Bangmakerij

Nu de SP steeds meer mensen aanspreekt zie je bij de politieke tegenstanders vergelijkbare reacties als bij de Europese Grondwet campagne. Weet je nog: het licht zou uit gaan en er zou zelfs oorlog komen. Ook nu wordt het instrument van bangmakerij van stal gehaald.

Tijd om de bangmakerij en oneigenlijke aantijgingen die links en rechts jegens de SP worden geuit te weerleggen:

1. De SP is slecht voor de economie.
Volgens het CPB leidt het beleid van de SP tot een economische groei van 2% per jaar. De verschillen met de voorspellingen van de effecten van de verkiezingsprogramma’s van andere partijen zijn marginaal. Bij de PvdA is het ook 2% en bij het CDA 2,1%, oftewel slechts een tiende procent meer. En dat moet je dan wel af zetten tegen de prijs die voor die tiende procent wordt betaald. De SP doet met dat geld iets aan de armoede, het sociaal minimum gaat omhoog. Het CDA doet hier niets aan en laat de inkomensverschillen zelfs groeien. Ook de PvdA wil het sociaal minimum slechts laten meestijgen met het welvaartspeil. Bij de VVD is de voorspelde economische groei 0,3% meer, maar die winst komt niet in de samenleving terecht. We krijgen er geen betere scholen door, geen betere zorg en de armoede zal onacceptabel groot blijven. Werk, werk, werk is niet het antwoord voor iemand die op zijn of haar tachtigste naar de voedselbank moet.

2. De SP is slecht voor de middeninkomens.
Pas bij meer dan twee keer modaal gaan mensen bij de SP iets meer bijdragen. Bij tweeverdieners is dat pas bij een huishoudinkomen van meer dan 115 duizend euro. Bij alleenverdieners is dat meer 70 duizend euro.

3. De SP wil bijstandsfraude niet bestrijden.
Deze onzinnig aantijging wordt opgehangen aan onze kritiek op de doorgeslagen methoden van onaangekondigde huisbezoeken. Er is helemaal niets tegen huisbezoeken, als dat fatsoenlijk gebeurt en er aanleiding toe is. Er is wel iets tegen als er sprake is van stelselmatige benadering van mensen met een uitkering als potentiële fraudeur. In steden als Nijmegen, Groningen, Haarlem, of Eindhoven werkt de SP aan een streng maar rechtvaardig sociaal beleid van de lokale sociale diensten.

4. SP gooit de uitkeringen omhoog, dan gaat er helemaal niemand meer werken.
De prikkel om te werken blijft, omdat de SP een werkbonus invoert. Het verschil tussen niet werken en wel werken verandert daardoor. Alleen zorgen we ervoor dat je voortaan een beetje rond kunt komen als je echt op een uitkering bent aangewezen. Mensen die wel willen werken, maar echt niet kunnen, mogen we niet veroordelen tot levenslange armoede.

5. De SP is slecht voor het bedrijfsleven.
De burgers zijn de afgelopen jaren al zwaar genoeg belast, de grote bedrijven zijn toen gespaard. Die zijn nu aan de beurt om een bijdrage te leveren, eerlijk is eerlijk. De lastenverlichting voor de burgers heeft overigens een positief effect op de bedrijven. Als die burgers te besteden hebben, hebben de bedrijven meer klanten.
De kleine ondernemers en zelfstandigen wil de SP trouwens juist extra helpen en ontlasten. Zie daarvoor ons ondernemersplan: Hart voor de Zaak.

6. De SP is anti-Europa, alleen maar tegen.
De SP is voor samenwerking in Europa. Niet voor meer macht naar het ondemocratisch Brussel. In het referendum over de Grondwet heeft de bevolking zich ook tegen de huidige ontwikkelingen uitgesproken, de grote partijen waren allemaal voor! Sindsdien is er geen enkele partij met zo’n uitgewerkte en uitgebreide visie op een beter Europa als de SP. Een Beter Europa Begint Nu

7. De SP staat met de rug naar de wereld, zegt nee tegen vredesmissies.
Onzin, de SP heeft steun gegeven aan missies in Liberia, Kosovo, Bosnië, Macedonië, Cyprus, Congo en Zuid-Soedan. We zijn tegen óórlogsmissies, zoals de inval in Irak om massavernietigingswapens die er niet waren, of missies zoals die in Afghanistan die de Amerikaanse oorlogsagenda volgen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 19 november 2006 :: 21.14 uur

369 Comments

369 reacties

 1. Dag Jan,
  Zo, dat is kort maar duidelijk. Mag ik je nog wat vragen? Op straat komen mensen bij de kraam die ons vragen waar we alles van betalen. We hebben natuurlijk een uitgebreide financiële verantwoording van ons programma op de site staan, maar als niet-econoom snap ik gewoon niet wat daar staat. het gaat dan met name om de tabellen. Ik kom in debatten niet veel verder dan “Geen JSF” en : Bureaucratiebestrijding”. Is er een “Waar de SP het van betaalt voor dummies” van te maken?
  Extra tip: Maak van hety bovenstaande een item in de rechterkolom van onze website onder de kop “Zin en onzin over de SP”. Dat zou veel mensen over de streep kunnen trekken.

  Dank & groet,

  Jan

  Reactie door Jan V — zondag 19 november 2006 @ 21.37 uur

 2. Ik daag de media uit om dit bericht morgen op de voorpagina te zetten, met name de Telegraaf.

  Reactie door Johan Smeets — zondag 19 november 2006 @ 21.44 uur

 3. Ook deze boodschap elders verkondigen niet iedereen leest je weblog. Zet hem op Jan en laat je niet opjutten (of oprutten) door Rutte en co.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 19 november 2006 @ 21.44 uur

 4. Kan er niet ergens een paginagrote advertentie komen!!

  Reactie door Dennis — zondag 19 november 2006 @ 21.49 uur

 5. @1 Jan V
  Nou als ik zie dat er nu nog gauw even 1 miljoen aan salarisverhoging voor de ministers en zelfs 40% voor de minister-president zal worden doorgejast, dan hebben we dat alweer binnen.

  Bezuiniging van 40% op defensie
  Afromen hypotheekrenteaftrek voor huizen boven 350.000 (aftrek naar 42% ipv 52%)
  Premie AWBZ uitbreiden naar alle 4 schijven ipv 2 schijven
  Wijziging in de vermogenswinstbelasting
  Meer mensen aan het werk (ook die 26.000 na het generaal pardon!)
  Kinderbijslag inkomstenafhankelijk maken
  Maximumsalaris bij publieke sectoren
  Ondernemingsraad moet instemmen met topsalaris
  Alle werknemers in de CAO onderbrengen, ook het management
  Belasting op flitskapitaal

  Ben ik nog iets vergeten??? Al met al dus veel bezuinigen op bureaucratie en defensie en veel meer zaken inkomstenafhankelijk maken want zeg nou zelf, Youri Mulder en Willem-Alexander hebben die kinderbijslag niet eens nodig.

  Reactie door Irma — zondag 19 november 2006 @ 21.49 uur

 6. HEERLIJK! Het zijn de antwoorden die ik de afgelopen tijd ook heb gegeven aan mensen die mij vragen stelden over de SP. Blijkbaar heb ik dus mijn huiswerk goed gedaan :)
  Voor alle zekerheid heb ik de tekst nog maar even copy-paste naar een aantal zwevers gepost :)

  Reactie door Monique — zondag 19 november 2006 @ 21.49 uur

 7. Hieruit blijkt hoe weinig tijd mensen nemen om iets goed te bestuderen. Daarbij komt de politieke hetze. Het is gewoon gemeen en onsportief.
  Een beter programma kan ik niet voor mij zien en zo wil ik leven in een land. Wat zou het toch goed zijn als je uitgebreid de tijd krijgt om dit het volk voor te houden. Het zijn allemaal flarden bij die debatten. Ik hoop dat je nog iets bedenkt deze laatste 2 dagen, Jan. Bijvoorbeeld dit stukje hierboven in alle kranten en in de tv-spots. Het moet! Want je hoort nu ook dat mensen die voor de SP gefolderd hebben niet direct de juiste antwoorden paraat hebben op moeilijke vragen. Dit kan verwarring geven en hier moet goede uitleg over zijn.
  Iedereen moet NU weten dat stemmen op de SP een wereld van verschil is. Eindelijk terug naar een land waar sociaal regeren vele wonden zullen helen en harten doen opbloeien. Het is tijd voor SAMEN…LEVEN! :)

  Reactie door Gloria — zondag 19 november 2006 @ 21.55 uur

 8. Ze schijten in hun broek daar in Den Haag!!!
  De parijen van normen en waarden zien hun baantjes zo langzaamaan verdwijnen.
  Kom op SP!!!!!!!!!!
  Laat jullie niet gek maken met al die leugens en dreigementen van de rechterkant.
  Hiermee bevestigen ze zelf dat ze er alleen maar zitten voor hun eigen belang.
  Verliezen is niet leuk maar de kiezer die al 4 jaar lang voor gek uit is gemaakt is NU
  aan het woord.
  SP nog 3 dagen en dan kunnen we beginnen met een fatsoenlijk land te gaan maken!!!!!!
  EERLIJK DUURT HET LANGST.

  Reactie door fransiscus — zondag 19 november 2006 @ 21.56 uur

 9. >2. De SP is slecht voor de middeninkomens.

  Reactie door peer — zondag 19 november 2006 @ 21.57 uur

 10. @ 2 & 4: verspreid het vooral ook zelf op fora en in reactieformulieren van websites waar onzin over de SP wordt verkondigd!

  Reactie door Carlos — zondag 19 november 2006 @ 22.00 uur

 11. Ad
  Telegraaf
  Nu.nl
  Fok.nl

  Hebben dit bericht al ontvangen, wie volgt?
  Hoezo de media zwijgen???

  Geeft het door een nieuwe viral.

  Reactie door Johan Smeets — zondag 19 november 2006 @ 22.03 uur

 12. [...] http://www.janmarijnissen.nl/2006/11/19/bangmakerij/  [...]

  Pingback door Mijn beleving » Blog Archive » Stemmingmakerij — zondag 19 november 2006 @ 22.05 uur

 13. 2—De middeninkomens!!

  Heet dit midden,Jan? Mijn God 115.000 euro bij tweeverdieners en 70.000 euro bij alleenverdieners… dan ben je toch hartstikke rijk? En die moeten iets meer gaan bijdragen? Wie kan daar nou iets op tegen hebben!! Nou inderdaad, als je daar nog over wilt pruttelen dan ben je een asociale geldwolf.

  Reactie door Gloria — zondag 19 november 2006 @ 22.06 uur

 14. Ging weer niet goed. Probeer het nu zonder de 1e zin.

  Dus twee verdieners gaan pas bij meer dan 115.000 iets meer betalen? Dan merken mijn vriendin en ik er niets van. Jammer. Had graag iets meer bijgedragen aan een socialer Nederland. Dan maar middels donaties aan goede doelen, waaronder natuurlijk de SP (voor die arme hardwerkende kamerleden met hun modale salaris)

  Reactie door peer — zondag 19 november 2006 @ 22.08 uur

 15. Ik heb het al eerder gezegd.
  Big Brother met alle kandidaten verkiezingen, 24 uur per dag twee weken lang tot aan de verkiezingen.
  Dat mogen we toch eisen anno 2006 gezien de maatstaven media?

  Reactie door L´écologiste — zondag 19 november 2006 @ 22.10 uur

 16. Mooi verhaal,

  Ik verdien goed (krijg het niet kado als zelfstandige) en draag per jaar 1,5 modaal salaris af aan belasting… Ik heb daar geen bezwaar tegen maar moet dat nog meer worden??? als ik nou eens wist dat dat globaal gelijk blijft dan ….

  Reactie door Hippie — zondag 19 november 2006 @ 22.10 uur

 17. En als elke lokale SP’er dit ook op zijn website/log plaatst, is dit overmorgen wereldkundig!
  Ook hier in het Schiedamse is een lokale kandidaat (D66) met zulks gelijke actie bezig om zichzelf te promoten, heb hem met cijfers onderuit gewerkt!
  CDA, VVD en ook deze lokale D66′er is bezig om de toekomst voor de Quote 500 veilig te stellen.

  Reactie door Sinne Tolsma — zondag 19 november 2006 @ 22.11 uur

 18. 5. De SP is slecht voor het bedrijfsleven:
  Als die burgers te besteden hebben, hebben de bedrijven meer klanten.
  Zo simpel is het. Economen hebben in 2003 al gezegd dat het kabinet juist moest investeren om de economie op gang te houden i.p.v. nog meer bezuinigen en de burger bang maken. Immers, als je constant te horen krijgt dat het slecht gaat ga je vanzelf op je geld zitten. En de gevolgen hebben we gemerkt. Andersom werkt het overigens net zo.

  Reactie door peer — zondag 19 november 2006 @ 22.15 uur

 19. 40% bezuinigen op defensie kan niet, dan kan je net zo goed 100% bezuinigen, want het leger nog kleiner maken zou gewoon het failliet van de complete krijgsmacht inhouden.

  Ach ja krijgt de SP toch haar zin, dan worden we toch de NAVO uitgetrapt omdat we internationale verdragen niet na komen he.

  Komt lekker betrouwbaar over in de wereld.

  Reactie door Tring — zondag 19 november 2006 @ 22.18 uur

 20. Jan, net je hele verhaal op wat hete topics gedropt in nieuwnieuws en telegraaf.

  telegraaf echter plaatst hem nog niet….

  Ik houd het in de gaten.

  Inderdaad Carlos, iedereen op elk forum dit droppen!!

  NU SP!!

  Reactie door Jeroen Westerman — zondag 19 november 2006 @ 22.19 uur

 21. Beste Jan,
  Dit stuk is een verdedigend stuk, terwijl je de aanval naar mijn idee niet echt hebt gekozen. Volgens mij heeft de SP gewoon een filosofie die veel mensen aanspreekt. Het is de filosofie dat we in NL anders om moeten gaan met elkaar en met alle zaken die daaruit voortvloeien. Blijf datgene als SP doen wat je hebt gedaan: staan voor een verandering in de samenleving, met name met het punt hoe we met elkaar omgaan in Nederland. Dat er straks politieke compromissen moeten worden gesloten is duidelijk. Dat de SP niet op alle punten 100% kan scoren is dan ook duidelijk. Nederlanders zijn niet zo stom als wat door de meeste politici in de debatten vaak wordt aangehaald. Blijf dan ook gaan voor respect voor alle lagen van de bevolking, blijf dan juist gaan voor de politieke ideologie en filosofie. In deze zin wil ik ook graag verwijzen naar mijn betoog bij de VMBO kleinschaligheid. Iedereen in Nederland heeft tenminste recht op respect. Dat is wat ik bij de SP (als min of meer principiele PVDA stemmer, echter wel met een brede blik)in deze campagne heb gevonden. Het is de tijdsgeest, doe dan geen afbreuk aan jullie filosofie door deze (niet respectloos bedoelt, maar wel eerlijk: stompzinnige) verdediging, wat bij mij dan toch een beetje overkomt als: Haags pluche. Je hoeft niet de grootste te zijn om je filosofie blijvend uit te kunnen dragen. Blijf vooral jezelf. Vertrouw in een politieke omslag na 22 november 2006, een groot deel van Nederland heeft genoeg van de zakelijkheid, we willen menselijkheid. Kun je dit garanderen? Dat is genoeg !

  Reactie door Petra Barendse — zondag 19 november 2006 @ 22.27 uur

 22. Limburgs Dagblad
  Dagblad De Limburger

  Zijn ook geinformeerd.

  Reactie door Johan Smeets — zondag 19 november 2006 @ 22.28 uur

 23. Kampioenen bangmakerij : RTL4 en Telegraaf !!

  Reactie door eric — zondag 19 november 2006 @ 22.29 uur

 24. Het moet nog 22-11 worden maar ik heb mijn eerste meevaller al binnen :)
  Wij zijn tweeverdieners (1,66 om precies te zijn) en waren er reeds op voorbereid dat een volledig Sp beleid ons op zijn minst 200 euro per maand ging kosten. (HRA, inkomensafhankelijke kinderbijslag en zorgverzekering). Desondanks besloten we toch SP te stemmen omdat onze bijdrage (en die van anderen die het ook goed of nog veel en veel beter hebben) gebruikt gaat worden voor de restauratie van nederland als fatsoenlijk en sociaal land. En dat is ook wat waard voor de toekomst van onze kinderen en onze ouders die binnen afzienbare tijd gebruik moeten maken van de voorzieningen.
  Maar nu ik dit verhaal lees en constateer dat wij bij lange na niet op 115000 euro komen lijkt het nogal mee te vallen.

  Reactie door twijfelaar — zondag 19 november 2006 @ 22.30 uur

 25. Dan nog iets : bij Nova wordt vanavond duidelijk,dat Zalm 3 dagen voor de verkiezingen..na lang touwtrekken bij Koninklijke Besluit of hoe het ook heet de objectie van de Schiphol-privatisering ongedaan heeft te maken..echt Zalm dat heel stilletjes (als iedreen met peilingen en stemmen bezig is) even de gemeente Amsterdam en loer draaien…bah !!!
  ZWEVERS WORDT WAKKER..!!!!!!!!!!! NU SP !!

  Reactie door eric — zondag 19 november 2006 @ 22.32 uur

 26. Aanvulling op het 1e stukje:
  By the way: ik hoorde je deze week iets zeggen op de TV over de AR binnen het CDA. Volgens mij kun je nog wel wat mensen bereiken in deze doelgroep.

  Reactie door Petra Barendse — zondag 19 november 2006 @ 22.33 uur

 27. ik was zo woest,dat mijn grammatica het begaf…je begrijpt wat ik bedoel,denk ik.
  Zalm met de minzame lach..hou hem in de gaten !

  Reactie door eric — zondag 19 november 2006 @ 22.34 uur

 28. Een zekere Belfi durft niet met mij 2 dagen naar een voedselbank waar hij kan zeggen tegen de bezoekers dat het hun eigen schuld is dat ze afhankelijk zijn van de voedselbank.
  Hij vertrouwt mij niet en is bang voor een flink pak slaag, nou dat hoef ik niet te doen dat doen de bezoekers wel ik denk dat hij gevild gaat worden.

  En dan gaat onze Belfi draaien, eerst is hij een buitenlander, nu vertrouwd hij mij niet, en wat zal zijn volgende smoes zijn.
  In ieder geval de angst zit er goed in.

  Reactie door Pool — zondag 19 november 2006 @ 22.39 uur

 29. als kleine zelfstandige heeft JP mijn auto afgepakt….en niets meer waard en te duur..dat heeft mij 2x geld gekost.

  daarom de SP

  Reactie door roelof — zondag 19 november 2006 @ 22.44 uur

 30. Spits
  Metro

  Weten het nu.

  Reactie door Johan Smeets — zondag 19 november 2006 @ 22.57 uur

 31. Dit vind ik nu wel een goed berichtje. De mogelijke bezwaren die ik nog zou kunnen hebben om toch niet SP te stemmen zijn wat mij betreft voldoende gesust.

  NU SP!

  Reactie door Rens — zondag 19 november 2006 @ 23.00 uur

 32. Bedankt Irma: dat helpt!

  Reactie door Jan V — zondag 19 november 2006 @ 23.01 uur

 33. Nu.nl ook

  Reactie door Alex — zondag 19 november 2006 @ 23.01 uur

 34. NRC en de Gelderlander

  Reactie door Johan Smeets — zondag 19 november 2006 @ 23.11 uur

 35. Dat de SP nu iets terugzakt is niet echt een probleem.Zij heeft een comfortabele winst,welke geen andere partij evenaard.Dat Wouter Bos een kopje koffie gaat drinken met Jan en Femke is een sluwe zet.Hij wil het CDA zoveel zeggen dat het CDA veel water bij de wijn moet doen straks bij de onderhandelingen, anders………..Voorts geeft hij daarmee aan de kiezers aan dat een links kabinet een optie is, doch zelf staat hij aan de rechterzijde van de PvdA.Ik vrees dat het een lang en moeizaam getouwtrek wordt.Weer een verloren regeer-tijdvak.Harde oppositie voeren in een vroeg stadium kan de Staten Verkiezingen in Maart wel beinvloeden.Dus winst in de 1e kamer ligt ook in het verschiet.

  Reactie door Maan Arkenbosch — zondag 19 november 2006 @ 23.14 uur

 36. Ik heb het op FOK! gepost ;)

  Reactie door Izak — zondag 19 november 2006 @ 23.14 uur

 37. 2 29 Roelof,
  Van 28 ct per km naar 18 ct terwijl de brandstof duurder is geworden. Bestelauto’s ineens ook volle pond belasting betalen.
  Sommige mensen worden zo ook dubbel gepakt.

  Reactie door L´écologiste — zondag 19 november 2006 @ 23.15 uur

 38. [...] Dat media als de Telegraaf en Elsevier helemaal niets met de SP en/of links hebben, is bekend. Nu de SP groot lijkt te worden, doen anderen echter graag mee. Jan Marijnissen haalt de bangmakerij onderuit met argumenten:Nu de SP steeds meer mensen aanspreekt zie je bij de politieke tegenstanders vergelijkbare reacties als bij de Europese Grondwet campagne. Weet je nog: het licht zou uit gaan en er zou zelfs oorlog komen. Ok nu wordt het instrument van bangmakerij van stal gehaald.Tijd om de bangmakerij en oneigenlijke aantijgingen die links en rechts jegens de SP worden geuit te weerleggen:1. De SP is slecht voor de economie.Volgens het CPB leidt het beleid van de SP tot een economische groei van 2% per jaar. De verschillen met de voorspellingen van de effecten van de verkiezingsprogramma’s van andere partijen zijn marginaal. Bij de PvdA is het ook 2% en bij het CDA 2,1%, oftewel slechts een tiende procent meer. En dat moet je dan wel af zetten tegen de prijs die voor die tiende procent wordt betaald. De SP doet met dat geld iets aan de armoede, het sociaal minimum gaat omhoog. Het CDA doet hier niets aan en laat de inkomensverschillen zelfs groeien. Ook de PvdA wil het sociaal minimum slechts laten meestijgen met het welvaartspeil. Bij de VVD is de voorspelde economische groei 0,3% meer, maar die winst komt niet in de samenleving terecht. We krijgen er geen betere scholen door, geen betere zorg en de armoede zal onacceptabel groot blijven. Werk, werk, werk is niet het antwoord voor iemand die op zijn of haar tachtigste naar de voedselbank moet.2. De SP is slecht voor de middeninkomens.Pas bij meer dan twee keer modaal gaan mensen bij de SP iets meer bijdragen. Bij tweeverdieners is dat pas bij een huishoudinkomen van meer dan 115 duizend euro. Bij alleenverdieners is dat meer 70 duizend euro.3. De SP wil bijstandsfraude niet bestrijden.Deze onzinnig aantijging wordt opgehangen aan onze kritiek op de doorgeslagen methoden van onaangekondigde huisbezoeken. Er is helemaal niets tegen huisbezoeken, als dat fatsoenlijk gebeurt en er aanleiding toe is. Er is wel iets tegen als er sprake is van stelselmatige benadering van mensen met een uitkering als potentiële fraudeur. In steden als Nijmegen, Groningen, Haarlem, of Eindhoven werkt de SP aan een streng maar rechtvaardig sociaal beleid van de lokale sociale diensten.4. SP gooit de uitkeringen omhoog, dan gaat er helemaal niemand meer werken.De prikkel om te werken blijft, omdat de SP een werkbonus invoert. Het verschil tussen niet werken en wel werken verandert daardoor. Alleen zorgen we ervoor dat je voortaan een beetje rond kunt komen als je echt op een uitkering bent aangewezen. Mensen die wel willen werken, maar echt niet kunnen, mogen we niet veroordelen tot levenslange armoede.5. De SP is slecht voor het bedrijfsleven.De burgers zijn de afgelopen jaren al zwaar genoeg belast, de grote bedrijven zijn toen gespaard. Die zijn nu aan de beurt om een bijdrage te leveren, eerlijk is eerlijk. De lastenverlichting voor de burgers heeft overigens een positief effect op de bedrijven. Als die burgers te besteden hebben, hebben de bedrijven meer klanten.De kleine ondernemers en zelfstandigen wil de SP trouwens juist extra helpen en ontlasten. Zie daarvoor ons ondernemersplan: Hart voor de Zaak.6. De SP is anti-Europa, alleen maar tegen.De SP is voor samenwerking in Europa. Niet voor meer macht naar het ondemocratisch Brussel. In het referendum over de Grondwet heeft de bevolking zich ook tegen de huidige ontwikkelingen uitgesproken, de grote partijen waren allemaal voor! Sindsdien is er geen enkele partij met zo’n uitgewerkte en uitgebreide visie op een beter Europa als de SP. Een Beter Europa Begint NuDe SP is voor samenwerking in Europa. Niet voor meer macht naar het ondemocratisch Brussel. In het referendum over de Grondwet heeft de bevolking zich ook tegen de huidige ontwikkelingen uitgesproken, de grote partijen waren allemaal voor! Sindsdien is er geen enkele partij met zo’n uitgewerkte en uitgebreide visie op een beter Europa als de SP. [...]

  Pingback door Weblog SP afdeling Heerlen :: Bangmakerij — zondag 19 november 2006 @ 23.15 uur

 39. men marijnissen zou het niet beter gaan met de zorg als de managers en hoge pieten niet zoveel wachtgeld/ontslagvergoedingen krijgen, want mijn vraag is waar wordtdat geld dn betaald

  Reactie door ellie — zondag 19 november 2006 @ 23.17 uur

 40. Ik wilde het op fokforum even onder de aandacht brengen, maar het staat er al helemaal!
  De oorspronkelijke topic in het subforum politiek heette ” De SP moet meer gebashed worden.” maar is veranderd in “De demonisatie van de SP”
  De topicstarter is de SP goed gezind en is van mening dat hoe meer de mensen bang gemaakt worden hoe meer er op de SP zullen stemmmen, analoog aan het grondwet referendum.

  Reactie door twijfelaar — zondag 19 november 2006 @ 23.19 uur

 41. Das dapper Izak FOK is nogal rechts :)

  Reactie door Lisette — zondag 19 november 2006 @ 23.20 uur

 42. Gewoon naar alle media sturen!!!! ANP ook niet vergeten. Dit wordt ons slotoffensief!!!! NU SP!!!

  Reactie door Bert Klein — zondag 19 november 2006 @ 23.21 uur

 43. Hoi Izak @ 35

  Bij welk bericht op FOK! ?

  Reactie door Johan Smeets — zondag 19 november 2006 @ 23.31 uur

 44. @37 Lisette
  Valt wel mee met die rechtsheid op fok. De hardste schreeuwers zijn daar puberale types met studiefinaciering, zakgeld en een krantenwijk. Daarmee voelen ze zich heel wat en proberen derhalve de welgestelde liberaal uit te hangen.
  Verstand komt met de jaren. Twijfelaar heeft zelf nooit een krantenwijk gehad maar was wel ooit bijna lid geworden van de jonge liberalen :)

  Reactie door twijfelaar — zondag 19 november 2006 @ 23.31 uur

 45. [...] Lees verder … [...]

  Pingback door SP De Bilt :: Weblog :: Weg met de bangmakerij — zondag 19 november 2006 @ 23.35 uur

 46. Elsevier niet vergeten?

  Reactie door Gloria — zondag 19 november 2006 @ 23.42 uur

 47. Beste Jan,

  It’s now or never

  Je bent jong en je wilt wat, en volgens mij ga je het redden.

  Veel succes als mp !

  Reactie door John van Heerwaarden — zondag 19 november 2006 @ 23.45 uur

 48. We bestoken de media met dit bericht.
  ANP, NRC, Volkskrant, Telegraaf, AD, RTLZ hebben het inmiddels ook ontvangen.

  Reactie door Bert Klein — zondag 19 november 2006 @ 23.45 uur

 49. Ik weet niet hoe het moet (Kluns) maar ik hoop dat jullie het voor elkaar krijgen om alles wat maar media of internet heet dit bericht er door te krijgen. Dit is wat wij als SP-ers nog kunnen doen.
  Samen hartstikke sterk! En nu: aanpakken die handel!! ;)

  Reactie door Gloria — zondag 19 november 2006 @ 23.49 uur

 50. @43

  Op het forum onder POL

  (nee niet op de frontpage, sorry voor de valse hoop :) )

  Reactie door Izak — zondag 19 november 2006 @ 23.51 uur

 51. Heb me vanavond werkelijk weer de pestpokken gelopen om de Wolvegaaster huishoudens van de verkiezingsfolders te voorzien! Ik MOEST er even uit! Ik MOEST niet alleen wéér een doos folders kwijt, ik MOEST vooral veel woede en frustratie kwijt!

  Woede en frustratie over de berichten in de media van de laatste dagen. Op het moment dat de SP in sommige peilingen op 30 stond is het allemaal begonnen: ‘Jan Marijnissen trekt het allemaal niet meer..’, ‘Pas op voor Marijnissen!’, ‘De SP betekent de ondergang van Nederland’, ‘Maoïsme’, enfin je kent de berichten wel..

  Op TV is het al niet anders! Iedereen krijgt de kans om de SP en Marijnissen gruwelijk af te branden, leugens te roepen en de SP belachelijk te maken, terwijl de SP geen enkele kans krijgt om zich te verweren! (Ik dacht dat ik mijn woede er redelijk goed ‘uitgefolderd’ had, maar het blijft enorm borrelen..)

  De SP mág niet groter worden van de ozo machtige media! Hiertegen heeft de SP natuurlijk altijd al moeten vechten. De partij bewijst keer op keer dat steeds meer mensen geloven in een rechtvaardige en menswaardige samenleving. Dát op zich is een geruststellende gedachte, maar de frustratie en boosheid blijft overheersen.. En angst? Ja dat ook! Ik ben bang dat deze smerige tactiek van bangmakerij bij heel veel mensen werkt..

  Ik hoop dat de SP nog een mooi konijn uit de hoge hoed tovert in de resterende paar dagen tot de verkiezingen! Ik hoop dat alle leden en sympathisanten zich de komende dagen de benen onder de kont uit blijven lopen om een zo groot mogelijke SP te realiseren! Van de media moeten wij het niet hebben, dat is wel gebleken.

  NU SP!!! SP NU!!!

  Reactie door Gerard — zondag 19 november 2006 @ 23.51 uur

 52. Ik ben het er ook mee eens, dat de bangmakerij om op de SP te stemmen moet worden weerlegd met feiten en dan niet alleen op dit weblog. Het zou dan ook niet verkeerd zijn om het in de linker of rechterkolom als item mee te nemen. Ook de lokale publiciteit zoeken is niet verkeerd om te doen. Zelf zal ik een oproep plaatsen in de lokale krant hier in de regio. Eens kijken of zij de SP wel serieus nemen. Nog even doorbijten met z’n allen en op woensdag weten we het zeker wie er gelijk heeft gehad. Wil men echt verandering, dan kiest men voor de SP. Wil men dat Bak-ellende zijn karwei afmaakt, dan is dit land de komende jaren in de aap gelogeerd. We zullen wel zien. De laatste die lacht zullen hopelijk wij zijn.

  Reactie door Harm — zondag 19 november 2006 @ 23.54 uur

 53. Bestoken die handel.
  Dit is heel duidelijk en begrijpbaar.
  Op de tv in de debatten,komen niet alle
  standpunten zo goed naar voren.
  Maar hier is niets onduidelijk aan.
  Even afwachten wie de ‘guts’heeft het ook
  te plaatsen.

  Reactie door kitje — zondag 19 november 2006 @ 23.56 uur

 54. Dat is het betere werk zou ik zeggen. Duidelijk zat toch?

  Reactie door ReneR — maandag 20 november 2006 @ 0.05 uur

 55. Het is echter wel jammer dat die bangmakerij tot nu toe al z’n uitwerking lijkt te hebben. Als je ziet dat we alweer aan het instorten zijn in de peilingen, lijken mensen toch in die argumenten te trappen en over te stappen naar bijvoorbeeld een onbetrouwbaardere Bos waar je alle kanten mee uitkunt. (Leren mensen nooit van het verleden)?

  Vraag is natuurlijk hoeveel waarde je moet hechten aan die peilingen, maar het feit blijft dat waar we zo bang voor waren alweer dreigt te gebeuren; nl. dat we vlak voor de verkiezingen weer wegzakken en uiteindelijk nog maar een bescheiden winst overhouden (al staan we nu nog altijd op 24 zetels in de peiling van Interview NSS geloof ik).

  Reactie door Anton Schuurmans — maandag 20 november 2006 @ 0.06 uur

 56. Ik heb het al geplaatst op het weblog van onze afdeling, dus in ieder geval al een beginnetje gemaakt. Nu de rest van de afdelingen nog. Ook de kranten laten weten dat bangmakerij alleen maar averechts werkt. De feiten spreken voor zich. Ik hoop dan ook op een zelfde effect als tijdens de grondwet nee campagne, toen de burger duidelijk haar mening heeft laten horen. Nu alleen nog ook woensdag 22/11 een goede uitslag maken.

  Reactie door Harm — maandag 20 november 2006 @ 0.09 uur

 57. sterk stuk. jammer dat het nodig is. dat het vvd de SP bestookt met deze onzin maakt niet uit, maar heel kinderachtig dat Bos en GroenLinks nu ook de SP op flauwe wijze aanvallen. afgunst en jaloezie zullen we maar zeggen…

  Reactie door Marijn — maandag 20 november 2006 @ 0.11 uur

 58. Hallo Jan, ik heb net zo voor de verkiezingen nog een filmpje in windows media formaat geplaatst bij
  http://video.google.nl/.
  Het gaat over de Marijnissen-Carrington code.
  Dan heb ik nog wat films van de Sociale Databank
  Nederland en wat eigen opnames bij Google geplaatst
  die over de CDA – VVD Euro zwendel gaan.
  Wist jij dat Zalm en de Nederlandse Bank de euro aan
  ons te duur hebben verkocht?
  Voordat de euro inging kostte 1 euro 2 gulden.
  Zalm en Nederlandse Bank hebben de euro opzettelijk
  over gewaardeerd ten op zichte van de gulden.
  En dat terwijl de gulden net zo hard was als de Duitse Mark.
  Men heeft de euro voor 2,20371 gulden aan ons verkocht. Het heeft de schatkist 23 miljard euro opgeleverd, maar tegelijkertijd is al bezit, bestaande uit geld en waarde papieren en ook onroerend goed als ook al onze (productie)middelen
  meer dan 10 procent in waarde gedaald.

  Het is een godgeklaagd schandaal dat dit allemaal
  zomaar kan in dit land.
  De EURO ZWENDEL films in wmv formaat kun je vinden
  door op de home page van video google “CDA VVD” in
  te toetsen.
  Bovendien nog dit:
  De euro hebben ze doorgevoerd zonder de grondwet te
  wijzigen.
  Had wel gemoeten, want de gulden is namelijk als
  betaalmiddel via de grondwet geregeld.
  Dat gezwendel en geknoei met de euro heeft veel mensen in een uitkering die het nog net konden redden, over het randje van de armoede geduwd.
  Vandaar ook de explosieve groei in voedselbanken en
  aanvraag op de voedselbanken door mensen die het
  niet meer redden.
  Zo tot hier mijn bijdrage.

  Reactie door Jacques — maandag 20 november 2006 @ 0.18 uur

 59. JAN EN DE SP KNALLEN WOENSDAG !!!!!!!!!!

  Reactie door eric — maandag 20 november 2006 @ 0.20 uur

 60. Tja…hebben ze het over een etentje voor de coalitiebesprekingen. Krijg je van femke en Bos een mes in de rug in plaats van in de schnitzel.

  Zoals ik al eerder zei: elimineren die handel zodra het kan. Heb je het laatste spotje van femke ook nog gezien???? Ik dacht eerst, dat dat reclame was voor Zwitserleven. Zou die dure cabrio ook op zonnecellen rijden en 1 0p 25??

  mensen; de S.P. is echt de enige linkse partij!!!

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — maandag 20 november 2006 @ 0.28 uur

 61. Goed stuk, maak dit meer wereldkundig op 1 of andere manier!!!
  Volhouden jongens en meisjes!
  Laat andere mensen niet bang maken om SP te stemmen!

  Jan , Agnes, iedereen: we gaan ervoor!

  Reactie door Edzo — maandag 20 november 2006 @ 0.36 uur

 62. - ik heb op school de officiele cijfers gekregen van het cpb zelf, en daar staan toch echt andere vcijfers: sp 6,5 & acheruitgang, groenlinks 4, pvd allochtonen 3,2, cda 2,3 groei, vvd 3,1 groei.

  Hoi, dit kreeg ik net van een neefje. Deze cijfers heeft hij officieel van school.
  Klopt dit wel

  Reactie door Zazou — maandag 20 november 2006 @ 0.40 uur

 63. Hallo SP.
  Ik weet nu zeker dat wij op jullie partij gaan stemmen. Super, afblijven van de AOW en de zorg. Een pardon voor alle mensen die al zo lang in Nederland zijn. Wij hebben n.l. een gezin uit Montenegro geadopteerd, die al 8 jaren hier in Nederland zijn. Op dit moment hebben we ze zelfs uit het AZC gehaald, wel met toestemming uiteraard. Ze wonen nu dus al een jaar gewoon bij ons gezin. Dit om zo een normaal leven te geven aan hun drie kinderen. Die kunnen nu vrij zijn, hebben internet, gaan hier naar school, hebben hier hun vriendjes en gaan super met onze kinderen om. Ze leren veel van ons en wij van hen. Als ik zie hoe goed zij de Nederlandse taal spreken en zich aanpassen dan vraag ik mij af hoe Minster Verdonk kan zeggen dat ze alle mensen al status heeft gegeven die daarvoor in aanmerking kwamen. Zouden onze asielzoekers dan onder de tweehonderd mensen vallen die wellicht een crimeneel verleden hebben, en die ze nog moest onderzoeken? Dat kan ik mij niet voorstellen. Deze mensen hebben hart, zijn ontzettend arm en hebben alleen maar goede bedoelingen. Ik moet er niet aan denken dat deze mensen terug gestuurd worden. Deze kinderen (10,-13en 15 jaar oud) spreken de Servische taal niet meer en al hun vriendjes achterlaten dit mag en kan niet meer. Wij gaan dinsdag (21 nov 2006)naar Rijswijk voor de zoveelste keer om een hoorzitting te doen bij de IND en hopen op een positieve afloop. Ik heb er echter weinig vertrouwen in. De middelste zoon is zelfs geselecteerd voor het Limburgs voetbal elftal maar mocht niet meer mee doen omdat hij geen status heeft. Wat denkt u dat dit voor een teleurstelling is voor deze jongen.
  Nu moet je na gaan hoeveel geld dit gezin op deze manier al gekost heeft van onze maatschappij, de regering heeft dit zo in de hand gewerkt. Wij in Nederland moeten nu hetzelfde doen als in Duitsland, status geven, zorgen dat hij werk heeft en mag blijven, tenminste als je een goed voorbeeld bent. Ik hoop dat jullie daar verandering in kunnen brengen. Ik vertrouw daarop!!
  Ik wens jullie heel veel succes en met name Jan de Wit. Groetje Fam Engelbert Valkenburg a/d Geul

  Reactie door Fam Engelbert — maandag 20 november 2006 @ 0.44 uur

 64. Ik heb het stuk van Jan verspreid: Volkskrant, Gooi- en Eemlander, Gooi en Eembode, Omroep Hilversum, RTV Noord Holland, SP Hilversum.

  Reactie door Marjo — maandag 20 november 2006 @ 0.44 uur

 65. Morgen zal ik nog wat gaan folderen en sponsjes uitdelen. Iedere stem helpt. Femke Halsema beweerde vrijdag bij Pauw en Witteman dat de SP en PvdA consertief socialisme vertonen, alleen Groen Links was echt progressief. Ik werd echt pissig. Maar in de peilingen van “Nederland kiest” staat GL ineens op 9 zetels.
  Donderdagochtend schrok ik wel van een opmerking van Jan Marijnissen. Goedermorgen Nederland (KRO). Er werd hem gevraagd wat de hoogste prioriteit voor hem is als hij het voor het zeggen heeft. “Alle arme kinderen in Nederland helpen en wel direct”. Ben ik het helemaal mee eens. Maar toen zei Jan iets waarvan ik schrok.
  “De ouderen hadden maar een vak moet leren, dan hadden ze wel werk gehad”. (Of iets dergelijks) Ik heb waarschijnlijk een vraag gemist, want ik vond en vind het nog steeds een vreemde opmerking en het blijft maar door mijn hoofd spoken. Jammergenoeg wordt deze uitzending niet herhaald. Jan, heb je je vergist. Hebik het verkeerd begrepen, of werd het allemaal te veel? Graag zou ik een antwoord willen hebben hierop, want het zit mij niet lekker.
  Troost je, ik heb zaterdag met de actieve leden van de “SP West Friesland Oost” wel gefolderd, en vele mensen namen met plezier de folder en het leuke sponsje in ontvangst.

  Reactie door Pien van der Kleij — maandag 20 november 2006 @ 0.46 uur

 66. Dit bericht heb ik ook verstuurd naar de Jonge Socialisten, die vandaan menen dat NU SP = STRAKS JP
  Misschien kunnen ze nu uit de luiers en volwassen overstappen naar de SP.

  Reactie door Marjo — maandag 20 november 2006 @ 1.02 uur

 67. vandaan = vandaag

  Reactie door Marjo — maandag 20 november 2006 @ 1.03 uur

 68. Nee, dan dit: http://www.ad.nl/verkiezingen/article823656.ece

  Reactie door Gerard — maandag 20 november 2006 @ 1.08 uur

 69. Nou maar hopen dat het CDA niet weer de grootste partij wordt… want dan hebben we nog steeds een probleem.

  Reactie door Vince — maandag 20 november 2006 @ 1.09 uur

 70. Wat is dit nu voor gemorrel?
  http://www.ad.nl/verkiezingen/article821058.ece

  Reactie door Vince — maandag 20 november 2006 @ 1.15 uur

 71. Zoals meerdere mensen hebben aangegeven.

  Als wij echt wat willen doen.

  Zouden we alle media vormen met dit bericht kunnen bestoken.

  Het is al een paar maal gezegd, maar wilde het nog eenmaal even onder de aandacht brengen.

  Ik heb nieuwnieus in 2 verschillende topics gepakt, geen stijl in 1 topic en de telegraaf, die nog immer niet mijn post geplaatst heeft (inmiddels paar uur geleden)

  Reactie door Jeroen Westerman — maandag 20 november 2006 @ 1.20 uur

 72. @Vince

  Dat bericht gaat erover dat de VVD een slot-offensief inzet met o.a. honderd (!) spotjes op de TV, tot 22 November 21.00 uur.
  Hoezo wanhopig?

  Reactie door Gerard — maandag 20 november 2006 @ 1.27 uur

 73. @ 65 Pien

  Ik vatte het iets anders op.

  Het ging niet om het feit in die zins snede maar om de vergelijking.

  Reactie door Jeroen Westerman — maandag 20 november 2006 @ 1.27 uur

 74. sp mijn stem heb je en nu maar hopen dat de rest van nederland eens wakker word en eens gaat beseffen dat stemmen op de cda , vvd of pvda de ondergang van nederland is vooral in de zorg en financieel en daar hebben wij allemaal mee te maken dus laat het verstand winnen

  Reactie door plonie — maandag 20 november 2006 @ 1.39 uur

 75. sp mijn stem heb je en nu maar hopen dat de rest van nederland eens wakker word en eens gaat beseffen dat stemmen op de cda , vvd of pvda de ondergang van nederland is vooral in de zorg en financieel en daar hebben wij allemaal mee te maken dus laat het verstand winnen plonie

  Reactie door plonie — maandag 20 november 2006 @ 1.41 uur

 76. Wij hebben het bericht ook op onze politieke nieuwssite geplaatst.

  http://www.politiwiki.nl/blog/

  Reactie door PolitiWiki — maandag 20 november 2006 @ 1.44 uur

 77. Jan,
  Je voert je eigen koers en je laat je niet gek maken.
  Blijf straks in de coalitie oo helemaal jezelf.
  Nederlanders zijn niet dom (uitzonderingen daargelaten)en weten (te zien aan de opiniepeilingen) duidelijk waar je voor staat (degenen die eerlijkheid bovenaan hebben staan en niet noodzakelijkerwijs hun portemonnee.
  I hoop overigens dat jij straks dat normen en waarden-geklets van Bakellende tot iets waardigs, iets met eergevoel kan maken in plaats van het lachertje wat CDA en VVD ervan hebben gemaakt.

  Reactie door G. — maandag 20 november 2006 @ 2.26 uur

 78. @%1 Gerard

  Ik voel me geraakt door jou inzet en vertrouwen voor en in de SP! Danl je wel voor dit alles!

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 20 november 2006 @ 2.57 uur

 79. Punt 5 is dus gewoon deels waar, behalve voor pas beginnende bedrijfjes. Denk nu niet dat je met zo’n groot bedrijf als MediaMarkt nu er zo’n dik voordeel op hebt als je SP stemt.

  Reactie door Niels — maandag 20 november 2006 @ 3.11 uur

 80. OVERMORGEN SP !===woensdag 22 november 2006
  MORGEN SP ! =======dinsdag 21 november 2006
  VANDAAG SP ! ======maandag 20 november 2006
  NU SP ! = altijd de SOCIALISTISCHE PARTIJ !

  Belofte maakt schuld !
  Ook na de Verkiezingen: SP !
  Even geduld alstubieft !

  Wij hopen het ongerief zo spoedig mogelijk
  te verhelpen!

  De wachttijd mag u de kop niet kosten, daar
  breken wij ons hoofd wel over !

  Verzoeken wij u nog vriendelijk luister- en
  kijkapparatuur bij de hand te houden !

  Graag wensen wij u bij ons een prettig
  verblijven toe en hopen uw ongenoegen tot
  een minimum te beperken. Wij zullen u,
  gegeven de omstandigheden, zo goed mogelijk
  op de hoogte houden !

  Maakt u zich geen zorgen: aan uw ontvang-
  apparatuur mankeert niets en wij zullen de
  uiterste zorg blijven besteden aan de kwa-
  liteit van onze uitzendingen in de media !

  P.S. Laat u niet verontrusten door deze zeer
  tijdelijke atmosferische storingen !

  Reactie door Madelief — maandag 20 november 2006 @ 5.45 uur

 81. Gisteravond was U de winnaar in het verkiezingsdebat van Lijst0 BNN !

  Reactie door Charlie — maandag 20 november 2006 @ 6.20 uur

 82. Jan, je heb met je team gevochten als een arts voor het leven van de patiënten,maar als je de peilingen mag geloven kiezen toch een hoop patiënten voor de Jomanda genezing dan is het ook eigen schuld dikke bult.

  Reactie door De Hakker — maandag 20 november 2006 @ 7.32 uur

 83. Van: N Stam [mailto:niekstam@hetnet.nl]
  Verzonden: zondag 19 november 2006 21:47
  Aan: ‘info@stoplinkskabinet.nl’
  Onderwerp: Actie vraagt om reactie

  Dit heb ik gisteren als reactie op de website stoplinkskabinet.nl gestuurd.
  Ik stel ook voor dat iedereen iedere dag een mailtje gaat sturen en net doet alsof je een VVD-stemmer bent en dat je nu zegt dat ze een grens zijn overgegaan en dat je nu niet meer op de VVD gaat stemmen. We gaan over tot emailterror.

  Jullie zijn nu echt een grens overgegaan.

  Het verbloemen van jullie eigen zwakte door middel van dit soort propaganda is stijlloos en hersenloos. En hersenloos zullen jullie binnenkort worden.

  Waarom begrijpen jullie niet dat Nederland maar ook de rest van de wereld genoeg heeft van het marktfundamentalisme.

  Marktwerking leidt tot grote onherstelbare schade en valt alleen maar positief uit voor de imperalisten.

  Ook in Europa willen jullie het liberalisme overal doorvoeren. Voorbeelden hiervan zijn de Bolkensteinrichtlijn en de Havenrichtlijn. Beiden zijn door de Working Class met succes bestreden. En wij zullen niet stoppen. Als jullie het harder willen spelen, prima, maar wij zullen een overtreffende trap bewandelen.

  Wij hebben inmiddels na 4 jaar marktfundamentalisme weinig meer te verliezen. Jullie wel. De rijken zijn alleen maar rijker geworden en wie meer heeft kan ook meer verliezen.

  Binnen jullie eigen partij hebben jullie ruzie over wie nu de leider is. Rutte weet niet om hij man of vrouw is en Verdonk weet niet of zij vrouw of man is.

  Zalm weet niet of hij nog minister wilt worden of oppositie wilt gaan voeren. Hij voelt zich hier een maatje te groot voor. Dat bedoelen wij nu met grootmoedwaanzin.

  En wat te denken van de minister van Defensie: het schandknaapje van Bush en Blair. Met een onschuldig gezicht en glimlach praat hij goed wat fout gaat in Afghanistan en Irak.

  Hoogenvorst, klein maar dapper, maar tegelijkertijd schuldig aan het maken van afspraken met de zorgverzekeraars met betrekking tot de hoogte van de verzekeringspremie om zodoende toch die vervloekte marktwerking door te voeren.

  Jullie zijn te schijnheilig om de grote jongens van Eneco, Nuon en ziekenhuizen aan te pakken die topsalarissen hebben met dank aan de marktfundamentalisten zoals jullie.

  Als jullie wekker op 12.00 uur staat is jullie tijd op. En jullie zullen niet gaan winnen.

  Hoe halen jullie het in je hoofd om jullie politieke collega’s van Groenlinks, SP en PvdA zo door het slijk te halen.

  Vuile Vieze Democraten

  info@valrechtskabinetaan.nl

  Reactie door niek stam — maandag 20 november 2006 @ 7.41 uur

 84. De SP heeft voor mij een duidelijk programma .
  En de andere Politiekepartijen komen onduidelijk over, en daarom hoop ik dat de SP ook de kans krijgt om na 22 November mee te gaan regeren. En dat jullie je in blijven zetten voor de mensen die in de WAO zitten . En de groep van boven de vijftig ook met rust gelaten worden . En daarom voor mij SP op 22 November .

  Reactie door johan — maandag 20 november 2006 @ 7.45 uur

 85. Wij willen ook SP stemmen, maar ivm de geplande bezuinigingen op defensie, stemt mijn vriend nu voor zijn ontslag, en kunnen we het marine bedrijf in Den Helder sluiten, dus Den Helder ook?
  Voor een pleeg in de ouderenzorg even dit, haal de macht bij de zorgkantoren weg, we gaan zo de USA achterna, alleen wie veel geld heeft kunnen goede zorg betalen.
  succes Gre

  Reactie door Gre Visser — maandag 20 november 2006 @ 7.51 uur

 86. Zoals al eerder hier met Pagina groot in de Telegraaf, kan zijn dat ze weigeren.

  Reactie door Jofel — maandag 20 november 2006 @ 7.52 uur

 87. @79 Niels
  Wel als je voor Media Markt werkt!

  MediaMarkt is 1 groot concern, die redden zich heus wel. Dat blijkt ook want mensen trappen in hun leus dat ze de goedkoopste zijn, terwijl in Radar bewezen is dat dat helemaal niet zo is.

  Reactie door Irma — maandag 20 november 2006 @ 7.55 uur

 88. Niek Stam, ik snap best dat je boos bent maar je aanpak lijkt mij niet erg verstandig.
  “Laat je boosheid hand in hand gaan, met het goede dat je doet,” is een betere optie.

  Reactie door Gandalf — maandag 20 november 2006 @ 7.56 uur

 89. Mag ik toestemming dit op Fokforum te posten?
  daar heeft men namelijk de meeste vooroordelen over de SP.

  Reactie door Daniel J — maandag 20 november 2006 @ 7.56 uur

 90. Ach weetjewat, als het niet mag hoor ik het wel :)

  Reactie door Daniel J — maandag 20 november 2006 @ 7.57 uur

 91. 81. Goed verhaal Niek. Wanneer stel je je nu eens beschikbaar als voorzitter van het FNV?

  Reactie door kaatje — maandag 20 november 2006 @ 8.02 uur

 92. Goede morgen allemaal !
  We laten ons nergens bang door maken.
  Integendeel we zoeken troost en bemoediging.
  We drinken een flinke bak koffie:
  links koffie!, bestaande uit PvdA, SP en GL,
  de initiatiefneemster in persoon is Femke H.
  Gemeenschappelijke genoegen zijn de variaties in de kleuren bruin!
  Smaken kunnen verschillen, van ‘dark’,
  ‘regular’ en ‘mild’, sensationele uitvoering
  in kwaliteit, zowel cafeïne en cafeïne-vrij!
  Koffie voorzien van een behagelijke tempe-
  ratuur, en uitnodigende ‘sterkte’.

  Let’s have it today.
  Please Femke, Wouter, Jan, please let your
  coffee become the cream in ours, please!
  We need you, we need you…we n-e-e-ed YOU!
  Consulting Chineze astrology makes the
  three of you the best link to all of us !
  Congratulations it is in your hands NOW !
  You are always in my mind, you are always
  in our minds. Good day !

  Reactie door Madelief — maandag 20 november 2006 @ 8.04 uur

 93. Goedemorgen,

  Wat goed dat jullie bovengenoemde zaken hebben toegelicht. Het programma komt heel degelijk over. Als de SP 2% groei weet te realiseren, dan hebben jullie een prima programma.

  Groet,

  Arnoud

  Reactie door Arnoud — maandag 20 november 2006 @ 8.15 uur

 94. Dit is een goede inhoudelijke reactie op de stemmingmakerij van de rechtse partijen.

  Zorg er alleen voor dat deze 7 stellingen ook in de media goed naar buiten komen.

  Groet
  Daphna.

  Reactie door Daphna Brekveld — maandag 20 november 2006 @ 8.21 uur

 95. Net op journaal.
  CDA en VVD willen debat met Kamp uitstellen en Bos wil daar wel aan meewerken.
  Maar Zalm heeft zojuist heel snel de privatisering van Schiphol erdoor gejast.
  Meten met 2 maten is regel bij Bakellende rompkabinet.

  Reactie door L´écologiste — maandag 20 november 2006 @ 8.23 uur

 96. @65 Piet: De strekking van Jan’s verhaal was de volgende:

  “Ik wil als eerste kinderen uit de armoede halen. Kinderen die langdurig in armoede opgroeien, kunnen nergens aan meedoen en lopen achterstanden op die ze nooit meer inhalen. Van volwassenen (de ouders) zou je, als je iets ten nadele van hun wilt zeggen, zeggen dat ze dan beter hun best hadden moeten doen of een vak hadden kunnen leren. Van kinderen kun je dat niet zeggen, die kunnen er sowieso niks aan doen.”

  Het is niet letterlijk wat Jan zei hoor, maar hier kwam het globaal op neer. Hij bedoelde dus niet dat volwassenen die in armoede leven iets fout hebben gedaan of maar een vak hadden moeten leren, maar dat je dat *zou kunnen* zeggen als je op zoek was naar een manier om de mensen zelf de schuld van hun situatie te geven.

  Reactie door Chantal P — maandag 20 november 2006 @ 8.28 uur

 97. Excuus, de naam onder berichtje 65 was Pien, en niet Piet. Excuus voor de vergissing.

  Reactie door Chantal P — maandag 20 november 2006 @ 8.29 uur

 98. hoi jan ja hier in nederland is het een zooitje, het woord dan ook tijd dat de nederlandse bevolking wakerwoord voorall
  met de verkiezingen en masaal niet roepen,
  maar gillen NU,SP jan en zijn aan hang veel sukses,

  groetjes, van jan de groot uit zwart,nazaret
  schiedam dus de stad van de verboregen armoeden. veel sukses all met de verkiesingen.

  Reactie door jan de groot — maandag 20 november 2006 @ 8.41 uur

 99. [...] Bron: http://www.janmarijnissen.nl [...]

  Pingback door PolitiWiki Nieuwslog » Blog Archive » SP bestempelt kritiek als bangmakerij — maandag 20 november 2006 @ 8.43 uur

 100. In de Volkskrant vandaag:

  Hoopt u dat de verkiezingen uitmonden in een linkse, een rechtse of een centrumcoalitie?
  60% Links
  26% Rechts
  14% Centrum (CDA en PvdA)

  aantal deelnemers: 1275

  Reactie door Irma — maandag 20 november 2006 @ 9.00 uur

 101. Ik heb bovenstaande tekst in stukjes geknipt en per deeltje op het forum van @home geplakt. (200 woorden is het maximum)

  Reactie door Gandalf — maandag 20 november 2006 @ 9.08 uur

 102. Het is zaak hier de komende dagen groots aandacht aan te geven. Wij weten dit natuurlijk al, maar het valt op dat CDA en PvdA onwaarheden over de SP verkondigen. Dit moet keihard worden afgestraft.

  Reactie door Harald — maandag 20 november 2006 @ 9.10 uur

 103. jan, we zien het allemaal woensdagavond wel en menigeen zal raar op zijn neus kijken

  Reactie door martin — maandag 20 november 2006 @ 9.13 uur

 104. de belastingdienst ziet het ook niet meer zitten vanwege het gevoerde politieke beleid.
  door de grote politieke druk maken zij erg veel fouten waardoor veel mensen een onterechte aanslag hebben gekregen,en er te lage huur en andere toeslagen zijn berekend.
  dit was vanochtend in het nieuws.

  ook wil ik nog even opmerken dat dit ook te maken heeft met de 800 medewerkers van UWV die men in dienst heeft moeten nemen ivm de inkrimpingen daar sinds de WAO overgegaan is in de WIA,alleen word dat er dan weer niet bij verteld.
  deze informatie heb ik namelijk van een medewerker van de belastingdienst!

  1x is er over bericht in het nieuws van vanochtend op tv daarna heb ik in alle andere uitzendingen er niets meer over gehoord.

  hoezo Nederland gaat kapot [is al] door de kabinetten Balkenende…?!

  Reactie door iew — maandag 20 november 2006 @ 9.18 uur

 105. @101 Gandalf
  Je bent goed bezig op het behoorlijk rechts georienteerd @home.

  @85 Gre Visser
  De SP wil vooral bezuinigen op materieel, niet op personeel!!! Omdat we altijd in samenwerkingsverband werken met GB of de USA hoeven we bijvoorbeeld geen tankwagens te hebben. Afschaffen, niet langer onderhouden etc. Natuurlijk de JSF is een grote besparing. Mankracht hebben we echter juist wel nodig want de SP wil defensie vooral gebruiken voor echte vredesmissies, niet voor het najagen van de gedroomde nachtmerries van Bush!!

  Reactie door Irma — maandag 20 november 2006 @ 9.25 uur

 106. Het Ministerie vreest geweld om het boerkaverbod wat Verdonk er vlak voor de verkiezingen doorheen moet persen.
  Geweld zou provocateur Rita nu wel heel goed uitkomen!

  Reactie door Willem — maandag 20 november 2006 @ 9.29 uur

 107. Bangmakerij duidt op angst bij de bangmakers. En die angst is terecht. Bij de mensen gaat woensdag het roer om. Ik heb het gemerkt bij het flyeren in de stad – de SP heeft het vertrouwen van heel veel mensen nu definitief gewonnen. Het is aan ons dat vertrouwen niet te beschamen de komende vier jaar, mochten we regeringsverantwoordelijkheid gaan dragen.

  NU SP! (SP FOREVER! is ook goed)

  Reactie door Gijsbert Brandeveld — maandag 20 november 2006 @ 9.29 uur

 108. Ik heb dit weekend (vrijdag avond)een discussie gehad met twee CDA stemmers. Uiteindelijk om am 5.30 was men er wel van overtuigd dat het naar links moest ombuigen.

  De 7 bovengenoemde punten in de inleiding van deze discussie, leven tierig in de hoofden van deze mensen. Zelfs nog meer zaken werden aan gekaart en in een volledig scheef daglicht gesteld.

  Het zou zeker niet slecht zijn om, er een 10 geboden van te maken, die direct de spijker op de kop slaan.

  Reactie door kbo — maandag 20 november 2006 @ 9.35 uur

 109. Afgelopen woensdag een discussie gehad met twee mensen in mijn stamkroeg. Ik hoorde ze over politiek praten, ik ging er even bij staan en vroeg of ze hun keuze al gemaakt hadden. Of ze misschien ook aan de SP dachten. Hun vraag was waarom het dan SP zou moeten worden. Mijn antwoord ‘om armoede tegen te gaan’ werd niet begrepen. Van 400.000 kinderen die in armoede opgroeien in ons land wisten ze niets, maar ze waren ook niet onder de indruk van dit getal. “In andere landen leven er nog veel meer kinderen in armoede, dit valt nog best mee”.. Nou VRAAG ik je….. TSSS…

  Ik ga even mijn Tribunes verspreiden! Die moeten de mensen natuurlijk nog even doorlezen voor woensdag!

  Reactie door Jeltsje — maandag 20 november 2006 @ 9.54 uur

 110. Hier ben ik weer:
  Voordat jullie beginnen met allerlei beloftes zouden
  eerst wat financieel deskundigen binnen gehaald moeten
  worden in verband met her en revalueren van de euro.
  Dan zouden er juristen bij moeten komen, om minister
  Zalm aan te klagen, om ze ons bedrogen hebben met de
  waardering van de euro.
  En de Nederlandse Bank moet ook wel voor de rechter
  gesleept worden omdat ze met Zalm in zee zijn gegaan.
  Over financiele delicten gesproken!

  En wat de verkiezingen aangaat:

  De SP krijgt van mij mijn stem. Want het roer moet
  om.

  Reactie door Jacques — maandag 20 november 2006 @ 9.56 uur

 111. Beste Jan,

  Indien jullie nog campagnegeld over hebben zou ik bovenstaande stelling juist plaatsen op de voorpagina van de Telegraaf, bereik 1.500.000 mensen. Met verwijzing van bovenstaande URL.
  Ik werk in de media en je kunt me bellen zodat ik dat nog dinsdagmorgen op de voorpagina kan zetten.
  http://www.mag-senemdia.adviseert.com

  Reactie door Marcel — maandag 20 november 2006 @ 9.59 uur

 112. Beste Jan,

  Indien jullie nog campagnegeld over hebben zou ik bovenstaande stelling juist plaatsen op de voorpagina van de Telegraaf, bereik 1.500.000 mensen. Met verwijzing van bovenstaande URL.
  Ik werk in de media en je kunt me bellen zodat ik dat nog dinsdagmorgen op de voorpagina kan zetten.
  http://www.mag-senemedia.adviseert.com

  Reactie door Marcel — maandag 20 november 2006 @ 9.59 uur

 113. Beste Jan,

  Indien jullie nog campagnegeld over hebben zou ik bovenstaande stelling juist plaatsen op de voorpagina van de Telegraaf, bereik 1.500.000 mensen. Met verwijzing van bovenstaande URL.
  Ik werk in de media en je kunt me bellen zodat ik dat nog dinsdagmorgen op de voorpagina kan zetten.
  http://www.mag-senmedia.adviseert.com

  Reactie door Marcel — maandag 20 november 2006 @ 10.02 uur

 114. Wie is hier nou bezig met bangmakerij…. Linksnederland beweert dat het zoooo slecht gaat met nederland, dat half nederland geen baan heeft en aan de voedslebanken zit…..

  Dat de zorg en onderwijs uitelkaar vallen als er nog meer CDA/VVD beleid wordt uitgevoerd.

  Reactie door Martijn — maandag 20 november 2006 @ 10.04 uur

 115. Martijn @113 Dat is geen bangmakerij maar het weerleggen van de leugens en halve waarheden van de andere kant. De SP heeft een positief programma.

  Reactie door Gandalf — maandag 20 november 2006 @ 10.08 uur

 116. Iemand nog in shock geraakt door de opmerking van Mark Rutte gisteren bij lijst 0(BNN)? Bij het voorgeschotelde dilemma:
  ‘geen files meer of geen voedselbanken meer’,antwoordde Rutte zonder blikken of blozen en zonder enige aarzeling: ‘geen files meer!’ Ik viel zowat van m’n stoel. De VVD vindt het dus belangrijker dat ze met hun vette slee met 130km per uur over weer nieuwe wegen kunnen scheuren (en creëren er gratis een milieuprobleem bij) dan dat mensen in dit land allemaal te eten hebben.
  En dat durft dan nog hardop te zeggen dat de vvd socialer is dan de SP. Iemand is hier ernstig de weg kwijt. Shockerend!

  Reactie door karin — maandag 20 november 2006 @ 10.09 uur

 117. Marcel 112, goed plan, maar denk je dat de redactie het pikt dat er een advertentie op hun voorkant komt die indruisd tegen hun eigen ideeen?

  Reactie door Gandalf — maandag 20 november 2006 @ 10.10 uur

 118. 113 martijn.

  het zal wel goed gaan met jouw inkomen en onderkomen.
  Ben je gestuurd om ook nog te stangen over links.

  Besef je dat je meer recht van spreken heb in een links kabinet.

  Ik kan niet eens openlijk mijn kritiek spuien op de VVD en CDA.
  Jij kan dat wel op de SP en linkse partijen.

  Wie is er nou rechtvaardiger.

  Reactie door sander — maandag 20 november 2006 @ 10.14 uur

 119. @114

  Klassieke links-rechts tegenstellingen worden weer extra aangescherpt in verkiezingstijd. Zowel links als rechts maken zich hier aan schuldig.

  Ik geloof niet dat er ook maar een partij is die het armoede probleem echt kan aanpakken. Om maar een links-rechts tegenstelling aan te scherpen. links gelooft heilig in dat de overheid het probleem kan aanpakken, rechts denkt dat een groeiende economie het probleem op kan lossen.

  De waarheid zal wel ergens in het midden liggen….

  Reactie door Martijn — maandag 20 november 2006 @ 10.14 uur

 120. martijn.

  De PVDA ligt in het midden.

  Reactie door sander — maandag 20 november 2006 @ 10.15 uur

 121. Sander,

  Iedereen hier kan zijn kritiek op het CDA VVD spuien, en dat gebeurt hier ook.

  Reactie door Martijn — maandag 20 november 2006 @ 10.17 uur

 122. @114 Zo links en rechts m’n ogen de kost
  gevend vrees ik dat je bij Martijn geen ge-
  hoor krijgt, zolang hij eenzijdig zich laat
  beïnvloeden en had hij dit weblog 2 jaar in-
  tensief gevolgd, zou hem mogelijk nog veel
  meer goed duidelijk zijn geworden.
  De uitgangspunten van de SP goed overwegende
  waarbij men natuurlijk kanttekeningen mag
  plaatsen, hebben we de laatste weken toch
  ook zeer duidelijk te maken met een aantal
  mensen dat hier nog niet genoeg poolshoogte
  heeft kunnen nemen van complexe zaken.
  Wat vind je trouwens van de aanbiedingen die
  Marcel heeft? Maar de krant met de ‘aantij-
  gingen’aan het SP adres heb ik helaas niet
  kunnen lezen en zou er dan eerder van goede
  ingezonden stukken sprake moeten zijn, dan
  voor eigen kosten een ‘verweer’ te gaan
  plaatsen op n.b. advertentiekosten-basis?
  Misschien heeft Martijn dat over het hoofd
  gezien?

  Reactie door Madelief — maandag 20 november 2006 @ 10.23 uur

 123. @119 Geloof je nu echt dat de SP denkt problemen op te kunnen lossen als de economie slecht ‘draait’?

  ‘De waarheid’ ligt in het feit dat de aanpak van armoede door de overheid niet per definitie tot een slecht draaiende economie leidt.

  Reactie door Marc B — maandag 20 november 2006 @ 10.32 uur

 124. Even wat nieuws van het verkiezingsfront, in dit geval: Delft.

  Met z’n vieren hebben we zaterdag tussen 10 en 16 uur staan folderen in een winkelgebied. Als ik de stemming onder de passanten vergelijk met die van voor de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen lente, dan valt één ding ongelooflijk sterk op: de SP is geen sekte meer. De SP is een volkspartij aan het worden. Mensen schamen zich niet meer om voor hun SP-keuze uit te komen, ze komen op je af, ze vragen informatie, ze steken een duim op, ze zeggen in het voorbijgaan “Ik stem op jullie!” Onze sponsjes vlogen weg, tomaatmagneetjes waren niet aan te slepen, verschillende Medelanders (om dat woord maar eens van stal te halen) vertelden me geen PvdA te zullen stemmen deze keer, of GroenLinks, maar de SP te proberen. Ik ben ervan overtuigd dat de peilingen niet liegen – het tij is aan het keren, daar kan geen late koerswijziging bij de Pvda en geen mediazwartmakerij iets aan stoppen. De SP komt eraan en klimt en klimt! Als mooiste compliment van de dag, en een bewijs dat de standaard van het socialisme nu bij de SP is geplant: een achterkleindochter van Troelstra komt langs en vertelt me SP te zullen stemmen, omdat ze haar geloof in de PvdA heeft verloren. “Waarom SP NU?” vroeg ze. “Waarom niet SP ALTIJD?!” “Da’s alleen maar omdat dat dat minder puntig is, mevrouw”, zei ik. “Niet omdat het niet wenselijk is!”

  Reactie door J.Z. Herrenberg — maandag 20 november 2006 @ 10.41 uur

 125. De SP wil vooral bezuinigen op materieel, niet op personeel!!! Omdat we altijd in samenwerkingsverband werken met GB of de USA hoeven we bijvoorbeeld geen tankwagens te hebben. Afschaffen, niet langer onderhouden etc.

  Punt 1.
  Om samen te kunnen werken met de VS of GB moeten we in de NAVO zitten, daar wil de SP juist uit.

  Punt 2.
  Om uberhaupt in de navo te kunnen zitten is er afgesproken dat de navo leden minimaal 1,9% van hun BNP aan defensie uitgeven.
  We voldoen daar nu al niet aan (1,7%) en hebben daar al een waarschuwing voor en ik denk dat het niet bij een waarschuwing blijft als ze nog meer bezuinigen.
  Eigenlijk is de eis van de Navo dat we 3 divisies paraat hebben en we hebbenm nog maar 3 brigades paraat.

  (even voor de duidelijkheid, een divisie bestaat uit 3 brigades, dus eigenlijk zou ons leger 9 x zo groot als nu moeten zijn)

  Dat heeft nederland opgelost door hoogwaardige apparatuur aanteschaffen en nu wil de SP daar ook op gaan bezuinigen, denk niet dat de NAVO dat koopt.

  Punt 3.
  Je bent zo dan wel erg afhankelijk van de VS, nog afhankelijker dan we nu al zijn, want GB kan ook al niks meer zonder de steun van de VS.

  Natuurlijk de JSF is een grote besparing.

  De F16 is aan zijn fysieke levensduur als de JSF komt (let wel niet technisch, maar fysiek), ze zijn dus gewoon versleten en moeten vervangen worden anders loop je het risico dat ze vanzelf uit de lucht donderen


  Mankracht hebben we echter juist wel nodig want de SP wil defensie vooral gebruiken voor echte vredesmissies

  Mankracht?
  Als je alle besparingen doorvoert die de SP wil dan vliegen er weer 8000 tot 10000 man er uit.
  Behoudens dat het leger dan ook nergens meer voor geschikt is, en nee ook niet meer voor vredes missies of wil jij mensen naar een vredesmissie sturen zonder dat ze kunnen reknen op grondsteun (tanks) of luchtsteun (F16/JSF/Ander toestel)

  Irma, de SP wil van het leger één groot Srebrenica leger maken, wel manschappen maar geen spullen, dan kan je ze net zo goed hier doodschieten ipv van wegsturen hun doodsvonnis heb je dan toch al getekend.

  niet voor het najagen van de gedroomde nachtmerries van Bush!!

  Dat is een heel andere discussie, de inzet van dat leger maar Irma, als je dus ergens geen verstand van hebt moet je er niet over praten.

  Reactie door Frederik — maandag 20 november 2006 @ 10.43 uur

 126. Beste heer Marijnissen,

  Zoals ook bij de andere politieke partijen mis ik bij U het opkomen voor de ouderen als het gaat om de maatregelen die de afgelopen rgeringsperioden genomen zijn en specifiek de ouderen raken.
  Enige voorbeelden:
  - Het moeilijker maken voor ouderen om voor subsidies of bijdragen in aanmerking te komen, vanwege een aantal verdwenen onderdelen van uit de AWBZ. (nu kennelijk WMO)
  - Het feit dat 70+ sers 5 keer zoveel moeten betalen voor het verlengen van hun rijbewijs als degenen onder die leeftijd.
  - De bijleenregeling die met name ouderen belemmert hun veelal te grote woning in te ruilen voor een wat kleinere en zo de overwaarde te gebruiken als aanvulling op de meestal te kleine pesioenen. Immers de overwaarde moet eerst weer aangewend worden om in de nieuwe woning te investeren om hypotheekrente aftrek te behouden. (Een eerste aanzet tot verkapte afschaffing van de hypotheekrente aftrek, die tevens de doorstroming belemmert). Ook slecht voor de economie vanwege het niet kunnen aanwenden voor comsumptieve uitgaven.
  - Niet tegemoet komen aan een bijdrage voor ouderen betreffende het werkgeversaandeel ziektekostenverzekering. Het is toch van de gekke dat jongeren dit vergoed krijgen (zelfs in de uitkeringen) en ouderen niet.
  - Een bijna verdubbeling van de bijdrage voor verzorgingstehuizen door de bewoners in 6 jaar tijd!

  En zo zijn er nog wel meer zaken op te noemen die afgelopen regeringsperioden zijn genoemen zonder dat beseft wordt welke impact die op de inkomens van de ouderen hebben.
  Gelukkig pleit U voor een hogere AOW en komt U op voor degenen die het niet best hebben in onze samenleving. Vandaar dat ik ook deze keer weer stem op de SP, maar vergeet dan de ouderen niet!!!!! OOk niet voor de niet zo opvallende zaken zoals hierboven benoemd, die ons ouderen echter zeer zwaar op de maag liggen.

  Reactie door Van Erven Jan — maandag 20 november 2006 @ 10.50 uur

 127. Wie nuchter naar de cijfers kijkt kan maar één conclusie trekken: CDA wordt de grootste partij dus wordt het een kabinet Balkenende/Verdonk.

  Reactie door Gonnie — maandag 20 november 2006 @ 10.54 uur

 128. @ 83

  Klasse jongen. That´s the spirit.

  Pfffrrr….

  Groeten,

  Reactie door Belfi — maandag 20 november 2006 @ 10.58 uur

 129. Gandalf 117

  Bij de kranten moet je commercie en redactie scheiden. Ze mogen geen enkele advertentie weigeren. Alleen advertenties van racistische aard kunnen geweigerd worden, dit uiteraard niet. Maar de doelstelling is om juist zo’n groep mensen te bereiken die wellicht op andere gedachten te brengen zijn. Dat is mijn doelstelling. Telegraaf is in feite een “rechts” bolwerk en die kun je met bovenstaande boodschap juist aan het denken zetten.

  Reactie door Marcel — maandag 20 november 2006 @ 11.11 uur

 130. Hoe zal ons staatshoofd zich er tussen uit lullen nu zij een besluit moet nemen omtrent de uitholling van schiphol…..
  De afspraak was toch dat kabinet B3 toch geen belangrijke beslissingen mocht nemen dit was toch afgesproken of schuift het CDA en de VVD ons staatshoofd aan de kant of nemen ze ons staatshoofd niet serieus.
  Ik vind dit een laffe zet van dit kabinet met name van Zalm en als on staatshoofd hier in meegaat nou dan kan ze ook de pot op.

  Reactie door Pool — maandag 20 november 2006 @ 11.20 uur

 131. @125, Frederik

  Je doet alsof de JSF de enige straaljager is die momenteel op de markt is. Voor zover ik weet worden er nog steeds F16s geproduceerd, dus zou het voor de hand liggen om onze oude F16s te vervangen door nieuwe, aangezien we alle toeters en bellen van de JSF echt niet nodig hebben. Dat scheelt ontzettend veel geld, aangezien F16s stukken goedkoper zijn dan de JSF. Bovendien hoeft het luchtmachtpersoneel niet bijgeschoold te worden, aangezien ze vertrouwd zijn met het toestel.

  Reactie door Jan-Willem — maandag 20 november 2006 @ 11.31 uur

 132. 111,112,113 @Marcel
  Gewoon door gaan met je werk (les)in de media brance, maar probeer niet steeds alles 3 maal te plaatsen, dan zijn of je bedrijf of je klanten gauw falliet.

  Reactie door leen — maandag 20 november 2006 @ 11.32 uur

 133. Voor het eerst in mijn leven kom ik een partij tegen waar ik wél helemaal achter kan staan.
  Geweldig!
  Heb je naaste lief!
  Nu SP!

  Reactie door Esther — maandag 20 november 2006 @ 11.40 uur

 134. Nog even een berichtje er achter
  aan.
  Jammer dat er bij ons in Harderwijk nog geen SP zit in de gemeenteraad.
  Ik hoop dat het er snel wél van komt.

  Reactie door Esther — maandag 20 november 2006 @ 11.42 uur

 135. van de week hoorde ik balkenende zeggen, dat, als we een links kabinet krijgen, we een rampenkabinet gaan krijgen. hij is er vergeten bij te zeggen, dat we het al met een rampenkabinet te maken hebben, namelijk het kabinet van balkenende zelf. hij is alles aan het kapot maken en hij heeft al een oordeel over een links kabinet, terwijl hij niet weet, hoe zij het gaan doen. daarbij vergeet hij ook, dat zijn kabinet het ergste kabinet is sinds de oorlog. dan moet hij zijn grote mond houden. hij heeft in elk geval laten zien, hoe het NIET moet. hij is in zijn beleid doorgeslagen naar de andere kant. dus redenen genoeg om NIET op het cda te stemmen.

  Reactie door maayke jong-doppen — maandag 20 november 2006 @ 11.42 uur

 136. Nog even een berichtje er achter
  aan.
  Jammer dat er bij ons in Harderwijk nog geen SP zit in de gemeenteraad.
  Ik hoop dat het er snel wél van komt.

  Reactie door Esther — maandag 20 november 2006 @ 11.43 uur

 137. @Reactie door Jan-Willem — maandag 20 november 2006 @ 11.31 (131)
  “Voor zover ik weet worden er nog steeds F16s geproduceerd

  Op zich een idee en het zou kunnen maar de JSF is de opvolger van de F16 en met de komst van de JSF zal de F16 uit produktie gaan.

  Verder hoe je het went of keert, de F16 zal vervangen moeten worden door nieuwe vliegtuigen (of dat nu de F16/JSF/ of een ander toestel is maakt niet uit)
  De SP wil echter het geld dat voor die aanaschaf is gereserveerd uitgevebn aan andere zaken.
  En zo dus een kabinet dat daadwerkelijk de F16 moet gaan vervangen met een giga probleem opzadelen van F16′s die niet meer vluchtwaardig zijn en geen geld om ze te vervangen.

  Dat de SP tegen de JSF is, prima, maar ga het geld dat je resereveerd voor vervangen niet uitgeven als Sinterklaas, dat is dom.

  Doe je thuis toch ook niet als je geld reserveert voor een wasmachine omdat je huidige wasmachine zijn levensduur gaat bereiken uitgeven aan andere zaken?

  Reactie door Frederik — maandag 20 november 2006 @ 11.47 uur

 138. Ik heb zojuist de lokale media hier in Zuid Limburg een e-mail gestuurd met daarin de 7 onwaarheden van enkele media en politieke partijen die de SP vooral klein willen houden. Angst, angst en angst is wat vooral de beweegreden er voor is. Nu maar afwachten of de lokale media hier dit ook weet op te pakken? De ervaring leert dat zij niet zo SP minded zijn. We zullen zien.

  Reactie door Harm — maandag 20 november 2006 @ 11.48 uur

 139. @130; Dat doet de koningin niet eens beoordelen, want dat laat ze fijn aan haar hofnar over. Ze keurt toch alles goed wat niet tegen het Koningshuis is gericht.

  Reactie door Harm — maandag 20 november 2006 @ 11.53 uur

 140. Ik heb meer vertrouwen in jullie, SP, want jullie willen tenminste wat doen aan armoedebestrijding.
  De rijkeren hebben al genoeg geprofiteerd van de economische groei, persoonlijk ben ik er niet echt op achteruitgegaan, maar mensen die wel willen maar niet kunnen werken zijn er alleen maar op achteruitgegaan.
  En mensen met weinig inkomen kunnen hun kinderen niet eens fatsoenlijk laten studeren zonder een vette lening te moeten afsluiten, zo duur is het geworden.

  En die no-claim in de zorg, wie heeft dat bedacht. Ik heb zelf ook wel eens no-claim teruggekregen, maar je voelt je bijna schuldig ten opzichte van de mensen die het niet hebben gekregen omdat zij de pech hebben wel gezondheidszorg nodig te hebben.
  Dus weg met die no-claim en dat zorgstelsel en terug met het ziekenfonds.
  Betalen de rijkeren maar wat meer want die hebben ook meer.

  Dus ik word er wel blij van dat de SP het goed doet in de peilingen en ik word nog vrolijker als jullie op 22 november ruim boven de VVD uitkomen.

  Succes!!!! Jullie krijgen mijn steun!

  Reactie door Erwin — maandag 20 november 2006 @ 12.02 uur

 141. Op mijn werk (landbouw en ruilverkavelingen) waren nog heel veel zwevende kiezers, maar ik merk dat in de laatste dagen voor de verkiezingen men echt massáál naar CDA/VVD overhelt, vooral omdat SP, net zoals de meeste andere partijen overigens, nauwelijks of niks iets over Nederlandse landbouw, nederlands waterbeheer of milieu in relatie tot landbouw te melden hebben.

  Kan de SP leiding hierin nog iets betekenen ?

  Ook indachtig de opmerking in METRO vanochtend dat alléén het CDA in staat is gebleken om het “potentieel” aan stemmers te verzilveren !

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — maandag 20 november 2006 @ 12.08 uur

 142. OPGELET: kijken jullie eens op http://www.stand.nl en iedereen stemmen hoor

  Reactie door Jan — maandag 20 november 2006 @ 12.14 uur

 143. Over Bangmakerij gesproken. Vanochtend in ‘Goedemorgen Nederland’deed Wouter Bos nog even een duit in het zakje…; “De SP pakt huidige woningbezitters met hun plannen m.b.t. de hypotheekrenteaftrek”.
  ” Het geld moet wel eerst verdiend worden, de SP pakt het bedrijfsleven te hard aan, daarin verschillen wij met de SP”.
  ‘Ik maak me zorgen over de positie van de mensen met de midddeninkomens als ik naar de SP plannen kijk ‘…etc.etc.

  Lekker kopje koffie Jan ? N.m.m. is de openheid die Bos schijnbaar aan de dag legt als het gaat om een linkse coalitie niets meer of minder dan het zorgdragen voor onderhandelingsruimte met het CDA als het zo ver komt…”Doe wat ik zeg anders ga ik over links”..Lees de Metro van vanochtend maar.

  Houdt er maar rekening mee dat de SP vandaag en morgen afgeschilderd zal worden als het grote Monster dat de middeninkomens wil opeten.

  Reactie door Frans — maandag 20 november 2006 @ 12.14 uur

 144. Overal om mij heen hoor ik dat er NU zeker wel vertrouwen is dat een links kabinet het economisch ook gewoon goed zal doen ( ondersteunt door de CPB doorrekening van de programma’s ). Wat ik niet begrijp is dat de CDA / BALKI zoveel stemmen krijgt. Het is ook nu allemaal nog niet zo rooskleurig en de mensen zijn toch niet vergeten hoe zwaar die onberekenbare koppige Zeeuw het de mensen voor de kiezen heeft gegeven( je krijgt bijna een hekel aan Zeeuwen ) Kan iemand verklaren waarom BALKI wordt gefêteerd met een cadeautje van 46 zetels ????. Ik snap er helemaal niets van

  Reactie door ACE — maandag 20 november 2006 @ 12.16 uur

 145. Het monster dat de middeninkomens wil opeten?
  Dan hebben we het toch over behoorlijk hoge inkomens.
  Is altijd beter dan wat CDA/VVD hebben gedaan die mensen met de lagere inkomens voornamelijk heeft gedupeerd.

  Het moet maar eens ophouden met het verrijken van de rijkeren ten koste van de armeren!

  Reactie door Erwin — maandag 20 november 2006 @ 12.21 uur

 146. @141 Wim Kok

  Lees eens:
  De landbouw aanpassen én verdedigen
  Veel mensen maken zich met recht zorgen over de toekomst van ons buitengebied en de waarden die dat vertegenwoordigt: agrarisch, landschappelijk, cultuurhistorisch en recreatief. Ook veel boeren maken zich zorgen over de toekomst. Boeren leveren al sinds jaar en dag een grote bijdrage aan onze voedselvoorziening en spelen vanouds een hoofdrol in het beheer van het buitengebied. Maar met veel boeren gaat het slecht. Steeds meer agrarische ondernemers gaan ten onder. Om hun voortbestaan te verzekeren worden voortdurend nieuwe technieken ingevoerd, maar deze leiden niet zelden tot overproductie en lage prijzen. De concurrentie op de wereldmarkt is moordend, de animo onder jongeren om boerenbedrijven over te nemen of om zélf een boerderij te beginnen is laag. Een derde van de boerenbevolking leeft onder het bestaansminimum.

  Lees verder op:
  http://www.sp.nl/2006/programma/beter_groen.shtml

  Zoals je ziet, de SP heeft natuurlijk ook een heel goed landbouwplan!!

  Reactie door Irma — maandag 20 november 2006 @ 12.22 uur

 147. @ 144 BALKI heeft dat cadeautje nog niet. En als mensen zich niet van de wijs laten brengen, krijgt-ie dat ook niet. Poot stijf houden, mensen!

  Reactie door J.Z. Herrenberg — maandag 20 november 2006 @ 12.25 uur

 148. @ 130 Pool

  Ik heb begrepen dat inderdaad schiphol erdoorheen gejast is en het hoofddoek verbod.

  Hoe Asociaal kun je worden als regering?

  Reactie door Jeroen Westerman — maandag 20 november 2006 @ 12.27 uur

 149. Twee maanden terug kotste letterlijk nagenoeg iedereen van het kabinet Balkenende. Het vertrouwen van het volk was 19 %, op een paar werkgevers na wilde iedereen het kabinet balkenende weg hebben en terecht. Balkenende zelf vond men ook een onhandig doetje die volslagen onbekwaam werd geacht. Wat een ongelooflijke arrogantie dan toch dat CDA/VVD de media bestoken met bangmakerij voor de SP. Dat moet de SP zich niet laten aanleunen.
  Ik ben juist als de dood voor balkenende 4 !.

  Reactie door ACE — maandag 20 november 2006 @ 12.29 uur

 150. @125 Frederik
  Volgens mij klopt jouw persoonlijke visie niet met het SP-verkiezingsprogramma. Er staat nergens dat er 10.000 mensen uit het leger worden ontslaan.
  Uw andere punten trouwens ook niet. Volgens mij worden F16 nog steeds gemaakt en zelfs technische vernieuwingen aangebracht.

  Misschien het programma eens lezen?

  Reactie door Irma — maandag 20 november 2006 @ 12.31 uur

 151. @137 Frederik

  Het verschil tussen een wasmachine en een JSF is eigenlijk, dat je van een wasmachine doorgaans niet dood zult gaan.

  Bovendien komt je wasgoed witter uit een wasmachine als uit een JSF.

  Gezien je bij vredesmissies witte doeken nodig hebt is het niet alleen een besparing geen JSF te kopen, je hebt zelfs genoeg witte doeken omdat eindelijk IEDEREEN in Nederland een goede wasmachine heeft.

  Reactie door Jeroen Westerman — maandag 20 november 2006 @ 12.32 uur

 152. Ik schrik me rot van de SP plannen,

  Heb 4 kinderen en werk samen met mijn vrouw:
  100.000 Euro per jaar bruto!

  van mijn netto salaris (2300 Euro) kunnen we net rondkomen. ieruit worden de rekeningen betaald.
  Van het netto salaris van mijn vrouw 2100 Euro (pm):

  gaat 600 euro naar Creche
  gaat 300 euro naar oppas
  gaat 200 euro naar schoonmaker
  gaat 200 euro naar extra auto

  voorts kost het ons 150 Euro per maand aan het missen van de eenverdienerstoeslag

  Netto hebben wij dus 650 Euro per maand meer dan een gezin waar een partner thuis blijft en die niet al die extra kosten voor zijn kiezen krijgt.

  Wat blijft daar nog van over als wij onze kinderbijslag verliezen, de ziektekosten inkomensafh. wordt en onze belasting omhoog gaat?

  Een van ons tweeen gaat dan zeker stoppen met werken. Het loont dan niet meer. Gevolg: Minder stress bij ons thuis, want me vier kinderen is het een heel gedoe maar wel gezellig)maar ook: Minder belasting-opbrengst voor de staat, en de oppas verliest haar inkomen en de crecheleidsters kunnen naar huis, want dit speelt in veel gezinnen die met elkaar wel de staatsinkomsten bij elkaar moeten verdienen voordat de SP ze kan uitgeven.

  SP, graag voor de verkiezingen een reactie op ons financiele plaatje

  Reactie door Michiel — maandag 20 november 2006 @ 12.34 uur

 153. Beter een goede wasmachine voor iedere Nederlander in het washok dan 1 JSF in de lucht…..zeg maar

  Reactie door Jeroen Westerman — maandag 20 november 2006 @ 12.35 uur

 154. Het lijkt me belangrijk om in het laatste lijsttrekkersdebat van dinsdag eindelijk W. Bos te vragen of hij net als de SP geen privatiseringen meer wil en wat hij wil terugdraaien en wanneer hij de troepen uit Afganistan terug gaat halen, mocht hij Premier worden! Het moet duidelijk worden dat Bos een oppurtunist is! Geen strategische verhaal meer maar nu op inhoud Bos confronteren!

  Reactie door Elbert — maandag 20 november 2006 @ 12.35 uur

 155. @ 152 Michiel

  Inderdaad jong, het zal je maar gebeuren.
  Bestel je straks je nieuwe auto kun je de airco niet betalen….

  Je kunt natuurlijk ook even naar een ander modelletje kijken.

  Echter, je moet eerst even lezen in het SP programma, je vraagt namelijk om antwoorden die er al zijn.

  RTFM……weetje wel

  Reactie door Jeroen Westerman — maandag 20 november 2006 @ 12.39 uur

 156. @152 Michel

  Goed lezen:
  2. De SP is slecht voor de middeninkomens?
  Pas bij meer dan twee keer modaal gaan mensen bij de SP iets meer bijdragen. Bij tweeverdieners is dat pas bij een huishoudinkomen van meer dan 115 duizend euro. Bij alleenverdieners is dat meer 70 duizend euro.
  —————————————
  Jullie verliezen niets, gaan er met 4 kinderen waarschijnlijk op vooruit. 2-verdieners met meer dan 115 duizend gaan een BEETJE inleveren. Daarbij de verlaging van de ziektekosten en de aanpak van de energiekosten etc. Maakt u zich geen zorgen!!! Ook u zit goed bij de SP.

  Wist u trouwens dat een bijstandsuitkering in uw geval (gezin met kinderen, ongeacht het aantal kinderen) inclusief vakantiegeld 1207,91 is?

  Reactie door Irma — maandag 20 november 2006 @ 12.44 uur

 157. @152. Hallo,650 euro is toch nog een behoorlijk bedrag als je dat over kan houden.
  Dat red ik als hardwerkende alleenstaande bij lange na niet.
  En wat te denken van de plannen die de VVD heeft om mensen makkelijker te kunnen ontslaan. Dan kan ik dus helemaal niet meer rondkomen.
  Dus wees blij dat je 650 euro extra hebt, kun je lekker van leven lijkt mij.

  Reactie door Erwin — maandag 20 november 2006 @ 12.45 uur

 158. Stuur wouter het bos maar in begint ook al
  onzin uit te kramemen
  Ben daarrom ook lid geworden van de sp

  Reactie door roel — maandag 20 november 2006 @ 12.50 uur

 159. Die 10 % is maar magertjes. De laatste jaren voor de Euro volgde de Nederlandse Bank met de Gulden de koers van de Duitse Mark. Er was toen veel gedoe over omdat de Gulden
  ( letterlijk op alle financiële waarden scoorde de Gulden veel beter ) vele malen harder was dan de Mark. Die onterechte koppeling werd toen al ter discussie gesteld maar werd door DNB verklaart als zou men het handelsverkeer met Duitsland niet willen frustreren ( politiek )
  Duitsland voldeed op dat moment volledig niet aan de solvabiliteitsnorm van de EMU dus met die koers kon men niet veel. De foute waardering van de Gulden gaat dus dubbelop. Ik denk dat we op zijn minst over een verschil van 15 % moeten spreken misschien nog wel meer.

  Wat dacht je van onze totale pensioenpot van bijna 600 miljard Euro, daar is du ook 15 % van naar de kloten geholpen immers wij hebben wel Europese prijzen en een Europese inflatie er voor teruggekregen.

  Wat denk je van onze bedrijven : KLM en NEDLOYD. Die Fransen en die Denen hebben zich een hoedje gelachen over de spotprijs die ze voor die bedrijven moesten betalen. En ik weet ze nu niet allemaal maar er zijn ontstellend veel bedrijven in buitenlandse handen gekomen de laatste jaren. “ BEDANKT meneer ZALM “ .

  Een paar maanden terug dacht ik dat ZALM hiervoor zou worden afgerekend. Ik had VVD echte niet meer dan 5 of 1o zetels toegedicht. Ik hoop dat dat alsnog gebeurt.

  Reactie door ACE — maandag 20 november 2006 @ 12.51 uur

 160. Michiel.
  Punt 1 Zijn je kinderen nog wel eens thuis.
  Punt 2 Neem je kinderen mee als je weg gaat.
  Punt 3 Steek zelf de handen uit de mouwen.
  Punt 4 Pak OV.
  Punt 5 Ja, als je vier kinderen heb en je gaat toch werken moet iemand anders voor ze kinderen zorgen.
  Dat kost geld, misschien dat jij de belasting betaler op wil laten draaien om dat jullie alle twee willen werken.
  Je hebt gekozen voor vier kinderen misschien heb je tijdens de opwinding van de daad niet na gedacht dat je ze ook moet opvoeden en verzorgen.
  Dus wel de lusten maar niet de lasten.
  Dus ik zou maar als ik jullie was een beetje minder gaan werken meer thuis, goed voor de kinderen .
  De tussenweg zegt maar.
  Maar pas op als je vrouw stopt dan ga je met het CDA een stuk minder verdienen die willen de belasting vrije voet optrekken als een van de partners niet werkt scheelt je zo 1800 Euro Netto in het jaar.

  Reactie door De Hakker — maandag 20 november 2006 @ 12.53 uur

 161. Ace

  Ik denk, nee, ik weet dat in veel gevallen zonder overdrijven de Euro nu is wat de gulden was…….

  Met name basis producten voor levensonderhoud.

  Opzich is dat niet eens zo erg vind ik.
  Ik ben wel voor Europa dus dat we moesten inleveren om landen als Griekenland (fantastisch land overigens)economisch gelijk te trekken, heb ik geen problemen mee.

  Waar ik problemen me heb is dat de top inkomens er zo op voorruit zijn gegaan ten kosten van de toch al extra belaste bevolking die jaar aan jaar niet gecompenseerd is..

  Ook zou ik problemen ermee hebben als het VETO afgeschaft zou worden van de EU lidstaten.

  En nog wel meer dingen.
  In het kort, het gewone volk heeft betaald voor de droom van wat stropdassen.

  Reactie door Jeroen Westerman — maandag 20 november 2006 @ 13.00 uur

 162. @ 65, Pien.

  Weet niet of de links er nog staat, kan je het programma terugzien:

  http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/kro/goedemorgennederland/bb.laatste-1.asf

  Reactie door Leftfoot — maandag 20 november 2006 @ 13.05 uur

 163. De F-16 wordt nog steeds gewoon gemaakt. Dit is gewoon een heel goede kist en voor de taken ( verdediging en ondersteuning ) waar Nederland ze voor in gaat zetten meer dan goed genoeg. Ik kan me voorstellen dat grote landen wel baat hebben bij een JSF omdat die mogelijk als groot land zichzelf moeten kunnen standhouden en wel complexe aanvalstaken moeten kunnen uitoefenen.

  Mijn mening is : Koop gewoon nieuwe F-16’s voor een appel en ei ( defensie wil 85 nieuwe vliegtuigen ) en zeg het contract met de JSF op. We hebben wellis waar inmiddels 800 miljoen betaald en nog maar een dikke 300 miljoen aan orders teruggekregen maar ik zeg :
  Cut your losses NU. 85 JSF’s worden echt onbetaalbaar en orders komen er toch niet meer onze kant op en het is meteen de grootste bezuinigingsoperatie die we ooit hebben gedaan.

  Reactie door ACE — maandag 20 november 2006 @ 13.11 uur

 164. Hmm, Michiel

  Als een van jullie tweeen stopt of minder gaat werken hoef je de creche niet meer te betalen, krijgen de kinderen meer aandacht, kun je thuis zelf schoonmaken, heb je minder stress en krijgt een ander de kans om zijn inkomen te vergroten zodat ook zijn gezin fatsoenlijk rond kan komen.

  Ter vergelijking: mijn broer en zijn vrouw hebben twee kinderen, 1 inkomen van 2000EUR netto per maand en 1 auto.

  Groet van een kosmopoliet

  Reactie door Kosmopoliet — maandag 20 november 2006 @ 13.13 uur

 165. Irma,

  @125 Frederik
  Volgens mij klopt jouw persoonlijke visie niet met het SP-verkiezingsprogramma. Er staat nergens dat er 10.000 mensen uit het leger worden ontslaan.
  Uw andere punten trouwens ook niet. Volgens mij worden F16 nog steeds gemaakt en zelfs technische vernieuwingen aangebracht.

  Misschien het programma eens lezen?

  De SP wil 40% bezuinigen op defensie, hoe wil je dat realiseren zonder ontslagen, zou knap zijn.

  Voort zeg je, we doen de ‘tank-wagens’ weg, wat ga je met dat personeel doen dan?
  Tank-wagens weg = personeel weg slimmerd.

  Misschieen eerst nadenk voordat je wat roept.

  En nee voor de criticasters, de JSF komt niet uit het defensie budget, dat staat er los van, dus een keiharde 2,5 miljard bezuinigen op een ministerie = gedwongen ontslagen.

  Reactie door Frederik — maandag 20 november 2006 @ 13.15 uur

 166. @ 65, Pien, aanvulling.

  Constateer net dat de uitzending met JM is vervangen door die met Wouter Bos.
  Sorry,..

  Reactie door Leftfoot — maandag 20 november 2006 @ 13.22 uur

 167. Om mij heen hoor ik overal dat de mensen zich NU niet meer laat bang maken. Bijna iedereen is die retorische lulkoek van CDA/VVD over de financiën BEU. De twee grootste economen ooit bestaan ; Keynes en Friedman staan lijnrecht tegenover elkaar. Keynes is aanhanger van het dynamische model met de golven in de economie en Friedman is aanhanger van het statische ( lineaire ) model. Als de twee grootste economen ter wereld gewoon 100 % van elkaar van mening verschillen, waar halen Jantje peter en Rutte ( lees CDA/VVD ) dan de arrogantie vandaan het beter te weten.

  Laat je niet gek maken

  Reactie door ACE — maandag 20 november 2006 @ 13.29 uur

 168. @ 152 Michiel

  Ik zou zeggen de vrouw achter de pannen en kinderen en jij gewoon je centjes verdienen, daar is toch niks mis mee. moet je zien hoeveel je per maand extra overhoud waar je niets voor hoeft te doen, en je kinderen krijgen tenminste een normale opvoeding binnen het eigen gezin.

  Reactie door Pool — maandag 20 november 2006 @ 13.37 uur

 169. Ik wil nog wel eventjes wat kwijt over rasfeministe Femke H.

  Ze heeft problemen met de groter wordende tegenstellingen tussen arm en rijk.

  Ze vindt dat alle vrouwen moeten deelnemen aan het arbeidsproces om zelfstandig te zijn.

  Ze vindt dat vrouwen een hoge functie moeten bekleden.

  Hoog opgeleide mannen wonen samen met hoog opgeleide vrouwen. Allebei een 2x modaal inkomen = 4x modaal. Creche op kosten van de staat.

  Laag opgeleide mannen wonen samen met laag opgeleide vrouwen. 1x een minimum inkomen. Vrouw staat achter het aanrecht en verliest haar ‘subisidie’.

  1 op de 3 samenwonenden gaat uit elkaar. Alleen maar verliezers.

  School is het verlengstuk van de ouders. Juffrouw van 26 overspannen door al die thuisloze ettertjes. Maatschappij draait op voor de kosten.

  Hoezo liberale eigen verantwoordelijkheid??
  Hoezo haar streven naar minder ongelijkheid??

  Reactie door Kosmopoliet — maandag 20 november 2006 @ 13.39 uur

 170. @165 Frederik

  Het voorstel van minister De Grave om het accent van de traditionele verdedigingstaak te verschuiven naar VN-vredesmissies verontrust de SP. Deze missies blijken zelden succesvol en het is dan ook niet zinvol om meer parate eenheden voor dat doel beschikbaar te hebben. Het wegvallen van acute dreiging zou volgens de SP bovendien aanleiding moeten zijn tot ingrijpender bezuiniging op defensie.

  Met zijn wens om militair optreden buiten het NAVO-gebied uit de taboesfeer te halen, loopt de minister vooruit op het omstreden nieuw Strategisch Concept van de NAVO. Dat nieuwe concept komt vermoedelijk tegemoet aan de wens van de Amerikaanse minister van Defensie Cohen dat militair optreden buiten het verdragsgebied ook zonder VN-mandaat mogelijk moet zijn. Het eenzijdig optreden van Amerika en Engeland tegen Irak was hier een voorproefje van. De SP wijst een dergelijke rol voor het Nederlandse leger volstrekt af.
  De nieuwe veiligheidssituatie moet volgens de SP leiden tot het werkelijk verzilveren van het vredesdividend. Behalve de bezuinigingen op de mobilisabele eenheden kan fors worden bezuinigd bij de marine door afstoting van de onderzeeboten en de Marine Luchtvaartdienst. De Luchtmobiele Brigade mag verwijnen en er kunnen meer F16′s weg dan nu wordt voorgesteld. De SP ziet geen aanleiding het aantal functies bij defensie uit te breiden en zal het aantrekken van extra mariniers dan ook niet steunen.

  Je kunt nu eenmaal die landen niet in een democratie zoals Bush die graag zou zien bombarderen. Je kunt ze wel op een vreedzame manier erheen begeleiden.

  Maar Frederik, ik denk dat je je beter eens echt kunt verdiepen in het SP-programma want op deze manier heeft discussieren geen zin. Ik heb wel wat beters te doen.

  Reactie door Irma — maandag 20 november 2006 @ 13.41 uur

 171. Wat gegevens uit de MEV (Macro Economische Verkenning) – zeg het voort!

  http://www.descopist.nl/2006/11/14/balkenende-economie-bos-verkiezingen/

  Mathijs Bouman 14-11-2006
  journalist en macro-econoom

  Balkenende als redder van de Nederlandse economie. Je zou het nog bijna geloven ook. Maar de cijfers bewijzen het tegendeel. Onder geen ander naoorlogse premier lag de economische groei zo laag.

  Ik verzin het niet zelf, hoor. Het is Balkenende zelf die te pas en te onpas het Nederlandse volk om de oren slaat met de vruchten van zijn briljante beleid. “Nederland loopt weer voorop in Europa”, zegt hij dan. Of: “Dalende overheidsschuld, lage inflatie, een flexibele arbeidsmarkt en een beter ondernemingsklimaat. We mogen trots zijn op wat we hebben bereikt.”

  Volgens mij heeft het vooral met de internationale conjunctuur te maken dat de Nederlandse economie weer lekker groeit. En zitten we dit jaar in de Europese kopgroep omdat we de afgelopen jaren in de staart bungelden. Een soortgelijk inhaaleffect was ook een belangrijke factor achter de relatief hoge economische groei in 1997 en 1998.

  Maar goed, de premier schrijft het allemaal graag op zijn eigen conto. Dat mag in verkiezingstijd, en past in de Amerikaanse campagne die het CDA momenteel voert. Maar laten we hem dan ook echt de maat nemen en de economie van 2003 – het jaar dat Balkenende II op het bordes stond – vergelijken met die van nu. Pak de MEV van september er maar bij.

  Eerst de werkloosheid. Femke Halsema wees de premier er al op tijdens de algemene beschouwingen: de 5,5 procent werkloosheid van dit jaar is precies even hoog als die in 2003. (Balkenende reageerde met het beroemd geworden “Dan moet ik naar die kleine lettertjes kijken, heel vervelend”). De werkgelegenheid ligt met 6.538.000 mensjaren zelf onder die van dat recessiejaar.

  Het gemiddelde huishouden is er na vier jaar JP een vol procent in koopkracht op achteruitgegaan. De consumptie ligt dan ook niets hoger dan in 2003. De economie is per saldo wel wat gegroeid, maar de gemiddelde groei van 1 ¾ procent per jaar is niet bepaald florissant. Pakken we dat enkele jaar van Balkenende I er ook nog bij, dan blijkt de CDA-er met 1,4 procent de premier met de laagste gemiddelde groei van de gehele naoorlogse periode te zijn (zie tabel). Proficiat!

  Dan de Rijksfinanciën. Het kabinet Balkenende staat te boek als een sober bezuinigingskabinet. Maar de directe overheidsbestedingen als percentage van het bbp stegen de afgelopen vier jaar van 29,1 naar 29,4 procent. Zo’n hoog percentage haalde Paars I en II in geen enkel jaar. Big government noemen de Amerikanen zoiets vol afschuw. Balkenende liet Nederland de broekriem aanhalen, terwijl de overheid ‘m zelf juist een paar gaatjes losser zette. Wat het nog erger maakt is dat de overheidsinvesteringen (onderdeel van de directe bestedingen) juist afnamen, van 3,2 naar 3 procent bbp. Noem dat maar toekomstgericht.

  De MEV staat vol van dit soort voorbeelden. Waarom Bos dergelijke cijfers niet gebruikt om Balkenende mee het torentje uit te jagen, is mij een raadsel.

  Gemiddelde economische groei onder naoorlogse premiers Premier Gem. groei
  Balkenende 1,4%
  Van Agt 1,6%
  Lubbers 2,3%
  Zijlstra 2,8%
  Kok 3,2%
  Den Uyl 3,4%
  Biesheuvel 3,6%
  De Quay 5,2%
  Cals 5,3%
  Drees 5,4%
  Marijnen 6,0%
  De Jong 6,1%

  Reactie door Sylvia — maandag 20 november 2006 @ 13.56 uur

 172. Ook van Mathijs Bouman, op
  http://www.descopist.nl/2006/11/14/balkenende-economie-bos-verkiezingen/

  Den Uyl: staatsschuld daalt van 41,6 naar 38,1 % bbp
  Van Agt: staatsschuld stijgt van 38,1 naar 49,1 % bbp
  Lubbers: staatsschuld stijgt van 49,1 naar 78,0 % bbp
  Kok: staatsschuld daalt van 78,0 naar 50,7 % bbp
  Balkenende: staatsschuld daalt een heel klein beetje van 50,7 naar 50,2 % bbp

  Mocht je alle gegevens willen:
  tot 2002:
  http://statline.cbs.nl/StatWeb/Chart.asp?CHARTTYPE=3&DM=SLNL&PA=37385&LA=nl&D1=108&D2=a,!0-50&HDR=T&STB=G1&WIDTH=1280&HEIGHT=1024
  voor latere jaren: check http://www.cpb.nl, en kijk in bijlage A van bv de laatste MEV
  (ok, de link: http://www.cpb.nl/nl/pub/cepmev/mev/2007/pdf/bijlage_a.pdf)

  Reactie door Sylvia — maandag 20 november 2006 @ 13.58 uur

 173. @Michel

  Als je het breed genoeg hebt om een schoonma(a)k(st)er te betalen, iets wat toch luxe is, heb je volgens mij niet echt te klagen. Dan heb je het best ruim. Prima dat je het doet hoor! Als je het kunt, waarom niet niet. Maar je kunt met goed fatsoen niet meer klagen hoor!

  Reactie door loesjesnoesje — maandag 20 november 2006 @ 14.10 uur

 174. Sorry moest Michiel zijn, excusses

  Reactie door loesjesnoesje — maandag 20 november 2006 @ 14.11 uur

 175. @ michiel.

  leuk reken sommetje, je kunt alleen niet het missen van een toeslag aftrekken van je netto loon.

  2100-
  600-
  200-
  200-
  300=
  ——
  800,-

  het mislopen van die 150,-
  mag je daar niet van aftrekken, dit doe je wel. vandaar die 650,-.

  of betaal je 150,- extra aan belasting per maand.

  Reactie door rutger — maandag 20 november 2006 @ 14.18 uur

 176. Ad 146 Irma,

  Dank voor het nog even opsporen van de SP landbouw plannen.

  Ik vrees echter wel, dat ik mijn collega’s in veel gevallen gelijk moet geven.

  Veel omwentelingen in de landbouw wil de SP stimuleren met financiele ondersteuning. Maar dat is juist wat CDA/VVD al jaren gedaan hebben. Financiele stimulantia om mensen biologische produkten te laten eten zijn een druppel op de gloeiende plaat en nauwelijks voldoende. Betaalbare prijzen voor voedsel door onze boeren geproduceerd op biologische wijze zijn momenteel bijna utopisch. Lonen liggen veel te hoog daarvoor in onze landbouw, zeker als de boeren daarvan moeten leven. Daarbij is het nog maar de vraag of met biologische produktie aan de vraag worden voldaan. Om maar te zwijgen van de toekomstige vraag. Tevens kunnen, als het werkelijk biologisch gezond produceren betreft, veel gewassen, fruit, etc niet meer geleverd worden volgens wensen van ons als consument: we kunnen niet meer alle (exotische) produkten eten op alle dagen van het jaar.

  Corridors van duurzame landbouw om stedelijk gebied heen is ook al reeds CDA/VVD beleid. Groengebieden ontwikkelen rondom de grote steden is momenteel in ons werk helemaal hot.

  Natuurproduktie voor boeren ondersteunen: daar kan geen boer ooit van leven. Het levert simpelweg te weinig op. En wat voor ondersteuning hebben die boeren dan nodig ?

  Het EU landbouwbeleid wijzigen gaat erg traag en dat traject is allang in gang gezet door de EU zelf. Daar kan NL alleen voor de langere toekomst aan bijdragen. De ideeen van de SP daarover onderschrijf ik echter wel.

  Kortom: landbouwideen van de SP zijn wel symphatiek en in de goeie richting (als je het mij vraagt), maar de voorgestelde maatregelen zijn mager, ruw en deels zelfs al bestaand beleid. Daarbij ontbreekt naar mijn gevoel (maar dat ontbreekt volgens mij bij iedere partij) een integrale visie over de toekomst van de Nederlandse landbouw, in relatie tot het sociale aspect van boeren, economisch, landbouwtechnisch, wat betreft voedselkwaliteit. Het gaat wel om 80 % van onze oppervlakte, waar ongeveer 5% van de bevolking van leeft of op produceert.

  De ideeen van de SP zijn wel sympathiek, maar de werkelijkheid in de nederlandse landbouw is behoorlijk weerbarstig… overheidssteun kan wel helpen, maar is echt mega-kostbaar voor zoiets omvangrijks als de landbouw. Daar heeft (ook) de SP geen antwoord op.

  In die zin snap ik veel van mijn collega’s wel. Bestendiging van bestaand beleid wordt gezien als het beste wat voor de Nederlandse landbouw onder het huidige internationale klimaat aanwezig is. Dat dat veranderingen belemmert, daar heeft de SP helemaal gelijk in. Ik vind dat ook. Maar waar liggen de oplossingen dan ?

  Ter geruststelling: geen enkele partij heet daar het antwoord op. Maar de SP is veel te rooskleurig als ze denkt de omwentelingen die ze voorstaat in de landbouw waar te kunnen maken…

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — maandag 20 november 2006 @ 14.18 uur

 177. @ michiel

  woeps te snel gelezen……..:mrgreen:
  vergeet mijn rekensommetje, ( steekt hand in eigen boezem en komt er achter dat de les eerst duidelijk dan snel ook van toepassing is op het lezen…… ;-) )

  inderdaad jullie houden 650,- meer over dan een eenverdieners gezin..

  toch een kleine kanttekening.
  de schoonmaak kosten van 200,- kun je besparen door het zelf te doen.
  heb ik nog wel een vraag, 2300,- die opgaat aan rekeningen……. sjiesz wat zijn jullie vaste lasten?

  Reactie door rutger — maandag 20 november 2006 @ 14.41 uur

 178. Hallo Jan,

  BANGMAKERIJ?

  Absoluut ge$%#@*&%$#@ niet. Ik blijf stellig geloven in 30 zetels en hopelijk meer.

  Volhouden. Nog 2,5 dag.

  Als er nu nog zwevende kiezers zijn dan wordt het tijd voor de SP. Te laat voor de rechtse partijen met hun onbegrijpelijke taal waarvoor je steeds een woordenboek bij moet pakken.

  Een studie van jaren kan niet in twee dagen meer.

  HENK 52 JAAR

  Reactie door HENK — maandag 20 november 2006 @ 14.45 uur

 179. @114 Martijn, de waarheid zal best wel ergens (links van het) midden liggen, maar naar 4 jaar het meest rechtse kabinet uit de geschiedenis zou het mooi zijn als nu het meest linkse kabinet 4 jaar (of minder) mag proberen te laten zien dat het ook socialer en rechtvaardiger kan. Zie Spanje, Italië, Brazilië. En lukt het niet dan kunnen we het gewoon weer wegstemmen.

  Trouwens, weten we allemaal nog dat de kabinetten Balkenende er vooral zijn gekomen door de opkomst van en de moord op Fortuin, en minder door het falende beleid van paars of door de oppositievoering van het CDA? Veel kiezers hebben toen maar CDA gestemd omdat ze aan de ene kant PvdA, VVD en D66 wilde afrekenen voor paars, en aan de andere kant de LPF niet de grootste partij mocht worden. In Gods naam, dan maar het CDA.
  En LPF moest niets van de PvdA weten (anders zou Pim zich omdraaien in zijn graf) dus bleef alleen de VVD (na 8 jaar paars!) over. En bij B2 gaf D66 (ook 8 jaar paars!) de benodigde meerderheid.
  Dus al kwam de kogel van links, rechts heeft er het meeste baat bij gehad.

  Dit kabinet had m.i. maar een doel voor ogen; De bezem door de sociale voorzieningen en de verzorgingsstaat. Dit was een “once in a lifetime” kans want zo’n rechts kabinet zal er niet snel meer komen, dus in 2003 moesten ze door met B2. CDA moest alleen even neponderhandelingen met de PvdA (42 zetels) houden om er daarna in no time uit te zijn met VVD en D66. En nu zitten we met B3, als minderheids kabinet met steun van de rechtse partijen. Dat er toch nog een paar omstreden wetten weet door drukken vlak voor de verkiezingen, dat maakt hun onderhandelingspositie er straks sterker op.
  Immers, als er een nieuwe regering CDA/PvdA komt en PvdA wil iets terugdraaien, dan moet het CDA er iets anders voor in de plaats hebben. Sluw toch?

  Reactie door Peer — maandag 20 november 2006 @ 15.03 uur

 180. JM moet aanstaande dinsdag het volk er eens aan herinneren dat de drie kabinetten CDA/VVD de mensen gemeen hard hebben getroffen in de portemonnee. Zodat de mensen uit een deze roes ontwaken en beseffen dat ze door CDA/VVD onbeschoft zwaar en onnodig gepakt zijn en dat CDA/VVD de dynamiek in de economie hebben kapot bezuinigd.

  Iedereen gaat er volgende jaar 1% op voorruit, laat CDA/VVD daar niet mee wegkomen !!!!.
  De ziektekostenpremie gaat met 10 % omhoog; dan ben je die 1% al weer bijna kwijt en dan in het voorjaar de lokale belastingen ( gemeente, provincie, waterschappen, energie ) weer gewoon met 10 –15 – 20 % omhoog hetgeen door CDA/VVD de laatste jaren gewoon is geaccepteerd. Ook komende jaar laten ze die verhogingen weer gewoon doorgaan. We gaan er dus volgend jaar weer gewoon op achteruit. Hele mooie geste van de SP zou kunnen zijn :
  “ Wij houden exorbitante belastingen van lokale overheden tegen “ , “ wat doet CDA/VVD “
  CDA/VVD spelen mooi weer met een niet bestaande 1%

  Sp manoeuvreert zich op economisch terrein in de verdediging en dat is in het geheel niet nodig. De huidige euforie van CDA/VVD alleen is gebaseerd op een gigantisch inhaaleffect.
  Let op, we zijn er nog lang niet, de economie is structureel nog niet zo best. Het hele bedrijfsleven presenteert cijfers die gebaseerd zijn op bezuinigingen die ze de laatste jaren hebben doorgevoerd maar de dynamiek zit er bij geen enkel bedrijf nog in

  Reactie door ACE — maandag 20 november 2006 @ 15.15 uur

 181. Peer,

  Tja er wordt zoals gewoonlijk vaak tegen het kabinet gestemd. Welk kabinet er ook zit, ze doen het toch nooit goed genoeg. Gevolg, ze worden weer na een tijd weg gestemd en zo schommelen we gewoon door.

  Reactie door Martijn — maandag 20 november 2006 @ 15.28 uur

 182. Blijf alert. De SP is de laatste 4 dagen na de aanvallen van Telegraaf, Volkskrant en PVDA
  3,8 % gedaald ofwel 6 zetels. Het linkse blok ( PVDA/SP/GL ) varieert de laatste 4 weken tussen de 66 en 69 zetels dus de grote schommelingen vinden plaats tussen de partners binnen het linkse blok intern.

  Wordt het niet eens tijd de CDA aan te pakken. Hun verkiezingsprogramma is flut, ze hebben niets te vertellen, ze vertellen niets en hebben ook nog eens jodokus kwak als leider. Hoe kan het in hemelsnaam dat die partij op 46 zetels staat ? . Kan iemand mij dat uitleggen ?????

  Het linkse blok zit dichter tegen een meerderheid dan CDA/VVD maar groeit de laatste weken niet. Het gaat maar om een zeteltje of 7. Als Femke, Jan en Wouter vandaag de voorkeur uitspreken voor een linkse coalitie, zal dat zoveel stof doen opwaaien dat ze op de valreep die laatste 7 zetels zullen binnenhalen. Temeer omdat bijna niemand zit te wachten op een PVDA/CDA kabinet ( slechts 14 % van de kiezers ) Ik ben ervan overtuigd !..

  Reactie door ACE — maandag 20 november 2006 @ 15.42 uur

 183. @116 Karin
  Ja ik was zeker geschokt na de uitkomst.
  Maarja het ware gezicht van VVDér Rutte,
  hebben we gister dus kunnen zien.
  Armoede is niet zo’n probleem, nee de files
  die moeten bestreden worden,dat is veel belangrijker
  De mooie praatjes van Markje in het begin van deze campagne,dat de VVD er ook is voor mensen met minder inkomen en in de bijstand,
  blijkt dus een leugen te zijn.

  Reactie door kitje — maandag 20 november 2006 @ 15.54 uur

 184. Met de bangmakerij lopen ze lekker in hun eigen val. Voorheen werd SP becommentarieerd als “Tegen Stem” in de afgelopen debatten hoor ik van deze partijen geen positief geluid of enig constructief plan. Jan, misschien kan je daar morgenavond in het debat om vragen?
  Schept wat duidelijkheid in de maalstroom van strategisch en tactisch stemmen: gewoon operationeel SP Doen!

  Reactie door Calibresi — maandag 20 november 2006 @ 16.24 uur

 185. Jan, Femke en Wouter zowel het linkse ( PVDA/SP/GL) als rechtse blok( CDA/VVD ) staan al weken beide op 66 tot 69 zetels. Jullie moeten vandaag voor een linkse coalitie kiezen of minimaal een voorkeur daarvoor uitspreken. Blijft het zoals het nu is, zit CDA/VVD op de achterhand omdat zij hun coalitie simpel kunnen aanvullen met een splinterpartij op rechts
  ( Wilders minister van intergratie ) en zullen dat adviseren aan de koningin. Ja inderdaad, die geven daaraan de voorkeur boven de keuze CDA/PVDA. Een rechtse coalitie is nou eenmaal makkelijker te formeren dan een linkse. Dit betekent eenvoudigweg dat de linkse partijen pas zullen regeren als CDA/VVD+kleinrechts de meerheid verliest en dan heeft links een meerderheid. Conclusie CDA/PVDA onmogelijk en daar zit niemand op te wachten en welke linkse partij ook; ze zullen alleen regeren als links de meerderheid haalt.

  7 zetel, pak die kans anders wordt het oppositie ! .

  Reactie door ACE — maandag 20 november 2006 @ 16.26 uur

 186. Allemaal stemmingmakerij maar mij bekruipt de angst dat het een self fulfilling prophecy gaat worden. Door al deze praatjes schrikt het internationale bedrijfsleven terug bij de SP in de regering, gaat de economie zo meteen achteruit en de werkloosheid omhoog. Rechts brult dan: zie je wel terwijl ze het dan met hun verkiezingstaal zelf veroorzaakt hebben.

  Reactie door Johan — maandag 20 november 2006 @ 16.39 uur

 187. @johan

  ik denk niet dat dat gebeurd.
  er is ook geen oorlog gekomen na het nee tegen de europeese grondwet.
  het licht ging ook niet uit, het flikkert maar dat is marktwerking he? ;-)

  Reactie door rutger — maandag 20 november 2006 @ 17.07 uur

 188. Natuurlijk hebben de VVD enn CDA wat te zeggen op de opkomende linkse vloedgolf !
  jammer dat het zakkenvullen nu wat afgeremd zal worden en er weer evenwicht zal gaan ontstaan in de inkomens in Nederland : En bovendien een handje toesteken aan die mensen die nog net en handje boven het moeras hebben uitsteken , veroorzaakt door de VVD/CDA/PvdA > Zakkenvullen aan de top ,voordat overheids bedrijven echt worden verkocht ( in particulier handen komne ) . Nu zitten er dus top-ambtenaren die bij geprivatiseerde overheidsbedrijven mooi nog even flink te graaien en kosten voor Jan Modaal op te schroeven .

  Reactie door Fred — maandag 20 november 2006 @ 17.10 uur

 189. Er zijn geneog mensen die kunnen werken , maar niet aan de bak komen omdat zij niet in het “profiel : passen van bedrijven !
  Iemand die de 45 jaar is gepasserd komt totaal niet meer aan de bak , iemend met een cultureel ander achtergrond komt ook met een goede opleiding ( TU ) niet aan de bak ; wat zijn de problemen : winig inhoud op de CV en/of met tijdhiaten : meer dan 1 jaar werkloos zorgt ervoot dat je neit meer aan het werk komt : de dempels ligt veel te hoog !
  Bovendien discriminren wij graag in Nederland ; mooi ; wel via de wet verboden , maar in de praktijk ?

  Reactie door Fred — maandag 20 november 2006 @ 17.27 uur

 190. Telegraaf..de gezonde bangmaker van ongezond NL..hetze tegen Jan zal mislukken !

  Reactie door eric — maandag 20 november 2006 @ 18.02 uur

 191. Nog twee nachtjes slapen dan weten wij hoe laat het is, letterlijk en figuurlijk, dan begint het spel der spelen. Het Volk is in blijde verwachting en horen wederom het oude lied wat onze voorouders ook moesten aan horen. Ik heb een link gemaakt het is een vrij gtoot bestand en het duurt even voordat de post alles langs gebracht heeft maar mischien brengt het mensen nog op andere gedachten. te zien op:

  http://members.home.nl/h.hiensch/Bezuin.doc

  gr, Henk.H

  Reactie door Henk.H — maandag 20 november 2006 @ 18.14 uur

 192. Zag net weer een peiling van het nos journaal
  PVDA:39
  SP:22

  T’zal toch weer niet gebeuren?

  Reactie door Dennis — maandag 20 november 2006 @ 18.16 uur

 193. Graag op de voorpagina van de Telegraaf ja! Of kunnen we beter zeggen de VVD-Pravda? Ik heb ze al 2 mails gestuurd. Een daarvan hebben ze afgelopen zaterdag durven publiceren in de lezersrubriek. Alleen het deel wat ik had gemaild over de CPB berekeningen houden ze natuurlijk angstvallig achter. Kees Lunshof is helemaal hypocriet in zijn column door vervolgens te zeggen dat de Volkskrant aan stemmingmakerij en beïnvloeding van de kiezer doet door te berichten over mogelijke martelpraktijken van onze militairen in Irak. De Telegraaf doet al weken niets anders dan de SP de grond in schrijven met als voorlopig hoogtepunt een walgelijk stuk vol leugens afgelopen vrijdag op pagina 5. Ik hoop dat Jan morgenavond in *HET* debat de heertjes Balkenende en Rutte keihard met feiten in de hoek trapt.

  JAN, SUCCES MORGEN! JE HEBT HET GELIJK ACHTER JE!

  Reactie door Pascal Smit — maandag 20 november 2006 @ 18.23 uur

 194. @192 Dennis

  Ik vrees van wel, de PvdA stemmers gaan Balkenende IV maken.

  Reactie door Irma — maandag 20 november 2006 @ 19.01 uur

 195. De onheuse bangmakerij in de media leidt helaas tot dalende zetels voor de SP en nog erger Maurice de Hond brengt de PvdA en het CDA op drie zetels afstand. Het lijkt bijna een complot. De score is nog steeds goed, maar hou ze in de gaten (de media, de opiniepeilers en de PvdA). Wouter Bos heeft nog nooit linkse daden laten zien en ook de koffie geeft hem geen extra kick.

  De SP is de enige partij die daadwerkelijk iets anders wil en niet als een schoothondje door Bush geregeerd wil worden met zijn JSF-straaljagers en oorlogsvoering in Irak. Als het er op aan komt kiest Bos steeds voor de VS en de markt. Het zal hem een zorg zijn. Het gaat immers om de macht.

  Durf te kiezen, kies SP. De eindfinish wordt spannender dan gedacht. Succes Jan (en alleman)

  Reactie door Ron Keet — maandag 20 november 2006 @ 19.08 uur

 196. ik heb altijd op cda gestemd, maar dat gaat veranderen jan is mijn man. ook nu ik weet dat hij de middeninkomens metn rust laat, als je net iets boven hwet maaiveld zit,

  Reactie door arjan — maandag 20 november 2006 @ 19.12 uur

 197. gelijkheid daar gaat het om ik loop al vanaf1995 onvrijwillig in de wao ik ben flink gekort ik had maagkanker maar ik heb de draad weer opgepakt dus moest ik weer gekeurd worden heb Restarbeid gedaan nu loop ik in de vut en heb nu twee bazen gehad zeggen ze bij de belasting dus ik als herintreder betaal van 2 schijven belasting dus ik vind het belasting stelsel niet eerlijk in dit land en ik zeg tegen ieder doe geen restarbeid wand je naai je zelf ”n oor aan daarom stemmen wij S.P.

  Reactie door lous — maandag 20 november 2006 @ 19.33 uur

 198. @ 197 lous

  Lous leg mij eens uit wat restarbeid is, ik ken wel de armoedeval maar het begrip restarbeid ken ik niet, wat voor soort banen zijn dat ????
  Alvast bedankt

  Reactie door Pool — maandag 20 november 2006 @ 20.30 uur

 199. Nog even zijn Wouter, Jan Peter, Marc, Femke, en Jan van ons. Ze hebben het allemaal zo goed voor met ons, en aardig dat ze zijn. Over twee dagen is alleen Jan nog van ons en heeft de rest de buit binnen. Vier jaar onbezorgd weer doen waar ze zin in hebben. Jammer een gemiste kans. Nederland slaap zacht, of is men toch wakker ?
  Laten we het hopen.

  Reactie door Ben — maandag 20 november 2006 @ 21.08 uur

 200. Its a kind of magic(Harry potter)

  Graag weg ermee “JAN”
  Niet ons Geld,
  maar(balk)en(ellende),
  over de balk.
  De Zalm weg vangen en strippen.
  De groeten

  Reactie door Philippe — maandag 20 november 2006 @ 21.14 uur

 201. >198 + 197

  Restarbeid kan twee, mischien nog meer betekenissen draggen. Als men aan de Geus vraagt wat het is en volgens hem (cda) moet zijn is het de blinde, de eenoog die de lamme naar de voedselbanken brengt en daar in een recordtijd in slaagt. Krijgt ie een grotere cake mee voor naar het kippenhok, voor bij de rapen.

  Zonder dollen:
  restarbeid is theoretisch alles wat de volledige werkgelegenheid completeert d.w.z. nieuwe werkgelegenheid is (utopie ,eigen dynamiek, theorie, valt hier buiten) of restarbeid als de restcapaciteit, als ‘kunnen’ en ‘presteren’ van een gedeeltelijk arbeidsgeschikt individu om arbeid in loondienst te doen.

  D.w.z. met een goed oog kun je geen vliegtuig besturen maar wel de menu’s ronddelen of als lamme of rolstoelgebondene misschien na een geschikte bijscholing en aanpassingen aan de toestellen wel de stuurknuppel hanteren.

  Je proeft wel dat dit een zoveelste drogreden van de conventionle blik op samenleven, economie en cultuur is.

  Restarbeid, restcapaciteit = afschatnorm = de bezuiniging van rijkswege vraagt inzet van ‘lammen en blinden’, de arbeidsongeschikten om de laatste gaatjes op de begrotingen te dichten en de regering op te beuren.

  Reactie door P.Fleur — maandag 20 november 2006 @ 21.49 uur

 202. Ik ben sinds een paar jaar een groot aanhanger van de SP, vorige keer toch strategisch gestemd en had daar 4 uur later een flinke kater van. Het was meteen duidelijk dat die motorisch gestoorde zenuwenlijer van een JP de trukendoos opentrok om het volk niet te geven wat het wilde. Deze keer zal het anders zijn.

  Ik was al niet onder de indruk van de demonisering, nu ik dit lees is mijn enthousiasme niet meer te houden. Het kan toch niet zo zijn dat zeurend Nederland gewoon weer in dezelfde BS trapt? Ik ga even wat rond mailen.

  Tot mijn grote verbazing zag ik net dat Stemwijzer met grote voorsprong SP adviseerd, de media redeneerde meteen dat dit kwam door de fanatiek klikkende achterban die het als promotie stunt ziet. Ze blijven je verbazen.

  Reactie door Dennis — maandag 20 november 2006 @ 21.52 uur

 203. Bij toekomstige verkiezingen kunnen SP-stemmers
  zich wellicht tegenover opiniepeilers bekendmaken als CDA/VVD-stemmers.Kunnen die partijen zich rijk rekenen en pas wakker schrikken tijdens de uitslagen!

  Reactie door Thomas — maandag 20 november 2006 @ 22.25 uur

 204. Bij tweeverdieners is dat pas bij een huishoudinkomen van meer dan 115 duizend euro??

  Wat een leugenaar dan, die kerel die mij probeerde om te praten om op de VVD te stemmen. Volgens hem zouden wij met onze 85 duizend uitgemolken worden door de SP.

  SP heeft van ons iig 2 stemmen tegoed!

  Reactie door Sahin — maandag 20 november 2006 @ 22.40 uur

 205. Hallo mensen,

  Na 201 berichten geen gezeur meer. Op 22 november naar het hokje en stemmen op de SP en kan je jan niet vinden??? Op nummer 4 staat nog een Jan. Even belangrijk. Deze Jan uit Heerlen met veel ervaring is ook heel belangrijk voor vele mensen. En als dat niet lukt dan staan er nog 28 in de rij naar beneden. Net zo belangrijk.

  Allemaal krachtig. Kort en duidelijk.

  Henk 52 jaar.

  Reactie door HENK — maandag 20 november 2006 @ 22.46 uur

 206. Tot mijn vreugde is de aanhang van de SP op mijn werk ook aardig groot.
  Ik hoorde dat de SP in de peilingen van Maurice de Hond op 22 zetels staan en bij RTL op 32. Dus ik hoop dat het er 42 worden.
  Maar dat ze een stuk meer zetels in de kamer zullen krijgen dan ze nu hebben lijkt me duidelijk.
  Hopelijk is het genoeg om van Nederland een eerlijker en solidairder land te maken.
  Nog 2 dagen en we weten het!

  Reactie door Erwin — maandag 20 november 2006 @ 22.54 uur

 207. sahin verliest zijn (mogelijke)kinderbijslag, gaat inkomensafh. zorgpremie betalen en wordt fors gekort op zijn hypotheekaftrek.
  Voorts gaat hij meer bijdragen aan bijstand, zorg exc. voor anderen en komt vanwege zijn 85.000 nergens meer voor in aanmerking.

  Reactie door jan — maandag 20 november 2006 @ 22.59 uur

 208. Nog steeds aan het zweven. SP komt er in de stemwijzer bovenuit, samen met D66. Helaas heeft D66 bij teveel stelling “weet niet” als antwoord. Dat valt dus af. SP lijkt me ok, maar de verhalen in de vorm van: “Als SP groot wordt, dan krijgen we het slecht in Nederland” vliegen me om de oren. Wat moet je dan?

  Het partijprogramma bekijken. Dan zie ik dat de SP de MAVO terug wil, terwijl ik als onderwijsmens het daar niet mee eens ben. Een ander gevoel wat knaagt: ik vind het sociale aspect heel goed. Maar wat mij wel stoort in Nederland, is dat wanneer je keihard hebt gestudeerd en keihard werkt,dat je er geen zak mee opschiet. Hoe meer geld je verdient, hoe meer je weg moet brengen. Een ding troost: in mijn beleving zijn de programma’s voor de verkiezingen geheel anders dan de programma’s die uitgevoerd worden na de verkiezingen.

  Toch heeft de uitleg wel een beetje twijfels weggenomen. Dat is zeker een goede zaak. De media in NL (RTL,ANP en alle kranten) zijn geen goede feitelijke nieuwsbrengers: het zijn opiniebladen waar je niet veel wijzer van wordt. Wie haalt me over? ;)
  Succes allemaal!

  Reactie door Marcia — maandag 20 november 2006 @ 23.02 uur

 209. 207 @ Jan

  Waar heb je het over, lees programma van de SP.
  Hypotheekaftrek boven de 350 duizend is niet meer aftrekbaar, mensen met een hypotheek boven dit bedrag hebben dit ook niet meer nodig.
  lees goed tweeverdieners met inkomen boven 115 duizend worden aangepakt.
  Twee keer denken voor je schrijft !!!

  Reactie door Ayse — maandag 20 november 2006 @ 23.14 uur

 210. Marcia.

  Als je keihard hebt gestudeerd en keihard werkt dan is dat heus nog wel lonend volgens mij. Ten eerste heb je het dan financieel nog steeds een stuk beter en ten tweede heb je dan een baan die je voldoening geeft.
  Mensen met lagere opleidingen kunnen ook harde werkers zijn, maar er is altijd het risico dat je je werk op een gegeven moment niet meer kan doen (geldt voor iedereen) vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid, en dan mag je blij wezen dat je een vangnet hebt (waar je uiteindelijk ook belasting voor betaalt).

  Natuurlijk vind ik dat als je jaren studeert dat dat lonend moet zijn,er moet wel een stimulans blijven, maar dat het gat tussen arm en rijk steeds groter moet worden dat lijkt me niet nodig.

  (en niet iedereen kan een hbo studie betalen, omdat het zo duur is geworden)

  Reactie door Erwin — maandag 20 november 2006 @ 23.23 uur

 211. Marcia, die keus heb je zojuist al zelf gemaakt.

  Het belangrijkste ook voor jou is dat het socialer word.

  De huidige langdurige sterk rechtse koers heeft een hele flinke ruk naar links nodig om weer een beetje op een centrale koers te komen.

  Reactie door Jeroen Westerman — maandag 20 november 2006 @ 23.24 uur

 212. @ 201 P. Fleur

  Bedankt voor je uitleg nu weet ik hoe ik restarbeid moet zien, dus als het ware wordt je in een vuilniston gedonderd en als men je eruit haalt krijg je nog een trap na.
  Ik had eigenlijk niets anders verwacht van dit kabinet.
  Nu maar hopen dat na woensdag alles anders wordt.

  Reactie door Pool — maandag 20 november 2006 @ 23.25 uur

 213. Marcia,

  Ook ik heb de nodige diploma’s en heb toch wat opleiding achter de rug. Ben nu 8 jaar thuis en heel wat tijd om er achter te komen welke partij het meeste in mijn hart kan komen.
  Laat je hart volgen. We zijn allemaal mensen en ook de politici zijn dat. Ook heb je daar als zwevende kiezer wel eens twijfels over.

  Voor mij zijn er twee jan’ns, Jannen. Hoe schrijf je dat eigenlijk? Jan op nummer 1 en Jan op nummer 4 van de SP. Mensen die dicht maar dan ook echt dicht bij de mensen staan.

  Nooit verkeerd om op deze mensen een stem op uit te brengen.

  Slaap er twee nachten over.

  Toveren kunnen ze niet, maar des te meer wel iets veranderen in ons kleine landje.

  Henk 52 jaar.

  Reactie door HENK — maandag 20 november 2006 @ 23.42 uur

 214. Beste Meneer Marijnissen,

  Ik wil u een groot compliment geven over hoe u in de media uw standpunten vertegenwoordigd.

  Ook sta ik achter uw politieke visie voor een groot deel en voor zover ik er verstand van heb.

  Maar even iets anders..
  Ik heb laatst in een aflevering van ‘recht door zee’ gezien dat u helemaal in de zeik word genomen. uitspraken die nergens op slaan, en spelletjes zoals ‘dealbreakers’ waarbij je alleen ‘ja’ en ‘nee’ mag zeggen.

  Meneer Heinsbroek heeft vast niet in de gaten dat het lang niet zo makkelijk gaat in de politiek.

  Maar waar ik van schrik is dat deze mensen journalist mogen worden voor een publieke omroep??..

  Ik hoop echt dat er een links kabinet komt die dit soort walgelijke programma’s verbied. Een journalist moet toch neutraal zijn en niet discrimineren?

  Ik vind het ook fantastisch dat u NIET naar die uitzending komt. Want als zo’n man als u die ‘dag in dag uit’ zijn stinkende best doet om campagne te voeren, laat je je natuurlijk niet uitschelden door zo’n man Als Heinsbroek die zelf wel vind dat hij JE tegen de president kan zeggen Maar bijv. ‘Zo’n domme rapper’ als ali B niet.

  Superveel succes nog met uw campagne en ik zal proberen iedereen die ik ken te overtuigen om SP te stemmen

  Groetjes Tom uit het mooie LINKSE Nijmegen waar het al tijden supergoed gaat

  Reactie door Tom — dinsdag 21 november 2006 @ 0.39 uur

 215. #171 SP lees dit en grijp het aan zou iki zeggen

  Reactie door ReneR — dinsdag 21 november 2006 @ 0.44 uur

 216. #171

  SP lees dit en grijp het aan zou ik zeggen

  Reactie door ReneR — dinsdag 21 november 2006 @ 0.44 uur

 217. #171

  SP lees dit en grijp het aan zou ik zeggen

  #69

  Nee hoor; dat hoeft geenm probleem te zijn; inzien rechts geen meerderheid kan formeren. Den Uiyl en Bos waren ook eens de grootste partij geworden en hadden later het nakijken. Bos zelfs 4 jaar geleden nog…wel vreemd dat je geheugen zo kort is.

  Reactie door ReneR — dinsdag 21 november 2006 @ 0.50 uur

 218. Het KIESSTELSEL moet OM!!
  Ik erger mij al jaren aan het huidige kiesstelsel.De zetels blijven STAAN, voor de diverse partijen. Mijn mening is: KIEZEN met een SCHONE lei. Oftewel, de zetelverdeling MOET per verkiezing opnieuw ingedeeld worden. CDA en PVDA hebben nu al, als erfenis,teveel zetels(ten onrechte).
  Het is eerlijker om per verkiezing de zetelverdeling op 0 te zetten en na de uitslag van de verkiezingen de zetels te verdelen.
  Vraagje: Heeft JP een toupet????
  De euro……. diefstal!
  Hoe kan een land zijn Florijn zo vernederen.
  Snijbonen zijn nu zeker 2X duuder dan met de gulden. Beseft iedereen wel wat de schatkist binnengraaid?
  2 X belasting op brandstof aan de pomp, accijns én BTW.Nieuwe auto? BPM én BTW.
  TNT Post? Aangetekende brief, vóór de euro, fl.6,00, NU minimaal € 6,00, dat is wel een heftige verdubbeling. Nu ga je vast begrijpen, dat je niet meer MAG omrekenen….!
  Laat maar eens narekenen wat een werkend persoon aan belasting kwijt is over zijn, reeds belastte salaris, da’s geen 40%, maar door de aankopen wordt dat ongeveer 70% of meer.
  Dit land WAS een democratie maar de laatste jaren meer en meer een DICTATUUR.
  De regering stelde dat niemand méér mocht verdienen dan de MP, sorry JP, had je maar een ander vak moeten kiezen b.v. manager bij een groot bedrijf, maar misschien kun je daar nu aan beginnen, want het wordt SOEPROOD in dit land. Jan, WE GAAN ERVOOR!
  Martina, 61 jaren jong.

  Reactie door Martina — dinsdag 21 november 2006 @ 1.41 uur

 219. 214, Tom, Zo is het maar net. Die Heijnsbroek gaat het land uit als Jan MP wordt. Nou, ik zal hem bij de grens gaan uitzwaaien. Volgens mij heeft hij ze niet ‘alle dertien goed’ op een rijtje, als je begrijpt wat ik bedoel…

  Reactie door peer — dinsdag 21 november 2006 @ 11.04 uur

 220. ga zo door jullie jan agnes enzv.mijn stem is morgen 22 november weer voor jullie word maar groter des te meer invloed hebben jullie en door jullie word dit land misschien wat socialer/

  Reactie door p.j.th.zeijlemaker — dinsdag 21 november 2006 @ 11.37 uur

 221. Even begrijp ik het niet meer.
  Was het niet zo, dat vanwege de vergrijzing wij iedereen en dan ook iedereen nodig gaan hebben op de arbeids markt.

  Dat betekend dus ook dubbelverdieners.
  Echter lijkt het mij dat hoe Nederland ook de pot wil omkeren, het eenvoudig weg niet mogelijk is, iedereen aan het werkt te krijgen.

  Is het niet zo dat wij al chronisch zo’n 500.000 werkeloze hebben elk jaar weer?

  Ligt dat nu aan de profiteur, (uitkeringen) want zo worden deze naar mijns inziens onbegrepen groep tegenwoordig uitgescholden?
  Of ligt dat aan het aanbod aan werk?
  Ligt dat aan de tweeverdiener, die boven op het minimale tevredenheid nog extra’s willen.
  Of ligt dat aan de tweeverdieners die wel moeten omdat zij anders het schoolgeld niet kunnen betalen.

  Ik weet wel dat als je niet de juiste ervaring, leeftijd (te oud)(te jong) of alleenstaande met kinderen, of niet 100% gezond bent, je het hard te halen hebt, een baan te krijgen.
  Zelf al zou je willen, sterker nog we moeten, iedereen moet aan de slag.

  Is deze vraag wel reeel tov de sleutelkinder of uitbesteedkinderen en naar de ouders toe.

  Ik vind dit dus ook een bangmakerij, zonder daar eerlijk over ingelicht te worden. Is het uberhaupt haalbaar iedereen aan het werk.
  Zoniet dan laat een ouder thuis en tweeverdieners worden eenverdiener, dan krijgt de gene die wil en kan werken weer een redelijke kans.

  ??????

  Reactie door kbo — dinsdag 21 november 2006 @ 11.38 uur

 222. Hoewel ik vanwege mijn gezondheid als lid van de SP niet in staat ben folders uit te delen op straat promoot ik de SP op andere manieren. Ik probeer op deze manier kiezers te helpen om een juiste keuze te maken.

  Daarom verkondig anderen het volgende:

  “Mensen die werkzaam zijn bij de Thuiszorg
  stemmen niet meer op CDA en VVD, zij raken door het A-sociale beleid van Balkenende c.s. hun baan kwijt.

  Huurders stemmen niet op CDA en VVD omdat deze met behulp van nog wat rechtse partijen de HUURLIBERALISATIE nog snel even door de Tweede Kamer hebben gedrukt.
  Dit betekent dat huurders de komende 2½ jaar 50 euro per maand meer gaan betalen.

  Werknemers stemmen niet op CDA en VVD omdat het CDA het ontslagrecht wil versoepelen en de zgn gouden handruk voor de zelfde werknemers wil afschaffen, behalve voor Managers.

  De VVD wil de WW-duur beperken tot 1½ jaar voor werknemers behalve voor zichzelf en hun
  Ambtenaren. Remkes heeft onlangs 12.000 ambtenaren van 57 jaar ontslagen met wachtgeld, pensioenpremie wordt ook voor de helft door het Rijk(ons)betaald, voor hen geen sollicitatieplicht en geen dreigende
  bijstand.

  Zieken en bejaarden stemmen niet op CDA want
  Balkenende wil de komende 4 jaar- 4 miljard
  bezuigigen op de zorg.

  Rijken gaan op CDA en VVD stemmen zodat hun
  portemonnee weer dikker wordt”.

  Stem voor een socialer Nederland,
  zet het CDA en de VVD aan de kant,
  doe met ons mee en STEM OP SP !!!!!!

  Reactie door Ben — dinsdag 21 november 2006 @ 11.51 uur

 223. KBO..het antwoord moet zijn: het ligt niet aan de werklozen maar aan het systeem van steeds minder werk want het moet steeds efficienter en de mulitinationals moeten miljoenen vergaren! Dit wordt erger naarmate de liberalisatie nog meer doogevoerd gaat worden ( zal nooit helemaal doorgevoerd gaan worden want de belangen zijn te groot en dus krijg je samenwerking en prijsafspraken) De lonen zullen dan te hoog zijn, die van arbeiders en dus zal hierop geconcureerd moeten worden en wie hebben hier baat bij? de rijken! Zij hebben voor een habbekrats mensen aan het werk..maar de werkloosheid en daarmee de criminaliteit zal stijgen! De insteek van de sp is meer werk creeren onder andere door kleine bedrijven tegemoet te komen zodat zij meer mensen aan het werk kunnen hebben…en het mooie is de plannen zijn ok en financieel verantwoord!

  Reactie door cynthia — dinsdag 21 november 2006 @ 12.08 uur

 224. 208, Marcia.

  Mijn vriendin en ik werken ook hard en hebben samen 2x modaal, waar we makkelijk van rond komen, omdat we niet leven naar ons inkomen maar naar ons gevoel. We doen aan consumeren maar ook ‘consuminderen’ (van Koot & Bie, ach, lieten zij hun licht nog maar schijnen over het huidige politieke klimaat). Lees ook het verhaal van 152 Michiel eens. Zie zijn inkomen, vaste lasten en wat er van overblijft om van te leven. Wij hebben 3300 netto waar we wel eens (schrik niet) 1500 van over hebben gehouden. We geven geen geld uit omdat het er is maar omdat we iets willen of nodig hebben. Maar in deze maatschappij wordt je gek gemaakt door de commercie. Kopen, kopen, kopen anders doe je niet mee, en men is nou eenmaal gevoelig voor wat de omgeving denkt en heeft dus doe je maar mee. En als je het geld niet hebt dan leen je het gewoon. Moet iedereen voor zichzelf weten, maar neem daar ook de consequenties van.
  Wij willen graag wat meer bijdragen aan een socialere samenleving, een samenleving in balans, want daar draait het om. Balans tussen rijk en arm, sterk en zwak, gezond en ziek, progressie, conservatisme en regressie (want niet elke progressie is vooruitgang, zie de marktwerking in de zorg, openbaarvervoer, energiesector etc.). We misgunnen de middengroepen niet hun cabrioletje, bootje, grotere woning e.d. en de rijken niet hun villa’s, boten, Ferrari’s en 2e huis. Wij gunnen de armen (gerelateerd naar Nederlandse maatstaven, anders komen er weer opmerkingen van: In Afrika zijn ze pas arm”) een beter bestaan, want niet iedereen kan even succesvol zijn. Een herkeurde WAO-er die nog geen werk heeft , moet een uitkering behouden zolang hij die baan niet heeft. Kinderen van een gezin in de WW of bijstand moeten zich net zo kunnen ontplooien als andere kinderen, anders raken ze achterop in hun ontwikkeling en dat kan grote gevolgen hebben voor de toekomst. En ik weet uit ervaring waar ik over praat.

  Verder zeg je dat ‘de programma’s voor de verkiezingen geheel anders zijn dan de programma’s die uitgevoerd worden na de verkiezingen’.
  Precies, dat heet een regeerakkoord wat je krijgt bij een coalitievorming. Zie het als de CAO onderhandelingen tussen vakbond en werkgevers. De een wil 3% er bij, de ander 1%, dus dat worden er 2. En als de partijen er echt niet uitkomen komt er geen akkoord en gaat de grootste partij met een andere partij praten. Zoals bij Balkenende 2, toen CDA en PvdA er niet uitkwamen (lees mijn stukje onder 179 ook even) en CDA er toen met VVD en D66 in no time uit waren.

  Ik sta ook niet volledig achter alle punten van de SP, maar wel de meeste, en ik weet dat een aantal punten niet een op een in het regeerakkoord zullen komen. Dat geeft ook niet als er maar een gedeelte van de belangrijkste punten meegenomen wordt., Soms beter iets dan niets.
  Ik zeg altijd maar: Als je een drenkeling ziet en je zegt dat je een reddingsboei gaat zoeken, maar je komt alleen een balk tegen. Ga je dan verder zoeken naar die boei want dat heb je nou eenmaal gezegd, of gooi je hem die balk toe?
  Maar zover is het nog lang niet, want links heeft helaas nog geen meerderheid. CDA/PvdA ligt dichter bij, tenzij wij, en/of de PvdA/GL nog wat CDA’ers over kunnen halen sociaal te gaan stemmen. Maar ja, veel van die kiezers zijn Christen en stemmen CDA omdat het een ‘Christelijke’ partij is, los van het feit of ze achter de partijpunten staan.

  Ik hoop je een beetje meer op het juiste (linker) pad te hebben gebracht.

  “Zonder dromen geen droomwereld” (Llink)

  Reactie door peer — dinsdag 21 november 2006 @ 12.49 uur

 225. Ik ben eigelijk wel voor voedselbanken. Dan ook nog als particulier initiatief. Kunnen mensen die graag solidair willen zijn hieraan bijdragen en mensen die dit niet willen niet. Want geld vragen van mensen die dit niet willen is pas asociaal. Denk bijvoorbeeld aan hardwerkende mensen die eindelijk hun geld verdienen waarvoor ze jarenlang voor geinvesteerd hebben.

  Reactie door Kees Bedrijvig — dinsdag 21 november 2006 @ 13.01 uur

 226. Hoi Jan,

  Ik wilde alleen maar even zeggen dat ik ontzettend baal van het politieke systeem hier in nederland. Dat we allemaal belasting moeten betalen is tot daar aan toe. Maar dat andere mensen gaan invullen waar mijn belastingcentjes naartoe gaan vind ik erg.Ik kies er niet voor om mn geld in de defensiepot te laten verdwijnen of dat het gaat naar mensen die te lui zijn om te werken. Ik werk 6 dagen in de week tegen een benedenmodaal inkomen terwijl ik er wel een HBO opleiding voor heb gevolgd. Mijn vrouw moet een dag meer gaan werken(4dagen) omdat we anders gewoon niet kunnen rondkomen.Ik betaal met mijn gezin met 2 jonge kinderen 237 euro aan zorgpremie.Een premie die het laatste jaar de pan is uitgerezen. Tig procent erbij! Maar deze jongen werkt in de zorg en krijgt elk jaar maar 1 procent verhoging. Ik teer verschrikkelijk in. Ik krijg met mijn gezamelijke inkomen van 40.000 niet eens korting. Leuk bedachte regel dus, voor de rijken. Want die lachen zich kapot! Nou ik niet. Ik vind het niet gek dat mensen steeds vaker gaan emigreren. En dan maar zeggen dat het goed gaat met Nederland. Nee niet nog eens 4 jaar met die J.P BakEllende.
  Laat hem eens een jaartje in de zorg werken! Weet ie punt 1 eens wat werken is en punt 2 zou hij zijn standpunt van efficientere zorg moeten bijstellen, want veel efficienter kan niet. De werkdruk zit al op zn plafond. DUS STEM SP. Want Jan je bent de enige politicus die gevoelsmatig dichter bij het “gewone” volk staat dan de rest. CDA en VVD eat your heart out! En denk erom ik was ooit een rechtse stemmer

  Reactie door Maarten Holscher — dinsdag 21 november 2006 @ 14.19 uur

 227. 225, Kees Bedrijvig.

  asociaal: onmaatschappelijk, niet aangepast of zich niet kunnen aanpassen aan het leven in de maatschappij. (Kramers nieuw woordenboek)

  Wat is er asociaal aan geld vragen?
  Zeg je dat ook tegen een collectant van het kankerfonds of Rode kruis?

  (Quote): “Ik ben eigelijk wel voor voedselbanken. Dan ook nog als particulier initiatief” (einde quote)

  Pardon???
  Kijk eens op http://www.voedselbank.nl
  De voedselbanken ZIJN een particulier initiatief.

  Hoezo wereldvreemd?
  Dat krijg je zeker van al dat harde werken, geen tijd om je in de maatschappij te verdiepen.
  Ik wel, en ik werk nog ook.

  Reactie door peer — dinsdag 21 november 2006 @ 15.38 uur

 228. metlous
  ik ben in 1995 ziek geworden terminaal maar ben ernog moest gekeurd worden [U.W.V] 70procent toen had mijn baas nog ;n intern baantje Kantinewerk en nu vutmaar bij de belasting hebik 2Bazen gehad dus word ik aangesagen 2x de eerste schijf ik heb1250euro nettomaar ik verdinde te veelik heb ;n huur van 466 euro dus reken maar uithet is niet goedhier in nederland ik heb ook voor de S.P. gefolderd nou de mensen namen aan en toonde veel begrip voor de S.P. zelfs mij hondje [maltezer] 10 mnd speeld met ;n zachte Tomaat van deS.P. moet je de reakties van de mensen horen nou JAN wezijn en staan helemaal achter je heeeeeeeel vel sterkte lous

  Reactie door lous — dinsdag 21 november 2006 @ 16.48 uur

 229. metlous
  ik ben in 1995 ziek geworden terminaal maar ben ernog moest gekeurd worden [U.W.V] 70procent toen had mijn baas nog ;n intern baantje Kantinewerk en nu vutmaar bij de belasting hebik 2Bazen gehad dus word ik aangesagen 2x de eerste schijf ik heb1250euro nettomaar ik verdinde te veelik heb ;n huur van 466 euro dus reken maar uithet is niet goedhier in nederland ik heb ook voor de S.P. gefolderd nou de mensen namen aan en toonde veel begrip voor de S.P. zelfs mij hondje [maltezer] 10 mnd speeld met ;n zachte Tomaat van deS.P. moet je de reakties van de mensen horen nou JAN wezijn en staan helemaal achter je heeeeeeeel vel sterkte wil

  Reactie door wil — dinsdag 21 november 2006 @ 16.49 uur

 230. De SP gaat de “armoede” in Nederland laten verdwijnen lees ik in het partij-programma. Armoede in Nederland, hoe durven jullie dat te zeggen, het is een schande. Mijn moeder zit tegen haar zin al jaren in de bijstand dus volgens jullie redenering is zij een armoedige vrouw. Mijn moeder heeft de oorlog meegemaakt dus zij weet wat werkelijke armoede betekent. Armoede, niet te geloven, wat een populistisch gepraat. Mijn moeder zet al jaren “de tering naar de nering” en kan heel goed met haar spaarzame centjes omgaan. Alle kleinkinderen kunnen af en toe rekenen op een spaarcentje, en als er iets in het huishouden kapot gaat is er altijd een geldpotje. Dat kan omdat mijn moeder heel goed weet om te gaan met haar geringe inkomen. Onverstandige aankopen zul je mijn moeder niet zien doen en van lenen wil ze niets weten. Als de SP eerlijk zou zijn zouden zij óók vertellen waarom sommigen in Nederland het zo “armoedig” hebben. Maar ja, dat levert een beeld op waar de SP niet beter van wordt. Armoede, ga toch weg.

  Reactie door jan kooren — dinsdag 21 november 2006 @ 16.59 uur

 231. Stemmen op een rechtse partij is stemmen voor een oneerlijk nederland. Nederland heeft al lang genoeg moeten leiden onder het bewind van balkenende. Nu is het lang genoeg speeltijd geweest, het is tijd dat nederland weer een echte, eerlijke coalitie krijgt. Ik kan alleen maar hopen dat de kiezers van nederland door de leugens van dit rechtse terreurbewind heen kijkt en ziet dat de SP de enige echte oplossing is voor de problematiek van nederland.

  Moge de SP deze verkiezen grandioos winnen!

  Reactie door jesse fenneman — dinsdag 21 november 2006 @ 19.06 uur

 232. Beste Jan:
  Je kunt wel het beste voorhebben met Nederland, maar als je uitvoert wat je beloofd is er over 10 jaar gaan boer meer over.
  Dus een beetje dimmen met die hervormingen in de landbouw, want wij verdienen al jaren geen droog brood meer.
  Dus hou je grote mond over de landbouw voortaan dicht anders staat Nederland eens een keer echt op zijn kop waar een hond nog geen brood van lust.

  Reactie door joost w — dinsdag 21 november 2006 @ 20.01 uur

 233. Beste Joost

  wat een kinderachtige bedreiging…

  Reactie door Tam — dinsdag 21 november 2006 @ 23.28 uur

 234. Succes morgen!

  Reactie door Alex — dinsdag 21 november 2006 @ 23.43 uur

 235. Beste Jan en alle partijleden,

  Ik ben Dennis en ik ben 21 lentes jong. Het is duidelijk dat ik nog maar een klein aantal jaren stemrecht heb, maar mijn politieke standpunten zijn al een hele poos aanwezig. Ik vertegenwoordig natuurlijk een jeugd die op het eerste gezicht weinig geinteresseerd lijkt te zijn in de politiek. Dit komt naar mijn mening niet zozeer omdat we er onverschillig voor zijn of iets in die richting, maar meer omdat de politieke kopmannen bar weinig met ‘ons’ gemeen hebben. En hierbij doel ik specifiek op de visie die wij hebben op Nederland, en de nederlandse politiek. Maar ik wou even vermelden, ook namens velen in mijn sociale omgeving, dat U en uw partij ons aanspreekt, of sterker nog, onze gedachten het best verwoord. U bent naar mijn persoonlijke mening de meest geloofwaardige lijsttrekker die ik heb mogen aanschouwen in mijn, zij het wat korte leventje, en ik wou u daar even mee complimenteren. Daarbij komt ook nog eens dat de standpunten van de SP ,alhoewel soms wat idealistisch, maar vooral het meest menselijk zijn. Daarom krijgt u onze stem en hopen wij de SP een grotere invloed in de kamer te geven.
  Succes!
  -Dennis

  Reactie door Dennis — woensdag 22 november 2006 @ 1.21 uur

 236. iedereen heeft het over meer werkplaatsen als of het niet al propvol genoeg is overal,deden meer mensen maar eens gewoon niets en waren tevreden met genoeg en niet meer,dat uitkerings gedoe is zo slecht nog niet zolang er geen misbruik van wordty gemaakt,je kunt het ook zo zien als niet alles meteen weer in de arbeidsmarkt wordt gepropt waarvan de meesten tussen wal en schip geraken dan blijft er lucht en flexibiliteit in het verkrijgen van werk vooral onder de jeugd enzo,dat compact geconsentreerde hardheid en onflexibiliteit die iedereen met regeltjes controlle en psygologiesche onzin die iedereen teweeg brengt met dat 1 straatjes denke breekt eersdaags af en dan weet niemand raad meer want dan is al alles verteerd

  Reactie door karl-heinz laduch — woensdag 22 november 2006 @ 6.09 uur

 237. Eindelijk eens een linkser Nederland !!!????? SP stemmen , doen. Eindelijk meer aandacht voor de mensen zelf !

  Reactie door Christie — woensdag 22 november 2006 @ 8.20 uur

 238. Hallo Jan,

  Uit mijn gezin heb je drie stemmen,Zet hem op Jan…Ben de Balkenellende gewoon spuugzat.

  Reactie door Ayla — woensdag 22 november 2006 @ 8.39 uur

 239. en uit de mijne 4

  Reactie door maarten holscher — woensdag 22 november 2006 @ 9.42 uur

 240. Hallo mensen vadaag ben ik op de sp gaan stemmem en ik had 4 volmachten gekregen van mijn kinderen waar er twee op vacantie waren wat stem mij verbazing dat ik er maar twee mocht uitbrengen ik had informatie ingewonnen bij de gemeente schinnen bij bugerzaken die vermelde mij dat kon. beste sp nu moet ik 2 stemmen verloren laten gaan en het spijt mij.
  PS ik had het stembriefje niet goed gelezen

  Reactie door p.leenen — woensdag 22 november 2006 @ 9.45 uur

 241. Jan, vandaag wordt er door mij, mijn man, mijn moeder, mijn dochter, en de vriend van mij n moeder, fijn op jou gestemd WE GAAN ERVOOR.!!!!!! Wij staan achter je!!!!!!

  Reactie door Beppie — woensdag 22 november 2006 @ 10.03 uur

 242. Heej,

  Ik kom net van de Stembus vandaan :)
  En heb natuurlijk op SP gestemt anders was ik niet hier. Jullie doen goed werk en ga zo door! Hoop echt dat jullie winnen voor een beter Nederland!

  Gr. Sabrina

  Reactie door Sabrina — woensdag 22 november 2006 @ 10.51 uur

 243. Hoi,

  Ik kom net van de Stembus vandaan :)
  En heb natuurlijk op SP gestemt anders was ik niet hier. Jullie doen goed werk en ga zo door! Hoop echt dat jullie winnen voor een beter Nederland!

  Gr. Sabrina

  Reactie door Sabrina — woensdag 22 november 2006 @ 10.52 uur

 244. Stem tactisch links: stem PVDA

  Die hebben wat meer de kans de strijd te winnen, en dan hopelijk een links kabinet!

  Reactie door Bram — woensdag 22 november 2006 @ 11.12 uur

 245. Hallo Dennis ( 235 )

  Goed geschreven. Een prima standpunt. U bent er vroeg bij. Daar ben ik trots op. U bent toch een stukje van onze toekomst en dat mag even gezegd worden.

  HENK 52 jaar.

  Reactie door HENK — woensdag 22 november 2006 @ 11.16 uur

 246. Ik vind dat de minima er zeker niet op achteruit moeten gaan, het stelsel kan volgens mij wel zo worden aangepast dat degenen die echt niet kunnen een ander soort uitkering ontvangen dan degenen die echt niet willen.
  een bonus om mensen aan het werk te krijgen lijkt mij een zeer slecht idee, er is voldoende werk alleen zijn wij een beetje te kieskeurig!!

  Reactie door Chris — woensdag 22 november 2006 @ 12.17 uur

 247. Ik vind dat het nu echt tijd word voor eerlijke politiek.En niet met die huichelaars van het CDA VVD PVDA en de rest van die liberale leugenaars!!
  The rich getting richer and the poor don’t get a ……. thing!Ik hoop dat de SP de kans krijgt dit een heel eind recht te trekken zoniet helemaal.Zet hem op Jantje.
  Word maar minister president.MIJN zege heb je.Keep the good things working
  groetjes

  Reactie door Nicky uit Oss — woensdag 22 november 2006 @ 12.38 uur

 248. Hallo Jan,

  Voor mij geldt vandaag en dan ook alleen vandaag: LINKS gaat voor!
  Succes!

  Matthijs

  Reactie door Matthijs — woensdag 22 november 2006 @ 12.58 uur

 249. de keuze van de bevolking gaat voor

  Reactie door Chris — woensdag 22 november 2006 @ 13.26 uur

 250. Ik heb zojuist 3 maal VVD gestemd

  Reactie door Brutus — woensdag 22 november 2006 @ 13.30 uur

 251. Wauw wat zijn jullie fanatiek! ik heb net ook (voor het eerst) SP gestemd. op een linkse coalitie durf ik bijna niet te hopen, maar ik ga in ieder geval meehelpen de komende jaren de SP grooooot te maken!

  Reactie door Jan — woensdag 22 november 2006 @ 13.39 uur

 252. moet zo ff weg , stemmen tuurlijk.ja en dat voor de aller eerste keer.dit is de partij waar voor we gaan stemmen SP…..
  toch weer en beetje vertrouwen.
  SP suc6

  Reactie door johan — woensdag 22 november 2006 @ 13.40 uur

 253. @244 Bram
  Je vergist je m.i.schromelijk.
  Als de PvdA wat groter wordt zal Wouter Bos gaan regeren met het CDA. Dat blijkt m.i. uit alle signalen die hij tot nu toe heeft afgegeven. Wanneer die 2 niet samen de meerderheid halen acht ik het zelfs niet uitgesloten dat er een regering CDA, PvdA en VVD komt (of ipv de VVD met GL). Dat hij gisteren erg vriendelijk deed naar Jan Marijnissen, was volgens mij een geraffineerde tactiek, om nog zoveel mogelijk stemmers bij de SP weg te halen.
  Als hij echt een linkse samenwerking had gewild had hij dat na het zg.”koffiegesprek” kunnen zeggen. Dat hij dat niet deed was voor Jan en Femke een grote teleurstelling.
  Je stemt zelf maar op de PvdA. Als je hier niet verkapte reclame zit te maken voor de PvdA, zul je de volgende keer -uit teleurstelling in het gedrag van de PvdA- SP gaan stemmen.
  Ik stem zelf SP (samen met mijn vrouw, incl. 4 volmachten 6x).
  De meest strategische stem is die op de SP:
  Met 1 stem op de SP kun je
  a.de SP groot maken,
  b.de PvdA links houden,
  c.de VVD naar huis sturen
  d.Balkenende IV onmogelijk maken.
  Of zoals Jan het ergens zei: met 1 stem 4x prijs.
  Een andere overweging van mij is, dat Jan Marijnissen eindelijk wel eens de vruchten mag gaan plukken voor het feit dat hij al meer dan 30 jaar met alle SP-ers samen,een eerlijke en rechtvaardige strijd voert.
  Ondanks alle gemene aantijgingen zelfs uit de kringen van de PvdA en GL.
  Een verdubbeling wordt het vrijwel zeker.
  Maar het mooiste geschenk dat we Jan kunnen geven is dat de SP niet alleen groter wordt dan de VVD , maar ook dan de PvdA.
  De SP neemt so wie so nu of bij de volgende verkiezingen de positie van de PvdA over.
  Maak van jezelf geen spijtstemmer, maar
  stem SP
  NU SP – NU SP – NU SP – NU SP – NU SP -NU SP

  Reactie door Warner Renken — woensdag 22 november 2006 @ 13.53 uur

 254. dank u Henk :)
  (245)
  als u mij wilt excuseren, ga ik even naar de stembus, zelfs mijn moeder (een trouwe PvdA-stemmer) gaat SP stemmen! goed he

  Reactie door Dennis — woensdag 22 november 2006 @ 13.57 uur

 255. Ik ga vandaag voor ‘t eerst van mijn leven op de SP stemmen. Ik hoop dat de gewekte verwachtingen worden waar gemaakt; ik begrijp heel goed dat e.e.a. afhankelijk is van ‘t overall resultaat, maar toch… Tevens hoop ik dat de SP de verwachte winst als een kroon-juweel koestert, en dit niet te grabbel (laat) gooien door de Fasco-groep van Gretta C.s. ‘t Komt te voet en gaat te…

  Reactie door F.Pen — woensdag 22 november 2006 @ 14.25 uur

 256. Brutus, soort zoekt soort toch? Veel plezier in het egoistenkamp…

  Reactie door cynthia — woensdag 22 november 2006 @ 14.44 uur

 257. Tweede x op SP gestemd hier , en dat als ondernemer . Ik zie geen heil in de VVD en CDA en zeker niet nog eens 4 elende jaren .
  De euro en dit kabinet hebben rijk rijker gemaakt en arm straatarm .
  Ik hoop uit heel mijn hart dat er geen Balkenende 4 komt . Jan zet hem op …onze steu n heb je .

  Reactie door JM — woensdag 22 november 2006 @ 15.37 uur

 258. Hallo Jan, ( en iedereen die hier heeft gereageerd)

  Het is nu 22-11 16.19 hier in Apeldoorn.
  Na lang twijvelen ben ik om, vanmorgen had ik nog steeds geen idee, nu wordt het SP! Ik als 26 jarige heb de afgelopen jaren gemerkt dat het verhaal Balkende alleen maar ellende veroorzaakt voor de mensen die van een modaal inkomen moeten rond komen. Her en der om mij heen zie ik dat de gewone arbeider steeds meer wordt uitgeknepen. Bij deze mijn vertrouwen in de SP, maak het waar! Nederland bestaat uit meer arbeiders dan TOP-managers, voor deze groep is het de laatste jaren voor de wind gegaan. Nu is het volk aan de beurt! JAN AAN DE TOP!!

  Reactie door Erwin — woensdag 22 november 2006 @ 16.27 uur

 259. Beste Jan Marijnissen.

  Ik sta achter de SP en heb ook gestemd, vorige keer en dit keer weer. U bent het meest waarachtig. U heeft gevoel voor anderen. Mijn hoop is gevestigd op u! Bij de debatten, maar ook daarbuiten heeft u altijd bewezen dat u zich inzet voor de mensen. Dat voorbeeld over dat oude vrouwtje van 71 in het debat is zo menselijk en oprecht dat ik moeite moest doen om niet te emotioneel te worden. U heeft echt een hart voor mensen en dat is wat Nederland nodig heeft.
  Zelf heb ik als aankomend alleenstaande ouder een studiefinanciering en kan niet daarbij werken door beperkingen. Dit houdt in dat als ik eindelijk het geld krijg van de ib-groep ik 772 euro per maand krijg. Dat is beter dan werken onder een baas die je geestelijk kapot maakt, waardoor mijn recht op ww (wia) er niet meer is. Niet alleen voor mijzelf maar voor iedereen hoop ik dat nederland jan marijnissen als leider mag krijgen.
  Altijd heb ik me ingezet voor de mensenrechten en armoede, nu ik het financieel niet zo goed heb, hoop ik dat er ook voor mij gezorgd wordt….daarom de sp, voor een sociaal nederland
  GEEN WOORDEN MAAR DADEN, LEVE DE SP!

  Reactie door ikke — woensdag 22 november 2006 @ 16.59 uur

 260. Beste Jan,
  Stemmen op de SP! Dat speelt al weken/maanden door mijn hoofd! Toen sloeg de twijfel toe; moet ik niet een ‘strategische stem’ uit gaan brengen, zodat de kans op een links kabinet groter wordt?
  Nadat ik de vele reacties op deze site heb gelezen, twijfel ik niet meer.
  Mijn stem heeft de SP vandaag nog binnen!
  We mogen het risico niet lopen dat de PVDA alsnog een rechts kabinet gaat vormen.
  Dus volg ik mijn ‘sociale hart’en stem SP.
  Heel veel succes gewenst en ik hoop dat de SP vanavond overdonderend veel stemmen heeft binnengehaald. Dat zal ze leren!

  Reactie door Henny — woensdag 22 november 2006 @ 17.25 uur

 261. he jan heb zo net ook op jullie gestemd.hoop alleen ook dat jullie nu ook eens aan ons denken .de jongens die in de bouw werken wij staan in weer en wind buiten te werken voor een paar centen.zwaarwerk en dan ook nog eens tot ons 65st. ik vindt als iemand er veertig dienst jaren op heeft zitten moet hij met pension kunnen.iedereen veertig jaar volgens mij komt het dan wel goed.succes.

  Reactie door johan — woensdag 22 november 2006 @ 17.57 uur

 262. Ik heb me vriend zo ver gekregen ook op SP te stemmen. En dan ook nog me beste vriendin stemt ook al op SP en beide op Jan Marijnissen, wat ik by the way ook heb gedaan :D ik hoop dat onze 3 stemmen zeker helpen!!!

  Gr. Sabrina

  Reactie door Sabrina — woensdag 22 november 2006 @ 18.14 uur

 263. Nu maar hopen dat er eindelijk wat gedaan wordt aan deze jarenlange mistige herfst van dit christelijk-liberaal kabinet. Een rode lente zou mooi zijn. Met name voor die mensen waar ik me dagelijks voor inzet en die vaak niet meer dan 150,- euro per maand aan leefgeld te besteden hebben na aftrek van alle vaste lasten en schulden. Ja zegt Rutte dat komt omdat ze niet met geld kunnen omgaan en die welzijnsorganisaties ze hierin onvoldoende gesteund hebben. Dat is misschien gedeeltelijk waar, maar dat is nog geenr reden om deze mensen aan hun lot over te laten! Vandaag het zoveelste voedselpakket aangevraagd voor mijn clienten! Durf bij mij niet aan te komen dat er geen armoede is in Nederland.Er is wel meer armoede dan wij als professionals ooit zullen bereiken. Die rechtse rakkers en pseudo-christenen moesten eens weten wat voor ellende er achter menig deur te vinden is. Bij ons op het platteland hebben de mensen echter nog zoveel trots dat het water hen aan de lippen moet staan c.q. een dreigend uithuiszetting of dakloosheid hun deel moet vallen en er organisaties zijn die ze bij ons aanmelden. Deze ellende daar gaat de SP eindelijk wat aan doen geef ze daarvoor de kans. Jan, Agnes en alle anderen veel succes en mijn stem heb je al.

  Reactie door albert — woensdag 22 november 2006 @ 19.41 uur

 264. Gefeliciteerd, maar voor mij is dit een zwarte dag.

  Reactie door Pieter — woensdag 22 november 2006 @ 22.02 uur

 265. Van harte gefeliciteerd. Heel goed voor Nederland.

  Morteza

  Reactie door Morteza — woensdag 22 november 2006 @ 23.58 uur

 266. Iedereen van de SP: van harte gefeliciteerd met deze historische overwinning. Nu maar hopen op een vruchtbare samenwerking met andere partijen, zonder dat de rode wijn op rosé gaat lijken.
  Ik krijg alleen een nare smaak in mijn mond bij het zien van de winst van Peroxide Wilders en zijn schavuiten. Hopelijk is de Rebellenclub net zo’n kort leven beschoren als de LPF.

  Reactie door Leo — donderdag 23 november 2006 @ 0.59 uur

 267. Jan, van harte gefeliciteerd met jullie enorme stijging! Ik hoop dat je alles waar kunt maken om te komen tot een menselijker Nederland en wens je heel veel strijdlust, hart, inzicht om te strijden voor minima, armoede, geen oorlog, alleenstaanden, ouderen en mensen die werken voor zo weinig geld dat ze toch armoede lijden.
  Laat de minima niet langer uitgebuit worden ten gunste van de rijken.
  Ik ben erg benieuwd wat jullie als SP eraan gaan / kunnen doen. Die bakellende zit er niet voor ons, jij hopelijk wel!

  hanny

  Reactie door hanny/skunky — donderdag 23 november 2006 @ 4.03 uur

 268. Graag wil ik ALLE medewerkers, vrijwilligers en mede-SP stemmers feliciteren met deze geweldige overwinning!
  Nederland heeft een duidelijk signaal afgegeven door SP te stemmen.
  Het móet socialer worden en met 26 zetels krijgen we eindelijk meer inspraak in de politiek. Ten slotte kunnen ze in Den Haag niét meer om jullie heen!
  Ik zal met grote belangstelling en verwachting het verloop volgen.
  SP, NU zijn jullie aan zet!

  Hartelijke groeten,
  Maik en Henny.

  Reactie door Henny — donderdag 23 november 2006 @ 6.10 uur

 269. Hier spreekt een zwevende stemmer. Ik ben nog steeds in de wolken. Tsjonge, tsjonge, wat een uitslag. 26 zetels.
  Iedereen van het SP-team en stemmers: ” van harte, top en nu er tegenaan”.
  We hoeven niet perse te gaan regeren. Binnen 2 jaar weer naar de stembus en dan worden wij groter dan de PvdA.
  Ik ga nog even binnen de vakbond verder genieten van deze overwinning en mijn collega’s die PvdA-minded zijn nog even zieken met deze uitslag.
  De arrogantie die er de afgelopen dagen nog van afdroop dat zij toch wel groter zouden gaan worden dan het CDA en dat de SP op een zeteltje of 14-15 zou uitkomen.
  Sommigen leren het nooit en hebben geen echte realiteitszin meer. Was ook bij Grondwettelijk Verdrag van Europa en het referendum.

  Nogmaals, iedereen bedankt en gefeliciteerd.

  Reactie door Niek Stam — donderdag 23 november 2006 @ 6.54 uur

 270. OOK IK BEN HARTSTIKKE TROTS EN BLIJ DAT EEN LAND HEEFT LATEN ZIEN NOG ZELF TE KUNNEN NA DENKEN!!!!!!
  S.P. EN JAN ZET HEM OP !!![ENUH LAAT EVEN ZIEN DAT HET HE-LE-MAAL NIET LANG HOEFT TE DUREN..KIEZERS WAREN DUIDELIJK TOCH..]

  ANJA

  Reactie door Anja vreeswijk-puts — donderdag 23 november 2006 @ 9.13 uur

 271. sp
  heel! heel! hartelijk gefeliciteerd met deze geweldige verkiezings uitslag het jaren lang op de barricaden staan heeft z’n vruchten afgeworpen,Nederland is toe aan een sociale politiek waarin rekening wordt gehouden met de zwakkeren in de samenleving, zoals daar zijn de aow’ers met geen of een klein pensioentje, zieken, gehandicapten de werklozen,de werkende met een laag inkomen groepen mensen die onder het rechtse beleid van cda vvd en d66 zo geleden hebben, groepen mensen die door deze politieke partijen zo in de kou zijn gezet nu met deze verkiezings uitslag is er voor deze groepen mensen die een sociaal politiek beleid zo nodig hebben weer hoop op een betere toekomst.heel veel succes gewenst de komende tijd.

  hartelijke groeten,
  lammie

  Reactie door lammie — donderdag 23 november 2006 @ 9.52 uur

 272. Mocht de SP nu werkelijk gaan (mee)regeren worden dan mooie beloften waargemaakt?

  Gaat de SP de asociaal hoge zorgpremies aanpakken?

  Gaat de SP iets doen aan de belachelijke accijnzen op brandstof?

  Gaat de SP iets doen aan de kwaliteit van onderwijs en tevens betaalbaar houden?

  Gaat de SP de overheidsbureaucratie & bemoeienis aanpakken en krijgen ondernemers meer vrijheid? Meer betalen willen we maar laat ons dan doen wat we willen doen..

  Hoe dit te gaan betalen? Geef defensie maar minder geld.. het is echt niet zo dat de Duitsers ons gaan aanvallen.. geef de Yanks maar een fooi dat ze ons beschermen..

  Wellicht dat DAN een centrum-rechtse stemmer ook 180 graden draait..

  Reactie door K.Veld — donderdag 23 november 2006 @ 10.28 uur

 273. Jammer dat de imman zei : stem niet op Pvd A maar op SP. Wat heeft turkse geschiedenis met politiek stemmen te maken

  Reactie door Bart — donderdag 23 november 2006 @ 11.37 uur

 274. Mooie uitslag mensen, chapeau! Alleen …. voor al die positieve emailreacties (nauwelijks spelfouten ook!), hebben jullie daar ook zo’n team vrijwiligers voor? Het lijkt toch echt wel een beetje geregisseerd allemaal.

  Reactie door w van os — donderdag 23 november 2006 @ 12.16 uur

 275. Nou eerst maar eens zien dan geloven.
  je kunt niet het niet iedereen naar de zin maken. En hogere uitkeringen en lastenverlagingen. Wie gaat dat betalen ? Sinterklaas ? Het wordt ons weer te makkelijk gemaakt om thuis te blijven en ons hand op te houden.
  Gaan wie 26000 generaal-pardonners ook weer financieel steunen ?
  ik maak me ernstig zorgen over de zgn sociale, financiele toekomst van Nederland.
  En toch stem ik SP, want dat het beter moet is gewoon zo.

  Reactie door Jopie — donderdag 23 november 2006 @ 12.34 uur

 276. Eerlijk gezegt, ik hoor de angst van mensen van de VVD, de SP is slecht voor de economie, en dan denk ik even wat dimmen zeg… Het probleem is dat ik het idee heb dat nederland qua politiek niks gewend is, de afgelopen vijftig jaar hebben de zelfde partijen volgens mij zo’n beetje de macht gehad hier…

  Pas geleden zat iemand nog op een forum uit te maken (een vvd’er), dat de SP van oorsprong een Mayo Partij is, maar de SP heeft dat nooit ontkend… En daarnaast de CP zit in de GroenLinks…

  Wel ik geloof niet in al die fabeltjes, de SP is prima en okay… Uiteraard ben ik niet met alles eens (dat is niet mogelijk)… Maar zaken als Milieu, Openbaar Vervoer, Geen Kerncentrales (denk eens aan je kinderen)… Spreken me zeker aan… En we hebben allemaal gezien wat de uitverkoop van de samenleving betekend…

  Mac,

  Reactie door Macros — donderdag 23 november 2006 @ 12.35 uur

 277. Ik citeer een quote, van een jongen waar ik vorige week samen mee tomatensponzen heb rond gebracht…

  ‘Mijn broer is redelijk welgesteld, toch stemt hij op de SP, omdat je toch belasting moet blijven betalen, en dan heeft hij liever dat het goed besteed word’.

  Reactie door Macros — donderdag 23 november 2006 @ 12.41 uur

 278. Ha die Jan!

  Ik mocht zelf nog niet stemmen, maar heb toch enkele vrienden die wel stemrecht hebben kunnen overtuigen dat de SP de partij is die Nederland kan helpen, en er voor iedereen is. Dit zijn toch weer een paar stemmen voor de SP! Als ik 18 ben ga ik ook zeker op SP stemmen!

  Succes!!!

  Reactie door Luuk — donderdag 23 november 2006 @ 14.15 uur

 279. Ha die Jan ! Goed bezig joh. Hoewel ook ik vind dat je in de verdediging schiet, ontzenuw je hier een aantal vooroordelen tegen de SP. Waarom zie ik dit niet terug in de media ? Nu je de derde grootste van het land geworden bent, verwacht ik meer samenwerking met de pers, en dat je meer invloed opeist, die heb je tenslotte verdient. Meer dan de VVD moet het streven zijn, we zijn als partij ook groter. Een mooie kans om nog meer leugens te ontzenuwen……..
  groetjes, Bram

  Reactie door Bram Volkers — donderdag 23 november 2006 @ 14.31 uur

 280. En Gefeliciteerd he !

  Reactie door Bram Volkers — donderdag 23 november 2006 @ 14.32 uur

 281. Ik stem mijn hele leven al VVD en zal dat waarschijnlijk ook blijven doen. Op Uw site heb ik niets gevonden dat mij van mening zal doen veranderen. Ik feliciteer Uw partij met de behaalde zetels en wens U alle wijsheid toe.

  Reactie door rogier — donderdag 23 november 2006 @ 15.40 uur

 282. heel erg gefeliciteerd, hartstikke goed die dikke winst!!!
  alleen…. we gingen toch ook ‘strategisch’ stemmen om geen volgend kabinet balkenende te krijgen. hoe zit het dan dat de sp nu met het cda wil gaan praten over een nieuw te vormen kabinet ????

  Reactie door annie — donderdag 23 november 2006 @ 15.46 uur

 283. Van harte gefeliciteerd!
  Kwam er vandaag achter dat onze 2 uitwonende dochters, zonder dat we het van elkaar wisten, net als vrouwlief en ik SP gestemd hebben – vanwege de nadruk op solidariteit, sociaal beleid en eerlijke voorlichting.
  Hadden ze niet van hun ouwelui gedacht! En wij niet van hen….
  Maak de verwachtingen a.u.b. waar, dan blijven wij de SP steunen!
  Overigens, in onze gemeente (57.000 inwoners) is nog geen SP-afdeling, maar wel 12% SP-stemmer.
  Tijd om een afdeling op te richten?

  Reactie door Jos — donderdag 23 november 2006 @ 16.24 uur

 284. Beste Jan M.
  Proficiat met de verkiezingsuitslag.
  Je bent een man van “beloofd is beloofd”.
  Dus zodra een alleenstaande of tweeverdieners die nu resp. minder dan 70.000 en 115.000 verdienen er op achteruitgaan als jouw partij in de regering komt (denk aan de beperking van de hypotheekrente-aftrek en de inkomensafhankelijke premie voor ziektekosten, etc. etc.)mogen ze dus aankloppen bij de SP. Jammer dat er zoveel mensen met open ogen er zijn ingetuind.

  Reactie door Arie — donderdag 23 november 2006 @ 16.26 uur

 285. Jan, gefeliciteerd met je overwinning! veel succes!

  Reactie door Timo — donderdag 23 november 2006 @ 17.28 uur

 286. Tjonge, ik heb voor het eerst in mijn leven eens genoten van debatten op t.v en radio. Vind het klasse van alle SP-ers dat “we” zover gekomen zijn. Ben er dan ook trots op bij dit clubje te horen maar blijf champagne vies vinden. Succes in de Kamer!

  Reactie door Margreeth — donderdag 23 november 2006 @ 20.26 uur

 287. Gefeliceerd met de overwinning, knap gedaan.
  Maar…. deze reactiepagina is het toonbeeld van een slijmerig elkaar naar de mond praten en aldus verworden tot een “wat zijn we toch goed bezig” epistel. Als je als partij groot wil blijven dan moet er opening zijn voor DISCUSSIE. Of worden alle reacties gescreened op hun “trouw aan het programma en Jan gehalte”
  (Ben benieuwd hoe lang dit op deze pagina blijft staan; of komt het er nooit op?)

  Reactie door Arie — donderdag 23 november 2006 @ 22.27 uur

 288. Voor degene die zegt de sp is slecht voor de middeninkomens,

  Ten eerste is dat niet waar en als dat al zo was.

  Had ik maar een middeninkomen dan zou ik nog zelfs graag wat inleveren, ik ben chronisch ernstig ziek heb 16 jaar gewerkt en heb een uit eigen zak betaalde academische scholing.
  Ik zou graag werken en afdragen zelfs met een lager dan middeninkomen ik heb nu 690 Euro per maand en ik heb honger. Ik heb zelf geen telefoon, geen internet, ik zit nu in mijn rolstoel bij mijn buurman. Mijn zogenaamde invalidewoning kost alleen al 500 Euro aan huur ik krijg geen subsidie omdat er een beslag op mijn inkomen ligt van 20 Euro per maand omdat ik voor ik ziek werd een kleine lening had, hierdoor ook geen aanvullende bijstand, mijn ziektekosten premie kan ik niet betalen.

  Wou je ruilen met je uitspraak van de SP is slecht voor de middeninkomens?

  Ik ruil graag hoor, alhoewel ik jou met zo een uitspraak die ik je niet kwalijk neem aangezien je hoogstwaarschijnlijk alleen uit eigen perspectief keek en niet goed ingelicht bent niet kwalijk mag nemen en niet met je zou ruilen daar ik dit niemand gun.

  SP Bedankt voor de 26 zetels, toch tijd voor een beetje hoop en een beetje leven. Ik ben 36 heb 6 jaar niet geleefd en wil graag weer leven.

  Reactie door Ben — donderdag 23 november 2006 @ 23.37 uur

 289. De SP is een aardige partij.
  Moeten het een en ander nog leren.
  Balkenende is een goede premier, maar gaat te snel.
  mijn stem was dus bedoeld om Marijnissen een kans te geven en om Balkenende wat tegengas te geven.
  Voor een beter Nederland zou een coalitie met CDA en SP naar mijn mening er voor moeten gaan.

  Theo

  Reactie door Theo — vrijdag 24 november 2006 @ 0.22 uur

 290. Jan wordt voor extreem-links uitgemaakt door sommigen. ik zit graag op het forum van eenvandaag.nl. Hierop heb ik gereageert dat mensen banger moeten zijn voor de geloofshaat die gekweekt wordt dan voor Jan en de SP. Dat door de SP geluisterd wordt en er wat mee gedaan wordt, en dat je dat dan ook weerhoort tijdens de debatten. Ik heb zelf vragen gesteld aan dhr.Balkenende, kreeg brief terug: de zwakkeren worden ontzien? Ik hou niet van leugenaars, ik ben 42 al 19 jaar volledig afgekeurd ook nu weer, ik betaal voor de gezonde mens, wie ruilt met mij? Zij de pijn, ik weer graag 40 uur werken. Jan geeft ons hoop. Ik kan geen cent missen met 740 euro in de maand als uitkering, maar ben trots SP-er te zijn. Laat ons weer leven Jan, geen rijkdom maar lucht, chocolaatje bij de kerstboom ipv beschuitje.

  Reactie door Yolanda — vrijdag 24 november 2006 @ 2.18 uur

 291. het gaat er hier niet om wat en hoe en waarom en weet ik veel allemaal want uit eindelijk moeten alle partijen het samen doen ,waar het hier om gaat is dat het hart weer in de politiek is gekomen waar we een tijd voor nodig hadden hem te ondekken en daarom zal alles anders gaan dit keer. niet omdat iets veranderd is maar omdat 1 ingredient erbij is gekomen wat vele jaren weg was
  een groot HOERA voor onze sympatieke sp leider ons groot tomaatje

  Reactie door karl-heinz laduch — vrijdag 24 november 2006 @ 6.45 uur

 292. Heel leuk die antwoorden en erg geruststellend, maar wie zegt mij dat dit waar is en de ‘bangmakerij’ onzin is en niet juist andersom? Ik vind het een beetje te gemakkelijk dat iedereen hier klakkeloos aanneemt dat de geruststellende woorden van SP ‘waar’ zijn en de ‘bangmakerij’ van de andere partijen juist niet. Weet je waar ik wel heel bang van werd? Dat plaatje van Mao op een SP weblog.

  Reactie door Pieter — vrijdag 24 november 2006 @ 9.30 uur

 293. Mooie uitslag! 26 zetels….. en nu aan de slag!
  Het zal niet makkelijk worden maar een kabinet van SP PVDA en CDA lijkt de beste optie en de grootste kans dat er daadwerkelijk iets verandert!!
  Het moet socialer in Nederland.
  Eerlijker.
  Ik ben alleenstaand en ga er de laatste jaren alleen nog maar op achteruit.
  Ik hou nu vaak nog een stukje maand over aanhet eind van mijn salaris.
  Bij AH kom ik alleen nog maar voor de aanbiedingen verder is het vooral de ALDI.
  Ik werk 32 uur in de week in de gezondheidszorg en dat is hard werken voor weinig geld.
  Het nieuwe zorgstelsel is alleen gunstig voor de gezinnen met kinderen

  Reactie door Annemieke — vrijdag 24 november 2006 @ 9.42 uur

 294. Dus Jan, veel succes met de onderhandelingen!
  zet úm op!
  Als grote winnaar uit de strijd komen en niet mogen meeregeren, tsja dat kan niet, toch?

  Reactie door Annemieke — vrijdag 24 november 2006 @ 9.45 uur

 295. Burgers, ik vrees met grote vrezen:

  Lege schappen in de winkel en rijen voor de laatste restjes voedsel?
  Een tweede economie gebaseerd op chartaal betalingsverkeer (wie heeft er nog guldens in oude sok liggen)?
  Gezichtsverlies naar onze Europese bondgenoten?
  En iedereen in een Lada?

  Waar gaat het heen? Straks een ijzeren gordijn, worden wij door de staat gedicteerd in ons handelen en worden we tegen de muur gezet wanneer we ons daartegen verzetten?

  Burgers, vlucht uit dit land nu het nog kan(dan komt er tevens ruimte voor een nieuwe stroom migranten).

  FP

  Reactie door Frederik Pieter — vrijdag 24 november 2006 @ 10.14 uur

 296. @Annemieke: en waarom kan dat niet?! Alhoewel SP veel zetels gewonnen heeft, heeft de SP toch maar 26 zetels. Dat betekent dat er 124 zetels NIET van de SP zijn. Wat mij duidelijk lijkt is dat het CDA hoe dan ook moet regeren (terwijl ik geen CDA stemmer ben!) omdat zij verreweg het grootste deel van Nederland vertegenwoordigen. Ga maar na, met maar 32 zetels vertegenwoordigt PvdA na het CDA (met 41 zetels) het grootste deel van Nederland. Het CDA is dus met afstand de grootste partij en kennelijk steunt een groot deel van de bevolking het beleid van het CDA. Pas na PvdA komt SP. Zo ontzettend logisch is het dus niet dat SP moet meeregeren. Percentueel gezien heeft Groep Wilders zelfs het meest gewonnen van allemaal (van 1 naar 9 zetels). En ik denk dat we allebei niet willen dat die partij gaat meeregeren, toch? Nou dan! Hou nu eens op over het feit dat winnaars persé moeten meeregeren en kijk gewoon naar een meerderheid. Dat is al moeilijk genoeg.

  Reactie door Pieter — vrijdag 24 november 2006 @ 10.25 uur

 297. Ik ben blij dat de SP veel zetels gewonnen heeft en feliciteer ze daar mee. Ik snap niet waarom dat mensen zo ontzettend bang zijn dat we in een economische recessie komen als SP in de regering komt. Ik heb het CPB er op nagekeken en de economie groeit met 2%, net als bij de meeste andere partijen. Daarnaast is de economie een golfbeweging en van zeer veel zaken afhankelijk.
  Het allerbelangrijkste is dat het socialer wordt in Nederland. Als we er allemaal onze schouders onder zetten dan hoeft niemand arm te zijn en hoeft er geen verdeeldheid te bestaan. Dat is de reden dat ik SP gestemd heb.

  Reactie door Stephanie — vrijdag 24 november 2006 @ 12.41 uur

 298. Misschien voor een nadenkertje voor de
  VVD.
  De SP. weet wel beter.

  Mijnheer M. Rutte, als iemand 100 euro, op
  zak heeft, kan hij zich niet voorstellen,
  hoe een anderhet met een tientje moet doen.
  Fred. West Friesland.

  Reactie door Fred — vrijdag 24 november 2006 @ 13.03 uur

 299. Helemaal eens met de mensen die zeggen dat deze info meer zichtbaar moet worden!
  Dit zijn de dingen die mensen tegenhouden SP te stemmen dus een prominenter plekje zou zeker goed zijn!

  Reactie door Walter — vrijdag 24 november 2006 @ 13.24 uur

 300. Gefeliciteerd! Ik hoop op een christen-sociaal kabinet. Ga er voor!

  Reactie door Saskia — vrijdag 24 november 2006 @ 14.34 uur

 301. En graag bij de statenverkiezingen nog meer stemmen op SP! Die zijn echt wel nodig,we zijn er nog niet. Laat SP de grootste partij van Nederland worden….Gewoon een zeteltje meer dan het CDA, goed idee, toch?
  Er zijn mensen genoeg in alle afdelingen van de SP die capabel zijn om de zetels naar behoren te bezetten.

  Reactie door lita — vrijdag 24 november 2006 @ 15.12 uur

 302. VVD en CDA hebben het niet begrepen , alweer niet. de laatste verkiezingen waren toch ook al duidelijk: geef het volk brood en spelen. bij het volk is geen brood meer te vinden, anders waren de voedselbanken niet nodig en spelen? met een lege maag staat je hoofd daar niet naar……

  Reactie door d.j. — vrijdag 24 november 2006 @ 15.33 uur

 303. Beste Jan,
  Geweldig dat je voor de kleine man opkomt en oog hebt voor de problemen in bijvoorbeeld verzorgingsinstellingen.
  Toch heb ik niet op de SP gestemd omdat je drastisch wil bezuinigen op defensie terwijl er al zo veel weg bezuinigd is. Ik ben blij in Nederland in vrijheid te kunnen leven en ben daarom bereid te investeren in defensie.
  Daarnaast ben ik van mening dat we niet alles kunnen afschuiven op andere grote NATO landen. Sorry maar 40% bezuinigen op defensie gaat me te ver. Kan de SP op dit punt niet een beetje water in de wijn doen bij de komende kabinetsformatie en dan gewoon meeregeren met hart voor de kleine man. Succes!

  Reactie door Ruud — vrijdag 24 november 2006 @ 15.35 uur

 304. Beste Jan,
  Gefeliciteerd met jullie groei. Voor alle duidelijkheid ik heb niet op de SP gestemd. Het geplaatste stuk waarin je de bangmakerij probeert te weerleggen heeft mij deels positiever gestemd. Ook voor alle duidelijkheid; het gaat mij en mijn gezin goed voor de wind, ik mag voor een deel van mijn salaris 52% afdragen tbv collectieve lasten en voorzieningen. Hiermee kan ik ook oprecht leven. Ik woon in een mooi huis van 4-ton, volledig gefinancieerd en dus trek ik een mooi rentebedrag af van de belasting. Anders zou ik dit huis niet kunnen betalen. Waarom schrijf ik dan als het mij zo goed gaat?
  Mijn twijfel mbt jouw statement over middeninkomens tot 115.000 ?! is niet weggenomen, maar ik wil je ook niet direct een leugenaar noemen.
  Als hypotheekrenteaftrek, leaseautobijtelling, ziektekostenpremie, kinderopvang e.a. worden aangepast dan geloof ik niet dat ik daar als hoge “middeninkomer” geen last van ga hebben. Als ik hierin gelijk heb, dan vind ik dat jij de kritiek niet moet afdoen als bangmakerij, maar hier ook eerlijk over moet zijn.

  Reactie door Luc — vrijdag 24 november 2006 @ 15.44 uur

 305. Zo, toch een zetel minder! Jammer joh ….. :-)

  Reactie door Pieter — vrijdag 24 november 2006 @ 16.27 uur

 306. Jan, wat krijgen we nou???
  Ik hoorde en zag je echt zeggen over ouderen
  die het moeilijk hebben:
  “Hadden ze maar een vak moeten leren” of iets
  van gelijke strekking.
  Ondanks de SP-overwinning vind ik dat dit niet kan.
  Ik zou graag zien dat jij je excuus hiervoor aanbiedt.
  A propos, ik had een goed vak en heb me de pleuris moeten werken. Nu ben ik 67 en nog chronisch ziek ook.
  “Had ik maar een vak moeten leren, Jan?”

  Reactie door Arie van Kooten — vrijdag 24 november 2006 @ 20.08 uur

 307. Ik zie punten waar ik en velen met mij zeker voor voelen, maar ik heb PvdV gestemd. Overtuig me maar, SP, in de komende periode.

  Reactie door Bob — vrijdag 24 november 2006 @ 20.47 uur

 308. Ben trouwens benieuwd of de SP wel echt maatregelen neemt tegen exorbitante zelfverrijkende managers van dienstinstellingen.

  Reactie door Bob — vrijdag 24 november 2006 @ 20.51 uur

 309. Stormachtige groei van de SP!
  Wat hébben veel partijen nu flink de pest erin. Nu móet alles wel eerlijker verdeeld.

  Waardigheid impliceert ook waarachtigheid. Zijn andere partijen nu vooral bang, dat als de SP gaat mee regeren, dat ze dan niet meegaat in het “Pechtold: vieze en vunzige” spel van de oude politiek.
  De politiek was nog veel viezer en vunziger dan wij, leken, vermoedden. Ook die ondoorzichtigheid kan niet meer met een regerende SP! Transparantie!

  Reken maar dat ze álles in het werk zullen stellen om de SP buiten boord te houden.

  Kan de SP de “lachende derde (twee honden vechten om een been, …)” worden? Niet om het persoonlijk gewin, maar om (volks-)Vertegenwóórdiger te kunnen (mogen) zijn!

  Niet aangestuurd door angst, maar zelfbewust vanuit liefdevolle kracht, glorieert het leven!
  Liefde vereist echter véél moed, zelfvertrouwen.
  Van harte wens ik alle SP-bestuurders voor de komende tijd toe, dat zij telkens hun moed en vertrouwen(in zichzelf en in elkaar) weten aan te boren.

  B e r tomaat

  Reactie door Bert Maathuis — vrijdag 24 november 2006 @ 21.03 uur

 310. Ik heb altijd gezegd “een fatsoenlijk mens
  stemt op de Socialistische Partij,en ik probeer een fatsoenlijk mens te zijn.”
  Ik heb vier mensen overtuigd,zij stemden
  op de S.P.,ik had weinig overredingskracht nodig.Zij pluisden door het programma, gingen toen ook nog naar de stemwijzer en ja hoor.
  Partijgenoten veel succes.
  Vriendelijke groeten
  Corrie Verveen

  Reactie door corrie — vrijdag 24 november 2006 @ 21.30 uur

 311. Jan, je zegt wel dat je de middeninkomers niet ‘tot last’ bent, maar ik zie mij zelf toch echt als een middeninkomer. Gezin met 1 kind (nog)boven in de middeninkomersgroep, waar we hard voor werken. Gestudeerd en een verantwoordelijke baan met VEEL STRESS. Als je jouw ideeen uitvoert dan weet ik zeker dat wij heeeel veel dingen niet meer kunnen. Je kan toch niet alle banen met elkaar vergelijken? Dat gevoel geef je ons wel. Oke dat mensen die er niks tegen kunnen doen dat ze een uitkering krijgen, die moet je helpen. Maar niet degenen die wel kunnen werken!!!! Laat ze maar werken om hun geld te verdienen, i.p.v. uitkering verhogen en andere maatregelingen voor hun te nemen. Jouw programma maakt me boos, ik zou wel eens willen weten wat iedereen zo ongeveer verdient en wat voor baan ze hebben die op SP hebben gestemt.

  Reactie door Le — vrijdag 24 november 2006 @ 22.17 uur

 312. Dit is toch duidelijk. Helaas hebben weer mensen op Wilbers gestemd. Ik kan dit niet begrijpen. Zijn we in Nederland werkelijk zo dom?? Ook het programma van de SP is helder en duidelijk. Samen doen samen scoren!!! Nogmaals proficiat en ga zo door

  Reactie door Peter Weerts — vrijdag 24 november 2006 @ 22.38 uur

 313. sp en cda in een kabinet lijkt mij een goede coalitie. binnen 3 maanden valt dit kabinet.nieuwe verkiezingen waarbij nederland wakker wordt.sp verliest aan pvda 12 zetels ivm strategische stemmers en veranderde visie ten aanzien van AOW-ers.sp verliest nogmaals 4 zetels aan VVD.

  Reactie door gekke henkie — zaterdag 25 november 2006 @ 0.11 uur

 314. Over bangmakerij gesproken…..
  Na het programma van afgelopen weekend, net NA de verkiezing ik geloof dat het netwerk was , werd ik toch wel een beetje bang van de SP. Het leek verdorie wel Rusland met in de hoofdrol Jan “Poetin”, die Mw Kant afzeikt. En dat wil gaan regeren.
  Zo maak je mij bang ja.

  Reactie door Hologram — zaterdag 25 november 2006 @ 9.49 uur

 315. Communisten!!!!

  Reactie door lasters — zaterdag 25 november 2006 @ 11.04 uur

 316. zijn jullie mou zo dom dat je niet ziet wat er nu gaat gebeuren…. De mensen die worden gestimuleerd om te werken blijven thuis zitten. Want ja bij de SP krijg je er gratis 10% bij!!! Niet NORMAAL!!
  Gewoone werken voor je centen, dat is de beste manier om meer geld te krijgen!!

  BTW ook wel eens nagedacht dat mensen die in armoede leven veelal veel te dure producten op afbetaling hebben gekocht!!! Daarna is de maandelijkse afbetaling zo hoog dat zijzelf niet meer rondkomen!! Voor deze mensen weiger ik om meer te moeten betalen!! Stel thuis gewoon een goed budget op van het bedrag dat je kunt besteden en dan….. PROBLEEM OPGELOST.
  Maar goed ik begrijp wel dat iedereen weet dat het geld waar zo hard voor is gespaard de afgelopen vier jaar. Nu weer massaal wordt uitggeven!! Lekker slim met het oog op de vergrijzing en tal van andere onderwerpen.

  Jan Marrijnesen is een sympathieke vent, maar de onzin die die uitkraamt samen met de rest van de SP is buitgengewoon erg voor de toekomst van Nederland.

  Reactie door Jochem — zaterdag 25 november 2006 @ 11.29 uur

 317. Als de SP aan de macht komt stop ik lekker met werken, voor die paar euro per maand extra ga ik me niet uit de naad werken.

  Reactie door Michel — zaterdag 25 november 2006 @ 13.52 uur

 318. Hallo Jan,

  Ten eerste gefeliciteerd met je overwinning. Gelukkig een partij die inziet dat Nederland weer zijn trots moet terug krijgen!! Alleen een sterk en gezond land kan een ander land goed helpen. Nu zweven we maar wat. Het draaide in de afgelopen jaren alleen maar om geld en hoe gulzig Nederland was (even laten zien aan de rest van de wereld, vooral het CONTINENT noord amerika)

  Mensen vanaf 18 jaar mogen stemmen,waarom omdat ze vanaf 18 jaar wettelijk volwassen zijn? Maar hoe zit dat met mensen boven de 65? Er zijn veel oudere mensen die stemmen op een zelfde partij hun hele leven en als je vraagt waarom dan zeggen ze dat heb ik altijd al gedaan, dus waarom nu niet? het maakt niet uit of je door de hond of kat gebeten wordt.

  Wordt het niet eens tijd dat stemmen net zoals Belgie verplicht wordt? Iedereen neemt deel aan de nederlandse maatschappij, dus moet iedereen er ook maar iets voor doen.

  Reactie door petra — zaterdag 25 november 2006 @ 14.54 uur

 319. @318

  Laten we alsjeblieft niet mensen verplichten om te stemmen. Ik ken nu al teveel mensen die stemmen omdat ‘Rutte er leuk uitziet’ of ‘ideale schoonzoon Bos’ en mensen die van stemwijzers uitgaan i.p.v. dat er op inhoud gestemd wordt (er bestaan immers geen betrouwbare stemwijzers). Dus laten we alsjeblieft niet verplichten om die 20% ook te laten stemmen die nu verstek hebben gaan! Toen ik 18 was had ik nog totaal geen interesse in politiek en heb ik er bewust voor gekozen om niet te stemmen omdat ik er geen verstand van had. Verplicht zo iemand om te stemmen en hij/zij doet maar wat!

  Reactie door Robert — zaterdag 25 november 2006 @ 15.11 uur

 320. jan,van harte.
  ik ben 55 jaar en nog nooit lid geweest van een politieke partij,maar nu ben ik t geworden!!
  van de sp!!eindelijk iemand die voor de gewone mens opkomt en niet alleen voor hoog geschoolde,terwijl de gewone man zo hard en lang moet werken.
  jan,ga door zo a.u.b.
  groetjes,frans.

  Reactie door f.gelauf — zaterdag 25 november 2006 @ 18.33 uur

 321. SP gefeliciteerd, al heb ik niet op jullie gestemd. Zorg ervoor dat de extra heffingen op de gas en electriciteitrekening omlaag gaan of ontkoppel de prijs met de olie en allerlei dure gemeenteheffingen lager worden, dit is te gek voor woorden gewoon. Meer goedkope huizen dan zal ik jullie gerust steunen.

  Reactie door Ton Stoopman — zaterdag 25 november 2006 @ 18.51 uur

 322. De SP Is natuurlijk de angst van de neoliberalen,zij kunnen hun gang niet meer gaan want ze worden nu op de vingers gekeken en er wordt wat van gezegt als hun beleid tekoste gaat van fatsoenlijke burgers.
  Toen Wim Kok zijn ideologiese veren afschudde heb ik niet meer gestemt,want als je nu door de kat of door de hond gebeten wordt,we hadden dus gewoon geen grote linkse partij meer.
  Er viel een gat waar nu onze SP ingesprongen is,eindelijk weer kunnen kiezen tussen links en rechts.
  De PVDA heeft nu een groot probleem geschapen voor hun zelf.
  Of weer echt links worden,of toezien hoe de SP de grootste partij over links wordt.
  Zou de PVDA daar echt aan beginnen,openbaar vervoer weer in overheids handen.
  Gas en electra weer van onszelf.
  Betaalbaar wonen.
  Zorgkosten inkomens afhangkelijk,wat zal hun strategie zijn ,ik ben benieuwd.
  Een ding is zeker,het roer gaat en moet weer de eerlijke kant op,richting bakboord,links dus!

  Reactie door Hans Feddema — zaterdag 25 november 2006 @ 19.31 uur

 323. Tsjongejonge, moeten jullie nu nog het wiel uitvinden ook ?
  Na 45 jaar socialisme (=communisme) zijn ze er in het oostblok toch uiteindelijk óók achtergekomen dat dit niet werkt. Heel eenvoudig: wie harder werkt verdient meer geld ! Toch ?
  Moeten we hier in Nederland nu nog een keer gaan ontdekken dat socialisme niet werkt ??? Als ik als ondernemer mijn 80 uur per week die ik werk niet terug zie komen, financieel, kan iedereen de boom in en ga ik ook lekker na 36 uur niksen naar huis, zoals de rest. Hand ophouden is véél makkelijker.

  Ik vind ook dat de term “gewone mens” teveel door jullie misbruikt word. Nederland is altijd een mooi westers land geweest: wie hard werkt heeft het beter. Daarom behoren wij tot de “rijke” landen !

  Ik ben echt bang dat jullie dat allemaal kapot gaan maken.

  mvgmike

  Reactie door Mike D. — zaterdag 25 november 2006 @ 19.49 uur

 324. Hoi Jan,

  Ik vindt dat je je verhaal duidelijk en helder hebt uitgelegd.
  De enigste die voor de SP iets te vrezen hebben, zijn de mensen die slapendrijk willen worden over de ruggen van de devolking.
  Jullie doen het prima, hoor!

  Reactie door Jaap — zondag 26 november 2006 @ 13.35 uur

 325. Beste Mike D,

  Wie hard werkt heeft het beter. Daarom behoren wij tot de “rijke” landen !
  HA, Ik werk mij een ongeluk, maak meer dan 40 uur in de week, maar rijk??
  Geef je de koekoek, ik ben alleenstaande, heb netto rond de € 1150.00 per maand en krijg geen huursubisdie of zorgtoeslag, mijn vaste lasten bedragen rond de € 1000.00 en van de rest moet ik eten, mijzelf kleden en voor onvoorziene uitgaven sparen, hoewel het laatste daar bij inschiet, hoezo, als je harder werkt heb je meer. Volgens mij bent u wel heel kortzichtig, ieder voor zich wilt u? Kennelijk kan het u geen zier schelen dat hardwereknde mensen in armoede vervallen en begrijpt u niet dat sommige mensen NIET kunnen werken, om welke reden dan ook. Het zijn niet alleen de mensen ‘hun hand op houden’die het slecht hebben. Ook mensen met een klein bedrijf hebben moeite hun kop boven water te houden, omdat de lasten steeds zwaarder worden, waardoor zij personeel moeten ontslaan, als ze die al aan hebben kunnen nemen, of zelfs falliet gaan. Maar ach wat kan het u schelen, zo lang u het maar goed hebt.

  M. Buijs

  Reactie door M. Buijs — zondag 26 november 2006 @ 13.53 uur

 326. Beste leden van de SP,

  Van harte gefeliciteerd met dit geweldige behaalde resultaat. Ik ben daar heel blij mee! Uiteraard zit hier de stem van mij bij!
  Nu volhouden dat de SP in de regering komt!

  M. Buijs

  Reactie door M. Buijs — zondag 26 november 2006 @ 14.01 uur

 327. Beste Mike.D

  Jij zegt in je commetaar, “financieel kan iedereen de boom in”.
  Dat zegt mij al genoeg!
  Dat jij 80 uur perweek je de pleuris werkt is je eigen keuze.
  Doe nou niet als of de werkende massa 36 uur per week niksen, want daar beledig je miljoenen hardwerkende mensen mee.
  Wees nou eens rieel en kijk naar al die werkeloze die graag willen werken maar niet aan de bak kunnen komen om dat ze te oud zijn bevonden of omdat men een Arabische achternaam hebben, dat kan en mag toch niet?

  Reactie door Jaap — zondag 26 november 2006 @ 16.44 uur

 328. beste Mike D
  Wie hard werkt heeft het beter. Daarom behoren wij tot de “rijke” landen !

  Effe een reactie hierop en nu wordt ik echt bijna boos.
  Als lasser mocht ik om gezondheids redenen niet meer werken en door de wet PEMBA (Paars Experiment Met Beroerde Afloop)van de VVD en consorten ben ik in een bodemloze put gestort waar ik maar niet uit omhoog kom.
  Ik werk meer als 40 uur per week en verdien het minimumloon als helpdeskmedewerker van Microsoft. Ik ben bedrijven en mensen aan het helpen die een hogere opleiding dan mij hebben en het helaas niet weten. En dat voor het minimumloon.Verder moet ik me voor dit geld laten uitschelden door mensen voor alles wat niet lief meer is.
  Indien ik voor loonsverhoging ga krijg ik nul op het rekest.
  Als ik ontslagen wordt helaas dan kom ik niet meer aan werk.
  Mijn lasten zijn 1800 euro per maand.
  Mijn vrouw en kind hebben geen inkomen.
  ik maak overuren dat wil jij niet weten.
  ik heb dit probleem aan een prominent VVD lid voorgelegd en wat dacht je:
  Ik wacht al 1 jaar op een antwoord.
  Dus voordat je een mening geeft gewoon effe om je heen kijken en eens de mensen vragen die voor een minimumloon werken.
  Het zij hiermee gezegd.
  Voor mij mag buiten de SP de hele politiek naar huis gaan inclusief VVD.
  met vriendelijke groeten

  Een hardwerkende en eerlijke helpdeskmedewerker van Microsoft met een minimumloon.

  leon

  Reactie door Leon S — zondag 26 november 2006 @ 22.13 uur

 329. Oja, nog bijna iets vergeten

  Jan Ik hoop van harte en bid tot god dat jij en de SP eindelijk de kans krijgen die ze verdienen.
  Mijn stem heb je al nu nog de rest.

  leon s

  Reactie door Leon S — zondag 26 november 2006 @ 22.22 uur

 330. Hoezo sp slecht voor nederland.
  als we doorgaan met wat we nou doen word de verdeeldheid tussen de mensen alleen maar groter.Maar wat geven mensen als MIKE D daar nou om.
  Hij verdient toch meer.BAH BAH BAH.
  Word je nou niet ziek van jezelf kerel.
  Of denk je echt dat jij het gemaakt hebt.
  door die opmerking raak je driekwart van nederland.
  Maar zover had jij nog nie gedacht.
  Sterker nog je dacht nie verder als je eigen portemonee.
  Zo’n iemand noemt men een kapitalist weet je.
  Dat jij 80 uur werkt doe je zelf.
  maar je moet nie met je zelfmedelijden aankomen,want daar zit echt niemand op te wachten.EGOTRIPPER.

  Reactie door Nicky uit Oss — maandag 27 november 2006 @ 11.02 uur

 331. oh ja dan hebben we nog de energie bedrijven.
  Die waren vroeger van de staat en bedoelt om het cirkeltje draaiende te houden.
  Tegenwoordig is het puur winstbejag.
  Dan lees je in de krant dat de energie prijzen omhoog gaan omdat de olie duurder wordt.Hoezo, ze stoken geen olie om de energie op te wekken.
  Ze krijgen kaphout van gemeente die ze opstoken.Kost niets.Althans dat hout.
  Ze hebben waterkracht centrales die door sterk stromend water energie opwekken.
  ze hebben stoom centrales, wind molens en kern energie.Waarom zit die prijs gekoppeld aan de olie?
  Zo kunnen ze toch steeds onderling afspreken dat het duurder word.Als smoesje hebben ze dan dat de olie duurder word.
  DUS…
  Goed idee zo’n pravatisering.alles wat opgebouwd is breken ze in een paar jaar af.
  De zorginstellingen zijn super blij met de nieuwe regels.verdient meer kost minder.
  Ik zal er niet raar van staan te kijken als die het in den haag op een akkordje hebben gegooid.Wie verzint zoiets.het was allemaal goed want het was kostendekkend.Nee zeggen ze we moeten winst maken.Er moet een nieuw zorgstelsel komen.Gevolg; duurdere premies,nog slechtere zorg.Bedankt he,goed gedaan.Hoe kunnen ze daarmee leven joh!
  Maar ja wij zijn maar burgers wiens stem toch niks doet,want balkenende regeert liever zonder sp want dan kunnen ze doorgaan met wat ze deden.Uitbuiten van de hard werkende mens.Geef mij Jan maar.
  Tenminste iemand met een warm hart voor het land danwel het volk!!

  Reactie door Nicky uit Oss — maandag 27 november 2006 @ 11.38 uur

 332. Ik ben blij dat de SP nu 25 zetels behaald heeft…
  De inhoud van diverse verkiezingsprogramma’s heb ik goed vergeleken, maar toch , nu al weer voor de derde of vierde keer op de SP gestemt!

  Als voorbeeld wil ik noemen, de bureaucratie bij de uitkeringsinstanties, waar mensen in grote nood aankloppen, omdat ze nog steeds wachten op hun uitkering, terwijl ze hun kosten, huur, energie, gewoon dagelijks eten, niet meer kunnen betalen!
  En dan hoor je op het nieuws dat er maatregelen moeten worden getroffen om de toenemende agressie aan de balie tegen te gaan door veiligheiodsmaatregelen..
  Dan “zakt mijn broek af!”
  Dan wordt er aan de gevolgen gewerkt in plaats van aan de oorzaak! De mensen, die agressief zijn, zijn waarschijnlijk van huis uit helemaal niet agressief, maar zijn over de “rooie”, doordat ze niet gehoord worden en zelfs bijna op straat staan!
  Daar moet wat aan gedaan worden, met bijvoorbeeld een voorschot geven, zodat deze mensen hun kosten kunnen betalen en niet het huis uit hoeven…
  groet,
  René

  Reactie door René Witte Braam — maandag 27 november 2006 @ 16.01 uur

 333. Inderdaad, ik merkte het op een aantal dagen voor de verkiezingen.

  Ohjee, de SP staat hoog in de peilingen, we vallen ze aan(VVD), dat ze niet sociaal zijn en slecht voor de economie.. In de hoop dat mensen Bang worden en eieren voor hun geld kiezen.

  Ja, dag daar trappen dus veel mensen niet meer en misschien groeit nu ook het besef dat meer geld op de bank, je niet perse gelukkiger maakt als andere het juist moeilijker hebben om rond te komen en bijna geen kans meer maken op de arbeidsmarkt, omdat ze nooit of weinig gelijke kansen hebben gekregen om wat van hun leven te maken en inmiddels voor een groot deel van de maatschappij zijn uitgekost.(Het zal je kind maar zijn)

  Blijkbaar heeft de VVD alleen maar oog voor luchtballoonetjes en verkondigen ze allang niks meer nieuws…het enige constante van de VVD is HARDER, HARDER, HARDER, MINDER, MINDER, MINDER, MEER, MEER, MEER…en natuurlijk rechtdoor!!

  Maar ik weet het al een aantal jaar, ik was toevallig werkzaam in de Melkweg op de verkiezingsavond dat de SP zo hoog stond in de peilingen en uiteindelijk toch knap die 9 zetels behield, (je weet wel strategisch stemmen)…Die avond,ontdekte ik stil aan een sfeer van iets anders,dat gevoel bleek te gaan om een socialer beleid voor iedereen en een Nederland dat werkt, niet alleen voor Pietje maar ook voor Jantje…

  En mensen die van het bovenstaande synisch worden, kijk dan eerst naar jezelf voordat je weer een oordeel velt over een ander.

  Reactie door Ivo — maandag 27 november 2006 @ 23.27 uur

 334. Hoi Jan,

  volgens de kranten is de hypotheekrente voor Balkenende het enigste heikelepunt.
  Laat varen dat ene ding, en regeer mee, dat kan een winst vooor de SP en de PvdA zijn om mee te regeren met het CDA.
  Maar dan moet het CDA ook wat zaken terugdraaien om de SP en de PvdA tegemoet te komen, een sociaaler beleid en geen hetze meer tegen nederlandse -moslims, wand vooral dat laatste ergert mij zeer.

  Reactie door Jaap — woensdag 29 november 2006 @ 0.17 uur

 335. sp succes hoop dat er nu eindelijk is een keer een frise wind in de tweede kamer komt

  Reactie door martijn kolhoff — woensdag 29 november 2006 @ 14.04 uur

 336. Hoera een generaal pardon. Helaas zal er niets te vieren zijn, iedereen moet te hard werken voor de 26000 uitkeringen die gegeven mogen worden of de ongeveer 2000 woningen die ter beschikking gesteld dienen te worden. Laat staan de groep van een paar 100.000 die nu denken dat NL weer de poorten heeft open staan, die staan hier over een maand weer op de stoep. Dit gebeurde ook in Spanje, het zal ook hier gebeuren. Mag ik van elke SP-er vragen om per maand 500,00 extra te betalen, de helft van NL en als er een referendum gehouden zou worden wel meer, vertikt het namelijk.

  Reactie door Piet Poppen — donderdag 30 november 2006 @ 23.42 uur

 337. Eidelijk een generaalpardon voor assielzoekers, het werdt tijd ook.
  Zelfs de conservatief-rechtse Pim Fortuyn pleite voor dit menselijke voorstel.
  alleen ben ik bang dat de SP meer en meer naar rechts verschuift, men wil ineens WEL met het CDA regeren, HOU JE POOT STIJF JAN!!!!
  Liever een goede opposietie partij doe over 4 jaar de macht krijgt, dan een regeringspartij die teveel van haar ideologiese-ideën laatvaren en weer terug valt naat een partijtje met 6 of 7 zetels.
  SP, PvdA, Groen Links en Christen Unie, lijk mij het meest voor de handliggende, maar goed, we zullen zien.
  Succes Jan!!!

  Reactie door Jaap — vrijdag 1 december 2006 @ 0.25 uur

 338. Dat generaal pardon gaat gelukkig toch niet door.

  Wat betreft de bijdragen van degene die door hard werken wat meer verdienen: We betalen toch al een enorme hoeveelheid belasting. Maar gemiddelde nederland kijkt liever op korte termijn vor een paar centen meer. Hoe de kinderen staks weer rond moeten komen interresserd ze niet. Hoezo as-sociaal beleid????????

  Reactie door Rene Zoetekouw — vrijdag 1 december 2006 @ 15.21 uur

 339. Beste Jan,

  Als ik het program lees, dan merk ik op dat het kapitalisme uit den boze is. Wat moet er dan voor in de plaats? Het is toch gebleken dat het communisme (dat een onrealistische en onwerkbare ideologie is) mensen niet stimuleert,zorgt voor een verlaging van de welvaart en hand in hand gaat met onderdrukking? (Denk aan de SU, China en Cuba). Wil je dan wel kapitalisme gecombineerd met vleugjes communisme/socialisme?
  Gr Thomas

  Reactie door Thomas — zondag 3 december 2006 @ 13.40 uur

 340. Als reactie op Thomas 3 december. De onderdrukten vinden we ook in het kapitalistisch systeem. Een kleine groep welke mensen uit de grote groep lang en hard laat werken voor een laag inkomen. Waar kennen we dat van? Volgens mij vlak voor de omwenteling in ons eigenland ingezet door communisten en socialisten. Het is zaak dat er een systeen komt welke ervoor zorgt dat iedereen toegang heeft zijn of haar capaciteiten optimaal te gebruiken waar dus ook scholing onder valt. Als ik de VVD hoor zie ik het al gebeuren dat als je pech hebt je voor minder dan het minimum loon hard mag werken, lange uren. Je maag vul je via de voedselbank. Dit onder het motto van de VVD over werken. Die mensen hebben geen tijd en geld om hun mentale capaciteiten uit te breiden, is dat wat we willen dan? Die mensen tegen laag inkomen hard en lang laten werken, een sort moderne slaafjes van de beter gesitueerden die dan geld overhouden voor nog grotere door het gewone volk gesubsidieerde huizen, dure brandstof verslindende auto’s en overige luxe? Zou je niet liever partijen steunen die iedereen de kans geven goed betaald werk te vinden en houden en werkzaam leven te kunnen leiden zonder voedelbank? Is ook goed voor de kapitalisten die leningen verstrekken, men verdient meer en mag meer lenen… meer lenen is meer rente innen… goed betaalde baan en zekerheid met werk en inkomen is goed voor de banken en verzekeraars, die weten dan waar geld te halen valt voor financiele producten. Maar dan moet die groep wel groter worden en die wordt nu steeds kleiner door het beleid van Balkenende.

  Zeg het maar.

  Monique

  Reactie door Monique — zondag 3 december 2006 @ 18.01 uur

 341. Het valt wel op dat de pro-linkse reacties op deze site steeds tussen 10 – 17 uur worden geplaatst, terwijl de tegenstanders in de avonduren mailen.

  Het bevestigd een beeld dat ik al had van de aanhangers van de SP.

  Henk

  Reactie door Henk — zondag 3 december 2006 @ 23.22 uur

 342. Ik zat even na te rekenen maar een coalitie PvdA/SP/Groenlinks/CU/D66/PvD is ook nog mogelijk.
  Ze kunnen toch op bepaalde zaken samenwerken, zie de pardon regeling voor illegalen.
  Heb je waarschijnlijk minder kopjes koffie voor nodig om die bij elkaar in 1 regering te krijgen als het CDA PvdA en de SP.
  Met PvdA en CDA mislukte het vorige keer ook en ik zie nu niet dat ze programmatisch echt dichter bij elkaar zijn gekomen.

  Reactie door Alexander — maandag 4 december 2006 @ 20.12 uur

 343. Ik geloof niet in puntje 4. Op het moment dat bedrijven meer belasting moeten betalen, zullen ze moeten bezuinigen. Een post waarop goed bezuinigd kan worden, is het personeel.

  Als je dus de mensen ontslaat, trappen we ze in een uitkering, moeten bedrijven (en werknemers) nog meer geld bij elkaar schrapen, waardoor de bedrijven nog meer mensen moeten ontslaan (tegelijk daalt ook de afzet, omdat die werknemers ook zullen moeten betalen aan de uitkeringen. Het moet ergens vandaan komen).

  Als je cijfertjes bij stelling 5 hebt, zou ik die graag zien. Zonder fatsoenlijke bronvermelding is een dergelijk stuk natuurlijk niet geloofwaardig (cijfers aanvoeren in een betoog is één van de makkelijkste manier iemand te overtuigen, 73,2% gelooft het altijd).

  Reactie door Jochem — dinsdag 5 december 2006 @ 18.37 uur

 344. beste jan,
  je begint nu al voor sinterklaas te spelen
  generaal pardon??ook voor die mensen die al meerdermalen door de rechter beoordeeld zijn en hier niet horen?
  heb nu al spijt dat ik mijn stem op je heb uit gebracht.
  en het is te hopen dat het niet tot nieuwe verkiezingen komt ,want dan zou je wel eens gek op kunnen kijken en veel stemmen verliezen.
  gr ton

  Reactie door ton maasland — dinsdag 5 december 2006 @ 22.03 uur

 345. Beste fractie,

  De vraag die ik de laatste tijd veel krijg is, hebben jullie mensen die voor de SP minister willen worden en zijn dat niet de meest ervaren mensen uit de twee kamer.

  Hierop zou ik wel graag een antwoord willen kunnen geven.

  Reactie door edwin koster — woensdag 6 december 2006 @ 13.50 uur

 346. Voor de verkiezingen twijfelde ik nog of ik helemaal niet zou gaan stemmen,of op de Sp zou gaan stemmen.
  Uiteindelijk heb ik niet gestemd en ben dar nu achteraf heel erg blij mee.Waarom?

  Wat ik van tevoren al dacht gebeurde namelijk ook.Toen de grote overwinning voor de SP binnen was,praatte men meteen over me regeren.Niks op tegen natuurlijk,maar men kroop ook meteen richting het CDA wat tevoren niet denkbaar was omdat SP en CDA teveel uit elkaar liggen.

  Maar toen de SP het Haagse pluche zag lonken,draaide men op heel veel punten bij richting het CDA.

  Ongeveer 2 weken voor de verkiezingen heb ik een email aan uw partij gestuurd waar ik onder andere dit voorgvoel ingezet had.Het antwoord wat ik daar na enkele dagen op kreeg,stond onder andere in dat men in de verste verte niet zou overwegen om met het CDA ooit te regeren.De mail heb ik uiteraard bewaart.

  En dan nog wat,een dag na de verkiezingen al kwam dhr. Bos meteen met een motie om 26000 uitgeprocedeerden een generaal pardon te geven wat gesteund werd door ook de SP.

  Ik ben het daar absoluut niet mee eens.Die lui hebben inmiddels zovaak hun zaak in beroep gegooid ,wat telkens afgewezen werd,dus moeten ze gewoon vertrekken.En wel meteen.

  Dit land is vol.Dat moet nu eindelijk eens doordringen in Den Haag.Wij als belastingbetalers worden gewoonweg bestolen door de staat,en dat geld word maar uitgedeeld aan die lui.Als de SP en de PvdA en alle andere linkse partijen deze lui koste wat kost wil binnenhalen,betaal hun onderhoud dan uit je eigen zak.Jullie salaris is er hoog genoeg voor.

  Ook nu met die Polen die weer binnengehaald worden.er word gezegd dat bedrijven niet aan mensen kunnen komen en dus zodoende die Polen willen.Dit is een leugen!Ze willen ze omdat ze goedkoop zijn.Mijn docher werd bij een kwekerij eruit gegooid in haar proeftijd omdat letterlijk werd gezegd dat ze voor haar salaris 2 Polen in dienst konden nemen.

  Het CWI waar zij dit gemeld heeft zei dat men wel van deze praktijken afwist maar er niets aan deed.Belachelijk gewoon.

  Reactie door jan — woensdag 6 december 2006 @ 16.56 uur

 347. 348 Zeg Jan als ik jouw bijdrage zo lees snap ik niet dat je niet hebt gestemd. Wat een praatjes en toch niets doen. Geert W. had jou er best bij willen hebben. Dom dom dom……….

  Reactie door Gerard Lettinck — woensdag 6 december 2006 @ 19.34 uur

 348. Beste Jan,
  Een geweldig programma, een geweldige verkiezingsuitslag en toch…
  Het zijn de mensen die het moeten doen. mensen overal in het land, ieder vanuit hun eigen kracht.
  In dordrecht stemde bijna 19% van de 120.000 inwoners SP en toch lukt het maar niet om de afdeling op orde te krijgen. Het is een grof schandaal! Toch?!
  Kom ons helpen Jan. Misschien dat er naar jou wel geluisterd wordt.

  Reactie door Marjan Jansen Manenschijn — donderdag 7 december 2006 @ 13.22 uur

 349. 349gerard:

  Hoe jij de link van mijn verhaal naar Geert Wilders legt begrijp ik niet helemaal.
  Daarbij vind je mijn reactie blijkbaar dom.

  Dat mag,iedereen heeft recht op zijn eigen mening.Maar ik vind jouw reactie wel heel erg dom.Nergens uit mijn verhaal blijkt dat ik mij aangetrokken voel tot de partij van Geert wilders.

  Wat de SP aangaat,ik blijf erbij dat mijn verhaal daarover klopt.ik neem aan dat je het nieuws toch ook volgt?Waarschijnlijk heb je het debat meteen na de verkiezingen op dezelfde avond ook wel gezien.De SP zag een mogelijkheid om te kunnen regeren en greep die met beide handen aan.Men kroop gewoon richting het CDA.

  En let wel,heel belangrijk,geen stem is ook een stem.
  Het feit dat ik niet gestemd heb,is van mijn kant uit een stem tegen het hele zogenaamde democratische bestel wat hier in Nederland geldt.
  En bedenk wel,het percentage niet-stemmers,stemt niet uit meestal dezelfde overweging als de mijne.

  Dat daar in de media en door de politieke partijen aan voorbij gegaan word,zegt al genoeg.Dat er dan vervolgens mensen zijn zoals jij die wel gestemd hebben,van mening zijn dat de niet stemmers in feite hun mond dienen te houden omdat ze niet gestemd hebben,gaan aan bovenstaande geheel voorbij.

  Dat ik dit een zogenaamde democratie noem heeft de volgende redenen:

  Wij worden geacht eens in de 4 jaar onze stem uit te brengen op een partij/volksvertegenwoordiger.De 4 jaren die daar op volgen hebben we totaal niets meer te zeggen.
  Het begint al met de vorming van een coalitie.Partijen die voor de verkiezingen elkaar allerlei verwijten maakten,willen nu wel met elkaar regeren.Vaak tegen de wil van de kiezer,omdat die nu juist vanwege bepaalde standpunten op een partij stemt.Bij de vorming van een coalitie worden meteen een aantal van de partij punten van tafel geveegd.De kiezer word zo in mijn ogen bedrogen.
  Als er uiteindelijk een coalitie gevormd is en men kan gaan regeren,gaan er nog meer standpunten en beloften overboord.

  Tijdens de regeer periode van 4 jaren worden er allerlei belangrijke beslissingen genomen waar het merendeel van de bevolking het niet mee eens is.Die beslissingen kosten meestal ook veel geld.Geld wat wij moeten opbrengen.Wij worden dus zodoende verplicht mee te betalen aan zaken waar wij niet achter staan.Ik zie dit gewoonweg als stelen.Belastingheffingen zijn niets meer of minder dan stelen van de bevolking.

  Een echte democratie zou als volgt kunnen zijn:

  Men kiest 1 keer per jaar volksvertegenwoordigers.Deze leggen elke maand hun verantwoording aan hun kiezers af.Blijken zij ongeschikt of komen ze hun beloften niet na,dan opzouten.
  Over belangrijke beslissingen dient het volk geraadpleegd te worden door een bindend referendum.
  De hele regering krijgt een van tevoren vastgesteld budget waaruit zij al hun plannen bekostigen.Dit komt er dus op neer dat ons geld niet over de balk gegooid kan worden.Daaruit vloeid voort dat alle belastingen en heffingen omlaag kunnen,en daaruit weer dat de economie beter draaid.Men heeft immers meer geld te besteden.Ook bedrijven gaan er hiermee op vooruit.Men kan makkelijker zijn goederen of diensten kwijt,maakt daardoor meer winst en die kan men investeren in arbeidsplaatsen voor iedereen.

  Kortom,als er een echte democratie zou bestaan zoals ik hierboven in het kort uitleg,zou dit voor iedereen beter zijn.Zowel voor de mensen als voor de bedrijven,maar ook voor het land als zodanig.

  Denk daar maar ens over naar voordat je klakkeloos een belachelijke reactie op mijn schrijven geeft.

  Groet,jan

  Reactie door jan — donderdag 7 december 2006 @ 14.22 uur

 350. Ik word een beetje bang. De SP gaat toch, naar ik mag hopen, de NATO niet aanvaarden. Het is de Noord-Amerikaanse-Terreur-Organisatie en ze moet verdwijnen.

  Reactie door Kraamer — vrijdag 8 december 2006 @ 17.14 uur

 351. Kom kom, alleen maar omdat de NAVO West-Europa beschermde tegen je Sovjetvriendjes? :P Ik denk dat je een zeer beperkte visie op de wereld hebt. Jammer.

  Reactie door Thomas — vrijdag 8 december 2006 @ 20.46 uur

 352. Kom kom, alleen maar omdat de NAVO West-Europa beschermde tegen je Sovjetvriendjes? :P Ik denk dat je een zeer beperkte visie op de wereld hebt. Jammer

  Reactie door Thomas — vrijdag 8 december 2006 @ 20.46 uur

 353. Ik ben verbaasd!

  Er wordt gevochten voor een generaal pardon voor asielzoekers die voor april 2001 in NL asiel hebben aangevraagd. Verdonk komt met argumenten die nergens op slaan, maar er wordt bijna niet op gereageerd door de linkse partijen, het zwakste argument van Verdonk is, dat asielzoekers die inmiddels in de illigaliteit zijn verdwenen nu ook voor de GP zullen gaan.
  Waarom wordt er niet gereageerd? Dit betekend dat de IND zijn administratie niet op orde heeft, zij zullen moeten weten welke mensen nog in de centra’s verblijven, welke elke week geld ontvangen omdat zij weer een stempel hebben gehaald, dit moet toch ergens geregistreerd staan? Het gaat toch om die mensen? Ook het argument dat 26.000 inmiddels 30.000 is geworden is zwak, dat betekend alleen maar dat er in die tijd veel kinderen geboren zijn zonder dat er ook maar iets gebeurt is. Mensen zijn nog in de procedure omdat Verdonk families uit elkaar wil rukken, maar volgens Rita is een ieder uitgeprocedeerd, en dat is ook niet waar.
  Pak haar op haar leugens en flauwe, zwakke argumenten, anders wint Verdonk het van jullie.
  Dat wil de SP toch niet?

  Reactie door M. Buijs — zaterdag 9 december 2006 @ 16.00 uur

 354. Armoede is economisch slecht en onverantwoord.
  Ik snap niet, dat men dat niet begrijpt.
  Armoede veroorzaakt economische achteruitgang.
  Reken het maar eens uit!

  Harm

  Reactie door Harm de Vos — zaterdag 9 december 2006 @ 16.46 uur

 355. En toch vertrouw ik jullie niet!!!

  Reactie door A.Gouman — zaterdag 9 december 2006 @ 17.09 uur

 356. @357 A.Gouman,

  Wat vertrouwd u niet aan de SP??

  IK VERTROUW ALLEEN MAAR DE SP!!!!!!!!!!!

  Want wat hebben die Bak ellende en aanhang gedaan kijk daar eens naar!
  WANT DAT ZIJN DE GROTE ZAKKENVULLERS!!!!!!!

  Reactie door Géry — zondag 10 december 2006 @ 10.03 uur

 357. Wat het cabinet weet maar niet uitvoert.

  kijk op “lijst U”

  Het grote geld en bangmakerij.

  Reactie door willem van orange — zondag 10 december 2006 @ 21.58 uur

 358. Ik lees hier en daar wel heel veel azijn pissers! Ga toch krasse dan win je nog eens wat.

  Rode wijn en tomaat wordt niet soep rood maar bloed rood en dat is pas echt SP rood,
  rood is mijn lievelings kleur (dus SP rood)

  Reactie door E. B — maandag 11 december 2006 @ 15.06 uur

 359. ik heb hier wat reactie gelezen en ik conludeer een ding er heerst een fellen twee strijd.
  nu hier mijn mening.

  Ik heb zelf SP gestemt omdat ik benieuwed ben hoe zij het doen maar ik ben het niet voor 100% eens met deze partij.
  Zoals het leger dit met gehandhaaft blijven zoals het is.
  de JSF bijven mee doen is ook werk gelegenheid en we moeten ons beveilligen tegen de verkeerde mensen en aan bepaalde missie’s mee kunnen doen.
  De inkomens boven de 70.000 euro voor een alleen verdiener meer mee betalen ??? ik zou willen dat ik het moest.
  maar zo zijn er veel meer dingen
  zie grijs kenteken de mensen die net een ato konden rijden op grijs zijn nu de duppe 2 keer genaaid.
  de salarissen van top manegment we worden meer genaaid.
  de minster posten ze zijn er om het VOLK te dienen en niet om zelf rijk te worden.
  en zo knnen we weer een uur door gaan.
  Asiel zoekers de mensen in nood kom maar maar de turken en marokanen en antilianen die alleen voor de knaken komen naar huis AUB.
  geef hier maar eens een reactie op ik ben benieuwd hoe de mensen hier op denken
  tenslotte als laatset jullie denken toch zeker niet dat de SP mag regeren zolang de CDA nog of VVd neg mee speelt he die zijn veel te bang dat hun eigen volk de dupe wordt of te wel de rijke kijk in de geschiedenis de armen worden armer en de rijke en die zijn er stees meer dekken zich goed in.

  Reactie door Michael — woensdag 13 december 2006 @ 0.18 uur

 360. De SP lijkt mijn inziens veel op de oude SDAP. Is dit de bedoeling ook ,meneer Marijnnisse

  Reactie door hooven — donderdag 14 december 2006 @ 13.38 uur

 361. De SP lijkt mijn inziens veel op de oude SDAP. Is dit de bedoeling ook ,meneer Marijnnisse

  Reactie door hooven — donderdag 14 december 2006 @ 13.38 uur

 362. Tsja, ondertussen zijn alle vragen en opmerkingen overbodig geworden nu de SP heeft aangegeven niet meer in de gesprekken te zullen deelnemen.
  ‘Nu SP’ is verandert in ‘Nu even niet…’
  Wel mooi hoor…dat standpunten zo vast kunnen zitten dat macht(de mogelijkheid tot uitvoering van 100 % van de eigen mening) een belangrijke issue is dan de regering van dit land in zijn totaliteit en de inbreng die èènieder daarin kan hebben.

  Reactie door Leen — donderdag 14 december 2006 @ 18.47 uur

 363. Ik stel mij al geruime tijd de volgende vragen: Ik ben benieuwd te weten hoe ondernemingslustig (is onder andere ook het creren van nieuwe banen) de aanhang van de SP is.

  1) zijn er (belangrijke) ondernemers in Nederland die de SP een warm hart toedragen (en b.v. lid zijn van de SP)?
  2) hoe verhoudt zich de verhouding ondernemers binnen de SP tot het landelijk gemiddelde?

  Er moeten immers mensen zijn die het geld eerst verdienen voordat je het kunt uitgeven (en belasting over kunt heffen) en ik hoop dan oo van harte dat de SP kan zeggen dat zij in dit verband niet minder doen voor het gemiddelde.

  Reactie door Ton Driessen — vrijdag 15 december 2006 @ 11.33 uur

 364. Ik ben blij dat ik niet gestemd heb, heb mijn vertrouwen in politiek al lang gelden verloren en als ik de soap bekijk inzake algemeen pardon maar goed ook, eruit met die hap. Als ik morgen in marokko of waardan ook mijn handje ga ophouden wordt ik er ook uitgekegeld. Jan word wakker en blijf niet wereldvreemd

  Reactie door maurice — zondag 17 december 2006 @ 1.14 uur

 365. In z’n achteruit mensen, stem SP!

  Reactie door Moezelaar — maandag 18 december 2006 @ 21.02 uur

 366. Monique, ik wil even reageren op jou reactie van zondag 3 december 2006. Het lijkt mij dat je stevig in het SP zadel zit of je daar probeert in te werken. De rechtse partijen worden door de SP verweten populistische taal te gebruiken, dat doe jij ook als je praat over voedselbanken. Dit is een probleem van de laatste 4 of 5 decennia en niet zoals jij met de SP de rechtse partijen verwijt. Dit is een schoolvoorbeeld van populistische praat waarmee je de bevolking angst inboezemt om stemmen te winnen. BAH!!

  Reactie door Theo — maandag 18 december 2006 @ 22.45 uur

 367. Ik ben sinds een paar jaar een groot aanhanger van de SP, vorige keer toch strategisch gestemd en had daar 4 uur later een flinke kater van. Het was meteen duidelijk dat die motorisch gestoorde zenuwenlijer van een JP de trukendoos opentrok om het volk niet te geven wat het wilde. Deze keer zal het anders zijn.

  Ik was al niet onder de indruk van de demonisering, nu ik dit lees is mijn enthousiasme niet meer te houden. Het kan toch niet zo zijn dat zeurend Nederland gewoon weer in dezelfde BS trapt? Ik ga even wat rond mailen.

  Reactie door Niels — donderdag 26 juli 2007 @ 16.44 uur

 368. Hoera een generaal pardon. Helaas zal er niets te vieren zijn, iedereen moet te hard werken voor de 26000 uitkeringen die gegeven mogen worden of de ongeveer 2000 woningen die ter beschikking gesteld dienen te worden. Laat staan de groep van een paar 100.000 die nu denken dat NL weer de poorten heeft open staan, die staan hier over een maand weer op de stoep.

  Reactie door Johan — donderdag 26 juli 2007 @ 16.46 uur

 369. vertrouwen !,wat is vertrouwen. vertrouwen is een groot woord dat altijd correct werkt maar heelaas niet alles kan waarmaken maar wel zo bedoelt is vol goede motivatie,iedereen wil het en iedereen zoekt het,iedereen en ales is er vol van maar blijkbaar is het slechts een leeg woord ,de economie zuigt deze leeg en laat niets achter
  jah vertrouwen is goed maar vertrouwen neem je niet maar je geeft het,altijd weer ondanks alles en zonder voorwaarde mits het niet wordt vebruikt.
  maar vertrouwen is zo goed als verdwenen ook binnen de innerste kringen,dit s wat onze geweldige economie maatschappij heeft gebracht ,het wetboek wordt ook niet meer geschreven voor het volk om haar te vertellen tot waar ze mogen gaan ,neeh het wetboek wordt allee maar sinds een hele tijd aangevult voor dat wat economisch het voordeligst is en dat is altijd geld en niets anders
  en iedereen moppert ook de staads heren zelf maar dat ziet men niet(niet werkelijk)

  Reactie door karl-heinz laduch — vrijdag 10 augustus 2007 @ 2.50 uur