NOVA

NOVA

Vanavond ben ik te gast bij NOVA, waar ze ondermeer ingaan op de verschuivende verhoudingen binnen de achterban van de FNV. NOVA rapporteert over de groeiende populariteit van de SP aldaar. Ook de politieke actualiteit komt aan de orde.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 03 april 2007 :: 19.22 uur

191 Comments

191 reacties

 1. Ik zal er zeker naar kijken !

  Reactie door Redstar — dinsdag 3 april 2007 @ 19.27 uur

 2. Der klugere lebt von der dammliche,
  und der dammliche lebt von der arbeit!

  Ze worden eindelijk wakker!

  (sorry voor het duits)

  Reactie door Gerrit — dinsdag 3 april 2007 @ 19.31 uur

 3. Als het FNV de belangen van de PvdA laat prevaleren,voor de belangen van de leden,dan kan de SP beter zelf een vakbond oprichten,welke echt voor de leden staat !!

  Reactie door Maan Arkenbosch — dinsdag 3 april 2007 @ 19.40 uur

 4. Jan haal eens flink uit naar Tichelaar hij is hier met de hele club, (althans wat er nog van over is) aan het zieken over die paspoort affaire, en als je toch lekker bezig ben geef dan de Telegraaf ook nog even een veeg uit de pan wegens het opkloppen en verdraaien van de door jou gegeven antwoorden op hun vrage’n.

  Succes straks.

  Reactie door Pool — dinsdag 3 april 2007 @ 19.56 uur

 5. Wederom een teken dat de PvdA bezig is haar verleden van sociaal-democratische arbeiderspartij van zich af te schudden?

  Reactie door Fjodor — dinsdag 3 april 2007 @ 20.00 uur

 6. Zelf ben ik lid van de fnv.maar dat ze de mensen met een wao in de steek hebben gelaten,vergeef ik ze nooit.en het idee van Maan Arkenbosch staat me aan.

  Reactie door rafstal — dinsdag 3 april 2007 @ 20.10 uur

 7. Ooit ben ik lid geweest van de MLS, de studentenafdeling van de KEN, voorloper van de SP. Breekpunt voor mij met die beweging was dat we pamfletten moesten uitdelen in de haven van Amsterdam en bij de bouwvakkers in de Bijlmer tegen een actie van de FNV ! Dat snapte ik niet, want de FNV was toch een massa-organisatie en dat kon je van KEN/MLS niet zeggen. En we hadden geleerd dat we moesten kijken naar de massa. Maar gelukkig is de SP realistischer (en democratischer !)dan destijds de KEN en nu staan SP en FNV zij aan zij ! De oorzaak hiervan is wel het opschuiven naar het midden van de PvdA. Dat heb je ervan als je je ideologische veren laat vallen !

  Reactie door simbro — dinsdag 3 april 2007 @ 20.19 uur

 8. Beste heer Marijnissen,
  Ik wil heel graag van u horen over de door de pvv,vvd,pvda vervuilde paspoortkwestie. Ik wil graag weten of SP leden met dubbel nationaliteit evenzoveel plussen verdienen als de leden met een passport?

  Wel ben ik blij met de algemene standpunt van u en SP dat dubbel nationaliteit een ‘non issue’ is. Maar hoe kan ik het eerste punt met de tweede verenigen?

  Veel allochtonen beginnen pas zich realiseren dat SP staat ook voor hun klaar en qua gelijke het creëren van gelijke kansen, integratie in de zin van: respect, samenleren, samen werken en naast elkaar wonen en van elkaar leren. De meeste van allochtonen willen zich waar mogelijk integreren maar met behoud van hun eigen identiteit.

  Wat betreft bonden vind ik het fantastisch dat ze de zinkende boot van PvdA verlaten. Onze SP boot heeft ruimte genoeg voor iedereen die een beter Nederland met gezonder arbeidsverhoudingen en rechtbescherming wilt. ‘Pvd?’ is al niet meer het partij van arbeiders. Ze zijn wel een partij uitbuiters. Dankzij de medewerking van de “pvd?”(beter gezegd partij van uitbuiters) hebben de werkers in dit land heel weinig rechten.

  Groet,
  Khosrow

  Reactie door Khosrow — dinsdag 3 april 2007 @ 20.25 uur

 9. Actie geeft reactie, oude tegenstellingen worden wakker geschud. Dit had 25 jaar eerder moeten gebeuren.
  Zie o.a. de Volkskrant: Het verhaal over de crises in de PvdA is een onderdeel van een veel groter verhaal. Ook het FNV heeft zijn schade opgelopen door te volgzaam de PvdA te volgen. Voor mij hoeft er geen EVC (eenheidsvakcentrale)te komen, ik ben al zo’n 40 jaar lid van het FNV en de hele afgang meegemaakt. Vechten voor je principes anders gaan anderen met de buit vandoor.

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 3 april 2007 @ 20.30 uur

 10. We zijn erbij! Blij om (sinds Harry gisteren) SP tegengeluid te horen over de ontwikkelingen van de afgelopen dagen!

  Reactie door J3roen — dinsdag 3 april 2007 @ 20.33 uur

 11. zet m op jan – hoorde je op de radio en dat ging al heel goed. ik vetrouw op jou. zal niet kijken want heb geen tv – en mis het eigenlijk ook niet.

  wat de fnv betreft; vind ik een foute bond. net zoals andere kapitalistische organisaties bestaat ze vooral om zichzelf in stand te houden. daarom hebben ze ook de wao-ers in de steek gelaten.
  waarom geen terugkeer van arbeidersmacht?

  Reactie door marga — dinsdag 3 april 2007 @ 20.33 uur

 12. Jan, ik hoop van harte, dat je vanavond een formule vindt om de kloof die jouw uitlatingen in het interview veroorzaakt heeft te dichten ! Als jou dat lukt ben je boven Jan, dan kun je bij mij niet meer stuk !

  Reactie door simbro — dinsdag 3 april 2007 @ 20.38 uur

 13. Ik ga zeker kijken. Je zult maar overgeleverd zijn aan een onverschillige advocaat van de FNV die jouw zaak gewoon afdoet als een FORMALITEIT!

  Die functionaris maakt zich druk om het feit dat hem te veel e-mails worden gestuurd met info over de zaak. Moet je nagaan!
  Men legt hem alle info voor en hij baalt daarvan. Hij hoeft niet eens zelf die info te verzamelen!
  Kennelijk hebben ze daar bij FNV andere prioriteiten.
  Ik heb zo het gevoel dat we verlinkt worden bij de FNV.
  Fucked door Naamloze Vennoten. Mensen die hun werk niet doen en ermee wegkomen. Mijn vrouw en ik betalen meer dan 30 euro per maand. We kunen er beter mee stoppen en dat geld in de SP steken. Ik roep iedereen hier op het zelfde te doen. Laat die ratten toch gaar koken in hun eigen laffe drek.

  Reactie door L'écologiste — dinsdag 3 april 2007 @ 20.43 uur

 14. Jan, ik ga kijken! Het is allemaal briljant opgezet door jou. De SP zal 100% zeker groeien en de politiek-correcte club met oogkleppen op en zonder ideologische veren, genaamd de PvdA, zal verder gemarginaliseerd worden, todat zelfs GL ze voorbij gaat.

  Reactie door Spa_R — dinsdag 3 april 2007 @ 20.51 uur

 15. Jan,

  Misschien kun je vanavond ook eens uitleggen waarom de SP zo inspeelt op allerlei nationalistische sentimenten. Eerst met het tegenhouden van de Europese grondwet en nu weer met dat gezeik over die paspoorten. Sinds wanneer beoordelen we mensen op grond van nationaliteit. Word wakker Jan; ik begrijp dat je peiling-geil bent geworden en met al die meelopers in de fractie en vertalingen in het Grieks van je boekjes zou je misschien zelf gaan denken dat je de status van “elder Statesman” bereikt, maar het is echt GOEDKOOP VINEX-POPULISME van de ergste soort.

  Reactie door Peter van der Vorm — dinsdag 3 april 2007 @ 20.54 uur

 16. Beste Jan ,
  Ik begrijp heel goed wat je met dat intervieuw hebt willen zeggen en terecht en zeker voor mensen die meehelpen het land besturen die moeten zich dat toch ook realiseren.
  Of je nu van Amerikaanse Engelse Duitse Turkse Marokaanse Indiase en wat nog meer afkomstig bent en je wil hier je leven verder leven, wat is het bezwaar dan om je oude nationaliteit op te geven .
  Je moet niet willen om van twee walletjes te eten !!!!
  Het is of of en niet en en .
  Stem m’n hele leven al SP en zal dat blijven doen zolang jullie DE KOERS blijven varen !!

  Natuurlijk kijk ik vanavond !!!

  Reactie door Jos — dinsdag 3 april 2007 @ 20.56 uur

 17. Of het nu voor iedereen straks duidelijk is of niet, ik vind het getuigen van lef hebben om je zo genuanceerd uit te laten. Zeker omdat dit op verschillende manieren geinterpreteerd schijnt te kunnen worden. Heb het idee dat we dit onderwerp vanzelf wel bijgeschaafd krijgen zodat het meer word dan slechts een discussie van voor of tegen.

  Reactie door eMphase — dinsdag 3 april 2007 @ 21.04 uur

 18. Ik vertrouw erop dat Jan vanavond in Nova helderheid kan verschaffen in de misstanden rond het hebben van 2 paspoorten wat door de Telegraaf zo opgeklopt werd.

  Nog even voor Olav Meijer, onder het betreffende topic is niet meer te reageren, maar ik snap je goed Olav.
  Het ging mij meer om nr. 1000 dan om een gouden tomaatje.
  Vond het wel een leuke zet van Gandalf.

  En voor vanavond, zet hem op Jan, schud die doemdenkers maar eens wakker.

  Reactie door bijdehandje — dinsdag 3 april 2007 @ 21.10 uur

 19. @11 Marga,

  Ook tussen FNV-ers zitten goeie.

  Zelfs verfente SP-ers die hun partij altijd trouw zullen blijven.
  Ook al hebben ze ooit een baan bij het FNV gehad en er nu géén of weinig goeie woorden meer voor over hebben (het is inderdaad niet meer wat het ooit is geweest) ze blijven trouw aan de SP.

  Reactie door bijdehandje — dinsdag 3 april 2007 @ 21.14 uur

 20. Ali,
  Ibo,
  Dilber

  Bedankt.

  Reactie door Khosrow — dinsdag 3 april 2007 @ 21.20 uur

 21. @ 3 Maan Arkenbosch

  1000% mee eens!!!!

  Reactie door L'écologiste — dinsdag 3 april 2007 @ 21.30 uur

 22. @15 Peter: wat is er mis met die richting in de Franse literatuur die belangstelling vroeg voor het leven van de lagere volksklassen en de beschrijving daarvan in zijn eigen stijl, dat je het als een soort scheldwoord gebruikt ?

  Je lijkt wel een demagoog.

  Reactie door Willem — dinsdag 3 april 2007 @ 21.40 uur

 23. @19 bijdehandje.

  Eens een socialist altijd een socialist.
  Eens een FNV’er altijd een FNV’er.
  Eens een SP’er altijd een SP’er.

  Voor gezonde kritiek is altijd plaats.

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 3 april 2007 @ 21.42 uur

 24. Dat is rap Jan.
  Koud terug uit Griekenland en daar trekt de media alweer aan je jasje. Ben benieuwd! Ik hoop dat de presentator/trice serieus is, zonder schalkse quasi verontwaardigde oogopslag en meewarig glimlachje zoals Jeroen Pauw onlangs.

  Jamas!!

  Reactie door Gandalf — dinsdag 3 april 2007 @ 21.45 uur

 25. Bijdehandje, gefeliciflapsteert.
  (ik heb gereageerd onder Agnes over de WMO.)

  Reactie door Gandalf — dinsdag 3 april 2007 @ 21.49 uur

 26. 4. Ja Pool die hebben daar bij de PvdA gedacht die Maxime Verhagen heeft dat toch maar goed geflikt kunnen wij ook eens proberen.
  Zonder op de paspoortenkwestie door te gaan vraag ik me wel af of de PvdA zelf twijfelde aan de loyaliteit van Albayrak toen ze eisten dat ze een standpunt m.b.t. Armenie even wilde ondertekenen. Of hoe moet ik dit zien m.b.t. loyaliteit.Daar werd zij door de eigen partij toch in de problemen gebracht of niet.Ik zou zeggen als je als partij weet hoe zij daarover denkt dat voldoende zou moeten zijn. Het had evenmin met loyaliteit iets te maken maar toch als je het zo zou willen uitkleggen.
  Ik vind mevrouw Albayrak een verademing na Verdonk en ik denk dat ze het m.b.t. asielzoekers en integratie goed gaat doen. Ik hoop dat ze mijn vertrouwen waarmaakt.
  Ze is beschaafder dan menig Nederlands politica. In een debat bij Nova kwam ze in de verkiezingscampagne nauwelijks aan het woord omdat de nederlandse Gerda Verburg en nog een politica van de VVD zo hard riepen, niemand lieten uitspreken dat degene die die beschaving wel had nl mevrouw Albayrak totaal ondergesneeuwd raakte. Ik was toen echt boos over zoveel onbeschaafdheid en een gespreksleider(ster) weeet niet meer wie, die er totaal geen controle over had. Het komt wel goed met haar en met ons ook. Zelfs Alexander is weleens een ‘beetje’ dom dus…..

  En ach de FNV ook daar ruien ze zo nu en dan vooral als ze er weggaan.
  De fout die ze bij de PvdA maken is dat ze zeggen samen met de 60% van de tweede kamer dat burgers alleen maar voor hun eigen portemonnee stemmen. Ze hebben zeker in de spiegel gekeken en hun eigen gedachten daarbij op de burger geprojecteerd.
  Ik had dit eerder willen weten had ik in het verleden VVD gestemd i.p.v PvdA.

  Reactie door Henny — dinsdag 3 april 2007 @ 21.55 uur

 27. 15. Peter blij dat jij ‘anders’ bent? Ik ook.
  Kun jij mij even vertellen war er in de EU grondwet staat? Vind jij ook dat Salazar de grootste persoon uit de Portugese geschiedenis is?

  Reactie door Henny — dinsdag 3 april 2007 @ 22.01 uur

 28. Succes zo Jan! Mensen zullen het weer moeten horen. Niet anders als je altijd gezegd hebt, zoals het in de Telegraaf stond en zoals je in de uitleg daarna hebt gegeven.
  En daarmee is niets mis!

  Voor alle duidelijkheid:
  In het inmiddels gesloten item van het interview werd ergens gesuggereerd dat ik met een nickname werk. NEE DUS.
  De naam Gloria heb ik met geboorte meegekregen en daar doe ik het mee. Ook hier op het weblog.

  Reactie door Gloria — dinsdag 3 april 2007 @ 22.14 uur

 29. @3
  Die vraag kun al gewoon met ja beantwoorden dus oprichten die vakbond.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 3 april 2007 @ 22.17 uur

 30. NOVA

  PvdA wordt volledig in de pan gehakt door oud PvdA stemmers die nu allemaal op de SP stemmen.

  Reactie door Pool — dinsdag 3 april 2007 @ 22.26 uur

 31. Ha,ha FNV-leden! Zo is het.
  De SP is er voor jullie en voor ons allemaal.
  Applaus mensen!
  En die PvdA? Arbeidersverlakkers!

  Reactie door Gloria — dinsdag 3 april 2007 @ 22.28 uur

 32. Goed uitgelegd, dankjewel. Ik hoop dat deze discussie nu klaar is (maar ik vrees van niet).

  Reactie door Gerrit Holl — dinsdag 3 april 2007 @ 22.39 uur

 33. Houd u ook een vinger aan de pols bij de Fnv bestuurders die met de MO groep in onderhandeling zijn over Cao Welzijn. De wachtgeld regeling gaat er aan voor mensen die 50 jaar zijn en langer dat 10 jaar in dienst zijn. Ik werk bij de COA en door reorganisatie moet ik wederom solliciteren op mijn eigen functie. Eind dit jaar is die sollicitatie dat is dus na 1 mei wanneer de wachtgeld regeling niet meer bestaat. Ik kom niet meer aan het werk in Groningen op mijn 54 en kom na de ingekorte ww binnen 2 maanden in de bijstand gvd.

  Wilt u dit monitoren?

  Groet Jaap

  groet j de wit

  Reactie door j de wit — dinsdag 3 april 2007 @ 22.41 uur

 34. Jan perfect, je hebt het goed en duidelijk uitgelegd hoe het zit, zo nu kan de rest van de klagers verder huilen en de beste smoes van het jaar,…… Tichelaar op dinsdagavond 3 april 2007 durft niet naar NOVA te komen om de confrontatie met Jan Marijnissen aan te gaan,… meneer Tichelaar u liegt en u draait meneer Tichelaar, in mijn ogen is hij gewoon laf.

  Reactie door Pool — dinsdag 3 april 2007 @ 22.41 uur

 35. Natuurlijk gekeken maar bovenal geluisterd.
  Jan…je hebt mevrouw Polak een slapeloze nacht zoniet een slapeloze week bezorgd.
  Ik ben vijftig jaar lid van de nvv/fnv
  geweest, ik heb de gouden speld en in die tijd waren al veel,heel veel,SP ers lid van die club maar de FNV wilde dat niet “weten”.
  Alle kritieken op het log “ïnterview”
  kunnen naar de prullemand.
  Wel thuis Jan.

  Reactie door Henk de Bruin — dinsdag 3 april 2007 @ 22.45 uur

 36. Pool/de Bruin.

  Dat had ik zo graag willen zeggen maar enfin,Jan en jullie hebben gelijk.Ik heb
  een heerlijke uitzending gezien.

  Reactie door Joop Fontein — dinsdag 3 april 2007 @ 22.47 uur

 37. @30, Pool,

  Ik had Tichelaar z’n gezicht wel eens willen zien tijdens die uitzending! Hij had zelf geen tijd dus… Moest zeker dit weblog in de gaten houden… Hahaha! :)

  Reactie door J3roen — dinsdag 3 april 2007 @ 22.47 uur

 38. Clairy Polak heeft wel kleur bekend.
  Ik heb het al veel vaker gezegd hier op dit blog.
  Ze wil zich zo graag links manifesteren (wanneer het niets kost). De aap kwam vanavond weer duidelijk uit de mouw.
  Jan je hebt het goed gedaan bravo.
  Tichelaar had geen tijd. Nu ineens geen tijd/ en eerst wel jou zwart maken toen je in Griekenland zat. Nu krijgt hij de kans om met jou af te rekenen en komt-ie niet opdagen. PvdA-ers dat zijn jullie voormannen.

  Reactie door L'écologiste — dinsdag 3 april 2007 @ 22.47 uur

 39. Jammer Jan,

  qua timing en dus politiek tactisch een slecht interview. Teveel gelegenheid voor anderen om met de genuanceerde inhoud op de loop te gaan. Daarbij vind ik persoonlijk de nuance wel op het randje. Het is misschien dapper om je originele nationaliteit achter je te laten, maar wat zeg je hiermee onder andere tegen een aantal collega-kamerleden en bewindlieden? En daarmee maak je het toch weer persoonlijk.
  Ik vond je eerdere uitlatingen (‘Waar gaat dit over? Het is een non-issue.’) meer getuigen van rust en eigenheid.
  Er zijn belangrijker onderwerpen om te benoemen in het debat of interviews.

  Een kameraadschappelijke groet,

  Charles vann Workum – Nijmegen

  Reactie door Charles van Workum — dinsdag 3 april 2007 @ 22.56 uur

 40. @34 Pool

  Tichelaar is bang. Logisch toch? De grote leegloop van zijn partij naar de SP. Arbeiders laten zich niet verlakken. Zij geven de politieke trend als geen ander aan. Nou ja, op dat ene VVD-ertje na. Hij kan niet delen en zit nog vast in dat ikke, ikke.

  Reactie door Gloria — dinsdag 3 april 2007 @ 22.57 uur

 41. ik en mijn vriendin allebij fnv lid,hebben het wel gehad met deze kweekvijver van de pvda.probleem is echter waar heen te gaan bij evt juridiche hulp.mijn vriendin heeft een rechtsbijstand verzekering,maar ik kom daar niet voor in aanmerking.justitie verleden.kan iemand vertellen wat te doen.J.M proficiat,ondanks die vooringenomen polak die haar zelf liever hoort praten dan haar gasten.

  Reactie door rafstal — dinsdag 3 april 2007 @ 23.00 uur

 42. @41, Rafstal,

  Je kunt je problemen altijd voorleggen aan de hulpdienst van je plaatselijke SP-afdeling. Kijk voor meer informatie op de website van je plaatselijke afdeling.

  Reactie door J3roen — dinsdag 3 april 2007 @ 23.07 uur

 43. @ 28 Gloria

  Jij en een nickname absoluut niet,voor mij ben jij en blijf jij….. Gloria de enige echte.

  @ 30 J3roen @ 36 Joop Fontein

  Ik had ook graag dat gezicht van Tichelaar willen zien, ik denk dat hij gejankt zou hebben, maar dat doet hij nu ook na het zien van de uitzending van Nova, weet je wat mij opvalt,……… waar zijn al die PvdA schreeuwers van het item “interview” ….
  ….. ‘t is stil aan de overkant ….. wel heel erg stil.

  Reactie door Pool — dinsdag 3 april 2007 @ 23.12 uur

 44. Waar ik me grote zorgen over maak dat is dat tegen de tijd dat de SP dan de grootste is, de FNV, CNV, PvdA, CDA, VVD en de lobbyisten en de achter de schermen opererende klasse ons land zover heeft verlakt en leeggezogen dat de SP het niet meer voor elkaar krijgt nog een leven voor de inwoners te garanderen dar enigszins kwalitatief OK genoemd kan worden. De inhaligen zitten dan al dan niet met een tweede paspoort ergens in het buitenland.
  Want laten we wel zijn. Het gaat helemaal niet meer om identiteit maar wat je in je portemonnee hebt. Wanneer er voldoende inzit ben je onafhankelijk en kun je zelf beslissingen nemen. Wanneer er te weinig inzit (eigen schuld dikke bult) ben je afhankelijk van de instanties. Nou dan weet je het wel. Dames en heren die een goeie baan hebben om jou in de wachtlijst te zetten.
  Terwijl jij je moet melden met bijstanduitkering zitten zij met riant salaris te beslissen wat er met jou moet gebeuren. Jij bent hun boterham. Of een aantal van jullie/ons is hun boterham.
  Voedselpiramide noemden ze dat wel eens…

  Na deze bespiegelingen even terug naar Tichelaar en de zijnen. Wanneer SP korte metten kon maken met de stromannen de devaluerende stromannen van PvdA, FNV en andere zogenaamd linkse organisaties, dan zal USA zelf ingrijpen op een of andere manier.
  Hoe dan ook. SP zal en mag niet. het gevecht zal steeds geniepiger worden. Tichelaar is nog enigszins ‘grappig’. Zijn opvolger een stuk minder daar kun je van op aan.

  Reactie door L'écologiste — dinsdag 3 april 2007 @ 23.13 uur

 45. @ J3roen,

  Ga ik ook doen. Bedankt voor de tip!

  Reactie door L'écologiste — dinsdag 3 april 2007 @ 23.19 uur

 46. @J3roen.ik ben trouwens paul, je banner.maar ik heb een nick naam moeten nemen omdat er 3 paulen op het forum waren.bedankt,ik ben lid van de sp,dat is dus een goede optie.morgen zeg ik mijn fnv op.groeten

  Reactie door rafstal — dinsdag 3 april 2007 @ 23.35 uur

 47. De karakterloze PvdA, die zich onder meer bij monde van fractievoorzitter Tichelaar geheel heeft uitgeleverd aan het onbetroiuwbare CDA, meent nu de kans te hebben de SP via het paspoortenissue een loer te kunnen draaien.

  Neemt niet weg, dat wij in de toekomst nog zorgvuldiger met de media dienen om te gaan en de tegenpartijen geen enkele gelegenheid te bieden onze idealen in diskrediet te brengen.

  Overigens was Jan Marijnissen wel weer duidelijk, zoals we van hem gewend zijn.

  Reactie door André Vermeulen — dinsdag 3 april 2007 @ 23.49 uur

 48. @38 L’ecologiste

  Hoe is het mogelijk dat de media nog zo beheerst wordt door de PvdA-kliek! Witteman maar ook Polak willen zo graag sturen.
  Maar zie hoe het volk steeds meer zelf het stuur in handen heeft genomen door de SP hun vertrouwen te geven en dit is zeker: In goede handen! En zo gaat het volk eindelijk de leider kiezen die het verdient.

  Reactie door Gloria — dinsdag 3 april 2007 @ 23.57 uur

 49. Jan, goed gedaan! Nederlanders zijn niet dom. De PvdA weigert elk commentaar. Erg verstandig van ze, want hoe meer Tichelaar wat zegt, hoe leger het bij de PvdA wordt! De SP is de partij voor de mensen, een partij die durft een eigen koers uit te zetten. Een koers met ideologische veren! De SP is eigenwijs, en zal hopelijk nooit een PvdA worden, die maar al te graag alles doodzwijgt en zo politiek correct is als de pest!

  Reactie door Spa_R — woensdag 4 april 2007 @ 0.06 uur

 50. Tichelaar, jij was toch zo verontwaardigd, jij wou Jan toch “keihard aanpakken”?? Waar was je dan vanavond, te bang om de directe confrontatie aan te gaan?? Zielig hoor! Je was een rat, je bent een rat en je blijft een rat..! Maar pas op meneer Tichelaar, ook tegen ratten hebben we tegenwoordig “verdelgingsmiddelen”!!!

  Reactie door ToN — woensdag 4 april 2007 @ 0.12 uur

 51. Tichelaar lijkt Jan wel,die hield ook op het beslissende moment even zijn mond. Het werk wordt verder door de media afgerond.Dit paspoorten onderwerp is echt nog niet weg. Wilders zal het steeds oprakelen,en hij zal Jan er steeds met de haren bij slepen,en dat is klote.

  Reactie door Piet van Dijk — woensdag 4 april 2007 @ 0.43 uur

 52. Jan, ik heb vanavond Nova gekeken en vond je optreden goed, ook al werd er meerdere malen getracht om je uitspraken in je mond te leggen.

  Kijk naar de Nederlandse dokkers die a/h woord waren: bijna allen stemden ze op SP vanwege jou en de super partij die SP heet.

  Je houdt zo van geschiedenis: ik durf te wedden dat je binnenkort in de geschiedenis-schoolboeken terecht komt als de grote voorvechter van solidariteit, menselijke waardigheid en gelijkwaardigheid van deze tijd.

  En Ton: over ratten: koop het boek “HOe vang ik een rat”, bij de PvdA adviseren ze het boek “hoe word ik een rat”, dat is nu net het verschil. Jezelf kunnen blijven.

  Reactie door PMPMeese — woensdag 4 april 2007 @ 0.48 uur

 53. Toch vraag ik me af: als ‘n Nederlander in de USA woont, moet die ook zo nodig zijn Nederlandse paspoort inleveren?? En als die Nederlander nou bijv. weer eens een poos in Nederland wil wonen en werken? Wat is daar nou mis mee in deze wereld waarin je toch vrij in elk land moet kunnen wonen en werken. In een wereld waarin reizen en internationaal werken zo eenvoudig is. In Amerika doen ze daar helemáál niet zo moeilijk over hoor!!
  Maar iemand uit Turkije in Nederland moet natuurlijk weer zijn/haar paspoort inleveren.
  Ik zou zeggen: houden!! Je weet nooit. Je kunt het nog wel eens hard nodig hebben!!!!

  Reactie door Mary — woensdag 4 april 2007 @ 1.07 uur

 54. @52 1.07 uur, Mary:

  Met alle respect: jouw gebabbel is honderdvoudig terug te vinden op een voor reacties inmiddels gesloten reactiepagina naar aanleiding van Jan Marijnissens telegraafinterview ….. (zucht).

  En, nog een goede raad, lees eerst en DENK NA, anders blijft het bij gebabbel en dat is respectloos naar anderen die zich wel moeite getroosten om zich in problemen en zelfs soms SCHIJNPROBLEMEN te verdiepen.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 4 april 2007 @ 1.31 uur

 55. @52 Mary
  Daar gaat het nou juist over…Iedereen valt over de SP heen over deze kwestie! Maar als je goed luistert en weet waar de SP voor staat, dan hoeft niemand een paspoort in te leveren! Jan heeft alleen gezegd “als je echt voor Nederland kiest en daarin zover gaat dat je zelfs bereid bent om daarvoor jouw (oorspronkelijke) paspoort vrijwillig zou willen inleveren, ja dan zou dat goed zijn voor Nederland en voor anderen misschien ook een mooi voorbeeld zijn”…Maar LAAT het daar dan ook bij, meer dan dat heeft Jan niet gezegd! Niemand wordt door de SP verplicht om zijn/haar paspoort in te leveren, ook Albayrak en Aboutaleb niet, ook al zijn ze minister!
  Juist daarom heeft de SP ook de motie van Geert Wilders uitdrukkelijk niet gesteund, omdat ze dat helemaal niet in wettelijke regeltjes vast willen leggen. Dat is nou juist de vrijheid van ieder individu om zelf te bepalen hoe ze met hun dubbele paspoort” om willen gaan! Duidelijker kan ik het echt niet maken..

  Reactie door ToN — woensdag 4 april 2007 @ 1.34 uur

 56. Polak was duidelijk van plan om in Tichelaars rol te kruipen, dat deed ze nog slechter dan hij zelf zou kunnen.

  Straks een spoeddebat over Irak. DAT gaat ergens over. Half 12 Plein.

  Ik zet als slaapliedje alvast Ministry op met “Lies Lies Lies…”

  Reactie door Johnito — woensdag 4 april 2007 @ 2.01 uur

 57. Iedereen kan zich afvragen waar dit over gaat. Het is m.i. qua politiek nog lang niet duidelijk genoeg.

  Reactie door maria — woensdag 4 april 2007 @ 2.23 uur

 58. @43 Pool

  Opvallend he? Al die vreemde namen ineens verdwenen. Ik durf te wedden dat hier een heel hetze-team achter heeft gezeten. Ik ben niet vaak wantrouwend omdat ik altijd van goede bedoelingen uitga. (Kost me soms de kop!) Maar aan de manier van verwoorden en gebruik van tekens zag ik vaak van hetzelfde in wat verschoven bewoordingen terugkomen. Ik kan er nog steeds niet over uit dat mensen zulke kwade bedoelingen hebben met mensen die zulke goede bedoelingen hebben. Hoe zal dat voor Jan hebben gevoeld… het is niet leuk om hier onderuit gehaald te worden als weblogger en allemaal krijgen we weleens een ‘beurt’.
  Maar hoe Jan beticht is van van alles en nog wat en hoe zijn woorden omgebogen zijn naar hele naargeestige bedoelingen en men wilde dat men ging twijfelen aan zijn integriteit vind ik een schande. Wat kan politiek hard zijn!
  Ik geef toe dat ik ook uit kan vallen waar ik onrecht ruik. Ik kan er echt niet tegen als er zo’n misbruik gemaakt wordt van openheid. Een andere mening is prima, maar om Jan zo doelbewust en met volle kracht onderuit te willen halen daar heb ik nu voor het eerst kennis meegemaakt op dit weblog en ik ben ervan geschrokken hoeveel kwaad er heerst binnen de meest nette bewoordingen en zgn beschaafde taal. Kille, emotieloze meswoorden in iemands rug.
  Nou ja Pool, dit wilde ik nog even aan je kwijt. Had je te lang al even niet meer gesproken… welterusten lieve Poolprins.

  Reactie door Gloria — woensdag 4 april 2007 @ 2.27 uur

 59. Toevoeging. Ik bedoel met niet duidelijk genoeg: De Nederlandse politiek als geheel, haar internationale en europese betrekkingen?
  Zou het eraan kunnen liggen dat er MP JPB is die zich voor ons heeft verscholen en blijft verschuilen?

  Reactie door maria — woensdag 4 april 2007 @ 2.30 uur

 60. @53 ToN

  Netjes gedaan hoor Ton! Voor de zoveelste keer leggen we maar uit en uit en uit…
  Wat wil men toch horen? Zoals je alles weer goed hebt verwoord moet toch nu duidelijk zijn?
  Dag ToN, ook voor jou lekker slapen en ik ga dat ook maar eens doen.

  Reactie door Gloria — woensdag 4 april 2007 @ 2.37 uur

 61. Oh…nog even voor de webmaster. Wat een drukke dagen zullen dit geweest zijn voor u/jullie. Bedankt voor de goede zorg en al de vrijheid die aan iedereen gegeven is ivm het interview. Goede nacht!

  Reactie door Gloria — woensdag 4 april 2007 @ 2.47 uur

 62. In navolging van ToN @50

  Ik vind de reactie van ToN namelijk wel heel illustratief:

  ‘Tichelaar, jij was toch zo verontwaardigd, jij wou Jan toch “keihard aanpakken”?? Waar was je dan vanavond, te bang om de directe confrontatie aan te gaan??’

  De PvdA duikt dus wederom weg, volledig in overeenstemming met alles wat voorafging aan het regeerakkoord: veel verontwaardiging, veel woorden, maar weer geen overeenkomstige daden. Niet voor niets losers!

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 4 april 2007 @ 2.52 uur

 63. Jan , ik ben compleet met je eens het feit inzake een plus voor mensen die vrijwillig hun 2e of 3e paspoort inleveren.Het valt mij alleen op dat hoe vaak je dit ook zegt in diverse uitzendingen, je gedemoniseert wordt op de + uitspraak.
  Het lijkt wel of de journalisten je niet willen, kunnen of mogen begrijpen, mij is het duidelijk , ze willen je partij om zeep brnegen omdat je net iets te veel de waarheid aan het licht brengt. SUCCES

  Reactie door john — woensdag 4 april 2007 @ 3.07 uur

 64. @57

  He Wattenstaafie

  Volgens mij ligt alle politieke esacatie politiek aan de kortzichtigheid en kleinzieligheid aan volgende gegevens.
  1. Nederland wil en houdt vast aan een belangrijke positie en invloed op de internationale VS/Blair Midden oosten ageda.
  2.De bijkomdende neo liberaliserings dwang waardoor veel mensen nauwelijks rond kunnen komen.
  3. Een MP JPB zonder lange termijn mondiale visie en zonder eigenlijke visie voor eigen burgers.
  4. Een verkiezingsluitslag die niet echt tegemoet komt aan de stem van de burger.

  Zo heb je steeds meer weer alle poppen aan het dansen.
  Alle poppen aan het dansen is JPB 1,2,3, niet vreemd.
  Het blijft JPB en zijn clan.
  Daar zit de clue ebn de dansende poppen.
  Verder ligt volgens mij de voorbode in deze toen Verbeet partij Wilders het woord ontnam.
  Niemand in de aanwezige 2e kamer was wakker genoeg om ter plekke iets van protest aan te geven.
  Zo werd de bakermat voor een a democratisch vervolg in de 2e kamer gelegd.
  Met groet

  Reactie door maria — woensdag 4 april 2007 @ 3.14 uur

 65. De CU en CDA spint hier tijd en garen bij!

  Reactie door maria — woensdag 4 april 2007 @ 3.20 uur

 66. Jan Marijnissen was zoals gewoonlijk heel duidelijk.

  Sterk ook om Polak gewoon “mevrouw” te blijven noemen. Dat schept afstand en dat is noodzakelijk bij deze mevrouw, want anders wordt je ingepakt.

  Ze had het er duidelijk moeilijk mee en was zichtbaar opgelucht om naar het volgende item te kunnen overstappen.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — woensdag 4 april 2007 @ 6.39 uur

 67. Tichelaar had geen tijd, hij was druk met knopen tellen.

  Reactie door Gandalf — woensdag 4 april 2007 @ 6.42 uur

 68. @ 56 Gandalf

  Goeiemorgen

  Tichelaar is net in slaap gevallen hij heeft vanacht geen oog dicht gedaan, het einde van de PvdA gonsde de hem steeds door z’n kop.
  De PvdA werd terecht afgeslacht bij NOVA en zeker na die smoes van Tichelaar dat hij geen tijd had.
  Ik zie tot nu toe ook geen enkele schreeuwer zoals op het item “interview Telegraaf”.

  Verliezen is erg, maar afgaan als een gieter lijkt mij verschrikkelijk.

  Reactie door Pool — woensdag 4 april 2007 @ 7.34 uur

 69. Jan, ik blijf erbij, als je vindt dat het hebben van een paspoort – en niet twee – een dikke plus is, had je dat in het kamerdebat moeten zeggen, en niet via de media. Nu blijft toch het beeld hangen dat je buiten de kamer wat anders vindt dan binnen de kamer. De uitzending van Nova heeft wat dat betreft mijn mening niet veranderd.

  Reactie door Gerrit (die andere) — woensdag 4 april 2007 @ 7.36 uur

 70. Voor mij is de SP steeds meer de tegenpartij. Alleen maar tegen, maar niet bereid mee te regeren. Alleen in Friesland nog in de race.

  Makkelijk scoren voor de achterban, maar slecht voor de politiek. Een grote partij hoort ook bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen. Een compromis sluiten hoort daar bij.

  Reactie door Simon — woensdag 4 april 2007 @ 8.06 uur

 71. Goeden morgen vrienden SP.

  Eerst wil reageren op @70 van Simon.
  Ik neem aan geachte heer dat dit geen serieuze opmerkingen zijn, en dat het alleen gebruikt wordt om te schrofferen.
  Want iedereen weet dat de SP altijd bereid is om mee te doen in het besturen van het land, maar niet tegen elke prijs.
  Wij zijn niet zo dat we onze principes in te leveren zoals de PvdA gedaan heeft bij de regeringsformatie.
  En kom nou niet met het smoesje van compromie sluiten, dat is nou juist het punt waarin wij beslist een sterk punt hebben.
  Zie onze deelname in de tweede kamer, of in gemeente besturen waar we wel voorkomen.

  Reactie door Ouwe Dirk — woensdag 4 april 2007 @ 8.43 uur

 72. Jan was in nova duidelijk genoeg (voor mij)
  met zijn uitleg over dubbele nationaliteit!
  Bij het item van de TNT had ik wat meer scherpte verwacht. 7000 of 8000 ontslagen en als de postbodes en sorteerdes niet willen inleveren (versoberen) 11000 ontslagen. Ik heb niemand gehoord wat de directie gaat inleveren, het is toch weer de kleine man die de klos is!

  Reactie door Marleen Mes — woensdag 4 april 2007 @ 8.53 uur

 73. iemand met een vooruitziende blik als marrijnissen .weet gewoon dat aboutaleb en albayrak als bestuurders met een dubbele nationale identiteit in de problemen komen .aboutaleb door de koningsdictatuur in marrokko, en albayrak door de armeense genosyde kwestie .deze 2 mensen werden door de p.v.d.a voor de laatste 2E kamer verkiezingen als de kopstukken voor een ministerspost gebracht .nu zijn ze slechts! staatssecretaris .toevallig ? nee !tichelaar en bos weten donders goed dat deze als minister van wege hun dubbele nationaliteit onder druk gezet kunnen worden zowel nationaal als internationaal!de enige reden waarom ik de uitspraken van marrijnissen niet nodig vind is dat dit kabinet en de p.v.d.a zichzelf wel ten gronde richten .dus mensen aan de slag om handtekeningen te verzamelen voor irak .is veel belangrijker dan dit paspoort geneuzel .leugens zijn nl niet gerelateerd AAN JE PASPOORT!!!!!!!!!!

  Reactie door h.verbeek — woensdag 4 april 2007 @ 9.05 uur

 74. @51 Piet van Dijk,

  Wees gerust, Jan zal zich nergens bij laten slepen en zeker door door Blondie.
  Jan heeft zijn eigen overtuiging en standpunten waaraan hij trouw blijft.
  Trouwens welke haren? ;)

  Reactie door bijdehandje — woensdag 4 april 2007 @ 9.25 uur

 75. Ik hoop dat we kunnen stoppen met het gezeur over een weinig bijzondere uitspraak. Als mensen lezen wat er staat en luisteren naar wat er gezegd wordt is er niets aan de hand. Waar het sterk op lijkt, en waar ik me groen en geel aan heb geërgerd, is dat zo’n uitspraak wordt gebruikt voor allerlei vermoeiende spelletjes door mensen als Wilders en Tichelaar. Voeg daarbij de media die het fantastisch lijken te vinden dat ze (eindelijk) eens lekker kunnen inhakken op Marijnissen, en we hebben weer een hype.

  Het meest irriteren mij nog Tichelaar en de PvdA die wel erg gretig hierop inspringen en overtrokken woorden gebruiken. Tichelaar lijkt wel een uitgehongerde hyena zoals die man op iets onnozels als deze kwestie weet te springen. Weer een voorbeeld van dat deze partij vooral bezig is met imago en beeldvorming en hoe die te beïnvloeden. Strategie en manipulatie vóór inhoud en ideologie, ik vind het een eng stelletje mensen.

  Als het gezeur over Jan en die paspoorten nu nog niet ophoudt, kies dan maar voor de aanval (wat zou je moeten verdedigen?) en laat ze maar weten hoe achterbaks ze bezig zijn. Mensen die nu nog niet willen zien dat hier niks aan de hand is, willen het ook niet zien.

  PS het zou fijn zijn wanneer SP leden een eigen login hebben waardoor hun berichten een soort markering krijgen. Ik ben altijd erg benieuwd of sommige kritische berichten nou afkomstig zijn van SP-ers, of van mensen van andere partijen die de rol van gekwetst partijlid op zich nemen. Dan weet je ook op wie je serieus moet reageren.

  Reactie door Rogier — woensdag 4 april 2007 @ 9.27 uur

 76. @ 71 Ouwe Dirk

  Goeiemorgen

  De PvdA heeft geen principes ingeleverd, … nee de PvdA heeft gewoon verraad gepleegd naar zijn kiezers en achterban.
  Maar laat ze nog even genieten voor dat definitief het doek voor ze valt.
  Hoe gaat dat nu verder met het kabinet als de PvdA geen achterban meer heeft, wordt de PvdA dan vriendelijk gevraagd het kabinet te verlaten of blijven ze nog een poosje geilen op dat blauwe pluche.
  In ieder geval zijn ze niet meer geloofwaardig als politieke partij.

  Reactie door Pool — woensdag 4 april 2007 @ 9.30 uur

 77. Ik vind dat je er nog steeds omheen draait. Over die twee-paspoorten affaire moet zo snel mogelijk een standpunt worden ingenomen. Dan kan de discussie daaromtrent worden gesloten. Alhoewel ik van mening ben dat je als volksvertegenwoordiger (bijvoorbeeld minister president) geen dubbele nationaliteit kan hebben, vind ik het prima als er democratisch tot een ander besluit wordt gekomen. Het laten hangen van dit punt drijft de zaak alleen op de discriminatie-spits, waar het niet thuishoort.

  Reactie door Wim Staalduinen — woensdag 4 april 2007 @ 9.48 uur

 78. Simon @ 70
  .
  Je opmerking was leuk maar dom.

  Je posting was simpel dus om je nou niet direct in de war te brengen stel ik je ook maar een simpel vraagje; Nou moet je eens proberen in een trein te stappen als de deur wordt dichtgehouden.

  Reactie door Joop Fontein — woensdag 4 april 2007 @ 9.49 uur

 79. nu, ik ben Nederlander en woon al zeer lang in het buitenland. Het gedachtengoed van de SP is ook het mijne: hier bestaat zeer weinig verschil.

  De bemerking:

  “als je echt voor Nederland kiest en daarin zover gaat dat je zelfs bereid bent om daarvoor jouw (oorspronkelijke) paspoort vrijwillig zou willen inleveren, ja dan zou dat goed zijn voor Nederland en voor anderen misschien ook een mooi voorbeeld zijn”

  vind ik een grove belediging en een slag in mijn gezicht.

  “IK” zou mijn nederlands paspoort nooit afgeven om mijn loyaliteit te “bewijzen”. En ik denk, er zijn weinig Nederlanders die dat wél zouden doen.

  In mijn huidige werkkring in het buitenland (hoofdzakelijk “kunst” en “politiek” kan ik zeer goed functioneren.

  Opvallend is wel, dat het altijd Nederlanders zijn, die vragen “je bent toch wel Nederlander gebleven?”

  Ik heb gisteren ook PSV – Liverpool gezien. Ik ken de nationaliteit niet van alle spelers, had echter het gevoel dat er meer Nederlanders bij Liverpool dan bij PSV speelden. Of het een plus zou zijn, als Dirk Kuyt zijn paspoort af had gegeven?

  Reactie door Berry — woensdag 4 april 2007 @ 9.55 uur

 80. @ Van die haren moest ik wel om lachen.

  Reactie door Piet van Dijk — woensdag 4 april 2007 @ 9.57 uur

 81. 76 Pool.
  Weet wat je er gaat gebeuren ,denk ik, onze “eigen grote Boskabouter “trekt zich voortijdig terug.
  Men kan makkelijk een/twee/tien mensen in de maling nemen maar alle leden van de PvdA laten zich toch niet besodemieteren…en…
  beste Pool, ik denk dat Bos geen karakter heeft om tegen de stroom op te roeien.
  Let op er hangt nu al een vuile bries boven het binnenhof en die wordt alleen maar heviger…orkaantje of zo!
  Pool als ik een dacha had in dat mooie land dan zat ik met dit weer DAAR op het terras !!
  Enorme groet.

  Reactie door Jh. de Wit — woensdag 4 april 2007 @ 9.57 uur

 82. @ 77 Wim Staalduinen

  Je heb waarschijnlijk de NOVA uitzending van gisteren niet begrepen, het standpunt is duidelijk,… Iedereen is vrij om zijn tweede paspoort in televeren. punt uit verders geen gezeik.

  En dan dit wat je schrijft……

  ….. Alhoewel ik van mening ben dat je als volksvertegenwoordiger (bijvoorbeeld minister president) geen dubbele nationaliteit kan hebben,…….

  Hoe doen we dat dan met Maxima, het zou een dikke plus zijn als ze haar Argentijnse paspoort zou inleveren.

  Reactie door Pool — woensdag 4 april 2007 @ 10.00 uur

 83. @ 77:

  Welk standpunt ben je naar op zoek? Dat van de SP is er gewoon: laat mensen dat vooral zelf uitzoeken, ook als ze minister of staatssecretaris zijn.

  (en ja, mocht een minister of staatssecretaris denken: “Kom laat ik als minister het goede voorbeeld leveren, ik lever m’n tweede paspoort in om een statement te maken”, dan is dat simpelweg prijzenswaardig (“dikke plus”). Zó ingewikkeld is dat echt allemaal niet)

  Reactie door Rogier — woensdag 4 april 2007 @ 10.01 uur

 84. Een minister of staatssekretaris die (ook) een turks paspoort heeft kan b.v. niet de genocide op de Armeniers erkennen. Dat is in Turkije verboden, en zo iemand kan dan niet meer veilig naar Turkije reizen.Moet hij of zij dan later met de Turkse overheid onderhandelen over immigratiezaken, dan zal dat veel problemen geven. Zo iemand is dus door het hebben van die dubbele nationaliteit totaal ongeschikt voor zo’n funktie, geheel afgezien van de vraag of hij of zij loyaal is met het nederlanderschap. Ook als je daar absoluut van overtuigd bent moet je toch zo iemand niet aanstellen in zo’n hoge funktie.Maar de PvdA had daar natuurlijk haar elektorale redenen voor, want het staat zo goed als je laat zien dat je niet discrimeneert.

  Reactie door hanneke — woensdag 4 april 2007 @ 10.03 uur

 85. Rogier schrijft:
  “Kom laat ik als minister het goede voorbeeld leveren, ik lever m’n tweede paspoort in om een statement te maken”, dan is dat simpelweg prijzenswaardig (”dikke plus”).

  waarom is dat een “dikke plus”?

  Waarom kunnen alle andere mensen in alle ander beroepen prima verantwoording, loyaliteit enz. onderscheiden?

  Hebben de heren politici zo weinig vertrouwen in hun eigen beroepsgroep dat dit statement (“dikke plus”) moet worden gemaakt?

  Of is het een vorm van zelfoverschatting?

  Reactie door Berry — woensdag 4 april 2007 @ 10.07 uur

 86. @ Rutte gebruikte in de Kamer de woorden”het zou u sieren” Jan sprak daar BUITEN de kamer schande van. Dat is nu de zwakte van het verhaal.

  Reactie door Piet van Dijk — woensdag 4 april 2007 @ 10.13 uur

 87. Tichelaar doet mij denken aan Sancho Panza en Wouter Bos aan Don Quichot.

  Reactie door e.krul — woensdag 4 april 2007 @ 10.22 uur

 88. @77.gaan we weer?.u bent pas tevreden als J.M zijn woorden inslikt.vraagt u nu maar eens waarom Tichlaar niet bij nova was.www.pvda.nl.

  Reactie door rafstal — woensdag 4 april 2007 @ 10.29 uur

 89. 78 Rogier schreef:

  PS het zou fijn zijn wanneer SP leden een eigen login hebben waardoor hun berichten een soort markering krijgen. Ik ben altijd erg benieuwd of sommige kritische berichten nou afkomstig zijn van SP-ers, of van mensen van andere partijen die de rol van gekwetst partijlid op zich nemen. Dan weet je ook op wie je serieus moet reageren.

  Reactie door Rogier — woensdag 4 april 2007 @ 9.

  Wel Rogier het zou mij helemaal niet verbazen als de PVDA achter een heleboel negatieve uitlatingen zit die je hebt zien verschijnen, zeker hebben ze de opzeggingen van het SP lidmaatschap verzonnen.

  Het tegendeel is namelijk waar, er zijn meer aanmeldingen!!

  OOk zal de VVD en de CDA verantwoordelijk zijn voor een heleboel negatieviteit op het log. Dank zij hen is de 1000 overschreden, kun je nagaan wat een bedrijging de SP voor ze is, het is wel duidelijk inmiddels wat er aan de hand is in dit land.

  Reactie door e.krul — woensdag 4 april 2007 @ 10.29 uur

 90. Volgens mij vormen de burgers met twee paspoorten op dit moment zo’n beetje de kroonjuwelen van de PvdA. Hun ding om te koesteren en te pas en te onpas uit het juwelenkistje tevoorschijn te halen om mee te schitteren. Het is één van de laatste issues waaraan ze hun identiteit nog lijken te willen ophangen. Op alle andere terreinen leggen ze het af ten opzichte van de SP. Maar hoe dom nu toch van ze om Marijnissen hierop in de verdomhoek te willen drijven om er een stukje achterban mee terug te verdienen? Nou u zag het gisteren bij NOVA, de mensen op de werkvloer denken er echt anders over en dat geldt echt niet alleen voor de buschauffeurs en havenarbeiders maar ook voor veel mensen uit de zorgsector, waarin ik zelf werkzaam ben.
  Ik vind de opvatting van Marijnissen heel helder en hij valt mensen met een dubbel paspoort op geen enkele wijze af.
  Ik vind hem daar zelfs een nobele houding in aannemen, wat hem siert.
  Zelf ben ik blij dat mijn vader ooit, na een oorlog, koos voor de Nederlandse nationaliteit. Mijn moeder, wel in Indonesië geboren en getogen, had de Nederlandse nationaliteit.
  Mijn vader moést kiezen uit de Nederlandse of Indische nationaliteit; geboren en getogen in Indonesië koos hij voor de Nederlandse (niet voor mijn moeder, want die leerde hij pas in Nederland kennen)en moést hij zijn geboorteland verlaten. Hij heeft nooit spijt gehad van zijn keuze; mijn ouders hebben zichzelf, aanvankelijk met grote moeite en forse weerstanden, volledig op Nederland gericht en hun vijf kinderen een Nederlandse opvoeding gegeven.
  Ik heb als jong kind gevoeld dat we anders waren, dat we extra moeite moesten doen, maar op geen enkele wijze was er twijfel over die andere identiteit, die een spagaatgevoel kan oproepen. De keuze was gemaakt!
  Ik benijd de huidige generatie dubbele nationaliteiters niet, die nu en dan gevraagd of ongevraagd met die spagaat tussen twee nationaliteiten worden geconfronteerd. Het lijkt me heel moeilijk voor hen.

  Reactie door kinkel — woensdag 4 april 2007 @ 10.30 uur

 91. @79
  Prima Hanneke.
  De volgende conclusie kun je er achteraan zetten, geen bewindslieden met twee paspoorten.
  @81
  Ieder kan zijn mening schrijven hier dus ook CDA en VVD dat is niet negatief maar een mening.

  Reactie door De Hakker — woensdag 4 april 2007 @ 10.38 uur

 92. Soms constateer ik bij je conservatieve tendensen. Zo ook met het standpunt van twee nationaliteiten. Ik vindt dat een ieder recht heeft om twee paspoorten te bezitten en daar bovendien trots op mag zijn . De wereld wordt kleiner en de grenzen steeds opener. Ik zou niet weten waarom mensen niet te gelijkertijd politiek kunnen optreden in twee landen. Belangrijk is dat de democratische controle voorkomt dat belangen door elkaar gaan lopen. Nationalisch populistisch getind geruis behoort niet thuis in een progresieve globaliserende wereld. Vroeger , toen ik nog dienstplichtig was , verloor je door in dienst te treden van een vreemd leger onmiddelijk je nederlandse nationaliteit. Is dat verdwenen in de wet ? Met twee paspoorten is het niet verstandig in het leger te zijn van welk land dan ook .

  Wim Peppelman.

  Reactie door Wim Peppeman — woensdag 4 april 2007 @ 10.53 uur

 93. @ 52 PMPMeese,

  JA ik ken beide boeken. Juist gezegd!
  Heb die bioeken gelezen omdat ik door de ratten besnuffeld ben in mij organisatie en ze gemene rattenstreken met mij hebben uitgehaald. Waar zijn toch de recht door zee leidinggevenden gebleven. Mensen die voor gaan?
  Dat boekje dat ze bij de PvdA adviseren lag tijdenlang bij veel managers op het nachtkastje. Sorry, ik bedoel dat lazen ze gewoon in de baas zijn tijd. Is onderdeel van het werk!
  Terwijl gewone mensen werken zitten de managers boekjes te lezen hoe of ze de werkers nog harder kunnen laten werken waardoor ze er weer meer uit kunnen knikkeren en voor hun zelf het salaris kunnen verhogen.
  Ja van de salonsocialisten moet je het hebben!! Dat zijn ratten waarvan ze bij de jezuïeten zelfs nog wat van kunnen opsteken. Zich voordoen als sociaalbekommerende figuren, PvdA stemmen en dan met een schaal 11, 12, 13 baan in het onderwijs, de jeugdzorg, het milieu, de zachte sectoren zitten. En agenten, verplegers, onderwijzers zijn de klos door stompzinnig beleid gemaakt door PvdA en CDA neuzelaars.

  Reactie door L'écologiste — woensdag 4 april 2007 @ 11.01 uur

 94. ad 52 Mary,

  Precies Mary. Helemaal mee eens ! Marijnissen heeft een forse uitglijer gemaakt en acteert nu als de nieuwe Vader des Vaderlands. “Het is een non-issue” . Maar intussen wel eentje, waarover ook hij momenteel zich gewongen ziet een politiek correcte mening te moeten geven. En dus stelt Marijnissen ten eerste dat iedereen het zelf moet weten, en ten tweede dat het “beter voor Nederland is” als je het je eerste nationaliteit opgeeft. Waar hij die kul vandaan haalt is mij een raadsel. Wat is er in godsnaam slechter voor Nederland als jij en ik nog een ander paspoort hebben ?

  Als Jan in het nauw komt lost ie het op door het probleem te ontkennen (“non-issue”), of door de schuld aan de media te geven (heel populair tegenwoordig !) en als dat niet lukt de politieke barometer te onderzoeken naar precies de politieke correcte mening waar zowel het ene kamp zich in kan vinden, als het andere…

  Reactie door WIm Kok, Haarlem — woensdag 4 april 2007 @ 11.32 uur

 95. @ 48 Gloria,

  Het is droevig gesteld met de media. Vrijwel alleen de gevestigde belangen verdedigen. Nauwelijks onafhankelijke journalisten. Als ze iets anders schrijven afwijkend van de lijn van hun managers (ingefluisterd door de belangenlobby) kunnen die jlournalisten een waarschuwing krijgen. Bij de tweede, derde vliegen ze er om een andere reden uit. Klaar is Kees.
  De ophef over de uitspraak van Jan is een voorbeeld hoe er gestuurd wordt.

  Ja die PAuw en Witteman. Ze hebben competenties, maar mogen niet van de lijn afwijken. Clairy is er ook zo eén.

  Weet je ik mis Jan Mulder, hij zei wat hij wilde. Welnu weg van de buis. Buis is saai buis is niet pluis ik ben niet thuis op buis het lijkt wel dwangbuis, zeker geen luis in de pels, een zelfingenomen buis.

  Gelukkig hebben we nog de SP. Heb al eens eerder geopperd dat SP eigen buis zou moeten beginnen. De huidige info die de Nederlander krijgt is niet voldoende om een democratie op te baseren. We moeten bijna alles vertalen. Er is geen openheid. De hele tijd is het effectbejag, suggesties etc. Waar blijft de echte waarheidsvinding?
  Peter R. De Vries hebben ze in het begin ook goed te grazen genomen. Nu heeft hij een eigen programma. Onafhankelijk zijn en blijven daar gaat het om. Geen managers die je vertellen wat je moet doen. VRIJE NIEUWSGARING!!

  Reactie door L'écologiste — woensdag 4 april 2007 @ 11.32 uur

 96. Zolang niet iedereen een wereldpaspoort krijgt ,dat is wat elke socialist wil,moeten we ons terdege realiseren dat er zo iets is als belangenverstrengeling!!
  Het marokkaanse bewind is geen tolerant bewind en een functie krijgen daarin kan wel degelijk bijten met een functie in de nederlandse regering!!Ik denk niet dat we als SPers daar een onbespreekbaar punt van moeten laten maken door de PvdA die het afschaffen van de JSF en het onderzoek naar meedoen aan Irak al onbespreekbaar hebben gemaakt!!wil je werkelijke solidariteit laat dan open en bloot commitment zien en dat betekent soms kiezen!!!Ook wat betreft je paspoort!!!

  Reactie door Frits Verheij — woensdag 4 april 2007 @ 11.34 uur

 97. Ik ben het helemaal eens met de uitspraak dat 2 nationaliteiten niet kunnen als je volksvertegenwoordiger bent. Integratie toch!!! Het is in zo’, positie wat mij betreft kiezen of delen. Nederland holt nog steeds achteruit met alles wat gezaaid is in de paarse periode. Dat moet gestopt worden en niet met dubbele nationaliteiten maar schouders eronder met één nationaliteit. Rechttrekken en voor iedereen met strakke hand.

  Reactie door margriet van dijk — woensdag 4 april 2007 @ 11.49 uur

 98. Geachte Meneer marijnissen,

  Dat de SP bij FNV leden aan populariteit wint, vind ik totaal niet vreemd.
  De FNV wordt sinds jaren geleid door hoog opgeleiden en geletterden, en niet meer door de arbeiders.

  De bestuurders zijn meer bezig met hun eigen carriere, dan met de belangen voor de arbeiders.
  De laatste vertegenwoordiger van de arbeiders (Herman Bode) hebben we net begraven.
  In feiten heeft het FNV de arbeiders verkocht aan de Uitzendorganisaties.
  Met alle gevolgen van dien.
  TNT is daar recentelijk een voorbeeld van.

  Deze bond heeft het bij mij voorgoed verbruid.

  Met vriendelijke groeten,

  henk Koelewijn

  Reactie door Henk Koelewijn — woensdag 4 april 2007 @ 11.53 uur

 99. Gloria een nickname? dat geloof ik niet,oh trouwens over nicknames gesproken, hoe zou het met Birten Lostar zijn.

  Reactie door Carla — woensdag 4 april 2007 @ 11.55 uur

 100. @ 81 Jh. de Wit

  Ik denk het ook dat Kaboutertje Bos zich van de paddestoel laat zakken, want zoveel gezichtsverlies zal ook geen positieve bijdrage leveren voor zijn evt. nieuwe functie bij Shell.
  Voor wat betreft de rest van die slappe hap van de PvdA ik denk niet dat er eentje overstag zal gaan, ze zien hun riante wachtgeld regeling en denken het zal m’n tijd wel duren.

  Vrijdag vertrek ik weer met de jongens om in Oekraine in m’n dacha de paasdagen door te brengen,…… mits het politiek gezien daar een beetje rustiger zal zijn, toen in 2004 heb ik middenin de Oranjerevolutie in Kiev gezeten en dat was een bijzondere ervaring alleen ik heb nu de kids bij me en die moeten na de Pasen ook weer naar school, dus het is even afwachten hoe de situatie daar is, in ieder geval liggen de tickets al klaar.

  Als ik dan buiten op de veranda zit met wat vrienden en een prachtig uitzicht hoef ik niet op een terras te zitten,.. alhoewel als het zo mooi weer blijft zal ik heus wel op een of ander terras belanden, ‘k zal aan je denken.

  Reactie door Pool — woensdag 4 april 2007 @ 12.00 uur

 101. @82 Pool,

  Maxima, dat kan nog wel eens een interessant probleem gaan worden, zeker gezien als de bekrompenheid vwb. het dubbele paspoort zo blijft.

  Zou Blondie eens mee geconfronteerd moeten worden.

  De kans is groot als prins pils koning wordt, dat zij automatisch koningin wordt en haar komaf is al dubieus gezien de achtergronden van haar vader.
  Niet dat Maxima hier iets kan doen, maar als koningin van Nederland met een dubbel paspoort?

  Da’s pas sentatie, de kamer zou er goed aan doen om vast in beraad te gaan hoe ze dat nu weer op moeten lossen.
  In elk geval zal het niet lang op zich laten wachten.

  Van mij mag ze ze allebei houden hoor, maar van mij mag ook het koningshuis opgedoekt worden, maar jáh wie ben ik.

  Reactie door bijdehandje — woensdag 4 april 2007 @ 12.04 uur

 102. @ 101 bijdehandje

  Goeiemiddag

  Eerst nog gefeliciteerd met je gouden tomaat, voor je reactie nr 1000.

  Wat betreft Maxima zullen ze mischien wel weer een tussen oplossing vinden precies zo als bij Hirsi Magan Ali alleen hebben ze die het land uitgejaagd.
  Ik denk dat het scenario al klaar ligt als het zover is, voor wat dat geldverslindende apparaat betreft mag het van mij ook opgedoekt worden.
  Ze hoef niet gelijk afgezet te worden maar een beetje dwang kan ook geen kwaad ze mag blijven omdat we dan een monarchie hebben en geef haar ergens een appartementje en maak van dat paleis in Den Haag een opvanghuis voor gezinnen met kinderen die door de onmenselijke lasten verzwaring zonder woonruimte zijn komen te zitten.

  Dat zou een staatshoofd sieren, ik denk dat Juul haar moeder het zou hebben overwogen.

  Reactie door Pool — woensdag 4 april 2007 @ 12.51 uur

 103. @101
  Misschien een goede aanleiding om maar het hele koningshuis bij de uitverkoop te zetten en de opbrengst hiervan weer aan de belasting betaler terug te geven.
  Koningin van Nederland met een dubbele nationaliteit is natuurlijk absurd maar in sprookjes is natuurlijk alles mogelijk.
  Maar als je het toch heb over bekrompenheid ik wach met plezier op de kreet van Jan dat het voor deze geen plus moet zijn maar een verplichting dan volgen de ministers van zelf wel.

  Reactie door De Hakker — woensdag 4 april 2007 @ 12.51 uur

 104. misschien is het een goed idee, alle volksvertegenwoorders te verplichten een tweede nationaliteit aan te nemen?

  natuurlijk wel van een niet EU (westers)-land en met de verplichting: “belangenverstrengeling noodzakelijk”

  - is een bijdrage aan ontwikkelingshulp
  - het totaal aan belangenverstrengelingen (ja, ja) wordt tot “0″ gereduceerd.
  - draagt bij tot tolerantie
  - de volksvertegenwoordigers kijken over hun eigen bordje

  enz, enz

  Reactie door Berry — woensdag 4 april 2007 @ 13.20 uur

 105. Beste heer Marijnissen,
  Ik moet eerlijk zeggen dat de kwestie rondom die ‘extra dikke plus’ is voor mij nog steeds onduidelijk. Ik bedoel ik loop nooit rond met de gedachte dat het hebben van dubbel nationaliteit een ‘extra dikke plus’ was, want niemand kan tegelijker tijd in twee landen aanwezig zijn. Maar de oorspronkelijke nationaliteit/ identiteit van iemand is niet wegneembaar of inneembare iets.

  Ik ben een actieve lid van SP en heb enorme respect voor dhr Marijnissen. Maar toch moet ik eerlijk zeggen dat het blijft voor mij een raadsel waarom iemand zou meer plussen verdienen omdat hij of zij bereid is om afstand te doen van oorspronkelijke nationaliteit. Ik dacht dat mensen verdienen plussen aan de hand van hun bewezen functioneren en hun beroepsethiek(loyaliteit). Ik dacht dat alle Nederlanders ongeacht hun afkomst dienen gelijk gewaardeerde en behandeld te worden.

  Ook was ik verbaasd toen ik hoorde dat SP had meegestemd voor de inburgeringwet ondanks het feit dat die wet onderscheid maakt op grond van oorspronkelijke nationaliteit. Ik dacht dat inburgering had vooral te maken met particiaptiemogelijkheden en bestrijding van discriminatie op het gebied van woon, werk en onderwijs. Het verbaast me ontzettend dat ook SP plussen toekent aan het behalen of inleveren van een papiertje. Als lid heb ik over dubbel nationaliteit bij verschillende debatten vragen gesteld, maar de antwoorden die ik heb tot nu toe gekregen spraken elkaar lijnrecht tegen. Ben ik dan minder Nederlands omdat ik mijn Perzische wortel en een vage band met land van herkomst graag wil behouden? Ik denk dat velen met mij vragen zich precis hetzelfde vraag. Ik hoop dat we binnen de SP binnenkort een duidelijke standpunt nemen.

  Ik weet dat politiek geen pop idol show is maar even off topic & on the light note:
  Ik vond VVD en hun standpunten niks, maar op een rare en onbedoelde manier heb ik toch bewondering voor mevrouw Verdonk. Ik was niet eens met haar beleid maar hoe ongenuanceerd dan ook, vond ik haar recht door de zee uitspraken wel duidelijk. Om even haar sexy aantrekkingskracht te verzwijgen. By the way she looked glamorous & hot yesterday on the Pauwe en Witteman show. Is Rita on the way back up again?

  Reactie door khosrow — woensdag 4 april 2007 @ 13.50 uur

 106. Op de passportlog, de reactie nummer 072 door S zegt hoe vele medelanders in dit land over de kwestie voelen, vooral het laatste deel van het zin is veel zeggend:
  “Door je paspoort voel je je geen Nederlander en het zegt ook niets over je loyaliteit, uiteindelijk is je band met een land en of je er als mens geaccepteerd en gerespecteerd wordt door medeburgers doorslaggevend”
  Laat maar eerlijk zijn de laatste deel is al lang niet van toepassing dus alle die inburgering en singel passport kwesties zijn toch populistisch waan van de dag. Op andere fronten problemen blijven gewoon onveranderd liggen. Kijk naar de werkloosheidcijfers, kijk naar oververtegenwoordiging/ ondervertegenwoordiging van allochtonen per sector, per wijk en per onderwijsvorm. De oude heerserij is nog steeds van toepassing. Daar wordt door niemand niks aan gedaan. Ook niet door jaknikkende overloop/meeloop staatssecretarissen. Politiek kijkt weg en vervolgens legt keer op keer verantwoordelijkheid bij de allochtone burgers neer.

  Puuf alle die integratie waan en dubbel praat.

  Reactie door khosrow — woensdag 4 april 2007 @ 14.10 uur

 107. @95 L’ecologiste

  Ben ik helemaal met je eens dat de SP een eigen ‘buis’ moet beginnen. De media is zo verrechtst waardoor de berichtgeving onzuiver is geworden. Een goed tegenwicht van links zou menigeen doen jubelen.
  Kom op Jan, het is het overwegen waard!

  @Carla

  It’s my real name! No nick-shit.
  En Birten Lostar? Moe van de lelijke hetze?
  Zulke zaken slaan op jezelf terug.

  Reactie door Gloria — woensdag 4 april 2007 @ 14.17 uur

 108. de volksverarders van de regenten partij pvda schijten zeven kleuren stront van angst voor de nog steeds groter groeiende sp , en windvaan bos opperregent van de volksverraders partij denkt als hij de onbeduidende onbekende straatvechter( s)tichelaar op onze jan los laat hij nog een paar stemmetjes kan redden .nou bos mooi niet deze aanval zal werken als een boemerang en de regenten van de pvda helemaal van de burgers vervreemden.nog even en windvaan bos kan weer bij de shell wapperen.,en zijn wij echte mensen verlost van de volksverraders partij..en is de weg vrij voor een eerlijke echte mensen politiek..ga door jan we gaan winnen

  Reactie door berty n — woensdag 4 april 2007 @ 14.44 uur

 109. Sorry maar er zijn veel te veel glossy inburgeringnota’s en artikels in de la, maar ze slaan het plan mis omdat die t eenzijdig bedacht en te snel door de kamer doorgejast zijn. Bovendien de kern van het probleem blijft onveranderd. In een land waar ene groep wordt boven de andere gezien en de etnische minderheden en vooral mensen met dubbel nationaliteit als derde rang burgers behandeld kan en mag geen integratie verwacht worden. Ook als ik kijk naar alle miscommunicatie onder de mensen met Nederlandstalige achtergrond, dan denk ik dat taalprobleem beperkt zich niet tot allochtonen. Wat is erger dubbel passport of dubbel praat? Ik denk dat worden keuze geeft toch iets weg over de achterliggende gedachte, agenda’s en opvattingen. Het zou echt leuk zijn als we in dit land eenduidig en duidelijk beginnen te praten.

  Reactie door khosrow — woensdag 4 april 2007 @ 14.58 uur

 110. A political party doesn’t have to show too many gimmicks to win or lose the support of people. The words as well as the deeds speak for themselves. There is no democracy in this country because even within the political parties the communication is always one sided, hierarchical and ineffective. People pretend to listen but they never hear what the other discussion partners have to say. In a democratic society every vote should count, every voice should be heard and everyone’s rights should be protected.

  In een land waar alles is dubbel, is het toch niet hypocritisch krom om over dubbel nationaliteit te zuren ongeacht welke partij dan ook.

  Reactie door khosrow — woensdag 4 april 2007 @ 15.24 uur

 111. De PvdA en zijn kroonjuwelen, ach wat is er nog van over. Als je je kroonjuwelen zo makkelijk van de hand doet dan moet je niet gek opkijken dat op een dag je juwelenkistje leeg is. Dan kun je wel de aandacht proberen af te leiden naar een non-issue maar daar raakt je kistje niet mee vol. Een nep-issue als de paspoortenkwestie kun je niet bepaald een juweel noemen of je hebt wel een erg slechte smaak.

  Dubbele paspoorten, nou en? Alsof het inleveren van een document je een betere parlementarier zou maken. Alsof je dan met meer hart en bezieling opkomt voor het Nederlandse Belang, voor zover je daar al van zou kunnen spreken. De parlementsleden met een dubbel paspoort zijn eerder een voorbeeld voor de rest van Nederland dan dat je aan hun integriteit zou moeten twijfelen.

  Dubbele nationaliteiten daarin heb je als Nederland maar beperkte invloed want daarvoor is ook de wetgeving in het andere land van belang.

  Laten we de aandacht alsjeblieft weer verleggen naar belangrijke kwesties. Daarvan zijn er nog genoeg. Kijk maar eens verder op dit weblog.

  Reactie door apollo — woensdag 4 april 2007 @ 15.27 uur

 112. @70 Simon. Bestuurlijke verantwoordelijkheid “neem”je niet, die moet je krijgen. Als de zittende macht geen coalitie met je wil vormen, vertel dan maar eens even hoe het wel moet. Standpunten inleveren laten we aan de PVDA over.

  Reactie door Gandalf — woensdag 4 april 2007 @ 15.28 uur

 113. Aboutaleb en Albayrak jullie collega’s hebben helemaal geen zin in jullie of ons (allochtonen)jullie dubbelle paspoort is voor hen slechts een stok om mee te slaan bedanken jullie gewoon voor de eer en voer deze discussie van uit die positie het is nu tijd om een daad te stellen deze hele dissussie komt namelijk voort uit xenofobische gevoelens van een bepaald deel van de autochtone bevolking en heeft niets met jullie loyaliteit te maken maar meer met het feit dat dat deel van de autochtonen nog steeds niet wil inzien dat wat zij multicultureel vinden en noemen gewoon het in stand houden van de heersende dominante monocultuur is een zinloos achterhoede gevecht.

  Dus richt jullie eigen partij op en gebruik jullie “voorbeeldfunctie” nou eens een keertje echt en goed, want zoals jullie nu doen wordt ik een beetje misselijk en doen jullie wat mij betreft de intergratie meer slacht dan goed, of zijn jullie onderussen zo “goed” ingeburgerd dat jullie dezelfde hypocriete denkwijze hebben overgenomen als de xenofobische autochtone calvinistiese burgermannen die de lat voor ons allochtonen alleen maar hoger gaan leggen zodra wij denken dat wij het gehaald hebben.
  Dus richt je eigen partij op en sta op tegen al deze onzin wie echt geintegreerd is en waarde hecht aan de Nederlandse tolerantie en democratie gaat deze niet te grabbel gooien en ook geen handjeklap doen om wille van acceptatie.
  Aboutaleb en Albayrak cut the crap en stap op.

  Bertje

  Reactie door Bertje — woensdag 4 april 2007 @ 15.36 uur

 114. Laat maar stoppen met die integratie onzin, want mensen zijn toch geen machine onderdelen.

  Respect voor elkaars rechten oke, maar het is toch belachelijk en schaamtevol alle die van bovenop bedachte integratiedebatten. Niemand is boven niemand en niemand hoef zich aan niemand te integreren. Ik dacht dat dit een vrije land was, kennelijk het is sprake van schijnvrijheid.

  Reactie door khosrow — woensdag 4 april 2007 @ 15.49 uur

 115. POOL en de kids.

  Je bent toch een goudvink ook.
  Maak het leuk,hou het leuk maar zorg @#$%^&*
  in elk geval dat je met je eigen cluppie heelhuids terugkomt.
  Prettig Pasen en Goede reis.

  Reactie door Jh. de Wit — woensdag 4 april 2007 @ 16.00 uur

 116. Jan Marijnissen, ik vind je een bewonderenswaardig politicus. Je zit er wel eens naast, zoals met de AOW-premie voor vroeg-gepensioneerden (maar daar zat Bos dan weer verder naast – het is ook een moeilijke materie, dat heeft geen enkele politicus, behalve Zalm misschien, paraat). En als Wilders en zijn aanhang zegt dat, als het zo doorgaat, over dertig jaar de moslims hier de dienst gaan uitmaken kun je zeggen dat hij lijdt aan een ernstige vorm van ongecijferdheid (dat had ook PHDonner kunnen zeggen over de opmerking die hij kreeg over een passage in zijn boek, maar die liet zich tenslotte ook overdonderen).
  Maar je opmerking over het “dubbele paspoort” is bepaald een uitglijer. Je breit dit nu niet meer recht. De enige opdracht van een socialistische (dus universele) partij in deze is om iemand als die Vendeloze koekebakker buiten de deur te houden, dat is meer waard dan zonodig een mening over één of twee of drie paspoorten te ventileren. Je hebt het tegendeel bereikt. Het is zoiets als een pianist een tientje geven en vragen of hij onmiddellijk ophoudt met spelen.
  En Clairy deed het gewoon heel erg goed: “waaròp die dikke extra plus dan?” tot drie keer toe. Maar ze kreeg geen antwoord.
  Ik heb goed geluisterd.

  @kitje : schuin en vet (beetje rare tekst)
  Ik heb je nog niet gezien hier, maar je zal vandaag of morgen wel weer opduiken;
  als voorschotje op het boek een paar voorbeelden die je het meest zal gebruiken.
  “schuin” wordt schuin als je “schuin” tussen “ en ” zet. “vet wordt vet als je “vet” tussen “ en ” zet.
  (Met dank aan de webmaster)

  ps. Ik heb hier verder geloof ik niets meer te zoeken.

  Reactie door jk — woensdag 4 april 2007 @ 16.06 uur

 117. @kitje
  dat is dus duidelijk niet gelukt; waar het tussen moet is “” en “” of “” en “

  Reactie door jk — woensdag 4 april 2007 @ 16.09 uur

 118. @97 Margriet van Dijk,

  Als je je een beetje verdiept in de problematiek van dubbele nationaliteiten dan weet je misschien dat de wetgeving hieromtrent per land verschilt. In het ene land kun je je nationaliteit niet verliezen als je Nederlander wordt, waaronder Marokko, terwijl je in een ander land, bijv. Indonesie je je Indonesische nationaliteit automatisch verliest.

  Het klinkt natuurlijk wel stoer om te roepen allemaal 1 nationaliteit maar in de praktijk kun je daar niets mee. Kijk eens op de site van de IND en je ziet per land hoe de regels hieromtrent zijn. Misschien kun je daarna nog eens proberen een zinvolle bijdrage aan de discussie te geven.

  Reactie door apollo — woensdag 4 april 2007 @ 16.11 uur

 119. Mensen ik kap ermee voorlopig.

  Ik ben moe, P A S P O O R T M O E!

  Voor allen een goed weekend, fijne Pasen en hou het hier gezellig.

  Reactie door bijdehandje — woensdag 4 april 2007 @ 16.13 uur

 120. Ik moet zeggen dat de uitleg oke is.

  het is jammer dat er zoveel negativiteit uitstraalt op dit punt dat Wilders ervan gemaakt heeft.

  Wellicht was het niet handig om het zo in de Telegraaf te herhalen, maar aan de andere kant,ze zaagden ook wel door. De koppen deden meer fout, dan het interview zelf.

  Immers, de PvdA houdt er precies hetzelfde standpunt als de SP op na. Twee nationaliteiten mag, maar er wordt gestreefd naar één. (Rijkswet Nederlanderschap plus internationale verdragen).

  En als dat de insteek is, dan zijn mensen die een publieke functie dragen, daadwerkelijk een voorbeeldfunctie.

  Reactie door Grembal — woensdag 4 april 2007 @ 16.26 uur

 121. Ja,ja wat een gezeur over het dubbele-papoort.Het is wel zo dat de keus aan de lieden zelf is.En bestuurders van die kaliber mag best gevraagd om juist die ene nationaliteit te vragen en om één politiek gedemocratiseerde land als Ned. te dienen.
  Het is mij zover niet bekend dat er in Islamitische landen staatslieden zijn met dubbele paspoort….!! Hun kennende bestaat deze vorm van dienstbaarheid voor het volk helamaal niet.

  De keus is aan hen en laat ze dan een eigen partij oprichten.Multicultuur is een prachtig iets doch zijn er grenzen,waar eindigt het en waar blijft Nederland dan als we alsmaar vele dingen zo niet alles tolleleerd.Eens zal er gekozen moeten worden welke wegen we gaan.Onze cultuur is gebasseerd op christelijke -achtergronden en ondanks dat hebben we onze vrijheid erdoor gekregen.Dienstbarheid is de bedoeling van onze grote Geest JC. dit om met mensen in een harmonisch vredig wereld te leven.Laten we op onze hoede zijn dat andere stromingen ons niet overnemen…toch!!

  Mijn inziens is 1-paspoort de beste keus.

  Reactie door Dirk Knoester — woensdag 4 april 2007 @ 16.37 uur

 122. @gloria,

  Khosrow heeft helemaal gelijk.

  Jacques Mattheij

  Reactie door Jacques Mattheij — woensdag 4 april 2007 @ 16.44 uur

 123. Ik denk paspoort kwestie gaat niet zomaar weg, bovendien is het niet de enige. Sorry maar ik moet het wel zeggen dat voor mij plussen toekenning op grond van wel of geen dubbel passport toch een soort waardetoekenning en afhaling. Bovendien het instemmen met inburgeringwet die onderscheid maakt op grond van afkomst is lijnrecht tegen de socialistisch principes van gelijkwaardigheid van mensen ongeacht welke afkomst dan ook.

  Ik vind het jammer dat om te moeten zeggen dat ook SP heeft toch bewust of onbewust ingtrapt in de integratiewaan. Respect voor de wet OK maar hoeven mensen nu zich aanpassen aan de heersende cultuur? Ik dacht dat veelsoortigheid, onderdeel was van een vrije en tolorante maatschappij of heb ik het verkeerd begrepen?

  Reactie door khosrow — woensdag 4 april 2007 @ 16.44 uur

 124. Jan was prima in NOVA, liet zich niet inpakken door Polak – goed zo!

  Reactie door Marjolein — woensdag 4 april 2007 @ 16.47 uur

 125. @46, Rafstal,

  Beste Paul, ik had je naamswijziging gezien. Dezelfde reden waarom ik ooit J3roen als alias ben gaan gebruiken: daar zijn er ook altijd bergen van! :)

  Hoe was het bij het Jazz-café?

  Reactie door J3roen — woensdag 4 april 2007 @ 16.47 uur

 126. Het dubbele nationaliteits idee is echt raar. Ondanks dat de uitleg wel klopt zou het veel mooier zijn om in een grenzeloze wereld te leven.

  Ben wel benieuwd hoe de SP ooit tot dit standpunt is gekomen. Vind het niet helemaal links op 1 of andere manier.

  Reactie door Eigenwijs — woensdag 4 april 2007 @ 16.56 uur

 127. Onder de zogenaamde eigen keuze worden soms mensen toch indirect geduwd om en totaal andere keuze te maken door bijvoorbeeld plussen toekenning. Dus hoezo eigen keuze?

  Reactie door khosrow — woensdag 4 april 2007 @ 16.56 uur

 128. Ik heb mijn lidmaatschap opgezegd naar aanleiding van het dubbelepaspoortenstandpunt dat Marijnissen heeft ingenomen. Dit riekt naar Geert Wilders-praktijken! Het getuigt van provincialisme

  Reactie door kasper Klaasen — woensdag 4 april 2007 @ 17.01 uur

 129. Beste Jan,

  Alhoewel je integriteit zeker niet ‘am Frage’ is, want je trackrecord is veel te sterk, is je interview met de Telegraaf toch ten minste onhandig te noemen. Alhoewel je natuurlijk niet met Wilders wil worden geassocieerd is je excuus niet sterk, want onderwerpen die in de Kamer besproken worden zijn per definitie te serieus om je hierachter te verschuilen. En hier had je mijns inziens toch zeker je genuanceerde positie in de zaak van de dubbele nationaliteiten moeten weergeven. Zelfs met Wilders in de nek…

  Reactie door SMA — woensdag 4 april 2007 @ 17.32 uur

 130. @116 JK
  Kun je misschien uitleggen waar Jan mis zat met de AOW-premie voor vroeggepensioneerden ?Heb ik iets gemist ? Of bedoel je dat jij het niet eens bent met het standpunt van Jan ?

  Reactie door simbro — woensdag 4 april 2007 @ 17.32 uur

 131. @116JK
  Op de vraag van Clairy “waarom die dikke extra plus ?” gaf Jan wel degelijk een antwoord: nl. dat hij het moedig vond dat mensen hun nationaliteit inruilen voor de Nederlandse (terwijl dat niet hoeft !). Iets wat je moedig vindt kun je belonen met een dikke extra plus. Clairy snapte dat niet.Ze vroeg ook nog aan Jan wat hij zou doen m.b.t. de TNT als de SP in de regering zou zitten. Toen Jan zei dat massaontslagen niet zouden gebeuren vond ze dat te makkelijk. Maar ze hoort natuurlijk te weten dat de SP consequent steeds tegen marktwerking en privatisering van publieke diensten heeft geageerd. Jan kreeg nauwelijks de gelegenheid om dat te zeggen, maar hij deed het gelukkig wel. Ik heb hier al eerder gezegd, dat bij mij drie postbestellers langs komen op een dag: één met de brommer en twee met de auto ! (ik woon in een dorpje)Kan iemand mij duidelijk maken , dat dit goedkoper is dan wanneer de enige echte postbode (met die brommer)gewoon alle post in één keer in de bus doet ? En dan heb ik het nog niet eens over het milieu !

  Reactie door simbro — woensdag 4 april 2007 @ 17.45 uur

 132. @128 Kasper Klaasen
  Je kunt maar 1 keer opzeggen, hoor, niet 628 maal, dat heeft niet zoveel zin.
  Ook kun je maar beter onder 1 naam opzeggen, dat is duidelijker voor de administratie

  Reactie door Toergenjev — woensdag 4 april 2007 @ 17.50 uur

 133. @128
  Kasper
  Dat wordt moeilijk voor je want als ik langs de tweede kamer kom dan ruik ik altijd stront vermengt met een gezonde tomaten lucht.

  Reactie door De Hakker — woensdag 4 april 2007 @ 17.57 uur

 134. Elke alzielzoeker of economisch vluchteling had van meet af aan moeten kiezen tussen zijn lands-afkomst/paspoort of het nederlandschap/nederlands paspoort.De politiek heeft in het verleden deze fout gemaakt.Dat dient dan nu gecorrigeerd te worden.Dat betekend dat mensen met een of meerdere paspoorten alsnog hun keuze kunnen maken.Feit is dat van nu af aan niemand meer 2 of meer paspoorten kan hebben.Hij of zij zal een keuze moeten maken.Je kunt niet van 2 walletjes snoepen.Ook dit hoort bij intergratie.

  Reactie door Maan Arkenbosch — woensdag 4 april 2007 @ 18.17 uur

 135. @ simbro eerst maar 131
  Over Clairy hebben wij een verschil van interpretatie. Het zij zo.
  Over de “Nuts”-bedrijven: ik had ook liever gezien dat Post, OV, GEB, enz. overheidsbedrijven zouden zijn gebleven, doodeenvoudig omdat daarvan de kostprijs voor een groot deel uit vaste kosten bestaat (beschikbaarheid, dichtheid, frequentie). Die zijn boven een bepaalde grens, resp. onder een bepaalde bezetting alleen te bekostigen met algemene middelen. In onze stad (en provincie) pleiten sommige bestuurders (o.a. SP) voor gratis OV. Die heb ik een mailtje gestuurd dat”gratis OV” een misleidende term is die ze beter niet kunnen gebruiken. Gratis OV bestaat niet. Uit links en rechts vragen blijkt dat niet zozeer het kaartje maar de drie eigenschappen die ik hiervoor noemde bij het publiek zwaarder wegen.

  Reactie door jk — woensdag 4 april 2007 @ 18.21 uur

 136. @J3roen.geweldig,het was een feest.met heel veel verschilende paspoorten.alleen wel hoofdpijn de volgende dag.

  Reactie door rafstal — woensdag 4 april 2007 @ 18.22 uur

 137. @simbro 130
  Dat is een ingewikkeld verhaal, dat hier nu tamelijk off-topic is. De kern is dat JM letterlijk zei: “[...]dan worden de mensen die hun hele leven zware arbeid hebben gedaan ook gepakt op hun terecht eerdere pensionering.” (‘k Geloof bij P&W). Door de drempel die men in gedachten heeft (€ 18.000 boven de AOW) bestaat die categorie uit 0 mensen.
  Principiëel vind ik het ook een dwaze en volstrekt overbodige maatregel – vanuit een klassiek politiek stokpaardje: angst zaaien voor geld, nl. voor onbetaalbaarheid van de AOW. Ook dat is een non-issue. Al die vooruitberekeningen, daar kun je uitkrijgen wat je wil – ‘t is niet veel anders dan Maurice de Hondt.
  (ps als je daar wat berekeningetjes onder wilt zien, klik op jk en stuur me je e-mailadres).

  Reactie door jk — woensdag 4 april 2007 @ 18.34 uur

 138. @khosrow.Laat het alsjeblieft even los.hoe moeilijk dat misschien ook voor je is.het is tijd voor wat rust in de tent.met vriendelijke groet en begrip. rafstal.

  Reactie door rafstal — woensdag 4 april 2007 @ 18.36 uur

 139. @simbro 131:

  Jan vindt het moedig dat mensen hun nationaliteit inruilen voor de Nederlandse (terwijl dat niet hoeft !). Waarom is dit moedig?

  In dit tolerante Nederland is het moedig om het juist niet te doen.

  Iemand kan geheel gaan voor het Nederlandschap met 2 paspoorten.

  Juist omdat Jan dit niet aan loyaliteit koppelt blijft het een onduidelijke uitleg. Hoewel ik met Wilders nog meer oneens ben, is hij in ieder geval duidelijk en durft hij de zaken te zeggen waar ze horen: in de kamer.

  Reactie door Aad — woensdag 4 april 2007 @ 19.00 uur

 140. @ 101 bijdehandje en @ 82 Pool

  Maxima kan haar Argentijnse nationaliteit niet afstaan. Daarbij is Koningin Beatrix al Koningin en ook zij heeft een dubbele nationaliteit. Ze is in zeer verre lijn rechthebbende voor de Britse troon en troonopvolgers (hoe ver in lijn ook) kunnen de Britse nationaliteit niet opgeven.

  Mijn kinderen hebben een Britse vader en dus ook een dubbele nationaliteit. Echter als ze 18 zijn zullen ze een keuze moeten maken. Wij hebben toendertijd gekozen voor 2 nationaliteiten omdat de dienstplicht nog bestond en zodat ze eventueel in GB zouden kunnen gaan studeren. Maar ja, we zijn dan ook geen lid van het koningshuis.

  Reactie door Irma — woensdag 4 april 2007 @ 19.04 uur

 141. 128 Kasper Klaasen, ik geloof er geen klap van dat jij zo heet, je hoeveelste alias is dit nu al? wordt eerlijk gezegd een beetje vervelend dat gezeur over lidmaatschap om steeds weer te moeten lezen.

  Als je je lidmaatschap opzeg DOE dat dan gewoon en val ons er niet steeds mee lastig.

  Reactie door Carla — woensdag 4 april 2007 @ 19.06 uur

 142. Jan, ik snap niet dat er nog zoveel vooroordelen zijn over de SP en dat zogenaamde deskundigen hun mening mogen geven. Welke politicoloog zegt over de SP dat de SP tegen Europa is? Dan weet je toch niets over de SP en mag je toch niets zeggen als zogenaamde deskundige? Of die man die tussen de havenwerkers stond die VVD stemt omdat hij eerst aan zichzelf en aan zijn kinderen denkt en een inkomen van 2 keer modaal heeft en de SP alle inkomens gelijk wil trekken….??????!

  Reactie door cynthia — woensdag 4 april 2007 @ 19.20 uur

 143. Behoud van Identiteit is niet “van 2 walletjes snoepen”. Het hebben van twee nationaliteiten kan ontstaan door natuurlijke rechten en omstandigheden. De natuurlijke rechten en omstandigheden kunnen niet zomaar weggevaagd worden. Het is lang niet altijd een keuze. Die zullen altijd blijven bestaan. Mensen dwingen om hun nationaliteit af te staan is tegen de internationale wetten. Het is niet eens mogelijk. Bovendien met de mondialiseringtrend en wegvallen van grenzen wordt dat kwestie in toenemende mate irrelevant. Dus alle die jaloezie en symbool politiek is toch voor niks. “Van 2 walletjes snoepen” ruikt typisch naar jaloerse gedachtegoed van VVD. Multinationals zijn toegestaan, Belastingontduiking en tweede het Vila’s voor eigen achterban is ook toegestaan, om nu te gaan zuren over mensen met dubbele nationaliteit die geen visumkosten hoeven te betalen voor een bezoek naar land van herkomst, dat vind ik pas dubbel.

  Reactie door khosrow — woensdag 4 april 2007 @ 19.26 uur

 144. Mijn kinderen en ik hadden mochten niet eens kiezen. Maar nu dat het op de discussie op deze manier gaat weet ik zeker welke ik boven de andere ga kiezen. Ik laat niemand voor mij gaan kiezen. Zeker niet door de Haagse achterkamer draaikont politici. Ene dag dit de volgende dag weer iets anders. Identiteit en loyaliteit staat los van een extra papiertje. Het bouwen van fysieke bruggen en tunnels maakt een land nog niet ontwikkeld. Wat cultuur betreft is Nederland behoorlijk onderontwikkeld. Laat maar eerlijk zijn.

  Reactie door khosrow — woensdag 4 april 2007 @ 19.40 uur

 145. @ 115 Jh. de Wit

  Ik zou bijna zeggen, kom mee naar Oerkraine, gezellig het weer zou in het weekend mooi blijven, maar ik wacht nog even wat telfoontjes af om te horen of het daar wel rustig blijft,en is dat daar het geval dan ben ik weg.

  Reactie door Pool — woensdag 4 april 2007 @ 19.44 uur

 146. @ 117 Jk

  Bedankt voor je tips
  Heb vandaag hele dag debat gevolgd.
  Las je bijdrage nu pas.

  Reactie door kitje — woensdag 4 april 2007 @ 20.07 uur

 147. Die Clairy Polak kreeg werkelijk geen poot aan de grond bij Jan Marijnissen. Mooi om te zien.

  Reactie door Willem — woensdag 4 april 2007 @ 20.27 uur

 148. @136, Rafstal,

  Da’s heel mooi; ik mag ook erg graag omringd zijn door een rijkdom aan culturen! Die koppijn zal wel door de hele heisa van afgelopen weekend komen, dus inderdaad: rust in de tent! :)

  Reactie door J3roen — woensdag 4 april 2007 @ 20.49 uur

 149. Goed gedaan Jan. Door te verwijzen naar jouw uitspraken in een eerdere Nova politiek uitzending, wist je Clairy klem te zetten. Haar ononderbroken vraagstelling werd door jou op het juiste moment onderbroken. Dat was maar goed ook, want zij en de gevestigde orde waren er op uit om jou en de partij in een kwaad daglicht stellen.

  Reactie door Harry Scheltema — woensdag 4 april 2007 @ 21.02 uur

 150. PvdA : “Sterk en Sociaal “wie trapt daar nu nog in ?
  Arbeid mach Frei ! Misschien , als je ziet hoe een aantal PvdA mensen verplicht stelt papier te prikken , wat een verwent joch op straat plentert :
  Kuune ze echt geen zinniger werk voor deze mensen verzinnen : Gemeentelijke opruimdiensten hebben het meest moderne middelen en gemakken en bovendien ook nog een beter loon en sociale rechten .

  Reactie door Fred — woensdag 4 april 2007 @ 21.04 uur

 151. Meneer Marijnissen doe asjeblief wat voor de zorg vooral de instellingen want daar word het met de dag erger ga ze maar eens na
  je kunt het niet geloven,er gaat nog heel veel veranderen mijn schoonzus is gevallen
  moet weken wachten voor terapie dat is nog maar een beetje van alles het is niet te geloven doe daar wat aan .

  Reactie door a joosten — woensdag 4 april 2007 @ 21.31 uur

 152. @kitje 146

  kitje, in mijn browser zie ik niks van hoe het moet, shame on me!
  Dan maar de forceermethode:
  Cursief: {i}schuin{/i}
  Vet: {b}vet{/b}
  De gekrulde haken vervangen door “”.
  (ik druk nu op de knop)

  Reactie door jk — woensdag 4 april 2007 @ 22.23 uur

 153. @kitje
  ok, “kleiner dan’” en “groter dan”
  Shift”,” en Shift “.”

  (en bedank ook de webmaster …
  wat een geklungel)

  Reactie door jk — woensdag 4 april 2007 @ 22.26 uur

 154. Toch maar eens een ander soort bijdrage, pourquoi pas?
  Leven is stromen. Leven is lucht in- en uitademen.
  In gedachten zijn er geen grenzen en zijn er wel grenzen en er zijn synapsen.
  In de ecologie zijn er gradiënten. Strakke lijnen zijn meestal door mensenhanden getrokken. Planten en dieren volgen geen politiek-administratieve grenzen. Geldstromen houden niet op aan de grens, maar soms wel aan het loket.
  Enfin zomaar wat opkomende gedachten bij een glaasje wijn.
  Fijne avond nog en welterusten.

  Reactie door L'écologiste — woensdag 4 april 2007 @ 23.18 uur

 155. 107 Gloria
  “It’s my real name! No nick-shit.
  En Birten Lostar? Moe van de lelijke hetze?
  Zulke zaken slaan op jezelf terug.”

  Laten we leren discussieren om zonder elkaar af te maken met verdachtmakingen.

  Laten we elkaar niet afmaken om te bepalen wie de waarheid in pacht heeft maar accepteren dat er mensen zijn die andere soort denkpatroon hebben dan jij.

  We zijn allemaal mensen en het menselijke verstand niet in staat om dingen goed te kunnen vatten.

  Wijs volwassen en stop met je spottende ordinaire uitlatingen.

  Reactie door Birten Lostar — donderdag 5 april 2007 @ 9.55 uur

 156. Beste Jan,
  ik ben een grote bewonderaar van U. Vooral uw eerlijkheid en moed om dingen te benoemen die niet goed gaan, zelfs fout gaan.
  Helaas kon ik niet stemmen omdat ik Duitse ben. Maar jullie hadden zeker mijn stem gehad.
  Het wordt tijd voor Nederland om van zijn kopknikkende allesvretende menatliteit af te komen. Ik kwam bijna 12 jaar geleden vanuit Zuid-Duitsland naar Nederland. Ik wist niets van Nederland behalve Schiphol, de kaas en de tulpen en de coffieshops. Ik moest de taal die ik niet sprak en niet verstond leren. Als Duitse is het in Nederland niet altijd even makkelijk. Terwijl ik Nederland kende als tolerant, sociaal, open, multicultureel, een handelsmaatschappij die ook de minderheden niet uit het oog verloor. So was mijn ‘vooroordeel’. Nu leef ik hier al die jaren en ik heb kunnen constateren dat Nederland zich zelf aan het verliezen is. Het land is onzeker( gemaakt door de VS?)en daarom voeren ze de raarste beleiden uit. Alles moet snel opgelost worden. Het lijkt zo dat ze niet meer zich zelf zijn, maar steeds van a naar b hollen steeds iets veranderen (zorg, onderwijs…) en met zo een bestuur wordt ook de mens in Nederland niet echt zekerder van.
  Helaas is Nederland voor mij steeds racistischer en onrealistischer aan het worden. Ik ben heel erg blij dat de SP bestaat voor de mensen in Nederland. Dat weten misschien nog niet allen, maar globalisering raakt niet alleen maar de economie, maar ook de mensen. Als er oorlogen zijn in de wereld, waar de westen in verwikkeld is dan moet ook geaccepteerd worden dat de mensen uit het oorlogsgebied weg willen, en uiteindelijk ook in Nederland voor de deur staan.
  Hoe kan een land zich nou zo veranderen binnen een paar jaar? Van een tolerant land naar een politiestaat, waar alles om beveiliging draait, waar de burger belazerd wordt, waar discussies ontstaan over mensen, voordat ze nog hun werk überhaupt zijn begonnen. Telt dan de stem van de kiezer niet? uiteindelijk zijn toch de mensen gekozen, die nu in de kamer zijn? Hoezo dan weer de discussie over buitenlanders? Ik krijg langzamerhand de indruk dat Nederland structureel iets tegen buitenlanders heeft! Zijn ze hier dan al vergeten, dat de joodse mensen hier ook niet echt populair zijn en waren, zijn ze vergeten dat ze de apartheid hebben uitgevonden en dan de slavernij 300 jaar geleden? Zijn ze dat allemaal weer vergeten?? Het lijkt zo in de geschiedenis dat er iets mis is met de mentaliteit. Hier wordt blijkbaar gedacht dat buitenlanders er zijn om geld aan te kunnen verdienen. en als dat niet gewaarborgd is dan moeten ze gewoon maar opflikkeren. Jammer! Zo ga je niet met mensen om, want het komt terug naar jezelf en dat is wat nu met Nederland gebeurt.
  Stel je zou buitenlander zijn en in Nederland leven, je bent geinformeerd want je bent een buitenlander die wel geïnteresseerd is aan de ontwikkeling van Nederland. Zo hoe het hier nu aan toe gaat…
  Ik denk dat je zelf ook zou denken, nou ik ben toch wel blij dat ik nog naar ‘mijn andere heimat’ kan, omdat het hier niet meer veilig voelt. En zo denken blijkbaar ook de 120.000 emigranten die dit land jaarlijks verlaten! Kom op Nederland maak je vrij van de ‘foute richting’ kies de ‘goede richting’ en dat is altijd de menselijkheid.
  De overheid van nu zijn eigenlijk oplichters, ze zetten zich in voor het geld, willen de rijken beschermen voor het ‘arme tuig’. Nog meer beveiliging, nog meer liegen over wat blijkbaar fout gaat, bij de ‘foute mensen’.
  Ik schrok ook heel erg over hoe die Jeroen Pauw jou benaderte. Dat sloeg helemaal nergens op en ik ben geneigd dit programma niet meer te kijken, veel te populistisch, en Jeroen Pauw vind ik gewoon racistische bijna faschistische trekjes hebben. Want je had groot geleik dat er een komplot achter de verkiezingen schuilt. Dat is de mentaliteit geworden, als je de waaarheid ziet, wordt je als gek verkocht. Dat is het begin van het einde voor mijn gevoel.
  Ik vind je dapper dat je met al je kracht er steeds weer tegen in kan gaan. Je hebt al mijn goede energie om dit voort te zetten, we zijn er nog niet, maar ik geloof erin als de massa wakker wordt geschudt uit hun doornroosjeslaap. Want het volk krijgt ‘vermaak’ om af te leiden, van wat de verlogen overheid echt aan het uitvreten is. De mens zij bij deze gewaarschuuwd.
  Met liefdevolle socialistische groeten
  Monika

  Reactie door Monika — donderdag 5 april 2007 @ 11.49 uur

 157. @154 L’ecologiste

  Dat zijn verhelderende gedachten. Daarmee had ik afgesloten vannacht en ze meegenomen naar het rustbed waar het leven goed is en de geest zich kan baden in de grenzeloze dans van uitstrekkende eeuwigheid.
  En zie: weer geland in het harnas van lichaam en tijd. Blik op het nu waar de mensheid zich zo vergaloppeerd door onwetendheid.
  Tot later. Had even pauze.
  Groet!

  Reactie door Gloria — donderdag 5 april 2007 @ 14.04 uur

 158. @156 Monika

  Goed stukje!

  Reactie door Gloria — donderdag 5 april 2007 @ 14.06 uur

 159. @ 140 Irma

  Beste Irma, ik hoop niet dat je het mij kwalijk neemt dat ik op een later tijdstip op jou reatie zal reageren, gewoon omdat deze kwestie mischien weer olie op het vuur zou gooien en daar pas ik op dit moment voor.
  Er is al genoeg overgeziekt, dus ik laat het even rusten.

  Alvast fijne paasdagen.

  Reactie door Pool — donderdag 5 april 2007 @ 14.17 uur

 160. @ 156 Moika,

  Hartelijke dank voor u ware discussieinbreng.

  Ik ben het 100% met elke woord eens. Want zo zag ik Nederland toen ik voor het eerst hier belande en zo zie ik het nu(een zee apart van mijn eerdere perceptie over dit land. U noemt de zaken zoals die zijn. “Het lijkt zo in de geschiedenis, dat er iets mis is met de mentaliteit”; Volgens mij is het behoorlijke wat mis met de mentaliteit.

  Volgens dat kromme mentaliteit is het altijd iemands anders de schuld. In het begin dacht ik dat misschien het lag aan mij of mijn oosterse achtergrond maar nu hoor ik dezelfde geluiden van mijn Belgische en Duitse vrienden ook. Daarom ben ik ook tot de conclusie gekomen dat er is iets fundamenteel mis met de mentaliteit in dit land.

  Reactie door khosrow — donderdag 5 april 2007 @ 14.27 uur

 161. Dank je wel Gloria!

  Reactie door Monika — donderdag 5 april 2007 @ 14.39 uur

 162. 156 Monika
  Het is goed je eigen land eens te zien door de ogen van een buitenlandse, vooral als die de ontwikkeling van de laatste jaren in dit land heeft meegemaakt.Helaas zie je het zoals ik het ook waarneem, je geeft een goede omschrijving van de verslechtering die aan de gang is. Het is geen wonder dat afgelopen jaar 160000 Nederlanders geëmigreerd zijn !En dat zullen er nog wel meer worden, vrees ik. Als ik jou was zou ik je Duitse nationaliteit niet opgeven. Ik snap nu, wat Jan bedoelt met: er is moed voor nodig om je nationaliteit in te ruilen voor de Nederlandse ! Maar van mij mag je de Nederlandse nationaliteit krijgen en de Duitse houden. Ik snap Arib ook heel goed, die zei: ik ben blij dat ik m’n Marokkaanse paspoort nog heb, dan kan ik in ieder geval daar nog heen als Wilders c.s. aan de macht komt. Nederland is niet meer het veilige toevluchtsoord van vroeger (hoewel de Joden voor WOII ook al met moeite het land in mochten).Ik ben ervan overtuigd, dat het ook te maken heeft met de steeds groter wordende inkomensverschillen. Grote groepen gaan relatief gezien economisch achteruit. Het is een sociologisch feit dat groepen die economisch achteruit gaan zondebokken gaan zoeken. In ons land zijn dat nu de allochtonen. Je krijgt dan opmerkingen als: zij krijgen wel een huis, ze leven allemaal van een uitkering en dat soort gemeenplaatsen. Gelukkig probeert een partij als de SP iets aan die inkomensverschillen te doen. Mijn idee zou zijn een hoger belastingtarief te herinvoeren.

  Reactie door simbro — donderdag 5 april 2007 @ 15.43 uur

 163. Na het falende optreden bij Paul & Witteman (je laten ringeloren door religieuze fascisten en braaf EN GEDWEE het wijntje of biertje weigeren, BESPOTTELIJK) vond ik het een prima optreden.
  Je ziet gewoon dat de -door PvdA-pappegaaien bevolkte- mediacraten het steeds benauwder krijgen. Ze weten niet meer in welke hoek ze het zoeken moeten.
  Prima dat je de badinerende, verongelijkte, insinuerende en vooringenomen toon van mevrouw Polak zo keurig en kordaat aanpakte.

  Sinds de SP zo groot is geworden probeert iedereen in de media en de pseudo-wetenschap Jan neer te sabelen maar zolang Jan zich zo blijft opstellen en optreden zoals in Nova (en niet dus zoals in het pathetische P&W) komt alles goed en zal de kijker de leugens van Polak met gemak kunnen ontzenuwen.

  Prima optreden van onzer Jan.

  Reactie door trouw — donderdag 5 april 2007 @ 15.56 uur

 164. @simbro 162
  Ik pik er zo maar een zin uit …
  «[...]Ik snap Arib ook heel goed, die zei: ik ben blij dat ik m’n Marokkaanse paspoort nog heb, dan kan ik in ieder geval daar nog heen als Wilders c.s. aan de macht komt.»

  Gelijk heb je. Je kan niet voorzichtig genoeg zijn. Au fond zit toch het kwaad, het evil bij de overheden. Ik ben in heel wat landen geweest en overal ter wereld zijn in het algemeen de gewone mensen aardig.
  Als je drie paspoorten zou hebben en ze nemen er twee van je af heb je er nog één over – zou eens van pas kunnen komen.
  Vergeet intussen niet dat het in dit land nog heilig toegaat vergeleken met andere (ook) West-Europese landen en dat per slot van rekening alles hier “democratisch” bepaald wordt, ook het eventueel aan de macht komen van Wilders of anderzijds de niet-Westerse allochtonen (voor welke opmerking Donner weer over zijn lazer kreeg van Wilders – Wilders vergat even dat Donner expliciet het democratisch proces veronderstelde).

  Reactie door jk — donderdag 5 april 2007 @ 17.41 uur

 165. Ik heb zeer positieve ervaringen met Duits en Duitland. In tegenstelling tot onze regering, de Duitse regering handelt onafhankelijk en politiek verantwoord.(Irak is was een voorbeeld). Hun openbaarvervoer, milieu, gezondheidszorg en onderwijs is veruit beter dan onze. Maar het leukste aspect van Duitsland vind ik hun werkethiek, directheid, duidelijkheid en omgangsvormen van doorsnee Duitsers. Iedereen die daar woont wordt geacht op een redelijk niveau Duits te leren spreken en pogen om te werken. Dit wordt ondersteund met daadwerkelijke inzet door cursus en onderwijs. Mensen worden op grond van hun job performance erkend en passend beloond. In goede tijden investeren ze in hun samenleving en in moeilijke tijden levert iedereen wat in.

  Niemand en geen land is perfect maar we kunnen heel veel van onze buurlanden leren. Maar leren is pas mogelijk als mensen zich openstellen en niet meteen anderen denigreren zoal hier vaak gebuurt. We zijn een behoorlijk angstig en gesloten maatschappij. De openheid van toen was een schijn. Nederland is helemaal niet open. Nooit geweest. We willen de meeste uit de anderen halen, maar net zoals veel andere kwantitatieve zaken ‘het meeste’ betekent nog lang niet de beste. Door te veel eenzijdige verwachtingen laten we de beste in anderen onbenut zitten. We vervuilen onze milieu, onze omgeving en interacties. Niks is heilig. Alles is te koop en uitverkoop zelfs ziel en ethiek. Kijk naar onze normen en waardeloze MP Balkenende die tegen het wil van de burgers instemde met BUSH.

  Reactie door Khosrow — donderdag 5 april 2007 @ 17.43 uur

 166. @ 156 Monika,

  Inderdaad goed stukje!
  Weet je ik ging nooit zo graag naar Duitsland, maar zie de laatste jaren ga ik er met steeds meer plezier naar toe. Vergeleken met nederland is het er een stuk rustiger, redelijker en de mensen zijn beleefder, vriendelijker. Ja het zijn vooroordelen. Maar dit is mijn algehele indruk. In Nederland lijkt bijna niets meer goed te gaan. Telekns snelle beslissingen en alter zitten er weer anderen en dan moet het allemaal weer anders. Ik wordt er zo moe van. Ik mis hier een zekere Duitse Gründlichkeit.

  Maar er zijn ook heel aardige Nederlanders. Meestal ontmoet ik die in ….het buitenland. Dan gedragen ze zich meestal socialer. Ik bedoel natuurlijk niet van die types zoals je ze ook in MAjorca Ballermann tegenkomt.
  Volgens mij heeft het inderdaad ook met armoede en uitzichtloosheid te maken. Ik zelf zou heel graag verhuizen. Mijn sociale leven wordt aangetast omdat ik te klein woon. Mijn schoonmoedr kan niet eens logeren omdat onze woning te klein is. Ik huur en zou wel willen kopen maar de huizen zijn onbetaalbaar geworden. Ik zit er ook aan te denken om te emigreren.

  De rijken in dit land zijn onverantwoord bezig. Het zijn de mensen van de VOC elite die ook verantwoordelijk zijn voor de anti-apartheid en de slavernij. Het is dat soort mensen die zelf de zakken vult en zich niet bekommert om de rest van het land. Sterker nog nu hebben ze via het neoliberale denken van de PvdA etc. een alibi om de overheid deels leeg te zuigen. Verder vermoed ik een complt tussen overheid en bankwereld: jullie pakken de huurders via de woningbouwverenigingen en wij pakken de huiseigenaren met hogere hypotheken via de HPA en de bouwrestricties van de overheid waardoor de prijzen hoger worden.

  Hier wordt een soep gekookt die levensgevaarlijk is. De mensen in de keuken denken er nog op tijd mee weg te komen naar belastingparadijzen. Ik schat zo iemand als Jeroen Pauw ook zo in. Nog even wat eurootjes verdienen en dan wegwezen. En zo denkt dat VOC-gespuis hier. Nederland in de uitverkoop. Holland Casino BV.

  Reactie door L'écologiste — donderdag 5 april 2007 @ 18.24 uur

 167. @166
  Sinds 2002 spaart de gem.Nederlander niet meer van elke Euro die hij of zij verdient koopt men voor 1.03 Euro.
  Dus de gem. Nederlander komt steeds meer in de stront.

  Reactie door De Hakker — donderdag 5 april 2007 @ 19.15 uur

 168. Inderdaad L’écologiste

  “Hier wordt een soep gekookt die levensgevaarlijk is. De mensen in de keuken denken er nog op tijd mee weg te komen naar belastingparadijzen. Ik schat zo iemand als Jeroen Pauw ook zo in. Nog even wat eurootjes verdienen en dan wegwezen. En zo denkt dat VOC-gespuis hier. Nederland in de uitverkoop. Holland Casino BV” het is zo waar.

  Gelukkig zijn er wat sociale mesnen overgebleven in dit land. Er is nog hoop.

  Reactie door Khosrow — donderdag 5 april 2007 @ 19.23 uur

 169. @156 Monika.

  Ik ben een oude Kaaskop, aber ich liebe dich.
  Als ik door het raam naar buiten kijk dan zie ik in de verte de windmolens draaien aan de andere kant van de Eems in Duitsland. Iedere maand gaan wij naar Lehr, Oldenburg boodschappen doen en vaak zeg ik tegen mijn vrouw (wij zijn westerlingen, die nu al ruim 30 jaar in Groningen wonen en echt heel mooi op een klein terp dorpje), wij hadden over de grens moeten kopen, wij worden doodziek van de overheid hier, inderdaad zij lopen de gehele dag met euro tekens in hun ogen.
  Zo aardig het was, zo slecht is het nu, de gemeente herindelingen hebben de zaak volkomen verziekt. Alleen status telt.
  Het gewone volk weet niet meer waar ze aan toe is, de ene hervorming na de andere (lees verslechtering) krijgt men over zich heen.
  De politiek is een verzameling van warhoofden, die het allemaal willen maken en in den Haag vinden ze het prima als het maar geen geld kost. Zo kan ik uren doorgaan. Waar is de Nederlander van weleer gebleven?
  Opgeoffert aan het monster dat welvaart heet.

  groeten Henk.

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 5 april 2007 @ 20.47 uur

 170. @165
  Ik vrees, dat ik het met je eens moet zijn, dat wij Nederlanders een hogere pet van ons zelf op hebben dan buitenlanders. Wij zijn betweterig, zuinig tot gierig aan toe, hebben een grote bek, zijn vaak onbeschoft, niet erg gastvrij en proberen altijd anderen een poot uit te draaien. Ook op dit weblog worden ‘andersdenkenden’ vaak verketterd en zelfs uitgescholden. Niet iets om trots op te zijn. Wij wonen met teveel mensen op een kluitje, dat heeft er mee te maken denk ik. Stop teveel ratten in een kooi en ze gunnen elkaar ook het licht in de ogen niet.
  Misschien is het wel goed dat zoveel mensen gaan emigreren, komt er weer wat ruimte.

  Reactie door simbro — donderdag 5 april 2007 @ 21.18 uur

 171. Maar ruimte management en fatsoen helpt om wat aangenamer samenleving te maken.

  Een stadland als Singapore is ook klein maar ze managen hun leefmilieu en omgangsvormen veel beter dan wij. Wij leggen zowel de vuilniszakken als de herrie en de schuld daarvan vooral bij elkaar neer. Wij zijn samen verantwoordelijk en wij kunnen het niet alleen.

  Maar wat ik ergste vind is dat wij een onverantwoorde overheid hebben die veel blaft, te veel de zakken van eigen achterban vult en weinig doet.

  Wij zijn allemaal de dupe van. Mensen kijken naar elkaar en schuiven de verantwoordelijkheid naar elkaar toe. We moeten af en toe ook naar onszelf kijken en vooral de bestuurders durven hard aan te spreken.

  Reactie door khosrow — donderdag 5 april 2007 @ 22.23 uur

 172. Vanmiddag werd ik aangeschoten door vrijwilligers voor een bijdrage tbv zwerfkinderen in Zuid-Amerika. Ook hoorde ik vanavond dat 13% van diverse categorieën raadsleden zich schuldig maken aan fraude (niet opgeven van bijverdiensten). Of dat Indonesiërs ageren tegen Playboy, of dat Nout Wellink zich zorgen maakt over de vergrijzing (de terminologie verandert steeds: grijze gevaar, grijze golf, hij noemde het grijze trein), terwijl het kabinet, 100% DNA van de gereformeerde jongelingsvereniging, praat over twee paspoorten, euthanasie, abortus. Ik geloof het allemaal wel, allemaal heel erge dingen in deze boze wereld.
  Wat mijn oren niet konden geloven is het verhaal van mevr. Dupuis van de “liberale” VVD: suggesties voor het schrappen van passages uit de Koran. Mevr. Dupuis is theologe, hoorde ik vanavond. Zij kent dus ook het porno-artikel in het bijbelboek Richteren hoofdstuk 19. Moet dat dan ook geschrapt? Of dat over Onan die z’n zaad op de grond “stortte” (geboorteregeling 4000 jaar geleden!)? De VVD bemoeit zich nu dus ook met godsdienstzaken. Hebben die niks anders te doen?
  Wanneer krijgen we nu eindelijk eens een godsdienstvrije Staat der Nederlanden?
  Als Jan Marijnissen dat nou nog eens voor elkaar krijgt ga ik misschien wel SP stemmen. Uitbannen van alle politieke partijen op religieuze grondslag (nb. ook PVV dus! die wil alleen Joods-Christelijke elementen). Dan houden we over PvdA, SP en GL, oh, en de PvdD. Dat zal opluchten!

  Reactie door jk — donderdag 5 april 2007 @ 23.25 uur

 173. Simbro heeft gelijk

  Alleen het blijft jammer dat de mensen die het geld hebben emigreren terwijl de rest moet achterblijven in dit multicultureel moeras.
  En natuurlijk zal een groot (PvdA-)deel dit gebeuren schoonschijten (alleen xenofoben vertrekken, oliedomme primitievelingen lafbekken etc cetera) maar het simpele feit blijft dat een steeds kleiner deel van de beolking bereid is de shit van de afgelopen decennia op te ruimen.

  Reactie door Twain — vrijdag 6 april 2007 @ 0.01 uur

 174. @156 Monika
  Klasse hoor!! Goed verhaal en je hebt geen woord teveel gezegd..Ook wij voelen dat precies hetzelfde als jij..Gelukkig dat alleen de SP daar wat aan probeert te doen! Maar samen staan we sterk en zullen we ooit in staat zijn om groot genoeg te groeien en door andere partijen serieus genomen worden! Eerst ben je te klein en neemt niemand aanstoot aan jouw mening..Vervolgens wordt je ineens “bohoorlijk groot” en dan gaat men je verketteren en “buistenspel” zetten..In dat stadium (ontkenning en belasteren) zitten we nu..Maar ook dat is tijdelijk hoor..We groeien door tot het moment dat nienamd meer om ons heen kan en wel serieus zal MOETEN nemen! Dat moment is niet ver meer weg, dus nog ff stug volhouden, het resultaat komt er dan uiteindelijk vanzelf! En dan gaan we een hoop dingen heel anders doen, reken daar maar op!!

  Reactie door ToN — vrijdag 6 april 2007 @ 0.49 uur

 175. @ 169 Henk H

  Henk, de Nederlander van weleer,… wat dacht je van Hannes (huu) Bos die woonde in dat kleine huisje 2 km voorbij kasteel prattenburg. ha ha ha

  Henk fijne paasdagen samen met Dee en ik spreek je wel weer.

  Reactie door Pool — vrijdag 6 april 2007 @ 1.29 uur

 176. @ 173 Twain,

  Jij hebt ook helemaal gelijk

  Het blijft jammer inderdaad dat de mensen die het geld hebben emigreren terwijl de rest moet achterblijven in dit multicultureel moeras. Ik heb niet het geld om te kunnen emigreren en dat zou nog geen probleem zijn wanneer ik een stuk jonger was. Oud en geen geld = gevangen.

  En jazekerzal een groot (PvdA-)deel dit gebeuren schoonschijten (alleen xenofoben vertrekken, oliedomme primitievelingen lafbekken etc cetera) maar het simpele feit blijft dat een steeds kleiner deel van de bevolking (die het zou kunnen betalen) bereid is de shit van de afgelopen decennia op te ruimen.
  De afgelopen decennia is nederland in de uitverkoop gezet. Wanneer er niets meer valt te halen is de BV nederland failliet. Zoals gezegd de economie schijnt het goed te doen. TNT ontslaat duizenden etc. de economie is goed voor ING, Shell Unilever etc. banken en grote bedrijven maar daar werken steeds minder mensen en de economie gaat eigenlijkalleen nog over aandeelhouders die vanuit de luie stoel achter hun computer kopen en verkopen en hun kapitaal over de wereld laten racen opzoek naar procenten winst per week. Het is dus niet alleen een Nederlands probleem, maar door de vergaande individualisering en afbrokkeling van solidariteit vreten de hyena’s gemakkelijk de verdeelde en hulpelozen individuen op. Alleen de egoïstische mensch met financieel erfgoed (vermogen) kan zich verplaatsen. Ik begrijp heel goed dat wanneer je wanhopig bent je wilt vertrekken. Elke dag komen er mensen om die in een bootje proberen Europa te bereiken. Die hebben het nog veel slechter.

  Reactie door L'écologiste — vrijdag 6 april 2007 @ 5.30 uur

 177. Domme Jan,

  Jan M. vond ik altijd de meest heldere politicus. Helaas heeft hij zich verslikt in het dubbele paspoort. En nu de plooien weer gladstrijken, onder het tapijt ermee… Het onderwerp verschuiven, zodat niemand zijn mening meer kan geven.

  Domme Jan, je weet toch als doorgewinterde politicus dat je op deze manier niet een onderwerp ter sprake moet brengen. En zeker niet in De Telegraaf.

  Een dikke min voor onze Jan…

  Reactie door Chris — vrijdag 6 april 2007 @ 9.45 uur

 178. @Chris.Jij weet als doorgewinterde burger toch ook dat alles uit zijn verband is getrokken.en zeker in de Telegraaf

  Reactie door rafstal — vrijdag 6 april 2007 @ 11.43 uur

 179. Beste L’écologiste, voor een groot deel ben ik het met je eens. Tot op de dag van vandaag komt het me -eufemistisch gezegd- merkwaardig voor dat een onderneming miljoenenwinst kan maken en tegelijkertijd duizenden mensen op straat kan zetten.
  In deze wereld regeren de luchtverkopers, managers die niks anders doen dan luchtbakken terwijl de loonslaven het echte arbeid verrichten.
  Fortuyn was de eerste die dit pontificaal op de kaart wist te zetten maar na zijn moord door een trouwe Groen Links stemmer die goed had geluisterd naar Thom de Graaf, Hans Dijkstal, Paul Rozemuller en Ad Melker – en ondanks dat de SP dit onderwerp bleef agenderen veranderde er nul nada rien.
  De geldverslindende Luchtbakkers zijn blijkbaar niet weg te branden en hier wordt ik moedeloos van.
  Ik ben nog redelijk jong (35) dus ik zit er echt aan te denken om te vertrekken naar Ierland of Scotland (ik word ook gek van die drukte hier) ach soit we zullen wel zien.

  Grz

  Beste Chris
  Zout toch lekker op naar je PvdA stekje.
  Oh, o wat zijn we toch dapper en sneaky
  Kinderachtig ventje.

  Bel Clairy Polak op, die wordt ook al zo hitsig als ze het ‘vermeende’ bloed van de door haar zo gehate SP ruikt. Jullie zouden eenf raai stel vormen.

  Reactie door Twain — vrijdag 6 april 2007 @ 13.01 uur

 180. Interview gelezen, nova gezien. Jan Marijnissen heeft mij niet kunnen overtuigen.
  Een politicus van het niveau van Jan Marijnissen, gepokt en gemazeld in het publieke debat, zegt in geen enkel interview, zeker niet in een in potentie vijandige krant, over zaken die zo gevoelig liggen iets zonder reden. Voor mij ligt de conclusie voor de hand dat deze uitspraken tot doel hebben dat deel van de achterban aan zich te binden die het eigenlijk in beginsel met de verwerpelijke ideeën van Wilders eens zijn.
  Dit neem ik hem hoogst kwalijk.
  Het bestrijden van de fascist Wilders is slechts mogelijk in solidariteit met hen die het onderwerp zijn van zijn walgelijke aanvallen. Het is zeker niet gediend met het over de bol aaien van diegenen binnen de SP achterban die zich aangetrokken voelen tot dit gedachtegoed.
  Ik sluit af met een kreet uit het pas door mij herlezen boek de Spaanse Tragedie van Jef Last

  NO PASSARAN

  Reactie door wim — vrijdag 6 april 2007 @ 16.31 uur

 181. @ Berry (79):

  Helemaal met je eens. Maar verder ga ik niet meer in op dit onderwerp. (Al genoeg gedaan onder “Interview Telegraaf”. Mijn opvattingen zijn niet gewijzigd, ook niet na NOVA).

  @ Khosrow (105):
  Voor jou geldt hetzelde, maar ik haak af bij jouw waardering voor Rita Verdonk. Brrrr!

  @ Gloria (28) en Carla (99):

  Voor de duidelijkheid: een zekere Toon van Vliet suggereerde dat ik onder pseudoniemen zou reageren, waarop ik meedeelde dat ik juist tot degenenen behoor die hier hun VOLLEDIGE eigen naam gebruiken. Terzijde noemde ik enkele door diezelfde persoon anderen met nicknames, welke personen ik niet -zoals die Toon suggereerde- “slechte debaters” vind. Alleen hier -dus terzijde van een terzijde- noemde ik ook de naam van Gloria (gezien haar religieus getinte bijdragen was het natuurlijk niet zo vreemd te denken dat het een nickname was. Bij deze dus: excuus. Maar: ook uitsluitend een voornaam is niet een hele naam).
  Zie onder “Interview Telegraaf, nr. 1045.

  Birten Lostar heeft duidelijk aangegeven een buitenlandse te zijn, dus dat kan heel goed haar echte naam zijn.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 6 april 2007 @ 17.15 uur

 182. @ Bijdehandje (119):

  Rust goed uit! Ga je nu “Het Gouden Ei”
  lezen? :)

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 6 april 2007 @ 17.21 uur

 183. Je kunt alleen een fascist bestrijden als hij dat is of Wilders een fascist is gaat mij nog te ver.
  Als je over fascistische daden praat dan komt CDA eerder aan de bak met hun oorlog in Irak en Afghanistan met de rugdekking van PVDA.
  Want die brengen dit echt in praktijk door mede schuldig te zijn aan uitroeiing van al ruim 600000 moslims in Irak en dat voor olie.
  Dus die zou ik ook maar niet over de bol aaien met hun gedachtegoed.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 6 april 2007 @ 17.47 uur

 184. Vreemde reactie van Twain. Geef je je mening en ben je sneaky. Is dit democratie volgens de SP of Twain. Als je kritisch bent moet je opzouten??? Nou meneer, ik ben kritisch richting alle partijen. Daar zou je van kunnen leren!

  En Rafstal: dat bedoel ik precies! Ze rukken bijna alles wat linkse politici zeggen uit hun verband. Overigens heeft Jan wel verklaard dat hij het artikel van tevoren heeft gelezen en goedgekeurd!

  En tot slot: Ja er moet een onderzoek naar Irak komen.

  En nee, doodzwijgen van Wilders hebt niet (zie België).

  Reactie door Chris — vrijdag 6 april 2007 @ 20.18 uur

 185. @Chris.Maar waarom zou J.M dat dan niet mogen zeggen.we hebben toch rieele problemen met sommige bevolkingsgroepen.hoe ga je die problemen oplossen zonder ze te benoemen.De angst om ze te benoemen en daardoor een etiket opgeplakt te krijgen en moreel genageld te worden is toch vresenlijk jaren 80/90.ik voel mij ook niet aangesproken door mistanden die mijn ras genoten plegen.en ik zou ze al helemaal niet gaan verdedigen op een forum.wie de schoen past,trekt hem aan.Ik zou het ook een grote plus vinden,als de heren/dames hun tweede paspoort zouden inleveren.maakt mij dat een slecht mens?.en ik zeg dit omdat ik op die manier hoop op wat meer verbondenheid en tolerantie.maakt dat mij een slecht mens?.verder verplicht ik niemand zijn paspoort in te leveren,maar ik moet toch in alle vrijheid dit kunnen zeggen.

  Reactie door rafstal — vrijdag 6 april 2007 @ 21.23 uur

 186. Ik vroeg me na het zien van Pauw en Witteman af waarom Marijnissen nou eigenljk daar op moest komen draven.
  Wat betreft de paspoortentoestand, en ik benadruk dat ik niet racistisch ben, en dat ras niets te maken heeft met deze discussie, ben ik ervan overtuigd dat het pertinent fout is en potentieel gevaarlijk kan zijn wanneer landsbestuurders de mogelijkheid hebben zich te beroepen op het feit dat zij trouw hebben gezworen aan hun koning (wanneer dat de koning van een ander land is).
  Trouw aan twee landen kan alleen wanneer die trouw door geen van beide landen op de proef wordt gesteld.
  De achterban van bijvoorbeeld PvdA bestaat voor een groot deel uit allochtonen die zij te vriend willen houden.
  Er is een draai aan het geheel gegeven door er de term loyaliteit aan te verbinden.
  Daardoor is het accent van trouw verlegd naar loyaliteit. Een rookscherm.
  Want het gaat maar om een ding: trouw.
  Het onderschatten van het belang van de keuze voor maar een paspoort voor die mensen die in ons land de belangrijkste beslissingen nemen kan in de toekomst nog wel eens een hele vervelende wending krijgen.
  Voor iedereen in dit land.

  Reactie door G. — zaterdag 7 april 2007 @ 3.12 uur

 187. Hallo Jan,

  Mijn complimenten voor je standpunt over de paspoortkwestie. Ik snap niet dat er zoveel ophef over is. Ik moet eerlijk zeggen dan er in mijn eigen partij )GroenLinks waar ik zo’n 30 jaar lid van ben) nog steeds om de hete brij wordt heengedraaid en dat ik weer dacht: Moet ik nu onderhand niet van partij veranderen. Dus blijf volhouden en laat je niet door Tichelaar in de luren leggen. De PVDA is de bekende kat in het nauw die vreemde sprongen maakt maar die valt de verkeerde partij aan. Tichelaar zou de pijlen op Balkenende moeten richten.

  Reactie door René Driesen — dinsdag 10 april 2007 @ 13.30 uur

 188. @ 181 Olav Meijer
  Ik begrijp mijn (soms) waardering voor mevrouw Verdonk ook niet. Ik verbaas me erover. Komt het door haar recht door de zee uitspraken misschien? Of zit ze toch sexy uit op een rare manier? Ik vind haar veel aantrekkelijker dan die draaikont PvdA-ers. tenminste weet ik waar ze voor staat. Het komt zeker niet door haar beleid. Maar in de tijd van onduidelijkheid vind ik haar kort door de bocht uitspraken toch aangenaam.

  Reactie door khosrow — dinsdag 10 april 2007 @ 17.44 uur

 189. Khosrow, ik heb me juist lopen opwinden over haar uitspraken. Ik vind ze niet recht door zee maar kort door de bocht…

  Reactie door cynthia — woensdag 11 april 2007 @ 11.30 uur

 190. @ 189, Beste Cynthia, U hebt grote gelijk. Maar Ik denk de competenties van mevrouw Verdonk waren zeer miss geplaats en onbenut. Ze paste helemaal niet bij een gevoelige beleidsterrein als asiel en integratie kwesties omdat ze te kort door de bocht is. Maar ik denk ze zal waarschijnlijk uitstekend functioneren op een corruptiebestrijdingpost waar kort door de bocht kan een zeer handige eigenschap zijn om de corrupte establishment om te schudden. Bovendien vind haar toon zo grappig en mooi op een raar, krom en grappige en onverwachte manier. Ik weet niet of ik mag het binnen de context van dit discussie zeggen maar ik vind haar wel sexy. Hahahahah.

  Reactie door khosrow — donderdag 12 april 2007 @ 17.58 uur

 191. Ok Khosrow, nu snap ik je weer :)

  Reactie door cynthia — donderdag 12 april 2007 @ 19.07 uur