SP wil parlementair onderzoek Irak

De SP wil een een parlementair onderzoek naar de achtergronden van de politieke steun die Nederland gaf aan de oorlog tegen Irak in 2003. Jan Marijnissen dient donderdag tijdens het debat over de regeringsverklaring daartoe een motie in. “Dit is een morele kwestie. Nederland heeft het recht om te weten hoe het zit. Dit heeft te maken met waarheidsvinding. En het zoeken naar de waarheid is iets wat het parlement moet doen” aldus Marijnissen.

Marijnissen wil een hoofdelijke stemming over de motie: “De PvdA was lang voor een onderzoek. Het zou ontluisterend zijn als ze nu allemáál tegen zijn.” In het regeerakkoord is niets afgesproken over een parlementair onderzoek. Donderdag zal de SP tevens een boekje uitgeven over de kwestie Irak ter onderbouwing van het verzoek om een parlementair onderzoek. Kamerlid Van Bommel heeft een reconstructie gemaakt van de politieke aanloop naar de inval in Irak. Het boekje is getiteld ‘Onverantwoord goedgelovig of welbewust misleidend?’

Persbericht SP

Het boekje kost 2,30 (exclusief portokosten) en is via de SP-winkel te bestellen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 28 februari 2007 :: 11.00 uur

138 Comments

138 reacties

 1. Heel goed van de SP.Als die beerput werkelijk open gaat zal blijken waar het hier werkelijkom gaat,olie.
  Hetzelfde is nu aan de hand met Iran.Gegarandeerd dat Amerika het op een aanval aanstuurt.

  Reactie door jan — woensdag 28 februari 2007 @ 11.05 uur

 2. Heel goed,

  Hoop ook dat je je laat horen over het recht op Euthenasie en Abortus, want dat geluid mis ik nu bij de SP.
  Met een Christelijke regering is weinig mis, maar laat ze niet aan onze verworven rechten komen. Daar moet de SP zich ook hard voor maken!
  De ‘normen en waarden’ van Balkenende, oké…
  Maar de zondagsrust zal geen verplichting mogen worden.
  Gezien de uitslag van de verkiezingen is ongelovig nederland in de minderheid. Wees a.u.b. waakzaam voor al te veel christelijke invloeden.
  http://home-1.tiscali.nl/~ti112509/politiek.htm

  Vriendelijke groet,

  Jeroen

  Reactie door Jeroen — woensdag 28 februari 2007 @ 11.15 uur

 3. Ik denk dat PvdA nu niet meer wil. Want als dit aan het licht komt dan zal het CDA in de problemen komen, waarmee ook de coalitie in de problemen komt.

  Reactie door alexander — woensdag 28 februari 2007 @ 11.18 uur

 4. @ 1 jan

  Inderdaad als je de beerput opentrek….. wij zeggen altijd,… als je in de stront gaat roeren gaat het alleen maar harder stinken.

  Ik kan de uitslag van dit parlementair onderzoek al voorspellen…

  Bos,.. It wasnt me
  Bakellende, …… echt waar ???
  Rouvooet,…. Wie is Boesj

  Reactie door Pool — woensdag 28 februari 2007 @ 11.26 uur

 5. Is er als de PvdA ervoor is een parlementaire meerderheid? PvdA+SP+Groenlinks+D’66+PvDD heeft geen meerderheid, SGP, CU, VVD en PVV zullen het niet steunen, dus zelfs als de PvdA voor stemt, zal er geen meerderheid zijn. Is een meerderheid nodig voor een parlementair onderzoek?

  Reactie door Gerrit Holl — woensdag 28 februari 2007 @ 11.31 uur

 6. “Donderdag zal de SP tevens een boekje uitgeven over de kwestie Irak ter onderbouwing van het verzoek om een parlementair onderzoek. Kamerlid Van Bommel heeft een reconstructie gemaakt van de politieke aanloop naar de inval in Irak. Het boekje is getiteld ‘Onverantwoord goedgelovig of welbewust misleidend?”

  Dat boekje is dan ook voor het grote publiek beschikbaar? Neem aan dat er dan binnenkort word verteld hoe ‘wij:burgers’ aan het boekje ‘Onverantwoord goedgelovig of welbewust misleidend?’ kunnen komen.

  Toch is het raar dat veel van de ‘burgers’ op zijn minst het vermoeden hadden dat America een inval deed in Irak onder valse voorwendselen en de zittende politiek Armerica volgde als een blind lammetje.
  Misschien is het raadzaam om in het vervolg juist via een referendum aan het volk voor te leggen of het volk wenst dat Nederland een of ander land steund in een oorlog.
  Want het is te gek voor woorden dat de ‘vertegenwoordiger van de bevolking’ menen een oorlog te moeten steunen terwijl de bevolking daar het nut niet van inziet…

  Vriendelijke groet,

  Jeroen.

  Reactie door Jeroen — woensdag 28 februari 2007 @ 11.49 uur

 7. Heel goed initiatief. Ik dacht alleen dat er in het regeerakkoord juist wel afgesproken is om geen onderzoek te houden. Ik ben zeer benieuwd of alle PvdA-ers tegen een onderzoek zijn, als dat zo is dan valt de PvdA door de mand, dan ziet iedereen dat het een kudde volgzame schapen is. Ik snap trouwens niet hoe fractieleiders de afspraak kunnen maken geen parlementair onderzoek te houden, ik dacht dat we dualisme nastreefden in de Tweede Kamer, dat we niet altijd vast willen zitten aan fractiediscipline. Ik vind dat bij de stemming ieder lid naar eigen eer en geweten moet stemmen, in deze kwestie zeker, los van afspraken en fractiediscipline. Het parlementair onderzoek is een belangrijk recht van de volksvertegenwoordiging, dat kan niet in een onderonsje tussen drie heren als verboden terrein worden aangemerkt. Overigens zal de uitkomst van een onderzoek wel zijn, dat onze regering 1e) alles wat de VS ons wijsmaakt voor zoete koek aanneemt en 2e) alles doet waar de VS om vraagt. Ik ben bang dat onder Verhagen als minister van BuZa dit niet anders wordt. Jan , veel succes toegewenst donderdag, ik volg het met spanning !

  Reactie door simbro — woensdag 28 februari 2007 @ 11.54 uur

 8. het gaat om:

  het baantje van jaap de hoop-keffer.,
  de europese ambitie van jpb en co.,
  de gek jpb die denkt dat hij jfk is!
  de olie ,zonder welke de economie instort.,
  de dollar, omdat irak in euro’s betaald kreeg.,

  de euro kost ons dus nog steeds geld,door de oorlogen daar, en door de steun die we de dollar geven!

  ze hebben zich dus welbewust goedgelovig gehouden!

  Reactie door Gerrit — woensdag 28 februari 2007 @ 11.56 uur

 9. Wat mij betreft is het doek der geloofwaardigeid van de westerse politiek in het algemeen, en die van nederland in ‘t bijzonder gevallen met de kwestie Irak. Het zal een schone dag zijn voor het politiek moraal als de onverantwoord goedgelovigen én de bewust misleidende politici eens flink aangepakt worden. Hetgeen direct tot de val van Balkenende 4 zal leiden. Tot dan zal er, voor een grote groep van de bevolking, geen vertrouwen zijn in onze politiek!

  Reactie door Marcus Staller — woensdag 28 februari 2007 @ 12.04 uur

 10. Hoe zit het eigenlijk met het generaal pardon, ik hoor daar niets meer over.

  Reactie door carla — woensdag 28 februari 2007 @ 12.10 uur

 11. Prima! Ik wil het graag weten hoe we hier in mee zijn gezogen.

  Reactie door Michiel — woensdag 28 februari 2007 @ 12.14 uur

 12. Dan moet het nu maar eens gezegd worden!!!

  Wouter Bos is een farizeeër en André Rouvoet denkt dat hij God is.
  Zou hij, als zijn dochter misbruikt wordt ook zeggen: dat is de wil van God?
  Samen leven en samen werken? Ik niet. Van dit kabinet wil ik geen deel uitmaken!!!
  Jan volgens mij krijg je bij die lui geen poot aan de grond. Daar hebben ze met zijn allen wel voor gezorgd. Kijk die huichelachtige gezichten maar eens goed aan, dan weet je genoeg.

  Reactie door Nettie — woensdag 28 februari 2007 @ 12.20 uur

 13. De politieke steun voor de oorlog in Irak is terug te herleiden tot europese steun voor de dollar.
  Tuurlijk….

  Waar Van Bommel zemelt dient de rest van Nederland te zwijgen.

  Over waarheidsvinding gesproken….

  Reactie door L.J.F. Jekkers — woensdag 28 februari 2007 @ 12.21 uur

 14. Uitstekend initiatief. Eerlijk en openhartig antwoord op de vraag: WAAROM??, is essntieel. Wij, de inwoners van dit land, hebben er recht op. Inderdaad ben ik dan ook benieuwd welke rol de benoeming van Jaap de Hoop Scheffer tot secretaris generaal van de NAVO, een en ander vergezeld door de knieval van Balkenden bij Bush, heeft gespeeld.
  Ik zal zeker het boekje aanschaffen van Van Bommel ‘Onverantwoord goedgelovig of welbewust misleidend?’
  Ben benieuwd naar de uitslag van de hoofdeliujke stemming in de 2e Kamer. De ware aard van het beestje zal dan duidelijk worden.
  André Vermeulen

  Reactie door André Vermeulen — woensdag 28 februari 2007 @ 12.23 uur

 15. Waarom achteruit kijken naar de besluitvorming over een oorlog terwijl we juist nu moeten bepalen hoe we in de toekomst ons standpunt bepalen om al dan niet mee te werken aan een dergelijke missie?

  Ik zie werkelijk het nut niet in van een parlementair onderzoek inzake Irak, onnodige tijdsverspilling.

  Reactie door Gerben — woensdag 28 februari 2007 @ 12.27 uur

 16. balkenende 5? nee toch .7 maart laat jan zijn karwei afmaken zou ruud lubbers zeggen .

  Reactie door h.verbeek — woensdag 28 februari 2007 @ 12.29 uur

 17. Ga iets nuttigs doen! Wat een onzin om hier nog een keer over te beginnen. Hoeveel geld en onnodige energie gaat dit weer kosten. Of is dit weer een (verkiezings)stunt van meneer Marijnissen? Ik vind het verspilling van tijd. Wat bereik je ermee als uit het onderzoek blijkt dat de beslissing om Irak binnen te vallen op foutieve informatie is genomen? Moet Balkenende dat aftreden of zo? Laat mij niet lachen. Onze militairen verrichten goed werk in Irak en op termijn zal de stabiliteit in de regio terug keren, zeker als Bush niet meer aan de macht is in de USA. Hopelijk zijn de andere partijen of in ieder geval de meerderheid tegen een onderzoek en kan de politiek zich weer richten op de toekomst.

  Reactie door Marko — woensdag 28 februari 2007 @ 12.35 uur

 18. kan het koren van het kaf gescheiden worden!
  Ben benieuwd of de fractie discipline jegens het coalitie akkoord bij de PVDA stand houdt!

  Reactie door Sinne — woensdag 28 februari 2007 @ 12.39 uur

 19. @ 12 Nettie

  Samen geven, Samen sterven

  Reactie door Pool — woensdag 28 februari 2007 @ 12.40 uur

 20. Er is niets mis mee om zo’n motie in te dienen. Zij zal echter geen meerderheid halen, ook niet als de PvdA vóór zou stemmen. (De linkse meerderheid in de Kamer bestaat niet op het gebied van buitenlands beleid, helaas.)
  Overigens was de PvdA ook vóór de oorlog. Wél politieke steun, géén militaire steun, zo was het destijds toch?
  Hoe het ook zij, is het lafhartig van iedereen die zo’n onderzoek tegenhoudt. Zelfs als je nog steeds van je gelijk overtuigt bent, zoals Balkenende, moet je erkennen dat het een belangrijke en discutbale beslissing was. Mocht dit gelijk toch niet blijken uit het onderzoek – en dat voelen we allemaal op onze klompen aankomen – dan zou je grootsheid tonen, als je gewoon je vergissing of achteraf verkeerde politieke keuze toegeeft. Dat is veel respectabeler dan zo’n onderzoek gaan zitten tegenhouden, waarmee je alleen maar bevestigt dat je de schijn tegenhebt.
  Bovendien kan het voor de toekomst belangrijk zijn om vast te stellen wat goed en fout gegaan is in deze kwestie. Wat dat betreft staat overigens in het regeerakkoord dat Nederland niet mee zal doen aan een oorlog die geen volkenrechtelijke basis heeft. Dat was de essentie van de Irak-oorlog, dus dat valt te waarderen.

  Reactie door Jeroen van Gerven — woensdag 28 februari 2007 @ 12.48 uur

 21. @ 10 carla

  Nu je het zegt,mischien moet die periode wel uit ons geheugen gewist worden…..
  Zo ook het beruchte wormen en maden beleid, en wat dacht je van fatsoen moet je doen, en van ieder moet zijn eigen verantwoording nemen.

  Dit waren natuurlijk weer van die kreten opgelegd door de VVD en ten uitvoer gebracht door het CDA en dat deze kreten totaal niets betekenen zijn we ondertussen ook wel achter gekomen.

  In een eerdere reactie gaf ik al de anrwoorden van het kabinet, maar het kan ook deze uitslag zijn…….

  Bos, ……. ‘t was voor m’n tijd
  Bakellende, ……. Zalm zei dat het goed was
  Rouvoet,……. Irak, Irak, Irak, ‘k heb gekeken op de kaart van de Veluwe maar ik kan het niet vinden waar het zou moeten liggen.

  Reactie door Pool — woensdag 28 februari 2007 @ 12.49 uur

 22. God = Geld en de drie wijze zijn de profeten : mooi dat zo groepeje jongeren hun ambitie vooledig kunnen waarmaken : Niemand houdt ze tegen ;
  Nu gezeik over dubbele paspoort : Eigenlijk om je rot te lachen !

  Reactie door Fred — woensdag 28 februari 2007 @ 13.00 uur

 23. Jeroen, aan het ‘recht’ (?) op abortus en euthanasie kan niet getornt worden, dat ligt besloten in een wet. Verder vraag ik me af of het hebben van een geloof een reden is om iemand belachelijk te maken. Ik weet dat er onder SP aanhangers mensen zijn uit ALLE bevolkingsgroepen. De reacties hier zijn soms te vergelijken met de reactie’s die op de telegraafsite te lezen zijn. Jammer.

  Reactie door vera — woensdag 28 februari 2007 @ 13.00 uur

 24. Heel Goed!!!
  Ben reuze benieuwd hoe de hoofdelijke stemming uitgaat pakken na de motie van verdriet hierover bij de PvdA.
  D66 gaat meteen ook hetzelfde doen,dit stond ook al in de VK. Hoe werkt zoiets, gaan jullie dan samenwerken?

  Reactie door maria — woensdag 28 februari 2007 @ 13.05 uur

 25. Prima, laat de PvdA met de billen bloot gaan zo vlak voor 7 maart

  Reactie door Gerbert — woensdag 28 februari 2007 @ 13.07 uur

 26. Tussen de coalitiepartners is afgesproken dat het Irak onderzoek er niet komt. De PvdA heeft direct gezegd dat dit helaas één van de verliezen was in de onderhandelingen. Het is misleidend om te stellen dat het ‘ontluisterend’ zou zijn als de PvdA nu tegen zou stemmen. De PvdA is nog steeds voor dat onderzoek, maar de feiten liggen nu helaas anders. Andere zaken, waar het CDA tegen was, zijn weer wel binnen gehaald. Het CDA zal dáár dan weer voor gaan stemmen, ook omdat dat de afspraak is.
  Jan, je kunt kennelijk het onderscheid niet kunt maken tussen afspraken van de coalitie als geheel en de standpunten van de partijen waaruit deze bestaat. Dat is jouw probleem, maar stellen dat de PvdA straks opeens tegen dit onderzoek is, is grote onzin, en eigenlijk weet je dat best.

  Reactie door Bart — woensdag 28 februari 2007 @ 13.17 uur

 27. Het zou nuttig zijn na de hoofdelijke stemming van alle PvdA kamerleden te publiceren of ze vóór of tegen hebben gestemd
  Bij CDA en VVD is dit niet nodig, die stemmen allemaal tegen natuurlijk

  Reactie door hanneke — woensdag 28 februari 2007 @ 13.25 uur

 28. Ik ben het wel eens met Marijnissen. Waarom zouden we geen onderzoek naar de Irak oorlog moeten doen. Een parlementaire democratie moet verantwoording afleggen voor mislukkingen, zeker als het om een oorlog gaat.
  Zoals dezelfde bewindslieden zeiden ten tijde van de introductie van de ID kaart: “als je niets te verbergen hebt, heb je toch ook niets te vrezen?” Wees dan ook zo flink, als het om jezelf gaat.

  @Pool

  Ik zag dat ik nu geblacklist was door jou bij de vorige discussie, beetje jammer. Erg onsportief bovendien. Forums zijn er toch om ideeen uit te wisselen en in discussie te treden?

  @Gloria

  WAAROM discussieer JIJ altijd ZO!!??! Doe es ff gewoon zeg.

  Reactie door Jimmy — woensdag 28 februari 2007 @ 13.33 uur

 29. Er zal geen parlementair onderzoek komen; de gelederen hebben zich al gesloten, maar het is voor mij in ieder geval heel belangrijk hoe de regeringspartijen gaan stemmen.
  Let op de cadaverdiscipline binnen de partij van de armoede.

  Reactie door Sjors — woensdag 28 februari 2007 @ 13.35 uur

 30. @15 Gerben
  Het belang van zo’n onderzoek, en daaruit voortkomende maatregelen, is vooral dat de huidige beleidsmakers ervan doordrongen worden dat ze de kluit niet ongestraft kunnen belazeren. Als uit dat onderzoek namelijk blijkt dat het parlement is misleid en belogen, moeten daar zware consequenties uit voortkomen voor de toenmalige beleidsmakers, waarvan er minstens één ook nu weer aan het roer staat te zwengelen!

  Reactie door wie weet 't — woensdag 28 februari 2007 @ 13.35 uur

 31. Als bevolking van Nederland hebben we er recht op om te weten waarom Nederland destijs zijn steun heeft gegeven aan deze rotoorlog. Het ging er in elk geval niet om om Sadam Hoessein weg te krijgen, die heeft Amerika destijds zelf in het zadel geholpen.
  Olie was vroeger een zegen voor Irak,nu een vloek.

  Reactie door Diny — woensdag 28 februari 2007 @ 13.36 uur

 32. Wat gaat dat allemaal weer kosten? We weten toch hoe het zit.Het is gebeurd, en het was een goede (slechte)les voor de volgende keer. (Iran?)
  Al die enquetes lopen hetzelfde af.

  Reactie door Jan(andere) — woensdag 28 februari 2007 @ 13.43 uur

 33. Klopt, het heeft geen zin en het kost te veel om een onderzoek te doen, maar dat komt er ook niet. Wat wel gebeurd is dat WB met zijn billen bloot gaat en dan hoop ik dat PVDA-ers wél de juiste stem uitbrengen op 7 maart.

  Robert

  Reactie door Robert — woensdag 28 februari 2007 @ 13.47 uur

 34. Heel erg goed, zo een motie om de achtergronden van de politieke steun aan de Amerikaanse aanval op Irak te achterhalen. Het is ook van belang de aandacht hierop te blijven vestigen, om zodoende het deze regering moeilijker te maken om telkens weer kritiekloos, slaafs en met gesloten ogen hand en spandiensten te blijven verlenen aan oorlogsmisdadiger, aartsleugenaar en topcrimineel George W. Boef. Naast Irak zijn we ook op uiterst slinkse wijze, onder het mom van een opbouwmissie, Afghanistan binnengeloodst. Het moet de verantwoordelijke politici vooraf beslist bekend zijn geweest dat dit op een vechtmissie zou uitdraaien. Maar ja, je moet het overvraagde Amerikaanse leger toch onvoorwaardelijke steun geven zodat het de manschappen aldaar kan verminderen om deze bij een volgende oorlog, wederom gebaseerd op leugens, in te zetten. Hetzelfde geldt voor de marineonderdelen die voor de kust van Libanon zijn gestationeerd, zogenaamd om Israël te beschermen en wapensmokkel tegen te gaan. Reken er maar op, dat deze ingezet zullen worden als de brandhaard in het Midden Oosten, na een aanval op Iran, oplaait.

  Het valt me trouwens nog mee dat ‘fatsoen moet je doen’ hypocriet Jan Peter Balkenende nog niet, net zoals als die quisling Tony B-liar, aan zijn heer en meester George W. Boef heeft gevraagd of deze alstublieft ook onderdelen van het raketschild op Nederlandse bodem wil plaatsen. Maar ja, ze blijven wel meedoen aan de financiële bodemloze put van de JSF. Zo kun je de Amerikaanse zetbaas ook behagen. Zal de Nederlandse regering ooit beseffen dat wat uit de V.S. overkomt alles behalve een zege is? Of hebben deze bewindslieden misschien stiekem ook een tweede paspoort, nl. die van de V.S. Ik vraag me af waar hun loyaliteiten liggen…

  Micha Jans

  Reactie door Micha Jans — woensdag 28 februari 2007 @ 13.52 uur

 35. PvdA = Link ;

  Ze maken zich druk over een Kamerlid die een dubbele paspoort heeft en denken dan aan belangenverstengeling : Ik denk dat de meeste kamerleden wel hun Belangen hebben die Niets te maken heeft met goed functioneren van een fatsoenlijk samenleving ;
  Bekijk zo’n Woutertje Bos : SHEL IRAK OLIE ; geen Belangenverstengeling of wel ?

  Reactie door Fred — woensdag 28 februari 2007 @ 14.07 uur

 36. Bij de PvdA moet de lagere lagen mar eens FLINK wakker worden !

  Als PvdA lid ben je werkelijk DOM ; om met hun beleid eens te zijn .

  Reactie door Fred — woensdag 28 februari 2007 @ 14.08 uur

 37. Het volgende plaatste ik bij Lilian en het lijkt me ook hier op zijn plaats.

  Roelf

  Een goed idee om de motie toch in te gaan dienen.
  Ik heb begrepen dat er om hoofdelijke stemming zal worden gevraagd.
  Dat zal de eventuele hypocriete houding van sommige PvdA’ers aan het licht brengen.
  Ik vrees dat de motie niet zal worden aangenomen. Maar in elk geval heeft er ten minste één partij laten zien dat het Parlement zich niet zal laten ringeloren door een dictaat vastgelegd in een regeerakkoord.

  De “Volksvertegenwoordiging” gaat over deze zaken en niet een “toekomstige” regering.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — woensdag 28 februari 2007 @ 14.14 uur

 38. Waaraan ken je een PvdA-er ? Het is een VVD die zegt Sociaal te zijn !

  “STERK EN SOCIAAL ”
  is hun nieuwe strijdkreet .

  Reactie door Fred — woensdag 28 februari 2007 @ 14.18 uur

 39. @32
  Dat is een onzinnege opmerking Jan want de vraag is juist wat heeft het gekost en wat is de motivatie geweest om het zoveel te laten kosten.
  In jou beredenering moet je dan geen enkel e.v.t. misstap in het rechtssysteem onderzoeken want het kost alleen maar geld.
  Ik zou juist als CDA en PVDA het wel wat laten kosten om de juistheid van deze deelnamen duidelijk te maken.
  Je mag toch wel een verantwoording over een investering van miljarden en over slachtoffers in de vorm van duizenden mensenleven verwachten.
  En dan praat jij over wat geld en je praat zelfs om het in de doofpot te stoppen beschamend Jan.

  Reactie door De Hakker — woensdag 28 februari 2007 @ 14.21 uur

 40. Een uitstekende opstelling van de SP. Een onderzoek naar de hele gang van zaken is noodzakelijk voor het nationale zelfbesef en een zuivere geschiedschrijving, en is tevens een graadmeter voor het zelfreinigend vermogen van de politiek. Balkenende en de zijnen willen het een en ander verbergen en onderschoffelen. Een schande voor de PvdA dat zij het regeringspluche blijkbaar belangrijker vindt.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 28 februari 2007 @ 14.24 uur

 41. @ Carla (10):

  Dat “Generaal Pardon” (een foute benaming; het gaat immers om een specifieke groep asielzoekers) wordt nog nader uitgewerkt. Het kost enige tijd dat goed in een regeling te gieten.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 28 februari 2007 @ 14.29 uur

 42. Heel goed, Jan !

  Laat heel Nederland maar eens zien wat een hypocriet zooitje de PVDA is. Machtswellustelingen pur sang.

  Toch is je actie – eerlijk is eerlijk – dezelfde platte signaalpolitiek die Geert Wilders morgen voert met zijn motie van wantrouwen. Beide moties hebben geen enkele kans van slagen – zoals jullie zelf ook wel weten – , maar jullie gebruiken een motie om een discussie te voeren/iets aan te tonen.

  Ik vind deze manier van politiek voeren echter prima, dus ik wens jullie beiden veel succes.

  Reactie door WZNM — woensdag 28 februari 2007 @ 14.31 uur

 43. Eerste kamer kan ook een enquete houden….dus de PS verkiezingene zijn relevanter dan velen denken…!…..

  Reactie door Daan — woensdag 28 februari 2007 @ 14.33 uur

 44. Tja,
  heel mooi dat de SP zich sterk maakt voor een onderzoek naar dedeelname van Nederland aan de oorlog in Irak.
  Maar ik hoop wel dat het met die beerput mee gaat vallen.

  Maarten

  Reactie door Zilverster — woensdag 28 februari 2007 @ 14.34 uur

 45. @ Marko (17):

  Inderdaad zou wel eens de consequentie kunnen zijn, dat Balkenende moet aftreden. Waarom dacht je dat hij zo mordicus tegen een dergelijk onderzoek is gekant, en dat zelfs in het regeerakkoord heeft weten te krijgen? En ben je het ontslag van Kok in 2002 vergeten, wegens Srebrenica?

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 28 februari 2007 @ 14.34 uur

 46. ..Aan J. Marijnissen en andere die het weten wat er straks in het geschiedenisboekje komt te staan? Weet iemand wat ze nu op scholen leren? Moet de geschiedenis alsnog achteraf aangepast worden en indien Irak-oorlog met zoveel burgeerslachtoffers ten onrechte gevoerd is, wat zijn de sanctie’s en wordt Balkenende in Den Haag vastgezet? Niet als premier maar als oorlogsvoerder/opruier? Als een land is aangevallen (intern) noemt men het een burgeroorlog en worden deze berecht en opgesloten, maar indien men met verkeerde argumenten een land binnen valt en zoveel mensen vermoord (hoe noem je dat dan)? Worden deze landen gesanctioneerd of berecht? Wij hebben een oorloogstribunaal, alleen voor wie?
  Ook een vraag, hoe kan iemand als Donner eerst ontslag nemen wegens niet functioneren en dan weer terugkeren als minister???????
  Ik stem blanco

  Reactie door Hugo — woensdag 28 februari 2007 @ 14.41 uur

 47. Het is van de gekke dat je iets een democratie noemt als men geheimzinnig doet over zoiets belangrijks als oorlogvoering. Behoort het starten van operaties die leiden tot het achteloos doden van krankzinnige aantallen mensen tot de normen en waarden van CDA, VVD, PvdA en CU. Ik dacht dat de CU bijbels aangelegd was en dat zre wat zorgvuldiger zouden omgaan met het gebod “gij zult niet doden”.

  Het is van de gekke dat in een democratie vor een parlementair onderzoek een kamermeerdheid nodig is. Door geheimhouding van kwalijke zaken kan men kunstmatig een meerderheid bij verkiezingen creeren doordat de bevolking niet weet dat ze bepaalde zaken bij de verkiezingen moeten afstraffen. Mijns inziens moet het parlementair enqueterecht uitgebreid worden in die zin dat een minderheid van een derde of een kwart van de kamer voldoende is. Dit geeft de oppositie de mogelijkheid om kwalijke zaken aan het daglicht te brengen en de doofpot op zijn kop te zetten. En dan is het irrelevant of het een ‘linkse’ of ‘rechtse’ doofpot is.

  Reactie door Drob — woensdag 28 februari 2007 @ 14.44 uur

 48. Marko @17

  Zegt: “Onze militairen verrichten goed werk in Irak en op termijn zal de stabiliteit in de regio terug keren, zeker als Bush niet meer aan de macht is in de USA.”

  En Marko het was nu juist Bush die Balkenende om zijn vinger wond en zonder mandaat, slechts met een aantal fazallen waaronder Balkenende zich in een oorlog stortte.

  De verrichtingen van de Nederlandse militairen staan niet ter discussie.
  Daar gaat het niet om.

  Al zouden er stemmen opgaan om de 80 jarige oorlog te onderzoeken zou ik zeggen: waar hep dat voor nodig. Maar onderzoek doen naar een oorlog die feitelijk nog bezig is en door enorme blunders op militair gebied alleen maar schrijnender wordt zal zonder terughoudendheid gedaan moeten worden. Onderste steen boven. En maar niet te lang wachten anders kunnen de betreffende politici het zich vast niet meer herinneren.

  Trouwens een goed onderzoek is van belang om geschiedvervalsing geen kans te geven, dan is het niet voor ons maar wel voor onze kinderen van belang.

  Reactie door Gandalf — woensdag 28 februari 2007 @ 14.46 uur

 49. Zelfcorrectie (nr. 40): “in het regeerakkoord heeft weten te krijgen” moet zijn: “buiten het regeerakkoord heeft weten te houden”.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 28 februari 2007 @ 14.49 uur

 50. Hoe zat het met de onbeperkte instroom van de Polen ; daar zo toch 1 Maart duidelijkheid over zijn ?

  Alle Polen naar Nederland en de Nederlanders naar Polen :Lijkt mij een goed plan ( Zijn wij van het TIO “Landbelazer”af .

  Reactie door Fred — woensdag 28 februari 2007 @ 14.53 uur

 51. @Gandalf

  Je slaat de spijker op zijn kop.

  In Nederland is van staatswege al eens eerder een gigantische geschiedvervalsing tot stand gebracht. Namelijk de werken van Lou de Jong, waarin een massamoord (ik schat ruim duizend man) door de Nederlandse Inlichtingendinsten op linkse Nederlanders niet alleen verzwegen wordt, maar zelfs de feiten vals voorgesteld worden. De daders zijn de top van de BVD gaan uitmaken en planden na de oorlog rustig weer het opsluiten van 8000 linkse Nederlanders in concentratiekampen.

  Een parlementair onderzoek kan soms een herhaling van zulke misdrijven voorkomen of bemoeilijken. En dat geldt ook voor oorlogsspelletjes.

  Reactie door Drob — woensdag 28 februari 2007 @ 14.57 uur

 52. We moeten een streep achter de achterkamerpolitiek in dit land zetten. It is long overdue , but better late than never.

  We moeten de vieze handen van onze wanregering en bestuurders bloot leggen. Zoveel doden, zoveel verwoestingen moeten worden verantwoord. Openbaar en inde tweede kamer.

  Hoe kan het zijn dat onze normen en waardeloze Balkenende zich achter Bush gaat schuilen, terwijl hij staat op de loonlijst in dit land(hij wordt toch betaald door de opbrengst van belastingcenten in dit land). De meerderheid in dit land waren tegen Irak oorloog. Bovendien het dossier was vervuild.

  Ik denk dat Balkenende en ook draaikont pvda moeten zich verantwoorden.

  Reactie door khosrow — woensdag 28 februari 2007 @ 15.07 uur

 53. Heel goed Jan! Echt zo geweldig! Dit geeft zo veel voldoening voor de kiezers. Mij heb je in ieder geval weer erg blij gemaakt! Ik was en ben altijd zeker van mijn stem op jou, maar toch bewijst dit weer eens hoe goed de SP is en hoe nuttig het is om op de SP te stemmen.

  Reactie door Gokhan — woensdag 28 februari 2007 @ 15.32 uur

 54. @ 15 Gerben

  Ik wil niet dat er bloed aan m’n handen kleeft, door blindelingse beslissingen van de VVD en CDA.

  Reactie door Pool — woensdag 28 februari 2007 @ 15.32 uur

 55. @Fret

  Bijt je eens vast in het onderwerp ter discussie.

  Reactie door Drob — woensdag 28 februari 2007 @ 15.46 uur

 56. Geachte heer Marijnissen,

  Op het internet is eergisteren buitengewoon verontrustend beeldmateriaal van o.a. BBC World boven water gekomen. Bij de BBC zelf is men inmiddels in rep en roer. Google Video probeert het continu doch tevergeefs van haar servers te wissen. Het wordt echter reeds wereldwijd geüpload en verspreid. Dit zou weleens de opmaat kunnen gaan vormen naar een doorbraak m.b.t. “9/11″, wat het fundament onder dit tijdsgewricht vormt.
  E.e.a. is momenteel o.a. te bekijken via
  http://www.liveleak.com/view?i=49f_1172526096&c=1 of via http://stage6.divx.com/content/show/1133782?user_id=245557. Ik hoop dat u en/of uw medewerkers/fractieleden dit onder de loep zullen nemen en indien nodig om opheldering zullen vragen.

  Met hartelijke doch bezorgde groet,
  een student Internationaal en Europees Recht.

  Reactie door Vincent — woensdag 28 februari 2007 @ 16.28 uur

 57. Ik heb ook een donkerbruin vermoeden dat Balken(geluid van ezels) ende inzicht is..

  IK HOOOOOOOOOOP HET ZOOOOOOOOOOOOOOOOO!

  Reactie door Lo — woensdag 28 februari 2007 @ 16.48 uur

 58. Wat gaat er gebeuren als dadelijk de Iranese echt op hun zenuwen krijgen met zoveel Amerikanen in de buurt van de IRAK/IRAN- grens ?

  Reactie door Fred — woensdag 28 februari 2007 @ 16.48 uur

 59. Kortom Jan , je stelt een goede vraag aan het domkoppentrio !

  Reactie door Fred — woensdag 28 februari 2007 @ 16.55 uur

 60. @56

  Vincent, bedankt, een erg goeie bijdrage.

  Een bewijs dat de denkwijze uit “1984″ van George Orwell, het vervalsen van informatie, waarschijnlijk op ons allen wordt toegepast.

  Reactie door Arjen — woensdag 28 februari 2007 @ 17.45 uur

 61. Goed zo Jan, al is de leugen nog zo snel….

  Reactie door Shaman — woensdag 28 februari 2007 @ 17.46 uur

 62. Ja, dit onderzoek MOET. Zo blij dat de Sp er werk van gaat maken.
  Onbegrijpelijk dat de premier van dit land de dans wenst te ontspringen. Dit zegt iets van de man. Zijn vuile was binnen houden?
  Nee Balkenende! Die gaan we buiten hangen zodat voor iedereen de schandvlek zichtbaar wordt van de heren wereldverkrachters.
  Een premier die medeschuldig is aan het vermoorden van honderduizenden mensen MOET ter verantwoording worden geroepen. Anders zouden we als volk niets waard zijn!

  Reactie door Gloria — woensdag 28 februari 2007 @ 18.57 uur

 63. @28 Jimmy

  WAAROM ik ALTIJD ZO!! discussieer?
  Omdat ik de tekentjes niet kan ontdekken op mijn laptop die nodig zijn om hier en daar accent te geven. Ik schijf zoals ik spreek dus zie de hoofdletters als een benadrukking.
  Maar voor jou zal ik proberen mijn leven een ietsje te beteren. Oke? (zie hoe ook hier het accent(aigu) ontbreekt.

  Reactie door Gloria — woensdag 28 februari 2007 @ 19.08 uur

 64. Het word tijd dat alle beerputten opengaan.

  Ook de gierputten CDA en de PVDA moeten worden ontlucht,want ze stinken enorm.
  Dat walmpje van de propaganda en desinformatie hangt nog steeds over hun heen en het schijnt besmettelijk te zijn.
  Ook de CU heeft het smaakje te pakken.

  Hoe kan je bij GOD verantwoording afleggen,door zelf te verzwijgen waar het om gedraaid heeft.
  Ik snap dat echt niet.
  Wat is dat voor een GOD dan die hun aanbidden.
  Alleen voor blanke mensen.
  Tellen donkere mensen niet meer mee dan.

  Reactie door sander — woensdag 28 februari 2007 @ 19.17 uur

 65. Dit gaat over vertrouwelijke en geheime informatie en dus is het beter dat de Niod een intern onderzoek uitvoert.

  De Niod is beter geschikt om een dergelijk onderzoek uit te voeren.

  Sp dient deze motie alleen in om het huidige kabinet/regering te ondermijnen.

  JBP komt hierdoor in een positie waarbij zijn autoriteit en zijn in landsbelang noodzakelijke onschendbaarheid zou kunnen worden geschaad en dus kan er beter een intern onderzoek door de Niod plaatsvinden.

  Er zijn veel belangrijkere kwesties die nu voor de welvaart van ons land prioriteit verdienen. Geen oude koeien uit de sloot halen nu het zo belangrijk is dat het kabinet daadkrachtig aan een geweldige toekomst voor het land wil gaan werken.

  Toendertijd was het een politieke beslissing die kamerbreed werd gesteund zodat een onderzoek totaal niet van belang is.

  Ik van mijn geloof gevallen; dacht het niet !. Ik vind deze motie een zegen.

  Nee, het zijn de argumenten van Pvda en Cda die al bij indiening van de motie en voor het debat, door de SP worden gepareerd.

  Ik ga er overigens vanuit dat Harry van Bommel de indiener zal zijn en niet JM zelf.

  Bovendien ga ik er van uit dat de SP het voorzitterschap zal claimen op grond van het feit dat zij de enige grote partij in de kamer zijn die nog nooit de voorzitter hebben mogen leveren.

  En uiteraard ga ik er van uit dat de SP minimaal hetzelfde mandaat of zelfs verdergaande bevoegdheden zal hechten aan dit parlementair onderzoek dan gebruikelijk is bij een parlementaire enquete.

  Reactie door ACE — woensdag 28 februari 2007 @ 19.26 uur

 66. @ 63 Gloria

  Lieve Gloria

  Op deze link staan de codes die je kunt gebruiken zoals b.v. …. de ë … zie je di puntjes op de e hier dan de uitleg,…….

  Zorg dat het Num-Lock lampje brandt,
  Hou de Alt toets ingedrukt,
  Type op het nummerieke gedeelte van je toetsenbord 137 in en laat ddarna alles los,….. en voila de ë staat er.. je bent geslaagd.

  Op onderstaande link staan meer codes

  succes

  http://www.bruheim.net/abclub/informatie/sneltoetsen/asci.php

  Reactie door Pool — woensdag 28 februari 2007 @ 19.30 uur

 67. @ 63 Gloria

  Had jij al een mening toegevoegd of is die dan verwijderd ? .

  Je hebt gelijk Gloria ;

  Het is een ieder zijn plicht vanuit vaderlandsliefde en verantwoordelijk een regering die steun geeft aan zo’n oorlog te bevragen en zonodig terecht te wijzen.

  Reactie door ACE — woensdag 28 februari 2007 @ 19.31 uur

 68. Eindelijk weer de oude SP.

  Een SP die optreedt voor de goeie zaak, doet wat gedaan moet worden.

  Een SP die aan de kant van het volk staat en vrijpleit.

  Reactie door ACE — woensdag 28 februari 2007 @ 19.34 uur

 69. Hoofdelijke stemming in deze kwestie is een verstandige keuze.

  Maar het lijkt mij dat je als SP nu al een wissel moet trekken op de tegenstemmers, vergis je niet; de PVV heeft niets te verliezen door VOOR te stemmen.

  Reactie door ACE — woensdag 28 februari 2007 @ 19.39 uur

 70. Vrijheid is geen etiket, vrijheid moet je voor strijden ; te beginnen door niet zelf een oorlog te beginnen.

  De waarheid zal je (ons) vrij maken.
  ( The truth will set you free )

  De waarheid zal ons vrijheid schenken.

  De waarheid zal ervoor zorgen dat wij, nederlanders niet meer worden aangezien voor dommem oorlogszuchtige mensen.

  Reactie door ACE — woensdag 28 februari 2007 @ 20.00 uur

 71. Zijn wij het enige land ter wereld dat de Irak oorlog aan zijn laars lapt ???.

  Alleen een parlementaire enquete waarbij de onderste steen boven komt, zal de rest van de wereld overtuigen dat wij nederlanders dit in wezen niet gewild hebben en niet willen.

  Reactie door ACE — woensdag 28 februari 2007 @ 20.14 uur

 72. Mijn integriteit, mijn geweten, mijn reputatie, mijn rechtvaardigheidsgevoel en
  … die van ons allemaal,

  daar komt de SP NU voor op !.

  Grote klasse.

  Reactie door ACE — woensdag 28 februari 2007 @ 20.21 uur

 73. @ACE

  Om het voorzichtig uit te drukken: In het verleden heeft het NIOD aangetoond niet de waarheid boven tafel te kunnen brengen. De grootste misdrijven uit de Nederlandse geschiedenis zijn in de doofpot gebleven, terwijl het uitserst makkelijk was om het boven tafel te brengen. Dus nooit NIOD inschakelen!

  Reactie door Drob — woensdag 28 februari 2007 @ 20.34 uur

 74. @66 Pool

  Zal dit het dan eindelijk zijn??
  Ik ga het uitproberen, maar ik moet alles eerst noteren want ik kan niet kopieren.
  Lief hoor en hartstikke bedankt, Pool.

  Reactie door Gloria — woensdag 28 februari 2007 @ 21.04 uur

 75. Deze vraag is tevens een TEST of de democratie nog wel aanwezig is in Nederland !!!!!!!

  Reactie door Fred — woensdag 28 februari 2007 @ 21.06 uur

 76. @56.Vincent
  Mijn dank voor uw bijdrage. Ik heb uw link zojuist doorgemaild en het filmpje opgeslagen.
  Het zou bijna komisch zijn ware het niet zo’n tragedie. Onvoorstelbaar.

  Voor diegene die nog altijd niet begrijpen waarom de oorlog in Irak volgens president Bush absoluut noodzakelijk was.
  Het was NIET vanwege vermeende massavernietigings
  wapens in Irak.
  Het was ook NIET vanwege het verwijderen van Saddam in Irak.
  Dit was NIET een oorlog vanwege olie in Irak.

  De werkelijke reden was en is een oorlog tegen Islam door Christelijke fundamentalisten. En door haat te zaaien in het midden oosten by peroxy een oorlog tegen de Joden in Israel.
  De ambities van het Vaticaan zijn al eeuwen ongewijzigd. Een nieuwe wereld orde.
  World domination. One world under God.

  Het Vaticaan is de bron van het liberaal kapitalisme en het fascisme.

  En daar wil Balkenende van z’n leven lang niet van horen.

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 28 februari 2007 @ 21.09 uur

 77. @67

  Hoi Ace!
  Nee, maar Jimmy doelt waarschijnlijk op sommige reacties in “Arm en Rijk”.
  Tja, ik ben geen ‘mooischrijver’. Ik gebruik mijn brein om mijn ‘hart’ te verwoorden. En dat is niet geheel en al emotieloos…

  Reactie door Gloria — woensdag 28 februari 2007 @ 21.11 uur

 78. @8 11.56 Gerrit:

  Ik zou aan jouw rijtje nog willen toevoegen: de vele tientallen miljarden die (in Nederlands bezit) in de V.S.-economie zijn geinvesteerd.
  Ik meen dat het begin jaren negentig van de vorige eeuw was dat ik in een serieus ochtendblad las dat er naar schatting zo’n 200 MILJARD!! gulden in dollars zat.
  Hoeveel zou dat nu zijn?

  In feite is om deze reden een groot deel van rijk Nederland als de dood voor de ineenstorting van de dollar.
  Het is dan uitermate logisch dat je er alles aan doet om Amerika te helpen sterk te blijven, inclusief kwijlerig, hielenlikkend en volgzaam nahuppelen.
  Maar, dit als reden opgeven om de V.S. overal mee ter wille te zijn kan natuurlijk niet … dan maar een mooi verhaal over al die bloeddorstige terroristen die, hoe toevallig!!, vooral in olierijke landen zitten, of toch zeker wel in die delen van de wereld waar volgens amerika “gerechtvaardigde (??) belangen” liggen.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 28 februari 2007 @ 21.14 uur

 79. Balkenelende heeft zijn ziel VERKOCHT aan het Goud ;
  ” We gingen voor Goud en kregen Goud ”

  Nu draaien de rechtstaat ook nog een de nek om , door het American-program gewoon door de laten gaan .

  Reactie door Fred — woensdag 28 februari 2007 @ 21.17 uur

 80. @73 Drob

  Ace heeft in de helft van zijn reactie @65 verwoord hoe het kabinet zal denken/spreken.
  Het is juist NIET zijn bedoeling om het mooi intern door het NIOD af te laten handelen.
  Zouden we wel willen!!
  Drob, zou er echt een ONafhankelijk onderzoek bestaan? Dan vertrouw ik nog het meest op onderzoeken zoals Pieter van Vollenhoven ze doet. Alhoewel… zit wel heel erg dicht op het koningshuis en of Bea daar blij mee zal zijn?

  Reactie door Gloria — woensdag 28 februari 2007 @ 21.23 uur

 81. @23

  Beste Vera,

  Het was niet mijn bedoeling om ‘geloven’ belachtelijk te maken.
  Geloof is een goed recht.
  In bericht 2 sprak ik slechts mijn zorgen uit. Het viel me ook op dat de VVD wel wat laat horen over de door mijn genoemde punten, maar dat ik van de SP hier nog niets van heb gehoord.
  ( http://www.nu.nl/news/989727/11/VVD_dient_moties_in_over_euthanasie_en_abortus.html )

  De link die ik aanhaalde in bericht 2 had ik misschien achterwege kunnen laten, maar wil wel opmerken dat op de site waar de link naar verwijsd ook de bijbel wordt aangehaald.
  Dus in hoeverre kan er dan sprake zijn van iemands geloof belachelijk te maken?

  In het verleden is het de CU bijvoorbeeld niet gelukt om concerten van Normaal of Madonna te verbieden, en het lijkt mij gewoon goed als ze dat in de toekomst ook niet zal lukken.
  Snapt u mijn punt/bezorgdheid?
  Ik accepteer het dat er zondagochtend programma’s op t.v. zijn die elementen van het geloven laten zien. Ik accepteer het dat mensen van hun zondagsrust willen genieten.
  Ik accepteer het dat sommigen andere mensen onnodig laten lijden omdat zij tegen euthenasie zijn, maar leg mij die dingen niet op.

  Ik geloof in een Nederland waar Christenen, Moslims en Atheïsten vredig naast elkaar kunnen leven terwijl ze elkaars gebruiken respecteren en hun eigen gebruiken niet aan anderen proberen op te dingen.

  Vindt het overigens jammer dat je wel op bericht 2 reageerd, maar dat je vergeet te reageren op bericht 6 van mij.
  Want de vraag of het boekje ook voor het grote publiek zou uitkomen is inmiddels beantwoord.

  Met vriendelijke groet,
  en respect voor uw overtuigingen,

  -Jeroen.

  Reactie door Jeroen — woensdag 28 februari 2007 @ 21.24 uur

 82. Mijn mening over het verloop van de parlemantaire onderzoek.
  Onzinnige vragen met onzinnige antwoorden.
  En we gaan weer verder met de orde van de dag.
  Zo ging het toen en zo gaat het nu ook.
  Niemand gaat bloeden voor die misdaden wat daar gepleegd is in Irak.
  Die jokers weten allang wat de VS en hun machtige vriendjes van plan zijn.
  alleen mogen wij het volk dat niet weten.
  De media verdraaid de feiten zodat het een moedige daad lijkt.
  De dictator hebben ze er zelf geplaatst.
  Ze delen gewoon de boel op.
  Zoiets als de amrobank over willen nemen en dan opsplitsen.
  dat het zwakker word en jij sterker.
  Het enge is dat er geen rechtvaardigheid meer bestaat in deze wereld.
  Als de ene kop het westen niet aanstaat,dan draaien alle media kanalen hetzelfde geluid uit over dat land.
  Zo ook met Hamas in palastina.
  mooie woorden over democratie en als degene ze niet aanstaat dan draaien ze de geldkraan dicht.
  Ik vind ze moedige mensen,om desondanks niet te buigen voor de onderdrukking van hun land door de bezetters.
  Wij worden steeds maar voorgehouden over de terroristen daar en dat israel zichzelf verdedigd.
  Terroristen onstaan uit wanhoop.
  Wat is die piloot die een clusterbom afgooit op een libanees dorp dan.

  De gerechtigheid is dood.

  Reactie door sander — woensdag 28 februari 2007 @ 21.32 uur

 83. @Gloria

  Het zal wel aan mij liggen, maar ik lees er in dat een onderzoek door het NIOD gedaan zou moeten worden. Ik heb alle vertrouwen in het NIOD verloren.

  Ik heb het gevoel dat het NIOD een geinstitutioneerde doofpotvuller is. Door alle bezuinigingen heen is het NIOD blijven bestaan, terwijl die taak net zo goed door het Nationaal Archief vervuld kan worden. Ik weet niet of je er ooit geweest bent, maar er werken toch al gauw enige tientallen mensen. Het aantal bezoekers is hooguit vijf per dag. Als je aan ze vraagt om informatie over Nederlanders tijdens de oorlog in het buitenland te achterhalen (gewoon een documentje opvragen, dat ze eigenlijk in hun archief zouden moeten hebben), dan zeggen ze dat het niet hun taak is.

  En Pieter? Die doet nuttig werk op partijpolitiek relatief ongevoelige plekken, tenminste als je het falen van een minister als partijpolitiek ongevoelig kunt betitelen.

  Reactie door Drob — woensdag 28 februari 2007 @ 21.41 uur

 84. 75 Rob

  Ik zie dat jij het steeds heb over het vernietigen van Israel en dat dat gebeurt door opzet van het vaticaan.
  ik vat het effe niet.
  Israel heeft meer als 200 kernbommen gekregen van de VS.
  Zij zijn daar het machtigste land in dat hele gebied.
  met hun radarsystemen zien ze elk gevaar aankomen en waar troepenverschuiving plaatsvind.
  Niemand zal een invasie aandurven tegen israel.
  Ook 1 kernbom zal israel niet van de aardbodem doen verdwijnen.
  Wel het land waar de bom vandaan komt.
  Of bedoel je dat het vaticaan de kernbomkennis hebben doorgespeeld via,via aan Iran om zo 2 vliegen in 1 klap te slaan.

  Reactie door sander — woensdag 28 februari 2007 @ 21.44 uur

 85. @26 Bart
  Ik vind dat in de formatie over veel punten een afspraak gemaakt kan worden maar absoluut niet over het al of niet uitvoeren van een parlementair onderzoek. Er zijn zaken waar de kamerleden zelfstandig en los van de partijdiscipline een oordeel over moeten kunnen geven: iets onderzoeken is daar één van. Anders laat de Kamer zich muilkorven en bovendien blijft altijd het vermoeden dat er iets onder het vloerkleed geveegd wordt door één of meer van de coalitiepartijen. Dus meteen wantrouwen i.p.v vertrouwen waar men nu de mond van vol heeft.

  Reactie door simbro — woensdag 28 februari 2007 @ 22.03 uur

 86. @ 82 Drob

  onder nr. 65 noem ik inderdaad de belangrijkste 6 argumenten waar Pvda en Cda morgen mee op de proppen komen.

  Maar ik ga er van uit dat SP nog voor deze op tafel komen ze al heeft gepareerd.

  Je hebt volkomen gelijk : De Niod is juist een doofpot waarmee belangrijke kwesties worden afgedaan en opgeruimd.,

  Reactie door ACE — woensdag 28 februari 2007 @ 22.11 uur

 87. Ik hoop dat dit parlementair onderzoek zeker oplevert dat Nederland in geen geval mee mee doet aan aanvalsmissies.
  Zeker nu Amerikaanse politici al verklaren een aanval op Iran niet uit te sluiten wat wellicht een aanwijzing is dat er weer een beroep gedaan wordt op nederlandse deelname .
  Met gereserveerde budget voor defensie 1,5 miljard van het nwe kabinet.
  Lijkt dit wel lange termijn planning ,ik vrees het ergste.

  Reactie door che — woensdag 28 februari 2007 @ 22.24 uur

 88. @56.Vincent
  De BBC blijkt vaker van een vooruitziende blik bevangen te zijn. Zo ook bij de Londense bomaanslagen.

  “On a BBC Radio 5 interview that aired on the evening of the 7th, the host interviewed Peter Power, a former Scotland Yard official, working at one time with the Anti Terrorist Branch, now Managing Director of Visor Consultants, which bills itself as a ‘crisis management’ advice company.
  Power was quoted as saying “At half past nine this morning we were actually running an exercise for a company of over a thousand people in London based on simultaneous bombs going off precisely at the railway stations where it happened this morning, so I still have the hairs on the back of my neck standing up right now”

  Een ongeloofelijk toeval? Ik dacht het niet.
  Er ging bijna een week voorbij voordat was vastgestelt dat de 3 bommen in de ondergrondse inderdaad tegelijkertijd af gingen.
  Peter Power had blijkbaar een vooruitziende blik. Of dader kennis.

  Overigens hield de CIA op 11 september 2001 om 8.30 uur ook een oefening waarbij twee vliegtuigen het WTC en een toestel het Pentagon naar binnen vloog.

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 28 februari 2007 @ 22.33 uur

 89. Ha,ha!! Top bij NOVA.
  Hier valt Koenders helemaal door de mand. Hij beweerde dat ook na de verkiezingen het onderzoek moet plaatsvinden.
  EN ZIE HOE ZE HET VERKWANSELD HEBBEN!!!
  (Sorry Jimmy!)

  Harrie Bommel, geweldig gesproken en aanpakken die handel morgen!! Het MOET.
  Nioet goedschiks dan kwaadschiks: motie van wantrouwen!

  Reactie door Gloria — woensdag 28 februari 2007 @ 22.46 uur

 90. Ik ben ZO benieuwd hoeveel PvdA-ers morgen JA zeggen… per mens, per geweten.

  Reactie door Gloria — woensdag 28 februari 2007 @ 22.49 uur

 91. @84.sander
  Men heeft inderdaad via A.Q Khan, de Pakistaanse atoom geleerde, nucleaire kennis verstrekt aan Noord Korea, Libie en Iran. A.Q. Khan wordt en werd door de CIA beschermt.

  Waar twee vechten om een been……….

  Deze haat tussen Moslims en de Joden wordt al decennia gevoedt.
  De massaslachting in Sabre en Shatilla werd destijds gepleegd door Christelijke Arabische milities. De Falangisten onder leiding van P. Gemayel. Maar het was Sharon die de schuld kreeg. Terwijl die slechts toekeek. Christelijke milities hebben destijds de slachting aangericht.
  En men probeert nog altijd een vuurtje te stoken.
  Een oorlog by peroxy.

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 28 februari 2007 @ 22.55 uur

 92. Ik schat een stuk of nul.

  Reactie door WZNM — woensdag 28 februari 2007 @ 23.11 uur

 93. Ook leuk om te lezen, de voorbereidingen voor het aannemen van de Europese Grondwet zijn van start gegaan……

  http://www.nu.nl/news/992262/11/Balkenende_brengt_bezoek_aan_Merkel.html

  We worden weer belazerd door Harry Potter.

  Reactie door Pool — woensdag 28 februari 2007 @ 23.26 uur

 94. Een geweldig goed initiatief.
  Ik ben hier heel blij mee.
  Balkenbende kan zo veel bedingen, tegen de eigen wil van de oppositie en de tweede kamer kan hij niets beginnen of wij leven niet in een democratie.
  Nogmaals ik ben heel blij met dit voorstel van de SP.

  Reactie door Koen — woensdag 28 februari 2007 @ 23.35 uur

 95. Hoop dat er een onderzoek komt en dat we van de uitkomst daarvan zullen leren.
  Verder hoop ik dat we niet blindelings achter Amerika aan blijven lopen, voordat we het weten rommelen we weer een andere oorlog in, Iran bijvoorbeeld…
  Heb weinig vertrouwen in de PvdA, ook al wordt er hoofdelijk gestemd.

  Reactie door bert — woensdag 28 februari 2007 @ 23.36 uur

 96. Wattenstaafie,commentaar a.u.b.

  Reactie door Roodkapje — woensdag 28 februari 2007 @ 23.44 uur

 97. Weet iemand of het debat over de regeringsverklaring morgen wordt uitgezonden op de televisie? En hoe laat??

  Reactie door Gloria — woensdag 28 februari 2007 @ 23.48 uur

 98. @ 96 Gloria

  Om 10:40 Regeringsverklaring

  Om 13:30 Kamerdebatten

  Beide op Ned 1

  Reactie door Pool — woensdag 28 februari 2007 @ 23.53 uur

 99. Bakellende wordt bang, misschien vliegt dit kabinet al voor het zomerreces de laan uit….

  Balkenende waarschuwt SP en VVD
   
  Premier Balkenende heeft de SP en de VVD gewaarschuwd om geen ” politiek spel” te gaan spelen. Balkenende zei in Brunssum op een CDA-verkiezingsavond dat SP en VVD geen volwassen politiek bedrijven door te dreigen voorstellen in de Eerste Kamer te gaan blokkeren.
   
  Balkenende reageerde op uitlatingen van de fractieleiders in de senaat van SP en VVD. Ze kondigden een tegenstem aan tegen wetsvoorstellen (onder meer over de AOW) die ze volgens de premier nog niet eens kennen.
   
  Bij de Statenverkiezingen van 7 maart staat de meerderheid in de Eerste Kamer van de regeringspartijen op het spel.

  Reactie door Pool — woensdag 28 februari 2007 @ 23.56 uur

 100. Misschien helpt de net opgedoken video waarin de BBC 26 minuten voor de val meldde dat WTC 7 was ingestort?? Op de achtergrond is duidelijk te zien dat het gebouw er nog staat.
  http://www.liveleak.com/player.swf?autostart=false&token=49f_1172526096
  Het feit dat dit schandaal (net als de honderden FEMA concentratiekampen) door ALLE massamedia genegeerd wordt, is bewijs dat we in een Orwelliaanse, Fascistische, Communistische wereld leven. Een parlementair onderzoek naar Irak heeft geen enkele zin. Iedereen weet dat het een illegale oorlog is. Mensen moeten bewust worden gemaakt van het grote plaatje; de betekenis van de New World Order. Dat deze orde – op z’n zachts gezegd – de destructie van de mensheid betekent.

  Reactie door Arch — woensdag 28 februari 2007 @ 23.58 uur

 101. @ 95 Gloria,

  Volgens mij begint het debat om 10.40 uur op Ned 1 en duurt tot 17.25 uur met wat onderbrekingen voor journaals. (gevonden zojuist in http://teletekst.nos.nl pag. 204)

  Of een eventuele verlenging met daarna pas de stemmingen ook uitgezonden wordt, staat niet vermeld.

  Reactie door Ineke van der Maat — donderdag 1 maart 2007 @ 0.23 uur

 102. @76+88,Rob de Kuster

  “False flag operations” gaan niet zelden gepaard met parallelle “oefeningen”, zo blijkt inderdaad eens te meer.
  Overigens bent u altijd van harte welkom op het forum van Zapruder.nl.
  Verder ga ik volgende week voor het eerst in mijn leven voor de SP stemmen! Dit nieuwe kabinet heeft mij een te hoog Bilderberg-gehalte, en met het oog op o.a. “Iran” voorspelt dat (wederom) niet veel goeds…

  Reactie door Vincent — donderdag 1 maart 2007 @ 0.30 uur

 103. @98 Pool
  @101 Ineke van der Maat

  Zeer bedankt! Ik moet er namelijk iets voor regelen morgen. ‘k Wil het graag zien.

  Reactie door Gloria — donderdag 1 maart 2007 @ 0.32 uur

 104. Ten tijden van de Londen bomaanslagen was Bob Kiley de Commissioner of Transport for London, maar Kiley was ooit Manager of Intelligence Operations en daarna Executive Assistant to the Director van de CIA. Toeval?

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 1 maart 2007 @ 0.34 uur

 105. @98 Pool

  Weer van alles geprobeerd, maar het werkt niet met de tekens.
  Precies uitgevoerd wat jij hebt opgeschreven maar nada! Ik heb niet zo’n nummeriek deel. Wel gewoon cijfers boven de letters, maar die werken er niet op. Gedoe he?

  Destijds heb je mij al meerdere opties doorgegeven, maar is ook niet gelukt. En niemand weet het in mijn omgeving tot nu toe. Nog maar even doormodderen zonder aigu’s, circonflexe’s en grave’s etc.

  Reactie door Gloria — donderdag 1 maart 2007 @ 0.39 uur

 106. Ik heb het boekje besteld, en ben erg benieuwd. Een parlementair onderzoek naar Irak zou een goed begin zijn..Persoonlijk zou ik zelfs een parlementaire enquete naar de Nederlandse steun aan de totale war on terror willen zien. Dus ook de aanleiding voor de steun aan de Amerikaanse aanval op Afghanistan. In alle openbaarheid.

  In IJsland gaf men in 2005 het goede voorbeeld:

  Icelandic Green-Left Party Demands International Inquiry on 9/11

  Stories by Topic

  From: Elias Davidsson
  Date: Sun, 23 Oct 2005 17:27:45 +0000
  Subject: Good news

  Dear friends,

  I have good news to announce.

  The Biannual Congress of the Icelandic Green-Left Party just closed. About 400 delegates attended. The Congress passed a resolution on 9/11. It was passed by the General Assembly of the Congress by acclamation, without opposing votes. I urge you to disseminate it to Green and Leftist organisations and parties wherever possible, as well as within the 911 movement.

  Greetings,
  Elias

  *****
  Here is a rush translation of the resolution.

  Resolution on the Events of 9/11

  The Congress of the Green-Left Party held in Reykjavik, 21-23 October 2005 calls on the Goverment of Iceland to produce the evidence on alleged responsibility of persons in Afghanistan for the terrorist acts of 11 September 2001, on which the Government based its support of the U.S. aggression and occupation of that country. The Congress urges the Parliamentary faction to act on this matter.

  The Congress highlights that four years have passed since the commission of the terrorist acts of 11 September 2001, acts which shattered the world. These terrorists acts were crimes against humanity which were used by the governments of certain countries to initiate wars, increased surveillance of the population, to justify torture and greatly increase military expenditures.

  The Congress wishes to convey its solidarity with the struggle of victims’ families for the truth and supports the demand for an independent, international inquiry on these terrorist acts.

  Adopted on 23 October 2005 by acclamation.
  *****

  Congratulations and messages urging the adoption of a Parliamentary Motion on the above lines, can and should be sent to Mr. Steingrimur J Sigfusson, Chairman, Green-Left Party (sjs@althingi.is),
  Mr. Ogmundur Jonasson, Leader of Parliamentary Fraction, Green-Left Party (ogmundur@althingi.is),
  Ms. Kolbrún Halldórsdottir, MP, kolbrunh@althingi.is,
  Mr. Jon Bjarnason, MP, jb@althingi.is,
  Ms. Thuridur Backman, MP, thback@althingi.is

  Reactie door Johnito — donderdag 1 maart 2007 @ 0.44 uur

 107. @102 Vincent

  Over Bilderberg gesproken. Als je het nog niet gelezen hebt, raad ik je aan het gehele artikel “De beste slaven van de Bilderberg” in het Reformatorisch Dagblad
  http://www.reformatorischdagblad.nl/artikel/1291730
  te lezen.

  Je kunt Bush en Co. ook in de tijd plaatsen. Lees dan “Maya’s voorspelden al lang geleden:
  Het jaar 2012 wordt een omslagpunt”

  http://www.daanspeak.com/Maya01.html

  Is zeer interessant en over de Mayakalender is erg veel in het internet te vinden.

  Reactie door Ineke van der Maat — donderdag 1 maart 2007 @ 0.47 uur

 108. Off topic

  bijdehandje hoe gaat het ermee, nog steeds last van die ellendige griep ????

  Nogmaals beterschap en we hopen je hier weer gauw te zien.

  Reactie door Pool — donderdag 1 maart 2007 @ 0.48 uur

 109. @103 Ineke

  Dank voor de tips, al kende ik e.e.a. reeds!

  Reactie door Vincent — donderdag 1 maart 2007 @ 1.04 uur

 110. @102.Vincent
  Uw stem is van harte welkom, Vincent.

  Kijk ook eens naar de ridders van Malta, de militaire tak van het Vaticaan die nog altijd bestaat.

  Denkt u dat u deze ridders van het kruis herkent? Het Maltezer kruis?

  http://www.celebritymorgue.com/hermann-goering/

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 1 maart 2007 @ 1.47 uur

 111. De Nederlandse regering moet een parlementair onderzoek uitvoeren vind ik persoonlijk. Zoniet dan zal de kloof tussen burgers en politici alleen maar toenemen.

  Aan de PvdA Kamerleden,

  zou ik vriendelijk willen verzoeken gebruik je verstand en stem alstublieft VOOR een parlementair onderzoek. Niks is erger dan later spijt krijgen. Nu kan men het tij nog enigszins keren waardoor burgers worden gespaard. Een TEGEN stem zal betekenen dat U en ik worden onderworpen aan een scala van regeltjes met verregaande gevolgen in de toekomst…

  Om maar een voorbeeld te noemen de RFID chip die onder de huid wordt geïnjecteerd. De totale controle van de wereld.

  Reactie door Eric — donderdag 1 maart 2007 @ 3.28 uur

 112. @101 Ineke, de vorige keer toen er Kamerdebat
  ten waren, werden die ook ‘s avonds gewoon
  vervolgd, maar dan zónder TV.
  Daar is van alle kanten grote kritiek op ge-
  weest, waardoor dus ook allerlei burgers,
  zonder p.c. – als daarop gelijktijdig wel
  uitzending zou plaatsvinden – WEER achter
  bleven bij de allerlaatste ontwikkelingen of
  slotconclusies.
  DE VRAAG OM DE KAMERDEBATTEN GEHEEL UIT TE
  ZENDEN WORDT KENNELIJK ELKE KEER NIET GEHOORD
  EN IS EEN BELEDIGING VOOR DE MEELEVENDE BUR-
  GERS EN KIEZERS: ALS HET OVERDAG ‘OPENBAAR’
  HÉÉT TE ZIJN, DAN ‘S AVONDS OOK !!!
  Bij avonduitzendingen, onder contract, kan
  dat ook worden opgenomen in ‘de kleine let-
  tertjes’ en op voorhand gewezen worden op
  ‘overrulen’.
  Heel gék als dat voor andere nationale pro-
  gramma’s ook kan, en de burger/kijker dan
  heel ordinair genegeerd wordt.
  Dat kan dus ook wéér inhouden, dat men z’n
  steekhoudende argumenten tot zo láát mogelijk
  bewáárt om confrontaties die gevoelig liggen
  zoveel mogelijk te vermijden. Zo is dat al
  eerder voorgekomen!
  Ook op dit weblog is hierop al eerder gewezen
  en zou deze keer ‘des burgers WIL IS WET’
  moeten gelden, die betaling dit Kabinet, die
  betalen de 1e en 2e Kamer, de gehéle Regering
  middels door de Belasting ingehouden Luister-
  en Kijkgelden, een vorm van Omroepbelasting.
  Mocht uitzending ten nadele van de Inkomsten
  zijn, kan men bijv. de zender die de gehele
  nacht het Journaal uitzendt daartoe (in nood)
  alsnog gebruiken, maar is m.i. dan een nood-
  oplossing!

  Elk kind, elk kleinkind in Nederland moet de
  familie kunnen bevragen over de totstandko-
  ming van de medewerking door Balkenende aan
  Bush verleend tot assistentie in de oorlog
  van de U.S.A. (= dus niét Verenigde Naties)
  met Irak.

  Ook moet er goed worden opgelet, dat Neder-
  land niet nog meer ‘missie-opdrachten’ onder
  steunt door het zenden van meer mankracht en
  langer durende inzet van troepen met als dank bijv.de te verwachten economische orders
  als die kortelings na toezegging van Neder-
  landse medewerking lijken te worden binnen-
  gesleept. Men dient die schijn te vermijden!

  Misschien verdient het meer aanbeveling dan
  we denken om Clinton nog eens een nachtje op
  het Paleis uit te nodigen, waarbij het e.e.a.
  verháált over zijn voorgangers en opvolger,
  als adequate ‘anekdote’ en kan er mogelijk
  zelfs een best-seller, of be-steller uit rol-
  len…..tóch?

  Hoe passiever Nederlanders achterover (in de
  stoelen) worden gedrukt, temeer zij afstan-
  delijk beschouwen.

  Reactie door Madelief — donderdag 1 maart 2007 @ 5.32 uur

 113. @ 105 Gloria

  Ik zal even verder kijken, hoe het dan mogelijk moet zijn, je werkt onder Windows98 meende ik ooit eens begrepen te hebben.
  Je hoort nog van me.

  Goeimorgen trouwens

  Reactie door Pool — donderdag 1 maart 2007 @ 8.08 uur

 114. Jammer genoeg is het niet gelukt om een onderzoek naar de aanloop van de oorlog in Irak in te stellen. Balkenende had hier voor de verkiezingen een breekpunt van gemaakt en wilde geen millimeter wijken. We hebben er echter veel goeds voor binnen weten te halen. Zo is afgesproken dat in de toekomst een volkenrechtelijk mandaat een voorwaarde is voor het uitzenden van troepen. Ook komt er extra geld voor ontwikkelingssamenwerking en vredesoperaties.

  Met vriendelijke groet,

  Wouter Bos

  Reactie door Henny — donderdag 1 maart 2007 @ 8.14 uur

 115. Ik hoorde dat er 8 keer een motie is ingediend over de toedracht van de uitzending van millitairen naar Irak.
  Alle 8 keren zijn afgewezen en in de prullebak beland.
  8 keer.
  Dit is de eerste keer dat ik daadwerkelijk vernomen heb via de radio,dat er een motie word ingediend door Mr H van Bommel.

  De vraag is dan wat krijgen wij te horen.
  Als wij allang weten dat ze op valse gronden en propaganda Irak zijn binnen getrokken.
  Wat krijgen we te horen voor antwoord als ze inderdaad op valse gronden de oorlog zijn ingegaan.

  Een broodje aap verhaal die door alle media geslikt gaat worden en waar geen kritisch geluid overheen gaat.
  Want wat zal de reden wel geweest zijn.
  De opdeling van jougoslavie is in het geheel gebeurd door het westen om het in drieen te hakken.
  Dag rusland met zijn invloed.
  Nu Irak ook in drieen gedeeld.
  Dag Saddam met zijn invloed.
  Meer als 2 miljoen vluchtelingen.
  Olie in handen van de multinationalen en eerst de schuld terug betalen die Irak verschuldigd was in de tijd dat Saddam het mocht lenen.
  Dat land word gewoon geript.
  En wie zat daar achter.
  Het westen met zijn snode plannentjes.
  Hun nivo van denken is die van ceasar en napoleon.
  Verdeel en heers.

  Reactie door sander — donderdag 1 maart 2007 @ 10.26 uur

 116. Duitse geleerden hebben Angela Merkel inde functie van bondskanselier en als voorzitter van de EU een brief geschreven over de op handen zijnde inval van Iran.

  Het Zwitserse blad “Zeitfragen” heeft als inleiding een opsomming gegeven van de oorlogen waarin we door leugens van de VS terecht gekomen zijn.

  Bij de inval van Irak staat:

  “It was US-Secretary of State Colin Powell, who presented a dossier of lies about the would be WMD to the UN and once again the international community was bamboozled. The dossier went to the waste paper basket and Colin Powell stepped down. The war, however, that had been justified on the grounds of that false dossier, has now become so murderous on the part of the Western cartel and all its private factions including Abu Ghraib and Guantanamo that it will take some forthcoming generations until the country will have recovered.

  Iraq was one of the countries with the most advanced alphabetisation in the region and its health system was highly developed. Without the Western sanctions, which had been undermining the country for almost 13 years, this development would have gone ahead. The whole Third World know awfully well what happened to Iraq and will never forget and forgive it.”

  De brief met gehele inleiding is in het Engels, Frans en Duits te lezen in http://www.flwi.ugent.be/cie/CIE2/an_merkel.htm#en

  Reactie door Ineke van der Maat — donderdag 1 maart 2007 @ 11.43 uur

 117. @105 Gloria.

  Je hebt een laptop, het kan zijn dat deze niet is uitgerust met een US indeling. Je kunt dat als volgt controleren: Als Shift 2 @ oplevert dan heb je wel een US toetsenbord.
  In dat geval moet je via het configuratiescherm toetsenbord kiezen voor indeling en daarna voor US internationaal.

  Daarna werkt het als volgt: Je toetst eerst op het accent teken en daarna op de letter waar je het accent aan toe wilt voegen, dus als je wilt typen é dan toets je eerst ‘en daarna de e, dit functioneert voor alle letters waar je een accent bij kunt gebruiken.

  Heb je geen US toetsenbord en dat komt bij veel laptops voor, dan is deze manier niet te gebruiken.

  Als dit niet voor je opgaat en ook de asci codes niet zijn te gebruiken, dus Alt numeriek getal, dan is er de mogelijkheid Speciale tekens tekens.

  Deze vind je als volgt (Win 98) Programma’s, Bureauaccessoires, Speciale tekens.

  Hierin kun je een letter met accent kiezen en dit kopiëren en daarna in je tekst plakken.

  Zo heb ik het volgende teken in deze tekst geplakt:
  Ê

  Ik hoop dat het je zo helpt en anders nog geen man overboord lijkt mij, alleen bij het opstellen van een brief die belangrijk is is het ontbreken van accenten soms vervelend.

  Succes, Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — donderdag 1 maart 2007 @ 11.52 uur

 118. @99, Pool , Balkenende zag er allesbehalve bang uit hoor, ik heb hem nog nooit zo vol zelfvertouwen zien staan praten, en dikke maatjes met Bos, ik denk niet dat die snel zullen capituleren, ik ga vanmiddag kijken naar de kamervragen en moties, persoonlijk denk ik dat JP zich sterker voelt dan ooit, is ook niet zo gek als je ziet met wie hij de vorige kabinetten moest delen toch?

  kom op Pool, laten we even afwachten in plaats van nu al te oordelen .

  Reactie door carla — donderdag 1 maart 2007 @ 12.01 uur

 119. @117 Roelf van Bergen

  Boven cijfer 2 zit inderdaad @. Shift 2 levert @op.
  Dus dan neem ik aan dat ik een US toetsenbord heb. De rest moet ik nog even goed zien te begrijpen. Sorry, maar waar zit het configuratiescherm??
  Roelf, ik zou maar geen moeite meer doen. Pool heeft mij ook vaak willen helpen en is ook gelukt, maar op dit punt ben ik echt technisch een onbenul.
  Zodra e.e.a. gelukt is zal ik het zeker laten zien en woorden kiezen met streepjes en hoedjes en dubbele puntjes.
  Bedankt lieve helpers!!

  Reactie door Gloria — donderdag 1 maart 2007 @ 13.49 uur

 120. @Gloria

  Een andere mogelijkheid, waar ik zelf meestal te lui ben, is een tekstje in Word tikken.

  Wil je een diakritisch teken op een letter, dan houdt je de Control-toets ingedrukt en tikt het teken, laat de Control-toets los en vervolgens de letter die je wil hebben. Dan staat het diakritische teken erboven. Daarna kun je het kopiëren naar het window van Janneman.

  Reactie door Drob — donderdag 1 maart 2007 @ 15.17 uur

 121. @120 Drob

  Ik vrees dat ik daar ook te lui voor ben.
  Eigenlijk raar dat die tekens niet gewoon op het toetsenbord staan.
  Voorlopig maar zonder de accenten verder gaan en de perfectie maar even los laten.
  Drob bedankt!

  Reactie door Gloria — donderdag 1 maart 2007 @ 16.04 uur

 122. `@ 118 carla

  Je kent me, natuurlijk staat hij er relaxed bij, zou ik ook zijn,…. 30% loonsverhoging, bevrediging van zijn pluchgeilheid, en het binnenslepen van alle belangrijke posten, en hij zet er 4 kabinetten in vijf jaar neer.
  Ik denk dat straks zijn gezicht er al heel anders uit zal zien, en waarschijnlijk morgen het ons bekende zuurpruimbekkie weer zal hebben, want de oppositie is duidelijker dan ooit en volgens mij blijft dit kabinet niet lang zitten, en ze weten dat ook, want waarom 100 dagen orientatie, nee dit is om te proberen de media en mensen bepaalde dingen te doen laten vergeten of op z’n minst te laten afzwakken, wedden dat er dan ineens een heel andere koers gevaren gaat worden.

  Tot zover dus, ik ga weer verder kijken naar deel 2 van het debat.
  Prettige avond

  Reactie door Pool — donderdag 1 maart 2007 @ 20.01 uur

 123. Er komt nu opeens steeds meer explosief materiaal boven water… zie http://video.google.com/videoplay?docid=-5182535448932065917.

  Reactie door Vincent — vrijdag 2 maart 2007 @ 0.48 uur

 124. -verbeterde link: http://video.google.com/videoplay?docid=-5182535448932065917
  (dus zonder . erachter)

  Reactie door Vincent — vrijdag 2 maart 2007 @ 3.22 uur

 125. Hebben Balkenelende en Rutte nu ineens een huwelijksprobleem ?

  Reactie door Fred — vrijdag 2 maart 2007 @ 9.51 uur

 126. 124 Vicent.

  We dienen nu Bush met zijn 4 de rijk.
  Door 9-11 is alles mogelijk geworden.
  bakellende met zijn kompanen dromen ook van een nieuwe wereldorde.
  Die van het cristelijke.
  vooral de uitspraken van bakellende over de VOC mentaliteit.

  Als je de media bezit,vertel je de burgers wat je hun wil laten horen.
  Je laat hun denken hoe je hun wil laten denken.
  Ondertussen de burgers uitknijpen en zeggen dat de Islam slecht is.
  krijg je net zoals de WO 2.
  Nu zijn het de moslims.
  Aloude trucjes waar het volk nog steeds intrapt.

  Nederland is geen nederland meer.
  Het is verkocht aan de amerikanen en wij nemen hun mentaliteit over.
  lang leve de tweedeling.

  Reactie door sander — vrijdag 2 maart 2007 @ 10.04 uur

 127. Die oorlog gaat niet erg goed ; dat blijkt uit de BEURS berichten :

  De Oorlog in IRAK onttrekt zoveel geld op de geldmarkt dat er een economische crisis dreigt in de VS .

  Die Amerikanen gooien hun eigen ramen in met die oorlog .

  Reactie door Fred — vrijdag 2 maart 2007 @ 10.31 uur

 128. 127 fred.

  Dat geld wat de amerikanen betalen gaan naar een bepaale doelgroep.
  Dat is toch ook met het nederlandse aandeel.
  1,5 miljard.
  Wat gaan wij daarvan zien als beloning.
  Het is een simpele truc om zichzelf te verrijken.
  De parlementsleden azen op topfunctie’s na hun regeerperiode.
  Ze dienen dan alleen ook de grootkapitalisten met hun uitbreiding van hun vermogen.

  Reactie door sander — vrijdag 2 maart 2007 @ 11.42 uur

 129. @ 126 sander

  Goed vertaalt, je verhaal klopt en bijna zeker weten dat Nederland verkocht is dankzij de VVD en het CDA.

  De grondbeginselen van het liberalisme zijn gestoeld op,.. macht, egoisme en zelfverrijking.
  Mister van Aarsten had al een idee om Nederland het New York van Europa te maken…… hoe diep kun je zinken.

  Reactie door Pool — vrijdag 2 maart 2007 @ 15.02 uur

 130. Mooi voorbeeld ; is de Burgemeester van Almere , die een pijp in de grond van haar tuin wil staan om aan water te komen : WAT een STOM mens : dat wordt natuurlijk direct afgekeurd ; d.w.z. ze krijgt de vergunning niet : DAT IS MAAR goed ook :

  Reactie door Fred — vrijdag 2 maart 2007 @ 16.26 uur

 131. Dat “Nederland” achter de VS zou hebben gestaan voor wat betreft de inval in Irak is een gedachte, die alleen bij de betrokken ministers en een kleine kring adviseurs geleefd kan hebben. Wie je toen ook sprak over dit onderwerp, altijd was de afweging dat de militaire aanwezigheid in Afghanistan dan misschien een goed doel kon dienen, maar dat de Amerikaanse oorlog met Irak een privé-aangelegenheid van de familie Bush was, waar wij ons verre van hadden moeten houden.

  De internationale politiek beweerde steeds opnieuw, dat zij “…de bewijzen hadden gezien…” dat de Irakezen bezig waren met de ontwikkeling en productie van massavernietigingswapens. De integriteit van meneer Blix, die namens de VN in Irak gezocht heeft naar bewijzen, werd door de opstelling van de VS bij het grofvuil geplaatst. Politici en kiezers die zich afvroegen wat het zogenaamd getoonde bewijs dan wel kon inhouden konden (en kunnen nog steeds) rekenen op een geïrriteerde reactie van premier Balkenende en anderen. Het zijn juist Balkenende en de zijnen, die enerzijds ons uitleggen dat we collectief aan een gebrek aan normen en waarden lijden, maar die anderzijds niet willen praten over wat de oorlog in Irak eigenlijk inhoudt.

  Het zou de Haagse politiek sieren als dit onderwerp niet langer taboe is: dat parlementair onderzoek moet er komen. Dat onderzoek zou bovendien op een iets hoger plan (parlementaire enquete) terecht moeten komen als met het parlementair onderzoek de werkelijkheid niet op tafel kan worden gebracht. Nu kan de Kamer er nog voor kiezen zelf tot onderzoek te besluiten. Doet de Kamer het niet zelf, dan zal een onderzoek moeten worden afgedwongen op basis van een burger-initiatief.

  Het kan helemaal nul kwaad om om het Irak besluit te onderzoeken als dat besluit op een correcte manier is genomen. Of was die handelwijze toch niet zo schoon als wordt beweerd ? Dan is tegen een onderzoek zijn de directe weg om de schijn tegen te krijgen. Dat kan niemand echt graag willen.
  Ik hoop op voldoende fatsoensbesef bij de Kamer om zelf het onderzoek op te pakken. De coalitiepartijen van toen én van nu moeten de kwestie Irak tot een “vrij” onderwerp verklaren, zodat individuele kamerleden hun eigen mening kunnen geven. Dames en heren politici: lLaat ons zien waaruit toen dat bewijs bestond. Als u dat niet doet rest ons alleen nog het burgerinitiatief.
  Ik hoop dat de SP dan een van de motoren wil zijn om dat van de grond te krijgen; ik zal dat burgerinitiatief tegen die tijd graag steunen en roep iedereen, ongeacht zijn of haar politieke voorkeur, op om hetzelfde te doen.

  Joop

  Reactie door Joop — vrijdag 2 maart 2007 @ 17.00 uur

 132. Waarom gaat de SP,samen met andere eerlijke oppositie partijen niet zelf een onderzoek,eventueel met onpartijdige deskundigen opzetten? Daar heeft de SP toch zeker niet het CDA/VVD en de PvdA voor nodig? Dat zou een manier zijn om deze hypocriete partijen in verlegenheid te brengen.Niet in de laatste plaats zou het ook internationaal een opsteker voor de bevolking zijn.Daarmee zou deze calvinistische/regenten regering
  een stuk van haar draagvlak verliezen.De beste strategie is om over Afghanistan te blijven doorzeuren.Deze onzinnige financieel bodemloze put dient steeds tegenover bezuinigingen in de sociale zorg en AOW koopkracht verliezen, opgerakeld te worden.Tevens bevorderd onze Afghanistan oorlog/bezetting de onveiligheid i.v.m. gevaar voor aanslagen door extreme moslims,waardoor nog meer “veiligheids”uitgaven/kosten nodig zijn.Geef de coalitie geen adem pauze!

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 2 maart 2007 @ 18.25 uur

 133. Enigszins off topic, maar uiterst relevant wat betreft het belang om de ware redenen van de kritiekloze steun en slaafse opstelling van Nederland m.b.t het Amerikaans imperialisme (steun Irak, Afghanistan, etc.) boven water te krijgen.

  Crisis and Military Adventurism

  Politici moeten toch zeker inzien wat er in de V.S. aan de gang is en op welke weg dit land zich bevindt. Het is dan ook misdadig om hieraan onvoorwaardelijke politieke, financiële en militaire steun te blijven geven…

  Micha Jans

  Reactie door Micha Jans — vrijdag 2 maart 2007 @ 20.45 uur

 134. Joop
  Mijn steun voor een onderzoek naar het Irak besluit geef ik bij dezen.
  Het zou ook mooi zijn als SP of/en Harry van Bommel, die morgen op werkbezoek naar Afghanistan gaat, een weblog over dit onderwerp zou kunnen onderhouden.
  Er komt zo weinig berichtgeving door uit het buitenland, dat is toch ook niet normaal. Alle webloggers op www. activeren vóór onderzoek en maatregelen tegen deze crazy war!

  Reactie door Elsemie — vrijdag 2 maart 2007 @ 21.20 uur

 135. @Vincent: Op het moment dat drie Amerikaanse steden getroffen worden (zogenaamd door Rusland of China), de geselecteerde Amerikaanse burgers afgevoerd worden, en Chavez bij ons sympathie krijgt, zal Europa samen met Rusland vechten tegen ‘het kwaad’. Dan zal de Amerikaanse Unie Zuid-Amerika veroveren. Misschien wordt Bush opgeofferd als rechtvaardiging. Het hoofd van de Verenigde Nazi’s zal werelddictator worden.
  Kortom: stemmen heeft geen zin, we zijn slaven achter onzichtbare tralies. Als Europa een socialistische illusie moet worden dan wordt de SP geinfiltreerd en groot gemaakt.
  @Sander: De Nieuwe Wereldorde schakelt de hele religie uit. Die hebben ze nu niet meer nodig. Ik vraag me af of Balkenende echt weet wat er allemaal speelt in de wereld. Hoewel het natuurlijk weinig uitmaakt, daar hij totaal geen invloed heeft.
  @Ineke van der Maat: Ook interessant is occult guru Jordan Maxwell (google video / http://www.jordanmaxwell.com).

  Reactie door Arch — zaterdag 3 maart 2007 @ 8.06 uur

 136. Mijn steun is ook voor een burgerinitatief
  in deze zaak.
  Ik voel er niks voor om m,n kleinkinderen straks met een EU dienstplicht als kannonnenvoer naar afghanistan te laten gaan.
  voor enige info:
  http://democratie.nu/algemeen/intro/referendum.html
  Als alle Sp,ers me doen zijn we er al.
  Joop en Elsemie een goede zaak.

  Reactie door che — zaterdag 3 maart 2007 @ 8.32 uur

 137. De V.S. zijn in de geschiedenis twee keer op eigen bodem aangevallen (van buitenaf dan):

  1) Pearl Harbour; resultaat 2 atoombommen, en méér dan 1 miljoen doden.
  2) De aanslag op de “Twin Towers”; resultaat inperkingen, inbreuk op de grondrechten van iedereen waar de V.S. maar aan kan, onder het mom van “anti-terreur” (anti-Amerikanisme!?).

  Niet echt iets om een voorbeeld aan te nemen, én zeker niet iets om blindelings achter aan te hollen. Als er een handtekeningenactie voor een onderzoek naar Irak komt, laat alsjeblieft weten waar ik mijn krabbel kan zetten.

  Reactie door Maurice — maandag 5 maart 2007 @ 4.36 uur

 138. Ik heb vandaag de uitzending van Argos op radio 1 met belangstelling beluisterd.
  Daar moet inderdaad iets meer aan de hand zijn.
  Ik hoop terdege dat de SP een onderzoek laat uitvoeren bij het NIOD.

  Reactie door Adriaan Aarts — vrijdag 16 maart 2007 @ 21.40 uur