Onderstaande tekst was mijn bijdrage aan het debat vanavond over de (in)formatie met de heer Hoekstra.
22 november was een historische dag in de ontwikkeling van de SP. Van 9 naar 25 zetels! Op de verkiezingsavond in de Melkweg heb ik de aanwezigen gewezen op de verantwoordelijkheid die bij die enorme winst hoort. Eén op de zes kiezers had immers SP gestemd.
In het daaropvolgende slotdebat heb ik me dan ook openlijk afgevraagd of na een historische verkiezingsoverwinning ook een historisch compromis met het CDA mogelijk zou zijn. De kiezers hadden immers duidelijk het kabinetsbeleid afgewezen en laten merken dat ze het menselijker en socialer wilden.
Daarom vond ik dat als eerste de mogelijkheden voor een coalitie bestaande uit CDA, PvdA en SP onderzocht moest worden. In ieder geval getalsmatig zou gesproken kunnen worden van een solide coalitie die gesteund wordt door 99 van de 150 zetels in de Tweede Kamer. Mijn adviezen aan koningin en informateur waren dan ook: onderzoek hoe de partijen de verkiezingsuitslag interpreteren en bekijk of de verschillen van CDA met de SP overbrugbaar zijn.
De PvdA sprak zich uit voor een soortgelijke lijn. Het CDA zou zich tijdens de hele informatieronde, althans dat deel waar de SP bij betrokken was, niet uitspreken over haar voorkeur.
Op voorhand heb ik gesteld dat we vooraf geen breekpunten wensten te formuleren. Voor ons was alles bespreekbaar. De informateur bevestigt dat in zijn verslag.
Anticiperend op een onderhandelingsronde met het CDA en de PvdA heeft mijn fractie een onderhandelinsgsteam geformeerd en alle te bespreken zaken geïnventariseerd.
In een eerste gesprek met de informateur heb ik aangegeven aan welke zaken de SP het meeste hechtte bij de vorming van een nieuwe regering. U moet dan denken aan zaken als de onrechtvaardige keuringen in het kader van de WAO, de stopzetting van de huurliberalisatie, de marktwerking in de zorg, de toekomst van de verpleeghuiszorg, investeringen in het onderwijs en een verhoging van het sociaal minimum.
Verder heb ik benadrukt dat de strijd tegen de bureaucratie en de managerscultuur, met name in de publieke sector, nu echt moest worden gestart en dat het proces van schaalvergroting gekeerd moest worden. Op internationaal gebied heb ik onze wensen met betrekking tot Irak, Afghanistan en de relatie met de VS aan de orde gesteld.
Daarna heb ik nog drie gesprekken gevoerd.
Eén met de heer Balkenende, één met de heer Bos, en één met beide heren tegelijk. Alle gesprekken vonden plaats onder toeziend oog van de formateur.In het eerste gesprek met de heer Balkenende hebben we lang stil gestaan bij de erfenis van het zittende kabinet en ons beider wensen voor een nieuw kabinet. De overeenkomsten maar ook alle hete hangijzers zijn langs gekomen en besproken. In het gesprek bleek dat bij het CDA nog steeds de tevredenheid over de resultaten van de kabinetten Balkenende overheerst. En daarom wil die partij door met dat beleid.
Eenzelfde gesprek heb ik gevoerd met de heer Bos.
Op grond van die gesprekken is de informateur tot de conclusie gekomen dat de verschillen tussen CDA en SP te groot zijn en dat een extra onderhandelingsronde weinig zinvol was. Naar aanleiding van zijn conclusies heb ik gezegd dat ik onderhandelen wel zinvol vond, maar op één voorwaarde: Het CDA moet het wel zien zitten. Anders hebben nadere gesprekken geen zin en zitten we hier elkaar een paar weken bezig te houden zonder dat er iets uit kàn komen. Om dat te voorkomen worden er immers verkennende gesprekken gevoerd.
Het CDA heeft zich pas later voor het eerst uitgelaten over haar voorkeur. Het bleek een kabinet met de PvdA en de Christenunie te zijn.
Reeds voor de verkiezingen heb ik meer dan eens aangegeven dat de formatie van een kabinet met het CDA, de partij waar mijn partij jarenlang fel oppositie tegen heeft gevoerd, uiterst moeilijk, zo niet onmogelijk, zou zijn. De inhoudelijke verschillen zijn groot in aantal en vaak principieel van aard. Daarom heeft mijn partij zich ook steeds ingezet voor een samenwerking over links: een sociale alliantie van progressieve partijen die op alle terreinen een ander koers zou kunnen uitzetten.
Een kabinet met CDA en SP zou slechts mogelijk zijn wanneer we na de verkiezingen met een ander CDA te maken zouden krijgen, een CDA dat afstand neemt van de neoliberale aanpak die zo kenmerkend is geweest voor het beleid van de vorige kabinetten Balkenende. Van die koerswending heb ik echter – tot op heden – niets gemerkt.
Mijn fractie en partij betreuren het dat er nu geen formatie loopt waar mijn fractie deel van uitmaakt. Mocht het kabinet dat nu beoogd wordt niet doorgaan, weet dan dat mijn onderhandelingsteam niet is opgeheven.
dinsdag 19 december 2006 :: 21.08 uur
285 reacties
Het CDA, als verliezer van de verkiezingen wil gewoon geen sociale maatschappij.De SP had als grote winnaar en als keuze van een groot deel van de bevolking mee moeten doen.
Wouter Bos had voet bij stuk moeten houden.Dat heeft hij, ten nadele van zichzelf,straks niet gedaan.Het verstandigst is dat de SP zich gaat concentreren op de Statenverkiezingen/1e kamer.Met de uitslag van de Statenverkiezingen,kan de SP wellicht aantonen dat zij na de 2e kamer verkiezingen weer gegroeid is.Het wordt wel de hoogste tijd dat er meer SP burgemeesters benoemd worden,zeker nu de SP groter is dan de VVD.Ik vraag mij af waarom er geen SP kommisaris van de Koningin benoemd wordt in Zeeland.Er moet verandering komen in het benoemingenbeleid nu ook het politiek landschap veranderd.
Reactie door Maan Arkenbosch — dinsdag 19 december 2006 @ 21.21 uur
Een duidelijk verhaal, Staan voor wat u zegt.
Weten waar wegen naar toe kunnen leiden…. Daarbij een eigen koers blijven varen.
Niet op macht uit, maar de stem van het volk willen laten horen. Top!
Reactie door Chrisinactie — dinsdag 19 december 2006 @ 21.22 uur
dus je kunt kiezen in nl tot je een ons weegt.maar zolang hier in dit land,de kerk en de staat niet geschijden zijn,blijven de ???? dat spelletje spelen,ze slepen er gewoon een andere c?u bij.
en weg is de stem/keus van de echte hollander,en de ???? gaan gewoon verder.
ik ga steeds meer denken/weet het wel zeker/dat een cda stemmer/patij het geen donder kan schelen wat de in hun ogen ongelovige stemt.
het wordt eens tijd dat er een echte,,(in hun ogen,,terroristen)in werkelijkheid dus een soort robin hoodjes beweging zich gaat bemoeien met de politiek,boven of ondergronds.of zijn die al aan het opereren?! ;-)
gaan we van het zomer ook WEER fijn tegen de eu stemmen?en dat jaar er op,enz.
Reactie door ad — dinsdag 19 december 2006 @ 21.26 uur
SP heeft bewezen nog steeds het liefst met tomaten te willen blijven gooien.
De beste stuurlui staan aan wal meneer Marijnissen…
Reactie door Jan-Peter — dinsdag 19 december 2006 @ 21.29 uur
Fijne kerstdagen en een gelukkig 2007.
Reactie door Anneke — dinsdag 19 december 2006 @ 21.30 uur
Ik had toch verwacht en gehoopt dat de SP ging regeren. IK weet dat de CDA een moeilijke partij is en dat de tegenstellingen groot zijn. Terwijl het CDA verliezer is bij de verkiezingen -Xaantalzetels. Voelen ze zich winnaar doordat ze weer mogen regeren en hun beleid kunnen voortzetten.
Reactie door Erik H — dinsdag 19 december 2006 @ 21.30 uur
@erik, naar mijn weten heeft CDA nog altijd meeste zetels gehaald, snelste stijger telt niet echt.
Reactie door Sjors Pals — dinsdag 19 december 2006 @ 21.31 uur
Het mag duidelijk zijn dat het CDA geen oog heeft voor de problemen in de maatschappij en het dus daarom ook niet socialer wil. Men is tevreden met de resultaten van het huidige kabinet. Wat zijn deze resultaten dan wel?
Meer segregatie, grotere tweedeling, toegenomen armoede, bevolkingsgroepen die elkaar naar het leven staan, nog meer graaiers en andere dieven…
Leuk kabinet heeft JP geleid.
Ik vind het een verschrikkelijke man die, net als Bos, eigenlijk maar 1 ding wil: macht. De rest interesseert hem niet zoveel.
Ik denk dan ook dat er weinig gaat veranderen de komende jaren.
Reactie door digidj — dinsdag 19 december 2006 @ 21.50 uur
Zoals ik er tegen aan kijk, heeft het CDA eerst zijn poot stijf gehouden. Ik denk dat ze van begin af aan op een coalitie met CU uit waren. Nu die gesprekken beginnen, draait Balkenende een beetje bij. Ook een teken dat hij in eerste instantie alleen in de coalitie met CU geinteresseerd was.
Het vervolg wordt nu interessant. Alle belangrijke punten vor de CU zijn voor de PvdA vrijwel onaanvaardbaar en voor het CDA erg onaantrekkelijk (homohuwelijk, euthanasie, abortus, zondagsluiting). Een coalitie is eigenlijk alleen mogelijk als de CU alle punten inlevertm dus voor spek en bonen meedoet, of als CDA en PvdA iets accepteren, waarvoor ze door de kiezers bij volgende verkiezingen zwaar afgestraft kunnen worden.
We zullen wel zien wat het wordt. Maar als deze coalitievorming lukt, dan gaat een van de deelnemende partijen verschrikkelijk op zijn bek. En als het mislukt, dan komt het CDA misschien wel weer bij SP terug na al wat concessies gedaan te hebben.
Reactie door Drob — dinsdag 19 december 2006 @ 21.50 uur
Duidelijk verhaal.
De laatste alinea kan ik zeer onderschrijven. Hoop inderdaad dat het onderhandelingsteam nog weer in aktie moet komen.
Reactie door Bert — dinsdag 19 december 2006 @ 21.51 uur
Tja… ik had het ook gehoopt, Jan.
Ik begrijp dat het CDA onwrikbaar was en zo kan je niet met elkaar in zee. Het enige wat mij stoort is dat je niet voldoende openlijk, dus in de camera, het volk hebt laten weten hoe de vork in de steel zat. Het gewicht van de mislukking had op Balkenende moeten rusten.
Reactie door Gloria — dinsdag 19 december 2006 @ 21.53 uur
ja de Pvda heeft zitten draaien en gezorgd voor de nu onstane situatie. Eerst wel en dan weer niet. Wat wil die Wouter Bos nu eigenlijk? Ik weet het nog niet hoor..
Reactie door Eveline — dinsdag 19 december 2006 @ 21.54 uur
Aan alle kanten begint nu het mediacircus te draaien. De SP durft de verantwoordelijkheid niet aan; De SP wil niet; De SP is gewoon tegen alles.
Aplaus hoor, of ligt het toch iets anders?
De stug en starheid van het CDA dwingt de SP. Het CDA is alleen met machtspolitiek bezig. Als Bos met zijn kornuiten nou ook eens zegt JP tot hier en niet verder. Waar staan we dan. Zou het CDA dan uiteindelijk willig zijn het a-sociale masker af te zetten. Zouden er dan uiteindelijk echte formatiegesprekken mogelijk zijn.
We wachten het maar af
Reactie door Ron E — dinsdag 19 december 2006 @ 21.54 uur
Trouw :Novum) – SP-leider Jan Marijnissen heeft stevige kritiek van bijna alle partijen gekregen op het afhaken van zijn partij tijdens de gesprekken met informateur Rein Jan Hoekstra. De Tweede Kamer debatteerde dinsdag met Hoekstra over het eindverslag van zijn verkennende ronde.
PvdA, GroenLinks, VVD, D66 toonden zich kritisch over de opstelling van Marijnissen. “U had goud in handen kunnen krijgen, meneer Marijnissen”, zei Kees Vendrik (GroenLinks). “Marijnissen laat alle kiezers in de steek”, zei fractieleider Mark Rutte (VVD). PvdA-leider Wouter Bos toonde zich zeer teleurgesteld. “Het is jammer en onbegrijpelijk. Een gemiste kans voor links Nederland.”
Reactie door Jonne — dinsdag 19 december 2006 @ 21.55 uur
Goed verhaal Jan, en volgens mij ook allang bekend bij de andere partijen die om het hardst roepen om de SP de zwarte piet toe te spelen. Zie:
http://www.nu.nl/news/921798/11/Veel_kritiek_op_%27weglopen%27_Marijnissen.html
VOlgens mij is het erg typerend voor de angst die er heerst voor de SP bij de (tot voor kort) heersende orde.
Blijf bij je standpunten Jan. In de oppositie of in de regering is daarbij niet relevant, zolang je je kiezers maar niet gaat verloochenen zoals andere partijen zo vaak gedaan hebben. Daarmee oogst je vooral sympathie bij de mensen die SP gestemd hebben en bij de mensen die overwegen in de toekomst SP te stemmen.
Regeringsdeelname is natuurlijk een mooi streven, enkel niet om de ambitie alleen. Als je je gedachtengoed ervoor overboord moet kieperen kun je er beter voor bedanken, dat nemen je kiezers je vreselijk kwalijk.
Succes,
Danny
Reactie door Danny — dinsdag 19 december 2006 @ 22.05 uur
De volgende verkiezingen zullen duidelijk maken wie er gelijk heeft gehad. Het heeft geen zin te speculeren wat de uitkomst van de formatie onderhandelingen zullen zijn. Het voorspelt niet veel goeds. Ook is het totaal irrelevant of het de CDA of de SP was die niet met elkaar wilden samenwerken.
Wees alleen beducht voor het feit dat het volk een zeer kort geheugen heeft. Aan de SP om het geheugen levendig te houden en haar rug recht te houden in de oppositie. Deze zal knoei hard moeten zijn helaas. Anders glijdt Nederland af naar een totale verloedering waar alleen de zwakkere voor opdraaien. Dit is de rol die het SP heeft en verplicht is aan zijn kiezers.
Reactie door cees cadel — dinsdag 19 december 2006 @ 22.10 uur
En ja hoor Bakellende haalt weer dezelfde truck uit als bij de vorige formatie, een coalitie blokkeren en de schuld bij de ander leggen. Vorige keer bij de PvdA en nu wil hij het bij de SP deponeren en de media werkt er weer lustig aan mee. Er moet nu duidelijk naar buiten gebracht worden hoe de vork echt in de steel zit. Hij wilde vanaf het begin geen coalitie vormen met de PvdA en de SP het is en blijft een vvd’er die zich bij het CDA heeft ingewrongen.
Reactie door Henk v.d. V — dinsdag 19 december 2006 @ 22.11 uur
Ik wil graag weten of het debat live is uitgezonden op de televisie vanmiddag. Ik was niet in de gelegenheid om te kijken.
Zojuist hoorde ik op het journaal hoe Rutte en Pechtold de Sp/Jan aanpakten. Weet iemand of Jan zich nog heeft kunnen verweren of is dit journaal weer staatstelevisie van de bovenste plank? Dit is niet best voor de SP en daarom wil ik weten hoe Jan de Tweede Kamer heeft voorgelicht.
Weet iemand dit?
Reactie door Gloria — dinsdag 19 december 2006 @ 22.11 uur
Mark Rutte en mevrouw Verdonk moeten zich helemaal maar stil houden als ze het over de kiezes of over hun kiezers hebben. Laten we het eens over de kiezers van de VVd hebben. Die hadden wel wat anders verwacht…
Reactie door Eveline — dinsdag 19 december 2006 @ 22.12 uur
@Jonne (14): laten we maar gewoon vertrouwen in de kiezers hebben. Die prikken hier wel doorheen. Laten de andere partijen, inclusief Bos, maar lekker tegen de SP aan schoppen. Is gebaseerd op angst. En we weten waar dat toe leidt…
Reactie door Johnito — dinsdag 19 december 2006 @ 22.12 uur
@15 PS
Daarmee bedoel ik hoe Jan HET VOLK heeft toegelicht, via dit debat.
Reactie door Gloria — dinsdag 19 december 2006 @ 22.14 uur
@16 Eveline
Dat heeft er even niets mee te maken. Die riedels over de andere partijen hebben we hier genoeg gehad. En zal ook weer gebeuren.
MAAR: het gaat er nu om of Nederland via dit debat op de hoogte is gebracht hoe onwrikbaar Balkenende door wilde gaan met dit beleid. Dan begrijpt de kiezer iets en hoeven zich niets van die krantenroddels aan te trekken.
Nogmaals: Is dit debat vanmiddag op de televisie geweest?
Reactie door Gloria — dinsdag 19 december 2006 @ 22.17 uur
@2 Chrisinactie ik vind ook dat het een duidelijk verhaal is!
Ik blijf trouw bij de S.P., ook al zit ze momenteel nog niet in de regering. En wat er allemaal gezegd wordt door de andere frakties/ media en pers, daar trekken wij ons toch niets van aan.
Heb je aldoor dat over het H-woord is gesproken, hebben ze van de S.P. gestolen.
En dat Kamp door gaat met de vuile oorlog;
Geweldig dat van Bommel, men gaat niet een land helpen opbouwen, als er f16,s, nog meer oorlogsmateriaal, en meer troepen daar naar toe stuurt.
En ik heb vaker gezegd dat Wouter, gewoon niet te vertrouwen is.
Reactie door Els — dinsdag 19 december 2006 @ 22.25 uur
@7 Sjors Pals,
CDA heeft de meeste zetels maar heeft wel degelijk zetels verloren.
Je hebt zeker nog niet gelezen dat door fouten met het kiezerspas er zo’n 7 to 11 zetels verloren zijn gegaan.Slaap lekker verder Sjors :)
Reactie door Lisette — dinsdag 19 december 2006 @ 22.26 uur
@18 Gloria,
Het kwam bij het vragenuurtje vanmiddag niet aan bod. Kweenie of het ergens anders wel aan bod kwam, maar ik verw8 het niet.
Reactie door Lisette — dinsdag 19 december 2006 @ 22.29 uur
Dat CDA moet veel vaker en duidelijker aan de schandpaal worden genageld. Het is een door en door corrupte partij. Hun overwinningen boeken ze door op grote schaal stemmen te ronselen bij bejaardenhuizen en gestichten. Zij zijn ongevoelig voor de wensen van de kiezers en luisteren alleen naar eindeloze rijen lobbyisten. Zie weer het laatste aan het licht getreden schandaal, hoe ze in opdracht van de drankindustrie het aanpakken van de alcoholproblematiek bij onze jeugd, inmiddels de grootste zuipschuiten van Europa, gesabotteerd hebben. Het – onder het mom van ‘betrouwbaarheid’ – vasthouden aan de krankzinnige hypotheekrenteaftrek steunt allereerst hun eigen portemonnee, dan die van de plattelanders en villawijkbewoners onder hun aanhangers en vervolgens die van eindeloze rijen banken, verzekeraars, projectontwikkelaars, makelaars en andere zakkenvullers die bij het CDA de deur plat lopen.
Reactie door Hermie Kreeft — dinsdag 19 december 2006 @ 22.35 uur
Hier kan ik nog steeds volledig achter staan.
Jammer dat veel mensen hier anders over denken. Je zou toch zeggen dat men stemt omdat men het eens is met waar de partij voor staat. Dan zou het toch raar zijn, deze punten te laten schieten.
Reactie door Helma D. — dinsdag 19 december 2006 @ 22.36 uur
ik heb het debat gezien, en sta achter de handelswijze van Jan.
het CDA speelt weer spelletjes en de PVDA trapt er weer in, want er is weer pluche in het vooruitzicht.
Reactie door Ton — dinsdag 19 december 2006 @ 22.37 uur
kijk ik ben een ahum uitmuntend timmerman enz,(ik zeg het maar zelf,een ander doet het niet)
tja en nu moest ik laatst naar een ander bedrijf,zeg maar een c bedrijf,daar moest ik samen werken met een stront eigewijs ongeitreceerd op alles nee zeggend en beter wetend geval,naam klaas balkenende,
tja wat doe je dan,dan ga je gauw weer terrug,naar je baas?toch,met het voorstel, stuur daar maar geert rouw,voet heen die wil die klaas hebben,omdat die cu gestemt heeft,die heult wel met dat verschrikkelijke geval klaas mee.
zo ik kan weer mijn muziek luisteren,beton/hardrok,(zonder dat mijn stekkers en snoer van mijn radio doorgesneden worden)inplaats van de eo of urker mannen?koor de godganse dag.
mijn muziek of anders geen muziek volgens klaas balkenende,desnoods met geweld(doorsnijden van kee oeps stekkers/snoeren)
Reactie door ad — dinsdag 19 december 2006 @ 22.39 uur
@28 ToN
Wanneer werd dit uitgezonden? Kan je iets uitgebreider zijn?
Nu wordt alweer bij Nova aangekondigd dat we zo Bos zullen horen, die vindt dat Jan is weggelopen. Dit had nou toch duidelijk moeten zijn na het debat? Zie je hoe dit doorwoekert?
Reactie door Gloria — dinsdag 19 december 2006 @ 22.42 uur
Jan dit doe je toppie, blijf bij je standpunten en als het cda de ogen wil sluiten voor de bootschap van de Nederlandse bevolking is dit triest en zegt dit meer over de halsstarrigheid van het cda. volgens mij is de SP ook sterk in de oppositie met 25 zetels.
Reactie door foxie — dinsdag 19 december 2006 @ 22.43 uur
Een goed en helder geformuleerd standpunt, Jan. Zolang Balkenende en het CDA de lijn van de vorige kabinetten Balkenende wil voortzetten, kan de SP niet samen met hen een regering vormen (helaas). Dat met die realiteit toch wèl doen, zou niets meer te maken hebben met “water in de wijn doen” maar zou volstrekte afstand nemen zijn van het eigen SP-partijprogramma. Laat je niet boos maken door die lieden die je ten onrechte “afhaken” verwijten. Ze hebben het mis! Je (=jullie) hebt juist gehandeld.
Reactie door RuZ — dinsdag 19 december 2006 @ 22.47 uur
@14 Jonne
@18 Gloria
Net pas het journaal van 22.00u. gezien; dat was (zie Jonne en Gloria) schrikken!!
Ze lieten alleen negatieve, valse en foute reacties van Rutte etc. zien. Wouter roept al een hele poos dat de SP zijn gouden kans heeft laten liggen, CDA schopte het verhaal de wereld in dat Jan zélf heeft afgehaakt.
Jan, de sp-ers weten beter, maar verder wordt er wel en zeer slecht beeld van jou in het bizonder en de SP in het algemeen geschilderd.
Hoe en wanneer ga je dit pareren, c.q. rechtzetten, ik maak me ernstig zorgen en zeer boos op de leugenaars en stokers.
Sterkte en KOM OP!!!!!!
Reactie door Ria — dinsdag 19 december 2006 @ 22.52 uur
Het is weer allemaal de schuld van Wouter Bos gaaap.Welkom in de wereld van de grote mensen politiek.Ik voorspelde al eerder dit kabinet komt er voor de PS verkiezingen.De PvdA komt uit de kabinets formatie beter dan verwacht.CDA en CU weten wat Bos nodig heeft,en geven hem net genoeg om het de SP moeilijk te maken.De SP is een belangrijke partij geworden,en terecht.Het korte debat vanavond laat zien dat als je het middelpunt van de kritiek bent,de wereld er opeens anders uit ziet.Dan zit ook Jan in zijn bankje en reageert nergens op.Voor twee uur voelde hij wat een partij,als de PvdA in haar geschiedenis al zo vaak mee heeft gemaakt.Het gaat allemaal niet over rozen.En dan praten we nu alleen nog meer over het niet starte van onderhandelingen.Wat je over je heen krijgt als een regeerakkoord afsluit met compromissen,daar moet je als SP gelukkig niet meer over na te denken.
Reactie door Piet van Dijk — dinsdag 19 december 2006 @ 22.54 uur
31.. Zo is dat, foxie…Ook in de oppositie kan de SP zich laten gelden…Sterker nog..In de oppositie kan de SP op z’n minst trouw blijven aan het eigen programma, terwijl de andere partijen steeds meer moet toegeven, waardoor de inhoud van hun programma wordt aangetast.
Dat levert geheid stemverlies op en gaat tzt ten goede komen van o.a. de SP.
Reactie door franslj — dinsdag 19 december 2006 @ 22.56 uur
Sorry, foxie en anderen…31 moet 32 zijn.
Reactie door franslj — dinsdag 19 december 2006 @ 22.56 uur
Het wordt in dit land steeds duidelijker links of rechts. Wilders vreet de VVD leeg en het is een kwestie van tijd tot ook Verdonk zijn kamp kiest. Maar de meeste Nederlanders hebben aangegeven een andere koers te willen. Velen gaven hun stem aan de PvdA in de hoop dat daar een verandering door zou komen. Jammer genoeg blijkt nu dat het meer van hetzelfde is. De SP doet er goed aan om nog even geen rol in de regering te nemen. Nog een paar jaar en de CU heeft het CDA leeggegeten en de SP is groter als de PvdA
Reactie door Ton — dinsdag 19 december 2006 @ 22.57 uur
De politieke lading van het rapport van de Geus, dat werd uitgevoerd door het ministerie van Sociale Zaken, is groot omdat de PvdA wil dat rijkere ouderen gaan meebetalen aan de AOW. Maar het CDA heeft de PvdA in verkiezingstijd hard aangevallen op de plannen om ‘bejaardenbelasting’ in te voeren.Dat uitgesproken het CDA,hier na de verkiezingen mee aankomt,bewijst dat het CDA onbetrouwbaar is.Zulke zaken moeten zo voor de Statenverkiezingen de ouderen contenu voor gehouden worden!!!
Reactie door Maan Arkenbosch — dinsdag 19 december 2006 @ 23.00 uur
De SP kan weer 4 jaar van de zijlijn schreeuwen over hoe het allemaal anders moet, maar zelf verantwoordelijkheid nemen ho maar.
Ook als wordt de SP groter als de PVDA dan nog moeten er andere partijen bij en zullen er compromissen gesloten moeten worden met rechts partijen omdat simpelweg de verhouding voor links/rechts in dit land 50/50 is verdeeld.
Weltrusten SP
Reactie door Ronald — dinsdag 19 december 2006 @ 23.01 uur
Net zoals bij de vorige verkiezingen toen de CDA de PvdA torpedeerde, zo hebben ze het deze keer gedaan met SP. Balkenende – je kan zeggen wat je wil, maar hij weet wat hij wil en is bikkelhard zoals hij er achteraan gaat.
Ach, als het een coalitie CDA PvdA en Christenunie wordt, is het geen lang leven beschoren. Laat Bos maar finaal de PvdA de graf in helpen, dat gebeurt automatisch als hij de jaknikker van Balkenende wordt. Zolang de SP gelijkmatige druk blijft uitoefenen om te zorgen dat de PvdA links blijft, zal niet veel van de neoliberale lijn van de CDA kunnen worden doorgevoerd.
Als de SP dan weer in de oppositie staat, is het nu een sterke oppositie, eentje waar men wel rekening mee MOET houden. Gewoon standvastig en betrouwbaar en betrokken zoals altijd, tot we over een (korte) tijd weer verkiezingen hebben. Mischien kunnen we dan van derde partij naar tweede klimmen, en ECHT iets betekenen.
Reactie door Anja — dinsdag 19 december 2006 @ 23.02 uur
@Maan
>Het wordt wel de hoogste tijd dat er meer >SP burgemeesters benoemd worden
Inderdaad, veel meer dan die 0 (nul) SP burgemeesters die er momenteel zijn.
Maar ja, in tegenstelling tot de andere partijen, van VVD tot en met Groen Links, wil de SP niet BOVEN de burger maar NAAST de burger staan. Daar is de gevestigde regentenkliek uiteraard niet van gediend.
Jan,
Je hebt je best gedaan. Balkende is de grootste maar jij hebt de grootste! Ehh… herseninhoud.
Reactie door Cees — dinsdag 19 december 2006 @ 23.05 uur
NOS:”PvdA-leider Bos noemde het afhaken van GroenLinks en SP, nog voor er serieus onderhandeld is, teleurstellend. Hij sprak van een gemiste kans voor links. ”
Wel een extreem geval van de pot verwijt de ketel, Wouter (v.l.n.r.) Bos…Je had al véél eerder kunnen kiezen voor links. Maar nee, zelfs geen lijstverbinding kon er af.
Reactie door Johnito — dinsdag 19 december 2006 @ 23.17 uur
Jammer dat het niet gelukt is met de formatie. Een regering met de SP was zeker een geweldige uitkomst geweest. Tegelijkertijd denk ik dat het de enige logische stap was om uit de formatie te stappen. Van het begin af aan was duidelijk dat Balkenende niet wenste te regeren met de SP. Het is duidelijk dat hij door wil met het ingezette beleid, en dat de SP geen aandeel wil hebben in dit asociale beleid is logisch. In ieder geval blijkt uit deze uitkomst dat de SP geen partij is van machtswelustelingen, die enkel uitzijn op regeren ten koste van alles, zoals zo veel andere partijen. Kortom, jammer dat het niet is gelukt, maar wel begrijpelijk en zeker ook prijzenswaardig dat men ideologie voor macht heeft gesteld.
Reactie door Paul — dinsdag 19 december 2006 @ 23.23 uur
dwing het CDA om hun naam te veranderen.
moet je eens zien wat er dan gebeurt.
(TE)veel mensen laten zich leiden door het woord christelijk.
en vooral de ouderen denken dan dat het wel goed zit met deze partij.
CHRISTEN DEMOCRATISCH APPPEL?
rot op zeg!
Reactie door dick — dinsdag 19 december 2006 @ 23.26 uur
@32 foxie
Met alle respect: maar sorry ik kan het woord OPPOSITIE niet meer horen. Ik groei al jaren mee met de SP en het wordt tijd dat we eens de politiek aan de andere kant gaan bekijken.
Reactie door Gloria — dinsdag 19 december 2006 @ 23.28 uur
Het is een gemis dat links zo verdeeld is ,wat maakt het cda zo dominant?.Meneer Bos had een aanbieding en sloeg het af.Geil om teregeren .Er is wel meer in de wereld gaande . Alleen al de dollar,als de usa de rente niet meer kan betalen is de wereld economie naar de klote, en zal in europa zijn weerslag ondervinden .Een crisis ala 30.Irak wilde geen dollars maar eurie”s (oorlog).Welke olie boer wil eurie”s ,komt oorlog (Irak?).Jaren lang (al na 45) wilde Amerika geen europese munt.In europa is kartel vorming verboden ,en de olie (opec).Alles is op alles gezet om de Ned. begroting in de normen tehouden (Zalm norm). Nederland ligt krom ,met voedsel banken voor de kneuzen die het niet meer redden.De kneuzen in de maatschappij die de prijs betalen .Het Nederlandse volk wil anders,dat is ook de reden dat de europese grond wet is afgestemd.Er is meer veel meer aan de hand . Er is noch thans geen enkele reden om ongerust tezijn ,welterusten .Formateer en deformateer ,de wereld gaat aan velen voorbij .
Reactie door ruud — dinsdag 19 december 2006 @ 23.30 uur
Waneer kan Amerika zijn rente schulden niet meer betalen, en zijn we in de jaren 30. Pv/d A welterusten .
Reactie door ruud — dinsdag 19 december 2006 @ 23.32 uur
Jan heeft zich te gemakkelijk bij de botte weigering van het CDA en informateur Hoekstra neergelegd; als hij had doorgezet had hij nu aan de onderhandelingstafel gezeten en had samen met de PvdA goede zaken kunnen doen; Balkenende moest dan slikken of wegwezen en in dat laatste geval hadden SP en PvdA het verdere initiatief in de formatie gehad, dan had er misschien echt aan een links kabinet gebouwd kunnen worden. Jan heeft zelf te vroeg de pijp aan Maarten gegeven en dat kun je Wouter Bos niet verwijten, en linksom of rechtsom, het land moet wel geregeerd worden en daarvoor heb je partijen nodig die daartoe het initiatief willen nemen en bereid zijn risico’s te nemen en compromissen te sluiten, want zonder compromissen geen regering in Nederland in de huidige situatie. Jan heeft niet de indruk kunnen wegnemen dat hij niet erg rouwig was dat het CDA hem niet pruimde, als hij echt had willen onderhandelen dan was zijn reactie op de afwijzing door het CDA heel wat minder laconiek en veel feller op z’n “Marijnissens” geweest.
Jammer gemiste kans! Ik hoop niettemin toch dat Jan z’n onderhandelingsteam nog kan inzetten later in de formatie; de koers is nog niet gelopen.
Reactie door Rob — dinsdag 19 december 2006 @ 23.45 uur
De PVDA en de VVD doen wat eigenlijk van het CDA verwacht werd nl. zeggen dat de SP uit de besprekingen is gestapt.
Het CDA heeft zelf gezegd dat ze geen linkse meerderheid willen in de regering.
Laat Bos en Rutte die vraag aan het CDA stellen.
De PVDA wil warschijnlijk een handreiking naar het CDA doen, maar heeft niet in de gaten dat ze daarmee hun eigen positie alleen verzwakken om het CDA te kunnen dwingen een ander beleid te laten voeren.
De VVD is alleen aan het oppositie voeren dat is duidelijk, of dat op die manier zinvol is kun je over van mening verschillen.
Ik zou dan ook niet ingaan op de reden van de PVDA maar juist het CDA eens aan de tand voelen waarom zij de linkse meerderheid niet accepteren?
Als ze geen antwoord geven, kun je daarna vragen waarom de PVDA het CDA vertrouwen wil geven als het CDA wel wil draaien met hun uitsluiting van de SP en niet wil draaien als het op sociaal beleid aankomt.
Reactie door H.v.Schijndel — dinsdag 19 december 2006 @ 23.45 uur
Al die inside-theorieen zijn mooi, maar daar blijft het bij. Waar het mij om gaat is dat de Sp, die zo zorgvuldig en met hart en ziel is opgebouwd, waarschijnlijk door zulke slechte berichtgeving gaat tuimelen.
Zelfs dat kan ik begrijpen! Inderdaad was het altijd oppositie/SP, SP/oppositie. De burger heeft laten zien dat het anders moet. En dan WEER in die oppositiebankjes ZONDER dat de doorsnee burger weet WAAROM en alleen maar hoort dat Jan het goud heeft laten liggen… nou, hoe positief je ook wilt denken… dit kan weleens heel erg kwalijk zijn!
Ik heb er dan ook geen behoefte aan om alleen maar bij een ideeel clubje te horen met mooie gedachten. Ik vind het zeer noodzakelijk om met wat water bij de wijn je van de regeerkant te laten zien. Al was het alleen maar dat Nederland ziet dat de SP volwassen is geworden. Het zou daarom van levensbelang geweest zijn om Balkenende het vuur aan de schenen te leggen en dat heel Nederland wist dat de SP niet welkom was.
Reactie door Gloria — dinsdag 19 december 2006 @ 23.48 uur
@30 Gloria,
Die Ton is niet ToN…Ik kan je helaas het antwoord niet geven, ik moest vandaag werken dus heb ook weinig gezien vandaag.
Ik ben wel vanavond nog weer ff op het “waoplein” gaan kijken en dan begrijp ik zo dondersgoed hoe teleurgesteld mensen kunnen zijn nu de SP toch weer niet aan een toekomstige regering deel lijkt te gaan nemen..Mijn hart breekt gewoon als ik die vertwijfelde verhalen lees..Ik zou daarom alleen al niet graag in de schoenen van Jan staan met zo’n verantwoordelijkheid!
Toch ben ik er echt van overtuigd dat deelname (als derde partij) weinig zin heeft en evengoed kiezers teleur zal stellen wanneer je in zo’n kabinet (bijna) niks kan waarmaken van datgene dat je eigenlijk wilt! Dan kan je waarschijnlijk voor juist deze mensen vanuit de oppositie meer doen! Dan ben je niet gebonden aan toekomstig kabinetsbeleid, maar kan je veel meer (en noodzakelijker) bekritiseren wat er in het verleden zo hardstikke MIS is gegaan..En dat is precies wat ik van de SP verwacht! Een parlementair onderzoek aanvragen en zorgen dat zoiets er ook komt! Het CDA moet echt “met de billen bloot” en terugdraaien wat ze allemaal rondom de WAO-herkeuringen fout hebben gedaan..Dat kan niet als je zogenaamd doodleuk saampjes gebroederlijk “aan de toekomst” gaat werken..NEE!!!! Er moet echt hersteld en toegegeven worden wat in de afgelopen jaren zo jammerlijk mis is gegaan! Daar moet de SP zich op richten, om recht te doen aan al diegenen die het slachtoffer geworden zijn van het afzichtelijke en onmenselijke “beleid” van de laatste jaren! Ik zou graag zien dat de SP daar de komende tijd al haar aandacht onverminderd op zal richten!! Dat lijkt me veel belangrijker dan regeringsdeelname of welk politiek spelletje dan ook..!!
Reactie door ToN — dinsdag 19 december 2006 @ 23.51 uur
Jan, mijn advies is om het e.e.a. nog eens publiekelijk klip en klaar duidelijk te maken in de pers en op TV. Veel mensen denken dat je je onttrokken hebt aan je verantwoordelijkheden en daarvoor bent weggelopen. M.i. had je groot gelijk om er geen nodeloze energie en tijd in te steken, maar Rutte en ook Bos maken er dankbaar misbruik van om de kiezers op het verkeerde been te zetten. Zou een verkiezingsdebat achteraf geen goede optie zijn?
Reactie door Jan — dinsdag 19 december 2006 @ 23.51 uur
Laat de CU hun kop toch steken in de dezelfde strop die de LPF en D’66 al een kopje kleiner hebben gemaakt. Moeten wij nou medelijden hebben bij zoveel domheid ?
Reactie door pieter verbunt — dinsdag 19 december 2006 @ 23.58 uur
@51 Jan
Die kans was er vandaag! Zie hoe Rutte oppositie voert. Hij veegt de vloer aan met Jan. Dit had ik graag andersom gezien… hoe Jan de vloer aanveegt met Balkenende. Geloof maar dat de hele media hierover had geschreven en bericht. Wat wilden we allemaal zien? Geen mooi voorgelezen stuk, maar een verbaasde, oprechte ‘woede’ naar het niet serieus genomen te zijn door Balkenende. Dat had alles goedgemaakt en stemmen opgeleverd voor binnenkort en later.
Hoe kan het zijn dat na zoveel jaren een ‘recht voor z’n raap’ politiek er nu zo diplomatisch en mild gereageerd wordt door de SP?
Reactie door Gloria — woensdag 20 december 2006 @ 0.00 uur
Ik vraag me eigelijk af hoeveel commentaar er ontstaan zou zijn, als Jan water bij de ,nog steeds zure, wijn had gedaan. Vermoedelijk had Rutte ook als een loops poedeltje aan de riem lopen keffen. En Wouter zou het wellicht gebruikt hebben om de PvdA wel principieel aan te merken. Eerlijkheidshalve zal het me jeuken wat Mark,Wouter,Pechie ervan vinden, en weer iemand zwart maken ter eer en meerdere glorie van zichzelf. Toch blijft het jammer dat JPB weinig te onder(ver)handelen heeft, omdat elke stap in de richting van Jan, toegeven van mislukkingen in huidig beleid is. Jammer, ook omdat het huidige coalitie-voorstel wel een vreemd cluppie opositie oplevert (ach Jan, laat jij dan Markje nog effies uit)
Reactie door Frietje zonder — woensdag 20 december 2006 @ 0.16 uur
Een dag of tien geleden reageerde ik op een bericht van een zekere Emma die vroeg aan mij wat voor een reactie ik nu gaf op het fijt dat zij de PVDA een voorbeeld noemde in haar idee ,helaas kon ik toen nog niet antwoorden omdat iedereen zij dat de PVDA serieus op de SP gesteld was. Nu durf ik te zeggen dat de PVDA kiezers die nu op de SP hebben gestemd goed gezien hebben dat Wouter Bos geen knip voor de neus waard was en is. Verneukt zijn eigen kiezers belazerd Jan Marijnisse en hoopt weg te komen met als eindpositie regeren. We vergeten dat diezelfde Wouter Bos al in paars de wetten mee heeft voorbereid die nu worden uitgevoerd waar we nu voor moeten knokken om ze te herstellen.
Nee Jan heeft een ideaal van de SP niet verbruikt en meent echt achter zijn kiezers te staan en wat de PVDA betreft een ding ik hoop dat de mensen die er nu nog op denken te stemmen nu ook even langs de SP komen we nemen ook die mensen serieus.
Reactie door Henk — woensdag 20 december 2006 @ 0.26 uur
Jan, ik zit aan de andere kant van de wereld en wel NieuwZeeland. vol bewondering probeer ik de formatie te volgen en heb ook je weblog bestudeerd. ik merk dat ik een ding sterk vind van je en dat is openheid, eerlijkheid. dat is de reden waarom ik op je gestemd heb. de koers van openheid (of iemand het eens is met je of niet) is de kracht van de nieuwe politiek. de vraag is of de pers je wel kan/wil volgen. zolang ik openheid ervaar, kan ik je volgen en verdien je mijn stem.
Reactie door Roelof — woensdag 20 december 2006 @ 0.29 uur
De SP moet gewoon in de opositie blijven nu, bescheidenheid is geen slechte eigenschap.
Ik denk alleen dat er wel goed in media duidelijk gemaakt moet worden dat de onderhandelingen zijn afgebroken door gebrek aan medewerking voor sociale hervormingen bij het CDA en PVDA.
Voorlopig is er in de tweede kamer een grote linkse meerderheid zoals vanmiddag al duidelijk was bij het debat over de oorlog in Afganistan.
SP blijf bij de idealen laat die machtwellustelingen maar lekker discuseren over wie welke ministers levert intussen legt de SP de vinger op de zere plekken in de maatschappij…
Reactie door ErwinvK — woensdag 20 december 2006 @ 0.29 uur
OK Jan, goed gedaan. Blijf consequent en stel het verkiezingsprogramma op de eerste plaats.
Natuurlijk moeten er compromissen worden gesloten om tot een meerderheid te komen maar
het moet wel uit te leggen blijven aan de kiezers.
Het (C)DA zal toch de grote ommezwaai moeten maken van liberaal naar centrum-links. Andere meerderheden zijn niet te vormen. Femke heeft gelijk dat ze zonder die ommezwaai er maar helemaal niet eens aan begint.
Balkenende probeert alleen maar de formatie te rekken tot na de staten-verkiezingen van maart 2007. Dan zal blijken hoe de verhoudingen er in de eerste kamer bijliggen.
Men noemt de CU links-christelijk. Hoezo??
Homohuwelijk afschaffen, abortus terugdraaien en noem maar op, weing links en ook niet erg in de geest van Christus of Jezus of zo.
Het blijft a-sociaal als jet een bepaald dogma of boek of profeet boven de mens stelt.
We moeten nu toch eens echt af van al die artikelen in de grondwet die gelovigen bevoordelen.
Ik heb mijn nog steeds op de SP gevestigd.
Reactie door Kees de Roos — woensdag 20 december 2006 @ 0.32 uur
OK Jan, je hebt je best gedaan. Maar van te voren was al duidelijk dat het niet kón lukken met het CDA. Die partij wil geen sociaal, maar asociaal beleid. En wat Wouter Boskabouter betreft: die wil meeliften met het succes van de SP en zich achter jullie verschuilen als het mis gaat. Beter als winnaar in de oppositie dan in een coalitie met losers!
Reactie door Watson — woensdag 20 december 2006 @ 0.33 uur
Bah meneer Jan. Weglopen uit de formatie omdat het CDA niet met jullie door wil. Jullie hebben verdomme de grootste winst geboekt, dus had gebruik gemaakt van die enorme steun! Nu komt nederland onder het bewind van CDA en CU met de verliezende PVDA. Ik vind het heel kwalijk dat jullie niet meer kloten getoont hebben.
Reactie door frank — woensdag 20 december 2006 @ 0.47 uur
@57 Watson,
Ik denk er net zo over hoor! Maar mijn zorg is wel hoe we al die mensen kunnen overtuigen, die hun allerlaatste hoop gevestigd hadden op een regering waar de SP deel van uitmaakt en nu teleurgesteld zijn en (zoals Gloria al aangaf) het water tot de lippen gestegen is..Die kunnen niet veel langer meer wachten en daar maak ik mij wel zorgen over..!
Reactie door ToN — woensdag 20 december 2006 @ 1.00 uur
dat heefd balkenende vlug voor me kaar bos nu al gehersen spoeld en de schuld van bos zijn eigenvalen dat door te willen schuiven naar de sp als bos verstandig is laat hij als nog het cda vallen en de sp er bij te betrekken
jan laat je niet op jutten door de gehersenspoelde bos
Reactie door theo — woensdag 20 december 2006 @ 1.14 uur
@58 Frank’
Jij zegt het zelf al..Het CDA is de partij die bij voorbaat NIET WIL!!! Welk soort “onderhandelingen” moet je met zo’n arrogante partij nog voeren, die bovendien als grootste partij de situatie weer maximaal uitbuit en met een informateur die vanzelfsprekend weer van CDA-huize is, evenals de toekomstige formateur? De SP heeft voorlopig echt de enige juiste keuze gemaakt hoor..En als het CDA afstand wil nemen van het beleid van de afgelopen jaren, dan kunnen ze zich melden bij de SP! Dan zijn onderhandelingen nog steeds mogelijk, maar dat doet de SP natuurlijk niet met “het mes op de keel”…No way!!! Dan branden we ze met onze 25 zetels en steun van anderen in de oppositie tot de grond toe af en zorgen we ervoor dat de nu beoogde regering geen lang leven beschoren is!! En verantwoording zal afleggen voor alle asociale zaken waar ze in het verleden verantwoordelijk voor zijn geweest!
Reactie door ToN — woensdag 20 december 2006 @ 1.20 uur
Begrijp er niets meer van. Wat is er nou leuker dan een land regeren. Pvda/SP/GL/D66/CU/PvdD kunnen samen een prachtig sociaal menselijk programma maken met nipte meerderheid, of is men bang voor overlopers/dissidenten. Als JPB nu mislukt met PvdA en CU zal dit de enige oplossing zijn (behalve nieuwe verkiezingen). CDA/JPB lopen op eieren en zullen dus echt flink sociaal moeten toegeven. Betwijfel of dat gebeurt. Binnen 2 maanden weten we het.
Reactie door VOLGHETNIEUWS — woensdag 20 december 2006 @ 1.26 uur
@60 ToN
Ik vrees dat mensen politiek niet serieus nemen. Het gaat er hier steeds om hoe we Jan kunnen steunen en hem een hart onder de riem steken.
Daar zit ik hier niet voor. Ik ben geen paaier en wat goed is prijs ik en wat niet goed is niet. Het gemak waar mensen zeggen: ach over 4 jaar beter is een teken dat men niet beseft wat nu allemaal doorgevoerd gaat worden. Voor dat gevecht had de SP moeten gaan tot aan de laatste graad! Mensen hadden het nooit genomen als Jan eruit geknikkerd was door Balkenende. Zoals het nu is gegaan is van een griezelige beschaving die mij doet rillen… zo ging het altijd met al die regenteske politici. Ik begreep nooit waarom ze zich zo gemakkelijk neerlegden bij iets waar ze voor gestreden hadden. Dan dacht ik: ach, ze strijken gewoon de poen op en op naar de volgende verkiezingen…
Kijk, dit had ik van de SP niet verwacht. Een teken dat de SP nog niet voldoende doordrongen is van de nood bij velen. Weer kondigen zich allerlei levens-primaire verhogingen zich aan en geen mens binnen deze formatie die zich druk maakt om uitkeringen die al jaren bevroren zijn en blijven. De marktwerking had NU teruggedraaid moeten worden en vergeet het maar. Het zal na 4 jaar niet en nimmer meer lukken. Na deze neoliberaliseringsjaren had de gemiddelde burger politieke verlossing nodig. We worden nu stiekemweg meegevoerd naar de Europese Grondwet die gaat staan als een huis en het opvoeren van de economie die over lijken gaat. Kinderen opgeborgen en GO ouders. Kinderen zijn nu weer onbeschermd en MOETEN met 4 jaar opgeborgen worden en anders komen er sancties voor de alleenstaande ouders. En ga maar door…
De SP beschermt haar partij en niet de mensen die bescherming nodig hadden. Applaus dus voor de mensen die SP hadden gestemd om de partij geen water bij de wijn te laten doen. Hoeveel mensen hebben de SP hier niet voor gewaarschuwd…
Dat het meeregeren niet doorgaat is vreselijk maar het zij zo. Daar kan ik mij bij neerleggen. Maar wat een wrange smaak bij mij nalaat is het gemak en de wijze waarop de SP terug is gekropen in haar ‘hok’, als een brave gedresseerde hond. Wie weet wachtende op een mislukking van deze formatie, maar ook al zouden ze wonder boven wonder alsnog mee gaan regeren…hier en NU voel ik mij (en velen met mij?) in de steek gelaten door deze houding. nl: zonder falikant TEGEN te zijn!
Reactie door Gloria — woensdag 20 december 2006 @ 1.37 uur
Zag net in de herhaling van NOVA hoe M. Rutte (VVD) de heer Marijnissen probeerde onderuit te halen door hem erop te wijzen dat “Marijnissen” de SP kiezers in de kou zou hebben laten staan. Lijkt me onzin. Jammer dat er zoveel weken na de verkiezingen nog zoveel met modder wordt gesmeten. Dit soort onnodig machtsvertoon (moet M. Rutte soms laten zien dat hij dan toch spierballen heeft na de diverse aanvallen/nederlagen van R. Verdonk?) maakt dat ik elke keer weer opnieuw de score 2 of 3 aanvink als Peil.nl mij uitnodigd om een cijfer toe te kennen als wordt gevraagd: “hoeveel vertrouwen heeft u in de politiek?”. Mij lijkt dat er belangrijke dingen in ons land te doen zijn dan dat eeuwige valse moddergegooi! Viel mij op dat de heer Marijnissen er erg slecht uitziet in zijn gezicht. Neem aub wat rust, we hebben mensen zoals J. Marijnissen nog lang nodig in ons land, in het kabnet of de oppositie. Fijne feestdagen!
Reactie door Patrick — woensdag 20 december 2006 @ 1.42 uur
Ten aanzien van het generaal pardon konden deze partijen elkaar vinden en met een minimale meerderheid een gezamenlijk standpunt innemen..Maar wie zal zeggen dat t.a.v. de sociale hervormingen en allerlei andere zaken zowel D’66 als CU dezelfde linkse standpunten hebben?? De kwestie rondom de herkeuringen in de WAO werden, voor zover ik weet, toch ook door D’66 destijds gesteund? Van deze partij mag je jezelf toch op z’n minst wel afvragen in hoeverre deze partij nu eigenlijk “links” od “rechts” is..Zelfs hun eigen achterban heeft al bewezen dat ze het verschil overduidelijk niet meer zien, getuige het verkiezingsresultaat! En zonder D’66 is er helemaal geen linkse meerderheid..Ik beschouw deze partij helemaal niet zomaar als een “linkse” partij, deze partij is voorlopig “vlees noch vis” en daarmee niet veel meer dan uitgerangeerd!!
Reactie door ToN — woensdag 20 december 2006 @ 1.44 uur
Elk volgend kabinet is een compromis tussen partijen die het niet lang uithouden samen op dit moment.
Daarvoor zijn de tegenstellingen te groot.
De SP moet haar energie daar niet in steken, maar doorgaan met wat ze altijd al deed: Haar energie steken in de bevolking op locaal niveau zoals ze de afgelopen jaren deed. Dat is waar de behoefte ligt en dat betaald zich uit in de volgende verkiezingen.
Met 35 zetels minimaal. Schrijf het maar op uw kalender.
Reactie door Jaap — woensdag 20 december 2006 @ 1.50 uur
Jan heeft de juiste keuze gemaakt. Het CDA heeft een coalitie met de SP afgewezen en daarmee de kiezer verraden. Het CDA regeert voor de eigen achterban ( en die is kleiner dan u dacht, beperkt zich tot de Haagse kring ) en niet namens het gehele volk.
Ik ben er sterk voor om de komende maanden als SP de politieke en militaire steun voor een illegale oorlog in Irak te analyseren. Het word hoog tijd dat Balkenende zich gaat verantwoorden. Hoe dan ook. Binnen of buiten de kamer. Het lijkt mij verstandig om de situatie omtrent de voormalig Brits UNSCOM wapenexpert dr David Kelly daarbij te halen. Hier is gedetaileerde informatie over aanwezeig en toont aan dat er gerommeld is met het dossier (septemberdossier) waarop de Britten zich beroepen als formele grond voor een oorlog in Irak. De 45 minuten regel en de suggestie dat Irak uranium uit Niger probeerde te verkrijgen. Daarnaast kunnen we ook gerichtte vragen stellen omtrent de oorlog in Afghanistan. Er zijn documenten van de US State Department beschikbaar waarin Pervez Musharraf en de Pakistani geheime dienst ISI worden omschreven als steun en toeverlaat voor de Taliban.
Het rechtvaardigd de vraag waar minister Kamp ondanks al zijn huffen en puffen nu eigenlijk mee bezig is wanneer hij de bron van de Taliban ( = Pakistan ) niet aanpakt. Sterker nog. PM Tony Blair gaat met een porfolio van 500 miljoen naar Pakistan om de relatie tussen de Britse en Pakistani geheime dienst aan te halen.
Terwijl Pakistan de atoom geleerde A. Q. Khan herbergt. Van Khan weet men dat hij nucleaire kennis heeft verkocht aan Libie, Iran en Noord Korea.
Toch loopt Amerika, de United Kingdom en Nederland met een grote boog om deze “terroristen” heen.
Waarom?!? Minister Kamp, leg uit waar die “war on terror” volgens u dan wel om draait.
Of zal ik het voor u doen?
Reactie door Rob de Kuster — woensdag 20 december 2006 @ 1.57 uur
OT; niemand neemt het hier op voor Saddam Hoessein.
Saddam was geen lieverdje, maar rechtvaardigt dit een oorlog met de dood van 655000 Iraaki’s tot gevolg?
En de teller loopt nog steeds.
Of gaan we nu de Iraaki’s de schuld geven van het feit dat er oorlog is in Irak? Wie heeft dat land in de eerste plaats aangevallen.
Er zijn betere manieren om rechtvaardigheid af te dwingen. Daar is geen oorlog voor nodig.
Reactie door Rob de Kuster — woensdag 20 december 2006 @ 2.11 uur
Mijn reactie op de berichtgeving in de pers. In dit geval nu.nl
De SP is niet “weggelopen” Wouter Bos ! Alweer trap je met je grote voeten in het spelletje van Balkenende en sta je hem bij. De overwegingen van de SP, bij monde van Jan Marijnissen, want zo werkt dat in de SP niet Jan Marijnissen beslist dit soort zaken helemaal in zijn uppie. Aan elke beslissing ligt de mening van de partijleden ten grondslag. In dit geval de overweging dat op 22 maart Nederland massaal het gevoerde beleid van de opeenvolgende kabinetten Balkenende genadeloos naar de prullenbak verwees. Het zou het Jan Peter Balkenende dus sieren als hij die gevolgtrekking ook maakt. Integendeel echter. Balkenende blijft zich opstellen als de grote overwinnaar. Zijn arrogantie is ten hemel schreiend. Er is geen ruimte in zijn opstelling om ruiterlijk toe te geven dat Nederland koos “tegen zijn beleid” integendeel blijft hij onverminderd weigeren dat beleid aan te passen aan de werkelijkheid, de wens van de kiezer. Halsstarrig weigeren om ook maar te denken aan een ombuiging van de koers die Nederland onder zijn “leiding ?” insloeg. Wetende dat Nederland die koers niet pruimde en niet zal pruimen. Is het, voor mij althans, duidelijk dat de SP geen heil ziet in een samenwerking. Geen bestuursverantwoordelijkheid wil nemen samen met een man en een partij die bewezen hebben en nu weer bewijzen dat enige zin voor het accepteren van de realiteit van alle dag hen volkomen onbekend is. Het zou Wouter Bos, en Femke Halsema, sieren als ze hun commentaar op de SP aanpassen aan hun verkiezingscampagne. De belofte die ze deden aan hun kiezers. Géén Balkenende beleid meer.
Henk Wichard
Reactie door Henk Wichard — woensdag 20 december 2006 @ 2.13 uur
@62 Gloria,
Ik snap best dat jij en een heleboel anderen teleurgesteld zijn, omdat ze allemaal hoopten op regeringsdeelname van de SP in het komende kabinet..Maar wees nou ook gewoon realistisch, in zo’n kabinet waarbij het CDA de grootste is (en dus voornamelijk de agenda bepaald), de MP levert en met een PvdA die SP alleen maar graag in diezelfde regering wou om toe te kunnen geven aan het CDA zonder al teveel kiezers aan de SP te verliezen, wat kan de SP van haar eigen standpunten in zo’n kabinet als derde en kleinste partij dan binnenhalen? Ik maak me ook druk over al die mensen die zuchten en zweten onder het beleid van de afgelopen jaren..Maar regeringsdeelname betekent evengoed ook niet dat de SP dan haar eigen achterban op haar wenken zou kunnen bedienen, integendeel!! Dan mag je braaf meelopen aan de leiband van datgene dat voor de komende jaren aan beleid gemaakt wordt, zal de SP zich daar braaf in moeten schikken! Betekent ook wel tegelijk dat je jouw eigen coalitiepartner natuurlijk niet meer het vuur aan de schenen kan leggen, wat naar mijn idee wel degelijk heel erg noodzakelijk is..Juist die onterechte behandeling van WAO’ers bijvoorbeeld vereist dat daar een uitgebreid onderzoek naar komt en een groot deel van dat beleid zie ik het liefste teruggedraaid! Dat wil volgens mij de SP ook, maar dat vereist een keiharde aanval op het beleid van het CDA van de afgelopen jaren! Hoe krijg je dat nog op de agenda wanneer je nu met datzelfde CDA “vriendschap sluit” en samen (alsof er niks gebeurd is) vrolijk samen aan nieuw en toekomsig beleid gaat werken? Besef dan wel dat het CDA aleen dat “nieuwe elan” wil, maar gericht op de toekomst en met het verleden als basis darvoor..En juist dat verleden, daar heeft de SP nog een appeltje mee te schillen, al is het maar juist voor die ex-wao’ers die hun hoop op de SP gevestigd hadden!
Reactie door ToN — woensdag 20 december 2006 @ 2.14 uur
En nog even. Ik voel me als een vis in het water bij het idee dat we met 25 zetels in de oppositie heel veel kunnen bereiken. Meer dan te gaan zitten in een kabinet met twee onbetrouwbare partners. Balkende en zijn CDA, en Wouter Bos de kampioen draaikont.
Reactie door Henk Wichard — woensdag 20 december 2006 @ 2.21 uur
Balkenende en de CDA heeft er geen enkele moeite mee om medeplichtig te zijn aan de dood van 655000 Iraaki’s, maar politiek verantwoording nemen, ho maar.
Terwijl men weet dat er geen legale grondslag was voor deze oorlog.
Reactie door Rob de Kuster — woensdag 20 december 2006 @ 2.25 uur
Jan, houd vast aan je principes ! Beter dat ze over je kletsen, dan van je eten. Ik weet zeker, dat de SP het laatst lacht !!
Reactie door Peter — woensdag 20 december 2006 @ 2.36 uur
Veel kritiek op ‘weglopen’ Marijnissen
Uitgegeven: 19 december 2006 19:10
Laatst gewijzigd: 19 december 2006 21:11
DEN HAAG – SP-leider Jan Marijnissen heeft afgehaakt bij de besprekingen over een nieuw kabinet met PvdA en CDA, toen hem bleek dat het CDA samenwerking met zijn partij niet zag zitten. Hij ontkende dinsdag in een Kamerdebat over de formatie dat de SP is “weggelopen”.
PvdA-leider Wouter Bos sprak zijn teleurstelling uit over de SP. Ook D66, GroenLinks en VVD waren kritisch over de opstelling van de SP in de verkennende gesprekken met informateur Rein Jan Hoekstra.
Bron
Duidelijk en helder JA !
Naturlijk zou een SP een veer moeten laten, allen, maar als de kiezers zo massaal zeggen : “Janneman ga er voor we , zeten het licht op groen voor je” en je pakt het dan niet heeft een stem een volgende keer op de SP geen enkele zin meer, ze doen toch niet echt mee als puntje bij paaltje komt.
Bang, laf ik weet het niet, maar het is niet flink, dat weet ik wel.
Reactie door Anno Zijlstra — woensdag 20 december 2006 @ 2.53 uur
@61 Gloria
Wat ik van dat debat begrepen heb kreeg de SP juist het verwijt teveel tegen te zijn.
Beter een goede oppositie dan een slechte regering. Want een slechte regering zou het worden. Denk niet dat de pvda/bos het paarse kleed plotseling heeft afgeschud.
De SP moet nooit in een rechts kabinet. Want het programma is helaas te minimaal om ook maar iets te kunnen inleveren.
Reactie door slurp — woensdag 20 december 2006 @ 3.45 uur
Luttele seconden weghalen uit straatverslag-
gesprekken kan ook een net iets ander beeld
schetsen dan wat er (nog méér) werd gezegd.
De wereld draait door maakte zo een grap ten
koste van een rtl-entertainer die dat niet
leuk vond en er tevens ‘werk’ van maakte,het
was ‘grappig’ bedoeld.
Bij politieke beschouwingen is het menens, is het bloedserieuze ernst en een beeldregie
vórmen naar de kijker toe kan allerlei, ook
verkéérde, keuzes opleveren.
Publiek geheim is, dat fouten en foutjes
daarin al 40 jaar aan de orde zijn, dan wat
meer en dan wat minder.
Naast zo’n tv-verslaglegging ‘op straat’ is
het misschien handig er eens een SP-micro-
foon náást te houden, en DAT verslag op dit
weblog er even ter vergelijking, al is het
maar uitgeschréven, naast te leggen.
De éigen SP-redaktie komt mogelijk zelfs
tot wel heel merkwaardige conclusies en zijn
zaken geheel ‘helder’ te krijgen.
Kiezers van dit jaar en ook toekomstige kie-
zers voor een stevig SP-gedachtegoed zullen
er blijven komen. De kunst is telkenmale,
niet ter eigen verdediging, publiek duide-
lijk te maken wélke de júiste, nú histori-
sche, gang van zaken exact was en de SP be-
woog om niét van verworven denkbeelden terug
te komen en ervan in te leveren.
SP-volk drinkt nog steeds ‘klare wijn’ en
laat zich niet versnijden tot het drinken
van wijn met zoveel water dat het iets weg
heeft van een inferieure siroop-limonade,
waarbij de gedachte aan oorspronkelijke wijn
niet eens meer geproefd wordt en slechts de
kleur eraan doet denken.
Nee op die manier zich ‘zoet’ laten houden
is niet de stijl van diegene die SP kiest!!
We zullen zien wat ervan komt als de CU naar
een evt. homogeen huwelijk van het C.D.A. en
de PvdA gaat zitten kijken of zélf ook in een dergelijk triootje wil participeren en
het gékke is dan dat IK toch verwacht, dat
Wouter Bos zal afhaken en zich er niet ‘ge-
zond’ bij zal voelen en liever een sportief
spelletje voetbal in de 2e Kamer zou willen
spelen. Mag ik toch hopen dat zijn achterban
hem ervoor weet te behoeden hun voorman bin-
nen de nu voorgestelde coalitie geweld aan
te zien doen, als werd hij als het ware…..
…..vul het nu zelf maar in met één van die
gangbare tot (één) vlees geworden uitdruk-
kingen! De geestelijke impact op dergelijke
ránd-verschijnselen zijn gróter dan men wel
enigszins zou kunnen vermoeden!
JAN MARIJNISSEN weet als geen ánder dat hij
zich niet zal willen laten verloederen, daar
waar hij met zijn vólle verstand bij is.
Als SP-kiezer kan ik danook niet anders stel
len dat hij na ampele beraadslagingen zeker
de juiste keuzes heeft gemaakt en zeker
‘we wachten (nog) even op de beelden’ waarin
ons dat als kiezerscontingent duidelijk zal
worden.
Enthousiaste webloglezers hiér moeten nu een
maal voor lief nemen dat zij niét altijd
kunnen meewandelen in het diplomatieke ver-
keer en er nog meer speelt dan wat zij kun-
nen waarnemen, telkenmale calculeer ik dat
tevens in! Het zal nog een hele kunst worden
de nieuwe SP-zetelbezetters ook tot enige
terughoudendheid te manen en zichzelf niet
in opspraak brengen en wens ik hen intern
veel goede beráádslagingen toe en ook steun
aan elkaar! Stérkte ménsen….en intussen
bedánkt voor de goede zorg!
Reactie door Madelief — woensdag 20 december 2006 @ 4.40 uur
Wat heeft het voor zin voor de SP om deel te nemen aan een regering die een soort uitvoeringscomitee is van Europees beleid?
Je mag de diverse liberaliserings- richtlijnen zoals diensten, spoorwegen, energie en anderen omzetten in nationaal beleid.
Attac Duitsland heeft een persverklaring uitgegeven, omdat Duitsland per 01-01-2007 voorzitter van de EU wordt, dat niets te wensen overlaat.
“Zo lang de EU als instrument tot afbouw van
sociale rechten in de lidstaten dient, zal de grondwet geen steun krijgen”
Merkel e.a. willen de Lissabon-strategie nieuw leven inblazen,die volgens ATTAC, het volgende resultaat heeft:
“Een neerwaartse spiraal door belasting- harmonisering en het afbouwen van sociale rechten”
Volgens mij is hiermee het programma van het volgende kabinet al bekend, de SP moet zich voorbereiden op oppositie en acties!
Reactie door henry — woensdag 20 december 2006 @ 5.25 uur
Als Bos kon bevroeden dat de SP zou verdriedubbelen, had hij wel degelijk voor een soort 25 puntenovereenkomst gekozen. Maar Bos zag de PVDA als belangrijkste partner voor het CDA en daarmee heeft hij toen ongewild kleur bekent. Zei het een mengeling tussen rood en groen, een strontkleur dus.
Zo ook lag het niet in de bedoeling van Balkenende om serieus met Marijnissen om de tafel te gaan zitten. Het was aan één kant naïef van Jan om te veronderstellen dat Balkenende een ommezwaai zou maken. Ruim voor de verkiezingen heeft Jan Marijnissen gezegd: “Ik wil best wel met het CDA in een regering, maar niet het CDA van Balkende.” Duidelijker kan niet. Zo bezien is het ronduit achterlijk van Bos dat hij de schuld bij Marijnissen legt. Had hij maar beter op moeten letten. En ook samen – SP/PVDA ) krijg je Balkenende niet klein want hij waant zich de grootste, in weerwil van alle signalen uit de samenleving. En nu de CU om de hoek komt kijken zou de onbuigzaamheid plots verminderd zijn. Het is overduidelijk welke richting Balkenende uitwil.
Gisteren heb ik het debat gevolgd op Politiek24. Zowel links als rechts hebben de aanval ingezet op de SP. Maar dat is niet zo verwonderlijk. Dat sommige zich hier zorgen maken of Jan zich wel kan verweren vind ik niet sterk. Het lijkt soms wel of hij een kwetsbaar mannetje is die beschermt moet worden. Nou, vergeet het maar. Hij, en de andere fractieleden van de SP zijn heel goed in staat om de boontjes te doppen, zoals gisteren is gebleken.
Wat ik wel zorgelijk vind is de wederom eenzijdige berichtgeving. Hoor en wederhoor is vaak ver te zoeken.
Goedemorgen overigens.
Reactie door Gandalf — woensdag 20 december 2006 @ 6.12 uur
ook nova gezien,,even opgelet toen de vvd aan het schoppen was,tegen de sp,
ook het go?? misselijke achterbakse smerige gr???? lachje gezien van dat misselijke geval bak ellende,
en het is zo eenvoudig om van dat geval af te komen,,
zijn eigen woorden,,ik stop met de politiek als ik of mijn gezin bedrijgt wordt,
eureka,,hoeveel duidelijker moet het nog gezegt worden.
sorry hoor maar ik zie toch 100% weer waar dat geval en aanhang voor staan.ooooo zo duidelijk,de oude vooroordelen die de waarheid zijn,een echte gr??? streek.
Reactie door ad — woensdag 20 december 2006 @ 6.57 uur
Het enigste wat de SP doet dat is niet hun verkiezingsprogramma en standpunten overboord gooien en hetgene waar de kiezer voor gestemd heeft. Als de SP in deze de kont van Balkenende afgelebberd had dan was er van de verkiezingsstandpunten van de SP niets overgebleven of terecht gekomen en dan had de kiezer geroepen, daar heb ik niet voor of op gestemd. Het CDA verzet zich met alles wat in hun macht ligt dat er niet geknabbeld wordt aan het asociale vermogen van hun superieure ras de rijken en vermogende, daarintegen mogen de zwakkeren en armen met maximaal €15,000 tot €16,000 kompleet vertrapt worden. Ga eens terug in geschiedenis qua bestaan van het CDA of VVD als ze aan de macht zijn geweest, het eindresultaat voor de armeren, zwakkeren of minima is altijd hetzelfde, tot de strot in de sores of armoede. Als Jan mee had willen doen dat had hij Balkenende zoveel consessies moeten doen dan de meesten gezegd hadden dat het verkiezingsprogramma van de SP overboord was gegooid en dat de SP zijn beloftes tegenover de armen, minima of kiezer niet nakomt. Jan laat hiermee zien dat hij staat voor wat hij beloofd heeft en dat hij zijn beloftes nakomt die hij naar zijn kiezers gemaakt heeft. Balkenende wil gewoon zijn zin doordrijven en daar mag wat hem betreft rustig weer een andere partij voor opgeofferd worden netzo zoals toen met D66. Wil een linkse partij met het CDA samen regeren dan dient deze partij bijna zijn hele verkiezingsprogramma overboord te gooien. Ik ben het helemaal eens met Jan en de SP om in deze niet mee te regeren want de SP had in dit geval alles overboord moeten zetten waar de SP voor staat en in gelooft.
Reactie door ik blijf SP stemmen — woensdag 20 december 2006 @ 8.05 uur
Kheb me dood geergert aan de uitzending van NOVA, vooral aan M.Trutte. Jan kwam als vanouds met een waardige reactie.
@ToN,
Ik heb WAO en blijf doen wat ik al verschillende keren heb gedaan. Na het verplichte lijstje doorgenomen te hebben op een herkeuring vraag ik altijd ‘zou u me aannemen?’ en dan blijft het altijd net iets te lang stil.Daarna keuren ze me wel goed en dan moet ik WEER in beroep wat ik al 2x gewonnen heb bij een rechter.
Vorig jaar heeft een AD de beslissing van een Arts terug gedraaidt.
Nee ik ben niet teleurgesteld dat de SP niet in een kabinet komt, ik heb gedult.
Het is niet over tot de dikke dame zingt :)
Zou Rita kunnen zingen ? :o
Reactie door Lisette — woensdag 20 december 2006 @ 8.17 uur
Ik heb begrip voor het mislukken van de informatie, maar had toch liever een echte onderhandelingsfase gezien. Nu lijkt het inderdaad alsof de SP weer die ouderwetse tegenpartij is die liever overal tegenaan schopt zonder regeringsverantwoordelijkheid aan te durven. Dit gaat vrees ik veel stemmen kosten bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen en daar baal ik van!
Jan: om de schade van zetelverlies te beperken, blijf tot vervelens toe uitleggen hoe het werkelijk zit.
Wouter Bos heeft overigens een enorme berg boter op zijn hoofd. Nu boos zijn dat de SP niks wil, terwijl de SP al een jaar of twee geleden de hand uitgestoken had en een lijstverbinding met Groen Links aanbood. Wouter Bos wil kennelijk tegen elke prijs regeren.
Een teleurgesteld, maar toch trouw SP-lid.
Reactie door Melanie — woensdag 20 december 2006 @ 8.32 uur
@Anno Zijlstra 77: Onzin natuurlijk. Wat heeft het voor de SP en voor de kiezers voor zin om in een kabinet met het CDA te gaan zitten, als het CDA niet van zins is het beleid van de afgelopen jaren aan te passen (en daarmee de SP-kiezers te negeren)? Geen enkele zin dus.
Reactie door Johnito — woensdag 20 december 2006 @ 8.38 uur
Hee Ad,
waarom verwijt jij het CDA de C uit te buiten ten kosten van niet Christenen? Volgens mij lijdt de maatschappij eerder onder het seculiere juk van de ongelovigen….
Reactie door Leaserijder — woensdag 20 december 2006 @ 8.46 uur
Allereerst gefeliciteerd. Een mooi resultaat. Jammer alleen dat de SP niet flexibel genoeg is om wat meer te buigen om met de grootste partij, de CDA, de regering te vormen. De oogkleppen wat meer open. de starheid opzij en wat minder pricipieel. Alleen dan tel mee en kan je mee regeren.
Last but not least, het gaat niet om rechts of links, maar om gematigd en samen werken.
Reactie door Fred Geerling — woensdag 20 december 2006 @ 8.46 uur
of zoals je wilt degenen die geloven in hun eigen ik of de mens in het algemeen…
Reactie door Leaserijder — woensdag 20 december 2006 @ 8.47 uur
Het beleid CDA is voor veel mensen nog een reden geweest om WEER op die partij te gaan stemmen..Nu is het zo dat de mindere in de meerderheid zijn dan de betere onder ons zogezegd dus ik denk dat er nog meer mindere moeten komen willen we eindelijk eens ingaan zien dat dit beleid afbreekt ipv opbouwt..Ja de dure stenen die neergelegd worden voor zakenlui dat zal Balkie wel bedoelen met zijn opbouw..Maar helaas werd de SP niet de grote meerderheid dus conclusie zoals Balkie ook trekt is dat grote gros nederlanders juichen voor ZIJN beleid..en idd ik kan hem daar geen ongelijk in geven..Maar daar ik op de SP gestemd hebt en dus de mindere ben en ik de onderkant zie wegzakken in het moeras wil ik tegen ieder zeggen..Heb geduld…Balkie balkt dan nog wel maar staat al met zijn achterpoten aan het touw..PVDA had nog een touw om de nek moeten gooien maar helaas die wil uit dezelfde rui meevreten!!..We moeten geduld hebben mensen..Onze tijd komt nog wel!!!…Voordeel dat wij hebben is dat ons niets aangerekend kan worden in de blunders die nog komen gaan!!
Reactie door Rock — woensdag 20 december 2006 @ 8.50 uur
@86 leaserijder,
Balkenende zou moeten praktiseren wat hij preekt.Normen en waarden i.p.v wormen en aarde.
Reactie door Lisette — woensdag 20 december 2006 @ 8.59 uur
Ik ben de weg geloof ik even kwijt. De kiezer heeft gekozen voor een ander beleid als de afgelopen vijf jaar. Nu JP toch wil vasthouden aan het oude beleid, mogelijk gedoogd door de PVDA, wordt het tijd voor een revolutie. Dit is niet democratisch, maar dat is het vasthouden aan oud beleid van JP ook niet. Ik ben die lui helemaal zat. Jan, kom op en stel een eigen formateur aan, de een alternatief voor deze Asociale zoekt.
Het beste maar weer
Reactie door Marcel — woensdag 20 december 2006 @ 9.00 uur
Dat om zich heen trappen is beter te begrijpen als jullie de peilingen van de Hond zouden lezen, op 17 december, het CDA krijgt nog maar 32 zetels, de Pvda 29 evenals de SP en de CU 6 zetels.
Het kabinet CDA/PVDA/CU haalt 67 zetels, dit betekent dat de Nederlandse bevolking dit kabinet nu al afwijst!
Verder groeit de SP verder, Wouter Bos ziet het lijk nu al drijven!
Reactie door henry — woensdag 20 december 2006 @ 9.01 uur
Ik heb net in de VK een reactie gelezen op de verwijten richting JM.
De strekking is als volgt.
Doordat de SP in de oppositie blijft houdt JM Bos links. Dat is wel een hele goede zaak. Bos is veel te bang om nog meer zetels aan de SP te verliezen dus wordt hij op sociaal beleid gedwongen heel erg op zijn tellen te passen.
De SP regeert zodoende verkapt mee!
Dit heeft mij veel gezegd.
Het is gewoon het beste.
Alhoewel geen directe SP vruchten van de overwinning, zullen de vruchten er zeker zijn! Bos heeft qua zetels meer in de melk te brokkelen dan de SP.
En van Bos weten we dat hij zowel linksom als rechtsom kan gaan.
Reactie door maria — woensdag 20 december 2006 @ 9.02 uur
Jammer he! Daar gaat jullie 10% uitkeringsverhoging die Jan beloofd had. Kun je nu wel op je buik schrijven.
Al dat negatieve ronduit schandalige respectloze gezever hier over het CDA en andere partijen is werkelijk te ziek voor woorden. Allemaal maar lekker langs de zijlijn blijven schreeeuwen mensen! Dat is voor jullie het beste.
Het komend kabinet zal bewijzen dat centrum links beter voor het land is dan extreem links!
Reactie door Jan-Peter — woensdag 20 december 2006 @ 9.15 uur
Ook in de komende onderhandelingen kan Bos er niet meer onderuit om aan de sociale agenda prioriteit te geven.
De verwijten van Bos en anderen naar JM zijn niet meer dan een onverkwikkelijk politiek spel.
Iedereen gaat ermee aan de haal.
Bos wil zijn linkse kiezers bereiken/terug te krijgen, Rutte moet ook iets na de nederlaag VVD, op de VVD kan je wel rekenen etc.
Wat mij betreft, na veel verwarring:
HUP SP!
Reactie door maria — woensdag 20 december 2006 @ 9.18 uur
Groot gelijk dat jullie niet in een regering
onder Bak ellende eisen willen stappen.
Doe niet zo als Woutertje “Draaikont” Bos de nepsocialist die pluche belangrijker vind dan standpunten,laat je socialistische uitgangspunten niet varen,maar blijf “Rood”.
De PVDA blijft een regenten partij en is allang niet meer te vertrouwen met het socialistische gedachten goed.
Onze kans komt wel weer met de volgende verkiezing,en met Bak ellende aan het roer kan dat nooit lang duren,waarschijnlijk krijgen we in deze regeringsperiode wel weer 4 kabinetten Balkenende.
Reactie door Alex — woensdag 20 december 2006 @ 9.23 uur
@92 Jan-Peter
Het goede van een centrum-links dat er mogelijk zou komen, is dan wel te danken aan de SP die de PvdA op scherp houdt.
Reactie door maria — woensdag 20 december 2006 @ 9.23 uur
Goede morgen
Vanmorgen hoorde ik op de radio dat de PvdA het betreurd dat er geen links kabinet komt.
Maar waarom heeft ook de PvdA dan zo snel ingestemd met CDA, PvdA en CU en nooit gezegd als de SP niet MEE MAG DOEN voor Balkenende doen wij ook niet mee. Gewoon omdat de PvdA ook niet met de SP wil.
Reactie door Leo v. Schagen — woensdag 20 december 2006 @ 9.30 uur
@92
Voor een sociaal bewustzijn, hoef je dus niet bij Jan-Peter of het CDA? te zijn.
Dat heb je er mooi nog maar even uitgeschreeuwd!
Reactie door maria — woensdag 20 december 2006 @ 9.30 uur
Ik vraag me af wat kiezen voor zin heeft. Dat had ik voor de verkiezingen al maar nu is dat alleen maar sterker geworden. Als ik met de mensen om me heen praat wil niemand Balkenende en zeker geen Balkenende4. Maar wat krijgen we? Juist Balkenende4 zonder de SP. Is wel duidelijk nu wat het wordt iig. Weer 4 jaar opositie van de SP zie ik niet zitten. Omdat er nu weer gewoon niets veranderd voor de onderkant van de samenleving en voor mensen met een WAO uitkering. Dus vertel mij maar waarom ik nog zou gaan stemmen? Er komt toch geen kabinent wat de kiezers willen maar een kabinent wat de CDA wil. Net als dat ze bij kabinent 3 niet het PVDA wilde maar dat toen wel meest logische was.
Reactie door Reinier — woensdag 20 december 2006 @ 9.39 uur
Tja… ik vind het jammer dat je niet in de coalitie wil meeregeren, ook wel begrijpelijk, politici die zich in bochten gaan wringen en hun standpunten wijzigen om toch maar in de coalitie terecht te kunnen komen met de grootste partij, daar kies ik liever niet voor, in dat opzicht heeft Jan zich dan wel bewezen dat de SP echt staat waar zij voor staat en dat bepaalde speerpunten geen stro breed in de weg gelegd mag worden. Anders had de SP nog wel eens de D66 van het nieuwe links kunnen worden.
En mensen maar klagen dat ze het niet begrijpen waarom Groenlinks en de SP dit niet willen.
Maar wellicht dat je vanuit de oppositie de PVDA nog flink kan bestoken en onder druk kan zetten voor het een en ander.
Reactie door Vince — woensdag 20 december 2006 @ 9.43 uur
Oh ja (91)Jan Peter het is wel het CDA dat niet verder wilde met de SP en niet andersom. Het CDA heeft nooit met de SP in een kabinet willen zitten. Maar let op de verkiezingen op 7 maart, dan zal je zien hoe jou zo geliefde CDA verder zal verliezen. En Jan Peter (wat een rot naam) misschien gaat het jou goed maar ik heb de afgelopen 4 jaar alleen maar ingeleverd en met mij vele mensen, denk maar eens aan de voedselbanken die onder dat christelijke CDA alleen maar gegroeid zijn. Het onderwijs, de zorg, de nieuwe huurwet, de buraucratie, uitzetting van mensen enz. enz. alles is slechter geworden en dat heeft jou CDA toch maar fijn voor elkaar. Dus denk even na voordat je een oordeel geeft over de SP, die in mijn ogen heel wat christelijker is dan het CDA van jou. Wees niet zo bang voor links en noem niet alles wat maar een beetje links is extreem.
Reactie door Leo v. Schagen — woensdag 20 december 2006 @ 9.46 uur
@97
Ik begrijp je reactie, heb hetzelf ook gehad. Er zullen veel kiezers sowieso vertwijfeld zijn hoe er met deze verkiezingsuitslag kan worden omgegaan.
De meerderheid wil niet nog een keer JPB, toch ziet het naar uit dat het hem weer gelukt is.
De SP zal in een mogelijk, onverhoopt, komend kabinet B4, de PvdA links en op scherp houden. Dat zal ook vruchten af werpen.
Houdt moed!
Reactie door maria — woensdag 20 december 2006 @ 9.48 uur
@Reinier:Het CDA vormt jammergenoeg een probleem partij vanwege die oude garde CDA stemmers die braaf elke stemronde gewoon klakkeloos op die partij blijven stemmen. Daarnaast is het CDA praktisch 100% de andere kant van de magneet en die twee polen kun je nou eenmaal nooit aan elkaar plakken.
Het CDA is niet klein genoeg geworden en de SP is niet groot genoeg geworden om wat van de grond te kunnen brengen. En daarbij is de PVDA niet helemaal betrouwbaar op alle standpunten die zij hebben. Je moet wel op je linkse coalitiepartner kunnen vertrouwen.
Hoe het ook zij:Met SP in de coalitie heet het ook gewoon Balkenende IV want zij zijn nou eenmaal de grootste.
Dit had een conflictcoalitie geworden en was waarschijnlijk na een paar maanden toch geklapt.
Niet opgeven, ze worden elke nieuwe stemming groter en dat is iets wat je nog even niet moet vergeten. Balkenende IV, nou als zij die koers zo blijven voortzetten is er straks geen Balkenende V meer… Dan beseffen de CDA mensen misschien eindelijk dat het niet per definitie de VVD is die de boel verstiert. En de oude garde CDA stemmers gaan uiteindelijk toch ook eens een keer dood.
Reactie door Vince — woensdag 20 december 2006 @ 9.53 uur
@95 Leo
Zoals Jan het noemde, Bos schaakt altijd op 2 borden tegelijk.
Plotseling was hij weer een linkse collega van de SP, zonder de SP geen Bos etc, tot aan de verkiezings uitslag was het dan links dan rechts.
Wat Bos zegt kan je m.i. nooit serieus nemen, dat heeft hij aan zichzelf te danken.
Reactie door maria — woensdag 20 december 2006 @ 9.57 uur
leve de sp pfffff
Reactie door martijn bakker — woensdag 20 december 2006 @ 10.06 uur
Goede morgen Jan,
Ik heb de VVD laten weten dat ik NIET een teleurgestelde SP stemmer ben, zoals meneer Rutte dit gisteren in de 2de kamer jou verweet.
Groet,
Ab.
Reactie door Ab Kuypers — woensdag 20 december 2006 @ 10.08 uur
Goeden morgen vrienden SP.
Wanneer een partij de verkiezingen verliest (CDA), en bij de verkenner formateur verklaart dat hij vast wil houden aan het beleid van de afgelopen jaren, dan is het duidelijk. HIJ wil geen verandering die door de overwinnaar (SP) was geclaimd, ook dan is het duidelijk.
Wanneer verliezer (W.Bos) vóór de verkiezing geen keuze wenste, en nu verklaard dat de SP is afgevallen omdat de SP niet wilde buigen voor een verandering die hij ook niet wil, volgt daaruit dat hij nu wel buigt voor het CDA.
Echter ik wil U er op wijzen op het nieuws van hedenochtend:
Minister Hirsch Ballin van Justitie SLUIT NIET UIT dat MIVD officieren worden vervolgd wegens martelen van Irakezen.
Wat hoorden wij van VVD minister Kamp voor die tijd?
Hij heeft nooit geen informatie gehad over martelen door Nederlanders.
Nu begrijp ik direct waarom hij zo happig was op het baantje van kamer voorzitter!
Het zou gepast zijn om nu de gevangenis deuren van Schevingen waar oorlogs misdadigers zitten, open te houden voor hem!
Reactie door Ouwe Dirk — woensdag 20 december 2006 @ 10.13 uur
Goed gedaan, gewoon zeggen waar je zelf voor staat en niet te veel kijken wateen ander laat liggen, dat is hun probleem.
“sommige mensen spreken uit ervaring, sommige mensen spreken uit ervaring niet”
allemensen van de sp fijne feestdagen gewenst.
Reactie door Jan Pijbes — woensdag 20 december 2006 @ 10.15 uur
Reactie op allen: houd er rekening mee dat bij de eerst volgende verkiezingen de SP tegen over extreem rechts komt te staan een soort onbegrip voor de nu draaiende maatschappij met al zijn manieren van doen, aan een zijde zonder normen en waarden. De VVD zal dit met de gekste uitspraken proberen te ontkrachten maar zijn er wel voor verantwoordelijk dat dit zo gebeurd, het CDA is een soort probleem en geen politieke partij meer. Vervolgens zijn dus de eerst volgende verkiezingen al binnenkort, een meerderheid in de eerste kamer voor de SP en alle wetten zijn in het beheer van eindelijk een sociaal denkende partij. Luister niet te veel naar al die media onzin want waarschijnlijk ver drie dubbelt de SP. En door deze situatie die nu ontstaat is de SP een monster partij in de oppositie. Beter af dan in de coalitie die moet eerst maar eens ontstaan. Het laatste lijkt mij tot nu nog steeds onmogelijk want de PVDA is al zijn kiezers in een keer kwijt net als het CDA.
Reactie door Henk — woensdag 20 december 2006 @ 10.16 uur
Ik zou niet te negatief zijn van Rouvoet en Jan Peter moet iedereen straks weer met de handen boven de dekens slapen, zeg maar terug na de jaren 50, op het gebied van de liefde en de sexuele moraal, de vrouwen moeten weer naar het keuken en het aanrecht, ik geloof niet dat Nederland hierop zit te wachten!
Reactie door henry — woensdag 20 december 2006 @ 10.16 uur
Waarvoor is er niets bekend of Hoekstra ook een coalitie met SP; PvDa en Groen-links met eventueel een aanvulling van de CU is onderzocht.
Tuurlijk had hij de opdracht om het CDA hoe dan ook in het pluche te houden.
Nogmaals, Balkenende heeft in het programma recht door zee al gezegd NIET met de SP te willen regeren! Dat was VOOR de verkiezingen!
Zitten we straks met drie gereverkeerde in een kabinet
Reactie door Sinne — woensdag 20 december 2006 @ 10.27 uur
@92
—-
Het komend kabinet zal bewijzen dat centrum links beter voor het land is dan extreem links!
—-
Voor het land ? Gaan we ploegen en bemesten ? bedoel je niet centrum rechts i.p.v links? Zou het volgende kabinet niet beter goed moeten zijn voor ALLE nederlanders i.p.v ALLEEN 4 the lucky few.
Reactie door Lisette — woensdag 20 december 2006 @ 10.28 uur
Ik denk dat ook Wouter zal afhaken omdat de oude cda truc wederom uit de koker zal komen.
Daarna een lekker etentje ergens en hopla een nieuw kabinet is er.
cda,vvd,cu en onze Geert.
Ook deze is nog mogelijk mensen denk erom.
Reactie door damin — woensdag 20 december 2006 @ 10.31 uur
nee toch henry, zo erg zal het toch niet worden?
wel weer gezellig hoor terug in de jaren 50,
ik ben gereformeerd opgevoed maar we hebben nooit met onze handjes boven de dekens hoeven slapen.
maar ik ben met je eens dat cu een aardige en sociale partij is maar of ik ze ik de regering wil? nee dat niet.
ofschoon ze de wet niet terug zullen draaien voor homo huwelijk en abortus en euthanasie, dat kan nl niet omdat de partij zo klein is dus daar hoef je niet bang voor te zijn.
Reactie door carla 1 — woensdag 20 december 2006 @ 10.34 uur
ZO ZO ZO ZO JAN-PETER (91).
Kun je je nog herinneren dat op zeker ogen-
blik Gerrit Zalm aanstuurde op openlijke
‘burgerlijke ongehoorzaamheid’??
Nu de V.V.D. nattigheid rook t.a.v. het ver-
zoek tot het tijdens de formatie-onderhan-
delingen uitstellen van ‘úitzettingsprocedu-
res’ totdat een nieuw Kabinet geformeerd zou zijn, immers het gaat hier niet om futi-
liteiten maar om belangrijke je mag wel zeg-
gen HALSZAKEN, dreigde men en masse te ver-
trekken uit dit nog overgebleven – en zelf
nog verder in zetels verminderde – rompka-
binet. Huilend als de honden van de bekende
film The hound of the Baskervilles op jacht
naar een prooi, wordt die vraatbehoefte niet
in eigen kring opgelost, maar zoekt ergens
een prooi buiten eigen hok en wordt er uitge
haald naar een intussen sterkere concurrent.
Nee maar dat lijkt toch flink hé? Nee dus!
Het is nl. een gedrag waar de SP heel aardig
tegen bestand is, immuun voor aanvallen die
méér dan vraat moeten doorstaan.
De formulering van ene Mark Rutte is er één
= mark my words, again = van de vorige eeuw:
TOUTE TAFEL MENTALITEIT !!
Stampvoetend en schoppend tegen de vasthou-
dendheid en standvastigheid die de SP in haar vaandel draagt: er valt niet te marchan
deren en te sjoemelen met het imago dat de
SP zich intussen verkregen wist door vele,
vele burgers én kiezers in ons land.
Overigens JAN-PETER is het handig je bij de
onomkeerbare feiten te houden en je te reali
seren, dat het BELEID van het C.D.A. hen in-
tussen MINDER zetels heeft opgeleverd, een
flinke teruggang en die wordt nog groter,
naarmate er nog meer bewezen wordt dat het de partij er alles aan gelegen was zich toch
vooral aan de Brusselse normen te willen con
formeren en het huishoudboekje vooral niet
op ‘rood’ te willen zien komen, maar……..
JAN-PETER, dit alles ten koste van de zwak-
sten, de meest hulpbehoevenden onder ons, die dit land na de 2e W.O. hebben opgebouwd,
en nooit hun pensioen hebben kunnen opbouwen
met bijv. althans een minimumloon (dat tegen
woordig al toegekend wordt als aanwezigheids
premie, nog afgezien van alle (half-)jaar-
lijkse periodieken die voorheen slechts aan
leeftijd werden gebonden en amper te maken
hadden met prestáties). De inschalingen bin-
nen het ambtenarenapparaat zijn al 40 jaar
nooit beneden welk peil danook geweest!
Het méérbedrag dat men wil hebben is door-
gaans een op rente gezette dekking of in-
vestering om bij mogelijk niét-funktioneren
de áftocht afgedicht te hebben, want binnen
het overheidsfunktioneren is geen enkele re-
levantie tot het bedrijfsleven te vinden,
waar men wél prestátiegericht moét opereren
om winsten te maken, waaruit de Overheid zich betááld weet, dmv die geheven belastin-
gen. Ook de stress die men binnen een fat-
soenlijk gevoerd bedrijf ondervindt staat in
geen verhouding tot de (administratieve) werkdruk binnen de ambtenarij.
In een democratisch land moet men van de Overheid kunnen verwachten dat zuinigheid en
spaarzaamheid niet ten koste gaan mag van
mensen die uit wanhoop soms letterlijk het
loodje leggen, of omkomen door gebrek aan
(ook médische !)hulp.
SCHOPPEN naar de oppositie, die gelukkig nog
‘links’ en ‘rood’ genoeg is in de 2e Kamer
om er de vinger op te kunnen steken en een
stokje voor de nog volgende te verwachten
blunders, is maar al te gemakkelijk.
Naar buiten treden van een Kabinet, dat, en
ik zei het al een jaar terug, dat zich kan
verschansen achter een zgn éénsluidend oor-
deel, is maar al te eenvoudig.
De openlijk te bezoeken Tweede Kamervergade-
ringen zullen horende en ziende de kiezer
overtuigen van het voor en tegen van de par-
tij waarop zij (áf-) gestémd hebben.
Wij kiezers zullen met plezier aan de zijlijn staan toe te kijken op het spektakel
dat zich opnieuw zal aandienen via een vol-
gend Kabinet, zónder SP, ….gelukkig!
Mensen genoeg die hiér komen ‘schreeuwen’om-
dat zij een eigen thuisbasis ontberen, toch?
Reactie door Madelief — woensdag 20 december 2006 @ 10.43 uur
Gloria, 66 weer helemaal goed geformuleerd je hebt helemaal gelijk , ik heb ook met verwondering aangezien dat JM naar een uurtje alweer naar buiten kwam en zei dat het niet ging lukken, kijk dat begrijp ik nou niet, 25 zetels is niet niks daar kan je toch wat mee?
doodzonde dat het zo is gelopen en ik begrijp er geen reet van.
verder ga ik niet want dat heeft gloria al heel goed beschreven in bijdrage 66
Reactie door carla 1 — woensdag 20 december 2006 @ 10.43 uur
heel goed en duidelijk is de stellingname van de SP ,de CDA(de top) vist graag in troebele wateren en weigert gezichtsverlies en dus eerlijkheid en is alleen maar gebaat bij snel en haastig weer een verloren zaak in elkaar te timmeren
Reactie door hilberdink — woensdag 20 december 2006 @ 10.55 uur
Heeft de SP niet naar zijn kiezers geluisterd, ik denk van wel als ze in een kabinet waren gekomen had de SP enorm moeten veranderen, en als niet het geval was waarschijnlijk een kabinet van enkele maanden geweest…
PVDA & CU & CDA , een ding is zeker in de Verenigde Staten hebben ze niks meer te klagen, nou we een Christelijk Linksachtig Kabinet hebben…
Dat de CDA bij de volgende verkiezingen gaat verliezen dat zal me niks verbazen, de SP waarschijnlijk ook wel omdat veel mensen gaan afhaken…
Een voordeel, het nieuwe kabinet is teminste nog eningszins links, vorige kabinet was puur rechts.
Reactie door Macros — woensdag 20 december 2006 @ 10.56 uur
Ik heb begrepen dat de SP ook tegen de euthanasie wet heeft gestemt.Ik ben denk ik niet de enige ben voor wie dit nieuw is.Dus hier niet meer zeuren dat Bos zijn recht moet houden.Als het aan de SP lag was er niet een euthanasie wet geweest.
Reactie door Piet van Dijk — woensdag 20 december 2006 @ 11.03 uur
De CU en SP hebben wel een andere visie en motieven daar waar het euthanasie wet betreft.
Ik dacht dat de SP in het debat de slechte zorg voor bejaarden en dementen in de bejaarden tehuizen naar voren had gebracht, gebrek aan personeel e.d. Door erbarmelijke omstandigheden zou men eerder voor euthanasie kunnen kiezen en zou ook malpractice op de loer kunnen liggen.
Terwijl de CU op godsdientige motieven
stoelt.
Reactie door maria — woensdag 20 december 2006 @ 11.31 uur
Laat de media maar kleppen…hoge bomen vangen nou eenmaal veel wind.
Achterban zal alleen nog maar groter worden omdat de SP zichzelf niet te grabbel heeft gegooid t.o.v. CDA die zelf helemaal niet bereid is echt menselijker en socialer te worden.
(Gek, toch…ik ken zelf geen 1 SPer -en ik ken er nogal wat- die weg willen bij de SP omdat ze nu niet meeregeert….)
PvdA en CU zullen prima schoothondjes zijn van het CDA…tot de volgende verkiezingen en dan is de SP zo groot geworden, dat ze veel meer mogelijkheden heeft en zelf kan kiezen met wie ze regeert.
Reactie door Pietje af — woensdag 20 december 2006 @ 11.48 uur
Ben er helemaal niet gerust op!
Als je het NOS journaal nu ook weer ziet.. te schandalig voor woorden!! Mark Rutte mag de SP van de NOS helemaal de grond in stampen, maar ze geven de SP niet de kans te reageren. Ik heb het debat gisteren live gevolgd en de uitleg van Marijnissen was sterk! Maar de media bijt zich vast in de leugen dat de SP als een laffe hond is weggevlucht..
Dan kun je je afvragen of de strategie van Marijnissen de beste is geweest.. Had er meer in gezeten als ‘we’ wat meer met de vuist op tafel hadden geslagen?
Dat CDA is (bijna) net zo gluiperig als de PvdA! Zij komen hier als winnaar uit en de SP wordt afgeschilderd als een laffe en bange partij die haar verantwoordelijkheid niet durft te nemen.
Reactie door Gerard — woensdag 20 december 2006 @ 11.55 uur
Ga lekker je huis onderverhuren,links lullen rechts vullen.
Reactie door patrick — woensdag 20 december 2006 @ 11.57 uur
de SP! durft gewoon geen verantwoording te nemen.
Reactie door patrick — woensdag 20 december 2006 @ 11.59 uur
Alleen vanaf de zijlijn commentaar leveren is ook erg makelijk,in onze gemeente is de SP! alleen maar bezig om plannen vooruit te schuiven,dit heeft nu al 1,2 miljoen euro aan schadevergoedingen gekost,dat had je beter aan de onderkant van de samenleving kunnen schenken!
Reactie door patrick — woensdag 20 december 2006 @ 12.00 uur
Het politieke formatie-gekonkel is weer niet iets waarmee de kiezers de belangstelling voor de politiek zullen terugkrijgen.
Het is de vraag wanneer de verborgen CDA-agenda getrokken wordt. Ik hoop toch dat Bos de onderhandelingen met de CU/CDA op niets zal laten uitlopen en de SP of desnoods GL er opnieuw bij zal moeten halen. Laat het CDA maar een keer voor een slikken of stikken keuze komen te staan.
Een CDA/VVD/CU/Wilders kabinet (zoals hierboven ergens gesuggereerd) zou de grootste minachting van de kiezerswens zijn die er bestaat, en ik geloof niet dat de CU zich daarvoor zou lenen.
Maar goed, eerst maar even de Kerstrust benutten voor de noodzakelijke bezinning. Wie weet beleeft Verdonk zelfs nog een moment van zelfreflectie!
Fijne Kerst allemaal.
Reactie door Herman van den Akker — woensdag 20 december 2006 @ 12.02 uur
“Alleen vanaf de zijlijn commentaar leveren is ook erg makelijk,in onze gemeente is de SP! alleen maar bezig om plannen vooruit te schuiven,dit heeft nu al 1,2 miljoen euro aan schadevergoedingen gekost,dat had je beter aan de onderkant van de samenleving kunnen schenken!”
en?, hoe bevalt het aan de zijlijn?
lees het verslag van de informateur eens, dan wordt alles bevestigd dat jan al gezegd heeft.
zelfs balkenende bevestigde de gang van zaken in het debat.
dat de sp in jouw gemeente plannen vooruitschuift kan er misschien ook mee te maken hebben dat de plannen nog niet goed uitgewerkt zijn…. als je dan dat soort plannen gaat uitvoeren wordt het altijd kostbaarder dan begroot.
maar ja, die zijlijn he?
Reactie door rutger — woensdag 20 december 2006 @ 12.12 uur
Een aantal mensen die hier gereageerd hebben denken dat je in de oppositie veel kunt bereiken; ik vraag me in hemelsnaam af wat dat dan is. Wat hebben de afgelopen 4 jaar oppositie voor goede zaken opgeleverd?
Helemaal niets. Je kunt je idealen alleen in de regering verwezenlijken, maar daar heb je veel geduld voor nodig omdat we nou eenmaal in een compromissenland wonen.
In de oppositie kun je slechts dromen van de verwezenlijking van je wensen.
Daarom nogmaals: een verdrievoudiging van je zetelaantal (van 9 naar 25)schept zeer grote verplichtingen naar je kiezers die verschrikkelijk toe zijn aan een ander beleid, en daarvoor is de SP nodig, zelfs als ze compromissen sluit zal het altijd nog beter worden dan het de afgelopen jaren was. Jammer, jammer.
Reactie door Rob — woensdag 20 december 2006 @ 12.19 uur
Patrick @ De SP, is geloofwaardig ze hadden kunnen gaan regeren maar dat houd in een kabinet met de CDA toch geen dag uit !.. (dan was het net zo gegaan als de LPF)
Onderverhuren, zielig om dat er bij te halen, dat is net zo zielig, om de schuld van dat jongentje wat doodgeschoten in die school te geven aan de SP, terwijl ze niet eens in het kabinet zitten…
Reactie door Macros — woensdag 20 december 2006 @ 12.22 uur
Trouwens het is aan de kant van Jan en Jan Peter niet doorgegaan, geef niet de schuld alleen aan Jan… Dank U !
Reactie door Macros — woensdag 20 december 2006 @ 12.23 uur
Dat Ondeverhuur issue had trouwens bij elke partij kunnen gebeuren zoals een goede vriendin van mij al zij, (en volgens mij ook politiciologi studente), dat zoiets niet alleen aan de SP ligt…
Remember Gonnie
Reactie door Macros — woensdag 20 december 2006 @ 12.24 uur
als Pvda stemmer heb ik veel “links”met de SP,feli met de verkiezingsuitslag maar treurnis over het snel afhaken bij de informateur, een beetje laf vind ik het om de verliezer de linkse kar te laten trekken om nederland socialer te maken en daar misschien wel in maart een rekening van krijgt, OF is dit de bedoeling???
Reactie door geert — woensdag 20 december 2006 @ 12.25 uur
jan, je wilde toch geen kabinet balkenende 4. daar had je een stok voor moeten steken. nu heb je eindelijk fors gewonnen met de verkiezingen. het cda had eruit gemoeten. balkenende blijft iedereen aan het lijntje houden zo van: “ik ben hier de baas en ik bepaal de regels.” want hoelang zal het volgende kabinet stand houden? ik denk niet voor lang. we hebben nu 3 kabinetten met balkenende zien vallen. de vierde is binnen een jaar op komst. wat moeten we met zulke kabinetten met het cda? ze hebben 3 keer laten zien, dat ze het regeren niet waard zijn en toch zet hoekstra weer een coalitie in met het cda. dat vraag ik je.
Reactie door maayke jong-doppen — woensdag 20 december 2006 @ 12.26 uur
@Rob
Het is geen kwestie van compromissen.. Het CDA was überaupt niet van plan om serieus met de SP te onderhandelen. Wat moet je dan? Ik denk toch dat Marijnissen wat harder met zijn vuist op tafel had moeten slaan! We hebben verdorie 25 zetels!!!
Groet,
Gerard
Reactie door Gerard — woensdag 20 december 2006 @ 12.27 uur
Op Website: groenlinks is te lezen:
“Wij vinden het respectloos naar de kiezers om drie weken na verkiezingen met drie verliezers te onderhandelen. Bovendien staan SP en CDA inhoudelijk dichter bij elkaar dan GroenLinks en CDA. Dan gaat het niet alleen om sociale politiek, maar minstens zo zeer over het milieubeleid en de verschillen in mens- & maatschappijbeeld. Ook speelde mee de overweging dat daar waar het CDA inhoudelijk niet wil bewegen voor een linkse partij met 25 zetels, zij dat nog veel minder zal willen doen voor een linkse partij met 7 zetels.”
Reactie door igrl — woensdag 20 december 2006 @ 12.47 uur
@132: Heb je überhaupt gelezen wat Jan hierboven heeft geschreven, flapdrol?
Mag ik je er bovendien aan herinneren dat Bos, jouw leider, voor 22 november nog niets van linkse samenwerking wilde weten.
Reactie door Seraphis — woensdag 20 december 2006 @ 12.50 uur
HOEZO DMOCRATISCHE Rechtstaat? Nederland is alles behalve democratisch rechtstaat. Het is eerder een Onrecht Balkenende dictator staat. Jammer dat CU gaat samenwerken met schijnchristelijk CDA en schijn Partij van arbeid. Ik zag cu zitten als mogelijke coalitiepartner voor SP.
Reactie door khosrow — woensdag 20 december 2006 @ 12.53 uur
@madelief
Heel verhaal en ik snap dat je denkt dat links altijd het morele gelijk aan haar kant heeft. Alleen, een land regeer je niet door altijd maar naar je geweten te luisteren en iedereen het naar het zin wil maken. Een land regeren is soms ook pijnlijke beslissingen nemen in het belang van de meerderheid of in het belang van het land.
Wat de SP nu doet is niets, nada, niks. Jan geeft aan dat met oppositie veel te bereiken is. Helaas is dat niet het geval. Een land wordt geregeerd door de regering en niet door 1 oppositiepartij die toevallig 24 zetels heeft.
Jan lijkt niet te durven regeren omdat hij blijkbaar bang is jullie ook wel eens tegen de haren in te strijken door de uitkeringen niet met 10% te verhogen, door wel asielzoekers uit te zetten (ook al zullen die er alles aan doen om te willen blijven), door wel weer na te denken over europese samenwerkingen, door wel verantwoordelijkheid te gaan dragen voor militaire missies in het buitenland, etc.
De SP heeft angst, het loopt hun dun door de broek als ze verantwoordelijk moeten zijn. Liever meehuilen met jullie vanaf de blauwe stoeltjes in de tweede kamer.
Reactie door Jan-Peter — woensdag 20 december 2006 @ 13.08 uur
Rob e.a. wacht even een rustig moment in dit Kerstreces af, waarbij tijd is gevonden
om e.e.a. hier nogmaals nader te kunnen pre-
ciseren door de SP-top zelf, die ik zeker niet zo adviseren overhaast te reageren, ook
hier. Dat komt zelfs elk warm en hartelijk
positief meeleven niet ten goede, want in de
tail ingaan op de diverse teleurgestelde re-
akties hierboven zal vermoedelijk, helaas,
niet kunnen worden tegemoet gekomen en denk
ik zeker dat het absoluut een heel goed doel
en toekomstige ‘deal’ kan dienen om juist
niét overhaast te reageren en de emoties de
baas worden van verstánd!
De SP is als zodanig ontzettend belangrijk
maar zal juist in de oppositie opnieuw kun-
nen bewijzen het Kabinet elke keer beter te
kunnen wijzen op misstanden, misverstaan,
‘mis’(sie) verstáán, misgeboorten van Wetten
welke onvoldoende kracht tot bestaan bleken
te hebben! Komt tijd, komt raad: we raken
niets kwijt, het is de SP die er ‘goed voor
gaat’ in deze bedorven verzorgingsstaat!
Kom op Rob, niet wanhopen en geduld oefenen
tot ook de a.s. Provinciale Statenverkie-
zingen de door kiezers verkozen SP opnieuw
zullen ondersteunen! De politiek wint d.m.v.
p.c.’s dagelijks aan meer gedréven interesse
en slechts de aanhouder zal blijken te kun-
nen winnen met een gestaag doorgaan in tempo
en het blijvend onderhouden van de juiste
contacten, de visie’s van hen die ons nog in
alle rust hulp en bijstand kunnen bieden, met brede kijk op de huidige gang van zaken
en een filosofische en theosofische visie in
de breedste zin van (óók) “hEt ‘woord’”!
Hoe meer het C.D.A. en de V.V.D. menen te
kunnen zeggen, des te meer zij zich zullen
moeten zien te verantwoorden, ook bij het
zich m.t.k. herhaald zien op TV.
De MP kiest vandaag al (a.s. Paas-)eieren
voor zijn geld en meent dus zelfs in de 2e
Kamer Mark Rutte niet te hoeven antwoorden:
laf, slim of opportunistisch? Wacht af en
KIJK naar elk niet te verhullen lichaamstaal
incl. de ambtenarengymnastiek (je weet wel,
die te oefenen overbekende knipoog, oefening
of spasme?) !! Ik mis de prenten van Joep om
ons even te doen ontspannen !
Onttrek je even aan de hectiek en chaos van
de afgelopen weken en breek er zo mogelijk
even uit: goed voor ons aller hart en bloed-
vaten, zelfs voor diegenen onder ons die tot
op heden nog zonder kláchten zijn!
We zullen ons m.b.t. ‘dromen’ nogmaals moeten laten uitleggen, welke de moties zijn
die in meerderheid vanuit de 2e Kamer naar
het Kabinet toe, dwingend, opgelegd kunnen
worden. Hoe die moties van wantrouwen dienen
te worden uitgevoerd is inmiddels geheel dui
delijk en die niét opvolgen door te dreigen
op te stappen met de gehele bijbehorende
fractie zelfs ongrondwettelijk te noemen.
Duiden en handhaven is de huidige MP niet ge
lukt, daar waar het het meeste nodig was.
Zelfs een Pieter van Vollenhoven is nu nodig
om ‘cold cases’ beter te doen rechercheren
dan dat het Nederlandse politiekorps is ge-
lukt. Over ‘geschonden vertrouwen’ gesproken
valt niet meer te twisten. Getuigen daarvan
in léven laten blijven mogelijk nog een extra punt van wézenlijke zorg!
Beveiliging aanbieden daar waar zelfs van
bedreiging gesproken kan worden is evenzeer
een belangrijk punt van aandacht te noemen!
Heus, ik denk dat om principiële redenen het
niet in álle gevallen mogelijk is compromis-
sen te sluiten en van ‘breaking points’te
moeten afzien, dat vind IK volstrekt ondenk-
baar en verkrachting van de eigen beginse-
len, oneigenlijk gebruik maken van een tot
op heden met succes uitgedragen ethische
vormgeving van verworven denkbeelden: die
zijn gewoon niet inwisselbaar voor een niet
relevant ‘meedoen’! Vind je het goed dat ik
er zó over denk? Fijne dag Rob en tot kijk!
Met een hartelijke groet, Madelief.
Reactie door Madelief — woensdag 20 december 2006 @ 13.10 uur
Patrick, doe dit zelf en weet dat het illegaal is! KOm ik je aangeven bij de politie..deal?
het zal wel uitmonden in nieuwe verkiezingen en dat is ten gunste van de SP want er zijn nu een heleboel pvda stemmers die zichzelf voor het hoofd slaan en terecht en cda stemmers? die raad ik aan de bijbel beter te lezen en zich rot te schamen..behalve die mensen die wel een hart in hun donder hebben!
Reactie door cynthia — woensdag 20 december 2006 @ 13.17 uur
Natuurlijk zijn de verschillen tussen het CDA van dit moment ontzettend groot. De SP heeft immers niet voor niets vier jaar lang vaak keiharde oppositie gevoerd tegen het beleid dat Balkenende nog steeds verdedigt en het liefst ook voort wil zetten. De sleutel voor de formatie ligt bij het CDA. Hoewel ze drie zetels hebben verloren, zijn ze nog steeds de grootste partij. Volgens mij begrijpen ze echter de verkiezingsuitslag niet goed: de kiezers willen overduidelijk een ander en socialer Nederland! Dat het CDA de draai naar een ander en socialer beleid nog niet kan of wil maken is hun eigen verantwoordelijkheid. En wat Woutertje Bos betreft: hij heeft wel heel erg veel boter op zijn hoofd. Voor de verkiezingen wilde hij zich niet duidelijk uitspreken voor een coalitie over links en nu zit hij met de gebakken peren. Negen zetels verlies en een CDA dat niet met PvdA en SP wil regeren. Dat de SP nu het verwijt krijgt dat ze te gemakkelijk is weggelopen voor haar verantwoordelijkheid hoort bij het politieke spel. De kiezers prikken daar heus wel doorheen, omdat Jan Marijnissen heel goed en duidelijk kan uitleggen, waarom een kabinet met CDA en PvdA op dit moment niet mogelijk is. Hij zou pas ongeloofwaardig zijn, als hij bij onderhandelingen zoveel water bij de wijn zou doen dat er van de belangrijke SP-punten weinig tot niets zou overblijven. Alle partijen, die nu de zwarte Piet bij de SP proberen te leggen, hebben nog steeds niet begrepen dat het in de politiek juist om geloofwaardigheid en betrouwbaarheid gaat of althans zou moeten gaan.
Reactie door Yolanda — woensdag 20 december 2006 @ 13.21 uur
Correctie de linkse kiezer heeft duidelijk het beleid afgewezen. En er is geen linkse meederheid behaald alleen een veschuiving van stemmen van de Pvda naar de SP. en van de ex LPF stemmers naar de SP en naar Wilders. En van de VVD naar Wilders. kortom nederland is linkser en rechtser geworden. Al met al meer polarisatie. Dus vraag ik mij af waar het vandaan komt dat links denkt dat ze een meederheid hebben? Volgens mij kan ze niet rekenen. Links heeft geen meerderheid en rechts ook niet. Daarom is deze formatie ook zo moeilijk. Had links of rechst overduidelijk gewonnen was er niet zo’n probleem geweeest.
Reactie door Klaas — woensdag 20 december 2006 @ 13.22 uur
@140 nieuwe verkiezingen zal de SP meer stemmen opl;everen maar ook Wilders doro het generaal Pardon verhaal. Al met al nog meer tweespalt in de amatschappij.
Reactie door Klaas — woensdag 20 december 2006 @ 13.24 uur
Iedereen kon zien aankomen dat het CDA de voorkeur zou geven aan de CU. En in moeilijke formaties zoals deze, en dat het moelijk zou worden was op voorhand voor iedereen duidelijk, is het nooit de eerste poging die lukt. Ik vind dat Jan dit beter had kunnen inschatten. Hij had alvast enkele compromissen in de openbaarheid moeten brengen. Het CDA had dan nog steeds geweigerd. Maar, de pers zou lovend zijn, de stemmers zouden begrijpen dat de SP echt wil regeren, en we zouden de volgende keer nog meer stemen halen. Nu zit dat er niet meer in. Erg jammer. Het enige dat het goed zou kunnen maken is dat Jan achter de schermen met Wouter en Femke heeft afgesproken om alle formaties met het CDA te laten mislukken (zou kunnen gezien de opstelling van GroenLinks). Dan zou ik het begrijpen. In dat geval niets dan lof.
Reactie door Jan Broersen — woensdag 20 december 2006 @ 13.38 uur
Geachte sp ik heb op jullie gestemd met de hoop dat alles beter zal verlopen dan het nu deed..
Tot mijn domme verbazing constateerde ik vandaag dat de huursubsidies die wij al 12 maanden krijgen op een vaste datum ineens in twee betalingen zijn gesplists zonder hierover een woord te reppen in de media.
Dit houdt in dat de ene helft van de bevolking het een week later zal gaan ontvangen ! en dat in december voor de kerst.
Mensen rekenen op dit geld en hebben dat hard nodig met die achterlijke hoge huur prijzen van tegenwoordig en dan beginnen we de nieuwe verkizingen gelijk met een blunder van de belasting dienst..
Een hoop mensen zullen hier weer door worden gedupeerd zoals gewoonlijk.
Ik vind dat het de regering zijn verantwoordelijk is om dat soort zaken goed te regelen en dan heeft u en alle andere partijen al direct weer eens gefaald nog voor dat u en al die anderen toe zijn gekomen aan het regeren van dit land.
Als je dit soort dingen al niet in de hand kan houden hoe moet dat dan verder met de rest??
Mijn stem heeft u al gehad maar ik heb er nu al spijt van uberhoupt te hebben gekozen aangezien dat zooitje gewoon door blijft gaan met onzin beleid en het blijven duperen van die gene die op u hebben gestemd.
Gisteren was het nog op het nieuws en nu al zien we de nieuwste blunders..
Waarom zou men in 2 weken moeten gaan betalen wat normaal altijd in 1 dag is geregeld en dat precies voor de kerst
Dat is toch vragen om problemen
herman! ik wou dat ik mijn stem nu kon terug trekken!
Reactie door herman — woensdag 20 december 2006 @ 13.49 uur
Ik vind het wel een gemiste kans voor de SP waarbij ik hoop dat er in de toekomst nog zo’n kans voorbijkomt. Met Herman Wijffels als formateur moeten er zeker goede kansen zijn tot een links beleid en inzake het asielzoekersdebat van de afgelopen weken heeft het CDA toch laten zien dat ze kunnen veranderen van mening. Dat moet de SP vooralsnog nog maar laten zien dat ze compromissen kunnen sluiten en soms een beetje water in de wijn kunnen doen. Nee, als SP-stemmer vind ik het afhaken in de formatie allemaal iets te snel.
Reactie door joris — woensdag 20 december 2006 @ 13.52 uur
@140 Jan-Peter ( de naam alleen al),
1.Je moet een geweten HEBBEN wil je er naar kunnen luisteren JPB heeft dit overduidelijk niet.
2.Het zijn 25 zetels en geen 24.
3.De enigste die bibberde van angst of zoals jij het zegt dun in de broek is JPB.
Hij is bang voor een linkse meerderheid in een kabinet op die manier kan hij niet meer het VVD programma uit blijven voeren.
4. De enigste die jankt ben jij en bij voorkeur hier.
Reactie door Lisette — woensdag 20 december 2006 @ 14.11 uur
off topic,
Duitsland gooit de grenzen dicht ter bescherming van de werkgelegenheid voor de eigen bevolking !!!
Reactie door Lisette — woensdag 20 december 2006 @ 14.16 uur
Gedane zaken nemen geen keer. Maar wie was het ook weer, die vóór 22 november categorisch de bundeling van ‘links’ van de hand wees? Juist, Bos. En wie was het die de deelname van de SP aan een kabinet van CDA, PvdA en SP blokkeerde? Juist, zijn misschien toekomstige maatje Balkenende, die hiervoor zijn pad geëffend zag door de door hem gesuggereerde informateur, i.c. zijn CDA-maatje Hoekstra!!!
We moeten nu even afwachten, waar het schip strandt. Bij een onverhoopte tewaterlating moeten wij, – SP -, ons bij de komende Statenverkiezingen in maart opnieuw en overdonderend bewijzen. Stem vóór, STEM SP.
André Vermeulen
Reactie door André Vermeulen — woensdag 20 december 2006 @ 14.20 uur
Aan het begin van de informatieronde wenste de SP geen breekpunten te formuleren en alles bespreekbaar te houden. Toch werd er in de berichtgeving melding gemaakt van een lijst van, ik meen, 25 punten waarbij er over twintig al een niet overbrugbaar meningsverschil bestaat met het CDA. Blijkbaar zit er noch bij het CDA noch bij de SP ruimte voor schikking want men kwam kennelijk niet tot overleg.
Jammer dat Wouter Bos een veeg uit de pan krijgt na het uitspreken van zijn teleurstelling over de opstelling van de linkse partijen tijdens de formatie. Reeds in het slotdebat na de verkiezingen slikte hij zijn verlies en sprak hij zich uit voor een SP in de regering. Hij heeft hier natuurlijk ook een eigen belang. Immers, de PvdA in de regering en de SP als de grote oppositieleider in een, in meerderheid linkse kamer, is geen rooskleurig beeld wanneer je als sociaal-democratische partij én wilt regeren én weer wilt gaan groeien (ten opzichte van de SP). Bos wil de SP er gewoon bij hebben maar de Socialistiese Partij is huiverig voor een achterban die het kopje niet wil laten hangen naar het CDA. Men had beter de regeringssamenstelling CDA/PvdA/SP als vaststaand uitgangspunt kunnen nemen en direct de inhoud van de onderhandelingen bij de kladden moeten nemen.
Reactie door Wouter B. — woensdag 20 december 2006 @ 14.26 uur
Bakkie ellende zit nog steeds met een brainwash van Rita en “ik benn Gerrit”(en ik steel als de raven).
Bakkie ellende heeft zeker een jaar nodig om er achter te komen waar zijn sociale hart zit.
Laat het kabinet dan vallen en gaat dan een twee partijen kabinet vormen met de SP.
Gaaap en toen werd ik wakker!
Nogmaals Bakkie ellende heeft VOOR de verkiezingen al aangegeven NIET met de SP te willen regeren! en je weet van B. Ellende dat hij voet bij stuk houdt….toch!
Reactie door Sinne — woensdag 20 december 2006 @ 14.28 uur
@Gloria
Debat is niet op tv geweest! Ik heb het gevolgd via http://www.politiek24.nl (doe ik altijd). En ik vind dat dhr. Marijnissen zich goed heeft verweerd!! Uit het debat is ook gebleken dat een coalitie met CDA, PVDA en CU ook niets wordt. (vanwege de zaken als euthanasie en abortus).
” Mijn fractie en partij betreuren het dat er nu geen formatie loopt waar mijn fractie deel van uitmaakt. Mocht het kabinet dat nu beoogd wordt niet doorgaan, weet dan dat mijn onderhandelingsteam niet is opgeheven.”
Als ik goed heb opgelet heeft hij deze zinnen ook 2 of 3 keer herhaald!!
Dus wie weet???
Reactie door Delal — woensdag 20 december 2006 @ 14.34 uur
Gek de kiezers kiezen en balkenende maakt uit wat er gebeurd.
Ik hoop dat die man vroeg of laat ongelofelijk op zijn bakkes gaat.
Reactie door e.krul — woensdag 20 december 2006 @ 14.52 uur
Maar dan wat harder dan op dat skatebord
Reactie door e.krul — woensdag 20 december 2006 @ 14.54 uur
@ Lisette (wat een vreselijke naam!)
“Je moet een geweten HEBBEN wil je er naar kunnen luisteren JPB heeft dit overduidelijk niet.”
Met ALLEEN naar je geweten luisteren is niet de basis voor regeren. Ook je verstand heb je nodig. En of Balkenende een geweten heeft daar weet jij in iedergeval niets van. Je opmerking bewijst alleen wel hoe vooringenomen en naief je bent.
“Het zijn 25 zetels en geen 24″
Je hebt gelijk. Beetje dom van me. Het zijn er in iedergeval te veel.
“De enigste die bibberde van angst of zoals jij het zegt dun in de broek is JPB.
Hij is bang voor een linkse meerderheid in een kabinet op die manier kan hij niet meer het VVD programma uit blijven voeren.”
Onzin, hij wil alleen niet met een linkse meerderheid in het kabinet omdat dit niet een goede weerslag zou zijn van de verkiezingsuitslag. Ook Wilders en dus rechts heeft gewonnen. Centrum links is een goede weerslag. Niet links met een vleugje rechts.
“De enigste die jankt ben jij en bij voorkeur hier. ”
Ik ben en blijf een vrolijk mens. Het feit dat deze regering niet doorgaat verontrust me maar maakt me niet aan het huilen. Het feit dat een winnaar van de verkiezingen geen daad bij het woord voegt verontrust me nog meer want dat is puur bedrog! Het feit dat ik dat hier zeg wil niet zeggen dat ik het ook niet elders zeg!
Reactie door Jan-Peter — woensdag 20 december 2006 @ 15.01 uur
“Op grond van die gesprekken is de informateur tot de conclusie gekomen dat de verschillen tussen CDA en SP te groot zijn en dat een extra onderhandelingsronde weinig zinvol was. Naar aanleiding van zijn conclusies heb ik gezegd dat ik onderhandelen wel zinvol vond, maar op één voorwaarde: Het CDA moet het wel zien zitten. Anders hebben nadere gesprekken geen zin en zitten we hier elkaar een paar weken bezig te houden zonder dat er iets uit kàn komen. Om dat te voorkomen worden er immers verkennende gesprekken gevoerd.
Het CDA heeft zich pas later voor het eerst uitgelaten over haar voorkeur. Het bleek een kabinet met de PvdA en de Christenunie te zijn. ”
Achterlijk dat er mensen, waaronder Wouter Bos en Mark Rutte maar ook reageerders hier, proberen het beeld te scheppen dat de SP zich te vroeg teruggetrokken heeft. Dat is duidelijk een leugen. Nederland mag blij zijn met een partij als de SP die niet ten koste van de meest elementaire principes wil regeren.
Waarschijnlijk bang dat Nederland de steun aan de leugenachtige war on terror intrekt.
Reactie door Mirjam — woensdag 20 december 2006 @ 15.02 uur
Eerst stelt Wouter dat hij geen zitting wil nemen in een kabinet zonder de SP nu gaat hij zonder slag of stoot onderhandelen met de CU !!! Ondertussen tegen beter weten in een beetje de SP lopen afzeiken …
Wie wilde als linkse politieke partij niet met de SP en GL een lijstverbinding ? Wie is er weggelopen voor deze unieke kans om echt een sociaal beleid te voeren ?
Wouter is regeringsgeil en wil kost wat het kost de status van minister nastreven.
Gewoon eigen belang en proberen een stapje hoger op te klimmen en staks net als Wim Kok een vette baan in het bedrijfsleven !
PAS OP VOOR WOUTER “de draaikont” Bos
Reactie door Jan met de Pet — woensdag 20 december 2006 @ 15.04 uur
Prettige kerstdagen en een Gelukkig
Nieuwjaar voor beste politicus van het jaar
kaja
Reactie door katarina — woensdag 20 december 2006 @ 15.09 uur
Feit is dat niet het CDA, maar CDA EN SP niet verder wilde..dat had Jan beter moeten spelen…
Reactie door Daan — woensdag 20 december 2006 @ 15.14 uur
Aan Jan met de pet:
een lijstverbinding hoeft per definitie geen succesverhaal te worden en dat weet je zelf ook wel want gezien het commentaar wat je geeft deugd er niets anders als de SP dus samenwerking had dr volgens mij bij jou ook niet hoeven komen want zo kun je lekker bleren langs de zijlijn en wat is er mis aaan een goede baan accepteren? Ik ben zelf ook een arbeider maar zal promotie niet afslaan als linkse stemmer
Reactie door geert — woensdag 20 december 2006 @ 15.21 uur
@157 Jan Peter,
Dus volgens jou is Jan Marijnissen een leugenaar?
Beter lezen knul, Jan Marijnissen heeft van to voren duidelijk gezegd, dat het CDA een andere koers moest gaan varen, zo niet dan heeft verder onderhandelen geen enkele zin.
Het CDA is dus heel duidelijk niet bereidt om de SP maar enigszins tegemoet te komen.
Jan Marijnissen heeft de juiste keuze gemaakt.
Wat heb je er aan om wekenlang te gaan zitten ouwenelen en te rekken als de uitkomst van te voren al bekend is?
Dit is geen kiezersbedrog, dit heet nu standvastigheid, de SP houdt niet van konkelen maar houdt aan haar standpunten vast, wat niet wil zeggen dat ze niet tot onderhandelen bereidt zijn.
Het CDA wil niet onderhandelen, dus speel niet de zwarte piet naar de SP toe, doe dat liever naar je naamgenoot.
Reactie door bijdehandje — woensdag 20 december 2006 @ 15.25 uur
@146 Jan Broersen
Dit is precies wat ik hier al eerder als veronderstelling heb genoteerd. Ja, dan zal het in EEN klap duidelijk worden dat Jan en Femke zich zo opstellen. Het wachten is dat Bos het CDA zal laten vallen. Dan is sprake van een goede strategie en applaus voor links! Ofwel: optimaal gebruikmakende van brein en hart.
Maaaarrrr… als dit weer te grote hoop en verwachting is en het loopt toch uit op een formatie zoals die er nu voorstaat, dan is het onbegrjpelijk! Het gaat hier niet om de vaste achterban van de SP. Die blijven door alles heen achter Jan staan. Het gaat om die enorme winst van kiezers die het HELEMAAL GEHAD HEBBEN met het beleid en dat zijn nou juist de mensen die een dikke middelvinger opsteken nu de SP zich weer veilig terug lijkt te trekken in de oppositie. Ook hen verwoord ik hier. Nogmaals: het gaat er niet om dat de SP na talloze besprekingen en onderhandelingen evt niet mee gaat regeren, maar omdat zij niet EEN onderhandeling zijn aangegaan. Men ziet liever een STRIJDENDE SP, dan een berustende SP.
Reactie door Gloria — woensdag 20 december 2006 @ 15.30 uur
Laten we nou proberen de laatste twee weken van het oude jaar een beetje positief af te sluiten.
We kunnen toch niets doen aan het ping pongen van de kwazie cristelijke Jee’tje Pee’tje met de grootste grauwsluier van de Nederlandse politiek,de streber Wee’tje Bee’tje.
Wijffels gaat in Januari beginnen met de
formatie,dat duurt ruim twee maanden,dan is het maart….dan pakken we het hele zooitje gewoon beschaafd in door de SP weer een
recordtje te laten breken.Mogenlijk is het natuurlijk ook dat Wijffels, Marijnissen een uitnodiging stuurt om weer eens reeel van gedachten te wisselen wantde
dwingelandij van Balkenende, een miskleun die al twee kabinetten naar de sodemieter heeft geholpen kan toch niet blijven duren.
Laten we nou lekker afwachten….het komt best goed met dit steeds verder afglijdend
landje.
Reactie door Henk de Bruin — woensdag 20 december 2006 @ 15.33 uur
BESTE MENSEN VAN DE S.P.
TOEN IK IN HET VERLEDEN WEL EENS EEN ACTIE VOERDE VOOR DE S.P. EN DAARBIJ WEL EENS EEN ENQUETE HIELD , WERD IK IN BRABANT AL VEELVULDIG .WEGGEHOOND DOOR V.V.D EN C.D.A. EN ZELFS PVDA BOBO’S
j.P.HEEFT VERMOEDELIJK EEN GROTE AFKEER TEGEN DE S.P. VAN HUIS UIT INGEGOTEN GEKREGEN DAT HIJ ALLE MOGELIJKHEDEN VOOR OVERLEG ONTWIJKT EN ZOALS BOS DIE NIET WIL REGEREN WEGENS ZETELVERLIESANGST DE S.P.
GEBRUIKT ALS PISPAALTJE VOOR HET TOT NU TOE AFHAKEN VAN JAN MARRIJNISSEN AAN DE INFORMATIE.
WELK RECHT HEEFT J.P.EIGENLIJK OM DE FORMATIE TE LEIDEN?
WEG MET DIE MAN DIE ALLEEN ZIJN EIGEN ZIN DOOR WIL DRIJVEN.
TROUWENS JAN WIL JIJ MIJN VROUW EN VELE ANDEREN UITLEGGEN DAT DE STEM OP DE S.P.NIET VERLOREN IS NU EN DAT NIET MEER STEMMEN WEGENS HET AFHAKEN OVERDREVEN IS……
Reactie door Jan Spierings — woensdag 20 december 2006 @ 15.56 uur
@147 Herman
De SP heeft vanmiddag een motie over het gehele huurtoeslag beleid en de trage, falende, uitvoer ervan ingediend. Daarin ook dat gedupeerde huurders door de belastingen gecompenseerd dienen worden.
Het is ook te gek voor woorden dat
een trage bureacratie en uitvoer van de toeslag, ondertussen wel huurders kan duperen en zelf de rente van te laat betaalde toeslag, of in uw geval
ineens in 2x zou kunnen behouden.
Daar bent u niet onmiddellijk mee geholpen,
de Sp heeft er een stevige motie over ingediend.
Reactie door maria — woensdag 20 december 2006 @ 15.59 uur
Als mensen nu eens die overdreven adoratie richting de heer Marijnissen los laten en de zaak objectief bekijken, kan toch niet anders geconcludeerd worden dan dat de SP haar verkiezingsbeloften niet nakomt. Wat is er in Godsnaam mis aan willen regeren, c.q. de macht willen hebben??? De SP kiest bewust voor de oppositie. Prima, maar dat had de heer Marijnissen voor de verkiezingen de kiezers duidelijk moeten maken. Dat is ook eerlijkheid. Daarnaast ben ik het eens met de mensen die schrijven dat de SP maar moet wennen aan kritiek. Met 9 zeteltjes word je niet echt serieus genomen, maar nu zijn de verhoudingen veranderd. Bij de eerste de beste kritiek aan het adres van de SP-leider, wordt hier wel heel erg kleinzielig gereageerd.
Reactie door Sofia — woensdag 20 december 2006 @ 16.06 uur
@ toevoeg. Ik heb de PvdA zich niet bij deze motie aan zien sluiten.
Ik heb vanmiddag gekeken omdat ik benieuwd was wat de SP zou inbrengen.
Reactie door maria — woensdag 20 december 2006 @ 16.27 uur
De vvd heeft een beetje de pest in dat zij niet meer de enige partij zijn met rechte rug en recht door zee.
Reactie door slurp — woensdag 20 december 2006 @ 16.33 uur
“Wat is er in Godsnaam mis aan willen regeren, c.q. de macht willen hebben???”
Daar is niets mis mee. Tenzij dat kiezersbedrog in zou houden. En dat zou nu het geval zijn geweest, aangezien het CDA het huidige beleid wil doorzetten, en daarin zeer ver van de SP af staat.
Heeft niets met adoratie voor Marijnissen te maken, maar met het doorprikken van anti-SP-propaganda.
Reactie door Johnito — woensdag 20 december 2006 @ 16.51 uur
171 was voor Sofia (168) bedoeld
Reactie door Johnito — woensdag 20 december 2006 @ 16.52 uur
Gloria
Een beetje diffuus blijf het omdat Jan niet met de vuist op tafel heeft geslagen.
Dat missen we.
Ik breng daarom nog in herinnering dat de SP ten tijde van B3, niet met de vuiste op tafel sloeg over doorgang omstreden issues.
Terwijl op het log en bij mij, vragen hierover heerstte.
Over JSF heb ik alles geprobeerd om mijn eigen protest aan te tekenen.
Als SP nu met PvdA CDA had kunnen gaan, was gegaan, had PvdA met CDA verder kunnen flirten, zoals ze in B1,2,3 deed,en naar rechts naar gebogen.
Immers, de enige echte sociale partij is de SP.
Stof tot denken waar we ook moe van worden. Zoals de politiek in elkaar zit word ik als burger daar ook moe van.
Ik zou er niet graag deelnemen, een ieder zijn passie en vak. Dat hier veel volksverlakkers bij zitten, zonder meer.
Reactie door maria — woensdag 20 december 2006 @ 16.55 uur
Off topic Ik heb voor de belangstelling zoveel mogelijk het laatste kamerdebat gevolgd.
Mijn god, wat kan Winsemius langdradig en zijn.
Zoals ik hem tegen kwamen in gesprek met Marijnissen, helder, een brok intellect en
sociaal gefundeerd daarin, zo kwam hij vandaag als zemelaar en ontwijker in de 2e kamer ten tonele.
Zo zie je maar weer!
Liever niet dus!
Reactie door maria — woensdag 20 december 2006 @ 17.10 uur
Ach, het verwijt van Rutte aan de SP!
Is het niet zo dat de VVD voor de verkiezingen en vlak erna, ervan sprak dat het een ramp voor Nederland zou zijn wanneer de SP zou plaatsnemen in de regering? Nu de SP er geen heil in ziet om met dít CDA te gaan meedoen, zouden hij en zijn partij toch moeten staan juichen? Nu is het vermeende SP -gevaar toch bezworen? Bespeur ik hier niet enige inconsequentie?
Anders dan en in tegenstelling tot wat de VVD nu doet na de GP -crisis, blijft de SP haar programma trouw. De SP past ervoor om verantwoordelijkheid te nemen voor beleid waar zij niet achter kan staan.
De VVD echter neemt na de GP -crisis met tegenzin weliswaar, verantwoordelijkheid voor beleid waarmee zij het ten principale oneens is. Over kiezersbedrog en inconsequent handelen gesproken!
Rutte kan ethisch nog wel het een en ander leren van de SP en zou beter de hand in eigen boezem moeten steken. Wat is nu ‘recht door zee’ meneer Rutte? De VVD is een karikatuur van zichzelf geworden.
Reactie door Wattenstaafie — woensdag 20 december 2006 @ 17.23 uur
@ jan met de pet SHELL we bet?
Nb de personen die vinden dat Jan aan kiezersbedrog doet en de zwakte van de SP aangeven over het niet nemen van haar verantwoordelijkheden even het volgende!
Gaat u werken bij een organisatie waar het beleid ervan u niet zint?
Zo ja, wens ik u heel en heel veel wijsheid want u zal er niet aarden!
Zo nee, stelletje zwakkelingen zijn jullie dan toch ook. Het was je kans om je waar te maken binnen die organisatie vinden jullie zelf!
Reactie door Sinne — woensdag 20 december 2006 @ 17.23 uur
Het is verdacht stil rond de wao. Hoe staat het met een generaal pardon voor de wao-ers.? De website’s van de partijen zijn stil. Ook tijdens de formatie niets daarover, cda, pvda, cu,en sp zwijgen in alle talen. Jammer, concreet gesproken worden we van alle kanten in de schoenen gepiest. En ik woon al langer dan 10 jaar in Nederland.
Reactie door henk — woensdag 20 december 2006 @ 17.34 uur
@174 maria
Ja, ik ben ook gaan kijken. Allereerst om te zien of ik http://politiek24.nl/ kon ontvangen op mijn laptop. En het is gelukt. Goed dat je het even meldt, ik wist niet dat er een debat was.
Laten we dit hier zoveel mogelijk doorgeven aan elkaar.
En ja Maria, het blijft hoe dan ook diffuus. Heb zelfs mijn vraagtekens naar de SP in de oppositie bij deze formatie. Als er door dat kabinet een beslissing wordt genomen, staat de SP samen met GL geheel alleen. De rest is rechts en D66 en PvdD wippen heen en weer. Zij zijn niet rechts en niet links.
Doordat de PvdA en CU (evt) gaan meeregeren is de oppositie totaal verzwakt aan linker zijde.
Ik zie vooralsnog in de huidige gang van zaken niets positiefs.
Als volgens jou de PvdA vanmiddag de motie van de SP niet heeft gesteund is dit alweer een voorproef op de komende gang van zaken… weg motie en weg SP. En daar zit je dan met je 25 zetels…
Reactie door Gloria — woensdag 20 december 2006 @ 17.35 uur
t Was een zielige vertoning gisteren, Jan. Je werd gepeapeld, er werden je woorden in de mond gelegd, je werd gevoerd en je hapte nog toe ook. Ook de media speelt zijn spel mee door de waarheid te verdraaien. Als iemand die bestolen is, zo werd jij jouw bezit verweten, je had immers ‘goud’ in de hand Jan. Jan trap er toch niet in. Lees de werken van Plato eens, dan herken je eea. Een politicus is blind als hij geen geschiedenis heeft gestudeerd, want alles herhaald zich, gestuurd door de weters, de rest is een gedoetje.
Reactie door Fransiscus — woensdag 20 december 2006 @ 17.37 uur
87 heee leaserijder
voor zo’n geloofs richting dat balkenende aanhangt,,is een hervormde al een ongelovige.
het gaat mij om die vieze greins op dat bultje wat hoofd heet,toen dat rutte geval aan het gal spuwen was,zoals hij en dat manwijf van de vvd bij elkaar ook doen..
Reactie door ad — woensdag 20 december 2006 @ 17.45 uur
Mensen zoals Winsemius, verloochenen hun inzichten, om eigen politieke partij als demissionair niet echt beantwoordbaar en tegelijktertijd deze wel te vertegenwoordigen.
Reactie door maria — woensdag 20 december 2006 @ 17.46 uur
@175 Sinne
Inderdaad, neem iemand die in zo’n organisatie gaat werken en de verantwoordelijkheid heeft voor een heel gezin. Dan vind ik het een slappe hap als zo’n persoon dan maar wegloopt.
Iets anders is als je voor je zaak vecht en alle haken en ogen met iemand in zo’n bedrijf doorneemt. Mocht je dan alsnog er geen brood in zien dan begrijpt het hele gezin dat het niet anders kon en zal zich daarbij neerleggen.
Als je goed hebt gelezen is hier doorgaans geen commentaar als onderhandelingen eventueel waren stukgelopen, MAAR omdat er van onderhandelingen is weggelopen/afgezien.
Als lid van dit ‘gezin’ heb ik hier geen vrede mee.
Reactie door Gloria — woensdag 20 december 2006 @ 17.47 uur
Utopische gedachte;
Zolang eigen partij het grote belang is, strijd, spelletjes daaromtrent, zoals ook in onze democratie gebeurd, zal de westerse wereld oorlog met het oosten blijven voeren.
Daarom vind ik dat democratie behelsd dat de partijen naar de stem van de kiezers luisteren en daarna samenwerken.
Ik hoop dan ook dat de SP zich echt progressief op blijft stellen, omdat het anders koren op de molen van PVV Wilders is.
Dat de VVD hiermede verantwoordelijk zou zijn,is een terzijde.
Reactie door maria — woensdag 20 december 2006 @ 17.57 uur
Sofia@168
De SP kiest bewust voor de oppositie.
Jan Marijnissen is vanaf het begin héél duidelijk geweest.
Het is hier dus het CDA wat DWARS ligt.
Verder ben ik het wel met je eens dat er op dit log ontzettende dwepers tussen zitten, maar er zijn ook nog realisten hier aanwezig.
Die blijven het in de juiste proporties zien en bekijken/beschouwen Jan Marijnissen niet als god.
En hoezo kan de SP niet tegen kritiek????
Ze zijn niet anders gewend als kritiek, want ze denken te “links”, dwz. te socialistisch, als je tenminste snapt wat ik hiermee bedoel.
De SP is er voor iederéén, gelijkheid, de één misschien wat “meer” inkomen en belasting betalen, maar we zijn niet voor armoede.
En waar we nu naar toe gaan is weer een verdomd armoedig Nederland als dit zo door gaat.
Christelijk???????? NÉÉ!!!!
Een vredige Kerst gewenst en ik hoop, dat ook jij iets voor de armen gaat doen de komende 2 weken.
Het hele jaar door zou natuurlijk mooier en menselijker zijn, maar já niet in ieder mens schuilt een ware socialist.
De meesten hier hebben een héle grote bek, maar vooral voor eigen portemonnee.
En dat is nu niet bepaald de doelstelling die de SP voor ogen heeft.
Een vredige Kerst voor allen gewenst en denk eens aan de dak en thuislozen, de mensen die afhankelijk zijn van de voedselpakketten en alles bij elkaar moeten schrapen om er nog iets van te kunnen bakken.
Ik zou bijna zeggen ga héén in vrede, God zij met je, maar ik geloof niet in God, ik geloof alléén dat dit uit jezelf moet komen en niet alléén met Kerst, maar je levenlang door.
Reactie door bijdehandje — woensdag 20 december 2006 @ 18.05 uur
Als er geen basis is hoeft er ook niet onderhandeld te worden. Een ezel en een paard begrijpen elkaar ook niet, terwijl ze tot dezelfde familie behoren.
Dit had tot niets geleid.
U mag zelf bepalen wie de ezel en wie het paard is.
Reactie door cees cadel — woensdag 20 december 2006 @ 18.12 uur
@ Drob (10), @ Gloria (11, 66), Rob (48, 130), Sofia (168) en vele anderen:
Het lijkt mij ondenkbaar dat het CDA de SP alsnog als coalitiepartner zou accepteren. Dat is het immers NOOIT serieus van plan geweest. Veeleer zal het CDA -als het met de PvdA en CU niet mocht lukken- proberen een rechts (minderheids)kabinet te vormen, of het anders aan laten komen op nieuwe verkiezingen.
In het Zwarte Pietenspel is het CDA heel bedreven. Niets nieuws. Ook de PvdA doet daaraan nu mee. Niets verrassends.
De hele gang van zaken heeft te maken met de ongeschreven (procedure)regels van de coalitievorming in Nederland. Niet iedereen kan immers zo maar gaan gezelschapsspelen en een aardige meerderheid in elkaar timmeren van 50 % + 1.
De grootste fractie -i.c. het CDA- krijgt altijd het voortouw. Als een eerste coalitiepoging niet lukt – wat ook met opzet kan gebeuren, waarin het CDA ook heel sterk is- kan deze grootste fractie een andere coalitie proberen te vormen (wellicht dan de eigenlijk gewenste; zie de gang van zaken in 1977 en 2003).
Dit alles verloopt langs tevoren te voorziene ontwikkelingslijnen. Op deze manier is zelfs de grootste fractie in 1977, de PvdA, door de christelijken handig buiten spel gezet. De PvdA had toen nl. geen andere optie dan de christelijken, die het op het laatste nippertje lieten stuklopen, maar de christelijken hadden wél nog ene optie, nl. de VVD. Dat was achter de schermen tevoren zorgvuldig voorbereid, en daarom in no time gepiept. (Kabinet Van Agt-Wiegel. Deze gang van zaken had ik toen al vóór de verkiezingen en de grote winst van de PvdA voorzien. Ik bleef aan mijn “voorspelling” vasthouden, met het gevolg dat ik veel flessen wijn uit weddenschappen won).
Verschillende malen heb ik de laatste tijd (ook vóór de verkiezingen) ervoor gewaarschuwd, niet de huid te verkopen, voordat de beer geschoten is. Niet “halleluja!” te roepen, voordat het gezang ten einde is. Met reden, gezien de gang van zaken.
Maar een sterke SP in de oppositie is ver te verkiezen boven een lamme SP als coalitiepartner!
Reactie door Olav Meijer — woensdag 20 december 2006 @ 18.20 uur
Misschien toch nog even tijd voor een limerickje als verzetje? Vooruit met de geit:
EEN PIN-UP DER SOCIAAL-DEMOCRATEN (M)
Een pin-up der sociaal-democraten
Kon ’t lonken met ’t kontje niet laten
’t Kon naar links én naar rechts
Maar toch wilde hij slechts
Met de eerste minister gaan…..PRATEN.
Reactie door Olav Meijer — woensdag 20 december 2006 @ 18.22 uur
Nee Gloria, je werkt er nog niet!!
Dus je gezin gaat iets mank in deze want de algemeen directeur van de organisatie heeft al duidelijk gemaakt dat er geen consensus te maken zijn en dat jou ideeën niet in zijn beleid passen.
Waarover moet je dan nog onderhandelen, als je al weet dat de AD geen luisterend oor zal hebben.
Noemen ze bij ons lullen om te lullen om uiteindelijk niets gezegd te hebben. Vergeefse moeite dus!
Jan was bereid te praten, maar JP had geen behoefte om maar iets vernieuwend te accepteren van Jan en dan is het duidelijk dat er teveel tegenstellingen zijn om verder het gesprek in te gaan.
Een terechte conclussie van Hoekstra! Schijnbaar verstand van organisatorische zaken!
Reactie door Sinne — woensdag 20 december 2006 @ 18.24 uur
‘t Is maar goed dat de meesten onder ons niet beseffen wat een fantisch mooi en eerzaam beroep politicus is. Niets anders dan oprechte goedheid, alles voor de goede zaak. Als ze zo naar een groot staatsman als JP kijkt, dan móét je toch wel devotie en respect voelen? Omdat sommigen onder ons weinig besef hebben blijft men steken in ditjes en datjes. Laat ons ons laten verheffen en leiden door de toch overal aanwezige LIEFDE tentoongespreid door hen die wij móéten eren! Houzee
Reactie door Fransiscus — woensdag 20 december 2006 @ 18.35 uur
Gloria, Ik weet dit niet zeker.
Ik ken alle namen van politici niet, maar omdat ik benieuwd was, heb ik steeds even op snel op google gekeken wie er aan het woord was, moties had gesteund.
Omdat ik erg op het sociale gezicht van de PvdA gefocusd was, was dit volgens mij dus niet zo.
Ik vind overigens wel dat dit door voorzitter van politieke zender 24, herhaaldelijk genoemd moet worden.Makkelijker is als zij een knopje qua onderschrift krijgt wie er aan het woord is.
Men kan niet verwachten dat de gemiddelde burger dit ook weet als deze geinteresseerd is.
Reactie door maria — woensdag 20 december 2006 @ 18.36 uur
eigenlijk had ik dit bij het onderwerp “Kerstverhaal” willen plaatsen,maar daar is niet veel aandacht voor zag ik, dus plant ik het uit woede hier maar neer!
mijn verhaal aan de belastingdienst,vandaag was het zover… ELLENDE!
Beste,
Ik ben een alleenstaand ouder met een schoolgaande dochter van 8 jaar,daarbij zit ik in de WSNP.
De belastingdienst heeft mijn voorlopige teruggaaf,mijn huurtoeslag en mijn zorgtoeslag stopgezet.
Ik heb vanaf begin dit jaar 2006, tot 5x toe mijn belastingaangifte 2005 moeten doen.
Telkens weer kreeg ik bericht dat men nog steeds geen aangifte van mij had ontvangen.
in al die tijd heb ik telefonisch ook contact gehad met de belastingdienst hierover.
Ik heb meerdere malen gevraagd om een aantekening te maken van de per telefoon gevoerde gesprekken over deze kwestie,maar men verteld mij dat men dat niet mag doen.
Hierdoor word dus mee voorkomen dat men kan aantonen dat men contact heeft opgenomen mochten er problemen zijn en men bezig is met het meewerken aan een oplossing,
en het op tijd doen van aangifte inkomstenbelasting.
ook heb ik een brief van de belastingdienst waarin men zegt de aangifte niet te kunnen inlezen omdat de diskette die ik had ingestuurd niet in orde zou zijn.
en ik weer opnieuw aangifte moest doen.
Maar het ergste is dat men nu al alles heeft stopgezet [december 2006] terwijl de termijn van bezwaar maken tegen de aanslag die gebaseerd is op een schatting, nog lang niet is verstreken.
ik meen dat dit wettelijk niet mag.
Het betekend wel dat ik nu een zeer groot risico loop om uit de WSNP gezet te worden daar ik nu de volledige huur moet gaan betalen,de aflossing aan de WSNP door moet betalen en mijn zorgpremie ook zelf volledig moet betalen.
en natuurlijk gebeurt dit weer vlak voor de kerst.
Het betekend ook dat ik straks een grote kans loop om dan op straat gezet te worden,mocht ik uit de WSNP gezet worden.
Ik geloof namelijk nooit dat de belastingdienst dit nu voor het eind van het jaar nog recht gaat trekken.
overal waar ik nu met dit probleem nu aanklop,bewindvoerder of de belastingdienst zelf,zeggen sorry maar we kunnen nu even niets doen en u word hierover teruggebeld.
Ik weet mij inmiddels geen raad meer en vraag om dringende hulp.
Ik en mijn dochter gaan er steeds meer psychisch onder lijden,en dit is op deze manier geen leven.
het worden dan ook geen prettige feestdagen voor ons.
alstublieft help ons.
[ook verzonden aan de SP]
Reactie door iew — woensdag 20 december 2006 @ 18.38 uur
Balkenende blijkt toch meer realist te zijn dan een aantal teleurgestelde posters hier. Want waarom zou Balkenende leider van de grootste partij met Marijnissen gaan onderhandelen als er voor het cda veel betere coalities te bedenken zijn.
Reactie door slurp — woensdag 20 december 2006 @ 18.40 uur
@181 Sinne
Sorry Sinne, maar je werkt er wel!!
De Tweede Kamer is het bedrijf en daar werken het kabinet en de oppositie gezamenlijk.
Zij vertegenwoordigen allemaal een ‘gezin’ en daar het gezin van de SP flinke gezinsuitbreiding heeft gehad, kan je niet zondermeer van je ‘promotie’ afzien. Dat gaat niet om lullen om het lullen, maar om goede intensieve onderhandelingen die in dit geval het CDA behoorlijk in het nauw hadden kunnen drijven. Samen met de PvdA had dit gekund. Zoals je weet heeft Bos contact opgenomen met Jan, maar ook daar wilde Jan niets ‘bekokstoven’. Het is op zich niets vreemds dat partijen onderling iets af willen spreken. Hierdoor is ook het contact tussen PvdA en SP verslechterd.
Enfin Sinne, all-in voor jou allemaal zo klaar als een klontje, voor mij niet!
Reactie door Gloria — woensdag 20 december 2006 @ 18.48 uur
Gloria, Wat ik zeker heb meegekregen is dat genoemde motie, ik dacht binnen 2 maanden, behandeld en beantwoord op moet zijn.
PvdA zal dit dus tegenkomen.
Reactie door maria — woensdag 20 december 2006 @ 18.49 uur
182 @ Fransciscus.
Toen jij nog vloeibaar was, was er in dit
landje een partij ( de NSB)die haar “grote leider” Mussert groette met Hou Zee.!!!
Gaat jou devotie en respect ook uit naar
landverrader??
Reactie door Joop Fontain — woensdag 20 december 2006 @ 19.07 uur
@184 Jan Peter
De SP heeft ook 16 zetels meer… gewonnen!
Hier had een juweel uit kunnen komen en vandaar dat ik het volkomen FOUT vind dat Balkenende zo afwijzend heeft gedaan naar de SP. Maar zoals je inmiddels van mij weet vind ik het daarom des te erger dat de SP niet als een leeuw gevochten heeft, maar zich als een schaap heeft afgevoerd.
Reactie door Gloria — woensdag 20 december 2006 @ 19.16 uur
In meerdere commentaren lees ik dat de meeste SP!ers’s erg aan hun eigen denken,grenzen moeten dicht voor mede Europianen e.d ,hebben zij geen recht op onze steun?die mensen hebben het nog veel erger dan wij,daar hebben ze geen parkeer probleem bij de voetselbank!
Reactie door patrick — woensdag 20 december 2006 @ 19.21 uur
Politiek is rechtpraten wat krom is en krompraten wat recht is, hier is meestal geen stok tussen te krijgen. De verkiezingen hebben mensen doen roepen van ongenoegen en doen roepen van genoegen.
De stemmers worden bedankt voor hun vertrouwen daarna wordt het spel gespeeld waar geen spelregels voor zijn. En wij stemmers horen dan wat voor resultaten er uit de bus komen waar wij totaal geen invloed op hebben dus beste mensen geniet van de komende feestdagen misschien voor sommige de laatste keer, in ieder geval een gezond 2007. Dan gaan wij heerlijk oppositie voeren. Het verscherpt je verstand en je blijft up to date.
Niets is blijvend ook de CDA, PvdA en CU hebben niet het eeuwige leven en vooral wanneer het echte links groter en groter groeit.
Reactie door Henk.H — woensdag 20 december 2006 @ 19.32 uur
Patrick dan moet je toch echt beter lezen!
Met egoisme kom je niet zo ver…
Reactie door cynthia — woensdag 20 december 2006 @ 19.37 uur
patrick, ik zou liever zien dat de uitnodiging zou gaan, met alle voorwaarden vandien, naar gelukszoekers uit de 3e wereldlanden. Als niet zijn wij verantwoordelijk dat zij geen geluks meer hoeven te zijn.
Het zijn historisch gezien ,voor een groot deel oud kolonisten.
Reactie door maria — woensdag 20 december 2006 @ 19.51 uur
Hebben jullie nog steeds niet door dat het uiteindelijk de grote jongens achter de schermen (MULTI-NATIONALS)zijn die hier in Nederland bepalen wie er de pseudo macht tijdelijk mag uitoefenen? Onze economie is zo nauw verweven met vooral de Amerikaanse en Britse economie en daar zitten onze “mannetjes” zoals Onno Ruding,Ad Melkert,Ben Verwaayen,enz.
Deze heren houden een dikke vinger aan de pols en geven desgevraagd hun “dikbetaalde” adviezen aan het Amerikaanse/Britse bedrijfsleven.Het is dan ook erg naief van de SP om te denken dat zij dit beleid om zou kunnen gooien.Vroeger,in revolutionaire tijden, heette dat nog pragmatisch realisme.Maar evenals de termen historisch en dialektisch materialisme is dat besef allang een stille dood gestorven binnen de politieke leiding van de SP.De leider noemt Mao de grootste massamoordenaar uit de geschiedenis.
Ik zie hem echter om zijn idealen te verwezenlijken nog geen lange mars maken,laat staan dat hij een grote sprong voorwaarts zal durven maken,een culturele revolutie te ontketenen,duizend bloemen laten bloeien om nog maar te zwijgen over het zwemmend bedwingen van het Nauw van Calais.
De Republikeinse Garde binnen de Partij heeft,wegens prioriteiten elders,ook al haar activiteiten op een laag pitje moeten zetten.
Leve ons Koningshuis en toen de leider gevraagd werd wie er met de koningin mocht gaan praten eiste hij volmondig dat privilege op.
Reactie door Cicero — woensdag 20 december 2006 @ 19.53 uur
@184
Leg het maar uit op de manier die jou het beste uitkomt knul, eens zul je beseffen en aan de lijve ondervinden, mocht je ooit wakker worden, dat je door het CDA bedondert wordt.
Was het CDA maar standvastig, maar die zijn zo verrekte uitgekookt, dat ze bij voorbaat al lonken naar de partij waar ze het meeste voordeel uit kunnen halen.
Al op de dag van de verkiezingsuitslag heeft de CU zich al aangeboden om een meerderheidscoalitie te kunnen vormen met CDA/VVD/CU.
Velen zijn dit schijnbaar al vergeten, maar onze sluwe JPB niet, alleen de VVD ging nogal hard op z’n bek.
Principe’s????? Normen en waarden?????
Néé, die vind ik niet bij het CDA.
Zoals al eerder gezegd door Jan M. moet JPB wat dat betreft de bijbel nog maar eens goed lezen.
Niet de SP, maar het CDA zijn de draaiers en de rekkers.
Christelijke schijnheinligheid noem ik het ook, zng. de normen en waarden.
Weet je wat de uitdrukking betekent, zo arm als Job??
Ik vrees van niet.
En als jij het dat nog durft te hebben over het aantal zetels, wie en wat de grootste partij is???
Het CDA heeft verloren Jan Peter, de zetels hebben ze te danken voor het grootste gedeelte aan de vergrijzende bevolking, omdat deze groep nu éénmaal in de meerderheid is en niet anders gewend is geweest als CDA te stemmen want dat hebben ze immers van huis uit mee gekregen.
Politiek verstand???
Néé, dat heeft de meerderheid van deze groep niet.
LET OP, deze uitspraak geldt dus niet voor iederéén van deze groep [er zitten gelukkig nog genoeg wakkere oudjes onder ons], maar wel voor de meerderheid en daar maakt het CDA handig gebruik van.
Vwb, jouw laatste alinea, lijkt mij dat jij het hardste vanaf de zijlijn schreeuwt.
Ga je nog iets doen voor de minder bedeelden of (vr)eet je je met Kerst helemaal vol zonder aan je medelanders te denken die het met niets moeten doen.
JPB (vr)eet er niets minder door hoor, een CDA-er heeft schijnbaar geen last van z’n geweten, dus wat let je als CDA-er.
Volg z’n voorbeeld, kraai lekker vanaf je zijlijn-kansel en laat de armen verrekken.
Ik wens je een vree(t)dzame en gewetensvolle Kerst toe en wat dat geweten betreft, hoop ik dat het niet bij de kerstdagen over is, maar dat je er je levenlang last van zult houden.
Dag Jan Peter.
Reactie door bijdehandje — woensdag 20 december 2006 @ 19.55 uur
@184 Jan peter
Er is iets mis gegaan. Je bent verdwenen.
Nu staat alleen mijn antwoord er nog naar jou.
Reactie door Gloria — woensdag 20 december 2006 @ 19.57 uur
@202
Sorry, ik zie nu dat de nummering in het geheel niet meer klopt.
Staat nu op @196
Reactie door Gloria — woensdag 20 december 2006 @ 20.01 uur
Iew,
Heb je geen bezwaarschrift ingediend?
Trouwens de belastingdienst is verplicht namen te geven aan de telefoon als je vraagt met wie je hebt gesproken.
Maar het slimste is het naturlijk wel om alles persoonlijk te overhandigen en een ontvangstbewijs te vragen, getekend en wel van diegene die het heeft aangenomen.
Geloof me, door ervaring wijs geworden.
Niets meer telefonisch afdoen, alléén schriftelijk.
Ik hoop voor jou en je dochter dat het toch nog een mooie Kerst wordt en wens je bij deze veel sterkte, maar ook rust toe.
Reactie door bijdehandje — woensdag 20 december 2006 @ 20.02 uur
Een klein imperialistisch land – Met een groot hart voor de VS.
Investeringen in Amerika.
Als er in vooroorlogse romans van schrijvers als Christopher Isherwood of Thomas Mann Nederlanders voorkomen, zijn het vaak grove materialisten, die bulken van het geld. Vlak na de Tweede Wereldoorlog was de Nederlandse bourgeoisie arm. Maar sinds jaar en dag exporteert Nederland weer kapitaal.
De VS is een van de belangrijkste bestemmingen van Nederlandse investeringen. Dat is op zich niets bijzonders. In het klassieke imperialisme van voor de eerste wereldoorlog warende koloniën de belangrijkste bestemming van geëxporteerd kapitaal. Sindsdien investeren kapitalisten uit imperialistische landen steeds meer in elkaars landen. Uniek aan het Nederlandse imperialisme, is de verhouding tussen het door de bourgeoisie in een ander imperialistisch land geïnvesteerd kapitaal en de totale hoeveelheid kapitaal die die bourgeoisie bezit.
Onderstaande cijfers -afkomstig van het Amerikaanse ministerie van Handel- over de totale hoeveelheid kapitaal die de belangrijkste buitenlandse investeerders in de VS in de jaren 1999, 2000 en 2001 in de VS investeerden laat dat zien.
Nederland 89.459 miljoen Dollar
Frankrijk 93.946
Duitsland 65.783
Zwitserland 71.159
Verenigd Koninkrijk 198.446
Luxemburg 18.316
Japan 17.778
Canada 57.030
Deze tabel werpt een interessant licht op de diplomatieke crisis naar aanleiding van de aanval op Irak. De Duitse bourgeoisie heeft veel meer kapitaal dan de Nederlandse, maar zij investeert minder in de VS. De Franse bourgeoisie investeert een beetje meer in de VS dan de Nederlandse, maar ook zij bezit veel meer kapitaal. Als we er van uitgaan dat Luxemburg de financiële draaischijf van het Belgisch imperialisme is, zien we dat België in vergelijking met Nederland veel minder belangen heeft in de VS.
Dat de belangrijkste investeerder in de VS, het Verenigd Koninkrijk, de beste bondgenoot van de VS is, past in het beeld. Maar ook in vergelijking met het Verenigd Koninkrijk -een veel grotere economie- blijkt hoe groot de Amerikaanse belangen van Nederland zijn.
Nederlandse kapitalisten maken als kapitaalbezitters in de VS in zekere zin ook deel uit van de Amerikaanse burgerij. Nederland deed dan ook feitelijk mee aan de Amerikaanse oorleg tegen Irak en het levert nu openlijk troepen voor de bezettingsmacht. Nederland heeft geen belangstelling voor de vorming van een Europees machtsblok, dat de VS militair naar de kroon probeert te steken. Den Haag is wel voor Europese militaire samenwerking die de VS ontlast, maar dat is Washington zelf ook.
http://www.grenzeloos.org/artikel/viewartikel.php/id/625.html
Reactie door Cicero — woensdag 20 december 2006 @ 20.06 uur
@Jan Peter,
Ik ken niemand die mijn naam deelt die hetzelfde wanbeleid voert als JPB
verder sluit ik me aan bij bijdehandje.
@patrick,
wat is een voetselbank?
Maar als ik het goed begrijp dan zou je liever 26.000 mensen buiten NL kicken en enige miljoenen europeanen binnenhalen zodat het werkelozen aantal hier nog groter kan worden. NEE das pas goed voor de economie. Jij denkt dat je baantje veilig is terwijl het een kwestie van tijd is voordat ze in alle sectoren op alle posities mogen werken. Maar slaap lekker verder.
Reactie door Lisette — woensdag 20 december 2006 @ 20.09 uur
@157,
Hij predict normen en waarden maar hij komt het niet na JP. Dat kun je alleen maar doen als je geen geweten hebt, soort van DOE WAT IK ZEG NIET WAT IK DOE.
“Centrum links is een goede weerslag. Niet links met een vleugje rechts.”
En met deze zin spreek je je eigen argument tegen.
Als jij mij naief wil noemen zodat jij jezelf beter over jezelf kunt voelen gun ik jou dat wel hoor.
Reactie door Lisette — woensdag 20 december 2006 @ 20.20 uur
@201 Cicero
VIVA REVOLUTIE!!
Reactie door Gloria — woensdag 20 december 2006 @ 20.23 uur
@gloria
Er is nu ook een debat over de thuiszorg op http://www.tweedekamer.nl
Reactie door Delal — woensdag 20 december 2006 @ 20.35 uur
@iew 18.38 uur
Wat een toestand jongen!
Ik denk dat het advies van Bijdehandje nog het meest praktisch is. Zélf heengaan naar de belastingdienst met al je gegevens.
Ik hoop dat er nog op korte termijn iets valt te regelen. Dit is al zo’n dure maand en nu ook nog dit. Daar moet toch begrip voor zijn op te brengen?! Het is trouwens van de gekke dat die bewindvoerder zich niet sterker maakt.
Immers die is uit hoofde van zijn positie verantwoordelijk voor jou financiële handel en wandel.
Sla maar met je vuist op tafel bij die bewindvoerder. iew, ga er achteraan! Sterkte! Ik heb met je te doen…
Reactie door Wattenstaafie — woensdag 20 december 2006 @ 20.44 uur
@ Cicero, interessant artikel, maar een beetje jammer dat je het zomaar hier plempt, terwijl er een topic is over de Irak-oorlog.
Bovendien: hoe oud is je stuk? Het doet verouderd aan. Dit citaat bijvoorbeeld:
‘De economische opgang van de Nederlandse economie in de jaren negentig maakte de Nederlandse burgerij zelfverzekerder en meer overtuigd van haar eigen neoliberale gelijk. Sinds Fortuyn is de mogelijkheid om af te rekenen met de sociaal-democratie reëel.’
De verkiezingen hebben een andere mentaliteit laten zien, ook onder de bourgeoisie – de Marx-term waar je graag mee strooit :D Mensen vinden het Angelsaksische model steeds minder aantrekkelijk en willen liever terug naar het Rijnlandmodel.
Nog een citaat:
‘….maar door het optreden van de Duitsers en de Fransen in de kwestie Irak, is het wantrouwen ten aanzien van hun bedoelingen gegroeid.’
Bij mij (en ik denk bij velen met mij) is het tegenovergestelde waar. Ik wil juist graag dat Nederland aansluiting gaat zoeken bij Frankrijk en Duitsland, juist om deze reden. Daarom ben ik ook niet zo EU-sceptisch als de SP.
Mijn droom is een Europees-Zuid-Amerikaans alternatief op het roofbouw-kapitalisme van de Angelsaksische landen. Ik zou daar graag een visie van de SP op zien.
Reactie door Ellen — woensdag 20 december 2006 @ 21.03 uur
ik begrijp dat veel mensen teleurgesteld zijn dat de SP niet mee gaan regeren,zelf ben ik ook teleurgesteld,maar ik begrijp wel dat onder deze omstandigheden zolang balk-ellende niet bereid is om zijn beleid van de laatste jaren te veranderen de SP niet thuis hoort in de regering,nu zeggen velen de SP had door moeten zetten,maar als de SP toe had gegeven met als resultaat dat ze bijna alle standpunten waar de SP voor stond op hadden moeten geven,hadden de kiezers zich ook bedonderd gevoeld,dan was er weer de discussie geweest,de SP heeft van alles beloofd maar we zien er niks van terug,de enigste fout van de SP is misschien de belofte om de uitkeringen met 10% te verhogen,je kunt niet de uitkeringen verhogen,dan wordt het verschil tussen de werkende en thuiszitters te klein en gaat er niemand meer werken,zolang balk-ellende aan de macht blijft veranderd er niks in nederland of toch wel, de armen worden armer en de rijken rijker,wouter bos is ook niet te vertrouwen,tijdens de verkiezingen wou hij niks met de SP te maken hebben en nu heeft woutertje de SP nodig omdat hij alleen het cda niet aan kan,het is jammer dat vele mensen SP gestemd hebben in de hoop dat hun portemonee beter gevuld werdt en nu de SP laten vallen,wat ook erg jammer is dat de SP de media tegen heeft,die steeds weer de SP in de grond trappen en niet de waarheid vertellen waarom de SP afgehaakt is.
beste Jan en de gehele SP ga zo door ,mijn steun hebben jullie,NU en de komende jaren,voor iedereen fijne feestdagen.
Reactie door PeterN — woensdag 20 december 2006 @ 21.08 uur
@210 Delal
Bedankt Delal!!
Reactie door Gloria — woensdag 20 december 2006 @ 21.20 uur
@191 Iew
Dit is echt SH*T!
Er moet voor jou toch hulp komen? Wie weet kan de SP iets voor je doen.
Geld heb ik niet, maar wel een huis/logeerplek en eten als de nood aan de man komt en er een overbruggingstijd nodig is. Je gaat niet op straat wonen met je dochter, Iew. Als het echt helemaal uit de hand loopt laat dan iets weten en dan laat ik mijn adres achter bij de webmaster.
God bless you, Iew.
Reactie door Gloria — woensdag 20 december 2006 @ 21.31 uur
@bijdehandje en Wattenstaafie
bedankt voor de steun.
ik heb ook veel schriftelijk gedaan en dit is lang niet het hele verhaal,maar de schriftelijke stukken raken erg vaak kwijt daar.[als u begrijpt wat ik bedoel]
en ja ook het bezwaarschrift dat ik had geschreven,ik heb em nu aangetekend verstuurd[kost ook weer extra]
en de namen die ik had gekregen van 2 personen die bleken er niet meer te werken of hebben er nooit gewerkt,toen ik er een keer naar toe ben gegaan…
maar goed ik wil hier niet een ander topic van maken en laat het hier maar even bij.
nogmaals bedankt voor jullie steun.
soms word men tot waanzin gedreven door dit soort zaken,dus schreef ik het hier maar een beetje van mij af,voordat ik in een boze impulsieve bui verkeerde dingen doe of beslissingen neem die het allen nog maar erger maken voor mij zelf.
Reactie door iew — woensdag 20 december 2006 @ 21.42 uur
Wouter Bos moet straks beoordeeld worden op het PvdA programma.Veel SPers zullen het resultaat meten aan het SP programma,maar daar heeft Bos natuurlijk geen boodschap aan.Of de SP in de toekomst een faktor van belang blijft is helemaal niet zeker.Regeringsdeelname,leiderswisselingen, verkiezingsnederlagen,compromissen ze horen allemaal bij het groeiproces.Er wordt ook vergeten dat onteveden PvdAers naar de SP kunnen overstappen,maar andersom kan natuurlijk ook.Ledentallen zeggen ook niets’,CU en SGP hadden in de kamer slechts 5 zetels,maar hebben samen ook 50.000 leden.Binnen de PvdA is duidelijk gekozen.De SP wil ons overvleugelen en dat wordt bijna een doel opzich zelf.Zij zullen over de PS blijven roepen hoe teleurgesteld ze zijn, en dat er nog genoeg mogelijkheden waren.Komt er een regeerakkoord,en veel kritiek van de SP,dan kan de SP nooit bewijzen dar ze het beter hadden gedaan.De PvdA reaktie zal net als veel centrumlinkse kiezers,SP doet het beter jaja.Dat gaat natuurlijk veel subtieler,maar zo wordt het wel gespeeld.
Reactie door Piet van Dijk — woensdag 20 december 2006 @ 21.46 uur
@Gloria
je hebt een hart van goud,dank je wel.
laten we hopen dat het niet zo ver komt.
hoe vervelend ook,ik geef niet zomaar op hoor,ik vind je aanbod wel heel erg lief. maar ik hoop toch echt dat ik het niet aan hoef te nemen,daar zal ik in ieder geval alles aan proberen te doen.
Reactie door iew — woensdag 20 december 2006 @ 21.55 uur
Of Jan en zijn onderhandelingsteam nou te gemakkelijk als makke schappen uit den haag geschopt zijn, en dat er veel meer in zat dan deze orientatie gesprekken.., dat lijkt mij een verkeerde kijk op de werkelijkheid. Want de SP teert op betrouwbaarheid, direct naar de mensen toe, praktisch politiek uitleggen, dit soort punten bevestigen ook weer waarom Jan de politicus van het jaar is voor politiek journalisten/en politici in den haag. Deze betrouwbaarheid moet zich ook door laten schemeren in de bereidheid om bepaalde kernvisies niet of nauwelijks te veranderen voor een mogelijk kabinet,..oke de bestuurbaarheid van het land is belangrijk, maar de identiteit van de partij staat ook op het spel. Na mijn is het verschil in visie met de CDA duidelijk zichtbaar dat zij hun gevoerde beleid als juist interpreteren, en wij totaal niet…en dit op bijna alle fronten. Regeren met deze condities is vragen om politieke onstabiliteit en geruzie,….en daar heeft niemand baat bij, zeker nudat het vertrouwen in de politiek net iets groeiende is, kunnen wij dat totaal niet gebruiken. Ik zeg dat wij ons groot gaan maken in de oppositie, en ons daar klaarstomen voor de volgende regeringsperiode waarin wij zekers te weten in gaan zitten.
Succes Jan, en rust wat uit, dat heb je verdient!
Marco Sp Hellevoetsluis
Reactie door Marco — woensdag 20 december 2006 @ 22.23 uur
Beste Jan, vier jaren van afkeuring van het slagers kabinet,dan gesprekken ingaan zonder breekpunten,nou ja.maar je had toch op zijn minst het bloed onder de nagels van jp kunnen halen.een koekje van eigen deeg,ik bedoel de formatie in 2003.ook je politieke corectheid t.a.v jp en trawanten volg ik niet helemaal.als ik iemand een l*l vind zeg ik dat gewoon,helemaal waneer deze personen morele inzichten hebben waar ik van walg,van Bommel gaf mijn inziens de juiste toon in het debat met kampf,ik zou zeggen, goed voorbeeld doet volgen.gewoon nog wat minder haagse taal en het beest gewoon de naam geven die het draagt.de groeten wizard.
Reactie door paul — woensdag 20 december 2006 @ 22.23 uur
@Olav Meijer
Ik ben het met je eens dat een SP in de oppositie beter is dan een SP dat al zijn principes inlevert.
Misschien heb je gelijk dat het uiteindelijk op een minderheidskabinet uitdraait. Dat kan overigens zowel links als rechts zijn. Ook hier heeft de CU de gedoogsleutel in handen. En dan heb je weer de kans op CU bijbelse eisen.
Als het CDA en PvdA allebei niet afhankelijk willen zijn van bijbelse eisen van CU, dan zullen ze zich toch tot GL of SP moeten wenden.
Reactie door Drob — woensdag 20 december 2006 @ 22.25 uur
Het is onverantwoord wederom een coalitie te vormen met een kleine partij.
De geschiedenis heeft bewezen dat een kleine partij zich niet kan profileren en vroeger of later het kabinet laat vallen.
De mogelijkheid van een gedegen coalitie tussen CDA/PVDA/SP met 99 van 150 zetels vertegenwoordig 2/3 deel van het volk en een stevig evenwicht tussen partijen onderling.
Reactie door ACE — woensdag 20 december 2006 @ 22.34 uur
JM heeft gelijk 2/3 van het volk wil een menselijker beleid.
Kan iemand dit CDA zo uitleggen dat ze dat snappen
Reactie door ACE — woensdag 20 december 2006 @ 22.36 uur
De CU kan zich onmogelijk voldoende profileren in de krachtsverhoudingen zoals ze liggen in een CDA/PVDA/CU coalitie
Ik bedoel met slechts 6 zetels tegenover 41 en 33 zetels is de verhouding zoek.
Gaat CU dan enkel in een coalitie zitten om te regeren, heeft CU ( en CDA ) dan helemaal niet het verantwoordelijkheidsbesef dat ons land nu een kabinet nodig heeft dat 4 jaar aan een stuk regeert.
Reactie door ACE — woensdag 20 december 2006 @ 22.43 uur
CU moet vooraf worden gewezen op de historische feiten dat een kleine partij zich in een grote coalitie onvermijdelijk niet kan profileren.
Maar dat als zij nu deelnemen later nooit een excuus mag vormen om het kabinet te laten vallen.
Reactie door ACE — woensdag 20 december 2006 @ 22.46 uur
Van het komende kabinet wordt door het volk niet in de eerste instantie een zware ethische stempel verwacht.
Maar een pragmatische menselijke indeling van onze maatschappij is de belangrijkste doelstelling.
Reactie door ACE — woensdag 20 december 2006 @ 22.49 uur
Nog even tussen door…….
Ik wil niemand ongerust maken lees dit maar eens…..
http://home.szw.nl/actueel/dsp_persbericht.cfm?jaar=2006&doc_id=10130&link_id=109226
Reactie door Pool — woensdag 20 december 2006 @ 22.54 uur
JM anticipeert op overvraging door CU hetgeen leidt tot het besef bij CDA dat een kleine partij zeer riskant is als het over de levensduur van het kabinet gaat.
JPB kan het echt onmogelijk nog verkopen als zijn volgende kabinet weer snel valt.
Zijn reputatie van in wezen 4 kabinetten in 4 jaar is al bedenkelijk.
Als een JPB kabinet wederom snel valt, zal hij en de CDA door het volk worden afgeserveerd.
Ik verwacht( en hoop op) een tweede ronde met de SP.
Reactie door ACE — woensdag 20 december 2006 @ 22.55 uur
@ 191 iew
Dat is behoorlijk k#t zoals je er nu bij zit er met jou gesold wordt, ik denk dat wat bijdehandje en wattenstaafie je adviseren het beste is.
Waarschuw wel je huurbaas en de WSNP en leg het hen duidelijk uit wat er aan de hand is bij de belastingdienst met jou aangifte en dat je hoopt dat het snel verholpen zal worden, laat hun desnoods even contact met de belastingdienst opnemen om het e.e.a. te verifiëren zo ook met je zorgverzekering.
Mischien dat het je wat rust geeft en je toch een beetje kerst heb met je dochter….
Mischien is het ook raadzaam om eens de wetswinkel te raadplegen (dit is gratis), want volgens mijn wetenschap mag de belastingdienst niet zomaar je voorlopige teruggaaf, je huurtoeslag en je zorgtoeslag stopzetten zonder dat er aantoonbare redenen zijn.
Reactie door Pool — woensdag 20 december 2006 @ 23.17 uur
@Iew
Dat hoop ik ook hoor voor jou en je dochter. Ik wens je veel sterkte toe,Iew. Ik ga ervoor bidden dat je heel snel duidelijkheid krijgt van de instanties. Tenslotte vieren we over een paar dagen de geboorte van Jezus Christus… en Hij is je graag van dienst in het HIERNUMAALS!
Reactie door Gloria — woensdag 20 december 2006 @ 23.52 uur
Natuurlijk heeft de SP het weer gedaan. Ook Wouter Bos meende kritiek te moeten geven. Was dat niet die die na lang aandringen maar net even tijd voor een kopje koffie had en vervolgens geen keuze voor links wilde maken?
De uitlatingen van Mark Rutte dat Jan zijn kiezers in de steek laat, snijdt ook geen hout. Dat zou pas het geval zijn geweest als Jan de punten uit het SP-verkiezingsprogramma zou hebben verkwanseld.
Laat je niet gek maken Jan. Blijf duidelijk, want dat was ook een van de redenen dat je tot driemaal toe tot politicus van het jaar werd gekozen.
Geniet nu eerst maar eens van de kerstdagen.
Reactie door Jaap Homan — donderdag 21 december 2006 @ 0.10 uur
Wouter Bos (PvdA) heeft steeds geweigerd om voor links te kiezen,in de periode tot de verkiezingen. Meneer moest zonodig de deur naar het CDA openhouden, waardoor de kiezers niet wisten wat ze aan de PvdA hadden, en dus voor een deel de SP kozen. Dat uitgerekend hij nu de SP verwijten durft te maken is dan ook niet méér dan een typisch gevalletje “pot verwijt ketel”, waar de honden geen brood van lusten. Zei hij trouwens niet onlangs dat de PvdA niet zou stappen in een kabinet zonder de SP?
Reactie door Johnito — donderdag 21 december 2006 @ 1.05 uur
Waarom niet eens een creatief kabinet samengesteld?
Laten CDA en PvdA als grote partijen rechts en links van het centrum een rompkabinet vormen. Laten ze vervolgens Agnes Kant vragen als minister van Volksgezondheid en Pieter Winsemius op Milieu. Blijft de balans nog steeds in het midden.
Regeerakkoord? Alleen op enkele hoofdpunten van financieel beleid en enkele punten als zorg, onderwijs, sociale zaken en integratie. Dit voorleggen aan de voltallige Tweede Kamer. Niks geen coalitie; weg daarmee.
En dan nog dit: ik zou liever Bos zien als premier, Wijn op Financiën, Verhagen op Economische Zaken en Balkenende in de Kamer.
Reactie door Hermie Kreeft — donderdag 21 december 2006 @ 1.43 uur
ik vind dat je volkomen gelijk hebt marijnisse anders zou het gezicht verlies zijn vooor de nog sociale mens en niet een premier die op zn reet gaat met skateboard en ook als premier .
hij heeft history geschreven door zijn falen want hij had niks te zeggen als cda er maar de vvd besliste.
voor mij is hij ook politiek gezien op ze reet (dus niet alleen op skatebord gegaan zo ook in de politiek)
een schaker zonder overzicht op zijn eigen spel, stukken dus blind schaken.
In andere woorden nooit geen mat kunnen krijgen.
Maar wel ee bek nou niet gepast daarom jan petje af naar jouw never join the shit bags
politiek kan ook en stuk socialer
Reactie door Chris — donderdag 21 december 2006 @ 4.14 uur
@iew,
Neem contact op met de nationale ombudsman.
Mijn ervaring is dat dit soort uhm aanvaringen dan sneller opgelost zijn als met een advocaat.Sterkte !!
Reactie door Lisette — donderdag 21 december 2006 @ 6.55 uur
101. Reinier blijven stemmen anders geef je juist toe aan de wens van het CDA en de PvdA dat de SP zal slinken en zij weer de overmacht hebben.
Je trapt dan precies in hun doel met deze zogenaamde standvastigheid en schuldigmakerij.
Je weet toch hoe Balkenende gebruik gemaakt heeft tijdens zijn rompkabinet van de LPF in de kamer om zaken erdoor te drukken die voor velen catastrofaal zijn of indien in de eerste kamer nog behandeld geworden zouden zijn zoals de huurliberalisatie geworden zou zijn
Een macht van 25 in de kamer is een grote macht zoals je met de LPF gezien hebt.
Ga vooral wél stemmen en geef geen gehoor aan het spel van Wouter Bos anders maak je zelf waar waar hij je toe probeert te bewegen en heb je helemaal geen stem meer.
Ga vooral stemmen bij de Statenverkiezingen. Daar worden nieuwe regels en wetten goed danwel afgekeurd en mét veel zetels daar wordt de macht van de SP zaken werkelijk aan te pakken en/of te verhinderen groot als ze meer stemmen krijgen.
Het CDA en de PvdA hebben die verkiezingen allang in hun vizier en hopen dat SP-stemmers afhaken. Ze doen daar hun uiterste best voor.
Laat je niet inpakken a.u.b. dat is precies wat ze willen.
Het CDA overspeelt zijn hand en de PvdA wil kiezers terug van de SP.
Succes zou ik zeggen en vecht terug.
Het is nu juist zaak bij je ‘zaak’ te blijven.
Recht je rug en zeg ik laat me niet zo gemakkelijk aan de kant zetten.
Reactie door Henny — donderdag 21 december 2006 @ 9.15 uur
Beste lezer,
Ik ben niet zo gerust op het sociale gezicht van onze informateur, de heer Wijffels. Een taaie rakker, deze Wijffels. Heeft jarenlang topfuncties gehad bij het ministerie van landbouw (dat zich niets het volk aantrekt, dat weten we inmiddels wel), lid van de (hoofd)directie van de Rabobank (18 jaar lang!) waarvan de laatste jaren als voorzitter, 14 jaar algemeen secretaris van het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond (!), bewindvoerder Wereldbank in Washington (u weet wel, die bank die al die voorwaarden stelt aan leningen, die de economie bevorderen, maar op een of andere vreemde wijze niet ten goede komen aan de bevolking).
Ach ja, ik zou het bijna vergeten. De NEVENFUNCTIES! Tuurlijk. Een beetje bestuurder heeft er wel een paar. Laat ik beginnen met de huidige nevenfuncties. Dat zijn er 7. 7! Hier een paar leuke:
adviserend lid Beleggingscommissie PGGM,
lid Raad van Commissarissen Sara Lee/Douwe Egberts, vanaf 1999, voorzitter Raad van Toezicht Universiteit van Tilburg en natuurlijk informateur. Fijn dat deze man in staat gesteld wordt te adviseren over hoe ons pensioengeld uit wordt gegeven. Aan wie vraag ik me wel af.
En dan uiteraard, de nevenfuncties uit het verleden! Dit zijn er iets meer, namelijk 28 stuks. Onder meer commissariaten bij de Hollandse Betongroep, DSM, Interpolis, voorzitter College van Overleg van de Gezamenlijke banken (altijd makkelijk, als het maar geen trust is natuurlijk, maar nee, vast niet), lid Nationaal Euro Forum (die euro, was daar niet iets mee, in ieder geval is mijn batig saldo sinds die tijd flink minder geworden).
Ja beste mensen en zo kan ik nog wel even doorgaan over het sociale gehalte van de heer Wijffels.
Ik weet een ding wel. Als ik in de schoenen van de koningin had gestaan dan had ik deze Wijffels gezegd: “Scheert u weg, ik wens een vertegenwoordiger van mijn volk als mijn informateur, niet een van haar uitbuiters!”. Ik vraag mij af waarom zij dat niet gezegd heeft…
Tenslotte nog dit lezers: de partij doet het goed, de verwachtingen zijn goed, houd vol en de overwinning zal aan ons zijn.
Robert.
Reactie door Robert — donderdag 21 december 2006 @ 9.28 uur
Als ik zo de verschillende commentaartjes lees dan krijg ik echt de indruk ,dat sommige mensen denken dat Balkenende de messias is, dat hij weet waar hij over praat en dat hij konsekwent is, oke, kan best, Mmmmmaaaaarrrrr tijdens de debatjes op de T.V. zegt de messias 1 tegen de
messias 2 …..”mijnheer Bos je draait en mijnheer Bos. bent oneerlijk, Twee dingen dus,1/Balkenende heeft gelijk, Bos draait,
vandaar zijn titel draaikont. 2 / Maar waarom gaat messias 1 dan wel in een coalitie met messias 2 ????????????
Reactie door Jh. de Wit — donderdag 21 december 2006 @ 9.33 uur
101. Reinier blijven stemmen anders geef je juist toe aan de wens van het CDA en de PvdA dat de SP zal slinken en zij weer de overmacht hebben.
Je trapt dan precies in hun doel met deze zogenaamde standvastigheid en schuldigmakerij.
Je weet toch hoe Balkenende gebruik gemaakt heeft tijdens zijn rompkabinet van de LPF in de kamer om zaken erdoor te drukken die voor velen catastrofaal zijn of indien in de eerste kamer nog behandeld geworden zouden zijn zoals de huurliberalisatie geworden zou zijn
Een macht van 25 in de kamer is een grote macht zoals je met de LPF gezien hebt.
Ga vooral wél stemmen en geef geen gehoor aan het spel van Wouter Bos anders maak je zelf waar waar hij je toe probeert te bewegen en heb je helemaal geen stem meer.
Ga vooral stemmen bij de Statenverkiezingen. Daar worden nieuwe regels en wetten goed danwel afgekeurd en mét veel zetels daar wordt de macht van de SP zaken werkelijk aan te pakken en/of te verhinderen groot als ze meer stemmen krijgen.
Het CDA en de PvdA hebben die verkiezingen allang in hun vizier en hopen dat SP-stemmers afhaken. Ze doen daar hun uiterste best voor.
Laat je niet inpakken a.u.b. dat is precies wat ze willen.
Het CDA overspeelt zijn hand en de PvdA wil kiezers terug van de SP.
Succes zou ik zeggen en vecht terug.
Het is nu juist zaak bij je ‘zaak’ te blijven.
Recht je rug en zeg ik laat me niet zo gemakkelijk aan de kant zetten.
191. Ieuw
Je noodkreet gaat me door merg en been. Waar zijn we in dit land terechtgekomen.
Ik hoop dat de SP je kan helpen en denk inderdaad dat je het beste kan gaan naar de ombudsman al is de tijd misschien te kort nu.
Deze ombudsman is tenminste zeer allert en durft zaken aan de kaak te stellen, heeft dit ook al geconstateerd en bij de regering aangekaard.
De belastingdienst staat ook onder bijhoorlijk wat kritiek alleen heb je daar op dit moment nog niet zoveel aan.
Ik ben geen advocaat noch rijk maar zou willen dat ik iets voor je kon doen maar weet niet hoe.
Weet jij het?
Reactie door Henny — donderdag 21 december 2006 @ 9.43 uur
Het is allemaal nog wat met die zogenaamde
gelovigen altijd maar anderren hun geloof
opdringen de goede daar buiten gelaten die
zijn er ook wel maar steeds zeldzamer
het enigste wat deze zogenaamde cda clan
kan is mensen die niet meer kunnen tot in
het graf te blijfen pesten.
kijk maar eens op waotrefpunt.nl
en hou een zak doek klaar daar wordt je pas
ziek van dat is gewoon het uit roeien van
mensen die ziek geworden zijn en niet meer
mee kunnen doen en het uwv maar zeggen we
voeren gewoon het beleid van oppergod de
geus uit maar ooit zal hij de angst kennen
als hij zich zelf moet melden bij de poort
en hij geweigerd wordt in hun pardijs.
prettigge feest dagen allemaal
Reactie door roel — donderdag 21 december 2006 @ 10.14 uur
Dossier 74 gaat over ons (als in mijn gezin) roel, kan je vertellen dat er sindsdien weinig is verbeterd in onze situatie. de geus of de kneus?
Reactie door Lisette — donderdag 21 december 2006 @ 10.31 uur
IK heb SP gestemd mede om eindelijk weer eens af te zijn van de “christelijke politiek”.
IK vind dat links en dus ook SP zich uit mekaar hebben laten spelen.
P.v.d.A en SP hadden samen moeten optrekken en het CDA buiten spelmoeten zetten.
Nu krijgen we vis noch vlees!!
Enige zelfkritiek van de SP is OOK op zijn plaats
Reactie door jan crins — donderdag 21 december 2006 @ 10.52 uur
Dit Kabinet is niet de schuld van de SP, hoe vaak moet dat nog gezegt worden, het kan niet alleen de schuld van de SP, aangezien dat de CDA ook niet met de SP wil regeren !… (teminste Jan Peter wil dat niet, weet niet over de rest)… Heel erg leuk om nou te gaan afkraken en te gaan janken op de SP (die natuurlijk de schuld krijgen ‘als uit de kleute gewassen rebelse linkse partij, die tegen alles in gaat’…
Nou kun je gaan janken en hoog en laag springen dat de SP zich niet waar maakt, maar ik ben van mening dat de SP, Jan hier goed aan gedaan heeft, een Kabinet met de CDA & PVDA & SP zo ongeloofwaardig zijn geweest en niet lang hebben uitgehouwen, de CDA wou geen ‘water bij de wijn doen’, en dat kon de SP niet verkroppen…
En aangezien de GroenLinks terecht niet verder wil, de VVD buitenspel staat Geert Wilders nog niet geloofwaardig genoeg is, de D’66 al een blamage was de vorige keer… Tjah dan is alleen de CU nog een partner…
Kortom dit kabinet is een triest kabinet, gedoemd om te valen…
Of de SP bij de volgende verkiezingen meer stemmen erbij krijgt betwijfel ik, veel mensen zijn niet tevreden om de SP niet met de PVDA & CDA is verder gegaan, dus ik verwacht dat veel mensen weer naar de PVDA toe gaan, en wellicht enkele zonderling die graag de kont linkt van de extreem rechtse Geert…
Reactie door Macros — donderdag 21 december 2006 @ 11.01 uur
Het enige, waar de SP nog in mee kan gaan is de PVDA & GroenLinks & SP & wellicht D’66 (CU ben ik niet zo blij mee)…
Reactie door Macros — donderdag 21 december 2006 @ 11.02 uur
@237 Robert
Bij de introductie van Wijffels als formateur op radio 2 werd opgemerkt dat hij een filantroop van gewicht is: Als lid van de commissie goede doelen heeft hij zich ingezet voor een controlesysteem en hij heeft een fonds opgericht voor jonge ondernemers.Staat altijd goed op je CV toch?
Een filantroop van gewicht voor een volk dat straks nog geen ons weegt. Hoe cynisch kan je zijn?
Reactie door Elsemie — donderdag 21 december 2006 @ 11.06 uur
Inderdaad Elsemie!
En vergelijk dan de cv van Wijffels eens met die van Jan Marijnisse! De cv van Jan is een cv waaruit zonneklaar, consequent en zonder enige dissonant blijkt dat hij voor ons strijdt en niet voor een paar zakkenvullers, zoals Wijffels zijn hele leven heeft gedaan. De gegevens spreken voor zich.
Ik blijf de partij met volle kracht steunen en weet dat de ingeslagen weg de goede is. Regeringsdeelname is momenteel niet goed. Dus geduld en verder strijden! Veel geluk gewenst Elsemie en strijd mee!
Reactie door Robert — donderdag 21 december 2006 @ 11.56 uur
Werd ik weer gekonfronteerd met het bericht dat Jan wegloopt uit de kabinetsformatie en zijn verantwoordelijkheid niet neemt.
Ik weet dat dit niet zo is, maar maak de kiezers duidelijk dat het CDA er alleen op uit was om het oude beleid te handhaven en hier geen duimbreed van wil afwijken en dat
de Sp, in het landsbelang, de formatie niet onnodig heeft willen ophouden door tijd te rekken.
Deze informatie heeft zeer hoge prioriteit
juist om de Statenverkiezingen positief te laten verlopen en met winst af te sluiten, zodat wij ook in de Eerste Kamer meer zetels krijgen.
Reactie door Josephine — donderdag 21 december 2006 @ 12.36 uur
Ik vind niet alleen belangrijk wie dingen gaan doen, Wijffels, het CDA, PVDA en CU maar vooral ook waar gaat het naartoe, of wat kunnen we verwachten?
Duitsland is een goed voorbeeld, aldaar heb je een SPD/CDU/CSU regering, het bezuinigd, privatiseert, heeft de pensioenleeftijd opgevoerd naar 67 jaar, wil de Spoorwegen en de gezondheidszorg privatiseren, verlaagt de sociale uitkeringen en gaat per 1 januari 2007 de EU grondwet nieuw leven inblazen, als voorzitter van de EU.
Kijk, dit kun je nu de komende tijd ook in Nederland verwachten!
Reactie door henry — donderdag 21 december 2006 @ 12.49 uur
@212 Ellen
Als een oude SP’er zo oud dat ik niet eens meer weet hoelang ik lid ben van die club maar dat is niet belangrijk, maar wat wel belangrijk is wat doen wij met Europa?
Om te beginnen ik alleen ben niet de SP, de SP zijn wij met zijn allen die de SP een warm hart toedraagt.
Jaren geleden was ik in het FNV verband er al mee bezig, zie mijn Grafrede die ik tijdens een kwade bui geschreven heb.
Ik sta absoluut niet sceptisch tegenover de EU. Maar de Romeinen, Spanjaarden, Napoleon en Hitler ook niet. Daarom eerst een goede basis los van het Anglesaksisch denken.
In de afgelopen jaren versnipperd Europa hoe langer hoe meer. Yougoslavië, Ussr, nu dreigen er meer landen met dat probleem te geraken. Het kwaad “Verdeel en Heers” is nog steeds het grootste gevaar waarmee het kapitalisme te werk gaat.
Een discussie op deze weblog is aan de webmaster.
Reactie door Henk.H — donderdag 21 december 2006 @ 13.11 uur
Ach, zo gaan die dingen in een formatie. Wat er achter de gesloten deuren gebeurt, blijft geheim en buiten wordt gezegd wat voor de verdere strategie het beste uitkomt. Nogal logisch dat Bos niet met de beschuldigende vinger naar het CDA wijst, want daar moet hij nou eenmaal mee verder.
Ik houd het erop dat Balkenende en Marijnissen samen tot de conclusie zijn gekomen dat de verschillen wel erg groot zijn. Het CDA zal dat niet zo erg vinden, want dat is voor hen niet erg aantrekkelijk en ze zien mogelijk nog alternatieven. En voor de SP is de oppositie terecht een alternatief. Ik vind het altijd onzin dat je als winnaar een soort morele plicht hebt om hoe dan ook met iemand tot een akkoord te komen. Iedere partij heeft slechts de morele plicht haar kiezers zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. In dit geval vertegenwoordigt de SP mij beter in de oppositie dan in een meerderheidskabinet met het CDA. Wellicht wordt hier en daar nog aan een links minderheidskabinet gedacht. Dat kan, lijkt mij, alleen in beeld komen als geen meerderheid gevormd kan worden. En dan nog is het problematisch, want dan zijn de linkse partijen erg afhankelijk van D66, de Dierenpartij en vooral de ChristenUnie.
Bos zou dit nog het aantrekkelijke perspecteof bieden premier te kunnen worden, waarmee hij zich kan profileren en Balkenende buitenspel kan zetten.
Voorlopig is dan ook de grote vraag hoe graag de PvdA een coalitie met het CDA wil. In ieder geval voorzie ik dat ze stevige eisen zullen stellen met de SP in de oppositie, terwijl het CDA op rechts natuurlijk hetzelfde probleem heeft. Het spel is dus nog niet gespeeld.
Wel moeten we nog maar eens vaststellen dat ons systeem steeds meer vastloopt. Het is toch krom dat de kiezers duidelijk links en duidelijk recht stemmen en dan misschien een midden-regering krijgen. Ik hoop dan ook dat de linkse samenwerking nog niet begraven is. D66 zal het wel nooit lukken om de verandering tot stand te brengen, dus er moet iets geforceerd worden, waardoor er makkelijker een linkse of (desnoods) rechtse meerderheid kan ontstaan. Het duidelijk samen optrekken van SP, PvdA en GroenLinks, zowel voor als na de verkiezingen kan dit snel bevorderen.
De bal ligt, kortom, op meerdere fronten bij Wouter Bos.
Reactie door Jeroen van Gerven — donderdag 21 december 2006 @ 13.13 uur
Toch is Wijffels geen rare keuze. Binnen het CDA zitten een hele hoop mensen die een linkse signatuur hebben, dat moeten we niet vergeten. Dat momenteel de eerste 25 plekken in de kamer bezet zijn door – enigzins beknepen geesten – is een gevolg van de afgelopen 3 kabinetten Balkenende. Maar er zijn geluiden genoeg binnen het CDA die kiezen voor een eerlijkere verdeling en meer progressief geluid. Wijffels is dat wel een exponent van, zoals ook Leers, van Agt en prominenten als Brax en de Vries een socialer beleid voorstaan. Kwestie van geduld lijkt me. Het CDA zal altijd wel een (te) grote invloed blijven houden op het Nederlands politiek toneel, maar ik ben ervan overtuigd dat ook deze partij uiteindelijk zal bijdraaien. Dat zullen ze uit puur lijfsbehoud ook wel moeten. Een lange(re) adem, geduld en vertrouwen. Uiteindelijk wordt Nederland beter !
Reactie door John de la Rue — donderdag 21 december 2006 @ 14.48 uur
@195 Joop
Ik wilde niemand kwetsen. Het stukje was ironisch bedoeld, ik dacht dat de uitroep werd gebruikt in de kamer.
Reactie door Franciscus — donderdag 21 december 2006 @ 15.20 uur
Waar gaat dit over ? Over de formatiebesprekingen.
1) CDA gaf duidelijk aan geen kabinet met PvdA en SP te willen, want dan was links in de meerderheid.
2) CDA gaf duidelijk aan de voor de SP niet onderhandelbare punten niet te willen realiseren.
3) CDA gaf duidelijk aan dat er niet voldoende vertrouwen is voor een kabinet met de SP er in.
En dat is hun goed recht als grootste partij.
Dus ga nou hier niet lopen roepen dat de SP te snel is weggelopen uit de besprekingen.
Als je na deze drie signalen nog steeds het idee hebt dat er een coalitie te vormen is waar je de belangrijkste punten van je verkiezingsprogramma in kunt verwezenlijken, en waar je de SP kiezer mee tevreden kunt stellen, moet je wel erg blind zijn.
En wat nu?
1) CDA moet nu wel met PvdA en CU anders komen er nieuwe verkiezingen, en dan is het de vraag wie er als winnaar uit komt, en wie de schuld krijgt van de mislukte onderhandelingen. Het generaalpardon kon dan wel eens een belangrijke factor worden.
2) PvdA moet nu wel een socialer regeerakkoord sluiten want anders krijgen ze het zwaar met SP en GL in de oppositie.
Het zou wel eens een geregisseerd toneelstukje kunnen zijn.
Er komt een kabinet CDA-PvdA-CU. De PvdA weet een aantal ‘linkse’ punten te realiseren (punten waar met de SP misschien ook over te praten was, maar waar het CDA dus geen zin in had) om zoveel mogelijk wind uit de zeilen van SP en GL te nemen.
Zo hopen ze de linkse kiezers te overtuigen dat je volgende keer toch maar weer beter op de PvdA kunt stemmen, want die kunnen wel meeregeren en krijgen het wel voor elkaar met het CDA. Het CDA kan weer wat meer zijn sociale gezicht tonen en zo hun linkse achterban wat meer tevreden te stellen. En dat is precies wat willen. In een kabinet met SP zouden zij de credit’s krijgen voor het socialere beleid, en zeggen dat het zonder een sterke SP niet gerealiseerd zou zijn. Straks kunnen ze alleen nog maar zeggen dat het met de SP nog socialer zou zijn.
Reactie door Peer — donderdag 21 december 2006 @ 15.35 uur
@248 henry
dat is nog lang niet alles,het begint een beetje op een dictatoriale EU te lijken,als we dit in heel europa kunnen tegemoet gaan zien: http://tweakers.net/nieuws/45675/Autoriteiten-Duitse-deelstaat-mogen-legaal-hacken.html
stapje voor stapje gaan ze steeds verder,reken daar maar op.
Reactie door iew — donderdag 21 december 2006 @ 16.13 uur
Het kan toch niet altijd een utopie blijven? Stel dat de SP volgende keer 40 zetels heeft en het CDA blijft op 41 staan. Wat dan? Maar weer in de oppositie omdat Balkenende het niet ziet zitten?
Hoe uberhaupt stelt de SP het zich dan voor? Wachten totdat het de grootste partij van Nederland wordt?
Reactie door Gloria — donderdag 21 december 2006 @ 16.14 uur
@254 Gloria.
Dan zij wij weer 15 zetels rijker geworden
dan geven wij een gigantisch feest op de Paasheuvel. De wedergeboorte van het socialisme, ik kijk met vreugde in de toekomst van het Morgenrood, dat rood waar de PvdA afscheid van genomen heeft en zich ontdaan heeft van alles wat met ideologie te maken heeft inclusief hun veren. Een stel kale kippen zijn het en het CDA: God straft onmiddellijk.
Reactie door Henk.H — donderdag 21 december 2006 @ 16.40 uur
254@Iew, mijn lijstje is nog lang niet compleet, ik lees dagelijks een linkse Duitse krant, de ruimte is tekort om de hoeveelheid maatregelen te noemen!
Maar de richting die ik aangeef lijkt me duidelijk, de SP heeft in zo’n coalitie niets te zoeken.
Ik vind verder de bijdrage van Cicero erg goed, over waar het Nederlands kapitaal naar toegaat en wie de dienst uitmaakt, bij de SP beginnen ze steeds meer op sociaal-democraten te lijken die denken dat je met de nationale staat en regering een hoop kunt veranderen.
Dit kan alleen door nationale en vooral internationale samenwerking van linkse krachten!
Reactie door henry — donderdag 21 december 2006 @ 17.30 uur
Beste mensen, ik ben een oude man en heb een beetje ervaring met politiek en laat mij jullie nu eerlijk zeggen ,laat Jan maar schuiven hij is niet zo dom als enkele van jullie denken. Balkenende kan natuurlijk ook niet zomaar omdraaien als een blad aan een boom, dat zou hem bij zijn achterban ongelooflijk maken en ongelooflijk voor een gereformeerde is natuurlijk doodzonde dus dat kon hij niet maken ,maar we zijn er nog niet en dat weten de kopstukken van de S.P. ook wel er is na mijn mening pas echt wat verloren als je heelveel consessies moet doen om met je kont op het pluche te mogen gaan zitten, zie Bos, dit zou een echte S.P.er niet willen dus ik zou zeggen laat de partij top rustig zijn gang gaan ,maar blijf in ieder geval reageren a.u.b. positief want aan zwartkijkers heeft niemand wat . Verder wens ik ieder die dit leest fijne feestdagen en een gezond en voorspoedig nieuwjaar.
Reactie door f. jansen — donderdag 21 december 2006 @ 18.16 uur
@254 Iew
Getsie… wat een walgelijk bericht!!
Die democratie drijft ons in de armen van zelfverkozen dictatuur!!
Zo dom kan de gemiddelde Europese mens toch niet zijn? Een gemiddelde hap??
Hoe kunnen we ons hieruit verlossen? Ik vrees dat de stemcomputer de grootste FOEF is geworden. Als wij stemmen WORDT ER VOOR ONS GESTEMD?? God zal het weten.
CDU…CDA… kan het CHRISTENDOMMER? Dit christenvolk krijgt de regering die het verdient…slavendrijvers!
Sta op luiaards, geldaanbidders, huichelaars, kruipers, paaiers, slaven van de kerk… hier is uw kerk!! In uw hart is uw kerk, in het stemhok is uw kerk, uzelf bent uw tempel! Besmeur deze dan niet met uw stem uit te brengen op OORLOG, ARMOEDE, BEGEERTE, UITBUITING, DICTATUUR: hiermee bespot u Christus, christenen!
Ga d’r maar aan staan met Kerstmis, kluif dat wilde dier maar af en verhef uw stem met VREDE OP AARDE…U ZIJT WELLEKOME? Wie? Christus?? Zult u Hem herkennen als bedelende bij de voedselbank? Als opgejaagde asielzoeker? Als verwonde in een van de oorlogen van uw leiders? Wellekome? Hoe? Er is nog steeds geen plaats voor Hem!christenen!
Reactie door Gloria — donderdag 21 december 2006 @ 18.34 uur
geen Balkenende IV !!!
Ik heb gezegd dat als we in dit land Balkenende IV zouden krijgen, ik hier dus niet thuishoor…
Dat klopt ook, maar ik zou liever hier blijven wonen met een beter en socialer Nederland…
Waarom zou het CDA in godsnaam perse moeten regeren???? Andere partijen kunnen het wel eens worden, zonder hun belangrijkste principes in te moeten leveren, wat is er mis met een 5 partijen kabinet?
Kan iemand mij uitleggen waarom iedereen er van uit gaat dat het blinde paard CDA in het kabinet zou moeten terug keren?
Toen PvdA de grootste was eindigde die in de oppositie.
Doe wat het volk wil, een linkse regering ZONDER CDA.
Wanneer is Nederland opgehouden een democratie te zin? heb ik dat nieuws gemist?
Reactie door Colette — donderdag 21 december 2006 @ 18.45 uur
misschien wel vroeg uit de onderhandelingen gestapt maar wel met behoud van standpunten!! die we in een oppossitie des de harder kunnen laten horen!! jan en co ga zo door
Reactie door margriet bekkema — donderdag 21 december 2006 @ 19.14 uur
@ 257 henry.
Daarom is de Internationale bedacht.
De Internationale.
Jules de Geyter
Ontwaakt, verworpenen der aarde!
Ontwaakt, verdoemden in hongers sfeer!
Reedlijk willen stroomt over de aarde
En die stroom rijst al meer en meer.
Sterft, gij oude vormen en gedachten!
Slaafgeboornen, ontwaakt, ontwaakt!
De wereld steunt op nieuwe krachten,
Begeerte heeft ons aangeraakt!
Makkers, ten laatste male
Tot den strijd ons geschaard,
En d’Internationale
Zal morgen heerschen op aard!
De straat verdrukt, de wet is logen,
De rijkaard leeft zelfzuchtig voort;
Tot het merg wordt d’arme uitgezogen
En zijn recht is een ijdel woord.
Wij zijn het moe naar anderer wil te leven;
Broeders, hoort hoe gelijkheid spreekt:
Geen recht, waar plicht is opgeheven,
Geen plicht, leert zij, waar recht
ontbreekt.
Makkers, enz.
De heerschers door duivelsche listen
Bedwelmen ons met bloedigen damp.
Broeders, strijdt niet meer voor anderer
twisten,
Breekt de rijen! Hier is uw kamp!
Gij die ons tot helden wilt maken,
O, barbaren, denkt wat ge doet;
Wij hebben waap’nen hen te raken,
Die dorstig schijnen naar ons bloed.
Makkers, enz.
Henriëtte Roland Holst.
(Vrij naar Eug. Pottier.)
Reactie door Henk.H — donderdag 21 december 2006 @ 19.17 uur
Henk,
Dit is me bekend, maar als links heb je tot taak na te denken, hoe je dit anno 2006 of 2007 vorm geeft, b.v. Europese samenwerking van linkse partijen en organisaties, zoals vakbonden, de nationale staat kan nog maar heel weinig, en alleen bij een groot links blok.
Reactie door henry — donderdag 21 december 2006 @ 19.34 uur
@261 henry
en anders moeten we inderdaad JPB maar met de hooivork verjagen…
wie niet horen wil moet dan maar voelen.
Reactie door iew — donderdag 21 december 2006 @ 20.15 uur
Janeman,voor mij ben je de van Basten van de politiek,in maart zal ik weer op de stemcoputer SP stemmen,als jij intussen piano pieter van vollenhoven belt en samen naar het uwv kantoor gaat,zodat pieter even een snoeihard raport kan maken over dat slachthuis,kunnen we daarna een motie van wantrouwen indienen tegen aars jan de kneus,zijn we ook verlost van dat leeghoofd.
Reactie door paul — donderdag 21 december 2006 @ 23.18 uur
@259 Gloria,
Jij bent en blijft gewoon een prachtmens met al die bevlogenheid die jij uitstraalt..Wat jammer toch dat de dagelijkse werkelijkheid zo anders is dan datgene dat jij zo wanhopig uitschreeuwt! Willen die mensen dan niet luisteren? Ik vraag het me ook zo dikwijls af, maar ondertussen zullen we het wel moeten doen met datgene dat we hebben en “meer”?? Daar moeten we onvermoeibaar voor blijven vechten, elk op onze eigen manier, maar daar zal nog veel tijd voor nodig zijn! Ondertussen geven we allebei de moed niet op, oke?
Er is wel iets dat ik je met nadruk op het hart zou willen drukken..Ik ben een fan van dezelfde Jezus Christus als jij. Maar verwar “onze” Jezus niet met Jan Marijnissen, regering of oppositie…Jan is gewoon mens zoals jij en ik, die het goede nastreeft maar hij is niet een soort “God of Jezus”, die voor of namens ons wonderen kan verrichten! Ook de Paus beschouwt zichzelf als de vertegenwoordiger van God op aarde, maar ik heb er persoonlijk nogal wat bedenkingen bij hoor! Dus beschouw Jan als een gewone fabrieksarbeider met een grote mond, die daarmee wel al heel veel mensen moed en hoop heeft gegeven en het (als mens) hardstikke goed doet! Laten we het daarbij houden want meer mag je “menselijkerwijs” niet verwachten..Dus geef hem, maar liever nog de SP als partij, alle ruimte en steun in hun streven naar een rechtvaardiger maatschappij!!
Reactie door ToN — vrijdag 22 december 2006 @ 1.53 uur
Oppositie voeren is een kunst die de SP als beste kan, ik ben benieuwd hoe VVD dat gaat doen. De SP heeft zijn wortels in de samenleving en de politieke overwegingen doen er niets van die stevige existentie af. Met de heer Marijnissen als de voorzitter zal het ons lukken om groter te worden dan de PvdA.
Reactie door Behnam Tajmiri — vrijdag 22 december 2006 @ 11.00 uur
@266 ToN
He Ton! Ik heb echt 3x het tweede deel van je reactie over en over zitten lezen. Maar ik begrijp niet hoe je tot deze waarschuwing komt. Waar haal je dit dan uit op?
Ik ben behoorlijk kritisch hoor en lang niet zo meegaand als de meesten hier. Zie aanvang @66!!
Ik blijf vinden dat er te weinig met de vuist op tafel is geslagen door Jan. Herhaalde malen heb ik dit hier op verschillende wijze verwoord.
“Onze” Jezus is zo overkoepelend tot in alle details… politiek is daar maar een deel van. Ik ben voornamelijk een religieus mens en dit drijft mij juist naar de politiek. Daar worden de beslissingen genomen en daar komen wantoestanden aan het licht. Politiek gaat over mensen. Het kan mensen maken of breken…rijk-arm, oorlog-vrede, dood-leven.
Ik kijk niet met politieke ogen, Ton, naar wat er allemaal gebeurt in ons land, de wereld. Ik kijk er op mijn manier naar en probeer dit vanuit het perspectief van Jezus te zien… wie ben ik? Maar toch… een hartstochtelijke Jezus fan!
Ik adoreer geen mens, eerlijk gezegd. Ik adoreer niemand van de SP, maar wel voel ik mij vanuit het perspectief van Jezus het meest thuis bij de SP. Dat ik dan enthousiast of teleurgesteld reageer op zaken, tja dat is de verve waarmee ik zo graag die wereld zie veranderen. Ik erger mij idd aan de logge gang van zaken en de gemene spelletjes in de politiek. Mensen die niets geloven kan ik niets kwalijk nemen, maar zij die met de C voorop lopen en een dergelijk beleid weten te voeren in de afgelopen jaren die sla ik verbaal om de oren! Hier komt dan mijn gevoel voor Jezus tevoorschijn en het maakt mij fel.
Maar Jezus verwarren met Jan? Kom op Ton, ik sta met beide benen op de grond en maak van een mens geen god. Ik ben minder zweverig dan je wellicht denkt! Ik heb ook niet de mentaliteit van een CDA-er die blindelings hun politieke leider volgt… dat is wat ik bedoel te zeggen in hierboven @259.
Vandaar dat ik in het geheel niet begrijp dat je mij zo plaatst. Ook sommige aanhangers van Jezus dachten dat Hij de zaak politiek zou veranderen. Maar nee, Hij liet zich door die politiek juist arresteren…
Lieve Ton, de Hemel is niet hier. Ik weet het maar al te goed. Maar we hebben wel ieder afzonderlijk de zorg om alles op Aarde eruit te halen wat mogelijk is. Net zoals jij en velen hier gruwel ik van oorlog, armoede, uitbuiting en alles wat met onrecht te maken heeft, voor zover ik het kan overzien. Dat is wat mij beweegt. En velen hier!
Ga eens naar het item “We winnen niet, we verliezen niet”. Wordt het niet tijd dat het ‘volk’ meer zeggenschap krijgt? Ik heb daar vannacht mijn idee eens over laten gaan. Wat vind jij ervan?
Reactie door Gloria — vrijdag 22 december 2006 @ 17.27 uur
@268 PS
Ton, ik heb even de nummers opgezocht in het betreffende item. Het gaat hierom @64 en @67.
Reactie door Gloria — vrijdag 22 december 2006 @ 17.42 uur
@268 en @269
Beste Gloria,
Je geeft misschien zelf al een beetje het antwoord op mijn reactie. Jij bent heel religieus gedreven en dat brengt jou bij de politiek want daar worden de beslissingen genomen, dat geldt voor mij ook hoor.
Maar ik heb soms het gevoel dat jouw gedrevenheid leidt tot verwachtingen van de SP en JM in het bijzonder, die simpelweg niet haalbaar zijn! Dat gevoel bespeur ik bij meerdere bloggers hier hoor..Toch die teleurstelling “waarom heeft Jan niet met de vuist op tafel geslagen?”..Maar wat had Jan dan daarmee moeten bereiken?? Politiek werkt niet op die manier en Jan weet dat als geen ander..Ik verwacht ook helemaal niks van deelname aan het toekomstige kabinet. Ik heb me al jaren ongelooflijk kwaad gemaakt over bijvoorbeeld de mishandeling van mensen die afhankelijk zijn van de WAO..Maar dan heb je 2 mogelijkheden. Je vraagt vanuit de oppositie een parlementair onderzoek aan naar die hele gang van zaken (als andere partijen zo’n voorstel willen steunen) of je gaat deelnemen aan een regering met de zekerheid dat je misschien 10 of 20 procent van datgene waar je voor staat kunt “binnenhalen” en daarmee 80 procent van je programma moet opgeven! Dan is de kans groot dat al die mishandelde WAO’ers definitief in de beerput blijven zitten en wie kan dan nog de deksel eraf trekken, zodat ook al die CDA-stemmers gedwongen worden om de vrijkomende stank letterlijk op te snuiven!
Het resultaat van de vekiezingen heeft opgeleverd dat de SP op 25 zetels gekomen is en dat is alvast een mooi resultaat! De keerzijde is echter dat de PvdA verloren heeft, nooit echt voor “links” heeft willen kiezen, Groen Links zelfs een zetel verloren en belangrijker nog, het CDA is opnieuw de grootste partij gebleken! Als ik deze resultaten bekijk, dan heb ik niet veel vertrouwen in “het volk” om voor elke beslissing naar de mening van “het volk” te vragen! Daar zitten wat mij betreft teveel (niet nadenkende en de ogen sluitende) CDA-stemmers onder en vlak daarbij ook de gegroeide aanhang van Wilders niet uit! Ik zie de PVV en VVD voorlopig liever ook niet meer “meepraten”, dus laat die alsjeblieft niet de kans om ook over elk onderwerp mee te beslissen! Dan zou het resultaat evenmin eruit zien zoals jij en ik het graag zouden zien!
Het is mooi dat je zo door Jezus gedreven wordt en daardoor ook belangstelling hebt voor de politiek. Dat is alvast een mooi begin! Maar naar mijn idee kan het Geloof voor jou en mij een hele goede reden zijn om SP te stemmen, we zullen het verder aan de SP en JM over moeten laten om te beoordelen wat er aan resultaat te bereiken valt. De SP zal vanuit de oppositie in elk geval onvermoeibaar aantonen dat zij het “geweten” van de PvdA is..Telkens wanneer de PvdA dat geweten dreigt te verwaarlozen, dan zal de SP ze daar mee om de oren slaan, reken maar!!
Voor de rest moet je misschien jezelf niet teveel blindstaren op het tweede deel van mijn reactie, maar lees ook het eerste deel nog maar eens opnieuw!
Verder is de SP niet voor niks gegroeid als actiepartij..Dat betekent ook dat je in de politiek een rol van betekenis kunt vervullen, maar het zit SP’ers toch ook in het bloed om zelf actie te ondernemen en datgene zelf te doen wat de SP landelijk nog niet voor elkaar kan krijgen?
Ik heb ook jouw reactie gezien waarbij je Iew spontaan een slaapplaats aanbood, ik heb best een redelijk inkomen waarmee ik een bijstandsmoeder met de “feestdagen” diezelfde 10% meer (dat de SP voorstaat) zelf voor mijn rekening kan nemen!
Voor de rest is Nederland natuurlijk ook maar een heel klein landje in het wereldgebeuren, dus zelfs een kabinet van onze keuze (die Linkse Lente bijvoorbeeld) zal wereldwijd niet heel erg veel te vertellen hebben hoor..misschien maken we de politiek daarmee ook wel iets belangrijker dan het in werkelijkheid is!
E nog ff over het CDA…Met de mentaliteit van de SP’ers zit het doorgaans best goed en dat bepaalt niet alleen je stemgedrag, maar komt ook meestal wel tot uiting in de keuzes en beslissingen die je neemt..Dan kan je in de Geest van Jezus nog zoveel goeds in eigen omgeving doen ook, dan zie je de noden van mensen echt wel en hoef je niet eens te wachten tot de SP het in de landelijke politiek allemaal “geregeld” heeft!
Verder wens ik je fijne kerstdagen (en geniet van de rust) en natuurlijk een gelukkig(er) Nieuwjaar!!
Reactie door ToN — vrijdag 22 december 2006 @ 23.24 uur
@270 ToN
Bedankt voor je goed onderbouwde reactie.
Fijn dat je deze bijstandsmoeder helpt. Maar laat ze niet vergeten dat zij de overheid bijstand verleent!! Dat zij weldegelijk WERK heeft aan haar kinderen!! Ik hoop van harte dat zij zich niet laat misleiden door al die overheidssmoesjes. Weliswaar wint de overheid vooralsnog, want de alleenstaande moeders met al dit werk in hun EENTJE worden gediscrimineerd en arm gehouden.
Maar de tijd zal komen dat de overheid opgroeit en volwassen wordt. Pas dan zal het besef komen dat deze moeders/gezinszorgsters ONMISBAAR bleken te zijn.
Buiten het zo belangrijke geld, hoop ik dat jij haar dit aan eigenwaarde meegeeft. Laat ze trots zijn op zichzelf en op haar kinderen voor wie zij zichzelf heeft ingezet.
ToN, we zullen zien wat er gaat gebeuren in het nieuwe jaar met de SP.
Viva jou, SP en alle webloggers.
God bless us!
Reactie door Gloria — zaterdag 23 december 2006 @ 18.17 uur
Nog even en dan komt het goed,want Uw geloof heeft U gered.
Reactie door gust de beer — zaterdag 23 december 2006 @ 20.35 uur
Voor 187
Wat jij kan, kan ik ook:
Een Rode Jan uit Oss
ging in verkiezingstijd helemaal los.
Hij riep: “stem op mij, krijg je Bos er bij”
Maar de kiezers zijn mooi de klos!!
Reactie door Sofia — zondag 24 december 2006 @ 20.35 uur
JE wordt bedankt ja,,. die belasting dienst krijgt het voormekaar om tot 2 maal toe te liegen . weer heb ik niks ontvangen en het is nu de 27ste , heb ze gebeld waarom men mij had verteld dat men 2 betalingen deed en dat ik bij die van vandaag zat,., en nu hoor ik dat zelfs niet vandaag uitbetaald krijg maar pas in het nieuwe jaar.
hoera voor die kanker hoeren belasting dienst van ons land. leuk geen huursubs en de rest! gaat weer eens lekker in dit land stelletje politieke leugenaars. Geen wonder dat jullie support verliezen als je zo met de bevolking omgaat ! ik wil mijn stem terug trekken!
Reactie door herman — woensdag 27 december 2006 @ 12.12 uur
Revolutie!!! Leve de Republiek, leve de gekozen president!!!
Reactie door Boudewijn — donderdag 28 december 2006 @ 7.49 uur
Weet je wat het met het CDA is?
Ze zijn gewoon niet democratisch.
Zielig zooitje bij elkaar.
Reactie door Caroline — donderdag 28 december 2006 @ 19.22 uur
SP vrienden,zwelg je niet in zelfmedelijden en hou op met naar een ander te kijken. Bij de volgende verkiezingen zijn wij de grootste
partij en laten wij ook langs de bejaarden huizen gaan en die mensen vertellen van die schrijnende uitzettingen en dat lage WAO tje op al die plaatsen waar nu die anderen komen.
Dan winnen we toch? Hebben we die andere machts wellustelingen ook niet nodig,toch?
Reactie door Herman Plantinga — vrijdag 29 december 2006 @ 9.50 uur
Het heeft er alle schijn van dat het CDA van het begin af aan niets voelde voor een coalitie met SP en PvdA en het gesprek alleen maar voor de vorm is aangegaan. De SP heeft het voor het CDA echter wel gemakkelijk gemaakt om onder deze coalitie uit te komen, door te eisen dat de partij afstand neemt van de vorige kabinetten Balkenende. Dat het CDA dat niet doet, wist iedereen al op voorhand, dus daar hoefde echt geen maand over te worden gesproken. Een andere reden dat het CDA hier onder uit kon, is dat er een alternatief mogelijk is met de CU. Een partij heeft een slechte onderhandelingspositie in de formatie als een beoogd coalitie partner een alternatief heeft, maar zijzelf niet. SP en PvdA hadden zich echter moeten realiseren dat ook voor hen alternatieven denkbaar zijn, bijvoorbeeld de hagelslagcoalitie of een minderheidskabinet. Geen gemakkelijke opties, maar omwille van de onderhandelingspositie had daar serieuzer naar gekeken moeten worden. Tot slot, waarom kan in Duitsland na een moeilijke stembusuitslag wel snel een kabinet gevormd worden tussen partijen die van nature elkaars tegenstander zijn, maar moeten in Nederland allerlei eindeloos veel tijd kostende rituelen moeten worden voltrokken, zonder dat dat veel resultaat heeft. Formatie op z’n Duits graag, zonder (in)formateurs.
Reactie door Jan Frank — woensdag 3 januari 2007 @ 22.57 uur
Natuurlijk geeft men de SP de schuld van het mislukken van het eerste informatiegesprek. Men vergeet echter dat de CDA bonzen nimmer bereid zullen zijn om met de SP samen in een regering te gaan zitten. Ook Wouter Bos had zich hier tegen moeten verzetten. Maar ja, Woutertje he.
Jan moet echter wel de ware toedracht veelvuldig naar buiten brengen om zo de leugens van die zielige mannekens en de media te pareren.
Reactie door cees kok — vrijdag 5 januari 2007 @ 12.12 uur
Natuurlijk willen de CDA bonzen niet samen met de SP in een regering zitten. Daar zijn ze te liberaal en asociaal voor. Maar Woutertje had minstens zijn mond open moeten doen. Of is Woutertje zelf ook ……
Reactie door cees kok — vrijdag 5 januari 2007 @ 12.25 uur
~cees kok, ik hoop dat nederlanders niet zo dom zijn dat ze de sp de schuld geven…dit was en is voorzien en nu hoopt het cda en zijn vrienden: pvda, vvd en cu dat iedereen de sp als schuldige aanwijst en vergeet…laat Nederland wakker zijn en nog meer dan voorheen de sp steunen!!!
Reactie door cynthia — vrijdag 5 januari 2007 @ 16.20 uur
Goed verhaal, misschien. Maar ik baal wel, zeker omdat de CDA zijn zin weer eens krijgt. Met de Christen Uni in zee, bah nog rechtse, sorry maar Wouter Bos is meer rechts dan links, hij weet het alleen zelf nog niet. Verschillen te groot, zeker zijn die groot, wat hadden we anders verwacht. Onze hoop lag bij de SP, het volk werd even wakker en koos, koost voor de SP. Wakker Nederland, nee de meeste slapen weer of erger hebben oogkleppen op. Wanneer wij Nederlanders nu eindelijk eens wakker worden voor de problemen in ons eigen land……..ja zo als het vaak gaat, als het veel te laat is. Demonstreren en terug vechten tegen de regering zoals onze voorvaders deden, nee dat zit er nu echt niet in. Ons bedje is nog gespreid mede door het streven van onze voorvaders, maar langzaam en zeker brokkelt alles af en wat doet het volk, die kijkt gewoon toe en zit in een vorm van ontkenningfase. Behalve die op de SP stemde die waren wakker en hopelijk blijven ze wakker om andere ook wakker te schudden.
Reactie door Jolanda — dinsdag 9 januari 2007 @ 21.55 uur
De strategie van C.D.A.lijkt overduidelijk.
RABOBANK Wijfefels is niet onafhankelijk.
Hij heeft meteen 3 hoge RABOBANK medewerkers bij C.D.A. laten stationeren.
Dat duidt toch duidelijk op een liberale(met z.g christelijk sier vlaggetje)koers.
Ik voorspel,als Bos de CHCDA bijbel vast mag houden van de politieke pastoor,s er veel S.P. leden bedanken of niet meer stemmen.
Jammer 25 zetels 4 jaar vol houden zal best moeilijk blijken .
Mischien heeft de samenleving geen socialisme meer nodig ????
Reactie door A.Clijsen. — donderdag 11 januari 2007 @ 14.30 uur
[...] Onder leiding, en het welwillend toezicht van het flink deelnemende publiek, hebben we gesproken over kinderopvang, over hypotheekrente-aftrek, de ethische punten (abortus, euthanasie) en natuurlijk de formatie. Vooral Van der Veen (PvdA) viel mij en de SP hard aan over het weglopen voor landsbelang nu er de kans was tot regeringsdeelname. Na een aantal keer was de zaal het zat: “Waar zijn jullie principes dan? Balkende gaat praten over de hypotheekrente, Bos wordt misschien tot vice-premier en abortus wordt niet afgeschaft”. Ach ja, voor een huwelijk twee keer ‘ja’ moet klinken… [...]
Pingback door ROOD :: Verkiezingsblog — dinsdag 16 januari 2007 @ 0.43 uur
BEJAARDENBELASTING = Diefstal bij klaarlichte dag. Elke verzekeringsmaatschappij die eenzijdig de regels verandert wordt voor de rechter gesleept.Deze Bosbende mag roven en stelen bij klaarlichte dag? Normen en waarden? Pure DIEFSTAL !
Reactie door Nico — zaterdag 10 februari 2007 @ 0.43 uur