Wouters waarheid

Je kon het zien aankomen. Om zijn eigen gedraai goed te praten, zou Wouter Bos ‘een leugentje om bestwil’ wel voor zijn rekening willen nemen. Een nieuwe Kok lijkt geboren. Tijd voor een weerwoord.

Wouter Bos zei gisteravond in Pauw en Witteman dat de SP niet wilde onderhandelen met het CDA en de PvdA. Een leugen. In het bewuste gesprek met Balkenende en Bos heb ik aangegeven graag te willen onderhandelen maar dat dit alleen succesvol kon zijn wanneer het CDA bereid was de verkiezingsuitslag te respecteren en in onze richting op te schuiven. De SP was immers één van de grote winnaars van de verkiezingen. Maar het CDA zag er geen brood in.

Toen bleek dat het CDA wilde vasthouden aan het beleid van B I, II en III, en er ook geen SP bij wilde hebben in ‘n kabinet met CDA en PvdA, was er maar één conclusie mogelijk: dit wordt niks, en dat staat dan ook in het verslag van informateur Hoekstra. In het kamerdebat met de informateur hierover heb ik precies de gang van zaken weergegeven. It takes two to tango, en drie om een kabinet te formeren.

En de PvdA…? Die bleef gewoon met het CDA aan tafel zitten, en stak geen poot uit. En zo werd Balkenende IV – dankzij Bos en de PvdA en met steun van de ‘ongevaarlijke’ CU- werkelijkheid.

Welbewust doet Bos de waarheid geweld aan. Hij zag zijn kans schoon om ‘een kabinet met draagvlak’ (hij bedoelt: een kabinet met minimaal één rechtse partij erbij) tot stand te brengen. Tichelaar, de nieuwe PvdA-fractievoorzitter, had daar al jaren het voorwerk voor gedaan. Bij Pauw en Witteman was ‘de rat’ (zo noemt ie zichzelf) daar afgelopen week heel open over.

Het was de SP die in de twee jaar vóór de verkiezingen heeft aangedrongen op nauwere samenwerking tussen de PvdA en de SP. Bos wees uiteindelijk zelfs een lijstverbinding met de SP af, terwijl zo’n administratieve verbintenis slechts tot doel heeft om extra zetels voor links binnen te halen.

De top van de PvdA was en is nog steeds een club mensen die moeiteloos kan aanschuiven bij het CDA en zelfs de VVD (Bos was onder Kok – Paars – al eens staatssecretaris). Nu is Bos vice-premier en minister van Financiën, en hoeft hij, naar eigen zeggen, ‘niet meer op de zeepkist en kan hij eindelijk weer een stropdas om’. Nu begrijp ik waarom hij eerder op zijn eigen website zei dat een kabinet PvdA, VVD en GL zijn voorkeur heeft.

Met Wouter kun je blijkbaar alle kanten uit. Het is jammer dat daarom de linkse, progressieve samenwerking (nog) niet tot stand is gekomen. Door de permanent twijfelende PvdA heeft het CDA kans gezien PvdA en SP uit elkaar te spelen.

Als SP blijven we ons, nu nog gedwongen vanuit de oppositie, inzetten voor een menselijker en socialer Nederland én een sociale alliantie. En…we zijn goed op weg. Op 7 maart zetten we de volgende stap.

NU zéker SP

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 17 februari 2007 :: 0.10 uur

274 Comments

274 reacties

 1. Goed zo Jan. laat je niet kisten. Die Wouter verdraait de feiten. Je hebt meermalen duidelijk aangegeven dat het CDA niet wilde met de SP. En als Wouter het zo graag gedaan had met de SP had hij langer vol moeten houden Zoals je zegt: die Tichelaar heeft anderhalf jaar gelobbied bij het CDA. Voor de verkiezingen kon Wouter ook niet kiezen voor een coalitie met de SP. Hij had het CDA natuurlijk in zijn achterhoofd.

  Reactie door Marie — zaterdag 17 februari 2007 @ 0.14 uur

 2. Volgense de beide stemwijzers m.b.t. sta ik nogal ver af van de SP in mijn provincie maar volgens het kieskompas juist weer niet op thema’s als zorg, onderwijs en sociaal beleid.
  En dat is meteen de reden dat ik toch op de SP ga stemmen. Het kan best “misbruik” van deze verkiezingen zijn maar juist op deze thema’s heeft ons land nieuw beleid nodig, en dat wil ik graag bij elke gelegenheid naar voren brengen.
  Ik hoop dat een opnieuw sterk uit de bus komende SP een signaal zal zijn richting den haag (en wouter bos).

  Reactie door twijfelaar — zaterdag 17 februari 2007 @ 0.18 uur

 3. PvdA is tegen een onderzoek naar onze deelname in de oorlog in Irak.
  Het congres heeft morgen ook niets te vertellen en kan geen invloed hebben op de koers die de PvdA de komende regeerperiode gaat varen.

  De PvdA begint al aardig wat VVD trekjes te vertonen.

  Ik snap niet dat de achterban/leden dit allemaal pikken, ze hebben toch niet op het CDA gestemd of wel soms.
  Ze zijn nu ook al monddood gemaakt omdat op deze manier het congres van morgen geen reet voorstelt.

  Ik ben benieuwd welke leuke leugens en smoesjes morgen in de media zal verschijnen.
  Uiteraard zal Bos het congres wel een succes noemen, in ieder geval zal hij er wel een natte broek aan over houden dit tengevolge van een spontane ej#culatie van het eerbetoon wat hij van al die slapende PvdA-ers zal krijgen.

  Reactie door Pool — zaterdag 17 februari 2007 @ 0.24 uur

 4. Beste Jan, Ik zou je graag gelijk willen geven. De uitleg idem, maar intentie anders.
  PvdA, VVD en GL zouden zich heerlijk voelen bij elkaar.
  Maar andere mensen hebben voor ons bpaald dat Meneer verhagen minister van buitenlandse zaken moest worden.
  U vraagt, wij draaien.

  Reactie door kaatje — zaterdag 17 februari 2007 @ 0.37 uur

 5. Wat zei Balkenende ook alweer in de campagne,”meneer Bos u liegt en u draait”.
  Nou er is niet veel verandert na die tijd.
  Alleen liegt Wouter nu over andere onderwererpen.
  Dat dit leugens voor de buhne zijn dat weten we, morgen is het congres voor spek en bonen.
  Dus nog even mooie sier maken over de rug van de SP.
  Jan aanpakken deze draaikont,onze hulp heb je, hopen dat meer Nederlanders en vooral
  PvdA kiezers het gekonkel zat zijn en dit zullen laten zien op 7 Maart.

  Reactie door kitje — zaterdag 17 februari 2007 @ 0.37 uur

 6. Vanzelf kun je proberen de SP de nek om te draaien, zoals alle modale en daaronder verdienende arbeiders de nek omgedraaid is!

  Reactie door Gonda — zaterdag 17 februari 2007 @ 0.46 uur

 7. Soms is het toch net of verkiezingen zinloos zijn.
  Overwinnig is een feit,maar we komen weer mooi “op de koffie” met dit kabinet.
  Democratie. ..
  We hebben inderdaad niet gekozen voor PvdA, CDA en CU…Maar wat doe je ertgen.. . . Stug volhouden! Zoals alleen de SP kan.
  Veel plezier in “ooit” En maar weer aan de slag!

  Reactie door mirjam — zaterdag 17 februari 2007 @ 0.53 uur

 8. Tichelaar noemt dat hoogbegaafd.

  Reactie door paul — zaterdag 17 februari 2007 @ 0.53 uur

 9. Je had het van te voren kunnen weten Jan Marijnissen; je werd er op je weblog meerdere malen al voor gewaarschuwd; maar je hebt je plicht gedaan en het masker van Bos is afgevallen sneller dan je had verwacht na de verkiezingen.

  Toch bevat dit kabinet een paar interessante namen en ik ben benieuwd wat ze er van gaan bakken. Helaas laat ik vanwege de kandidatuur van Meulenbelt deze keer wel verstek gaan om op 7 maart de SP te gaan steunen. Weet waar je je mee inlaat Marijnissen.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — zaterdag 17 februari 2007 @ 1.09 uur

 10. #7 Mirjam

  In feite is het religie; die steeds roet in het eten gooit. Religie is nu zelfs met 2 partijen weer oververtegenwoordigd in het bestuur van dit land; terwijl onderzoek uitwees; dat dit land steeds meer ontkerkelijkt…snap je het dan nog?

  We moeten echt ECHT van de invloeden van die religie af in de politiek; het afschaffen van het bijzonder onderwijs zal daartoe een noodzakelijke stap zijn om dit volk te deprogrammeren; maar er zijn helaas krachten aan de linkerkant inmiddels; die hier sterk op tegen zijn…en dat noemt zichzelf socialist…

  Reactie door ReneR — zaterdag 17 februari 2007 @ 1.14 uur

 11. Voor het bij voorbaat al monddood gemaakte PvdA-congres is het m.b.t. het regeerakkoord: stikken of slikken. Zijn besluit is overigens door de bobo’s al in de achterkamertjes geregeld. Ik heb daar overigens als SP-lid geen boodschap aan. Wel heb ik mij weer geërgerd aan de met veel aplomb geponeerde geschiedververvalsing door Wouter Bos. Balkenende wilde niet met de SP in zee, dat was duidelijk. Als de PvdA toen ruggengraat had betoond en aan het CDA onomwonden had gezegd: jullie kunnen kiezen of delen, maar wij gaan voor samenwerking met de SP in een regering. Alleen op basis van dat uitgangspunt gaan wij onderhandelen en dan zullen wij wel zien wat het eindresultaat is. Maar die guts had hij niet.
  Op 7 maart a.s. is het meer dan ooit:
  NU SP / NU ZEKER.

  Reactie door André Vermeulen — zaterdag 17 februari 2007 @ 1.16 uur

 12. Ik proef vertwijveling…..

  De kracht zit in geloven in jezelf.
  Uitgaan van integriteit daar win je respect mee.
  De intensie van wat je wilt bereiken zit in de daden die je laat zien.
  Sociale menselijke maatschappij is het wenselijkste, zeker nu!
  Ga ervoor!

  Geloof in wat je doet en doe het met geestdrift….

  Reactie door Chrisinactie — zaterdag 17 februari 2007 @ 1.52 uur

 13. Kijk naar Bos! Wat heeft de man ingeboet aan geloofwaardigheid. Zelfs zijn stem is veranderd. Je hebt geen mindreader nodig om zijn mind te readen. Het staat bol van leugen en bedrog. Zijn voorkomen straalt de grauwheid van teveel water bij de wijn uit. Kleurloos en karakterloos zal hij steeds verder wegzakken in het moeras van verraad dat in zijn ogen te lezen is.

  Zie Tichelaar de wichelaar! Met zijn volgevreten hoofd nog nooit een baard in de keel gekregen. Er zit geen gewicht in zijn stem. Hoe kan het ook als je in de glazen bol alleen je eigen ster wilt zien stralen. Bij nader inzien zal het een dwergster zijn. Gewoon een ijsbal die op te grote afstand is gebleven van de politieke linkse zon. Een bevroren PvdA, mijlenver van ons vandaan!
  Ons? Ja wij, die Nederland hadden willen laten stralen zodat het volk eindelijk de vruchten had kunnen plukken van rechtvaardig beleid. SP beleid: eindelijk DELEN.

  Hoor Plasterk. Zijn tonen klinken nu al vals. Heeft al toegegeven dat het leven als columnist natuurlijk anders is als minister zijn. Hij heeft al afstand genomen van zijn scherpe aanzetten. Vergeet die luis in de pels maar!

  De nazaten van de Kokjes… zo vader, zo zoon! Dat PvdA geslacht heeft kenmerkende trekjes. Nee, niet sociaal. Dat is alleen maar de buitenkant. Het zijn wolven in schapenkleren.

  Reactie door Gloria — zaterdag 17 februari 2007 @ 2.01 uur

 14. Leuk, dat Wouter “iets” wil en dat dat nogal wel eens kan variëren. Maar als je een alliantie wil, moet je niet op Wouter mikken, maar op zijn achterban.

  Reactie door Wilbert — zaterdag 17 februari 2007 @ 2.15 uur

 15. De mimiek bij het ingestudeerde verhaal van Wouter!
  Hij zag zijn kans schoon, immers hij voelt de bui al hangen.
  Binnenkort, 7 maart, moet hij zich weer aan de keizer zien te verkopen.
  Ik neem aan dat ik toch niet de enige ben die een leugenaar herkent.
  Hij is een notoire draaikont; erger nog, zoals de wind waait, waait zijn jasje, hij is een zwenkwieltje.
  Dit kabinet kan nooit lang overeind blijven. Wanneer leugenaars samen elkaar moeten vertrouwen om ‘de klus te klaren’ en men weet van beide kanten wat men voor vlees in de kuip heeft, namelijk dat de ander onbetrouwbaar is, dan is de kans om de rit uit te zitten zogoed als nihil.
  Tenenkrommend zat ik te kijken en te luisteren naar de nu al met het cDA- virus gecontamineerde Wouter. Natuurlijk wil deze manipulator de aandacht van al zijn eerder gedane geschonden beloftes en uitspraken afleiden, meester is hij hierin.
  De politiek bewuste mens en met name deze die de gehele aanloop, het gehele proces naar dit op leugens gestoelde en door middel van geschonden beloften tot stand gekomen kabinet heeft gadegeslagen laat zich niet door hem manipuleren. Deze mens is niet te bedriegen.
  Mensen met kennis of gevoel voor of van de fysionomie met daarnaast een goed geheugen laten zich niet door Wouter of JPB misleiden.
  Bovendien is het gehele bereikte akkoord gebaseerd op aannames, weglatingen en regeergeilheid.
  Dat is nu net niet waarop dit land zit te wachten. Dit land wil eindelijk eens duidelijkheid, helderheid, eerlijkheid en niet een zichzelf maar weer steeds dekkende en bevoordelende en in stand houdende elitekliek.
  Het wordt hoog tijd dat hier de bezem er doorheen gaat. 7 Maart zou een eerste aanzet hiertoe kunnen zijn. Om Ouwe Dirk maar weer eens aan te halen: ‘Stem SP niks mis mee!’

  Reactie door Sjaak — zaterdag 17 februari 2007 @ 2.17 uur

 16. @Gloria — zaterdag 17 februari 2007, 2.01

  Ik heb er vertrouwen in, dat Ronald Plasterk een behoorlijk geweten heeft. Als ik me vergis komt het op een andere manier vast goed. Helaas gaat dat dan weer niet volgens een rechte lijn.

  (Onnodig leed…)

  Reactie door Wilbert — zaterdag 17 februari 2007 @ 2.29 uur

 17. Sorry, ik zit even in de jaren ’60 met The Mama’s & The Papa’s. Weet je, waar ik uithang.

  Reactie door Wilbert — zaterdag 17 februari 2007 @ 2.57 uur

 18. [...] De SP zou niet hebben willen regeren, volgens Wouter Bos. Jan Marijnissen reageert. Welbewust doet Bos de waarheid geweld aan. Hij zag zijn kans schoon om ‘een kabinet met draagvlak’ (hij bedoelt: een kabinet met minimaal één rechtse partij erbij) tot stand te brengen. Tichelaar, de nieuwe PvdA-fractievoorzitter, had daar al jaren het voorwerk voor gedaan. Bij Pauw en Witteman was ‘de rat’ (zo noemt ie zichzelf) daar afgelopen week heel open over. bron: weblog Jan Marijnissen [...]

  Pingback door Weblog SP afdeling Heerlen :: Wouter’s waarheid — zaterdag 17 februari 2007 @ 11.27 uur

 19. Beste Jan,
  Praat niet over leugens van een ander, als je zelf ook niet de volledige waarheid vertelt. Bindingsangst is de ware reden van het afhaken van de SP bij de onderhandelingen. Durf eerlijk te zijn, in plaats van altijd die blufferige toon aan te slaan. Je had de kans om aan tafel te gaan met het CDA, je had hard kunnen onderhandelen, en kijken waar het eindigt. De schuld afschuiven op Bos die niet voor de SP durfde te kiezen is goedkoop. Je hebt zelf vroegtijdig de aftocht geblazen, door de stellen dat het CDA niet wilde. Je wilde en durfde zelf niet door te pakken.

  Het CDA is bereid gebleken om een socialere koers te varen, blijkt uit het regeerakkoord. Kortom: durf de volgende keer de onderhandelingen wel aan en als het dan niet lukt jammer.

  Reactie door Frank de Beer — zaterdag 17 februari 2007 @ 11.33 uur

 20. Jan, je hebt helemaal gelijk, maar politiek is helaas draaien en macht, Wouter Bos had geen zin om nog eens 4 jaar in de banken te zitten, eerlijk te zijn omtrent zijn motieven, geen poot uit te steken op het moment dat SP en CDA geen heil zagen in elkaar, CDA als “winnaar” zich profileerde, Balkenende wist van te voren zijn postitie goed in te schatten en toegewerkt naar deze coalitie. Ik walg van politiek, oneerlijkheid, Jan “kick some ass” de komende (hopelijk geen 4) jaren…

  Reactie door Twan — zaterdag 17 februari 2007 @ 11.37 uur

 21. Het spul gisteravond gezien.Ik sta echt niet versteld van het LIEGEN EN BEDRIEGEN van PvdA
  figuren.Ik heb ze een heel lange tijd van nabij meegemaakt,ook de grootste vergeler van het socialisme, de commissariatenverzamelaar, Wimpie Kok.
  Het ROTTIGE is als je op de bank zit te kijken en je ziet/hoort zo’n etterbak
  onwaarheden verkondigen en je kunt er niets aan doen.Ik ben bijna 80 jaar, ik vloek nimmer, maar nu kan ik het niet laten@#$%^&*()(*&^%$#@!.
  Jan jammer, maar niet erg, we pakken de
  malloten wel op 07.03.
  Succes en groet.

  Reactie door henk de bruin — zaterdag 17 februari 2007 @ 11.40 uur

 22. Waarom, waarom, waarom, – en wat wil je er mee bereiken?
  Waarom al die leugens?
  Waarom misbruik van de eigen partij?
  Waarom niet doen waar wij met z’n allen om vragen?
  Waarom nu ineens wel een stropdas?
  Mijn vragen aan W.Bos.

  Hoe lang accepteren we dit nog?
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — zaterdag 17 februari 2007 @ 11.40 uur

 23. De goedlachse Bos laat nu zien, wat eigenlijk al in de verkiezingscampagne zichtbaar geworden was. Een rommelige campagne, vooral geen duidelijkheid vooraf geven wat de opstelling van hem zou zijn.
  De PvdA is inderdaad haar ideologie kwijt en is een opportunistische partij geworden. Dit begrip wordt sommigen ookwel als “pragmatisch” bestempeld. Dit klopt precies met de analyse van Marijnissen, nl. dat er een 2e Kok is opgestaan: opnieuw laat Bos zien dat de ideologische veren bij hem/PvdA zijn afgeschud.

  Zonder dat Marijnissen alle details van het vooroverleg met het CDA over een toekomstige coalitie op tafel bracht, gaf Marijnissen, en schoorvoetend later ook Balkenende, aan dat het CDA niet wilde omgaan met de nieuwe realiteit. Dat betekende, anders dan voor de CU, voor de SP dat zij haar progamma moest verruilen voor dat van het CDA.

  Bij alle verwarring die Bos nu rond de formatieperikelen oproept, kun je ook stellen dat de PvdA te weinig heeft vastgehouden aan haar wens om de SP erbij te houden. Dat zou de PvdA weleens op kunnen breken. Verderop ga ik daar verder op in.

  Blijkbaar is nu het CDA in de ogen van Bos voldoende opgeschoven om de PvdA te laten regeren met het CDA. We zien welke prijs daarvoor moet worden betaald.
  De vrees van Bos is nu dat dit regeringsakkoord de PvdA gaat opbreken en dat de SP groter zal worden dan de PvdA. Vandaar het steekspel van Bos richting Marijnissen en de SP.
  Wouter Bos is een querulant, ondanks zijn mooie praatjes. De kroonprins is keizer geworden van de PvdA, maar een keizer zonder kleren.

  Als Bos de baas blijft binnen de PvdA en dat zal wel zo blijven ook al is ie minister van Financien, kunnen we nog meer van deze aanvallen/stekeligheden richting SP verwachten.
  De bedoeling hiervan is om de oppositie van de SP tegen het beleid van dit kabinet bij voorbaat al te ondegraven met “Had je maar mee moeten onderhandelen!”.
  Voor deze confrontatie is de vechtersbaas Tichelaar ingezet bij de PvdA. Deze zal het verbale gevecht met Marijnissen moeten gaan voeren.

  Jammer, de PvdA helpt zo een linkse politiek en de kans op een linkse regering weer verder om zeep.
  Het lijkt wel of de PvdA top dat ook wil.

  Zij die zich de politieke ontwikkelingen van de jaren 70 in Portugal en in Italie herinneren:
  Bos lijkt naast op Kok ook op zijn illustere geloofsgenoten Craxi (It.) en Soares (P.)

  Reactie door paulus_2 — zaterdag 17 februari 2007 @ 11.44 uur

 24. ik dacht, dat de pvda zo graag met de SP samen in de regering wilde. dat blijkt dus helemaal niet waar te zijn. wat is dat toch voor gekonkel en gedraai van bos? durft hij nou echt niet voor de waarheid uit te komen? de SP krijgt de zwarte piet toe gespeeld, terwijl zijzelf wel beter weten, hoe het is gelopen. de SP loopt zomaar niet weg voor de onderhandelingen en dat weet bos maar al te goed. ik heb het al eens eerder geschreven: “of bos praat met 2 monden.” of bos heeft dit moeten zeggen van het cda, wat ik zeker niet uitsluit. maar echt zeker weten doe ik het niet, want die waarheid zal toch in de doofpot verdwijnen.

  Reactie door maayke jong-doppen — zaterdag 17 februari 2007 @ 11.49 uur

 25. Bos is een leugenachtige planner,dat enge
  figuurtje is allang bezig met de tijd na zijn ministersschap, het is heel makkelijk een goed job te vinden als oud minister van
  financien, jij en ik kunnen er zo een paar
  noemen eeeennnnuuuuhhhh wat denkt je van een paar goed betaalde(kwazie onkostenvergoedingen,commissariaatjes of
  voorzitterschapjes hier en daar.
  Hierboven en op de andere SP logs worden door de öldtimers, veelal vrouwen aardige
  comments gegeven,ik kan daar echt van genieten en ze zijn nog deskundig ook!!!!
  Noot: aan de heer de Bruin beste man je
  hebt het bij het goede eind maar laat je
  op Uw leeftijd niet meer gek maken door de
  partij van Bos “list en bedrog”.

  Reactie door Jh. de Wit — zaterdag 17 februari 2007 @ 11.51 uur

 26. Hou toch eens op over winst of verlies. Als je 15% hebt heb je 15% en niet meer bij winst en niet minder bij verlies en vertegenwoordig je die 15%. Ik zie dan ook geen enkele reden om winst of verlies te erkennen en het zou helemaal van de zotte zijn als andere partijen hun ideeen aanpassen en hun kiezers bedriegen omdat een andere partij winst heeft. Uitslag is uitslag en dat is alles. Ik weet dat het moeilijk is voor een idealistische nationalistische communistische partij om democratisch te denken maar probeer het een beetje.

  Reactie door Rob Colenbrander — zaterdag 17 februari 2007 @ 11.55 uur

 27. Bos heeft met zijn weigering tot lijstverbinding al aangegeven zich niet vast te willen leggen aan de SP. Wat is de grote verrassing? Zoals ik het interpreteer zegt hij dat onder de huidige omstandigheden CDA en SP geen van beiden verder wilden. Het is een kwestie van waar je de nadruk legt, volgens mij.
  Bos kijkt naar zijn eigen agenda en maakt er geen geheim van. Overigens stem ik noch PvdA, noch SP…

  Reactie door monique — zaterdag 17 februari 2007 @ 11.58 uur

 28. Goed dat je weerwoord geeft Jan, maar bij de lezers van dit log is volgens mij allang duidelijk hoe het echt zit.
  ‘t Is jammer dat in de beeldvorming naar buiten het beeld blijft bestaan dat de SP is weggelopen. Dat beeld zouden we moeten kunnen veranderen.
  Overigens heb ik niets gemerkt of gelezen dat Wouter Bos ook maar iets heeft gedaan om de SP erbij te houden, terwijl hij van tevoren zo’n groot woord had.

  Reactie door bert — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.00 uur

 29. Jan,

  Je gebruikt zoals gewoonlijk grote woorden.

  Als je onderhandelingen al begint met je hakken in het zand te zetten, laat de uitkomst zich raden!
  Je had echt moeten “onderhandelen”. Er zou veel te halen zijn geweest.

  Volgende keer beter, maar.

  Reactie door jan van kranenburg — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.01 uur

 30. De druiven zijn zuur! Lekker blijven hangen in ‘hoe het allemaal is gegaan’ en alleen maar je eigen gelijk willen demonstreren.
  Feit is dat er wel dingen behaald zijn door Bos in deze coalitie, lang niet alles, (hypotheek en Irak-onderzoek erg kwalijk dat dit weggemoffeld wordt)maar genoeg voor mij om optimistisch te zijn over de komende periode.

  Reactie door Jonne — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.03 uur

 31. Ach, het schijnt maar om 1 ding te gaan in het leven van Wouter Bos, hoe kom ik zo vaak mogelijk met mijn gladgestreken gezicht in de media, standpunten en verkiezingbeloftes doen er totaal niet toe. Het meest schofterige aspect van het hele regeerakkoord is nog de 30% salarisverhoging die de heren zichzelf hebben toebedeeld, maar ondertussen verschillende bedrijfstakken van de overheid/gemeente door de volprezen marktwerking naar de donder helpen. Partij van de Arbeid, laat me niet lachen het is louter de Partij van Wouter!

  Reactie door Eric — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.06 uur

 32. Volgens mij zei Wouter Bos niets anders dan dat het CDA en de SP al in een heel vroeg stadium niet samen verder wilden praten en dat toen de SP is afgehaakt. Dat klopt toch ook? Waarom dan zo’n aangebrande reactie? Of had de SP gewild dat de PvdA op dat moment ook was afgehaakt? Kom, kom, blijf een beetje reëel. Actievoeren en campagnevoeren, daar is de SP heel goed in maar om echt iets te bereiken zal je toch moeten onderhandelen en compromissen sluiten en het is wel duidelijk dat de SP daar -nog- niet zo bedreven in is want dan laat je je niet zomaar wegsturen. Zeker niet met zoveel kiezers achter je. Dan kan je de PvdA wel verwijten dat zij de kastanjes niet voor de SP uit het vuur hebben gehaald maar in zulke situaties is het toch echt ieder voor zich, dat weet Marijnisse ook wel. En de PvdA verwijten dat zij op samenwerking met het CDA uit was: gelukig wel, anders hadden we nu weer een kabinet met CDA en VVD gehad. Het is juist heel goed dat de PvdA nu het CDA uit de klauwen van de VVD heeft los geweekt zodat er een socialer beleid mogelijk is. Verre van ideaal maar zolang de kiezers weigeren links aan een meerderheid te helpen, het best haalbare.

  Reactie door Gonnie — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.08 uur

 33. De aap was al veel eerder uit de mouw, en we hebben dat al veel eerder vast gesteld.
  Men is als PvdA geen socialistische partij, maar een verkapte kapitalistische Partij die mooie praatjes verkopen die geen hout snijden.
  We zullen dat de komende tijd bemerken, en dan onze pijlen richten op de leugenachtige politici die zich dan verstoppen achter het regeer accoord. Waardoor de kiezers tot de conclusie komen, dat er maar één echte socialistische partij is de SP.
  Stem op 7 maart SP, niks mis mee!

  Reactie door Ouwe Dirk — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.09 uur

 34. Beetje lullig Jan,

  Juist door uw partij zal er niet zo gauw een links kabinet komen.

  Om nu weer tegen Bos aan te trappen, de rechtse partijen sluiten U straks nog in de armen.

  Uw partij met het CDA was natuurlijk nooit haalbaar, dat weet U beter dan ik.

  Ik hoop dat U een sterke partij blijft, maar niet meer dan een zetel of 15, eerst dan is er kans, dat er een links kabinet gevormd kan worden.

  En niet te vaak tegen stemmen, daat heeft ons land niets aan.

  Met vriendelijke groet, Bertus

  Reactie door bertus — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.16 uur

 35. “In het bewuste gesprek met Balkenende en Bos heb ik aangegeven graag te willen onderhandelen maar dat dit alleen succesvol kon zijn wanneer het CDA bereid was de verkiezingsuitslag te respecteren en in onze richting op te schuiven.”

  Ik wil ook wel onderhandelen, mits de tegenpartij alles doet wat ik wil. Dat is natuurlijk geen onderhandelen. Wouter liegt dus niet. Jullie leggen het alleen allebei in je eigen voordeel uit.

  Reactie door John — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.16 uur

 36. @Ouwe Dirk: Verkapt? De laatste keer dat ze iets linksachtigs hebben gedaan van de PvdA, was onder Joop den Uyl, zo ergens in 1977….
  Daarna zijn ze alleen maar regeergeil geweest.

  Reactie door Chipo — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.17 uur

 37. Wouters waarheid komt regelrecht uit zijn draaikont en daar verwijzen wij het dus ook weer naar!!

  Vies en vunzig…helaas nog steeds!!

  Reactie door e.krul — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.17 uur

 38. Bos ziet er op die foto trouwens uit oftie net een dartpijl heeft geooid ;-)

  Reactie door Chipo — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.18 uur

 39. Leugentjes om bestwil zijn tot daar aan toe maar omwille van het eigenbelang de feiten geweld aandoen is – voor zover mij bekend ? – immoreel.

  Doen voorkomen wat een ander gedaan of gezegd zou hebben zonder die ander er direct in te kennen is – voor zover mij bekend ? – immoreel.

  Reactie door Lezer — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.19 uur

 40. Hallo allemaal
  Wat is het weer genieten in dit land.
  We vroegen om een sociaal beleid,het zal er niet van komen.
  Wouter heeft zijn ziel verkocht aan Jan Peter en tevens zijn al zeer brosse geloofwaardigheid helemaal verloren.
  Het was een van te voren voor te stellen scenario, we zien en zagen het ook op lokaal nivo gebeuren. Macht wordt door Wouter gezocht door, zonder visie, overal een mening over te moeten hebben.
  Een visie ontbert de pvda, populisme heeft de overhand.
  De komende verkiezingen zullen nog meer mensen zich af wenden van al dit gedraai.
  Groet Willem

  Reactie door willem leenders — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.19 uur

 41. Marijnissen heeft wederom het, voor ieder die oplet, gelijk aan zijn kant.
  Wat ik niet snap is dat hij zich laat verleiden tot ‘zwart makerij respons’ op
  Bos’ geleuter, want daarmee verzwak je de PvdA verder niet.
  Gelukkig is het onderwerp: ‘waarom de SP snel met formatteren klaar was’ en responsief dan de uitleg naar de kiezers toe, geen aanval op Bos, om de aanval, maar toch…..
  Ook de uiting ‘lange mars’ vond ik geen sterke. Dat kok echter overal wel geslaagd was is wat anders, jammer dus dat ook hij de politiek als het vies product maakte, zoals het nu vaak gezien word.

  Reactie door Barend LSZST — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.20 uur

 42. Hoe Wouter Bos, links het Bos in stuurde, als een rechtgeaarde sluwe Vos, dat zullen de keizers niet vergeten…de provinciale staten verkiezeningen zullen het uitwijzen.

  Hij was een beetje dom!!! en heel erg oneerlijk!!!

  Reactie door e.krul — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.21 uur

 43. kiezers

  Reactie door e.krul — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.21 uur

 44. Hallo Jan,

  Goed van je om direct te reageren op de leugens van Wouter Bos.
  De kaderleden van de pvda konden er wel speciaal les in hebben gehad om de feiten te verdraaien op z’n mannier dat de media het oppakt. In Leeuwarden hebben we tijdens de collegeonderhandelingen precies het zelfde meegemaakt. Wij hadden slechts 5 punten ingebracht waar we graag over wilden spreken en een paar dagen later vertelde de fractievoorzitter van de pvda in de krant dat de SP niet in het college wilden. Hoe zou dat nou kunnen. Jan ik heb je antwoord van de weblog gekopieerd en onder onze folderaars op de stands uitgereikt zodat ze mogelijke vragen kunnen beantwoorden. Lang leve de eerlijkheid.
  Arie

  Reactie door Arie. — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.22 uur

 45. Wouter Bos is toch veel meer Shell dan we dachten, heel veel meer!!!

  Reactie door e.krul — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.22 uur

 46. beste Jan,
  het tijdstip van plaatsing van jouw reactie op de uitspraken van Wouter Bos laat zien dat je fris van de lever reageerde.
  Om dan een oprechte boosheid zo onder woorden te brengen doet recht aan de grond ervan.
  Je bent een politicus die zijn betrokkenheid met degenen die hij vertegenwoordigt niet ziet als een ‘vak’ maar als een ‘roeping’(ik aarzel om dit woord te gebruiken maar ik weet zo gauw geen beter-).
  Anders was je vast wel lasser gebleven.
  Mensen die in de Partij van de Arbeid groeien tot (hoge) regeringsfunctionarissen hebben de neiging tot salon-socialisme, omdat zij hun positie zien als een ‘vak’, liefst nog met een hogere status dan de functie die zij bekleedden in het bedrijfsleven.
  Terwijl de PvdA en de SP beiden voor de mensen een vrijer, creatiever en betaalbaarder leven willen bewerkstelligen draagt Wouter Bos alvast een stropdas in zijn zak terwijl de stropdas (vast uit 1972) van Jan aan de binnenkant van de kastdeur hangt.
  Dat is het verschil.
  Ik stel daarom voor dat Wouter en Jan ooit hun stropdassen op het plein van het Binnenhof als wapen kiezen voor een duel.Denk daarbij sterk aan het gebaar van Claus van Amsberg in een onvergetelijk moment.
  Dassen in elkaar haken en trekken maar.
  Ik weet zeker dat degene die het dichtst bij zijn achterban staat zal zegevieren!
  Alle gekheid op een stokje: Jan, collega’s, natuurlijk laten we weer zien dat de SP ook in de eerste kamer sterk wordt vertegenwoordigd doordat wij zeker nu SP gaan stemmen!
  Korter kon ik het deze keer niet zeggen.
  vriendelijke groet,

  Reactie door annemieke wetting — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.30 uur

 47. Hm, weet niet hoor. Komt op mij toch over dat de SP té snel heeft afgehaakt. Verantwoordelijkheid nemen betekent compromissen sluiten.

  Alleen maar schreeuwen en compromisloos bezig zijn, betekent aan de zijlijn blijven staan.

  Wel schreeuwen, maar geen verantwoordelijkheid nemen. BAH.

  Misschien moet Jan samen met Krista wat zalmen gaan beschermen in Scholand. Krista kent de weg daar wel :D

  Reactie door ikje — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.30 uur

 48. Heb van de week het stuk over Shell op de site http://WWW.ditkannietwaarzijn.nl gelezen. Als dit maar enigzins op waarheid berust was het kabinet PvdA en CDA al een paar jaar in de maak. Dit om de belangen van Shell te behartigen en de regering Balkenende zijn motieven om de inval in Afganistan onder de tafel te houden. Als dit waar is worden we met zijn allen op een ongelooflijke verschrikkelijke manier gebruikt door zowel Bos als Balkenende, en stond de uitslag van wie zou gaan regering op voorhand al vast om elkaar in te dekken voor de eigen praktijken. Olie belangen van de VS en Shell.

  Jan, chapeau dat je jezelf en je kiezers trouw bent gebleven.

  Reactie door Katrien — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.32 uur

 49. Waar het om gaat Jan, is dat jij besluit niet verder te onderhandelen. Daar zijn jullie het over eens en dat is jouw keus. Daar moet je niet Wouter de schuld van geven.

  Reactie door jelle — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.33 uur

 50. Je hebt idd “goede” en “slechte” ratten.
  Liegen zal volgens het bijbel kabinet een zonde zijn.
  Kunnen we hem direct bestempelen als “slechte” rat.

  Reactie door Peter — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.34 uur

 51. bos komt er van zelf achter met zijn gekonkel en gedraai, want de pvdakiezers komen toch bij de SP uit. laat die bos zijn eigen ruiten maar ingooien.

  Reactie door maayke jong-doppen — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.38 uur

 52. Balkenende in de campagne: ”meneer Bos u liegt en u draait”.

  Ik vond dat niet leuk toen hij het zie..maar hij had ook nog gelijk!! Dat is nog veel erger!

  Reactie door Paula — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.38 uur

 53. PvdA+SP+GL was qua zetelaantal domweg niet mogelijk. Waarom verwijt je Bos dan keer op keer dat hij niet voor progressief links heeft gekozen?

  Er was veel te halen geweest als je het lef had gehad aan tafel te blijven zitten. (helemaal eens met jan van kranenburg @ 12.01.). Bos heeft wel die lef getoond door regeringsverantwoordelijk te nemen, terwijl de SP in de oppositie door kan groeien. Als jij die lef had gehad was het beleid nu linkser geweest.

  De PvdA durft te onderhandelen met andere partijen om zo onderdelen van hun programma waar te maken. Een stem op de SP is een stem voor een sterkere linkse oppositie, maar meer ook niet. Jij droomt van progressief links, terwijl in de politieke realiteit in Nederland is dat je met andere partijen zult moeten (durven) onderhandelen. Als de SP op dit punt niet aan zelfreflectie wil doen, dan gaat deze SP-stem weer naar Bos.

  Reactie door Wessel — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.38 uur

 54. Bertus 34 / John 35
  Helaas, jullie hebben niet goed geluisterd,of
  de kranten niet goed gelezen ,hoeft ook niet hoor maar sla geen nonsens uit en kom de log
  niet bevuilen.
  Bos liegt niet??? In het parlement praten ze niet over liegen, daar noemen ze dat “Bos
  speelt met de waarheid”
  Gezien het tijdstip en de zinsopbouw is B. en
  J. dezelfde Nono.

  Reactie door Joop Fontein — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.38 uur

 55. Voor al diegene hier die er een probleem mee hebben dat Bos de gekaatste bal terug krijgt: vergeet niet dat de stemmenwinst bij de laatste verkiezingen deels bij de PVDA wegkomen. Gezien de peilingen van het moment zijn er velen weer teruggekeerd op het woelige nest. Laat deze mensen dan ook beseffen dat eerlijk het langst duurt.

  En nog wat. Jan Marijnissen doet geen aanval op Bos, hij verdedigd zich slechts. Hij – Marijnissen – integer als hij is, weet als geen ander hoe het werkelijk gegaan is. De beweringen van Bos kunnen beter gezien worden in het licht van zijn eerder opgevallen draaikonterij en zigzag koers.

  Als het komend kabinet “ingezegend” is kun je met recht zeggen: de leugen regeert. Letterlijk.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.40 uur

 56. Tsja Jan. Zo kun je het gebeurde ook uitleggen. M.i. probeer je je mening als feit te presenteren: ‘het CDA wilde vasthouden aan het beleid van Balkenende I t/m IV’. Maar dat is toch een uiterst discutabel stellingname als je naar het regeerakkoord kijkt: op veel punten wordt gebroken met het beleid van de afgelopen jaren.

  Dat het voor de SP niet ver genoeg gaat, okee, maar zeg dan niet dat het CDA geen millimeter opschoof. Regeren in Nederland betekent coalities vormen en water bij de wijn doen, CDA en SP liggen echter zo ver uit elkaar dat samenwerken simpelweg onmogelijk bleek. En dan kun je de grote winnaar van de verkiezingen zijn, het enige dat telt is het uiteindelijke aantal zetels. Het CDA haalde 27% van de stemmen, de SP 17%. Simpel zat.

  Reactie door GJH — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.40 uur

 57. Opvallend al die “nieuwe” reacties met de zelfde mening. Hoeveel nieuwe mensen zouden het er werkelijk zijn?

  Reactie door Gandalf — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.46 uur

 58. Volgens mij heeft Rutte gelijk alleen kan en mag dat nog niet naar buiten gebracht worden van Maxime. Staten verkiezingen in zicht!
  Balkenenede 1 T/M 3 was het mes op de keel
  Nu het mes van achteren in de rug door woutertje wieb(G)el kontje

  Reactie door Sine Tolsma — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.46 uur

 59. Piet 55.
  Bertus,John,Piet,

  Wat bedoel je met bad loser, is dat Mokums om te vertellen dat je het bad moet ledigen?
  Of is het een opmerking tegen het commentje van Fontein?
  Even voor de duidelijkheid,voor de SP is er niets verloren hoor, op 07 maart gaan we er weer tegenaan.
  En voor wat betreft de huidige regering,
  SP en G.L. hebben nu even een adempauze voor een klein jaartje,zo tegen Maart volgend jaar is dit JPB IV ook weer,om het ook even in het Engels te zeggen OVER AND OUT !!Sans Rancune hoor beste John, Bert of Piet

  Reactie door Joop Geel — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.47 uur

 60. Rustig maar, ik heb begrepen dat binnen de pvda ook veel leden zijn die het niet zien zitten. Elke partij die samengaat met het CDA wordt gehalveerd. Zie D66 die ook de ene na de andere leugen vertelde, gekozen burgemeester benoemde burgemeester arm Nijmwegen.Geen onderzoek naar de Irak oorlog Deze grachtengordel sociaallisten zijn al stuk. Een partijvoorzitter die zichzelf een Rat noemt??????? Zelfkennis kan hem niet ontzegd worden 30 procent loonsverhoging???? En het moet nog beginnen Geniet ervan en zie hoe de volgende partij exit is.De leugen regeerd Komt goed.

  Reactie door Deejee — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.48 uur

 61. Ik heb het trouwens over Joop Fontein, niet Joop Geel

  Reactie door John — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.49 uur

 62. Hoi wessel, waarom zou Bos dit zeggen? Toch alleen als hij weet dat hij zichzelf schoon moet praten? HIj was degene die zij dat hij niet in de coalitie zou gaan zitten zonder de SP. Je ziet wat er nu is gebeurd..hij zit er zonder de SP en straks met 30% loonsverhoging op de post fiancien!!?! Wessel, wessel toch word jij net als ons SP `ers wakker..a.u.b.? En maak je dan jouw omgeving ook wakker want wij worden met z`n allen belogen en bestolen!

  Reactie door cynthia — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.49 uur

 63. @40

  ‘We’ vroegen om een socialer beleid? Wie is ‘we’? Als ‘we’ in meerderheid om een socialer beleid hadden gevraagd, dan was er wel een meerderheid gekomen van PvdA, SP en GroenLinks. Kennelijk staan er ook nog behoorlijk wat mensen achter de standpunten van Balkenende, Rutte en Wilders.

  Overigens hebben heel wat mensen niet zozeer uit sociale overwegingen op de SP gestemd als wel om het conservatieve karakter van de SP (minder ‘Europa’, grenzen dicht voor Poolse arbeidskrachten etc.)

  Reactie door GJH — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.50 uur

 64. Het enige wat Jan heeft gedaan is zich verdedigen en dit is volkomen terecht. Hij is in een verkeerd daglicht komen te staan terwijl iedereen die enigzins weet hoe Jan in elkaar zit kan weten dat dit geen stijl van Jan is. Ik durf eigenlijk wel te zeggen dat veel politici een hoop van hem kunnen leren en dan vooral wat normen en waarden betreft. Word je wakker Wessel..a.u.b. dank je

  Reactie door cynthia — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.50 uur

 65. @56,

  En ook figuurlijk..
  Ben het zelden eens met Rita Verdonk maar vind me helemaal in haar uitspraak dat de PVDA niet links meer is.

  Reactie door Lisette — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.51 uur

 66. Ben benieuwd of er verstandige mensen op het PVDA congres aanwezig zullen zijn!
  Ik vrees dat dat maar een minderheid zal zijn!

  Reactie door Sine Tolsma — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.52 uur

 67. Gandalf, dat kom waarschijnlijk doordat er een stukje over op Teletekst (en andere nieuwsbronnen) staat. Dat levert bezoekers op die hier normaal niet zo vaak kijken.

  Reactie door John — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.52 uur

 68. Ik ben het 1 keer niet met de SP eens.. en wat gebeurt er? De post wordt gewoon verwijderd …. Ik heb niet gescholden, niks raars gezegd, terwijl er hier nare woorden vallen over andere partijen.Dus nog maar een keer… en graag laten staan aub!
  Dan nog maar een keer: ik vind dat de SP beter z’n best had moeten doen bij de onderhandelingen. De oppositie rol van geschreeuw en geblaat *lijkt* de SP beter te bevallen. De sp is te vlot weggelopen van haar verantwoordelijkheid, vind ik. Mijn mening, mag ik die ook uiten?

  Reactie door Bas — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.53 uur

 69. Wat we allemaal al aan zagen komen is dus een feit geworden.
  SP is genaaid door de PvdA.

  In dit land wint de gene die het hardste kan liegen.

  Reactie door Modd — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.54 uur

 70. @67 John, dat zou ook kunnen.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.54 uur

 71. Hallo GJH @40
  Misschien ben je het dieptepunt tijdens Balkenende ( de zoveelste) vergeten?
  Blijkbaar heb je een studie van de beweegredenen van SP-ers gemaakt, of doe je maar een gokje?

  Reactie door Gandalf — zaterdag 17 februari 2007 @ 12.58 uur

 72. Alleen al vanwege het truttige optreden van die kamervoorzitster(PVDA)inzake de PVV, kan je al zien dat ze zich verheven boven de rest vinden. Zij weten het allemaal zo goed. Elitair gedoe, net zo waardeloos als D66. De SP moet gewoon zijn eigen gang gaan. Vroeg of laat moeten de anderen bijdraaien. Zeker weten.

  Reactie door Alexander Legrand — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.00 uur

 73. “Hij zag zijn kans schoon om ‘een kabinet met draagvlak’ (hij bedoelt: een kabinet met minimaal één rechtse partij erbij) tot stand te brengen.”

  Ja, in Nederland zijn ongeveer net zoveel mensen ‘links’ als ‘rechts’. Dus is het logisch dat in een kabinet met een breed draagvlak zowel ‘links’ als ‘rechts’ vertegenwoordigd zijn. Wat is daar het probleem van, Jan?

  Nogmaals: in onze parlementaire democratie gaat het om het verkrijgen van een meerderheid van stemmen. Een links kabinet: leuk idee, maar niet erg democratisch als PvdA, SP en GroenLinks niet de meerderheid halen bij de verkiezingen.

  Reactie door GJH — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.01 uur

 74. Heb de uitzending gezien. Waarom krijg ik bij Wouter Bos, bij welk onderwerp dan ook, altijd de indruk dat hij op zijn minst de waarheid min of meer geweld aan doet? Ik denk dat ik niet de enige ben die dat zo ervaart. Maar mijn mening is dat Wouter links praat en met recht een dolkstoot heeft uitgedeeld aan zijn grote concurrent Jan Marijnissen. Gewoon doorgaan, Jan !! Bij jou heb ik nooit de indruk dat je kluit bedondert en hou dat a.j.b. zo. Eerlijkheid duurt het langst en bezorgt je geen angstzweet.

  Reactie door Jannes — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.02 uur

 75. hoezo grootste winnaar
  het cda is gewoon de grootste partij
  dus dat is de keuze van de kiezer
  in nederland heeft niet de grootste winnaar
  maar de grootste partij de eerste stem

  Reactie door wilma — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.03 uur

 76. We zijn maar zo vrij geweest om op onze website een topic te starten over dit voorval.
  We kunnen ons indenken dat de SP zijn donders genaaid voelt en willen hun hiermee een hart onder de riem steken. (klik maar eens op Modd)

  Reactie door Modd — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.04 uur

 77. Jaren lang sp gestemd, totdat ik vond dat ze te groot werden. Grote politieke partijen krijgen andere verantwoordelijkheden en zullen in parlementaire democratieén concessies moeten doen.
  Het valt me tegen van de sp, dat het niet tot stand komen van een linkse coalitie aanleiding geeft om zo op de man (Bos) te spelen. Ik vind ook, dat de sp te snel weg was: er is niet eens geprobeerd om het cda wat te doen verschuiven.

  Reactie door Wor — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.04 uur

 78. Jan ! !
  My hero .. :)

  gaat zo door

  Reactie door marlon Bonaparte — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.05 uur

 79. @72

  Gandalf, het gaat er totaal niet om of IK de dieptepunten van Balkenende ben vergeten. Het gaat erom dat veel Nederlanders die ‘dieptepunten’ kennelijk wél zijn vergeten (of ze vonden het geen dieptepunten), want voor de zoveelste keer, ‘links’ haalde niet de meerderheid.

  Ik verbaas me erover dat er hier dan zoveel mensen zijn die de PvdA van verraad beschuldigen en Bos een leugenaar noemen. SP en CDA, dat ging/gaat niet samen op landelijk niveau. Of je dat nou door de Bos-bril (SP schoof niet op) of die van Marijnissen (het CDA week niet van de Balkenende-lijn) bekijkt. Kennelijk kan de PvdA wel een akkoord op basis van compromissen sluiten met het CDA, wat is daar het probleem van?

  Wil je meedoen aan het democratisch bestel? Prima. Maar accepteer dan ook dat het mogelijk is dat de meerderheid van de bevoking iets anders wil dan jij, en ga niet achteraf lopen dreinen.

  Reactie door GJH — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.07 uur

 80. 49. Katrien,

  Het gaat niet alleen om Shell ook om de overige deelnemers aan de Bilderberg bijeenkomsten.
  Jaren van te voren wordt de wereldpolitiek al vastgesteld.

  Als voorbeeld, Matt Herben kreeg een uitnodiging, niemand kende Matt, echter een aantal maanden later leidde Maat plotsklaps een partij met een heleboel zetels en vond de JSF haar doorgang. Bill Clinton werd uitgenodigd toen nog niemand wist dat hij voor het presidentschap zou gaan.
  Afgelopen jaar mocht Maxime Verhagen erbij zijn en zie wie er minister van buitenlandse zaken is geworden.

  Reactie door kaatje — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.07 uur

 81. Nog even een correctie op mijn eerdere commentaar. Ik schreef “met recht ëen dolkstoot uitgedeeld”. Dit moet natuurlijk zijn met “rechts”.

  Reactie door Jannes — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.07 uur

 82. Om het voor iedereen duidelijk te maken moeten de verslagen van de cabinets formatie openbaar gemaakt worden. Zou waarschijnlijk duidelijkheid geven over al het gedraai, gelieg en andere zaken. Openheid van zaken zou een hele vooruitgang zijn. Iedereen blijft zijn eigen zaakje beschermen zolang er geen opening van zaken is.

  Reactie door Michel Post — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.08 uur

 83. @cynthia. Ik heb Bos nooit horen beweren dat hij niet in de coalitie zou gaan zitten zonder de SP. Marijnissen heeft hem zelfs verweten dat hij die keuze niet wou maken.

  Mijn punt is: als de SP enkel met PvdA en GL wil regeren is het gedoemd oppositie te voeren tot St. Juttemis. Links beleid moet dan van de PvdA komen. Ik vermoed dat er onder de nieuwe SP-kiezers van de laatste verkiezingen veel mensen zijn die willen dat de SP dé linkse partij van Nederland wordt. Maar dan moet die partij wel verantwoordelijkheid nemen bij de kabinetsformatie.

  Reactie door Wessel — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.09 uur

 84. Enneh Gandalf, het blijkt dat de SP veel aanhang heeft in gebieden waar vroegâh Fortuijn goed scoorde.

  Reactie door GJH — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.11 uur

 85. @77 wor,
  Jij hebt nooit SP gestemd! Daar geloof ik niks van. Anders zou je de info betreffende de gang van zaken tijdens de formatie heel anders interpreteren. En die info wijst duidelijk in één richting. Als je dat niet kunt of wilt zien, heb je waarschijnlijk andere intenties.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.11 uur

 86. “Als SP blijven we ons, nu nog gedwongen vanuit de oppositie, inzetten voor een menselijker en socialer Nederland én een sociale alliantie. En…we zijn goed op weg. Op 7 maart zetten we de volgende stap.”

  Ik sta volledig achter!

  Succes toegewenst!

  Reactie door Birten Lostar — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.11 uur

 87. Zonder enige twijfel geloof ik jou uitleg, Jan!
  wel erg jammer dat de SP geen eerlijke kans kreeg en nu zitten we opgescheept met de Drie Kleine Kleuters…
  En geloof ajb niet dat de CU ongevaarlijk is!
  Rouvoet is redelijk te noemen, daar kan/kon de SP wel mee door 1 deur maar die achterban… Hele enge tiepen, die laten nog veel van zich horen en dan vooral dingen die IK niet wil horen…
  En zie eens wat een ravage de ‘ongevaarlijke D66 heeft ‘bereikt’ met Balkie.
  We zijn nog niet klaar met die jochies, waar zijn de tomaten!

  Reactie door Anton uut Middelburgh — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.12 uur

 88. @83 GJH, hebben die toch het “licht” gezien?

  Reactie door Gandalf — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.12 uur

 89. politiek is een kwestie van geven en nemen.
  iedereen weet dat de politieke partijen pre verkeizingen een harde lijn voeren en bijbehorende standpunten, waar, naar eigen zeggen niet zal worden afgeweken na een eventuele regeringsdeelname.
  deze belofte kan alleen gemaakt worden in een 1 partijensysteem of bij een grote overwinneng door 1 partij.
  nederland heeft een traditie van coalities, en dit betekent automatisch dat er over de hard ingenomen standpunten pre verkiezingen overhandelt moet gaan worden bij een coalitievorming.
  de SP heeft een grote kans laten liggen door haar eigen standpunten niet te willen conformeren en nu eindelijk eens een kans te hebben gehad om het beleid zelf te maken waar zij zich hard voor maakt

  dus ik zou zeggen steek je hand in eigen boezem en leg niet de schuld bij een derde partij.
  dit getuigt van slecht verliezersschap

  Reactie door sjouke — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.14 uur

 90. @81 Kaatje
  Als je het een en ander zo beziet, zit er inderdaad een smerig luchtje aan.
  Goedemiddag overigens.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.16 uur

 91. Geachte mijnheer Marijnissen,

  Wat een zuur stukje, jantje lacht jantje huilt. Hoe komt het toch dat ik er meer en meer van overtuigd raakt dat de grootste jokkebrok en draaikont aan de kant zit.

  Groetjes J. Kamp

  Reactie door j.kamp — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.19 uur

 92. Over geven en nemen gesproken.
  Reeds ver voor de verkiezingen heeft Jan Marijnissen al gezegd dat samen regeren met het CDA misschien wel tot de mogelijkheden behoorde. Alleen zei hij erbij: NIET met een Balkenende CDA.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.21 uur

 93. @Gandalf

  Daar geloof ik helemaal niks van. De meeste mensen stemmen puur voor eigen belang. Mensen in lagere inkomensgroepen voelen zich bedreigd door globalisering en het verdwijnen van werkgelegenheid. Fortuijn wilde terug naar het jaren ’50-Nederland en dat sprak die mensen natuurlijk geweldig aan. De SP ligt op gebieden als internationalisering en Europese samenwerking niet ver van Fortuijn af, dus de switch naar de SP lijkt me logisch.

  Reactie door GJH — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.22 uur

 94. Ach……het kleine, heeele kleine beetje vertrouwen wat ik nog had in de politiek, is nu wel weg, en dan bedoel ik ook WEG!!
  Asiel aanvragen in een land met minder idiote regels, en wat meer eerlijkheid als het om “verdelingen” gaat, lijkt mij nu toch wel een redelijk alternatief. Maar ja…..In de hele wereld barst het van de corruptie…Welke plaats bezet Nederland eigenlijk in dat zwartboek????

  Reactie door Peter — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.23 uur

 95. Ik wist het wel dat Wouter Bos een draaikont was dat kon je aan alles merken het is ook nog een grote leugenaar en dan te proberen om de SP overal van het mislukken van de informatie besprekingen de schuld te geven .Ik heb ook via de radio gehoord dat dat Balkenende niets aan de toenadering van de PvdA heeft gedaan maar dat ,dat alles is geregeld via Verhagen Ik vind Wouter Bos een schijnheilige huichelaar die aan alle kanten eromheen draait Dat heb je wel kunnen zien toen Jan Marijnissen vroeg aan Wouter Bos beken nou eens kleur wil je met de SP samen werken Toen antwoorde hij dat zullen wij wel zien na de verkiezingen . Hij heeft 9 zetels verloren en je ziet het wel ik voel me door die Kabouter Bos verraden hij heeft een heel groot deel van de bevolking bedrogen Maar ik voorspel als deze regering mislukt dat dit het einde van Kabouter Bos zijn politieke carière wordt net zoals toen met Ad Melkert dat was ook zo,n figuur Maar ja dan gaat Kabouter Bos maar weer naar de SHELL toe om daar zijn zakken weer te vullen

  Reactie door Dirk Schuit — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.28 uur

 96. Wouter Bos ziet echt het verschil tussen leugens en waarheid niet meer. In dat opzicht is hij dus wel oprecht.

  Reactie door WZNM — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.28 uur

 97. @ J. Kamp
  Praat toch geen poep, de grootste draaikonten regeren. (en dat is meestal zo)

  @sjouke
  de PVDA zal tots zijn op u en uw mening.

  Reactie door Peter M. — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.30 uur

 98. tots=trots

  Reactie door Peter M. — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.30 uur

 99. “De SP was immers de grote winnaar van de verkiezingen.”

  Is maar hoe je het rekent, absolute groei of relatief.

  De 900% groei van de PVV vinden veel mensen maar eng (ligt politiek veel gevoeliger), is teoretisch gemakkelijker te bestrijden (Wilders was alleen de facto een “partij”). Misschien gaat het wel over als er geen aandacht aan wordt geschonken.

  Reactie door Herbert — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.31 uur

 100. jan je hebt gelijk ik heb er spijt van dat
  wouter bos mijn stem hebt gehad
  doe ik dus nooit meer
  de volgende stem gaat naar jou

  Reactie door èd — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.32 uur

 101. Ben heel blij dat je niet in de coalitie zit Jan. Oppositie is je op het lijf geschreven. En had er niet aan moeten denken dat ideeen van de SP ook uitgevoerd zouden gaan worden.

  Een VVD-er

  Reactie door Senna — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.34 uur

 102. @81+91

  Herben was van 1990 tot 2002 algemeen hoofdredacteur van de directie voorlichting bij het ministerie van Defensie. Dat niemand hem kende is dus onjuist en dat hij die uitnodiging kreeg is gezien zijn functie niet vreemd.

  Clinton was in 1991 gouverneur van Arkansas toen hij die uitnodiging kreeg. In 1992 werd hij president. Natuurlijk was zijn kandidatuur in 1991 al bekend.

  Dat Verhagen minister van BZ zou worden in een volgend kabinet was ook te verwachten. Hij heeft dikwijls gezegd dat hij hiervan droomde en bovendien was hij de 2de man van het CDA. In die positie is er een goede kans dat je politieke ambities uitkomen.

  Kaatje, daar gaat je complottheorie…

  Reactie door Wessel — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.35 uur

 103. Eigenlijk draai jij nu Jan. En deze ‘tegen reactie’ komt wel erg als mosterd na de maaltijd..

  Onderhandelen moet je leren, en de SP is op dit moment nog niet zo ver, dat dit beheerst wordt… Welkom in de Ere divisie

  Reactie door Peter — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.40 uur

 104. Gerrit Zalm komt ook van de PVDA af net als Ayaan Heerschi Ali, zegt genoeg geloof ik

  Reactie door Macros — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.41 uur

 105. Jan, Ik vind je een fantastische vent en zal ook nog wel eens op je stemmen, maar eerlijk gezegd vind ik dit wel erg goedkoop en jou niet waardig. Ten eerste: Waarom meegaan in dat “draaikont” verhaal van Bos. Noem mij een goede politicus, die in dit polderland nooit draait. Waarom (in navolging van rechts)telkens Wouter Bos afschilderen als draaikont. Dit jaagt mij alleen maar meer in zijn armen. Ten tweede: Ik heb het interview gezien en Bos heeft inderdaad gezegd, dat je niet wilde onderhandelen. En wees nou eens heel eerlijk, dat wilde je toch ook niet echt. Van tevoren vond je de afstand tot het CDA al te groot gaf je meermalen aan. Je kunt toch niet van een (in de afgelopen 4 jaren zeer rechts) CDA verwachten, dat ze ineens een heel groot deel van het SP programma gaan omarmen. Jij bent afgehaakt, misschien zelfs terecht, maar ga Bos nu niet verwijten dat hij daarover liegt. Ten derde: Wie echt macht wil hebben in de politiek moet nu en dan vuile handen maken.Met het alleen maar groter groeien van die tomaat schiet je niets op. Bovendien: Hoe groter de tomaat, hoe smakelozer en wateriger hij wordt. Groot groeien kan geen doel op zich zijn. Ten vierde: Hou nu toch eens op met dat haantjesgedrag en politieke geneuzel in de kantlijn. PvdA, SP en GL zijn verwante partijen, die elkaar zouden moeten steunen in de strijd tegen de Ruttes en (nog erger) de Wildersen en Verdonks in dit land. Ga daar nou eens aan werken met die grote fractie.

  PS. Sorry, geen applaus van mij in deze kwestie, maar applaus krijg je al genoeg ….

  Reactie door Willem Korfker — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.56 uur

 106. Wij hebben een midden-linkse regering en dat is het maximaal haalbare. Super links met de SP erbij is toch gewoon ondenkbaar voor het CDA. Wees eens gewoon realistisch. Daarom is het van belang dat alle partijen zich gaan inzetten voor een beter Nederland, inclusief de oppositie. Het welles/niettes van partijen en personen is nu niet datgene waar Nederlanders op zitten te wachten. Nederlanders zijn daar inmiddels ongevoelig voor geworden. Het geschreeuw van Mark Rutten versterkt alleen maar de positie van Geert Wilders. Ook SP-stemmers kunnen gaan overlopen van links naar rechts. Pim Fortuyn heeft laten zien dat alles in Nederland mogelijk is. Wij moeten er wel met zijn allen voor waken dat ook naar de toekomst een regering kan worden geformeerd. Super links zal altijd een droom blijven ?? Dat is met de asielzoekers éénmaal gelukt dankzij de CU en de kamerpoes. Maar dat had meer met Rita V. te maken dan met een linkse meerderheid of met links denken.

  Reactie door jan hilbrink — zaterdag 17 februari 2007 @ 13.59 uur

 107. nou beste jan die walter bos is net den uil
  heeft ons als mijnwerkers gouden bergen beloofd met de mijn sluiting,ben die bergen nog steeds aan het zoeken.
  over beloftes gesproken kan de pvda er wel wat van.daarom jan je kunt weer 7 maart op ons aan dus rekenen

  17 febr.2007 afz.chris oudmijnwerker

  Reactie door chris — zaterdag 17 februari 2007 @ 14.12 uur

 108. Nadat de VVD, PvV, D66 en CU bedankt hadden, staat
  er letterlijk:

  ´De inhoudelijke verschillen van mening – over
  onderwerpen waarover tevoren duidelijkheid zou
  moeten bestaan bleken talrijk, zwaar, op
  onderdelen fundamenteel van aard, en gaven
  onvoldoende reden voor dat perspectief en
  vertrouwen. Dat gold volgens de fractievoorzitter
  van CDA en SP in het bijzonder voor verschillen
  tussen CDA en SP. Een onderhandelingsfase van CDA
  en SP en PvdA zou naar het oordeel van CDA en SP
  daarin – met het oog op een totstandkoming van een
  kabinet op korte termijn – geen verandering
  brengen.´

  Volgens mij wil dit zeggen dat Balkenende absoluut
  niet een beetje socialer wilde, dat had hij ook
  gezegd, hij wilde het gevoerde VVD/cDA-beleid
  doorzetten. Dat Bos wel bereid was alle water bij
  de wijn te doen en zich heeft af laten schepen met
  een asociaal regeringakkoord en lachwekkende
  minstersposten, alleen om op dat pluche terecht te
  komen zegt genoeg. Ik ben blij dat de SP geen
  handtekening onder dit walgelijke regeerakkoord
  heeft gezet!!

  http://formatie.regering.nl/Images/1218%20Eindvers
  lag%20informateur%20Hoekstra_tcm149-90845.pdf

  Reactie door Irma — zaterdag 17 februari 2007 @ 15.55 uur

 109. Overigens hebben heel wat mensen niet zozeer uit sociale overwegingen op de SP gestemd als wel om het conservatieve karakter van de SP (minder ‘‘Europa’’, grenzen dicht voor Poolse arbeidskrachten etc.)
  Reactie door GJH —— zaterdag 17 februari 2007 @ 12.50

  Inderdaad GJH je slaat de spijker op z’n kop.!!

  Daar de Poolse arbeiders hier de hele arbeidsmarkt op z’n kop zetten, zodat de hier nog lichamelijk- hardwerkende mensen naar de voedselbank worden verdreven. (door oneerlijke concurrentie en maar schreeuwen van ach die mensen roken nog en kunnen niet met geld omgaan).
  En in Polen geen vakman meer te krijgen, of/wel nog te betalen is, zodat ze in de rij staan bij de gevangenissen om een gevangene (die nog één of ander beroep machtig is) te bemachtigen.
  GJH dit is inderdaad niet zozeer sociaal, jij bestempelt dit als conservatieve karakter ik heb hier persoonlijk geen stempel voor, maar ik vind dit meer in de trand van a-sociaal (corrupt).
  Weet je GJH waarom ik op de SP STEM ja GJH je leest het goed ik schreeuw het bijkans uit:::::
  VOOR EEN SOCIALER NEDERLAND.!!!!!!!!!
  En niet voor wat ik vanmorgen weer in de krant las “Dat Sebastian van Olst 29 jaar voor twee uur werken 3,77 euro verdiende bij postbedrijf Sandds waar notabene de belasting en verzekering nog van betaald moet worden en eventueel de fiets en/of brommer die twee uur werd gebruikt, om de poststukken rond te brengen.
  En dan de bonus van ruim 100.000 euro voor de NS man (omdat dit toch echt verdiend is).
  Weet je GJH voor deze misstanden circa Voedsel-banken heb ik geen woorden in mijn agenda.
  Daarom een ietsje rechtvaardige verdeling stem daarom SP.!!!!!!!

  Reactie door Gonda — zaterdag 17 februari 2007 @ 16.04 uur

 110. De neergang van het PVDA is al lang ingezet en is niet meer te stoppen door zwartmakerij en leugens.
  Ik hoop dat de kiezer gaat begrijpen dat het echt tijd is voor iets anders.

  Reactie door Wil — zaterdag 17 februari 2007 @ 16.08 uur

 111. Dirk Schuit, hou a.u.b. eens op met dat denigrerende “kabouter Bos” en “draaikont”.Het is niet orgineel, het is niet leuk, en het irriteert mateloos. Realiseer je je, dat je je met die kalificaties in het gezelschap van Rutte, Verdonk en Wilders bevindt? Het is zo ontzettend goedkoop. Oh en “zakkenvullen”, ook zo’n godvergeten cliche. Hou daar in vredesnaam mee op. Als Bos zijn zakken had willen vullen was hij wel bij Shell gebleven. En wat een geweldige voorspelling doe je, Tsjonge. Maar ik kan je gerust stellen: Dit kabinet valt niet. En dat is maar goed ook. We hebben rust nodig aan het politieke front. Sociale rust, na jaren van een liberale “ikke ikke en de rest kan stikken”cultuur. Ja, ik geef het toe, ook de PvdA heeft daar aan meegewerkt.

  Reactie door Willem Korfker — zaterdag 17 februari 2007 @ 16.13 uur

 112. P v/d A en linkse samenwerking in Nederland.

  Beste Jan, de recente geschiedenis vanaf 5 mei 1945

  inzake progressieve samenwerking.

  Je had het kunnen weten.

  Nu extra druk zetten, dat zal ze leren te luisteren.

  Reactie door willem jansen — zaterdag 17 februari 2007 @ 16.14 uur

 113. Reactie door Irma — zaterdag 17 februari 2007 @ 15.55

  Goed lezen is ook een kunde Irma

  Hier het hele bericht

  Informateur Hoekstra heeft geconcludeerd dat er onvoldoende reden is voor perspectief en vertrouwen voor samenwerking tussen CDA en SP in een stabiele regeringscoalitie.

  De inhoudelijke verschillen van mening tussen beide partijen zijn talrijk, zwaar, en op onderdelen fundamenteel van aard, aldus de informateur maandag op een persconferentie.

  Kort daarvoor had de informateur een gesprek met de fractievoorzitters van CDA, PvdA en SP. Volgens een mededeling van de informateur werd zijn conclusie gedeeld door de fractievoorzitters van CDA en SP. De fractievoorzitter van de PvdA achtte kans op succes van inhoudelijke onderhandelingen tussen CDA en SP wel denkbaar.

  ‘De inhoudelijke verschillen van mening zijn talrijk, zwaar, op onderdelen fundamenteel van aard, en geven onvoldoende reden voor dat perspectief en vertrouwen. Dat geldt volgens de fractievoorzitters van CDA en SP in het bijzonder voor de verschillen tussen CDA en SP. Een onderhandelingsfase van CDA en SP en PvdA zal naar het oordeel van CDA en SP daarin – met het oog op een totstandkoming van een kabinet op korte termijn – geen verandering brengen. Naar het oordeel van de PvdA is een dergelijke onderhandelingsfase wel denkbaar’, aldus de informateur op zijn persconferentie.

  De informateur gaat zijn verkenning nu richten op andere mogelijkheden voor de vorming van een kabinet dat mag rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal. Hij zal beginnen met het opnieuw ontvangen van alle fractievoorzitters uit de Tweede Kamer.

  Reactie door riri — zaterdag 17 februari 2007 @ 16.16 uur

 114. Dag Jan,

  Er wordt door de PvdA verwezen naar het verslag van informateur Hoekstra als het gaat om het afhaken van de SP. Verzoek aan jou om daar op in te gaan.

  Dank en succes!

  Vr.gr.,

  Ron Vos
  Emmen

  Reactie door ron vos — zaterdag 17 februari 2007 @ 16.16 uur

 115. Voor veel mensen is verdraaien van de zaak makkelijker dan gewoon begrijpen hoe het echt is gegaan

  Reactie door riri — zaterdag 17 februari 2007 @ 16.17 uur

 116. @94 GJH zegt: “Daar geloof ik helemaal niks van. De meeste mensen stemmen puur voor eigen belang.”

  Dat klopt waarschijnlijk wel wat je zegt, inderdaad de meeste. Maar zo niet alle!
  Er zijn nog steeds mensen die geloven in een eerlijkere samenleving waarin voorop staat dat het beter en socialer moet. Dat is het belang van allen. Vroeger was eerlijkheid en een sociaal en vooral menselijke instelling als basis voor een gezonde samenleving regel. Nu is het uitzondering geworden als politiek en maatschappelijk statement. Bijna alleen te vinden bij de SP! Nederland is verworden tot een Amerikaansachtige kul maatschappij, met dank aan VVD ( ieder voor zich) en CDA ( God voor ons allen.)
  Smakelijk eten straks.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 17 februari 2007 @ 16.25 uur

 117. Uit mijn weblog bij de Volkskrant van vandaag:

  De voortdurende weigering van Links om één progressief blok te vormen

  Wouter, Jan en Femke blijven er consequent voor zorgen dat Links een eeuwig incompetent lachertje blijft. CDA als lachende derde, dat was al voorzien. Jan Peter wil niets met links te maken hebben en lijft Wouter, die toch klein en ongevaarlijk is, in. Het is Balkenende weer gelukt Links te verdelen. Links laat dat zelf toe. Daar ligt ook de incompetentie van alle drie de Linkse leiders. Ze kunnen en willen niet samenwerken, zo zeer zijn zij verblind door hun eigen politieke boodschap. Zo zeer zijn ze gehecht aan hun eigen club dat ze niet meer kunnen bewegen. Het progressieve Nederland is al jaren verlamd door falende linkse leiders. Daardoor blijven Christenen en Liberalen telkens weer kansen krijgen.
  Vermoeiend vind ik dat. Nu liggen Bos en Marijnissen weer met elkaar in de clinch. Iemand zal gelogen hebben. Nee, zeggen ze dan, ik lieg niet want de situatie is anders. Ja, Bos moet nu wel als een hondje aan de leidraad van Jan Peter gaan lopen, want zijn loyaliteit ligt daar nu. Even liegen over de SP geeft dat kracht.

  Politiek blijft ellende geven. Moet er een nieuwe linkse, progressieve partij opgericht worden die zich als doel stelt de progressieve krachten te bundelen? Nee, dan heb je vier verdeelde linkse partijen.
  Links heeft nooit geleerd van het CDA, dat al lang geleden voortkwam uit drie verschillende partijen. Misschien is links toch te dom voor effectieve politiek en moeten we blij zijn met het CDA dat laat zien hoe je wel effectief kan samenwerken, soms met rechts, soms met links, maar altijd christelijk.
  Waar moet ik 7 maart nu weer op stemmen? Ik ben lid van de SP, maar van die linkse onmacht word ik erg moe, heb geen zin meer om verdeeldheid te steunen. Nou ja, nog een keertje dan, SP, zeker nu. Tja.

  Reactie door Paul (Phelan) Delfgaauw — zaterdag 17 februari 2007 @ 16.28 uur

 118. Het zou pas een belediging naar je kiezers zijn als je ging heulen met Balkenende. Dat weet jij ook wel.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 17 februari 2007 @ 16.29 uur

 119. Goedenmiddag Jan ( Marijnissen ),Onze Jan.

  Als S.P. lid heb ik ook op mijn manier de zaken gevolgd. Weer haal je mij de woorden uit mijn mond.
  ( Korter gezegd kan niet meer. )

  Reactie door HENK — zaterdag 17 februari 2007 @ 16.29 uur

 120. Wentende dat Bos een wolf in schaapskleren was ben ik niet verbaasd!!

  Reactie door Carmen — zaterdag 17 februari 2007 @ 16.29 uur

 121. Mensen met kennis of gevoel voor of van de fysionomie met daarnaast een goed geheugen laten zich niet door Wouter of JPB misleiden.
  ______________________________________________
  Sjaak, Knap hoor. Misschien zou je bij de politie moeten gaan werken. Of de AIVD. Het is duidelijk, dat je geen aanhanger bent van Bos. Maar vind je dit niet een beetje erg overdreven allemaal? Er zijn meer schakeringen tussen een engeltje (Jan M) en een duiveltje (Wouter B). Verder prima dat je SP stemt. Vooral blijven doen. Maar realiseer je, dat PvdA en SP helemaal niet zo ver van elkaar af staan. Dus steek je energie liever in het bestrijden van bijv. Wilders. En doe dat vooral op argumenten en niet op de kleur van diens haar of de stand van zijn ogen.

  Reactie door Willem Korfker — zaterdag 17 februari 2007 @ 16.30 uur

 122. Deze ochtend las ik het volgende in de Volkskrant een krant die aan het veranderen is met andere woorden zij worden SP minded.
  Er zijn heel wat ontevreden PvdA sympathisanten, die zich het vel achter de oren beginnen weg te krabben. Goed zij zijn welkom bij de SP de enigste partij met een rood vaandel. Dit is het artikel:
  http://members.home.nl/h.hiensch/Irak.rtf

  Reactie door d'olle Henk — zaterdag 17 februari 2007 @ 16.37 uur

 123. Beste Jan.
  Houd je rug recht, en ga ervoor.
  We hebben niet voor niets op je gestemd, en zullen dat de volgende keer zeker weer doen.
  Balkenellende heeft de PVDA weer liggen, net als toetertijd met Kok.
  Eerst op de barricaden en later zijn mensen verraden.
  Hoezo een ARBEIDERSPARTIJ?

  Reactie door Kees Moret — zaterdag 17 februari 2007 @ 16.41 uur

 124. Waarheid mag niet gesproken hier Jan?

  Reactie door riri — zaterdag 17 februari 2007 @ 16.44 uur

 125. Al eerder heb ik erop gewezen dat Wouter Bos -in een onbewaakt moment van openhartigheid- heeft gezegd, dat hij de voorkeur gaf aan een coalitie met het CDA, zonder een derde partij erbij. (Parlementaire Nieuwsbrief, september 2006). Voor zover ik weet is deze uitspraak nooit ontkend of herroepen.

  Ook de Volkskrant maakt het vandaag in het hoofdredactioneel commentaar wel erg bont, door te schrijven: “Toen Bos hem belde, nam Marijnissen de telefoon niet op. Daarmee was duidelijk dat de SP niet in de markt was om samen met de PvdA aan een kabinet deel te nemen.” Deze krant houdt er kennelijk wel heel simplistische opvattingen op na over de wijze, waarop belangrijke politieke beslissingen genomen (moeten) worden…..

  Dus nog maar eens (zoals bekend bevat een limerick altijd de absolute waarheid):

  Een pin-up der sociaal-democraten
  Kon ‘t lonken met ‘t kontje niet laten
  ‘t Kon naar links én naar rechts
  Maar toch wilde hij slechts
  Met de eerste minister gaan praten…..

  Reactie door Olav Meijer — zaterdag 17 februari 2007 @ 16.45 uur

 126. Een eerdere reactie mijnerzijds, op een move van Wouter Bos, is helaas gewist van de weblog. Ik schreef mijn stukje naar aanleiding van het niet doorgaan van een onderzoek naar ‘onze’ instemming voor deelname aan de oorlog in Irak. Ik had het toen over ‘Haags geteisem’. Welnu, ik ben opnieuw op mijn wenken bediend door Wouter Bos. Hij liegt aLsof het gedrukt staat en heeft dat niet van een vreemde. Wim -ik schud mijn ideologigische veren af- Kok, ging hem daarin voor. Om de schade te beperken, voor de komenmde vier jaar, wil Jacques Tichalaar een open gesprek met Jan Marijnissen. Vier jaar??? ‘Jacques de rat’ vreest, dat de verhoudingen met de SP verziekt zijn en wil daar wat aan doen.
  Ik zeg het nu klip en klaar. Als Jan Marijnissen een gesprek met hem aangaat over deze kwestie breken mijn vrouw en ik met de SP.

  Reactie door Harry Scheltema — zaterdag 17 februari 2007 @ 16.48 uur

 127. @ Henk de Bruin (21):

  Zo, dat is eruit! Op naar de volgende 80 jaar! :)

  Reactie door Olav Meijer — zaterdag 17 februari 2007 @ 16.55 uur

 128. Woutertje beweerde dat er na afloop van de verkennende besprekingen een stuk is opgesteld, waarin duidelijk zou staan wie een einde aan de besprekingen heeft gemaakt. Dat is door de deelnemers ondertekend. Als dat stuk nou eens geplubiceerd wordt, of het relvante deel daarvan, dan kan iedereen met eigen ogen zien of Woutertje de waarheid sprak over het weglopen of dat hij de boel verdraaide.

  Reactie door Drob — zaterdag 17 februari 2007 @ 16.57 uur

 129. Het is weer feest.

  Zoals doen gebruikelijk de afgelopen jaren wordt er vanuit de coalitie een media-spectakel opgezet om te verbloemen dat ze gewoonweg niets positiefs hebben te vertellen.
  Wel meldingen over problemen in de zorg, in de WMO, met de PGB’s en nog een paar moeten worden ondergeschoffelt.
  En dan scoort de bekende aantijging weer best. Jammer Jan, dat je je zo laat gebruiken. Geheel begrijpelijk, maar toch.
  Door deze hype, is de pers en de burger afgeleid van wat er echt in het nieuws moet zijn. En dat zijn de dingen, die qua komende verkiezingen eigenlijk niet passen bij PvdA en CDA.

  Ooit koppelde de cabaret-programma “Cursief” ( jaren ’70 ) de PvdA aan een reclamespot:
  ” Landgenoten, jullie weten teveel, daar word je slim van, en dat is niet goed”

  30 jaar later is dat nog steeds zo.

  Laat ze gewoon en doe als een VVD-coryfee ooit stelde:

  We hebben meer invloed op de coalitie als grote oppositie-partij dan als partner.
  En als SP-er geef ik die coryfee geheel gelijk.

  Reactie door Leftfoot — zaterdag 17 februari 2007 @ 16.58 uur

 130. Nederland is al mooi op weg om een derde wereldland te worden het wordt tijd dat een en ander weer normaal wordt, mijn stem heb je

  Reactie door jan kielzog — zaterdag 17 februari 2007 @ 17.02 uur

 131. Hou de rug recht Jan!
  Ga niet in op de uitnodiging van de heer J. Tichelaar om te gaan praten zodat er “misverstanden” voorkomen kunnen worden.
  Welke misverstanden dan? Wouter de Draaier
  was gisteravond toch duidelijk bij P & W.
  De man, maar nu ook de partij blijft liegen en de boel verdraaien. Wees maar eens minder diplomatiek en laat de PvdA voorlopig maar voor wat het is.
  Je hebt er genoeg aan gedaan om de drie linkse partijen bij elkaar te krijgen.

  Dit kabinet kan geen lang leven hebben.

  Succes van een rechtse stemmer die met de dag meer anti Bos word.

  Reactie door Ron Singelenberg — zaterdag 17 februari 2007 @ 17.08 uur

 132. PVDA: rechtse wijn in linkse zakken of linkse wijn in rechtse zakken! Het past bij de PvdA gewoon allebei, draaibaar als een mobiel.
  Dat Wouter Bos gemakkelijk om kan gaan in zijn politieke dansjes weten we. Toch blijf ik hopen dat de PvdA achterban de sociale alliantie wel ziet zitten en opschuift richting SP, in plaats van achter hun leider aan met een kluitje “het Bos” ingestuurd te worden.
  Bos mag wat mij betreft lekker bij z’n CDA vriendjes blijven, zo’n draaikont, dat werkt toch niet lekker samen. Hij heeft de afgelopen tijd zo’n perfecte kuil voor zichzelf gegraven; aftellen voor hij erin gaat vallen. Z’n CDA-vriendjes zullen hem er niet uittrekken. Hopelijk trekt Bos zijn achterban niet mee en nemen zij tijdig een besluit voor een andere koers. Er zijn al heel wat PvdA schapen over de dam…..

  Reactie door kinkel — zaterdag 17 februari 2007 @ 17.09 uur

 133. Het artikel waar Olaf @126 het over heeft staat hier:
  http://members.home.nl/h.hiensch/Missie.rtf

  Voor zij, die het niet weten de PvdA is een sociaal-democratische partij en géén socialistische partij, daarom dulden zij geen partij aan hun linkerzijde.
  De PvdA is opgericht in 1946 met een duidelijke doelstelling dat het geen arbeiders partij zal zijn maar een partij van regenten, belust op goede banen, die de maatschappij wel eventjes naar hun hand zou zetten, met alle gevolgen van dien. Nu is de periode aan gebroken dat zij zich alleen nog kunnen handhaven doormiddel van leugens en bedrog. Troelstra ligt zich om te draaien in zijn graf en als je goed luistert dan hoor je hem knarsentanden.

  Reactie door d'olle Henk — zaterdag 17 februari 2007 @ 17.14 uur

 134. @Gonda, Gandalf

  Een werkgever met een kast van een huis stemt vaak VVD, omdat die partij het best zijn / haar belangen het best behartigt. Lagere winstbelasting, versoepeling ontslagrecht, geen beperking hypotheekrenteaftrek etc.

  Een uitkeringsgerechtigde in een sociale huurwoning stemt SP, omdat die partij zijn / haar belangen het best behartigt. Uitkeringen omhoog, niet vrijgeven huren, meer sociale voorzieningen etc.

  Mijn vraag is nu: waarom is die uitkeringsgerechtigde ‘socialer’ dan de miljonair? Beiden stemmen op de partij die hun zelf het meeste voordeel oplevert.

  Kijk, ik vind de ideeën van de SP (afgezien van de haalbaarheid) vaak sympathieker dan die van de VVD, maar ik word een beetje moe van die “wij van de SP zijn socialer dan die VVD-aso’s” houding. Je kunt ook (een veel mensen hebben dat gedaan) uit puur eigenbelang op de SP stemmen. Moreel sta je dus niet ‘hoger’ ofzo als je SP stemt.

  Ik vind het trouwens ronduit schandalig om dit regeerakkoord ‘walgelijk’ te noemen (weer dat arrogante morele gelijk toontje). Er wordt op belangrijke punten gebroken met het beleid van de afgelopen jaren. Sommigen hier willen dat het land helemaal naar de wensen van de SP geregeerd wordt, helaas voor hen zijn er in Nederland mensen met een afwijkende mening. Dat is nou democratie.

  Reactie door GJH — zaterdag 17 februari 2007 @ 17.20 uur

 135. L.S. 45 jaar mezelf het lazerus gewerkt, waarvan de laatse 22 jaar voor mezelf. Door hart en wat andere problemen uiteindelijk in de WAO beland.Als dank voor al m,n afgedragen belastingen, afgescheept met 950 treuro en weer opgescheept met een bakellende ook wel balkenende genaamd. Tot overmaat ook nog eens opgezadelt met een leugenaar die zich voorman noemd van een arbeiders partij en een hogepriester. Dat beloofd iets voor de toekomst. Hoe is het mogelijk dat een zichzelf respecterend,werkend mens, kan stemmen op een Shell topfuctionaris. Mensen wordt wakker!!! en stem op SP en niet op een door Nijenrode opgeleide zakkenvuller!!! Zo dat ben ik even kwijt. Goed voor t hart. Met vriendelijke groet,

  Frans de Jong.

  Reactie door Frans de Jong — zaterdag 17 februari 2007 @ 17.26 uur

 136. Jan, gelukkig ben je de leider van een partij met principes.
  Laat anderen hun sociale principes maar verkwanselen om op het pluche te komen.

  Dat onderzoek naar de Nederlandse deelname aan de oorlog in Irak komt er over 4 jaar toch wel net als de beperking van de hypotheekrenteaftrek. De 30% loonsverhoging die het nieuwe kabinet zichzelf heeft gegeven kan over 4 jaar ook teruggedraaid worden en naar de verpleegzorg gaan.
  Ook het gemorrel aan abortus, euthanasie en homohuwelijk is dan voorbij.

  Reactie door hanri — zaterdag 17 februari 2007 @ 17.28 uur

 137. @135, GJH, 17.20

  Ik begin me wat te ergeren.
  Je hebt gelijk, democratie is inspraak idereen. VVD-er, Sp-er, weet-ik-wat-t-er.
  Echter is dit een Web-log van de SP, dus loop je het risico dat die mening logischerwijze wat de overhand heeft.
  En sommigen noemen het regeeracoord “wagelijk” .. nou en..??, da’s hun recht.
  Ander vinden het dé oplossing van de wereldproblemen… da’s hun recht.
  En dat mag hier vrijelijk worden gezegd.
  Dát is pas democratie.
  Én respect voor elkaar.
  Kortom.. het summum van normen en waarden.

  Reactie door Leftfoot — zaterdag 17 februari 2007 @ 17.34 uur

 138. Ach het is toch wel duidelijk dat er in dit land maar 3 competente regeringspartijen zijn nl. VVD PvdA CDA met af en toe wat erbij zoals CU/D66
  De SP moet eerst maar eens afstappen van haar radicale imago en ook van dat eeuwige zure gezeik(niet meegaan met buitenlandse trips vanwege zogenaamde geldverspilling). Er zijn in een maatschappij nou eenmaal verschillen en het huidige regeerakkord zet een goede stap vooruit om iedereen redelijkerwijs te laten profiteren van de welvaart.
  Ik voorspel voor de SP de komende jaren geen regeringsdeelname

  Reactie door JV — zaterdag 17 februari 2007 @ 17.35 uur

 139. Echter is aan de andere kant nu maar goed dat in ieder geval de VVD buitenspel gezet is, dus is het nog heel veel vebetering, dat nu asielzoekers met het nieuwe kabinet niet meer het land uitgezet worden, dat er een belasting voor rijke aowers komt, hoewel eigenlijk beter geweest zou zijn als de kosten van de vergrijzing niet door korten op de aow van rijke gepensioneerde betaald werd, maar dat iedereen verplicht zou worden tot en met 70 jaar te moeten werken, dus dan komt er ook genoeg geld om de aow betaalbaar te houden.
  Bovendien is het een goede zaak dat autorijden zwaarder belast word en dat er op vliegreizen fors belasting betaald moet gaan worden auto’s en vliegtuigen zijn slecht voor het milieu, dus het milieu is er met de komst van de PVDA beter vanaf

  Reactie door Niels — zaterdag 17 februari 2007 @ 18.23 uur

 140. @leftfoot

  Ik kom dan ook niet vaak op Jan Marijnissens weblog, werd getriggerd door het nieuwsbericht over de uithaal richting Wouter Bos. Eén van de reacties die ik las, was dat Bos ‘opgehangen’ diende te worden, naast Balkenende.
  Nu snap ik dat dit niet letterlijk bedoeld was, maar toch vind ik dit soort reacties te treurig voor woorden.

  En natuurlijk mag je het regeerakkoord walgelijk vinden, maar daarvan mag ik weer vinden dat ik dat een schandalige kwalificatie vind. Heerlijk, die vrijheid van meningsuiting. Wat me hier echter opvalt bij de enkele keren dat ik hier rondkijk, is de toon waarop door veel SP-ers wordt gereageerd op andersdenkenden. Alsof de ene mening moreel op een hoger niveau zit dan de andere.

  Reactie door GJH — zaterdag 17 februari 2007 @ 18.26 uur

 141. Jan,

  Het is niet goed voor mijn portemonnee en zeker ben ik het niet eens met dat moraliserende gedoe met milieu. Milieudefensie en andere radicale instanties kunnen wat mij betreft meteen dicht, echter al deze nadelen wegen niet op tegen de oprechte politiek van de SP op gebied van sociaal-economische verantwoorde maatschappij. Bos liegt en veranderd van standpunt. Ik ga niet in een kabinet zitten. Ik hoor het hem nog zeggen. Bos is een gereformeerde regenteske farizeër.
  Ook op 7 maart gaat mijn stem naar de SP.

  Reactie door Jos — zaterdag 17 februari 2007 @ 18.34 uur

 142. He, het schijnt dat zo menigeen getriggerd
  werd vandaag, te lezen aan de reacties hier
  (en elders)
  Heel NL staat op scherp (alaaf)

  Reactie door Alex — zaterdag 17 februari 2007 @ 18.39 uur

 143. Reactie door GJH — zaterdag 17 februari 2007 @ 17.20

  Lezen GJH, lezen GJH, lezen GJH, is msschien ook kunst nog een keer lezen GJH.

  !!STEM SP VOOR EEN SOCIALER NEDERLAND!!
  ps. dan later vanavond hoor je van mij zo de HERE wil.

  Reactie door Gonda — zaterdag 17 februari 2007 @ 18.40 uur

 144. Bos is de grootste verliezer van de afgelopen verkiezingen geworden. Hij verloor maar liefst 10 9 zetels, voornamelijk aan de SP. En passant kreeg Wouter ook door het duo Verhagen/Balkenende ook nog ingevreven dat hij een ‘oneerlijke draaikont’ is en daarmee kreeg Wouter de waas van verliezer over zich heen. Het door Pim Fortuyn geïntroduceerde ‘kontje van Bos’ werd daarmee ‘draaikont Bos’.

  Het voormalige wonderkind van de PvdA, dat in 2003 het verlies uit 2002 in één keer goed maakte (van 24 naar 42 zetels) lijkt zijn kruid verschoten te hebben. Bos blonk uit door over allerlei zaken in alle toonaarden te zwijgen en geen kleur te bekennen. Hij werd daarbij gesteund door de opiniepeilingen, die de PvdA vanaf 2003 onafgebroken een toppositie toedichten. Gesteund door de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006 kondigde Bos zijn kandidatuur voor het premierschap aan. Vanaf dat moment veranderde alles wat Bos zei in poep. Van de Hypotheekrenteaftrek tot de AOW-discussie en zakte de PvdA volkomen weg in de peilingen.

  De PvdA is een elitepartij geworden links in het midden voor rijks(ambtenaren), hoogopgeleiden en mensen met (misplaatste) ‘sociale standpunten’. De aloude arbeider, de mannen en vrouwen die met hun laarsen in de modder staan, met hun handen aan het bed, zijn aan de linkerkant van het politieke spectrum naar de SP vertrokken. Het zal voor Wouter Bos een onmogelijke opgave worden om deze mensen weer terug te lokken.
  In de campagne heeft Bos het niet aangedurfd om de SP en Marijnissen hard aan te pakken en daarom heeft de PvdA flink verloren.

  Dat Wouter Bos zijn streken nog niet verleerd is bleek uit het afsluitende debat op 22 november, net na zijn verkiezingsnederlaag. Daarin verklaarde hij dat “Los van het feit dat mijn partij een slechter resultaat heeft geboekt dat gehoopt, is de boodschop van deze uitslag CDA en VVD hun karwei niet mogen afmaken dat het kabinet gezamenlijk heeft verloren terwijl alle partijen die daar tegen opponeerde gezamelijk hebben gewonnen.” Kortom niet over zijn eigen falen maar een riedeltje dat de kiezers het kabinet hebben afgestrafd en er nu een socialer beleid zal komen.

  Je moet maar durven! Of zou Wouter Bos ondertussen zo afgestompt zijn geraakt dat hij ook nog heilig in zijn eigen praatjes is gaan geloven?

  Reactie door paul — zaterdag 17 februari 2007 @ 18.46 uur

 145. De SP heeft zich tot dusverre rustig en beschaafd gehouden, zoals een sociale partij betaamt.
  Maar wanneer Woutertje Bos met z’n aantijgingen ook nog eens de SP door het slijk probeert te halen… (zou dat iets met de angst voor de aankomende verkiezingen te maken hebben?) wordt het tijd om weerwoord te geven
  Het was uiterst terecht dat Jan hier zo fel op reageerde, want dit gedrag van Bos is (niet alleen politiek gezien) van het laagste niveau.
  De SP is afgelopen november groot geworden… maar we worden nog véél groter!!
  Een socialer Nederland gaat een feit worden, na 7 maart en (neem maar van mij aan) binnen een jaar via de Tweede Kamer!!
  NU zéker SP!

  Reactie door Jeroen Westrum — zaterdag 17 februari 2007 @ 18.55 uur

 146. Stem SP voor een socialer Nederland!

  Reactie door A. Oosterhof — zaterdag 17 februari 2007 @ 18.55 uur

 147. @ GJH (134):

  Je zit ernaast met zo’n simplistische gelijkstelling van VVD- en SP-stemmers.

  In de eerste plaats stemmen mensen niet uitsluitend op grond van eigen materiële belangen, zoals je suggereert. Er zijn ook veel mensen met een midden- en zelfs hoger inkomen, die vanuit hun sociaal gerichte politieke overtuiging SP stemmen.

  In de tweede plaats is het inderdaad socialer dat de positie van de mensen met de laagste inkomens verbeterd wordt, dan die van de mensen met de hoogste inkomens.

  In de derde plaats gaat het bij de lagere inkomens om verreweg het grootste deel van de bevolking.

  Jouw vegrelijking gaat dus mank.

  Verder streeft de SP er natuurlijk naar, dat “het land helemaal naar de wensen van de SP geregeerd wordt.” Een dergelijk streven heeft iedere politieke partij. Gek hè?

  Reactie door Olav Meijer — zaterdag 17 februari 2007 @ 18.56 uur

 148. Heel NL is aan de mindreading, behalve in het donkere zuiden nu ff niet.

  Reactie door Alex — zaterdag 17 februari 2007 @ 18.56 uur

 149. @ nr 111
  Beste willem Korfker ik voel me helemaal niet verwant met Verdonk Rutten en Wilders .Ik ben Socialist in hart en nieren en ik doe heel veel voor de Socialistische Partij Ik ga de wijken in en help de mensen zonodig .Een ander gaat carnaval vieren ik ga werken voor de SP op maandagochtend, en reclame folderpaquetjes voor de bestellers van diverse wijken op woensdagavond afleveren en op 25 februari naar het land van ooit en na carnaval ga ikzelf ook de rclamefolders van de SP van mijn wijk 450 stuks bezorgen .Jij mag Bos goed vinden ik ben heel eerlijk ik vind hem niet goed en in deze site zie ik heel veel negatieve berichten over Wouter Bos

  Reactie door Dirk Schuit — zaterdag 17 februari 2007 @ 18.58 uur

 150. @111. Willem Korffker.

  Beste Willem, wat krijgen we nou, wil jij gaan bepalen wat mensen op dit log schrijven.
  Waar haal je @#$ de moed vandaan om zo uit de hoek te komen. Ik weet gelukkig niet wie of wat of hoe oud je bent maar ik heb de tijd nog meegemaakt dat we HELEMAAL niets mochten zeggen dus sodemieter even op met je onbenullige uitlatingen,als je niet tegen
  bepaalde commentaar/opinies o.d.kunt druk je snor dan en verdwijn van dit log.Laat Schuit
  en anderen in hun waarde.
  Tot lees en dag.

  Reactie door henk de bruin — zaterdag 17 februari 2007 @ 19.01 uur

 151. GELD MAAKT NIET GELUKKIG!

  Ik heb een hele boel geld en toch ben ik ongelukkig. Hoe komt dat, ik ben de minister van de schatkist der staat der Nederlanden geworden. Liever was ik minister president , dan was ik op één na de belangrijkste, op de Koningin na, van Nederland. President Wouter Bos daar ga in voor.

  Reactie door d'olle Henk — zaterdag 17 februari 2007 @ 19.11 uur

 152. Ik kan me de reactie van teleurstelling op het niet deelnemen van de SP aan regeren wel voorstellen, maar zie het zelf zo:
  Waarom als SP-er niet gewoon eerlijk toegeven (wat Jan Marijnissen eerder in de media, m.i. veel beter dan op deze website ook heeft gedaan) dat er veel positiefs in binnengehaald bij deze formatie…(negatieve punten zijn er ook, en met ons erbij waren dat er minder geweest, maar andere partijen moeten nu eenmaal ook wat te scoren hebben bij coalitievorming) maar dat aan dat positieve meteen toevoegen dan dat voornamelijk is te danken aan de zo sterk geworden SP in de Tweede kamer.
  Laten we toch zelf met die eer gaan strijken en dat de PvdA niet laten doen.
  Want hoe is het m.i. gelopen? Wat Jan Marijnissen zegt klopt wel dacht ik. Eerst stak direct na het bekend worden van de verkiezingsuitslagen Wouter Bos brutaalweg onze overwinning in zijn zak. Nu ook niet nog eens het positieve van dit regeerakkoord, die eer komt voornamelijk de SP toe.
  De besprekingen tussen SP en CDA liet Balkenende bewust stuklopen.. hij wilde geen minderheidspositie met zo’n sterk links blok. Dat Bos geen poot uitstak om Balkenende een zetje richting SP te geven las ik een paar weken geleden al in de krant (bron: een ingewijde PvdA-er).Het toespelen van de zwarte piet aan de SP liet Balkenende weer aan Bos over.
  Bos kon nu tegenover het CDA gemakkelijk met zoveel mogelijk linkse eisen komen: onder sterke druk van en angst voor die sterke SP, die anders direct gaten zou schieten
  in een regeerakkoord, en sterker zou worden dan de PvdA, ook niet in het belang van het CDA.
  Kortom: niet alleen loven wat er te loven valt, maar dit ook claimen als de verdienste van al die mensen die SP hebben gestemd.
  M.n. aan alle SP-stemmers van PvdA-komaf die SP hebben gestemd om de PvdA links te houden: het heeft de moeite geloond, blijf dus vooral SP stemmen, om te beginnen op 7 maart a.s.

  Reactie door corrie — zaterdag 17 februari 2007 @ 19.15 uur

 153. @ 148 GJH

  Goh wat een lange tenen heb jij.
  Op dit log wordt door iedereen zijn of haar mening verkondigd, en soms is de toon snoeihard.

  En gelukkig mag dat hier, dit is een SP log.
  De enige die beslist of de bijdrages wordt geplaatst is de webmaster.

  Als jij je zo ergert aan de toon of de aard van de discussies heb je 2 opties.
  Optie 1 je eens afvragen waarom de toon zo hard is.
  Een grote groep mensen die bijdrages plaatsen wordt dagelijks geconfronteerd, met de gevolgen van het zogenaamde sociale beleid.
  Voor deze groep is de komst van B4 echt geen fijn vooruitzicht.

  Tweede optie is gewoon niet meer komen lezen, hoef je je ook niet meer te ergeren
  aan onze disussies en al helemaal niet aan de toon ervan.
  Misschien beter voor je gevoelige teentjes.

  NU SP!!!

  Reactie door kitje — zaterdag 17 februari 2007 @ 19.31 uur

 154. @147
  Helemaal met je eens. Volgens mij heeft dit meer te maken met campagne voeren voor de provinciale verkiezingen, dan met een reële weergeving van de feiten.
  Valt me erg tegen van je Jan.
  Je zal de PvdA juist nodig hebben om iets voor mekaar te krijgen de komende 4 jaar!

  Reactie door KaRiN — zaterdag 17 februari 2007 @ 19.35 uur

 155. @147 en 150

  Hoezo, steeds persoonlijker. Heb je dan liever het gemanipuleer van Bos?
  Jan verteld de waarheid over de dubbele agenda van de PvdA. En Bos is daar de woordvoerder van; behalve een draaikont blijkt hij ook nog een leugenaar te zijn.
  Hoekstra’s verslag is correct. Maar de swing die Bos eraan geeft is lafhartig.

  De PvdA nodig hebben? Dan moet ze, net als het CDA, een stuk oprechter worden!

  Reactie door Roel — zaterdag 17 februari 2007 @ 19.43 uur

 156. @150 KaRiN,

  PVDA is meer rechts karin daar is niets sociaals meer aan.

  Reactie door Lisette — zaterdag 17 februari 2007 @ 19.44 uur

 157. @148 GJH

  Zit je weer hier te klooien met een nieuw aliasje? Laat ik je zeggen Eerst Nadenken, Balans of Leaserijder dat je inderdaad niveau moet hebben om op de SP te stemmen. Blijkbaar zit jij in dat saaie middenmootje te opereren en hier op dit weblog je egotrip weer uit te leven. We kennen je gezeur nu wel (Inhoudelijke argumenten pfff:geeuw) en als je niets nieuws te brengen hebt zak dan terug naar je eigen niveau en dat is nog lang genoeg sociaal ontwikkeld. Ga wat emmeren op de (gesloten) site van die farizeese (C)DA en die losers van de PvdA.
  Daar hoor je thuis en niet hier.

  @Jan Marijnissen

  Laat je niet paaien door Tichelaar! Laat dat (C)DA en PvdA voor wat het is. Die draaien vanzelf wel vast en verzoeke ons te richten op de komende verkiezingen zodat de SP zich sterk kan gaan maken voor een Eerste Kamer met een SP-bezetting van gewicht.
  Jan, maak tijdens de verkiezingen gebruik van Wouters BEZIJDEN de waarheid. Nog steeds denken ze dat het volk te dom is om hun smoesjes te doorzien. Forget it!!

  Reactie door Gloria — zaterdag 17 februari 2007 @ 19.53 uur

 158. Wat heeft dit nou met campagnevoeren te maken. Ik ben zeker geen SP-stemmer.
  Maar Jan M. heeft er mijns inziens alles aan gedaan om de 3 linkse partijen bij elkaar te krijgen, maar toen ging de draaikont er niet op in. Daar had hij toen al zijn reden voor. En de feiten worden/zijn door Bos al voldoende weergegeven.
  Het begon met het laten meebetalen van belasting van mensen die mer dan 10.000 euro aanv.pensioen ontvingen.
  Dat viel niet zo goed. Hup dan maar vanaf 15.000 euro. De 1e draai.
  Ik ga niet in het kabinet zei de draaier. Ach de partij wil dat ik het wel doe. Nou dan doe ik het wel. de laatste draai.
  De man raakt verstrikt in zijn liegen en bedriegen. Dat zal hem snel genoeg opbreken.

  Reactie door Ron Singelenberg — zaterdag 17 februari 2007 @ 19.53 uur

 159. @153 michiel

  Tja, je moet wat he? Bij gebrek aan een beter blog? Voedt die partijen van jullie eens op en zorg ervoor dat we ook daar openlijk onze kritiek kwijt kunnen. En daar zijn ze nou net te lafbekkerig voor, stoere michiel!

  Reactie door Gloria — zaterdag 17 februari 2007 @ 19.58 uur

 160. Jan,
  zoals ik al eerder heb aangegeven is dit toch een beetje je eigen schuld.
  Je had vanaf begin- nadat je bij Balkellende langs was geweest- aan moeten geven dat CDA nooit met SP en PvdA samen in een kabinet wilde zitten.
  Dit vanwege het feit dat 41 zetels CDA en SP 23 en PvdA 33 te veel voor het zeggen zouden hebben. CDA zal nooit als grootste partij in een minderheid willen zijn in een nieuw kabinet.
  Je hebt het te netjes willen spelen en hierdoor te veel onduidelijkheid heb laten bestaan. Zeker als de informateur ook nog een CDA’er is.

  Bos had natuurlijk graag met jou verder willen praten vanuit deze situatie. Dan had SP zijn linkse veren moeten laten naar PvdA en had je daarna kaalgeplukt geworden als je dan ook nog eens met CDA moet onderhandelen. En dan had SP zijn gezicht en geloofwaardigheid verloren.

  Nogmaals, ik ben het eens met het feit dat de SP niet is opgeschoven. Maar je had het harder naar buiten moeten spelen. Balkellende had beschadigd moeten worden door aan te geven dat SP en PvdA te veel links zou worden. Nu blijft Balkellende weer buiten schot en ruzie tussen SP en PvdA.
  Slim van Balkellende en dom van links Nederland. En dan nog maar te zwijgen over GroenLinks die ook als eerste liep te fitten op de SP.

  Waarom komen de verslagen niet naar buiten van de informateur.

  Reactie door Niek Stam — zaterdag 17 februari 2007 @ 19.59 uur

 161. ik wil me nergens mee bemoeien/maar doe het toch zalm lach/of duivels lachje,tzelfde.
  wat mij opvalt is,dat wouter mag liegen zeuren volksverlakker nr 1 mag zijn,dat bakellende,mag doorgan van wouter met dat achterwegen houden van de info wat getreft irak/martelen/moorden in hun heilige ogen en dat het cu viguur straks lekker kan gaan hakken met de bijbel in de handen,ter bescherming van het ongeboren leven?zonder te zien of het nodig is,,
  dat het hele zooitje van huis uit grevo’s,zijn tenminste dat denken ze,
  maar onbeperkt de sp en de leiding in een kwaad daglicht zet,
  en wederom niet wordt geluistert naar het volk.25 zetels tegen een kinderkamer vol cu klan leden,
  en als de sp dan een keer er tegen in gaat dat het hele zogenaamde cda/pvda/cu levens gevaarlijke klanleden,hier even komen zeggen het valt me tegen jan,bla bla,
  nou ik hoop dat die klan leden na mij naar de hemelpoort gaan,wat zal ik genieten,als ze aankomen en de hel ingerost worden,tja dan moet je maar geen dood en oorlog steunen,martelen toestaan,en steunverlenen aan de foute oorlogen,die zogenaamde c!da/cu en alle aanhangsels vergeten 1 ding,hij/zij waar jullie in denken te geloven is niet blind/doof,
  en ten tweede kerk en staat hoort geschijden te zijn in nl,en dat is het niet.

  Reactie door ad — zaterdag 17 februari 2007 @ 20.03 uur

 162. Jan: Laat Bos zijn gang gaan. Maar niet ten koste van alles. Kun je niet de notulen van de vergaderingen van de informateur waaruit jouw gelijk blijkt opvragen en publiceren? En publiceren met een Grote P. Zodat iedereen ruim voor de komende verkiezingen kan zien waar die PVDA van nu voor staat. Ik ben zo gruwelijk blij dat wij geen deel uitmaken van een kabinet Balkenende met een nummertje erachter!! STEM SP!

  Reactie door Ad van de Kreeke — zaterdag 17 februari 2007 @ 20.06 uur

 163. We zijn maar zo vrij geweest om op onze website een topic te starten over dit voorval.
  We kunnen ons indenken dat de SP zijn donders genaaid voelt en willen hun hiermee een hart onder de riem steken. (klik maar eens op Modd)of zoek eens naar ikbengenaaid.
  Jan we staan achter je.

  Reactie door Modd — zaterdag 17 februari 2007 @ 20.17 uur

 164. @ 147 Bedankt voor je bijval Meneer Henk de Bruin voor Uw reactie op nr 111 Is dat die Henk de Bruin uit Rotterdam ?
  Groeten Dirk Schuit

  Reactie door Dirk Schuit — zaterdag 17 februari 2007 @ 20.22 uur

 165. 12.40u
  12.50u
  13.01u
  13.07u
  13.11u
  13.22u
  17.20u
  18.26u
  19.05u

  Ik hoop maar dat GJH zijn bezoek aan dit weblog als eenmalig beschouwt, anders wordt het hier knap vervelend!
  Off-topic..
  Toen Sven Kramer wereldkampioen schaatsen werd, kreeg hij een dikke knuffel van JPB. Die had namelijk weer camera’s gezien en moest schaatsminnend Nederland onze VOC-mentaliteit nog ff weer ongevraagd onder de neus wrijven..Bah, die arme Sven heeft er waarschijnlijk nu nog nachtmerries van! Deed me een beetje denken aan die streakers op Wimbledon..

  Reactie door ToN — zaterdag 17 februari 2007 @ 20.31 uur

 166. Het is toch een intense blamage dat de hele achterban van de PvdA akkoord is gegaan.
  Van het gezapige (C)DA verwacht ik niets anders met hun blinde trouw naar de vlag, de overheid en de queen. Maar hier heeft de zwakte van de PvdA zich voorgoed geketend. Je zal maar akkoord gaan met het erdoorheen jassen van een Grondwet ZONDER het volk te willen raadplegen en akkoord gaan met de WEIGERING de medeplichtigheid van Balkenende rond de oorlog in Irak te onderzoeken.
  Premier JP Angsthaas weet dat ie ‘hangt’ en daar maakt Bos geen punt van!
  Een premier met bloed aan zijn handen moet je niet willen en het feit dat ZELFS de achterban van de PvdA vandaag probleemloos akkoord is gegaan zegt alles van hun mentaliteit. De PvdA maakt werk van zichzelf en niet van de WAARHEID.
  Het nieuwe stelletje volksverlakkers heeft ruim baan genomen. Met zoveel smiechtigheid kan het niet goed aflopen…
  SP zet je maar schrap! Gerechtigheid zal komen, want de waarheid wint altijd. Dit kabinet zal verstrikt raken in opgestapelde leugens en dat verdient het ook.

  Reactie door Gloria — zaterdag 17 februari 2007 @ 20.32 uur

 167. De SP had geen schijn van kans. Het CDA bepaalt ALTIJD welk kabinet er komt, tenzij Paars van stal wordt gehaald – maar dat hoeven we voorlopig niet meer.
  De vorige keer wilden ze niet met de PvdA maar met hun vriendjes de VVD, dus wat kwam er ondanks de verkiezingsuitslag…..?
  De veiligste combinatie nu was met PvdA en CU, dus wat kwam er ondanks de verkiezingsuitslag….?

  Reactie door Toon — zaterdag 17 februari 2007 @ 20.34 uur

 168. Een ding heeft de PVDA al voor gezorgd de gezonde echtparen gaan er 550 Euro op achteruit dus netto 45 Euro in de maand en de wat ziekelijke echtparen gaan er 300 Euro op achteruit dus Netto 25 euro in de maand.
  Dat is best veel voor Jan modaal.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 17 februari 2007 @ 20.40 uur

 169. @158 Dirk Schuit.
  Inderdaad.
  Groet

  Reactie door henk de bruin — zaterdag 17 februari 2007 @ 20.57 uur

 170. Ik zie ze die verkiezingsavond nog aan de tafel zitten marijnissen en bos De grote winnaar en de verliezer en wat zegt de verliezer bos we moeten een kabinet samenstellen met de SP omdat dat de grote winnaar is. En wat gebeurt er nu Bos met zijn uitgestreken gezicht gaat met de veren van Jan strijken en pleegt kiezers bedrog want de mensen zouden er niet op achteruit gaan en wat gebeurt er nu, nouja U hebt het allen gehoort en dan durft hij nog te zeggen dat Marijnissen het aan zichzelf te danken heeft.Nou Jan de volgende is voor jou daar zullen wij met zijn allen voor zorgen en dan kan meneertje bos zijn wonden gaan likken.

  Reactie door Henk Blaauw — zaterdag 17 februari 2007 @ 21.03 uur

 171. BOS VS MARIJNISSEN

  Een kabinet waarin zowel Bos als Marijnissen zitting hebben, is een utopie. Wouter Bos is bang voor Jan Marijnissen met zijn charisma, eerlijkheid en haast vaderlijke uitstraling.

  Wouter is te macho om toe te geven dat hij bang is het onderspit te delven in een een-op-een situatie. De Leugen over het gesprek met informateur Hoekstra moet dit inferieure sentiment verdoezelen.

  Kan iemand dit gesprek niet uittypen en publiceren in de dagbladen? Of blijft de leugen regeren?

  Erik

  Reactie door erik — zaterdag 17 februari 2007 @ 21.07 uur

 172. Verdergaand op mijn berichtje aan de heer
  Schuit, even een commentje aan
  KARIN, cs
  Welke vier jaar bedoeld U ? Zullen we het voorlopig op dik een jaar houden?? De Partij van de Arbeid nodig hebben,waarvoor,
  we hebben toch de Andre van Duinshow al, de comedie van de opgemelde heren hebben we helemaal niet nodig.
  En laten we er nou gewoon vanuit gaan,gezien de leugens en verdraaingen van de heren Balkenende, Bos en Rouvoet,tijdens de verkie-
  zingscampagne dat Marijnissen gewoon zoals we van hem gewend zijn de waarheid verteld, oke..we zouden kunnen concluderen dat U van de “tegenpartij” bent en gebruik maakt
  van deze log om uw kinnesinne tegen de
  SP te spuien, geeft niets hoor maar doe het dan niet zo doorzichtig.
  Mogenlijk horen we elkaar na 7 maart nog even.
  Toch een welgemeende vriendelijke groet.

  Reactie door Henk de Bruin — zaterdag 17 februari 2007 @ 21.17 uur

 173. @166 Michiel

  Wie het laatst lacht, lacht het best!
  Ik reken op het verstand van het volk. Let op mijn woorden: het (C)DA en de PvdA hebben de langste tijd gehad!
  Het is een zielige vertoning met de tot standkoming van het akkoord. Een gehersenspoelde bende, als een secte hebben ze zich teruggetrokken… de heren regenten.
  Nee Michiel, ik wil je niet teleurstellen maar de aftocht gaat geblazen worden. Ik kijk met genoegen uit naar de valkuil zie zij voor zichzelf gegraven hebben.
  Het is ECHT tijd voor de SP. We komen er met volle kracht aan. Eindelijk een eerlijke partij met een eerlijke leider.
  Dat zal een openbaring zijn voor dit land.

  Reactie door Gloria — zaterdag 17 februari 2007 @ 21.19 uur

 174. De SP is derde partij geworden. Waarom dan zoveel kopzorg? Dit Staphorstig kabinet is toch makkelijk te laten struikelen over een paar bananenschillen? Of zie ik dat verkeerd?

  Reactie door Haq — zaterdag 17 februari 2007 @ 21.21 uur

 175. @165 michiel

  http://formatie.regering.nl/Images/1218%20Eindverslag%20informateur%20Hoekstra_tcm149-90845.pdf

  Beter lezen! Er staat duidelijk:

  De inhoudelijke verschillen van mening zijn talrijk, zwaar, op onderdelen fundamenteel van aard, en geven onvoldoende reden voor dat perspectief en vertrouwen. Dat geldt volgens de fractievoorzitters van CDA en SP in het bijzonder voor de verschillen tussen CDA en SP. Een onderhandelingsfase van CDA en SP en PvdA zal naar het oordeel van CDA en SP daarin – met het oog op een totstandkoming van een kabinet op korte termijn – geen verandering brengen.

  Balkenende zag er geen heil in… dan had het voor Jan ook weinig zin aan te dringen. Zeker omdat Bos geen voet bij stuk hield en samen met Jan een blok vormde tegen Balkenende. In plaats van zijn zetels in zijn voordeel te gebruiken heeft Bos zijn kiezers genaaid door Balkenende en Rouvoet vrijwel overal hun zin in te geven, zelfs in zijn 2 heftigste campagnestandpunten: hypotheekrenteaftrek en onderzoek Irak (en eigenlijk ook wat betreft de AOW).

  Reactie door Irma — zaterdag 17 februari 2007 @ 21.22 uur

 176. Praatjesmaker en draaikont Wouter Kabouter ziet door de bomen het “Bos” niet meer. Ik dacht dat hij stellig beweerde niet onder Balkenende te regeren!!! Ze liegen en bedriegen ons al weer aan alle kanten. In wat voor een belachelijk land leven wij toch! De grootste verliezer van de afgelopen 2e kamer verkiezingen, wordt vice-premier! Om te kotsen! Wat een respect voor de kiezers!

  Reactie door ACCEPT — zaterdag 17 februari 2007 @ 21.33 uur

 177. @169 Irma

  Dit zegt alles van het (C)DA.
  Een ware christelijke partij zou innig gelukkig zijn met het programma van de SP.
  Alleen de VOC-christenen niet… maar die hebben hun eigen geloof geschapen en spannen Christus voor hun politieke kar.
  De vraag is of God hen zal willen kennen als Hij ze vraagt op de ontmoetingsdag:

  WAAR WAS U??
  Toen Ik honger had en u Mij geen eten gaf?
  Toen Ik dorst had en u Mij geen drinken gaf?
  Toen Ik vreemdeling was en u Mij niet hebt opgenomen?
  Toen Ik naakt was een u Mij niet gekleed hebt?
  Toen Ik ziek was en u niet naar Mij hebt omgezien?
  Toen Ik in de gevangenis was en u Mij niet kwam bezoeken?

  Reactie door Gloria — zaterdag 17 februari 2007 @ 21.36 uur

 178. @169 Gloria

  Ben jij ten einde raad of zo?
  Lijkt er wel op.
  Doe wat aan die hormonen zou ik zeggen

  Reactie door riri — zaterdag 17 februari 2007 @ 21.38 uur

 179. @170 PS

  Een moet en zijn.

  Reactie door Gloria — zaterdag 17 februari 2007 @ 21.39 uur

 180. Feit: Balkenende gaf al voor aanvang van de informatieronde aan niets te zien in een CDA, PvdA, SP regering omdat ze dan in de minderheid waren.
  Feit: Balkenende gaf al voor aanvang van de informatieronde aan geen vertrouwen te hebben in een coalitie met de SP omdat die niet stabiel zou zijn.
  Feit: Balkenende gaf tijdens de gesprekken met Marijnissen aan op veel punten niet aan de wensen van de SP (en veel kiezers?) tegemoet te willen komen.
  Heeft doorlullen dan nog zin? SP had compromissen kunnen sluiten zegt Wouter Bos nu. Bullshit! Zie de 3 feiten.
  En als SP mee had mogen regeren van het CDA, tegen welke prijs?

  Wat ik wil weten: Heeft Bos een aantal afspraken in het regeerakkoord weten te krijgen waar met Balkenende niet over te spreken viel tijdens diens verkenningsgesprekken met Jan Marijnissen?
  De vraag is dan: Waarom Nee tegen de SP en Ja tegen de PvdA?
  De vraag stellen is hem beantwoorden. De gevestigde orde (CDA, PvdA, VVD) wil geen nieuwkomers aan de macht, zeker geen ‘luis in de pels’ als de SP. Behalve als ze klein zijn (CU), niet teveel noten op hun zang hebben en nodig zijn voor een meerderheid.
  Ik wil geen helderziende zijn maar schreef al eerder dat dit er aan zat te komen, dat Bos linkse punten zou weten te realiseren waar met de SP ook over te praten viel, maar waar het CDA de kans niet voor gaf. Ik blijf dan ook bij m’n mening dat dit voorgekookt was en dat CDA en PvdA al voor de verkiezingen afspraken gemaakt hebben over een eventuele samenwerking, zonder de SP.

  De komende verkiezingen GAAN ergens over. Niet alleen regionaal maar vooral landelijk. Een sterke SP in de 1e kamer kan n.l. de onzalige wetsvoorstellen van dit kabinet (ontslagrecht, over tijd behandeling, langer doorwerken) blokkeren.

  Inderdaad. NU ZEKER SP!

  Reactie door Peer — zaterdag 17 februari 2007 @ 21.39 uur

 181. @159

  Maak je geen zorgen ToN. Ik ga mijn standpunten niet nog vaker herhalen. Jammer dat bepaalde types het vermogen om inhoudelijk te reageren missen.

  Reactie door GJH — zaterdag 17 februari 2007 @ 21.48 uur

 182. @172 Michiel

  Ja, die kennen we. Geloof jij maar in de Partij van de Arbeidersverlakkers.
  Veel heil en zegen met de christelijke VOCCERS!

  Reactie door Gloria — zaterdag 17 februari 2007 @ 21.50 uur

 183. Mensen,mensen,maak je niet druk en laat je niet opfoken door die pvda reageerders.Dit kabinet is als een oude demente man van 98(cda) getrouwd met een jonge sloerie(pvda)De cu zijn de slingers om het huwlijk wat op te vrolijken.een stevige nacht en de oude man zijn hart begeeft het.Mijn tip aan onze Jan,reageer niet meer op die stiekemerd genaamd wouter bos.

  Reactie door paul — zaterdag 17 februari 2007 @ 21.57 uur

 184. Waarom doet de SP zelf geen onafhankelijk onderzoek naar de praktijken van Balkenende tijdens de inval in Irak? Als je de waarheid boven tafel haalt, geheid dat het nieuwe kabinet valt & heeeeeeel erg veel PVDA stemmers op de SP of GL gaan stemmen.

  Dat de PVDA achterban er mee instemt, ach dat is normaal, bij de SP of de CDA is dat niets anders. Waarom wordt je lid van een politiek partij, omdat je er in geloofd en als ze kunnen regeren, dan stem je er natuurlijk altijd met ze in. Tís gewoon natuurlijk groepsgedrag. De meeste PVDA stemmers zijn niet eens lid van die partij, ze mogen al blij zijn als 5% echt lid van ze is. Precies hetzelfde met de andere partijen, ook met de SP. Dus laten we eventjes redelijk en realistisch blijven…

  Bos is precies hetzelfde als al die andere koekwauzen in de politiek, met Wim Kok als het grote voorbeeld. Eerst je grote bek open trekken op alles wat los en vast zit, dan wordt je vervolgens gekozen en profileer je je eigen bij de jongens met het geld. Na je 2de kamer periode doe je een of ander vet betaald baantje & strijk je je steekpenningen op van de voorafgaande jaren.

  Heel die klote gevestigde politiek zit precies zo in elkaar. Elkaars positie beschermen om later vervolgens de eigen portomonee flink te vullen.

  Wil je echte veranderingen in NL… alle 150 kamerleden in Den Haag de laan uitsturen, alle politieke partijen opdoeken, de koningin met d’r familie terug schoppen naar dat Duitsland van ze… en een compleet nieuw regeringstelsel opstellen…

  ik wil 150 echte VAKLIEDEN in de 2de kamer zien zitten… mensen die gespecialiseerd zijn in het besturen van ons land, zonder belangenverstrengeling & die zonder hulp van een grote bek worden gekozen… praat niet over jezelf maar bewijs de samenleving wat je hebt gedaan voor de samenleving… wat heb je in het verleden gedaan voor ons land dat je die baan in de 2de kamer verdient… wil alleen kamerleden zien met minimaal 10 jaar ervaring in bestuurlijke functies & dat ze iets hebben gedaan voor de burgers… dat is waarom alles draait, nu lijkt er meer op om carriere te maken… en vooral om hun eigen zakken te vullen… waarom stem je in als linkse partij dat de salarissen van de ministers met 30% omhoog moeten terwijl rest van het land steeds minder krijgt…

  Reactie door Jackuzzie — zaterdag 17 februari 2007 @ 21.58 uur

 185. @175 Michiel

  Houd jij eens op met die cliche’s.
  Groei op en durf onder ogen te zien dat Bos je partij meeneemt naar de ondergang.
  Blijkbaar hebben jullie weinig gevoel voor bescherming. Als dit zo was geweest had er protest geklonken op dat paaierscongres.
  Slechte achterban!

  Reactie door Gloria — zaterdag 17 februari 2007 @ 22.00 uur

 186. @ 165 michiel

  Jij schrijft ……..

  Het is namelijk een heel sociaal accoord waaruit blijkt dat het CDA zowel rechts als linksom kan. En nu zijn ze linksom gegaan.

  Maar dat is niets nieuws…

  Klopt dat dit niets nieuws is, maar helaas dit geeft weer aan hoe geil ze op dat pluche zijn.
  Ze zouden desnoods met Wilders regeren als ze maar op het pluche komen.

  Maar de ervaring leert dat het CDA altijd rechtdoor is gegaan over de ruggen van de meest zwakke mensen in onze samenleving.
  Jaren en jaren blijkt dat het CDA zichzelf verheerlijkt en denkt dat ze boven de mensen staan, als dit een christelijke partij is ben ik de broer van Beatrix.
  Christelijke naasteliefde kent geen voedselbanken, Christelijke naasteliefde zal onrecht bestrijden en niet zo’n de Geus vereren omdat hij de gehandicte medemens de goot in trapt, Christelijke naasteliefde is erop toezien dat de bejaarde medemens een menswaardig bestaan heeft, en niet wordt afgerost in een christelijk verpleeghuis, Christelijke naasteliefde is nooit politiek bedrijven tenzij je GOD verloochend stelletje huichelaars.

  Reactie door Pool — zaterdag 17 februari 2007 @ 22.01 uur

 187. @75 om 13.03 uur, Wilma:

  Ook dat is in foezelland Nederland geen vanzelfsprekende zaak:
  Ik denk nu aan de historische overwinning die de P.V.D.A. onder Joop den Uyl behaalde in 1977.
  Ik meen dat ze toen 53, mogelijk zelfs 54, zetels in de wacht sleepten en met duidelijke voorsprong de grootste partij werden.
  En wat gebeurde … na een half jaar omslachtig gedoe werd de grootste partij ooit de oppositie in geschopt.
  Ja, dat was de tijd dat ook ik op Joop stemde, maar dat waren andere tijden …

  Nu is het devies: Wees niet gedwee, maar stem SP !!!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 17 februari 2007 @ 22.05 uur

 188. @10 ReneR
  Religieen politiek..Hmm.Kweet niet of dat the big issue. Nb,hetis zelfs bij je eigen politieke partij nooit zo dat je het met ALLES eens bent. Jammer dat jou stem ergens anders heen gaat door die ene kandidaat..

  Ik persoonlijk vind het jammer dat
  dat ik in Jans Blog bij meerdere onderwerpen in de reacties proef of zelfsletterlijk lees dat “men” klaarblijkelijk vind dat hij niet voldoende heeft doorgezet bij de gesprekken. Waren wij hierbij???
  Ik ben persoonlijk van mening, dat net het vastouden aan de eigen stellingen de kracht van SP is. Niet buigen of breken maar ervoor BLIJVEN staan. We mogen nu allen met lede ogen zien hoed Bos dit principe niet aanhangt..en buigt en liegt.. Waar en wannneer zal dit “schip” stranden.
  Sp..blijf gewoon lekker jezelf!Respect datJan dit ook ten koste van een kabinet doet.

  Tot Ooit.

  Reactie door mirjam — zaterdag 17 februari 2007 @ 22.08 uur

 189. michiel
  als je de weg kwijt bent, vertel dan even waar je naar toe wil, het regeerakkord hebben we een pagina eerder al behandeld, graag even lezen voordat je hier met groot vertoon binnen komt vallen!

  Reactie door Elsemie — zaterdag 17 februari 2007 @ 22.13 uur

 190. Hoor de aankondiging van NOVA:

  “De partij leden van de PvdA gedragen zich op het partijcongres in Zwolle als makke schapen en heilige boontjes”.

  Reactie door Gloria — zaterdag 17 februari 2007 @ 22.14 uur

 191. michiel
  wat is dat nog dan dat pvda/ik heb jaren op ze gestemt,maar aangezien het een draai trutje met een smerige achtergrond is dat woutertje,dat zich met een smerig spelletje,samen met bakellende,opvoorhand afgesproken werk dus,en dus niet de wil van de stemmers heeft gevolgt.en zijn grote voorbeeld den uil draait zich om in zijn graf van zo’n grote arbeiders verkrachter.
  en nu staat te schreeuwen beter in de regering dan in de oppositie,jip tenkoste van de bevolking,of zóu het toch waar zijn alledrie grevormeerdt?of tenminste wat zij denken te zijn van huis uit.

  Reactie door ad — zaterdag 17 februari 2007 @ 22.18 uur

 192. Weer het oude verhaal: het ligt allemaal aan de ‘christelijken’. Misschien goed om te weten dat euthanasie- en abortuswetgeving in eerste instantie door CDA-ministers Job de Ruiter en Ernst Hirsch Ballin zijn geregeld. En in de jaren 80 stelde het CDA als eerste partnerregistratie voor homo’s voor. Toen overigens door COC en de anti-religieuze partij D66 weggehoond. De relatie van mijn vriend en mij werd in 1990 kerkelijk ingezegend. In 1998 – paars was al ruim 4 aan de macht – konden we ons pas laten ‘partnerregistreren’. En was de atheïstische Sovjet Unie nou zo homovriendelijk?

  Reactie door Adriaan Rodenburg — zaterdag 17 februari 2007 @ 22.20 uur

 193. @ 176 Gloria

  Hebben ze zeker allemaal een zakbijbeltje gekregen die heilige boontjes, en dat van de makke schapen geeft toch weer aan dat de PvdA is ingeslapen en totaal ontredderd de kabinetsperiode ingaat.

  Reactie door Pool — zaterdag 17 februari 2007 @ 22.21 uur

 194. Het had Dhr Bos wel gesiert als hij erbij had verteld dat ook de fractievoorzitter van het CDA er geen heil in zag om verder te onderhandelen. Deze eenzijdige aanval op de SP komt aardig overeen met de mededeling van de PvdA provincie Drenthe die mededeelden dat ze de SP te vuur en te zwaard zullen bevechten. Het is het politieke spel waar de partijvoorzitter Tichelaar ook al zo trots op was. Het is nu aan de PvdA kiezers of ze daar voor kiezen. Zo ja, dan ziet de PvdA kiezer graag leiders die op dergelijke wijze opereren. Ik schat de PvdA kiezer hoger in maar we zullen zien.

  Reactie door Alie Dekker — zaterdag 17 februari 2007 @ 22.29 uur

 195. Aan een partij die 41 zetels heeft gekregen vragen om ‘helemaal anders’ te worden, is uitlokken van kiezersbedrog.

  Reactie door Adriaan Rodenburg — zaterdag 17 februari 2007 @ 22.31 uur

 196. 162,toon een beetje respekt,vermeld je naam,maar niet [snapizo] .Je zal wel bij de ratten familie behoren,Tichelaar,Verhagen wees er maar trots op. Ik ben lid van de SP,een groot goed. Op het ogenblik staat nova aan,de grootste rat, W Kok,zakkenvuller nr,een!!!!!!!!!. Gerard.v.d.Voort

  Reactie door gerard — zaterdag 17 februari 2007 @ 22.37 uur

 197. Wat een slappe hap en inderdaad een onbetrouwbare rat, die draaikont Bos. Maar hij komt zichzelf nog wel tegen, wie zo vaak liegt en draait wordt uiteindelijk door niemand meer geloofd.

  Reactie door Watson — zaterdag 17 februari 2007 @ 22.37 uur

 198. @179 Adriaan Rodenburg,

  Dat werkt andersom ook zo adriaan

  Reactie door Lisette — zaterdag 17 februari 2007 @ 22.43 uur

 199. Veel mensen op dit soort fora die hun mond opentrekken worden niet gehinderd door enig gebrek aan kennis van zaken

  normaal zou zijn dat je ook eens zou kunnen zeggen dat je het ook niet precies weet…en maar hoog van de toren blaazen alsof ze precies het naadje van de kous weten..alle ins en outs…de feiten

  Nog te dom om voor de duvel te dansen aan de meeste reakties te horen op enkele posters uitgezonderd….
  reageren met de frustatie van de kleine man die er niet bij hoort….omdat die niet bereikt heeft wat die wil bereiken

  Reactie door riri — zaterdag 17 februari 2007 @ 23.06 uur

 200. Reactie door GJH —— zaterdag 17 februari 2007 @ 17.20

  Hallo GJH

  Zoals belooft kom ik nog even terug om mijn motivatie van sociaal weer te geven, proberen althans.
  Sociaal is hij die de hongerende voedt, die twee heeft en één weggeeft, en hij die zonder geldelijk gewin zelfs zijn vijand van de verdrinkings-dood redt.
  Zoals nog vele redenen je sociaal kunt zijn en altijd voor je medemens, daarom het spijt me voor jouw, lijkt het me toe dat jouw vraag uit @134 Gonda, Gandalf :
  ( “‘waarom is die uitkeringsgerechtigde ’’socialer’’ dan de miljonair? ”’)
  geen relevante vraag, sterker nog het is zelfs een domme & flutvraag.
  Sociaal zijn doe je altijd naar een ander toe en nooit naar je zelf, zou je me vragen maakt dan arm of rijk nog wat uit, dan kan ik gelukkig stellen helemaal niets.
  Verder stelde je:
  Er wordt op belangrijke punten gebroken met het beleid van de afgelopen jaren.
  Je bedoelt misschien als het kalf verdronken is demt men de put.!
  GJH De aller sociaalste mens aller tijden leefde goed twee-duizend geleden.
  Maar gelukkig bestaan er ook nu nog sociale-mensen zowel rijk als arm.
  Kort GJH De sociaalste punten heeft nog steeds de SP op schrift staan, en het beleid dat de laatste jaren is gevoerd was niks minder of meer a-sociaal en wat nu uitgevoerd gaat worden is niet veel beter. En wat beter is had de SP reeds in haar beleid staan.

  Reactie door Gonda — zaterdag 17 februari 2007 @ 23.24 uur

 201. 4 jaar geleden riep jan
  pas op voor wouter die heeft af en toe spatjes

  en nog steeds is wouter die gladjakker!

  google eens op gladjakker en je komt bij ons camielke eurlings…bah ook zo`n tiep

  Reactie door roelof — zaterdag 17 februari 2007 @ 23.35 uur

 202. @168 Irma,

  Dank voor de link.

  Voor de stekeblinden en stokers hier aanwezig, zou ik zeggen LEZEN, LEZEN en als je het dan nog niet snapt nog een keer LEZEN.

  ER STAAT DUIDELIJK GESCHREVEN IN HET RAPPORT VAN HOEKSTRA DAT HET CDA HET NIET ZAG ZITTEN MET DE SP.

  Bos kan hier dan leuk een andere draai aan geven omdat er bij geschreven staat dat de PVDA die mogelijkheid wel zag, maar de énige die hier ONWIL heeft betoond IS HET CDA.

  Wouter Bos is vanaf de periode dat de campagnes begonnen aan het draaien geweest.
  Dit mannetje is gewoon regeringsgeil, die zit er niet voor het volk maar puur en alleen voor zichzelf.
  En dan nu komen met deze beschuldiging aan het adres van Jan Marijnissen, gatverdamme wat een huichelaar.

  Maar je kunt het ook nog van een andere kant bekijken.
  Een beetje bewuste Nederlander heeft goed opgelet het laatste half jaar en heeft de PVDA nu helemaal zitten op de plek waar men peristaltische bewegingen van krijgt.

  Het is bijna 7 maart en dit gebeuren kan de SP HEEL VEEL EXTRA STEMMEN OPLEVEREN.

  EN TERECHT!

  Ik ga voor INTEGERHEID EN EERLIJKHEID.
  Waar vind je dat?????????

  JUIST!
  STEM WIJS, STEM SP!!!! JUIST NU!!!!

  Reactie door bijdehandje — zaterdag 17 februari 2007 @ 23.35 uur

 203. we worden weer in de maling genomen
  ik eis herverkiezingen

  Reactie door Paul J — zaterdag 17 februari 2007 @ 23.41 uur

 204. Beste Michiel [185] Je achternaam is toch niet, [Smith] een rotterdammer,met een verkeerde mentaliteit en ideeén.Gerard.v.d.Voort.sp stemmer!

  Reactie door gerard — zaterdag 17 februari 2007 @ 23.48 uur

 205. Hehe, de SP komt eindelijk achter iets wat de rest van nederland al lang weet. Namelijk dat de Wouter Windvaan een leugenaar is.

  Reactie door Kees — zaterdag 17 februari 2007 @ 23.55 uur

 206. Gloria 168. Niet alle PvdA leden reageren als lammetjes. Vanavond mooi mijn lidmaatschap opgezegd, de laatste paar dagen teveel info verzameld om daat geen lid meer van te willen zijn.

  Michel 168. Bos is onderdanid aan Balkenende omdat hij zijn hoofd enkele jaren geleden in samenwerking met het CDA zelf al in de strop heeft gestopt i.v.m. een oliepijpleiding in Afganistan t.b.v. Shell.

  Reactie door Katrien — zondag 18 februari 2007 @ 0.01 uur

 207. @Katrien 210

  Bravo Katrien,

  Ik hoop dat jij het goede voorbeeld zult zijn voor vele PvdA leden.
  De PvdA heeft in de afgelopen maanden bewezen geen partij voor de arbeiders te zijn.
  Hopelijk geven de leden Wouter een teken,
  en dan bedoel ik niet de leden die vanmiddag tijdens het congres als klapvee aanwezig waren.
  Maar de echte kritische achterban.
  Kan me niet voorstellen dat er niet veel meer PvdA kiezers teleurgesteld zullen zijn.

  Reactie door kitje — zondag 18 februari 2007 @ 0.12 uur

 208. @ 206 bijdehandje

  Ik had even moeite met peristaltische bewegingen, maar nu snap ik ‘t

  Peristaltiek is de knijpende voortbeweging die ervoor zorgt dat het voedsel vooruitkomt in het maag-darmstelsel. Je kan op die manier zelfs een glas water drinken terwijl je ondersteboven hangt.

  Ik had de PvdA al een tijdje in de dikke darm zitten, maar ik ben dat opgeblazen gevoel kwijt sinds vanavond.

  Mensen op naar 7 maart, laten we ons daarop richten,

  Prettige nacht verder

  Reactie door Pool — zondag 18 februari 2007 @ 0.13 uur

 209. De kadaver dicipline binnen de pvda (ik vertik het om hier hoofdletters te gebruiken) heeft zijn werk weer gedaan. Alle commentaren van die lieden roepen nu dat Jan niet de waarheid spreekt. Als je het maar lang genoeg volhoud, ook tegen beter weten in, wordt dat uiteindelijk geloofd door velen. Helaas!

  Reactie door Sjors — zondag 18 februari 2007 @ 0.19 uur

 210. [...] ‘een leugentje om bestwil’ wel voor zijn rekening willen nemen. Een nieuwe Kok lijkt geboren. Tijd voor een weerwoord. Via de [...]

  Pingback door » Wouter Bos Liegt — zondag 18 februari 2007 @ 10.29 uur

 211. @212 Pool,

  De PVDA bereikt bij mij de maag niet eens, wordt bij mij voortijdig kotsen.
  En dat is dus wat ik er letterlijk van moet.
  Ik kan mer er dan ook echt ontzettend pissig om maken.
  Wat een rashuichelaar die Bos.
  BAH, en nog eens BAH!

  7 maart SP!!!!!!!!!!!!

  Aan allen hier een goede zondag gewenst.

  Reactie door bijdehandje — zondag 18 februari 2007 @ 11.47 uur

 212. @210 Katrien,

  Gelukkig zijn er ook nog mensen die zelf kunnen denken ! W.Bos Zum Kotzen.

  Reactie door Lisette — zondag 18 februari 2007 @ 12.27 uur

 213. “dit alleen succesvol kon zijn wanneer het CDA bereid was de verkiezingsuitslag te respecteren en in onze richting op te schuiven. De SP was immers één van de grote winnaars van de verkiezingen.’

  Wilders is ook één van de grote winnaars van de verkiezingen en die wordt ook aan de kant geschoven.

  Het is heel simpel. De SP heeft gewoon veel te weinig aanhang om een links kabinet er door te drukken. Time to face de reality.
  Een groot deel van Nederland moet de SP niet.

  Reactie door Jan Knegt — zondag 18 februari 2007 @ 12.44 uur

 214. 2217 stemmertje

  Wat denk je nou te bereiken hier?
  Ik zou zo zeggen leer zelf eens te begrijpen hoe je lezen moet en wat er staat, het is verdomde duidelijk, zoals Jan Marijnissen zelf ook vanaf het begin af is geweest.

  Hij heeft ons nooit geen vette kluif voorgehouden en valse beloften gedaan.
  Jan Marijnissen is altijd open en eerlijk geweest, ook vwb. de mogelijkheden die er voor hem waren.
  Moet hij dan soms al zijn standpunten overboord gooien, alléén om uit die oppositie vandaan te komen.

  Nee stemmertje, zo werkt dat niet!
  Dan had hij zeker de gehele SP-aanhang op z’n nek gehad.
  Jan heeft integer gehandeld.

  Het is Balkenende die duidelijk gezegd heeft niet met de PVDA en SP samen te willen, omdat het dan TÉ LINKS zou zijn.

  Dus Jan Marijnissen heeft niet afgehaakt, Jan Marijnissen heeft geen kans gehad van het CDA.
  Was bij voorbaat al buitengesloten.
  En ik maak me sterk dat de PVDA hier van op de hoogte was, alleen om de schijn op te houwen heeft Bos nog even moeten zeggen dat hij de mogelijkheid met de SP wel zag zitten, maar tevens al verdomde goed wist wat Balkenende van plan was.

  Christelijk????

  NÉÉ, ACHTERBAKS!

  En het is verdomde duidelijk wat er in dat Hoekstra rapport staat, alléén moet je het wel op de juiste manier lezen.
  En vergéét vooral niet dat dit rapport door een CDA-er in elkaar is gefabriceerd.

  Reactie door bijdehandje — zondag 18 februari 2007 @ 12.45 uur

 215. @218 Knegt,

  Er is een héél groot deel van Nederland die de SP wel wil.
  Ze hebben niet voor niets 25 zetels gehaald.
  Dit staat niet in verhouding met die 9 zetels van de haat-en-angst-zaaierspartij.
  De SP wil een betere samenleving, een socialere samenleving en daar zullen we voor gaan.
  7 maart 2007 stem ik met volle overtuiging wéér SP en velen met mij.
  Hup SP we gaan ervoor, ZEKER NU!

  Reactie door bijdehandje — zondag 18 februari 2007 @ 12.49 uur

 216. Metafoor:
  Als iemand met de auto naar een bepaalde bestemming wil en bijrijders zoekt, moet je eerst voordat je instapt het wel over die bestemming, de route en de verdeling van het ernaartoe rijden eens zien te worden.
  Echter, wanneer de bestuurder (balkenende) geen inspraak hierover duldt, is het geheel terecht dat Jan de rit heeft afgeslagen.

  Dan kan men zeggen: ‘Hij (Jan) wilde niet’, maar wíe wilde wat nu eigenlijk niet?
  Gandalf merkt terecht op: ‘Reeds ver voor de verkiezingen heeft Jan Marijnissen al gezegd dat samen regeren met het CDA misschien wel tot de mogelijkheden behoorde. Alleen zei hij erbij: NIET met een Balkenende CDA.’
  Vrij vertaalt naar bovenstaande metafoor: NIET met een bestuurder die de bestemming, de route en de verdeling van het ernaartoe rijden blijft bepalen.
  Balkenende heeft zijn bijrijders nodig maar WILDE NIET van een wijziging van bestemming en een andere route (eerste weg Links) horen.

  Reactie door Sjaak — zondag 18 februari 2007 @ 12.51 uur

 217. @203 riri

  Riri

  Sorry?!
  Ik vind je reactie misplaatst, omdat datgene wat je probeert te zeggen onmiddellijk mank gaat, de plank misslaat.
  Ik herhaal ter illustratie je eerste passage; ‘Veel mensen op dit soort fora die hun mond opentrekken worden niet gehinderd door enig gebrek aan kennis van zaken.’

  Het schijnt me toe dat juist ‘de mensen’ –die mensen waarop je doelt- zich juist niet gehinderd weten door juist wél kennis van zaken.
  Goed, deze misinterpretatie zij je eenmalig vergeven.

  Nog te dom om voor de duvel te dansen?
  M.b.t. de door jou aangehaalde en bedoelde reacties denk ik niet dat het door jou gesuggereerde gebrek aan intelligentie onmiddellijk ook betekent dat ritmegevoel c.q. motorische (on)bekwaamheid ook maar iets met intelligentie heeft te maken.
  Nee, je hebt niet bereikt wat je met je post wilde bereiken.
  Volgende keer beter… de eerstvolgende gelegenheid doet zich 7 maart a.s. voor.
  Ben benieuwd of je ook nog een ander dansje kent anders dan de horlepiep?

  Reactie door Sjaak — zondag 18 februari 2007 @ 12.56 uur

 218. Jan heeft gekozen om te stoppen met onderhandelen nadat het CDA niet wilde schuiven en Bos te labbekakkerig was om zich sterk te maken voor sociaal, samen met Jan. Tja, dan kunnen we “de kip en het ei” discussie blijven voeren, maar feit blijft dat het is zoals het is en daar hoeft de SP zich allerminst voor te schamen!
  Laten we stoppen met non-discussies en welles/nietes spelletjes, ondanks de frustratie over “lage politieke spelletjes”.
  We moeten vooruit SP-ers; er is een hoop werk aan de winkel dus laten we ons vanaf heden als altijd constructief opstellen en bouwen aan een beter Nederland. Dat is namelijk waar wij goed in zijn!

  Reactie door kinkel — zondag 18 februari 2007 @ 13.00 uur

 219. Wie had dat ooit gedacht ?
  PvdA + CDA + CU

  Je zou toch denken… dat kan niet… het wordt PvdA + SP + GroenLinks
  PvdA doet alsof het enige alternatief de oppositie zou zijn, maar dat is natuurlijk niet zo.

  Ineens is de PvdA veel zaken vergeten !
  Zaken die ze tijdens de verkiezingen zo belangrijk vonden.
  Waarom nu niet meer de hypotheekrenteaftrek voor de rijken beperken ?
  Nu dreigt deze onbetaalbaar te worden voor iedereen !
  vergeten ?

  Meer geld naar de zorg… oeps… vergeten.
  Inkomensafhankelijk maken van de ziekenzorgpremie ? Oeps…
  nu betaalt een bijstandmoeder evenveel als een miljonair, oeps…

  De PvdA is veel vergeten.. het CDA mag gewoon verder !

  Als je niets “vergeet” en écht socialist zou je zo’n regeeraccoord niet ondertekenen.

  Reactie door Reinder — zondag 18 februari 2007 @ 13.08 uur

 220. NIEUWE FILM TE VERWACHTEN…

  A RAT CALLED WOUTER

  Reactie door erik — zondag 18 februari 2007 @ 13.12 uur

 221. De “Grote Drie” van Den Haag hebben natuurlijk wel iets gemeenschappelijks!
  Een christelijke achtergrond.
  Ik zie het er nog van komen: Een fusie tussen het CDA, CU en PvdA.
  Nieuwe naam is nu al bekend.
  De CGP. De Christelijk Geraffineerde Partij.

  Reactie door Ron Singelenberg — zondag 18 februari 2007 @ 16.14 uur

 222. het zijn en blijven revisionisten!! weinig goeds van te verwachten

  Reactie door wladimir iljitjs — zondag 18 februari 2007 @ 16.27 uur

 223. De Irak kwestie heeft helemaal geen onderdeel uitgemaakt van de onderhandelingen.

  Deze kwestie is helemaal niet uitonderhandeld. PVDA is gewoon zonder enige inbreng akkoord gegaan met het feit dat er geen enquete komt.

  Vraag het maar aan JPB

  Reactie door ACE — zondag 18 februari 2007 @ 16.35 uur

 224. Het blijft natuurlijk wrang dat het CDA na de verkiezingen de grootste partij is gebleven. Voor de SP een uitdaging in die hoek de meeste stemmen weg te halen. Conservatief Nederland zal moeten inzien dat een socialer en sterk Nederland alleen met de SP wordt bereikt. De SP moet af van het imago een communistenclubje te zijn. Dus lobby op het platteland en haal de boeren en tuinders over voortaan te kiezen voor de SP.

  Reactie door algie — zondag 18 februari 2007 @ 16.42 uur

 225. ik ben zo gek op de SP he. Vooral om het feit dat ze een afwijkende mening niet tolereren. Alleen meepraters mogen meedoen hier.

  Heey, anders blokkeer je me gewoon moderator. Of zeg je me wat ik wel mag zeggen en wat niet :-D

  Reactie door michiel — zondag 18 februari 2007 @ 16.53 uur

 226. WOUTERS WAARHEID

  Technische redenen (?) maken het mij momenteel onmogelijk om op bovengenoemd item te reageren, vandaar deze plek. Ik moet simpelweg mijn hart luchten.

  DE KUS

  Ik herinner mij als de dag van gisteren de reactie van Wouter Bos toen ‘zijn’ motie om – zolang het kabinet demissionair was – geen asielzoekers meer het land uit te zetten. De graagte waarmee hij Femke Halsema opdringerig omarmde en op de wangen zoende doet mij nu nog met afgrijzen vervullen, en ik vraag me af of Femke die nacht wel heeft kunnen slapen. Ik betwijfel het. Het was deze kus die Wouter Bos typeert. Een kus van verraad. Verraad aan het socialisme en de zwakkeren in de samenleving. Een kus ook geschreven met het bloed, zweet en tranen van de gewone man.

  Die verradelijke kus aan Femke Halsema typeert Wouter Bos. Hij verraad alles en iedereen om zijn eigen positie en die van de PVDA te versterken. Met het zelfde soort verraad verkocht hij ook de Armeense genocide kwestie aan de Turken. Samen met Albayrak hield hij de omschrijving van het begrip genocide zo vaag dat geen enkele Turk er zich aan kon storen. Dit alleen maar met het oog op de verkiezingen!
  In mijn ogen is Bos gevaarlijker dan Wilders. Geert zegt tenminste alles eerlijk en onderhoudt geen dubbele agenda.

  Een beetje hoop rest mij. Judas hing zich zelf op!

  Met de allervriendelijkste zondamiddaggroetjes

  Reactie door erik — zondag 18 februari 2007 @ 16.57 uur

 227. Michiel

  uitgeraasd mannetje?

  Reactie door erik — zondag 18 februari 2007 @ 16.58 uur

 228. Ik hoop dat de SP en de SP aanhang z.s.m. constructief te werk gaat in de 2de kamer. En zich niet meer bezighoudt me kissebissen.

  Jullie zijn ervoor om de PvdA links te houden de komende jaren. Succes daarmee (al vrees ik het ergste)

  Reactie door michiel — zondag 18 februari 2007 @ 17.14 uur

 229. michiel,

  Ik zou zo zeggen, als je al stemgerechtigd bent, stem SP op 7 maart dan doe je tenminste iets nuttigs ipv. hier onzinnigheden te spuien.

  Erik,

  Ik denk dat Femke ze heel goed op een rijtje heeft staan en precies wist wat voor vlees ze in de kuip had.
  Ze heeft niet voor niets bedankt voor een samenwerking toen het de PVDA inééns wel uitkwam.
  Néé, die Femke is beslist niet van gisteren.

  Reactie door bijdehandje — zondag 18 februari 2007 @ 17.22 uur

 230. Waarom moet een ander de PvdA redden Michiel?
  Het is sowieso niet mogelijk, maar het is wel een vreemd verzoek van je. Ben je al wanhopig aan het worden.

  Reactie door Ron Singelenberg — zondag 18 februari 2007 @ 17.32 uur

 231. Het CDA wilde de grootste winnaar van de verkiezingen, de SP, geen kans geven mee te regeren. Een beschamend feit.

  Dit feit verdraaien zoals Wouter doet, is eigenlijk te kinderachtig voor woorden.
  Hij kan hiermee toch niet voorkomen dat de SP zijn oortjes wast waar nodig vanuit de oppositie.
  Noch kan de PvdA het teleurstellen van haar eigen aanhang hiermee niet wegpoetsen. Een grote teleurstelling is bijvoorbeeld de medewerking van haar partij aan het verdoezelen van enige openheid over ‘s Neerlands participatie aan de illegale oorlog tegen Irak. Een motie van verdriet helpt hier niet veel tegen.

  PvdA-ers die deze taferelen zat zijn, zijn bij de SP van harte welkom, zou ik zeggen.

  Maar de grootste schuldige blijft het CDA.

  Reactie door Chaki — zondag 18 februari 2007 @ 17.41 uur

 232. @ Peer

  Citaat: “Ik blijf dan ook bij m’n mening dat dit voorgekookt was en dat CDA en PvdA al voor de verkiezingen afspraken gemaakt hebben over een eventuele samenwerking, zonder de SP.”
  Je zou best gelijk kunnen hebben, al kan dat (nu nog) niet aangetoond worden.
  In elk geval is zeker, wat ik in nr. 126 heb geschreven: Wouter Bos heeft -in een onbewaakt moment van openhartigheid- gezegd, dat hij de voorkeur gaf aan een coalitie met het CDA, zonder een derde partij erbij. (Parlementaire Nieuwsbrief, september 2006). Voor zover ik weet is deze uitspraak nooit ontkend of herroepen.

  Reactie door Olav Meijer — zondag 18 februari 2007 @ 17.44 uur

 233. @michiel
  Wouter Bos begon zonder enige provocatie Jan Marijnissen aan te vallen nadat Bos heel links eigenlijk al jarenlang afvalt. Daar is hij trouwens ook fors voor gestraft door zijn kiezers!
  De opmerkingen afgelopen week bij P&W waren totaal overbodig en gemeen en Jan geeft terecht weerwoord.

  Geef eens voorbeelden van leugens die Jan Marijnissen heeft verkondigd? Geef die van Wouter Bos maar niet, zoveel ruimte is er niet.

  Iedere Nederlander weet dat Jan een eerlijk politicus is, voor zover ik nu weet, een van de zeer weinigen. En iedere Nederlander heeft ook forse twijfels bij Wouter Bos, zelfs zijn eigen achterban.

  Reactie door Irma — zondag 18 februari 2007 @ 17.50 uur

 234. @ Ron Slingelenberg dat vind ik een hele goeie!!! 3 gereformeerde heren maken in Nederland de dienst uit.
  Ron zegt dat de 3 partijen CDA,CU,PvdA moeten gaan fuseren en heeft er een nieuwe naam vopor bedacht n.l CGP Christelijk Gerafineerde Partij goed Ron

  Reactie door Dirk Schuit — zondag 18 februari 2007 @ 17.51 uur

 235. @ michiel

  De PvdA links houden,
  Sinds wanneer is de PvdA nog links dan?
  Ik zie de PvdA alleen maar opschuiven naar het midden.
  Wouter wil niet naar links, anders was hij wel met SP en Groen Links de lijstverbinding aangegaan.
  De PvdA heeft zich tegen alle voorstellen van Femke en Jan verzet, tot in de campagne toe ( het koffieuurtje).
  En het feit dat Wouter nu olie op het vuur gooit door leugens te verspreiden, zal de situatie niet beter maken.
  SP heeft meteen na het bekend worden van het regeerakkoord te kennen gegeven, constructieve oppositie te gaan voeren tegen dit akkoord.
  Ben er ook van overtuigd dat dit gaat gebeuren.
  Maar eerst de verkiezingen va 7 Maart.
  Wij gaan uit van een overwinning, er zullen ongetwijfeld kiezers zijn, die spijt hebben van hun keus voor PvdA .
  Gezien sommige reacties van teleurgestelde kiezers op het log.
  Dus wij gaan er voor SP groot in de eerste kamer.

  NU SP

  Reactie door kitje — zondag 18 februari 2007 @ 17.57 uur

 236. @ Harrieke

  Dit alles was het gevolg van het feit, dat de christelijken per se niet met de PvdA verder wilden. (Daarvoor waren al aanwijzingen vóór de verkieizingen, met name het gedrag in de Eerste Kamer, waarin de christelijken samen met de VVD een belangrijk wetsontwerp van de regering-Den Uyl blokkeerden). De kabinetsformatie liep op het allerlaatst spaak, toen alleen nog de personen moesten worden ingevuld voor de posten van ministers en staatssecretarissen.
  In de loop van de jaren negentig heeft Ruud Lubbers in een interview in NRC Handelsblad toegegeven, dat men a priori uit was op een kabinet met de VVD. Het kabinet Van Agt-Wiegel werd in 1977 dan ook in een vloek en een zucht tot stand gebracht (na een dinertje met kaarslicht)…..
  (Omdat ik deze ontwikkelingen had voorzien, heb ik toen vele flessen wijn gewonnen met weddenschappen).

  Reactie door Olav Meijer — zondag 18 februari 2007 @ 18.00 uur

 237. Hoe het ook zij.
  Ik heb SP gestemd en ben zeer teleurgesteld dat er geen regeringsdeelname is.

  Verder Jan Marijnissen (nog steeds mijn favoriet). Laat Wilders jullie niet uit je tent lokken. Luister goed naar hun gefundeerde kritieken wanneer ze die hebben, maar glijdt niet af, zoals zij nu bezig zijn. Train jullie zelf om alleen te reageren, wanneer zij met zakelijke dingen komen en verwijs naar: wat u zegt, bent u zelf bij persoonlijke aanvallen. Zorg dat jullie ALLEMAAL dezelfde taktiek hanteren. Dat wordt jullie kracht en steun voor Nebahat en Ahmed, DIE ABSOLUUT PERSOONLJK AANGEVALLEN GAAN WORDEN. SUCCES.

  Reactie door heidlinde — zondag 18 februari 2007 @ 18.09 uur

 238. Duidelijk. De Belgen leggen de vinger trouwens precies op de juiste plek over Wouter Bos: ze vinden hem BEHAAGZIEK (was op Canvas). Dit klopt helemaal.

  En als je iedereen maar wil behagen, dan zal je uiteindelijk bij niemand meer enthousiasme opwekken. Dat is de toekomst van de PvdA, zowel onder Bos, als onder Tichelaar.

  Ik mag die Tichelaar trouwens niet. Waar het aan ligt, weet ik niet, maar de beschrijving van Jan Marijnissen over Tichelaars rol komt in de buurt bij hoe ik over hem denk: onbetrouwbaar.

  Reactie door Ellen — zondag 18 februari 2007 @ 18.11 uur

 239. Ondanks alles duurt 4 jaar nog lang.
  De PVDA heeft zijn eigen kuil gegraven.

  Reactie door sander — zondag 18 februari 2007 @ 18.12 uur

 240. @ Reinder
  Citaat: “Wie had dat ooit gedacht ?
  PvdA + CDA + CU”.

  Nou, ik wel, Reinder. Vóór de verkiezingen heb ik hier regelmatig geschreven, dat ik een “linkse coalitie” niet zo waarschijnlijk achtte, zo het al getalsmatig mogelijk zou zijn. Het leek me weliswaar de enige reële coalitie voor de SP, maar daarbij zou ze haar belangrijkste uitgangspunten niet mogen verloochenen. De PvdA en Wouter Bos gaven verder weinig hoopgevende signalen af.
  Op grond van de feiten en ontwikkelingen na de verkiezingen voorzag ik inderdaad de huidige coalitie (zonder GL).

  @ Michiel

  Toon maar eens aan op welk weblog van een politieke partij meer gezegd mag worden door tegenstanders dan hier…..Bij de PvdA?Laat me niet lachen!

  Reactie door Olav Meijer — zondag 18 februari 2007 @ 18.21 uur

 241. Tuurlijk heeft W.B. meermalen gezegd dat Jan is weggelopen, maar OOK de anders zeer correcte Andre Rouvoet, toen hij glimmend van genoegen (mag hij van mij :-)) vertelde dat hij minister zou worden!
  En met hen vele anderen. Zeggen ze het niet zelf, wordt het wel door de media aangereikt.
  Jan moet vaker en op zijn strepen staan en direct de roddels rechtzetten. Het duurt maar even of de eerste uitspraak gaat een eigen leven leiden.
  Bij de vorige verkiezingen heeft Jan, naar mijn bescheiden mening, zich ook veel te defensief opgesteld, toen hij nergens voor uitgenodigd werd en niet mee mocht doen met besprekingen.
  Jan, de SP-ers weten wel hoe het in elkaar zit, nu de rest nog.
  Roep Nova, Pauw en Witteman, etc. etc. ter verantwoording voor het in stand houden van roddel en achterklap!

  Reactie door ria — zondag 18 februari 2007 @ 18.26 uur

 242. Ach ja, de Nederlandse PvdA. Verenloos en nu ook schaamteloos. Maar ‘we’ moeten oppassen dat we geen partij worden die blijft terugkomen op gedane zaken, hoe fel de uitval dan de ander ook is of wordt. Voorwaarts, maar niet vergeten, of zoals mijn moeder altijd zei ‘ vergeven kun je altijd, vergeten moet je nooit’

  Reactie door philip nijman — zondag 18 februari 2007 @ 18.43 uur

 243. Sociaal-democraten zijn nog nooit te vertrouwen geweest. Gedurende de 1e wereldoorlog waren ze bereid om hun aanhang op te offeren. Toen de werkende massa in opstand kwam tegen de voortdurende slachtingen, riepen sociaal-democratische leiders de hulp in van de zogenoemde Freikorpsen. Om de stakingen neer te slaan. In de dertiger jaren werden de sociaal-democraten niet voor niets uitgemaakt voor sociaal-fascisten. In de vijftiger en zestiger jaren deden ze mee aan een heksenjacht op echt linkse mensen. Nog nooit heeft er met die lui een echt gesprek plaatsgevonden over een linkse samenwerking. Hun leiders deugen gewoon niet. Stop daarom deze discussie en besteed je energie aan andere dingen. De volgende verkiezing komt er aan en die dient gewonnen te worden om Bos aan banden te leggen.

  Reactie door Harry Scheltema — zondag 18 februari 2007 @ 18.43 uur

 244. GJH. @181

  Beste man, over welke inhoud hebt je het eigenlijk, je brengt niets in om echt lekker over te discusieren.
  Oke andere mensen blameren…als je dat inhoud noemt moet je toch echt terug naar de schoolbanken,geeft niets hoor …maar niet zeveren.
  Groet

  Reactie door Jh.de Wit — zondag 18 februari 2007 @ 19.04 uur

 245. 223.ACE,
  Je hebt helemaal gelijk.

  Volgens mijn info,rechtstreeks van de PvdA op mijn e-mail, waren zowel de Irakkwestie alsmede de hypotheekrenteaftrek breekpunten voor het CDA. Als je dáár een breekpunt van maakt moet er toch wel heel erg veel te verbergen zijn.
  Dus alvorens aan onderhandelen toe te komen heeft de PvdA deze punten al weggegeven.
  Hoe gemakkelijk is aldus duidelijk.
  Mensen die zeggen dat de PvdA tenminste wél meeregeert moet dit maar eens duidelijk zijn gezien Wouter Bos hierover vóór de verkiezingen veel ophef heeft gemaakt.
  Verder was de verpleeghuiszorg een speerpunt voor de SP. Dit punt is vlak voor de verkiezingen toen de PvdA zakte in de peilingen : Bezuinigingen konden niet leiden tot bekostiging van datgene wat de verpleeg en bejaardenhuizen nodig hadden gekaapt door de PvdA (alsof ze het ermee eens waren, niet dus) Het CDA werd in onze en zijn ogen m.b.t. dit punt afgemaakt door Bos en zie:
  Het punt is heel gemakkelijk zonder enige wijziging dus aanpassing of enig compromis in zijn geheel door de PvdA weggegeven aan Balkenende of eerder gezegd aan de Heer Verhagen, de straatvechter die alles over heeft voor een gedroomde carriere als minister van Buitenlandse Zaken.
  Dat de SP datgene waar Agnes Kant voor stond en gevochten heeft zo gemakkelijk prijs gegeven had als de PvdA heeft gedaan dat is toch onmogelijk in te denken.
  Op meerdere fronten heeft Wouter Bos derhalve zijn verkiezingsbelofte(retoriek achteraf) op een dermate manier verkwanseld dat van enige geloofwaardigheid achteraf geen sprake meer kan zijn.
  Op alle hoofdthemás heeft hij alles weggegeven. Tichelaar zal hiervoor mede verantwoordelijk zijn maar hij is niet voor niets door Wouter Bos gekozen uit het niets. Hij is een straatvechter net als Verhagen en die gaan over lijken, niet die van het CDA maar die van de kiezer, de mensen in het land, de mensen in Irak en de mensen in Afghanistan. Eigenlijk wisten we het al met de draai van Koenders. D66 was er zelfs ingetrapt.
  Vanmiddag Buitenhof, er wordt alweer een beweging gemaakt naar de kernenergie toe. Dit terwijl een hoogleraar nog niet zolang geleden bij Boeken etc. zeer wel het gevaar ervan nog eens uiteengezet heeft. Maar Samson wordt met zijn cursus hierover al een beetje weker en schuift alweer wat op, geloof me over 4 jaar draaien ze m.b.t. dit punt geheel om en worden we er de komende 4 jaar langzaam maar zeker warm voor gemaakt en de bevolking gebrainwashed.

  Reactie door Henny — zondag 18 februari 2007 @ 19.16 uur

 246. @ 245 Henny

  Goed en goed onderbouwd standpunt en een loepzuiver oordeel. Het is al eerder gezegd hier op dit log dat je serieus kunt twijfelen of de PVDA nog socialistisch genoemd mag/kan worden.

  Verder laat ik het hierbij omdat onder dit topic al zo’n vijftien andere reactie van mij, zijn verwijderd en daar ben ik goed ziek van.

  Reactie door ACE — zondag 18 februari 2007 @ 20.04 uur

 247. Henny, Ace en anderen
  Ik begrijp het nog steeds niet echt hoe men Irak heeft kunnen inleveren gezien de PvdA een enorme machtspositie in de onderhandelingen had. De PvdA had af moeten haken. Irak betreft oorlogvoeren en waarheidsvinding daarover.
  Een grote burger demonstratie ben ik ook helemaal voor, ik was al op zoek of er mogelijkheden in het verschiet liggen.
  Hoe meer er zoeken hoe beter!

  Reactie door maria — zondag 18 februari 2007 @ 20.45 uur

 248. Iedereen kan de pvda partijvoorzitter laten weten over de hypocriete gang van zaken bij deze partij.
  Ik heb net een bericht gestuurd aan voorzitter@pvda.nl dat ik heel boos ben op Wouter Bos, dat ik me verraden voel door hem. Hoe kan een partij die zich zo sterk maakt (zoek maar op hun website, vele artikelen) voor een onderzoek naar de steun van de regering Balkenende aan de illegale op leugens gebaseerde oorlogen in Irak en Afghanistan zich zo in de luren laten leggen door zo`n ex-Shell manager ..
  Een motie van verdriet is aangenomen op het pvda congres .. stelletje hypocriete ..
  Nou ja ik stop maar want ik word alleen maar triest hier van.
  Van de week mijn SP NU poster op het raam plakken als ik plakband heb gekocht.
  Straks SP stemmen.

  Reactie door Koen — zondag 18 februari 2007 @ 21.12 uur

 249. Ik heb vanavond met verbijstering naar een propaganda filmpje in het NOS journaal zitten kijken.
  Men liep met een levensgevaarlijke patrouille zonder helm en in het donker.
  Men was al 10 meter buiten het dorp en ze hadden nog geen vijand gezien men probeerde op lachwekkende manier aan te tonen dat ze steeds meer de baas waren.
  Tijdens deze levens gevaarlijke patrouille tocht nam men interviews af met de soldaten.
  Best ook wel humor.

  Reactie door De Hakker — zondag 18 februari 2007 @ 21.13 uur

 250. @ 247 maria

  Wouter wilde gewoon kostte wat het kost op het pluche.
  Beloftes of geen beloftes helemaal niet belangrijk.
  CDA heeft een hoop geheim te houden, geen probleem voor PvdA dat blijkt.
  Jan heeft zich aan de SP standpunten gehouden.
  Hij had met dit akkoord ook nooit de steun van de achterban gekregen, een kwestie van pprincipes.
  De PvdA principes werden overboord gekieperd, maling aan de kiezer, maling aan beloftes.
  De PvdA heeft zich daarmee uitgeleverd aan de CDA en CU.
  Wouter is een man van een hoop woorden, maar geen man van zijn woord!

  Reactie door kitje — zondag 18 februari 2007 @ 21.16 uur

 251. Stem 7 maart gewoon SP en mischien wordt Nederland ooit nog eens het land van ooit met de SP als grootste en sociaalste partij,
  Ik blijf hopen op ooit.

  Reactie door leo v schagen — zondag 18 februari 2007 @ 21.16 uur

 252. Dit is het infamueze artikel over hoe W. Bos Nederland heeft betrokken bij de oorlog in Afghanistan.
  http://www.ditkannietwaarzijn.nl/?p=291
  De implicaties zijn duidelijk, net als de gevolgen die we vandaag en straks zullen zien.

  Reactie door Koen — zondag 18 februari 2007 @ 21.20 uur

 253. @ 248 Koen

  Goed idee Koen,

  Jan is wel een man van zijn woord.
  Geen gedraai en gekonkel.
  Troost je met de gedachte dat je niet de enige PvdA’er bent die baalt.
  Zie eerdere reacties op dit log.

  Hang op die poster!!!

  7 Maart SP ZEKER NU!!!!

  Reactie door kitje — zondag 18 februari 2007 @ 21.22 uur

 254. @199 riri.Wat voor kennis van zaken zou je dan moeten hebben over de gehele gang van zaken rondom de formatie.dat tichelaar al een paar jaar witte voetjes aan het halen was bij het cda.iedere boerenl*l weet/ziet en hoort toch welk spel er is gespeeld.heb je die Nolten nog gezien bij buitenhof,die gaf via allerlij omwegen zelf toe dat er een situatie is ontstaan die voor de coalitie na 7 maart wel eens heel lastig zou kunnen worden.er is zelf bij de pvda geen stategie tav de staten verkiezingen,deze uitkomst heeft dat onmogenlijk gemaakt.ben je dan niet triest.waar staat de pvda eigenlijk nog voor behalve het ophoesten van wat oude dogmas.ik kan er geen kaas van maken,jij wel?

  Reactie door paul — zondag 18 februari 2007 @ 21.22 uur

 255. 252 iedereen moet inderdaad dat verhaal eens lezen op wwwditkannietwaarzijn.nl

  Reactie door leo v schagen — zondag 18 februari 2007 @ 21.36 uur

 256. Hallo Jan,
  Geweldig werk wat jij en je partij doen.
  Maar wat de WAO betreft ga ik me nu pas echt zorgen maken ik las n.l. op de site van het uwv.nl de volgende tekst.

  Het aanstaande kabinet lijkt echter wel de intentie te hebben om de leeftijdsgrens voor diegenen die herbeoordeeld dienen te worden aan de hand van de aangepaste criteria te wijzigen. Dit betekent dat WAO’ers die geboren zijn vóór 1 juli 1959 (dus op 1 juli 2004 ouder waren dan 45 jaar) niet meer onder de uitvoering van de eenmalige herbeoordeling zouden vallen.

  Totdat het kabinet aangeeft hoe de huidige uitvoeringspraktijk moet worden aangepast zullen we de reeds geplande gesprekken voor een herbeoordeling bij een verzekeringsarts en een arbeidsdeskundige laten doorgaan, tenzij de desbetreffende cliënt daar bezwaar tegen heeft. In afwachting van nadere besluitvorming wordt er echter met de uitkomsten van de nog lopende herbeoordelingen niets gedaan. De uitkeringssituatie blijft voor die groep dus voorlopig onveranderd. Er worden voor cliënten die behoren tot de ouder dan 45 doelgroep voorlopig geen nieuwe herbeoordelingen meer ingepland, dit zal duren tot het moment dat er meer duidelijkheid is.

  Nu ben ik zelf 46 jaar en werkzaam bij een sociale werkvoorziening en al 4 maal in het verleden beoordeeld m.b.t. mijn WAO uitkering en iedere keer 80-100% arbeidsongeschikt verklaard. Ik werk zo goed en kwaad ik kan toch nog 20 uur per week op een administratieve afdeling. Heb de laatste 7 jaar geen opleidingen kunnen volgen meer ivm handicap. Nu is mijn vraag waarom iedere keer maar weer die stomme peildatum. Mijn vraag is ik heb toch al aangepast werk en mijn situatie wordt alleen maar slechter waarom laten ze de mensen die al vanaf 1986 in de WAO zitten (ongeacht hun leeftijd) en werken gewoon niet met RUST!!!! Als wij zelf zouden kunnen dan zouden we zelf wel naar het vrije bedrijf gaan of meer uren gaan werken.
  Nou succes met julle battle voor ons.
  gr.
  Een maatschappelijk onrustige WSW-er

  Reactie door WSW-er — zondag 18 februari 2007 @ 21.39 uur

 257. @429 Hakker I
  Ik had grote moeite mijn lachen in te houden. Ik denk niet dat het als humor bedoeld was, dat maakt het nog erger.Je wil zelfs achter de buis nog wel een beleefd blijven over de getoonde moed, nou ja ik zeg niets meer!!!!

  Reactie door maria — zondag 18 februari 2007 @ 21.57 uur

 258. Jan, als ik je een tip mag geven:
  Investeer in een goede relatie met de PvdA en GroenLinks. Alleen dan zijn er resultaten mogelijk. Persoonlijke aanvallen werken averechts en zijn alleen een uiting van persoonlijke frustratie. Balkenende is ook geen vriend van Wouter Bos, maar zijn er ook uitgekomen.

  Reactie door KaRiN — zondag 18 februari 2007 @ 21.59 uur

 259. Oudhollands liedje…

  Denkend aan Wouter Bos…

  Daar was laatst een ventje loos
  die zag gevaren, die zag gevaren
  Daar was laatst een ventje loos
  die zag gevaren (allicht, al ‘n poos?)

  Hij moest immers in de kast **
  blakend en geilend, blakend en geilend
  Hij moest immers in de kast
  blakend en geilend (met Rouvoetje?, vast!!)

  Maar, hoor: “normen” leven weer
  sloeg ‘m de twijfel?, sloeg ‘m de twijfel?
  Maar, hoor: “normen” leven weer
  sloeg ‘m de twijfel? (“Jan loven? (zucht)…Heer!”)

  Och Jan-Peter sla me niet
  ik ben uw liefste, ik ben uw liefste
  Och Jan-Peter sla me niet
  ik ben uw liefje, zoals je wel ziet

  Hij moest komen bij de schavuit
  kreeg een pak ransel, kreeg een pak ransel
  Hij moest komen bij de schavuit
  kreeg een pak ransel, EN WAS HET TOEN UIT?!!

  (nee …)

  ** (En vooral voor de jongeren die dit lezen: de eigenlijke betekenis van het woord “kabinet” is kast.)

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 18 februari 2007 @ 22.01 uur

 260. @257 Off topic Hakker en anderen

  En dan die spannende tolk vraag in het holst van de nacht aan of er de laatste tijd nog ongeregeldheden waren voorgevallen.
  Terwijl we toch allemaal weten dat de plaatselijke bevolking daar geen antwoord op geeft.

  Reactie door maria — zondag 18 februari 2007 @ 22.05 uur

 261. De leugen regeert nu alweer… ik heb bos’ eigen hyves ook maar op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen!

  Reactie door Aadtos — zondag 18 februari 2007 @ 22.28 uur

 262. Kitje
  Jan heeft eerder genoemd dat er voor de SP geen breekpunten waren om de onderhandelingen in te gaan. Ook weer begrijpelijk gezien de toch onverwachtte grootte van de winst. Irak was speerpunt voorde PvdA. Ik begrijp naar mijn beste kunnen, alle achterliggende motieven en machtsverhoudingen, pluche en olie.Dit in zoverre ik daar inzicht in kan hebben.Ik begrijp alleen niet hoe men dit afzien van een enquete ook daadwerkelijk zelf denkt te verantwoorden.

  Reactie door maria — zondag 18 februari 2007 @ 22.28 uur

 263. @258 KaRiN,

  Citaat: Persoonlijke aanvallen werken averechts en zijn een uiting van persoonlijke frustratie.
  ?????????? WAT BEDOEL JE HIERMEE????????????

  Ik mag toch hopen dat je deze uitspraak voor Wouter Bos bedoelde.

  Dáár komt nl. de persoonlijke aanval en draaikonterij vandaan!

  Reactie door bijdehandje — zondag 18 februari 2007 @ 22.38 uur

 264. Beetje googelen op “politiek bedrijven” leverde stukje op uit 2005
  >>
  Waarom mensen politiek bedrijven
  Het is me nu helemaal duidelijk geworden. Politici bedrijven politiek om het andere partijen zo moeilijk mogelijk te maken en helemaal niet om te doen wat de kiezer wil. O ja en natuurlijk doe je het ook vooral voor jezelf.

  Deze ingeving kwam natuurlijk niet zomaar, maar door een uitspraak van de PvdA-lijsttrekker in Rotterdam, Peter van Heemst. In een interview met het Radio 1-Journaal zei hij het volgende:

  Als oppositiepartij wil je het zo lastig mogelijk maken voor het college

  Met andere woorden, wanneer we het wel met elkaar eens zijn, het draait om de uitspraken van voormalig wethouder Pastors, steken we hem gewoon een mes in zijn rug, want hij is toch van de tegenpartij. Het is natuurlijk van de gekken dat dit soort dingen gebeuren, wat een integriteit

  Over integriteit gesproken, de eigen partij kan er ook wat van. Iedereen is het eens met Pastors zijn uitspraken, maar natuurlijk moet je als partij kiezen voor je eigen positie i.p.v. te kiezen waarvoor je eigenlijk hoort te staan. Gewoon lekker door besturen, dat gezichtsverlies nemen we op de koop toe, want tja, we zitten wel nog lekker op onze plek. Fortuyn zou zich omdraaien in z’n graf.

  Reactie door andre — zondag 18 februari 2007 @ 22.41 uur

 265. Er is nog niets veranderd, positief en vol verwachting zie je dat paar honderd mensen zonder een enkele tegenstem het regeer accoord aangenomen wordt. Hoe krijgen ze dat voor elkaar trouwens, zet 4-mensen in een kamer en probeer ze alle vier op een lijn te krijgen, hier lukt het om enkele honderden het zelfde te laten stemmen verbazend is dat partij dicipline? is men bang zn nek uittesteken? gaat dat bij de SP ook zo? zou ik wel eens willen weten.
  Desalniettemin denk ik dat we in november gewoon weer verkiezingen hebben, immers rechts zal tegen BV het generaal pardon stemmen omdat het te ver gaat en links zal tegen stemmen omdat het niet ver genoeg gaat, daarnaast kan de SP een meerderheid in de 1ste kamer bemachtigen alle wetgeving blokkeren en wordt regeren praktisch onmogelijk. Daarom had de PVDA gewoon aan de zijlijn moeten blijven staan en het initiatief aan de SP moeten overlaten om er zeker van te zijn dat er in ieder geval een blok in de kamer gevormd kon worden, nu word het gelegenheids wetgeving waar de uitkomst onzeker van wordt en de compromissen die gesloten zullen gaan worden niet echt de kwaliteit van de wetgeving ten goede komt.

  Reactie door andre — zondag 18 februari 2007 @ 22.42 uur

 266. Beste meneer Marijnissen,

  Volgens mij ligt de waarheid ergens in het midden en kunt u het niet meedoen van de SP aan besprekingen te komen tot een nieuw kabinet, niet uitsluitend bij de PvdA leggen. U heeft met uw partij een prachtige verkiezingsuitstlag gehaald. Maar de SP is voorlopig nog een stuk kleiner dan het CDA. U had wat minder hoog van de toren moeten blazen na 22 november. U had niet moeten eisen dat er een compleet ander CDA had moet komen, met andere mensen, enz. Dat kun je niet verwachten. U gaf toen daarmee meteen al aan helemaal geen zin te hebben te regeren met het CDA. Een gemiste kans. Hetzelfde geldt trouwens voor GL. Jammer.
  Het heeft me, na de uitslag verbaasd dat er zo snel een nieuw kabinet is gekomen. Waarschijnlijk heeft het u ook verbaasd. Als ik eerlijk ben, denk ik dat u gegokt heeft -een kabinet CDA, PvdA en CU komt er echt niet zomaar en dan komen ze met hangende pootjes wel weer bij de SP en sta ik sterkter- en verloren.
  Er komen ongetwijfeld nieuwe kansen. Maar, gelukkig moeten er in dit land coalities gesloten worden om te regeren. Dat betekent water bij de wijn doen, of er voor kiezen om met schone handen aan de kant te blijven staan roepen dat de andere er een puinhoop van maken…

  Reactie door J. van Poederooijen — zondag 18 februari 2007 @ 23.27 uur

 267. Als je al die reacties leest, krijg je toch een merkwaardig beeld van de nederlandse politiek en de kiezers. 25 zetels (SP) zijn er meer dan 41 (CDA)?? DE nederlandse kiezer wil dit of dat kabinet?? Een partij MOET na de verkiezingen anders worden dan daarvoor?? Mensen die anders denken over bepaalde zaken zijn losers of deugen niet?? Tja, politiek in ons landje met evenveel meningen als stemgerechtigden blijft een vermakelijk gedoe. Maar één ding moet toch duidelijk zijn. Elke partij die wil deelnemen aan een kabinet MOET bereid zijn tot compromissen …. of je moet proberen om als politieke club 76 zetels te halen …. wat God of wie dan ook verhoede.

  Reactie door Adriaan Rodenburg — zondag 18 februari 2007 @ 23.34 uur

 268. @267
  Natuurlijk zijn 25 zetels géén 41. Dat beweerd ook niemand. Zoals u zelf zegt: ” Elke partij die wil deelnemen aan een kabinet MOET bereid zijn tot compromissen”
  Dus ook het CDA. Maar daar was op voorhand niets van te merken. Feit blijf:

  De SP heeft geen evenredig ( 3e partij van Nederland) deel voor wat betreft het meedoen gekregen.

  Balkenende heeft duidelijk gemaakt dat samen regeren met de SP er niet inzit.

  Bos heeft zich van zijn slechtste kant laten zien.

  Dus de dienst wordt nog steeds door de man van de mislukte kabinetten uitgemaakt.
  Voor signalen uit de samenleving is hij ziende blind.

  Reactie door Gandalf — maandag 19 februari 2007 @ 11.39 uur

 269. @ 9

  beetje late reaktie rené ivm je opmerking over anja meulenbelt. 4 jaar geleden stond zij ook al kandidaat en zij heeft er dus al een termijn opzitten. heb niet zoveel zicht op wat er in de eerste kamer gebeurt, wat heeft zij verkeerd gedaan?
  het gekke is dat haar lidmaatschap mij over de streep heeft getrokken toch lid te worden van de sp, hoewel ik begrijp dat zij socialisme belangrijker vindt dan feminisme en voor mij is dat andersom.
  ik stem sp omdat ik een aantal vrouwen heel goed vind. jan vind ik niet slecht maar ik begon pas sp te stemmen toen agnes kant op de lijst stond. hoewel ik in 1977 al eens aktief was voor de partij.
  vind het nu geweldig om lid te zijn. dus stem niet alleen sp, word ook lid.

  Reactie door marga — maandag 19 februari 2007 @ 11.49 uur

 270. Off topic

  Iemand al wat gehoord over deze nieuwe marktwerkingsvernietiginsmachine…….

  http://www.nu.nl/news/981465/37/Huishoudens_krijgen_hogere_energierekening.html

  Reactie door Pool — maandag 19 februari 2007 @ 14.05 uur

 271. Ach, tsja, ik had ook niks anders van Bos verwacht. Vind dit ook wel weer typisch politiek.

  Reactie door Niels — woensdag 28 februari 2007 @ 8.00 uur

 272. Ik ben blij dat ik jaren geleden de rug toekeerde. Een partij waarin geen plaats is voor “afwijkende” meningen en waarin alles wat de grote leider zegt kritiekloos wordt omarmd. Als de SP zijn kokervisie niet op geeft zal de partij nooit regeren. In nederland moeten compromissen worden gesloten. Wie dat niet kan zet zichzelf buitenspel. Het is een ronduit belachlijke eis van het CDA te verwachten op te schuiven richting SP. Bos heeft het deze keer slimmer gespeeld dat de vorige keer. Zorg eerst dat je erin komt. Daarna valt er nog veel binnen te halen. Omstandigheden wijzigen nu eenmaal. En daarmee de oplossingen ook.
  Ik wens de SP de komende tijd veel wijsheid toe. Dan komt het goed.

  Reactie door Henk sr. — donderdag 1 maart 2007 @ 14.57 uur

 273. Hallo Lezers,

  Wat zegt nu de letters P.v.d.A. nu.
  Het is gewoon Partij van de Arbeid.
  En arbeid wordt door zowel links als rechts uitgevoerd. En als je niet meer kan deelnemen aan die arbeid valt je gewoon in die uitkerings molen, wordt je een arbeider met een vlekje. Socialisme is iets anders. Socialisme is, het geven om je werk en leefomgeving en bewust mee omgaan. Ga bij je zelf te raden. Hoeveel vrijwiligerswerk doe ik per maand, wanneer groet ik mijn buren, sta ik op in het openbaar vervoer voor iemand anders, wanneer heb je eens meegedacht om iets beters in je leefomgeving tot stand te laten komen, wanneer heb je meegewerkt aan een straatfeest, de ouderen in een zorginstelling opgevrolijkt, boodschappen gedaan in een islammitisch slagerij en zo zijn er tal van zaken om op te noemen. Dit is Socialisme, en zie de P.v.d.A. nu niet als een sociale club maar als een arbeidersclub.
  Veel sterkte, en vergeet niet het socialer maken van de Wereld begint bij je zelf.
  Dus ga er vandaag nog mee aan de slag.

  Reactie door Corrie v.d. Horst — vrijdag 2 maart 2007 @ 12.04 uur

 274. De Nederlandse PvdA is ook niks meer van wat het eerst was. Nu zelfs zitten ze nog te promoten met de slogan met iets zoals ‘sociaal’ erin. Excuseer? PvdA sociaal? Dat in één zin? Dacht het niet.

  Reactie door Niels — maandag 26 maart 2007 @ 2.10 uur