TNO gaat in de ontwikkelingshulp

TNO gaat haar innovatieve kennis inzetten om samen met partners vragen uit ontwikkelingslanden op te lossen. De komende twee jaar investeert TNO 1,6 miljoen euro in dit initiatief. TNO gaat vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid bijdragen aan het realiseren van de millenniumdoelen zoals die in 2000 door 189 landen zijn vastgesteld om armoede, ziekte en honger in de wereld terug te dringen. (TNO)

Om dit te realiseren gaat TNO samenwerken met verschillende ontwikkelingsorganisaties. De eerste projecten zijn inmiddels al bekend; het aanleggen van internet in Zambia, het ruimen van clustermunitie in Libanon en het ontwikkelen van een sneltest voor de kwaliteit van het water.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 27 april 2007 :: 23.08 uur

19 Comments

19 reacties

 1. Werkelijk om je te bescheuren dit bericht…
  1,6 miljoen…
  Flikker het dan meteen de Herengracht in. Wellicht kunnen er dan wat Nederlanders achter aan duiken die hun zorgpremie niet meer kunnen betalen.
  Ga mij vertellen dat dit geld niet merendeels op gaat aan onderzoek, salaris, onkosten en andere flauwekul om deze quasie-goedertierendheid te bekostigen.

  D´r is vandaag ééntje z´n huis uit gebonjourd in mijn straat. Politie, gemeente, vuilnisdienst, verhuisbedrijf, de hele rattaplan stond er. Vast in het kader van de milleniumdoelen om de kerkratten terug te dringen.
  Fijn dat ze in Zambia straks ´huisuitzetting´ kunnen Googelen.

  Reactie door MijnZus — zaterdag 28 april 2007 @ 3.35 uur

 2. leuk.heb je honger in zambia .even smullen op internet.
  been kwijt in libanon .fijn om te weten dat je de pensioen opbouw van de tno mensen een impuls hebt kunnen geven.
  leuk om snel te weten waar je cholera vandaan komt .
  onzin dus .

  Reactie door h.verbeek — zaterdag 28 april 2007 @ 8.23 uur

 3. Nederlandse Centrale Organisatie voor
  TNO:
  Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek.

  Nou ja, je moet natuurlijk wel je mensen aan het werk zien te houden die allemaal hun gezinnen moeten voeden en de hypotheken moeten tenslotte ook betaald worden. En voor al die zorgen moet je toch met regelmaat op vakantie.
  Kijk, en daar kan ontwikkelingshulp bij helpen!

  Reactie door Gloria — zaterdag 28 april 2007 @ 12.53 uur

 4. Grote onzin!

  Wereldwijd worden er velen miljoenen gepompt in ontwikkelingshulp. Waar blijven die centen? Al die mensen hadden allang een goed bestaan moeten hebben. Met een paar honderd euro zijn ze daar rijk.

  Reactie door Gaudoin — zaterdag 28 april 2007 @ 13.34 uur

 5. Als we nu eens in grote getalen naar Zambia emigreren, kun je fijn zelf een stukje grond uitzoeken, je eigen eten gaan verbouwen, geen belasting. In het land van de blinden is eenoog koning.

  Reactie door Gaudoin — zaterdag 28 april 2007 @ 13.37 uur

 6. Pas zag ik nog een reclame dat er geen water etc. was, of alleen vuil water. Dat hoorde ik 20 jaar geleden ook al, en van het geld dat er naar die gebieden gegaan zou zijn zouden die landen al 10 meter onder water moeten staan.

  Ik zie alleen kleine projecten die duidelijk en transparant iets presteren, al wil een directeurtje van een een grote organisatie wel eens zeggen dat het geld beter naar hem kan gaan.

  Reactie door Gaudoin — zaterdag 28 april 2007 @ 13.47 uur

 7. @ h.verbeek

  van al het geld dat daar naartoe gaat zou er een overschot aan protheses moeten zijn want die kosten geen ruk. Behalve hier, want dan betaal je honderd keer zoveel voor hetzelfde produkt.

  Reactie door Gaudoin — zaterdag 28 april 2007 @ 14.12 uur

 8. @4 Gaudion,

  Waar blijven die centen?
  Het is algemeen bekend dat die centen jaren lang in verkeerde handen terecht zijn gekomen, n.l. bij de regeringen van die landen.
  Die hebben het gebruikt om wapentuig aan te schaffen.
  De bevolking die het echt nodig heeft en waar het voor bedoeld is die zijn de dupe. Als je de huidige ontwikkelingen van de laatste tijd “mag geloven” zou hier verandering in moeten komen, maar eerst zien en dan geloven.

  Reactie door Anja — zaterdag 28 april 2007 @ 16.35 uur

 9. Ik ben het op een aantal punten niet eens met voorgaande reacties. Vrij negatief ook trouwens. De doelstelling van TNO is hier aan de orde en niet ontwikkelingshulp.
  Wat ontwikkelingshulp betreft ben ik het ook helemaal eens met @ Gaudoin.
  TNO is een onderzoeksinstituut, dat ze onderzoeken en kosten hebben is vanzelfsprekend.
  Ze krijgen toch geen geld voor deze projecten, ze investeren er hun eigen geld in !
  Daarnaast gaat het, wat internet betreft, om een vraag vanuit een ontwikkelingsorganisatie uit Zambia zelf die nu van TNO technologische, organisatorische en financiele hulp krijgt om het reeds bestaande net uit te breiden. Zambia is een democratisch land, zonder oorlogen e.d. waar al jaren door de plaatselijke regering met succes gewerkt wordt aan de verbetering van de leefsituatie van en samen MET de bevolking.
  Wat de clustermunitie ( = niet ontplofte clusterbommen) betreft gaat TNO methoden ontwikkelen om deze op te sporen in bomen en hoog gras in Zuid-Libanon.
  Al is de doelstelling op zich een goede zaak, ik heb daar wel een paar aantekeningen bij.
  Niet ontplofte clustermunitie is een probleem waarover op wereld-niveau al zeker tien jaar gesproken wordt.
  Waarom schenkt TNO daar nu pas aandacht aan ? Omdat het Kabinet het anti-clusterbommen verdrag nu pas ‘steunt’ ?
  Voelt TNO zich daarom ineens ‘maatschappelijk betrokken ‘ bij dit probleem ?
  Wat betreft de sneltest om watervervuiling op te sporen : prima. Betekent immers minder besmettingen en uitbraken van ziekten.
  Hiervoor had echter al veel eerder een test ontwikkelt kunnen zijn, niet alleen door TNO maar door alle landen en organisaties die bezig zijn met ontwikkelingshulp.

  Hopelijk houdt TNO zich aan de doelstelling om jaarlijks 10 projecten te starten.

  Reactie door Lieve — zaterdag 28 april 2007 @ 17.08 uur

 10. Ik geloof niet in de huidige zogenaamde ontwikkelingssamenwerking.

  Ik had eens een boek gelezen (naam weet ik niet meer) over de ontwikkelingssamenwerking. De conclusie van het boek was: Stop met de ontwikkelingssamenwerking.

  Ik denk dat de ontwikkelingssamenwerking niet voor de ontwikkelingslanden is, maar met name voor de Nederlandse bedrijfsleven.

  Zoals de deltaplannen ter bevordering van de integratie: het grote deel van de financiering komt ten bate van de werkgelegenheid.

  Reactie door Birten Lostar — zaterdag 28 april 2007 @ 17.49 uur

 11. Dit is het toppunt van hypocrisie. TNO laat zich royaal betalen door de oorlogsindustrie om allerlei wapens uit te testen, en nu zou het clustermunitie gaan opruimen, en andere etische dingen gaan doen? Trap er toch niet in mensen, er zal daar wat te halen zijn, waarschuijnlijk snoepen ze mee van onze ontwikkelingshulpfondsen, meer is het niet.

  Reactie door Arie Verkaik — zaterdag 28 april 2007 @ 20.18 uur

 12. Prima natuurlijk, maar ze gaan ze toch geen computers opdringen he? Computers kunnen ook problemen veroorzaken; stroomverbruik, relaties onderhouden, werkwijze. Hoeft geen probleem te zijn, maar wel even goed afstemmen hoor. Veel succes anders,

  goed luisteren naar de mensen.

  Reactie door Bas Schoutsen — zaterdag 28 april 2007 @ 21.18 uur

 13. “vastgesteld om armoede, ziekte en honger in de wereld terug te dringen.” Goeie initiatieven, doelen. Wees welkom.

  Reactie door Bas Schoutsen — zaterdag 28 april 2007 @ 21.21 uur

 14. Wat een negatief gezeur! Ontwikkelingshulp bestaat meer dan uit voedsel en medische hulp. Juist om landen op te bouwen zijn dit soort projecten heel goed. Hopenlijk volgen er meer van dit soort initiatieven.

  Reactie door Karin — zaterdag 28 april 2007 @ 22.52 uur

 15. Wat aan de ene kant VERDIENT wordt aan de productie van ellende ; gaat met op een schijnheilige manier weer opruimen op kosten van de Nederlandse belastingbetaler en uit giften gedaan dooe Nederlandse arbieders ; Natuurlijk wel zodat dat de Winst van de poductie van ellende blijft bestaan : De Nederlandse VOC mentaliteit !

  Reactie door Fred — dinsdag 1 mei 2007 @ 9.53 uur

 16. Zambia is een wat ander land dan die daar waar zeer corrupte regeringen zitten, er hongersnood en oorlogen zijn. En gelukkig zijn er in Afrika nog wel een paar landen waar de situatie anders is dan in een Afrikaans land dat voldoet aan het beeld dat wij hier in het westen hebben van Afrikaanse landen. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat de situatie er ideaal is en men daar geen hulp behoeft.

  Karin (14) zegt zeer terecht dat ontwikkelingshulp meer is dan voedsel en medicijnen komen brengen. Het zal sommigen misschien verbazen, maar heel vaak is het zo dat waar de mensen in zogeheten ontwikkelingslanden om vragen, dingen zijn waarvan wij in het rijke westen zeggen: “Waarom hebben ze dat daar nodig? Daar kunnen ze toch niets mee?” Westers superioriteitsdenken, we hebben er vaak geen idee van hoe de situatie in veel landen nu eigenlijk is en denken dat elk ontwikkelingsland een kale woestijn is met hongerende negertjes.

  Reactie door Student2 — dinsdag 1 mei 2007 @ 13.13 uur

 17. Oplichtingshulp ?

  Reactie door Fred — dinsdag 1 mei 2007 @ 15.50 uur

 18. Dat ontwikkelingshulp vaak niet heeft gewerkt mag volgens mij geen reden zijn om de mensen daar te laten barsten. Ze moeten de kans krijgen zelf iets op te bouwen. Dat kun je steunen door hier fair trade producten te kopen. De boer krijgt een eerlijke prijs, zonder uitbuiting van mens of milieu. Zo kan een cooperatie van boeren zelf iets opbouwen, zie http://www.onzewereld.nl/index.php?id=2&command=bekijk&vormgeving=popup&config=newsflash&rec=9130.

  Reactie door Wouter — zaterdag 5 mei 2007 @ 9.40 uur

 19. Wij hebben een nieuw begrip gelanceerd, Fairtrade’s’ (met een ‘S’) omdat beide partijen zich lekker in hun vel moeten voelen.

  Wij brengen de technology van het westen over naar de derde wereld en leren de onbedeelden hoe zij hun vaardigheden en produkten kunnen verbeteren voor binnelandse verkoop of voor export.

  Wij zijn bezig in Colombia om 1500 gezinnen van verplaatse boeren te helpen bij de aanleg van appelsienplantage en over twee jaar krijgen zij een geconcentreerd sapfabriek die zij betalen uit hun inkomsten. Nederlqnd moet dus niet financieel helpen, de projectenn zijn zelfbedruipend en de Colombiaanse Bank wil mee werken. De export is dus alleen maar verbeterend voor de handelsbalans en houdt de econiomische vluchtelingen thuis.

  DE FIDUCIAIRE VAN DE BANK BEHEERT AL HET GELD EN NIEMAND KAN ER UIT STELEN, IN EEN OPEN BOEKHOUDING.

  Dit piloot project kan direct gevolgd worden door een tweede project voor 25000 gezinnen.

  Tot nu toe hebben wij alle uit eigen zak bekostigd, omdat wij in het project geloven.

  De boeren verdienen meer en de Nederlandse afnemers betalen een eerlijke prijs op basis van een langlopend kontrakt.

  Wij weten niet waar wij financiele hulp kunnen vinden, heeft iemand een idee? Wie heeft ervaring met soortgelijke projecten om van idee te wisselen?

  Wij hebben praktisch alle organizates aangeschreven en de meeste hebben negatief gereageerd.

  Wij zien vol verwachting uit naar reacties

  met dank,

  H Rademaker

  Reactie door Corintec Foundation — zaterdag 22 september 2007 @ 18.11 uur