Plasterk moet alles op alles zetten

Regeringspartijen CU en PvdA nemen geen genoegen met de melding van minister Plasterk (Onderwijs) eerder deze week dat gratis schoolboeken er komend schooljaar niet meer in zitten.

De twee partijen willen samen met de SP dat de bewindsman alles op alles zet om het toch voor elkaar te krijgen, desnoods alleen voor de onderbouw. (Telegraaf)

Al lange tijd onderzoekt de SP de schoolkosten onder ouders met kinderen. ‘Vrijwillige’ ouderbijdrage, schoolboeken, reiskosten, excursies, materialen en gereedschappen, de kosten rijzen voor veel ouders de pan uit. In 2005 lanceerden we opnieuw het plan om schoolboeken gratis te maken. Het kost de overheid 210 miljoen euro om de schoolboeken te vergoeden, maar daar tegenover staan ook besparingen zoals de afschaffing van de bureaucratische en ingewikkelde Tegemoetkoming Schoolkosten kan worden afgeschaft.

Nederland behoort nu nog tot de kleine groep van Europese landen waar de ouders opdraaien voor de kosten van schoolboeken en andere aspecten van het onderwijs. Gelukkig werd twee jaar geleden eindelijk het lesgeld voor 16 en 17-jarigen in het beroepsonderwijs afgeschaft, maar dat is niet genoeg. Uiteindelijk moeten we er naar toe dat onderwijs – bijna de meest belangrijke en verantwoordelijke taak van de overheid – gratis toegankelijk wordt tot aan het niveau van de startkwalificatie (Havo, Vwo en ROC niveau 2). De SP wil de ouderbijdrage maximeren en op den duur afschaffen. Leermiddelen moeten door de school gratis worden verschaft. Dit is overigens in lijn met het Europees verdrag uit 1978 waarin staat dat lidstaten moeten streven naar kosteloos basis- en voortgezet onderwijs.

Ik ga ervan uit dat Plasterk alles op alles zet om dit niet een jaar voor zich uit te schuiven. Het heeft inmiddels al veel te lang geduurd.

Zie ook:
Onwijs duur onderwijs 2005 (pdf)
Onwijs duur onderwijs 2004 (pdf)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 29 april 2007 :: 22.48 uur

175 Comments

175 reacties

 1. In het onderzoek van 2005 wordt gesteld dat de enquete 1163 keer werd ingevuld.
  Men vergeet te vertellen dat slechts 259 mensen de enquete compleet hebben ingevuld en die 900 anderen kort na de eerste pagina zijn afgehaakt.

  Reactie door Marko — zondag 29 april 2007 @ 23.53 uur

 2. Nu kan Plassterk bewijzen dat het onderwijs hem zeer na aan het hart ligt en waarvoor hij zijn wetenschappelijke carriere heeft opgegeven! Voor heel veel minder kapitaalkrachtige burgers wordt het zo langzamerhand onmogelijk om hun kinderen fatsoenlijk onderwijs bij te brengen! Simpelweg omdat het voor met name de minima langzamerhand allemaal onbetaalbaar wordt..Tegelijkertijd weet ook iedereen dat schoolverlaters zonder diploma vaak kansloos zijn op de arbeidsmarkt met alle negatieve effecten vandien, dat is ook een reden waarom jongeren in de criminaliteit belanden! Maak het LEREN voor alle geledingen in de maatchappij opnieuw belangrijk EN betaalbaar! En dat moet/mag niet gezien worden als een “kostenpost”, maar beschouw het als een investering die zichzelf uiteindelijk terugverdiend!! Uiteindelijk worden we daar allemaal beter van!!

  Reactie door ToN — maandag 30 april 2007 @ 0.15 uur

 3. In de jaren ’80 huurden we de boeken en die gingen het volgende jaar ook weer mee. Kaftje er om en zuinig op wezen! 10 cent boete per ezelsoor aan het eind van het jaar.
  In het boek stonden de namen van degenen die het boek het jaar ervoor hadden en welke schade zij hadden aangericht in het boek.
  Als ik soms zo op internetfora rondstruin heb ik het idee dat ik meer heb opgestoken uit de 2e hands huurboeken dan die koters van nu met hun nagelnieuwe koopmateriaal wat ze na een paar maanden kunnen weggooien.

  Reactie door MijnZus — maandag 30 april 2007 @ 1.30 uur

 4. @2 MijnZus

  Wat een verspilling he?
  Boeken moeten gewoon door de school aangeschaft worden en gratis worden uitgeleend. Aan het einde van het schooljaar de boeken terug voor hergebruik.
  Hoeven er ook minder bomen gekapt te worden. Toch?

  Reactie door Gloria — maandag 30 april 2007 @ 1.56 uur

 5. 28.000 generaal pardon een leugentje om betwil azieligzoekers kosten 3x de kosten van “gratis” schoolboeken.

  Reactie door Schalkwijk — maandag 30 april 2007 @ 3.07 uur

 6. Het maken van een goed schoolboek is niet minder waardig dan het schrijven van een goede roman.
  De gehele schoolboekproduktie kan mede daardoor zonder kwaliteitsverlies van de commerciële markt.

  In elke provincie een milieuvriendelijke drukkerij (personeel vul zelf maar in) en klaar is je case.

  Reactie door Gekke Hippie — maandag 30 april 2007 @ 7.56 uur

 7. Wat ik mij afvraag: door het afschaffen van de tegemoetkoming studiekosten en daarvoor in de plaats gratis boeken te geven komen veel ouders in de financiele problemen. Want deze tegemoetkoming voorzag ook in de kosten voor ‘vrijwillige’ ouderbijdrage, aanschaf pennen/schriften/mappen enz. Kleine kostenposten maar die samen toch flink oplopen (ik was met mijn pubers ZONDER bijzondere agenda of opsmuk!) elk begin van het schooljaar toch minimaal 50 euro per kind kwijt aan schoolartikelen.

  Reactie door Monique — maandag 30 april 2007 @ 8.14 uur

 8. Schoolboeken gratis, maar afschaffen tegemoetkoming studiekosten?
  Alleen de rijkere worden er dus weer beter van!!!!
  Ik kan me niet voorstellen dat de SP daar mee akkoord gaat.

  By the way,
  alleen de ouderbijdrage voor mijn dochter op het Amsterdams Lyceum bedraagt al 200 per jaar

  Reactie door engine 54 — maandag 30 april 2007 @ 8.25 uur

 9. Ik ben het voor de verandering oneens met dit standpunt van de SP. A. niets is gratis en zeker de onderwijsbegroting is al geen kleine en waarom zou er voor boeken niet betaald moeten worden?

  Reactie door joris — maandag 30 april 2007 @ 8.43 uur

 10. Goeden morgen vrienden SP.

  Van uitstel komt afstel!
  Dus mijn veronderstelling is:

  Schrijf het maar op je buik, die gratis schoolboeken.
  Waarschijnlijk zal Plasterk iets toegeven, maar hij geeft nu al zoveel signalen af, dat het er niet door zal komen.
  Besparing op de bureaucratische kosten is voor Plasterk geen doorslaggevend argument, terwijl het wel zo zou moeten zijn.
  De enige reden om hem te overtuigen zijn de cijfers van Maurice de Hond, want de PvdA is in de opinie cijfers gezakt naar 23 zetels, één meer dan de VVD scoort.
  En wij zijn naar 30 opgetrokken!
  Ik krijg gelijk, en dat stemt tot grote voldoening.
  Laten wij voorlopig maar buiten een regering blijven, dan groeien wij gestaag door en DAT IS HET DOEL WAAR NAAR WIJ STREVEN.
  Hou vol.

  Reactie door Ouwe Dirk — maandag 30 april 2007 @ 8.59 uur

 11. Mijn mening is dat als er een leerplicht is dat de overheid dan ook maar op moet draaien voor alle kosten die in die tijd gemaakt worden.
  Tevens rijzen de prijzen van boeken de pan uit. Een voorbeeld: mijn dochter heeft voor economie voor het VMBO een werkboek nodig van 130 euro, en een werkboek kan niet worden doorverkocht. Deze exorbitante prijzen zouden ze moeten onderzoeken op cartelvorming!

  Reactie door Adriaan Aarts — maandag 30 april 2007 @ 9.00 uur

 12. De vraag die ook bij mijn op komt verdwijnen allen boeken naar een jaar in de oud papierbak of worden die nog gebruikt.
  Alles wat men gratis krijgt hecht men geen waarde aan wat is de tegenprestatie voor deze gratis boeken niets.
  Daar moet toch op zijn minst een studie resultaat tegen over staan.
  Zo niet dan gooi dit plan maar in de prullenbak.
  Verder vrees ik met grote vrezen dat de boeken Maffia nu met nog meer en duurdere boeken gaat komen met als gedachte zo grote zekere geldpot heeft er nog nooit achter de hand gestaan.
  Dit gaat de belastingbetaler enorm veel kosten en het geld de enorme winsten verdwijnen weer in de zakken van deze maffia.
  En dan denk het volk dat ze iets gratis hebben aan mijn hoela.
  Niets is gratis zelfs je drol weg brengen niet.

  Reactie door De Hakker — maandag 30 april 2007 @ 9.24 uur

 13. Gratis schoolboeken? laten ze eerst maar dat onderwijs in orde maken.dat er weer structuur is en dat kinderen het onderwijs krijgen waar ze recht op hebben.onderwijs is op dit moment een grote chaos.lessen die uitvallen,schoolfabrieken waar je als individu verdwaald,tekort aan personeel.wat moet je met die gratis boeken als je dat niet ten volle kunt gebruiken.naar mijn inziens zou er een andere volgorde moeten zijn.deze weg lijkt op scoren,politiek gewin,maar de jeugd waar het om gaat zal er niets mee opschieten.

  Reactie door rafstal — maandag 30 april 2007 @ 9.31 uur

 14. plasterk heeft veel te slappe (p.v.d,a,) knieen om dit te realiseren .die 210 miljoen is slechts een schijntje bij wat hetgeen de projectontwikkelaars (want dat zijn schoolbesturen tegenwoordig)uitgeven aan prestigeuze schoolgebouwen .de heren/vrouwen managers hebben het al zover dat op de school van mijn dochtertje het schoolreisje niet doorgaat wegens gebrek aan baten .

  Reactie door h.verbeek — maandag 30 april 2007 @ 9.53 uur

 15. Inkomensafhankelijk vind ik zelf een beter idee dan gratis schoolboeken voor iedereen.
  Waarom gratis voor ouders die het ruimschoots kunnen missen?
  Ook zoals @7 Adriaan Aarts stelt, zou er eens goed gekeken kunnen worden naar de uitgevers van de peperdure lesmethodes en bijkomend materiaal. Inhoudelijk en didactisch worden deze methodes vaak weer vernieuwd of er komt weer een veel betere op de markt etc.
  Gaat de politiek paal en perk stellen aan deze schoolboeken ‘vrije’ markt als ze gratis worden?
  Een fijne dag allemaal!

  Reactie door maria — maandag 30 april 2007 @ 9.53 uur

 16. Het is heel simpel: Kinderbijslag voor bovenmodaal afpakken en storten op rekening van minder koopkrachtigen!
  Het is te gek voor woorden dat rijke`luis’kids op scholen pesterig pronken met dure spullen terwijl andere kinderen een krantenwijk moeten lopen om mee te kunnen doen.
  Ja, méédoen was het motto van bulkende Balkenende in dit nieuwe kabinet: Ik wil om die reden niet meer in het onderwijs werken, je bent elke dag bezig te zorgen dat
  `armere’ kinderen het ook naar hun zin hebben en niet worden overwoekerd door verwende pubers met brallende ouders die alsmaar komen eisen als hun kroost een scheet dwars zit.

  Reactie door Haq — maandag 30 april 2007 @ 10.15 uur

 17. @ Adriaan Aarts
  Daar noemt u nu precies het punt. Schoolboeken hoeven niet zo duur te zijn als men maar weer gewoon in schriften werkte en geen dure CD’s bij de boeken doet. Het overschrijven van vraag en antwoord in een schrift is onderdeel van het leerproces, je onthoudt het eerder dan als je alleen een vakje aan moet vinken in een werkboek. De CD’s worden vrijwel niet gebruikt.
  Voor mijn zoon moest ik vorig jaar 750 euro betalen. Daar komen nog extra dingen als sportdag, excursie en schoolreisje bij. Mijn ouders zijn toen bijgesprongen.
  Dit jaar gaat de tweede zoon naar het voortgezet onderwijs, ik hou mijn hart al vast. Volgend jaar ook mijn dochter.
  Ik vraag me werkelijk af hoe mensen die in de bijstand zitten dit soort dingen oplossen.

  Ik hoopte zo op die gratis boeken, maar ben het met Monique eens, er zijn veel meer kosten dan alleen de boeken. Er is bv. niets vrijwilligs aan de ouderbijdrage etc.
  Ik hoopte tegen beter weten in, ik had kunnen weten dat de PvdA hun belofte ook daar niet zou waarmaken.

  Reactie door Irma — maandag 30 april 2007 @ 10.32 uur

 18. De tegemoetkoming schoolkosten is inderdaad een knap staaltje van het rondpompen van geld. Maar dit 1,2,3 afschaffen als de schoolboeken gratis zijn, lijkt me onverstandig. Ook hoge reiskosten, voornamelijk gemaakt door 16 en 17 jarige MBO-ers die nog geen OV-kaart krijgen, worden in de temoetkoming gedekt.

  Reactie door renske — maandag 30 april 2007 @ 10.46 uur

 19. 1. E-LEARNING OP TUE
  Op de Technische Universiteit Eindhoven wordt nu met succes gebruik gemaakt van e-learning. Daar wordt vier procent van alle colleges nu ook aangeboden via videofilms op internet.

  De meeste studenten en docenten zijn daarover bijzonder enthousiast en willen graag uitbreiding van dit project. http://www.tue.nl/cursor/bastiaan/jaargang49/cursor21/achtergrond/special3.html

  2. ALGEMENE INVOERING E-LEARNING
  Ik stel voor dat al het onderwijs in ons land veel meer gebruik gaat maken van allerlei nieuwe digitale onderwijsvormen, oftewel e-learning. Volgens mij kan de onderwijskwaliteit daardoor enorm verbeteren en kunnen de kosten van het onderwijs sterk verminderen. Een voorbeeld van e-learning is onderwijs via films op internet, radio en tv.

  3. VOORDELEN E-LEARNING
  De leraren krijgen door e-learning veel meer tijd voor persoonlijke begeleiding van leerlingen. Door die besparingen kunnen de schoolboeken voor zover die nog nodig zijn, worden betaald uit de onderwijsbegroting.

  En via e-learning kunnen ook veel maatschappelijke problemen effectief worden verminderd tegen betrekkelijk lage kosten.

  4. NADELEN E-LEARNING
  De tegenargumenten tegen e-learning kunnen voor een groot deel worden opgelost door een combinatie van e-learning en contactonderwijs en door het ontwikkelen van allerlei nieuwe concepten en technologieën. Videoconferencing en kleine leergroepjes bij de leerlingen thuis kunnen hierbij een belangrijke rol spelen.

  5. INFORMATIE
  E-learning kan alleen zinvol worden beoordeeld na een grondige bestudering van ervaringen en (toekomstige) mogelijkheden, ook bij opleidingen binnen bedrijven.

  Ook is meer effectonderzoek op dit terrein dringend noodzakelijk, gezien het grote belang en de huidige extreem hoge kosten van onderwijs.

  1. http://www.accountingweb.nl/cgi-bin/item.cgi?id=59683&d=101&h=0&f=0&dateformat=%o%20%B%20%Y

  2. http://e-learning.startkabel.nl

  3. http://e-learning.startpagina.nl

  Reactie door j — maandag 30 april 2007 @ 11.26 uur

 20. Er doet zich nog een rare situatie voor.
  Stel, een gezin met kinderen. Gezamenlijk inkomen € 32000 p.j.
  Na hypotheekrente aftrek € belastbaar inkomen € 25000 p.j.
  Komt in aanmerking voor tegemoetkoming studiekosten.
  Het zelfde gezin met een huurwoning heeft daardoor geen hypotheekrente aftrek en komt dus niet in aanmerking voor een tegemoetkoming studiekosten.

  Dus door die hypotheekrenteaftrek – wat in feite de staat, wij allemaal dus, belast – wordt daardoor nog eens beloont met tegemoetkoming. De huurder staat met lege handen.
  Dit voorbeeld is niet fictief.
  Goedemiddag overigens.

  Reactie door Gandalf — maandag 30 april 2007 @ 12.02 uur

 21. De titel van dit topic is “Plasterk moet alles op alles zetten” en daarom ga ik er maar van uit, dat dat de kern van Jans boodschap (of stelling?) is.

  Ik ben het er in elk geval niet zondermeer of helemaal mee eens. Reden: Je kan een dubbeltje maar één keer uitgeven. *)
  En wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen. En persoonlijk heb ik onvoldoende inzicht in hoe zwaar alles weegt en wat er allemaal moet worden gewogen. Niks nieuws onder de zon, trouwens. Het is al zo vaak gezegd. (Voor niks gaat diezelfde zon op, zolang HenriOsewoudt tenminste niet aan de macht komt… En het één gaat ten koste van het ander.)

  Een reden voor Plasterk om “alles op alles” te zetten, zou niettemin gelegen kunnen zijn om iets aan geloofwaardigheid van de PvdA terug te winnen. Wat ik laatst tenminste vernam, vond ik wel héél erg flauw. “We zijn wel vóór gratis schoolboeken, maar we hebben er toch niet bij gezegd wannéér?” In diezelfde categorie zou je vóór een schoon milieu kunnen zijn, zonder erbij te zeggen wáár, en vóór lastenverlichting kunnen zijn, zonder erbij te vertellen voor wíé.

  Maar of het partijbelang van de PvdA de juiste drijfveer voor Plasterk zou moeten zijn, is een andere vraag. Hij zit in elk geval niet in de regering om alleen de PvdA en/of de andere coalitiepartijen te vertegenwoordigen…

  Los van de context van gratis schoolboeken, moet Plasterk natúúrlijk alles op alles zetten. Maar dat moeten wij allemaal, hoor!

  Als je er goed over nadenkt, is “alles op alles zetten” trouwens maar een rare uitdrukking… Het lijkt me niet mogelijk.

  *) ‘t Is maar een uitdrukking, natuurlijk, want tegenwoordig kun je een dubbeltje helemáál niet meer uitgeven. Maar wat ik me tóch nog afvraag: Als je een dubbeltje maar één keer kon uitgeven, waarom heette het dan “dubbel”-tje?

  Reactie door Wilbert — maandag 30 april 2007 @ 12.09 uur

 22. Ik denk dat het niet verstandig is om schoolboeken volledig gratis te maken. Voor argumentatie, zie: de Hakker.
  Zeker niet wanneer dit ook nog eens gepaard gaat met het afschaffen van de tegemoetkoming studiekosten. Meerdere mensen hebben dit laatste krachtig genoeg neergezet.
  Volgens mij zijn er ingrijpender maatregelen nodig.
  Begin met het verplichten van schoolboekenfondsen. Geef daarbij de scholen de verplichting te zorgen dat de bijdrage voor het fonds aanvaardbaar blijft, zodat ze niet ieder jaar een andere druk verplichten van een bepaald boek. Stel ook richtlijnen op voor het bedrag.
  Denk vervolgens na over zoiets als een “lesstofwiki” op internet. Laat vakdocenten (en professoren) via internet hun eigen schoolboeken gezamenlijk schijven, analoog aan de vorming van wikipedia op internet. Verhuur na verloop van tijd aan iedere leerling een apparaat waarmee ze de boeken kunnen downloaden en lezen of verkoop de apparaten aan ze (kosten worden vergoed via de tegenoetkoming studikosten). Het downloaden kan gratis op school via een snelle internetverbinding.
  Hierdoor krijg je zeer actuele studieboeken van hoge kwaliteit (Wikipedia evenaart het niveau van de Brittannica) en haal je de “boekenmaffia” de wind uit de zeilen. Eventueel kun je reclame toestaan op de site , zodat je kosten voor onderhoud en beheer van de server kunt betalen en wellicht de bijdragers een vergoeding kunt aanbieden.

  Reactie door Dirk Ruijne — maandag 30 april 2007 @ 12.13 uur

 23. Gandalf :

  Het huurwaarde-forfait wordt toch berekend van de woz-waarde en komt als zodanig dan toch bij je belastbaar inkomen op.

  Reactie door Gonda — maandag 30 april 2007 @ 12.29 uur

 24. @19 j

  1. LEREN VIA COMPUTERSPELLETJES
  Hier zie je een paar leuke voorbeelden van ‘onderwijsgames’. Hier kun je zelf medische operaties naspelen.

  Met zulke educatieve games leer je via een computerspel. Deze leer-games zijn een van de vele voorbeelden van e-learning.

  2. BRONNEN
  http://www.edheads.org/

  http://www.google.co.uk/search?num=100&hl=en&q=%22educatieve+games%22+onderwijs+voordelen+&btnG=Search&meta=

  http://www.google.co.uk/search?hl=en&q=onderwijsgames&meta=

  Reactie door j — maandag 30 april 2007 @ 13.55 uur

 25. Vraag voor Jan: luister je ook naar argumenten als die van de Hakker of Dirk Ruijne want ik zie binnen de SP alleen maar de (domme) vraag naar gratis boeken of OV. Dan lijkt me een inkomensafhankelijke kinderbijslag toch een beter idee om te propageren.Verder lees ik ook wel eens dat de SP voor kleinere scholen is. Hier merk ik in Leiden waar de SP in het college zit niets van, integen deel er wordt een grote basisschool van 600-900 kinderen gebouwd! Wat merken we nu van een SP in een college?

  Reactie door joris — maandag 30 april 2007 @ 15.11 uur

 26. @23 Gonda, dat klopt maar staat in geen verhouding tot een hypotheekrente aftrek.
  Ook ligt het aan het peiljaar dat wordt gehanteerd door het ministerie van onderwijs. Als je bijvoorbeeld in 2003 een hypotheek hebt met een aftrekbaar bedrag van € 7000,
  ( is vrij gangbaar) en je komt daardoor onder de grens van € 27.500, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming studiekosten. Ik geloof dat het iets van € 470 per jaar is voor 1 kind. Zou ik op moeten zoeken. Mocht je door wat voor reden dan ook geen hypotheek aftrek meer hebben, en het peiljaar is inmiddels op geschoven naar 2004 of 2005, krijg je op grond van je nieuwe belastbaar inkomen, wat veel hoger is omdat je geen aftrek meer hebt, geen tegemoetkoming studiekosten meer omdat je boven die inkomensgrens zit.

  Hierdoor zou het theoretisch mogelijk zijn dat minister Donner met een hypotheek van € 980.000 en waarschijnlijk legio andere aftrekposten zijn belastbaar inkomen zo naar beneden weet te schroeven, dat hij misschien wel tegemoetkoming krijgt en een ander niet. Om maar even een voorbeeld te noemen.:)

  Reactie door Gandalf — maandag 30 april 2007 @ 15.48 uur

 27. @21 Wilbert

  “Maar wat ik me tóch nog afvraag: Als je een dubbeltje maar één keer kon uitgeven, waarom heette het dan “dubbel”-tje?”

  Misschien omdat er 2 kanten aan een dubbeltje zitten?

  Zonder gekheid. Voor zover ik weet komt de naam dubbeltje van 2x een stuiver, een stuiver was vroeger een zeer gangbare rekeneenheid. Dacht ik.

  Reactie door Gandalf — maandag 30 april 2007 @ 15.54 uur

 28. @Gandalf

  Punt 1, Hypotheekrenteaftrek wordt door de huiseigenaren zelf betaald en niemand anders.

  punt 2, Inkomensafhankelijke regelingen gaan altijd uit van je inkomen VOOR dat de hypotheekrente aftrek langs is geweest.

  Reactie door Ronald — maandag 30 april 2007 @ 16.26 uur

 29. @Gandalf — maandag 30 april 2007, 15.54

  Volgens mij klopt dat helemaal, Gandalf.

  Reactie door Wilbert — maandag 30 april 2007 @ 16.29 uur

 30. @27 Ronald.

  Hypotheek rente wordt door de hypotheekgever betaald aan de bank.( Niet te verwarren met de bank, want die is de hypotheeknemer.
  De rente echter mag opgevoerd worden als aftrekpost.

  De inkomensafhankelijke regeling m.b.t. de tegemoetkoming studiekosten voor kinderen onder de 18 jaar gaat uit van het “belastbaar”inkomen.

  Voor alle duidelijkheid heb ik dit even hier geplakt:

  Gezamenlijk verzamelinkomen / belastbaarloon ouders in 2005 Bij de berekening van de tegemoetkoming gaan we uit van het verzamelinkomen of belastbaar loon van u en uw eventuele partner*. Tel het inkomen van u en uw partner bij elkaar op en vul dit in bij het veld Gezamenlijk toetsingsinkomen.

  Belastbaar loon is dus na aftrek.

  Reactie door Gandalf — maandag 30 april 2007 @ 16.51 uur

 31. @Ronald — maandag 30 april 2007, 16.26

  Belastingaftrek is niet iets, dat betááld wordt, hoor…

  Zelfs ik bevat dat nog.

  Reactie door Wilbert — maandag 30 april 2007 @ 17.32 uur

 32. @26
  Dat is niet juist ook voor de inkomens toets bij de zorgtoeslag gaat eerst de hyphotheek aftrek er af.
  Daar heeft Gandalf @28 volkomen gelijk in.

  Reactie door De Hakker — maandag 30 april 2007 @ 18.28 uur

 33. Voor hen die het leuk vinden:

  Ik heb een SP-toolbar gemaakt. Hiermee heb je altijd het laatste sp nieuws en rode blogs bovenaan je explorer bij de hand. Hebben? reclame vrij te downloaden op http://spnl.loyaltytoolbar.com/exe

  Reactie door Kees — maandag 30 april 2007 @ 18.38 uur

 34. Gratis schoolboeken ??????????????
  Als die roofdieren die zich minister of staatssecretaris mogen noemen zo doorgaan
  met het verzieken van het onderwijs in dit steeds verder afglijdend landje dan zijn
  er binnen een paar jaar geen schoolboeken meer nodig, dan zal het enige een door de staat goedgekeurde diploma het rijbewijs zijn.
  Plassterk….ruikt sterk maar stelt voor de rest niets,nax,noppes,voor!!
  Mensen, waar zijn wij mee bezig, kappen met die teringzooi!!!

  Reactie door Jh. de Wit — maandag 30 april 2007 @ 18.40 uur

 35. @26 Ronald — maandag 30 april 2007 @ 16.26:

  Ik ken jou zo langzamerhand als iemand die haast als een waakhond op de loer ligt om de voordelen voor de beter gesitueerden te verdedigen en in stand te houden.
  Dat doe je door o.a. zeer stellige, m.i. betwijfelbare, beweringen als in deze reactie.

  Ik ben geen belastingdeskundige, maar rekening houdend met het overal te bespeuren verschijnsel dat juist degenen die het NIET NODIG HEBBEN eigenlijk altijd hun voordelen en voordeeltjes weten te krijgen, (immers het resultaat van tientallen jaren rechts beleid!!),
  denk ik dat Reactie door Gandalf — maandag 30 april 2007 @ 16.51, aannemelijker is.

  Mocht dat zo zijn, wil je dan zo vriendelijk zijn om in een nieuwe reactie je ongelijk te bekennen, dat staat wel zo netjes en voorkomt dat een dan eerder drogredenen gebleken reactie dan weer de zoveelste ergernis is voor mensen die altijd aan het kortste eind trekken.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 30 april 2007 @ 19.22 uur

 36. @21 Wilbert

  Wat ben je toch weer spitsvondig bezig, leuke Wilbert.

  Vertel me alsjeblieft:
  a)Hoe kan je alles op alles zetten als alles alles is?
  b) Hoe kan een dubbeltje op z’n kant?

  Reactie door Gloria — maandag 30 april 2007 @ 19.35 uur

 37. @28. Gandalf e.a.
  Volgens mij heeft Gandalf in een stuk of vier berichtjes helemaal gelijk – ook van dat dubbeltje. Mijn vader kreeg vroeger (1915, 1920)loon uitbetaald gerekend in stuivers. Hij sprak ook altijd nog van bv. 25 stuivers.
  Wat die toeslagen betreft, die gaan allemaal over het zogenaamde verzamelinkomen, d.i. nà aftrek van de hypotheekrente.
  Dezelfde absurditeit bestaat bij de zorgtoeslag. Zo krijgt iemand die bruto € 36.000 verdient en € 6.000 hypotheekrente betaald zorgtoeslag. Iemand anders die huurt en hetzelfde bruto inkomen heeft krijgt dat niet – die blijft met z’n verzamelinkomen boven ± € 30.600 (drempel 2007).

  Reactie door jk — maandag 30 april 2007 @ 19.36 uur

 38. @ 33 Kees

  Prima idee van jou.
  Bedankt.

  Reactie door kitje — maandag 30 april 2007 @ 20.23 uur

 39. @Kees.voordat ik hem download,is hij ook spyware vrij Kees?

  Reactie door rafstal — maandag 30 april 2007 @ 20.39 uur

 40. @ 9

  Volgens mij wordt er nergens gesproken over gratis boeken, die worden gewoon betaald via de belasting, en die wordt min of meer naar draagkracht betaald (kon beter) maar als wij willen dat we een professionele maatschappij houden is het niet verkeert om de weg daarnaartoe met zijn allen via de belastingcenten aan allen beschikbaar te stellen.

  Reactie door Navarro — maandag 30 april 2007 @ 20.44 uur

 41. @33
  Leuk gemaakt Kees.
  Hij werkt ieder geval ook op Firefox.

  Reactie door De Hakker — maandag 30 april 2007 @ 21.03 uur

 42. @33 Kees — maandag 30 april 2007 @ 18.38,

  Leuk. Zie ook dat er een chat functie bij zit, kunnnen we als SP-ers ook nog gezellig kletsen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — maandag 30 april 2007 @ 22.38 uur

 43. @33 Kees

  Ik krijg melding dat het wel op windows 2000 kan.
  Ik zit nog op ’98.
  Helaas, maar welbedankt.

  Reactie door Gloria — maandag 30 april 2007 @ 22.47 uur

 44. @30
  Aan de andere kant vergeet niet dat een huis eigenaar bijna 3 keer de koopwaarde van zijn huis betaald in 30 jaar daarvan verdwijnt een mooie cent in de belasting pot.
  Dus hij mag hier best wat voor terug vangen.
  Het lijkt misschien met die hyphotheek aftrek erger dan het is.

  Reactie door De Hakker — maandag 30 april 2007 @ 22.54 uur

 45. @Gloria — maandag 30 april 2007, 19.35

  Men gaat me een slijmerd vinden, als dat niet al het geval was, hoor! Maar wat moet, dat moet!

  Over je vraag a) kan volgens mij geen misverstand bestaan. Als ik “alles” op één paard wed, blijft er “niks” over om op iets anders te wedden.

  En b), ik heb geen idee, of je me hiermee iets vraagt en zo ja, wat dan? Ik snap hier dus niks van.

  Maar Giga-Gloria vind ik nog steeds lekker klinken.

  Groeten aan d’olle Henk. Ik dacht dat de wijzen uit het oosten kwamen…

  Reactie door Wilbert — maandag 30 april 2007 @ 23.32 uur

 46. Off TOPIC @ Ouwe Dirk

  HIEP, HIEP HOERA!!!!!!

  Onze OUWE DIRK is vandaag jarig.

  Hartelijk gefeliciteerd lieve, trouwe Dirk.

  Dikke verjaarsdagspakkerd!!

  Reactie door Gloria — dinsdag 1 mei 2007 @ 0.06 uur

 47. @37 jk — maandag 30 april 2007 @ 19.36:

  Inderdaad waren stuivers vroeger kennelijk heel wat waard, zoveel zelfs dat Ludwig van Beethoven er een pianostuk aan wijdde: “die Wut ueber den verlorenen Groschen”, op.129

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 1 mei 2007 @ 0.55 uur

 48. … al was dat dan een 10-Pfenniggeldstuk, 2 stuivers dus, maar alla..

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 1 mei 2007 @ 0.58 uur

 49. @4 Gloria
  Ben ik nou zo ouderwets of zijn er meer mensen die vinden dat het onzin is dat als iets gewoon goed werkt, gewoon zo moet blijven?
  Het lijkt wel dat alles tegen wil en dank op de schop moet omwille van de “vernieuwing”. Terwijl veel zaken gewoon best geregeld zijn, maar een beetje verbeterd behoeven te worden, gaan ze het volledig ondersteboven spitten en wel zo, dat de burger de lul is qua betalen.
  Kijk nou wat die koters op school leren tegenwoordig… Wat weten ze werkelijk van onze geschiedenis? En met 16 jaar op een scooter rondscheuren van 2000 Euro terwijl ze nog geen slag werk hebben uitgevoerd in hun leven! De krawats er over!

  Reactie door MijnZus — dinsdag 1 mei 2007 @ 1.00 uur

 50. @45 MijnZus — dinsdag 1 mei 2007 @ 1.00:

  Goedenacht:

  Ik denk dat dat inherent is aan de voortdurende onrust in onze maatschappij. Kijk om je heen, ervaar, luister:
  een kakafonie, ja een ware heksenketel van, vaak verwarrende, indrukken die een normaal mens niet meer kan behappen.

  Ik denk dat de angst van veel mensen voor werkelijk rust en bezinning wel eens kon zijn ingegeven door de onbewuste wetenschap dat zij dan OORVERDOVEND met hun feitelijke LEEGTE worden geconfronteerd.
  Leegte die dan vervolgens geen echt verweer kan bieden tegen institutioneel onrecht zoals dat overal ter wereld, in verschillende gedaanten, bespeurbaar is.
  Dit komt dan vervolgens immorele machthebbers zeer goed uit: ik ben ervan overtuigd dat die voortdurende onrust (visueel, auditief, gevoelsmatig, moreel) een doelbewuste aanval is op ons gemoed, HERSENSPOELING dus.

  Maar de voordurende sterke druk van allerlei machten om telkens maar weer de samenleving overhoop te halen, dient volgens mij slechts als rechtvaardiging om het weinige goede en door ons als BESTENDIG ervarene ook nog eens ter discussie te stellen: denk hierbij vooral aan de alsmaar aanwezige en niet aflatende aanvallen op de sociale zekerheid of wat daar inmiddels nog van rest.

  Ik meen ooit eens gelezen te hebben, dat een voortdurend in onrust verkerende samenleving ook een wezenskenmerk van fascisme is: dit duldt immers ook geen bezonnen en kritische mensen.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 1 mei 2007 @ 1.24 uur

 51. @21 Wilbert
  Helemaal mee eens, alle andere reacties neem ik voor kennisgeving aan..Sterker nog, ik raak het gevoel niet kwijt dat er hier nogal wat mensen niet beseffen dat ze “in hun eigen voet schieten”!!

  Reactie door ToN — dinsdag 1 mei 2007 @ 1.46 uur

 52. @46, aanvulling:

  …Voeg daarbij nog het verschijnsel dat “alles bediscussieerbaar moet zijn”.
  Men kan dat een verworven recht noemen en dat is het ook.

  Echter, je krijgt steeds vaker de indruk dat discussies vooral ontstaan omdat het grootste deel van de mensen, als gevolg van de slinkende invloed van de grote wereldbeschouwingen, letterlijk geen geestelijk fundament meer hebben, hun mening wordt vaak, net als beurskoersen, bepaald door tijd plaats en omstandigheden.

  Simpel gezegd luidt de nieuwe “waarheid”, “er is geen waarheid, waarheid is wat wij hier ter plaatse besluiten met meerderheid van stemmen.”
  Aldus heeft de best voorbereide en best gebekte letterlijk “de waarheid in pacht”.(politiek . … in deze “vrije”, individualisme verheerlijkende maatschappij?)

  Een samenleving die dit tot norm gaat verheffen bouwt op drijfzand en zal zeer snel uiteenvallen, met alle gevaren van dien. (ons land gaat al aardig die kant op)
  Nihilistisch, egoistisch en egocentrisch individualisme, dat zo kenmerkend is voor het vrije marktdenken, maakt zo veel meer kapot dan het merendeel van de mensen lief is.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 1 mei 2007 @ 1.56 uur

 53. @ToN — dinsdag 1 mei 2007, 1.46

  Ik bloos ervan.

  Maar “alle andere reacties” zijn van allemaal andere mensen…

  Geen idee wat ik nu moet zeggen…

  Reactie door Wilbert — dinsdag 1 mei 2007 @ 2.22 uur

 54. Het is mooi dat Dirk 82 jaar wordt een geluksvogel.
  Misschien even stilstaan bij de mensen die dit geluk niet hebben en al op veel jongere leeftijd hebben moeten sterven door, roken, verkeer, oorlog, misdaad, medische missers, geweld, armoede,erfelijke ziektes, enge ziektes, hongersnood of gewoon in deze opgehitste wereld er zelf een eind aan maken.
  Zo oud worden is geen verdienste maar een geluk.
  En iemand met zo veel geluk is een felicitatie waard.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 1 mei 2007 @ 7.51 uur

 55. Ouwe Dirk.Van harte gefeliciteerd.83 als ik mij niet vergis.zeer respectabel en nog altijd to the point.een hele fijne dag,lekker zonnetje een neut.maak er wat van.groet paul.

  Reactie door rafstal — dinsdag 1 mei 2007 @ 8.49 uur

 56. Het zou beter zijn als de kinderbijslag omhoog gaat , zodanig dat daar de ” onderhoudkosten ” van een kind te betalen zijn ; Wel moet naar mijn inziens de ouders kunnen aantonen dat dat geld inderdaad daarvoor gebruikt wordt en NIET voor de aanschaf c.q. bekostiging van een auto of iets degelijks ; Er zijn namelijk nog steeds ouders die deze toeslag NIET voor hun kind gebruiken ,maar voor zichzelf .
  Ook de kosten van boeken kan naar mijn inziens naar beneden , door studieboeken belasting vrij te maken .
  Binnen het HBO is het belachelijk dat boeken aangeschaft worden ,die je nodig heb voor slechts een semester ( 8 weken ) ;daar wordt gemiddeld 60-70 euro neergelegd .
  Het zou in Nederland eens meer auteurs de mogelijkheid moeten krijgen om een studieboek te onwikkelen ( docent tijd krijgt om dit te doen ) de meeste boeken zijn namelijk made in the USA en zijn door importkosten al duur .

  Reactie door Fred — dinsdag 1 mei 2007 @ 9.13 uur

 57. Ouwe Dirk.
  Van harte, het weer zit mee en nota bene de dag van den arbeid.

  Prettige dag overigens.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 1 mei 2007 @ 10.44 uur

 58. Ouwe Dirk,

  1 mei 2007.

  Een gedenkwaardige dag, de dag dat je vandaag 82 jaar bent geworden.

  Bij deze ouwe Dirk van harte gefeliciteerd en ik wens je nog vele gelukkige gezonde jaren toe.

  Ook een gedenkwaardige dag (eigenlijk had ik er al een punt achter gezet hier) omdat dit hier mijn laatste reactie betreft, maar ik wilde jouw verjaardag niet overslaan.

  Nogmaals kerel van harte en een goede tijd gewenst.

  Reactie door bijdehandje — dinsdag 1 mei 2007 @ 10.54 uur

 59. @48
  In de omgeving van mijn schoonvader of wel zijn buren en straat genoten zie ik ook wat oudere die nog nooit een cent hebben verdiend en elk jaar zes weken naar hun geboorteland op vakantie gaan wat ze al toch zo 15 a 20 jaar geleden hebben verlaten
  Ze rijden auto en de ene cursus na de ander aangeboden maar men krijgt ze niet aan de slag.
  Men loopt alleen maar te schelden op alles en natuurlijk worden ze gediscrimineerd.
  Ondertussen heeft men niet stil gezeten in hun voortplanting.
  Misschien dat jij een tip kunt geven wat daarover moet.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 1 mei 2007 @ 10.56 uur

 60. Hoeveel miljoene euro’s worden er niet “vertimmerd en verhuisd “binnen het onderwijs :
  verbouwingen , verhuizingen , bouwen van nieuwe scholen , verplaatsen van lokaties ….
  Niet allemaal een beetje teveel : draag dit bij tot beter onderwijs of alleen aan de “goodwill “van schoolbestuurders en wethouders der gemeentes ?

  Reactie door Fred — dinsdag 1 mei 2007 @ 11.09 uur

 61. Gefeliciteerd Ouwe Dirk!
  ik heb een zonnige dag voor u besteld!

  Reactie door iew — dinsdag 1 mei 2007 @ 11.37 uur

 62. @46. Harrieke

  Beethoven hield er altijd al van om met een kanon op een mug te schieten. Overigens vond hij zijn eigen muziek verschrikkelijk klinken.

  Reactie door jk — dinsdag 1 mei 2007 @ 11.52 uur

 63. Van Harte Ouwe Dirk!

  Reactie door maria — dinsdag 1 mei 2007 @ 11.53 uur

 64. Beste Ouwe Dirk:

  Van harte gefeliciteerd, ik hoop dat we je hier nog vaak mogen tegenkomen, een wijze oude man met afgewogen, en toch vaak gloedvol, oordeel!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 1 mei 2007 @ 12.16 uur

 65. @46. Harrieke

  … ik ook trouwens

  Reactie door jk — dinsdag 1 mei 2007 @ 12.28 uur

 66. @ Gandalf & JK

  Gandalf heeft volledig gelijk inzake zijn voorbeeldje. Ik vind zelf de hypotheekrenteaftrek zeer onrechtvaardig en zou willen dat dat wordt gestopt( op een verantwoordelijke en budgetneutrale manier natuurlijk).

  Ik ben dan ook benieuwd hoe jullie over hypotheekrenteaftrek denken en over het incestueuze compromis dat de SP hierover in haar programma heeft staan ????

  Dat hypotheekrenteaftrek niet in verhouding staat met het huurwaardeforfait vind ik een vergaande conclusie. Tegenover het algemeen gangbare hypotheekaftrekbedrag van € 7000,- staat een bedrag van € 2000,- gangbaar huurwaardeforfait.

  @ 44 Hakker

  Ik weet waar je staat inzake hypotheekrenteaftrek. Bij jouw argumentatie mis ik een aantal huizenbezittersbelastingen die je niet expliciet vernoemt; het huurwaardeforfait van jan modaal bedraagt 25 tot 30 % van zijn hypotheekrenteaftrek, De overdrachtsbelasting bedraagt 6 % van de huisprijs,
  19 % BTWheffing op de initiele huiskostprijs,
  elk jaar kost het WOZsysteem 700 miljoen
  ( directe kosten aan ambtenarij voor beoordeling, herbeoordeling, procedures, administratie, klachtenafhandeling, rechtzaken, kortom de hele mik mak ) op 3 miljoen huizenbezitters.

  Een voorbeeld van een koophuis van
  € 200.000,- met een initiele kostprijs van
  € 150.000,- levert dan de volgende jaarlijkse belastingen op, respectievelijk :
  € 820,- + € 1200,- + € 710,- + € 235,- =

  € 2.965,00 aan jaarlijkse belastingen per jaar.

  Belastingen plus volksverzekeringen bedragen zo’n 41 % van een jaarinkomen van € 31.000,-. Deze huizenbezitter krijgt daar een bedrag van € 2.870,- belasting voor terug ( laat ik de franchises nog buiten beschouwing) .

  Let op, ik heb het hier nog niet over bankrente, afsluitporvisies, notariskosten, verzekeringen en onderhoudskosten van een koophuis.

  30 tot 40 % van modale huizenbezitters hebben alleen al meer belastingskosten dan hun hypotheekrenteaftrek oplevert en betalen de hypotheekaftrek van de grootverdieners.
  En nog eens 30 % van de modale huizenbezitters hebben slechts een netto voordeel van enkele tientjes tot honderden euro’s per jaar.

  Puur belastingtechnisch is het voor jan modaal met een niet te gek duur koophuis dus een onvoordelig systeem.

  Aan de andere kant is onroerend goed al zo’n 100 jaar een boven inflatie renderende belastingvrije belegging gebleken.

  Kortom kun je me nog een keer uitleggen waarom jij voor hypotheekrenteaftrek bent ?

  Reactie door ACE — dinsdag 1 mei 2007 @ 13.03 uur

 67. Schoolboeken, een duur thema voor vele gezinnen en hoewel het afschaffen van de kosten een uitstekende zaak is voor de portemonnee van de burgers denk ik toch vooral ook aan de mensen die al jaren dit boekengeld met pijn en moeite hebben moeten betalen en zich er misschien wel voor in de schulden hebben moeten steken. Zij staan nu wel wat in de kou toch?

  Vriendelijke groet,
  Nick

  Reactie door Nick Jansen — dinsdag 1 mei 2007 @ 13.51 uur

 68. @ 66. Gandalf
  «Ik ben dan ook benieuwd hoe jullie over hypotheekrenteaftrek denken en over het incestueuze compromis dat de SP hierover in haar programma heeft staan ????»

  Ik ben allang van mening dat de hypotheekrenteaftrek afgeschaft moet worden (ook al zou het ook mezelf treffen). Dat kan zonder noemenswaardige problemen en zonder schokeffect op de prijzen, zoals een econoom laatst in de krant netjes uitlegde. Politiek gezien is het een gloeiende tang, omdat er op het ogenblik tussen de politici niemand zit die dat op een behoorlijke manier weet uit te leggen, totally geblokkeerd door hun angst voor verlies aan stemmen.
  De hypotheekrenteaftrek heeft de schijn dat het huizen betaalbaar maakt, maar de banken (en de bouwmafia) zorgen er wel voor dat de huizenprijzen navenant stijgen. Of om het meer technisch te stellen: de geldswaarde van een goed stijgt naar gelang de prijs van het geld lager wordt. Dus qua liquiditeit maakt het hoegenaamd niets uit.
  Het heeft de vervelende bijwerking dat het de verhouding met de prijzen van het onroerend goed in het buitenland scheef trekt.

  En dat incestueuze compromis van de SP ken ik niet. What ever they say …

  Reactie door jk — dinsdag 1 mei 2007 @ 14.08 uur

 69. @66. Ik bedoel 66. ACE – sorry!

  Reactie door jk — dinsdag 1 mei 2007 @ 14.09 uur

 70. @Ouwe Dirk

  Uiteraard schaar ik mij in de rij felicitanten. Ouwe Dirk, strijdbare geestverwant, van harte gefeliciteerd! Veel dank voor alle goede werken! Hele fijne dag toegewenst!
  Hieperdepiep!!!

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 1 mei 2007 @ 14.11 uur

 71. Re: Ouwe Dirk.
  Laten we nou niet overdrijven,die gozer gaat nog best een jaar of twaalf mee….maar…
  ik feliciteer hem natuurlijk wel van harte
  en ik hoop dat hij de volgende twaalf jaar net zo strijdbaar blijft als wij van hem gewend zijn.
  Dirk maak er een mooie dag van !!!!!!!!!!
  Veel geluk,ook voor iedereen waar je van houdt!
  Henk de Bruin

  Reactie door henk de bruin — dinsdag 1 mei 2007 @ 14.54 uur

 72. @49 MijnZus

  Wat kan ik nog zeggen na de beschouwende reacties van Harrie V (@50/52). Hiermee heeft hij onze verloedering helder doorgrond.
  Misschien dit ter aanvulling?
  Het allerergst is een volk dat wegdommelt en last van het geheugen heeft. Een volk dat domweg meedanst op de golven van vandaag en morgen. Een volk zonder ruggengraat is een volk dat niet in opstand komt. Klootjesvolk is misschien een beter woord.
  Het gemiddelde IQ daalt gestaag. Geen wonder als de hersenpan alleen gebruikt wordt voor de klaargestampte maaltijden die alleen nog maar door de strot geduwd hoeven te worden. En het volk slikt en slikt… en wordt dikker en dikker van nalatigheid!
  De aderen van dit volk slibben langzaam dicht. De politieke fastfood maaltijden staan bol van ongezonde vetten en worden kost wat kost klaargestoomd in de Haagse magnetron. Al wat het ons oplevert? Een bittere nasmaak! So what? Een mens leeft niet om te eten. Een mens leeft om te werken!
  En zo werkt het volk zich te pletter om dit land af te bouwen naar de toekomst van het narcistische liberaal kapitalisme.
  Want zie: van geboren worden, tot kind zijn , tot leren, tot wonen, tot ziek worden, tot oud worden betalen we de prijs van mens zijn. Alleen ademen mogen we nog gratis tot de dood erop volgt. En zelfs daar word je niet met rust gelaten! Voor bakken met geld word je de grond ingestampt door de lijkenpikkers. En God hebbe zijn ziel!
  Wie had kunnen denken dat de geldwolven zich zouden richten op de mens zelf. En wie had kunnen denken dat het volk zich zou laten ketenen door de heilige economie die rechtstreeks de mens de das omdoet. Een suicidaal volk! Onverantwoordelijk volk dat zelfs geen oog meer heeft voor het nageslacht. De PvdA heeft ons land in handen geholpen van de neoliberalen en zijn het zelf geworden.
  We zijn verkocht en uitbesteed. Erger:
  We hebben ons laten verkopen en laten uitbesteden. Nog erger: we stonden erbij en keken ernaar.
  En nu? Als het kalf verdronken is, zal de SP de put moeten dempen? Jazeker! Maar dan is het ook zaak van de SP om te zorgen dat iedere stem telt! Wij vertrouwen de stemcomputers niet!!
  En Hugo Chavez? Applaus voor ook deze held die het lef heeft een sociale weg te banen in de jungle van het wilde dierenbos.
  Nee MijnZus, je bent niet ouderwets. Integendeel. Je bent goed bij de tijd!

  Reactie door Gloria — dinsdag 1 mei 2007 @ 15.54 uur

 73. Al het onderwijs dient betaalt te worden met belastinggeld, want het is een collectief belang. Zonder onderwijs zijn we als samenleving nergens.

  Reactie door SNIX — dinsdag 1 mei 2007 @ 16.12 uur

 74. @73 SNIX

  Precies! Het is toch van de pot gepleurd dat er leerPLICHT is en je ook nog VERPLICHT wordt hiervoor de kosten te dragen!
  Zijn we gek om de overheid te spekken die hun eigen les niet wil leren? Ja.
  Het opgebrachte geld van het volk moet beter verdeeld worden! Dit kabinet gooit ons geld de oorlogen in, heeft ons overgeleverd aan de marktwerking, bedient zichzelf met salarisverhoging en het volk mag op een houtje bijten. Fascistische trekjes naar mijn idee.

  Reactie door Gloria — dinsdag 1 mei 2007 @ 16.40 uur

 75. @Gloria.wij zijn twee handen op een buik.het zal wel te maken hebben dat ik ook in het noorden ben groot gebracht.woon nu in de randstad,hier is het een gekkenhuis.meer dan 600 mensen op een viekante kilometer.nauwenlijks meer frisse lucht,daarbij slechte voeding.tel uit je winst.die slikken alles voor zoete koek.

  Reactie door rafstal — dinsdag 1 mei 2007 @ 16.57 uur

 76. Gloria
  Ik begrijp u standpunt en onderschrijf deze, maar de gedachte van massaal opstaan in verzet tegen dit beleid zal niet tot het gewenste resultaat leiden. Denk ik.
  Men zal het juist tegen u en mij gebruiken.
  Maar het kan ook anders. Door bewust te worden. Door te overtuigen en te laten zien.
  Door vorm te geven vanuit de inhoud.
  Politiek van onderuit gedragen staat veel sterker dan wanneer deze van boven opgedrongen wordt.
  Je bouwt een huis niet door met het dak te beginnen. Het kan ook anders, Gloria.
  Maar dan moeten we de discussie wel op inhoud winnen. Dan moeten we de discussie wel aan gaan. Steeds weer opnieuw EN op inhoud.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 1 mei 2007 @ 17.26 uur

 77. @Rob de Kuster.Nou Rob,Gloria kan je vertellen dat het arbeidsburo in helpman,sterrenbos(groningen)met de bovenste verdieping is gestart en steed een stukje opgekrikt en een etage eronder gebouwd.en zo is het ook met de discussie,eenzijdig haalt dit niets uit,vooral niet als je gespreks partners doofstomme autisten zijn.soms heeft het lot een zetje nodig.

  Reactie door rafstal — dinsdag 1 mei 2007 @ 17.46 uur

 78. Ik ken Ouwe Dirk niet, maar ik begrijp uit langgeleden stukjes hier dat hij in Terneuzen woont.
  Ouwe Dirk, gefeliciteerd met je 82ste!
  Wat weinig mensen weten is dat Terneuzen de grootste stad van Zeeland is en de derde zeehaven van Nederland (na Rotterdam en Amsterdam).
  Ook nog een gedichtje.

  Gedachte van een kapitalist

  Behept met negatief snobisme
  draagt hij een plastic tasje
  naar zijn leerstoel;
  doceert daar marx- en leninisme.

  En bij hem thuis
  is ‘t ook een smeerboel.

  Reactie door jk — dinsdag 1 mei 2007 @ 18.48 uur

 79. @77.rafstal
  En wat had u daarbij dan in gedachten?

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 1 mei 2007 @ 19.02 uur

 80. @66 ACE
  Nog een toevoeging.
  Het probleem is voornamelik virtueel. Het directe effect van de invoering treft alleen de (woon-)huizen in de verkoop. Zeg dat dat 5% is – ik schat minder. Dan is het voor 95% virtueel – wat het nu in feite ook is – en verdwijnt vanzelf na verloop van een aantal jaren, dwz in een “gezonde” markt.
  Aangezien het met de schaarste op de woningmarkt net is als met diamanten en gordelroos – for ever – is er eigenlijk geen probleem, en kan de SP, zodra dat opportuun voor ze is, daar de campagne mee in.

  Reactie door jk — dinsdag 1 mei 2007 @ 19.09 uur

 81. @ 76 Rob de Kuster

  De tragiek is dat socialisme nog nooit in een democratische samenleving tot een succes is geworden, zoals Engels heeft voorspelt.

  Toch een vreemd gegeven.

  Reactie door ACE — dinsdag 1 mei 2007 @ 19.28 uur

 82. @68
  Je bent bezeten door het geld een eigen huis houd voor mij nog meer in.
  Dat je eigen creativiteit in kwijt kunt muurtje er in mooie keuken leuke kleurtjes badkamer maken naar je zin enz.
  Niet gebonden aan de starre regels van een woningbouw die verlangt dat je elke spijker er uit trekt als je weg gaat.
  Voor mij maakt het niet zoveel uit of dat wat duurder is.
  Je ziet ook de onverschilligheid in huurhuizen kijk eens naar de tuinen meestal een grote wildernis.
  Acht van de tien huurhuizen zijn uitgeleeft als men vertrekt mensen van huurhuizen missen de ziel voor hun woning.
  Kom eens een huurwijk in of een koopwijk de liefde voor de buurt is bij eigen huizen bezitters veel meer aanwezig.
  Verder neem ik het standpunt in met de hypotheekrente aftrek van de SP.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 1 mei 2007 @ 19.49 uur

 83. @81.ACE
  Is democratie dan niet het bewijs van succesvol socialisme?

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 1 mei 2007 @ 19.50 uur

 84. @ 68 80 jk

  Ik ben het volkomen met je eens maar dat roept wel de vangaalvraag op : zijn wij nou zo dom ofwel iedereen is gek zei de gek.

  Zelfs SP heeft in haar programma staan dat de hypotheekaftrek moeten blijven maar dan beperkt met een maximum van (ik dacht ) 350.000,- euro.
  Een pragmatisch kiezerscompromis dat het bloed wel heel erg mengt.

  Reactie door ACE — dinsdag 1 mei 2007 @ 20.00 uur

 85. @82
  @68=@66

  Reactie door De Hakker — dinsdag 1 mei 2007 @ 20.03 uur

 86. Dat gepolder is nu toch wel afgelopen ?
  de meeste verzuipen in de armoede !

  Reactie door Fred — dinsdag 1 mei 2007 @ 20.25 uur

 87. @Rob de Kuster.Ja moeilijk.mischien burgenlijke ongehoorzaamheid,treineren van de overheid en verder wachten tot Gloria met haar uitgewerkte plannen komt van de WAF.

  Reactie door rafstal — dinsdag 1 mei 2007 @ 20.46 uur

 88. @75 rafstal

  Het is met ons precies omgekeerd, rafstal
  Jij bent in Groningen geboren en opgegroeid en ik ben in Den Haag geboren en opgegroeid.
  Nu woon jij in het westen en ik in het noorden.
  Maar west, noord, oost , zuid… maakt niet uit. Dit volk is te lui om op te staan.

  Reactie door Gloria — dinsdag 1 mei 2007 @ 21.42 uur

 89. @83 Rob de Kuster

  “Is democratie dan niet het bewijs van succesvol socialisme?”

  Nee Rob, dat is het niet! Democratie is het bewijs dat als mensen democratisch gekozen zijn, zij op dictatoriale wijze hun zaken succesvol doordrukken en de Socialistische Partij met al haar winst! opzij geschoven kan worden.
  Waar mocht de SP meedoen in dit land?
  Leve de democratie? Die is op sterven na dood sinds we de stemcomputers in het leven hebben geroepen. Geloof maar dat de liberaal kapitalisten er een kapitaal voor over hebben om de zaakjes naar hun hand te zetten.
  Ik begrijp niet dat je hier zo tam onder blijft. Of geloof jij echt dat de SP de grootste partij van Nederland mag worden van de neoliberalen met God bless America in de rug?

  Reactie door Gloria — dinsdag 1 mei 2007 @ 22.01 uur

 90. @89 SP

  Rob, nog 2 vragen als je ze wilt beantwoorden.
  Wat vind je van de rol van de media?
  Wat vind je van Hugo Chavez?

  Reactie door Gloria — dinsdag 1 mei 2007 @ 22.08 uur

 91. Dan deze brokken makerij.
  http://www.gelderlander.nl/discussie/article1361232.ece

  Reactie door De Hakker — dinsdag 1 mei 2007 @ 22.46 uur

 92. @82. de Hakker

  Je bedoelt misschien “men” is bezeten door het geld, ik niet hoor, ik heb niks te makke.
  Over het verschil tussen koop- en huurwijken: triest genoeg ben dat met je eens. Ik kijk wel eens naar een huurhuis of -flat. Als ik ga kijken en ik zie hoe het er uit ziet, of hoe de buurt er uit ziet, ben ik al geweest.

  Reactie door jk — dinsdag 1 mei 2007 @ 22.46 uur

 93. Maar wij zijn toch ook als Nederland op veel gebieden nog een onderontwikkeld land?

  En dat willen ze heel graag zo houden.

  Reactie door ReneR — dinsdag 1 mei 2007 @ 22.46 uur

 94. En de PVDA.
  http://www.gelderlander.nl/discussie/article1366613.ece

  Reactie door De Hakker — dinsdag 1 mei 2007 @ 22.49 uur

 95. Terug naar het onderwerp.
  De school koopt de boeken in en deelt die georganiseerd uit aan de ouders. Als de school dat niet doet, kan de markt het doen.

  Dan moet ik dus een bedrijfje beginnen:)

  P.S. Hugo Chavez is een oude man met een snor en twee gebalde vuistjes.

  Reactie door Waldo — dinsdag 1 mei 2007 @ 23.05 uur

 96. @91 De Hakker

  Nieuw aangestelde ambtenaren door de omschakeling etc.
  Zie je nou hoe de overheid alleen maar zichzelf in dienst tracht te houden?
  Dat is de reden dat ze al het GOEDE verkwanselen omdat het de overheid geen goed doet!
  We hebben een overheid die over lijken gaat.
  WEER zijn mensen de dupe van hun lucratieve en breinloze beleid.

  Reactie door Gloria — woensdag 2 mei 2007 @ 0.30 uur

 97. @Hakker en jk

  Waarom die discriminatie van huurders?
  Zijn zij al niet genoeg de dupe van die roofkapitalisten? (Geleend van Thomas von der Dunk)
  Niet iedereen is in staat om een huis te kopen en het daarbij behorende voordeel van hypotheekrenteaftrek. Denken jullie nou echt dat je MEER bent dan die asociale huurders die de boel maar verwaarlozen? Nou, ik zie genoeg huurders met prima verzorgde huizen en beauty tuinen, waaronder ik!!
  In de grote steden zijn het voornamelijk de studenten die er een potje van maken.
  Ik heb in mijn ‘rijke’ tijd en de koophuizen nog NOOIT het verschil gemaakt. Zorgde daar net zoals nu voor huis en tuin.
  Daarbij schijnen de kopers alleen maar te denken aan de meerwaarde! Vandaar die inzet?
  Als ik vertek ben ik alles kwijt na jaren huur te hebben betaald en mijn tuin uit vakantiegelden opgebouwd ook!
  L’ecologiste kan hier nog veel meer over zeggen!
  En vergeet niet: veel nieuwe huurders hebben niet altijd stapels geld in de pocket om er direct een mooie tuin van te maken. Ook planten, struiken en bomen zijn in prijs verdriedubbeld door de heren/dames winkelier. En zo wordt er op allerlei manieren gefraudeerd.

  Reactie door Gloria — woensdag 2 mei 2007 @ 1.00 uur

 98. @89/90.Gloria
  Als u het beperkt naar het hier en naar het nu ben ik het helemaal met u eens, de democratie wordt wel degelijk geweld aan gedaan. Maar puur theoretisch zie ik de democratie als een verworvenheid van het socialisme.
  Ik blijf kalm, Gloria, omdat ik begrijp hoe gemakkelijk men eventuele woede uitbarstingen tegen u of mij zou kunnen misbruiken. Het nu juist precies wat men wil.
  In de war on terror is het heel gemakkelijk een paar dol gedraaide socialisten als terrorist of erger, geestelijk gestoord te bestempelen. Massaal de straat op en demonstreren zal niet tot gewenstte resultaten leiden, Gloria. Integendeel.

  Natuurlijk wil ik je vragen beantwoorden, Gloria.
  Wat de media betreft, Gloria, die vervloek ik om wat ze nagelaten hebben. Zij hadden een positieve rol kunnen spelen door al de leugens aan het daglicht te stellen. Door mensen te informeren. Dat hebben ze niet gedaan. De oorlog in Irak had nooit mogen gebeuren. Men wist veel meer dan men los liet. Nu is het te laat, veel te laat.
  Tja, Chaves. Die zit momenteel in een zeer comfortabel positie. Hij hoeft zich met de olie voorraden voorlopig geen zorgen te maken en kan het zich veroorloven om een grote mond op te zetten.

  Ik zie voorlopig geen oplossing, Gloria. Enkel escalatie. Ik kan me daar ontzettend kwaad over maken, maar het heeft geen zin om daar aan toe te geven. Er staat ons een ramp te wachten, Gloria. Het wordt nog veel erger.

  Waar ik me het meeste kwaad over maak is het gemak waarmee de waarborgen die in elke democratie zijn ingebouwd overgeleverd zijn.
  Ik heb de stemming live via internet gevolgd toen men tegen een Irak onderzoek stemde, toen een meerderheid van de tweede kamer er voor koos haar controlerende taak niet langer uit te voeren en men daarmee besloot de democratie te verkrachten. Ik zie dat als een verraad naar de burger toe. En dan nog zo’n salaris verhoging. Men moet maar durven.

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 2 mei 2007 @ 2.13 uur

 99. @95
  Vrienden van een dictator die Fidel Castro toch is zijn in mijn ogen verderfelijk.
  Ook Hugo Chavez gaat die weg op ze beschouwen zich als de koningen van hun land.
  En aan dat soort heb ik een grote hekel het woord democratie is een vloek in hun ogen.
  Ondanks dat met name Hugo Chavez wel een paar goede dingen laat zien.

  Reactie door De Hakker — woensdag 2 mei 2007 @ 7.38 uur

 100. En ik maar denken dat dit topic over duur onderwijs ging.
  Wat een tutje ben ik toch, hoe kon ik me zo vergissen.

  Reactie door Anja — woensdag 2 mei 2007 @ 9.20 uur

 101. Democratie bestaat niet ; het is slecht een Ideaal ,waar ook eeuwen geleden de Grieken discussie over hadden !Mensen zij groepdieren die nu eenmaal een leider nodig hebben ;aleen als een leider gaat menen direct een God te zijn gaat het totaal verkeerd .

  Reactie door Fred — woensdag 2 mei 2007 @ 10.33 uur

 102. Gloria , misschien is de software ook ontwikkeld bij het bedrijf die toetssoftware bouwt voor PABO-studenten : een echte giller : 1 goed antwoord van de 50 en je hebt een 10 voor het examen !
  Kan de broncode van stemsoftware niet openbaar gemaakt worden , op dit weblog zijn er genoeg code-hackers !

  Reactie door Fred — woensdag 2 mei 2007 @ 10.49 uur

 103. @ 100 Anja

  Duur onderwijs is altijd te goedkoop, het is nu juist goedkoop onderwijs dat duur betaald wordt.

  Reactie door ACE — woensdag 2 mei 2007 @ 13.10 uur

 104. Ik was vorig jaar 2850 euro kwijt aan schoolkosten voor 3 kinderen op het VWO, krijg geen tegemoetkoming. Mijn indruk is dat op scholen bekend is hoeveel procent ouders van die school een tegemoetkoming krijgt (staat ook in grafieken van Trouw onderzoek) en dat de school hier op inspeelt. Als 85% geen tegemoetkoming krijgt, weet de school welke inkomenscategorie ouders de school bezoekt, en is er geen enkele prikkel tot kostenbeheersing: de ouders verdienen toch genoeg.Dat die ouders meerdere kinderen op school hebben, hoge woonlasten of ziektekosten hebben, daar denkt de school meestal niet aan.Door geen boekenlijsten of iSBN nummers van boeken te verschaffen, maakt de school het heel moeilijk voor ouders om 2e hands te kopen en word je bijna gedwongen om bij Iddink en Van Dijk te bestellen. En die zijn duuuuur !

  Reactie door schippertje — woensdag 2 mei 2007 @ 14.03 uur

 105. @100 Anja

  Met een beetje flexibilitiet van geest en het leggen van linken kom je een heel eind.
  Bv. van onderwijs waarvan de prijs bij de ouders wordt gelegd en kinderen geen waar voor hun geld krijgen, naar politiek en de politici die het volk voortdurend een loer draait en ons land in de uitverkoop heeft gezet, naar democratie die met de dag corrupter wordt en jazelfs een VETO heeft ingebouwd voor brutale dictators, naar verlangen van een man als Hugo Chavez die het lef heeft zijn volk te beschermen tegen big mouth Amerika, naar koop- en huurprijzen die vanwege de ‘democratie’ en de neoliberale handlangers met hun stokpaardje ‘vermarkting’ het volk steeds verder uitmergelt en terug naar onderwijs waar tegen hoge prijzen de hersens worden uitgemergeld om het volk dom te houden zodat de roofkapitalisten hun gang kunnen gaan.

  Het een staat niet los van het ander, Anja.
  Dit is nou een voorbeeld van ONGEREMDE discussie en een webmaster die meedenkt.
  Of kwam jij terug om daar een stokje voor te steken? Misschien ook voor jou even wennen aan al die nieuwe mensen met hun eigen inbreng. Het zal zeker niet meer zijn zoals het geweest is. En maar goed ook. De mens schrijdt voorwaarts.

  Reactie door Gloria — woensdag 2 mei 2007 @ 14.15 uur

 106. @98 Rob de Kuster

  Bedankt en klasse!
  Maar toch lieve Rob… ik denk nog na over de WAF. Denk mee!
  Moet anders. Revolutionairder. We laten ons niet kisten!

  Reactie door Gloria — woensdag 2 mei 2007 @ 14.22 uur

 107. @107.Gloria
  Uiteraard denk ik mee, Gloria. Het moet zeker anders. Ik zou kiezen voor een globale samenwerking met socialisten wereldwijd.

  Wellicht een schaduw economie en regering.
  Chavez stuurt daar in feite al op aan.
  Maar dat is een beslissing die vergaande samenwerking vereist, globaal.

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 2 mei 2007 @ 15.07 uur

 108. @105 Gloria,

  citaat:
  “Met een beetje flexibiliteit van geest en linken leggen kom je een heel eind.”

  Ik zou zeggen Gloria probeer het eens uit en blijf niet zo hangen in je eigen enge denkwereldje.

  En néé, Gloria ik steek nergens stokjes voor, is niet mijn intentie (dat doet onze webmaster wel als het nodig is) maar wel vreemd dat jij metéén iemand een hoek in moet trappen en je aangesproken voelt op een algemene opmerking.

  Maar je zegt het maar Gloria, als ik je in de weg zit.

  Verder een fijne dag gewenst.
  Anja

  Trouwens wennen hoef ik niet Gloria, ik weet precies hoe dit weblog in elkaar steekt en ook wie er reageert, ik heb n.l. al die tijd meegelezen.
  Dus spaar me je verdere aanvallen. e

  Reactie door Anja — woensdag 2 mei 2007 @ 15.39 uur

 109. Anja , je gaat onze Gloria toch geen beperkingen opleggen He ?: Foei !!!!!!

  Reactie door Fred — woensdag 2 mei 2007 @ 16.04 uur

 110. @104
  Kinderen kosten geld en als je dat niet wil moet je ze niet nemen.
  Ik heb me de pleuris gewerkt om mijn kinderen te kunnen laten studeren.
  En dit met veel liefde.
  Probeer de kinderen niet te zien als een aftrekbare hyphotheek.
  Ben je zover dan is geen cent en geen moeite te veel voor je kinderen.
  En is het door jouw genoemde leed te verdragen.

  Reactie door De Hakker — woensdag 2 mei 2007 @ 17.19 uur

 111. De Hakker, dat neemt niet weg dat het toch idioot is dat het zo duur moet zijn hier in Nederland? Onderwijs is toch een recht en noodzakelijk! waar we allemaal aan meebetalen? Het onderwijs zelf wordt steeds slechter en toch ook steeds duurder..Dit klopt toch niet? Ik vind het goed als meer mensen hier over na gaan denken want het is in mijn ogen ontzettend scheef

  Reactie door cynthia — woensdag 2 mei 2007 @ 19.16 uur

 112. @ 107 Rob de Kuster

  JM samen met Hugo pagina groot op de voorpagina van elke krant zou een mooie uiting van solidairteit zijn en natuurlijk een moreel standpunt van jewelste.

  Reactie door ACE — woensdag 2 mei 2007 @ 19.29 uur

 113. @109 Fred,

  Ben je mal Fred, dat doet Gloria zelf wel.

  Reactie door Anja — woensdag 2 mei 2007 @ 19.50 uur

 114. @97
  Ik denk dat je me niet goed begrijp ten eerste discrimineer ik niet.
  Ik zeg al was een huis kopen duurder dan huren en in die tijd dat ik kocht was dat nog zo dan nog neem ik een koophuis.
  Om dat ik niet op een plek waar je toch grotendeels van je leven zit door een huur baas moet laten bepalen of ik wel of geen bruin tegeltje boven het aanrecht mag.
  En wat ik zeg en dat is niet vreemd dat die beperkingen je ziet omslaan in soort verwaarlozing van de tuinen en huizen in huur wijken.
  Als jij dat niet ziet dan ben je blind.
  Ten tweede overschat je de hyphotheek aftrek voor veel mensen.
  Je rekent een groot deel van deze mensen rijk dat is onzin.
  Men heeft het hier altijd over wat de belastingbetaler de hyphotheek rente aftrek kost dus de lasten.
  Niemand heb ik nog hier horen vertellen wat de baten zijn voor de staat van het eigen huizen bezit.

  Reactie door De Hakker — woensdag 2 mei 2007 @ 20.35 uur

 115. @ 114 De Hakker

  Sterker nog als de hypotheekaftrek budgetneutraal( de enige manier waarop ik dat zou willen) wordt afgeschaft, ben jij naar mijn mening iemand die er duidelijk op voorruit gaat, samen met 70 % van de huizenbezitters met een inkomen van 32.000 euro of minder.

  Reactie door ACE — woensdag 2 mei 2007 @ 23.26 uur

 116. @112.ACE
  Inderdaad.

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 2 mei 2007 @ 23.41 uur

 117. @108

  Nee Anja, ik hoop dat je blijft.
  Vond alleen dat je hier nogal binnen kwam stormen met negatieve gedachten over bepaalde ‘nieuwere’ mensen. Je zocht daarvoor steun bij de ‘ouderen’ op het weblog. En dat is nou juist waar ik het spaans benauwd van krijg. Ondertussen hebben we elkaar weten te respecteren en is niemand ermee gediend om weer op de oude ‘kliekjes’toer te gaan. Kom er gewoon gezellig bij. Voor mij ben je nieuw dus ik heet je van harte welkom.
  Dag Anja.

  Reactie door Gloria — donderdag 3 mei 2007 @ 0.30 uur

 118. @114. De Hakker
  «Je rekent een groot deel van deze mensen rijk dat is onzin.»
  Dat is o.a. ook de tactiek van de banken: ze focussen op de aftrek; relevant is wat je uiteindelijk moet betalen.

  @115. ACE
  «als de hypotheekaftrek budgetneutraal [...] wordt afgeschaft, ben jij [...] iemand die er [...] op voorruit gaat»

  Dan is het dus niet budgetneutraal …

  (sorry, dat ik nog even meelees – ik ben al weg)

  Reactie door jk — donderdag 3 mei 2007 @ 8.24 uur

 119. 82. Of het geld? Je hebt voor een deel gelijk. Maar investeer maar eens iets als je weinig geld hebt. Laatst mijn huiskamer geschilderd. Je gelooft je ogen en oren niet als je de prijs van alleen verf bekijkt.
  Ik zou zeggen denk eens wat verder na. Weet je wat planten en een tuin kosten? Bovendien alles wat je doet ben je gewoon kwijt. Ik heb voorheen altijd een eigen huis gehad en ja ik probeer ook dit huurhuis goed te onderhouden maar zodadelijk zal dat onmogelijk blijken.
  Dus een ietwat genuanceerd oordeel zou hier wel passen. Geen geld om voldoende eten, kleding etc.. te kopen, wat wil je dan. Ook de overheid heeft hier dus een grote rol in.
  Moet je eens zien waar de woningbouwcorperaties op bezuinigen. Ze maken in een doucheruimte of ergens anders op de eerste verdieping een aansluiting voor een toilet maar plaatsen noch toilet noch zoals in mijn geval betegeling in de hoop dat de huurders dat wel doen. Huurders die meestal al weinig te verteren hebben en ga maar door. Wat maakt een toiletpot op een heel woningbouwproject voor hen nu uit?
  Zo is het met vele zaken waar voor de goedkoopste oplossing gekozen wordt, peanuts in het geheel maar waar de bewoners last van hebben. Ik gun overigens ieder zijn eigen huis. Het een sluit het ander niet uit.

  Reactie door Henny — donderdag 3 mei 2007 @ 8.48 uur

 120. @117 Gloria,

  Beste Gloria,

  Waar zou jij het nu als iemand die zich een maand of 8 geleden introduceerde op dit weblog spaans benauwd van moeten krijgen?

  Je hebt jezelf in galop als op een stormbaan geïntroduceerd EN geïntegreerd op dit log en gedroeg je vrijwel direct als oude bekende, die niet verwarring stichtte, maar ontzettend deed verbazen.

  Hoezo, steun zoeken bij de “ouderen”?
  Of bedoel je misschien diegenen die ik hier al wat langer tegenkom?
  Noem jij “oude bekenden” aanspreken BESTORMEN MET NEGATIEVE GEDACHTEN?
  En maak je daar dan ook maar metéén “KLIEKJESVORMING” van?
  Lees jij jezelf eens na Gloria, als “nieuweling”?

  Ik citeer: “Ondertussen hebben we elkaar weten te respecteren…..”
  Vind je dat nu echt Gloria en zeker zoals jij denkt mensen hier te kunnen bestempelen en te benaderen, waar spreekt jouw respect dan uit?
  Moet ik me soms gaan afvragen met hoeveel “nieuwelingen” jij hier op dit log bent binnen gekomen en die zijn niet elders als kliek te traceren?

  Jouw uitdrukkingsvaardigheden zijn “uniek” te noemen Gloria, overal en altijd HERKENBAAR, voor vriend en vijand, zelfs in verschijningsvorm, wist je dat?
  Voor de trouwe lezers van dit log is daar geen twijfel over mogelijk en de technische mogelijkheden lijk je intussen wel heel professioneel onder de knie te hebben, of gok je nog steeds op het doorkomen van jouw messages.

  Dag Gloria.

  Voor de rest een fijne gezellige warme zonnige dag toegewenst.

  Anja

  Reactie door Anja — donderdag 3 mei 2007 @ 10.54 uur

 121. @119. Henny
  De Hakker heeft wel en beetje gelijk, al is het niet per definitie zo.
  Iedereen (95%) heeft het probleem van op en tekort. Van een loterij kun je rijk worden – niet van een salaris, niemand.
  Het is praktisch om een goed overzicht te hebben van je vaste lasten. Op mijn website staat een Huishoudboekje – kun je gratis downloaden (Click ‘n Save – je moet wel MS Excel hebben). Ik gebruik dat zelf continue, printje gemaakt en voorin in het bankafschriftenmapje.

  p.s.
  Hier ligt nog een schone taak voor de SP: van iedere burger het inkomen op internet, zoals in Finland, dan houdt het navelstaren naar de portemenee van de buurman misschien een keer op.

  Reactie door jk — donderdag 3 mei 2007 @ 11.14 uur

 122. @ 118 jk

  Ik bedoel budgetneutraal voor de nederlandse begroting.

  Directe mindere belasting opbrengst door de hypotheekaftrek.

  Directe meer opbrengst door BTW, huurwaardeforfait, overdrachtbelasting en onroerendzaak belasting.

  De totale kosten aan bureaucratie direct betrokken bij eigen woning.

  Mijn stelling name is dat huizenbezitters met een inkomen van 31.000 euro of minder met een niet al te hoge hypotheek geen voordeel hebben van de hypotheekaftrek en in 30 % van de gevallen het zelfs kost dan hun belastingvoordeel groot is.

  Ik vind dat de hypotheekrente moet worden afgeschaft maar de staat mag er niets op verdienen. Alles wat de staat overhoudt wordt terugggeven aan de mensen. Laatstelijk wordt er namelijk slechts enkel gesproken over het inperken van de aftrek ten gunste van de begroting van de staat met het intact houden van alle rompslomp die er aan vast hangt.

  Reactie door ACE — donderdag 3 mei 2007 @ 13.51 uur

 123. @122. ACE

  Eens!

  Reactie door jk — donderdag 3 mei 2007 @ 14.22 uur

 124. @120 Anja zet je bril eens op. Gloria pakt systemen hard aan maar zij getuigt van groot respect voor haar medemens en werkt hier hard aan. Grote aanwinst op het weblog en jazeker komen haar messages door. Helder, eerlijk en hartverwarmend. Tikje jaloers?

  Reactie door angel — donderdag 3 mei 2007 @ 14.44 uur

 125. 124. Who in this house is ‘angel’?
  Glad to meet you madam?
  Maar mocht je toch een Nederlandse ‘engel’
  zijn, dan vraag ik me als langer meelezende
  af, waar in der engelensamenzang de opmerking
  vandaan komt: “Tikje jaloers”?
  Waar moet dat op slaan mevrouw of meneer
  Engel?

  Het lijkt me zo een opmerking uit de één of
  andere hysterische keukenroman al dan niet
  verfilmd, want ook die worden door vele
  verdwaalde engelen gelezen die overigens
  niet een bepaalde religieuze binding hoeven
  te hebben met singing angels!

  Nu je hier toch zo even langs wipt, angel,
  leg ons eens even uit wat je met deze slip
  of the tongue wilde nuanceren, want zo is
  het voor niemand te begrijpen en engelen
  willen vast goéd begrepen worden, toch?

  Anja staat hier niet bekend als jaloers, dus
  enige uitleg is wel op zijn plaats, of was
  je hier toch maar éénmalig? Groet!

  Reactie door Madelief — donderdag 3 mei 2007 @ 17.11 uur

 126. @124
  Helder,nou ja als ze haar sprookjes prins er bij haalt wordt het mij altijd wazig.
  Eerlijk moeilijk te beoordelen je weet maar nooit.
  Hartverwarmend ,ja als je met haar eens bent dan ben je best wel lief.
  En wie is de plotseling op duikende Angel dan, ook eerlijk.?

  Reactie door De Hakker — donderdag 3 mei 2007 @ 17.47 uur

 127. Anja 120.
  Ik heb het idee dat je niet helemaal begrijpt van Gloria bedoeld sterker nog ik verdenk je ervan de logs van de SP te claimen door je ongecontroleerde uitspraken.
  Afsluitend; Of je bent jaloers of je hebt niet de intelligentie om ,de beste debater op de logs,van repliek te dienen,oke…een beetje beledigend lukt je het wel ZOU JE DENKEN!!!
  Anja,met alle respect,jij bent in elk geval geen aanwinst voor de debatten.
  Je moet gewoon Gloria goed lezen,nog eens lezen en nog eens lezen mogenlijk begrijpt je dan wat er bedoeld wordt.
  Ik verdenk je ervan dat je Gloria zelfs geen fijne zonnige dag wenst want dat is een cliche die ,bij gebrek aan woorden,regelmatig
  gebruikt wordt.
  Mmmmaaaarrr ik wens je in elk geval een fijne afsluiting van deze dag.

  Reactie door Joop Fontein — donderdag 3 mei 2007 @ 18.27 uur

 128. Ja ja, de engelkes die door het luchtruim zweven, zongen zo blij en wonderbaar!

  Ik heb geen ènkel idee wat ik hiermee aan moet.

  Volgens mij heb ik Gloria een paar vragen gesteld, na een aanval van haar op mijn persoontje en nu zal ik hier verantwoording moeten afleggen voor mijn vraagstelling (ja ik heb zelfs een brilletje nodig) aan een paar mensen die hier niet ter zake doen?

  Lieve Angel en lieve Joop, dit is even tussen Gloria en mij, dus laat Gloria even zelf antwoord geven.
  Kom op zeg, een ‘volwassen’vrouw kan toch hoop ik nog wel voor zichzelf opkomen?

  Voor zover ik haar heb gevolgd sinds ze hier haar intrede deed mankeert haar niets aan het bekkie.
  Néé hoor, Gloria is goed gebekt en kan prima van zichzelf afbijten en tegengas geven, toch Gloria?

  En wat Joop Fontijn betreft lieve Gloria, als ik jou een warme zonnige dag toe wens, dan méén ik dat ook.

  Zitten jullie nu zelf zo in elkaar dat je een welgemeende groet in twijfel moet trekken?
  Ik niet hoor, ik voel me na het verwelkomen van Gloria, méér dan welkom hier terug.

  Fijne zonnige avond allemaal gewenst.

  Reactie door Anja — donderdag 3 mei 2007 @ 19.16 uur

 129. @127 Joop Fontijn,

  Zou je misschien iets duidelijker en specifieker kunner zijn met verwijzingen graag v.w.b. de beschuldingen die je aan mijn adres uit?
  Vast mijn hartelijke dank.
  Ook jij een fijne avond gewenst Joop.

  Reactie door Anja — donderdag 3 mei 2007 @ 19.17 uur

 130. ‘t Valt niet mee, Jan, voor een politieke partij om volwassen te worden …

  Reactie door jk — donderdag 3 mei 2007 @ 19.26 uur

 131. Gaan we weer.pissenbeden over en weer,nog wat reacties van gefrustreeden erbij, die ook nog even denken hun gram te halen.Anja zo als je zelf al zij,je bent acht maanden weg geweest en eist nu direkt je plaatsje aan het hoofd van de tafel terug.moesten we al blij zijn met je terugkeer.je ruzie makende houding is dat niet.

  Reactie door rafstal — donderdag 3 mei 2007 @ 22.31 uur

 132. @131 rafstal,

  Ben ik 8 maanden weggeweest?
  Lezen is niet je sterkste kant vrees ik, anders zou je niet zo’n toon slaan.

  Fijne dag gewenst aan allen.

  Reactie door Anja — vrijdag 4 mei 2007 @ 8.04 uur

 133. Waar zou jij het nu als iemand die zich een maand of 8 geleden introduceerde op dit weblog spaans benauwd van moeten krijgen?Je hebt jezelf in galop als op een stormbaan geïntroduceerd EN geïntegreerd op dit log en gedroeg je vrijwel direct als oude bekende, die niet verwarring stichtte, maar ontzettend deed verbazen.Anja.Heb jij je in deze periode dan laten gelden middels een bijdrage?zo ja dan mijn excuus.mijn excuus gaat niet op voor je vijandige houding.het lukt je zelfs in reactie op mij in 1 zin.

  Reactie door rafstal — vrijdag 4 mei 2007 @ 9.37 uur

 134. Een paar weken terug zei ik al dat er problemen waren in de partij. Dit zijn geen haarscheurtjes meer.

  Een persoon die hier iets schijnt te zijn wordt belaagd door een ander persoon die hier acht maanden iets heeft geschenen te zijn en vise versa. Voor een buitenstaander is het wel komisch. Ik hoor de klap wel. Als de kruitdampen opgetrokken zijn kom ik wel weer eens kijken. Tot dan!

  Om op ‘onderwijs’ terug te komen – als het nou volgende week gaat regenen probeer dan deze eens: web.tickle.com

  p.s.
  tussen haakjes, je weet wat er gebeurt als iemand van Den Haag naar Groningen verhuist?

  Reactie door jk — vrijdag 4 mei 2007 @ 9.55 uur

 135. oioioi, dat wat karren man, zie dat je voor de bui binnen bent.

  Reactie door Anja — vrijdag 4 mei 2007 @ 10.38 uur

 136. @133, Hoe ben jij de diverse bijdragen aan
  het rangschikken? Ik zie dat je Anja citeert,
  maar niet netjes tussen aanhalingsstekens
  zet, m.b.t. háár reaktie op Gloria (zie 120).
  Als ik probeer de grote lijn te begrijpen is
  juist dié degene die hier rond 8 (?)maanden
  over de vloer komt.
  Nergens heb ik gelezen, dat Anja schreef, en
  ze schrijft nog maar heel kort weer hier,
  merkte ik, dat zij 8 maanden afwezig zou zijn
  geweest, wél dat ze – zoals velen – heeft mee
  gelezen.

  In bijdrage 132 rafstal, hoe lang doe jij al
  schrijvend hier met ons mee (?), verwar je
  een heel terechte ‘corrigerende opmerking’ met een ‘vijandige houding’, die je zelfs in nr 131 al betitelt met een’ruzie makende houdinng’…..tot mijn starre verbazing.

  Rafstal, wat een uit de lucht gegrepen voor-
  onderstelling, dat jij als nieuwe gast op dit
  log, menen zou dat n.b. Anja ‘haar plaatsje
  aan het hoofd van de tafel direkt zou terug-
  eisen’? Waar haal je die onzin vandaan en wat
  brengt joú tot zo’n agressieve reaktie?

  Zeg me wie hier mogelijk de meegebrachte
  vrienden/vriendinnen zijn en ik leer je een
  stuk beter kénnen, of moet ik soms zelf een
  rijtje nieuwe aliassen gaan samenstellen en
  zién wie er mogelijk elke keer elkaar (helpen) bijvallen? Sorry rafstal, begin jij
  dan maar opnieuw en maak een ‘leuke’ alias
  van de huidige, bijv. rob asfalt en niemand
  die je wat kan maken als je dat in Google in-
  voert. Zet intussen álles op ‘begrijpend
  lezen’….zal Plasterk ook leuk en zinvol
  voorkomen…en ik…..in de laatste plaats:
  ook niet aan een hoofd van een tafel. Ik lig
  er liever onder….van het……zoiets ja!

  Reactie door Madelief — vrijdag 4 mei 2007 @ 12.00 uur

 137. @113 rafstal,

  Nee jóh, ik heb aangegeven dat ik hier al die tijd lang (méér dan een jaar) meegelezen heb.
  Dus ik weet zo ongeveer wel hoe één en ànder in elkaar zit, als je had opgelet met lezen, had je dat kunnen weten.

  En rafstal, ik zou aan het hoofd van de tafel willen zitten?
  Ben je nou hélemaal mal?
  Ten eerste houd ik er niet van om altijd in de picture te staan en ten tweede wil ik beslist iemands positie hier niet afpakken.
  Mijn intentie is gewoon een kritische en open eerlijke ‘ONGEREMDE’ discussie kunnen voeren, zoals JULLIE het zo mooi weten te zeggen, niet meer en niet minder.

  En nu ik je toch even aan de lijn heb rafstal, ik ben niet vijandig en jaloers, dat zijn dingen die mij geheel vreemd zijn en waar ik een vréselijke afschuw van heb, maar misschien kan het zijn dat er sommige hier op het log aanwezig zich bedreigd voelen in hun positie?

  Ik niet hoor, ik heb zo iets van leven en laten leven.
  Ieder z’n meug.
  Weet je wat ik wel wat raar vind, dat GLoria niet zelf reageert maar wel een aantal ‘GLoria-fans’, terwijl ze toch meestal metéén bovenop zit.
  Ja rafstal, zo zie je maar, ik ben aardig op de hoogte, neem van mij aan, een jaartje alleen maar lezen hier, er wordt zoveel duidelijk en is héél leerzaam.

  Zoals o.a. ik heb kunnen lezen, dàt, als er mensen zijn die voor een ander in de bres springen omdat ze onheus en niet eerlijk werden behandeld, gewoon afgedaan werden als oud vuil.
  Dat is een stijl rafstal waar ik niet van houd.
  Dus lieve rafstal, zie mij niet als een bedreiging, ook ik ben voor een ONGEREMDE DISCUSSIE en niet van plan om ook maar iemand van zijn/haar TROON te stoten.

  Nog maar een keer dan, rafstal een welgemeende prettige fijne zonnige dag gewenst.

  Reactie door Anja — vrijdag 4 mei 2007 @ 12.20 uur

 138. @135. Anja

  ja, want ‘k gloof niet dat wunnut droog houe

  Reactie door jk — vrijdag 4 mei 2007 @ 12.39 uur

 139. Ja, toen ik hier op andere sublogs en topics
  te gast was en hier nog geen reacties op
  Anja had gelezen, ben ik zo vrij geweest e.e.a. even op een rijtje te zetten, al was
  het even zorgvuldig teruglezen. Zelfs niemand
  die na half elf op donderdagavond toevallig
  nog langs gekomen was…vrij ongewoon!
  Echter, Anja, ik hoop niet dat je vind dat ik
  voor m’n beurt heb gepraat, maar Rafstal toch
  even aan de feiten herinneren, middels zijn
  eigen reakties, leek me vanzelfsprekend.

  jk lijkt er ook niet veel van te snappen zo
  te zien en kiest het ruime sop…tja als je
  nog niet zo lang meedraait hier is het ook
  vast moeilijk om er een reaktie op te hebben.

  Hoop ik intussen, geliefde en gewaardeerde
  sp-vrienden, broeders en zusters, dat jullie
  dat jullie vertier zullen ondervinden met
  een BBQ….nee niet de Bush/BalkenendeQuiz.

  Lieverds allemaal, ik hoop dat het jullie dus
  naar den vleze gaat, met lékkere hápjes!
  Groetjes van een florerende Madelief.

  Reactie door Madelief — vrijdag 4 mei 2007 @ 13.55 uur

 140. @madelief.ik sprak al over gefrustreeden die hun kans schoon zagen.die kans grijp je nu voor de tweede maal.want je had ook nog wel een appelt mij te schillen.dat jij me niet begrijpt vind ik niet verwonderlijk,maar plassterk zal zeker die oeverloze lange stukken van jou overslaan.

  Reactie door rafstal — vrijdag 4 mei 2007 @ 14.04 uur

 141. @Anja.Wat is er mis met Gloria fans? proef ik hier weer afgunst.en hou op met dood doeners als niet goed lezen enz.als ik niet goed gelezen had.en daar bedoel ik ook mee tussen de regels door,had je geen 30 cm de moeit genomen om te typen.

  Reactie door rafstal — vrijdag 4 mei 2007 @ 14.12 uur

 142. @madelief.En hou eens op met je paranoide gedoe over aliassen.ik kwam binnen als paul,toen heel netjes rafstal=paul,en een paar dagen erna als rafstal.

  Reactie door rafstal — vrijdag 4 mei 2007 @ 14.19 uur

 143. @140 rafstal,

  Lieve rafstal, lees nou nog eens goed afgunst en jaloezie is hetzelfde.

  Ik heb al aangegeven in @137 daar geen last van te ondervinden.
  Draai het verder lekker de kant uit zoals jij het graag wilt uitleggen, het begint erop te lijken dat je een slachtoffer nodig hebt.
  En wat er tussen de regels door staat?
  Ik heb geen enkel idee rafstal, vrees dat je dingen ziet die er niet zijn en wat je moet zien, dat zie je niet.

  Eigenlijk vind ik je wel vermakelijk worden, met een beetje de hardnekkigheid van Martijn.

  Voor de goede orde nog even dit: ik vind het nou niet bepaald netjes van jou dat je Madelief als gefrustreerd en paranoïde betiteld, een beetje meer respect zou toch wel op zijn plaats zijn.

  Maar als ik het dus goed begrijp uit bovenstaande ben jij gewoon Paul?

  Maakt mij ook allemaal niets uit rafstal, als het beestje maar een naam heeft, wat jou!
  En och rafstal, mijn zinsopbouw is iets anders dan de jouwe, vandaar die 30 cm.

  rafstal/Paul, ik wens je bij deze een goed weekend toe, maandag mag je weer tegen me aan schoppen, ik heb nu even ‘andere zaken’ te doen.

  Reactie door Anja — vrijdag 4 mei 2007 @ 15.21 uur

 144. @139 Madelief,

  Maakt het iets uit of ik zou zinden dat je voor je beurt zou praten?
  Een ieder is toch vrij hier om te reageren als hij/zij dat wilt?
  Je gaat je gang maar hoor, vrijheid blijheid.
  Hoe toepasselijk voor morgen 5 mei.

  Ook jij Madelief een goed weekend gewenst, mijn inzet is nu elders wenselijk.
  Kijk uit met de BBQ en veel plezier.

  Reactie door Anja — vrijdag 4 mei 2007 @ 15.24 uur

 145. Nou die rafstal toch! Had ik dan met jouw
  ergens over een appeltJE te schillen?
  Géén idee, waar je het inhoudelijk over hebt,
  maar wel gezien dat je je spellingsprogramma
  er vergeten bent ‘overheen te doen’…dus (?)
  deze keer een 5 voor jouw diktee, want ik
  wil absoluut geloven, dat jij veel beter kunt
  dan met ‘dure’ woorden strooien!
  Volgende keer doe ik het mogelijk nog iets
  korter, zo van links/rechts, links/rechts en
  ik wil er wel een meter tekst aan wijden hoor, maar leugens en onwaarheden hier neer-
  knallen zal ik je dus duidelijk onder je neus
  houden, anders gaan er wel rare luchtjes aan
  jouw bijdragen zitten. Niet doen dus, dan had
  je je dit kunnen besparen.
  Verrék Paul, bedoelde je mij als evt. ‘gefrus
  treerde’? Daar had ik nou werkelijk helemaal
  niet aan gedacht en dat ‘appeltje’, tjonge
  jonge, waar heb je het toch zo moeilijk mee,
  dat je hier op dit log zo aan het changeren
  bent? Wilde jij hier doorgaan voor een fer-
  vent SP aanhanger of tégenwerker? Of sta je
  in dubio een groener blaadje in de politiek
  te ambiëren? Zeg Paul…waar kom je eigenlijk
  vandaan en waarmee wil jij bijv. de politiek
  of de SP van dienst zijn? Laat ons allemaal
  eens mooi met je kunnen meedenken, dat zal
  vast helpen!

  Reactie door Madelief — vrijdag 4 mei 2007 @ 15.40 uur

 146. @Anja.Ik heb gezegd wat ik wou zeggen en daar laat ik het bij.ik hoef geen laatste woord.verder zie ik je gewoon als mede SP’er.m.v.g Paul.ps mijn naam heb ik veranderd omdat er meerdere Pauls op het forum waren.

  Reactie door rafstal — vrijdag 4 mei 2007 @ 16.26 uur

 147. @Madelief.Ik zal ook nog even reageren op jou.Alleen omdat ik jou ook een cijfer wil geven.Het word een 2. 1 voor de moeite en 1 voor weer zo’n ellenlange bijdrage.

  Reactie door rafstal — vrijdag 4 mei 2007 @ 16.31 uur

 148. #139. Madelief

  Nee, inderdaad, Madelief, ik kan er geen touw aan vastknopen. Ik weet niet of het nog zo is maar vroeger had je twee maanden proef- of inwerktijd bij een nieuwe baas. Meestal had je het na een dag of vier wel gezien. Dat is hier ook zo – die buurvrouwenpraat, (sommigen noemen het debatteren) dat hou je niet echt een hele dag uit.

  Je weet zo langzamerhand hoe ik er over denk, en anders moet je al m’n stukjes nog maar eens lezen, dan moet je ook alle ouwe hoofdstukken door (niet echt doen hoor, want ik val onherroepelijk door de mand). Ik heb bewondering voor Jan Marijnissen – dat heeft met zijn persoonlijke eigenschappen te maken – maar na die paar weken nog meer voor de webmaster – een wereldgoser.

  (ik had hier niet aan moeten beginnen – helaas, te laat!).
  Groet,

  Reactie door jk — vrijdag 4 mei 2007 @ 16.32 uur

 149. Anja, ik ben van niemand fan en ik lees veel van dit weblog…ik hoop alleen dat zowel jij als Gloria elkaar met meer respect gaan behandelen want het bestempelen hebben jullie allebei gedaan..de pot verwijt de ketel dus en dat is niet erg maar goed dan moet je ook zelf zeggen dat je bestempelt vind ik. Vragen is ook altijd beter dan invullen voor een ander toch? Kritiek persoonlijk maken en/of persoonlijk opvatten is ook niet gewenst denk ik….tenzij diegene op de persoon speelde en persoonlijk vind ik dat niet correct. Ik wilde dit even typen…

  Reactie door cynthia — vrijdag 4 mei 2007 @ 19.01 uur

 150. webmaster, zou u a.u.b. al het niet ter zake doende onderlinge gekrakeel willen verwijderen , zodat we weer zicht hebben op de eigenlijke discussie bij dit item. Wat ik niet snap is wat er volgens Plasterk en zijn ambtenaren zo moeilijk is aan het gratis maken van de schoolboeken. Het is toch een kwestie van het sturen van de facturen voor de boeken naar het Ministerie van Onderwijs in plaats van naar de ouders? Daar kunnen we heel gewichtig over gaan doen, maar meer is het niet.

  Reactie door John — vrijdag 4 mei 2007 @ 19.35 uur

 151. @150
  Ja,John zo makkelijk is dat.
  Misschien dat je ze beter naar Spanje kunt sturen daar zit ook een Sinterklaas.
  Zo eenvoudig is het denk ik niet ,niets op tegen beperkt gratis schoolboeken maar kleef daar wel wat voorwaarden aan vast.
  Ben bang dat het anders een snel groeiende onbetaalbare pot wordt.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 4 mei 2007 @ 21.02 uur

 152. Ik vind dat schoolboeken alleen gratis moeten worden voor ouders die geen eigen inkomen hebben, waarbij dit inkomen onder een bepaalde grens ligt. Het is een enorme kostenpost en ik betwijfel of het een positieve uitwerking heeft. Ik heb gehoord dat er ook scholen zijn die al bezig waren om noodzakelijke leermiddelen te schrappen omdat het subsidiebedrag niet toereikend bleek.Ik heb liever dat er geld wordt gestopt in het sluiten van het studiehuis in alle middelbare scholen: dat betekent dat er meer docenten nodig zullen zijn. Deze maatregel is nodig om te zorgen dat leerlingen een eindexamen op zak hebben, waarmee ze niet eerst hoeven worden bijgespijkerd op de universiteit of hogeschool. Dat vind ik als ouder veel belangrijker dan het betalen voor schoolboeken, al heb ik zelf ook geen geweldig inkomen.

  Reactie door A. van der Velden — vrijdag 4 mei 2007 @ 22.14 uur

 153. @rafstal

  Sorry, ik had het heel druk de afgelopen 2 dagen. Nu moest jij de hele hoos over je heen krijgen. Dat heb je niet verdiend, want je bent een juweeltje op het weblog met een groot gevoel voor rechtvaardigheid.
  Je schrijft wat mij betreft duidelijk en to the point. Niks mis mee!
  Rafstal, ik vind de andere onderwerpen nu interessanter, was daar alweer zojuist begonnen. Laten we ons daarmee bezig houden. Tot daar!

  Reactie door Gloria — vrijdag 4 mei 2007 @ 23.25 uur

 154. @153 Gloria

  Goedemorgen Gloria,

  Een citaat van jou aan rafstal@153,

  Sorry ik had het heel druk de afgelopen 2 dagen. Nu moest jij de hele hoos over je heen krijgen. Dat heb je niet verdiend, want je bent een juweeltje etc. etc.

  Welke hoos bedoel je Gloria?

  Reactie door Anja — zaterdag 5 mei 2007 @ 9.43 uur

 155. 111, Right, Cynthia, als mensen met schoolgaande kinderen overwegen te emigreren vanwege de kosten, is er iets mis in dit land. Overigens schetst de Hakker een positie van welgestelde mensen die het er niet voor over hebben te betalen voor hun kinderen. Ik moet die mensen nog tegenkomen.
  Waarom niet het onderwijs zien als een investering in kwaliteit van toekomst ? Ipv wat nu gebeurt, de kosten steeds hoger laten oplopen en de kwaliteit naar beneden laten gaan. Vind je het dan gek dat ouders steeds kritischer worden over de kwaliteit van onderwijs en nogal infantiel geillustreerde, maar peperdure, schoolboeken?
  Dat je het als ouders maar voor je kinderen over moet hebben om gedwongen bij te dure uitgeverijen te bestellen, vind ik op de site van de SP, toch een markant argument….

  Reactie door schippertje — zaterdag 5 mei 2007 @ 10.23 uur

 156. @154 Anja

  De hoos van een te ver doorgevoerde discussie, die zich negatief op rafstal ging toespitsen.
  Kom op Anja, laten we elkaar als fervente Sp-ers begroeten en ieder in waarde laten.
  Sorry als ik je verkeerd heb beoordeeld, maar ik schrok even van je binnenkomst bij ‘de grenzen gaan open’ en toen ineens dat commentje van je op dit item.
  Ik wens je oprecht een fijn weekend toe en wie weet heb je nog tijd om tussen de ‘andere zaken’ door hier bij ons te zijn.
  Anja, nogmaals opnieuw welkom met uitgestoken hand.
  Groet!

  Reactie door Gloria — zaterdag 5 mei 2007 @ 18.15 uur

 157. John, dat is het verschil tussen mannen en vrouwen! Vrouwen houden de boel bij elkaar en zijn daarmee net zo belangrijk

  Reactie door cynthia — zaterdag 5 mei 2007 @ 18.58 uur

 158. @156 Gloria,

  Dank je voor je uitgestoken hand, maar mijn huid kan zovéél niet verdragen.

  Ik ben hier aan alle kanten door open getrokken laatjes en aliasjes aangevallen.
  En het leuke is dat ze dat nog toegeven ook, och wat doorzichtig die hele meute.

  Nou Gloria, zoals Haras al heeft aangegeven elders, de TROON IS VOOR JOU lieve Gloria, zoals Haras elders heeft beschreven, maar meisje realiseer je heel goed mocht je hier de fout in gaan dan is de ellende niet te overzien.
  En ik moet zeggen ‘spinnetje’ dat je in je eigen web, al een aardig eind de weg kwijt bent.
  Ik hoop voor jou, lieve Gloria, dat je de juiste weg naar de echte naastenliefde terug mag vinden, het énige èchte sociale gevoel wat betreft de omgang met de médemens.

  Lieve Gloria, het gehéle log van JM heb je weer in vrije hand meisje, geniet van je macht, maar laat één ding je heel duidelijk zijn, het is nooit mijn bedoeling geweest om dan ook maar iemand van zijn ‘troon te stoten’.
  Zelfs een plaats aan het hoofd van de tafel heb ik noot geambitieerd, het énige wat ik wilde, was ook mijn mening uiten, maar zelfs dat schijnt niet geaccepteerd te worden, dus je hebt je voor niets druk gemaakt.
  Een normale reactie op mijn vragen en reactie’s schijnt hier dus niet mogelijk te zijn.
  Jij je zin, want dat was toch waar je op uit was?
  Ik wens je verder een goed en (mag ik hopen een vredig leven met jezelf in het reine) toe.
  Zo, dat is er uit, wanneer komen de fans?
  Ik wacht met smart.
  Het ga jullie allen goed.

  Reactie door Anja — zaterdag 5 mei 2007 @ 20.15 uur

 159. Gratis boeken, waarom niet aan het begin van de studie een gratis laptop! En dan vervolgens elk schooljaar een gratis cd of dvd met de boeken erop. Kunnen ze zelf beslissen of ze boeken afdrukken. Studie niet behaald, laptop betalen.

  Reactie door Jan — zaterdag 5 mei 2007 @ 20.26 uur

 160. Gewoon het studiemateriaal op Internet en dan inloggen, kan dan per school verschillen en eenvoudig worden aangepast

  Reactie door The Form — zaterdag 5 mei 2007 @ 22.32 uur

 161. Die ‘natte Ronald’ moet toch een verdomd sterke blaas hebben om dit allemaal te kunnen verwerken.
  Plasterk ik zou zeggen laat eens zien waar je voor staat.
  Geen woorden maar daden.
  Om het maar even op het niveau van de ‘bruine rotterdammer’ te houden.
  Of jullie nou John, Wilbert, JK, etc. heten maakt me geen éne mallemoer uit.
  Veel plezier verder dametjes, het gaat jullie verder goed met al dat ‘buurt-geouwewijf’!
  Om met GLoria te spreken: GET I LIFE!!!!!!

  Tot never.

  Och nòg effekens dan, ik kan jullie zogenaamde BIJBELSE bijdragen nou niet bepaald een aanwinst vinden voor dit weblog.

  Reactie door Anja — zaterdag 5 mei 2007 @ 23.03 uur

 162. 121. JK ik begrijp je reactie niet dat zal wel aan mij liggen.
  Ik heb geen huishoudboekje nodig heb altijd mijn eigen zaakjes bijgehouden. Heb verkeerd in alle staten alleen nog niet in het laatste stadium dat van het totale minimum maar dat komt nog.
  Als je in inkomen meer dan 70% achteruitgang boekt na een leven van heel hard werklen (70/80 uur per week) en het lukt je daarmee om te gaan zoals ik (wij) gedaan hebben ondanks alle achterliggende zaken dan heb ik dat boekje echt niet nodig. Het doet echter niets af aan de werkelijkheid van mensen. Je kunt niet van iemand verwachten dat hij een tuinplant gaat kopen (weet de prijzen) als hij/zij nog geen 30 euro per week heeft om van te leven. Met 30 euro te gaan is je huishoudboekje zelf nauwelijks betaalbaar al is het in dit geval wel een diepteinvestering want zul je er wel een mensenleven mee toekunnen omdat het geschrevene even weinig ruimte zal innemen als de 30 euro in je portemonnee.

  Reactie door Henny — zondag 6 mei 2007 @ 9.11 uur

 163. #162. Henny
  Dat huishoudboekje is natuurlijk niet verplicht, maar het kan een goed hulpmiddel zijn.
  Overigens is niets menseljks mij vreemd. Ik heb al eens eerder verteld: mijn achterland is ‘Landarbeiders’ van K.S., ook de locatie, een groot gezin, waar zelfs pindakaas voor elke dag te duur was. Eén (koud) kraantje in de bijkeuken om je te wassen en zelfs jarenlang zonder kraantje – water uit de regenbak. In een droge periode als deze moest er water met een tankwagen vanwege de gemeente worden aangevoerd en kon je voor een dubbeltje een emmer water kopen.
  Later ooit in een situatie verzeild geraakt dat ik bij de Amsterdamse Sociale Dienst heb moeten bidden en smeken om een voorschot op een bijstandsuitkering, waarvan zelfs niet zeker was of ik die ooit zou krijgen.
  Op en tekort, Henny. En als wij net als de Finnen van elke burger het inkomen zouden zien zou je versteld staan wie er allemaal van 35 euro een week moeten rondkomen.
  Ik kan niet zo goed tegen mensen die klagen.
  Echte armoede is als kinderen uit één gezin aan elkaar voor een halve cent een droge boterham verkopen – zoals pas twee generaties terug in mijn familie.

  Wat ik erg vind: duizenden Cambodjaanse kinderen sterven aan typhus door verkeerde medicijnen uit Zwitserland en Frankrijk. Of, liever, ze sterven niet aan typhus maar aan beenmergaplasie, die wordt veroorzaakt door de toxische werking van chlooramfenicol dat als enige middel gebruikt wordt tegen typhus, dat in Europa en Amerika verboden is, maar met scheepsladingen vanuit Zw. en Fr. aan Cambodja wordt geleverd. Omdat het zowat niets kost – de verpakking is het duurste bestanddeel. Dit kan nog steeds doorgaan omdat het nog niet van de lijst van toegestane medicijnen van de WHO geschrapt is.
  Laat SP daar eens wat energie in steken – als we ‘t toch over internationaal socialisme hebben.

  Reactie door jk — zondag 6 mei 2007 @ 12.43 uur

 164. Als docent zie ik iedere dag hoe respectloos ouders en leerlingen met de boeken omgaan die zij huren van een boekenfonds. Met gratis schoolboeken gaan leerlingen nog minder zuinig om en voelen ouders zich nog minder verantwoordelijk. Laat ouders zelf de boeken kopen en weer verkopen, zo hebben zij belang bij het goed omgaan met de boeken. Daar is per saldo iedereen goedkoper uit. Als schoolboeken gratis zijn, betalen wij allemaal mee aan boeken die na een jaar onbruikbaar zijn doordat leerlingen en ouders vinden dat zij er mee mogen doen wat ze willen. Ik heb daar geen zin in. Er is toch kinderbijslag voor dit soort uitgaven?

  Reactie door M.Cornelisse — zondag 6 mei 2007 @ 12.58 uur

 165. #162. Henny

  Ik kan ernog aan toevoegen dat La Roche, Merck en Bayer er wèl bij varen. En wij ook omdat wij dankzij de rendementen op de beleggingen van de pensioenfondsen en verzekeringmaatschappijen in deze bedrijven onze pensioenen/-tjes kunnen ontvangen. Ga jij het maar regelen.

  Tot dertig jaar geleden was Burundi een vreedzaam Centraal-Afrikaans land, waar de hak en de hark de enige industriële producten waren. Iedereen had zijn eigen stukje grond, voldoende om zijn gezin van te onderhouden. Totdat de Russen en de Amerikanen kwamen vertellen dat het zoveel efficiënter en “beter” kon, en ook hoe. Nou, dat hebben we dan gezien … zullen we ‘t maar niet hebben over die ene Belg die in Congo tientallen jaren z’n scepter zwaaide.

  Reactie door jk — zondag 6 mei 2007 @ 13.02 uur

 166. #162. Henny
  Kort epiloog: ik verzin niets!

  Reactie door jk — zondag 6 mei 2007 @ 13.06 uur

 167. JK ik begrijp je wel maar ik vind het relativeren van de problemen van mensen hier en het waarom iets te simpel, vergeef me het woord, zeker als het om het zoeken van een oplossing gaat.

  Voor de rest ben ik het volkomen met je eens, geld en hebzucht zijn debet aan de ellende in de wereld.
  Ik kan je helemaal volgen. De wapenindustrie vaart er ook wel bij.

  Reactie door Henny — zondag 6 mei 2007 @ 20.54 uur

 168. #167. Henny (ook ReneR, Gloria)

  Voor nu: het is niet mijn opzet om de (verborgen) armoede te simplificeren, maar ik weiger vooralsnog te accepteren dat er hier een soort wild-west-cultuur heerst waar iedereen maar kan doen. Laat staan dat je het geblèr van hiernaast over “revolutie” serieus kan nemen – baby bonzo in het kwadraat (of in elk geval maal twee …).

  In mijn beleving zijn er in deze jaartelling maar twee revoluties geslaagd: die van de Republiek der Nederlanden en de Amerikaanse.
  De Franse werd als snel na het ontstaan door artillerie-korporaal Napoleon met een batterij kanonnen in een steeg achter het Elysée de bodem ingeslagen, n’importe La Bastille.

  Reactie door jk — zondag 6 mei 2007 @ 23.59 uur

 169. Jammer dat je tegenwoordig te veel op een robotachtige manier,naar school gaat.
  Een complete van baby tot volwassenen produkt.
  Eerst het 8 tot 4 lesuren geven.
  Ondertussen progamma’s waar de mens het beste is in.
  Ook geschiedenislessen naar eigen beeld inkleuren.
  Dan krijg je de stempel arbeider of denker.
  Door omgevingen zal de ene student als een denker of werker aan de slag gaan.
  Die dagen dat je werkt,zijn ingericht van 7 tot 5.
  Door de vele grote scholen,krijg je gewoonweg het feit dat te weing aandacht word besteed aan degene met leerproblemen.
  Zoals men dan het spreekwoord neemt dat wat men zaait ook oogst ook hier daadwerkelijk gebeurt.
  Ik denk dat die probleemgevalletjes wat meer aandacht moeten krijgen en in kleinere klassen geplaats worden om te kijken wat ze wel leuk vinden om te doen.
  Voorkomen is beter als genezen.

  Die schoolboeken is voorgekookte troep die de staat best zelf uit hun zak kunnen trekken.
  Wij worden toch de arbeiders en denkers.
  Wij moeten de bijbel/koran/torah/boedisme ook met de paplepel ingegoten krijgen.

  Reactie door sander — maandag 7 mei 2007 @ 1.14 uur

 170. M. Cornelisse, volgens mij is dit eenvoudig op te lossen door mensen het boek te laten betalen dat stuk is. Van dat geld kan dan weer een nieuw boek aangeschaft worden. Het grootste probleem van nu is dat boeken duur zijn en er ieder jaar nieuwe boeken aangeschaft moeten worden. Er komt ook altijd wel weer een herziende druk en/of een zogenaamde verbetering waardoor een boek na een jaar of twee niet meer te verkopen is. Boekhandelaren zijn vast tevreden met dit systeem maar voor mensen met een kleine beurs zou het toch een goede oplossing zijn om gratis of tegen een klein huurbedrag ieder jaar boeken te kunnen krijgen? Met uiteraard vergoeding van een boek als deze stuk is.

  Reactie door cynthia — maandag 7 mei 2007 @ 15.14 uur

 171. 170 Inderdaad Cynthia dat was vroeger ook zo en dat ging altijd goed. En geloof maar dat de boeken dan wel gekaft worden, daat zit moeders dan weer achteraan en het is niet slecht voor de verantwoordelijkheid die kinderenb daarmee leren.
  Die herziene drukken vertonen zelfs vaak weinig herziene teksten goed voor de boekhandel.

  Reactie door Henny — maandag 7 mei 2007 @ 19.10 uur

 172. #171. Henny
  Ik had geen enkel boek niet gekaft – was verplicht!

  Ooit ook (na een jaar lummelen van voornamelijk tweeën en drieën) mijn boeken van het eerste jaar aan een vorige-schoolgenoot overgedaan – hij had alles voor halve prijs – gekaft en wel!

  Reactie door jk — maandag 7 mei 2007 @ 19.43 uur

 173. Henny, je begrijpt wel dat ik bedoel de verkoop van boeken en de onderlinge prijsafspraken toch? HBO boeken bijvoorbeeld zijn ook hartstikke duur en je moet altijd weer een herziene druk hebben omdat anders het boek niet bij de tijd is..en zo wordt er veel verdient

  Reactie door cynthia — maandag 7 mei 2007 @ 21.46 uur

 174. ondanks het feit dat ik voor mijn kinderen huurboeken heb voor het voortgezet onderwijs ben ik gemiddeld 400 euro per kind kwijt
  dit komt omdat de “werkboeken”niet te huur zijn. Per vak zitten gemiddeld 2 werkboeken
  die trouwens niet of nauwlijks gebruikt worden want het ouderwetse schriftje moet gewoon gebruikt worden

  Reactie door angelique — woensdag 23 mei 2007 @ 9.57 uur

 175. Angelique, ik vind dat heel erg..dat is veel te veel geld! Vooral als je meerdere kinderen hebt. Is het een idee om collectief die werkboeken links te laten liggen want inderdaad is het nutteloos. Het ouderwetse schrift werkt ook prima. Organiseer een ban de werkboeken protest en geef door aan school dat dit niet hoeft en dus een onnodige uitgavenpost is. Trouwens niemand kan je verplichten dit aan te schaffen toch?

  Reactie door cynthia — vrijdag 25 mei 2007 @ 12.10 uur