Fusie Essent en NUON

Essent en NUON willen fuseren, samen zullen ze een groot deel van de Nederlandse energiemarkt in handen krijgen, maar liefst 60%. Hoezo marktwerking? Dat heet in de volksmond een bijna-monopolie.

Na enkele jaren grote problemen, hoge prijzen, mega-winsten en belachelijke topsalarissen, zijn we dus weer bijna terug bij af, met het enige verschil dat de energievoorziening niet meer in publieke handen is.

De SP heeft een wettelijke regeling voorgesteld die de winstuitkering over overheidsinvesteringen aan banden legt. De winst die deze bedrijven nu uitkeren aan de aandeelhouders (ook al zijn dat veelal lagere overheden) is geen ‘rendement op eigen vermogen’ maar op onze toch al hoge energierekening. In het verleden leverden nuts-bedrijven bijna tegen kostprijs. En voor een publieke voorziening is dat niet meer dan terecht.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 01 februari 2007 :: 13.38 uur

263 Comments

263 reacties

 1. Natuurlijk leidt dit weer tot re-organisatie van beide bedrijfsonderdelen : dus voor een deel van het arbeidersvolkje ontslag .
  reorganisatie geeft een verhoging van de bedrijfskosten en die verrekenen ze onder de klanten : Maar is dit geheel niets stijdig tegen monopolie positie ? Jawel !

  Reactie door Fred — donderdag 1 februari 2007 @ 13.43 uur

 2. En als die lagere overheden deze bron van inkomsten dus gaan mislopen verhogen ze de belastingen wel weer hoor.

  Reactie door Ronald — donderdag 1 februari 2007 @ 13.44 uur

 3. Als we vanavond om 19.55 uur het licht uit doen, kunnen we het dan niet uit laten? Dan piepen zij wel anders…

  Reactie door @bacus — donderdag 1 februari 2007 @ 13.55 uur

 4. Inderdaad… alle energie bedrijven weer in handen van de staat zelf! De energie rekening stijgt al jaren met 7+% (ook door belastingen moet ik toegeven). Electriciteitvoorziening is tegenwoordig een basis-voorziening en dus van ons allemaal… ook water; allemaal nationaliseren die hap en `saneren’ van de zakkenvullers.

  Reactie door reinoud — donderdag 1 februari 2007 @ 14.04 uur

 5. Ben het helemaal eens met het voorstel.De aandeel houders worden er beter op ten koste van de consument. Het wordt tijd dat er in Nederland eens en andere wind gaat waaien en dat de gewone burger ook eens mee profiteerd van de winsten die uit onze eigen zak komen. Het gaat zogenaamd zo goed met onze economie, maar wat merken we ervan? Weinig.

  Reactie door Lydia Pauw — donderdag 1 februari 2007 @ 14.18 uur

 6. Re-organisatie zorgt ervoor dat een aantal toppers ,weer met de zakken gevuld het pand verlaten ;en naar een ander pand !
  De rekening is voor de klant : het domme arbeidersvolkje wat zich niet kan organiseren tot een instorting van de energielevering door geen elektrische energie meer te gebruiken : het is namelijk de consument dat de grootste afmemer is !

  Reactie door Fred — donderdag 1 februari 2007 @ 14.40 uur

 7. Bij Paulus Jansen heb ik hierop als volgt gereageerd en dus hier nog maar eens een kopie.

  Hoewel daar over tarieven het past hier helemaal.

  En let op één van de hier bedoelde directie voorzitters, Van Halderen (NUON), heeft dus EPON ook in de uitverkoop gedaan en aan de Fransen verkocht( Nu dus Electrabel Nederland).

  Roelf

  Deze twee, nog steeds semie overheidsbedrijven maar wel heel los al van de overheid, zijn nog steeds niet in geheel particuliere handen.

  Maar toen Van Halderen jawel die directeur van NUON die dit samen heeft bekokstoofd

  (hé na enige kabinetten krijgt ook dit gezegde opeens een geheel nieuwe dimensie)

  Met Boersma de directeur van Essent, heeft een heel grote producent van elektriciteit in Nederland, goed voor 1/3 van de grootschalige stroom productie verkocht,

  jawel met goed vinden van de “overheids” aandeelhouders,

  aan het Franse bedrijf Suez,

  oorspronkelijk een wereld handelaar in Water, Oorspronkelijk hete het Suez de l’eau,( En heeft op het gebied van water wereldwijd een niet zo goede naam bij NGO’s)

  het Nederlandse bedrijf is als dochter ondergeschoven bij de Belgische dochter “Electrabel” jawel ook kernenergie.

  Kortom de grote elektriciteitscentrales in: Eemshaven, Burgum (Bergum Fr), Harculo (Zwolle) Flevocentrale (Leliestad) zijn volledig particulier bezit en de winst gaat naar particuliere aandeelhouders en de echte zeggenschap ligt bij individuen in Parijs.

  Deze stroomproducent kan een heel grote claim leggen op de prijzen, immers echte concurrentie zal er nooit “kunnen” komen bij elektriciteit omdat de benodigde infrastructuur dat sterk belemmert.

  Kortom aan een groot deel van waar jij bang voor bent is al niets meer te doen, of we moeten die bedrijven onder dwang weer gaan naasten en dat zal de overheid en dus ons een lieve duit gaan kosten, zeker veel meer, ook gecorrigeerd op inflatie, dan dat ons, de overheid, ooit eens heeft opgebracht door de verkoop.
  Immers particuliere ondernemers krijgen zo via de rechtstreekse economie direct ongeremd grip op de samenleving en dat is erg lucratief dus zullen ze deze overwinning nooit zonder slag of stoot weer uit handen geven.
  Dus of heel veel geld en dan is medewerking van de eigenaren nog steeds nodig of een revolutie kunnen deze zeer onwenselijke ontwikkeling terug draaien.

  Roelf.

  Ooit eens voorzitter van de OR-EPON nu Electrabel.

  Reactie door Roelf van Bergen — donderdag 1 februari 2007 @ 14.45 uur

 8. En natuurlijk is Zalm dan er allang vandoor !

  Reactie door Fred — donderdag 1 februari 2007 @ 14.49 uur

 9. REVOLUTIE

  Vanaf NU geen energie rekeningen betalen!

  Reactie door Elsemie — donderdag 1 februari 2007 @ 14.52 uur

 10. Je kan gewoon stellen dat de regeringen in de toekomst een illusie is voor het volk dat de democratie nog bestaat ,maar eigenlijk gewoon in handen is van grote monopolie-bezitters . en die knijpen de volkje wel verder uit : dat is ook waarom een gemeenschappelijk grondwet met zoveel geweld meot worden ingevoerd ; dat betekent zeggenschap over alle delen van een EU .

  Reactie door Fred — donderdag 1 februari 2007 @ 14.55 uur

 11. De grootte monopolie bezit alle infrastructuur : een concurent kan NOOIT concureren omdat deze afhankelijk is van de monopolie : even “parallel”een infrastructuur aanleggen in onmogelijk :dit is een goed voorbeeld in de telecommunicatie ( KPN ) en het vervoer ( NS ) .

  Reactie door Fred — donderdag 1 februari 2007 @ 15.03 uur

 12. Helemaal gelijk,leveren tegen kostprijs!!
  Deze bron van energie is een grote bron van ergenis.
  @7 Elsemie
  Wanneer wordt de burger een keer echt boos? Juist, geen rekeningen meer betalen!
  Er waren vorige winters al hoopjes mensen die het niet konden!

  Reactie door maria — donderdag 1 februari 2007 @ 15.17 uur

 13. REVOLUTIE= zo snel mogelijk proberen via zonne-energie zo onafhankelijk mogelijk worden van de energiemaatschappijen!
  Lydia

  Reactie door Lydia — donderdag 1 februari 2007 @ 15.23 uur

 14. Kortom, wij zijn uit/overgeleverd aan een elite die de macht heeft over de eerste levensbehoeften.
  Is er een weg terug? Ja, inderdaad revolutie. Maar Nederland is zo slim gestructureerd dat een revolutie onmogelijk is. Dat heb je met die schijndemocratieën.
  En de gedachte: als IEDEREEN meedoet kun je wel vergeten, helaas.

  Reactie door Gandalf — donderdag 1 februari 2007 @ 15.27 uur

 15. Nu blijkt dat bij deze fusie er 1350 banen op de tocht staan.Ook blijkt dat men met deze fusie rekening houdt met een slordige 300 miljoen euro voordeel.
  Als je toch een voordeel van 300 miljoen hebt,kun je toch gewoon de loonkosten van de 1350 banen betalen.( is ongeveer 80 miljoen).
  Dit lijkt op NEDERLAND IN DE UITVERKOOP

  Reactie door Tom — donderdag 1 februari 2007 @ 15.36 uur

 16. het lijkt me allemaal niet gezond voor de consument…alles voor de klant,..haha wat een gelul die reclames…alles voor je eigen zak,zul je bedoelen..laat op 7 maart nog eens een SP wind waaien…dat zou in ieder geval helpen..

  Reactie door eric — donderdag 1 februari 2007 @ 15.41 uur

 17. Dat wordt één groot feest!!! Voor de aandeelhouders dan :-(
  Ik ga maar vast mijn windmolen aanblazen.

  Reactie door Alex — donderdag 1 februari 2007 @ 15.47 uur

 18. Jan…er staan tienduizenden SP-leden klaar om hier een stokje voor te steken !
  Wil je ons helpen????

  Reactie door franslj — donderdag 1 februari 2007 @ 15.57 uur

 19. Als uiterst links SPer blijf ik van mening dat grond en energie in handen van de overheid moeten zijn. De fusies in de energie-sector laten zien dat niet de leugen regeert, maar de euro. Waarom een directeur van Nuon of Essent meer den 700.000 euro per jaar mag incasseren, dat is dus 1.5 miljoen oude, harde Spguldens, valt niet te begrijpen.
  Met name de lagere inkomens zullen de komende jaren getroffen worden door hogere prijzen voor gas en licht, vooral als er weer eens een ouderwetse Hollandse winter aankomt.

  Willem van Hoorn

  Reactie door Willem van Hoorn — donderdag 1 februari 2007 @ 15.58 uur

 20. Kan de liberalisatie van de energie sector nog teruggedraaid worden?
  Kan de politiek dit zelf nog? Is het zo dat indien eenmaal vrijgegeven dit niet meer veranderd kan worden? Zijn er clausules die het terugkoop garanderen? Ik vraag me dit echt af, het is ook om razend van te worden. Wij betalen toch belasting voor de publieke diensten en de burger heeft er toch niet om gevraagd om doorverkocht te worden.

  Reactie door maria — donderdag 1 februari 2007 @ 16.34 uur

 21. De aangekondigde fusie tussen twee concollega’s op de energie markt!

  Als ik de genoemde voordelen hoor (toesprak nwe. voorzitter op TV) dan staan mijn haren overeind ! Er zouden synergie voordelen uit de fusie vlooien: zoveel honderden mensen zonder baan, en een grotere slagkracht op de Nederlandse markt, gevolgd in ras tempo door de west-europese markt en tenslotte, heel Europa. !

  Is dit marktwerking? Synergie nadelen worden afgewenteld op de samenleving, meer WW uitkeringen, meer pensioen verliezen, tragiek en noem maar op. En de grote jongens kunnen gaan pronken waar zij willen. Krijgen zij een extra bonus voor hun daadkracht.

  Nee, dit is geen markt werking, dit is ego vergroting. Markt werking zouden betekenen dat de synergie voordelen deels naar de klanten gaan in lagere tarieven e/o betere investeringen in groen technologie.

  Stel, a.u.b. stevige vragen aan de formatie ploeg en in de tweede kamer.

  Met vriendelijke groeten

  Chris Thompson
  Amstelveen
  Lid SP

  Reactie door Chris Thompson — donderdag 1 februari 2007 @ 16.39 uur

 22. Chris Bravo!!!!
  De baten van een synergetisch samengaan tussen mensen zijn in demarkt sector puur ten bate van de commisarissen, managers en aandeelhouders.
  SP: Doe er wat aan svp!

  Reactie door maria — donderdag 1 februari 2007 @ 17.04 uur

 23. En Balkenende het maar weer over normen en waarden hebben.
  Ethiek en filosofisch inzicht behoren een intrensiek onder deel van een studie economie en daaropvolgend economisch beleid te zijn.
  Daar zullen B1,2,3 en BBR als neo liberaal beleid (ik zie het niet anders zolang JPB/CDA het scepter zwaait en de VVD zeker als oppositie support zal dienen) zich nooit in verdiept hebben noch van gehoord hebben.

  Reactie door maria — donderdag 1 februari 2007 @ 17.19 uur

 24. Ik krijg toch wel gelijk dat de fusie tussen NUON en ESSENT consequenties heeft voor het salaris van Michiel Boersma de radiojournaal verslaggever van radio 1 vroeg dat aan hem Nu kun je wel raden dat hij hier omheen draaide daarom zeg ik het GRAAIEN, GRAAIEN gaat ook nu nog verder door dat de werknemers van die beide bedrijven de dupe daarvan worden dat deert die toplui toch niet Nederland wordt steeds rijper voor een revolutie!!!

  Reactie door Dirk Schuit — donderdag 1 februari 2007 @ 17.20 uur

 25. @ 23+ moet zijn: intrinsiek.

  Reactie door maria — donderdag 1 februari 2007 @ 17.20 uur

 26. Elk idee of doorvoering vaniets leuks voor de aandeelhouders wordt beloont met een vette bonus voor directeuren : dat is overigens op alle sectoren in de samenleving aanwezig ( maar dat is niet nieuws )

  Revolutie in Nederland eenmaal gepoogd : Het werledcommunisme moet weer tot bloei komen : niet te verstaan een aandeelconstructie voor dictactors ( MAO , Stalin ,…) Al het kapitaal aan het arbeiders volk . Zakkenvullers oprotten naar Mars !

  Reactie door Fred — donderdag 1 februari 2007 @ 17.23 uur

 27. Toch mooi : twee voor de prijs van een ( aantal arbeiders ) en dan nogmaals dit recept ( invoering van de euro , waarddor het inkomen is gehalveerd voor de arbeider )

  Reactie door Fred — donderdag 1 februari 2007 @ 17.25 uur

 28. Natuurlijk gan de “wijze Drie “van het nieuwe Kabinet balkenelende IV dit niet doen : ze gaan hun eigen ramen niet ingooien !

  Reactie door Fred — donderdag 1 februari 2007 @ 17.27 uur

 29. Wij zijn zelf ook een fusie aangegaan;-)

  http://www.greenchoice.nl/

  Altijd goedkoper en…… groen.

  Reactie door hanri — donderdag 1 februari 2007 @ 17.27 uur

 30. Even wat feiten:

  De aandelen van Essent zijn in handen van zes provincies en 140 gemeenten.
  Noord-Brabant is de grootste aandeelhouder met 30,8%.
  Andere provincies die aandelen Essent bezitten zijn: Overijssel (18,7%), Limburg (16,1%), Groningen (6%), Drenthe (2,3%) en Flevoland (0,02%)
  140 gemeenten in bovenstaande provincies en in Friesland bezitten samen ongeveer 26% van de aandelen. Den Bosch heeft bijvoorbeeld 3,7%. (bron: Brabants Dagblad)
  Aandeelhouders

  De grootste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland en Noord-Holland, BV houdstermaatschappij Falcon en de gemeente Amsterdam. Zij houden gezamenlijk ruim driekwart van de in totaal ruim 128 miljoen aandelen Nuon. Het overige deel wordt gehouden door circa 65 kleinere, gemeentelijke aandeelhouders en de provincie Flevoland. (bron: http://corporate.nuon.com/nl/content.jsp

  Even kijken NU gaan de provincies fuseren en gooien ze de overbodige ambtenaren eruit. Want ik weet toevallig dat bijna ieder provincie zijn eigen doodleuke systeempje heeft. Even gelijkschakelen en hup tel uit je winst B&B.

  Maar bij de provincies blijft het bij praten, of gaat het nu allemaal anders worden?

  Ben benieuwd. WAnneer topambtenaren op straat komen te staan zullen er wel wat uit de school gaan klappen. Ik smul nu al bvan de schandalen, niet duus. Het is een teloorgang van de onwil e kortzichtigheid van de Nederlandse vriendjespolitiek.
  Die rijke families, de één zit bij een multinational bijv. Shell, de ander bij de overheid, weer een ander bij de bank, nog één bij een grote bouwondernemening, de rechtbank, de Nuon, etc. Af en toe zien ze elkaar bij familiebijeenkomsten. De bevruchting van ideeen vindt plaats. Na tientallen jaren van inteelt leidt dit tot een soort smeer die over de samenleving ligt en die de gewone mensen bevlekt en vervreemd heeft van de realiteit, dat wil zeggen hun realiteit: hun onroerend goed,de AEX, het familiebezit in binnen- en buitenland.
  Ze zien verder dan de gewone man. Zij wisten misschien 10 jaar geleden al dat in 2010 de provincies aan de beurt zijn en dus zeiden ze tegen Joris dat hij beter elders een goede positie kon zoeken enzoververenzovoort.

  Maar…ik kan er even goed naaastzitten. Wat weet ik er nou van?

  Reactie door L'écologiste — donderdag 1 februari 2007 @ 17.33 uur

 31. Gisteren heb ik hierover al uitvoerig bericht. De burgemeester van Beek,welke alle gemeenten in Limburg vertegenwoordigd,welke aandeelhouder zijn,heeft via een radio-praatje vanmiddag gezegd dat hij wel hoopte op een superdividend!!,nu die fusie voor de deur staat en de provincie en gemeenten ingestemd hebben.De politiek heeft ingestemd met die fusie,kennelijk op voorwaarde dat er een flinke duit vrijvalt voor de politiek.Dat moet natuurlijk betaald worden uit energie verhogingen,immers de ESSENT/NUON graaiers leveren niets in.Ik dacht dat bij privatisering streng toezicht gehouden zou worden door N.Smit-Kroes (VVD)op kartel en monopolie vorming.Er zou toch marktwerking komen.Deze markt-werkings-truc is alleen door de E.U. uit de hoge hoed getoverd om de bevolking meer geld uit de zak te kloppen.De belasting wordt nu verhoogd via woeker winsten van de lagere overheid!!!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 1 februari 2007 @ 17.39 uur

 32. Topambtenaren worden niet doorverwezen naar het CWI , maar krijgen een behoorlijk bedrag mee in een grote zak en weer een leuke baan elders aangeboden .

  Stel je voor een topambtenaar als daklozen ? of bij de bijstand ?

  even wakker blijven !

  Reactie door Fred — donderdag 1 februari 2007 @ 17.48 uur

 33. biinekort bestaat Nederland niet meer ,dus ook de provicies bestaan niet meer !
  Het geld ,….tsja

  Reactie door Fred — donderdag 1 februari 2007 @ 17.49 uur

 34. Als we onze energie voorschotten op een “derde” rekening storten, en dan SP laten onderhandelen en de lui eens leren wat “marktwerking” is!
  Heb ik weer teveel fantasie of ben ik te blond?
  Er moet toch iets mogelijk zijn?

  Reactie door Elsemie — donderdag 1 februari 2007 @ 18.09 uur

 35. @29 Hanri
  Ikl heb meteen naar je site gekeken. Het betreft groene en grijze stroom.
  Bij het vragen op de site, ik wilde deverdelijng weten, kreeg ik geen vervolg FAQ.
  Overigens woon ik in een huurpand dat is onderverdeeld/opgesplist in 3 woningen (stadsmonument) en ik heb zelf de keuze niet welk energiebedrijf aan mij levert.
  Ik heb het hier al eerder met de stichting waarvan ik huur gehad. Het een en ander betekent niet dat ik niet razend over deze fusie ben en het anders voor een ieder wil.

  Reactie door maria — donderdag 1 februari 2007 @ 18.12 uur

 36. Er staat zoals hierboven al is aangegeven een enorme fout in de inleiding als zouden Essent en Nuon particulier bezit zijn. Dit is onzin. Zowel Nuon als Essent zijn gewoon publiek bezit, dit heeft geen iota met marktwerking te maken. Als je hier al iemand op kunt aanspreken dan is dat onze geliefde overheid, waar overigens de SP ook deel van uitmaakt.

  Reactie door Wim — donderdag 1 februari 2007 @ 18.16 uur

 37. leve chavez!
  wat een held!! hij dondert die hele marktwerking zijn land uit. afgelopen uit met de geldwolven.
  sp, kunnen we actie gaan voeren? we moeten deze hopeloze escalatie zien terug te dringen.
  stop de privatisering.

  we kunnen landelijk protesteren door onze automatische betalingen te blokkeren en het op een spaarrekening te zetten.
  daarbij geen voorschotten meer! ook die voorgoed naar de spaarrekening en zelf de rente hiervan ontvangen.
  een keer per jaar de volle rekening betalen.

  het is absurd dat de energiebedrijven de voorschotten bepalen. het werd mij zelfs verboden om minder voor te schieten dan zij gepland hadden!! verboden!!
  dit puinhoopwerk is het effect van de hartewens van de neo-liberalen: een kleine kern de vrijheid en de rest van het volk opsluiten in hun tang. dictatuur!
  en zie wat het onethische rechtse beleid ons heeft opgeleverd:

  verziekte thuiszorg
  verziekte spoorwegen
  verziekte huren
  verziekte energiebedrijven
  en last but not least:

  weer heeft het volk het verziekte cda aan 42 zetels geholpen. chronisch ziek volk!

  Reactie door Gloria — donderdag 1 februari 2007 @ 18.18 uur

 38. @33 PS

  EN: VERZIEKTE ZIEKTEKOSTENVERZEKERING!!

  Reactie door Gloria — donderdag 1 februari 2007 @ 18.23 uur

 39. Het is toch een toestand!!
  Samen moeten ze weer ‘klein’ worden, want zo’n groot monopolie kan niet.
  Dus worden er klanten afgestoten.
  Moeten we ook nog gaan bedelen voor gas en electriciteit??

  OVERHEID, bedankt!! Jullie hebben de boel verkwanseld!!!

  Reactie door Gloria — donderdag 1 februari 2007 @ 18.29 uur

 40. @Wim, kan je verder toelichten en uitleggen in welke status Nuon en Essent publiek bezit zijn gebleven?

  Reactie door maria — donderdag 1 februari 2007 @ 18.35 uur

 41. @Gloria

  Punt 1, Chavez heeft zojuist het parlement van zijn macht gestript en zichzelf ALLE macht toegeeigend (hij mag per decreet regeren als zijnde verlicht despoot).

  Punt 2, Corruptie en armoede was nog nooit zo hoog als onder Chavez.

  Dus lang leve Chavez die zijn volk even de verdoemenis in helpt ter meerdere glorie van zichzelf.
  Plaatst vriendjes en familie op belangerijke posten.

  Viva La Fidel Chavez dus.

  Reactie door ronald — donderdag 1 februari 2007 @ 18.42 uur

 42. En oja Gloria, dankzij Chavez heeft het staatsolie bedrijf reeds een schuld van 3,5 miljard euro en 20.000 mensen moeten ontslaan.

  Reactie door ronald — donderdag 1 februari 2007 @ 18.43 uur

 43. @40, Maria

  De provincies en gemeenten zijn 100% eigenaar van Nuon en Essent.

  Reactie door Wim — donderdag 1 februari 2007 @ 18.45 uur

 44. @Wim, net zoals iedereen denkt dat de NS geprivatiseerd is, aandelen zijn 100% van de staat, kan me trouwens ook absoluut niet voorstellen dat iemand aandelen NS zou willen hebben, wat een flut bedrijf.

  En oja voor ik het vergeet, ook de SP heeft in nijmegen mee gewerkt aan de verkoop van het OV bedrijf aldaar.

  Reactie door ronald — donderdag 1 februari 2007 @ 18.47 uur

 45. @40,

  Net zoals de NS overigens. Ook 100% staatsbezit.

  Reactie door Wim — donderdag 1 februari 2007 @ 18.48 uur

 46. @ 35 Wim,

  Klopt.
  Wij zijn ook de overheid? Ja want ‘wij’ hebben er voor gekozen.
  Wij?
  Nee, voorlopig toch zij die de VVD, CDA en PvdA hebben gekozen lijkt me. Als je je als kiezer laat belazeren kan dat tot gewoonte leiden!

  De SP moet eerst nog maar eens establishment worden en volgens mij heeft Jan daar helemaal geen zin in. Gelukkig maar dat hij Bakellende van repliek heeft gediend. Voorlopig zijn onze handen schoon. En dat betekent dat we verder kunnen gaan om deze elite te ontmaskeren.

  Wel met de handen aan het stuur richting een beter Nederland voor hetzelfde geld, maar niet zoals Bakellende met zijn beide co-piloten richting bankroet Nederland en hoge bankrekeningen voor de mensen die de drie van het Catshuis aansturen.

  Natuurlijk ben ik gefrustreerd. Als je bij een overheid probeert wat te doen in je vakgebied wordt je teruggezet door die elite. Zo verandert er niets ten goede van de nederlanders in het algemeen slechts van een aantal nederlanders in bijzonder. Wanneer er revolutie komt dan graag die lieden terugzetten. Guillotine hoeft voor mij niet. We zijn beschaafd en we spelen het netjes. Mar wel even onteigenen die handel van die lieden, net zoals Chavez heeft gedaan.

  Ik las hier ergens dat we misschien het geld voor de energie maar naar een tussenrekening moeten overmaken, nou dat kunnen we ook met de huur doen. Even op een andere manier hun manier de boel aankaarten.

  Want wat gij niet wilt doet dat ook een ander niet, mijnheer Ludo van Halderen of hoe die energiejongens met vette bonussen ook mogen heten.

  Reactie door L'écologiste — donderdag 1 februari 2007 @ 18.55 uur

 47. @44 PS

  Betreft @ 37.

  Reactie door Gloria — donderdag 1 februari 2007 @ 19.04 uur

 48. Beste mensen, wat mij gisteren verbaasde was een artikel in de Volkskrant met dikke letters “Een uitwas van het kapitalisme”. Zouden de schellen van hun ogen gevallen zijn? Al 30 jaar worden bedrijven verkocht, leeggeplunderd. Nog enkele jaren en wij produceren alleen nog bloemkolen. Waarom hebben wij ons los gemaakt van het marxisme?
  Waarom hebben wij meegewerkt dat het kapitalisme wederom de macht in handen heeft gekregen. Waarom is de macht niet bij het volk gekomen? Omdat wij geloven via onze portemonnee! Daarom zijn de produktie middelen het volk ontnomen, goede familie bedrijven zijn in de verkoop gezet. Grote horden kapitalisten met hun intellectuele vriendjes hebben zich op de productie middelen gestort en de best betaalde baantjes gekregen. Inderdaad de staat gaat functioneren met een zo klein mogelijke overheid en de onderkant van de samenleving laten zij over aan de maatschappelijke krachten(voedselbanken). In het verre verleden had je politieke partijen, die dat aan de kaak stelden en ook de vakorganisatie liet van zich horen. Nu hebben wij nog één partij(de SP), die de bloemkolen republiek “Nederland” wakker schudt.
  Wordt wakker, wordt wakker, het zonnetje is al op. En de Nederlanders snurkten door, want er was geen werk meer.

  Reactie door Old Henk — donderdag 1 februari 2007 @ 19.11 uur

 49. @42
  Waar staat dat Ronald.

  Reactie door De Hakker — donderdag 1 februari 2007 @ 19.27 uur

 50. En niet te vergeten: 1350 man er uit…

  Reactie door @bacus — donderdag 1 februari 2007 @ 19.29 uur

 51. @30 L’ecologiste volgens mij zit jij hier niet ver naast maar juist héél dicht bij.
  Enne euh je weet heel erg veel trouwens.

  Reactie door beppie — donderdag 1 februari 2007 @ 19.40 uur

 52. @46,

  Pdvsa to issue US$ 3.5 billion in debt as
  the oil giant has seen expenses soar as a result of its new obligation both to fund President Hugo Chávez’ social, healthcare, and education plans (known as misiones), and to deposit surplus oil revenues in a special mechanism called National Development Fund (Fonden). Therefore, Pdvsa is likely to resort to financial markets in order to implement investment plans.

  Reactie door Wim — donderdag 1 februari 2007 @ 19.44 uur

 53. VASTE ENERGIEPRIJS

  Onlangs kreeg ik een aanbod van NUON om een korting van “maar liefst” 53 euro op de jaarafrekening te ontvangen, indien ik zou toezeggen in het komende jaar niet van leverancier te veranderen. De brief was erg verwarrend. Het kan ook in het komende eerste half jaar zijn geweest. De korting moest ik dan zelf precies uitrekenen en inhouden van de automatische betaling – als ik die had. Het laatste stond in kleine lettertjes onderaan de brief. Al met al een fijn aanbod waar ik – op weg naar de bank – gratis een frisse neus bijkrijg!

  Nuon heeft de afgelopen jaren regelmatig geprobeerd me te verleiden een vaste verbintenis met hen aan te gaan. Wat zou er gebeurd zijn als ik het had gedaan en dan achteraf te horen had gekregen dat ik Essent er “gratis” bij had gekregen?

  Stel mijn vrouw zou met zo’n raar voorstel komen. Dan was ik nu bigamist!

  Groet Erik

  Reactie door erik — donderdag 1 februari 2007 @ 19.50 uur

 54. @De Hakker (49),

  en de rest van de mensen die evt denken dat Chavez op de goede weg is :

  http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/31490790/

  De 1ste 30 minuten de voorstanders, na 30 min de tegenstanders die de enorme gevolgen van Chavez zijn ‘geweldige’ beleid tonen.

  Meer Armoede, een economie die op instorten staat en een retoriek die ene gekke oostenrijker van 70 jaar geleden niet zou misstaan.

  Reactie door ronald — donderdag 1 februari 2007 @ 20.04 uur

 55. rond de 38ste minuut komt de ex-directeur van de PVDSA aan het woord.

  Reactie door ronald — donderdag 1 februari 2007 @ 20.06 uur

 56. ?

  Reactie door Lisette — donderdag 1 februari 2007 @ 20.07 uur

 57. Ahumm I was just checking kan niet meer in armoedeval posten (vaag) dus vandaar dat ik mn reply hier wegzet.

  Ik vraag me af of ik ooit nog zal ‘ontdooien’ Gloria.

  @Elsemie,

  Het UWV word vergeleken met Lourdes ik vind het steeds meer op een casino met woekeraars en afgekeurde artsen gaan lijken.
  Volgens het CPB zijn er minder werkelozen en ziektemeldingen , JAH vindt je het gek? Minimaal 10 weken wachten op een ziekengeld uitkering, wie kan zich nog permiteren ziek te worden? en de werkelozen worden op deze manier ook minder natuurlijk !!

  Reactie door Lisette — donderdag 1 februari 2007 @ 20.08 uur

 58. ik krijg er de kriebels van als ik dat cda zuinige leugenachtige smoelwerk weer hoor zeggen,,het zal de prijzen doen zakken,het is gewoon nodig om te kunnen concureren?,
  ooo in mijn dromen heb ik hem in mijn vingers,maar dan loopt het goed af(niet voor dat geval)heer lijk gewoon.
  en de bijbel belt blijven voor het geval oplichting kiezen.
  dus weg met de staat,weg met het geval bea en aanhangsels,met of zonder verkeerde achtergrond,meer met.
  en weg met de c in de politiek,
  weg kun je ook veranden in wat extremer,maar dat is jammer genoeg NOG strafbaar,jammer.
  sorry?

  Reactie door ad — donderdag 1 februari 2007 @ 20.09 uur

 59. Vaag mogen sommige woorden en/of tekens niet gebruikt worden in een post ofzo? neeeeeeej geen scheldwoorden. :)

  Reactie door Lisette — donderdag 1 februari 2007 @ 20.10 uur

 60. oeps vergeten is het ook niet zo met dat nieuwe ziekenfonds gebeuren,van 20 naar 4,het lijkt de top 5 van nl wel,op de (staats) radio.

  Reactie door ad — donderdag 1 februari 2007 @ 20.12 uur

 61. oeps ook vergeten,,weet iemand de gas pijplijn te liggen van groningen naar denhaag,,gaarne op tekening,of een link,of licht een deel nog steeds redelijk aan de oppervlakte?voor(cda/vvd bangmakers praat,terroristen tijd kzal maar zeggen) ,kijken hoe ze het vinden zonder gas,,hee ik kom er achter dat het vergeten/achtergestelde/geen trein voor de knip waard het noorden eigenlijk de sterkste troef in handen hebben als ze maar willen. this net rusland maar dan kleiner?he he.

  Reactie door ad — donderdag 1 februari 2007 @ 20.23 uur

 62. @ 52 Wim,

  Ben even op de website geweest van het olieconcern. Wat je beweert heb ik niet kunnen vaststellen.
  Ik lees wel dat men vindt dat iedereen moet meeprofiteren van de winsten. Olie voor het volk.
  Zie:
  http://www.pdvsa.com/

  Ik weet ook wel dat het communisme in Rusland uiteindelijk niet werkte en dat de lieden van de partij de nieuwe elite vormden. Ben nooit een dogmatist geweest en al helemaal geen communist.
  Maar het ongebreidelde kapitalisme zoals we nu elke dag kunnen meemaken is wat mij betreft ook geen alternatief.
  The New World Order. Daar had ik me toch wel iets anders bij voorgesteld. Mensen als Chavez, Fidel en zelfs Sadam hebben tenminste het lef om weerstand te bieden. Ook al weet ik van hun beleid erg weinig. De media zijn gekleurd en al deze lieden worden als karikaturen neergezet. Probeer er maar eens achter te komen hoe het echt zit. Sadam moest snel dood want hij wist te veel. Ik had liever een eerlijk proces gezien met aandacht voor de slachtoffers en hoe ja hoe het zover heeft kunnen komen inclusief de rol van Rumsfels en al die anderen inclusief onze minister-president Bakellende.

  Reactie door L'écologiste — donderdag 1 februari 2007 @ 20.40 uur

 63. Durft de SP: mail gisteren verstuurd aan de heer Marijnissen.

  Geachte heer Marijnissen,

  De fusie Nuon/Essent wordt gestuurd door persoonlijke ambities.
  De heer Boersma van Nuon handelt evident vanuit dezelfde motieven als
  mannen als Cherdelafontaine van Schiphol en bestuurders van KPN ,
  zorgverzekeraars en van zorg- en onderwijs instellingen.
  Niets nieuws, opportunisten c.s die macht en geld grijpen bij organisties die
  opgericht en gefinancierd zijn en worden met publiek geld.

  Argumentatie: liberalisering, privatisering, internationale concurrentie
  posities, schaalvergroting, kostenreductie en nog een tiental opgevoerde motieven en dooddoeners.

  En iedereen legt zich uiteindelijk daarbij en bij deze ontwikkelingen neer.
  Zelfs de Nma zal straks een fusie Nuon/Essent gedogen onder voorwaarden.
  Het gebeurt gewoon en uiteindelijk betekent het dat niemand meer grip heeft op
  prijsontwikkelingen en winstbestemmingen van algemene voorzieningen.
  Zelfs de overheid is en dat duurt echt niet zo lang meer machteloos. Of medeplichtig.

  Een steeds groter aantal consumenten leeft met deze onuitgesproken onvrede.
  Iedereen voelt dat het allesbehalve kosher is, iedereen ziet wat er gebeurt, maar legt zich erbij neer, kan het niet verwoorden,
  kan de vinger er niet achter krijgen en: ‘er is toch niets aan te doen’.

  Het wordt tijd dat dit soort ontwikkelingen in zijn geheel aan de kaak worden gesteltd op een wijze die iedereen
  begrijpt,consumenten mobiliseert om te komen in actie te komen en mensen genoeg en exacte munitie geeft dit soort
  ontwikkelingen massaal te boycotten. Man en paard, voorbeelden, cijfers rekensommen.

  We horen de politici hier niet over. Ze verzanden in details als ze naar buiten treden, durven de ontwikkeling niet in discussie te brengen.

  De SP heeft nu voldoende kracht, capaciteit, macht en zeggingskracht om deze ontwikkeling
  aan de kaak te stellen. Weliswaar nog niet in regering. Een beetje in de kamer, maar daar vertraagt een tegenbeweging
  - met alle respect voor een vak- door details, geschipper en overleg.

  De SP, u, heeft voldoende aantrekkingskracht voor de media om specifiek deze algemene
  ontwikkeling in de media ter diskussie te stellen. Een interview waar het alleen maar hier over gaat zonder
  relativering en geneuzel over het kleine/ de details is voldoende.

  Het wordt tijd en de tijd is er rijp voor. Of durft u niet?

  Met vriendelijke groet

  Reactie door M.B. van der Horst — donderdag 1 februari 2007 @ 20.51 uur

 64. Ronald:

  Natuurlijk krijgt in een wereld waarin de gigantisch rijken (en dus machtsmisbruik, ontrechting, diefstal, oorlog en grote bekken) het voor het zeggen hebben een dapper man als Hugo Chavez nooit een eerlijke beoordeling, zie Uw bijdrage.

  Wat voor mij telt is dat de gewone mensen, en vooral degenen die altijd in armoede moeste leven, hem op handen dragen: zulke mensen, gehard en misschien vaak gelouterd door het leven maak je niets meer wijs!!
  Bovendien, ik zij het al, getuigt het van moed om tegen AARTSDWINGELAND GROOTKAPITAAL in te gaan, zeker als die beschermd wordt door o.a. meedogenloze lijfwacht U.S.A.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 1 februari 2007 @ 21.12 uur

 65. Er bestaat nog geen GROENE STROOM ; dat is puur consumenten bedrog van de grootste oorde : Dan zou een groot deel van Nederland gevoed moeten worden direct uit landen waar waterkrachtcentrales zijn ;of van windenergie : nu deeze laatste kan nog daar niet in voorzien : De enige mogelijkheid is in de nacht levering te krijgen uit het buitenland bijvoorbeeld afkomstig uit waterkracht .

  Reactie door fred — donderdag 1 februari 2007 @ 21.15 uur

 66. Wat ook steeds meer zal gaan optreden is de zgn Blackouts : waar grote delen zonder elektrisch energie komt te zitten als gevolg van discommunicatie tussen de verschillende bedrijven : Wie neemt dit voor zijn verantwoording ? Wie bepaalt de rekening van wegvallen van energielevering : Juist de consument !
  En inderdaad kan publiek geld en kapitaal zomaar verhandelt worden door derde ?

  Reactie door fred — donderdag 1 februari 2007 @ 21.19 uur

 67. ======DE ULTIEME ROTSTREEK======

  STRAKS PRIVATISEREN ZE DE OVERHEID NOG!

  Groet Erik

  Reactie door erik — donderdag 1 februari 2007 @ 21.20 uur

 68. erik , die houdt op te bestaan : deze zit dan in Brussel !

  Reactie door fred — donderdag 1 februari 2007 @ 21.29 uur

 69. @59 Lisette

  Ja vreemd… mijn @37 ziet er ook niet meer uit!
  Emotieloze toestand.

  Reactie door Gloria — donderdag 1 februari 2007 @ 21.34 uur

 70. #54 ronald

  Hoezo refereren aan de retoriek van een gekke oostenrijker van 70 jaar geleden?

  We hebben momenteel een gekke amerikaan die dezelfde taal uitslaat maar daar hoor ik jou niet over.

  In het land dat deze gekke amerikaan naar de knoppen aan het helpen is worden de mensenrechten met voeten getreden, leeft een groot deel van de bevolking in barre armoe, hebben velen geen dak boven het hoofd maar gaat wel elke week voor vele miljarden dollars in diverse zelf gestichte brandhaarden in rook op en heeft de staatsschuld een gigantische omvang gekregen. In het land dat deze gekke amerikaan naar de knoppen aan het helpen is wordt het hardst gewerkt om ons klimaat te veranderen.

  rnald je zult het niet geloven maar ook deze amerikaan is gekozen door zijn volk.

  Tot slot ronald, met hoeveel landen is president Chavez momenteel in oorlog?

  Reactie door hanri — donderdag 1 februari 2007 @ 21.43 uur

 71. @62 L’ecologiste

  Precies! Fidel, Chavez etc. zijn de helden die tegen het Amerikabeleid in durven gaan.
  Openlijk en keihard!

  Hopelijk gaan zij de wereld een andere draai geven. En Bush?
  Als die er maar met z’n boeren tengels vanaf blijft!

  Door dit neoliberale (zgn. democratische !!)beleid gaan mensen vanzelf verlangen naar een sterke sociale leider die het maar eens een tijdje alleen voor het zeggen krijgt.
  Ja graag zelfs!
  Sociale HERVORMING ipv liberale MISVORMING!

  Reactie door Gloria — donderdag 1 februari 2007 @ 21.45 uur

 72. @64 Harrie V

  Goed gezien Harrie!
  Topgast Hugo Chavez.
  Hij kan even ongestoord zijn gang gaan en we zullen zien hoe hij het voor elkaar krijgt om zijn land weer op poten te zetten.

  Reactie door Gloria — donderdag 1 februari 2007 @ 21.55 uur

 73. @70 hanri

  Applaus en amen!

  Reactie door Gloria — donderdag 1 februari 2007 @ 21.58 uur

 74. @Harrieke en Gloria, ziende blind en horende doof jullie 2 he.

  Heel de wereld ziet dat chavez, castro e.d. hun volkeren in diepe armoede storten en zich als alleen heersers manifesteren maar jullie verheerlijken hun als of het half goden zijn.

  Weet je wie ook zo verheerlijkt werd, ene gek uit oostenrijk 70 jaar geleden, en weet je wat het ergste is, chavez grijpt op precies de zelfde manier als die oostenrijkse gek de macht.

  Het hele parlement bestaat reeds uit partijleden van chavez zijn partij, tv-stations die kritiek op chavez hebben krijgen geen zend vergunning meer ten gunste van pro-chavez stations.

  Chavez krijgt 6 uur zendtijd, de oppositie krijgt 2 minuten, see the differnce, wake up and smell the sh*t.

  Reactie door ronald — donderdag 1 februari 2007 @ 21.58 uur

 75. Waterkracht is ook erg belastend en de CO2-productie daarbij is vrijwel evenhoog als bij fossiele brandstoffen. De CO2 komt vrij bij het verrottingsproces van de vegetatie van het ondergelopen gebied. Na het watergebruik begint de natuur weer te groeien en dan laten we het opnieuw vollopen. Ook erg slecht dus!

  We hebben met zijn alleen meer macht dan we denken. Ze voelden zich vandaag al heftig bedreigd door 5 minuten licht uit. Wat denk je wat die bedrijven gaan doen als we allemaal op (ik noem maar iets) dinsdagavond uitsluitend het minimum aan energie gebruiken (diepvries, etc.), zouden ze dan niet iets met die kosten kunnen doen?
  Ik blijf erbij dat de regering verantwoordelijk is en blijft, die hebben de privatisering immers ingevoerd. Die kunnen de belasting op energie verlagen. Aangezien het blijkbaar een gewoon gebruiksproduct is, inclusief marktwerking, begrijp ik niet waarom we daarop meer belasting moeten betalen dan op bv. brood.

  Reactie door Irma — donderdag 1 februari 2007 @ 22.01 uur

 76. Jan Marijnissen:

  Iets voor een verkiezingsleus?:
  “Sociale HERVORMING ipv liberale MISVORMING.
  SP ZEKER NU!”

  Reactie door Gloria — donderdag 1 februari 2007 @ 22.01 uur

 77. @ hanri,

  dus omdat bush iets verkeerds doet, mag chavez zijn gang gaan?

  Dus het ene kwaad heft het andere kwaad op?
  Dacht het dus niet he.

  Slappe redenatie en slechte afleidingsmanouvre, maar ja chavez is een held hier, spreek jullie nog wel eens weer als de lijken ui chavez zijn kast komen.

  Hintje, meer als de helft van de hogeropgeleiden heeft reeds een visum voor andere landen aangevraagt en de rest is er mee bezig.

  mark my words, chavez is een despoot die nog heel wat doden en ellende gaat veroorzaken.

  Reactie door ronald — donderdag 1 februari 2007 @ 22.02 uur

 78. @74 RONALD

  Als het goed is voor het volk? Prima!
  Als hiermee de graaiers aangepakt worden? Prima!

  En Bush? Hoelang laat jij je nog door deze psychopaat indoctrineren?
  Groei op joh!

  Reactie door Gloria — donderdag 1 februari 2007 @ 22.03 uur

 79. hanri, Chaves is niet in oorlog met andere landen, die is druk doende zijn eigen volk onder de duim te houden, heel herkennend bij dictators, ik denk dat je anders zal piepen als je er zelf zou wonen en het niet met hem eens zou zijn.

  Toevallig hangt hij een ideaal aan die jou waarschijnlijk aanspreek maar mensen die het niet met hem eens zijn hebben geen leven en zullen uit de weg worden geruimd net als Saddam en Castro dat deden, zou je echt in zo’n land willen leven? zou je echt willen dat het hier ook zo werd?

  Reactie door carla — donderdag 1 februari 2007 @ 22.04 uur

 80. #74 Irma

  Het is methaan dat vrij komt bij de rottingsprocessen, een 20 maal erger broeikasgas dan CO2.

  Reactie door hanri — donderdag 1 februari 2007 @ 22.07 uur

 81. Hoor hoe Essent/ Nuon al rekenen op het JA van de ‘nieuwe’ Europese Grondwet.
  Geef het volk een stem en het zal ronduit NEE worden.
  Kijk, en dat noem ik nou de dictatuur van rechts!

  Reactie door Gloria — donderdag 1 februari 2007 @ 22.08 uur

 82. @Gloria

  En dat is het hem nu, het is NIET goed voor het volk, Chavez vernioetigd letterlijk de economie, de helft van de industrie is al verdwenen, echte werkgelegenheid heeft plaats gemaakt voor communistische werkgelegenheid waarvan echt iedereen weet dat dat niet werkt.

  Olie opbrengsten worden verkwanseld voor ‘zogenaamde’ sociale projecten die niks anders inhouden als stemmen kopen.

  De middenstand verdwijnt, hoger opgeleiden verdwijnen, buitenlandse investeerders verdwijnen in rap tempo en jij hebt een BORD voor je kop ter grote van de provicie Utrecht als je denkt dat dat goed is voor het volk.

  Het bouwt zijn leger uit in ramp tempo en praat over bataljons en plattelandscommandenten en jij denkt dat ie normaal is?

  Chavez is een halve zool die meer kwaad doet dan jij denkt.
  Welke president laat toe dat zijn belangerijkste bezit (olie) veranderd van een winstgevend produkt in een zwaar verliesgevend produkt door 20.000 mensen te ontslaan na een staking.

  Reactie door ronald — donderdag 1 februari 2007 @ 22.10 uur

 83. @77 ronald

  Er is er maar EEN die een despoot is en doden en ellende veroorzaakt!
  En dat is jouw afgod: Bush.

  Reactie door Gloria — donderdag 1 februari 2007 @ 22.11 uur

 84. #73 ronald

  Het is niet Castro die zijn volk in armoede stort, het is de totale handelsboycot die het Cubaanse volk in armoede houdt.

  Enig idee wie het initiatief voor deze boycot heeft genomen ronald?

  Reactie door hanri — donderdag 1 februari 2007 @ 22.11 uur

 85. Beste mensen,

  ik zag weer een stomme taalfout van mij, maar ik besluit bij deze om dat voortaan maar zo te laten als dat geen misverstanden geeft.
  Gewoon wat zorgvuldiger voorwerk, indien tenminste het vuur van de emotie dat niet verhindert. Ik vind het ook erg genant om mijzelf telkens te moeten corrigeren.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 1 februari 2007 @ 22.12 uur

 86. Gloria, loop niet zo dom te praten, ik heb bush nog nooit verafgood, en ik heb dat ook zeker nog nooit gezegd.

  Maar ja jij kan je niet verweren tegen die keiharde feiten en dan ga je zoals de meeste van jou niveau maar met modder gooien he.

  Vervelend he de keiharde waarheid.
  Geeft niet misschien wordt je ooit nog wel eens echt volwassen.

  Reactie door ronald — donderdag 1 februari 2007 @ 22.13 uur

 87. @75 Irma

  Inderdaad, we zullen ons meer moeten gaan richten op de regering.
  Drastisch zullen de belastingen op energie verlaagd moeten worden.
  We betalen nu aan 2 kanten: de Overheid en de Energiebedrijven.

  Reactie door Gloria — donderdag 1 februari 2007 @ 22.16 uur

 88. @81 ronald

  Sorry, maar jouw waarheid maakt geen enkele indruk op mij.
  Het is het oude, stoffige bralverhaaltje van rechts. Bang, oh zo bang… voor hun $$$.. POEN!
  Maar weet je ronald? Het wordt tijd, hoog tijd, dat we die zakkenproppers eens flink het vuur onder de schenen gaan leggen.
  Zij hebben hun tijd misbruikt en gehad.

  Reactie door Gloria — donderdag 1 februari 2007 @ 22.22 uur

 89. @76, Gloria,

  Wat is goed voor het volk?

  Wie bepaalt dat? Jij? De overheid?

  Ik wil dat de overheid of wie dan ook ophoudt te bepalen wat goed voor me is. Ik ben prima in staat zelf na te denken, daar heb ik die sukkels uit Den Haag niet voor nodig, of die nu rechts zijn of links.

  Nu hebben we een kleine rechtse meerderheid gehad die de linkse minderheid allerlei zaken door de strot heeft gedouwd. Ik heb niet de illusie dat een linkse meerderheid het beter zal doen. Alle “nobele” intenties ten spijt.

  Die lui zitten er niet voor mij of voor jou, maar puur voor zichzelf. Erger jij je niet groen en geel aan het feit dat ze meer dan de helft van wat we met zijn allen in Nederland verdienen mogen uitgeven/ herverdelen en dat ze daar bijna een miljoen mensen (ik heb het nu niet over artsen e.d. in de semi publieke sfeer) voor nodig hebben. Allemaal mensen die alleen maar eten uit de grote ruif en zelf helemaal niets toevoegen. Ik wil die mensen helemaal niet.

  Ik baal als een stekker dat ze meer dan 5 miljard van ons geld aan Brussel geven en dat we daar alleen maar bagger voor terugkrijgen. Dat we 4 miljard aan “arme” landen geven en dat die “arme” landen vervolgens genoeg geld blijken te hebben om een bedrijf als Corus over te nemen.
  Potstauzend, de enige die kan bepalen wat goed voor jou is, ben je zelf. Niet een of andere gesjeesde student of omhooggevallen kleuterschool lerares.

  Reactie door Wim — donderdag 1 februari 2007 @ 22.22 uur

 90. Marktwerking…ordinaire zakkenvullerij zal nog erger worden rken daar maar op.

  Reactie door e.krul — donderdag 1 februari 2007 @ 22.29 uur

 91. @Gloria,

  Keep on dreaming, zonder hun ben jij straatarm, dacht je nu werkelijk dat jij van enig belang was voor de NL economie?

  Het zijn die zakkenvullers die bedrijven financieren en evt werkgelegenheid mogelijk maken.

  Elk land wat geprobeert heeft van zijn ‘zakkenvullers’ af te komen is in bittere armoe terecht gekomen.

  Simpel voorbeeldje, Zimbabwe, eens de graanschuur van Afrika, nu mugabe de ‘zakkenvullers’ heeft verjaagd komt het 700 ton voedsel op jaar basis te kort en moet het zelfs voedsel importeren terwijl daarvoor nooit geimporteerd hoefde te worden maar er zelfs geexporteerd werd.

  Maar ja ik had het kunnen weten dat mensen zoals jij iedereen als zakkenvuller bestempled die wel succesvol in het leven is.
  De eeuwige afgunst he, is trouwens 1 van de 7 doodzonde’s hoor, afgunst.

  Reactie door ronald — donderdag 1 februari 2007 @ 22.30 uur

 92. Gloria, je draaft weer door, Ronald heeft niet gezegd dat hij een fan van Bush is, dat maak jij ervan, goed lezen.

  Dat Bush een slechte president is zijn we het allemaal over eens maar dat pleit niet voor zn tegenstanders die zijn nl geen haar beter.

  Reactie door carla — donderdag 1 februari 2007 @ 22.32 uur

 93. Alle respect Gloria, maar een parlement dat zo dom is om anderhalf jaar alle macht uit handen te geven is niet slim. Hij kan ook toestemming vragen. Als ze het toch met hem eens zijn, dan kunnen ze alsnog toestemming geven.

  Dat zou hetzelfde zijn als Balkenende zegt, geef mij een dekreet omdat ik een meerderheid heb. Mensen hebben mij gekozen, dus ik druk door wat ik wil.

  Nee, Bush is Bad, en Chavez begint een gevaarlijk spel te spelen…

  Even de ogen opendoen, ook op links zijn er slechte en goede presidenten. Lula doet het goed, Morales ook, Chavez draaft veel te ver door…

  Reactie door Bleker — donderdag 1 februari 2007 @ 22.51 uur

 94. Een fusie van twee zulke grote bedrijven heeft op allerlei gebieden vergaande gevolgend, van ontslagen tot een (veel) te grote machtspositie op de concurrentiemarkt.

  Daarbij komt dat ik van mening ben dat ‘de staat’ voor een bebaald aantal taken moet zorgen. Niet alles kun je op de vrije markt brengen.. Energiebedrijven zijn daar een van. Een zeer goed voorstel dus!

  Reactie door ier — donderdag 1 februari 2007 @ 22.53 uur

 95. je moet blijkbaar van ontzettend linkse huize komen om er hier nog tussen te komen :-0

  Reactie door Alex — donderdag 1 februari 2007 @ 22.55 uur

 96. Ronald,

  Als gelovig christen heb ik er geen behoefte aan, wijs dit zelfs volgens bijbels voorschrift af, mensen te verheerlijken of zelfs als een halfgod te zien.

  Natuurlijk zal Chavez´ beleid niet volmaakt zijn, maar:
  nu zijn EINDELIJK eens de gewone mensen aan de beurt en ja, dat vinden al die kritiek hebbende hoger opgeleiden en rijken niet leuk, voor hen is het feest nu even wat minder. En wat doen ze vervolgens, i.p.v. solidair hun steentje bij te dragen poetsen ze de plaat, om het nog netjes te zeggen.

  Reken maar dat nogal wat van hen allang ondergronds en wie weet op wat voor manieren meer (met stiekeme en achterbakse hulp van de V.S.) bezig zijn om hun luxe leventjes weer op te kunnen pakken en alle gewone mensen weer bars en genadeloos “hun plaats” te wijzen.

  Weet U wat uw kritiek op Chavez volkomen ongeloofwaardig maakt?: een aantal andere reacties hiervoor gaf dat al aan: het bij u kennelijk ontbreken aan rechtvaardigheidsgevoel als u zo even terloops de wereldpolitiek gaat duiden en dan blind bent voor de hoofdrolspelers.
  Hoe kan ik anders uw voorbijgaan aan Bush’ maniakale, gevaarlijke en de wereld in een houdgreep brengende politiek duiden? Of beter, want hij is ook maar een zetbaas, m.n. Amerika’s zeer gevaarlijke en niets en niemand ontziende streven naar wereldheerschappij.
  Dat heeft op iedereen, OOK OP U, zijn weerslag.

  Enfin, U hebt uw – rechtse – mening en het merendeel van de hier reagerenden heeft de hunne.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 1 februari 2007 @ 22.55 uur

 97. oeps al mijn eerdere reacties verdwenen, en zie de de vorige staat er wel.
  Blijkt dus dat ik een rasechte Sp ér ben :-0

  Reactie door Alex — donderdag 1 februari 2007 @ 22.57 uur

 98. @ 79 ronald

  Hitler is ook democratisch gekozen.. en de grote HUGO CHAVEZ begint zich af te schilderen als een wereldleider van formaat.
  Hij heeft gezorgd dat zijn volk weer gratis medische hulp krijg, hij heeft gezorgd dat de kinderen en volwassenen weer gratis onderwijs kunnen genieten, hij heeft gezorgd dat er weer solidariteit in z’n land kwam, hij heeft zijn social denken en doen op het volk overgebracht, hij heeft de kapitalisten zijn land uitgejaagd, hij is voor het Venuzuelaanse volk een GOD.
  En dat alles financieert hij met de verkoop van olie die in zijn land rijkelijk aanwezig is.

  Dus wat jij hier loopt te beweren klopt van geen kanten, als je wat wilt neerpennen neem dan wel de tijd om eerst informatie in te winnen en je eens goed te laten voorlichten over de feiten en gebeurtenissen en niet direct een socialistisch wereldleider het stempel van dictator meegeven.

  VIVA EL PRESEDENTE HUGO CHAVEZ

  Deze Chavez heeft tenminste ballen om de heer Boesj finaal voor l#l te zetten, en weet je ….. het is nog waar ook wat Chavez zegt over Boesj.

  Reactie door Pool — donderdag 1 februari 2007 @ 23.02 uur

 99. @91 ronald

  Jazeker ben ik van groot belang geweest voor de Nederlandse economie!
  Ik heb namelijk dagelijks 3 mensen gecoached, begeleid en voorbereid op de maatschappij. Zij functioneren zeer succesvol, ronald. Zij dragen flink bij aan onze economie en dit is niet ZONDER mij tot stand gekomen. Tegen een asociaal hongerloon!

  De rest van je ongebreidelde verhaal is zo
  laag en platvloers waardoor ik geen moeite zal doen jouw hersencellen op te schonen.
  Ze zijn volkomen verstopt door de verkalking van rechtsdenken.

  By the way: Ik gun iedereen alles. Maar daar zit ‘m nou net de kneep bij de liberalen.
  Zij zijn de oom Dagoberts van onze maatschappij. Kniepers!

  Reactie door Gloria — donderdag 1 februari 2007 @ 23.04 uur

 100. En verdomd, inmiddels ben ik vergeten wat ik wilde zeggen, waaruit maar weer eens de betrekkelijkheid van het woord in het algemeen mag blijken en in het bijzonder de mijne ;-)

  Reactie door Alex — donderdag 1 februari 2007 @ 23.05 uur

 101. @89 Wim

  Oke Wim! Op naar het Anarchisme?

  Reactie door Gloria — donderdag 1 februari 2007 @ 23.08 uur

 102. Hoi Gloria :)

  Ik zou zelfs willen zeggen: Hiep hoi.

  Reactie door Wilbert — donderdag 1 februari 2007 @ 23.09 uur

 103. Nou, kom op Alex!
  Wat wil je zeggen?
  Gooi het in de groep.
  Ben benieuwd.

  Reactie door Gloria — donderdag 1 februari 2007 @ 23.12 uur

 104. @101
  He lieve Wilbert.
  Weer gezellig thuis?
  Fijn, sfeervol en muzikaal weekend wens ik jou toe.
  Begint jouw weekend niet te vroeg?
  Van mij mag het hoor! Ben je er tenminste weer.

  Reactie door Gloria — donderdag 1 februari 2007 @ 23.15 uur

 105. @Gloria
  Echt zo juist wist ik het nog met zoveel mooie woorden te zeggen.
  Maar ze ze zijn verdwenen.
  Ik ben met stomheid geslagen.
  Sinds Essent en Nuon de markt in handen gaan hebben, ontbreekt het mij aan puf. :-(

  Reactie door Alex — donderdag 1 februari 2007 @ 23.16 uur

 106. @ 89 Wim

  Exact vertaald wat ik allang hier probeer duidelijk te maken,… ik moet alweer kotsen als ik die VVD kop van een van Aartsen weer zie met z’n bewering dat Nederland het New York aan de Noordzee moet worden…. stilletjes begint hij nog gelijk te krijgen ook …. moment even kotsen…… en het volk slaap rustig verder.

  Reactie door Pool — donderdag 1 februari 2007 @ 23.17 uur

 107. Kwestie van gebrek aan energy dus

  Reactie door Alex — donderdag 1 februari 2007 @ 23.20 uur

 108. @105

  Alex…goeie!! (smile)

  Reactie door Gloria — donderdag 1 februari 2007 @ 23.21 uur

 109. @98

  Ronald! Angry?

  Reactie door Gloria — donderdag 1 februari 2007 @ 23.27 uur

 110. Ik verdien mijn boterham bij dit fusiebedrijf en vind het geen slechte zaak. Het is in elk geval beter dan dat alle nederlandse bedrijven speelbal worden van diverse buitenlandse partijen. Met de juiste politieke druk op de bedrijfswinst hoeven we er met zijn allen ook niet slechter van te worden.

  Reactie door twijfelaar — donderdag 1 februari 2007 @ 23.29 uur

 111. Carla @92
  Zegt “Gloria, je draaft weer door, Ronald heeft niet gezegd dat hij een fan van Bush is, dat maak jij ervan, goed lezen.”

  Dan moet je toch even in het verleden onder diverse topics gaan spitten dan zie je dat jou Ronald wel degelijk een voorkeur voor Bush heeft.

  Trouwens ik dacht dat het om Nuon en Essent ging hier, hiero.

  Reactie door Gandalf — donderdag 1 februari 2007 @ 23.29 uur

 112. Ben van Nuon overgestapt naar Essent. Ook dit was niet meer te betalen. Toen naar Oxxio. Meteen een verschil van 130(!!!) Euro per maand te pakken. Nu naar Energie Direct. Nog goedkoper. Geen dure kantoren, interessante autootjes met logo’s en andere flauwekul en alles via internet.
  Slim shoppen wordt beloond.
  Mijn ervaring is dus dat marktwerking wel kan werken als bedrijven het over een andere boeg gooien dan het moeten bouwen van marmeren palijzen met een leger leasebakken er voor.

  Reactie door MijnZus — donderdag 1 februari 2007 @ 23.29 uur

 113. @Gloria — donderdag 1 februari 2007, 23.15

  Ik wist niet, dat een weekend te vroeg kón beginnen…

  Maar goed. Morgen is mijn laatste dag op mijn huidige klus. Maar dat is alleen maar wat dingetjes afronden en overdragen. Wél belangrijk, hoor, maar juist daarom niet vervelend.

  Nieuwe klus? The Doors zingen: The future’s uncertain, but the end is always near…

  Zo dramatisch is het voor mij alleen gelukkig even niet. Waar ik ook terecht mag komen, mij wordt een weekje betaald verlof gegund.
  Op het fietsje naar mijn werk, de komende tijd, lijkt er helaas niet in te zitten, maar elke avond gewoon thuis weer wel…

  Geluk zit hem in het tellen van je zegeningen.

  Reactie door Wilbert — donderdag 1 februari 2007 @ 23.30 uur

 114. @Gloor
  Ja, ik ben gebleven…;-)

  Reactie door MijnZus — donderdag 1 februari 2007 @ 23.31 uur

 115. @ 89 Wim,

  We hebben het zover laten komen dat onze overheid een monster is geworden dat ons allen opeet.

  Reactie door L'écologiste — donderdag 1 februari 2007 @ 23.36 uur

 116. @111 Gandalf
  Met permissie, wanneer je in het verleden van Bush gaat graven, die man zit tot aan zijn nek in de olie.
  (Van Ronald weet ik het niet)

  Reactie door Alex — donderdag 1 februari 2007 @ 23.38 uur

 117. @114 MijnZus

  YES!! Goed van jou. Bedankt!
  MijnZus, hoe zit dat met Energy direct?
  Kan ik ze bellen en hoe en waar?
  Please, give me the number.

  Reactie door Gloria — donderdag 1 februari 2007 @ 23.38 uur

 118. Het is heel simpel ronald

  zolang michel boersma 800000 euro per jaar aan salaris en bonussen binnen haalt vervolgens fuseerd om 300000 per jaar extra binnen te krijgen.

  En dan 1350 mensen onslaat en niet denk aan te qonsequenties van deze ontslagen.

  en ook nog verhogingen van de burger blijft vragen.

  Dan kan ik niks anders als rechtse liberalen
  uitkotsen.

  ben jij zo’n pipo als michel boersma zo van ikke en de rest kan stikken

  dan kots ik jou ook uit

  vvd is een verschrikkelijke onmenselijke partij

  en mag wat mij betreft op houden te bestaan
  mensen die rijk worden door de ellende van kansarme mensen zijn niet beter dan hondestront

  respect en peace
  for hounest people

  Reactie door Joshua attinger — donderdag 1 februari 2007 @ 23.38 uur

 119. @113 Wilbert

  Aha… dus niet!
  Nou ja, komt vast wel goed. En nu maar even lekker van deze tijd genieten.
  Zegeningen tellen dus.

  Reactie door Gloria — donderdag 1 februari 2007 @ 23.40 uur

 120. @Gloria — donderdag 1 februari 2007, 23.40

  “Aha… dus niet!”, zeg je.

  Maar ik snap niet wat je daar mee bedoelt.

  Reactie door Wilbert — donderdag 1 februari 2007 @ 23.51 uur

 121. @Gloria
  Hier kan je de boel eerst vergelijken, maar doe dat ook op andere sites!
  http://www.energiedirect.nl/index.asp?content=eerstvergelijken&submenu=hoezogoedkoop&lp=p

  Reactie door MijnZus — donderdag 1 februari 2007 @ 23.54 uur

 122. PS Gloria
  Ik woon in een veredelde plaggenhut in 020 met 1 gaskachel en dus een electrisch kacheltje in de slaapkamer om de gordijnen niet weg te laten schimmelen in de slaapkamer en heb 3 PC’s snoren de hele dag.
  Rekening Essent: 250+ p/m
  Rekening Oxxio: 120 p/m
  Jaaa, met spaarlampen en de hele zwik hoor!

  Reactie door MijnZus — donderdag 1 februari 2007 @ 23.59 uur

 123. Voorheen telefonie en internet rekening KPN en XS4All: 175 p/m
  Nu rekening Orange(telefonie en internet): 95
  Verschil: 80 euro
  met dat van energie erbij:
  Totaal 210 per maand bespaard.
  Ging dat in de zorg maar zo….
  In 2001 44.95
  In 2007 200

  Reactie door MijnZus — vrijdag 2 februari 2007 @ 0.06 uur

 124. Hoi Jan,

  Er is nog ruimte genoeg voor marktwerking 40% is nog vrij en voorheen speelde deze 2 ook al onder 1 hoedje dus niks veranderd, overigens zag iets over energie direct staan, moet je eens raden wie daar de eigenaar van is. Overigens zowel Essent als NUON moeten onderdelen afstoten dus dat populistische praatje van je gaat weer eens niet op Jan

  Reactie door Tim van Lieshout — vrijdag 2 februari 2007 @ 0.07 uur

 125. Als Nuon en Essent hun zin krijgen en voordeliger kunnen inkopen; dan zullen ze de andere overgebleven kleintjes wegconcureren; of die worden welhaast gedwongen om ook op te gaan in een energiekolos; maar dan van buitenlandse oorsprong. Inderdaad hoezo concurentie????

  Boersma zal wel weer een vette bonus krijgen.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — vrijdag 2 februari 2007 @ 0.38 uur

 126. Trouwens…

  JM? Is dat Jan Marijnissen of Jim Morrisson?

  Reactie door Wilbert — vrijdag 2 februari 2007 @ 1.11 uur

 127. Ja, de zaak lijkt geklaard op het weblog!

  @118 Wilbert

  Ik doelde op de sollicitatie van je nieuwe ‘klus’. Nu je niet gaat fietsen lijkt het alsof e.e.a. niet is doorgegaan. (Aha… dus niet!)
  Of blijf je gewoon bij hetzelfde bedrijf?

  Reactie door Gloria — vrijdag 2 februari 2007 @ 1.14 uur

 128. @119 MijnZus

  Ik heb alles bekeken bij Energie direct.
  Denk je wel dat het betrouwbaar is en dat ze ongezien goedkoper zijn dan Essent?
  En wat betekent Vastrecht? Staat nergens op mijn eindafrekening van Essent.
  Meetkosten ofzo?

  Reactie door Gloria — vrijdag 2 februari 2007 @ 1.17 uur

 129. @Gloria
  Vastrecht is het bedrag wat je maandelijks betaald. Er wordt naar je voorgaande verbruik gekeken en dan wordt het maandelijkse tarief bepaald voor het komende jaar. Na een jaar wordt je een eindafrekening gestuurd met een overzicht van wat je werkelijk hebt gebruikt.
  Dan zal je OF bijbetalen OF je krijgt iets terug.
  Ik snap ook niets van de rekening van Essent. Ik snap wel dat 250 meer is als 130…:-)

  Reactie door MijnZus — vrijdag 2 februari 2007 @ 1.40 uur

 130. @Gloria — vrijdag 2 februari 2007, 1.14

  Zie je wel? Gewoon vragen, als je iets niet snapt van een ander. En andersom duidelijk antwoorden, als een ander je iets vraagt.

  Gloria, ik zit “gewoon” bij een detacheringsbedrijf. Maar het voelt alleen eerder aan als een vriendenclub. The way to go!

  In mijn weekje vrij blijf ik dus gewoon bij mijn baas in dienst en word ik doorbetaald. Hey…! Er zijn ook goeie werkgevers, hoor! Werkgevers, die het snappen en die om werknemers geven… ‘t Is hun kapitaal.

  Reactie door Wilbert — vrijdag 2 februari 2007 @ 1.44 uur

 131. Verzoek:
  Geprobeerd een bericht naar Marijnissen te sturen. Wilde niet lukken. Morgenavond zit hij bij Pauw en Witteman. Stuur svp een mail en vraag hem de WAO actiedag aan te kaarten, 21 maart as!!!

  WAO’ers hoeven niet te wachten tot de dijken breken. Het water staat ze al tot boven de lippen.

  Reactie door Roodkapje — vrijdag 2 februari 2007 @ 2.19 uur

 132. @126 Wilbert

  Volgens woordenboek.

  Detachement:
  uit een grote geheel voor een bepaalde opdracht afgezonderde troep soldaten

  Detacheren:
  1 losmaken; voor een tijd elders te werk stellen of plaatsen;
  2 ontvlekken

  Wilbert, hoe zit dat nou?
  Is jouw bedrijf ‘onze’ Strijdmacht waarvoor jij wordt afgezonderd om elders de bebloede wapens te reinigen?

  Reactie door Gloria — vrijdag 2 februari 2007 @ 2.26 uur

 133. @125 MijnZus

  Achter de m3-prijs van gas stond:
  + E1,67 vastrecht. Ik begrijp nog steeds niet wat dat betekent. Jij?

  Reactie door Gloria — vrijdag 2 februari 2007 @ 2.30 uur

 134. Nee, Gloria

  Ik ben gewoon blij en optimistisch.

  Mede dankzij jou.

  Maar je schijnt momenteel even niet zo groot te zijn als ik van je gewend ben. Geeft niks. Heb ik ook wel eens last van. Kan kennelijk dus gewoon wel eens gebeuren, denk ik dan maar.

  Maar als je het niet erg vindt, blijf ik me toch maar graag vrolijk maken om de leuke, lieve dingen, die je eerder hebt gezegd. Van dat je dacht in de hemel te zijn en zo. Ik geniet van die dingen.

  Lieve Gloria, je kan nog even niet stuk bij mij. Als je wil, dat ik je kapot maak, moet je van bijzonder goede huize komen om mij daartoe te motiveren.

  Take it to the music…
  And then let go.

  Ja, ik zit weer tussen de mooie teksten.
  Ook weer van die fraaie bewoordingen van jouzelf!!!

  Bij nader inzien:

  GVD, trut! Hou jezelf vast!
  Wie anders moet de wereld redden?

  Reactie door Wilbert — vrijdag 2 februari 2007 @ 2.55 uur

 135. @129 Wilbert

  He mien leiverd! (Is het enige Gronings dat ik probeer te imiteren)
  Ik zat mij daar echt een eind weg te grappen in @127. Het allerleukste was mijn voorpret! Ik dacht: Wilbert komt niet meer bij van het lachen…ha,ha… Wilbert en soldaten!!!
  Ik vond het wel leuk gevonden van mijzelf…

  Maar tjee… volgens mij is het verkeerd gevallen. Sorry Wilbert, als je mijn grapje niet leuk vond. Ik zal niet meer zo flauw zijn.

  Wilbert, Take it to the music… be happy…la, la,la,la…good night!

  Viva Che, Fidel, Hugo!!!

  Reactie door Gloria — vrijdag 2 februari 2007 @ 3.11 uur

 136. De uitbreiding van de marktwerking is verontrustend te noemen.
  De grote aandeelhouders worden rijker- en de armen worden armer!
  Dit zal leiden tot grote spanningen in europa.

  Reactie door Ben tarici — vrijdag 2 februari 2007 @ 8.14 uur

 137. @116 Gloria
  Deze site is onafhankelijk en rekent alle energiemaatschappijen voor je door, als je je postcode en verbruik invult. Want per regio kan het ook verschillen waar je goedkoper uitbent. En als je vervolgens via hun knopje “overstap” drukt dan krijg je automatisch alle paperassen thuis.
  Ik kijk zo al 6 jaar elk jaar waar ik het goedkoopst uitben, en het bevalt prima.

  http://www.energieprijzen.nl/

  Ik heb eerst een jaar bij Oxxio gezeten, het jaar daarop was Energiedirect het goedkoopst en is dat jaren gebleven, en nu ga ik overstappen naar Greenchoice.

  Reactie door Hanna — vrijdag 2 februari 2007 @ 8.21 uur

 138. @116 Gloria
  Ik heb trouwens gehoord van diverse kanten dat je op het moment de prijs beter niet te lang vast kan leggen, dus geen 3 jaars contracten. Aangezien de kans dat de prijs juist omlaag gaat de eerstkomende tijd best groot is. Ik weet niet of het waar is, zo goed zit ik er zelf niet in, misschien dat iemand anders daar wat zinnigs over kan zeggen???

  Reactie door Hanna — vrijdag 2 februari 2007 @ 8.26 uur

 139. Reactie op Pauw & Witteman,

  De bazen van Essent en Nuon waren op visite.
  Er werd heel gemakkelijk gedaan over de 1350 werknemers die als gevolg van de fusie moeten worden ontslagen. Zou nu ook de helft van alle functionarissen “boven” de werkvloer worden ontslagen? Dit overkomt ook de baas van Nuon, maar er werd fijntjes op gewezen dat hij er wel met een prettige regeling uit zou gaan. Is er ook zo’n regeling voor die 1350 mensen? Voor de consument moet energie wel (fors) goedkoper worden, want er zijn volop bezuinigingen, ga maar na: al die ontslagen en de bijna monopolist kan scherper en dus goedkoper energie inkopen. Als dit niet het geval is, dan heb ik een prima naam voor de molog:
  NUCENTEN.

  Reactie door H. Jasper — vrijdag 2 februari 2007 @ 8.50 uur

 140. Ik las dat de commissaris van de Koningin een voedselbank in Helmond doet heropen,is dat niet een beetje raar?
  Nu geef ze toe dat er armoede is in Nederland en in de provincie,ze moet dat juist voorkomen dat haar provincie doet verarmen.
  Ze verdiend toch zat geld van essent waar binnen kort een hoop mensen er uit worden gegooid omdat het kapitaal steeds meer wil,de aandeelhouders.
  Het zal wel een groot feest worden bij die voedselbank/ik vind dat ze zich moet schamen.
  Bert SP lid in Den Bosch.

  Reactie door Bert — vrijdag 2 februari 2007 @ 9.31 uur

 141. En dit accepteren we allemaal maar weer…..

  Reactie door Piet — vrijdag 2 februari 2007 @ 9.53 uur

 142. Wat kan ik nog zeggen wat niet al gezegd is?

  Jan inderdaad laat eens iets van je horen al heb ik wel begrepen dat je weer op tv komt was dat bij Pauw en Witteman, ik weet het niet meer. Kaart het aan.
  De provincie aast al op veel geld zogenaamd om de eerste 5 jaren de ‘boel’in de gaten te houden maar in werkelijkheid om hun aandelen dan met forse winst te kunnen verkopen.
  Oude wijn in nieuwe zakken? Of andersom?
  Kortetermijnopbrengsten, kortetermijndenken. Enkel de consument heeft in dit neo-liberale klimaat niets te zeggen maar wel de gevolgen te dragen.
  Ik heb geen enkel vertrouwen in de andere politieke partijen en wat daar in dat catshuis bedisseld wordt over onze ruggen.

  Reactie door Henny — vrijdag 2 februari 2007 @ 10.09 uur

 143. Ik kan mij nog goed herinneren dat de heer Brinkhorst zei, marktwerking goed voor de burgers, kunnen ze kiezen en door concurrentie worden de prijzen lager.

  Ik vind dat er ook maar eens beleid moet komen om deze bestuurders aan te pakken.
  Bestuurders die burgers vals voorlichten.
  Is ook een vorm van fraude.
  Misschien te weinig onderzoek gedaan, of te weinig gezond verstand, of eigen droombeelden.
  Maar als het niet uitkomt, moeten ze ook maar gestraft worden. Zodat er eens een
  einde komt aan het sprookjesvertellen van de overheid. Mogen ze wel doen hoor, op een peuterschool vinden kinderen dat prachtig.

  Reactie door Gerda — vrijdag 2 februari 2007 @ 10.11 uur

 144. Gevolgtrekking stem 7 maart SP misschien kunnen we dan erger voorkomen.

  Reactie door Henny — vrijdag 2 februari 2007 @ 10.11 uur

 145. De Overheid is aandeelhouder en die beslist feitelijk (als men wil)over: de fusie, de tarieven, de dienstverlening, het salarisbeleid, kortom over alles. Maar men heeft liever divident en daarnaast vind men het wel goed zo want men wordt er niet op aangesproken. Het aanspreken gebeurd in de Den Haag en daar verschuilt men zich weer achter de provincie. Op de juiste partij stemmen is de remedie. Overigens stort uiteindelijk het hele kaartenhuis van de groeiende markteconomie, bij gelijkblijvend beleid, vanzelf in elkaar. Nadenken is uit, nadoen en naschreeuwen is in, welvaart wordt verward met welzijn en daarnaast wil men maar niet begrijpen dat je werkt om te leven en niet leeft om te werken.

  Reactie door Johan — vrijdag 2 februari 2007 @ 10.23 uur

 146. wel raar dat ik ieder jaar weer meer terug krijg van de NUON,maar mn maandpremie toch telkens weer stijgt…

  zo ook nu weer,een week voordat de grote fusie werd aangekondigd, kreeg ik weer eens bericht dat mijn maandpremie wéér met 17 euro stijgt!

  Reactie door iew — vrijdag 2 februari 2007 @ 10.46 uur

 147. @Gerda Eens!
  Daarbij is al zoveel geklaagd over de eindeloze stroom van grote enveloppen die op je deurmat vallen.Weer een aanbieding met extra voordeeltjes als u NU overstapt.
  Om van de voordelen van deze marktwerking te kunnen genieten zou je ze wel open moeten maken en als je het gesnapt hebt ook al ben je geen kleuter! alle kleine lettertjes 10x checken.
  Het lijkt de Readers Digest e.d. wel die je vertellen dat je een miljoen+auto misloopt als je niet met JA reageert.

  Kortom, het hele plan was ook ronduit slecht de geestelijke gezondheid zorg! Dat is ook een klacht!

  Reactie door maria — vrijdag 2 februari 2007 @ 11.14 uur

 148. Dit is een mooi staaltje van Brusselse volksverlakkerij. Immers: door de Europese éénwording krijgen we in plaats van méér marktwerking krijgen alleen maar minder marktwerking.

  Reactie door Harry — vrijdag 2 februari 2007 @ 11.20 uur

 149. @ 140 Bert,

  De ijskoningin ontdooit? Zou het aan het klimaat liggen meisje May?

  Reactie door L'écologiste — vrijdag 2 februari 2007 @ 11.24 uur

 150. @.143. Juist, Johan…we werken om te leven en niet andersom.

  Alleen…met deze slogan kun je moeilijk bij de 1350 mensen aankomen, die binnenkort naar ander werk op zoek moeten.

  Verder valt me, na het lezen van alle reacties, op, dat Nuon en Essent de gebeten honden zijn, maar “ónze” overheid is de grootste boosdoener.

  Of het nou over olie, gas, elektriciteit, benzine, tabakswaren, drank…gaat.. het is juist de overheid,die via accijnzen, belastingen, btw heffingen en andere fraai bedachte namen voor het “plukken” van hun eigen burgers, ons het leven zuur maakt.

  Daarom lijkt het me de hoogste tijd, dat er een regering komt, die dit inziet en de overheidsinkomsten op een evenwichtige en sociale manier gaat verdelen.

  Dit kán best in een parlementaire democratie !

  Wij, degenen die zich láten plukken, hebben de moed nodig, om op die partijen te stemmen, die ónze gedachten en gevoelens délen. Misschien is dit wel de SP !

  Makkeljk zal dit niet zijn, want ook de SP ziet in dat een land regeren niet iets is wat op zichzelf staat, maar in een wereldwijd verband gezien moet worden.

  Alles is met elkaar verbonden en verweven !

  Reactie door franslj — vrijdag 2 februari 2007 @ 11.27 uur

 151. @63, m.b. van der horst; eens! plat gezegd zit er voor de mensen weinig muziek in al dit soort, tja, ontwikkelingen?
  wat ik ervan zie is dat de s.p. en jan als voorman daar wel werk van maken, en dat het collectieve bewustzijn in dezen overall een draai aan ‘t maken is.

  Reactie door recycling cenerentola — vrijdag 2 februari 2007 @ 11.34 uur

 152. @35 Maria,

  dan heb je denk ik niet goed gekeken, het betreft “uitsluitend” groene stroom. Waar heb jij grijze stroom ontdekt?

  Greenchoise levert mij al een paar jaar zowel elektriciteit als gas. Bij de afname van gas wordt gegarandeerd dat de CO2 emissie gecompenseerd wordt door de aanplant van voldoende bos. Daarom wordt het dus ook groen gas genoemd.

  Nu kun je er cynisch over doen en als energietechnicus ben ik dat ook wel een beetje, maar men doet in elk geval iets en dat kun je van velen niet zeggen, daarnaast zijn de prijzen ook nog eens laag, hoewel de verschillen marchinaal zijn, maar dat is in die sector met alle leveranciers het geval.

  Als jij een eigen meter hebt en de rekening betaald aan een leverancier en dus niet aan bijvoorbeeld de huisbaas, dan heb je een leveringscontract met die leverancier en kun je ook switchen, let wel op dat je niet vast zit aan een 5 jaars contract, vaste prijs over 5 jaar, want bij switchen levert dat een fikse boete op.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — vrijdag 2 februari 2007 @ 11.54 uur

 153. Wat mij gisteren bij Pauw en Witteman opviel dat niemand kennelijk op de hoogte is van het bezit van 30% van ons productievermogen dat in handen is van de Fransen.

  Zie mijn relaas onder @7.

  Men vroeg aan de heren of de volgende stap overname zou zijn door een buitenlands bedrijf en men suggereerde zelfs dat dat dan wellicht Frans zou zijn.

  Van Halderen, de persoon die EPON heeft verkwanseld aan de Fransen (Electrabel), die reageerde dat dat voorlopig niet zou kunnen gebeuren omdat dat op dit moment niet was toegestaan, met geen woord repte hij en ook Pauw en Witteman niet, over de situatie bij Electrabel.

  We worden allemaal belazerd waar we bij staan.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — vrijdag 2 februari 2007 @ 12.01 uur

 154. Wat is de volgende zet : na de Fusie ? Rectzaken wegens monopolie-gedrag of verkopen aan de machtige rus ( die momenteel zit te loeren ) ?

  De Managementopleidingen en Rectopleidingen tieren , binnenkort ook voor de eenvoudige burger ?( want dat zal hij/zij wel nodig hebben om zich staande te houden ) .

  De wereld is een beetje aan het kapot gaan door geldgeiligheid en ziekelijke ambitie-drift .

  Reactie door Fred — vrijdag 2 februari 2007 @ 12.16 uur

 155. Waarom brengen we alle nutsvoorzieningen niet helemaal terug in overheidshanden? Is dat niet wat we eigenlijk willen? Zo houden we democratische controle en zeggenschap.

  Reactie door Ron van Zeeland — vrijdag 2 februari 2007 @ 12.19 uur

 156. En nog een stukje geschiedenis : in de tijd dat die oosterijkse Korporaal aan de macht begon te komen ( niet democratisch ) kreeg deze enorme grote leningen van het grootkapitaal en van de Amerkinanen ( wat tot gevolg was een crash van de Amerikaanse beurs ) : toen echter de korporaal aan de top van zijn macht was en geheel Europa onder zijn bestuur stond ; begonnen de amerikanen dit niet leuk te vinden omdat de handel met Europa werd belemmert ; Daarom zijn de Amerikanen begonnen met Europa weer te “bevrijden ” ; dit trucs van Amerikanen herhaald zich geregeld : Irak , Iran …..

  Reactie door Fred — vrijdag 2 februari 2007 @ 12.21 uur

 157. Wat ik denk dat belangrijker is dan dit energie vraagstuk, is de vraag of we nog wel aan ontwikkelingshulp moeten doen.
  Ik las gisteren diverse rapporten over landen die geld van de ontwikkelingshulp gebruiken om er oorlog mee te voeren en dan heb ik het niet over een paar miljoen euro, nee,…. het gaat om miljarden euro’s die verdwijnen in de oorlogsmachines, vooral Afrika spant de kroon.
  Geld wat wij met z’n allen opbrengen voor de z.g. hongerigen in die landen.
  De meeste afrikanen weten niet dat er geld wordt geven voor hen opdat zij een beetje kunnen eten.
  Wordt het niet eens tijd dat we deze hulp stopzetten en het gel eens gaan gebruiken voor hulp in het eigen land.
  Als je weet dat het aantal zelfdodingen hier inons land erg toeneemt doordat de mensen vaak geen uitweg zien in hun bestaan die al jarern in de schuldhulpverlening zitten, die al jaren afhankelijk zijn van de voedselbank, maar die ook zien dat er miljarden euro’s ontwikkelingsgeld gebruikt zien worden om er oorlog mee te voeren, dan denk ik dat het aantal zelfdodingen voorlopig alleen nog maar zal stijgen.

  Reactie door Pool — vrijdag 2 februari 2007 @ 12.28 uur

 158. hoor ik die wiegel gister op tv zeggen dit is een stap de goede richting uit want eigelijk zouden we een nationaal energie bedrijf moeten hebben …. dan hadden we sterker gestaan… tja had maar als maar

  Reactie door Rob van Breemen — vrijdag 2 februari 2007 @ 12.44 uur

 159. nationaal ? Wigel is een ziele poot !
  Hij denkt nog steeds dat Nederland blijft bestaan !

  Reactie door Fred — vrijdag 2 februari 2007 @ 12.51 uur

 160. @75 Irma.
  Ik weet haast zeker dat het niets met macht te maken heeft, ook is niemand van de leiding van die bedrijven bang voor het 5 minuten uitschakelen van je verlichting, de grote bedrijven die van elektriciteit afhankelijk zijn, die moeten daar bang voor zijn en misschien jij zelf ook wel, als je zaken hebt, bijvoorbeeld in je koelkast, die langdurige stroom uitval niet kunnen verdragen. Als de actie “geslaagd”zou zijn dat hadden we met zijn allen uren in het donker gezeten, wie weet wel 24 uur. Hoe dat komt heb ik uitgelegd bij dat item. Ik heb mee gedaan jawel om toch het protest te ondersteunen, maar zeker ook om eens te zien hoe er gereageerd zou worden als de actie echt geslaagd zou zijn.

  Als we allemaal minder gaan gebruiken dan zal de prijs niet zakken, wellicht zelfs stijgen.
  Al die centrales en die hoogspanningleidingen en die kabels en die transformatoren en die windmolens en die zonnepanelen en ga zo meer door, moeten afgeschreven worden en dus betaald, of er nu veel of weinig wordt gebruikt. Pas na jaren als we allemaal echt heel zuinig zijn geworden en de oude apparatuur is afgeschreven pas dan zal de prijs kunnen dalen. Een investering in een centrale is echter zo groot dat de termijn van afschrijven 25 jaar is.

  Ruwweg zijn de brandstof kosten zo tussen de 60 en 70 % van de rekening, de afschrijvingen vormen zo tussen de 30 en 40% en de loonkosten zijn tussen de 2 en een 1/2 %.

  Kortom besparen zal over langere tijd een stijgende prijs opleveren, en als de brandstofprijs dan ook nog blijft stijgen, en dat is de trent al heel lang, dan heb jij het gevoel dat je voor besparing gestraft wordt, maar dat gevoel is dus onterecht.

  Je rekening zal tot nu toe bij besparen niet echt stijgen en als je goed kunt besparen zal de rekening ook zakken, de KWh prijs gaat echter wel omhoog.

  De winsten konden wel wat lager.

  Maar als die ten goede komen van de overheden dan hebben we er toch allemaal iets aan. Echter als één man in de top van deze bedrijven een salaris van 30 jaar werken van een modaal verdiener in zijn zak steekt dan is dat, hoewel juridisch correct, pure diefstal.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — vrijdag 2 februari 2007 @ 12.56 uur

 161. @157 Rob van Breemen.

  Dat nationale Energieopwekkingbedrijf was er haast geweest. Maar wat ik heb mee gekregen is dat Van Halderen, ja die die lange die tegenover Wiegel zat, ter elfder ure vond dat hij persoonlijk niet voldoende van de koek zou krijgen en dus haakte EPON, nu dus Electrabel (Frans, Suez) af. Nadat Van Halderen EPON verkwanseld had aan de Fransen en EPON Electrabel Nederland was geworden stapte hij op en werd voorzitter van de directie bij NUON, van het begin af een PGEM kloon en dus was hij weer thuis, want zijn carrière was bij de PGEM begonnen en de basis om hoofddirecteur te worden van de(verplicht, elektriciteitswet 1987?)afgesplitste opwekkings poot EPON.

  EPON werd na de verplichte afsplitsing door de wet, van grootschalige produktie en distributie, het produktiebedrijf bedrijf waar de centrales van het EGD, De Ijsselcentrale en de PGEM in waren onder gebracht.

  Een veelvoud van banen gingen toen verloren, die van NUON en Essent nu zijn daar niets bij vergeleken, de zekerheid van levering heeft daar en zal daar ook in de toekomst onder lijden.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — vrijdag 2 februari 2007 @ 13.09 uur

 162. Ten eerste begrijp ik helemaal niet wat er mankeerde aan onze oude vertrouwde PNEM. Vervolgens begrijp ik niet waarom er van
  MIJN GELD reclame gemaakt moet worden bij alle mogelijke sportmanifestaties. Als de winst daardoor omhoog gaat zal ik de laatste zijn die daar iets van merkt. Die winst kan toch gewoon worden afgeroomd, zodat ze niet meer alle mogelijke sporten kunnen sponsoren,
  en doorgesluisd naar de consument. Nu is het een verkapte manier om belasting te betalen.

  Reactie door pieter verbunt — vrijdag 2 februari 2007 @ 13.11 uur

 163. wat zei balkenende ook al weer er moeten twee a drie kern centrale,s bij komen voor onse stroom voor ziening nu begrijp ik waarom niet voor onze eigen maar voor door te verkopen van stroom leveren aan europa dus nee tegen deze fucie

  Reactie door theo — vrijdag 2 februari 2007 @ 13.26 uur

 164. Bedrijven fuseren, worden steeds groter, krijgen steeds meer macht, monopolie positie (waar de liberalen toch zo tegen zijn!?) en bij elke fusie vallen weer vele ontslagen, alles wordt efficiënter, goedkoper voor de bedrijven, megawinsten, maar denk maar niet dat de consument ook maar een eurocent goedkoper uit is; die betaalt alleen maar steeds meer.

  Reactie door Remco — vrijdag 2 februari 2007 @ 13.34 uur

 165. Publiek kapitaal wordt gewoon gebruikt door ROOFRIDDERS om mee te manipuleren , wat leidt tot grote zakkenvullerrij ; het dient niet meer het algemeen doel : een goede energie opwekking/levering tegen kostprijs + belastingenheffing : Het is gewoon schandelijk !

  Reactie door Fred — vrijdag 2 februari 2007 @ 15.17 uur

 166. @152
  Ha Roelf,
  Had het niet goed geformuleerd, Greenchoice levert groene stroom maar je krijgt groene en grijze. Nu is het natuurlijk altijd beter dan vuile stroom kopen.
  Groene stroom bestaat maar is dus niet als zodanig verkrijgbaar, dat zal jij zeker geweten hebben!
  Ik had dit op hun site gelezen:

  Iedereen in Nederland krijgt een mix van groene en grijze stroom uit het stopcontact. Greenchoice koopt voor al haar klanten groene stroom in en voegt dit toe aan het bestaande netwerk. Andere leveranciers kopen ‘vuile’ energie en zetten dit op hetzelfde netwerk. Zo bestaat het hele netwerk dus uit een mix van groene en ‘vuile’ stroom.Hoe meer mensen groene stroom nemen hoe groener de mix uit het stopcontact wordt en hoe beter dat voor het milieu is. Als klant kunt u kiezen welke soort duurzame energie Greenchoice toevoegt aan het net. Uw keuze bepaalt ons inkoopbeleid!

  We hebben een gezamenlijke meter en ik heb ook een eigen meter in mijn deel van het huis. Ik betaal dus Nuon apart maar ik betaal ook weer mijn huisbaas. De verdeling van het gebruik de verwarming over de 3 huizen loopt via aparte metertjes die aan iedere radiator zitten. Het gehele bedrag wordt door Nuon bij hem in rekening gebracht, hij berekend de herverdeling, wij betalen de huisbaas. Het is een ingewikkeld systeem maar ook moeilijk aan te passen door de 3 huizen ieder van eigen combi ketel te voorzien e.d.
  Maar het leek me dat ik wel de Nuon van mijn aparte stukje stroom kan wijzigen, omdat ik dat direct aan de Nuon betaal. Dit was niet bij me opgekomen, jij hebt me weer aan het denken gezet DANK JE!
  Het huis qua ligging, hoogte en omvang dak uitstekend geschikt voor zonnepanelen, maar dat mag dan weer niet omdat het een monument is terwijl je de panelen alleen met een luchtfoto zou kunnen zien!
  Met groet,

  Reactie door maria — vrijdag 2 februari 2007 @ 15.21 uur

 167. @166 Maria.

  Uit je stopcontact komt “stroom”, de kleur is niet van belang. Denk aan de reclame van de bedroven stroom uit het stopcontact.

  Stroom is eenvoudig weg stroom en heeft geen kleur en is onzichtbaar, maar wel voelbaar (boven een bepaalde spanning) en kan dodelijk zijn.

  Maar als jij je laat leveren door Greenschoise en zo staat het ook in de door jou gekopieerde tekst, dan koopt Greenchoise de door jou afgenomen hoeveelheid stroom in en alleen als dat groen is opgewekt.

  Kortom Greenchoise zorgt dat aan het net zoveel groenestroom wordt toegevoegd als jij nodig hebt.
  Dat heeft tot gevolg dat jouw deel grijze stroom, dat je anders van een centrale zou krijgen bijvoorbeeld, van het net wordt verdrongen door jouw deel groene stroom en bij je stopcontact komt er dus gewoon stroom (elektriciteit)uit.

  Ik hoop dat je het zo begrijpt, maar ik kan mij een zekere verwarring voorstellen. En die verwarring wordt door die reclame van OXXIO over bedorven stroom ook nog eens gevoed, geen goede zaak.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — vrijdag 2 februari 2007 @ 15.43 uur

 168. Ha Roelf,

  Ja, ja, ik heb ook wel eens een stroompje gevoeld! Daarbij werd ook niet gemeld wat voor kleur het was!
  Dank voor antwoord en verdere uitleg. Wat is overigens bedroven stroom en over welke reclame ging dat? Zou het aan de r voor de or liggen en je bedorven bedoeld hebben? Verstorven kleuren( vind ik overigens vaak erg mooi) zoals verstorven groen bestaat ook nog. Niet opvatten als cynisme svp maar als woordfun en wellicht een stukje relatiteit als er een beetje groen tussen als dat vieze grijs moet zien te overleven?
  groet.

  Reactie door maria — vrijdag 2 februari 2007 @ 16.01 uur

 169. Een van de veel gehoorde argumenten ter verdediging van de marktwerking is het zogenaamde “effiëntere werken” Niet dat we daar in de praktijk veel van merken maar dit terzijde.
  Enkele manieren om de winst op te krikken zijn het ontslaan van mensen (“effiënter werken”) en het uitstellen van investeringen. Hoe hoger de winst des te hoger de bonussen.
  Veel “marktwerking” is er niet, ook niet in de zorgverzekeringen, telecom etc. Wil je als consument goedkoper uit zijn dan zit je met een ontstellende hoeveelheid variabelen die ook nog eens jaarlijks veranderen. Als de overgang naar een ander bedrijf tenminste goed gaat.
  Kortom voor de meesten van ons wordt het er niet leuker op, nog voor de consument, nog voor de werknemers in de sector.

  Reactie door Gerben — vrijdag 2 februari 2007 @ 16.05 uur

 170. Waar kom dan die “groene stroom ” vandaan ?(hahahahah)

  Reactie door Fred — vrijdag 2 februari 2007 @ 16.07 uur

 171. @168 maria.

  Ja dat heb je met rammen op de letterbak.;-)

  Moet natuurlijk bedorven zijn en de reclame is meen ik van Oxxio.

  Twee leeftijd genoten ;-) die wakker worden van de stank uit hun stopcontact.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — vrijdag 2 februari 2007 @ 16.46 uur

 172. Ja, het stinkt aardig als stroom kleuren eerst moeten besterven!
  Groet

  Reactie door maria — vrijdag 2 februari 2007 @ 16.51 uur

 173. Roelf, ik doe maar hierover maar niet meer op de letterbak, je weet maar nooit hoe ik nog het nog verder door vertaal.
  Dan kan wel eens te onbegrensd voor het log zijn. Ben wel benieuwd of jij nog iets meer over jouw stopcontacten te melden heb.
  Ga overigens mijn kleine deeltje stroom waar ik beheer over zou hebben , aan de versterving en vergrijzing overleveren! Dat is volgens veleid JPB veel te duur, dit hele thema moet volgesn beleid efficienter.
  Rode groet

  Reactie door maria — vrijdag 2 februari 2007 @ 16.59 uur

 174. Weer een letterbak probleem. Veleid moet beleid zijn.

  Reactie door maria — vrijdag 2 februari 2007 @ 17.02 uur

 175. 155, ron van zeeland, helemaal gelijk maar helaas ze doen maar en wij moeten er in meegann, we hebben geen keuze, het wordt steeds erger en dat alles voor de winst.

  Toen het G.E.B. nog een staatsbedrijf was wist iedereen waar hij aan toewas, gewoon een bedrag in de maand en dat was het, na 1 jaar kreeg je de eindafrekening en daar stond een bedrag op wat we terugkreeg of moest bijbetalen en het WAS in die tijd nog te betalen, als je nu ziet wat er allemaal op die rekening staat, 3 velletjes met allerlei heffingen , vaste lasten noemen ze dat, die vast lasten en heffingen zijn zowat nog duurder dan de energie die je gebruikt, moet je eens lezen op zo” eindafrekening wat er allemaal bijkomt,wat gebeurt er met dat geld?

  Reactie door carla — vrijdag 2 februari 2007 @ 17.06 uur

 176. @Carla, Wisten we maar wat er mee gebeurde behalve dat commisarissen,managers en aandeels houders er van profiteren.
  Ik hebt verdere vermoedens: olie en wapen/oorlogs handel waar wij ongevraagd aan mee betalen.

  Reactie door maria — vrijdag 2 februari 2007 @ 17.10 uur

 177. @171 carla

  Naar de ratten van de Overheid!
  We worden aan alle kanten besodemieterd!!

  Reactie door Gloria — vrijdag 2 februari 2007 @ 17.10 uur

 178. Was het niet zo dat we moeten privatiseren omdat door concurrentie alles goedkoper wordt? Nou dat hebben we geweten. We worden belazerd. ‘t Zal mij benieuwen wat die van Halderen mee krijgt bij zijn afscheid. Maar de meeste aandelen zitten bij de provincies en daar mogen we volgende maand weer voor kiezen. Dus onze kandidaten hoeven niet met hun mond vol tanden te staan in het debat.

  Reactie door Klaas. — vrijdag 2 februari 2007 @ 17.23 uur

 179. De energie prijs is hoog.Hoe hoog wordt niet verteld,evenals het winstpercentage.Op je rekening zie je een bedrag staan van de prijs per KwH en m3,maar hoe die is opgebouwd is een raadsel.
  Een ding weet je wel!!
  Kijk maar eens naar de belastingen die er bij komen.Dat is meer dan het dubbele dat bij de standaard energie prijs komt.
  Dus geef niet alleen de nutsbedrijven de schuld,maar in het bijzonder de staat!!!

  Reactie door Eric van Dulst — vrijdag 2 februari 2007 @ 17.29 uur

 180. Door fusie veel mensen weg. Waarom dan niet bij de provincies?
  Bij de provincies kunnen zo tig aantal mensen weg. Met name dan die, die de afgelopen 20-30 jaar aan de leiband hebben gelopen van verkeerde aanstuurders. Maar hoe krijg je het voor elkaar om het kaf van het koren te scheiden? Ik heb een slecht gevoel wanneer ik denk aan die grote bezuiniging op ambtenaren die er kennelijk zit aan te komen van B&B (Bos & Bakellende).
  Ik vrees dat juist de goeien het slachtoffer zullen zijn. Alles van waarde is weerloos. Kijk wanneer je je niet indekt wordt je gepakt. En just de goeden gaan voorwaats en gaan niet eerst rekenen. Vroeger op school bleven de geniepigerds ook meestal buiten schot!
  Bij bezuinigingen zou een zeer transparante selectie toegepast moeten worden.

  Reactie door L'écologiste — vrijdag 2 februari 2007 @ 17.39 uur

 181. Fusie essent en nuon,wat moet dat geven?
  Essent alleen bakte er niets van,nuon
  alleen bakte er ook niets van,moet het
  “huwelijk”van die twee het nu redden??
  Het gesprek op elk feestje was vaak
  over alle misstanden wat daar speelde;
  foute en nog eens foute en als je al eens ging verhuizen kwamen ze er al helemaal
  niet meer uit(zo ook wij)en werdt je
  doorverbonden met zo’n col center en
  die wisten helemaal niets!!
  Toen het nog in handen van de overheid
  was werd er nog aan de consument gedacht,
  nu is het alleen nog maar een geldkwestie
  en in welke zakken dat terecht komt,
  maar een ding weet ik nu al zeker,
  niet in die van de gebruiker.Veranderen is
  dus niet altijd beter,Terugdraaien is het
  enige wat hier op zijn plaats is!!

  Reactie door Frans — vrijdag 2 februari 2007 @ 17.44 uur

 182. Laat ons gewoon teruggaan naar de tijd dat de energiebedrijven en OV bedrijven en de posterijen en de telefonie bij de staat behoren
  ik bedoel je ziet door de bomen het bos niet meer
  en de problemen zijn niet aan te slepen
  en de prijsverhogingen ook niet
  De Amerikanisatie gaat veel te ver
  ook in het zgn privatiseren van
  in mijn ogen moet het zijn
  een energiebedrijf voor allen
  en geen top bonussen meer daarmee drukken we de prijs voor het levensonderhoud een beetje

  Reactie door Paul J — vrijdag 2 februari 2007 @ 17.53 uur

 183. @178 Mijn vraag over dit topic was of het nog wel teruggedraaid kan worden. Dat moet natuurlijk.
  Ik heb echter geen flauw idee hoe contracten hierover in elkaar hebben gestoken.

  Reactie door maria — vrijdag 2 februari 2007 @ 18.01 uur

 184. @175 Paul J

  Venezuela heeft Hugo Chavez…
  Nederland heeft Jan Marijnissen!

  Er is dus een uitweg. Stem SP!
  Afgelopen uit met die ordinaire marktwerking.
  Ons land moet gered worden uit de ‘klauwen’ van de geldwolven.

  Reactie door Gloria — vrijdag 2 februari 2007 @ 18.06 uur

 185. Paul J zo ontzettend mee eens. Maar dat zijn we als SPers natuurlijk ook. Wij betalen belasting voor overheidsdiensten, deze behoren bij de gehele verantwoording en uitvoer bij de overheid te liggen.
  De meeste burgers hebben er echt niet om gevraagd om aan de vrije markt doorverkocht te worden.
  Zie ook de gehele uitslag verkiezingen, waarin kabinetten Balkenende zijn afgestraft.
  Toch kan JPB weer premier zijn en het CDA het hoofd scepter zwaaien.
  Dit kan m.i. niet goed gaan, al zou het ook tegelijkertijd mijn hoop zijn.

  Reactie door maria — vrijdag 2 februari 2007 @ 18.07 uur

 186. @Gloria Ik ben niet zo overtuigd van Chavez
  als jij dat bent. Men kan in Venuzuelea aan zijn publieke beeltenis niet ontkomen, vele intellectuelen zijn al vertrokken.
  Er zijn helaas wel kanttekeningen. Dit is niet te vergelijken met Marijnissen, qua land en profilatie niet.
  De enige gelijkenis die ik kan trekken met Nederland is dat voor de verkiezings camagne Balkenende zichzelf op posters in het hele land heeft geprofileerd.
  Als je de geschiedenis in duikt kom je tegen dat het ook niet de 1ste keer dat Venuzuela per decreet wordt geregeerd.
  Met alle goeds voor wat Chavez zou willen bereiken, zijn er inmiddels echt wel,en dit helaas kanttekeningen over zijn anti VS en sociale revolutie. Het is wel moedig van hem, de vraag is hoe dit voor de bevolking zelf verder afloopt.
  Over Morales heb ik deze kanttekeningen niet vernomen.

  Reactie door maria — vrijdag 2 februari 2007 @ 18.22 uur

 187. Mensen Mensen,

  Jullie snappen het echt niet of wel? Hoezo minder concurrentie? Er is net zoveel concurrentie als eerst. Leer eens je hersenen gebruiken dan zie je dat de levering van energie voor de jumbo’s (essent nuon en misschien ook nog wel eneco maar dat durf ik niet te zeggen) verliesgevend is. Die hoge winsten hebben ze inderdaad, maar die verkrijgen ze door iets wat niet aan marktwerking onderhevig is namelijk het netbeheer. Het netbeheer is vastgelegd, in Brabant heb je vrijwel altijd essent etc. Daar is geen keuze in en die keuze is er ook nooit geweest. Daarentegen kun je de energieleverancier wel zelf kiezen en dat zal je ook kunnen blijven doen. Jan gaat aan het bovenstaande zo makkelijk voorbij in zijn stuk (netbeheer)

  Gloria,
  Je kunt net zo goed energie direct pakken hoor, is een dochter van essent en alles werkt daar prima

  Reactie door Tim — vrijdag 2 februari 2007 @ 18.42 uur

 188. @Paul J, Gloria, Maria:

  Ik ben het helemaal met jullie eens. Maar wat ik me wel eens afvraag: IS het inderdaad terug te draaien? Die privatiseringen? Is het juridisch haalbaar, of krijgt Nederland dan allemaal (internationale) rechtzaken en dus boetes?

  Want Nederland is braaf, en zal het dus nooit zo doen zoals Chavez en Morales het doen, ook niet als de SP 50 zetels krijgt. (En eerlijk is eerlijk: Nederland is stukken rijker dan Venezuela en Bolivia, dus Nederland heeft ook minder redenen om ‘stout’ te zijn).

  Reactie door Ellen — vrijdag 2 februari 2007 @ 18.52 uur

 189. @170 Fred en ook Roelf.
  Mag ik er vanuit gaan dat je denkt dat ook groene stroom aan grootscheepse belazerij onderhevig is? Als niet corrigeer me.
  Is het percentage groen binnen het ook grijs ook qua inkopers wellicht diffuus, niet na te gaan. Ik word hier alleen maar nog wantrouwender naar energie bedrijven toe.Ik ben bij de triodos bank, volgens mij is daar in ieder geval nog niets mis mee.

  Reactie door maria — vrijdag 2 februari 2007 @ 18.54 uur

 190. Off topic.
  @187 Indien je dezelfde Ellen, voorheen over je aandacht over Wesam D bent.
  Nederland, Hirsch Ballin, heeft braaf de Nederlande Irakees Wesam D aan de VS uitgeleverd.Het zou wel,indien hij volgens juridische processen VS zijn straf verdiend, dat hij zijn verdere strafuitspraak in Nederland mag uitzitten.

  Reactie door maria — vrijdag 2 februari 2007 @ 19.06 uur

 191. Blijkt wel een “levend” onderwerp te zijn gezien de reacties. Mooi.

  Heb al zeer pittig stuk op mijn website er aan gewijd:

  http://www.polderpv.nl/nieuws_DEactueel.htm#2feb2007_Esson

  Kort: ben zelf in 2003 gillend gek bij NUON weggevlucht voor elektra voor donkergroene stroom bij Echte Energie, want ik wil het groenste, niet het goedkoopste (was bij NUON trouwens ook [terecht] prijzig, maar was de reden niet). Jaar later “klimaatgecompenseerd” aardgas bij E.E., maar dat was alleen symbolisch omdat dat kookgas was (30 kuub/jaar). Nu blijkt Echte Energie door andere monopolist ENECO overgenomen zijn, en zit ik gedwongen bij een bedrijf waar ik helemaal niks mee te maken wil hebben voor gas en elektra (grote problemen met saldering zonnestroom, puinhoop en uitermate dubieuze machinaties bij administratie, zie Radar Forum Tros).

  Terug naar onderwerp: ik zit nog steeds vastgebonden aan NUON wegens stadswarmte, en ik krijg netbeheerskosten via de factuur van NUON CCC. Ik ga nu dus ook nog eens GEDWONGEN klant worden van een concern wat een kerncentrale exploiteert, wat supermachtig wordt, en waarvan Essent “groene stroom” verkoopt met gigantisch veel bijstook van oerwoud vernietigende palmolie, waarvoor ze nota bene MEP-subsidie krijgen van EnerQ (en waarvoor ze door de Reclame Code Commissie op de vingers zijn geslagen, echter vrijwel zonder gevolgen).

  Ergo: dit heet in Joop Wijn’s terminologie: “vrije markt”. Laat me niet lachen!

  Ik zou de SP dringend willen verzoeken om te eisen dat ALLE gebonden klanten die zonder dat ze d’r iets aan kunnen doen warmte afnemen van beide holdings weggesloopt worden uit die nieuwe moloch en bij een ONAFHANKELIJK warmtebedrijf worden ondergebracht, want ik wil PERTINENT niet gedwongen klant van die nieuwe gigant worden!!!

  Ik zal hiervoor nog een e-mail sturen naar EZ, NMa, en andere politieke partijen, want ik vind dit echt THE LIMIT.

  Vrije markt blije markt. Hoe komt het toch dat ik zo depressief ben tegenwoordig???

  Reactie door peter segaar — vrijdag 2 februari 2007 @ 19.19 uur

 192. Peter Segaar,

  you have said it all.

  Reactie door Vic — vrijdag 2 februari 2007 @ 19.48 uur

 193. ik heb een idee,,als ze nu eens de kerken/moskeen gingen privaticeren,
  mischien dat ,dat helpt,kijken of de grevo’s kato,moslims,zwarte witte hervormden,artiekels 1 tot en met 56 gaan zamen werken dat zou een GOD wonder heten,voor het eerst in 2000 jaar gaan de figuren die allemaal in het zelfde geloven samen werken,,of ben ik nu rijp voor de martelende brandstapel?

  Reactie door ad — vrijdag 2 februari 2007 @ 20.11 uur

 194. Waarom wordt ik lastig gevallen met energieprijzen? Waarom moet ik die of die of die ‘company’?
  Waarom doet de overheid dat niet voor mij?
  De energie die verspild wordt omdat iedereen het maar zelf moet uitzoeken.
  De overheid verzaakt. Dus weg met lui. Weg met B&B. OP straat zetten die nitwits. Moie praatjes en resultaat: wij moeten alles zelf uitzoeken.
  OK wij zoeken het uit. Dan hebben we julie ook niet mer nodig. Toedeledoki.

  Reactie door L'écologiste — vrijdag 2 februari 2007 @ 21.07 uur

 195. Draai die privatiseringen terug !
  Wordt er weer tegen kostprijs geleverd.
  Worden de rijke (aandeelhouders) niet nog rijker.
  Houden de mensen hun banen.
  Hoe is het mogelijk dat de NMA deze fusie zou kunnen goedkeuren ?
  “Licht uit” helpt niet. Kunnen we geen meeltjes meer ontvangen van de SP.

  Reactie door Theo van Aalst — vrijdag 2 februari 2007 @ 21.27 uur

 196. @182 Paul, je hebt volkomen gelijk. De amerikanisatie gaat maar door en door. Is dat wat wij Europeanen echt willen of willen we nog een beetje van onze eigen cultuur behouden? Wat mij betreft draaien we de privatisering van voormalige staatsbedrijven weer helemaal terug.

  De graaicultuur cq. VOC mentaliteit begint langzamerhand zeer ernstige vormen aan te nemen. Waar ik ga of sta heeft men het erover
  . Hoelang pikken we dit nog?

  Fusie=schaalvergroting=nog meer winst=vette bonussen voor de managers cq. nog meer graaien=meer werkeloosheid=slecht voor de economie

  Reactie door Hein — vrijdag 2 februari 2007 @ 22.03 uur

 197. @196 Hein

  We kunnen de politiek bestoken en daarbij actie voeren. Dit herhaal ik regelmatig maar er gebeurt toch niets!
  Eensgezind de automatische betalingen tegenhouden en ook geen voorschotten meer betalen. Die rente is dus voor ons! Alles op een (spaar) rekening zetten en eens per jaar dokken die eindafrekening!

  Netzolang totdat de regering maar eens naar ONS gaat luisteren! Tenslotte worden ze door ONS betaald.
  Vergeet niet: we zijn met ons allen STERKER dan we durven geloven.
  Marktwerking? No way!!
  Alleen het volk verandert een land!!

  Reactie door Gloria — vrijdag 2 februari 2007 @ 22.14 uur

 198. Terug met deze hele handel naar de OVERHEID!
  Gas en licht is een levensnoodzaak en daar mag GEEN onnodige winst op gemaakt worden!

  Netzomin als met de Zorgverzekering. Terug naar het Ziekenfonds!

  Overheid ga je werk doen en donder niet alles die tent uit! Stop met de woekerwinsten over de hoofden van het VOLK!

  Reactie door Gloria — vrijdag 2 februari 2007 @ 22.20 uur

 199. @.197 Gloria

  Zo makkelijk gaat dat niet, Gloria. Wel eens de kleine lettertjes gelezen van het contract bij je energiebedrijf?

  Verder vraag ik me af hoe jij de massa wilt bereiken om je idee uit te voeren.

  Ik ben het in ieder geval niet eens met je voorgestelde actie en laat het liever aan mensen over, die verstand hebben van juridische zaken als het om “niet nakomen van betalingen” gaat.

  Politiek gezien mag ik vertrouwen op het geduld van de SP en het aanwezige juridische potentiëel binnen de SP.

  Reactie door franslj — vrijdag 2 februari 2007 @ 22.38 uur

 200. Offtopic, @190 Maria:

  Inderdaad, ik heb de nieuwe ontwikkelingen rond Wesam al D. gevolgd. Het blijkt dat hij de eerste Iraakse verzetpleger is die op Amerikaanse bodem vervolgd gaat worden. Dus ik ben huiverig. De Amerikanen beloven zoveel maar gaan toch hun eigen gang in zoveel dingen. Zoveel landen hebben ze al gekoeieneerd, etc. Nederland tuint er elke weer met open ogen in.

  Maar EINDELIJK gaven de media aan dat hij dus zijn straf uit mag zitten in Nederland, dat wist ik niet.

  Reactie door Ellen — vrijdag 2 februari 2007 @ 22.58 uur

 201. @195, Theo

  Lees eens de bijdragen die eerder zijn gegeven: Nuon en Essent zijn voor 100% in handen van de provincies en de gemeenten, ofwel in publieke handen.

  Dit hoewel de inleiding je anders doet vermoeden, nietwaar? Volgens de inleiding behoren gemeenten en provinices niet tot de overheid…ach ja.

  Er is niets maar dan ook helemaal niets geprivatiseerd; er is geen enkel aandeel in particuliere handen.

  Reactie door Wim — vrijdag 2 februari 2007 @ 23.01 uur

 202. 60% Nederland, hoeveel is dat europees?? Denk groter, denk europees! Zie telecom markt met Vodafoon, Orange en T-mobile. Dan is 60% in nederland helemaal niet veel en is het juist goed om een grotere speler te hebben.

  Reactie door Robin — zaterdag 3 februari 2007 @ 0.26 uur

 203. @ gloria

  Gloria,

  Alles is nog in handen van de overheid, niet meer van het rijk maar de gemeente en provincies zijn aandeelhouder.

  Deze discussie heeft totaal geen zin wanneer mensen totaal geen weet hebben waar ze over praten en pertinente onwaarheden vertellen

  Reactie door Tim — zaterdag 3 februari 2007 @ 1.28 uur

 204. bedoelde ik niet jou persoonlijk mee gloria

  Reactie door Tim — zaterdag 3 februari 2007 @ 1.29 uur

 205. @Wim

  De aandelen mogen dan wel in handen zijn van lagere overheden…maar waar we ons het meeste aan ergeren is de hele rompslomp van het moeten hoppen van bedrijf naar bedrijf; terwijl de prijzen alleen maar verder en verder omhoog gaan. Zelfs als je niet wil hoppen; dan dwingen ze je wel via fusies en overnames.

  Deze bedrijven gedragen zich verder als een normale B.V.; die veel geld uitgeeft voor reclames in de media en folders. En dan de alsmaar stijgende absurde topsalarisen en bonussen niet te vergeten. Dit geld had allemaal bespaard kunnen worden, maar wordt nu van ons netto inkomen afgeroomt.

  Reactie door ReneR — zaterdag 3 februari 2007 @ 1.33 uur

 206. @Robin

  Groter is niet altijd beter; leg mij nou eens uit waarom wij zouden profiteren van grotere spelers.
  Goed; ze kunnen goedkoper inkopen; maar denk niet dat men dat ten goede laat komen aan klanten in deze shareholderseconomy.
  KPN heeft ook verscheidene kleinere spelers opgeslokt dat heeft ons geen voordelen gebracht. Het zelfde zag je met oliemaatschappijen; banken en verzekeringsmaatschappijen. De kosten voor de burger of de consument zijn vaker omhoog gegaan dan dat ze naar beneden konden.

  Hoe minder spelers op de markt; des te meer de rest het op akkoordtjes gaat gooien. Dat zie je dus ook gewoonweg schaamteloos gebeuren bij de ziekenfondsen en de banken.

  Reactie door ReneR — zaterdag 3 februari 2007 @ 1.40 uur

 207. @ Robin Denk groter, denk europees!

  Tuurlijk jongen/ventje/man of whateva
  Ik denk ieder jaar steeds groter met grotere rekeningen. Die duizenden die de rekening niet meer kunnen betalen “ja niet alleen werkelozen ook werkende” terwijl toch de olie prijzen flink zijn gedaald lopen die ************** de prijzen toch flink in hun voordeel te verhogen.
  Of is dat het fijne Europa een paar die zich
  scheel graaien en de rest aan het gas ?

  Reactie door Jansen — zaterdag 3 februari 2007 @ 7.37 uur

 208. @ 205 Rener,

  Precies dat ben ik helemaal met je eens. Ik begrijp niet dat iedeen het niet met je eens is. Al die rompslomp eromheen. Wat een verpilling van geld van inzet van mensen. We moeten ons concentreren op het echte werk in plaats van deze pseudoeconomie.
  VVD-ers zouden het toch hiermee toch ook eens moeten zijn?

  Reactie door L'écologiste — zaterdag 3 februari 2007 @ 11.10 uur

 209. De aandelen mogen dan (nog) wel in handen zijn van de lagere overheden, maar dat kan morgen anders zijn. Ik vind het samengaan op zich niet erg, mits de toekomst 1 staatsbedrijf zou zijn. Niets is echter minder waar. Het energiemonopolie zal in de toekomst heel Nederland uitbuiten ten faveure van haar aandeelhouders, zoals dus volledig in lijn is met de EU principes. Dus ik zie het donkerbruin in. Maar nogmaals,laten we bij de Provinciale Staten verkiezingen gaan voor een belofte dat de aandelen van deze energiegigant niet verkocht/vervreemd mogen worden. Dat is essentieel.
  En daarom is het wel fijn dat die splitsing niet mocht doorgaan, want dat was juist gericht op de aanstaande verkoop van Nuon en Essent aan “investeerders”.

  Reactie door Klaas. — zaterdag 3 februari 2007 @ 11.21 uur

 210. Weet iemand waarom onze energieprijzen zijn gekoppeld aan de olieprijzen ? Volgens mij is dat puur nattevingerwerk om wat beweging in de prijzen te houden. Even goed had dat gekoppeld kunnen worden aan de eierprijs of de bloemkoolprijs, dan waren die prijzen een stuk stabiler geweest.

  Reactie door pieter verbunt — zaterdag 3 februari 2007 @ 11.44 uur

 211. Is het ook mogelijk om minder te betalen voor riool belasting als je de behoefte doet in de vorm van groene stront.
  Het is natuurlijk net zo onzin als het z.g, enorme aanbod van groene stroom.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 3 februari 2007 @ 12.15 uur

 212. @211, De Hakker,

  :D
  Maar er bestaat wel degelijk ‘groene stront’ zoals je zo mooi zegt. Er bestaan groene WC’s, die stront omzetten in…. iets, weet niet meer wat precies. Met de bacterieen en alles er dus uit. En met de gassen, komende van de stront, kan ook weer energie gerealiseerd worden.

  Dus groene energie, ik ben er voor, en het is goed dat het nieuwe kabinet hierin gaat investeren. Hopelijk veel. Het zorgt nl. ook voor (hoogwaardige) banen, in de innovatie/technische-sector, het levert geld op als we innovatie gaan verkopen aan andere landen EN het is goed voor het milieu (mits slim ingezet).

  Reactie door Ellen — zaterdag 3 februari 2007 @ 13.24 uur

 213. @ ReneR

  Goed zo Rene ook jij vertelt al weer onwaarheden.

  Essent en NUON zijn geen BV’s maar NV’s. Dat is toch wel een groot verschil.

  De salarissen van de top stijgen niet meer.

  Overigens zijn de reclameuitgaven maar een klein deel van de uitgaven, weet je wat de grootste kostenposten zijn??
  Blijkbaar niet
  Dus bij deze:
  Milieu
  Personeel

  In tegenstelling tot wat jij denkt ondernemen deze bedrijven ecologisch, met de natuur in de hand. Ja en dat is heel duur, maar als jij wat extra kerncentrales wil kan het een stuk goedkoper en je rekening ook weer omlaag.

  Reactie door tim — zaterdag 3 februari 2007 @ 14.08 uur

 214. @213 Tim

  Uit welke duim zuig je dit Tim?

  De loonkosten zijn en waren tussen de minder dan 1 en 2 % van de KWh prijs.
  De investeringen in milieu zijn in hoofdzaak rendementsverbeteringen geweest in de opwekking en dat heeft ook geld opgeleverd, De grootste kosten, meer dan 50% zijn brandstof kosten en dan komen de afschrijvingen en die zijn ook zo’n 30% en over een termijn van 25 Jaar. Bij de huidige leftijd verlengingen van centrales. De eemscentrale oud staat er reeds vanaf 1974 dus ruim 30 jaar, en die verlenging kost natuurlijk geld, maar de belangrijkste afschrijving is betaald, zou haast zeker tot een verlaging van de prijs moeten leiden. Echter niets gemerkt.

  Oud voorzitter van de OR Electriciteitsbedrijf voor Groningen en Drenthe (GR), oud voorzitter van de OR NV ELektriciteits Productiemaatschappij voor Oost en Noord Nederland (NV EPON) nu Electrabel Nederland BV.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zaterdag 3 februari 2007 @ 15.26 uur

 215. @ 211 De Hakker,

  hahahahaha!
  Da’s alweer zo’n goeie. Houwen we erin!!

  Reactie door L'écologiste — zaterdag 3 februari 2007 @ 16.08 uur

 216. Sinds de Club van Rome-informatie ben ik aan het lobbyen om alternatieve energie te gebruiken en te installeren in de bouwwereld en de wereld van vervoer. Ook spoor ik iedereen ertoe aan om bomen te planten in plaats van weg te halen. Als filmmaakster/TV medewerkster heb ik een film over dit onderwerp gemaakt om consumenten enthousiast te maken en te inspireren om te vragen naar mens/kind- en aarde-vriendelijke architectuur. Deze documentaire is mijn eerste film waar ik erg ben tegengewerkt en die nooit uitgezonden mocht worden. Het was duidelijk: belangengroeperingen waren erop tegen. Sindsdien ben ik nog gemotiveerder geworden om bedrijven en mensen te inspireren om o.a. alternatieve energie te gebruiken, en in ieder geval veel meer energie-besparende maatregelen. Het is mijn droom dat wij selfsupporting worden in energieverbruik, niet meer afhankelijk van (grote) bedrijven. We kunnen op dit gebied al veel méér doen dan we denken.
  Janneke

  Reactie door Janneke Monshouwer — zaterdag 3 februari 2007 @ 16.46 uur

 217. Groene energie betekent eigenlijk dat dit een enrgie is die verkregen is uit andre energie vormen , zoals Windenergie en de energie die is opgeslagen in water die vanaf een bepaalde hoogte teruggebracht wordt naar een lager niveau :denk aan een meer op grote hoogte af via getij-werking : Nu deze zijn in Nederland NOG op een te kleinen schaal aanwezig om bijvoorbeeld een grote stad te voorzien van elektrische energie : dat houdt in betrekken vanuit omringende landen Duitsland , Zwitserland ,…. nu deze levering vindt alleen in de nacht plaats ; omdat deze landen overdag deze verkregen energie zelf verbruiken , bovendien is deze niet alltijd continue beschikbaar …..
  dus Groene stroom is ONZIN !

  Reactie door Fred — zaterdag 3 februari 2007 @ 16.46 uur

 218. Ik denk dat het heel goed is om te fuseren. Dit is de meest logische stap om als Nederlands energiebedrijf te overleven in de sterk veanderende Europese energiemarkt.

  Als Nuon-medewerker juich ik deze fusie dus toe. Natuurlijk begrijp ik dat er veranderingen nodig zullen zijn, die ook voor een (beperkt) gedeelte De werkgelegenheid zullen raken,
  maar dat hoort nu eenmaal bij verandering. Op naar de toekomst! Op naar Europa!

  Reactie door Jan Baks — zaterdag 3 februari 2007 @ 17.26 uur

 219. @212 Ellen.

  Er zijn droogtoiletten op de markt, geen water verbruik, die scheiden de urine van de poep. De urine zorgde vroeger voor de stank in het huisje.

  De poep stinkt maar even, als je het juist hebt neergelegd, dat komt door de anaerobe bacteriën, dat zijn bacteriën die geen zuustof kunnen verdragen en die zitten in je darm. Als deze bacteriën dood zijn dan wordt het verteringswerk overgenomen door aërobe bacteriën, deze hebben juist veel zuurstof nodig en stinken niet. Binnen in de hoop zitten die andere bacteriën nog te stinken dus ga je er in rommelen dan stinkt de zaak weer. Dat willen we niet.
  Dus moeten we er in zo’n droogtoilet voor zorgen dat er veel zuurstof minnende bacteriën voor handen zijn en dat die in een korte tijd de hele substantie kunnen bereiken. Dat is als volgt opgelost.

  De hoop wordt afgedekt met een stevig vel papier met erg veel poriën, daar zit dus veel lucht (20% zuurstof) in. Er wordt een stampertje gebruikt om nu dat papier dat de hoop dus afdekt, stevig op de hoop te drukken, deze vergoot dus in aanrakingsoppervlak met het papier en er wordt zo gezorgd voor ruim toevoer voor alle zuurstof minnende bacteriën en tegelijk sterven de stinkende zuurstof meidende bacteriën af. In een paar minuten stinkt de hoop niet meer.
  In zo’n toilet kun je vaak er zijn verschillende grotes, wel tot 40 hopen kwijt, dan moet de zaak geleegd worden. Door de zuurstofminnende bacteriën en dat zijn nooit ziekte verwekkers, terwijl de zuurstof meidende dat vaal wel zijn, ze zijn zogenaamd pathogeen, is de hele massa al een heel eind verteerd en onderweg om jawel goede compost te worden. Je kunt de inhoud dan ook gewoon kwijt op je compost hoop, nee geen gevaar voor de volksgezondheid, je mag ze ook dumpen in de GFT bak en als het niet anders kan kan het natuurlijk ook in de Grijze container.

  Deze toiletten zijn te krijgen bij de 12 ambachten te Boxtel:

  http://www.de12ambachten.nl/

  Het Toilet heet NoNolet (Geen stank).

  Ook het bedrijf Ecosafe levert dit soort toiletten, zijn wel wat prijziger:

  http://www.ecosave.nl

  Er zijn ook, zoals in mijn woonplaats, zogenaamde vacuüm toiletten hierbij wordt met heel weinig water alles, dus poep en urine, afgezogen naar een verzamel/vergistingstank. In die tank wordt door vergisting methaan gevormd en dat is, na bepaalde behandelingen, toe te voeren aan het gas net, eventueel is het ook direct te gebruiken voor het aandrijven van een generator. Het project bij mij in de stad levert naar ik meen voor 2 van de 20 woningen die het betreft energie op. Het is een duur en complex systeem, waar ook de nodige energie aan de apparatuur gespendeerd moet zijn. Grosso modo spaart dit systeem dus vooral water en levert relatief weinig energie winst, en dat tegen relatief hoge kosten.

  De droog toiletten gebruiken helemaal geen water, dus waterwinst 100% en leveren compost, milieu winst. De systemen zijn erg eenvoudig en de energie gebruikt bij de fabriekage is een fractie van dat van die vacuüm toilet installatie.

  Je begrijpt dat ik over die installatie in mijn woonplaats heel wat minder enthousiast ben dan de woningstichting die dit heeft laten bouwen en de bouwers. Eén voordeel het grootste deel van de installatie is in de stad gebouwd en heeft dus wat werkgelegenheid opgeleverd. Maar ik zou zoiets nooit adviseren en zeker niet aanprijzen als dé milieuvriendelijke oplossing.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zaterdag 3 februari 2007 @ 17.39 uur

 220. De Hakker, het lijkt me dat bij massale toepassing van de hier door mij voor Ellen beschreven en op de markt zijnde, systemen. De riolen en de waterzuiveringen aanmerkelijk minder belast zullen worden en dus zou wellicht de riool belasting flink naar beneden kunnen.

  Jawel “groen stront “bestaat.

  Evenals overigens “Groen stroom”, maar ik heb geen zin om steeds in herhalingen te vallen.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zaterdag 3 februari 2007 @ 17.44 uur

 221. @218 Jan Baks.
  Prima geïndoctrineerd.

  Zo dachten er in 1987 ook te veel over. Zie eens wat dat gebracht heeft, zeker voor de werknemers, duizenden arbeidsplaatsen zijn verloren gegaan sinds die tijd.
  Terwijl de zekerstelling van de levering, de term voor Wij zetten alles op alles om te voorkomen dat de stroom uitvalt,

  en daarvoor moet je ruim voldoende technisch personeel hebben die niet met angst en beven de volgende reorganisatie al weer ziet aan komen, om voldoende de preventief onderhoud te kunnen plegen en op de gekste momenten storingen aan de installaties te kunnen verhelpen,

  om zeep werd geholpen.

  Die garantie van de zekerstelling is heel langzaam vanaf 1987 door ALLE elektriciteitsbedrijven verlaten, gepaard gaande met het continu afstoten van, vooral, technisch personeel.

  Denk maar niet dat er ook maar één individu aan jouw toekomst denkt in deze. Ik heb in de loop der tijd veel mensen deze insteek binnen het bedrijf zien getuigen, jawel getuigen en die stonden opeens perplex, met lege handen, zonder dat ze het merkten waren ze opeens bij een nieuwe reorganisatie overbodig, hoe kon dat nu, zij overbodig? Ja met stomheid geslagen zij overbodig. Wellicht gaat jou dat ook treffen.
  Misschien zit je ook bij die 1300, overigens zelfs dat konden er wel eens meer worden, in mijn tijd waren het er altijd meer dan voorspeld.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zaterdag 3 februari 2007 @ 17.55 uur

 222. Sorry Roelf,

  bedoelde daarmee niet zozeer de directe kosten samenhangend met de opwekking/distibutie etc. alswel de indirecte kosten. Van deze indirecte kosten zijn de reclamekosten maar een heel klein deel. Personeelskosten zijn overigens wel een stuk meer dan 2% althans iig bij essent.

  Reactie door tim — zaterdag 3 februari 2007 @ 19.09 uur

 223. @220
  Natuurlijk bestaat groene stroom als je de oorsprong weet dan denk ik aan watervalletjes en windmolens.
  Maar Roel als heel Nederland besluit morgen om over te stappen op groene stroom hoe lost men dat dan op.
  Of wel waar haalt men die vandaan.
  Ik ben maar een leek op dat gebied of is het niet mogelijk dat iedere consument groene stroom wil hebben.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 3 februari 2007 @ 19.35 uur

 224. @ Roelf van Bergen,

  Tof, dank je voor de uitleg. Het is me nu een stuk duidelijker. Super dat je het zo uitgebreid hebt opgeschreven.

  Ik ga de sites bekijken. Waarschijnlijk gaat het nieuwe kabinet ook dit soort dingen subsidieëren. Zou heel goed zijn.

  Reactie door Ellen — zaterdag 3 februari 2007 @ 19.49 uur

 225. @223 De Hakker

  Ja als de hele bevolking massaal voor groene stroom kiest, dan zal dat niet gerealiseerd kunnen worden.

  Maar er stevig tegen aan gaan als leverancier en/of als overheid kan dat wel een eind dichterbij brengen.

  Ik zelf vind dat je bijvoorbeeld warmte krachtkoppeling ook onder groen zou moeten scharen, Green Choise doet dat niet.

  Veel bedrijven waar veel warmte nodig is voorzien ook in hun eigen elektriciteit door WKK. Er zijn vast bedrijven die meer elektriciteit kunnen produceren in overeenstemming met de warmte behoefte maar daar nu vanaf zien omdat de kosten baten niet in hun voordeel is, daar zou de overheid iets aan kunnen doen, maar ook de energiebedrijven.

  En verder voortvarend aan het werk. Niet te veel zeuren over horizonvervuiling en maatregelen nemen die aanvliegen van (trek)vogels kunnen voorkomen, daar zijn wat veelbelovende ideeën over.
  Ook niet te moeilijk doen als boeren een molen voor productie willen bouwen en zonnepanelen stevig stimuleren.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zaterdag 3 februari 2007 @ 20.13 uur

 226. @Gloria — vrijdag 2 februari 2007, 3.11

  Duizendmaal sorry, Gloria. Ik zag het kennelijk even allemaal niet zo scherp. Vriendjes?

  Reactie door Wilbert — zaterdag 3 februari 2007 @ 21.29 uur

 227. persoonlijk ben ik voor een Nederland met een eigen identiteit ,dwz. niet als provincie van Europa
  en zeer zeker niet meer met de Euro
  (ook zoiets wat we in de strot gedouwd kregen)
  als energie , openbaar vervoer post telefonie etc centraal door de regering wordt gecontroleerd (en niet door allerlei organisaties ) , dan zou je het mogelijk kunnen maken om de prijzen stabiel te houden

  nu wordt door de `privatisering` de infrastructuur compleet versplinterd en zal Nederland straks echt gedegradeerd worden tot 3de wereld land

  de oplossing zit niet in het overstappen
  blijf zitten waar je zit
  werk niet mee aan de privatisering

  Reactie door Paul J — zaterdag 3 februari 2007 @ 21.53 uur

 228. @188 ellen

  Nederland is inderdaad TE braaf OOK het volk en ik maak me daar ook schuldig aan
  wij pikken alles maar
  we protesteren wel maar op de een of andere manier kregen we ineens toch de euro
  zonder een echt publiek consent

  vanwaar komt de verwijzing naar Chavez eigenlijk?
  (deze vraag is algemeen )

  Reactie door Paul J — zaterdag 3 februari 2007 @ 22.01 uur

 229. @226 Wilbert

  Tuurlijk! (smile)

  Reactie door Gloria — zaterdag 3 februari 2007 @ 23.28 uur

 230. @228
  In Frankrijk en velen ander landen nemen vooral de vakbonden het initiatief voor groot op gezette acties.
  Hier ontbreekt dat ,dus de bevolking heeft het gevoel dat het wel aardig zit.
  Maar men moet toch langzamerhand beseffen dat met name vakbonden de werkelijke bedriegers in dit zijn en als een oplichter zijn leden in de maling neemt.

  Reactie door De Hakker — zondag 4 februari 2007 @ 9.50 uur

 231. Beste Jan Baks,

  Welk europa?
  Die van de bankiers- en verzekeringsmaatschappijen?
  Deze hebben ook het verdrag van ”Maastricht” gemaakt, ín ’92.
  Ik wil ‘n Sociaal-Europa, geen VerenigdeStaten van Europa.
  Zoals het nu gaat,zal Nederland ‘n provincie worden van Duitsland.
  De ene fusie na de andere is ‘n slecht voorteken wat komen zal als dit niet wordt voorkomen.De aandeelhouders worden rijker en de bevolking armer.
  Kijk maar naar de Euro, deze komt uit dezelfde koker als de nieuwe grondwet, die ze ons in de strot willen duwen.

  Reactie door Ben tarici — zondag 4 februari 2007 @ 11.01 uur

 232. @ 231,

  Ben tarici,

  Ben het met je eens.

  Ik wil een divers Europa, met zoveel mogelijk behoud van regionale identiteit (natuur-cultuur terugkopeling). Maar het moet wel betaalbaar blijven. Schaalvergroting aleen wanneer mens én natuur er bij gebaat zijn (duurzaam dus).

  Dat Nederland een provincie van Duitsland wordt…. Zou wel een stuk goedkoper zijn. Bakellende eindelijk doorspoelen! Het geneuzel van Bos weg ermee.
  Wat is nu nog onze identiteit? Soms heb ik het gevoel dat de Duitsers meer respect hebben voor onze identiteit dan onze volksvertegenwoordigers. Bovendien ben je als burger in Duisland veel beter uit. Voorlopig tenminste nog wel. Maar die Merkel vertrouw ik helemaal niet.

  Het land in Europa dat zijn identiteit het meest van zich heeft afgeschud is Nederland!

  Reactie door L'écologiste — zondag 4 februari 2007 @ 12.13 uur

 233. @230 wordt het toch tijd voor een socialistische vakbond

  @231 welk Europa? dat europa dat ons de strot is ingedouwd
  maar ja je zei het zelf al
  ik denk dat het aan de socialisten is (dus aan ons ) om Nederlanders wakker te schudden
  voor wij dus de dromen van Hitler waarheid zien worden
  (kijk goed : Duitsland `verloor` de oorlog maar heeft daarna alleen maar winst gehad
  alle ideeen van Hitler een europa een munt een taal
  op dat laatste na zijn we er bijna

  Reactie door Paul J — zondag 4 februari 2007 @ 12.14 uur

 234. “Off Topic”

  Aan alle WAO’ers en mensen die hen een goed hart toedragen.

  Teletekst pag. 103 zo 4 feb.

  Nu nog de reeds herkeurde WAO’ers.

  Dag om vrij te houden 21 maart a.s. (zie WAOplein en actiecom. Stop de Herkeuringen).

  Reactie door Roodkapje — zondag 4 februari 2007 @ 13.09 uur

 235. @230 De Hakker.
  “@228
  In Frankrijk en velen ander landen nemen vooral de vakbonden het initiatief voor groot op gezette acties.
  Hier ontbreekt dat ,dus de bevolking heeft het gevoel dat het wel aardig zit.”

  Er is een levensgroot verschil:

  In Frankrijk willen de “leden” dat er zo actief verzet wordt georganiseerd.

  Dus bij meerderheid.

  Helaas is dat in Nederland al “heel lang” niet het geval, de leden willen dat hier niet, ik heb dat wel eens hier labbekakkerigheid genoemd.

  De leden worden zeker “niet” in de maling genomen, de leden kiezen hier zelf voor.

  De werkende mens in Nederland is een gevaar voor zich zelf en de vakbonden zijn een afspiegeling van dat gevaar.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zondag 4 februari 2007 @ 14.02 uur

 236. Fusie van ESSENT en NUON.
  Eindelijk begint het, hier heb ik lang op gewacht. NUSENT heeft straks 2/3 van nederland in zijn macht. Op naar de 100%, zodat er weer één nederlands nutsbedrijf ontstaat. Die marktwerking in de energiesector heeft alleen m,aar geleid tot extreme verhogingen van de energieprijzen, zelfs nu de prijs van ruwe olie al een half jaar sterk aan het dalen is. Als er weer één nationaal nutsbedrijf zou zijn, kan de rijksoverheid, via min. van financien en min. van economische zaken er greep op houden en zo zelf de energieprijzen vaststellen.

  Reactie door Han — zondag 4 februari 2007 @ 14.27 uur

 237. @ 14.02 Roelf van Bergen:

  Jouw betoog herinnerde mij aan een reactie, nr.142, van mij op het onderwerp “De formatie”. Dit onderwerp verscheen hier op 19 januari om 14.30 uur.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 4 februari 2007 @ 14.42 uur

 238. @236 han

  Fusie van ESSENT en NUON.
  Eindelijk begint het, hier heb ik lang op gewacht. NUSENT heeft straks 2/3 van nederland in zijn macht. Op naar de 100%, zodat er weer één nederlands nutsbedrijf ontstaat. Die marktwerking in de energiesector heeft alleen m,aar geleid tot extreme verhogingen van de energieprijzen, zelfs nu de prijs van ruwe olie al een half jaar sterk aan het dalen is. Als er weer één nationaal nutsbedrijf zou zijn, kan de rijksoverheid, via min. van financien en min. van economische zaken er greep op houden en zo zelf de energieprijzen vaststellen

  Op die manier gezien is de privatisering uiteindelijk gewoon een lachertje -lol-
  ik hoop dat je gelijk krijgt en dat we inderdaad strax EEN nutsbedrijf hebben voor heel Nederland

  Reactie door Paul J — zondag 4 februari 2007 @ 15.15 uur

 239. @235
  wij Nederlanders zijn inderdaad te laks
  als het neerkomt op ONZE rechten en we laten inderdaad alles over ons heen komen
  in Frankrijk en nog wat andere Zuidelijke landen zijn de mensen meer met de sociale werking bezig

  Nogmaals het is aan ONS allen om de rest van de Nederlanders wakker te schudden
  Laat ons bijvoorbeeld eens 2 weken geen auto rijden
  moet je eens opletten hoe die energiebedrijven beginnen te stressen

  Reactie door Paul J — zondag 4 februari 2007 @ 15.19 uur

 240. @ 235 Roelf van Bergen,

  Daar sla je de spijker op zijn kop.
  Er zit geen vuur meer in. Nog een beetje gloeiende as.
  O nieuwe golf kom gauw!

  Reactie door L'écologiste — zondag 4 februari 2007 @ 17.11 uur

 241. @ Paul J

  Nederland is merendeels een koud, kil berekenend landje. Laat zich lekker wiegen door de Calvinistische pa van het (C)DA en ach ja… God heeft nu eenmaal rijken en armen geschapen. VOC-land!

  Reactie door Gloria — zondag 4 februari 2007 @ 17.12 uur

 242. @180
  L’écologiste, je verwoordt het een stuk genuanceerder (m.b.t. minder ambtenaren) dan bijvoorbeeld die Geert “Verwilderd” vandaag bij Business Class..En die populist moet dan ook nog als volksvertegenwoordiger aan de slag..Ziedaar het verval van nederland(ers)! Ik heb meer dan 200 reacties nu doorgeworsteld, maar het valt me telkens weer op hoe weinig genuanceerd er soms gedacht wordt..

  @210
  Pieter Verbunt, het lijkt me knap lastig om energie op te wekken m.b.v. eieren en/of bloemkolen..Zou dat misschien die koppeling kunnen verklaren?

  Verder valt me regelmatig op dat er blijkbaar een grote behoefte bestaat aan minder ambtenaren, maar velen zijn niet voor de marktwerking en dus een kleinere overheid. Een overheid die steeds meer taken afstoot, kan misschien met minder ambtenaren toe. Persoonlijk ben ik een tegenstander van liberalisering en een overheid die steeds meer verantwoordelijkheden bij de burger zelf neerlegt..Maar waar we verwachten dat de overheid veel taken naar zich toetrekt en opnieuw “in eigen beheer” gaat houden (voor zover nu nog mogelijk), vereist dat eerder meer dan minder (uitvoerings)ambtenaren..Wat het management betreft en beleidsambtenaren die steeds weer nieuwe regeltjes bedenken (over de praktische uitvoering wordt zelden nagedacht, om maar niet te spreken van alle plannetjes die nooit tot uitvoering komen) kan wel degelijk nagedacht worden en dat mag van mij allemaal best wat minder..Dat zijn ook niet degenen die beschikbaar zijn om de klant van een betere service te voorzien en “verdienen” bovendien simpelweg te veel..

  Reactie door ToN — zondag 4 februari 2007 @ 17.32 uur

 243. Waar komt al die negativiteit toch vandaan?

  Twee landen verslaan Nederland in leefkwaliteit

  Gepubliceerd op zondag 04 februari 2007

  WATERFORT (ANP) – Nederland staat derde in een internationale lijst van landen waar het prettig toeven is. Alleen Frankrijk en Australië komen beter uit de leefkwaliteit-ranglijst. De lijst is gepubliceerd in het internettijdschrift International Living, dat zich richt op mensen die in het buitenland werken.

  Het tijdschrift vergelijkt de kosten van levensonderhoud, het belastingniveau, het klimaat en de kansen in groeiende markten van 193 landen in de wereld. Ook de veiligheid, infrastructuur en het milieu worden meegewogen.

  Nederland scoort hoog in alle categorieën waarin het tijdschrift meet, behalve als het gaat om de kosten van het levensonderhoud en het klimaat. De kwaliteit van de gezondheidszorg, de infrastructuur, het gebrek aan armoede, de sterke economie en de persoonlijk vrijheid verklaren de hoge notering, aldus International Living.

  Irak

  De top vijf wordt aangevuld met Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Helemaal onderaan de ranglijst prijkt Irak, waarvan de hoofdstad Bagdad telt als gevaarlijkste stad ter wereld.

  Het tijdschrift gebruikt voor de vergelijking gegevens van overheden, de Wereldgezondheidsorganisatie en het gerenomeerde tijdschrift The Economist.

  Zoals al tig keer bewezen een vrije markt economie is veel beter dan een door de SP gewenste dictatuur.
  Altijd alle lasten neerleggen bij dezelfde groep. Dat gaat dit komende slechtste kabinet in jaren ook weer doen, nou het is gewoon misselijkmakend. Altijd maar tegen dezelfde groep trappen!

  Reactie door tim — zondag 4 februari 2007 @ 19.39 uur

 244. @243 Tim

  Nou Tim eerst dacht ik dat je gewoon een beetje achterliep, maar nu sla je toch echt de idiootste wartaal uit:

  “Zoals al tig keer bewezen een vrije markt economie is veel beter dan een door de SP gewenste dictatuur.
  Altijd alle lasten neerleggen bij dezelfde groep.”

  De SP is niet voor een dictatuur, Irak is geen dictatuur, maar staat onder kampioen vrije markt de USA en dus is er niets daar omtrent bewezen en de SP legt juist niet alle lasten bij een bepaalde groep de SP wil dat er eindelijk eens eerlijker gedeeld wordt.

  Verder zal Australië binnenkort wel van die top verdwijnen, er zijn nu plaatsen waar al water te kort is en waar men aan het zuiveren tot drinkwater van rioolwater moet denken.
  Wellicht worden binnen afzienbare tijd delen van Australië die nu nog goed bewoonbaar zijn, voor Europeanen wel onbewoonbaar.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zondag 4 februari 2007 @ 21.11 uur

 245. Tim,
  “International Living” (nooit van gehoord) heeft mij niks gevraagd hoor..Ik heb altijd zo mijn bedenkingen bij dit soort “onderzoeken”..En Bagdad de gevaarlijkste stad?? Daar is geen onderzoek voor nodig hoor, dat had ik ze zo ook wel kunnen vertellen. En de VS in de top 5? Het blijft toch de vraag hoe representatief zo’n onderzoekje is..Vraag het de zwervers in de VS die op straat in die vierkantje hutjes van karton wonen, de uitslag zal er dan vast anders uitzien!

  Reactie door ToN — zondag 4 februari 2007 @ 21.21 uur

 246. Hoe noem jij het dan wat de SP wil roelf want het schiet socialisme echt ver, ver voorbij.

  Eerlijker delen????
  Man laat me niet lachen.

  Ga maar eens landen zoeken waar er “eerlijker” gedeeld wordt en waar het economisch net zo goed gaat. Overheidsbemoeienis leidt tot een lagere welvaart.
  Vind je en dit zeg ik voor de duizendste keer als mensen meer dan de helft van hun inkomen afdragen en dus tot half juli ongeveer voor jan lul werken want dat brengen ze naar de staat. Noem jij dat niet sociaal?
  Het sociale deel van partijen als het CDA en de VVD is veel groter dan dat van de SP. Het is namelijk als je zelf weinig hebt een stuk makkelijker om te zeggen dan lever jij het maar in zodat ik wat meer heb. Weet je wat dat is? Dat is asociaal tegen mensen die al de helft inleveren. Dan ben je geen knip voor je neus waard!

  Reactie door tim — zondag 4 februari 2007 @ 22.56 uur

 247. @246 tim
  De zorgverzekering wil almaar meer.
  De energierekeningen rijzen de pan uit
  Huur- en koopprijzen worden onbetaalbaar
  Wie wil er meer en meer en meer .

  Wie zijn dat??

  Reactie door Elsemie — zondag 4 februari 2007 @ 23.18 uur

 248. Tim,
  Ik denk dat het probleem niet ligt in de mate waarin mensen wel of niet bijdragen aan de “belastingpot”. Ik pleit er ook helemaal niet voor om mensen die hard werken en 52% belasting betalen nog meer te laten betalen! Volgens mij is dat misschien wel de grootste misvatting die er op dit moment heerst..
  De SP kiest voor eerlijk delen en alles een beetje socialer dan het nu is, daar ben ik een groot voorstander van. Daar waar we nu een schijvenstelstel hebben, waarbij de meest draagkrachtigen iets meer dan gemiddeld belasting betalen, dat vind ik prima en daar staan bovendien doorgaans ook nog wel weer wat lucratieve “aftrekposten” tegenover hoor, dus alsjeblieft ook vanuit die hoek geen geklaag, want dat is ongepast!
  Daar waar het over de inkomsten gaat, zijn we voornamelijk afhankelijk van de wereldeconomie! Dat kan geen enkel kabinet (dus ook de SP) niet “sturen”, ondanks dat CDA/VVD ons dat graag wil laten geloven!
  Als wij met ons allen weer es naar de stembus gaan en onze voorkeur uitspreken voor een partij, danwel een mogelijk kabinet, dan gaat het toch echt meestal over de keuzes die gemaakt worden..Nederland is echt een rijk land, maar gebruiken we dan het geld uit die bekende “belastingpot” om onze bijstandsmoeders een uitkering te gunnen die op z’n minst een beetje “meegroeit” met de inflatie? Gebruiken we het geld om (ex)WAO’ers een klein beetje fatsoenlijk te behandelen? Of gebruiken we dat geld om er een twintigtal dure straaljagers voor aan te schaffen waarmee we dood en verderf elders in de wereld kunnen gaan zaaien? Of topmensen in het bedrijfsleven (kijk naar meneer Boersma van Essent) de mogelijkheid te geven om een enorme villa van ettelijke miljoenen aan te schaffen en vervolgens de kans te geven om daar via de HRA nog een flink deel aan subsidie uit die belastingpot terug te ontvangen?
  Kortom, politiek gaat helemaal niet over welke partij nou precies het meeste “geld in het laadje brengt”! Politiek gaat niet over welke partij ons de meeste economische groei bezorgt, dat is lariekoek!!
  Politiek in Nederland gaat alleen over de vraag hoe we de beschikbare gelden verdelen! Dan kiest de ene voor het nog rijker maken van diegenen die toch al genoeg hebben, de ander kiest voor het milieu, weer een ander kiest voor bestrijding van armoede, enz.
  In die zin moet ieder zijn/haar eigen keuze maken, maar tegelijk wordt het wel tijd dat kiezers wat mondiger worden en zich geen “sprookjes” meer laten aanpraten!!

  Reactie door ToN — zondag 4 februari 2007 @ 23.45 uur

 249. @248 Goede bijdrage.

  Ik heb al eens een alternatief, maar lastig uitvoerbaar belastingplan in Duitsland gelezen. Dat is belastingheffing op basis van “waardecreatie”. Bedrijven en werkgevers die “waarde” creëeren in de vorm van milieu, banen, enzovoorts direct in de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting bevoordelen. Dus een variabel belastingpercentage per belastingplichtige. Managers die alleen maar graaien uit andermans centen (want het is hun eigen bedrijf niet!) kun je op die manier aanpakken. Ik denk dat wanneer topmanagers op deze manier kunnen aantonen een bijdrage aan de samenleving te leveren zoals het sponsoren van maatschappelijk activiteiten, het scheppen van banen, een bijdrage leveren aan onderwijs en het milieu via hun inkomstenbelasting cq vennootschapsbelasting bevoordeeld mogen worden.
  En omgekeerd, dat topmensen die alleen maar graaien op deze manier aangepakt kunnen worden.
  Ik weet dat het een mooi idee is, maar lastig uitvoerbaar.

  Reactie door Harry — maandag 5 februari 2007 @ 11.18 uur

 250. @246 Tim

  Hoe weet je wat ik aan belasting en lasten betaal?

  Ik ken enige mensen, zelfs die reclame maken voor kapitalistische instellingen, die ook die helft met plezier inleveren en de overheid voorhouden dat het mee financieren van hun huizen, via de belastingaftrek van de hypotheekrente, absoluut niet nodig is en dat geld beter besteed kan worden aan een sociaalere samenleving.

  Er zijn nog steeds streken op de wereld, met name zichtbaar in Noord America, maar ook in andere werelddelen, die het kapitalisme totaal afwijzen of er zelfs geen weet van hebben,

  evenmin van socialisme of communisme,

  die dat een onfatsoenlijke manier van met elkaar omgaan vinden en die zeker weten en wisten dat de mensheid zich via die weg ten gronde zal richten en het lijkt er steeds sterker op dat die mensen,

  die daar niets mee te maken willen hebben en die alleen daarom tot de dag van vandaag vervolgd worden en steeds weer opnieuw van hun rechten worden beroofd ook tot op vandaag de dag,

  het gelijk aan hun kant hebben.

  Kapitalisme leidt tot totale vernietiging van alle sociale waarden die de soort mens in stand zouden kunnen houden.

  Deze mensen heten geen communisten, ze heten ook niet socialist, ze heten, op grond van een vergissing, indianen.

  Een Cree opperhoofd verwoorde het eens als volgt: (vrij door mij weergegeven) in de jaren 60.

  Socialisme heeft bij ons geen naam, het is onze wijze van leven over zeker meer dan 10.000 jaar.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — maandag 5 februari 2007 @ 14.20 uur

 251. Grappig die fusies.
  Marktwerking zou de prijzen drukken,maar ik moet zeggen dat ik -zowel op energiegebied als in andere sectoren- weinig gemerkt heb van die verlagingen. Nu dan eens met fusies proberen dit streven naar ‘verlaging van de prijzen voor de consument’ ;)

  Mocht t weer niet lukken dan ligt t vast aan de internationale oliemarkt,lol.

  Welterusten
  ——-
  met of zonder electrische deken

  Reactie door Angelx — maandag 5 februari 2007 @ 15.42 uur

 252. Wie gaat controleren , asl een consument groene stroom wenst , ook inderdaad groene stroom geleverd krijgt ?(hahahahahahaha ).

  verkoop van peren voor appels handeltje .

  Reactie door Fred — maandag 5 februari 2007 @ 15.47 uur

 253. De energie prijs , dus ook elektrische energie is gekoppeld aan de prijs van fossiele brandstof olie : en waar wordt deze in uitdegrukt ?
  DOLLARS ……….

  Reactie door Fred — maandag 5 februari 2007 @ 15.51 uur

 254. @253 Stom van me.Op de een of andere manier beseft ik pas gisteren dat het gewenste VOC goud van JPB -de euro is niet langer gerelateerd aan de goudwaarde-uit OLIE bestaat! De rest hoef ik niet toe te voegen, toch…

  Reactie door maria — maandag 5 februari 2007 @ 17.10 uur

 255. JPB houdt van vieze vette oorlogs vingers in de midden oosten pap. En dat mag hij gewoon lekker blijven vinden.

  Reactie door maria — maandag 5 februari 2007 @ 17.12 uur

 256. zo zo wat een grove woorden JPB?!
  zo schooljongetje hoort daar toch niet te staan ,toen de CDA dacht aan een verjongingskuur hadden ze Harry Potter niet echt verwacht.
  En dat ie kan toveren in eigenbelang heet ie ook bewezen

  Reactie door Paul J — maandag 5 februari 2007 @ 18.52 uur

 257. @ Paul J,

  Over je vraag over Chavez: Iemand noemde hem, en daar reageerde ik op, (over hoe een politicus kan omgaan met privatiseringen als diegene plus volk daarvan af wil) maar ik bedoelde hem niet specifiek als voorbeeld. Hij is mij te heftig, ik heb mijn twijfels of dit de goede weg is voor Venezuela.

  Morales gaat er subtieler mee om, maar nationaliseert ook. Ik vroeg me af (theoretisch) hoe dat in Nederland zou gaan. Uiteraard niet als in Venezuela. Bovendien wil Nederland geen slechte naam krijgen, dus als het terugdraaien van privatiseringen hier ooit gebeurt, dan zou het heel netjes gaan. De vraag is of dat kan. Juridisch dus vooral. Daar ben ik nieuwsgierig naar.

  Reactie door Ellen — maandag 5 februari 2007 @ 19.03 uur

 258. Balkenelende wil ook een graantje meepikken : dat is hem geleerd : Hij komt uit de graanhandel : daar kreeg hij vaak straf van zijn ouders : Zo jochie ; ga jij maar even tellen hoeveel graankorreltjes in deze berg zitten : Hij heeft zich het zuur geteld : vandaar dat hij tegenwoordig overal het zoet steelt .

  Reactie door Fred — maandag 5 februari 2007 @ 21.45 uur

 259. De Overheid is een soort Niemandsland ; een gebied zonder wetten ; waar grote geldstromen doorheen worden gebracht , die daarna naar een groot zwart gat verdwijnen ;

  De regering zou daar als onafhankelijke eenheid control over moeten hebben , maar de overheid zit in de regering .

  Reactie door Fred — dinsdag 6 februari 2007 @ 12.49 uur

 260. Het is gewoon allemaal bedrog. De maand betalingen worden iedere 3 maanden weer verhoogt en dat blijft gewoon door gaan. De ene keer omdat de olie prijs gestegen is, dan daald de olieprijs maar de kosten gaan gewoon omhoog. Net als de benzine prijzen want volgens mij is de laatste tijd de olie prijs gezakt maar de benzine prijzen blijven hoog. Concurentie is er niet want probeer er maar eens achter te komen wie nu echt de goedkoopste is dat is dus niet te doen. Nu NUON en ESSENT ook nog samen valt er weer minder te kiezen. Nee we worden allemaal voor de zoveelste keer bedrogen. Kijk maar naar de nieuwe plannen van het nieuwe kabinet. Onderwijzer en mensen in de zorg zouden er volgens de PvdA er 10% op vooruit gaan maar ik zie weer alleen achter uitgang b.v. het nieuwe eigen risico van 150 euro bij de ziektekosten verzekering. Nee het blijft weer 4 jaar aan modderen tot nieuwe verkiezingen en dan maar hopen op een nog grotere SP. Ook al hoor ik van de SP ook nog weinig van de nieuwe plannen.

  Reactie door Leo v. Schagen — dinsdag 6 februari 2007 @ 13.32 uur

 261. Fred JPB heeft zich opgewerkt tot alleen heerser in het graantjes tellen en verdelen. Hij vond dat vroeger ook al onder zijn stand.

  Reactie door maria — dinsdag 6 februari 2007 @ 18.21 uur

 262. Als de topmannen deze (wat dhr. Marijnissen zegt)belachelijke salarissen krijgen zullen ze het wel waard zijn. Een commercieel bedrijf is geen liefdadigheidsfonds maar streeft naar winst. Als een bedrijf bereid is een bonus van miljoenen te geven dan zal de ontvanger hiervan erg goed werk hebben verricht in belang van het betreffende bedrijf. Het is eerder belachelijk dat iemand die er voor gewerkt heeft de helft af kan staan aan belastingen.

  Reactie door richard — zondag 11 maart 2007 @ 15.56 uur

 263. Geen goede zaak die fusie, maar wat mij erger stoort is het feit dat er in Almere zo’n 40.000 huishoudens zijn die al jaren teveel hebben betaald voor de stadsverwarming. Het zou gaan om ongeveer één MILJOEN Euro per maand dat wij samen teveel betalen!!!

  Reactie door Jolanda — dinsdag 3 april 2007 @ 14.56 uur