Irak-adviesgroep is het eens

De Amerikaanse Irak-adviesgroep is het eens geworden over een nieuw beleid voor Irak. Een van de aanbevelingen is een gefaseerde terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak.

Ook vindt de studiegroep dat president Bush moet praten met Iran en Syrië. Deze Iraakse buurlanden zouden in staat zijn de strijdende groepen in Irak in te tomen. Het rapport van de groep, waar zowel Republikeinen als Democraten in zitten, verschijnt volgende week. (NOS)

De vraag is wat Bush met het advies gaat doen. Nu de Democraten in beide huizen een meerderheid hebben behaald, zal het lastig worden om dit te negeren. Vandaag sprak hij nog duidelijke taal.

The president also said people should discount suggestions that the U.S. is planning a “graceful exit” from Iraq, and that American troops will stay there “until the job is complete.’ (USA today)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 30 november 2006 :: 12.34 uur

58 Comments

58 reacties

 1. De enige adviezen waar Bush zich iets van aantrekt zijn die van het Project for thr New American Century..

  Reactie door Gerrit Holl — donderdag 30 november 2006 @ 13.17 uur

 2. zo en nu Afghanistan nog,we moeten nu stoppen en onze troepen uit deze oorlogen terughalen.
  het zijn immers geen vredesmissies…
  nooit geweest en nu al helemaal niet meer.

  Reactie door iew — donderdag 30 november 2006 @ 13.24 uur

 3. Het wordt dus een “disgraceful exit from Irak”, en “the job is sowieso complete”; het land is hopeloos verdeeld en geen gevaar meer voor ‘jeweetwelwie’, de schatten en olie zijn gestolen…well done!

  En helaas geen ‘gefaseerde’ berechting van de Westerse oorlogsmisdadigers en mensenrechtenschenders, die in Irak hebben huisgehouden, uiteraard.

  Reactie door Pietje af — donderdag 30 november 2006 @ 13.27 uur

 4. Uiteraard moeten de Amerikaanse troepen zich gefaseerd terugtrekken uit Irak.
  Uiteraard moeten besprekingen worden gevoerd met Syrië en Iran. (Ook al vindt ReneR het uit den boze dat ik Syrië in dit verband heb durven noemen :)).

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 30 november 2006 @ 13.30 uur

 5. Nu moet alleen nog onze eigen Premier nog verantwoording afleggen over z’n “Politieke Steun” aan die illegale rotoorlog!
  Liefs vóórdat hij weer voor 4 jaar op dat krukje gaat zitten.

  Reactie door wie weet 't — donderdag 30 november 2006 @ 13.35 uur

 6. @ Wie weet ‘t (5):

  Dit moet een EIS zijn en blijven van o.a. de SP!

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 30 november 2006 @ 13.49 uur

 7. 5 wie weet het.
  Die beerput mag zeker open worden gemaakt.
  Het afghanistan beerput er ook nog bij.
  waarom mogen wij die zogenaamde staatstgeheimen niet weten.

  Dat Nederland belangen heeft gekregen in die landen.
  Of dat er contracten voor gekomen zijn.
  In ieder geval zijn ze over lijken gegaan om dat doel te bereiken.
  Alsof het nou beter is geworden in Irak.

  Reactie door sander — donderdag 30 november 2006 @ 13.58 uur

 8. Graceful exit? Wat is er graceful aan, verwoesten en verscheuren van een land? Wat is er greacful aan bijna 1000000 dood in drie jaar in en buiten Abu Garib door doorlopende martelingen.

  WISTEN Jullie dat de Amerikanen zijn nog steeds bezig met verkrachtingen, martelingen en massa moord op onschuldige kinderen, vrouwen en mannen in Irak. Zij plegen de misdaad en vervolgens dumpen ze de dode lichamen op straten van Bagdad. Op deze manier hebben ze Abu-Garib niet eens nodig. Vervolgens leggen ze de verantwoordelijkheid bij de opstandelingen neer. Niemand controleer of dat daadwerkelijk zo is. De media en de wereld kijken gemakzuchtig weg, terwijl Amerikanen en Britten blijven massa moord plegen. Waar zijn de “ vrije” Media? Waar zijn de normen en waarden? Waar zijn de ethiek? Waar zijn de internationale “ gemeenschap?” ? Niks is veranderd in deze wereld behalve de beestachtige oorloogmisdadigers. De gezichten zijn veranderd maar de daden zijn hetzelfde gebleven. De huidige daders staan net zoals vroeger boven de recht.

  Ik hoop dat het nieuwe kabinet en nieuwe Nederlandse parlement de doorlopende massamoord door Amerikaans en Britse troepen duidelijk op de wereld agenda zet en de oorlogsmisdaden van onze onheilige bondgenoten goed te gaan onderzoeken en veroordelen.

  Over de opstandelingen gesproken. De term opstandeling is te belachelijk voor woorden. Irak is een bezet land. Amerikanen waren niet uitgenodigd in Irak. Irak was aangevallen door Amerikanen. Dat de situatie in Irak slecht was is iedereen met elkaar eens. Maar dat was een zaak voor Irakezen zelf om te sorteren. Ze hadden niet gevraagd om de huidige ellende. Meneer normen en waardeloze Balkenende en zijn ploeg(schothonden van Bush) dienen zich te schamen voor hun onheilige partnerschap.

  Amerikanen plegen massamoord in Irak op dagelijkse basis terwijl de rest van de wereld bezig is met eigen zakken, slaapt of kijkt weg.

  Reactie door khosrow — donderdag 30 november 2006 @ 14.01 uur

 9. die afghanistan beerput bedoel ik die oliepijplijn die gebouwd word of is.
  Het stilzwijgen van dat soort bedrijven als Unacol en Hamid Karzai.
  een vette vriendjespolitiek daar.
  Ook die heroinehandel eens napluizen en wat er tot nu toe aan gedaan is om die papavervelden op te ruimen.

  Maffia is het wat daar handeld in de gouden triangle en ze snoepen allemaal mee.
  Wat anders heeft afghanistan te bieden.

  Reactie door sander — donderdag 30 november 2006 @ 14.04 uur

 10. Een “graceful exit”?
  Ik denk het niet.
  Staart tussen de benen!
  Het optreden van Bush en zijn kliek verdient ook niet beter, na zoveel blunders!
  Om een oorlog te beginnen, zonder na te denken over de gevolgen, is alleen al een oorlogs misdaad.
  Hoe gaat dit de geschiedenis in?
  Helemaal niet elegant!
  “Bewilderd naive”.

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 30 november 2006 @ 14.11 uur

 11. “Meer dan 10 miljoen burgers hadden zich ingeschreven om te stemmen in de presidentiële verkiezingen van afgelopen oktober, in Irak. Een prachtig voorbeeld van de bewustwording van democratie. Ondanks aanhoudende gewelddadigheden heeft Irak nu een ‘sterke’ premier, een nationale raad en de nationale verkiezingen zijn voor deze maand (januari 2005) gepland. De VS staat als natie naast de mensen van Afghanistan en Irak want wanneer de VS haar woord geeft, dan moet de VS haar woord houden.

  Jonge mannen zullen horen dat de boodschap van nationale progressie en waardigheid binnen de kaders van vrijheid liggen en niet in die van tirannie en terreur. Zogenaamde “reformers” en politiek gevangenen en allerlei andere verbannen mensen zullen horen dat hun droom van vrijheid niet voor altijd een droom zal blijven. En zoals vrijheid zich ontwikkelt, van hart tot hart en van natie tot natie, zal de VS steeds veiliger zijn en zal de wereld steeds vrediger worden” – President George Bush jr. in een speech tijdens de Republikeinse Conventie.

  De VS heeft geen enkele controle over ook maar 1 lapje grond in Afghanistan, afgezien van de hoofdstad. Ondertussen is zelfs Kabul in twijfel te trekken wat betreft de controle over de stad, gezien de stijging in bombardementen en gewelddadigheden op en naar Amerikaanse doelen. Ondanks de misleidende “palavering” van president Bush op de Republikeinse Conventie, heeft de VS geen enkele redelijke verwachting om te slagen in Afghanistan. Het land is om Kabul heen in handen van stammenleiders, de toewijding van de Amerikaanse troepen en hun voorraden is niet toereikend en de façade van een Amerikaanse Stooge, Hamid Karzai, moet worden overschaduwd door een entourage van 400 huurlingen, alleen maar om hem in het rijk der levenden te houden. Karzai’s teneur als “King of Afghanistan” zal nog niet eens 24 uur nadat de VS eindelijk opruimt en vertrekt, standhouden.

  Het gegeven dat de missie in Afghanistan een succes is, is de zoveelste charade die in leven wordt gehouden door de gereguleerde media. De feiten liggen in principe voor het oprapen om tot deze conclusie te komen. In plaats daarvan, is het Amerikaanse publiek content met de informatie die door het Witte Huis als suikerspin wordt gevoerd.

  De werkelijke situatie in Afghanistan verschilt dan ook dramatisch van de situatie die de ‘PR-tovenaars’ van het Witte Huis bieden.

  William Thomas spijkerde deze waarheid dan ook in een artikel in 2003, “Why Afghanistan was Invaded”: “De Kaspische Zee bassins met 200 biljoen barrels met ongetapt ‘zwart goud’ schijnen Washington een strategische ‘tegenbalans’ te kunnen bieden tegen de immense oliereserves van Saoedi-Arabië ” (Degenen die de oorlog in Afghanistan hebben bestudeerd zullen waarschijnlijk hebben opgemerkt dat George Bush orders heeft getekend om het land binnen te vallen, nog voor 9-11″.) Thomas vervolgt met een ‘openbaring’ die onherroepelijk uit de gangbare Amerikaanse kranten wordt geweerd:

  “Na de oorlogsmisdaden die niet alleen de slachting van duizenden ongewapende gevangenen inhoudt, maar ook de clusterbombardementen en aanvallen met radioactieve kruisraketten op duizenden weerloze burgers, was de terugkeer naar heerschappij van de roofzuchtige stammenleiders een verergering van het bewind dat de bevolking onder de Taliban leed waarbij er bewust langs dit gegeven werd gekeken door de Amerikaanse bezetters omdat deze te druk bezig waren de olievoorraden en –bronnen in kaart te brengen. En raad eens? Deze nieuwe aan te boren bronnen gaven aanleiding om de Kaspische Zee te doen krimpen van een olierijke zee tot een bescheiden plas water met de overblijfselen van maar 10 tot 20 biljoen barrels van kwalitatief slechte crude.”

  Oeps! Geen olie: weer een miscalculatie. Dit verklaart waarom de inzet van de VS een grap is en waarom er geen echte moeite is gedaan om het land buiten de hoofdstad veilig te stellen. Het verklaart ook meteen waarom Irak niet lang daarna op de radar verscheen.

  Ik moet u daarbij ook melden dat de bezorgdheid en wanhoop van de jacht op nieuwe olievoorraden, ingezet door de VS, geen klein aspect is. Industriële gegevens vertellen dat 2004 misschien wel een ongeëvenaard piekjaar zal zijn voor de olieproductie, met de achterliggende gedachte dat hele economieën op korte termijn steeds gevoeliger zullen worden voor veranderingen in prijs en verkrijgbaarheid. Dit wordt gemotiveerd door het feit dat vele rapporten spreken van een ‘binnenkort’ te realiseren uitputting van de belangrijkste oliebronnen in Saoedi-Arabië. ‘Cheney & Co’ hebben besloten dat er maar 1 manier is om dit probleem hoofd te bieden: ren vooruit en neem de olievoorraden van de hele wereld gevangen, desnoods met geweld. De resultaten spreken voor zich.

  CIA en de ‘US Banking Establishment’ betrokken bij handel in drugs?

  De productie van Afghaanse opium heeft ongekende hoogten bereikt. Ook al had de Taliban virtueel de productie zo goed als afgeschaft, het land is nu alweer verantwoordelijk voor 2/3 van de wereldproductie van heroïne. Hoe moeilijk het ook is om te geloven, er is genoeg aanwezig om aan te nemen dat de VS (via de CIA) direct betrokken is bij drugsverkeer.

  Vóór 1980 produceerde Afghanistan 0% van de wereldvoorraden van opium. Maar toen kwam de CIA het land binnen en vanaf 1986 waren ze voor 40% verantwoordelijk voor de productie van heroïne, op mondiale schaal. Tot en met 1999 exporteerde Afghanistan 3.200 TON heroïne per jaar – bijna 80% van het totale marktaanbod. En toen gebeurde er iets onverwachts. De Taliban kwam aan de macht en in 2000 vernietigden zij bijna alle Afghaanse opiumvelden. De productie liep terug van meer dan 3.000 ton tot ‘slechts’ 185 ton, een reductie van 94%! Deze enorme terugval in inkomsten deelde niet alleen een klap uit aan de zogenaamde “Black Budget Projects” van de CIA, maar ook aan de ‘free-flow’ van witgewassen gelden in en uit de bekende Controller’s banken. Tot aan februari 2000 was Afghanistan de grootste producent van heroïne en opium, met een wereldmarktaandeel van 70%! Deze opium, voornamelijk geconsumeerd in West-Europa en de VS en gesmokkeld via de Balkan, was een directe bron van ‘cash deposito’ in de westerse financiële instituties en markten. De acties van de Taliban, de vernietiging van de opiumvelden en voorraden, pijnigden de invloedrijke militaire junta in Pakistan door ze af te snijden van hun primaire bron van inkomsten uit het buitenland. Deze junta maakte van Osama bin Laden en de Taliban meteen een ‘vervangbaar’ strijdmiddel in de ogen van de Pakistaanse regering. De vernietiging van de opiumvelden zorgde ook voor een stop van de witwasserij van biljoenen dollars in westerse banken en Russische financiële instituties die aan de junta verbonden waren.

  Vóór de aanvallen op het WTC plaatsten de VS, het IMF, Le Monde en het Senaat van de VS de ‘cashflow’ uit drugshandel in Wall Street en de banken in de VS, waar het ging om bedragen van $250-$300 biljoen per jaar. In die context, laat de geschiedenis van Osama bin Laden zien dat hij als Amerika’s bruikbare “terrorist-du-jour”, in principe niet zo verbaasd benaderd hoeft te worden voor de lijn tussen de familie Bush en de handel in drugs, waarbij de Bush-clan steeds het steunen van conflicten in stand hield zodat deze drugshandel fondsen verwierf voor het behartigen van militaire en economische belangen, over de rug van Osama bin Laden en de Taliban heen.

  “THE TALIBANS DESTRUCTION OF THAT (OPIUM) CROP WAS APPARENTLY THE SINGLE MOST IMPORTANT ACT OF ECONOMIC WARFARE AGAINST U.S. ECONOMIC INTERESTS THAT THE TALIBAN HAD EVER COMMITTED” – Michael Thomas in de New York Times in augustus 2000

  Bovenstaande statement nodigde de oorlog uit, die kort daarop ook daadwerkelijk volgde. De feiten die de betrokkenheid van de CIA aangeven zijn goed gedocumenteerd tot nu toe. Het lijkt ook wel ‘redelijk’ genoeg om aan te nemen dat deze mate van ‘economische activiteiten’ niet kon worden gewaarborgd zonder de participatie van de VS, als politieagent.

  Waarbij ook gezegd mag worden dat de betrokkenheid bij drugshandel van vele banken wereldwijd een parasiterende waarheid is in plaats van een anekdote, zoals velen willen doen geloven. We moeten ons ook niet laten verrassen als blijkt dat de nieuwste beste vriend van de VS, Pakistan, betrokken zal blijken bij deze nieuwe vorm van bedrijving van economie. Voordat de Taliban aan de macht kwam, was een reusachtige 60% van de Pakistaanse GDP een ruwe schatting van hoeveel inkomsten werden verwekt uit o.a. drugshandel, waarbij het een factor werd die de Pakistaanse samenleving in ieder aspect penetreerde. Het ISI, de Pakistaanse equivalent van de CIA, zou de vragen omtrent hun betrokkenheid maar al te graag uit de weg gaan.

  Wat zo opvallend is aan de beschuldigingen van betrokkenheid bij internationale drugshandel van de VS, zijn de vragen die spontaan opkomen wanneer men denkt aan de belangen van het ‘banking establishment’, dat de oorlog in Afghanistan nadrukkelijk veroordeelde in de media. Voorzitters van raden van bestuur zijn dan ook nadrukkelijk in de media geweest om niet alleen de financiële gevolgen van de oorlog te weergeven maar ook om hun oordeel over de invasie in Afghanistan uit te spreken. Tot nu toe, hebben vele critici deze beschuldigingen alleen geuit in de richting van de grote energieconcerns in de VS. Nu blijkt er een grote hoeveelheid van belangen in het slagen van de missie in Afghanistan aanwezig te zijn in ook andere takken van sport (energiemarkt, financiële ondernemingen, Wall Street en producenten van wapens), die hebben geholpen aan het aansturen op oorlog.

  Met deze financiële giganten aan boord, is er geen reden om verbaasd te reageren op de hoeveelheid geproduceerde vooroorlogse hysterie die werd geuit op alle voorpagina’s en spraakmakende televisieprogramma’s over het hele land. Dit zou tevens een idee geven van hoe bijna onontkoombaar de opgave is voor ons allemaal; de VS bevrijden van dit imperialistisch gedachtegoed dat zich steeds weer uit in oorlogen. In principe is iedere institutie in het alledaags decadente leven in de VS (inclusief “the Congress”) verbonden aan deze nieuwe kruistocht. Het illustreert de zwaartekracht en het magnetisch veld van en om de “Irak-Afghanistan”-campagnes. De voornaamste spelers in dit spel van globale oorlog geloven oprecht dat de toekomst van de VS afhangt van de successen van deze kruistocht en zullen alle middelen aangrijpen om hun doelstellingen te behalen en deze missie te laten slagen (zoals de Abu Ghraib-excessen duidelijk hebben gemaakt).

  Alles van de solventie van de dollar, tot onze economische fortuinen voor de komende decennia, tot aan onze betrouwbare energiebronnen, tot aan onze onbetwiste militaire dominantie, tot aan onze vaste voet in ’s werelds meest vitale economische regionen (Azïe) zijn allemaal vergokt middels de huidige oorlogen. Simpeler gezegd, ze hebben alles op rood gezet en zullen tot aan het bittere einde vechten om hun materialistische wereld te redden van gelijke verdeling van rijkdommen. Het zal een monumentale opgave zijn om deze trein te doen stoppen. De onverwachte gebreken aan vitale energiebronnen (olie) impliceert dat we waarschijnlijk kijken naar de finale status van Afghanistan: een gefractioneerd land, verdeeld in regio’s die elk onder het bestuur staan van feodale systemen (geregeerd door stammenleiders) om zo de faciliteiten voor de ooit “ontluikende” drugshandel te waarborgen.. Zoals we kunnen zien, geeft het verkeer van narcotica cruciale fondsen en liquide middelen aan de Amerikaanse financiële markten en banken. Naast de “verheven retoriek” van de “Prevaricator” Bush, is Afghanistan veroordeeld tot een toekomst van oneindig geweld, genegeerd door de ‘machtige’ kiesdistricten in de VS. Het is van belang dat we zoveel mogelijk licht blijven schijnen op de instituties in onze samenlevingen die agressie onderschrijven en vereeuwigen om zodoende hun economische dominantie, gestoeld op een frauduleus systeem, in stand te kunnen houden. Of anders, wacht tot uw kinderen met naalden in hun armen thuis komen, omdat u toeziet hoe George Bush & Co als uw ‘smackpushers’ optreden.

  Reactie door sander — donderdag 30 november 2006 @ 14.36 uur

 12. Geen last van kramp in je vingers Sander?

  Geintje, een mooi verhaal

  Reactie door carla — donderdag 30 november 2006 @ 15.17 uur

 13. 5. Dat gaat Balkenende echt niet doen.

  I.t.t de rest van de wereld staat hij nog steeds achter deze oorlog.

  Ik denk dat hij elke nacht nog over zijn 4 centimeter wrijft bij de gedachte aan Bush die hem een schouderklopje geeft.

  Reactie door kaatje — donderdag 30 november 2006 @ 15.19 uur

 14. Sander, goed verhaal. Vraagje, denk je dat het mogelijk zou zijn dat Chavez expres door Amerika aan de macht is geholpen zodat hij Amerika zoveel mogelijk kan uitdagen en Amerika weer een prachtig excuus heeft een rechtse dictator in Venezuela te installeren om de olie te pikken?
  Of is dit iets te veel complotdenken?

  Reactie door kaatje — donderdag 30 november 2006 @ 15.27 uur

 15. @11, Sander, Onegloofelijk goede vertaling van onze huidige wereld.

  Daarom denk ik dat een basis burgerplicht is om de overheidsintanties en organisaties, ministeries voortdurend te moeten toetsen en licht te doen schijnen over hun doen en handelen.

  Reactie door walking bull — donderdag 30 november 2006 @ 15.36 uur

 16. 14 kaatje.
  ik weet niet zoveel over die chavez,dan dat hij ook een rijke patser is die tegen mr Bush is en wel een voordeel zou kunnen halen uit conflicten.
  Ik denk dat wanneer er een conflict is ook de olieprijzen de lucht in schieten.
  Wie verdiend er uiteindelijk aan conflicten.
  Het was toch ook niet gek toen mr Bush aan de macht kwam ook de olieprijzen stegen.
  Zij hebben belangen daarin en zullen ook gezeteld zijn na hun carriere.
  Alleen jammer dat de geschiedenissen van deze figuren nooit zijn belicht.

  Reactie door sander — donderdag 30 november 2006 @ 15.49 uur

 17. @ Kaatje (13):

  Citaat: “…..zijn 4 centimeter…..”.
  Heb je contacten met de AIVD, dat je dit zo precies weet? :)

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 30 november 2006 @ 15.51 uur

 18. 17. Dat soort mannetjes die een blosje op hun wangen krijgen als ze hun idool ontmoeten, hebben meestal een gebrek aan zelfvertrouwen.
  Tja en het gebrek aan zelfvertrouwen moet toch ergens vandaan komen :-)

  Reactie door kaatje — donderdag 30 november 2006 @ 15.57 uur

 19. Sadam lapte zijn laars aan de resolutie’s meedere keren gewaarschuwd. Of er nu geen of wel massavernietigings wapens had. In ieder geval heeft hij ze wel gehad gezien de gifgas aanval op de Koerden in het verleden.
  Op zich was ik tegen de oorlog vanwege het wespennest waar je je in zou steken en omdat er nog geen volledige volmacht was van de VN.
  En de beweegredenen Olie of terrorisme ook niet duidelijk was.
  Maar om nu te zeggen dat Sadam nu zo’n een leuk alternatief was. Ze hadden hem bij de eerste oorlog al moeten wippen. Echter toen gaf de VN hier geen volmacht toe. Foutje van de VN.

  Reactie door Klaas — donderdag 30 november 2006 @ 16.13 uur

 20. Ps

  Het verhaal is gekopieerd,maar waar het over gaat is duidelijk.
  Ik zou zeker kramp krijgen in mijn vingers en ik wil ook niet met andermans veren pronken.
  Gewoon de ogen open houden en niet alles geloven wat die propagandeurs in de tweede kamer lopen te bazelen.

  Reactie door sander — donderdag 30 november 2006 @ 16.40 uur

 21. 19. Amerika lapt de VN ook vaak aan zijn laars en Bush is ook geen fijn alternatief. Zullen we Amerika ook maar even binnen vallen?

  Reactie door kaatje — donderdag 30 november 2006 @ 16.41 uur

 22. @19 Klaas
  ga solliciteren als papegaai van Balkenende !
  de reden om binnen te vallen waren zogenaamd aanwezige massavernietigingswapens,die nooit gevonden zijn.
  Israel lapt alle resoluties aan z’n laars maar daar vallen ze niet echt binnen hoor…
  en wat betreft het krijgen van een volmacht van de VN hiervoor? dat is nu precies waarom 9/11 is bewerkstelligd.

  Reactie door iew — donderdag 30 november 2006 @ 16.48 uur

 23. l9 Klaas.
  het is een marionettenspel daar en toevallig maakte saddam zich los van die touwtjes.
  de VS en de EU zaten er tot hun neus in met handel in wapens en chemische rotzooi.
  Niemand zei wat over die 8 jarige oorlog tegen Iran.
  Die hele saddamkliek is in het zadel geholpen met steun van de VS.
  Wat vind je van al die doden die tijdens en na de oorlog gesneuveld zijn.
  Ik denk dat Irak een hel op aarde is geworden.
  De amerikanen en het westen moeten verdwijnen daar.

  Reactie door sander — donderdag 30 november 2006 @ 17.10 uur

 24. @13 kaatje, ik moest gewoon erg lachen,
  om opmerking schouder 4 cm. balkie door bushi. maar volgens mij is dit inderdaad echt zo.

  Reactie door Beppie — donderdag 30 november 2006 @ 17.55 uur

 25. Bush zal ongetwijfeld een manier vinden om niet uit Irak te vertrekken (het zal hem boeien, zolang de kinderen van hem en zijn neo-conmafia niet hoeven te vechten). Het belangrijkste is wat we in Nederland doen.

  Ik heb wel een paar punten voor Hoekstra:

  -Een onmiddelijk eind aan Nederlandse medewerking aan de Uruzgan-missie, en aan de politieke/militaire steun voor illegale oorlogen.

  -Officieel protest tegen de The Hague Invasion Act aantekenen.

  -De JSF definitief de das omdoen.

  -Navo binnen vier jaar hervormen tot een gereedschap voor vrede, bij gebleken onwil van Navo-partners: onmiddelijk wegwezen (die fase lijkt me dichterbij, afgaand op De Hoop Scheffer en Bush in Riga.)

  -Zeer diepgaand onderzoek naar de besluitvorming/motieven/leugens mbt de aanloop naar de oorlogen tegen Irak/Afghanistan instellen. Eventueel in internationaal verband.

  -Kernenergie versneld afschaffen.

  -DU-munitie (is kernafval) veroordelen en boycotten.

  Reactie door Johnito — donderdag 30 november 2006 @ 18.12 uur

 26. Die Amerikanen doen mij een beetje denken aan sommige kinderen incluis mijzelf op dergelijke leeftijd (omstreeks 7-14 jaar): Ergens vol overtuiging in duiken om eens goed Orde op Zaken te stellen. Gaandeweg er een PUIN-Zooi van maken en onderwijl Luid blijven roepen (vooral niet krampachtig overkomen en in paniek lijken, Coel over blijven komen) dat het allemaal Geweldig gaat. En dan op een goed moment met opgheven hoofd, de handen afkloppend “trots” weg lopen, al zeggend “Zo- Dát is ook weer gefikst!” en dan een werkelijk complete RAVAGE achterlatendm, erger dan het ooit was… (ik had dat op die leeftijd vooral met het opruimen van mijn kamer, het doen van de afwas en het opruimen van het berghok…)

  Nu ik dit eens terug lees- Verrek! Dat is wat politieke partijen in Nederland óók vaak doen als ze in de Regering belanden…! Maar goed, als de Amerikanen het doen, zijn de gevolgen “ietwat” ernstiger…

  Reactie door haby — donderdag 30 november 2006 @ 18.16 uur

 27. Ik breng Jan Pronk bij Pauw en Witteman van gisterenavond onder de aandacht.
  Hij noemde dat Balkenende al 4 jaar gelogen heeft over de oorlog Irak.
  P en W heben hier niet op gereageerd. Ik ben nog voornemens hier vragenover te stellen, het is geen kleinigheidje dit als VN prominent dit publiekelijk te verkonidgen.
  Hebben we nu nog steeds een burger platform
  om openheid over Irak van kabinet Balkenende te krijgen?
  Ik voel me echt een verontruste en bezorgde burger zolang dit niet gebeurd.

  Reactie door maria — donderdag 30 november 2006 @ 18.56 uur

 28. Sorry voor tekst fouten.
  Het gaat mij zeer ter harte dat we met een waarschijnlijk een liegende Balkenende over een dusdanig ernstig politieke kwestie en gevolgen daarvan zouden overblijven.

  Reactie door maria — donderdag 30 november 2006 @ 19.08 uur

 29. @26 maria
  inderdaad viel mij dat ook op bij P&W.
  ik had nog gehoopt dat deze uitspraak van Jan Pronk de kranten dan nog wel zou halen,maar ook daar niets….

  erg opvallend ja.

  Reactie door iew — donderdag 30 november 2006 @ 19.16 uur

 30. @26 maria

  Ja inderdaad maria, die uitspraak van Jan Pronk! Waren alle politici maar zo eerlijk.
  Ik heb altijd veel waardering voor Jan Pronk gehad en nog steeds!
  Hij neemt geen blad voor de mond. Zou balkenende het aandurven om een aanklacht in te dienen, zoals Verdonk heeft gedaan tegen Huub Oosterhuis? (hoor ik ook niets meer over trouwens, het is opvallend stil hieromtrent)
  Dacht het niet hé?
  balkie durft dit niet aan!

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 30 november 2006 @ 19.17 uur

 31. @28 Maria,

  Uw tekst “Hebben we nu nog steeds een burger platform
  om openheid over Irak van kabinet Balkenende te krijgen?
  Ik voel me echt een verontruste en bezorgde burger zolang dit niet gebeurd” is bondig en to the point. Ik deel uw vraag en bezorgdheid.

  Waarom moet de SP overwegen om met Balkenende te gaan samenwerken vraag ik me af. Is samenwerking met een leugenaar mogelijk?

  Reactie door khosrow — donderdag 30 november 2006 @ 22.09 uur

 32. lees dit eens…
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Golfoorlog_%282003%29#Aanloop

  het is nogal frappant dat bush ineens begon te hikken tegen irak nadat ze 11 september hadden meegemaakt.
  daarbij wist de cia dat saddam hun sterkste bondgenoot in de regio was TEGEN al-qaida.

  Reactie door rutger — vrijdag 1 december 2006 @ 0.24 uur

 33. Om een analogie met Kissinger en Vietnam te trekken:

  “meneer Bush, wat was uw grootste succes?” “Dat was in 2001, toen ik vrede stichtte in Afghanistan en Irak”.

  ” En wat was dan uw grootste nederlaag?” ” Dat was in 2008, toen ik werd afgezet en er een einde kwam aan onze oorlogen in Afghanistan en Irak”.

  Reactie door Olav ten Broek — vrijdag 1 december 2006 @ 1.07 uur

 34. Het is wel een rare manier van politiek tegenwoordig.
  we hebben hier alle gerechtshoven die iedereen ter wereld kan veroordelen.
  Uit verschillende landen zijn mensen veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid.

  Wat was de manier hoe de VS en de coalitie of the willing Irak binnentrok.
  Alle slachtoffers die daar tot nu toe gevallen zijn.
  Het bewijs is zo duidelijk als wat waarom de VS daar binnen trok.
  Het bewijs waarom ze daar naar toe gingen was er niet.
  Inmekaar geknutseld verhaaltje verteld door collin powel.
  Gewoon afhankelijk gemaakt van de VS.
  Maar toch nog een spelleltje spelen met mr bakellende over een kabinet die er niet gaat komen.
  Waarom niet recht voor zijn raap.

  Ik hoop eens dat politiek weer van de normale man word.
  Dat wij kunnen zeggen wat op de agenda komt te staan en wat te bespreken valt.

  Reactie door sander — vrijdag 1 december 2006 @ 9.08 uur

 35. http://video.google.com/videoplay?docid=-2180528509712068461&q=what%27s+the+truth%3F

  Reactie door sander — vrijdag 1 december 2006 @ 11.22 uur

 36. 13 daar zit dus het lek bij de aivd,1a2 keer per maand.
  dat het nog niet vast zit,zoals telegraaf medewerkers,,
  ok het zit vast,, aan 1 kant.

  Reactie door ad — vrijdag 1 december 2006 @ 19.17 uur

 37. Nederland werd vakkundig om de tuin geleid in aanloop naar het besluit troepen te sturen naar Uruzgan. Het echte motief voor de inval in Afghanistan wordt tot op de dag van vandaag nog altijd verheimelijkt. De regering bestempelde cruciale informatie tot geheim, zoals het feit dat Koninklijke Shell belang had bij de uitzending van troepen en de inlichtingenrapporten uit Afghanistan waaruit de ware aard van de missie opgemaakt kon worden. Een open en eerlijk publiek debat werd zo gesmoord. De wijze waarop de missie in Uruzgan zich ontplooit verschilt nu reeds fundamenteel van een ‘peacekeeping’
  mission zoals beschreven in de brief van 22 december van de regering.

  Wat voor motieven steken er achter de Nederlandse missie in Uruzgan?

  Het sturen van Nederlandse troepen naar Uruzgan – de grootste en duurste Nederlandse militaire operatie van de laatste vijftig jaar – zou je, met een beetje goede wil, kunnen zien als de eerste beleidsdaad van Wouter Bos als minister-president. Zo deed hij het ons zelf tenminste graag voorkomen.

  Om even de herinnering op te frissen: Rond de jaarwisseling verkeerde het Nederlandse politieke wereldje in rep en roer. De regering was niet bij machte een meerderheid te creëren voor het uitzenden van troepen en D66 maakte de poppenkast compleet door te dreigen met een kabinetscrisis indien het omstreden besluit toch zou worden genomen.

  Het omvangrijke leger columnisten en commentatoren dat ons land rijk is gispte Balkenende wegens zijn falende leiderschap, maar lang bleven ze niet stil staan bij zijn opereren. Vol enthousiasme stortte ze zich op de tragikomedie die D66 in de wandelgangen opvoerde. Bij het publiek deed het opgewonden gekakel van de opiniemakers de verwachting postvatten dat er bloed zou gaan vloeien in de politieke arena, alhoewel iedereen kon weten dat D66 al z’n grootspraak, als het er op aankwam, toch niet durfde waar te maken.

  Onderwijl werd elders een contingent hotemetoten uit Amerikaanse regerings- en legerkringen en van de NAVO ingevlogen. Ze trokken zich schielijk met Wouter Bos terug achter een gesloten deur, alwaar de echte zaken werden gedaan.

  Toen Wouter Bos weer naar buiten kwam, verklaarde hij met de allure van een aankomend staatsman, ‘Als men (Balkenende en zijn club) zelf de vereiste daadkracht om zo’n besluit te nemen niet op kan brengen, dan zullen wij het wel doen.’

  ’Tuurlijk Wouter, klop jezelf maar flink op de borst, omdat je de regering uit de brand hebt geholpen door voor hun voorstel te stemmen. Wel lullig natuurlijk voor je aanhang, die smachtend uitkeek naar de uitschakeling van Balkenende. Was je even kwijt voor welk team je speelde? Voor je aanhang had dit uitslag geen enkele waarde. Integendeel, ze mogen het gelag betalen, zal verderop blijken.

  Als je in Italië zo een opgelegde kans voor open doel naast schiet, wordt je met je hele club naar een lagere divisie teruggezet. Maar Wouter hoefde nergens voor te vrezen. Wouter’s achterban was met z’n aandacht bij de publicitaire heisa rond D66. Verlekkerd en vol leedvermaak zaten ze voor de buis te kijken. Afijn, dankzij Wouters interventie was het kabinet weer helemaal terug in de wedstrijd en jaste zijn omstreden besluit er snel door.

  En in plaats dat het Nederlandse journaille de Tony Blair van de Lage Landen na afloop eens flink aan de tand voelde, papegaaiden ze de zouteloze tekstjes die hij opzei klakkeloos na: ‘humanitaire missie’, ‘iets doen voor de Afghaanse bevolking’, ‘een behoorlijk bestuur opbouwen’, ‘internationale solidariteit’, ‘internationale rechtsorde’ en last but not least ‘11 september.’

  Het was voor Wouter natuurlijk ook een makkie om zijn showtje te maken. Ongestoord kon hij suggereren dat het sturen van Nederlandse troepen een ‘vredesmissie’ betrof, want op alles waaruit iemand het tegendeel zou kunnen opmaken stond het vette stempel ‘staatsgeheim’. Een publiek debat over de achtergronden, beweegredenen, doel en wenselijkheid van de missie vond door alle machinaties nauwelijks plaats.

  Nadat de missie een fait accompli was, werd het publiek bij stukjes en beetjes voorbereid op de ware aard ervan. De Nederlandse troepen waren nog niet eens volledig in Afghanistan ingekwartierd of het bericht kwam dat de gevechten en aanslagen daar
  enorm toenamen. Zonder er een aannemelijke verklaring bij te krijgen, lazen we dat de verslagen Taliban op het strijdtoneel waren teruggekeerd. Bijna van de ene op de andere dag. Hun verzet was zelfs sterker dan ten tijde van de invasie in 2001.

  Wat er aan die berichtgeving mankeerde is dat ze vertelde dat de Afghanen de wapens opnamen om te vechten tegen de bezetting van hun land door vreemde troepen. Toen die arriveerden verschenen de Taliban ook weer alsof ze nooit waren weggeweest.

  Een Nederlandse officier bracht het goed onder woorden: ‘De vijand is vloeibaar’, zei hij, ‘Hij is de bevolking. ’s Ochtends werkt hij op zijn akker. ’s Avonds pakt hij zijn geweer op.’ Oftewel de Nederlandse militairen voeren geen actie ‘tegen resten van de Taliban’ maar zijn verwikkeld in een guerrillaoorlog tegen de Afghaanse bevolking.

  In Trouw van 27/09/06 komt een Afghaanse man, Hadji Bilal-Jan, aan het woord: ‘De ISAF is wreed’, zegt hij, ‘Zij bombardeert onze huizen, ook al waren er geen Taliban.’

  In de media begon men de optimistische belofte dat ‘we’ op een opbouwmissie gingen voorzichtig te vervangen door het onaangename nieuws dat we in een vechtmissie waren beland. In het kielzog ervan toonde de politiek zich vol begrip en stelde stilzwijgend haar beweegreden om aan de oorlog deel te nemen bij.

  Men deed het ons voorkomen volkomen verrast te zijn door de ontwikkeling en hoewel het op het moment nog altijd zo is dat de
  Nederlandse troepen fungeren als reserve, vond men het, op grond van ‘de zorgelijke ontwikkelingen’, noodzakelijk halsoverkop een aantal maatregelen te nemen: er werden zwaardere pantservoertuigen aangeschaft. En naar men beweerde was het tevens onvermijdelijk dat er meer helikopters, meer vliegtuigen, meer munitie en houwitsers werden verscheept dan aanvankelijk was overeengekomen. Al snel klonk ook de roep om extra troepen. En passant werd nog een andere horde geslecht: reeds in de eerste weken werd het operatiegebied uitgebreid tot buiten Uruzgan.

  Wie vandaag de dag nog enig verschil ziet tussen de Amerikaanse operatie Mountain Fury en de NAVO-operatie Medusa mag ‘t zeggen. De volgende stap in het scenario zal dan ook wel zijn dat de twee operaties worden samengevoegd. Om dat voor elkaar te krijgen oefent Bush al enige tijd druk uit bij regeringen die hadden bedongen dat beide missies strikt gescheiden zouden zijn.

  Hij wil het onderwerp op de agenda van het NAVO-topberaad hebben. Koers, gedragslijn en instelling van de missie zullen na zo’n besluit impliciet wijzigen in de richting van de Amerikaanse aanpak. De wederopbouw zal een taak voor de lokale bevolking zelf worden.

  De VS lobbyen voor nog een dwingende wens: het binnenvallen van de semi autonome tribale regio’s in het westen van Pakistan, langs de grens met Afghanistan, waar tweeëneenhalfmiljoen Afghaanse vluchtelingen leven.

  Want, horen we steeds vaker, volgens het bondgenootschap neemt de Pakistaanse overheid het opsporen en uitschakelen van de Taliban in dat gebied niet serieus. Feit is in ieder geval dat Islamabhad onlangs besloot een deel van de 80.000 militairen die ze er heeft gelegerd, terug te trekken en een vredesovereenkomst te sluiten met de stamleiders.

  De laatste weken hamert men er in de media steeds veelvuldiger op dat deze regio, bevolkt door primitieve, geharde en vrijheidslievende dwarskoppen, die de exploitanten van oliepijpleidingen met hun eigenzinnig gedrag tot wanhoop drijven, een ‘save-heaven’ is voor de Taliban en dat de koranscholen (madrassa’s) die er staan ieder jaar weer nieuwe lichtingen djihadstrijders afleveren. Zolang die situatie blijft bestaan, houdt men het publiek voor, is de oorlog in Afghanistan
  dweilen met de kraan open. Stapje voor stapje worden we het volgende stadium van de oorlog ingerommeld.

  De manier waarop Wouter Bos zijn aanhang en de rest van Nederland misleidde en een onderdrukkingsmissie verkocht alsof het een vredesmissie betrof, trekt een zware wissel op zijn geloofwaardigheid. De PvdA (en CDA, en VVD en alle andere partijen die de missie mogelijk maakten) heeft iets uit te leggen aan zijn achterban, die volgens peilingen, zelfs het idee van een ‘vredesmissie’ verwierp (59% tegen, 34% voor!). Is hij, nu de zaken er zo voorstaan, bereid zijn opstelling
  te herzien?

  En dat is nog het minste wat hij moet uitleggen: De Koninklijke Shell (waar onze kandidaat-premier vroeger werknemer was) is met een bedrag van ruim eenentwintig miljard dollar, de grootste investeerder in de olie-industrie van Kazachstan.

  Toevalligerwijs in dezelfde week dat de eerste Nederlandse kwartiermakers in Afghanistan arriveerden, bezocht minister Bot de
  corrupte alleenheerser van Kazachstan, president Nazarbajev, in diens poenige paleis in de gloednieuwe hoofdstad Astana. President Nazarbajev, tussen haakjes, die o.m. wordt beschuldigd van het liquideren van opponenten van zijn regiem.

  Bot ging bij hem op bezoek om een contract in de wacht te slepen voor de Koninklijke Shell. De Koninklijke verwierf daarmee de rechten op oliewinning in het Nursultanveld. Die kwamen boven op twee concessies die het bedrijf al bezat in dat land.

  (Ja, inderdaad, het was onze minister die het contract binnenhaalde. Niet de hoogste baas van de Koninklijke, maar de minister Bot. In Nederland plegen we ons tegenwoordig druk te maken over de scheiding van kerk en staat. Wellicht zouden we onze energie wat meer moeten richtten op de belangenverstrengeling tussen dienaren van de staat en bedrijfsleven).

  Nursultan was een concessie die al sinds jaren hoog op het verlanglijstje van de Amerikanen stond. Dat ze hem uiteindelijk aan de
  Koninklijke Shell lieten roept vragen op; want voor wat hoort wat, niet? Zeker in dat wereldje.

  Met het verhaal dat Bot net één uur eerder in Astana aankwam dan Dick Cheney en zo de concessie voor diens neus wegkaapte, probeerde de voorlichter van de minister gehaast de aandacht af te leiden.

  De jongens en meisjes van de pers, die waren meegereisd, moeten last hebben gehad van een verschrikkelijke jetlag want er was er niet één die verrast opveerde en zei, ‘Wat voor onzin probeert u ons nu te verkopen?’ Niemand voelde nattigheid, het verhaal werd voor zoete koek geslikt en klakkeloos aan het thuisfront doorgegeven; er was niet één kritische kanttekening in de Nederlandse media te vinden.

  Maar kan het stompzinniger? Kan het ongeloofwaardiger? Het tekenen van zo’n contract wordt toch maandenlang op hoog niveau uitonderhandeld en voorbereid door diplomaten en hoge ambtenaren, dat snapt zelfs de grootste naïeveling. Bot vliegt niet op de bonnefooi naar Kazachstan en Cheney helemaal niet.

  Een beetje journalist had de vraag moeten stellen wat Dick Cheney ertoe had bewogen helemaal naar Astana te vliegen en aan te schuiven bij het samenzijn van de heren Bot en Nazarbajev.

  Wie was dat ook alweer, Mr.Cheney? De als rücksichtslos en geslepen bekendstaande vice-president van de Verenigde Staten. Naar men zegt machtiger dan de president zelf. Verantwoordelijk voor het energiebeleid. Eén van de architecten van de Amerikaanse militaire inval in Afghanistan. Net als Bush, Condoleezza Rice en vele andere neocons afkomstig uit de oliesector.

  Dick Cheney was directeur van de olie- en constructiemaatschappij Halliburton en staat daar, ondanks dat hij al jaren vice president is, nog altijd voor $1.000.000 per jaar op de loonlijst.

  Halliburton heeft zich verplicht een oliepijpleiding dwars door Afghanistan en de West Pakistaanse provincie Beloetsjistan aan te leggen, voor een consortium onder leiding van de Amerikaanse oliemaatschappij Unocal. De pijpleiding moet de Centraal-Aziatische olievelden verbinden met de internationale markten en is o.m. gepland langs de provincie Uruzgan (…).

  De pijpleiding vervult een sleutelrol in de Amerikaanse strategie om de exclusieve toegang tot grondstoffenbronnen van Centraal Azië te veroveren. Maar ook in Kazachstan zitten ze erom te springen. Ze staan daar te trappelen van ongeduld om de booming economieën van Z.O. Azië van olie te voorzien. Hun enige weg naar de internationale oliemarkt is op het moment het Russische olietransportnet, m.n. Atyrau-Samara pijpleiding. Dat belet ze hun olie- en gasproductie en hun export op voeren.

  Is het ver gezocht om te veronderstellen dat de Amerikanen en de Kazachstanen, tijdens betreffende samenzijn, als kleine tegenprestatie voor ‘het te laat komen van mr. Cheney’, minister Bot dringend verzochten om militaire steun bij de aanleg van de pijpleiding, die dankzij ‘de Taliban’ zo moeizaam verloopt? Een verzoek dat onze Koninklijke ongetwijfeld ook van harte ondersteunde.

  M.a.w. worden de Nederlandse troepen de Afghaanse wildernis ingestuurd omdat er een onderhandse deal met de Amerikaanse regering is gesloten?

  Om terug te komen bij het begin van dit betoog, de vraag is wie sloot zich in dat Haagsche kamertje op met een aantal hotemetoten van de internationale graaimaffia; Wouter Bos van de PvdA, of Wouter Bos van de Koninklijke Shell?

  Door zijn kiezers werd Wouter afgevaardigd om toezicht te houden op het reilen en zeilen van het bedrijfsleven en die kiezers hebben er daarom nu recht op te weten wat zich daar precies afspeelde, met wie hij sprak en waarover.

  Is de deal tussen de Shell, president Nazarbajev en Dick Cheney daar ter sprake gekomen? En is Wouter toen duidelijk gemaakt dat het contract voor de Shell alleen door zou gaan als Nederland een aantal legerbasissen langs de route van de pijpleiding zou aangeleggen en bemannen? Is hem daarbij toen niet helder geworden dat het een koloniale missie zou gaan worden en geen opbouwmissie? Moet haast wel.

  Wie de hotemetoten waren, waar Wouter zich mee terugtrok, kunnen we slechts naar gissen. Alhoewel. Eén ervan moet haast Majoor Jason Kamiya, Amerikaans operationele bevelhebber in Afghanistan zijn geweest. Kamiya die al in december tegen een verslaggever verklaarde dat het bondgenootschap op oorlogsmissie gaat in Zuid Afghanistan. En eraan toevoegde dat hij erop vertrouwde dat de landen die meedoen aan de operatie de lokale (oorlogs)omstandigheden goed begrijpen. Heeft hij dat ook tegen Wouter Bos gezegd? En wat antwoordde Wouter toen?

  Hoogst waarschijnlijk was één van de andere hotemetoten de Canadese kolonel S.J. Bowes, of althans iemand die hem vertegenwoordigde. Bowes, verantwoordelijk voor Kandahar en omgeving, verklaarde ‘It’s clear that this is not a peacekeeping mission.’ O, waarom vernamen wij zijn opvatting indertijd niet?

  De strekking en herkomst van de ‘geheime’ Haagsche documenten lijkt daarmee duidelijk en er kan gerust worden gesteld dat het Nederlandse publiek moedwillig is misleid. En ook kan de conclusie getrokken worden dat het reeds vanaf het eerste moment dat over de missie werd gesproken, in bedoeling lag om de beuk erin te gooien in Afghanistan.

  In dat geval valt niet vol te houden dat iemand van de betrokkenen, toen zij het publiek verzekerden dat ze de ‘hearts and the minds’ van de lokale bevolking gingen winnen, dat serieus meende. Die oneliner was holle retoriek, geformuleerd door geslepen spindoctors, met de opdracht een smerige koloniale operatie te verkopen.

  Wel een schitterend concept overigens; de ‘hearts and the minds’ winnen. In klassieke teksten over krijgskunde wordt al aangeraden je daar op te richten indien je een oorlog wilt winnen. Maar je slaagt daar natuurlijk alleen in als je met respect omgaat met de rechten en belangen van de lokale bevolking.

  In Nederland zijn er nog altijd mensen die daaromtrent illusies koesteren, maar in Afghanistan en ook in de andere deelstaten van
  Pijpleidingstan, is er niemand die er ook maar een seconde aan twijfelt dat de Amerikaanse troepen hun land binnen vielen om ze zo een contract met de Amerikaanse oliereus Unocal dwingend op te leggen. Een contract dat hun regering had geweigerd te tekenen.

  Nogmaals: Bush en consorten vielen Afghanistan niet binnen vanwege 9/11, maar nadat onderhandelingen tussen de voormalige Taliban regering en de Unocal waren mislukt. Ze installeerden toen een voormalig medewerker van Unocal, Karzai, als president van het land en één van diens eerste beleidsdaden was het
  tekenen de overeenkomst, met Unocal. Door zo als een bullie op te treden kweek je natuurlijk alleen maar afkeer en haat.

  Hoe groot de concessie precies is die de Koninklijke Shell bemachtigde in het Nursultanveld en om hoeveel geld het gaat, wilde Bot niet kwijt. ‘Maar het komt overeen met de wens van Shell’, aldus de bewindsman.

  De winstverwachting en de koers van Koninklijke Shell zullen dus binnenkort voor het zoveelste jaar op rij omhoog schieten. Zou het daarom niet logisch zijn als deze multinational zelf de kosten van deze dure missie, draagt?

  Helaas, zolang Nederland wordt geregeerd door VVD, CDA en PvdA, zal de belastingbetaler, die onder het huidige kabinet toch al geducht heeft moeten inleveren, ervoor in de buidel moeten tasten. Zoals betoogd: de aanhang van Wouter Bos betaalt het gelag.

  Het mag duidelijk zijn, inzake de Nederlandse politiek in Afghanistan, trekken figuren aan de touwtjes die nauw zijn gelieerd aan de olie-industrie. Mensen die uit de olie-industrie naar de politiek zijn gekomen en die in hun achterhoofd waarschijnlijk ook al lang plannen koesteren om na afsluiting van hun politieke carrière weer naar het bedrijfsleven terug te keren.

  De ‘peacekeeping’, waar ze hun mond van vol hadden, is de meest onwaarachtige bullshit die ze maar konden verkopen. De naam van het spel dat ze speelden luidde ‘pijpleidinkje leggen, niemand zeggen’.

  Even terzijde: Er bestaat een opmerkelijke overeenkomst in de manier waarop wordt omgesprongen met de Hollandse soldaten die Bush inhuurt bij uitzendbureau Balkenende & Bos en contractanten die de Amerikanen ronselen onder voormalige contra’s en commando’s die werkten voor de Zuid-Afrikaanse veiligheidsdienst.

  De contractanten, die in dienst worden genomen via particuliere beveiligingsfirma’s, tekenen voor een baan als bewaker (van ambassades, militaire bases e.d.), maar eenmaal in Afghanistan of Irak worden ze gewoon ingezet als frontsoldaat.

  De Hollanders denken als wederopbouwwerkers naar Uruzgan te gaan en hebben zich voorgenomen daar vooral naar de plaatselijke bevolking te gaan zwaaien en glimlachen. Helaas, eenmaal aangekomen blijken ze in een ‘kill and destroy’ scenario te zijn beland.

  Onze beleidsmakers hebben ons willens en wetens in keten van fait accomplis meegesleept. Nederland is, zonder dat de meeste mensen zich daar bewust van waren, participant geworden in de misdadige en geschifte poging van de VS om het Midden Oosten naar hun hand te zetten en het daar zo in te richten dat het gebied in de toekomst aan haar energieverslaving tegemoet kan komen. Een poging, die als hij niet voortijdig strandt, een onafzienbare reeks gewapende conflicten voort zal gaan brengen; met Syrië, Iran, Saoedie Arabië en Pakistan.

  Het kan niet anders of de betrokken politici moeten zich van meet af van bewust zijn geweest dat de Nederlandse troepen op hun missie werden gezonden om een corridor voor de Trans-Afghaanse gas- en oliepijpleiding veilig te stellen en de bewoners van de regio met gebruik van militaire dwang de wet van de olie-industrie op te leggen.

  In de komende tijd zullen kostbare levens van zowel jonge Nederlandse militairen als van Afghanen worden verspild, enkel en alleen om de olieprijs laag en de koersen van de Koninklijke Shell hoog te houden. Uit louter winstbejag dus. Ons en onze militairen maakt men echter nog altijd wijs dat ze gaan om een betere maatschappij in dat land mogelijk te maken. Maar de Nederlandse soldaat zal waarschijnlijk – al is hem dat zelf niet duidelijk – met al z’n goede intenties, nooit iets van vrede brengen bij de geplaagde Afghanen. Voor een dergelijke cynische politieke stijl bestaat maar één kwalificatie: immoreel. Wie bij de
  komende verkiezingen op één van de verantwoordelijke partijen stemt, weet bij deze waaraan hij of zij zich medeplichtig maakt.

  Reactie door sander — zaterdag 2 december 2006 @ 10.33 uur

 38. @37 sander

  Goed stuk! Maar voortaan wel even de bron vermelden s.v.p.
  Altijd handig als je naar dit commentaar wilt verwijzen en mensen geen internet hebben.

  Reactie door Gloria — zaterdag 2 december 2006 @ 22.46 uur

 39. 38 gloria.

  Hier heb je de bron.

  http://www.ditkannietwaarzijn.nl/?p=291

  Reactie door sander — zondag 3 december 2006 @ 10.20 uur

 40. Ahmadinejad is het met jullie eens. Lees zijn brief:

  http://www.newsmax.com/archives/articles/2006/11/29/154329.shtml?s=sr

  Reactie door moshail — zondag 3 december 2006 @ 12.54 uur

 41. moshail.

  ben je een Israelier dat je hier wat vs propaganda komt verspreiden over Iran.

  Reactie door sander — zondag 3 december 2006 @ 14.03 uur

 42. http://video.google.com/videoplay?docid=6361295658241167128

  Jouw fantastische VS.

  Reactie door sander — zondag 3 december 2006 @ 14.04 uur

 43. @39

  Bedankt Sander!!!

  Reactie door Gloria — zondag 3 december 2006 @ 15.23 uur

 44. Enkele weken terug heb ik al eens een uitvoerig stuk geplaatst op dit weblog.Thans schijnt het,wordt ik op mijn wenken bediend.In Libanon begint zich een machtsstrijd te ontwikkelen, waarin Ahmadinejad/Iran en Syrie de hand heeft. De 15.000? man tellende VN troepenmacht aan de Libanees – Israelitische grens zitten niet in een benijdenswaardige positie.Bush/V.S. kunnen eigenlijk niet uit Irak weg.Oorzaak zijn o.m. de Koerden in de olierijke provincie in het noorden.Zij hebben nu een behoorlijke autonomie, welke zij willen consolideren en uitbreiden met de Turkse Koerden.Turkye is NAVO lid en kijkt met argusogen hoe de toestand aan de grens zich ontwikkeld.De soenieten zijn verwant aan de Syrieers en de sjiieten aan Iran.Een opdeling van Irak is een paardenmiddel, welke niets anders als grensproblemen geeft.De doelstelling van Israel,met de zegen van Bush, om niet lijdzaam toe te zien hoe het atoomproces van Iran onder leiding van Ahmadinejad gaat escaleren en voor Israel gevaarlijk wordt, zal tot een plotselinge raid leiden.Hierna zullen andere (instabiele)Arabische Staten positie moeten kiezen.Het is niet ondenkbaar dat de plotselinge aanvoer/speculatie problemen van de olie de prijzen komeet achtig laten stijgen, waarbij ook China en Japan in dit wespennest betrokken worden.Immers de olie/energie en werkgelegenheid is hun achielles hiel. De E.U. is voor een groot deel afhankelijk van de Russische olie en gas en andere grondstoffen zoals, Chroom/nikkel/palladium etc..Dat kan tot uitruil van sluimerende Russische eisen aan de E.U.leiden.Het is niet te hopen dat er vanuit het midden-oosten een ketting reactie van geweld ontstaat, waarbij bepaalde landen zoals China,Rusland en Japan hun kans ruiken, om de (geerrodeerde)positie van de V.S.welke in het nauw zit, als wereldleider afhandig te maken.EEN VAN DE BELANGRIJKSTE UITDAGINGEN VOOR DE E.U. IS, OM ZO VEEL MOGELIJK ONAFHANKELIJK TE WORDEN VAN BUITENLANDSE ENERGIEVOORZIENING. Wanneer energievoorziening in de E.U. in gevaar komt kan dit tot sociale onrust leiden.Denk maar aan vervoer,communicatie,warmte, bedrijfscontenuiteit,electra consumptie voor huishoudens etc.Hoe de grote populatie islamieten in de E.U. en in de Aziatische landen zullen gaan reageren,houdt ik dan maar buiten beschouwing.Het wordt tijd dat de E.U. “leiders” en politiek wakker worden!!! Het huidige “Chamberlain” tijdvak leidt tot niets.

  Reactie door Maan Arkenbosch,Marktonderzoek/strategie — zondag 3 december 2006 @ 23.12 uur

 45. maan arkenbosch.

  wees gerust.
  we hebben de Vs aan onze zijde.

  Reactie door sander — maandag 4 december 2006 @ 0.05 uur

 46. en als Israel aangevallen word,dan vegen ze dat land van de aardbodem.

  Reactie door sander — maandag 4 december 2006 @ 0.07 uur

 47. Hoe Iran Irak ondermijnt:

  http://mensnewsdaily.com/2006/11/30/democracy-0-extremists-1/

  Reactie door moshail — maandag 4 december 2006 @ 13.03 uur

 48. Opnieuw: Die Endloesung

  http://frontpagemagazine.com/Articles/ReadArticle.asp?ID=25704

  Reactie door moshail — maandag 4 december 2006 @ 13.19 uur

 49. 48 Moshail.

  Is het israelische en VS leger daar geen terror organisatie.
  we zullen Israel gevangen zetten en een groot hek eromheen zetten.
  Overal controleposten en dagelijkse razzia’s houden.
  alle bankzaken onder palastijns gezag gezag.
  geen uitzicht op een toekomst.
  Dat 50 jaar lang.

  Ik vind het erg wat er in de wo2 is gebeurt.
  maar israel is niet van israel,maar een stelletje kolonisten die na wo2 palastina hebben gestolen van de palastijnen die daar woonden.
  Uit hun dorpen verdreven om daar een nog groter israel te maken.
  Die kolonisten hebben niet eens geleden in duitsland.
  Zij hadden geld en vluchte op tijd.
  of ze waren al in palastina en hoopten op hun eigen apartheidstaat.
  israel is gemaakt door het westen om daar uit te breiden en alle oliestaten in handen te krijgen.
  Het is ze gelukt.

  Over Iran moet je niet alleen de stukken laten zien,wat verdraaid is door de media.
  Verdiep je eens in de geschiedenis,over hoe de VS graag Iran wilden onderdrukken en daar marionetten plaatsten.
  Dat is ze niet gelukt,dankzij de revolutie.

  denk maar niet dat de cristelijke amerikanen zoveel op hebben met de israelische joden.
  Een jood is een Judas en zo is het al eeuwen gegaan.

  In de Middeleeuwen zijn er in West-Europa talloze pogroms geweest (ook al bestond dat woord toen nog niet). In 1096, bij het begin van de Eerste Kruistocht, werden onder meer de joodse gemeenten van Mainz en Worms vernietigd. Na de pestepidemie van 1346-48 kwam het ook in grote delen van Europa tot pogroms. In 1348 en 1349 werden onder meer de joodse gemeenschappen van Brussel, Zutphen, Bazel en Frankfurt am Main vernietigd.

  Het is ironisch dat veel West-Europese joden toen naar Polen vluchtten, waar ze toen wel welkom waren. Dit is de oorsprong van de joodse gemeenschappen in Polen, Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne, die een tijd lang een grote bloei doormaakten. Omdat de pogroms daar van vrij recente datum zijn, hebben de Russen en Polen de reputatie gekregen van verschrikkelijke antisemieten te zijn, maar de voorouders van de Nederlanders waren zo mogelijk nog erger.

  Golda Meïr, de latere Israëlische premier, heeft in haar jeugd in het tsaristische Odessa nog een pogrom meegemaakt, een ervaring die haar voor de rest van haar leven getekend heeft. Konstantin Paustovskij beschrijft in het derde deel van zijn memoires de pogroms in de Oekraïne in 1918 en de plunderingen door de antisemitische en anarchistische bendeleider Nestor Machno.

  Na de Tweede Wereldoorlog vonden in 1946 in Kielce in het notoir antisemitische Polen de laatste pogrom binnen Europa plaats, waarbij 40 joden het leven verloren.

  In de film “Anatevka/Fiddler on the Roof” wordt een pogrom in een dorp in beeld gebracht. De “Reichskristallnacht” was een dagen durend pogrom

  Ga maar bij wilders je anti-islamfobie uitleggen.
  Daar snappen ze je hele verhaal en geloven ze het blindelings.

  Reactie door sander — maandag 4 december 2006 @ 14.00 uur

 50. Wat je moet weten:

  http://www.youtube.com/watch?v=nx41yXoL23g

  Reactie door moshail — maandag 4 december 2006 @ 15.50 uur

 51. Dank zij de revolutie:

  http://arabnews.com/?page=7&section=0&article=84895&d=4&m=11&y=2006

  Reactie door moshail — maandag 4 december 2006 @ 15.59 uur

 52. Zo zit dat:

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/6055834.stm

  Reactie door moshail — maandag 4 december 2006 @ 16.14 uur

 53. Niet dat het je iets kan schelen:

  http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=6119289

  Reactie door moshail — maandag 4 december 2006 @ 16.31 uur

 54. Moshail.

  als we toch met blubber aan het gooien zijn.

  http://www.stormfront.org/forum/showthread.php?t=133568&page=38

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_het_moderne_Isra%C3%ABl

  http://www.intifada.com/nederlands/nedw.html

  http://www.eajg.nl/index.asp?navitemid=94&type=3&item=320

  Reactie door sander — maandag 4 december 2006 @ 17.03 uur

 55. http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/6055834.stm

  helemaal mee eens.
  Bush is satan en een demom.

  Reactie door sander — maandag 4 december 2006 @ 17.20 uur

 56. Het gevaar dat het Westen bedreigt kan niet worden geweerd door Israel te elimineren of te offeren. Je geeft het slachtoffer de schuld van de (poging tot) moord. Nog even, en je zou willen dat je het over kon doen. Ik en Maan hebben het je gezegd: Levensgevaar dreigt voor Europa, voor Nederland – ja, voor Nederland.

  Reactie door moshail — maandag 4 december 2006 @ 18.02 uur

 57. http://www.internationalesocialisten.org/libanonspecial/index.html

  http://www.extra-media.nl/nummer09/index.html?israel_4400.htm

  Dat gevaar heeft israel zelf gecreeert.
  Ik zie dat mijn vorige reactie is verwijderd.
  Jullie kunnen alles roepen om israel goed te praten.
  de enigste reden dat israel bestaat is dat de VS en het westen Israel voor hun eigen doel hebben gecreert.
  Zonder de VS en het westen bestond israel al niet meer.
  Het volk is niets meer als een vulmiddel in een roombroodje.

  Al die malloten die het hards roepen,zijn de meest gevaarlijke personen.
  Je heb ze onder de israeliers.
  Zeker ook onder de palastijnen en andere moslimlanden.
  haat vult haat op.
  Jouw bijdrage, maans bijdrage en de mijne zal het conflict niet oplosen.

  Eigen volk eerst toespraken zal ook niet helpen om het probleem op te lossen.
  Veeg eerst eens je eigen straatje schoon en Begrijp dat je onder een bezetting nooit vrede kan krijgen.
  Niemand accepteerd dat.

  Reactie door sander — maandag 4 december 2006 @ 20.21 uur

 58. Je probeert je geweten te sussen door Israel te beschuldigen. Je weet beter. De houding van Iran heeft niets met bezetting te maken, en alles met antisemitisme en islamitisch extremisme. De wereld toont haar moreel bankroet aan. Men had Iran direct de VN uit moeten gooien na de toespraak van de nieuwe Hitler. Op gezag van het handvest van de VN. Nederland had protest moeten aantekenen toen dat niet gebeurde. De SP had en heeft de taak om protest aan te tekenen tegen het feit dat Nederland dit niet doet.

  Israel heeft nu het recht, en de morele plicht, om zich te verdedigen met alle macht. En we weten allemaal wat dat betekent. Europa is in levensgevaar, want de Islam zal fataal terugslaan.

  Daarom, het een heilige morele plicht, maar ook existentieel eigenbelang om nu, vandaag, gisteren, het Europese schip te wenden.

  Reactie door moshail — dinsdag 5 december 2006 @ 5.00 uur