‘Een goede ambtenaar is goud waard’

Werken bij het Rijk, waardeer het nu!

Ruim 3.000 Rijksambtenaren van onder meer de Douane, de Belastingdienst en de ministeries demonstreerden vandaag in Den Haag voor een eerlijke CAO. Het verzet richtte zich tegen het achterblijven van de beloning bij andere ambtenaren en de verslechtering als gevolg van de Zorgverzekeringswet. De actievoerders hadden 40.000 steunbetuigingen bij zich. Onder het motto ‘Een goede ambtenaar is goud waard’ steunt de SP de acties van de vakbonden, want hun eisen zijn absoluut redelijk.

Er is onder de ambtenaren tevens grote onrust over dreigende ontslagen, zogenaamd om de bureaucratie te bestrijden. Volgens de SP bestrijdt je bureaucratie niet met het ontslaan vam ambtenaren. Bureaucratie bestrijd je door de ambtenaren de juiste taken en instrumenten te geven.

“Laat ze werken voor de burgers en ze zijn goud waard,” stond op een SP-pamflet dat door aanstaand Tweede-Kamerlid Paul Ulenbelt en andere SP’ers werd verspreid. De steunbetuigingen werden met veel instemming ontvangen, net als de SoeP die bij de SoeP Express werd uitgedeeld.

Werken bij het Rijk, waardeer het nu!

Werken bij het Rijk, waardeer het nu!

Werken bij het Rijk, waardeer het nu!

Werken bij het Rijk, waardeer het nu!

Werken bij het Rijk, waardeer het nu!

Werken bij het Rijk, waardeer het nu!

Werken bij het Rijk, waardeer het nu!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 29 november 2006 :: 21.09 uur

95 Comments

95 reacties

 1. De ambtenaren hebben actie gevoerd op het Malieveld voor 5%! meer loon.In het bedrijfsleven vragen ze 3%.De ambtenaren hebben dikwijls een vaste veilige werkplek.Gestreste ambtenaren komen er weinig voor.Al deze “voordelen” van de ambtenaren dienen als imaginair loon gekenschetst te worden.Die 5% loonsverhoging betreft dan 12% van de werknemers in Nederland.Dat is een hele hap op de begroting.Dat betekend dat op andere uitgaven zoals sociale voorzieningen bezuinigd moet worden. Dat de bureaucratie ontslagen tot gevolg heeft gelooft niemand.Heeft de vakbond en SP daar ook aan gedacht?

  Reactie door Maan Arkenbosch — woensdag 29 november 2006 @ 21.23 uur

 2. Maan je bent de weg kwijt. Ambtenaren hebben helemaal geen voordelen meer. Veel ambtenaren zitten in schaal 4 t/m 6. Deze verdienen netto tussen de 1300 en 1400 euro. Even een praktijkvoorbeeld. Een brandweerman in 24 uursdienst vedient netto per maand, inclusief al zijn toeslagen voor werken op zon en feestdagen 1535 euro netto per maand. Wat een voordelen zeg! De afgelopen jaren heb ik driemaal een priodieke verhoging gehad. Ik vedien netto nog steeds hetzelfde als drie jaar terug! Hoe komt dat? OPmdat de ambtenaren al jaren op de nullijn zitten. Jammer dat je een mening hebt en zo slecht geinformeerd bent.

  Reactie door robert rb — woensdag 29 november 2006 @ 21.28 uur

 3. Welke ambtelijke laag wordt hiermee bedoeld? Goede Ambtenaar? Waar moeten we gaan zoeken?

  Wat bedoelen we met ‘goed’? Want in sommige kringen ‘goed’ betekent niets meer dan jaknikken.

  Reactie door khosrow — woensdag 29 november 2006 @ 21.38 uur

 4. Maan ik moet het met robert eens zijn. De tijden van grote voordelen voor ambtenaren zijn allang voorbij. Net als de rest van de bevolking hebben ze ingeleverd en niet alleen in loon, ook in privileges en zekerheden. Heel Nederland verdient een loonsverhoging want het is fors achteruit gegaan wat je van 1 loon kan, vergeleken met 5 jaar geleden. Of de lonen omhoog of de lasten omlaag zodat iemand weer een fatsoenlijk bestaan voor zijn gezin kan verdienen (ook als alleenstaande)

  Reactie door Irma — woensdag 29 november 2006 @ 21.39 uur

 5. Ambtenaren kunnen niet allemaal als brandweermensen/vuilnisophalers etc. gekenschetst worden.Als ik mij niet vergis,zit op zon en feestdagen de brandweerman gewoon thuis met zijn mobieltje en moet op oproep komen.1535,-per maand is geen vetpot.Toch bevalt het kennelijk.Iemand die meer wil verdienen heeft als hij wil,de mogelijkheid hiervoor.Als in het bedrijfsleven 3% gevraagd wordt dan zouden de ambtenaren zich daar ook aan moeten houden.In het bedrijfsleven hebben ze ook lang genoeg op de nullijn gezeten.Ik vind wel dat ambtenaren in een hoge schaal geen 5% moeten krijgen en in een lage schaal,wellicht iets meer dan 3%

  Reactie door Maan Arkenbosch — woensdag 29 november 2006 @ 21.42 uur

 6. De best betaalde beroepsgroep, tenminste als je naar het aantal uren kijkt dat ze feitelijk werken (aanwezig) zijn op jaarbasis.

  PS 1550 euri’s netto is in mijn ogen een behoorlijk salaris. Das bijna 3500 ouderwetse guldentjes per maand netto. (ik kan minder uit mijn zaak halen)

  Reactie door stephan — woensdag 29 november 2006 @ 21.42 uur

 7. Goede ambtenaren die goud waard zijn zitten allang in het bedrijfsleven

  Reactie door Jamy — woensdag 29 november 2006 @ 21.43 uur

 8. Kunnen alle assepoesters van Nederland met jarenlange bevroren uitkeringen zich ook eens een keer verzamelen? Iedereen kan protesteren behalve de alleenstaande ouders! Je kan toch moeilijk je kinderen staken!! Kijk, dat is de reden waarom er zo schandalig omgesprongen wordt met dit nobele en maatschappijdienende werk!!
  Geweldig hoor overheid! Hoe kan je van gezond denkende mensen een paria maken? Door ze tot op het bot af te knijpen!
  Jammer dat vrouwen liever hun kinderen opbergen dan ze herbergen. Hierdoor heeft de alleenstaande ouder geen rechten, later geen pensioen voor al die werkjaren, niets, nada!
  Kan die overheidsprins nou nooit komen? Of moet ik eerst ook nog mijn ‘muiltje’ verliezen? Ik vrees dat het strompelen wordt met al die ‘boeren’ in Den Haag.
  Groei op overheid! Maak eens werk van al die hardwerkende gezinscoachen. Onze arbeidsvloer is THUIS! Werk=Werk!!

  Reactie door Gloria — woensdag 29 november 2006 @ 22.04 uur

 9. Ik heb pas promotie gemaakt maar verdien dan welliswaar iets meer maar bijna gelijk als wat ik vier jaar geleden had. En dan moet je bijna je baas om zijn nek vliegen van plezier. Alles stijgt maar… lokale lasten, energie,zorgkosten enz. waar blijft eigenlijk al dat geld??? Ambtenaren zoals ik die ken werken hard en door al die krimp moeten zij nog harden werken en dan geen cent erbij motiveerd wel lekker. Ja waar men wel in kan snoeien zijn het aantal managers, productiecijfers lopen hard achteruit in Nederland. Logisch want menagers produceren niet. En dat geld ook binnen de overheid. De laagste rangen worden weggestuurd en vervangen door “managers” die alleen maar aan het denken zijn voor de uitvoering van de ene na de andere reorganisatie en daar worden notabene dure krachten uit het bedrijfsleven voor ingehuurd.

  Reactie door bert — woensdag 29 november 2006 @ 22.09 uur

 10. 8. Gloria

  Als alleenstaande ouder, weduwnaar vanaf 2002 en 2 inwonende dochters, heb ik kennis mogen maken met het overheidsbeleid van de afgelopen 8 jaar.

  In 1998 werkte ik nog zelfstandig in een vrij beroep en toen kwam de klap; M’n echtgenote werd ernstig ziek en ik kon kiezen; hulp inhuren en doorgaan met m’n beroep of stoppen met het beroep en voor m’n echtgenote zorgen en onze dochters (toen 9 en 11 jaar). Ik koos voor “zorgen”. Dat betekende van de ene dag op de andere Bijstand…Ik dacht iets van Hfl.2.100 en vanaf 2002 € 1.050…
  Maar dat kon me niet schelen..m’n gezin en echtgenote gingen voor. Helaas overleed m’n echtgenote in 2002 en vanaf dat moment werd het ANW…iets van € 1.100, all-in/netto.
  Geen vetpot, maar te doen doordat ik wat spaarcentjes bij elkaar heb kunnen sprokkelen. Nu merk ik pas hoe snel die spaarpot op raakt en dat komt door het bevriezen van uitkeringen.

  Als ik het goed heb, verdiende de minister president van ons land in 1998 120.000 GULDEN per jaar en nu??? Is dat niet iets van 120.000 EURO per jaar?

  Ik kan je verzekeren dat die Bijstand van 1998, 2.100 GULDEN géén 2.100 EURO is geworden, maar een kilo aardappelen bijvoorbeeld..van 0,40 cent, nu 0,40 EUROcent kost…en voor mijn gevoel ging dat met heel producten en diensten.

  Ik leef met je méé…

  Reactie door frans — woensdag 29 november 2006 @ 22.51 uur

 11. Ik wil niet lullig doen maar er zijn een heleboel arbeiders die minder verdienen dan ambtenaren en die ook al heel lang op de nullijn zitten!.ik heb het dan over een inkomen van tussen de 1200 en 1300 euro hier zit het vakantiegeld niet bij en daar wel heel vroeg voor opstaan en laat thuis komen.Hoezo prikkel om te gaan werken? Dat geldt nu niet zeker? alleen maar bij de topinkomens? En dus niks niet een potje bij de gemeente en dus alles zelf moeten betalen
  Ik heb geen verstand van procenten maar ik vind dat niet alleen ambtenaren voordeel mogen hebben want dat is altijd al het geval geweest! Nu is het kariger geworden…
  Ik vind wel dat heel eerlijk gekeken moet worden naar het aantal ambtenaren want dat kan volgens mij echt wel minder. Er zijn veel te veel regels in Nederland en daar mag drastisch in gesnoeid

  Reactie door cynthia — woensdag 29 november 2006 @ 22.59 uur

 12. @7 Jamy,
  Misschien verwoordt jij het wel het beste! “Goede ambtenaren zitten allang in het bedrijfsleven”!!
  Ik ben zo’n ambtenaar met kansen genoeg in het bedrijfsleven met het daarbij behorende salaris! Waarom ik dan toch nog steeds ambtenaar ben? Omdat ik hou van het werk dat ik doe en omdat ik “maatschappelijk belang” boven “eigen gewin” stel! Kun jij je dat voorstellen? Zo niet, dan hoor je eigenlijk bij de SP niet thuis, want dan geloof jij blijkbaar ook alleen in het marktdenken en ben je bij de VVD beter op jouw plaats!! “Ikke, ikke, ikke…weet je wel?!!

  Reactie door ToN — woensdag 29 november 2006 @ 23.09 uur

 13. @8 Gloria,
  Ooit weleens nagedacht waarom dit kabinet de koppeling tussen “lonen” en “uitkeringen” losgelaten heeft?? Als je die z.g. koppeling in ere kunt herstellen, dan leidt elke loonsverhoging voor ambtenaren automatisch tot een hogere uitkering voor diegenen die daar afhankelijk van zijn!
  Dus zou het komende kabinet die “koppeling” weer in ere herstellen, dan mag je hopen dat die ambtenaren hun 5% binnenslepen door actie te voeren! Dat betekent dan namelijk ook eenzelfde verhoging van het uitkeringsniveau..In die zin mag je die ambtenaren best ook weleens een beetje solidair zien met iedereen die in een uitkeringssituatie zit! Die ambtnaren kunnen dan actievoeren voor zichzelf, maar indirect ook voor diegenen die dat niet kunnen!!!

  Reactie door ToN — woensdag 29 november 2006 @ 23.27 uur

 14. Het protest zou volgens mij veel meer moeten gaan over de dreigende ontslagen, zogenaamd om de bureaucratie te bestrijden.
  Ik ben het helemaal eens met de SP dat je bureaucratie niet bestrijd met het ontslaan vam ambtenaren. Het gaat erom dat het gezag niet met twee maten meet en dat het gezag zichzelf kwetsbaarder durft op te stellen. Het monddood maken van kritische ambtenaren zou niet mogen. Klokkenluiders zouden beschermd moeten worden. Daarvoor zouden de ambtenaren de straat op moeten gaan. Die 5% is natuurlijk een lachertje maar wel belangrijk als onderhandelingspunt. Vergelijk dat eens met 30% meer voor kabinetsleden. Ik vind het tamelijk ongepast in deze tijd dat er velen zijn aangewezen op de voedselbank, maar alla.
  Mijn ervaring is dat het management veel te veel bezig is met allerlei zogenaamd redelijke maar in wezen onzinnige doelen en nog nauwelijks geïnteresseerd is in de werkvloer.
  Vooral het hogere echelon wil mooi voor de dag komen en is daar zo mee bezig dat alles wat enigszins naar kritiek riekt de kop wordt ingedrukt. Mensen die kritiek hebben worden er op slinkse wijze uitgewerkt en de hogere ambtenaren hebben hun targets weer gehaald en twee vliegen in 1 klap geslagen (naast ‘target’van x-aantal minder fte’s meteen ook de kritische ambtenaren eruit).
  Wat levert dat op voor de belastingbetaler?
  Op zijn minst slecht beleid.
  Ik spreek hier vanuit eigen ervaring op gebied van ecologie. Dat kan in mij ogen namelijk voor hetzelfde geld veer beter of voor minder geld hetzelfde.
  Het is een wespennest, hoe hoger je komt in de burelen. Dat is helaas mijn ervaring

  Reactie door L´écologiste — woensdag 29 november 2006 @ 23.32 uur

 15. Als de kinderdump betaald wordt dan moet de gezinscoach (moeder/vader) die voor de kinderen thuis zorgt ook betaald worden want het is toch werk en als je werk mag je een uurloon berekenen.
  Waarom zou een vreemde miep wel betaald worden die jou kinderen opvoed en de gezinscoach niet, gelijke monnikken gelijke kappen en anders opdoeken die kinderdump en zelf voor je kinderen zorgen, en zoek het maar uit wie er carriere moet gaan maken hij of zij.
  Zie je zo wordt ons landje toch weer knus met vader of moeder thuis voor de kinderen.
  Einde sleutelkinderen zal ook een verademing voor de jeugdzorg zijn want die zien ook al die kinderen op hun afkomen die geen ouderliefde hebben gekend omdat geld belangrijker is dan hun klein tere leventje.
  Mischien wel eens verstandig om hier eens over na te denken ‘t kan je een boel ellende besparen.

  Reactie door Pool — woensdag 29 november 2006 @ 23.37 uur

 16. @6 Stephan,
  Als jouw mening dezelfde zou zijn als waar de SP voor staat, dan zeg ik na meer dan 10 jaar lidmaatschap morgen nog op en dan meld ik mij aan bij de VVD..Dan is het voor mij ook over en sluiten, want jij doet mensen als ik tekort! Maar liever nog zou ik bij de SP blijven en jou zien vertrekken..Je hebt er namelijk weinig of helemaal niks van begrepen!!

  Reactie door ToN — woensdag 29 november 2006 @ 23.39 uur

 17. Als ik hier zo de reacties lees en dat combineer met wat ik op de “werkvloer” van mijn collega’s hoor, is het overal in Nederland hetzelfde. Vroegah :-) verdiende ik met 40 uur werken 2800 gulden. Nu is dat 1500 Euro.(alles netto). Hoe moeten wij dit allemaal straks nog betalen? Ziektenkosten gaan omhoog omdat er zoveel wanbetalers zijn. Daardoor komen er nog meer “wanbetalers” enzovoort. Als ik mijn reiskosten vergoeding zie(conform cao) dat kan echt niet uit, ik breng geld mee. Dit systeem is aan het spaak lopen. Ik hoop dat de SP woord houdt. En ze zijn zo te zien de enige partij die de kiezer bedankt (met posters op de aanplakborden), over normen en waarden gesproken. :-)
  Ik verwacht binnen 2 jaar her-verkiezingen, met nog meer SP winst. Waarom denkt u dat ze zich niet laten verleiden tot uitspraken?

  Reactie door Fred — woensdag 29 november 2006 @ 23.48 uur

 18. @ 6 Stephan

  Zoek ander werk jong als je zo weinig verdiend of ga eens flink overwerken en ook op zaredag, zondag en feestdagen.

  Vergeet nou maar dat fabeltje dat ambtenaren alleen maar aanwezigheidspremie ontvangen omdat ze niet zouden werken.
  Nou ik weet dat ze keihard werken alleen zie jij de bureaucratie niet waar zij zich dagelijks doorheen moeten worstelen.

  Reactie door Pool — woensdag 29 november 2006 @ 23.52 uur

 19. @10 frans

  Dan weet je dus waar ik het over heb! Dat spreekt toch even gemakkelijker. Eindelijk!!
  Frans, weet dan zodra je jongste dochter 18 jaar is je van de ene op de andere dag een alleenstaande bent. Of je dochter nog thuis is of niet! Dus wordt al dat werk als NIETS gezien en hoor je bij de werkelozen vanaf 21 jaar… Godsgeklaagd toch?
  Mag er nog een verschil gemaakt worden tussen een alleenstaande vader/moeder na al die jaren WERK of iemand die nog niets heeft uitgevoerd? (Allebei 800 euro!!)
  En zo tellen al die jaren niet mee met een eventuele vervolgbaan. In mijn geval werd ik helemaal de klos van dit vrouw- en kindonvriendelijke beleid. Ik kwam ook voor de keuze te staan: mijn moeder opbergen of niet? Nee niet! No way!! Dus door met de armoede. En ja, dan weten wij als geen ander wat dit beid van Balkenende ons heeft aangedaan. Dit heet slechts overleven en langzaam zinken. De christelijke rakker!

  Maar nog erger: voor ouders bestaat er een persoonsgebonden budget. Kinderen kunnen voor flink wat geld voor een van de ouders zorgen.
  Maar voor kinderen bestaat dit niet. En dat is toch absurd! Een kind mag wel voor ouders zorgen, maar de ouder mag niet voor de kinderen zorgen. Sollicitatieplicht!!
  En zo klooien ze maar door in Den Haag over de ruggen van de alleenstaande ouders met diep verantwoordelijkheidsbesef. Ik neem aan dat je het met mij eens bent dat iedere alleenstaande ouder, die voor kinderen wil zorgen op z’n minst een minimum-inkomen uit de Zorgsector moet krijgen. Dan hebben we ook later een behoorlijke ‘oude dag’.
  Wat ze nu doen is barbaars en ik noem het “Herodes” beleid! Dan weet Balkenende wel wat ik bedoel.

  Reactie door Gloria — donderdag 30 november 2006 @ 0.20 uur

 20. @12 ToN

  Dat is nou het hele punt, Ton. Ik vind het prima dat de ambtenaren zich samen sterk maken voor meer inkomen.
  Maar net zoals jij: je hebt het hier over de ambtenaren, maar wanneer komen die op voor ons? Dat kunnen zij niet, want wij kunnen niet staken. En zo blijft die oneigenlijke uitkering maar altijd op toepassing van de alleenstaande ouder. Wij verdienen geen uitkering! Wij verdienen meer!!

  Reactie door Gloria — donderdag 30 november 2006 @ 0.28 uur

 21. @15 PS

  Maar wie maakt zich daar nou druk over?
  Niemand in Den Haag. Want ze hebben niet eens het lef… begint moeder Femke gelijk weer te brullen over het aanrecht.
  Gemene vrouw om dit gehele coachwerk neer te zetten op die aanrecht. Als zij zonodig de benen neemt, moeten daarom de poten onder onze stoel worden afgezaagd? Echt een vrouwenstreek. Een (honds)Dolle Mina streek!!
  En de mannen? Helden op sokken.

  Reactie door Gloria — donderdag 30 november 2006 @ 0.36 uur

 22. @ToN

  De gemiddelde ambtenaar heeft geen enkel idee wat er werkelijk wordt verdient in de private sector. Daarbij kent de ambtenaar allerlei prachtige regelingtjes waar men in de private sector jaloers op zou zijn.

  36 urige werkweek (veel moeten gewoon 40 uur of meer werken voor hetzelfde geld hoor)
  Collectieve kortingen bij verzekeringen
  ATV dagen
  Ouwe Lullen dagen
  Degelijk pensioen
  De Vut bestaat nog
  Ontslag is praktisch onmogelijk
  En als je al ontslagen wordt is de wachtgeld regeling beduidend beter dan in de private sector.

  Reken eerst zelf eens uit wat je per uur verdient (effectief) en vervolgens vraag je je buurman eens wat hij verdient en hoeveel uren hij daarvoor moet werken.

  Blijkbaar ben je nog een van de weinigen die geloven in het sprookje dat ambtenaren zo slecht verdienen

  link1

  link2

  PS. probeer eens inhoudelijk te reageren ipv die ad hominem argumentatie.

  Reactie door stephan — donderdag 30 november 2006 @ 0.42 uur

 23. CAO- afhankelijken (en uitkerings-gerechtigden) worden in Nederland al 25 jaar kortgehouden. Of ze nou voor de overheid werken of in het bedrijfsleven. Maar goed, dit topic biedt weer ruimte voor een zinloze discussie waarin de vooroordelen over en weer naar hartelust kunnen worden geventileerd.

  Kijk eens wat verder dan je neus lang is in plaats van elkaar vliegen af te vangen. Dit Nederland, of beter Europa, is leuk voor de topmanagers en de aandeelhouders. Voor de werkende bevolking wordt het steeds moeilijker om rond te komen. Hoe minder je verdient hoe meer je dat merkt. Het moet socialer maar dat bereiken we niet door beroepsgroepen die de strijd aan gaan in de wielen te rijden.

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 30 november 2006 @ 0.43 uur

 24. En dan hebben we het nog niet eens over de zgn spook ambtenaren

  link 3

  Reactie door stephan — donderdag 30 november 2006 @ 0.45 uur

 25. @14 Gloria,
  Wanneer die “koppelijk” in ere hersteld zou worden, dan zou elke loonsverhoging in de publieke sector automatisch zich vertalen in vergelijkbare hogere uitkeringen!
  En dan maakt het dus niet uit dat mensen met een uitkering niet kunnen staken, want dan doen die ambtenaren dat voor hun, snap je? En heeft zo’n staking dan succes, dan profiteren ook uitkeringsgerechtigen automatisch mee hoor!

  Reactie door ToN — donderdag 30 november 2006 @ 0.57 uur

 26. @16 Stephan,
  Inhoudelijk reageren heb ik al (naar anderen toe) gedaan..Inhoudelijk reageren naar jou toe, daar pas ik voor want jij weet zo overduidelijk niet waar je het over hebt! Ik wil best inhoudelijk ook op jou reageren maar doe me dan een plezier, zet de dogma’s en vooringenomenheid opzij, verdiep je eerst eens in datgene waar het hier over gaat, laat de domme cliche’s weg! En wie weet, komt er vst een moment waarop anderen (waaronder ikzelf) wel bereid zijn om in te gaan op jouw mening!

  Reactie door ToN — donderdag 30 november 2006 @ 1.04 uur

 27. @Gloria,
  koppelijk moet natuurlijk koppeling zijn, sorry!

  Reactie door ToN — donderdag 30 november 2006 @ 1.09 uur

 28. Lijkt me toepasselijk voor deze discussie. Mijn excuus als het een bekende is.
  ——
  Balkenende komt bij de hemelpoort.
  Petrus schrikt zich een hoedje want zo vaak ontmoet hij daar geen hoge politici.
  Hij weet niet zo goed wat hij met hem aan moet.
  Balkenende geeft aan dat zijn plaats toch echt in de hemel is.
  Maar volgens de regels moet Balkenende, vóór hij mag kiezen, één dag in de hel én één dag in de hemel zijn.
  Petrus leidt hem naar de lift en zet hem eerst bij de deur van de hel af.
  De deur gaat open en hij stapt meteen in de mooiste zee, dat hij ooit zag!
  Waar hij kan diepzee duiken In de zee ontmoet hij bijzonder gelukkig ogende oude vrienden.
  Ze schudden elkaar handen en praten volop over de goede oude tijden waarin ze beroemd en rijk werden.
  Vervolgens gaan ze samen verder duiken. Na een paar vissen te hebben gegroet.
  Genieten na afloop van een diner met kreeft, kaviaar en champagne.
  De duivel is ook aanwezig en blijkt een bijzondere aangename man die grapjes maakt.
  Al met al is het zo’n heerlijke bijeenkomst dat de dag om is voor hij het in de gaten heeft.
  Zijn vrienden zwaaien hem uit als hij terug de lift in gaat.
  Als de lift weer open gaat komt hij in de hemel terecht.
  In de 24 uur die volgen zweeft hij tevreden van wolk tot wolk.
  Er wordt op de harp gespeeld en gezongen en Balkenende zingt graag mee en heeft het aardig naar zijn zin.
  Als hij weer voor Petrus staat vraagt die hem of hij een keuze heeft kunnen maken.
  Balkenende denkt even rustig na en zegt: ‘Ik zou het nooit gedacht hebben hoor, en ik moet zeggen dat de hemel heerlijk was.
  Maar ik denk dat mijn plaats toch in de hel is bij mijn oude vrienden.’ Petrus begeleidt hem in de lift naar beneden en de deur gaat open. Daar duiken zijn vrienden weer, nu in een vervuilde zee, geen vis te bekennen, geen koraal.
  En zijn vrienden hebben het zuurstof bijna op.
  En ze hebben te veel lood om zich heen om naar boven te komen. Ze zitten vast in de vangnetten. Ze kunnen geen kant op.
  De duivel komt naar hem toe en slaat een arm om hem heen.
  ‘Ik snap er niets meer van’, stamelt Balkenende. ‘Gisteren was hier een prachtige racebaan en aten we kreeft en kaviaar.
  We dansten en hadden een heerlijke dag! Wat is er gebeurd?
  De duivel kijkt hem aan, glimlacht en zegt:

  “Gisteren was het nog verkiezingstijd. vandaag heb je gekozen.”

  Reactie door Zazou — donderdag 30 november 2006 @ 5.22 uur

 29. Goeden morgen vrienden SP.

  Er bestaan hardnekkige vooroordelen over ambtenaren, en die lees ik hier ook,
  Jammer.
  Maan @1, je moet bedenken dat er ook in het bedrijfsleven arbeiders zijn die er de kantjes af lopen, zo ook als ambtenaar.
  Niets is de mens vreemd, waar je voor uit moet kijken zijn de tegenwoordige managers, vroeger chefs, die laten zijn bedienden de kastanjes uit het vuur halen, met onsympathieke regels, waardoor ze bedreigt worden door ongeremde lieden, terecht of onterecht.
  Daardoor krijgt de ambtenaar, so-wie-so de slechte naam.
  Trouwens, nog niet zo lang geleden viel het ziekenhuis, elektriciteits en gas personeel onder de ambtenaar.

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 30 november 2006 @ 7.42 uur

 30. @ 23 Ed Sorrento,

  Zo is het!

  Reactie door L´écologiste — donderdag 30 november 2006 @ 8.26 uur

 31. Ambtenaren vooral in de ministeries waren toch voornamelijk links is gebleken uit onderzoek. En werken hun ministeres toch tegen als die rechst zijn?

  Reactie door Klaas — donderdag 30 november 2006 @ 9.05 uur

 32. Een goeie ambtenaar is goud waard?

  Ja die achter de vuilniswagen loopt te sjouwen misschien, maar de eerste goeie bij de belastingdienst, moet ik nog tegen komen.
  Ieder jaar weer, FOUT na FOUT.

  Deze halzen begrijpen zelf niet eens hoe een aanslag of terugbetaling te doen.
  Ze zijn nog te stom om aan de telefoon (als je ze al bereiken kan) om antwoord te geven op de simpelste vragen.
  Nono’s.

  Reactie door bijdehandje — donderdag 30 november 2006 @ 9.17 uur

 33. Stephan, ook ik ben zo’n vermaledijde ambtenaar, nu al zo’n 15 jaar. Ten eerste heb ik het goed naar mijn zin op mijn werk en ten tweede heb ik wel degelijk het gevoel iets bij te dragen aan ons land middels dit “maatschappelijke” werk, ook al is het bepaald geen sexy job die ik heb en ben ik ook maar een “radertje in…etc. ” En dan ben ik nog niet eens zo’n geweldige ambtenaar die zomaar meer naar het bedrijfsleven kan overstappen. Dan had ik dat al veel eerder moeten doen. Daarbij: wij krijgen steeds meer mensen uit datzelfde bedrijfsleven binnen. Waarom zou dat zijn, denk je ? Misschien omdat de overheden op sommige punten wel gewoon goede werkgevers zijn ? En dan hoor ik nogal eens van die ex-”corporates” dat het bij de overheid allemaal zo burocratisch lijkt, maar dat het bij veel grotere EN kleinere (!!) bedrijven niet altijd beter is…

  Ook ambtenaren in de lagere schalen hebben al een jaar of drie geen enkele loonsverhoging gehad, terwijl in het bedrijfsleven gemiddeld de lonen gewoon doorstegen. Zeker die ambtenaren verdienen echt geen vetpot, hoewel de secundaire arbeidsvoorwaarden bij het Rijk niet slecht zijn. Daarbij ben je niet op de hoogte. De VUT is afgeschaft, die bestaat niet meer. ATV dagen bestaan ALLANG niet meer. Dat we echter voldoende vrije tijd hebben, dat beaam ik zonder meer ! Maar leraren bv. hebben die dan ook hard nodig ! Collectieve verzekeringen: dit komt bij veel grote bedrijven ook voor, in dat opzicht zijn ambtenaren bepaald geen uitzondering. Ouwe lullen dagen heb je bij grotere bedrijven ook. En waar praat je dan over ? 1 dag extra vrij per 5 of 10 jaar! Grote goedheid, wat een rijkdom ! Goede pensioenopbouw heb je ook in het bedrijfsleven, tegen dezelfde premies als bij ambtenaren. Denk je dat het ABP gratis is ?!

  Ontslag bestaat niet in de ambtenaren sector ?!?!?! Dan heb jij minstens 10 jaar lang liggen slapen ! Grote Efficiency Operatie: ooit van gehoord ? Kleine Efficiency Operatie: ooit van gehoord ? Beide in de jaren negentig van de vorige eeuw: 10% ambtenaren eruit (Formatieplaatsen). In mijn 15 jaren heb ik nu al 3 reorganisaties achter de rug.

  Fusies en vele ontslagen bij tienduizenden waterschappers (trendvolgers !) ? Ooit van gehoord ? Recente reorganisaties bij Provincies Noord Holland (van 1500 terug naar 1000 werknemers) en Zuid Holland ? Ooit van gehoord ? Hoeveel Rijksdiensten die gekrompen zijn en op afstand gezet ? als agentschap of ZBO.

  Wachtgeldregelingen ? Een trap onder je kont kun je krijgen als je bv als 52-jarige ambtenaar eruit gegooid wordt ! Bemiddelbaar op die leeftijd ? Minder dan 0% ! Uitbetaald naar middenloon, ofwel het gemiddelde loon van al je werkzame jaren ! Niks op basis van laatstverdiende salaris !

  Spookambtenaren ? Alsof je geen lijntrekkers en kommaneukers in het bedrijfsleven hebt ! Niet functioneren ? Reken maar dat je bij ons snel bent uitgekakt !

  Ambtenaren geen stress ?! Wat denk je van de bekende lagere schalen ?! Politie, brandweer, leraren, ga zo maar door ? De meeste ambtenaren bij ons in de dienst (landbouw; ca 1000 man) werken hun “ass off” en maken veel meer uren dan ervoor staat. Waarom denk je dat bij het Rijk geen “verlofstuwmeren” mogen worden opgebouwd ? Omdat veel ambtenaren die vrije tijd niet eens opnemen ! En die kan je vervolgens NIET laten uitbetalen ! Niet opgenomen vrije dagen vervallen simpelweg !

  Ik zeg niet dat we zielig zijn, maar ok ambtenaren zijn gewone werknemers, raar maar waar. En dan hebben ambtenaren na 3 jaar standstill ook weer recht op loonsverhoging.

  Stephan, misschien moet je maar eens bedenken dat ambtenaren ook maar gewone werknemers zijn. Misschien lastig om over je vooroordelen heen te stappen, maar er gaat een wereld voor je open als je eens met eigen ogen ambtenaren aan het werk zou zien. je hebt duidelijk alleen clichés-uit-de-oude-doos over ambtenaren in je hoofd.

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — donderdag 30 november 2006 @ 9.27 uur

 34. 15.
  Reactie door Pool — woensdag 29 november 2006 @ 23.37
  Helemaal mee eens Pool…mijn stem heb je al binnen, nu de rest van Nederland nog.

  Reactie door frans — donderdag 30 november 2006 @ 9.28 uur

 35. 19.
  Reactie door Gloria — donderdag 30 november 2006 @ 0.20

  Nou ja, Gloria…Het destructieve beleid van CDA/VVD slaat uiteindelijk op hunzelf terug. Kijk maar…het begin is er al. Straks kunnen ze niet meer om de SP heen en anderen die het socialer willen in Nederland.
  Klopt…ik ben me bewust van het feit dat er minder overblijft vanaf de dag dat m’n jongste dochter 18 jaar wordt. Daar staat tegenover dat ze beiden weer een maandelijkse toelage ontvangen van de IBgroep(studeren nog).
  Het lijkt wel of ik geluk heb gehad met dit kabinet, want ik ben vóór 1950 geboren en dan heb ik geen sollicitatieplicht meer.

  Om echter nog 7 jaar van de ANW te moeten rondkomen,voordat ik 65 wordt, heb ik ook geen zin in en ben daarom maar weer begonnen met werk zoeken.

  Alleen…met 58 jaar en reeds 42 jaren actief te zijn geweest op de “arbeidsmarkt”, staan er niet veel te springen om me aan de slag te helpen. Dus; doe ik hetzelf maar en volg momenteel cursussen om straks computercursussen te kunnen doceren. En wie betaalt de opleidingen? De ANW? Nee hoor…ik heb erom gevraagd en het enige antwoord wat ik kreeg was, dat ik de cursussen zelf moest bekostigen en als ik zover ben om les te geven, wordt er zelfs gekort op de ANW, vanaf het moment dat de verdiensten boven de € 600 per maand uitkomen.

  Lekker sociaal hé !!!!
  Maar goed…ik ben iemand die ‘n poos bij de pakken blijft neerzitten om eea te verwerken en dan zeg ik; het aantal jaren dat ik hier nog mag rond lopen, maak ik er wat van en begin aan die dingen waar ik echt zin in heb. Uiteindelijk komt toch alles weer op z’n pootjes terecht.

  Reactie door frans — donderdag 30 november 2006 @ 9.57 uur

 36. @Wim Kok

  Met andere woorden, de links die ik heb geplaatst zijn pure leugens.

  De prachtige wachtgeldregeling bestaat niet meer.
  Het ABP is niet het beste pensioenfonds met de beste voorwaarden (het enige pensioenfonds dat ik kan bedenken dat vergelijkbaar is, is die van de kleinmetaal)

  Wordt er inmiddels in overheidsdienst 40 uur gewerkt?

  En zoals elke ambtenaar probeer je weer te spiegelen aan de multi’s, tewijl het grootste deel van Nederland toch echt in het MKB werkt.

  Zo goed als het bij de overheid is geregeld is het nog lang niet in het MKB, (is trouwens ook onbetaalbaar)

  Doe mij eens een plezier en vermeld even hoeveel vrije dagen je op jaarbasis hebt (gangbaar is 21 dagen op een 40 urige werkweek)

  Reactie door Stephan — donderdag 30 november 2006 @ 10.23 uur

 37. PS.

  Ik heb geen commentaar op het werk van de ambtenarij, vooral het klagen, en het vergelijken met onvergelijkbare branche’s staat mij tegen.

  Reactie door Stephan — donderdag 30 november 2006 @ 10.24 uur

 38. @21 Gloria
  dat is nu precies één van de redenen waarom ik absoluut geen GL stem,als alleenstaand vader/ouder.

  @31 Bijdehandje
  de puinhoop bij de belastingdienst komt ook voornamelijk omdat de belastingdienst verplicht word ambtenaren in dienst te nemen van andere organisaties,net zoals deze keer na de afschaffing van de WAO het moeten binnenlaten van 800 werknemers van UWV…
  daarbij komt nog dat de belastingdienst NOG onbereikbaarder is geworden vanwege de callcenters die er nu ook even tussenzitten.
  mensen die nergens wat van weten en ook vaak verkeerde info verstrekken met alle gevolgen van dien.

  Reactie door iew — donderdag 30 november 2006 @ 10.25 uur

 39. correctie op post 38
  ik bedoelde dus @32 bijdehandje

  Reactie door iew — donderdag 30 november 2006 @ 10.52 uur

 40. Stephan, op basis van een 36-urige werkweek (Rijk) hebben we 21 dagen basisverlof en 25 dagen compensatie als je 40 uur werkt, wat de meesten doen. Bij elkaar 46 dagen = 9 weken. Ik zei dan ook al, dat we echt voldoende in onze vrije tijd zitten !

  Om jou nog wat meer ammunitie te geven: daarbij hebben we een goede zwangerschapsverlof regeling, maar dit is ook bij veel bedrijven zo ( en ik spiegel me zeker niet alleen aan de multi’s !). De ouderschapsverlofregeling is ook riant (obv 1 dag per week), waar in het bedrijfsleven (ook weer l: bepaald niet alleen de multi’s)vaak slechts 0,5 dag geldt.
  En oja, zou ik bijna vergeten: dan hebben we ook nog zorgverlof voor verwanten in de 1e en 2e graad. Bij ernstige ziekte van bijv kind of partner ca 2 weken per jaar.

  Dus wat betreft die riante vrije tijd: JA dat ben ik helemaal met je eens, wat dat betreft is het bij het Rijk goed geregeld.

  Maar dan nog geldt, dat de beste CAO’s zeker niet bij het Rijk zijn te vinden. En dan moet je bij rijksdiensten ook altijd slikken dat je kan worden overgeplaatst als het de leiding uitkomt, of dat nu ongunstig is voor jou of niet. Wat denk je als je overgeplaatst wordt vanuit het Noorden of Oosten naar het Westen ? Dan worden de huisjes ineens wel erg klein en duur.

  En wat nou overgelijkbare branches ? Wie beginnen er nou steeds met vergelijkingen met bedrijfsleven ? Het is altijd weer raak, ook op dit forum: ambtenaren werken niet, zijn lui, worden slapend rijk, altijd hand boven het hoofd gehouden, lopen nooit risico, en doen geen zinvol werk. Die VOORoordelen over ambtenaren ben ik meer dan spuugzat ! Gezeik !

  Tuurlijk lopen er bij ons ook slijpers rond, net zoals overal elders. Maar het overgrote deel werkt gewoon keihard voor zijn centen, en vaak ook nog wel meer dan dat !

  Alsof er geen beunen rondlopen in het bedrijfsleven ! Of je zo goed bezig bent als 12e-rangs metselaar die nog geen 2 stenen op elkaar weet te zetten. Of van die nieuwe straten waar al na 6 dagen de gaten in vallen. Of van die geweldige gasfitters die onze buurt bijna lieten ontploffen omdat ze lekkages veroorzaakten (ik chargeer nu wat). Of van die geweldige autodealers die iedereen wel es ff een poot zullen uitdraaien. Nee, dat zijn de helden van onze maatschappij !

  Begrijp me goed, ik bedoel dit helemaal niet persoonlijk, ik kan geen hekel aan je hebben omdat ik je niet ken en ik vind je ook echt geen leugenaar. Maar de bekende vooroordelen over de ambtenarij en ambtenaren IN HET ALGEMEEN zijn VOORoordelen, en vooral niet gebaseerd op echte kennis van zaken rondom ons werk. Daartegen ga ik tekeer.

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — donderdag 30 november 2006 @ 11.15 uur

 41. @ 32 bijdehandje

  Ik ben het met je eens, zodra je de belastingtelefoon belt beland je in een andere wereld vol met aliens.

  Daarom ga ik altijd maar rechtstreeks naar het belastingkantoor in de regio en ben altijd correct en snel geholpen, mischien ben ik een uitzondering maar ik persoonlijk heb over het functioneren van ambtenaren bij de belastingdienst geen klachten.

  Reactie door Pool — donderdag 30 november 2006 @ 11.27 uur

 42. Ik krijg een Deja Vue, begin jaren 80 Rietkerk wilde ons 3 1/2 % van ons loon af pikken en ook nog in ons pensioenfonds graaien. Beiden zijn hem toen gelukt ondanks massaal verzet van onze kant. Alleen die 3 1/2 % werd uiteindelijk een korting van 3%.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — donderdag 30 november 2006 @ 11.55 uur

 43. @21 Gloria,

  Ik had je wat fatsoenlijker ingeschat, zeker met jouw bijbelse kennis en zelfs vind je ook nog, dat je mensen in hun waarde moet laten.
  Femke een gemene vrouw?
  Femke die een (honds)dolle Mina zou zijn?

  Waarom Gloria??
  Omdat ze anders denkt en doet als jij?

  Lees nou eens terug Gloria, dit slaat toch werkelijk nergens op.

  Als het jou tegen zit in de maatschappij, is dat dan Femke’s schuld?
  Je hebt zelf héél bewust gekozen, dan zal je zelf ook de consequenties moeten aanvaarden.

  Ik vind dat je dit soort uitspraken over Femke niet kunt maken.

  Reactie door bijdehandje — donderdag 30 november 2006 @ 12.51 uur

 44. Hier wil ik @ Wim Kok wel even bijvallen.
  Er wordt zeker wel hard gewerkt, tenminste in de mij bekende omgeving. Echter, en daar zouden de bonden ook eens moeten op wijzen, echter de werkzaamheden zijn nogal eens compleet ineffectief voor de belastingbetaler. Veel wordt gedaan om met mooie plaatjes naar buiten te komen, keurig opgepoetst. Hier heeft ook de politiek de hand in.
  Veel beter zou zijn zich te concentreren op de echte problemen en die echt op te lossen in plaats van maar telekns nieuwe balonnen op te laten, adviesbureau in te schakelen (die het ‘echte’werk moeten doen). Overigens laten ze die adviesbureau’s het werk doen dat voor de ambtenaren niet uit te voeren is en/of dat te riskant is om zelf te doen (kunnen ze naderhand altijd naar het adviesbureau wijzen wanneer het fout gaat).
  Maar de ambtenaar zelf is en blijft het werkpaard van de managers die op hun beurt worden aangestuurd door de hogere echelons én de politiek.
  Wat ik ook zie is dat nieuwkomers bij ons steevast een schaal lager zitten dan pak hem beet zo’n 3 jaar geleden en dat voor dezelfde functie (echter dat is ook weer zo’n truuc, men heeft nu nieuwe functieomschrijvingen gemaakt, fuwaprovs bijvoorbeeld). Het meerendeel bij ons heeft universiteit maar worden ingeschaald op MBO+ niveau. Daarbij telt het inhoudelijke vrijwel niet. Het gaat er bij die functieschalen vooral om hoeveel personen je onder je hebt werken. Hoe meer personen des te hoger de schaal. Dat heeft NIETS met INHOUD te maken. Het is voor strebers binnen de organisatie een waar eldorado, maar voor mensen die echt iets willen aanpakken een hel.
  Daar zouden de vakbonden iets aan moeten doen!
  Zo worden de strebers gestimuleerd met geld om de mensen eronder te houden in plaats van dat de werkers gesteund worden in nuttig werk voor de gemeenschap.Zo krijg je bureaucratie, en het bekende likken naar boven en schoppen naar beneden.

  Reactie door L´écologiste — donderdag 30 november 2006 @ 13.00 uur

 45. Waar zou toch die kreet van dan komen en die bestaat al heel lang. Betreffende ambtenaren: VAST WERK VASTE ARMOEDE!
  Ik ben heel wat jaartjes actief in ambtenaarsbonden geweest ook voor vutters en gepensioneerden. Ik zou heel wat kunnen schrijven over het probleem ambtenaar, maar ik ben bang dat het verloren tijd is.
  Het zijn gewoon werknemers waarop net als bij het bedrijfsleven op gekort wordt als het management zich misrekend heeft.

  Reactie door Henk.H — donderdag 30 november 2006 @ 13.09 uur

 46. Nou inderdaad, ecologiste,

  ik heb ook collega’s die als projectleider schalen lager (tot wel 4 schalen lager) worden ingeschaald dan vergelijkbare collega’s hebben, die het al enkele jaren doen. In de periodieke zgn. functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken wordt dan de bezoldiging omhoog bijgesteld, maar bij sommige duurt dat járen.

  En ook bij ons is sprake van een specifieke vorm van versterkte burocratie die uiteindelijk voortkomt uit de maatschappelijke effecten van de bouwfraude: versterkte controle, uitgevoerd door accountancies. Die regels zijn dermate aangescherpt en vermeerderd, dat de planning-and-control cyclus bij ons domineert. Dat kost VEEL tijd en dus ook veel geld. Maar, voor de burger is het wel belangrijk te beseffen dat DAT het antwoord is geweest van de politiek op ongewenste ontwikkelingen als de verboden werk- en prijsafspraken. De overheid heeft dat geprobeerd te keren met verscherpte controles in eigen gelederen. In het bredere kader gezien betekent dat inderdaad minder kans op fraude binnen de ambtenarij, maar gaat gepaard met een sterk toegenomen burocratie.

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — donderdag 30 november 2006 @ 14.07 uur

 47. Die stelling is helemaal waar!
  Een ‘goeie’ dan wel te verstaan.
  Zojuist de 2 journalisten uit de gevangenis
  van Scheveningen zien komen, Bart en Joost !
  Wat Onderzoeksrechter van der Steen heeft
  durven zeggen zou er toe uitnodigen iemand
  gewoon uit zijn ambt te zetten.
  Straks zal ik de herhaling nogmaals bezien,
  en dat de heren dit meer dan stuitend vinden, zelfs fascistisch is een begrijpe-
  lijke reaktie.
  Als dit het precedent moet zijn om voortaan
  vaker mensen voor een aantal dagen van
  straat te plukken, dan zijn we verder dan op
  een hellend vlak, dan zijn we met onze ethiek al in de goot beland.
  Overigens veronderstel ik dat Rita Verdonk
  haar voormalige werkplek zal hebben geadvi-
  seerd de aanklacht wegens smaad aan het
  adres van Huub Oosterhuis in te trekken.
  Ze was er vast kortgeleden weer even ‘toe-
  vallig’.
  Ja, inderdaad, ook in de ambtenarenwereld
  zijn er gouden exx te vinden en sommigen
  zijn er briljant, met allure, de Nederlandse
  geschiedenis in gegaan! Zullen we de eeuwen
  of tijdsbestekken nu maar even achterwege
  laten, voordat er weer een volstrekt niet ter zake dienend referentiekader wordt uit-
  gezocht….niet zelden door gebrek aan his-
  torische kennis, maar daar hadden we het
  vorig jaar ook al een aantal keren over ge-
  had……fijne avond allemaal….en heerlijk
  de journalisten straks in Nieuwspoort met
  een persconferentie en terug in hun gezin!
  Een voorval om met onmiddellijke ingang pal
  over de grens te willen gaan wonen en lie-
  den van Justitie, jullie halen deze week de
  wereldpers, maar of je daar nu weer zo trots
  op moet zijn?

  Reactie door Madelief — donderdag 30 november 2006 @ 14.15 uur

 48. Rechter-commissaris van der Steen kan dit
  op zijn c.v. bijschrijven en straks komt dit
  dus ook in Google, Wikipedia…..nou gewel-
  dig voor diens carrière….of niet?
  Dit in Nederland op 30 november 2006, voor
  mij in verschillende opzichten een dag om
  nooit te vergeten en dit sláát alles!

  Reactie door Madelief — donderdag 30 november 2006 @ 14.19 uur

 49. Reacties uit het bedrijfsleven laten me koud. Voor het bedrijfsleven geldt altijd: als het goed gaat, mag de overheid zich nergens mee bemoeien en als het slecht gaat, moet de overheid bijspringen of actie ondernemen.

  Reactie door Gert — donderdag 30 november 2006 @ 14.35 uur

 50. Scholen in het voortgezet onderwijs hebben bij elkaar euro 1,3 mrd op de bank staan of belegd. Dat concludeert de het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond na onderzoek.
  Het kan niet zo zijn dat een belabberd onderwijs beleid samen gaat met speculeren op de beurs.Jan, daarvoor zijn die managers niet aangesteld.Als de beurs in elkaar klapt dan moet zeker weer bij Maria v.d.Hoeven aan de bel getrokken worden voor nieuwe subsidie.En gekke Henkie maar belasting betalen!!!!!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 30 november 2006 @ 15.27 uur

 51. Ambtenaren die in staking gaan voor loonsverhogingen.
  De Vakbond die erachter staat.

  Waarom niet landelijk staken voor verlagingen van de vaste lasten.
  Dan protesteren we voor iets wat ons allemaal helpt.
  Bijvoorbeeld het kwartje van Kok.
  Of de gasprijs/woonkosten laten zakken.

  nee de bijzondere elite die een vak hebben mogen leren en al 32 uren per week werken,zouden een voorkeursbehandeling mogen krijgen.

  wat met al die productie en magazijnwerkers.
  Of iedereen die voor een uitzendburo werkt voor 1100 per maand.
  krijgen zij ook steun om in staking te gaan.
  Of is er eigenlijk wel iemand die voor deze groep opkomt.

  Reactie door sander — donderdag 30 november 2006 @ 15.38 uur

 52. Even een reactie op Wim Kok en écologiste. Ook ik ken veel ambtenaren van nabij die hard werken en hart hebben voor de zaak. Maar ook meer dan een handvol die wat mij betreft onder de categorie ‘uitvreter’ vallen. Bij ons (adviesbureau) kom je ze ook wel tegen, maar nooit voor lang. Na één of twee slechte beoordelingen vliegen ze er netjes uit, eventueel op basis van de kantonrechtersformule. Bij de overheid gebeurt dat -bij gebrek aan een fatsoenlijk beoordelingssysteem- nooit. Zolang ze geen geld verduisteren of vrouwelijke medewerkers lastigvallen blijven de uitvreters gewoon zitten.

  Ik begrijp niet waar de Abva Kabo (moreel gesteund door de SP) de arrogantie vandaan haalt om iedere poging voor de introductie van een goed beoordelingssysteem tegen te houden en met een 5% looneis komt die volstrekt irreeel is en belangrijker helemaal niet aan de ambtenaren toekomt maar aan de medewerkers van het bedrijfsleven. Blijkbaar moeten de bedrijven en hun medewerkers worden gestrafd dat ze de economie er weer bovenop hebben gekregen.

  Reactie door Henk — donderdag 30 november 2006 @ 15.50 uur

 53. 9. Die tijden zijn bijna voorbij.
  Er is sprake van ketenomkering, managers worden massaal gedegradeerd of ontslagen.
  Helaas gebeurt het nu al dat alle managers eruit worden geschopt met als resultaat grote chaos.
  het moet schijnbaar altijd radicaal, zonder middenweg; jammer.

  Ik snap niet dat er geen differentiatie mogelijk is.
  Ik zou het heel normaal vinden als brandweerlieden er 5% bijkrijgen en kantoorambtenaren 3%.

  Reactie door kaatje — donderdag 30 november 2006 @ 16.04 uur

 54. @ 45 Henk H

  Ik ken er ook een……

  TIJDELIJK WERK, VASTE ONZEKERHEID.

  Reactie door Pool — donderdag 30 november 2006 @ 16.19 uur

 55. @51 Sander, dat vraag ik mezelf ook wel eens af, is er nog iemand die voor de “gewone arbeiders” opkomt of nie, of mogen deze mensen zich alleen maar uit de naad werken, inleveren en verder hun mond dichthouden. Kwartje van Kok, tsja…. daar wordt ook niet meer over gesproken.
  Ik voel me heden ten dage een vreemde in mijn eigen land!!!

  Reactie door Beppie — donderdag 30 november 2006 @ 17.05 uur

 56. @52

  …en ja hoor daar gáán we weer. Natuurlijk, joh. De paar ambtenaren die echt werken verdienen het, maar de rest mag direct worden afgeschoten. Toch ? Net zoals bij jullie adviesbureau. Dus jullie hebben met “meer dan een handvol” ambtenaren van doen gehad. Met wel meer dan 1 zeker ?Misschien dat er dan eerder iets mankeert aan jullie sollicitatie-systeem ipv aan die ambtenaren. Oeps, wat zeg ik nou ?! Sorry, hoor, ik vergat even dat jij en alle niet-ambtenaren perfect zijn, en ambtenaren het schuim der natie. Raar alleen, dat wij ook wel en steeds meer mensen uit het bedrijfsleven aantrekken. Gek he ? En weet je wat, Henk ? Ook daar zit troep tussen. Jajajaja. Die we liever kwijt dan rijk zijn. Hoe zou dat toch kunnen !?

  Henk, jongen, je hebt er geen idee van. Geen fatsoenlijk beoordelingssysteem bij de ambtenaren ? Jij leeft nog in de Middeleeuwen. Zoals ik al wel eerder mocht constateren op dit forum, ken jij de ambtenarij ook slechts van horen zeggen. Jouw kennis van de ambtenarij houdt op bij 1930. Maar, voila, hee, het is 2006 ! Inderdaad, Er zijn al wel meer dan driekwart eeuw voorbijgegaan !

  En tuurlijk, joh. Ambtenaren dragen helemáál niet bij aan de maatschappij, hoe kom je drop ! Nee, dan het bedrijfsleven ! Dat helpt het land er weer boven op ! (te beginnen met hun eigen portemonnee…). Ambtenaren verdienen geen loonsverhoging joh, kom. Terug naar het niveau van 1812. Hup. 1 miljoen Nederlanders aan de bedelstaf, want die doen toch maar niks.

  En Kaatje, KANTÓÓRambtenaren, nou dat is helemaal uitschot zeg ! Nee, op een KANTOOR zitten, daar komt alleen maar niks van. Dat ongeveer de helft van Nederland ook op zijn gat achter een bureau resideert EN dat je misschien vanachter een bureau ook heel nuttig werk kunt doen bedenk je er wellicht niet bij…

  Sorry voor de stoom, maar, zoals ik al zei, ik word het spuugzat, dat hersenloze gekakel over ambtenaren.

  Maar ja, zoals Einstein al zei: het is gemakkelijker een atoom te splijten dan een vooroordeel te …. Juist ! Oh kijk ! Die kennen jullie dus ook ?…

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — donderdag 30 november 2006 @ 17.42 uur

 57. @56 Wim Kok
  ik ben het met u eens wat betreft de hardwerkende anbtenaren en de vooroordelen die men er over heeft.

  de gedachte achter de luie anbtenaar is nog steeds niet verdwenen,terwijl er inderdaad inmiddels heel erg veel is veranderd.

  maar…
  ik heb vaak met ambtenaren te maken en laat ik even een voorbeeld erbij pakken,de ambtenaar [een vrouw] hier bij ons in de gemeente die zich een 3 slagen in de rondte werkt ivm met de verdubbeling aan WSNP/schuldsanerings zaken die in de afgelopen 5 maanden is ontstaan op ons gemeentehuis hier [sociale zaken] staat er alleen voor,zij krijgt dus de schuld in de schoenen geschoven en te maken met dat idiote vooroordeel waar mensen het nog steeds over hebben.

  waar komt dit door? MANAGERS die de taakverdeling hebben bedacht,want op bv bevolking hier zitten 4 mensen maar ik heb er nog nooit een rij mensen zien staan van meer dan 4 mensen….

  deze afdeling zou het dus ook met 2 medewerkers af kunnen.
  en dan heeft Balkenende het over efficiency….

  waarmee hij eigenlijk bedoelde NOG MEER managers,die het wel even zullen regelen!
  zo gaat het dus ook al enige jaren in de zorg.

  de ambtenaren die bv op bevolking zitten zouden vaak graag ondersteuning bieden aan de mevrouw die de schuldhulp aanvragen doet,maar DAT MAG NIET vanwege het beleid dat is uitgestippeld door de MANAGER!

  ik ben het inderdaad met u eens Wim Kok,het moet eens afgelopen zijn met dat achterlijke vooroordeel,ik ken ambtenaren die hierdoor zelfs hun werk nog iedere dag mee naar huis nemen,omdat ze de mensen van dienst willen zijn.

  Reactie door iew — donderdag 30 november 2006 @ 18.22 uur

 58. @ 52 Henk,

  Ik kan wel een eind met je meegaan.
  Maar er zijn zeker behoorlijk veel ambtenaren ontslagen om andere redenen ontslagen maar de echte reden wordt dan verzwegen. Men gooit het dan op attitude en verstoorde verhoudingen. In werkelijkheid gaat het om mismanagement en het onder de pet willen houden van fouten en tekortkomingen en andere, heimelijke belangen.
  Ik ben zeker voor een goed beoordelingssysteem want het huidige voldoet sl;echt, vooral omdat het woord van de manager meer telt dan de ondergeschikte en er geen echte objectieviteit is. Zo kunnen de subjectieve beoordelingen altijd gebruikt worden tegen onwelgevallige werknemers. Het heeft allemaal met belangenverstrengeling te maken. Zelfs bij de rechterlijke macht is dat zo. Hebben we net gezien bij de 2 journalisten die ze uiteindelijk niet vast konden houden vanwege de maatschappelijke druk en vooral door de media. Maar ze hebben wel geprobeerd om die 2 aan te pakken!

  Er zijn goede en slechte adviesbureaus. Ik weet dat er ambtenaren zijn die niet begrijpen dat je bij een adviesbureau snel en efficient moet werken en dat telkens weer overleg plegen op de gemeente of het provinciehuis jou minstens een halve dag kost. Die tijd moet je weer ergens zien te declareren. Lukt niet en dan maar in de avonduren doorwerken.
  En dan wat Wim Kok zegt met die planning en control cyclus hebben de managers weer een leuk speeltje waar gigasntisch veel tijd in gaat zitten terwijl je eigenlijk gewoon je werkt wilt doen. Maar ja de kwaadwillenden en de geile managers doen ons dit aan.
  Ik wordt gek als ik even de stad in moet met mijn fiets. Dubbele sloten omdraaien en de fiets ergens aan vast leggen. Fietspompje er af halen en bandeplak uit fietstasje halen anders jatten ze dat ook nog.

  Reactie door L´écologiste — donderdag 30 november 2006 @ 18.23 uur

 59. Wim Kok.

  Die ambtenaren doen uitstekend werk.
  Voorbeeld.

  Amersfoort.
  Er word ingebroken bij een oude mevrouw die slecht ter been is.
  Ze kan alleen maar aangifte doen om er persoonlijk naartoe te stappen.
  de politie is niet in staat om naar dat adres te gaan en te noteren wat er gestolen is.
  Wel kunnen ze me vandaag aanhouden,omdat ik zogenaamd geen gordel droeg.
  Ik had een heupgordel,dus pech voor hun.

  Of vragen om uitleg bij de belastingdienst over een aanslag die ik moest betalen voor de motorrijtuigenbelasting,terwijl ik mijn auto in de schorsing had gegooid en na een maand er weer uitgehaald heb.
  Dan pleuren ze gewoon de hoorn op de haak,omdat je een duidelijk antwoord wil hebben waarom ze eerst storten en daarnaar lopen te verekenen met andere nota’s.

  Daar betaal je belasting voor.
  deze figuren verdedigen alleen maar het grootkapitaal.
  Auto’s controleren op apk en verzekeringen schijnt een hogere pioriteit te hebben dan op bezoek gaan bij een inbraak.

  Reactie door sander — donderdag 30 november 2006 @ 18.25 uur

 60. @58 sander, alweer ben ik het met je eens,
  dit is gewoon de realiteit.

  Reactie door Beppie — donderdag 30 november 2006 @ 18.48 uur

 61. Ambtenaren over hun bestuur en directie:

  http://www.brabantsdagblad.nl/brabant/article97231.ece

  Reactie door Brabant — donderdag 30 november 2006 @ 19.06 uur

 62. @58 sander
  verteld u daar dan wel even bij wie daar verantwoordelijk voor is?! het wegbezuinigen van de wijkagenten en de daarbijbehorende politiebureautjes,die dat namelijk altijd voor hun rekening namen,als het gaat om uw voorbeeld van dat oude vrouwtje?!

  en sinds waneer zijn alleen politie agenten ambtenaren?
  over alles over 1 kam scheren gesproken zal ik maar zeggen…

  dan de belastingdienst,die vorige week zelf nog geklaagd heeft over dit soort problemen omdat men teveel met de regels van de regering rekening moest houden. [kabinet balkenende]
  http://www.ad.nl/binnenland/article667907.ece

  en zie hier,bron telegraaf
  Slachtoffers financieel in problemen

  Fiscus stapelt fout op fout
  door Theo Besteman
  AMSTERDAM – De Belastingdienst stapelt fout op fout, ondanks extra personeel en investeringen. Belastingadviseurs, bedrijven en particulieren klagen over duizenden verkeerde doorverwijzingen, series foutieve aanslagen, grote vertragingen en onjuiste informatie aan de belastingtelefoon.

  “Het zou goed zijn als de Tweede Kamer ingrijpt”, meent Jan Willem Kemper van het College van Belastingadviseurs, met 3000 kantoren de grootste brancheorganisatie. “Maar de politiek draagt ook schuld: de fiscus raakt door alle eisen van de politiek overbelast. De haperende automatisering, personeelsgebrek en nieuwe regels vormen grote obstakels.”

  wel even bij de tijd blijven graag!

  Reactie door iew — donderdag 30 november 2006 @ 19.11 uur

 63. Geef de ambtenaren er maar 5% bij. Als ze te duur worden halen we een paar Pakistani’s of Chinesen( met alle respect). Deze zijn wat goedkoper. Alles moet wel betaalbaar blijven

  Reactie door Jan — donderdag 30 november 2006 @ 19.14 uur

 64. Ambtenaren zijn mensen. Deze maken net als in welke beroepsgroep dan ook fouten.
  En net als in welke beroepsgroep dan ook, heb je bekwame, betrokken en gemotiveerde mensen in het personeelsbestand, maar ook ongeïnteresseerde loonslaven.
  Dat er frustratie ontstaat bij de burger is vaak niet te wijten aan de ambtenaar, maar aan de bezuinigingen enz.
  Voorbeeld: Mijn buurvrouw komt in aanmerking voor tegemoetkoming kosten gestegen energieprijzen 65 Euro. Stuurt onmiddellijk na binnenkomst van de aanvraag deze terug.
  Na 6 weken heeft ze contact met de Sociale Dienst en vraagt terloops wanneer ze dit geld tegemoet kan zien.
  Antwoord: de medewerker is 2 weken op vakantie en er liggen op dit moment 2100 te verwerken aanvragen voor haar klaar.
  Me dunkt, 2100 aanvragen (op dat moment) en de aanvraag van mijn buurvrouw ligt door snelle terugzending waarschijnlijk onderop de stapel. En 1 persoon die dit allemaal moet afhandelen. Uitbetaling volgend jaar…maart…april?
  Ik weet dat die ambtenaar er niks aan kan doen, maar de frustratie van mijn buurvrouw kan ik goed begrijpen. Zij dacht een extraatje te hebben voor de kerst tegemoet te kunnen zien.
  Voordien had ze bij Bijzondere Bijstand een aanvraag gedaan voor ledikant en matras, duurde 7 maanden, terwijl in de aanvraag stond binnen 6 weken uitsluitsel.
  Ja, dan ontstaat al gauw het onterechte beeld dat ze maar wat zitten te lanterfanten daar op het stadhuis.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 30 november 2006 @ 19.50 uur

 65. Luie ambtenaren?
  In het bedrijfsleven wordt veel harder gewerkt? Prettige arbeidsomstandigheden en voorwaarden?
  Natuurlijk zijn er luie ambtenaren. Net zo goed als er ambtenaren zijn die keihard werken. Ik ben niet altijd ambtenaar geweest. Ook in het bedrijfsleven zijn er mensen die er de kantjes van af lopen.
  Prettige arbeidsomstandigheden. Zullen we zeggen arbeidsomstandigheden die aan de Arbo wet voldoen?
  Prettige voorwaarden? Laat ik zeggen voorwaarden. En die worden er niet beter op.
  De burger stelt steeds hogere eisen en vraagt zich helemaal niet af of dat haalbaar is. In ieder geval mag het geen stuiver meer kosten.
  Als er in een bedrijf meer werk komt en er wordt harder gewerkt dan kan er wel eens een bonus of zoiets van af. Als een ambtenaar de pech heeft een hele bak extra werk op zijn bord te krijgen moeten er een paar tandjes bij gezet worden. Want de burger wenst wel een prompte bediening. En een beetje ambtenaar werkt zich dan drie slagen in de rondte om dat voor elkaar te krijgen.
  Ik neem aan dat iemand in het bedrijfsleven die extra werk krijgt waar hij niet op zit te wachten even gaat praten met zijn baas wat daar tegenover staat.
  Ik kan dat wel doen, maar dat helpt niet echt.
  Wat ik wel weet dat ik iedere avond knap afgepeigerd ben als ik van mijn werk kom.

  Reactie door Peter — donderdag 30 november 2006 @ 20.37 uur

 66. @64 Wattenstaafie

  Jouw buurvrouw komt in aanmerking voor tegemoetkoming kosten gestegen energiekosten ad 65 euro???
  Mag ik weten welke gemeente zo goed is? Dan ga ik direct mijn gemeente erop aanspreken.
  Ze doen hier niets!!

  Reactie door Gloria — donderdag 30 november 2006 @ 22.18 uur

 67. @5 Pool

  Je reactie stond er weer niet tussen bij mij gisteravond, zoals vaak gebeurt.
  Net gelezen en helemaal prinselijk! ;)
  Zat jij maar in de Tweede Kamer…

  Reactie door Gloria — donderdag 30 november 2006 @ 22.26 uur

 68. @76

  Pfff…stupid me. Voor jou Pool ;)

  Reactie door Gloria — donderdag 30 november 2006 @ 22.27 uur

 69. @68

  SH*T pffff… daar komtie… ;)
  En deze: moet zijn @67 (bij @68) :)

  Reactie door Gloria — donderdag 30 november 2006 @ 22.30 uur

 70. @69

  Waarom werken ze ineens niet meer???
  Ik ga nu alles proberen: :) :D ;) :P :lol:

  Pool, als het allemaal weer mislukt dan bedoel ik dat ik je een gilmlach toewerp.

  Reactie door Gloria — donderdag 30 november 2006 @ 22.33 uur

 71. @70
  Ja hoor gilmlach, ha ha!! Moet natuurlijk zijn glimlach.
  Helaas de smiley’s zijn dus niet meer in werking bij mij.
  So sorry, Pool.
  Blij met de 25 zetels?

  Reactie door Gloria — donderdag 30 november 2006 @ 22.37 uur

 72. @ 5 ha die Maan, je evrgist je echt. Maar dat blijkt al uit je reacties. Een brandweerman thuis met zon en feestdagen. Nou als jij feest vier met kerst en oud en nieuw, dan werken wij. (54 uur per week)

  Reactie door robert rb — donderdag 30 november 2006 @ 22.50 uur

 73. @38 Iew

  Precies!! Hondsdolle politiek !! Je ziet, van deze vrouw moeten we het niet hebben!

  Reactie door Gloria — donderdag 30 november 2006 @ 23.12 uur

 74. @ 71 Gloria

  Zeker ben ik blij met 25 zetels…. maar ik heb nu kriebels in m’n buik van de LINKSE LENTE die nu is aangebroken en de eerste zonnestralen al heeft laten schijnen over dit land, geweldig voor de nieuwe 26000 nederlanders ze hebben het verdiend na alle ontberingen die hun zijn aangedaan door CDA/VVD.

  Lieve Gloria bedankt voor je glimlach, deze doet mij meer goed dan van die in het Louvre.

  Reactie door Pool — vrijdag 1 december 2006 @ 0.17 uur

 75. @66 Gloria

  http://www.alkmaar.nl/gemeente/webcms/site/gemeente/product/sozawe/4510.shtml

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 1 december 2006 @ 0.55 uur

 76. Gloria,
  Je hebt nog niet gereageerd op mijn reactie onder @13.
  Ben jij dan voor een herstel van de koppeling tussen lonen en uitkeringen? En begrijp je dan ook dat bij zo’n koppeling de ambtenarensalarisen gelijke tred houden met de hoogte van de uitkeringen? 5% meer salaris voor ambtenaren betekent dan automatisch ook een verhoging van 5% van bijvoorbeeld een gemiddelde bijstandsuitkering! Ben je het dan met mij eens dat ambtenaren (overwegend links stemmend) die acties terecht voeren, met in het achterhoofd de gedachte dat dit niet alleen voor ambtenaren, maar ook voor diegenen met een uitkering een goede zaak zou zijn? Dan kan je zelf misschien geen acie voeren, maar is het dan juist niet mooi dat die ambtenaren dat (indirect) ook mede voor jou doen?!
  Daar heeft jouw Jezus misschien geen boodschap aan, maar dit is wel de realiteit van alledag en daarmee kun je ook datgene doen, wat Jezus in zijn tijd volgens mij ook gedaan zou hebben.Ook dat is solidariteit..denk er es over na, oke?

  Reactie door ToN — vrijdag 1 december 2006 @ 2.10 uur

 77. @ 76 ToN

  Ik zie het verbamd tussen koppeling van lonen en uitkeringen niet m.b.t. ambtenaar salarissen

  Wat ik wel weet dat die koppeling tussen lonen en uitkeringen heel snel hersteld moet worden willen niet nog een honderdduizenden mensen onder de armoedegrens terecht komen want dit was nog een oude VVD regel het ontkoppelen, dus in naam van de LINKSE LENTE terugdraaien die maatregel en 10% meer verhoging van de uitkeringen

  Reactie door Pool — vrijdag 1 december 2006 @ 9.09 uur

 78. 62 iew.
  Heel interresant wat ambtenaren allemaal kunnen.
  Het is in ieder geval een leuker baantje en beter betaald baantje,dan als loodgieter,lasser,uitzendwerker via een uitzendburo,productiemedewerker.
  Mij gaat het om allemaal die recht hebben op een levensverbetering.
  We hebben het elke keer over loonsverhogingen.
  Zo worden wij te duur.
  Zo trekken wij polen en roemenen aan.
  We moeten de rollen omdraaien.
  Wat maakt ons leven duur.
  Dat moet omlaag voor ons allemaal.
  Dan word het werk ook goedkoper.
  De huren,energie,levensbehoeftes.

  Reactie door sander — vrijdag 1 december 2006 @ 9.24 uur

 79. Ik ben hartstikke blij dat er hier ook mensen reageren met een genuanceerde mening over ambtenaren en ook positieve ervaringen melden. Dank daarvoor !

  En natuurlijk heb ík óók negatieve ervaringen met ambtenaren meegemaakt en ook in onze dienst. Bij verschillende regelgeving denk ik ook vaak: waar is dat nou in hemelsnaam goed voor, zo houden we alleen elkaar bezig. En toch ben je gehouden als uitvoerend ambtenaar om aan die regels te voldoen. Dat is en blijft altijd een spanningsveld: voer je bv. bij een duidelijk onrechtvaardige uitwerking, de regels toch uit, of trek je aan de bel ? Over de IND die 2 Turkse meisjes dreigt uit te zetten denk ik ook, kun je dan in zo’n schrijnend geval niet de regels weigeren uit te voeren of minstens het effect openbaar maken ? Maar je ziet wat er van kan komen: op non-actief gesteld, ontslagen en gebrandmerkt, ook geen prettig vooruitzicht…

  Maar ik heb in de loop van de tijd wel iets bijgeleerd. Als je je zin niet krijgt, dan helpt het afreageren op een uitvoerend ambtenaar nauwelijks of niet. Dan gaan de luiken dicht. Bij ons bellen ook wel eens mensen op die door de telefoon hun frustraties afreageren, die leg je gewoon terzijde.
  Het effectiefste gedrag is nog altijd vriendelijk blijven, maar wel blijven drammen. Altijd “vrolijk en opgewekt”, maar wel 10 keer per dag aan de telefoon hangen: “… ja, daar ben ik weer ! Ik vroeg me af of u al iets meer te weten bent gekomen… etc”. Het werkt natuurlijk niet altijd, maar ik heb zo menigmaal meer en snellere medewerking gekregen dan ik ooit met negatief of scherp, sarcastisch gedrag zou hebben bereikt… Als je zo reageert willen ze gewoon van je af, en bereiken ze dat door je sneller te behandelen. Het is soms erg lastig, en wordt je ook wel eens het bloed onder de nagels vandaan gehaald, maar het werkt vaak wel !

  En tegen mensen die denken dat burocratie alleen in de ambtenarij zit: wat denk je van al die helpdesks bij telecombedrijven, verzekeringsmijen, banken, noem maar op. De ambtenarij heeft allang niet meer het exclusieve genot van alleen burocratisch te zijn…

  Maar nogmaals mijn dank voor de positieve reacties !

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — vrijdag 1 december 2006 @ 9.38 uur

 80. @59 Sander

  Die agenten die nu de gordel belangrijker vinden dan het opnemen van de inbraak, worden daar toe gedwongen. Door die achterlijke prestatiecontracten, afgesloten omdat de baas van de politie geen zeggenschap heeft over de korpsbeheerders, gaat men dus zelf de prioriteiten vaststellen. Het schrijven van een bonnetje kost vijf minuten en de diender wordt de hemel in geprezen, terwijl het opnemen van een aangifte met de nodige nazorg zoals het hoort, een uurtje kost. Terwijl deze diender daar voor op zijn donder krijgt. Hij had immers in die tijd zeker een stuk of tien bonnen kunnen uitschrijven.

  Dat zijn gewoon politieke keuze’s vanuit het verleden, waardoor dit soort toestanden zijn ontstaan.
  Overigens heeft Remkes als minderheidskabinet er ook nog even doorgejast dat er 4000 agenten jaarlijks geworven worden. Dan mag er wel wat aan de salarissen gedaan worden, want wie is er zo gek om voor 1400 euro netto zich in dit risicovolle beroep te storten.
  Nu geldt deze demonstratie niet voor de sector politie, omdat die dankzij de vakbonden een looptijd hebben tot en met 31 december 2007. Overigens zonder noemenswaardige loonsverhogingen. Waar de burgers op dit moment al weer 2.5% loonruimte eisen voor 2007, zit de politieagent met een loonstijging van 1%. Hoezo corruptie in de hand werken. Maar daar heeft de minister geen oren naar.
  Maar goed, genoeg hierover. Mocht het met de SP in de regering maar iets ruimer worden met de looneisen. Overigens hoeven dat er geen 5% te zijn, maar gewoon 2.5% per jaar is redelijk.

  Reactie door Marcel — vrijdag 1 december 2006 @ 9.40 uur

 81. @19 Gloria,

  PGB is geen vetpot, tijdens mijn revalidatie heb ik het ook ff gehad.Het grootste minpunt ervan is dat je als aanvrager ervan door de belastingdienst als zelfstandig ondernemer word geclasseerd.
  En dat kost veel geld. Je krijgt dus geld om je “werknemer” te betalen maar daar komt nog extra belastingheffing overheen.

  Mijn kinderen waren toen 11 en 9 jaar dus die mochten niet werken ( al hielpen ze wel mee).
  Er zitten gewoon veel nadelen aan PGB althans dat is mijn ervaring.

  Ambtenaar, bureaucratie…..
  Het is weer bijna tijd om het belastingformulier in te vullen… ik heb alleen de teruggave van dit jaar nog niet mogen ontvangen en als je belt “we zijn ermee bezig mevrouw”.

  Khad gehoopt het iig voor sinterklaas het terug te hebben maar dat zal wel niet lukken. Geen cadeau voor mn kids niet eens een kleintje.

  Reactie door Lisette — vrijdag 1 december 2006 @ 11.05 uur

 82. @78 sander
  ik had het over de ambtenaar en wat hij tegenwoordig MOET.
  en waarom mensen nog steeds zo over ambtenaren praten,terwijl dit allang niet meer zo is.
  ik heb niets gezegd over loonsverhoging,daar ging mijn geplaatste bericht niet over.
  en zo leuk is het echt niet hoor om ambtenaar te zijn,en dat het iets meer betaald dan een loodgieter… misschien wel ja.
  ik ken ook erg goede loodgieters die behoorlijk goed verdienen,maar die leveren ook kwaliteit en verstaan hun vak.
  om maar even een voorbeeld te scheppen.

  verder ben ik het voor een deel wel met u eens wat aangaat de kostenverlaging,maar als dat dus niet gebeurt dan hoort er voor iedereen koopkrachtverbetering te zijn. [loonsverhoging] en inderdaad voor de minima eerst,zeker als het goed gaat met een land.

  maar stel nou eens dat een oostblokker hier komt werken voor een hollands loon,ipv de uitbuiterij die nu plaatsvind,dan denk ik dat dat een veel meer aantrekkende werking zal hebben.
  het is eigenlijk zaak dat dat europees gezien overal hetzelfde zou moeten zijn “die lonen” voordat het verstandig is om de grenzen hier voor te openen.

  want als ik bv nu in polen ga werken en een pools loon krijg…
  dan kan ik hier er niet van leven.

  het is naar mijn idee dan ook een plannetje geweest om de werkevers van dienst te zijn om lekker goedkoop personeel in dienst te kunnen nemen,het welbekende spekken van het bedrijfsleven.

  daar is namelijk die achterlijke marktwerking voor bedacht.
  ook in de zorg!
  want straks kunnen oost eu burgers de huishoudelijke taken van de verpleegkundigen voor een schamel loon gaan overnemen,dat heet bij het CDA efficiency.
  dan krijg je meer handen aan het bed,want dan kunnen de echte verpleegkundigen hun werk doen…

  ipv te investeren want dat kost geld en dat is nu precies wat ze niet willen.
  en niemand die ook maar ergens iets van terug ziet want dat verdwijnt in de vorm van dikke bonussen voor het management en graaiers in hun zakken.
  of een clubje aandeelhouders.

  maar als men nu deze mensen volgens onze CAO’s moeten aannemen dan zijn ze veel te duur en blijven ze weg, omdat een werkgever ze dan niet aan neemt.

  al die management lagen en marktwerking is funest voor ons land.

  Reactie door iew — vrijdag 1 december 2006 @ 14.44 uur

 83. @76 ToN

  Bij @20 gaf ik in mijn reactie aan dat ik het iedereen gun om op te komen voor zichzelf als de verdiensten te weinig zijn.
  Ik weet dat jij hart hebt als ambtenaar voor mensen die het moeilijk hebben.
  Zelf heb ik niet veel op met ambtenaren. Het ambt bestaat uit het uitvoeren van de regels die opgelegd zijn door het kabinet. In de afgelopen jaren heb ik geen stakingen van ambtenaren gezien die het niet meer namen dat mensen worden uitgezet, uitkeringsgerechtigden verdrinken etc.etc.
  Ik vind ambtenaren eigenlijk meeheulers met ieder beleid en daar moet je een mentaliteit voor hebben. Ik heb meegemaakt dat ik echt geen kerstfeest kon vieren en was in gesprek met een ambtenaar hierover. Ik had dringend hulp nodig. Maar nee: regel is regel! Het was 24 december vlak voor sluiting. Ik wankelde wanhopig naar mijn fiets en ik werd gepasseerd door deze ambtenaar met een kerstpakket onder zijn arm die hij in de achterbak van zijn auto zette. Hij scheurde weg om met zijn familie kerstfeest te vieren… je moet het maar kunnen, ambtenaar zijn.
  Mijn Jezus? Ja, die weet er alles van…

  Reactie door Gloria — vrijdag 1 december 2006 @ 16.19 uur

 84. @83 PS

  Wat dacht je van de ‘ambtenaren’ die in dienst zijn van de Overheid om mensen uit hun huis te slepen, zakken over hun hoofd te doen en de grens over te trappen?
  Wat dacht je van de ‘ambtenaren’ die in dienst zijn om de huizen van mensen leeg te halen die echt hun rekeningen niet meer kunnen betalen?
  Wat dacht je van de ‘ambtenaren’ die de cellen moeten bewaken van mensen die niets gedaan hebben, dan alleen een veiliger plekje te zoeken op Aarde?
  En wat dacht je van de ‘ambtenaar’ die tegen de alleenstaande moeder zegt: opbergen die handel, naar de ‘arbeids’markt en anders geen eten?
  Weet je, als ik zo’n ‘ambtenaar’ was, nam ik ontslag!
  Liever arm, dan mijn ziel verkopen tegen iedere prijs.

  De Overheid werkt altijd voor de regering en de laatste jaren was dit in de meeste gevallen: tegen de burger.

  Maar om niet te generaliseren: de goede daar gelaten.

  Reactie door Gloria — vrijdag 1 december 2006 @ 17.01 uur

 85. @83 Gloria
  het is natuurlijk niet goed te praten,maar het geweld tegen ambtenaren op bv sociale zaken is dus wel de schuld van de overheid,als een ambtenaar zich niet aan die regels houd dan doet hij volgens zijn werkgever z’n werk niet goed en kan er dus ontslag volgen.

  ik merkte eerder al op dat ambtenaar zijn helemaal niet zo’n leuk baantje is als sommige hier denken/schetsen.

  maar er zijn wel degenlijk ambtenaren die protesteren en soepel met regels omgaan,het zijn er alleen veel te weinig.
  de regering is verantwoordelijk voor het leed en pakket aan regels die de ambtenaren moeten hanteren.

  ik ben wel met u eens dat ambtenaren wel eens wat meer vaker en harder mogen protesteren,dan er is gedaan,en dan vooral collectief.
  ik kom ook vaak goede tegen,maar wat moeten die als persoon dan doen?
  moeten die dan zover gaan met het nemen van die risico’s als persoon, en hun baan kwijtraken?

  wie weet komt er wel weer een hufter voor terug in de plaats,en voordat de nieuwe is ingewerkt schiet het voor de mensen waar die ambtenaar [die wel z'n best deed] helemaal niet meer op…

  de kabinetten Balkenende zijn verantwoordelijk en de schuldigen aan de ontstane problemen,en het onmogenlijk maken voor ambtenaren om mensen snel en goed te kunnen helpen.

  dan nog een ander punt,hoe zit dat met die kinderen die in armoede opgroeien,wat moet een ouder doen?
  tegen zijn kind liegen? over waarom pappa en/of mamma geen kadootjes kunnen kopen?
  of verteld men het eerlijk en kweekt men al een soort antipathie tegenover de overheid op jonge leeftijd van deze kinderen?

  en als het gaat om kinderen die nog steevast in sinterklaas geloven?
  hoe leg je uit dat de Sint hun heeft overgeslagen en waarom?

  hoe kan dat nu pappa,je moet iedere keer weg om werk te zoeken,waarom krijg je geen werk…
  hoe komt het dat wij niet genoeg centjes hebben?
  waarom mag ik niet op sport? waarom kan dat niet?

  alweer pannekoeken…..?!
  wat is het koud in huis….

  maar we moeten allemaal fatsoenlijk blijven,want normen en waarden….

  het gezin is de hoeksteen van de maatschappij….

  eigen verantwoordelijkheid….

  STORT IN MEKAAR JPB!

  Reactie door iew — vrijdag 1 december 2006 @ 17.13 uur

 86. 85.iew

  Begrijp je boosheid en machteloosheid volkomen, iew. ..en zo zijn er duizenden in het Rijke Nederland..die met dezelfde vragen zitten, veroorzaakt door ‘n stelletje volksverlakkers die naar de pijpen van de hebzuchtigen dansen.

  Reactie door frans — vrijdag 1 december 2006 @ 21.30 uur

 87. Politie is ook een ambtenaar slaan net zo makkelijk een groep mensen die demonstreren voor beter loon of ander sociale verbeteringen voor rot in elkaar het is alleen wachten op de opdracht.
  Het zijn de soldaten van de overheid bevel is bevel wat voor functie ze ook hebben als ambtenaar en wat voor opdracht ze ook krijgen.
  Het grootste deel van de ambtenaren zijn potentiële NSB’ers.
  Maar goed ze hoeven van mij geen honger te lijden.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 1 december 2006 @ 22.01 uur

 88. @ 85 iew

  Laat je niet kisten door dit kabinet, ik heb lekker praten maar ik kan me heel goed in jou situatie inleven en vooral om deze tijd van het jaar.

  Kom op jong, als alles zo blijft gaan zoals het is gepland hopen we dat jij en je dochter en vele anderen binnenkort in een betere financiele positie verkeren.

  Reactie door Pool — zaterdag 2 december 2006 @ 1.53 uur

 89. Een prachtige datum die 24e december.

  Reactie door bijdehandje — zaterdag 2 december 2006 @ 10.57 uur

 90. @89 Bijdehandje, als onze stemmen dan voor
  het Kabinet geen waarde hebben, kan ik nog
  maar één duidelijke demonstratie bedenken.
  In heel Nederland zijn, zeker op al die
  hoogbouwflats allemaal verlichte Kerstbomen
  te zien, je kunt ze vaak tellen in tiental-
  len tegelijk, ook in de straten, de gordij-
  nen open, en ook de verlichting voor de ra-
  men. DIT KABINET doet het licht wat wij moe-
  ten kunnen zien of verspreiden TOTAAL UIT-
  gaan en heb ik dus maar één voorstel:

  op Kerstavond en 1e Kerstdag, ‘s avonds
  van 21.00-21.30 uur, slechts kaarsjes of
  waxinelichtjes te branden, maar de electra
  van de Kerstboomverlichting UIT te DOEN !

  Immers dit Kabinet, ontsteekt niet in licht,
  vuur en vlam voor de medemens, nee dit
  Kabinet voert een zeer verduisterd beleid.
  Dit Kabinet laat de mensen in het donker
  ontredderd achter, jaar in, jaar uit!

  Macabere uitstraling zou dat landelijk kun-
  nen hebben, maar dan weet iedereen hoe het
  voélt!

  Reactie door Madelief — zaterdag 2 december 2006 @ 15.06 uur

 91. @90 Madelief,

  Het lijkt mij beter dit te doen van 17.00 tot 22.00 uur.
  Scheelt veel stroom, komt de gezelligheid tegemoet en een waxinelichtje brandt toch gemiddeld 4 uur dacht ik zo.
  Dit idee omdat waarschijnlijk niet elke gemeente verschil heeft tussen dag en nachtstroom.
  Dan gezellig naar de nachtmis en daarna naar bed, hoef je de verwarming ook niet meer te stoken die avond.
  Wat is de 24e december toch een prachtige sfeervolle dag.
  Ik geniet er nu al van :)

  Reactie door bijdehandje — zondag 3 december 2006 @ 16.45 uur

 92. @ 90 Madelief

  Als onze stemmen dan voor
  dit ex-kabinet geen waarde hebben dan ga ik op Kerstavond en 1e Kerstdag, ’s avonds
  van 21.00-21.30 uur, slechts kaarsjes of
  waxinelichtjes te branden.
  Ik hoop dat dan vele mensen op deze weblog hier ook gehoor aan willen geven.

  Reactie door Pool — zondag 3 december 2006 @ 16.51 uur

 93. @92 Ja Pool, als de ‘kleintjes’al naar bed
  zijn, die wil ik liever niet belasten, maar
  dit leek me de enige mogelijkheid waartoe
  geen vergunning behoeft te worden gevraagd,
  zoals bij een demonstratie dient te worden
  aangekondigd, dus houd ik het bij mijn (90)
  voorstel om op Kerstavond en 2e Kerstdag,
  de feestverlichting in de woonkamers, die
  duidelijk waarneembaar is, slechts een half
  uur uit te doen van 21.00-21.30 uur, als
  zijnde een burgerinitiatief dat grootschalig
  meer impact zou kunnen hebben dan het nu
  kleinschalig lijkt. Voor een goed begrip dan
  toch nog dit, dat dit juist niet moet in het
  bedrijfsleven of zorginstellingen etc.
  Hier geldt uiteraard alleen het eigen initia
  tief van de burger zélf en diens eigen ver-
  antwoordelijkheid om althans een ‘teken’ te
  géven en iedereen kan er aan meedoen en geen
  mens die er door weer en wind voor zijn huis
  moet verlaten, midden in de winternacht!

  Reactie door Madelief — maandag 4 december 2006 @ 2.43 uur

 94. Ging de hemel open,
  die ons heil en zegen bracht
  antwoord op ons hopen.

  Sorry Madelief, is nog blijven hangen van vroeger, maar ik hoop dat de SP die hemel nu vertegenwoordigd.

  Reactie door bijdehandje — maandag 4 december 2006 @ 10.15 uur

 95. ik vind het wel een goede website ik ben blij dat je daar door rijker wordt!!!!
  maar dat is wel niet leuk als je altijd moet betalen ik heb al veel geld maar als ik nog bij krijg dan wordt ik miljonijr en als je dat zou doen dan ou ik een gat in het dak springen

  Reactie door lorenzo — woensdag 14 februari 2007 @ 16.42 uur