15e Nederlandse Cartoonfestival

Het 15e Nederlandse Cartoonfestival werd gisteren geopend. Het thema is ‘ongelooflijk’, oftewel mens en religie. Vijfhonderd cartoonisten afkomstig uit 53 landen dongen mee naar de prijs die werd vergeven bij de opening van het festival. Uiteindelijk won de Amerikaanse Ann Telnaes. Ze tekende een cartooniste die in een afgebakend vlak staat, getekend door een imam, een rabbijn, een priester en een politicus. Volgens de winnares zijn zij degenen die de grens voor cartoonisten trekken.

Ann Telneas

Je mag er van hen niet overheen komen. Dat moet van mij niet kunnen, maar het gebeurt helaas wel”, verklaart de winnares haar spotplaat. Zij maakte haar prent in 2006, toen een Deense cartoonist de spot dreef met de profeet Mohammed. “In die sfeer moet je mijn werk ook zien”, legt Telnaes uit. (BN/ De Stem)

Het Nederlands Cartoonfestival wordt georganiseerd door de Nederlandse Cartoonistenvereniging die is aangesloten bij de Federation of Cartoonists Organisations (FECO). Hier zijn wereldwijd 5000 cartoonisten bij aangesloten. De tentoonstelling van ruim 390 cartoons is vanaf vandaag te zien in het Markiezenhof, Bergen op Zoom. Ook kun je een catalogus

De cartoonisten op deze site doen ook nog steeds hun best, dus neem vooral een kijkje.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 23 april 2007 :: 13.46 uur

5 Comments

5 reacties

 1. Heel goede cartoons.

  Ze maken de ellende draagbaar.

  Ga zo door.

  Reactie door Birten Lostar — maandag 23 april 2007 @ 14.59 uur

 2. wat een heel fijnzinnige humor heeft Ann Telnaes!

  Reactie door Olav Meijer — maandag 23 april 2007 @ 15.47 uur

 3. Mijn reactie is …….

  Reactie door maria — woensdag 25 april 2007 @ 1.10 uur

 4. Ben benieuwd of iemand de profeet achterstevoren op een geit durft uit te beelden.
  Ach Boedha en Jezus durven deze helden op sokken wel te beledigen maar de Deense cartoonisten konden hun eigen boontjes doppen.
  Dapper volk die cartoonisten.
  Net zoiets als al die dappere Vara cabaretiers.

  Reactie door Twain — woensdag 25 april 2007 @ 14.26 uur

 5. Twain, voordat je iets roept eerst even gaan kijken. Je zult nog verbaasd staan. Genoeg ‘scherpe’ en vooral goede cartoons en geen godsdienst gaat men uit de weg. Veel zijn er in dit geval wel leuk in tegenstelling tot wat er in Denemarken gepubliceerd is. Maa trouwens, een profeet achterstevoren op een geit!? Lijkt mij niet zo een goede cartoon. Ik hoop niet dat je cartoonist-ambities hebt.

  Reactie door Brak — woensdag 2 mei 2007 @ 19.44 uur