk niet “solidair” of “sociaal” ,maar het is asociaal als wij als mensen groepen mensen moet gaan betalen die het verdommen om te werken omdat ze niet iets kunnen vinden. Natuurlijk moeten de mensen helpen die het nodig hebben, maar er is een dunne lijn tussen wat acceptabel is en wat gewoon puur geldsmijterij is.

  de SP plannen zijn in het korte termijn goed voor nederland, maar in de lange termijn zijn de VVD plannen beter dit staat op de CBS site. Persoonlijk vind ik het beter als je makkelijker iemand kan ontslaan want de positieve kant is dat je dan ook makkelijker mensen zal aanemen, vaak bij mijn werken nemen ze mensen niet aan omdat ze niet 100% zeker zijn dat het iemand goed is, en als ze mensen kunnen onstlaan zonder dat het een eeuwig process wordt dan zullen ze ook sneller mensen aanemen.

  Het klinkt allemaal bot wat ik zeg, maar rechts is niet alleen maar ondernemers en rijke eikels. Als we teveel links kijken dat krijgen we ook problemen, want waar rechts hitler had heeft links stalin. Ik vind daarom ook dat het niet eerlijk is als mensen de VVD zo afschiet, ik ben een VVD lid, en ik begrijp waarom mensen het niet willen, maar ik snap niet waarom er zoveel zwart moet worden gemaakt.

  Ik ben het met veel van de stellingen van de SP niet eens, maar ik kom hier niet om mensen af te zeiken, ik probeer alleen mijn stand van zaken te weergeven. Voor elke wetswijziging zijn er voordelen en nadelen, het is zeer makkelijk om de nadelen helemaal kapot te gooien met woorden zoals “niet social” niet solidair. Maar dat zijn niet standpunten, dat is gewoon onzin uitkramen, verder kan de VVD dit standpunt nooit doordrukken omdat ze toch geen meerderheid hebben en de CDA en PVDA het hier niet mee eens is.

  Wees blij dat ze eerlijk zijn met hun intenties. Als de VVD Verdonk had genomen was er nu in de peiling een CDA/VVD meerderheid mogelijk geweest. Ik heb op Rutte gestemd omdat teveel rechts ook niet goed is.

  Reactie door Wijnand — zaterdag 11 november 2006 @ 11.45 uur

 81. wijand, ik ben het als sp-lid helemaal met je eens. waarschijnlijk omdat ik na mijn luie studententijd en de hand op houden, zuipen en uitgaan en niet-solliciteren- volwassen ben geworden en op eigen benen ben gaan staan. mijn opa begon op zijn 12e te werken in de rotterdamse haven. mijn vader maakte zijn avondschool af en kreeg een goede positie. de huidige generatie schoolverlaters vindt dat ze recht hebben op een uitkering en eerst nog een jaartje reizen over de wereld. en dat maakt de maatschappij ziek. de reacties hier op dit forum stemmen mij niet vrolijk, maar zijn gelukkig niet representatief voor het sp-kader. gelukkig weet ik dat in wezen de sp dezelfde intentie heeft als de vvd; mensen aan het werk helpen.

  Reactie door joost — zaterdag 11 november 2006 @ 12.01 uur

 82. @Wijnand,

  Je spreekt jezelf tegen. Je hebt het erover dat het funest is als studenten na hun opleiding een uitkering krijgen (daar ben ik het mee eens). Maar je vindt ook dat er als geen andere uitweg is mensen een uitkering moeten krijgen (ben ik ook mee eens).

  Maar waarom wil je dan na af studeren geen uitkering geven, als er niet direct een baan gevonden wordt. Er is dan geen andere uitweg. Je krijgt geen studietoelage meer en je mot toch vrete.

  Als mensen die er alles aan gedaan heebn om zichzelf geschikt te meken om een functie in de maatschappij te vinden, desondanks geen baan vinden. Dan moeten ze een uitkering krijgen, OOK als ze jonger dan 27 zijn. Als mensen niet de capaciteiten hebben om te studeren, maar wel een vak hebben geleerd, dan moeten ze een uitkering krijgen. OOK als ze nog maar 18 zijn. Daar kun je de ouders niet mee opzadelen.

  Als iemand zelfs geen vakopleiding heeft kunnen volgen, moet hij mijns inziens ook een uitkering kunnen krijgen, maar dan moet hij/zij wel ongeschoold werk accepteren, mits onder normale werkomstandigheden en binnen een redelijke woon-werkafstand.

  Het afschaffen van uitkeringen aan volwassenen beneden de 27 jaar is schofterig ascociaal. Ieder mens heeft recht op een menswaardig bestaan en zeker op een ‘hap vrete’ en zelfs dat laatste wil de VVD afschaffen.

  Reactie door Drob — zaterdag 11 november 2006 @ 12.16 uur

 83. 81. Je haalt hier m.b.t. onze reacties denk ik zaken door elkaar.
  Natuurlijk moet iedereen zoveel mogelijk aan het werk en studeren en vooral hun steentje bijdragen.
  Maar het gaat om de momentopnamen in iemands leven en degenen die ondanks alles op dat moment niet het geluk hebben een baan te vinden, de hersens hebben te kunnen studeren en ook nog eens afhankelijk zijn van de werkgevers voor een baan.
  Banen op een laag niveau zullen steeds meer verdwijnen en de banen die er zijn zullen tegen het minimumloon ingenomen worden door mensen uit de nieuwe EU lidstaten.
  Engeland heeft dit al meegemaakt en krabbelt nu wat terug omdat ze de gevolgen zien voor de eigen laagopgeleide bevolking.
  Alleen geld onttrekken aan mensen is nooit de oplossing als je tegelijk de kansen voor die mensen minimaliseert.
  Je behoeft op geen enkel vlak het kind met het badwater weg te gooien.
  De VVD roept hard m.b.t. de kansen scheppen maar zet er niets tegenover in het verkiezingsprogramma aan investeringen, evenals het CDA dat niet doet, integendel ze hebben overal op bezuinigd.
  Het gaat over de inhoud nog steeds en derhalve sluit het een het ander NIET uit.

  Reactie door Henny — zaterdag 11 november 2006 @ 13.42 uur

 84. Kameraden van de Partij,

  Als je mensen een uitkering geeft als ze werkeloos zin, dan moet je niet raar opkijken als het aantal werkelozen hoger wordt dan normaal. Een rottig economisch effect.

  Misschien nogmaals bespreken in de volgende Partijvergadering hoe we om moeten gaan met dit lastige feitje?

  Of negeren we dit gewoon?

  Reactie door ort — zaterdag 11 november 2006 @ 14.09 uur

 85. @ 80 Wijnand

  Jou visie omtrent het recht op bijstand deel ik absoluut niet met je, jou rechtse visie kan alleen werken als tegenover elke uitkeringsgerechtigde een baan zou staan, maar zolang een rechts kabinet hier aan niet kan voldoen is het beter om je mond te houden dan als een domme kip zonder kop in de ruimte te lopen l#llen.
  Dus al jou beweringen slaan nergens op.
  Maar ik zou deze idiote gedachtegang van je aan jullie grote verliezer Rutte voorleggen mischien dat hij dan niet zo hard naar beneden dondert in de peilingen.
  In ieder geval zien we de VVD niet meer terug na 22-11 en daar jubelt het hele land over.

  Reactie door Pool — zaterdag 11 november 2006 @ 15.07 uur

 86. Waarom denken zoveel mensen dat het “feesten” is als je een uitkering hebt, dat het “wel makkelijk” is? Uitkeringen in NL zijn te laag om zelfs maar normaal van te leven, feesten of een luizenleventje er op na houden is er echt niet bij hoor. En iedereen kan op een kwade dag zo’n vangnet nodig hebben. Dan moet het er ook zijn. Ik ben het 100% eens met de stelling dat wie kan werken en werk kan vinden, gewoon aan de slag moet. Maar die eenzijdige blik op het gegeven is niet terecht. De meeste mensen in de bijstand, WAO of WW zitten daar niet voor hun plezier en zouden dolgraag werken.

  Reactie door Chantal P — zaterdag 11 november 2006 @ 15.45 uur

 87. @ 79 Joost

  Zo jij bent dus eigen baas, waarom reageer jij dan niet dat jij en de rest van die bollenboeren vedommen het minimumloon te betalen en dat jullie wachten dat de arbeidskrachten geheel gratis worden aangeleverd, heb je de reactie @ 77 van Henny wel begrepen of ben je zomaar ins blauen hinein aan het l#llen.
  Ook je opvatingen omtrent de medelanders die volgens jou dreigend in winkelcentra rondhangen getuigt van een niet te hoog IQ bij jou, ik weet nog niet waarbij ik je moet indelen zoals de VVD ook altijd doet, maar je IQ zit op het niveau van een klaphek.
  Met zulke opvattingen kun je beter bij de groep Wilders gaan zieken i.p.v. bij de SP hier respecteren we nog onze medelanders en de zwakkeren in onze samenleving en ook de mensen die genoodzaakt in een bijstandsuitkering zijn beland.

  Nog een vraag, als je een eigen bedrijf hebt?????? ga je zo ook met je personeel om…. en betaal je wel een goed loon, draag je wel de premies af, als ik alles zo leest over jou lijk jij mij zo’n louche werkgever die alleen maar aan z’n eigen zak denkt.

  Reactie door Pool — zaterdag 11 november 2006 @ 16.17 uur

 88. Geen rechten tot 27 jaar, dan ook geen verplichtingen opleggen tot 27 jaar.En geen betrokkenheid met de samenleving verlangen tot 27 jaar.Geen soldaten tot 27 jaar.Iedereen tot 27 jaar afschaffen of het land uit sturen.

  Reactie door Hans van Straaten — zondag 12 november 2006 @ 7.11 uur

 89. Wanneer dit door zou gaan kan ik me als éénoudergezin me wel faliet verrklaren. Probeer nu al met een redelijk goed inkomen de eindjes aan mekaar te knopen. Ik heb een zoon van 16 jaar en schoolgeld en geld voor boeken zijn al een flinke kostenpost. Mijn zoon heeft zo zijn best gedaan om vanuit speciaal onderwijs naar de VMBO te kunnen gaan. Maar die zie ik nog niet één twee drie aan het werk komen. Daarvoor zou hij toch nog goede begeleiding nodig hebben van een bedrijf. En zoals iedereen weet zijn zulke bedrijven niet gauw voor de hand. Waar zitten de bedrijven met een maatschappelijk inzicht om jongeren die nog wat hulp nodig hebben aan het werk te laten komen?
  Dat wou ik even kwijt over dat stomme standpunt van de VVD. Nog meer reden om SP te stemmen die opkomt voor de zwakkeren in deze maatschappij!!!

  Reactie door annemieke — zondag 12 november 2006 @ 8.57 uur

 90. @89

  Ik vrees dat het juist door se SP erger wordt. Meer verplichtingen voor de werkgever is eigenlijk altijd funest voor de zwakkeren :(

  Reactie door Flup — dinsdag 14 november 2006 @ 1.48 uur

 91. een beetje slimme werkgever betaalt altijd goed, zodat de motivatie toeneemt. een grotere motivatie wordt ook gestimuleerd als je anders geen uitkering krijgt , je gaat dan eerder werk zoeken. over de hele wereld moeten mensen werken om in hun levensonderhoud te voorzien.waarom dan niet in nederland? kijk je naar landen waar werken wordt gestimuleerd in plaats van thuizitten dan zie je dat die economieën de hioogste groei hebben; in socialistische systemen worden mensen gemakkelijker gedwongen aan het werk gezet door de staat. zin nederland moet dat via de markt dus via het aanpakken van de uitkeringen.

  de sp streeft naar werk voor iedereen die kan werken en dat is een goed uitgangspunt, het verschil met de vvd is eigenlijk niet zo groot. de vvd wil dat via alleen de vraag en aanbodkant realiseren en de sp zal, eenmaal in de regering, de mensen via de overheid gaan reguleren om te werken. op zich ook niets mis mee.

  Reactie door joost — dinsdag 14 november 2006 @ 15.43 uur

 92. Hans van straaten, precies! :)
  Is wel de manier van denken van de VVD. Iets wat wij niet zien bestaat niet en is dus geen probleem!

  Gehandicapten? zien wij niet en dus is er geen probleem. Werklozen? zien wij niet wij zien werkschuwen en dus hebben zij een probleem en wij niet!? Armoede? dat zien wij niet en kennen wij niet en dus is het relatief.Woningnood? vrijmaken die markt! maar dat er teveel mensen zijn die wachten op een huurwoning of met hun inkomen geen huis kunnen kopen zien wij niet en dus is er geen probleem. Onderwijs? concureren met elkaar en de beste leerling op de beste school! dat mensen niet gelijk zijn zien wij niet, ze moeten niet lui zijn maar naar school gaan of werken. Tegelijkertijd gaat er steeds minder geld naar onderwijs en wordt het onderwijs nog meer uitgekleed. Behalve de scholen voor de topleerlingen die zien er fantastisch uit en het onderwijs is daar het beste. Achtergrond? inkomenspositie ouders? Wijk?Ontwikkelingsmogelijkheden? dat begrijpen wij niet bij ons is dat goed en dus is er geen probleem. Iedereen moet jagen en als je dat niet doet val je buiten de boot en dat is dan eigen schuld. Karaktereigenschappen? de verschillen in intelligentie? Dat snappen wij niet en dus is er geen probleem.Aan het werk als jongere als je niet naar school gaat? Zeer tijdelijk of lange tijd niet en een kans op een goede baan heb je alleen met papieren en dat begrijpen zij niet en dus is er geen probleem ze moeten naar school of aan het werk
  ZUCHT!

  Reactie door cynthia — donderdag 16 november 2006 @ 10.01 uur

 93. “Waar slaat die grens op? Hoef je als je 27 bent niet in je levensonderhoud te voorzien? Heb je dan nog geen eten en een dak boven je hoofd nodig en als je 28 bent wel?”

  En het stemrecht dan dat je vanaf je 18de hebt! Alsof je als je 21 november 18 wordt opeens een verantwoorde keus kunt maken bij de verkiezingen 22 november en als je 23 november 18 wordt niet. Die grens slaat toch ook nergens op!

  En waarom wel een leerwerkplicht tot je 23ste en niet tot je 27ste? Ik zie het probleem niet.

  Reactie door Barbara — maandag 20 november 2006 @ 18.03 uur

 94. is het niet een beetje makkelijk om de VVD overal maar de schuld te geven?

  Reactie door Kyra — dinsdag 16 januari 2007 @ 19.49 uur