De SP is met bezorgde postbodes een actie begonnen om de invoering van de nieuwe Postwet te stoppen. Het kabinet wil meer marktwerking in de particuliere postbezorging. Duizenden echte banen zullen verdwijnen omdat het werk tegen stukloon wordt aangeboden aan parttimers. Via www.RedDePostbode.nl kan een brandbrief aan het kabinet en de Tweede Kamer worden getekend en een officiële actiezegel worden besteld. Een van de eerste ondertekenaars is Bernard de Vries, voorzitter van de ondernemingsraad van TNT.
Sharon GesthuizenAlle bedrijven op het geliberaliseerde deel van de postmarkt hebben stukloonbetaling geïntroduceerd. Dat betekent dat bezorgers onder het minimumuurloon werken en nauwelijks rechten hebben. Het kabinet wil die liberalisering uitbreiden naar de particuliere markt. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen, initiatiefnemer van de actie: “Tienduizenden postbodes met een gezin en huis wacht een onzeker lot als deze Postwet wordt aangenomen. Van echte banen worden bijbanen gemaakt. Daar is ook het publiek niet bij gebaat, want er staat niet tegenover dat postzegels goedkoper worden; alle besparingen worden aangewend voor de concurrentieslag op de zakelijke markt.”
Met de nieuwe Postwet introduceert de regering – alweer – meer marktwerking in de publieke sector, ondanks de slechte ervaringen in onder meer het openbaar vervoer, de taximarkt, de energiesector en de zorg. De vakbeweging wil een pas op de plaats en een brede discussie over marktwerking. De meeste partijen in de Tweede Kamer willen daar echter niet aan tegemoet komen. Gesthuizen: “Men wil in volle vaart doordenderen. De SP vindt dat onverantwoord en daarom komen wij samen met werknemers in actie tegen het doorgeslagen marktdenken en de dreigende gedwongen ontslagen. Deze Postwet moet van de baan, er moet zo snel mogelijk bij wet worden geregeld dat er niet geconcurreerd wordt op arbeidsvoorwaarden.”
Teken op www.reddepostbode.nl.
Je kunt ook je eigen actie-postzegels bestellen.
dinsdag 15 mei 2007 :: 16.29 uur
241 reacties
Red ons teveel betaalde geld en geeft het terug aan die gene die het betaald heeft.
En niet zo als de SP en CDA willen voor ander dingen.
Voor een hoop mensen is dit een hoop geld.
http://www.gelderlander.nl/dgeconomie/article1415595.ece
Reactie door De Hakker — dinsdag 15 mei 2007 @ 16.34 uur
Postbodes de laan uit?
Postbodes de straat op?
Wie verstuurt eigenlijk al die ontslagbrieven?
Die nieuwe postwet retour afzender dan maar.
Reactie door Bob Schoute — dinsdag 15 mei 2007 @ 16.36 uur
Ik werk als postbode bij de TNT post, je wordt letterlijk ziek van de wegpest strategie van de TNT post,alles draait om zoveel mogelijk winst te halen. Doordat er al heel veel postbodes vertrekken ontstaat er nu een tekort van goede vakmensen,deze worden vervangen door goedkope krachten die hoogstens een aantal maanden voor de TNT werken,de kwaliteit van de bestelling holt achteruit, dit wordt door de direktie niet als bezwaarlijk ervaren, als het maar goedkoper wordt.
Het is momenteel een grote chaos op de sorteer centra, post blijft liggen en wordt niet besteld, je zou maar op een belangrijke brief zitten wachten, is allemaal niet meer belangrijk.De direktie zegt dat de post terug loopt maar is daar zelf schuldig aan door een zusterorganisatie op te richten die qua prijs stelling onder de prijs van de TNT ligt en concureert dan met zich zelf.daardoor raatk de TNT veel post aan zich zelf kwijt.Vooral de oudere postbode is de dupe en het zal daardoor ook niet lang meer duren voordat er een poststaking uibreekt!!!!De postbodes zijn het voortdurende getreiter meer dan zat!!!!
Reactie door Ronald — dinsdag 15 mei 2007 @ 16.46 uur
Het stukloon systeem is voor werknemers een zelf opgelegde zweep.Uiteraard wordt na enige tijd of een efficientere inzet het stukloon verlaagd,allemaal ten gunste van de zakelijke markt en de aandeelhouders/management/directie/commissarisen.Het kabinet is de uitvoerder van de tucht van het groot-kapitaal,welk georkestreerd wordt in Brussel/E.U..Uitgerangeerde politici krijgen als dank een dik betaald baantje of commissariaat bij een multi.Er zal weinig veranderen aan deze voortdenderende marktwerkingstrein met als wagons,durfkapitalisme,oligarchie,investerings-subsidies,vennotschaps-belasting-verlagingen,import goedkope arbeidskrachten,inkapseling privacy grondrechten enz.Alleen sociale onrust zal deze trein doen ontsporen.Kennelijk is er nog voldoende incasseringsvermogen bij de werkende massa!!
Reactie door Maan Arkenbosch — dinsdag 15 mei 2007 @ 16.52 uur
INTERNET GOEDKOPER DAN BRIEFPOST
Ik vind het belangrijk dat de SP goed contact houdt met potentiële kiezers via bijvoorbeeld dit soort protestacties.
Maar de overheid zou het gebruik van internet meer moeten stimuleren. Dat bespaart ons land veel geld. Vrijgemaakte postbodes kunnen dan worden omgeschoold tot stadswachten, beveiligingspersoneel, politieagenten, bouwvakkers, treinconducteurs, verzorgend personeel, enz…
Reactie door j — dinsdag 15 mei 2007 @ 16.53 uur
Met stukloon gaan we terug naar het rauwe vroeg-kapitalisme. Moet de hele cyclus opnieuw worden doorgelopen? Het is een godgeklaagd schandaal! Weg met die doorgeslagen marktfundamentalisten!
Reactie door Olav Meijer — dinsdag 15 mei 2007 @ 17.04 uur
Pardon: “doorgelopen” moet zijn: doorlopen.
Reactie door Olav Meijer — dinsdag 15 mei 2007 @ 17.06 uur
Zou in 2009 ( na de val van het kabinet balkennde IV ) de heer Rutte tot zijn congres ( na de verkiezingsnederlaag ) zeggen dat ze de “liberalisering” van de publieke markt verkeerd hadden ingeschat?…
En dat de VVD haar conclusies zou trekken en de burger de schade zou vergoeden..??
denk aan Martin Luther King: ” I have a dream”
Reactie door Leftfoot — dinsdag 15 mei 2007 @ 17.14 uur
Natuurlijk heb ik dit protest spontaan ondersteund door te tekenen.
Zoals ik ook een protestactie zou ondersteunen,voor het herstel van het gezonde verstand van politicie.
Wel tegen 30% minder en eerst naar invoering van stukloon voor het uiten per gezonde gedachte.
Reactie door Alex — dinsdag 15 mei 2007 @ 17.23 uur
In 2009 wordt de wet toch verplicht door Brussel. Dus waarom vechten tegen het onvermeidelijke? Mischien kunnen we in de tussentijd leren hoe we de liberalisering kunnen verbeteren. Deze campagne is uitstel van executie.
Reactie door Bas — dinsdag 15 mei 2007 @ 17.25 uur
Maar lege beloftes maken is natuurlijk wel slimme politiek.
Reactie door Bas — dinsdag 15 mei 2007 @ 17.29 uur
BETER GEMATIGD COMMUNISME DAN PRIVATISERING
Ik wil dit onderwerp in een veel breder kader bespreken. Het kabinet wil meer marktwerking in de publieke sector.
Maar ik vind dat we alle privatiseringen moeten terugdraaien. En bovendien zou het bedrijfsleven ook grotendeel gecollectiveerd moeten worden. Ik ben voorstander van democratisch en gematigd communisme met individuele prestatiebeloning.
KOSTENBESSPARING
Bij dat systeem kunnen we zeer veel geld besparen omdat de meeste producten en diensten dan centraal worden ontwikkeld. Ook wordt er dan erg veel geld bespaard omdat marketing niet meer nodig is.
KWALITEIT
De kwaliteit van producten en diensten kan dan ook veel hoger worden dan nu. En de consument hoeft niet te twijfelen aan de kwaliteit van de producten en diensten.
TRANSPARANTE OVERHEID VIA ICT
Eerdere experimenten met communisme zijn meestal mislukt, doordat de burgers geen zicht hadden op corruptie bij de overheid. Maar door internet kan de overheid veel transparanter worden en beter worden gecontroleerd door de burgers. Daardoor bestaat nu de mogelijkheid van sucesvol wereldcommunisme.
EUROPEES OF MONDIAAL COMMUNISME
Communisme heeft volgens mij het meeste kans van slagen als we het invoeren op Europese schaal. En liever nog op wereldschaal. Daarmee kunnen we ook effectief
belangrijke problemen verminderen zals honger, milieuvervuiling en de kans op een nieuwe wereldoorlog. De SP is geen voorstander van communisme, maar ik hoop dat ze mijn ideeën wil overwegen.
Reactie door j — dinsdag 15 mei 2007 @ 18.06 uur
´ Dat betekent dat bezorgers onder het minimumuurloon werken en nauwelijks rechten hebben ´
dat kan dus niet om de simpele reden dat betaling onder het minimumloon nooit bij de rechter stand kan houden……
Reactie door Dirk — dinsdag 15 mei 2007 @ 18.09 uur
onzin bas, op de site kun je zelfs zien dat er nog een europese handtekeningenactie loopt.
http://www.sosposte.eu
je praat net als die mannetjes die dachten dat het ov ook geprivatiseerd moest worden, terwijl nu ineens bleek dat dat van europa eigenlijk niet hoeft. ook in duitsland zijn er al 30000 postbodes de straat op.
kortom alle reden om nu zeker deze postwet nog niet in te voeren, en daarna te zorgen dat europa ook op haar schreden terugkeert
Reactie door bart — dinsdag 15 mei 2007 @ 18.17 uur
Stukloon op zich hoeft niet erg te zijn, het is pas uitkijken als dat stukloon laag wordt.
Zo op zich als los feit heb ik geen oordeel over het “stukmaaksysteem” euh pardon, “van je stuk breng systeem”, NOU!! herstel: stukloon systeem. Kan me wel voorstellen dat mensen die vastigheid dachten te hebben, niet meer in de situatie zitten waar ze ooit voor tekenden, buiten hun schuld.
Reactie door W6969 — dinsdag 15 mei 2007 @ 18.24 uur
Vandaar dat ik steeds verkeerde post krijgt maar ze bedonderen al jaren de consument mijoennen winst en toch blijven die postzegels maar duurder worden. Nederland help zich zelf naar de donder met al dat gezeik in de kamer.
Reactie door Herman — dinsdag 15 mei 2007 @ 18.36 uur
fout dirk, het gebeurd wel. ze krijgen per stuk betaald, zonder minimum. wat betekent dat ze vaak net zo lang bezig zijn, (je moet toch je ronde fietsen) maar netto minder overhouden dan een uurloon…
stukloon mag wel, maar wel met een bodem erin…
Reactie door bart — dinsdag 15 mei 2007 @ 18.46 uur
Dat zal wel weer een gevolg zijn van de vele emaildiensten en sms…en ….
Een technologie verdringt de andere : en daar maken de MANAGERS mooi gebruik van ; dat daar weer een stukje werkgelegenheid mee wordt afgebroken hebben zij maling aan ;
Mooi dat overheidsdiensten privatiseren , maar waarom niet gelijk ook de Nederlandse regering ?
Reactie door Fred — dinsdag 15 mei 2007 @ 18.49 uur
Klaarblijkelijk werken zijn niet meer volgens de GRONDWET , die stelt dat een regering moet bijdragen aan de werkgelegenheid .
Reactie door Fred — dinsdag 15 mei 2007 @ 18.50 uur
Daar heb je het al, wedden om een uitkering dat Postbode straks ook een `Work First’ project wordt (zie een paar topics eerder over `Werk’), brieven door de bus douwen voor een uitkerinkje en nog nòg niet bij mogen beunen, en dan nog sollicitatieplicht. Ik zei al eerder: dan kan je net zo goed vrijwilligerswerk doen voor de SP en gaan fòlderen, maar dat mag dan weer niet van de gemeentelijke ambtenarij. Bezopen!!
Reactie door Haq — dinsdag 15 mei 2007 @ 19.07 uur
Wie zijn de meeste partijen ik neem aan de partij van bedrog en verraad de PVDA ook.
Reactie door De Hakker — dinsdag 15 mei 2007 @ 19.26 uur
Er schijnen al work first projecten te bestaan met postbezorging door stukloners…. Hoeft het over een tijdje helemaal nix meer te kosten, zoon zegel..
Reactie door Waldo — dinsdag 15 mei 2007 @ 19.37 uur
@10 Bas — dinsdag 15 mei 2007 @ 17.25,
Het stadsvervoer moest eerst ook verplicht worden aanbesteed door de EU maar is nu ook van de baan(http://www.janmarijnissen.nl/2007/05/10/sp-eu-rapport-aangenomen/).
Dus het is wel zeker mogelijk om dit ook tegen te houden.
Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 15 mei 2007 @ 19.45 uur
Ik heb 36 jaar bij PTT later TPG tegenwoordig TNT gewerkt Ik ben als postbesteller begonnen later ben ik in de sorteerafdeling gaan werken eerst aan de perrondienst post in en uit de treinen laden later in de posbus sortering en in 1978 een cursus van alle plaatsen die in Nederland zijn gevolgd Ik heb een leuke tijd bij PTT gehad maar ik heb mijn baantje vanaf de jaren 80 afgebroken zien worden door die codering en de sorteermachines Degene die nu bij het postbedrijf gaat werken heeft geen toekomst meer Ik had schaal 5 van salariéring maar aan die machines werken is terug gebracht tot schaal 1 en 2 en dat scheelt honderden euro,s per maand Ik zou als ik nu 18 jaar oud was niet meer bij dat postbedrijf gaan werken Ik geniet nu van een behoorlijk pensioen dat gun ik iedereen
Reactie door Dirk Schuit — dinsdag 15 mei 2007 @ 19.59 uur
We zwaaien even met een vlaggetje we delen een kop soep uit even op toeters blazen en met belletjes rinkelen dan nog een leuk zingend bandje en we zijn o zo blij dat we wat hebben gedaan.
DIRECT PLAT DIE ZOOI.
Reactie door De Hakker — dinsdag 15 mei 2007 @ 20.03 uur
@Bart (14) en Evert (23),
Niet alles wat uit Brussel komt is ook een goed idee, en ervaring uit andere landen laat zien dat concurrentie in transport moeilijker is dan was voorzien. Maar met liberalisering van de post zijn ze al 15 jaar mee bezig, en dankzij landen die het al gedaan hebben (Zweden, UK) heeft Brussel gezien dat het kan werken. Sommige mensen raken inderdaad hun baan kwijt (alhoewel je in een flexibele economie altijd wel weer een nieuwe vindt) maar prijzen en kwaliteit kunnen zeker verbeterd worden voor de consument. In plaats van gelijk te oordelen dat privatisering per se niet werkt zou men eens vaker naar ‘t buitenland moeten kijken om te kijken hoe zoiets zou kunnen werken.
Reactie door Bas — dinsdag 15 mei 2007 @ 20.34 uur
Ja , Hakker , met dat soort acties bereik je inderdaad geen donder : laatste regel heeft meer invloed .
Reactie door Fred — dinsdag 15 mei 2007 @ 20.57 uur
Als de overheid meer marktwerking wil (nu dan kennelijk weer met postbezorging), heb ik de volgende vragen:
1. Waarom? (Geef eens een “business case”, voor de verandering. Misschien raken we dan immers overtuigd…)
2. Wat zijn de criteria, waarmee meer/minder marktwerking wordt gemeten?
Een slimme regering heeft aan deze vragen al een behoorlijke kluif. Antwoorden erop zijn voor een oprechte regering, die het landsbelang wil dienen, niet het laatste woord, maar een vervolg op een gezonde discussie.
En een domme regering moet sowieso natuurlijk gewoon opstappen, ongeacht deze vragen. (Vroegtijdig, wel te verstaan, en niet volgens het Hoogervorst-principe.)
Reactie door Wilbert — dinsdag 15 mei 2007 @ 21.14 uur
@1 Hakker
Bedankt voor de link en het maakt mij bloedlink!
SCHANDE SP! Eindelijk worden de energiebedrijven aangepakt om geld terug te storten aan hun klanten en wat doet de SP?
Samen met het CDA dit geld willen gebruiken voor investering. Alsof er niet genoeg valt te investeren van de rest van de winst van die energiejongens?
Red de postbodes? Prima! Maar redt dan ook eens ECHT de armsten die KROM moeten liggen voor die exorbitant hoge voorschotten!En nu weer investeren over onze rug?
In the pocket SP! Terug naar met die POEN naar de client!! Zelfs de VVD vindt dat nota bene. Eerst ‘Work First’ en NU dit?
SP, jullie beginnen aardig ‘feeling’ met de gewone man te verliezen. De vraag is hoe ik ‘feeling’ houd met de SP.
Reactie door Gloria — dinsdag 15 mei 2007 @ 22.15 uur
@ Bas,
Vertel jij me nu eens wat er mis was met de post. Het was goed en goedkoop. Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering, maar de post heeft zeer veel geinvesteerd in goede dienstverlening. Er is echter een simpel feitje:
Hoe kunnen drie mensen die langs 1 huis gaan met een stukje post, nu goedkoper zijn dan 1 iemand met drie stukjes post?
Reactie door Bart — dinsdag 15 mei 2007 @ 22.16 uur
Verlak mij niet SP!
Reactie door Gloria — dinsdag 15 mei 2007 @ 22.17 uur
@ Gloria, wat heb je weer een grote mond.
Misschien zijn er wel hele goede redenen voor bepaalde dingen. Maar daar had je nog niet aan gedacht. Er hoeft ook maar iets niet in jouw straatje te liggen en hoppakee alles is verkeerd…
Ik zie trouwens al weer een nieuwe reactie van een SP-Kamerlid daar bij work-first. Heb je eigenlijk al eens contact opgenomen met de Osse SP om zelf wat informatie in te winnen, of niet. Of reageer je enkel op je eigen onderbuik?
Doe eens normaal zeg. De feeling met de ‘gewone man’. Twee jaar lang prijs je alles de hemel in, en nu zijn er dingen waar wellicht wat langer over nagedacht is, of misschien een goede reden voor, en dan ben je meteen op de kast.
Sjees, met zulke vrienden heeft de SP niet eens vijanden nodig…
Reactie door Bart — dinsdag 15 mei 2007 @ 22.23 uur
@32 Bart
Vergis je niet. Ik prijs de hemel in wat in de hemel thuishoort.
Wel even wakker blijven meneer Bart!
Of ben jij zo’n braaf meelopertje? Ik niet!
Ik denk graag afzonderlijk over ieder onderwerp na. Ik heb getekend op http://www.reddepostbode.nl maar het teveel betaalde energiegeld van de burger dient terug te komen bij de burger! We zullen zelf wel zien waar wij dat voor zullen gaan investeren.
Reactie door Gloria — dinsdag 15 mei 2007 @ 22.37 uur
@ 32, 29 Bart en Gloria
Nou Bart, ik kan me Gloria’s boosheid best voorstellen, en ik deel die ook. Als er moet worden geinvesteerd in nieuwe masten dan moet men dat maar doen. Maar als clienten teveel in rekening is gebracht dan dient dat te worden rechtgezet. Veel mensen lijden maandelijks door de gigantisch gestegen energierekeningen. Veel mensen zitten zelfs in de kou omdat ze bang zijn te moeten bijbetalen. Als de klant aantoonbaar teveel heeft betaald, terugbetalen!!!
De energiemarkt is toch geprivatiseerd? Ook dit is een gevolg van privatisering, je kunt het teveel dat klanten hebben betaald niet zomaar voor andere zaken gebruiken.
Wacht maar tot Neelie erachter komt!!
Reactie door Irma — dinsdag 15 mei 2007 @ 22.40 uur
What’s next? http://www.reddetrekschuit.nl ?
Reactie door HenriOsewoudt — dinsdag 15 mei 2007 @ 22.47 uur
@32 Bart
Vergis je niet!
Ik prijs de hemel in wat in de hemel thuishoort. Wel even wakker blijven meneer Bart! Ik denk graag afzonderlijk over ieder onderwerp na. Ik heb dan ook getekend voor ‘red de postbodes’ MAAR het teveel betaalde energiegeld van de burger dient terug te komen bij de burger. Zullen we zelf wel zien waar we dat in investeren.
Reactie door Gloria — dinsdag 15 mei 2007 @ 22.47 uur
@32 Bart
2 berichten was niet de bedoeling. Daar de eerste niet doorkwam was ik voor de tweede keer begonnen. En zie: ze staan er allebei.
Reactie door Gloria — dinsdag 15 mei 2007 @ 22.56 uur
heb getekend.(10)tsja brussel .emotieneel denk ik vecht voor je werk en tegen dit asociale neo liberale europa.mijn verstand zegd echter dat het gevecht verloren is ? gelukkig ben ik een emotineel mens .de tijd zal tij keren .blijkbaar wil de nederlander eerst leeggeknepen worden door het grootkapitaal voordat hij de knuppel van opa van zolder pakt .sinds de euro gaat dat leegknijpen snel .het is wellicht wenselijk i.v.m. de diensten richtlijn de franse rooie ctg bond maar hierheen te halen .en het cnv/fnv met de h.s.l op stage sturen naar frankrijk .
Reactie door h.verbeek — dinsdag 15 mei 2007 @ 23.03 uur
@34 Irma
Exact! Het is ongehoord om het geld waar jij en ik en VELEN krom voor hebben moeten liggen te gebruiken voor andere zaken.
Dan heeft men geen idee meer wat het is om ARM te zijn en die armoede wordt door de politiek zelf bedacht omdat het moederschap geen WERK is/was in hun ogen.
Nou, ik noem het GEEN werk! om leuke plannetjes te bedenken over de platgewalste ruggen van de minst bedeelden in dit land.
Kan het een keer stoppen heren verwende politici?
Reactie door Gloria — dinsdag 15 mei 2007 @ 23.06 uur
@HenriOsewoudt — dinsdag 15 mei 2007, 22.47
Fijn dat je er weer bent, nu we een expert nodig hebben op het gebied van marktwerking.
De regering heeft het nog even te druk met het land in gaan (of: hebben aan) en als betrokken onderdaan zou ik graag vast van je willen weten, wat jouw gewaardeerde antwoord zou zijn op wat ik in #28 (dinsdag 15 mei 2007, 21.14) vroeg.
Ik verwacht er niet veel van, maar geneer je niet. Alle beetjes helpen.
Je link naar iets met van een trekschuit schijnt trouwens niet actueel te zijn, als ik me niet vergis.
Reactie door Wilbert — dinsdag 15 mei 2007 @ 23.27 uur
eeuu even nogmaals,,de energie rekening/verbruik allemaalont vangen, ja?!
kijk dan even naar het verbruik EN de geschatte nieuwe maand voorschot JA!
kijk even of je ook zowat het dubbele gaat betalen/kubike meter/kilowat,wat? ja 6 wat JA.
bv verbruik 2005 600 kubike meter,,nieuw geschatte 1200 kubikemeter,bel even op dat het naar beneden moet,wandt je betaalt allemaal belasting int voren, bv 2 eurie maal 5 milj is toch gauw 10 miljoen per maand, RENTE VANGEN essent enz,
en het teveel in rekening gebrachte terrug storten,na een jaar,,
als er tenminste geen verhoging komt..
en dan te bedenken dat aardgas hun geen donder kost.
Reactie door ad — dinsdag 15 mei 2007 @ 23.33 uur
@40 Wilbert
In antwoord op je vragen:
1. Omdat vrije marktwerking leidt tot goede en goedkope produkten. Omdat de armen en laaggeschoolden nergens zoveel baat bij hebben als bij vrijheid en kapitalisme. Dit is een bewezen feit. Verstoring van marktwerking, door overheidsingrijpen, leidt altijd en overal en zonder uitzondering tot slechtere en duurdere produkten, tot werkeloosheid, tot wachtlijsten, wachtlijsten, wachtlijsten en tot verarming en onderdrukking van de massa door de heersende elite. Zelfs Gloria begint daar zo te zien beetje bij beetje achter te komen.
2. De hoeveelheid overheidsingrijpen in een markt.
Met hoogachtende groeten,
HenriO
Reactie door HenriOsewoudt — dinsdag 15 mei 2007 @ 23.41 uur
henriOsewoudt heeft zoals altijd weer geen idee waarover hij praat.
Volgens hem hebben laaggeschoolden nergens zoveel baat bij als vrije marktwerking, hij noemt dit zelfs een bewezen feit.
Ja Henri, ben jij ingehuurd door domme rechtsen om mensen hier te indoctrineren, of denk je echt zo?
Als je echt zo denkt, dan wil ik je voor de zoveelste keer wel een standaard lesje hedendaagse economie leren:
In de VS, waarvan jij ongetwijfeld loopt te beweren dat de overheidsinvloed nog steeds te groot is, hebben ze in meerdere sectoren geprobeerd de marktwerking in te voeren.
Jij zult aanvoeren dat dit gefaald heeft in de zorgsector, omdat de overheid nog steeds een te grote vinger in de pap had.
Pakken we even het huur beleid.
Onze fijne PVDA, CDA en VVD vonden best dat je naar Amerikaans model de huren vrij kunt geven.
Moet jou toch aanspreken als echte ” vrijheidsstrijder” .
Het heeft er in Amerika toe geleid dat je (moet ik het echt uitleggen) minimaal met drie mensen in 1 appartement samen moet leven om de huisjesmelker (hebberige fascist) te kunnen betalen.
So much for freedom.
Zelfs jij zou toch moeten snappen dat vrijheid enkel een rechtvaardiging is voor de rijke om de arme te onderdrukken.
Henri, voor jou persoonlijk omdat je toch regelmatig op deze site komt zou ik willen meegeven:
je speelruimte wordt naarmate je groeit alleen maar kleiner, omdat je met meerdere spelers te maken krijgt in je eigen ruimte.
En tot slot, gras groeit niet harder door eraan te trekken.
Reactie door kaatje — woensdag 16 mei 2007 @ 0.08 uur
@43 kaatje
Ik ben niet rechts. Het verschil tussen links en rechts is marginaal. Het probleem is de overheid an sich en het misplaatste vertrouwen dat mensen erin hebben. Zo heeft Amerika de grootste overheid ter wereld.
Niet vrijheid is een rechtvaardiging om armen te onderdrukken, overheid is dat. Niets rechtvaardigt onderdrukking.
Open je ogen.
Reactie door HenriOsewoudt — woensdag 16 mei 2007 @ 0.14 uur
@HenriOsewoudt — dinsdag 15 mei 2007, 23.41
Je antwoord op mijn vraag 1 bevredigt mij niet helemaal. Zit weinig “business case”-achtigs in, vind ik. Mijn idee was eerlijk gezegd een beetje om van dat geroeptoeter af te geraken, dat jij nu ook weer bezigt. Veel (dezelfde, ongefundeerde) stellingen, en weinig concreets.
Je “antwoord” op mijn tweede vraag getuigt m.i. niet van respect. Dat “antwoord” staat niet voor niets tussen quotes. Ik bedoel daarmee – concreet – te zeggen, dat je me géén antwoord hebt gegeven.
En, pro-actief, van mij uit: Je bent voor mij nog steeds een enorme eikel!
Maar goed, ik vroeg je mening en die heb ik gekregen, geloof ik…
Reactie door Wilbert — woensdag 16 mei 2007 @ 0.25 uur
@45 Wilbert
Voor een business-case verwijs ik je naar de telecomsector, de enige sector waar de overheid daadwerkelijk is teruggetreden. Herinner je de hoge kosten die we moesten betalen ook als we niet belden; herinner je dat een gesprek vanf je camping in Noord-Frankrijk letterlijk guldens per minuut kostte en via krakende, onverstaanbare en onbeleefde operators verliep; en herinner je dat we konden kiezen uit welgeteld één type toestel. Vergelijk dat met de situatie van vandaag. Alleen het overheidsgedrocht dat OPTA heet houdt nog tegen dat de tarieven niet nóg lager liggen dan ze al doen.
Mijn tweede antwoord was het duidelijkste antwoord dat ik je kon geven op de vraag welk criterium je aan zou moeten houden om de (on)vrijheid van marktwerking te bepalen. Wat begrijp je er niet aan?
Verder beschouw ik het gebruik van woorden als ‘eikel’ als een gebrek aan argumenten. Jammer.
Reactie door HenriOsewoudt — woensdag 16 mei 2007 @ 0.33 uur
44.
henri, je reageert enkel op de randverschijnselen, maar niet op mijn inhoudelijke issue over het huurbeleid, dat in de VS wel volledig vrijgegeven is.
Je bent een man die gelooft in de ” echte” ongelimiteerde marktwerking, ik zou dan graag een echte inhoudelijke reactie zien.
Je bent over het algemeen redelijk onderlegd.
Als je dit niet kunt, dan is de volledige rechtvaardiging voor je eeuwige gestook niet gewaarbord.
So, bring it on!
Reactie door kaatje — woensdag 16 mei 2007 @ 0.39 uur
46. Als je ook maar iets van de telecommarkt zou weten, dan zou je OOK weten dat de OPTA de lagere prijzen niet tegen houdt, maar dat de directies en raden van bestuur internationaal overleggen hebben om prijsafspraken te maken.
Dat wordt jou waarschijnlijk wijsgemaakt, maar dat geeft ook aan dat je niet hoog in de boom zit en dat je jezelf ” fijn” laat indoctrineren.
Reactie door kaatje — woensdag 16 mei 2007 @ 0.44 uur
@HenriOsewoudt — woensdag 16 mei 2007, 0.33
Mij best. Dan ben je geen eikel, maar een lieftallig dropje.
Je lult er een hoop op los en ik moet bekennen, dat je daar geweldig goed in bent. Hoe jij mist met argumenten verwisselt… Klasse!
Reactie door Wilbert — woensdag 16 mei 2007 @ 0.46 uur
49. Wilbert, give the guy a chance, en laat hem nou eens een keer antwoorden echt inhoudelijk op mijn argumenten.
Ik ben benieuwd.
Ik denk dat hij zich een dag of 2 of 3 niet laat zien en dan weer af en toe met hetzelfde riedeltje komt en dat iedereen er weer op reageert.
Ik denk af en toe wel eens dat zijn profiel opzettelijk door een SP’ er is aangemaakt om reacties uit te lokken
Reactie door kaatje — woensdag 16 mei 2007 @ 0.50 uur
49/50. Laten we hopen van niet, het zou wel leuk zijn als Henri echt bestaat, dat zou de discussie er wel leuker op maken.
Reactie door kaatje — woensdag 16 mei 2007 @ 0.53 uur
@kaatje — woensdag 16 mei 2007, 0.50
OK, kaatje, for your pleasure… :)
(Ik was trouwens toch al klaar met hem.)
Reactie door Wilbert — woensdag 16 mei 2007 @ 0.55 uur
Meteen zegels besteld. Goedgeschoten plaatje ook weer SP; zo’n posthoorn. Alleen daarom zou je ‘m al bestellen.
Reactie door MijnZus — woensdag 16 mei 2007 @ 1.44 uur
@45 HenriOsewoudt
Je doelt op deze telefoon? http://www.electrofarm.nl/TelefoonT65.jpg
En de optie van verbeterde techniek, massaler gebruik van telefonielijnen door de uitvinding van adsl, voip en gsm’s de kosten dwingen te drukken?
Het gaat er om dat bedrijven niet als een stel cowboys aan de haal kunnen gaan met zaken als de post, zorg, telefonie, energie, etc, ten koste van de welzijn van burgers.
Als ik een bank ben en jij me hypotheek moet betalen voor je huis wordt je ook niet blij als ik opeens zeg dat de rente per 15 Mei met 300% verhoogd is. En dat je zus de zak krijgt bij de post want de Chinese postbodes doen het goedkoper terwijl die Chinese postbodes in tochtige afbraak huizen wonen en op een houtje bijten.
Dat noem ik geen marktwerking, maar uitbuiting. Slecht voor de postbodes en slecht voor de Chinezen.
Dat soort vrijheid leidt tot wetteloosheid en uitbuiting. Daar kan je de geschiedenis van de USA op na lezen.
Het volk, de burgers, dienen beschermt te worden tegen deze georkestreerde anarchie van het geld. En marktwerking moet er zeker zijn. Geloof me, ik ben ondernemer en er gaan hier ook bedragen met veel nullen over tafel. Maar niet ten koste van mensen.
Als je het daar niet mee eens bent, dan ben je in geen velden of wegen links.
Als iemand een postbode is en dat jarenlang met kunde en toewijding doet en door het openstellen van de markt zijn toekomst financiëel ziet opdrogen en aan de Goden is overgeleverd; dan dient een overheid in te grijpen. Dat is namelijk een Volksvertegenwoordiging. Die dient de belangen van het volk te behartigen. Arm en rijk.
Reactie door MijnZus — woensdag 16 mei 2007 @ 2.35 uur
54. MijnZus, heir, heir!
Reactie door kaatje — woensdag 16 mei 2007 @ 2.53 uur
Mijn ervaring met de POST wil ik als aanvulling noemen.
Ik heb slechts 40 jaar ervaring in het ontvangen van post.
Nadat PTT Post niet meer bestond kreeg ik zelfs post van mensen uit een heel ander postcodegebied. Een jaar lang klaagde ik hierover. Zouden vakantie werkers zijn… Het gebeurt nog steeds (na 5 jaar).
Nu krijg ik 3X per dag post. TNT is als laatste na 4 uur de bezorger. Ook is het postkantoor in de buurt voor het ophalen van aangetekende stukken niet meer beschikbaar. Ik moet hier voor de wijk uit fietsen naar een of andere sigarenboer.
Voor pakjes moet ik nog verder weg.
Marktwerking? My Ass! Goed voor de aandelenhouders.
Reactie door MijnZus — woensdag 16 mei 2007 @ 2.58 uur
@41 ad en Henri Osewoudt
Gezien mijn @54 nog maar een keer in het kort.
Helemaal met je eens en die rente is wat ons toe zou moeten komen! Zij hebben buiten die schandalige hoge tarieven (dus hoge voorschotten) OOK nog eens onze rente! Zelfs mijn voorstel om de maandelijkse voorschotten op een EIGEN spaarrekening te zetten en dan alleen de eindnota te betalen werd geweigerd. Mag geen rente van mijn EIGEN geld ontvangen. De energie maffia maakt het uit en het volk heeft zo langzamerhand alleen nog maar het nakijken. Ook de overheid profiteert dik van de energieverbruiker. We worden van 2 kanten gepakt! Het BLOK prijsafsprekende marktwerkers en het BLOK overheid!
Jammer dat de SP niet inziet dat we RECHT hebben op ons teveel betaalde geld. Juist mijn partij laat mij nu ECHT in de steek. En dat is even slikken… na jarenlange winters uitgeperst te zijn door die energierakkers en het bloody cold te hebben gehad.
WARMTE SP… laat ons NU niet in de kou staan!
@ Henri O.
Zie @54
Had al duidelijk gemaakt wat het voordeel van een adequate en efficiente overheid is.
Namelijk een overheid die de marktwerking eruit WERKT. Werk aan de winkel!
De belastingbetaler betaalt tenslotte de overheid en diens werkers! Mag, nee MOET kunnen rekenen op waar voor hun geld. We zijn nu genoeg bedonderd door die zgn marktBEwerking! Ook door de overheid! Want zij is het die de sinistere plannen van een kleingeestige farizeeer en medegelovigen moet uitvoeren. Het wordt hoog tijd dat de overheid in DIENST van de burger staat en haar niet uitbuit samen met de marktuitbuiters. Erger dan nu kunnen we het niet hebben! Waar wij naartoe moeten is bv een model zoals ‘j’ in “aan het werk” heeft beschreven. Doorzichtige overheid, controleerbaar via internet doordat zij openheid van zaken geeft.
De primaire levensbehoeften van de mens op de laagste tariefprijs zet, zoals: Woonkosten, Energiekosten, EEN Ziekenfonds, Studeerkosten, Vervoerskosten. Goede economische internationale samenwerking en minder hoog van de HOLY Eurotoren blazen!
Zo zullen ook de postbodes weer gered worden, want EEN keer post is de meest efficiente oplossing! Ik heb er zowat een dagtaak aan om naar de brievenbus te rennen om vervolgens ZELF voor postbode te gaan spelen!
Henry O, geloof maar dat we er zo samen uitkomen. Want ook jij bent hopelijk voor een eerlijke verdeling? Ik bedoel… waar een mens recht op heeft! En niet alleen de heren/dames met hun neoliberale geesten die zich vertaald weten in begerige klauwtjes.
Het lichaam doet uit zichzelf niets, maar laat zich sturen door de hoofdbewoner. En die weet zich niet altijd goed te beheersen. Velen plunderen en stelen van andere hoofdbewoners en het is de OVERHEID die daar een stokje voor moet steken.
Last but not least: het is dan OOK de overheid die zich moet gaan beheersen vwb telefoonkosten. Weg met de marktwerkers en op naar landelijk telefoonnet tegen de allergoedkoopste prijs. Dan maar all in tegen wat meer belastinggeld.
En daarbuiten? Handelen en verhandelen maar heren damens ondernemeners! Leef je uit, maar niet meer op de MENS!
Dag Henri!
PS SP: Pas dan is het mogelijk als we tegen de laagste prijzen toch wat teveel mochten hebben betaald… te gaan investeren in nieuwe masten. Maar NU zeker niet!
Reactie door Gloria — woensdag 16 mei 2007 @ 3.32 uur
@58 PS
Sorry voor typefouten zoals: ondernemeners dus ondernemers!
En ook jij: dag ad!
Reactie door Gloria — woensdag 16 mei 2007 @ 3.47 uur
Laat ik het nou eens een keer zeggen voordat de eerste (Gandalf? Ouwe Dirk?)mij voor is:
Goedemorgen allen!
Reactie door Gloria — woensdag 16 mei 2007 @ 3.54 uur
Beste Gloria,
Ik ken de beweegredenen allemaal niet, jij volgens mij ook niet, of heb je het debat al nagelezen?
Maar one way or the other, je zult betalen als de hoogspanningsmasten en andere netwerkzaamheden moeten gebeuren. Zo simpel is het.
Wellicht is de beoordeling van de SP goed onderbouwd, en met het oog om kosten op lange termijn te voorkomen. Wat je nu terugkrijgt zul je waarschijnlijk anders volgend jaar extra moeten betalen als het zo noodzakelijk is.
Nogmaals, er zal nog wel verder over gepraat worden, maar laten we het weer eens hebben over de SP en hun actie voor de Postbodes. Volgens mij is de SP de enige partij die nu actie onderneemt en dat is heel erg goed,
Reactie door Bart — woensdag 16 mei 2007 @ 7.28 uur
Goeden morgen vrienden SP.
Dat ik later ben Gloria@59. komt omdat ik alles eerst wilde doorlezen, en ik ben op mijn leeftijd niet zo vlot meer.
Niettemin, ook voor jouw een goede morgen!
Het komt mij bij dit onderwerp voor dat sommige inzenders niet weten waarom er door de SP voorstellen worden gedaan waarvan ze de omvang niet begrijpen.
Daarom heb ik voor Jan een voorstel om hier de redenen te verduidelijken, dan komen er minder misverstanden voor, hoewel ik ook dan nog inzendingen zal tegenkomen die het niet willen (zullen) begrijpen.
Ik ben ten volle op de hand van de postbestellers, uitbuiting vind al genoeg plaats!
Reactie door Ouwe Dirk — woensdag 16 mei 2007 @ 8.35 uur
Dus.Ik ben genaaid door het energie bedrijf,ik heb teveel betaald = stelen.En wat mij toekomt,het teveel betaalde geld+rente.Daar wil de SP masten voor gaan neerzetten.Hoge beloningen voor bestuursleden en de winsten die gemaakt zijn door de energie bedrijven blijven in de pot.Dit zijn nu toch zelfstandige bedrijven,laat hen dan ook inversteren in onderhoud.De rekensom die nu door de SP en het cDA wordt bedacht lijkt veel op 1+1=0
Reactie door rafstal — woensdag 16 mei 2007 @ 8.55 uur
@44 kaatje
Ik ken de situatie in Amerika niet, ik weet wel dat een huis kopen er een stuk goedkoper is dan in Nederland waar de overheid een ijzeren greep op de woningmarkt heeft. De huren vrijgeven zonder die greep los te laten is dan ook een garantie op enorme huurverhogingen. Dat betekent echter niet dat ik tegen huurliberalisering ben maar dat die gepaard moet gaan met een vrijere woningmarkt. De huren met geweld reguleren is misleidende symptoombestrijding. De oorzaak van het probleem ligt in het onvrije woningbeleid van de overheid.
@54 MijnZus
Met een bank stel je voor je hypotheek een contract op dat je wederzijds vrijwillig ondertekent. In dat contract maak je afspraken die beide partijen moeten nakomen. De overheid gaat anders te werk, zij legt regelingen eenzijdig op en kan ze ook weer eenzijdig veranderen of afschaffen als de uitkomst haar niet bevalt.
Verder snap ik best dat het een hard gelag is voor sommige postbodes maar in een wereld waar niemand elkaar meer brieven stuurt is het niet zo vreemd dat een beroep als postbode verdwijnt. Dat probeerde ik met mijn grap over de trekschuit al duidelijk te maken. Mensen die voor de trekschuit werkten deden dat ongetwijfeld ook met kunde en toewijding. Maar tijden veranderen en gelukkig is er een systeem dat garandeert dat mensen altijd weer elders aan de slag kunnen en niet afhankelijk worden van de overheid die hun overbodige beroep subsidieert. Dat systeem is vrije marktwerking. Hoe zou jij het vinden als het werk dat je uitoefent overbodig is geworden maar anderen gedwongen worden om toch jouw salaris te blijven betalen? Dat is echter precies wat je voor postbodes bepleit en het is feitelijk een belediging van de capaciteiten en creativiteit van deze mensen.
@57 Gloria
Een efficiënte overheid is een contradictio in terminis. Een overheid kent namelijk geen enkele prikkel om efficiënt te werken, integendeel, slecht presterende onderdelen worden beloond met een budgetverhoging. Dit in tegenstelling tot organisaties die prestaties moeten leveren om aan hun geld te komen en geen mensen hiertoe met geweld kunnen dwingen. De fout die je maakt is denken dat het efficiënt is als er maar één organisatie zich bezig houdt met post, of met energie, of met gezondheidszorg, of met onderwijs. Het tegendeel is waar. In een markt waar geen concurrentie bestaat zal altijd de prijs toenemen terwijl de kwaliteit daalt. Je hoeft maar even de situatie in de gezondheidszorg en ons onderwijs in ogenschouw te nemen om te beseffen hoe waar dit is. De overheid monopoliseert deze markten met geweld en de resultaten zijn voorspelbaar. Alleen vrije marktwerking garandeert innovativiteit, creativiteit, werkgelegenheid en goede produkten die betaalbaar zijn voor iedere beurs.
Reactie door HenriOsewoudt — woensdag 16 mei 2007 @ 10.08 uur
Stukloon is een verderfelijke methode. Je mag eisen dat een werknemer een redelijke norm haalt. Maar stukloon kan er toe leiden dat mensen zich over de kop gaan werken, twee baantjes gaan aannemen, een deel van het werk uitbesteden aan familieleden als kinderen e.d.
Marktwerking in de post zal er waarschijnlijk op de lange duur toe leiden dat de postbezorging op het platteland voor de meeste mensen te duur wordt. Immers een brief op het platteland bezorgen is tien tot honderd keer zo duur als in een flat in een grote stad.
Reactie door Drob — woensdag 16 mei 2007 @ 11.11 uur
@Drob
Dat is dan een nadeel van het wonen op het platteland. De huizen zijn er goedkoper maar de postbezorging is er duurder, zo is er altijd wat. Het rechtvaardigt natuurlijk geenszins dat andere mensen gedwongen worden te betalen voor goedkope postbezorging in jouw afgelegen stulpje.
Reactie door HenriOsewoudt — woensdag 16 mei 2007 @ 11.22 uur
Natuurlijk HenriOsewoudt, iedereen verantwoordelijk voor zichzelf. Beetje solidariteit is gewoon te duur. Als drob ervoor kiest om afgelegen te wonen, omdat ze bijvoorbeeld geen woning in de randstad kan kopen, dan zal ze daarvoor boeten door meer te betalen voor post, energie, kabel, gas, boodschappen, etc.
Wanneer men gewoon nooit aan marktwerking begonnen was (bij het OV zelfs ten onrechte!) dan was die solidariteit gewoon betaalbaar gebleven en de werkgelegenheid ook.
Reactie door Irma — woensdag 16 mei 2007 @ 11.36 uur
@66 Irma
Gedwongen solidariteit IS geen solidariteit maar exact het tegenovergestelde.
Wanneer men nooit begonnen was aan het gedwongen monopoliseren van markten door de overheid was iedereen in staat geweest een huisje te betalen en de kosten van post, energie, kabel en gas op te brengen. Ik begrijp uit je opmerking trouwens dat je nu ook al voorstelt om de boodschappen van Drob te subsidiëren. Die solidariteit lijkt op papier misschien mooi maar je kweekt er in de praktijk een afhankelijkheid mee die niemand zou moeten willen en uiteindelijk nadelig is voor ons allemaal, de zwaksten het eerst en het hardst.
Reactie door HenriOsewoudt — woensdag 16 mei 2007 @ 11.50 uur
@67 HenriOsewoudt
ik ben het gedeeltelijk met u eens,aan de andere kant zou gedwongen solidariteit misschien ook wel iets goeds kunnen bevroeden…
namelijk het dwingen van het egoistische kapitalisme tot solidariteit als het gaat om verdeling van de lasten.
de sterkste schouders de zwaarste lasten?!
de vervuiler betaald?!
dat zijn in mijn visie namelijk ook vormen van gedwongen solidariteit.
de overheid dwingen solidair te zijn en in die zin afdwingen dat men de zaken die nu aan de markt zijn uitgeleverd,en die niet werken,terug te draaien en/of meer en beter solidair in te richten.
de grootgraaiers moeten wel gedwongen worden tot solidairiteit anders laat men het egoisme de vrije loop.
met andere woorden: als men egoisme bestrijd dan dwingt men tot solidairiteit is het niet?
en dat is in mijn beleving helemaal niet zo verkeerd.
Reactie door iew — woensdag 16 mei 2007 @ 12.20 uur
wat is solidairiteit ?
http://www.pauldebeer.nl/documenten/papers/Wat%20is%20solidariteit.doc
Reactie door iew — woensdag 16 mei 2007 @ 12.26 uur
@68 Iew
Egoïsme kun je alleen bestrijden als je daartoe de vrijheid hebt. Als je niet kunt kiezen tussen aanbieders van scholing, zorg, vervoer, energie of woningen dan creëer je daarmee een voedingsbodem voor egoïsme van de heersende elite. Als je echter zorgt dat die markten volledig vrij zijn dwing je aanbieders om goede en goedkope produkten af te leveren op een klantvriendelijke manier. Doen ze dat namelijk niet dan stap je naar de concurrent die er wel in slaagt.
Reactie door HenriOsewoudt — woensdag 16 mei 2007 @ 12.40 uur
Misschien kunnen we ook nog even actie voeren voor de verdwenen melkboer aan de deur, de verdwenen bakker aan de deur, de verdwenen slager aan de deur, de verdwenen visboer aan de deur, de verdwenen eierenboer aan de deur, de verdwenen srv-wagen aan de deur, kortom de verdwenen nostalgie van onze Hollandse kneuterigheid. Wees gerust, alles wat er zal komen is er al geweest en alles wat geweest is zal er weer komen, net als met de mode. Dat is nu eenmaal de dynamiek van een economie.
Reactie door Karel — woensdag 16 mei 2007 @ 12.50 uur
Maar beste Henri,
de volledig vrije markt is een illusie, dat vereist namelijk een wereld zonder staten en dat lijkt mij een utopie.
Reactie door Karel — woensdag 16 mei 2007 @ 12.52 uur
@71 Karel
Misschien, maar dat betekent niet dat we dus maar zoveel mogelijk markten door overheden moeten gaan laten reguleren, met alle nadelige gevolgen vandien. Een volledig vrije markt is vooralsnog een utopie maar vrijeRE markten (in de zorg, het onderwijs, het OV, de energie, de woningen en ja ook in de post) zijn dat zeker niet.
Reactie door HenriOsewoudt — woensdag 16 mei 2007 @ 12.58 uur
net heb ik de petitie getekend “red de postbode”. de enige manier is door niet meer via de computer emailen, maar gewoon weer brieven schrijven. alleen het nadeel is daarvan, dat er brieven kwijt sukkelen en dat dat met emailen minder is. wij zijn afgelopen maand 3 afschriften van de bank kwijt geraakt. dat heeft,volgens mij, wij zijn bij de abn amro te maken met het gerommel boven in de top, de overname. maar bij de bank zeggen ze, dat dat niet zo is. en tnt kan niet achterhalen, waar de brieven gebleven zijn. dat is dan weer het nadeel.
Reactie door maayke jong-doppen — woensdag 16 mei 2007 @ 13.27 uur
HenriOsewoudt
zolang bedrijven en dergelijke zoals zorgverzekeraars bv, nog steeds prijsafspraken maken en alles op elkaar afstemmen is dat inderdaad een utopie…
sociale voorzieningen horen niet op de markt thuis!
het zijn namelijk voorzieningen en geen produkt.
kunt u mij misschien vertellen waar die marktwerking wel zo vrij is en er echt een keuze is te maken wat betreft de voordeligste aanbieder van….
u denkt toch niet dat als men de markt volledig vrij zou geven dat er iets veranderd aan de onderlinge afspraken,en dat aanbieder 1 ineens de prijs van het product zal verlagen of halveren,DAT is pas een illusie.
Reactie door iew — woensdag 16 mei 2007 @ 13.28 uur
en als het bedrijfsleven (terecht) geen geld wil steken in een bij voorbaat verliesgevend gebeuren, dan mogen de burgers het stokpaardje van de europese commissie betalen.
Bij het Galileo project hoeft er plotseling geen marktwerking te zijn. Dan mogen wij 4 miljard ophoesten om een systeem dat al bestaat opnieuw te ontwikkelen. En wedden dat het er doorgedrukt wordt
Binnenkort gaan ze het wiel opnieuw uitvinden op onze kosten.
Reactie door ipuntje — woensdag 16 mei 2007 @ 13.36 uur
@75 iew
In een echt vrije markt komen kartels niet of nauwelijks voor, en als ze voorkomen zijn ze niet schadelijk voor de consument. Ik zie dan ook geen enkele reden om het maken van (prijs)afspraken te verbieden. Bovendien ga je voorbij aan het feit dat de allergrootste monopolies en kartels worden gevormd door de overheid en dat die ze met geweld afdwingt. En dat is wél schadelijk.
Reactie door HenriOsewoudt — woensdag 16 mei 2007 @ 14.07 uur
@57 Gloria,
Zie mijn @54?????????
Te laat geworden misschien.
Reactie door Anja — woensdag 16 mei 2007 @ 14.07 uur
HenriOsewoudt
vandaar dat alles wat nu weg is gegeven aan de markt door de overheid,voor velen onbetaalbaar is geworden…
een echte vrije markt bestaat namelijk eenvoudig niet.
nogmaals de vraag waar en wat werkt er volgens uw volledig vrije markt dan wel.
bierbrouwers zijn geen overheid…
Reactie door iew — woensdag 16 mei 2007 @ 14.27 uur
De postbode van TNT moet blijven en gewoon zijn salris krijgen zoals het nu ook gebeurt.
Dus HANDEN af van de bezorgers,
Ik krijg weleens post via selectmail en sandd en vaak niet eens voor mij bestemd, dus ik weet niet wat voor mensen die deze post bezorgen maar een beetje selectief te werk gaan met aannemen van personeel m.b.t. het bezorgen van post zou wel op z’n plaats zijn, het gaat hier wel over prive post die wel eens belangrijk kan zijn.
Zie ook hoe selektmail uw post bezorgt en wanneer……
…..Werken bij Selekt Mail
Op zoek naar een flexibele bijverdienste bij u in de buurt?
Fijn dat u belangstelling heeft om bezorger te worden voor Selekt Mail.
Bezorgen voor Selekt Mail betekent werk bij u in de buurt
Als bezorger van Selekt Mail bezorgt u geadresseerde post in uw eigen postwijk of in een postwijk bij u in de buurt.
Bezorgen voor Selekt Mail is ideaal als bijverdienste, bijvoorbeeld als u nog studeert, de zorg voor een huishouden heeft of bent gepensioneerd.
Bezorgen voor Selekt Mail betekent flexibel werk
U bent op enkele dagen per week een aantal uren beschikbaar. U heeft veel vrijheid om uw werk zelf in te delen binnen een tijdsbestek van drie dagen.
Bezorgen voor Selekt Mail betekent zelfstandigheid
Post voor Selekt Mail wordt twee keer per week bezorgd in twee ‘bezorgslagen’ (zoals wij dat noemen): in de ‘A-slag’ en in de ‘B-slag’. Als bezorger kunt u kiezen in welke slag u wilt bezorgen. Het is ook mogelijk om in beide slagen post te bezorgen.
U kiest voor bezorgen in de A-slag:
Dit betekent dat u van dinsdag t/m woensdag van 7.00 uur tot 21.00 uur de tijd heeft om de post te bezorgen….
Dit is toch kl#te ik wli elke dag mijn post ontvangen en niet alleen maar 2 X per week,
alleen daarom al zou de TNT postbode moeten blijven verdienen zoals het tot nu toe gaat.
Een echte postbode moet leven van het bezorgen, het is verdomme geen bijbaantje….
Reactie door Pool — woensdag 16 mei 2007 @ 14.36 uur
Sorry ik had de B-slag vergeten te vermelden
maar hier is tie dan.
….U kiest voor bezorgen in de B-slag:
Dit betekent dat u van donderdag t/m vrijdag van 7.00 uur tot 21.00 uur de tijd heeft om de post te bezorgen…..
Reactie door Pool — woensdag 16 mei 2007 @ 14.40 uur
@78 iew
Er is maar één ding écht weggegeven aan de markt en dat is de telefonie. De kosten daarvan zijn gedecimeerd en de mogelijkheden geëxplodeerd. Alle overige liberaliseringen (OV, energie, zorg) zijn pseudo-liberaliseringen waarbij de overheid de touwtjes (en de aandelen) strak in handen houdt en de boel van boven tot onder reguleert. Met vrije marktwerking heeft dat niets te maken.
Reactie door HenriOsewoudt — woensdag 16 mei 2007 @ 14.43 uur
Wat een puur ideologische verblindhied van HenriOsewoudt. Hij verlangt in feite terug naar een soort “nachtwakersstaat”, of zelfs dat niet eens. De jungle van het vroeg-kapitalisme. Natuurlijk, iedereen heeft alles helemaal alleen aan zichzelf te danken dan wel te wijten. Erfelijke factoren en klassenverschillen bestaan niet. Reglering van maatschappelijke machtsverhoudingen is uit den boze. Al dan niet uit nood geboren solidariteit is flauwekul. De macht van grote kapitaalsconcentraties bestaat niet. De bevoorrechte posities van topmanagers evenmin. Je organiseren om je daartegen teweer te stellen is natuurlijk ook allemaal onzin. Dat noem ik nu: simplisme zonder grenzen.
Reactie door Olav Meijer — woensdag 16 mei 2007 @ 15.02 uur
@79 HenriOsewoudt
u geeft dus geen antwoord op mijn inmiddels al 2x gestelde vraag.
ook de telefonie is weer voor het overgrote deel in handen van dezelfde monopolist,namelijk KPN die alle providers alweer aan het inlijven is alszijnde dochtermaatschappij.
waarom hebben de mensen buiten de steden dan nog steeds niet de keuzemogenlijkheden wat betreft internet en telefonie ?
die zijn nog steeds afhankelijk van dure abonnementen.[allemaal KPN lijnen]
daarbij zijn de kosten gedaald omdat KPN ons jarenlang teveel heeft berekend en niet vanwege uw zogenaamde vrije marktwerking.
ook dat was jaren geleden in het nieuws.
om nu te stellen dat dat door de marktwerking komt vind ik onzin.
de enige vrije markt die men nu heeft gecreerd is de slavenhandel in dienst van de economie de regering en de bedrijven.
Reactie door iew — woensdag 16 mei 2007 @ 15.03 uur
Henri,
Op zichzelf genomen ben ik niet eens tegen de liberalisering van de postmarkt. Het jammere is alleen, dat er dan een heleboel postsorteercentra en brievenbussen bij moeten komen in ons volle landje.
Reactie door Karel — woensdag 16 mei 2007 @ 15.08 uur
@84 Karel
Is dat zo? Een vrije markt is altijd veel beter in het verzinnen van innovatieve oplossingen dan een bureaucraat achter zijn bureautje in Den Haag. Waarom blijven denken in vastgeroeste ideeën als brievenbussen en postsorteercentra? Misschien kunnen we brieven wel afgeven bij de McDonald’s binnenkort. Misschien verzint men wel uitprintbare postzegels die een automatische sorteercode bevatten. Hoe dan ook, het zal goed, goedkoop en klantvriendelijk zijn omdat anders de condurrent er met de winst vandoor gaat.
Reactie door HenriOsewoudt — woensdag 16 mei 2007 @ 15.17 uur
@84 iew
Die mensen buiten de stad kunnen hun dure vaste lijn gewoon de deur uit gooien en overgaan op mobiele telefonie.
Verder graag een heldere formulering van de vraag waar je antwoord op verwacht.
Reactie door HenriOsewoudt — woensdag 16 mei 2007 @ 15.19 uur
@80 pool
op welke manier de post bezorgd wordt vind ik nog het mindere probleem. Bij ons wordt selektvracht verzorgd door een firma die al jarenlang thuiswerk uitbesteed. je weet wel, mensen die wat willen bijverdienen kunnen voor 1 cent per stuk kettinkjes in een plastic zakje stoppen, stickertje er op klaar. of kaftjes om een telefoonboekje, dat soort dingen. Als je heel geroutineerd raakt kun je wel 2 euro per uur verdienen.
Ik heb eens een in problemen zittende buurvrouw een uurtje geholpen met zoiets. geestdodend werk voor een schijntje en het wordt nog doorgegeven aan de belasting ook! zo kunnen mensen die niets hebben en (letterlijk) een centje willen bijverdienen legaal uitgebuit worden. ze kiezen er toch zelf voor!?
Ik neem aan dat deze firma leuk verdient aan selektvracht en de bezorgers zijn van de straat (of zo).
Reactie door ipuntje — woensdag 16 mei 2007 @ 15.38 uur
@86 HenriOsewoudt
laatste keer de vraag aan u: waar en wat werkt er volgens uw volledig vrije markt dan wel?
dit had ik dus gevraagd onder @79
als dit niet duidelijk genoeg geformuleerd is,laat dan maar.
“Die mensen buiten de stad kunnen hun dure vaste lijn gewoon de deur uit gooien en overgaan op mobiele telefonie.”
waar is dan inneens die vrije keuze gebleven op die zogenaamde goede vrije telefoniemarkt?
men heeft dus geen keuze.
en sinds waneer is internetten via mobiele telefonie dan goedkoper geworden dan adsl via de vaste telefoonlijn?
men heeft dus niet de keuze om de goedkoopste en beste te nemen,maar zal zich tevreden moeten stellen met de minst slechtste,dat is iets heel anders.
u verdraaid hier de boel een beetje naar mijn idee.
dat staat u natuurlijk vrij,alleen kloppen doet het niet.
Reactie door iew — woensdag 16 mei 2007 @ 15.39 uur
@88
De vraag is nog altijd niet bepaald helder geformuleerd maar goed. Voor het antwoord hoeft u slechts (letterlijk dit keer) uw ogen open te doen en te kijken naar de spotgoedkope ongelooflijk krachtige pc die via een spotgoedkope ongelooflijk snelle internetverbinding uw berichtjes op het internet zet. De zegeningen van de vrije markt zijn zo vanzelfsprekend dat ze blijkbaar niet eens meer opvallen. In iedere markt waar de overheid echter een monopolie afdwingt zijn er grote problemen: de zorg, het onderwijs, de woningenmarkt, het openbaar vervoer. Toeval? ik dacht het niet.
Dankzij de vrije markt hebben de mensen in het afgelegen dorp juist wél een keuze, die ze voorheen niet hadden, namelijk de keuze om mobiel te bellen. Als men ook nog (snel) wil internetten zal men vooralsnog toch aangewezen zijn op de telefoonlijn. Maar de concurrentie zit niet stil, er kan al via de tv-kabel geïnternet worden en binnenkort kan dat ook via het lichtnet. Als u dat allemaal nog niet goed en goedkoop genoeg is staat het u natuurlijk vrij deze mensen te helpen maar hou ermee op een ander daartoe met geweld te dwingen.
Reactie door HenriOsewoudt — woensdag 16 mei 2007 @ 15.47 uur
Onafhankelijk onderzoek naar ontslagen TNT Post
Uitgegeven: 16 mei 2007 09:19
http://www.nu.nl/news/1079354/32/Onafhankelijk_onderzoek_naar_ontslagen_TNT_Post.html
Reactie door iew — woensdag 16 mei 2007 @ 16.22 uur
HenriOsewoudt
ik dwing helemaal niemand ergens toe,dat maakt u er van.
even heel simpel,als die zogenaamde vrije markt in de telecom zo goed zou werken,dan hadden mensen een keuze moeten kunnen maken uit alle providers,nu is men dus nog steeds afhankelijk van een aantal providers in deze gebieden.
dus dat vrije gaat al niet op.
het kabel alternatief dat u noemt is dus even duur als een vaste telefonie/internet abonnement,dat gaat dus ook niet op.
u schetst een heel raar beeld aleen maar gebaseerd op mobiele telefonie.
ook gaat u totaal niet in op het feit dat KPN zo veel mogenlijk providers weer probeert en is aan het inlijven alszijnde dochtermaatschappijen.
de prijsverschillen in telefonie/kabel/internet providers zijn miniem,dus wat nou keuze en wat nou voordelig?
alleen een bepaald gedeelte in Nederland heeft daar de “vrije keuze” om uit alle providers en aanbiedingen te kiezen,de rest van Nederland niet.
daar komt nog bij dat al zou het een volledig vrije markt zijn,dan nog laten de bedrijven de prijsafspraken niet vallen,men wil namelijk verzekerd blijven van de winst.
het nadeel van die vrijheid is dat niemand er meer wat aan kan doen,en iedereen het maar heeft te slikken zoals het aangeboden word.
heeft u wel eens nagedacht wat voor effect het op de belastinginkomsten van de staatskas zou hebben als men via de vrije markt alle prijzen zou halveren?
nogmaals het bedenksel vrije marktwerking is een zeepbel!
men heeft het wel [net als u] over volledig vrije marktwerking,maar dat is niet wat men wil.
wat u dus zegt:
“In iedere markt waar de overheid echter een monopolie afdwingt zijn er grote problemen: de zorg, het onderwijs, de woningenmarkt, het openbaar vervoer. Toeval? ik dacht het niet.”
dat klopt dus wel,en is het inderdaad geen toeval,dat is dus ook precies de reden dat volledig vrije marktwerking geen doorgang zal en kan vinden.
dat heeft namelijk geen zin en kost net zo veel geld,alleen draait dan de staat er voor op die dat dan via bv lastenverzwaring weer gaat terughalen op de burger.
vrije marktwerking is niets meer dan een bedacht instrument,om graaierij veilig te stellen en te legitimeren.
Reactie door iew — woensdag 16 mei 2007 @ 17.04 uur
drop 64 is euu stukloon niet het zelfde als in de bouw op tarrief werken,,??
eeuu dat werkt niet dus,,
het begint met 2 huizen aftimmeren per dag,,oo kijk zegt zo’n overbetaalde dubbele kin,zeg maar die overbetaalde kpn topinkomer/man?..
ze doen er 2 en een half,dus ze hebben een half exstra verdient,,huppa volgent jaar moeten ze er drie doen..werkt dus niet,,maar dat is al oud nieuws dat dit niet werkt,,+- 15 jaar al.
ALS het dus het zelfde is?? dan moet je dus nu jaren voor gestudeert een achterhaalt ding weer in gaan voeren,
jaha dat heet nu een slimme??? manerger/opvreter/top,man?
Reactie door ad — woensdag 16 mei 2007 @ 17.05 uur
HenriOsewoudt
Marktwerking is gebaseerd op:
1 Vraaggericht aanbod
2 Vrije keus
In het fictieve geval dat je morgen mijn pad kruist en voor mijn ogen een hartinfarct krijgt, waardoor ik gegeven mijn beroepsethiek verplicht ben reanimatie toe te passen, in hoeverre kan er dan sprake zijn van marktwerking?
Reactie door Elsemie — woensdag 16 mei 2007 @ 17.09 uur
@ 77 HenriOsewoudt
De hele vrije markt bestaat uit kartels, maffia en grootgraaiers.
Er is geen enkele branche waar de marktwerking zijn vruchten voor de consument afwerpt.
De marktwerking is een methode waar alleen de happy few zich aan verrijkt, verders kost het honderden miljoenen euro’s wat verdwijnt, en heel veel leed bij mensen die nu zonder werk of diep in de schulden zitten vanwege de marktwerking.
Marktwerking sucks, dus ik zou maar heel voorzichtig zijn om dit zelfmoordproduct hier te verheerlijken.
Reactie door Pool — woensdag 16 mei 2007 @ 17.21 uur
Dit is denk ik de meest voor de hand liggende oplossing die ik kan bedenken/die men kan vinden:
De marktwerking dat zijn wij, in de zuiverste vorm (mogelijk).
Reactie door Bas Schoutsen — woensdag 16 mei 2007 @ 17.51 uur
@95
Men laat de klant(energie gebruiker) teveel betalen voor vervoer en de klant eist dat geld terug.
Nee,zegt de vervoerder(de kabelnet stroom vervoeder) wij hebben natuurlijk gigantisch veel winst gemaakt maar nu moeten we de nieuwe vrachtwagens(kabelnet uitbreiden of achterstallig onderhoud) betalen het is een goed idee om dit van jullie centen te doen.
Zo behouden wij de winst en betalen jullie de investering.
Dat is goed zeggen de SP en CDA prima vorm van marktwerking.
Reactie door De Hakker — woensdag 16 mei 2007 @ 18.12 uur
@92 iew
Als u pleit voor overheidsregulering van markten dan pleit u voor dwang.
Uw verhaal over de geringe keuzevrijheid op het gebied van telecom van de dorpsbewoner is simpelweg onjuist. Die keuzevrijheid is groter dan ooit en wordt nog iedere dag groter. Als de KPN inderdaad kleine ondernemingen opkoopt dan doet zij dat om concurrerend te zijn tegenover buitenlandse reuzen op dit gebied en dus om haar produkt goed en goedkoop te houden.
Uw argument over het effect op de belastinginkomsten begrijp ik niet helemaal. Ik weet wel dat het in landen met een vrijere markt beter gaat dan in landen met een onvrije markt. Met de rijken ja, maar zeer zeker ook met de armen. Al was het maar omdat alleen een vrije markt arme mensen in staat stelt om rijk te worden. Als ik de reacties hier lees krijg ik de indruk dat SP-aanhangers een erg statisch beeld hebben van mensen. Iemand is arm geboren en kan dat van zijn leven niet meer veranderen. De ironie is dat in een staat waarin marktwerking actief wordt tegengegaan dit inderdaad zo is.
Vrije marktwerking is geen bedenksel, het is niets meer en niets minder dan vrijwillige transacties tussen twee of meer partijen. Het verschijnsel ‘overheid’ is wél een bedenksel. En het is bedacht om exact de reden die u aan de vrije markt toeschrijft, namelijk om graaierij veilig te stellen en te legitimeren.
Reactie door HenriOsewoudt — woensdag 16 mei 2007 @ 18.32 uur
@94 elsemie
Ik begrijp uw vraag niet. Als ik morgen voor uw ogen een hartinfarct krijg en u voelt zich geroepen mij te helpen dan is dat uw vrije keuze. Ik begrijp de link met marktwerking niet.
@95 Pool
Ook u draait de zaken om. Niet een vrije markt maar een overheid bestaat uit kartels, maffia en grootgraaiers. Alleen een overheid kan een monopoliepositie met geweld afdwingen. Alleen een overheid komt ermee weg om slechte en dure produkten en diensten te leveren aangezien zij de concurrentie simpwelweg heeft verboden. Vrije marktwerking en kapitalisme hebben de armen op aarde oneindig veel meer voorspoed gebracht dan welke overheid dan ook. Iemand die arm geboren is heeft baat bij de vrijheid zich te ontwikkelen en te ontplooien, niet bij een overheid die hem arm, dom en afhankelijk houdt met een maandelijkse grijpstuiver.
Reactie door HenriOsewoudt — woensdag 16 mei 2007 @ 18.37 uur
henri ose woud,dat armen ook rijk kunnen worden? als je geluk hebt,dus geen katrina over je heen krijgt,wandt dan is er geen hulp.
2 als je leren kunt,voor bv kassa jufvrouw,oude term mavo/havo niveou hebt,
wat,als je spinazie acedemie maar net kunt halen? zijn er zat hoor!grootste gros.
voorbeeld usa de rijken hebben belastings verlagingen plentij gehad(regerings wegen)ook zogenaamd vrije markt,,
maar een vrouw met kinderen,mag smorgens half zes op de bus stappen(ook vvd voorstel)om in de usa bij een wimpie/mac donalds om half negen te gaan schoonmaken,voor uitkerings niveau om tot sávonds helf zeven-half acht thuis te komen,kinderen een big mack en naar bed,(verplicht)ook vrije markt!
dat is het land van de vrije markt?
behalve als je onder niveau havo zit,of te zwart bent,of door een ongeluk slecht ter been bent of een katrina over je heen gehad hebt.en dat zijn er heel wat.
in de vrije markt? economie tellen de zwakkeren?? niet mee,ja voor het leger om te vechten voor de inkomens van de heren wapen industrie.
die hebben bij een baan een slecht laag loon,terwijl de ietsiepietsie hogere aan de top om komt in zijn geld,dat is vrije markt.
en dus iedereen kan niet hogerop wandt er is maar een bepaald bedrag te besteden,dus de top van nu beschermt zig zelf door steeds hogere eisen te stellen aan gewone banen,(terwijl de tijd dat hun gegroeit/in dienst zijn gekomen zeg 15-20-30 jaar geleden en hun eigen opleiding mavo/havo/high school niveou was,of door paps er tussen gerold zijn,zie bv het licht boes)
en dat niveau kan niet iedereen halen,
zoals de kassa jufvrouw met,vraag,havo papieren,wat een beetje chimpanse met een cursis van een week al kan doen.bliep klante kaart meneer,zegeltjes er bij.
en maar niet te spreken hoe de vrije markt huis houd in de arme landen,de ene blokade naar de andere,medicijnen bv aids remmers bv,een fabriek in afrika,maakte goedkope aids remmers,wat zegt de vrije markt,dat is een gemie fabriek voor wapens ,huppa twee bommen er op,verplicht dure aids remmers kopen uit onze vrije markt fabrieken,voor 6-10 keer zoveel,leen je toch geld van de wolvowiets wereld bank.
begrijp jij het nog ik niet.enz enz
Reactie door ad — woensdag 16 mei 2007 @ 19.12 uur
@ 99 HenriOsewoudt
Als dit een niet-reanimatieverklaring is neem ik die graag ter kennisgeving aan!
Reactie door Elsemie — woensdag 16 mei 2007 @ 19.17 uur
@100 ad
U beseft het waarschijnlijk niet maar uw verhaal is één grote tirade tegen de overheid, niet tegen de vrije markt. Het is de overheid die belastingen heft en belastingen van armen niet verlaagt. Het is de overheid die de dijken in New Orleans verwaarloosde (er gaan aldaar dan ook stemmen op om de dijken voortaan door de markt te laten beheren). Het is de overheid die er legers op nahoudt en met bommen gooit. Dat gebeurt niet door bedrijven, die spannen dat soort overheden alleen maar voor hun karretje, iets waar ze de kans niet toe zouden hebben als wij die overheden niet zo ontzettend veel geld en macht gaven. Hetzelfde geldt voor handelsblokkades. Ook de wereldbank is een door overheden bedachte en gerunde instelling. Begint u het patroon een beetje te zien? De armen op aarde hebben baat bij vrijheid, niet bij overheid.
Reactie door HenriOsewoudt — woensdag 16 mei 2007 @ 19.25 uur
HenriOsewoudt
“Uw verhaal over de geringe keuzevrijheid op het gebied van telecom van de dorpsbewoner is simpelweg onjuist.”
dat is het niet.
laten we het even hebben op de toen in het leven geroepen OPTA.
Onafhankelijke toezichthouder
De overheid heeft besloten de werking van deze markten te reguleren door middel van wet- en regelgeving. Om de naleving van deze regels te controleren, is een onafhankelijke toezichthouder aangesteld. Ook is het belangrijk dat de toezichthouder en de staat als aandeelhouder van KPN en TNT Post, duidelijk gescheiden partijen zijn. Bovendien vereist de Europese regelgeving op dit vlak een onafhankelijke toezichthouder. De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) werd opgericht op 1 augustus 1997 als opvolger van de Directie Toezicht Netwerken en Diensten (TND) van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De taken en bevoegdheden van OPTA zijn in de OPTA-wet geregeld. OPTA is een Zelfstandig Bestuursorgaan (ZBO) en opereert op grond van deze status op afstand van het ministerie van Economische Zaken. De minister van Economische Zaken, Directoraat-Generaal Energie en Telecom (DGET) is wel politiek verantwoordelijk voor een aantal taken van OPTA, maar heeft geen directe zeggenschap over de besluiten die het onafhankelijke OPTA-college neemt.
—————————————–
men kan het juridisch en op papier dan wel scheiden,maar het word in zekere zin nog steeds gereguleerd door de overheid.
en dan krijg je dus dit soort zaken:
http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/1998/09/15/Med/03.html
en intussen is er misschien wel meer keuze bijgekomen,maar zijn de prijzen overal weer op elkaar af gestemd.
daarbij is de keuzevrijheid wel degenlijk beperkt in buitenstedelijke gebieden.
u zei tegen Pool:
“Niet een vrije markt maar een overheid bestaat uit kartels, maffia en grootgraaiers. Alleen een overheid kan een monopoliepositie met geweld afdwingen.”
maar zo ziet u maar dat het helemaal niet met geweld hoeft worden afgedwongen,een slim instrument in het leven roepen zoals de OPTA is dan de oplossing.
Reactie door iew — woensdag 16 mei 2007 @ 19.28 uur
@ 99 HenriOsewoudt
Zie, hoe je hier uit jr nek loopt te l#llen
……Iemand die arm geboren is heeft baat bij de vrijheid zich te ontwikkelen en te ontplooien, niet bij een overheid die hem arm, dom en afhankelijk houdt met een maandelijkse grijpstuiver….
Weet je eigenlijk wel wat marktwerking is, want met dit soort uitspraken moet je echt vamn een andere planeet komen, hoe dom kun je zijn.
Reactie door Pool — woensdag 16 mei 2007 @ 20.00 uur
@iew
OPTA = Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit. Een slim instrument – ook voor de postbode?
Reactie door gerrit (die andere) — woensdag 16 mei 2007 @ 20.45 uur
@Elsemie
Je stelt het belang van de patiënt voorop en eerbiedigt zijn opvattingen!
Reactie door gerrit (die andere) — woensdag 16 mei 2007 @ 20.52 uur
@iew
Heb toch maar even de postcode van Lutjebroek ingeklopt op bellen.com. Keuzevrijheid genoeg, minstens 100 euries goedkoper dan KPN abonnement!
Reactie door gerrit (die andere) — woensdag 16 mei 2007 @ 20.57 uur
@Pool
Socialisten komen van Mars. Liberalen van Venus.
Reactie door gerrit (die andere) — woensdag 16 mei 2007 @ 20.59 uur
Redt de postbode. Ik zou willen zeggen redt BV. Nederland. De Postbank moet een Europees gezicht krijgen en als ik die figuren dat zie verkondigen dan krijg ik anti-peristaltische bewegingen. Het zijn maar 2500 arbeidsplaatsen, so what? Laten wij ons sterk maken, dat die bedrijven hun personeel, die zij op de vrije markt dumpen vanaf hun 50e jaar tot hun 65e door moeten doorbetalen.
Waar zijn de vakbonden van weleer? Zij zitten toch niet in een hoekje te bibberen van angst voor het groot kapitaal.
Ik zag vandaag in “DUS” tijdschrift over “Werk en Inkomen” FNV bondgenoten, dat gaat over knopen tellen. met andere woorden hoe bereik de 65e jaar grens. Dan heb je zo’n achterlijke partij (PvdA) die vindt dat men door moet werken. Ik vind dat BV. Nederland klaar is voor landelijke stakingen.
Als wij toch naar de kloten moeten gaan dan met zijn allen.
http://members.home.nl/h.hiensch/Knopen.jpg
Reactie door d'olle Henk — woensdag 16 mei 2007 @ 21.04 uur
henri en door wie wordt die overheid gerunt us/eu,direct en indirect.of in dat geval elke zogenaamde vrije markt landen.
wie hadden er baat bij om de fabriek in bv afrika te bombaderen.
en die boicotten,de regering?hoezo,als de grote jongens er de dienst uitmaken.
noem eens een regering die niet direct/indirect gerunt worden door de grootste bedrijven.ik weet het niet.
en oorlog,waarom,juist in opdracht van de wapen industrie,en nog wat schoenpoets bedrijven/caterings/particuliere beveilegings bedrijven enz.
is het niet zo dat bv dat licht boes aan de macht is gekomen door de financiele ahum schenkingen van die zelfde grote bedrijven,die de ladder steets hoger leggen voor kleinere bedrijfjes/beginners/en werknemers.dus door wie wordt die belastings verlagingen voor de lageren inkomens bepaalt?
is het niet zo dat die bedrijven/regeringen schreeuwde eu nederland/frankrijk zeur niet,werk mee die zogenaamde globalizering enz,dat hou je toch niet tegen,
en ondertussen zelf de grens naar mexico bv hoger beter maken,waarom?
Reactie door ad — woensdag 16 mei 2007 @ 21.14 uur
@78 Anja
Tja… daar was mijn bericht aan ad en Henri Osewoudt dat mijn berichten voor beiden waren verdwenen.
Reactie door Gloria — woensdag 16 mei 2007 @ 21.42 uur
waar gloria,welk nr,,goeden avond,zo daar bent ik nu eens de eerste mee denk ik,
tjee ik was even me pijltje kwijt.
maar gloria kijk maar eens naar de oude en nieuwe schatting ,,in mijn geval wordt het zowat verdubbelt,,
vorig jaar over gebeld toets een 1 voor u rekening overzicht,een 2 voor lekken en dergelijken,een 3 voor overige een 4 voor een medewerker,,bleep, het door u gekozen nummer is niet berijkbaar de verbinding wordt nu verbroken,tuut tuut tuut.(ik weer ,de groetjes van ruut),weer bellen,weer het hele waslijstje af,en ja hoor daar is ze.ik bladebla de bla niet mee eens,ach meneer(normaal alleen bij de mackdonalds)het scheeld maar even kijken 2 euro 30,per maand,
ik er overheen maal bv 5 miljoen huishoudens,
ok meneer we doen het weer terrug naar het verbruik van de afgelopen 4+ jaar daarvoor tot nu.
Reactie door ad — woensdag 16 mei 2007 @ 22.11 uur
Och mensen, laat je niet opnaaien door zo’n Osewoud, daar wordt hij voor betaald.
Reactie door Haq — woensdag 16 mei 2007 @ 22.15 uur
Ach gezellig, gekke gerrit is weer in ons midden, hoe is het met onze schizo.
Reactie door Pool — woensdag 16 mei 2007 @ 22.48 uur
@64 HenriOsewoudt
Quote:
“Hoe zou jij het vinden als het werk dat je uitoefent overbodig is geworden maar anderen gedwongen worden om toch jouw salaris te blijven betalen? Dat is echter precies wat je voor postbodes bepleit en het is feitelijk een belediging van de capaciteiten en creativiteit van deze mensen.”
Dus volgens je bovenstaande reactie bepleit ik iets negatiefs voor postbodes en beledig ze nog ook.
Ik zal je zeggen dat als men deze mensen serieus neemt, dan gaan ze hen minstens intern omscholen en in dienst houden. Jou heilige marktwerking van het Darwinistische soort flikkert ze zonder pardon op straat. En dat ze overbodig zouden zijn heeft te maken met de goocheltruuk die ze de voordeur uit werkt met hun dure overeenkomsten en ze via de achterdeur weer binnen haalt tegen opruimingstarieven.
Als ik jou was zou ik ook de kleine lettertjes van je hypotheekovereenkomst nog maar eens doorlezen. Je veronderstelling dat jij wel net zo’n invloedrijke comparant bent als een bank binnen zo’n overeenkomst duidt op een schromelijke overschatting.
Reactie door MijnZus — woensdag 16 mei 2007 @ 23.04 uur
@112 ad
Goedemorgen allen! (Ha, ha WEER de eerste voor vandaag.)
Welk nummer? @54! Maar die staat niet meer op mijn naam. Verdwenen? Of geschrapt vanwege mijn felle kritiek op onze partij ivm het niet teruggeven van ons geld.
Enfin, heb mijn leven een beetje gebeterd in @57.
Toch vreemd dat Henri O hier belangrijker schijnt te zijn dan het NIET teruggeven van het ons toe te komen geld. Veel SP-ers zitten er dus niet op te wachten? Maar ik geef toe dat het off topic is, alhoewel de energiebedrijven een directe verbinding is met de marktwerking en dit treft de postbodes maar ook de energieverbruikers.
Ad, je hebt het heel beeldend omschreven. Ik weet er alles van. Belabberd!
Marktbende! Op de markt is uw euro geen donder waard!
Reactie door Gloria — donderdag 17 mei 2007 @ 1.11 uur
Het is te merken dat simpel een andere naam voor gewoon onbelemmerd (of minstens zo onbelemmerd mogelijk) KAPITALISME tallozen in verwarring brengt, omdat dat nu ineens MATKTWERKING heet: net of Marx en talloze anderen daarover al niet genoeg verhelderends en vernietigends hebben gezegd.
Nog maar eens: markwerking is gewoon keihard kapitalisme met geen of liefst zo weinig mogelijk overheidsbemoeienis. OUDE WIJN IN OUDE ZAKKEN MET EEN NIEUWE NAAM.
En juist die overheidsbemoeienis is UITEINDELIJK de enige garantie dat de “gewone”, loon – of uitkeringsafhankelijke mensen nog wat garanties geboden kunnen krijgen op tenminste een beetje leefbaar leven.
Wsnt, o.a heer Osewoud, juist een sterke overheid is de enige instantie met voldoende macht om door haast manikaal egoisme ingegeven overdreven geldzucht(eufemistisch altijd aangeduid met creativiteit en ondernemingszin) nog enigermate te beteugelen.
Heer Osewoudt, u vergeet stelselmatig in uw niet aflatende pleidooien (voor in feite vroeg 19e eeuws kapitalisme) dat de geschiedenis daarover al een vernietigend oordeel heeft geveld, n.l. dat het recht van de sterkste in een zich beschaafd noemende maatschappij aan banden moet worden gelegd.
En, ik kan het als christen niet laten: in het oude testament, dus van enkele duizenden jaren geleden al, zijn zinsneden te vinden als: “zij rijen huis aan huis en akker aan akker …” Voor mij is dit een profetische blik in de toen verre toekomst (DEZE TIJD) en de zinsbouw is zodanig dat deze alleen als in veroordelende zin is te duiden. (het is verfoeilijk om, zonder zich ergens om te bekommeren, ONMETELIJKE rijkdom te verwerven.)
Harrie V.
Reactie door Harrieke — donderdag 17 mei 2007 @ 3.20 uur
… En bovendien &#$*verdomme: een SAMENLEVING is meer dan een systeem dat in een of meer rekenbladen is te vangen met de titel “economie en geld”.
Zelfs ONVOLMAAKTE mensen zijn KUNSTZINNIG, HEBBEN LIEF, zijn BEDROEFD, soms bijna bovenmenselijk ALTRUISTISCH, DROMEN, geloven ´` in GOD of “gewoon` in een BETERE WERELD waarin het woord economie is uitgebannen, hebben allemaal wel eens ongrijpbare, niet te catalogiseren, vreemde gedachten, hebben – zonder uizondering!! – minstens een miniem gevoel voor goed en kwaad, kortom:
Het alsmaar in termen van economie en geld duiden van mensen is een ONTOELAATBARE, WREDE en ONJUISTE simplificatie.
De mogelijke tegenwerping dat “we toch de kost moeten verdienen” kan heel goed zonder termen als economie en geld.
Want, dat zijn vooral begrippen die eigenlijk moeten versluieren dat inherent onrecht door grote verschillen in rijkdom als een “onvermijdelijk” structureel gegeven moeten worden beschouwd. (“onvermijdelijk” te begrijpen als, niet ter discussie staand.)
Harrie V.
Reactie door Harrieke — donderdag 17 mei 2007 @ 4.05 uur
marktwerking in de zorg:
ik had gisteren een telefoongesprek met mijn zorgverzekeraar. Toen ik zei dat ik overwoog in 2008 over te stappen naar een ander kreeg ik als antwoord dat er dan eerst naar mijn gezondheidstoestand gekeken zou worden; vanaf 2008 zijn ze niet meer verplicht iedereen op te nemen in de basisverzekering!?
marktwerking alleen voor gezonde mensen?
Reactie door ipuntje — donderdag 17 mei 2007 @ 7.19 uur
114, Pool
Hoe oud ben jij? hou nu eens op met dit kinderachtige gedrag.
Elke keer als er iemand komt met een andere mening en die dit ook nog goed kan onderbouwen (henri) begin je weer met dit soort beledigingen.
Waarom wil je altijd dat iedereen hier dezelfde mening heeft en zoniet wordt digene weer eens beledigd, Pool jij bent een slechte debater.
En nu zal je zeker zeggen dat ik helemaal nooit iets heb in te brengen, is al vaker gezegd , maak mij niet uit maar hou nu eens op om mensen waar jij het niet mee eens bent zo te beledigen (zwaktebod)
Reactie door Carla — donderdag 17 mei 2007 @ 9.33 uur
@119 ipuntje
heeft u dit al gelezen vandaag?
http://www.nu.nl/news/1080189/36/Helft_sociale_werkplaats_kan_%27gewoon%27_werk_doen.html
er word zelfs toegegeven in het bericht dat werknemers mensen met een handicap niet willen aannemen.
maar als men het heeft over WAO’ers en uitkeringsgerechtigden [work first] dan begin ik toch echt te denken dat die groei op de wachtlijsten bij sociale werkplaatsen mede is veroorzaakt door deze banen in te vullen met mensen die uit de WAO of uitkering verplicht te werk zijn gesteld in dit soort banen.
werk is ook alleen nog maar voor gezonde mensen…
laten we het eens even hebben over bijbaantjes!
zeg maar een soort aanvullende verzekering voor kamerleden.
kamerlid Aptroot (VVD) zit maar liefst in 5 comissie en adviesraden.
van Baalen (VVD) lid van meerdere buitenlandse netwerkorganisaties.
kamerleden geven zelf hun nevenfuncties op,er is niets of niemand die deze opgave verder controleerd.
een kamerlid kan dus te pas en te onpas functies opgeven,of net zo makkelijk verzwijgen….
Reactie door iew — donderdag 17 mei 2007 @ 11.08 uur
correctie op post @121
er word zelfs toegegeven in het bericht dat werknemers mensen met een handicap niet willen aannemen.
moet zijn: er word zelfs toegegeven in het bericht dat *WERKGEVERS* mensen met een handicap niet willen aannemen.
Reactie door iew — donderdag 17 mei 2007 @ 11.11 uur
@ 121 iew
Ik heb altijd gelijk gehad dat de meeste werkgevers RATTEN zijn.
Reactie door Pool — donderdag 17 mei 2007 @ 11.14 uur
@HenriOsewoudt
Ik had even geen tijd om meteen te antworden.
Als jij wil dat postbezorging op het platteland tien tot honderd keer zo duur wordt ben jij dan ook voorstander van de consequenties?
Veel mensen zullen dan gedwongen worden naar de steden te verhuizen. Het gevolg is dan vergroting van de woningnood en vergroting van de filedruk. En de onleefbaarheid van het platteland laat daardoor nog meer lokale voorzineningen in prijs stijgen, waarmee landbouwproducten duurder moeten worden. Uiteindelijk is iedereen veel duurder uit. Dit is typisch een van de voorbeelden waarbij marktwerking het leven voor vrijwel iedereen duurder maakt, terwijl van marktwerking juist verwacht wordt dat daarmee lagere prijzen bereikt worden.
En dan ga ik nog maar voorbij aan de leefbaarhei van de samenleving. De leefbaarheid is mij en veel mensen met mij best wat geld waard.
Jij hebt leren lezen en schrijven. Dat is betaald door de gemeenschap. Als je zoiets aan de markt overlaat, wordt dat vor veel mensen onbetaalbaar, waardoor veel mensen analfabeet blijven. Ik schat zo in, dat bij ver doorgevoerde marktwerking jij niet had leren lezen en schrijven. En dan waren we gevrijwaard van je provocerende opmerkingen hier. Dat is voorlopig een van de weinige voordelen die ik aan ver doorgevoerde marktwerking kan ontdekken. En als bijna niemand kan lezen en schrijven hebben we de post ook niet meer nodig.
Reactie door Drob — donderdag 17 mei 2007 @ 11.47 uur
@117 Harrieke
Als de geschiedenis érgens een vernietigend oordeel over heeft geveld dan zijn het de theorieën van Marx geweest. Hele continenten raakten aan de bedelstaf toen deze theorieën in de praktijk gebracht werden, om nog maar te zwijgen van de zware onderdrukking waar dat noodzakelijkerwijs mee gepaard ging.
Het 19e-eeuwse “onbelemmerde” kapitalisme daarentegen bracht een ongekende welvaartsexplosie voort.
Het stoort me verder dat velen in deze discussie mij ervan beschuldigen een soort “recht van de sterkste” te willen invoeren in de maatschappij. Dit is een kwaadaardige verdraaiing van mijn woorden. Mijn mening komt juist voort uit compassie met de zwakkeren die in het huidige systeem zwaar de dupe zijn van een overheid die letterlijk miljarden euro’s spendeert aan mensen die prima voor zichzelf kunnen zorgen. In plaats van met holle retoriek de schuld hiervan bij die “smerige kapitalisten” te leggen probeer ik aan te tonen dat juist de zwakkeren gebaat zijn bij een systeem waarin zij de meeste kans hebben om werk te vinden en zich te verbeteren, in plaats van afhankelijk te worden gemaakt van een overheid.
Reactie door HenriOsewoudt — donderdag 17 mei 2007 @ 12.11 uur
@109, ….als we tóch gaan….dan….?????
“Wacht je even op mij. tralala, tralala”?
Overigens voor álle belangstellenden:
een ieder die de postbode ziet aankomen, kan
met de voorspelde herhaling van een hittegolf
dit jaar, wel even de moeite nemen om een glas ‘fris’ aan te bieden, in de thermoskan
in de zijtas wordt de gekoelde drank echt niet stukken koeler! Het is toch zeker het
minste wat dankbare klanten als dánk kunnen
overbrengen en in de winter natuurlijk hete
koffie of thee, die er eveneens in de thermos
kan warmer van wordt! Het zijn maar van die
heel kleine dingen, afgezien al van ergernis-
sen tevens over ónhándelbare brievenbussen
en bijtgrage huisdieren áchter de deuren!
Wat ontzéttend basis, niet? Toch maar eens
doen!!! Madelief!
Reactie door Madelief — donderdag 17 mei 2007 @ 13.09 uur
HenriOsewoudt
“Mijn mening komt juist voort uit compassie met de zwakkeren die in het huidige systeem zwaar de dupe zijn van een overheid die letterlijk miljarden euro’s spendeert aan mensen die prima voor zichzelf kunnen zorgen.”
beetje vreemd dat door de zogenaamde vrije marktwerking die er telkens in vele vormen bijkomen,steeds meer mensen in de armoede terechtkomen.
omdat het allemaal zo lekker voordelig is geworden? hou toch op!
de bedrijven zijn er voor de politiek en vice versa.
wij zijn er alleen maar om de winsten voor beide op peil te houden.
vrije marktwerking is KUL,zodra een bedrijf z’n winst iets ziet zakken krijgen de burgers de rekening daarvoor,en maakt het geen bal uit of het nu in handen van overheid of bedrijven op de markt is.
en als bedrijven echt vrij zouden zijn op uw markt,en men het vreselijk betaalbaar of allemaal goedkoper gaat aanbieden dan verhoogd de overheid de belastingen/accijnzen en krijgen wij weer lastenverzwaring.
als het niet uit de breedte kan zal het toch uit de lengte moeten komen.
en wat gebeurt er dan? dan vertrekken die bedrijven uit Nederland!
marktwerking,hou toch eens op met het vergoeilijken ervan,het is niets meer dan een Harry Potter illusie.
een sprookje dus…
Reactie door iew — donderdag 17 mei 2007 @ 13.10 uur
@HenriOsewoudt
Wat een onzin debiteer je weer.
Op de meeste plekken waar de marxisten aan de macht kwamen is de welvaart geweldig toegenomen: Sovjet Unie, China, Cuba.
Helaas ging dat niet gepaard met een verbetering van de personlijk vrijheid. Die vrijheid was afwezig voor dat ze aan de macht kwamen en de Marxisten brachten die vrijheid niet tot stand (officieel was in die landen het lijfeigenschap of de slavernij vrij kort daarvoor afgeschaft, maar in de ‘liberale’ praktijk van het recht van de sterkste werkte dat nog steeds door).
Wel kun je stellen dat het economische stelsel dat ze tot stand brachten uiteindelijk een doodlopend pad bleek te zijn. Je zou daar de les uit kunnen leren dat een Marxistisch stelsel een goed stelsel is om uit diepe armoede en grote economische achterstand te komen, maar dat je tijdig naar een gemengd stelsel moet overstappen om geheel met de westerse samenlevingen op nieveau te komen.
Reactie door Drob — donderdag 17 mei 2007 @ 13.49 uur
Henri Osewoudt:
Daar waar wordt geconstateerd dat onbelemmerd uitleven van kapitalisme, (zonder dat de zwakkeren enige vorm van bescherming wordt gegeven) in feite niets anders is dan het erkennen van het recht van de sterkste, is dat gewoon een ONVERMIJDELIJKE CONCLUSIE.
En omdat door deze formulering meteen duidelijk is hoe ontzettend onrechtvaardig zo’n systeem is, zullen voorstanders van een zich zo uitlevend kapitalisme dit als een beschuldiging opvatten.
Dat is gewoon een botsing van meningen.
Daar waar bepaalde op macht beluste figuren, de naam socialisme hebben misbruikt om een samenleving te tyranniseren, moet daarnaar de beschuldigende vinger worden geheven, niet naar het socialisme als zodanig: Handelde bijv. Hitler met zijn kliek niet in naam van het nationaal SOCIALISME!!??, het waren nota bene juist o.a. de ware socialisten die de gruwelijke leugen – in deze misleidende naam besloten – met gevaar voor eigen leven hebben bestreden.
Het is eigenlijk net als met de grote wereldgodsdiensten, altijd zijn er wel op macht beluste figuren met het gedachtengoed vandoor gegaan.
Als je in een botsing van meningen dit ook meeneemt, zal snel duidelijk worden dat geen enkel systeem voor honderd procent ideaal is, maar het door U aanbeden kapitalisme zal als eerste door de mand vallen, omdat het zo overduidelijk inherent onrechtvaardig is.
Harrie V.
Reactie door Harrieke — donderdag 17 mei 2007 @ 15.09 uur
@117/118 Harrie V
Fijn om je weer te lezen. Het zijn de goede emoties die warmte geven aan die kille, platte wereld en de mens die zichzelf vertaald wil zien in het slijk der aarde.
Bedankt!
Reactie door Gloria — donderdag 17 mei 2007 @ 15.11 uur
ipuntje — donderdag 17 mei 2007 @ 7.19:
Ik dacht dat selectie op basis van gezondheidscriteria alleen wordt toegestaan in de aanvullende verzekeringen. (daar kan men dus “onaantrekkelijke” kandidaten gaan) weigeren.
Maar dat maakt dit rotsysteem niet minder onrechtvaardig: een groter wordende groep van mensen die zich – voor veel geld – slechts de basiszorg kunnen veroorloven.
Voeg dit bij het feit dat ook nog eens – door grote druk van de zorgverzekeraars!! – dit z.g. basispakket allerminst vastomlijnd is, het zal nog verder worden uitgehold ten gunste van weer nieuwe aanvullende pakketten, die dus wederom onbereikbaar zullen zijn voor heel veel mensen.
Ooit werd ons degelijke ziekenfondssysteem – door vooral kritische en rechtvaardig denkende Amerikanen!!! – als zeer goed doordacht en goed functionerend bevonden. Het was nota bene beduidend goedkoper dan hun puur kapitalistische chaos en bovendien was ook nog iedereen verzekerd!
In Nederland Amerikaanse toestanden in de gezondheidszorg, wie had dat ooit kunnen denken (zeker als dit zo doorgaat in de niet eens zo verre toekomst) … Ik heb heimwee naar de vertrouwde ziekenfondsen.
Harrie V.
Reactie door Harrieke — donderdag 17 mei 2007 @ 15.53 uur
Gloria — donderdag 17 mei 2007 @ 15.11
Goede middag, ook aan alle anderen,
Hartelijk dank voor het warme welkom!
Ik heb een tijdje niet gereageerd om diverse redenen:
argumenten door anderen aangedragen zijn vaak zo duidelijk en voldoende dat ik daaraan niets zinnigs heb toe te voegen.
En dat “gedoe” enkele weken geleden dat voor mijn gevoel zodanig werd gepresenteerd dat het ietwat “ongrijpbaar” was.
ik bedoel dat dan ook voor mij de emoties te hoog oplopen en dan kun je beter zwijgen. Enfin, de lucht is opgeklaard en dus zand er over.
Harrie V.
Reactie door Harrieke — donderdag 17 mei 2007 @ 16.19 uur
@131 harrieke
dat dacht ik ook, maar volgens degene die ik aan de lijn had gold dat alleen voor 2006 en 2007. Vanaf 2008 gaan ze het gewoon weer als vanouds doen.
twee mogelijkheden; de zorgverzekeraar probeert met intimidatie te voorkomen dat een klant overstapt, zal niet de eerste keer zijn dat dit soort instanties leugens verspreidt om te klanten te dwingen te blijven. Ik zal me daar na de zomer wel eens meer in verdiepen, januari is nog ver.
De tweede mogelijkheid is dat we alvast weer genaaid zijn door onze regering voordat we het weten en ook dat zal niet niet de eerste keer zijn.
Reactie door ipuntje — donderdag 17 mei 2007 @ 18.02 uur
ipuntje — donderdag 17 mei 2007 @ 18.02:
Beste ipuntje,
ik put troost uit de gedachte dat dan de rapen echt helemaal gaar zijn.
Hoe zouden ze het in ‘s hemelsnaam kunnen maken – met onze historie van hoogst waarschijnlijk ‘s werelds beste ziektekostenverzekeringssysteem!! – om de mensen dit aan te doen.
Mocht het ongelooflijke zich toch voordoen, dan rest er maar een optie: ALLES IN NEDERLAND PLAT, OP NAAR DEN HAAG, HET VERANTWOORDELIJKE TUIG LETTERLIJK DE REGERINGSGEBOUWEN UITSLEUREN EN R E V O L U T I E !!!
Uiteraard verwacht ik, alvorens deze wanhoopssprong te maken, dan ook – zeker van onze SP – klare en niet mis te verstane taal!
Harrie V.
Reactie door Harrieke — donderdag 17 mei 2007 @ 18.22 uur
@Harrie V.
kijk hier: http://pvda.nl/renderer.do/menuId/200006403/clearState/false/returnPage/200006621/pageId/200006423/instanceId/37907/itemId/220043657/dossierId/220045223/ wat de PVDA vind/vond van de invoering van de nieuwe zorgverzekering,en was het niet de PVDA die beloofde de zorgverzekering terug te draaien? [verkiezingen]
kan iemand mij uitleggen wat nu eigenlijk kiezersbedrog is…?
dat mag namelijk niet!
maar gewoon bedrog,dat mag dan weer wel?
oh en lees dit ook eens: http://www.internationalesocialisten.org/desocialist/182_april/paginas/pagina3.html
@ipuntje
“De tweede mogelijkheid is dat we alvast weer genaaid zijn door onze regering voordat we het weten en ook dat zal niet niet de eerste keer zijn.”
tsja we stonden erbij en we keken ernaar zullen sommige dan zeggen,maar zo is het natuurlijk niet,we stonden erbij en we hadden het ondanks vele protesten maar gewoon te slikken!
en hoe rekenen we Hoogervorst nu op zijn beloftes af?
lijkt mij door W. Bos aan zijn woord te houden! terugdraaien die zorgverzekering!
Reactie door iew — donderdag 17 mei 2007 @ 18.37 uur
… En, al diegenen die het dan nog steeds wel kunnen betalen en in egoistische zelfgenoegzaamheid klagerig en woedend beschuldigend zullen gaan wijzen naar al die “dolle en doorgedraaide” mensen die “onze” maatschappij “naar de afgrond brengen”: EGOISME heeft een prijs, zo al niet een ongerust geweten dan toch wel een een hevig verstoorde gemoedsrust en ondermijning, zo niet afbraak, van verworven “rechten”.
Hoewel, ik liet me even gaan, heeft “nuchter” Nederland nog wel enig rechtvaardigheidsgevoel dat echt van zich af wil slaan??!! …
Harrie V.
Reactie door Harrieke — donderdag 17 mei 2007 @ 18.51 uur
Ik denk dat voor veel lezers van dit weblog dit een overbodige verwijzing zal zijn, desondanks: http://www.deepjournal.com/p/6.html
Harrie V.
Reactie door Harrieke — donderdag 17 mei 2007 @ 19.09 uur
… Ik bedoelde eigenlijk speciaal deze verwijzing: http://www.deepjournal.com/p/7/a/en/658.html
Harrie V.
Reactie door Harrieke — donderdag 17 mei 2007 @ 19.14 uur
HenriOsewoudt
We zijn nu honderd reacties verder,… en nog steeds begrijp je het niet.
Marktwerking sucks en creëert verdeeldheid.
Alleen de happy few verrijkt zich gigantisch aan de marktwerking, maar de gewone man/vrouw betaald het gelag.
Hoeveel dagen ben jij in het land geweest om te zien wat er leeft en gebeurt met onze burgers…. ook aan het klompendansen geweest, en idiote quizjes gespeeld, ‘t moet haast wel, gezien je domme reacties hier.
Reactie door Pool — donderdag 17 mei 2007 @ 19.37 uur
Beste Iew:
Dank voor de twee verwijzingen, met name de tweede.
Ik kan er niets aan doen, maar onweerstaanbaar dringt zich weer de gedachte op: stemmachines voorkomen hoogstwaarschijnlijk een echte doorbraak naar rechtvaardiger politieke verhoudingen, want – haast zeker!! – waarschijnlijk softwarematig, GEMANIPULEERD.
Want, telkens wordt er grote onvrede gemeten die zich dan vervolgens niet vertaald weet in echte politieke verschuivingen: dit bijvoorbeeld “verklaren” door kanttekeningen als “in het stemhokje komt de kiezer tot bezinning en geeft uiteindelijk zijn stem aan een vertrouwde, “veilige” partij” is mij te gemakkelijk en ONVOLDOENDE.
WEG MET STEMMACHINES: geef de bevolking haar gemoedsrust en het RODE POTLOOD terug!!
Harrie V.
Reactie door Harrieke — donderdag 17 mei 2007 @ 19.58 uur
@Drob 128,
Ik dacht dat ik het allemaal wel gezien had, maar nee. In Cuba en de Sovjet Unie de welvaart behoorlijk toegenomen onder de Marxisten? Die mensen koken soep uit stenen zo arm zijn ze. Ook in China voordat Deng Xiaping de economie begon te liberaliseren in 1978. Mischien zou je eens wat vaker naar (oud) Marxistische landen moeten reizen. Markwering heeft inderdaad zn minpunten, maar Marxisme is nog in geen land goed gegaan.
Reactie door Bas — donderdag 17 mei 2007 @ 20.44 uur
@ Bas
volgens mij is marxisme nog steeds een filosofie en geen staatsvorm.
Reactie door Gaudoin — donderdag 17 mei 2007 @ 21.21 uur
@ 140 Harrieke en iew
Ik vond nog een oud artikeltje over de verkiezingen helaas in het fries waar ik natuurlijk weer geen barst van begrijp.
Ik dacht te lezen dat 90% van de mensen niet is komen opdagen, of lees ik het verkeerd.
….De ferkiezingen binne efter de rêch. De útslach wie ferrassend. Yn Gaasterlân -Sleat wie de opkomst op plakken merakels heech. Yn Sondel en Ealahuzen kaam mear as 90 % fan de kiezers nei de stimcomputer. De opkomst hie net te lijen ûnder de kedizerij op it gemeentehûs, sa as in waanwiis mantsje fan Omrop Fryslân ferwachte. Dat selde mantsje sei dat it in ”soadsje” is hjir yn Gaasterlân–Sleat. Folgens mij moat sa’n man in gemeenteferbod opleind wurde.
Ek yn Gaasterlân groeide de SP grutter as de VVD. Der wiene krapoan 100 biste freonen dy’t op de Partij voor de dieren stimden . De hear Wilders krige 257 minsken efter him. Sa as fan âlds wie it CDA wer oppermachtich mei rom 2800 stimmen….
Reactie door Pool — donderdag 17 mei 2007 @ 21.25 uur
@ 120 Carla
Geweldiggggggg.
….En nu zal je zeker zeggen dat ik helemaal nooit iets heb in te brengen, is al vaker gezegd , maak mij niet uit…
Je zelfkennis is enorm, wees er zuinig op.
Fijne avond verder
Reactie door Pool — donderdag 17 mei 2007 @ 21.34 uur
Bas — donderdag 17 mei 2007 @ 20.44
Vooropgesteld dat er geen volmaakt maatschappijnodel bestaat, zijn er sterke aanwijzingen dat ook onder echt goedwillende marxistische leiders de mislukking al bij voorbaat was ingeprogrammeerd omdat het veel en veel machtiger kapitalisme al OMSINGELEND dit soort experimenten altijd (voor het grootste deel STIEKEM), moorddadig en gewetenloos heeft gedwarsboomd, daarbij hele bevolkingen in uitzichtloos lijden dompelend.
De sociale wetenschappen leren dat dat eigenlijk een te verwachten proces is.
En, vergeet niet: daar waar in een kapitalistisch land goede dingen zijn verwezenlijkt voor gewone mensen, moest dit ALTIJD, vaak met geweld, worden AFGEDWONGEN.
En wie dwongen dit af? juist!!: mensen met rechtvaardigheidsgevoel en die vindt je vooral in linkse kringen. (ik bedoel dus wel door ECHT socialisme geinspireerd en geen SALONSOCIALISME!!) Bovendien lukt zulks over het algemeen dan indien rechts uit strategische overwegingen, (voorkomen van opstand en niet te beheersen ontevredenheid) doorgaans onwillig en schoorvoetend, een kluif toewerpt.
Mijn grootvader van moeders kant zei wel eens (hij citeerde ongetwijfeld) dat de goede dingen met “bloed, zweet en tranen” zijn afgedwongen.
Tenslotte, het is eigenlijk een gotspe dat we nu, anno 2007, nog moeten argumenteren tegen dat vermaledijde kapitalisme. (Hele bibliotheken vewezen het al naar de vuilnisbelt van de geschiedenis of verdoemden en veroordeelden het hartstochtelijk.)
Maar ik heb daarmee wel een sterk argument dat het, zoals ik eerder zei, monsterlijk sterk is en niet moet worden onderschat.
Harrie V.
Reactie door Harrieke — donderdag 17 mei 2007 @ 21.36 uur
Pool — donderdag 17 mei 2007 @ 21.25:
Beste Pool, ik vind dat ik enig taalgevoel heb (al ken ik geen woord Fries) en ben redelijk zeker van mijn vertaling die slechts 2 kleine hiaten telt:
“De verkiezingen zijn achter de rug. De uitslag was verrassend. In Gaasterland- Sleat(?) was de opkomst hier en daar wonderbaarlijk groot.In Sondel en Ealahuzen kwam MEER dean 90 % van de kiezers naar de stemcomputer.
De opkomst had niet te lijden onder (het gedoe?) op het gemeentehuis zoals een waanwijze zegsman van Omroep Friesland zei te verwachten. Mijns inziens zou zo’n man een spreekverbod moeten worden opgelegd.
Ook in Gaasterland groeide de SP sterker dan de VVD Er waren een kleine 100 …… die op de Partij Voor De Dieren hadden gestemd. De heer Wilders kon 257 stemmen vergaren.
Als van ouds was het CDA weer oppermachtig met ongeveer 2800 stemmen.”
Harrie V.
Reactie door Harrieke — donderdag 17 mei 2007 @ 22.39 uur
@143 Pool
Je leest het i.d.d. verkeerd. De opkomst was op sommige plaatsen mirakels hoog.
In “Sondel en Ealahuzen” kwam meer dan 90% naar de stemcomputer.
Reactie door MijnZus — donderdag 17 mei 2007 @ 22.45 uur
Overheidsbemoeienis leidt zelden tot een goede beheersing van een economie. Kijk maar naar de communistische landen. De prikkel om te presteren en te innoveren ontbreekt totaal. Gevolg er worden verouderde productiemethoden gebruikt, verouderde producten gemaakt, de productie sluit niet aan op de vraag en ook de productiviteit laat te wensen over. Gevolg de levenstandaard in deze landen is slecht. Wees dus blij dat we marktwerking hebben.
Gevolg van de ontwikkeling en innovatie binnen onze maatschappij is dat zo nu en dan bepaalde bedrijfstakken verdwijnen en de plaats wordt ingenomen door andere. Simpelweg omdat er geen vraag meer is naar de geleverde producten en diensten. Ze worden overbodig.
Bij postbestelling is dit nu aan de hand. Meer en meer gebeurt via elektronische berichten. De eerste bedrijven zijn zelfs al overgestapt op paperless offices. Gevolg is dat de postbodes meer en meer overbodig zullen worden.
De hoeveelheid medewerkers zal dan ook afnemen in de post de komende jaren. Postbedrijven zullen dan ook maatregelen treffen om de rendementen in stand te houden. Zij moeten immers hun product wel tegen een acceptabele prijs in de markt zetten anders lopen er nog meer klanten weg naar elektronische alternatieven.
De introductie van marktwerking zorgt er nu voor dat er alleen wat extra druk komt op de prestaties van de postbedrijven en daar is niets mis mee. Denken jullie nou echt dat TNT post minder aanleiding ziet om de kosten te beperken als er geen marktwerking is? Nee natuurlijk niet want dan is het een mooie manier om de rendementen verder te optimaliseren.
Kortom de maatschappij zal steeds minder behoefte hebben aan de diensten van de postbode. Dit gaat ervoor zorgen dat er wat postbodes op zoek moeten naar ander werk, of bij de concurrent moeten gaan solliciteren en er daarnaast meer druk op de prestaties van het bedrijf komen.
Dit is juist positief, aangezien elke consument zijn euro maar een maal kan uitgeven en hij dat dan wel graag doet aan iets waar hij behoefte aan heeft. Elke cent die niet besteedt is aan de post kun je weer iets anders voor kopen. Ik neem bovendien aan dat u ook wel producten koopt bij de winkel die het goedkoopst is? Waarom hebben we anders een Lidl en Aldi? En u geeft toch ook geen geld uit aan een verouderd model televisie omdat de medewerkers anders niet meer te eten hebben? En dat is nu precies waar marktwerking om draait, het houdt de economie scherp en zorgt voor aanpassing aan de behoeften.
Chris
Reactie door Chris — donderdag 17 mei 2007 @ 22.45 uur
… 1 zinnetje nog vergeten:
“diezelfde zegsman zei dat het een zootje is hier in Gaasterland …”
Harrie V.
Reactie door Harrieke — donderdag 17 mei 2007 @ 22.47 uur
… En bij nader inzien:
“… groeide de SP sterker dan de VVD …”
zou moeten zijn:
“…groeide de SP de VVD boven het hoofd …”
Harrie V.
Reactie door Harrieke — donderdag 17 mei 2007 @ 23.05 uur
@145 Harrie V
Precies! En niet goedschiks, dan kwaadschiks! Dan laten de onbehouwen kapitalisten wel weer ergens een towertje omvallen om het volk weer aan zich te binden!
Dit monster ziet maar een bedreiging: socialisme! Delen is een gruwel en zo worden volkeren misleid en ingepakt. De slavernij is inmiddels alom en je ziet hoe de meest domme politici in een paar jaar ons land om zeep hebben geholpen. WIE HAD DIT KUNNEN DENKEN?? De kiezer? No way!
Niet goedschiks dan kwaadschiks! STEMCOMPUTERS!! Zij zijn de bedreiging van onze democratie. Opmerkelijk dat sinds dit ONDING in het leven is geroepen de zaken naar politieke hand(langers) gezet kunnen worden. De democratie zal sluipend en stilletjes verkracht worden naar het model van de liberaal kapitalisten. Oorlogen zullen het volk weer doen afschrikken en het duikt onder de ‘christelijke’ mantel waar Christus GEEN plaats krijgt.
Zie wat ik hier roep! Het energiegeld? Gejat en wegwezen!! De no claim eruit? En nu dan? Krijgen we geld terug? NIEMAND OVER GEHOORD!
De huren lopen de pan uit, eenvoudige koophuisjes voor kasteelprijzen! Bezuinigen op verzorgingshuizen en de armsten die al jaren financieel zijn bevroren! Een treinreisje voor taxiprijzen! De politici met hun opslag! Studie slecht en onbetaalbaar! En de ziektekostenverzekering tegen eliteprijs voor een minimum aan zorg!
REGEERT DE DUIVEL?
Ja, in de stemcomputers heeft die slang zijn kans waar gezien. We zijn verkocht!
Reactie door Gloria — donderdag 17 mei 2007 @ 23.05 uur
@ 146 Harrieke
@ 147 Mijn Zus
Bedankt voor jullie vertaling, sommige regeltjes kon ik wel lezen maar verders is het voor mij adakadabra.
Op zich wel een leuke taal dat Fries, als men praat verstaat ik wel bijna alles, maar het Fries lezen, dan moet ik afhaken.
Eigenlijk zou ik me moeten schamen dat ik zo slecht de Nederlandse talen kent, het zelfde heb ik trouwens ook met het Gronings.
Reactie door Pool — vrijdag 18 mei 2007 @ 0.09 uur
@148 Chris
Broertje van Henri Osewoudt?
Of toch…?
Weet je, geniet nog maar even van je neoliberale geest en je marktwaslijst.
Ooit gehoord van het kaf en het koren?
Reactie door Gloria — vrijdag 18 mei 2007 @ 0.12 uur
@ Chris
Overheidsbemoeienis kan heel goed tot een prima economie leiden, helaas ligt dit aan de personen die dat moeten doen en niet aan het concept.
De goedkoopste produkten kunnen gerealiseerd worden door 1 enkel bedrijf, want hoe meer volume hoe goedkoper het produkt kan worden. Het feit dat door concurrentie het produkt goedkoper kan worden betekent dat het produkt bij voorbaat al te duur was. Dit is nu al zo door prijsafspraken of prijsvolging. Het feit dat een groot bedrijf een verantwoordelijkheid heeft aan aandeelhouders drijft de prijs al flink op, in deze tijd wordt steeds duidelijker dat dit systeem bedrijven op de lange termijn weinig goeds brengt. De economie spreekt zichzelf steeds tegen, en dan bedoel ik de valse predikers ervan en niet het concept zelf.
Reactie door Gaudoin — vrijdag 18 mei 2007 @ 0.29 uur
@ 151 Gloria
Precies Gloria het kapitalisme kent de mensen niet, de mens is een gegeven ter nutte van het kapitaal.
Ik heb net die luchtmachtgek bij Knevel gezien
Betalen wij voor zulke idioten belastinggeld, triest heel triest, je zal zo’n vader hebben, verslaafd aan mensendoden.
Zijn gezin heeft echt hulp nodig, voordat die kinderen verder worden verpest voor de rest van hun leven.
Geen wonder dat ze hasj roken en zich te pletter zuipen en weerlozen mishandelen met zulke figuren in de leiding.
Reactie door Pool — vrijdag 18 mei 2007 @ 0.32 uur
@151 Gloria
Quote:
“REGEERT DE DUIVEL?”
Dat doet ‘ie al eeuwen. Tot dat we ons ontworstelen aan onze natuurlijke erfenis van het recht van de sterkste. We stonden op de springplank om onze laatste kapitale fout te maken en om een nieuw inzicht te verwerven. De sprong is al gemaakt denk ik. We staan aan het eind en aan het begin.
Reactie door MijnZus — vrijdag 18 mei 2007 @ 2.12 uur
@153 MijnZus
He held! Leuk dat ik je nog even op je nachttrip ontmoet zo aan het eind… Goedenacht MijnZus!
En om te beginnen: Goedemorgen allemaal!
Enne… eind en begin? Als jij MijnZus maar blijft!
Reactie door Gloria — vrijdag 18 mei 2007 @ 3.01 uur
@Bas
Lees de boeken er maar eens op na over het tsaristische Rusland met zijn lijfeigenschap (in Nederland in de Middeleeuwen afgeschaft). Lees de boeken er maar eens op na over China vor de oorlog met de jaarlijkse miljoenensterfte door hongersnoden. Lees de toestanden op Cuba onder Batista er maar eens op na. Maar gezien je reacties zijn boeken waarschijnlijk te moeilijk voor je.
Overigens ben ik vele malen in China geweest. En ze waarderen Mao daar nog steeds, ondanks dat ze verschrikkelijk spijt hebben van de wantoestanden van de culturele revolutie. China van 1949 tot de culturele revolutie werd gekenmarkt door een ongekende voruitgang. De culturele revolutie was een forse terugslag (maar niet naar hhet niveau van voor 1949) en daarna is door een oogluikend toegestaan gemengd stelsel de groei ongevenaard hoog. Terwijl China eerst ver achter lag op India, ligt het nu mijlenver voor.
Je moet leren nadenken. Jij wilt de welvaart in China vergelijken met Nederland of de VS, maar dat doe je niet met het o zo ideale kapitalistische liberale vrijemarktland Haiti. Nou dat is toch een waar voorbeeld van de welvaart die het kapitalistische vrije westen garandeert. Als je de ontwikkelingen van Cuba en Haiti vergelijkt, dan zijn ze op Cuba veel beter af, zelfs op het gebied van persoonlijke vrijheid.
Reactie door Drob — vrijdag 18 mei 2007 @ 10.59 uur
@151 Gloria.
En al die anderen, die zich afvragen waar staat de kerk. De grote mensen redder die zich Paus laat noemen was in zuid-Amerika,
op het moment van zijn terugkeer kon hij niet nalaten te zeggen dat de communisten en socialisten de schuldigen waren van de armoede.
Enige dagen geleden zag ik een bijzonder goed artikel in de krant, dat een heel andere taal sprak.
http://members.home.nl/h.hiensch/Liever.doc
Reactie door d'olle Henk — vrijdag 18 mei 2007 @ 11.45 uur
d’olle Henk — vrijdag 18 mei 2007 @ 11.45:
Goede middag,
Ik begrijp uit dit kranteartikel dat daar een vorm van Christendom wordt beleden die de mensen echt baat brengt, alleen:
de ietwat spottende en ironische toon van Cees Zoon (schrijver van het artikel) schept verwarring omtrent de eerlijkheid van de intenties van de christenen die daar werken.
In die zin slaat hij hier dan de plank mis omdat je bij zulke berichtgeving ONDUBBELZINNIG moet laten blijken wat er zich afspeelt. Maar misschien is hij een Christenhater en blijkt dan verre van objectief, zoals het een GOED journalist betaamt.
Henk, wat vind jij?
Harrie V.
Reactie door Harrieke — vrijdag 18 mei 2007 @ 13.15 uur
@159 d’olle Henk,
Mooie link, daar zal de Paus niet blij mee zijn. T’is niet katholiek hè?
De arme Rathzinger of hoe hij ook heten mag, heeft nog wel zo zijn best gedaan om de mensen daar op te roepen om vooral weer naar de KATHOLIEKE kerk te gaan.
Ook al zo’n geloofsgek, als het niet katholiek is is het niet goed, lijkt wel iets in zich te hebben wat de islam ook heeft.
Fanatisme.
Reactie door Anja — vrijdag 18 mei 2007 @ 13.41 uur
@ 159 Henk H
Zou het mischien geen idee zijn om de Katholieke kerk mee te nemen als Work-first project, bidden en zieltjes winnen en dat tegen het minimumloon, ik denk dat het storm zal lopen van de aanmeldingen…
Maar wat zou dan het verschil zijn tussen RK kerk, Sceinetology, Hari Krisna en Youth for Christ, deze clubs zijn ook steeds bezig zieltjes te winnen en krijgen nu nvan Rouvoet 300.000 euro subsidie per club.
En als ze aan reintegratie gaan doen krijgen ze ongeveer 4000 euro per deelnemer.
Ik denk dat men in het Vaticaan al aan het rekenen is geslagen.
Reactie door Pool — vrijdag 18 mei 2007 @ 14.41 uur
@160 Harrieke
Harrie voorop gesteld, ik ben geen christenhater of wat voor een geloof danook, mits zij zich menslijk gedragen. Ik kom uit een familie rechtstreeks uit Zwitserland bij Lausanne, tijdens de reformatie naar het Noorden gevlucht, omdat de mistoestanden in de RK niets meer met het geloof te doen had.
De echte calvinisten van weleer gingen voor hun geloof de brandstapel op, hielden Hagepreken omdat zij geen kerken hadden.
Wat is er tegen als je preken of wat er voor doorgaat in voormalige Supermarkten houdt.
Waar het omgaat is dat de Kerk zich inzet voor de welzijn van de mens en zich niet inzet voor het regentisme door te stellen dat de mens later beloond wordt met een aangenaam plekje in het hiernamaals. Kul, want de mens krijgt God bij zijn geboorte in zich mee maar ook de duivel, wij hebben de Hemel op aarde en maken er een troep van.
Maar wie ben ik, als ik afscheid neem van het leven met dien gedachten jochie je hebt het goed gedaan en er is een hemelpoort, dan hoor ik wel van Petrus of ik naar links of rechts moet. Ik denk dat Cees Zoon geen Christenhater is. Ik denk dat hij er net zo over denkt als mijn persoontje.
Gr. Henk
Reactie door d'olle Henk — vrijdag 18 mei 2007 @ 17.21 uur
Maar wie gaat nu die postbode redden onze of jullie lieve heer niet in ieder geval.
Want daar wordt toch flink om heel geluld hier.
De post in Belgie ging gewoon plat vandaag.
Daar praat men niet zo lang als hier.
In Nederland lullen we de werknemer de poort uit.
En voor je het weet zitten we in een zinloos Jezus verhaal.
Dus maandag plat met die Post.
En mocht de concurrent hier van willen profiteren posten en ze van de weg afschoppen.
Reactie door De Hakker — vrijdag 18 mei 2007 @ 18.56 uur
@ 164 Hakker.
Ik begrijp je ongeduld. Om de postbode’s te redden van hun ondergang, zal je het politieke systeem wat wij hier in den lande hebben moeten zien te veranderen. Jaren geleden toen, ik meen begin jaren 80 het CDA in elkaar getimmerd werd, puur om de machtsconcentratie te waarborgen, hebben zij de PvdA erbij gehaald om de macht van links te breken. Vanaf die tijd is het grote spel van marktwerking begonnen. Jan met de pet of het nu een postbode pet of een arbeiders pet is doet niet terzake.
Al gaan wij met zijn allen zingen Jezus redt, Jezus redt, je zult door een heel diep dal moeten eer er verbeteringen richting de wekende klasse ontstaat. Ik ben bang dat er dan een derde wereld oorlog ontstaat met alle gevolgen van dien. Want het groot kapitaal gaat als het moet over miljoenen lijken. Ik denk dat met een week staken je de Postbank niet redt, die is al geprivatiseerd. Toen had men de bekende knuppel in het hoenderhok moeten smijten.
Al jaren wordt uitverkoop gehouden van alles wat eigenlijk eigendom was van de Nederlandse burger: de posterijen, de watervoorziening, de KLM, het zorgstelsel, de energievoorziening, de spoorwegen, de havens en wat er nog komen gaat, ik denk aan het gevangeniswezen, het leger, de politie en ga maaar door. En zij die het niet hebben kunnen maken, voor hen is de linker of de rechter goot van de weg naar het hoogste inkomen.
Reactie door d'olle Henk — vrijdag 18 mei 2007 @ 21.03 uur
@164 Hakker,
KLASSE!
Reactie door Anja — vrijdag 18 mei 2007 @ 21.32 uur
@Anja — vrijdag 18 mei 2007, 13.41
Precies.
Wat wil Benedictus eigenlijk zeggen of bereiken?
Geldt “heb uw naaste lief, zoals uzelf” alleen, indien die naaste katholiek is?
Welke belang heeft hij erbij, dat iedereen katholiek wordt? (Een beetje vent gaat die boodschap in het Midden Oosten brengen, als hij de belangeloze overtuiging heeft, dat katholiek-zijn het ware is… Of op Mindanao, of Java…)
Welk belang heeft wie dan ook trouwens bij het bekeren van een ander?
Als ik De Hakker (18.56) vrij mag vertalen, lijkt de correcte uitspraak van “geef ons de vrede”: Geef ons te vrete.
En daar zit wat in… geloof ik.
Reactie door Wilbert — vrijdag 18 mei 2007 @ 21.43 uur
@166 Anja.
En hoe gaan wij dat doen? Ik ben al zo’n 40 jaar lid van het FNV, die hebben al jaren gekozen voor de minste weerstand anders werd Wim Kok boos. Persoonlijke belangen willen zij nog behartigen en de rest dat moet de politiek maar regelen. Dus de zaak platgooien dan heb je meer handgrepen nodig, de vakorganisaties lopen leeg want wat heeft het nog zin. Triest en nog eens triest, wie het weet mag het zeggen.
Reactie door d'olle Henk — zaterdag 19 mei 2007 @ 0.00 uur
@167 Wilbert
Java is al lang geleden aan de beurt geweest.
Daar staat dit in Jakarta:
http://asper.maruanaja.nl/ursa/indonesia2001/postcards/postcard_indonesia2001_jakarta_cathedral.jpg
Ze hebben er zo’n beetje de grootste moskee van Azië pal tegenover gebouwd, ha, ha.
@ 164 De Hakker
Ik heb net 20 postzegels met reddepostbode.nl er op binnen…Ik zeg woensdag plat met die handel.
Reactie door MijnZus — zaterdag 19 mei 2007 @ 0.19 uur
@168 Beste Henk
Is het niet zo dat er 6 miljoen mensen zijn die zorgtoeslag ontvangen? Daar klopt toch geen ene moer van, welke strategie en welke dynamiek, alles behalve lijdzaam toezien, kan die Nerderlanders Nu eens doen beseffen dat ze zelf actief moeten zijn. Alle stakers en actievoerders tot NU toe hebben een punt kunnen maken en de postbodes hebben ook een punt. Er zijn misschien wel 6 miljoen mensen die een punt hebben. Als ze gaan beseffen dat zich LATEN belazeren dan ligt de boel toch hardstikke plat! Ik wil het meemaken.
Reactie door Elsemie — zaterdag 19 mei 2007 @ 0.48 uur
@MijnZus — zaterdag 19 mei 2007, 0.19
Nu je het zegt… Als ik me niet vergis, ben je behoorlijk wat vaker en meer recent op Java geweest…
Je “ha ha” vat ik een beetje op, als dat er in 33 jaar in wezen niet heel veel is veranderd…
Correct me if I’m wrong.
Misschien moesten we eens een reisje verzinnen met wat SP-achterbanners…;)
Reactie door Wilbert — zaterdag 19 mei 2007 @ 1.01 uur
@Gaudoin
Moet je me toch eens een voorbeeld noemen waarin overheidsbemoeienis tot een goed functionerende economie heeft geleid. Ook een monopolie dat leidt tot de laagste prijzen is mij niet bekend.
In theorie zou je bij een grotere schaalgrootte goedkoper kunnen produceren. Tot op zekere hoogte weliswaar, want voorbij een bepaald punt kunnen zelfs negatieve schaaleffecten optreden.
Probleem is echter dat bij afwezigheid van marktwerking de prikkel om efficienter te werken en om te vernieuwen niet aanwezig is. De bedrijven worden lui, zullen minder doen om efficienter te werken en ook nieuwe producten zullen minder of niet ontwikkeld worden. De noodzaak is er gewoon niet meer want het bedrijf blijft toch wel bestaan.
Aan dit effect kan geen een inspirerend leider wat veranderen. Het zal altijd optreden. Het is inherent aan het concept.
Het probleem zit hem dan ook in de aansturing van de bedrijven. Marktwerking is op dat punt gewoon enorm efficient. Het prikkelt tot vernieuwing en ontwikkeling bij bedrijven. Simpelweg omdat het noodzakelijk is om te overleven. Het houdt de dynamiek in de economie en dat is nu precies wat ontbrak in de communistische samenlevingen. Zelfs een land als china gebruikt marktwerking om zijn productie aan te sturen. En dat is niet voor niets…
In nederland is het zelfs zo dat de meeste werkgelegenheid nog altijd wordt gecreerd binnen het MKB. Kleine ondernemers die innoverend bezig zijn. Zij gaan buiten de gebaande paden en met succes. Schaalgrootte is dus niet zaligmakend.
Chris
Reactie door Chris — zaterdag 19 mei 2007 @ 1.29 uur
@Wilbert
Het mooiste voorbeeld van socialisme vindt plaats in de kampungs in Jakarta.
Daar heeft de overheid het totaal laten afweten op vrijwel elk gebied. Onder Sukarno/Suharto zijn alle infrastructuren naar die familie/de staat gegaan. En met rampzalige gevolgen.
De mensen in de kampungs (dorpen binnen een stad, vergelijkbaar met een wijk) regelen zelf hun zaken. Dit betreft veiligheid door vrijwilligers die ‘s nachts de wacht houden, gezamelijk overleg over de situatie wat betreft zaken als riolering, etc. Maar ze worden voortdurend gedwarsboomt door de overkoepelende overheid en geldgebrek. Uitval van de watervoorziening, stroom, etc is aan de orde van de dag. Een super markwerking waar in het verleden alle bedrijven elkaar opvraten; tot een monster verworden zijn en nu nog steeds een monopolie positie hebben.
Maar, Wilbert, dit land heeft meer in petto.
Javaanse politesse. Tegen wil en dank. Conflicten ga je uit de weg. Daar heb je het niet over. Laat maar waaien. En dat is een volstrekt andere benadering dan wij gewend zijn.
Wat we in het nieuws zien over religiueze conflicten is georkestreerd. Dit bestaat niet in de kampung. Christenen vieren het suikerfeest met Moslims. Moslims vieren kerst met Christenen. En als er een Hindu feestdag is hangt er een enorm spandoek in de stad met een felicitatie daartoe. En iedereen is vrij op zo’n dag.
Suharto/Sukarno hebben een éénheid weten te behouden in Indonesia. Een soort opgelegde EU. Dit scheurt aan alle kanten. Na dat wij, met onze harde hand, 350 jaar lang dit land knechten, is het niet bij elkaar te houden. Net als onze EU. Binnen de EU zien we seperatistische bewegingen onstaan die zich willen afscheiden van het monster. Er is een beweging “Noordelijk Parlement” wat samen wil gaan met het Noord Duitse Ost Friesland; er is een Schotse beweging die zich nu wil afscheiden van Engeland, etc.
Mensen gaan zich unheimisch voelen als alles maar onder hun gat vandaan verkocht en veranderd wordt. Dan gaan ze het recht in eigen hand nemen. Het gaat maar om een postzegel, maar die postzegel kan een windhoos veroorzaken.
Nederland heeft 350 jaar ervaring opgedaan, op brute wijze, van een volk dat nooit zijn waardigheid verloor. Plak een zegel op je kop en stuur jezelf daar eens heen om iets te leren.
Reactie door MijnZus — zaterdag 19 mei 2007 @ 2.37 uur
@Wilbert
Dit bedoel ik natuurlijk niet negatief naar jou toe, maar ik liet me gaan in het onderwerp en Hulde voor jou dat je de rode draad in dit alles weet te vinden!
Reactie door MijnZus — zaterdag 19 mei 2007 @ 2.46 uur
@MijnZus — zaterdag 19 mei 2007, 2.46
O, maar Mijn(Lieve)Zus, ik had het ook helemaal niet negatief opgevat, hoor!
Ik dacht juist jou een complimentje te maken…
Goh…
Maar zo’n achterbannersreisje…
Is dat een raar idee?
Reactie door Wilbert — zaterdag 19 mei 2007 @ 3.33 uur
Chris, ik ben het niet met je eens. Juist door te veel regels en wetten kunnen kleine ondernemers niet personeel aannemen of weinig personeel. De Sp vindt dus ook dat kleine ondernemers tegemoet gekomen moeten worden omdat zij erkend moeten worden als zijnde belangrijk voor de economie en werkgelegenheid. De Grote bedrijven hebben het nu te veel voor het zeggen
Reactie door cynthia — zaterdag 19 mei 2007 @ 14.11 uur
En creativiteit? Dat is door al die regels en wetten volgens mij ook niet zoals het zou moeten
Reactie door cynthia — zaterdag 19 mei 2007 @ 14.12 uur
@176
De meeste kleine ondernemers handelen al wetten loos.
Er hoeft niets te veranderen.
Wat jij wil is geen wetten voor deze werkgevers dan zou ik maar als werknemer met geloof gaan bidden.
Reactie door De Hakker — zaterdag 19 mei 2007 @ 18.24 uur
@172 Chris
De economie in deze regio is ‘booming’, het ene succesverhaal van multinationals na het andere, gevolgd door transport- en toeleveringsbedrijven en de dienstverlening die een graantje meepikt.
Waar maak je je zorgen over?
In mijn wijk drie supermarkten waarbij je iedere keer een AH erlebness mag ervaren en nog wat winkelketens die producten van slavenhandelaren verkopen. De keurslagers worden vervangen door kiloslagers met vlees uit de bio-industrie en de zaterdagmarkt wordt meer en meer een toeristisch uitstapje.
Werknemers die hun ouders al voor de uiterste houdbaarheidsdatum bij het grof huisvuil willen zetten en hun zonen liever naar het leger sturen dan dat ze zelf de tijd nemen voor een goede opvoeding, want anders kunnen ze niet twee keer per jaar op vakantie!
Domme consumenten die zich van alles en nog wat door de strot laten duwen omdat de primaire levensbehoeften zoals zorg, onderwijs, huisvesting en energie bijna onbetaalbaar zijn geworden door de alom geprezen markt’werking.
Big Business hoor, waar alleen de rijker nog rijker van worden. Voor luxe goederen zou de markt echt moeten werken. Mijn punt van kritiek is dat alles juist top’down is en niet zoals een ‘echte’ markt bottom’up!
Reactie door Elsemie — zaterdag 19 mei 2007 @ 18.39 uur
@173 Mijnzus.
Correct, mijn echtgenote komt uit Bandoeng en vertelt pecies het zelfde de samenhorigheid tusen moslims en christen is bijzonder goed. Zij is verschillende keren terug wezen kijken naar haar geboorte land en ik hoorde nooit één ongetogen woord over haar Vaderland ondanks haar Nederlands paspoort.
Reactie door d'olle Henk — zaterdag 19 mei 2007 @ 22.59 uur
@ 173 Mijn Zus
@ 180 Henk H
Laat de Nederlandese regering nou eerst maar eens dat achterstallige soldij uitbetalen aan de militairen die daar in het verre Indië de gordel van smaragd hebben gevochten.
Het blijkt dat elk kabinet vanaf die periode tot nu zich afzijdig houd van wat er toen gebeurd is.
Wij weten dat de indo/javaan de blanda niet haat, maar wel het imperrialisme, dat waren nog woorden van Bung.
Terechte woorden, want Soekarno vroeg om de vrijheid maar werd gevangen genomen en verbannen.
Het grootste deel van de schatkist hier in Nederland was gevuld met geld uit Indië, verdient door slavernij op de plantages e.d.
De oranjes tieren nu nog weeldig op de gestolen rijkdommen uit die periode.
Reactie door Pool — zondag 20 mei 2007 @ 0.13 uur
wie van jullie kan mij vertellen hoe je sceinetology churts schrijft
want er was vandaag een stukje op de bbc over die cult beweging en hoe dat volk geloofde dat alians hun hier gebracht hebben en opgeblazen in een vulkaan of zo,
en elke tegenstander volgt en lastert,ik zoek mij de apelazeres op het inthernet,maar nothing nada niets,ook niet bij bbc world,
wie o wie heeft een goede link.naar diew gestoorden.
Reactie door ad — zondag 20 mei 2007 @ 3.08 uur
@182 ad
Scientology church.
Heb nog niet gelinkt, maar dat doe jij dan wel.
Doen idd wel rare verhalen de ronde over die lui. Nou ad, ik ben benieuwd wat jij hierover kan vinden. Laat het nog een keer weten.
Dag ad!
Reactie door Gloria — zondag 20 mei 2007 @ 3.31 uur
@183 PS
Ad, zit ik hier midden in de nacht te lezen over de scientology church!! Kan niets vinden tot nu toe over alians en opgeblazen vulkanen.
Ik ga stoppen ad en ga naar mijn knusse mandje. Lekker slapen en oogjes toe.
Hier is een link:
http://www.scientology.nl/
Succes!
Reactie door Gloria — zondag 20 mei 2007 @ 3.58 uur
@184 Weer PS
Ad, even ‘Nederlands’ aanklikken en je kunt het hele verhaal in ‘onze’ taal lezen.
By the way: ” De mens HEEFT geen geest, maar IS een geest. De mens HEEFT verstand en HEEFT een lichaam.” etc. etc.
Dit bleef nog even bij mij hangen van wat ik gelezen heb op die site.
Maar ad, mensen zijn idd spirituele wezens en KIJK UIT hiervoor! Het is niet altijd pluis TUSSEN Hemel en Aarde. Zitten heel wat betwetertjes en eigen ‘baasjes’ tussen die allemaal voor zichzelf zijn begonnen en naarstig op zoek zijn naar fans.
Ik kijk wel uit! Jezus is Degene bij Wie je niet TUSSEN de wal en het schip blijft ‘hangen’. Hij helpt de mens aan ‘wal’.
Zie maar. Welterusten ad!
Reactie door Gloria — zondag 20 mei 2007 @ 4.21 uur
probeer eens: scientology church
Reactie door ipuntje — zondag 20 mei 2007 @ 7.46 uur
dank je i puntje,
even koekeloeren op die site/en de uitzending van de bbc,,die was pittig/en leuk?
Reactie door ad — zondag 20 mei 2007 @ 15.33 uur
@ 184 ad
Pas op ad, het is een hele foute beweging.
Ooit hebben we er eens met wat geweld een vriendin daar weggehaald die daar totaal gebrainwashed werd.
Ze mocht zelfs geen contact met haar ouders hebben, en alles wat ze verdiende met verkoop van boekjes en ander materiaal moest worden afgegeven.
Ze moest baysitten op de kinderen van gezinnen die aan die cursussen van de scientology church deelnamen.
Eigenlijk is het een sekte.
‘t Is in ieder geval een link boeltje.
Reactie door Pool — zondag 20 mei 2007 @ 15.50 uur
@ Chris
Dat het (nog) niet werkt ligt niet aan het concept maar inderdaad aan de mensen. Bepaalde basisvoorzieningen waar we geen keuze in hebben en die noodzakelijk zijn voor het eigen voortbestaan dienen vanuit een centraal orgaan aangeleverd te worden. Om dan een semi-keuze te bewerkstelligen maakt het onnodig duur, dit door de hoge kosten die concurrentie met zich meebrengt.
Maar deze logica kun je zelf ook wel bedenken. Als je alles eens schematisch op een rijtje zet en de feiten laat spreken zonder een ideologisch sausje gaat dat zeker lukken.
Reactie door Gaudoin — zondag 20 mei 2007 @ 15.59 uur
Het is duidelijk dat de postbodes hier niet gered worden met al dat niet zaken doende geouwehoer.
Maar de postbode moet zich zelf redden de vakbonden doen niets de mensen hier lullen over Jezus en hun eigen problemen.
Dus postbodes plat die zaak dwing wat af laat met de post en half Nederland in de soep lopen.
Gewoon keiharde actie.
En nogmaals een tip aan de webmaster,maak een aparte reactie hoek voor Jezus verhalen,voor dagboeken en ik vind je lief, zodat we hier bij het onderwerp kunnen blijven
Reactie door De Hakker — zondag 20 mei 2007 @ 16.15 uur
@190 De Hakker
Gelukkig dat we van de webmaster niet de hoek in hoeven en Jezus ook niet!
Je kunt niet alles naar jouw atheistische hand zetten. Mensen zijn nu eenmaal verschillend en daar is gelukkig ruimte voor hier.
Subliem weblog!
Het was overigens een antwoord op de vraag van ad. En die is op mijn manier beantwoord. Goed dat Pool ook even van zijn kant liet horen.
Tja Hakker, valt niet altijd mee in het leven… maar met een beetje respect voor elkaar komen we een heel eind. Toch?
Dag Hakker.
Reactie door Gloria — zondag 20 mei 2007 @ 18.03 uur
Maar je zult maar postbode zijn en denken die mensen zijn bezig met ons lot.
Dan is dat toch een teleurstelling.
Dus waar blijft dan het respect voor de postbode.
Natuurlijk dat blijkt wel uit jouw reacties dat jij nog veel andere dingen wil vertellen maar of dat nu moet in het onderwerp over postbodes of ander onderwerpen.
Het komt mijn allemaal zo egoïstisch over.
Reactie door De Hakker — zondag 20 mei 2007 @ 21.24 uur
de hakker ik heb mijn mening al eens gegeven op het post bedrijf,en van mij mogen ze allang de boel massaal plat gooien,al na de elende in groningen van die diknek die daar heeft huisgehouden,
en gloria/pool
,,eerst maar even pool dat was op de bbc een uitzending,en daar werdt de tv ploeg gevolgt ,,ps in amerika,,en zelf gefilmd door zo’n zeepbel,,als de tv ploeg stond te praten met een tegenstander dan werdt die tegen stander even zijn verleden opgenoemt,,hij is een,, vervolgt pedo enz,,en zoals ik begrepen heb nooit schuldig bevonden,en een andere bekende werdt zijn doopseel gelicht en op inthernet versprijd of i wel eens is blijven zitten enz,,
en pool pas maar op?? ik wil er niets mee vandoen hebben,ik ben niet voor of van een kerk,dat heb ik altijd vervoeit,ik geloof in iets waar ik en die god alleen maar vanaf weten dat is iets tussen hen/haar en mij,en een kerk die vechten door om de zieltjes, zie laatste uitspraken van de paus maar weer(na die onzin van vorig jaar)de indiaanen zijn niet gedwongen om te bekeren toen,wat een zieke kerk/leider.waarom ziek,omdat een leider van zo;n kerk zoveel volgelingen heeft,die geen afstand doen van het katolieke geloof,na die gore praat van hun afgod/leider.
maar dat is mijn mening,,een beetje beknopt.
en nu gloria,,dat van die vulkaan zul je ook niet vinden op 1 van hun sites,,
daar hebben ze vroeger mee uuu geleurt/filmpjes enz,,
alians zo als ik het heb begrepen,hebben lichamen laten exploderen in een krater,daardoor kwamen de zieltjes vrij,en waren dat de,,en toen ben ik ze kwijt geraakt vandaar dat ik ze weer op wou zoeken bij de bbc.maar ik ga weer verder zoeken,ik wil er meer van weten,
maar dank jullie voor de links en de juiste spelling,ik kwam er even niet meer uit.en cults en uitwassen van geloven/verkeerde? uitspraken van zogenaamde leiders dat is een ahum fetiech? van mij ;-)
Reactie door ad — zondag 20 mei 2007 @ 21.51 uur
Drob,
1. Mijn punt was niet dat het er in Cuba, Rusland en China zo goed ging voor ‘t Communisme. Het punt is dat sinds ze Communist werden hebben Capitalistische landen het veel beter gedaan.
2. Mensen in Noord Korea waarderen Kim Jung Il ook. Maar dat zegt niks over of hij een goeie baas is. Mensen in China waarderen Mao nog steeds omdat de Communistische Partij veel informatie over hem niet publiceerd.
3. Capitalisme werkt als er geinvesteerd wordt in prive eigendom. En als de wet dat eigendom niet beschermd dan wordt er ook niet in geinvesteerd. Daarom is Haiti zo arm.
De staat heeft ook een rol in het capitalisme hoor, alleen een veel kleinere rol dan in het socialisme.
Reactie door Bas — zondag 20 mei 2007 @ 21.56 uur
ps gevonden gloria bbc panorama daar kun je alles horen/zien,, john sweeney is van bbc panorama.en eeeuuu zijn uitval tegen zo’n scientology,dus als je meer wild zien,daar even kijken,,ook ahum rijke/vooral rijke bekende tv sterren,zie en huiver.
Reactie door ad — zondag 20 mei 2007 @ 22.19 uur
@95 ad
Bedankt ad! Ik ga daar zeker even kijken en vooral: huiveren.
Goedenacht ad.
Reactie door Gloria — zondag 20 mei 2007 @ 23.22 uur
@197 ad
Alledrie (1/3 t/m 3/3) de documentaires over de scientology church gezien zojuist. ( bij bbc panorama) Wel bizar en wat een lijpe kerel die schreeuwlelijk!
Maar geef toe ad: die Blair en zijn vriendjes zijn ook gebrainwashed door alian Bush. Door hem leven we op een vulkaan.
Huiveringwekkend toch?
Reactie door Gloria — maandag 21 mei 2007 @ 0.12 uur
@180 d’olle Henk
In het Kraton in Yogyakarta is een museum opgericht voor de vader van de huidige bewoner sultan Hamengkubuwono X.
Hamengkubuwono IX werd in zijn tijd namelijk zeer gerespecteerd door de Indonesiërs. Hij had gestudeerd in Nederland en was daar bij zijn medestudenten bekend met de naam “Henkie”. Toen hij terugkwam in Indonesië werd hij een belangrijk persoon als leider en in de politiek. De reden dat hij zeer gerespecteerd was bij het volk, kwam doordat hij de Indonesische republiek steunde tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Hij was ook de eerste persoon die het Kraton openstelde voor het publiek. Een zin die hij regelmatig herhaalde was: “Al heb ik een uitgesproken westerse opvoeding gehad, toch ben en blijf ik in de allereerste plaats een Javaan.” Onder andere deze tekst is te vinden in het museum in het Kraton. Verder zijn er in het museum bijvoorbeeld ook 4 gouden kippen met de opschriften: Banyak, Dalang, Sawwung en Galing. Deze hadden betrekking op het karakter van ‘Henkie’ (deze sultan).
Reactie door MijnZus — maandag 21 mei 2007 @ 1.51 uur
Banyak: Algemeen heersend,
Dalang: leider achter de schermen,
Sawung Galing: is een Jago uit Pasuruan; een Pencak Silat expert die over magische krachten beschikt en de onderdrukten beschermd.
d’olle HENK, was het niet?
Er is meer tussen hemel en aarde…
Reactie door MijnZus — maandag 21 mei 2007 @ 2.16 uur
@181 Pool
Helemaal mee eens. Zelfs op scholen is dit een verbannen onderwerp. De hele grachtengordel in 020 is gebouwd van roofgeld en Balkenende maar roepen dat we weer een VOC mentaliteit moeten hebben…
Roept hij: “Laten we BLIJ zijn met elkaar!”
Nou, DOE dat dan ook oetl*l!
Reactie door MijnZus — maandag 21 mei 2007 @ 2.31 uur
@Bas
Je begrijpt er nog steeds niks van.
Arme landen ontwikkelen zich sneller als ze een strak geleide economie hebben. Dat blijkt overduidelijk. Het was waar voor Cuba en de Sovjet Unie. En het blijk nog steeds op te gaan voor China.
Boven een bepaald welvaartsniveau blijken gemengde economien zich het best te ontwikkelen. Kijk maar naar West-Europa. Een land als Australie, dat een geweldige voordeel had door de natuurlijke rijkdom en de afwezigheid van de vernietigingen van de Tweede Wereldoorlog, blijft achter op West Europa. Ook een land als Argentinie blijft achterop, de vije markt leidt in dit soort landen niet tot hogere welvaart.
Maar welvaart is niet alles, welzijn is misschien nog belangrijker. En op het gebied van welzijn staam de Scandinavische landen en Finland er het best voor; dat zijn juist de landen met wat meer overheidsregelingen.
Uit de bschikbare voorbeelden in de wereld blijkt duidelijk dat vor welvarende landen een gemengde economie tot het meeste welzijn leidt. Het is een kwestie van vortdurend afwegen van wat aan de markt over gelaten moet worden en waar overheidstoezicht of -ingrijpen nodig is.
Zonder overheidsingrijpen kom je in toestanden zoals in De Volkskrant beschreven, waarbij een persoon met twee afgehakte vingers moest kiezen welke vinger weer aangezet zou worden. In een fatsoenljk land zouden beide vingers aangezet worden, maar in een vrije markteconomie is geld belangrijker dan welzijn en dan moet je het maar met een vinger minder doen.
Reactie door Drob — maandag 21 mei 2007 @ 11.09 uur
@192 Hakker
Ook eens hand in eigen boezem steken, Hakker.
Zie zelf bij @1 hoe je de postbodes negeerde en dit onderwerp opende op jouw manier.
Mij hoor je daar niet over hoor. Vond het zelfs een hele goede link.
Kom eens met iets nieuws, Hakker, dan alleen maar op mensen lopen fitten en gretig inhaken op wat onderling gekissebis hier en daar. Misschien een idee om na Jofele Hakker eens iets nieuws te creeren? Wat dacht je van: Sunny boy?
Reactie door Gloria — maandag 21 mei 2007 @ 15.22 uur
@181 Pool, MijnZus.
Indische pensioenen, de vader van mijn echtegenote ging het Jappenkamp in als gepensioneerd Knil militair (is erin gebleven). Zijn echtegenote met twee kinderen bleven buiten het kamp (waren meer dan 50% Indonesisch) en werden totaal aan hun lot overgelaten, hebben alles moeten verkopen om in leven te blijven.
Kwamen in 1950 zonder iets in Nederland.
En het pensioen wat in die jaren betaald had moeten worden, daar zweeg iedereen over. Daarvoor moesten ze bij de Indonesche regering zijn maar die zwegen ook in alle talen.
Later zijn de Indische pensioenen bijgetrokken (gedeeltelijk), je hoort niet veel van haar over die tijd, behalve als er iets gebeurd in de wereld dan heeft zij het over jullie, dat woord jullie zegt mij dan genoeg, wij blanken hebben historisch veel uit te leggen. Ik ben bang dat het niet uit te leggen is.
Reactie door d'olle Henk — maandag 21 mei 2007 @ 16.44 uur
d’olle Henk — maandag 21 mei 2007 @ 16.44:
Beste Henk:
Ik denk dat uiteindelijk ALLES is uit te leggen, mits je overtuigend laat blijken dat je hart op de goede plaats zit.
Juist in een wereld waarin dat zo vaak ontbreekt, herkennen de mensen dit onmiddelijk en zullen een en al oor (en hart!) zijn.
Ik besef dat als het leed groot is geweest een onmiddelijke welwillende reactie niet zo voor de hand ligt, maar daar gaat het ook niet om.
Als er nooit wat uit te leggen valt dan “stokt” de mensheid in haar ontwikkeling en kunnen we echt wanhopen, want, hoe ONTZETTEND VEEL onrecht is er al niet bedreven: ook de door ons zo verfoeide machtsmisbruikers zijn in hun menszijn beschadigd en misvormd. Hun uitleg zou moeten wortelen in hun geest en hart en zou moeten beginnen met (ZONDER IETS TERUG TE VERWACHTEN!!!!!!!!!!) uitvoerige en DOORLEEFDE spijtbetuigingen.
Harrie V.
Reactie door Harrieke — maandag 21 mei 2007 @ 17.48 uur
Drob,
1. Na 70 jaar communisme in de Sovjet Unie was de economie een ramp. Cuba’s economie is nog steeds een zooi. China komt er nu eindelijk een beetje bovenop dankzij de prive sector (alle bedrijven die nog van de staat zijn verdwijnen langzamerhand). Zonder de liberaliseringen in 1978 zou China nu nog zo arm zijn als Noord Korea. De meeste landen die vandaag zo arm zijn hebben jarenlang een staat gehad die teveel probeerde te doen, van Mexico’s monopolies van de staat tot India’s verbod op buitenlands kapitaal. In andere landen heeft de staat juist niet genoeg gedaan, bv. eigendomsrecht niet enforceren, of een goed klimaat voor investeringen creeren.
2. Een gemengde economie kan zich inderdaad onder goeie omstandigheden goed ontwikkelen. Maar niet heel West Europa doet het beter dan Australie. Australie groeit al 16 jaar lang harder dan West Europa, en werkloosheid (4.4%) is daar de (minstens) de helft van Spanje, Frankrijk en Duitsland. GDP per persoon is bijna het zelfde als Nederland, Duitsland en Groot Brittannie. De markt werkt er dus behoorlijk redelijk.
Verder heb ik hier niet zoveel ruimte om uit te leggen waarom Argentinie het niet zo goed deed, maar oa: hoge inflatie, veel schuld, en beperkingen op buitendlandse handel. Een vrije markt heeft goed macroeconomisch beleid nodig.
3. De Scandinavische landen hebben inderdaad hun voordelen, maar ook hun nadelen hoor. Finland is bv veels te afhankelijk van Nokia; Zweden heeft behoorlijk hoge werkeloosheid; Noorwegen zou zonder olie en vis sales veel meer business vriendelijk moeten worden; en Denemarken heeft bv hele flexibele arbeidscontracten.
Welzijn is natuurlijk belangrijk. Maar vaak als een staat probeert te helpen heeft het onvoorziene consequenties. Duitsland en Frankrijk hebben bijvoorbeeld hele sterke contract rechten ivm werk en een redelijk hoog minimum loon, maar daarom is de werkeloosheid er wel heel hoog. En prijs controles, zoals in Venezuela, dienen arme mensen te helpen, maar vaak leid het tot een gebrek aan die producten omdat ze niet meer geproduceerd worden omdat er geen winst aan gemaakt kan worden. Mijn punt is dat de staat het niet altijd beter weet.
Reactie door Bas — maandag 21 mei 2007 @ 18.03 uur
@Bas
Na de oorlog deden de ‘communistische’ Balkanlanden het beter dan Griekenland. Pas toen het West-Europese toerisme op gang kwam ging Griekenland er in volle vaart voorbij. Een planeconomie blijkt in de praktijk voor landen op (grote)achterstand veel beter te werken dan een markteconomie. Niet tijdig intorduceren van een markrmechanisme leidt echter tot stagnatie: dat liet Oost-Europa ook zien. Overigens had Oost-Europa erg veel te lijden van de economische boycott door het westen. Net zo als Cuba hevig onder de boycott van de VS lijst. Zonder economische boycott zou Cuba veel verder op de rest van het Latijnse deel van het Caraibische gebied voorliggen. Overigens zou een opheffen van de boycott waarschijnlijk automatisch een marktmechanisme in Cuba introduceren, omdat het dan gewoon niet meer tegen te houden is bij het massale toerisme dat je vanuit de VS kunt verwachten.
Voor een leeg land met enorme natuurlijke rijkdommen en immigratie van alleen goed opgeleide mensen doet Australie het slecht, net zo trouwens als Nieuw Zeeland (geen mensen op te hoeven leiden spaart waanzinnig veel kosten uit). Die landen zouden veel rijker kunnen zijn.
In Duitsland was de werkloosheid lang heel erg laag, pas met de hereniging schoot de werkloosheid erg omhoog (dat had te maken met de plotselinge omschakeling van een volledige planeconomie naar een markteconomie, uiteindelijk komt het daar weer goed).
Dat welzijn belangrijk is, merk je ook in Nederland. na de introductie van marktmechanismen in sectoren waar dat niet gebruikelijk was, is de ontevredenheid in Nederland als een raket omhoog geschoten. Statistisch mag de welvaart misschien iets gegroeid zijn, maar doordat het bij een kleine groep terecht kwam, zijn veel mensen er niet op vooruit en niet onaanzienlijke groepen er zelfs op achteruit gegaan.
Het loslaten van allerlei regels leidt tot een verpesting van het land.
Reactie door Drob — maandag 21 mei 2007 @ 19.48 uur
@ 189 gaudoin,
Het probleem bij collectieve organen is dat je een manier moet vinden om ze op een efficiente manier aan te sturen. Zodat ze blijven presteren en doen wat we willen voor een acceptabele prijs.
Hier zit nou juist het probleem, waarmee gaan we de prestaties vergelijken als er maar een van is? Hoe gaan we ze prikkelen om te vernieuwen en efficienter te werken? Je moet er dan allerlei controle mechanismen opzetten die veel geld kosten en waarvan het ook nog maar de vraag is of ze werken.
De ene ambtenaar zal over het algemeen niet bereid zijn de andere ambtenaar keihard af te rekenen. Ik noem maar eens een voorbeeld. Marktwerking heeft als voordeel dat de aansturing vanzelf gebeurt. Presteert de organisatie niet, dan gaat die eraan en wordt de plek ingenomen door een wel goed functionerende.
Je ziet het ook in de gezondheidszorg. Blijft ook gepruts, ondanks de grote hoeveelheid regelgeving. Als we hier als voordeebeeld de specialisten in een ziekenhuis nemen, deze verdienen goed en zitten meestal gebeiteld. Zij verzetten zich tegen elke vorm van vernieuwing en efficienter werken omdat het hun positie en salaris in gevaar kan brengen. Alles onder het mom van gezondheidszorg is geen handel.
Dat is het dus wel. Ook hier gaat het gewoon om de euro’s. Het is daarbij typisch een voorbeeld waarbij de prestatieprikkel ontbreekt. Ondanks de hoge regelgeving maakt men veel fouten en rijzen de kosten de pan uit. Echte marktwerking zou hier wonderen doen en dan niet halfslachtig met allerlei regelgeving eromheen, maar een vorm waarbij de ziekenhuizen/specialisten veel meer de vrijheid krijgen om de zorg in te richten naar wens van de klant. Moeten we natuurlijk eerst wat meer specialisten opleiden zodat hun macht afneemt.
Zullen we eens zien dat de kosten gaan dalen en de kwaliteit gaat toenemen. Het is nu eenmaal een feit dat je altijd te maken blijft houden met een kostenplafond. Hoe graag je ook de gezondheidszorg wil verbeteren, de premies zullen toch in de hand gehouden moeten worden. Zelfs bij gezondheidszorg. De stijgende kosten komt toch op het bord van de bevolking, hetzij via premieheffing, hetzij via belastingheffing.
Ik ben dan ook groot voorstander van een behoorlijk eigenrisico in de zorg. Vooral om de bevolking bewust te maken van de kosten die gepaard gaan met de zorg en het verbruik binnen de perken te houden. Desnoods compenseren we zwakkere groepen via uitkeringen of de belasting.
Reactie door Chris — maandag 21 mei 2007 @ 20.23 uur
@ 203 Henk H , Mijn Zus
Repatriëren= terugkeer naar je vaderland,
in dit geval was men verplicht om naar Nederland te gaan, maar waarom moest men dan alles terugbetalen.
Reactie door Pool — maandag 21 mei 2007 @ 20.33 uur
@ 203 Henk H en Mijn Zus
Zet wel het geluid wat harder.
http://www.wahrweb.org/_rod/indisch/songs/groepselendangsutra.mp3
http://www.wahrweb.org/_rod/indisch/songs/amboinaserenaderssarinande.mp3
Reactie door Pool — maandag 21 mei 2007 @ 21.00 uur
@209 Pool
Ja, dat is muziek dat altijd in mij leeft en weet je waarom, ik heb jaren in een Hawaiian bend gezeten. Daar heb ik Dee ook leren kennen, zij zong bij ons. Weet je haar vader was bevriend met de vader van George de Fretes, die zal je wel gekend hebben, van The Royal Hawaiian Minstrels. De vader van Dee was een heel goede violist. Ook dat is voorbij, maar de LP’s heb ik nog.
Djauh dari Ambon.
Gr. Henk
Reactie door d'olle Henk — maandag 21 mei 2007 @ 22.18 uur
@ 207 Chris Harms
Hallo Chris,.. je zit op de verkeerde weblog te brallen, je zit hier bij de SP niet bij de VVD.
jij schrijft,…..
..Ik ben dan ook groot voorstander van een behoorlijk eigenrisico in de zorg. Vooral om de bevolking bewust te maken van de kosten die gepaard gaan met de zorg en het verbruik binnen de perken te houden..
We betalen nu al veel te veel zorgpremie en krijgen een minimale zorg daarvoor terug.
Reactie door Pool — maandag 21 mei 2007 @ 22.24 uur
@202
Maar kom zelf eens met wat nieuws ik heb je nog nooit een oplossing zien aan dragen hier.
Maar constant reacties doorspekt van mislukking en verbittering en door weven met je verlosser.
Maar het is mijn oordeel, niet zo belangrijk net zo als jouw oordeel over mijn niet door mij als belangrijk wordt ervaren.
Dus we gaan gewoon steeds onze eigen weg en komen we op het kruispunt elkaar tegen dan kan dat botsen jammer dan zolang het maar blikschade is maakt het niets uit.
Dus red de postbode.
Vreemd dat jij je steeds persoonlijk voelt aan gesproken als ik een opmerking plaats.
En er moet gehakt worden want dat eentonig liedje op deze site een kant op klinkt soms ook vals.
Jofel is het niet op deze site vooral niet als je een ander mening heb die niet helemaal past in het straatje,
Sunny Boy dat gaat me te ver zolang deze regering er nog zit zie ik de zon niet schijnen.
Maar kom nu in plaats met Gloria nu eens een keer als Rita Corita lekker vrolijk met een kopje koffie,koekje hoeft niet mag niet van Sonja.
Reactie door De Hakker — maandag 21 mei 2007 @ 22.33 uur
@Drob,
1. Zonder boycott zou het inderdaad wat beter gaan met Cuba. Dat ze dan ook doorgaan met centrale planning als ze weten dat dat de oorzaak is van de boycott zegt mij dat welvaart niet hun eerste concern is. En voorop andere landen daar in de regio liggen is niet moeilijk.
2. 3% groei noem ik niet slecht. Zou centrale planning in een ontwikkelde staat beter werken? Waar in de wereld werkt dat wel?
3. De hereniging met oost duitsland was bijna 17 jaar geleden. Als het alleen aan de omschakeling lag zou het al lang veel vlugger naar beneden zijn gegaan. Het gaat nu weer een beetje omlaag dankzij de liberalisering van contract wetten een paar jaar geleden.
4. Ik denk niet dat het alleen maar met een kleine group beter gaat. Anders was Balkenende niet meer terug gekomen. Om nou over de verpesting van een land te praten is een beetje overdreven niet? Genoeg andere landen stemmen tegenwoordig voor het weghalen van allerlei regels, met goeie consequenties voor concurrentie. Als het zo verpestend was zouden niet zoveel landen het doen.
Reactie door Bas — maandag 21 mei 2007 @ 23.23 uur
@ 211 Pool,
De naam is niet Harms hoor, maar ben het met je eens dat we teveel premioe betalen in verhouding tot de geleverde kwaliteit. Zoals ik mijn post al gesteld had, komt dit nou juist door het ontbreken van echte marktwerking in de zorg.
Stijgende uitgaven voor de zorg worden namelijk niet veroorzaakt door het gewijzigde verzekeringsstelsel, het enige punt waar een begin gemaakt is met marktwerking in de zorg. Daar is juist een efficiency slag gemaakt. Onzinnig onderscheid tussen particulier en ziekenfonds is verdwenen, wat al geleid heeft tot minder benodigde medewerkers en dus kosten.
Nu de aanbieders van zorg, artsen ziekenhuizen etc. nog.
Reactie door Chris — dinsdag 22 mei 2007 @ 1.03 uur
Bas — maandag 21 mei 2007 @ 23.23
Het feit dat kennelijk veel mensen “veilig” stemmen (hoewel: stemcomputers?, mogelijke fraude?) bewijst geenszins dat ze het DIEP IN HUN HART zelfs maar een beetje eens zijn met het al jarenlang gevoerde beleid.
Je kent toch wel de uitdrukkingen (typisch Nederlands overigens!): “je weet wel wat je hebt, maar niet wat je krijgt…” en: “wat een boer niet kent dat eet hij niet”.
Want, hoe verklaar jij dan de werkelijk explosief groeiende ontevredenheid, zelfs bij de betrekkelijk grote groep mensen die het materieel beslist niet slecht hebben.
Het begint kennelijk door te dringen dat het leven – en dus WELZIJN – meer is dan “brood en spelen”.
Voor een grote groep minder bedeelden is “Brood” overigens ook al lang niet altijd meer een vanzelfsprekend recht.
Overigens vind ik het altijd werkelijk ongelooflijk dat mensen, – in het volle (??) besef van de kwalijke en zeer onrechtvaardige kanten van het kapitalistische systeem – dit nog zo hardnekkig kunnen verdedigen.
Mijns inziens is daarvoor maar 1 verklaring: uit egoisme geboren angst om (schijn!!)zekerheid te verliezen.
Mijn moeder zei het op haar manier zo (als ze het had over rijke, of tenminste in behoorlijk goede materiele omstandigheden levende mensen: “ze zijn bang om hun duit en kluit te verliezen”.
Harrie V.
Reactie door Harrieke — dinsdag 22 mei 2007 @ 1.07 uur
kassian het is voorbij
Den Haag, Den Haag, de weduwe van Indië ben jij.
http://www.indotv.nl/film/wvi.wmv
Reactie door MijnZus — dinsdag 22 mei 2007 @ 1.08 uur
Om weer “on topic” te komen:
Alhier een postzegel waar een “I” ontbreekt uit Indonesia. Waar kennen we die dame op de zegel toch van?
http://www.sandafayre.com/gallery/stamp_2480.htm
Reactie door MijnZus — dinsdag 22 mei 2007 @ 1.17 uur
De Hakker — maandag 21 mei 2007 @ 22.33:
Al begrijp ik een deel van jouw kritiek wel, voor wat betreft Gloria heb ik maar een simpel antwoord: zij verwoordt haar bijdragen – vaak zeer raak ! – recht uit haar HART en dat is altijd de moeite waard. Het gevaar dat je dan wel eens de plank mis slaat is er dan natuurlijk ook, maar dat is eigenlijk iedereen met een dergelijke intentie dan van harte vergeven.
Dat zij daarbij ook nog eens diepgelovig is maakt het voor mij alleen maar interessanter.
Deze laatste opmerking is uiteraard puur voor eigen rekening.
Harrie V.
Reactie door Harrieke — dinsdag 22 mei 2007 @ 1.48 uur
… en Gloria een gezellige, mollige Rita Corita?, zo zie ik haar toch echt niet, past niet bij haar.
Dat gezellige koffielied zing ik – door mijn werk – overigens nagenoeg wekelijks!
Harrie V.
Reactie door Harrieke — dinsdag 22 mei 2007 @ 1.57 uur
@ 214 Chris
Jij schrijft….
….maar ben het met je eens dat we teveel premioe betalen in verhouding tot de geleverde kwaliteit. Zoals ik mijn post al gesteld had, komt dit nou juist door het ontbreken van echte marktwerking in de zorg…
Nou Chris dat de kwaliteit achteruit is gegaan weten we, maar dat dat in combinarie met het aanbieden van minimale zorg is ook de schuld van de marktwerking.
Marktwerking moet uit de zorg gehaald worden, maar nog beter het oude vertrouwdw ziekenfonds terug, dan maar het verschil tussen verplicht verzekerden en particulier verzekerden maar weer terug, maar je kreeg wel alle zorg die nodig was.
En als men geld tekoert komt om dit weer terug te draaien kan men weggegooide het geld van ontwikkelingshulp daarvoor gebruiken, dat heet marktwerking in Den Haag.
Reactie door Pool — dinsdag 22 mei 2007 @ 8.46 uur
@ 220 Chris
Sorry van de schrijffoutjes, ben net wakker.
Goedemorgen allen
Reactie door Pool — dinsdag 22 mei 2007 @ 8.48 uur
@218
En dat zij diep gelovig is maakt het voor mij ongeloofwaardig.
Maar deze is natuurlijk ook voor mijn eigen rekening.
Haar hart is haar geloof dus ook onbetrouwbaar.
Bij een ongelovige heb ik ieder geval het gevoel dat er niets tussen zit,dus rechtstreeks uit het hart veel meer betrouwbaar.
Maar ook deze is voor mijn rekening natuurlijk.
Reactie door De Hakker — dinsdag 22 mei 2007 @ 8.52 uur
@212 De Hakker
Zit je dwars he? Die helmen en dat roken…
Tot aan de dood verdoemd?
Voor alle duidelijkheid Hakker:
Ik voel mij in mijn leven geslaagd in al mijn doelstellingen tot nu toe. Gaat hier te diep om uit te leggen.
Nee, ik heb geen Rita Corita postuur, maar ben wel gek op: “Koffie, koffie, lekker bakkie koffie” MET KOEKJES! Mmm…zalig!!
Ik geniet dagelijks van mijn leven op de POEN na! Ik houd van mensen en God. Mijn kinderen, mijn hond, mijn tuin, de SP, en nog van heel veel meer!
En jij? Ach Hakker, laten we samen eens lachen! Kom op Sunny Boy… even dat masker van je laten vallen en laten we proosten op: Het Leven! Viva!!
By the way: Wie is Sonja??
Reactie door Gloria — dinsdag 22 mei 2007 @ 14.21 uur
@222 De Hakker
Maar Hakker, ook het hart van de ‘ongelovige’ is dan niet betrouwbaar.
Jij GELOOFT toch dat God niet bestaat?
Laten we dit afspreken: geen mens heeft de waarheid in pacht.
En zo zingt ieder vogeltje zoals het gebekt is. Jij met alias en ik zonder.
Jij verhult in het Hakker-pakkie en ik onverhuld in mijn Gloria-dress.
Reactie door Gloria — dinsdag 22 mei 2007 @ 15.17 uur
@223
Dat is altijd het nadeel van vrouwen men begint over dingen die al achter je liggen.
Nee, dat zit mijn niet dwars waarom ik wapen me daar in het normale leven wel tegen.
Mijn zit niet zoveel dwars bij jou wel als ik je reacties lees.
Masker laten vallen waarom wat voor masker die raad geef ik altijd aan gelovigen laat je masker vallen verschuil je niet en toon wie je echt bent.
Praat echt uit je hart en niet volgens het boekje.
Geloof is niets, was je Papoea geweest dan had je nu lopen koppensnellen en niet achter een kruis aangelopen.
Het gaat mijn niet om het postuur dat interesseert me helemaal niet het ging mijn over het karakter van die vrouw bijna altijd optimistisch en niet zwart gallig.
Wie is Sunny Boy?
Je weet toch wel wie Sonja is,kom op nou.
Maar kijk wat vrolijker.
Al stop je kaviaar of een winter wortel in je mond wat er uiteindelijk uit komt is altijd bruin en rond.
En iedereen een generaal of een peller van een garnaal de kont afvegen moeten ze allemaal.
Reactie door De Hakker — dinsdag 22 mei 2007 @ 15.29 uur
@225 De Hakker
Hahahahahaha… ik lach al. Nu jij!
Kan dit helpen?
Kwamen 2 haaien elkaar tegen in de zee.
Wat dacht je dat ze tegen elkaar zeiden?
En nee Hakker, niet flauw doen en zeggen dat haaien niet kunnen praten. In dit geval wel.
Nou, wat dacht je?
Reactie door Gloria — dinsdag 22 mei 2007 @ 16.34 uur
Harrieke,
Mij lijkt het te simplistisch om te zeggen dat mensen die het kapitalisme verdedigen egoistisch zijn. Ooit wel eens gedacht dat mensen het verdedigen omdat het werkt? Of dat het gebaseerd is op de vrijheid van de individu? Of dat plaatsen zoals Belarus, Cuba of Noord Korea zo arm zijn omdat ze niet kapitalistisch zijn?
Wat is er zo onrechtvaardig aan het kapitalisme? Zo lang mensen dezelfde kans hebben – zoals de meesten dat in Nederland hebben omdat school gratis is – wat maakt het uit of iemand meer verdient? Het wordt uiteindelijk bepaalt door de meerderheid: ik bepaal niet hoeveel ik betaald krijg, dat bepalen de mensen die mijn diensten willen kopen, en hoeveel anderen mijn werk kunnen doen. Heel democratisch eigenlijk. Als de staat het zou bepalen zou het aan een bureaucraatje liggen in plaats van het volk.
Als mensen ontevreden zijn is dat natuurlijk niet leuk. Maar als het niet aan geld ligt dan weet ik niet wat de staat eraan kan doen.
Als men ontevreden is met jarenlang hetzelfde beleid dan moeten ze mischien in ‘t buitenland kijken. De kans is dat ze het daar niet veel beter doen. Elk land heeft zo z’n problemen.
Reactie door Bas — dinsdag 22 mei 2007 @ 19.07 uur
@MijnZus — zaterdag 19 mei 2007, 2.37
Zojuist las ik je reactie (voor de eerste keer), waaraan ik hierboven refereer. Vermoedelijk had je het over die zegel, die ik op mijn kop moest plakken om mezelf “daar” eens naar toe te sturen, toen je zei, dat je het niet negatief naar mij bedoelde. (Makes more sense.)
Je durft het trouwens wel te zeggen… :)
Wat je over Indonesië vertelt, sluit nog steeds erg goed aan bij wat ik 35 jaar geleden (i.p.v. 33, zoals eerder vermeld) zélf aldaar heb ervaren. Ik ben blij voor de Indonesiërs, dat zij – in kennelijk hoge mate – zichzelf zijn gebleven en nog steeds geen behoefte hebben aan iemand, die normen en waarden predikt, gepaard gaande met het gebrek aan vermogen ze uit te dragen. (Die iemand kan overigens ook “goud” geld verdienen bij een Venetiaans Carnaval met al zijn ongeloofwaardige maskers…)
Persoonlijk heb ik meer ervaring met de Filippijnse cultuur, voorzover er althans zoiets bestaat als een “Filippijnse cultuur”. Maar ik realiseerde me net, dat het alweer 7 jaar geleden is, dat ik daar voor het laatst was. Gevoelsmatig was ik er gisteren nog.
Ik las ergens ook wel iets Lessing-achtigs in wat je schreef. Verder wou ik er maar niet (meer) op in gaan. Het is goed.
Reactie door Wilbert — dinsdag 22 mei 2007 @ 21.41 uur
@ 210 Henk H
Het openingsnummer van George de Fretes was altijd Royal Hawaiian Hula, best pittig stukkie steelwerk en zangwerk.
Ik heb zelf weleens Ellie Baron begeleid.
http://s105.photobucket.com/albums/m205/lewowee/?action=view¤t=elly.jpg
Dee zal haar ook wel kennen,
Reactie door Pool — dinsdag 22 mei 2007 @ 23.20 uur
@228 Wilbert
Indien je het hebt over Gotthold Ephraim Lessing; dan beschouw ik het als een ongekend compliment.
In huize “MijnZus” wordt wel eens gegrapt als MijnLief “rindu pulang” (heimwee) heeft.
“‘k zal een postzegel op je kop plakken en het adres er onder schrijven en je meegeven aan Mas Pos (postbode), dong!”
Want aan heimwee is maar één ding te doen: daar heen gaan. En dan is het inderdaad goed.
Reactie door MijnZus — woensdag 23 mei 2007 @ 1.18 uur
@MijnZus — woensdag 23 mei 2007, 1.18
Doe maar een mooie strik om dat “ongekende compliment”… ;)
Heimwee kun je alleen hebben, als je je hart ergens hebt laten slingeren, maar even niet meer weet wáár (ongeveer) …
Reactie door Wilbert — woensdag 23 mei 2007 @ 2.52 uur
@229 Pool
off topic.
Ik zal je een mooie prent laten zien, ik weet of ik hem eerder getoond heb.
Het was in 1952 te Sorong (Nieuw Guinea) in de Tangsi Generaal van Dalenkamp. Tussen al die vrouwtjes, ik sta links boven achteraan met mijn stringbas, mooie tijden. Daar was ook iemand die Pool heette.
http://members.home.nl/h.hiensch/Sor-1.jpg
Reactie door d'olle Henk — woensdag 23 mei 2007 @ 14.36 uur
@ 232 Henk H
Mooi Henk, dat was die goede oude tijd van altijd prijs met de vrouwtjes …. ha ha ha
Dee,.. niet jaloers worden, je weet hoe muzikanten soms kunnen zijn.
Henk mijn vrouw komt morgen voor 2 weken thuis uit Japan, en dan vertrekken we zaterdag vanaf Schiphol voor een klein weekje met de kids en aanhang naar onze dacha in Oekraine.
Reactie door Pool — woensdag 23 mei 2007 @ 16.19 uur
@ 232 Henk H
Waarom huil je toch nona manis,…. ik denk dat ik weet waarom zij huilde.
http://members.lycos.nl/indischelimapuluh/Nonamanis.htm#Waarom%20huil%20je%20toch,%20nona%20manis…?
Reactie door Pool — woensdag 23 mei 2007 @ 22.06 uur
@d’olle Henk — woensdag 23 mei 2007, 14.36
Bedankt voor je zachte correctie.
Ook nostalgie is een vorm van heimwee, inderdaad…
Reactie door Wilbert — vrijdag 25 mei 2007 @ 2.02 uur
@Pool,
Ik denk dat die persoon, van die link, die dit heeft geschreven al een paar jaartjes niet meer is geweest in de kampung.
Van de familie waar ik altijd verblijf is er van de 4 dochters maar 1 die soms een hoofddoek draagt. “Yah, udah! Dat moet je lekkerrr zelf weten, dong!”
En in die kampung ken ik zeker 5 homoseksuele jongens die gezellig ‘s avonds op een hekje tegen over de warrrnet(internet café) zitten te babbelen. Eéntje had zelfs een periode dat ‘ie een “ladyboy” was met pruik en al, ha, ha! Maar dat flanneert toch vrolijk door de kampung in Jakarta. Er zullen echt wel mensen hun hoofd schudden zoals ik zelf deed, maar een steniging kwam er niet aan te pas. ‘t Was en is een lief joch. Moeder aan de dope, vader in de bak; laat ‘m maar even maar verlies ‘m niet als mens. Misschien zou het kunnen dat ik dan in een hele rare kampung zit soms, maar ook in een kampung vlak bij de haven (wat niet echt als fris en veilig bekend staat) heb ik nooit extreme zaken kunnen ontdekken die intollerantie vanuit een geloof verkondigen of opleggen. Ik heb me er altijd meer dan welkom gevoeld door de warme ontvangst van de mensen. Giegelende meisjeshoofden om de hoek van de deur. Want ik ben natuurlijk Phil Collins, Brat Pitt en Bon Jovi van de televisie. Lekker babbelen bij 30 graden in de avond en een Mas met z’n handkar die door het duister het paadje afgaat en tegen de fles ABC tikt dat er Pisang Goreng is… Enak! Met zo’n groen pepertje er bij…
Na met alle kinderen op schoot op de foto te zijn geweest door de broer van die en die weer naar de weg gebracht om zeker te zijn dat ik in een betrouwbare taxi stap.
Ik plak mezelf morgen helemaal vol met die “reddepostbode.nl” zegels; schrijf het adres op mijn witte pokkel en bied me aan bij TNT. Voor het te laat is!
Reactie door MijnZus — vrijdag 25 mei 2007 @ 2.27 uur
MijnZus.
Ik was vandaag in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne te Lauwersoog, de jaarlijkse
reunie van oud indië militairen, allemaal oude knarren van rond de 80 jaar, met volle borst gezongen “Old soldiers never die, they just fade away”.
Inderdaad het is een uitstervend ras ieder jaar minder oudjes, verdwenen in het niets maar wij zullen hen blijven herdenken.
Reactie door d'olle Henk — vrijdag 25 mei 2007 @ 19.51 uur
@237 d’olle Henk
Misschien heb je mijn achter achter neven daar gezien. Ik weet ook van soldaten die nog geen kop koffie meer konden vasthouden en geen nacht meer sliepen zonder spoken. Die zeiden dan weer:”It’s better to burn out than to fade away…”
Oorlog blijft verschrikkelijk.
Reactie door MijnZus — dinsdag 29 mei 2007 @ 2.11 uur
Mensen mensen toch, de volledige liberalisering zal niet ten koste gaan van de huidige dienstverlening. De kwaliteit van de universele postdienst blijft gehandhaafd en door de volledige liberalisatie krijgt TPG juist de kans om verder te groeien in Europa en zal juist hierdoor meer banen kunnen genereren. Verder zal het postvolume de komende jaren blijven afnemen vanwege de substitutie door E-mail gsm en sms. Liberalisering is nodig om de postdienst juist betaalbaar te houden
Wisten jullie trouwens dat maar 8 procent van het totale postvolume door particulieren wordt verzonden. Het liberaliseren zal vooral van invloed zijn op de zakelijke markt. Dit zal de kosten voor het bedrijfsleven drukken ergo meer welvaart in Nederland (kort door de bocht dan he)
Verder wordt liberalisering altijd verketterd maar kijk eens naar het succes op de internet- en telefoniemarkt? Ook in het buitenland (Zweden bijv.) is de liberalisatie van de postmarkt succesvol geweest.
Dus kop op niet zo doemdenken we blijven welvarend in Nederland als iedereen open staat voor verandering.
Reactie door Jeffrey — maandag 11 juni 2007 @ 15.13 uur
Dat het bij TNT post verdwijnt vind ik gezien de vele E mail die sneller en voordeliger zijn nog niet zo erg, maar…..
Als ze het elders ook gaan doen, op stukloon…
Als de vrouw bij de Kassa per klant betaald zou worden, er zijn al genoeg beroepen met provisie werk, meestal waren het opjaag systemen, zolang je jong bent en meer als gemiddeld kunt presteren leuk, maar nu ik bijna 50 ben niet meer!
Dus niet de post, maar de gevolgen als het elders ook word ingevoerd, elk bedrijf zou dit stukloon of loon naar prestatie kunnen invoeren, en dat wil ik nooit!
Reactie door D1RK — zondag 17 juni 2007 @ 23.18 uur
Tsja, de beruchte marktwerking.
Kijk,degenen die dit alles bepalen hebben riante salarissen en wachtgeldregelingen, kunnen waarschijnlijk zelf hun zorg wel inkopen, en dan afschrijven bij de belasting.
Ik heb een geestelijk gehandicapte broer die 25 jaar op een (a)sociale werkplaats heeft gewerkt, letterlijk uitgebuit, daar is nagenoeg niets voor geregeld, met veel moeite een plek in een geschikt tehuis.
Nee. men maakt zich druk om een marmot die ergens leeft, en niet mag worden gestoord in zijn leefomgeving..
GVD, waar zijn ze toch mee bezig?
Het antwoord: hebben graaien, ikke ikke.
Ik hou maar op, ik word alleen maar kwaaier als ik dit zo opsom.
Komop Jan, laat ze een poepie ruiken, mijn vollrdige steun heb je!
Reactie door Kees — donderdag 6 september 2007 @ 17.14 uur