Ontslag in thuiszorg door WMO

Zeker 1500 medewerkers in de thuiszorg in Zeeland dreigen hun vaste baan te verliezen. In Rotterdam en het noorden van het land kunnen duizenden het slachtoffer worden van bezuinigingen bij de instellingen.

Vakbond CNV Publieke Zaak baseert dat op telefoontjes en brieven van leden in de afgelopen weken. De bond ziet het gewijzigde indicatiebeleid voor ouderen en gehandicapten als de oorzaak voor de dreigende klappen.

Veel instellingen bieden thuiszorg aan onder de marktprijs, zegt de bond. Daardoor dwingen ze hun vaste medewerkers min of meer te gaan werken als alpha-hulpen, die buiten de cao vallen en geen pensioen opbouwen. (Volkskrant)

De SP heeft ontslagen steeds als één van de argumenten genoemd tegen de WMO, die uitgaat van marktwerking in de zorg. Diezelfde WMO zorgt voor grote verschraling in de zorg, zoals al eerder bleek uit eigen onderzoek van de SP.

Brancheorganisaties ActiZ en BTN becijferden al eerder dat de marktwerking in de WMO de gemeenschap 42,5 miljoen euro kost. De PvdA was heel even – net voor 22 november – ook tegen, maar na de verkiezingen al weer snel voor de marktwerking.

Zie ook: Druk op ‘t Plein, waar Agnes Kant en ik demonstranten tegen de WMO toespraken. De mensen waren onder andere bang hun baan te verliezen…

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 26 februari 2007 :: 18.40 uur

73 Comments

73 reacties

 1. Maar als je onder de marktprijs gaat zitten dat is toch geen marktwerking ,dat is mensen dwingen tot slavernij.

  Reactie door De Hakker — maandag 26 februari 2007 @ 20.02 uur

 2. @ 1 De Hakker

  Sluit ik me helemaal bij aan

  Reactie door Pool — maandag 26 februari 2007 @ 20.10 uur

 3. Nu onze V.O.C.oorlog in Afganistan miljarden meer gaat kosten en Wouter Bos als minister van Financieen iedere maand “meevallers” wil boeken,worden de ouderen verder uitgeperst.Het wordt de hoogste tijd dat de ouderen georganiseerd van zich af gaan bijten.De E.U. marktwerking gaat een catastrofe worden.Straks zitten in de thuiszorg buitenlandse zwart-werkers.Dan heeft dit CDA/PvdA/Chr.Unie kabinet,precies waarom ze gevraagd heeft.

  Reactie door Maan Arkenbosch — maandag 26 februari 2007 @ 20.14 uur

 4. Jaja , dadelijk blijven alleen de zakkenvullers nog over in organisaties en wordt het rest van het personeel slechts tijdelijk ingehuurd : Mooier kan de dikke management laag het niet maken : merkwaardig dat deze wel in vaste dienst is/blijft .

  De arbeider als LOONBEDIJF en manager als BOER .
  n natuurlijk vakbonden slaap lekker door : wel jammer dat dadelijk niemand meer lid is ;dan kunnen ze zich ook melden bij het CWI .

  Reactie door fred — maandag 26 februari 2007 @ 20.22 uur

 5. Hoe kan je nu onder de marktprijs zitten? De prijs die je afspreekt IS de marktprijs. Die kan natuurlijk wel onder de kostprijs zitten en dat is natuurlijk dom. Misschien een idee om de schade te verhalen op diegenen die ervoor verantwoordelijk zijn dat het fout is gegaan *kuch*management*kuch*

  Reactie door patrick — maandag 26 februari 2007 @ 20.24 uur

 6. dat er mensen die in vaste diens onslaegen zouden worden verbaast mij niks
  maar wat ze doen om deze mensen met een opleiding voor thuiszorgegs te vervangen baar wel zorgen het zijn de aphahulpen dat zijn mensen zonder op leiding en goed koper dus nog goed koper dan de vrouwen en mannen die ze bij de sociale diensten hebben geronseld nee dat gaat steeds beter in d ethuis zorg en ze worden steeds vinding rijker op aan goedkope arebeid te komen
  ik durf best te zeggen dat er mensen onderbetaald aanhet werk worden gezet en nog legaal ook met steun van de socialediensten in nederland

  ik zal een voorbeeld geven over de betaling wat ik zelf in mij om geveing heb mee gemaakt 36 uur werken in d emaand en netto 180 euro uit betaald worden dat is 5 euro netto in het uur
  als je dit zwart wit door gaat bereken kom je ver onder het wettelijke miniumloon uit
  het is gewoon beschamend wat er gebeurd in de thuiszorg en voor de mensen die er werken op de werk vloer
  maar de directie behoud en hun riante salarissen wel over de ruggen van de mensen die eigenlijk het geld binnen moet halen voor de thuiszorg aan bieders

  Reactie door theo — maandag 26 februari 2007 @ 20.26 uur

 7. vandaag bekend geworden dat onze chr.stichting niet is uitgekozen voor de HVZ in de gemeente Dantumadeel, waar overwegend meeste mensen specifiek voor onze stichting kiezen vanwege hun geloof. Door de kerken in deze gemeente ooit opgericht, waar zijn ze nu? En wat moeten onze clienten nu? En wij als medewerkers? Staan we op straat of worden we overgenomen door een neutrale stichting? Wat een toestand en wat geeft dit een onrust.

  Reactie door mirna — maandag 26 februari 2007 @ 21.01 uur

 8. Helaas wordt niet meer gekeken naar de zorg op maat, toegespitst op de zorgvrager.
  Er wordt nu gekozen voor goedkope en adequate zorg.
  Zorgvragers worden geconfronteerd met hernieuwde indicaties.
  Van de een op de andere dag, zijn hun vaste thuiszorgmedewerkers ingeruild voor personeel, met een lagere of helemaal geen opleiding in de zorg.
  Thuiszorgmedewerkers worden massaal ontslagen omdat ze te duur zijn, al die expertise die zo wordt weggegooid.
  Zoals in sommige Nederlandse gemeentes al is gekozen voor het inhuren van een schoonmaakbedrijf.
  Dat dit personeel niet gekwalificeerd is en dus daardoor ook de signaalfunctie van de thuiszorgmedewerker wegvalt wordt voor lief genomen, met veel extra kosten achteraf als het fout blijkt te gaan.
  Verder werd ons bij de invoering van de nieuwe wet WMO keuzevrijheid in het vooruitzicht gesteld, iedereen zou zelf kunnen kiezen, zorg op maat.
  Twee maanden na de invoering van de wet WMO,
  is al wel duidelijk dat er van keuzevrijheid geen sprake is of kan zijn.
  De gemeentes maken afspraken met de partij die het goedkoopste is.
  Dus hoezo keuzevrijheid?
  De geleverde zorg blijkt nu al van mindere kwaliteit te zijn, daar komt bij dat de meeste zorgvragers na de herindicering het met minder zorguren moeten doen.

  De WMO is gewoon een schandelijke bezuiniging, die weer ten koste gaat, van de zwakste in onze samenleving.
  De gemeentes gaan voor zoveel mogelijk zorg voor zo min mogelijk geld.
  Terwijl het toch eigenlijk zo zou moeten zijn dat iedere zorgvrager, de zorg op maat krijgt.

  Dit is het zoveelste voorbeeld van het zogenaamde sociale beleid van B3 en B4.
  Niets sociaal meer aan, ook de PvdA en de CU moeten zich diep schamen.
  Zij waren tijdens de formatie in de gelegenheid om dit oneerlijke beleid aan de kaak te stellen.
  Maar beide partijen hebben er voor gekozen dit asociale beleid te accepteren.
  Er is nog maar een echte sociale partij in ‘
  Nederland NU SP NU ZEKER!!!

  Tijd voor het echte sociale tegengeluid,
  SP NU ZEKER

  Reactie door kitje — maandag 26 februari 2007 @ 21.07 uur

 9. Dit hele gedoe wordt ook in de hand gewerkt doordat er steeds meer gewerkt wordt met de zogenaamde ZZP’ers. Da’s namelijk lekker goedkoop: ze doen precies hetzelfde als hun collega’s in loondienst maar dragen (ten onrechte)de pet van ondernemer. De werkgever betaalt geen sociale premies en als hij je niet nodig heeft, zit je zonder inkomen; tel uit je winst als werkgever!!!! Dan kun je met gemak onder de prijs duiken die wordt berekend door die enkele sukkelige werkgever die nog wel de regels wil naleven en zich niet wil verrijken ten koste van de sociale zekerheid van anderen !!!!!!!

  Reactie door ad — maandag 26 februari 2007 @ 21.09 uur

 10. Wellicht zijn we het al vergeten, maar het CDA had de ambitie om fors in de gezondheidszorg te bezuinigen. En ik heb nog niet gehoort dat zij daar in de toekomst van afzien.
  Als je de situatie in de UK volgt, dan gaan hier binnenkort ook artsen en verpleegkundigen uit Oost Europese landen aan de slag. Voor een veel lager loon. Daar kunnen de welliswaar zelfstandige artsen dan niet langer tegen concureren en viola, zie daar het resultaat.
  Ik denk niet dat deze forse bezuinigingsplannen in de gezondheiszorg van het CDA een losse kreet was, integendeel.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 26 februari 2007 @ 21.10 uur

 11. medewerkers in de zorg zijn ezels !en ezels worden te pas en te onpas gebruilt en uitgemergeld .edeze opmerking zal me niet in dank afgenomen worden maar dat kan me niet schelen .ik heb veel respect voor deze mensen ,maar deze mensen laten zich (en hun patienten)uitbuiten door verzekeraars en zakkenvullende manargers.zou graag zien dat deze mensen eens wat meer eigenwaarde,zelfrespect kregen en zodoende eens de hele zaak platgooien .laat de hele (VVD HOOGERVORST )handel maar eens lekker vastlopen .ook staken hoort bij markt? werking toch?

  Reactie door h.verbeek — maandag 26 februari 2007 @ 21.21 uur

 12. @ 7 mirna

  Sterkte de aankomende tijd.
  Hoop dat jullie overgenomen kunnen
  worden in andere stichting zodat jij
  je meer dan nuttige en dankbare werk
  nog heel lang kan voortzetten.
  Succes!!!!

  Reactie door kitje — maandag 26 februari 2007 @ 21.24 uur

 13. Typisch het gevolg van marktwerking.
  De bijdrage die betaalt moet worden door de patienten zal er niet lager door worden de salarissen en de bonussen van het management in de zorg wel.

  Reactie door knabbel — maandag 26 februari 2007 @ 21.25 uur

 14. @12correctie
  ik bedoel dus dat de salarissen en bonussen zullen stijgen.

  Reactie door knabbel — maandag 26 februari 2007 @ 21.44 uur

 15. Hoe kun je nu in hemelsnaam uitgaan van marktwerking in de zorg? Als iemand medische hulp nodig heeft, dan zal deze, indien nodig, zelfs nog zijn laatste cent uitgeven om geholpen te worden. Men kan namelijk moeilijk zeggen: Dat is me veel te duur… Ik zie toch maar van verdere hulp af. Je kunt geen marktwerking introduceren als het zulke primaire levensbehoeften betreft. Mensen hebben dan namelijk absoluut geen vrije keuze.

  Maar ja, daar denkt kampioen liberalisering en marktwerking, Jan Peter Balkenende, schijnbaar anders over. En deze man heeft de onbeschaamdheid om over normen en waarden te spreken en te zeggen; ‘Fatsoen moet je doen’.

  Micha Jans

  Reactie door Micha Jans — maandag 26 februari 2007 @ 21.57 uur

 16. Goh wat wordt het toch sociaal he met Balkenende 1V

  We moeten toch
  “Samen Werken Samen Leven

  of is het

  Samen Uitmergelen en Samen Sterven?

  Reactie door Lo — maandag 26 februari 2007 @ 22.11 uur

 17. Ik vermoed dat Balkenende de gezondheidszorg met opzet te duur maakt en vervolgens vast laat lopen. Dan heeft men een excuus om naast de nu bestaande zorgaanbieders een parallel circuit op te richten van zorgaanbieders die puur langs markteconomische wegen opereren. Letterlijk en figuurlijk.
  Gezondheidscentra’s die alle mogelijke zorg aanbieden, kleinschalig ja, maar wel met artsen en specialisten uit lage lonen landen. Lekker goedkoop. En afgeslankt, zonder dure managers. Ga daar als groot NL ziekenhuis dan maar eens tegen concureren.
  Zo werkt dat liberaal kapitalisme.
  Een bestaand systeem onnodig duur maken om er vervolgen jouw goedkoop alternatief en vooral liberaal systeem er tegenover te zetten.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 26 februari 2007 @ 22.16 uur

 18. NOVA behandelt NU problemen met slechte communicatie in ziekenhuizen!!

  Reactie door Gloria — maandag 26 februari 2007 @ 22.17 uur

 19. Door overgrote nonchalance en gebrek aan communicatie kan je een been afgezet krijgen, terwijl je had bedoeld je amandelen weg te laten.
  Ziekenhuis? Daar ben je je leven NIET zeker!

  Reactie door Gloria — maandag 26 februari 2007 @ 22.30 uur

 20. @19 SP

  Moet zijn: weg te laten HALEN.

  Iets overtrokken hierboven wellicht, maar als je voor links komt ben je rechts kwijt. (Been, oog, arm etc.etc.)

  Reactie door Gloria — maandag 26 februari 2007 @ 22.32 uur

 21. De rillingen lopen over je rug.
  En dan te bedenken dat dit meer is dan
  een incident.
  Het is niet te geloven dat dit anno 2007
  nog steeds kan voorkomen in ons land.
  Hoor al jaren roepen over efficientie in de zorg.
  Maar zoals nu weer blijkt, gaat het er in het ziekenhhuis alles behalve efficient aan toe.

  Reactie door kitje — maandag 26 februari 2007 @ 22.35 uur

 22. Fouten door menselijk falen zijn er altijd geweest. Door de bezuinigingen in de zorg wil men meten of het aantal fouten wel of niet is toegenomen, maar er is geen goed protocol.
  Het klachtensysteem is privacy-gevoelig en resulteert in het slechtste geval in een berisping bij de tuchtcommissie.
  Het protocol voor foutmeldingen wordt vooral door verpleegkundigen gevolgd, voor artsen is er te veel risico voor schade aan de reputatie. Elkaar de hand boven het hoofd houden en een ontmoedigingsbeleid als je een klacht hebt is een zeer effectief middel om de efficiénty op peil te houden!

  Reactie door Elsemie — maandag 26 februari 2007 @ 22.53 uur

 23. @21

  Maar Kitje het is JUIST omdat het 2007 is.
  Als je in de eeuwen der eeuwen naar NU kijkt is alles verslechterd. Kennis van zaken neemt af en gedegen opleidingen zijn zoek.
  Iedereen weet van alles een beetje en niemand van alles. Het is een ratjetoe aan het worden omdat niemand de behoeftige breinen meer weet te vullen met het gewicht dat ertoe doet. De mens is een flapdrol geworden door flapdrollerige opleidingen, flapdrollerige politiek en flapdrollerige leiders die maar EEN ding voor ogen hebben: Goud=geld=olie=oorlog.
  Het meesterschap van vakmanschap is allang verworden tot het schap van onkunde, waarin de deeltjes van kennis over allen verspreid zijn en de puzzel door discommunicatie niet meer in elkaar te krijgen is.

  Reactie door Gloria — maandag 26 februari 2007 @ 22.57 uur

 24. Het gaat goed zei de dokter het andere been moet er óók af.

  Het is een schande zoals het ook een schande is dat er uberhaupt Alphawerkenden zijn die zo moeten werken, dat dat ooit ingevoerd is uit bezuinigingsoogpunt. Ook daar hoor ik nooit iemand over. Geen verzekeringen, geen pensioen, geen WAO als je iets krijgt. Geen ziektekosten als je ziek bent terwijl je als je man 65 is en jij nog niet evengeod géén AOW krijgt.
  Een zogenaamde witte werkster tegen zwart geld die bovendien hard moeten werken tegen een minimuminkomen.
  Ik ken mensen die in de zorg werken en heb zelf omdat ik binnen mijn vak geen werk kon krijgen een jartje als alphahulp gewerkt wilde toch graag iets doen al mocht ik het vanwege mijn gezondheid eigenlijk niet.
  Ik deed vaak precies hetzelfde als de verzorgende en soms nog meer maar helaas….
  Ik ben er na een jaar mee gestopt> Het is zwaar ondergewaardeerd werk en ik vond de rechtsongelijkheid schandalig, bovendien was het lichamelijk ook te zwaar. Dan kun je beter bij de gemeentelijke reinigingsdienst gaan werken.
  Nu help ik mijn zus een dag in de week nadat ze een herseninfarct heeft gehad. Waardering is beter dan een aalmoes en behandeld worden als een stuk vuil.
  Verder help ik nog een mevrouw van 74 , doe wat klusjes voor haar en vooral luisteren als ze eens iets ‘kwijt’ moet. Ook dan ben ik vaak moe maar tenminste wél voldaan.

  Reactie door Henny — maandag 26 februari 2007 @ 23.55 uur

 25. Het nieuwe beleid wordt ingeleid:

  Journaal NOS
  “Politiemensen hebben de neiging in te grijpen als de situatie daarom vraagt. Dit zouden ze minder moeten doen”.

  Is dit de bezuiniging op de overheid?

  Reactie door Elsemie — dinsdag 27 februari 2007 @ 0.39 uur

 26. Maar nu de oplossing

  Reactie door Henk — dinsdag 27 februari 2007 @ 0.49 uur

 27. Men heeft de hele zorgstaat naar de klote geholpen met hun marktwerking, en kom je in het ziekenhuis te liggen voor longonsteking dan ga je ook dood aan longonsteking, en zo is de realiteit heden ten dagen.
  Het is toch bezopen dat we dit allemaal over ons heen laten komen als een miezerig regenbuitje,.. ach je voelt wel wat maar echt zeiknat word je net niet.
  Dit is niet de gedachte die bij ons volk hoort,

  hadden wij eens een andere mentaliteit,
  hadden wij eens saamhorigheid,
  hadden wij eens naasteliefde,
  hadden wij eens solidariteit,
  hadden wij eens …………………

  Maar we hadden geen graaiende directeuren, zakkenvullende managers, liefdevol verpleegpersoneel, pyamadagen,……….

  Reactie door Pool — dinsdag 27 februari 2007 @ 0.49 uur

 28. Prima initiatief! Maar geef me wel prioriteit voor een groter huis met een extra kamer in de “sociale” (ha, ha!) woningbouw zodat ik mijn vader zelf kan verzorgen. Dan hoeft die man niet meer elke dag diepvriesvreten weg te gooien omdat hij het niet lust na zijn chemo’s en bestraling tegen kanker.
  Ik heb er geen problemen mee mijn ouwe heer zelf te verzorgen. Heb zelfs een voorkeur daar toe, mits hij dat ziet zitten. Maar, ja, mensen die de garage verbouwen in dit land om “pa” of “moe” onder te brengen gaan op hun bek. Heeft geen “woonbestemming”, he? Mag niet.
  Ah! U woont in bij iemand met inkomen? Korten! Mag niet!
  U wordt vriendelijk doch dringen verzocht, indien u op leeftijd bent en gebreken vertoond, uw graf op te zoeken en wel zo rap mogelijk. Kost alleen maar GELD. Sluit nog wel even een veel te dure angst-verzekering af om u onder te kunnen spitten want ze laten u niet voor het hek liggen….
  Ik ken “derde wereld” landen waar het socialer aan toe gaat…Maar, ja, die hebben niks: ook niet het rad wat ze jaren lang voor ogen wordt gedraaid.

  Reactie door MijnZus — dinsdag 27 februari 2007 @ 1.01 uur

 29. Op het weblog van GeenStijl las ik een comment, wat in slechts drie woorden weergeeft, wat dit kabinet duidelijk omschrijft (sorry voor het schuttingwoord wat volgt): K,K en K, ofwel Kapitaal, Kut en Kerk. Het eerste en het laatste woord verklaren zichzelf. Het middelste geeft de prioriteiten weer aangaande het hebben /krijgen van kinderen en alles (financieel) wat daar direkt mee samenhangt.

  Reactie door Peter — dinsdag 27 februari 2007 @ 1.08 uur

 30. @16 Lo

  Samen Leven en Samen Werken betekent niet:
  Samenleven en Samenwerken.
  That’s the difference!

  Reactie door Gloria — dinsdag 27 februari 2007 @ 1.08 uur

 31. Het liberaal kapitalisme streeft naar een terug tredende overheid waarbij het bedrijfsleven de functie en taken van een overheid overneemt.
  Ik vermoedt dat men in de toekomst steeds meer overheidsorganen afbouwt en daarmee dan ook de daarbij behorende ambtenaren aan de kant zet. Tegelijkertijd worden steeds meer taken uitbesteed aan particulieren bedrijven.
  Uiteindelijk gaan die bedrijven de taken geheel overnemen en kunnen hele ministeries aan de kant.
  Wouter Bos heeft het diverse keren geuit. Hij wil graag naar een 2 partijen stelsel, de 1ste kamer of provinciale staten vind men overbodig.
  Straks heeft slechts een overheid voor de vorm, maakt het kapitaal en de vrije markt de dienst uit. Geen democratische controle meer, dat lijkt dan alleen nog maar. Of is het al zover?

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 27 februari 2007 @ 1.16 uur

 32. @28
  Hulde!

  Reactie door MijnZus — dinsdag 27 februari 2007 @ 1.29 uur

 33. @27.MijnZus
  Ik heb mijn vader op zijn sterfbed ook verzorgt. Dat spreekt voor zichzelf.
  Maar u verward de zaken. Collectieve verzekeringen, sociale verworvenheden afbreken en dan vervolgens roepen dat we zelf een eigen verantwoordelijkheid hebben is NIET sociaal. Lijkt er zelfs niet op. Dat is New Labour onzin.
  Ik heb mijn vader 4 maanden op zijn sterfbed verzorgt omdat ik daartoe in staat was. Niet iedereen verkeert in die positie. Moeten die mensen dan maar zien hoe zij zich redden.

  Liberalisering is geen vooruitgang, marktwerking in de zorg is geen verbetering. Men kan zich aan de top alleen nog meer verrijken.
  Dat is alles. En dat is a-sociaal.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 27 februari 2007 @ 1.29 uur

 34. @32 Rob de Kuster
  Ik denk dat ik u op het verkeerde been heb gezet met mijn cinische “prima initiatief” aanhef.
  Mijn vader is niet stervende, maar heeft wel hulp nodig in de huishouding en met andere zaken. Het behoeft uiteraard geen betoog dat men als familie een stervende verzorgd. Het spijt me van uw vader overigens. Ik heb het hier over een zieke man met lichamelijke beperkingen door deze ziekte.
  Mijn inzet in mijn post is dat ik van mening ben dat we ver zijn afgegleden van familiebanden in onze cultuur. Er is een regeltjescultuur ontstaan, een loopbaan wedloop waarbij we het menselijke aspect in geld en tijd zijn gaan uitdrukken.
  Ik heb respect voor u en ben blij dat u dat kon betekenen voor uw vader in zijn laatste dagen.
  Wat ik bedoel is dat er lang voor zo’n situatie het weer normaal wordt in onze cultuur dat je je ouders verzorgt op hun oude dag en dat die mensen een respectabele positie hebben in de maatschappij en zeker binnen de familie. Zo als het hoort.

  Reactie door MijnZus — dinsdag 27 februari 2007 @ 2.01 uur

 35. @33.MijnZus
  Wat ik probeer aan te geven is dat ik sociale interactie met familie of vrienden niet wil verwarren met socialisme. Natuurlijk vang je elkaar op in tijden van nood.
  Maar het mag geen excuus vormen om dan maar gelijk sociale voorzieningen, collectieve afspraken af te breken.
  Laat ik een voorbeeld geven.
  Ik vind de voedselbank een prima particulier initiatief. Begrijp me niet verkeerd. Maar als deze voedselbanken een excuus worden voor de overheid om bijstanduitkeringen te korten danwel af te schaffen zijn we verkeerd bezig.

  Natuurlijk, familiebanden zijn belangrijk. Het CDA noemt het gezin de hoeksteen van de samenleving. Maar is dit nu een reden om daar de cohesie van een samenleving op te baseren en als we dit doen, wat is dan nog de rol van een overheid?

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 27 februari 2007 @ 2.38 uur

 36. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat we op moeten letten dat we de baby niet met het badwater weggooien.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 27 februari 2007 @ 3.40 uur

 37. @ 35 Rob de Kuster

  Alleen het idee voedselbank is al fout in een land waar zoveel gegraaid wordt.
  Ondanks het particulier initiatief is het een foute ontwikkeling, ik denk zelfs dat hierna de voedselbonnen en de tattoo op de arm ook weer terugkomen.
  Mijn idee is de voedselbanken opheffen en dat de mensen die er voorheen van afhankelijk waren het recht geven om proletarisch te gaan winkelen, ik denk dat dan pas de overheid en lokale overheden wakker gaan worden en gaan inzien dat ze al die jaren verkeerd bezig zijn geweest.
  Ook door instanties komen mensen vaak buiten hun schuld in de problemen, kijk naar het UWV … hoe lang moet men soms niet wachten voordat men zijn eerste geld krijgt, terwijl de rekeningen wel steeds met regelmaat binnenkomen.
  Men moet het recht hebben om flink te claimen voor dit soort laksheid en arrogantie, mischien dat men dan ook hier wakker wordt, per slot van rekening kan je behoorlijk in de problemen komen waar je bijna nooit meer uitkomt door dit soort instanties die er uiteindelijk zijn om jou in je levensonderhoud te moeten voorzien, en als die het al laten afweten nou dan is er toch heeeeeel veeeeeeel mis hier in dit land.
  En dan nu de thuiszorg weer een marktwerking door de strot duwen, ik zie het al hoe deze structuur eruit zal zien …….. 7 managers op een alpha/partime medewerker in het veld, wie wordt hier aan het werk gehouden ????.

  Reactie door Pool — dinsdag 27 februari 2007 @ 9.14 uur

 38. Nederlanders stemmen zelf op het CDA, VVD en PvdA, dus: ze zoeken het maar uit, sorry, maar leren doen ze NOOIT. Zo, dat is dat.

  Reactie door Harry — dinsdag 27 februari 2007 @ 11.00 uur

 39. @15. probeer dat maar eens aan het verstand van het kabinet te peuteren. marktwerking in de zorg is alleen maar duurder. zo kippig is dat kabinet, dat zij,dat niet kunnen zien, maar ook niet willen zien. het levert alleen voor hen geld op. dat is het enige, wat zij willen zien.

  Reactie door maayke jong-doppen — dinsdag 27 februari 2007 @ 11.11 uur

 40. Ja we wisten het al voor de verkiezingen dat het CDA niet tot nauwlijks aan de zorg wilde doen, desondanks ging men CDA stemmen.

  Reactie door e.krul — dinsdag 27 februari 2007 @ 11.16 uur

 41. Het CDA en de VVD is net als iemand die sigaretten rookt men weet dat het slecht is maar men doet het toch !!!

  Reactie door Dirk Schuit — dinsdag 27 februari 2007 @ 11.56 uur

 42. Hey hallo 39: Ik woon in een regio waar het CDA en CU al zo lang in de gemeente regeren dat wilde je wat met politiek doen je wel aangesloten moest zijn bij het CDA.
  Ditzelfde CDA is een partij van ons kent ons.
  En weet je ik heb er spijt van dat ik er ooit voor gewerkt heb.
  Vervolgens werken we er aan om de SP hier aan te lengen en dat lukt dus maak AUB blieft niet de fout om iedere CDA medewerker te bekritiseren. Er is wel degelijk een enorme verschuiving naar de SP.
  En weet je als je in mijn regio geen lid van een kerk ben en je af en toe je pc niet laat controleren en je heb een tv in huis heb je grote kans dat je geen thuishulp krijgt. In ieder geval wordt je behoorlijk verstoten door deze gemeenschap ook als je dus echt hulp nodig heb.
  Zo zit dat dus bij het CDA.

  Reactie door Henk — dinsdag 27 februari 2007 @ 12.02 uur

 43. Ik denk dat de meeste mensen het niet begrijpen.Totdat ze het echt allemaal aan zijn eigen beurs merken dat dat hij niet meer zo dik is als hij was.Want ze denken ik zit nog goed,tot de dag dat het ook bij hen is.Want nou gaan ze ook de ambtenaren aan de kleren en terecht,die dachten altijd ons kan niets gebeuren.Maar die echte rijken kunnen lachen die worden nog rijker.Mensen word wakker? STEM SP. Ellie

  Reactie door Twiggy — dinsdag 27 februari 2007 @ 12.54 uur

 44. De vakbond CNV kan mooi praten maar als het op actie aan komt zijn ze niet thuis en laten ze hun leden gewoon in de kou staan.
  Ik ben zelfs meerdere keren door de vakbond OCNV van de site gehaald omdat ik te kritisch was over hun bereikte CAO. Ik mocht niet meer meepraten en met mij meerdere leden.
  Zolang het OCNV nog zo met hun leden omgaan en gewoon leden uitsluiten om mee te praten moeten ze geen verhalen ophangen over het steunen van een actie. De CNV staat voor mij gelijk aan het CDA welke ik ook niet vertrouw.

  Reactie door leo v schagen — dinsdag 27 februari 2007 @ 13.49 uur

 45. Deze site gaat eigenlijk niet over het millieu.Maar millieu en volksgezondheid heeft wel met elkaar te maken .We hebben onze mond vol over het millieu maar we doen er heel weinig aan we steken zeer veel vuurwerk met nieuwjaar af ,gebruiken onnodig veel de auto ,we roken veel gaan vaak met het vliegtuig weg wat nog meer vervuilt dan wat dan ook. We zeggen dat het voor het millieu op vijf voor twaalf staat maar ik denk dat het al op vijf over twaalf staat want ik ben 65 jaar oud en zo,n rare natte en zachte winter kan ik mij niet herinneren .En de politiek wil maatregelen nemen maar dan gaat er weer meer dan 10 jaar overheen en ondertussen gaan wij maar weer door en door en gebeurt er niet veel ten behoeve van het millieu En in de toekomst zullen het aantal ziektes zoals kanker,astma,bronchitis en misschien nog andere ziektes die voor ons onbekend zijn nog vaker voorkomen ,en waar draait het bij het bedrijfsleven om geld,geld en nog eens geld en wat doet het kapitalisme voor het millieu heel weinig en moet het altijd van de gewone man komen

  Reactie door Dirk Schuit — dinsdag 27 februari 2007 @ 14.09 uur

 46. @37.Pool
  De coalitiepartijen spreken nu een andere taal, Pool. Die lijkt sociaal, maar is dat niet. Men komt nu naar de kiezer vanuit een andere hoek, maar de ambities zijn het zelfde.
  Kijk naar het CDA welke het gezin als hoeksteen in de samenleving plaatst. Doen ze in de USA ook.
  Maar als een gezin de cohesie is van een samenleving, een maatschappij, wat voor een rol heeft de overheid dan nog?
  Door te suggereren dat het gezin voorop staat, dat familie elkaar moet opvangen, breek je maatschappelijke verworvenheden, collectieve voorzieningen, de overheid in een sociale rol af.
  Je bent dan eigenlijk gewoon aan het liberaliseren wanneer je stelt dat mensen maar op familie moeten terug vallen. Wouter Bos noemt dat zelfs sociaal, maar dat is het natuurlijk niet. Niet iedereen kan op familie terug vallen.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 27 februari 2007 @ 14.32 uur

 47. @ 46 Rob de Kuster

  Inderdaad Rob je heb volkomen gelijk, ze lullen nu vanuit een andere hoek maar de ambities blijven inderdaad het zelfde.
  Maar wat gaat er gebeuren met die mensen die niet kunnen of willen terugvallen op hun familie, ik moet er niet aan denken …. m’n schoonzus aan mijn ziekbed, of mij eten moet geven en nog erger in bad moet doen, brrrrrr.

  Reactie door Pool — dinsdag 27 februari 2007 @ 16.22 uur

 48. Kennelijk wordt Jans weblog druk bezocht, want de site was een tijdje niet te bereiken, hadden jullie dat ook?

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 27 februari 2007 @ 20.10 uur

 49. De zorg en zeker thuiszorg moet eigenlijk niets met marktwerking van doen moeten hebben!!! weet U waarom niet. Zorg is geen luxe maar een zorgvraag!!! Tevens zie ik mijn vaste baan als hv 2 naar de mallemoeren gaan.Overal worden straks alpha-hulpen ingezet en dat zou verboden moeten zijn want dat is achterhaald. het is toch fijn een appeltje voor de dorst te hebben.Thuiszorg is meer dan alleen maar even stofzuigen en zwaardere huishoudelijke taken verrichten. Het heeft een sociale en zeker ook een funtionele bedoeling want het prikkelt ouderen om mee te werken aan de dingen die ze nog wel kunnen.De heren in Den Haag worden er niets anders van. Hun bedje is al gespreid, maar ik ook dat wanneer zij ooit in de toekomst bij de gemeente leunend aan hun rollatortje om hulp vragen er wordt gezegt kennen wij u. Maarja wij mensen van de zorg zullen nooit iemand in de kou laten staan. Zo zijn wij nu eenmaal.

  Reactie door HHDer — dinsdag 27 februari 2007 @ 20.42 uur

 50. Je kunt zoiets als thuiszorg heel lastig volledig privatiseren omdat het type klant niet dat van een commercieel winstmakend bedrijf hoeft te zijn. Te weinig centjes.

  Je kunt hoogstens de markt vrijgeven en kijken of die met een goedkopere/betere methode komt zodat die ook door overheidsinstellingen overgenomen zou kunnen worden als dat een vernieuwend iets blijft. Eén instelling die het monopolie heeft maakt de kans kleiner dat zoiets gebeurt.

  ZZP-ers zijn in de huishoudelijke hulp goedkoper voor de klant en houden zelf meer. Dat is juist in overeenstemming met én het linkse ideaal van kleinschaligheid, de meerwaardetheorie van Marx en dat een directeur bóven hen niet met de winst gaat strijken. Het geven van een persoonsgebonden budget door de overheid maakt tevens dat er zwart bijgeklust kan worden in deze sector, je bent als klant niet meer gebonden aan een thuiszorgbedrijf maar je buurvrouw kan het ook.

  Reactie door W6969 — dinsdag 27 februari 2007 @ 20.42 uur

 51. Ik sluit mij volledig aan bij Kitje. Ik werk zelf in de thuiszorg op PGB basis. AWBZ gelukkig, dus voorlopig heb ik nog niets te vrezen. Het is echter een kwestie van tijd dat men het AWBZ-PGB ook onder de verantwoordlijkheid van de gemeente zal plaatsen en dan hang ik. Dan word ik als professional te duur en ben ik mijn broodwinning kwijt.
  Ik zie inderdaad mijn clienten met zorg hun herindicatie volgend jaar tegemoet zien. Men wil geen sociale werkplaats met 150 herintegrerende deelnemers over de vloer hebben, maar mensen die ze naar hun gevoel voldoende vertrouwen kunnen schenken om hen een blik in hun privesfeer te geven.
  Maar ja het woord gevoel schijnt geen plaats meer te mogen hebben in de zorg. Het gaat om harde munten, efficientie en het wegmoffelen van officiele klachten van clienten of diens familieleden.

  Een verbitterd ex-instellingsmedewerker.

  Reactie door Marysia — dinsdag 27 februari 2007 @ 21.04 uur

 52. @48 Harrie V

  Ja, ik heb de hele middag al last van problemen. Ik dacht dat het aan mijn laptop lag. Reacties van mij zijn hierdoor komen te vervallen. Ik krijg steeds de ‘fout’pagina en moet de boel weer sluiten en opnieuw beginnen. Blij dat jij hier iets over zegt!

  Lieve groet!

  Reactie door Gloria — dinsdag 27 februari 2007 @ 21.15 uur

 53. @49 HHDer

  “Thuiszorg is meer dan even stofzuigen en zwaardere taken verrichten”

  Precies! Maar zo OERDOM denkt de regering ook over het moederschap… AANRECHT!

  Reactie door Gloria — dinsdag 27 februari 2007 @ 21.19 uur

 54. OFF TOPIC

  OOOOhhh Neeee Heeee!!!
  Weer die stem te horen van marktheuler en ouderenverwaarlozer en kinderopberger en onderzoekwegloper… christen Balkenende. Bij Knevel!

  Reactie door Gloria — dinsdag 27 februari 2007 @ 21.23 uur

 55. @48 21.15 Gloria,

  En ik ben dan weer blij met jouw reactie: nee, ik kreeg niet de “fout”pagina, maar een pagina met de mededeling dat de website niet bereikbaar was. Daarop ook een aantal mogelijke oorzaken.
  Omdat ik alle andere sites die ik wel eens bezoek gewoon en met de normale toegangssnelheid kon bereiken, ben ik er zeker van dat het probleem bij Jans weblog, of althans de soft/hardware die dat moet verzorgen, lag.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 27 februari 2007 @ 22.26 uur

 56. Ik hoorde vanavond bij van Jole dat “Houd Jan niet voor jezelf” inmiddels meer dan 1 miljoen keer is gedownload met als resultaat rokende servers. Dat verklaart wellicht de vertraging . al met wel positief nieuws lijkt me zo ;-)

  Reactie door Ben — dinsdag 27 februari 2007 @ 23.20 uur

 57. @56 Ben

  Bedankt! Geweldig nieuws!!

  Reactie door Gloria — dinsdag 27 februari 2007 @ 23.35 uur

 58. @47.Pool
  Oejoei, Pool. Dat wordt volgens mij een koude douche.

  @48/52.Harrieke en Gloria
  Ik had vanmiddag ook problemen op deze site terecht te komen. Ik dacht al dat Jan’s filmje waarschijnlijk de oorzaak was. Kan zo verkeren.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 27 februari 2007 @ 23.52 uur

 59. @58 Rob de Kuster

  Ja, gelukkig maar Rob. Ik vreesde alweer alle vrezen… kan geen nieuwe laptop kopen!!
  Heb weer cookies verwijderd,is het enige wat ik kan en uiteindelijk liep alles gelukkig goed af.
  Dag Rob!

  Reactie door Gloria — woensdag 28 februari 2007 @ 0.54 uur

 60. @59.Gloria
  Meestal is het de software die crashed, Gloria.
  Dat was bij mij in het verleden meestal het geval,
  maar sinds ik op Linux software ben overgestapt heb ik daar geen last meer van. Ik gebruik Suse Linux.
  Deze software is stabiel en voorziet in tal van mogelijkheden. Is inclusief een office pakket. Maar is vooral gratis.

  Ik las op deze site in een kort tijdsbestek dat het downloaden van Jan viral movie een vlucht nam, dus ik had vanmiddag wel zo’n vermoeden.

  Ik ben zeer benieuwd wat 7 maart ons gaat brengen, Gloria.
  Maar voor nu,

  welterusten
  Gloria.

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 28 februari 2007 @ 1.50 uur

 61. De overheid wil van zijn ZORGtaken af , daarom wordt de boel commerciel gemaakt : dat betekent Raad van Besturen worden aangesteld die de markt-werking of volledige concurentei implementeert door directeuren aan te stellen , die voor een vorstelijk loon weer orginisatie deskundige inhuren , die ook weer flink eraan verdienen , dan komt er een Plan van Aanpak : hoe kunnen de kosten beperkt worden : wel elke idioot kan dan bedenken dat de onderste lagen van de organisatie het duurst zijn , want zij zijn er in grote getalen : mooi de directeuren gaan afromen ; hoe meer kosten beperkt wordt , hoe meer winst gemaakt wordt ; wat zegt de overheid : minder subsidie EN de directeuren krijgen voor hun zware werk een leuke bonus ; als je zo een aantal jaren doorgaat echer krijg je een vooledige uitholling van de organisatie ; dat betekent dat alleen de top : Raad van Bestuur en directeuren korps nog het duurst zijn in de organisatie ………einde : het opheffen van de Zorg , want er zijn geen concurenten .

  Reactie door Fred — woensdag 28 februari 2007 @ 12.56 uur

 62. Doelstelling van de Overheid : nabootsen van de Amerikaanse MODEL ;

  Bedrijven moeten minder zwaar belast worden : meer winsten voor de bedrijven ; betekent minder Personeelskosten ( Sociale premies ) , minder belastingen ; geen verplichtingen t.a.v. personeel

  Hoe bereik je dat : het arbeidersvolk Vogelvrij verklaren en zwaarder belasten ; dat zij de sociale premies ( liefst volledig zelf betalen ) ; gemakkelijk ontslaan om de stijging van loonkosten te onderdrukken , Daar de overheid inkomen nodig heeft , moet de arbeider zwaarder belast worden i.p.v. de werkgevers .

  Reactie door Fred — woensdag 28 februari 2007 @ 13.31 uur

 63. Het is gewoonte gek voor woorden wat er nu gebeurd met die nieuwe wet WMO.

  Maar de thuiszorg mag ook wel de hand in eigenboezem steken. Hoe makkelijk het was om inde zomerperiode daar aan de slag te komen is ook niet goed. Daar hoefde je geendiploma voor te hebben. Dat vind ik ook wel minder van de thuiszorg perssonlijk.

  Maar nu nog dit. Mijn vriendin werkt voor een detacheringsbureau zijn wordt bij de ciz uitgeleend om daar ook de handen uit de mouwen te steken om de acherstand die ze hebben weg te werken. Maar nu die nieuwe wet WMO is zou de gemeente schijnbaar ook indicaties moeten gaan stellen. Maar ze heef der al een hele hoop van gemeente doorgetsuurd gekregen. ze vinden daar nogal snel iets te moeilijk of te vaag. Laats ook hadden ze er weer 1 doorgestuurd. bij die vrouw zouden ze op huisbezoek komen. En dan hebben ze het lef om een half uur van te voren af te zeggen en zeggen dat ze het toch te druk hebben. Geen nieuwe afspraakmaken neen hoor. Ze sturenem door naar de ciz onder het mom van hijis zo moeilijk. Nu is mijn vriendin daar maar op huisbezoek gegaan en voila de indicatie is klaar. Het is een schande dat de gemeente dat doet belachelijk!!

  Reactie door Susan — woensdag 28 februari 2007 @ 16.03 uur

 64. Even terzijde

  Het grote graaien gaat gestaag door……

  http://www.nu.nl/news/989692/32/Beloning_bestuursvoorzitter_Stork_gestegen.html

  En de volgende leuke link…..

  http://www.nu.nl/news/992127/37/Meer_wanbetalers_door_nieuw_zorgstelsel.html

  Ik hoop dat we dit jaar op 500.000 wanbetalers uitkomen, jammer voor de mensen die het overkomt dat ze de premie niet meer kunnen betalen, dus nu blijkt dan dat het oude ziekenfonds toch beter was en beter betaalbaar voor iedereen, nu betalen de niet wanbetalers voor de wanbetalers,… gelukkig eindelijk solidariteit…… heerlijk dat we om elkaar denken en ook voor elkaar in de bres springen als het even tegenzit.
  Nu alleen nog dat de zorgverzekeraars de premieschuld kwijtschelden, dan kan iedereen weer normaal van de zorg gebruik maken.

  Reactie door Pool — woensdag 28 februari 2007 @ 19.16 uur

 65. Viva Hoogervorst , waar is hij gebleven : even terugroepen heeft natuurlijk geen zin ; meneer zal wel een leuke baan aangeboden krijgen wegens zijn verdiensten voor de Nederlanden ….prima gedaan Jochie ….

  Reactie door Fred — woensdag 28 februari 2007 @ 21.11 uur

 66. Laatste nieuws omtrent de ontwikkelingen van het niet kunnen betalen van de zorgpremie,….. de nieuwe minister Ab Klink, van het CDA gaat met de verzekeringen praten, niet hoe ze dit in de toekomst kunnen voorkomen en oplossen, …….NEE,… deze ratten gaan kijken hoe hard ze deze groep van ruim 300.000 mensen kunnen aanpakken.
  Het zal ook weer eens geen CDA-er zijn die met Gest#po praktijken komt aan dragen.

  Reactie door Pool — woensdag 28 februari 2007 @ 21.50 uur

 67. @66 Pool

  Schandalig!! Aanpakken en straffen en verbieden etc,etc… maar de hand in eigen christelijke boezem steken?
  Het is zo hypocriet allemaal!

  Reactie door Gloria — woensdag 28 februari 2007 @ 23.15 uur

 68. De armoede in Amerika is enorm zo rond de 37.000.000 of eenvoudiger voor degenenen die moeite hebben met nullen “37 miljoen” mensen in armoede gezet. Daar waar de andere helft baadt in weelde en ook nog eens het geld gebruikt voor oorlogen die alleen maar ellende voort-brengen.
  Kijken we naar Detroit toch wel een behoorlijke stad waar veel industrie gevestigd was, ja was want de fabrieken zijn bijna allemaal gesloten en/of verplaatst naar het buitenland (goedkopere arbeids-krachten). Het werk dat nog is, wordt gedaan door Mexicanen voor een paar dollar
  ———————BLUT, BLUT.———————–
  De gewone Amerikaan die ooit een goede baan had, een huis, een familie en die alles zijn kwijtgeraakt, en nu leven in grootte-arremoede.
  -IS DAT DAN WAT ONS OOK OVERKOMT -
  Er zijn in Nederland al veel fabrieken verhuist naar het buitenland, er zijn al veel buitenlanders in Nederland die voor een paar euro hier het werk verrichten.
  Maar willen al de mensen die zeggen die werkelozen willen niet werken, zelf eens stilstaan of ze zelf wel voor het geld dat deze mensen aangeboden wordt willen werken, –of is dat teveel gevraagd???????

  Reactie door Gonda — donderdag 1 maart 2007 @ 11.33 uur

 69. Reactie door Gonda — donderdag 1 maart 2007 @ 11.33

  Excuus dit was off-topic
  moest op een ander log.

  Reactie door Gonda — donderdag 1 maart 2007 @ 11.37 uur

 70. PvdA Denk voor u !

  “Stem voor Plunderen van Arbeiders : “Sterk en Sociaal “………..wie daar nu nog intrapt …….?

  Reactie door Fred — vrijdag 2 maart 2007 @ 9.54 uur

 71. ik werk ook (nog) in de thuishulp (in voorburg)
  Voorburg heeft 5 zorginstanties gekozen waarvan er 3 in voorburg geen of onvoldoende personeel hebben. Mijn werkgever had 85 procent van de bejaarden en gehandicapten.
  Deze mensen zitten straks zonder, of met onvoldoende, goede hulp.
  Hoera voor deze regering.
  Marktwerking? Het geld wordt onder de armen verdeeld. Ja, de rechter en de linker!!!!!

  Reactie door Tony — vrijdag 2 maart 2007 @ 22.12 uur

 72. 66. En de tekorten komen niet uit een overheidsfonds zoals vroeger en door Agnes die dit probleem voorspelde bepleit maar uit verhoging van de premies voor eenieder.
  Het wordt wederom verhaald bij eenieder ook de mensen die het nu al bijna niet meer kunnen opbrengen. En zo is de vicieuze cirkel weer rond want zodadelijk komen er juist daardoor nóg meer bij.

  Reactie door Henny — zaterdag 3 maart 2007 @ 11.11 uur

 73. Oplossing: Iedereen die meer dan 80.000 euro(200.000 gld) jaja kant niet laten!!! per jaar verdient leverd per omgaande zn aow-tje in, want laten we eerlijk zijn, iedereen die ieder jaar een jaaropgave heeft met dat bedrag erop, waar ik als hard werkende thuiszorgmed. maar mag van dromen, hebben altijd een goed pensioen en een goeie evt afvloeiingsreg. Dat is voor deze groep maar een zakcentje.Als de sp dit ooit als voorstel indient zijn zij voor de rest van mn leven mijn partij..

  Reactie door HHDer — zaterdag 3 maart 2007 @ 17.04 uur