Gruwelijk goed?

Robert Cappa
Wereldberoemde foto van Robert Capa. Death of a loyalist soldier, Spaanse Burgeroorlog 1936

Van 17 mei tot en met 10 juni vindt het 10e fotofestival Naarden plaats. Het thema is emoticon, je kunt er hier meer over lezen.

De NRC organiseert vandaag op het festival een debat met als onderwerp: ‘Een goede nieuwsfoto is nooit te gruwelijk’.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 19 mei 2007 :: 14.29 uur

78 Comments

78 reacties

 1. Deze foto heb ik begin 2001 in Barcelona gezien, als onderdeel van een heel indrukwekkende fototentoonstelling over de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) in het Catalaans Museum. Het was toen de allereerste keer (!) dat een dergelijke tentoosntelling over dit onderwerp in Spanje werd gehouden! Nog steeds is het een zeer gevoelig onderwerp.

  Reactie door Olav Meijer — zaterdag 19 mei 2007 @ 16.13 uur

 2. @1 En voor zover ik meen te weten, zijn de Nederlanders die mee vochten om de democratisch gekozen regering tegen de fascisten te steunen, overwegend communisten, nog steeds niet gerehabiliteerd. Hen werden de burger rechten ontnomen wegens treden in vreemde krijgsdient.

  Vandaag de dag wordt min of meer hetzelfde door bepaalde christelijke jongeren gedaan in het Israëlische leger. Kennelijk maalt niemand daar om en van het ontnemen van de burger rechten is al helemaal geen sprake.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zaterdag 19 mei 2007 @ 16.46 uur

 3. @ Roelf van Bergen (2):

  Lange tijd zijn de Spanje-gangers statenloos geweest, maar ze hebben na lange tijd en veel moeite toch hun Nederlanderschap teruggekregen.
  Echte rehabilitatie, in de zin van waardering voor hun alerte, vroegtijdige stellingname en optreden, hebben ze geloof ik nooit gekregen.

  Reactie door Olav Meijer — zaterdag 19 mei 2007 @ 18.46 uur

 4. beste Jan
  ik wens u van harte beterschap met uw hernia.
  Sterkte

  Reactie door Gertine — zaterdag 19 mei 2007 @ 19.17 uur

 5. @3
  Inderdaad een schande!
  In de jaren vijftig hadden de meeste Nederlandse oostfrontvrijwilligers hun burgerrechten al terug terwijl de Spanjegangers, toch de eersten die het gevaar van het fascisme daadwerkelijk bestreden, nog lange tijd door de Nederlandse overheid als paria’s werden behandeld.

  Reactie door Jan Bert Kuipers — zaterdag 19 mei 2007 @ 20.37 uur

 6. Sp, is het echt de bedoeling dat dit kabinet maar door kan lummelen en daarna nog eens maanden op vakantie gaat?
  Is er dan niemand binnen de politiek die hier bezwaar tegen maakt?
  En dan mensen als slaven aan het werk zetten binnen die reintegratieprojecten? Doorwerken na je 65e. Het is toch absurd!! Wat een luilekkerland binnen politiek Den Haag en daar worden ze nog dik voor betaald ook.
  Wat een watjesland is dit aan het worden!
  Zulke mensen joel je toch hun zetels uit!!
  Gruwelijk! Die nonchalance.

  Reactie door Gloria — zaterdag 19 mei 2007 @ 21.28 uur

 7. Een goede nieuws foto is nooit te gruwelijk. Moet ik hier uit opmaken dat gruwelijkheden nieuws is, of heeft het met sensatie te maken? Ik moet zeggen, in een groeiende sensatie wereld, denk aan het TV gebeuren, wordt je dood gegooit met sensatie. Kennelijk kan de hedendaagse mens er niet meer vanbuiten.

  Reactie door d'olle Henk — zaterdag 19 mei 2007 @ 21.40 uur

 8. Cynisch genoeg hebben een groot aantal van de oud-Spanjestrijders hun Nederlanderschap terug gekregen tegelijker tijd met de Nederlandse ss’ers en ander uitschot dat in dienst van Hitler Duitsland was geweest.
  Overigens is er in 1995 al een uitstekende film uitgebracht van regiseur Ken Loach “Land and Freedom” die handelt over de Spaanse burgeroorlog en de rol van de vele vrijwilligers die aan de kant van de republiek meevochten en ook de rol van het stalinisme daarbij.

  Reactie door Pieter — zaterdag 19 mei 2007 @ 22.10 uur

 9. De schrijver Jef Last is niet alleen zijn nederlanderschap afgenomen, hij is ok het land uitgezet (bij Zundert).

  Er waren ook Nederlanders die aan de kant van Franco vochten, die mochten hun Nederlanderschap houden.

  De Nederlandse SS-ers die tijden de Tweede Wereldoorlog aan de massamoorden in de Sovjet Unie meededen, mochten ook hun Nederlanderschap houden. Sommigen vochten daarna in Korea en de gesneuvelden daarvan worden op 4 mei herdacht, waarmee deze dag ernstig bezoedeld wordt met het herdenken van de allergrootste massamoordenaars die Nederland heeft voortgebracht.

  Reactie door Drob — zaterdag 19 mei 2007 @ 22.43 uur

 10. Radio 1
  Gutenacht Freunde!

  Een greepje politieke vrouwen aan het woord.
  En zo is er weer wat gereunieerd, gemaaltijd en wat gezellig samenzijn gepleegd. Tja, en dit o.a. allemaal al bijna 100 dagen op kosten van de burger.
  Ik zou zeggen: dan ben je toch echt aan vakantie toe!

  Reactie door Gloria — zaterdag 19 mei 2007 @ 23.18 uur

 11. Oh, jah. Big business! Het liefst een foto van een kind in een dramatische pose bij het graf van zijn vader in een oorlogsgebied welke uitdrukt hoe dit kind z’n toekomst de grond in ziet gaan. Is kunst!
  En die verheerlijking wordt massaal beloond. Met prijzen en navolging. Nu iedereen alles maar online kan plempen barst het internet van video’s waarop mensen met hun voorhoofd in 12 punaises rammen, een schroef in hun bovenarm raggen, een vinger amputeren, van de glijbaan afgaan door een brandende plas benzine, real footage Irak / Afganistan filmpjes met bommen, onthoofdingen, ophangingen en ga zo maar door.
  En zo gaat het geweld weer een treetje hoger op de ladder der incasseringsvermogen.
  Toevallig heb ik vandaag nagedacht over dit soort zaken en heb besloten dat ik zulke shit NIET meer wil zien. Laat ze de kolere krijgen met hun fantastische belichting, perfecte perspectief en hun rotcamera! Ik begrijp best dat de waarheid hoe dan ook gezien moet worden.
  Maar het is degene die leed en geweld weet in te dammen die een prijs verdient.
  Kent u nog dat joch die z’n hele familie en beide armpjes verloor door een Amerikaans bombardement in Irak? Ja, het ventje kon kunstarmpjes krijgen, maar wat is er verdiend aan dat verhaal! Daar hadden 20 Iraakse kinderen kunstledematen voor kunnen krijgen; als het er niet meer zijn.
  Op YouTube en andere, meer sinistere, video sites gaat het allemaal om je “15 minutes of Fame”. Net zo als met dit soort fotofestivals.
  Ik heb helaas geen kinderen, maar zou ik ze hebben, dan zou ik ze koste wat koste willen behouden voor dit soort meuk. Opa mogen ze dood zien gaan en 30 jaar later mij en daar moet je het mee doen.
  “Houston, we have a problem!”

  Reactie door MijnZus — zondag 20 mei 2007 @ 0.22 uur

 12. @6 Gloria
  Chapeau! Dat is precies waar ik me ook over opwind: een spek en bonen regering die aan de flauwekul-pierewaai is voor 100 dagen op onze kosten. Wat een vertoning! Een “volksvertegenwoordiging” die op deze manier “het volk” moet leren kennen. Ga dan meteen wat anders doen, zeg! Nasa en Esa hebben plannen om naar Mars te gaan binnen 30 jaar. Wat mij betreft zijn de gelukkige uitverkorenen bekend…Baai, baai, zwaai, zwaai!

  Reactie door MijnZus — zondag 20 mei 2007 @ 0.31 uur

 13. Alhier de hedendaagse realteit.
  http://www.vidmax.com/index.php/videos/view/82
  Maar hopen dat zo’n kunst-fotograaf er een plaatje van heeft kunnen schieten toen deze jongen de klos was…Was vast een dikke vleesprijs geworden!

  Reactie door MijnZus — zondag 20 mei 2007 @ 0.46 uur

 14. 10 behouden= natuurlijk “behoeden”

  Reactie door MijnZus — zondag 20 mei 2007 @ 0.51 uur

 15. Opvallend dat dat toch zo gevoelig ligt bij die Spanjaarden. Natuurlijk is het erg dicht bij huis en confronterend, maar om het nu zo lang als taboe te beschouwen..

  Reactie door Johan — zondag 20 mei 2007 @ 4.57 uur

 16. @10 Gloria

  Ik maar denken dat ze met vervroegd zomerreces waren. De reiskosten zullen de heren en dames ook wel fiscaal aftrekbaar hebben weten te stellen.

  Groeten Erik Sc

  P.S. De kleine meid kon gisteren met 10.5 maand voor het eerst lopen! Gelukkig loopt ze alleen achter papa en mama aan en niet achter die aliens uit Den Haag!

  Reactie door erik — zondag 20 mei 2007 @ 15.13 uur

 17. @14 Erik Sc

  Goed dat er weer contact is, Erik. Mogelijk iets met het weblog vandaag. Kon niets van de SP bereiken.

  Oh Erik wat een feest he, die eerste stapjes! En lekker vroeg met 10,5 maand.
  Wereld in beweging en redden wat er te redden valt! Kijk uit met kopjes etc. op tafel.
  ‘Tappie, tappie’, hoor ik nog naklinken van mijn dochter toen ze die eerste wankele stapjes deed en ik mijn adem inhield. Wat een avontuur voor een kind!
  Heerlijk Erik dat je het allemaal mee kunt maken en dat het TOEN toch LEVEN betekende.
  Fijn dat je er bent! Voor je vrouw, je kinderen en voor ons.
  En voor je dochter? Dikke pakkerd van mij.

  Reactie door Gloria — zondag 20 mei 2007 @ 15.42 uur

 18. @ Gloria (6), MijnZus (12) en Erik (16):

  Ja, maar jullie moeten natuurlijk niet vergeten, dat er een ronduit SCHITTERENDE apotheose zal komen van deze honderd niet in eenzaamheid doorgebrachte dagen, bij niemand minder dan…(bom, bom, bom!)…..Knevel & Van den Brink! Daar zal ongetwijfeld blijken, dat de voor de hand liggende gedachte dat het bij het kabinet wel eens zou kunnen gaan om alleen maar show, zich groter voordoen dan men is, en gebrek aan een duidelijke coherente visie, toch ook nog een andere, mooie tegenhanger heeft, nl.: er is een A-team gevormd!

  Reactie door Olav Meijer — zondag 20 mei 2007 @ 16.25 uur

 19. Gisteren keek ik naar CNN. Daar had men het over “hairy scare” in Rotterdam. Mijn eerste gedachte was: is Wilders daar in het wild gesignaleerd? Meer nee, het bleek dat deze keer niet hij de weg kwijt was, maar zijn achterneef Bokito…..

  Reactie door Olav Meijer — zondag 20 mei 2007 @ 16.27 uur

 20. @18 Olav

  Zie ook:

  http://www.trouw.nl/deverdieping/podium/article714951.ece/Tour_de_Holland_wekt_cynisme_opinie

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 20 mei 2007 @ 16.47 uur

 21. @ Wattenstaafie (20):

  Bedankt!
  Op 16 mei jl. had ik ook al een kort commentaartje op het weblog van Trouw over dit onderwerp geplaatst.

  Reactie door Olav Meijer — zondag 20 mei 2007 @ 16.54 uur

 22. @18 Hoe naïef moet je zijn om niet door te
  hebben dat het CDA een privé ‘reclamezuiltje’
  oprichtte en kosteloos voor de partij het pu-
  bliek hierop ‘tracteerde’.
  Ja, op dié manier vind ik het ook
  K…..van de B en voelt het aan als een
  snicky tricky, hoeveel tijd is er nog om me
  te vergissen?

  Reactie door Madelief — zondag 20 mei 2007 @ 17.15 uur

 23. @18 Olav

  Oh ja! Ik zie ze al zitten, Olav!!
  De heren van uitstel van executie in de 3-mans show!
  Deze 100 dagen hebben ze al binnen in de hoop het volk weer apathisch te maken. En zie: de PvdA is weer gegroeid. Niet te geloven toch!
  Het is alles onkunde en een stelletje ongeregeld goed. Ik hoorde gisteren dat al die nieuwe politici het gebruikten voor inwerktijd. Wisten ook niet wat ze ineens met hun ‘nieuwe’ leven aan moesten.
  En na die Knevel & van den Brinkshow zal het wel tijd worden om gauw op vakantie weg te vluchten. Een farce-kabinet!
  Laten we ervoor zorgen dat hun laatste dagen geteld zijn, SP!

  Reactie door Gloria — zondag 20 mei 2007 @ 18.21 uur

 24. Gloria,
  Vergeet de vele lange recesses van de tweede kamer niet!
  De PvdA is weer gegroeid,beste Gloria,de partij van Boske stond in het begin ook op 52 zetels,toen schreef ik al “anmenooitniet”
  ook nu zullen ze niet hoger komen dan het huidige aantal zetels.Laat die partij nou lekker sudderen,het komt wat ons betreft best voor elkaar.Don’t worry!
  Madelief @ 22.
  Tot de dood ons scheidt.

  Reactie door Joop Geel — zondag 20 mei 2007 @ 18.54 uur

 25. Ik ken deze foto goed maar ik weet niet precies meer waar ik hem gezien heb.

  Een paar jaar geleden stond ik bij het graf van Franko. Er lagen verse bloemen op. Die hebben wij in een onbewaakt (priester die rondliep en andere bezoekers) ogenblik met de voeten een knopje kleiner gemaakt. Weggelopen alsof er niets aan de hand was, weet niet wat er gebeurd zou zijn als ze het gezien hadden.Vergeet niet dat het nog maar kort geleden is dat Spanje een democratie werd, je kunt het nog in heel het land waarnemen.
  Gelezen in NRC handelsblad dat de formule 1 eigenaar de mensen in Valencia onder politieke druk probeert te zetten door te zeggen dat hij de Formule 1 naar Valencia wil brengen op voorwaarde dat de bevolking de plaatselijke PP man zou kiezen. Zijn schoondochter blijkt een dochter te zijn van de vorige partido popular man.
  Zo zie je hoe het kapitaal de politiek schaamteloos gebruikt en de bevolking probeert te manipuleren.
  Overigens heeft de PP mijn vakantie zo nu en dan een irritant randje gegeven. Overal de rondrijdende propaganda auto’s en steeds hetzelfde partijdeuntje uit de kantoorpanden van de partij.

  Reactie door Henny — zondag 20 mei 2007 @ 19.03 uur

 26. Ja,het is in een oorlog overhoop schieten of overhoop geschoten worden.
  Persoonlijk doet me dat niet zoveel zo stervende soldaat.
  Het lijkt wel of hij wist dat de foto gemaakt werd zo mooi theatraal sterft hij.
  Veel meer zeggende is die foto van het jongetje met die pet op in Warschau bij het deporteren van de Joodse bevolking.
  Een foto van de echte kansloze in een oorlog.
  De vraag die bij mijn opkomt is dat die gene die de foto maakte eigenlijk wel een SS geweest moet zijn en in die foto eigenlijk het helen dramatische lot van het Joodse lijden in de tweede wereld oorlog zichtbaar maakt.
  Zou deze schoft dat zelf hebben geweten.
  Het is wel tragisch te noemen dat bij dit onderwerp men bij @16 al bezig is met zijn eigen kleine meid @18over een Gorilla te praten en @23 zitten we al bij Knevel.

  Reactie door De Hakker — zondag 20 mei 2007 @ 19.14 uur

 27. Ik meen overigens gehoord te hebben dat deze foto geensceneerd zou zijn. Maar wie weet dat zeker!

  Reactie door Henny — zondag 20 mei 2007 @ 20.02 uur

 28. @ 18 De Hakker

  Kan je me a.u.b. uitleggen wat je precies met ‘tragisch’ bedoelt? Het leven bestaat uit meer dan alleen de Spaanse Burgeroorlog
  (1939-1939)

  Reactie door erik — zondag 20 mei 2007 @ 20.12 uur

 29. @ 18 De Hakker

  aanvulling op @ 27

  Sorry, ik was nog niet klaar.

  De onderwerpen op Jan’s log lopen moeiteloos in elkaar over. Alles is aan elkaar gerelateerd in het leven. Zo zijn het de kleine beentjes van ‘mijn kleine meid’ die ons naar het eerste Joodse monument in wording in mijn woonplaats brachten. Drie jaar duurde de Spaanse burgeroorlog. Drie dagen slechts heeft bovengenoemd monument onbeschadigd onder de kastanjebomen mogen rusten. Vandalisme is menselijk handelen.

  Bokito, de gorilla, is de laatste tijd zo van slag omdat men z’n kinderen naar een dierentuin in Shanghai hebben ‘gedeporteerd’.
  Deporteren is menselijk handelen.

  Van den Brink en Knevel. Ja, die zijn pas tragisch! Ze kunnen beter een film van Joris Ivens uitzenden. Spanish Earth bijvoorbeeld.

  Groet Erik Sc

  Reactie door erik — zondag 20 mei 2007 @ 20.58 uur

 30. @27
  Persoonlijk denk ik dat je het lopen van je kleinen meid het beste bij het onderwerp moedermelk had kunnen brengen.
  Het tragische is dat jouw reactie zo ver van dit onderwerp afligt.
  Al is natuurlijk de eerste stappen van je dochter een enorme gebeurtenis voor jouw zelf.
  Laat ik het zo zeggen het is toch niet leuk om de geboorte van je dochter tussen de overlijdens advertenties te zetten.
  Of wel zoals je nu doet onder een foto van een soldaat die door een kogel in zijn donder het licht uit ziet gaan om daar haar eerste stapjes te vermelden.
  Maar in vergelijking met de opmerkingen van andere over een los lopende Gorilla en Knevel is die van jouw eigenlijk best door je enthousiasme te begrijpen.

  Reactie door De Hakker — zondag 20 mei 2007 @ 21.00 uur

 31. Ik vraag me af of een dergelijke foto nog indruk maakt op een maatschappij die een overload aan gruwelijke beelden dagelijks voorgeschotelt krijgt. En niet alleen virtueel zoals onlangs een gorilla ons hielp herinneren. We raken afgestompt. Verdooft.

  Ik vraag me dan ook af bij hoeveel mensen de werkelijke betekenis van deze beelden nog door dringt. Is dit misschien de reden van bijvoorbeeld supportersgeweld bij een voetbalwedstrijd? De adrenaline kick die ons leert dat we nog iets voelen? Dat er nog iets leeft in een verder afgestompt wezen.

  Reactie door Rob de Kuster — zondag 20 mei 2007 @ 21.15 uur

 32. @NRC.;Een goede nieuwsfoto is nooit te gruwelijk;.deze stelling gaat mijn E.Q ver te boven.Waarschijnlijk dat het bij het NRC al gewoon is geworden, zoiets als slecht weer.

  Reactie door rafstal — zondag 20 mei 2007 @ 22.05 uur

 33. @ Johan 15;
  `Opvallend dat dat toch zo gevoelig ligt bij die Spanjaarden. Natuurlijk is het erg dicht bij huis en confronterend, maar om het nu zo lang als taboe te beschouwen…’

  Taboe? Nou in dit land kunnen ze er ook wat van: Dienstweigeraars die tussen `46 en `49 weigerden mee te doen aan de Politionele Acties (koloniale lees oorlog) in `ons’ voormalige Indië tegen Sukarno, worden nog altijd verzwegen of verketterd tot in de geschiedschrijving van de NIOD aan toe.
  En de desertie van wijlen Poncke Princen wordt nog altijd zwaarder veroordeeld dan NSB-ers als de nu ook wijlen weduwe Rost van Tonningen, want die mocht hier tenminste nog een halve eeuw ongestoord blijven wonen en oud worden, dat zegt al genoeg!
  http://home.iae.nl/users/arcengel/NedIndie/poncke.htm

  Reactie door Haq — zondag 20 mei 2007 @ 22.07 uur

 34. @Henny

  Er is heel lang beweerd dat de foto geensceneerd was. Maar een aantal jaren geleden heeft men achterhaald wie het slachtoffer is.

  Reactie door Drob — zondag 20 mei 2007 @ 22.11 uur

 35. @30 Hakker

  Alles is relevant, Hakker. De Spaanse burgeroorlog is voortgevloeid uit politieke wantoestand. Tegenover de dood staat het leven en de eerste kinderstapjes in dit keiharde bestaan, waar kinderen het liefst zo snel mogelijk gescheiden worden van hun ouders. Zo ook met Bokito. Geen respect dus voor de kindjes van de gorilla. Een aap breekt nog uit, maar de ouders veroorzaken niet eens een ouderoorlog tegen de regering. En wie regeren er over ons? Dit lummelkabinet met 100 dagen leren ‘zindelijk’ te worden om bij Knevel & van den Brink weer om de pot heen te draaien en geef toe: daar moet je toch weer een paar maanden van gaan uitrusten.
  Emoticon? Dit is geen vergeelde foto… maar de gruwelijke werkelijkheid van het Nederlandse kabinet en wat hangt er boven hun botte kop? 670.000 DODEN in Irak!
  En nog steeds geen Nederlande Burgeroorlog?
  Zegt iets van het volk!
  VIVA SPANJE!

  Reactie door Gloria — zondag 20 mei 2007 @ 22.44 uur

 36. Tegenwoordig besteed Amerika zelfs het terrorisme uit. Outsourcing. Het Pakistani ISI als uitzendburo. In Irak noemen ze zich de “Islamic State of Irak” oftewel ISI.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 21 mei 2007 @ 2.51 uur

 37. @15 Johan — zondag 20 mei 2007 @ 4.57:

  Dat komt johan, omdat Spanje nog vol zit met familieleden en nabestaanden van de autoritaire kliek die destijds door de republikeinen bestreden werd en zoals je weet hebben die blijkbaar kwetsbaarder zieltjes dan “gewone” mensen.

  Het bewijst maar weer eens dat rechts altijd veel machtiger is en dan met taboes kan gaan goochelen.

  Ze hebben het in ieder geval voor mekaar dat Spanje weer een koninkrijk is, ongelooflijk!!
  Maar dat is dan tegelijkertijd weer een flink beletsel om eindelijk eens die augiasstal goed uit te vegen.

  In nederland is het eigenlijk hetzelfde: getuige de reacties van o.a @3, 8 en 9.

  Overigens: om terug te komen op de foto die de aanleiding is van al deze reacties: we zijn nu zover dat beeldmateriaal (en ook audio-materiaal!!)echt niet meer onbevangen kan worden vertrouwd, technisch manipuleerbaar als het is.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 21 mei 2007 @ 12.52 uur

 38. @ De Hakker (26, 30):

  Spijkers op laag water.
  Je weet heel goed, dat bezoekers hier niet zelf iets aan de orde kunnen stellen. Daarom wordt hirr geregeld iets “off topic” geplaatst, wat meestal ook -althans naar mijn mening- de moeite waard is.
  Probeer eens wat minder azijn te drinken!

  Reactie door Olav Meijer — maandag 21 mei 2007 @ 13.57 uur

 39. Hakker, ik mag jou wel.
  Geen gezeik erom heen, recht voor z’n raap, geen onderhuidse treiterei, maar huppekéé en hatsiekadéé, midden in de roos.
  Ga door, ga door.
  VIVA DE HAKKER!

  Reactie door Anja — maandag 21 mei 2007 @ 14.03 uur

 40. @ 33 Haq

  INDONESIA CALLING

  In 1946 maakte Joris Ivens de film ‘Indonesia calling’ ter ondersteuning van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Ivens had zich al vroeg in de vorige eeuw tegen het fascisme gekeerd. Poncke Princen kwam ook op voor de Indonesische onafhankelijkheid, alleen heeft hij er nooit een decoratie in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor ontvangen.
  Het verschil zit er waarschijnlijk in dat de Nederlanders de internationale roem van Ivens voor hun export konden gebruiken.

  VIVA JORIS IVENS, VIVA PONCKE PRINCEN!

  Erik Sc

  Reactie door erik — maandag 21 mei 2007 @ 14.40 uur

 41. @ 39 Anja

  Waarachtig, ik ben het voor de tweede keer met je eens, dit neemt ernstige vormen aan.

  Reactie door ACE — maandag 21 mei 2007 @ 15.07 uur

 42. @ Erik (40):

  Ivens kreeg de officiële waardering volgens mij ook pas heel laat, hoor. De regering kon er gewoon niet meer omheen.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 21 mei 2007 @ 15.20 uur

 43. In Spanje zijn de wonden nog diep. Ik raad iedereen aan om naar de documentaire “Memoria, Dignidad & Lucha” te kijken (downloaden hier: http://theplatform.nuevaradio.org/vid_memoria_dignidad_lucha.htm, Spaans gesproken met losse Engelse ondertitels). Hierin wordt verteld hoe getracht werd een in 2005 georganiseerde demonstratie ter herinnering aan de laatste slachtoffers van Franco weg te zetten als terrorismeverheerlijking.

  Reactie door su — maandag 21 mei 2007 @ 17.17 uur

 44. URL is te lang, dus hier een tinyurl versie: http://tinyurl.com/yo4j7b

  Reactie door su — maandag 21 mei 2007 @ 17.18 uur

 45. Ach , in Libanon heeft zelfs een vluchtelingenkamp moeten ontgelden en in elke oorlog vallen er doden : voornamelijk arbeiders .

  Reactie door fred — maandag 21 mei 2007 @ 17.19 uur

 46. @38
  Beetje afgezaagd dat met het azijn.
  Het is zelfs goed dat je azijn drinkt men zegt dat je er van afvalt.
  Of het de moeite waard is om te vermelden dat die Gorilla op iemand leek.
  Beetje flauw zo opmerking want wie zegt mijn dat hij niet op jouw lijkt.
  Want als we het mogen geloven stammen we allemaal af van de Apen.
  Dus we zijn met alle mannetjes een beetje Bokito.

  Reactie door De Hakker — maandag 21 mei 2007 @ 21.16 uur

 47. SPAANS VOOR BEGINNERS

  Salud y forza al canud! Dat zei mijn leraar Spaans, José de la Torre y Ribas, als wij na school een biertje bij Jerome (Utrecht)gingen drinken.

  Toen ik het uitprobeerde in een kroeg op Ibiza kreeg ik een klap van een Spaanse op mijn wang. Stom hè?

  Erik Sc

  Reactie door erik — maandag 21 mei 2007 @ 21.53 uur

 48. erik — maandag 21 mei 2007 @ 21.53:

  Als ik me niet vergis (ook mijn Spaans is niet zo geweldig) is dit van hetzelfde gehalte als de uitdrukking: ” con los cojones de mi padre …” waarbij nogal eens werd/(wordt?) gezworen.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 22 mei 2007 @ 0.43 uur

 49. Afschuwelijke foto!!

  Reactie door Tomatenklets — dinsdag 22 mei 2007 @ 2.17 uur

 50. Voor de bevolking is het wel goed dat Spanje bij de EU is gekomen al is er ook nu nog veel armoede.
  Nu begint zich echter ook de keerzijde af te tekenen, mensen kunnen geen werk meer krijgen door het grote aanbod van andere EU krachten en de slechte controle op betaling.
  Ze krijgen geen vaste contracten meer. Op terrassen wordt je bediend door personeel dat het Spaans niet beheerst maar tegen minimale uitbetaling moeten werken om na een paar maanden weer vervangen te worden en ga zo maar door.
  Als wij dit serieus nemen moeten we strijden tegen de verdragen die nederland wil initieren waaruit juist de beschermingsartikelen eruitgehaald dreigen te worden. Niet alleen voor onszelf maar ook voor de bevolking van landen als Spanje etc…ook voor een fatsoenlijk loon voor de migranten zodat het geen Friedmanideologie wordt waarbij de rijken in Europa steeds rijker worden, niet door harder te werken maar uitbuiting van het grootste deel van de bevolking zowel eigen als migrant uit ander nog slechter EU land.
  Het is in hun belang dat wij nu tegen deze grondwet in aktie komen zodat ook mensenrechten arbeidsrechten en sociale wetten voor de bevolking aan de orde komen.

  Reactie door Henny — dinsdag 22 mei 2007 @ 9.31 uur

 51. @46 Hakker,

  Sterker nog, er zijn er die hun “apenstreken” nooit afleren.
  Ja ja, afkomst verloochent zich niet.
  Allen een fijne dag gewenst verder en kijk uit in de dierentuin der SP, want ook hier wemelt het van vreemd pluimage en andere woestelingen.

  Reactie door Anja — dinsdag 22 mei 2007 @ 13.42 uur

 52. @ 50 Henny

  Hoi Henny,

  Mij valt op in jouw bijdrage dat het woord ‘Spanje’ moeiteloos door ‘Nederland’ vervangen kan worden.

  Hoe triest is het gesteld met ons land?

  Groet, Erik Sc

  Reactie door erik — dinsdag 22 mei 2007 @ 13.45 uur

 53. @ De Hakker (46):

  We stammen niet af van de apen.
  Mensapen (gorilla’s, orang oetans en chimpansees) en mensen hebben gemeenschappelijke voorouders; dat is wat anders.
  (De gewone apen komen van een al veel oudere evolutionaire afsplitsing daarvoor).

  Voor de rest: til er eens niet te zwaar aan. (En knap van je, als je een “thread” vindt waarop niet een keer een “off topic” commentaar staat. Of je de inhoud ervan leuk vindt is een andere zaak).

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 22 mei 2007 @ 14.14 uur

 54. @ 32 rafstal
  Wij worden er ook ziek van, iedere keer als er weer shockerende oorlogspropoganda op de buis is. Alsof een ‘lezing’ van alle ellende niet voldoende kijkcijfers genereert
  “Juist door er de aandacht op te vestigen wordt er nog meer haat en angst gekweekt, waarom niet meer aandacht voor positieve ontwikelingen?” aldus mijn dochter. Ik denk ook dat kritiek altijd opbouwend moet zijn of meer genuanceerd. De hele media is een een grote ‘horror’ soap geworden.

  Reactie door Elsemie — dinsdag 22 mei 2007 @ 14.58 uur

 55. @53
  Toch vreemd dat deze Gorilla menselijk gedrag vertoonde.
  Een overspannen vader kapot gemaakt door zijn wijfjes(zie alimentatie) zijn kinderen weggerukt(zie hij mag ze niet meer zien van zijn gewezen echtgenoot) en dan komt er elke dag een vrouw naar hem kijken die hem uitlacht en hij moet zijn handen thuis houden.
  Dan krijg je inderdaad een soort Batman gedrag

  Reactie door De Hakker — dinsdag 22 mei 2007 @ 15.02 uur

 56. @ 51 Anja

  Anja,

  Een dierentuin met een diversiteit aan dieren is interessanter dan een kipenhok gevuld met rood gekamde (en gebekte) haantjes.

  Jouw opmerking onder @ 51 zou ik kunnen uitleggen als een uitspraak van een door Tichelaar gesouffleerde intrigant. Eens afwachten of De Hakker het weer voor je gaat opnemen.

  Erik Sc

  Reactie door erik — dinsdag 22 mei 2007 @ 17.45 uur

 57. Volgend mij stammen we wel van de apen af , maar dat past natuurlijk niet met wat in de bijbel staat .

  Reactie door Fred — dinsdag 22 mei 2007 @ 18.15 uur

 58. @57 Fred
  Nee, joh, we stammen van de schapen af, mééé!
  Kijk maar om je heen, veel geblaat en weinig wol en de herders zij lagen bij nachte, als zij hun schapen en euri’s hadden geteld.

  Reactie door Elsemie — dinsdag 22 mei 2007 @ 21.27 uur

 59. Het volgende plaatje, een ontploffende zelfmoordterrorist?

  Reactie door Tomatenklets — dinsdag 22 mei 2007 @ 22.03 uur

 60. @56 Ha Ha Ha, Wedden dat jij ‘vóórkennis’
  had Erik Sc ? Je zou me vast ‘gruwelijk goed’
  vinden als je merkte dat ik daarmee de ‘aap
  uit jouw mouw’ haalde toch? Wat gaat er nu
  gebeuren? Ga jij persoonlijk Hakker even z’n
  tekstje influisteren, want je kunt hier geen
  dag verzuimen of het ‘ritselt’ hier met de dag meer. Volgens mij kunnen we hier vandaag
  weer met z’n allen in één taxi, NOOIT gedacht
  dat zoiets zou kunnen, maar elke dag worden
  we hier een ‘hint’ wijzer!
  Doe je wel voorzichtig met de kleine meid
  van 10 maanden die al kan lopen? Maar wat zal
  je ervan genieten tussen de bedrijven door!
  Fijne avond, allemaal! Madelief.

  Reactie door Madelief — dinsdag 22 mei 2007 @ 22.20 uur

 61. HA, ha…ja apen leuk…leuk

  Maar het topic is een afgrijselijke foto!
  Net zo afgrijselijk als dit kleine citaat uit een Vietnam-zwartboek:

  We lopen in de jungle, daar ligt een dode jonge vrouw,met een krijsende baby vastgeklemd,

  Ik zet m’n M16 in de enkelschotsstand, pak de baby en gooi’m in de lucht, schiet, er gaat een schok door het lijfje…..Het had tóch geen overlevingskans…En ik blijf er scherp van….

  Het is de mentaliteit waar we het over moeten hebben, de vent die bommen gooide op Rotterdam, op Bagdad, etc.
  Degene die zichzelf opblaast, het is nogal wat!

  Dan moet je je toch wel érg voelen.

  Reactie door Tomatenklets — dinsdag 22 mei 2007 @ 23.40 uur

 62. 52. Erik

  Inderdaad omdat daar de grenzen al veel langer openzijn en de gevolgen in een paar jaar tijd heel zichtbaar en steeds schrijnender worden.

  53. Olav.
  Misschien zou ik wel liever een aap willen zijn als ik de mensheid zo bezie althans buiten de experimentele laboratoria wel te verstaan.

  51 Anja.

  Ik herken je niet meer. Je bijdragen lezend is een aap met streken zo gek nog niet hij kent geen bitternis. Ik lach me een aap.

  Reactie door Henny — dinsdag 22 mei 2007 @ 23.47 uur

 63. Woest ben ik!!!

  Stop crying woman…PAF!!

  Reactie door Tomatenklets — woensdag 23 mei 2007 @ 1.48 uur

 64. 63. Ja Tomatenklets de mens is erger dan een dier.

  Reactie door Henny — donderdag 24 mei 2007 @ 8.10 uur

 65. @64
  Hiermee suggereer jij dat een dier erg is.

  Reactie door De Hakker — donderdag 24 mei 2007 @ 17.54 uur

 66. Het is de 24-jarige fabrieksarbeider Federico Borrell García uit het Spaanse stadje Alcoy, Alicante. Hij sneuvelde op 5 september 1936 in de slag bij Cerro Muriano.

  Reactie door Drob — donderdag 24 mei 2007 @ 19.04 uur

 67. Federico Borrell

  Inderdaad Drob. Op Wikipedia staan enkele foto’s van Federico waaronder een closeup.
  Eng gewoon. De dood krijgt een gezicht. Te weten dat deze man enkele tellen later zal sterven grijpt mij nog meer aan dan de beroemde foto van de vallende soldaat!

  Erik Sc

  Reactie door erik — donderdag 24 mei 2007 @ 19.16 uur

 68. @Erik

  Op de foto is de man al dood; hij was op slag dood, dat heeft een analyse van zijn vingers door een forensische expert duidelijk gemaakt (dat zie je alleen bij extreme vergroting). Hij is al dood, maar nog in zijn val. Wat je niet ziet is dat hij vlak voor een loopgraaf staat; de fotograaf staat in de loopgraaf.

  Reactie door Drob — donderdag 24 mei 2007 @ 21.43 uur

 69. @ 68 Drob

  Knappe forensisch expert Drob! Eén hand achter de rug van het slachtoffer, en de andere grotendeels verborgen achter magazijn en kogelkamer van het geweer!

  De term ‘op slag dood’ is ook discutabel. Wie heeft het kunnen navertellen? Wat zegt het overigens? Kan je beter zonder het zelf te beseffen sterven, of sterven bij volle bewustzijn? Ik sterf liever met open vizier. Eigenlijk ben ik er nu al mee bezig. Memento mori. Dit intensiveert het geluksbesef en staat haaks op het Alzheimergevoel waarin veel politici wegdoezelen.

  Erik Sc

  Reactie door Jan Peter — vrijdag 25 mei 2007 @ 9.29 uur

 70. Moet ik het ook ‘gruwelijk goed’ vinden
  dat ADO Den Haag, van de geméénte Den Haag
  geld krijgt, omdat ze zo ‘zielig’ zijn, of
  zou het meer op zijn plaats zijn ook daar
  een aflossingsregeling voor op te stellen.
  Is het handjevol voetbalfanaten waardevoller
  dan de noodlijdende mens aan de onderkant van
  de samenleving?
  Nostalgie van de voetbalvereniging belangrij-
  ker of betekent een stadion vól, minder ver-
  nielzucht op straat?
  Wat is feitelijk de status nog van een aantal
  verzamelde clubs, die zich bewegen in een sta
  dion voor 11 duizend mensen en deze residen-
  tiestad Alles Door Oefening extra bevoordeelt
  Álles door oefening aan financiële middelen schijnt er doorheen te zijn gejaagd én…..
  wordt nog beloond ook met belastinggeld van de ingezetenen van de residentie!
  Wat een shot! Over prioriteiten gesproken,
  of gaat er standaard een deel van de inkomsten naar de Voedselbanken?
  De amateurclubs nieuw leven in blazen zou
  niet gek zijn, de échte voetballer en voetbal
  kijkende komt ook dan aan zijn trekken.
  Op bestuurlijk nivo heb ik het niet zo met
  amateurclubjes, wie nog wél eigenlijk?

  Reactie door Madelief — vrijdag 25 mei 2007 @ 10.26 uur

 71. Och ja, had er nog iemand trek in een
  kliekje van Bruine Bonen met Rijst?
  Het soort voédsel houdt de dármen in balans!
  Maar niet alleen dat, ook d’armen varen er
  wel bij onder de Vlag Onzer Commune die wel
  een end weg weet te wimpelen!

  Reactie door Madelief — vrijdag 25 mei 2007 @ 10.32 uur

 72. 65. De Hakker.

  Als je naar dieren kijkt neem nu eens de apen dan wordt de hierarchie zwaar bevochten, soms tot de dood erop volgt. Niet luiterende groepsleden buitengesloten, ongewenst gedrag afgestraft. Maar dit alles binnen de perken van wat nodig is in de jungle.
  Het dier kent geen wraak om de wraak, geen nutteloze uitmoording etc…zeker niet het ‘genieten’ daarvan.Dus ja de denkende manipulerende, verbitterde en dodende mens is erger dan het dier in dat opzicht.

  Reactie door Henny — vrijdag 25 mei 2007 @ 12.27 uur

 73. Aanvulling. Daarmee vind ik het nog niet leuk om te zien dat een dier een ander dier afmaakt en de manier waarop, dat is dus vanuit mijn menselijk kijken met het vermogen tot denken niet leuk om te zien maar te begrijpen vanuit het dierlijk bestaan en de cyclus waarin zaken noodzakelijk zijn voor hen om te overleven.

  Reactie door Henny — vrijdag 25 mei 2007 @ 12.30 uur

 74. @71 Goed gevonden Madelief, klasse!

  Reactie door Anja — vrijdag 25 mei 2007 @ 14.36 uur

 75. @Erik

  Het is misschien niet zo kies om er op in te gaan, maar er is veel onderzoek aan gedaan omdat bewwerd werd dat de foto fake was.

  De forensisch expert ontekte bij sterke vergroting dat de vingers van de hand die bijna geheel verborgen zijn gekromd zijn. Die kromming is een natuurlijk verschijnsel bij instantane dood. Daarentegen iemand die valt strekt zijn handen en vingers om de val op te vangen. Die reflex is bijna niet te onderdrukken. Bovendien zal die reflex onbekend zijn bij de meeste personen die een foto in scene zetten.

  Reactie door Drob — vrijdag 25 mei 2007 @ 18.35 uur

 76. Forensisch onderzoek

  Patholoog-anatoom Dr. Jan ‘Drob’ Zeldenrust bedankt voor dit college. Ik zal voortaan opletten of de zwijnen ook met hun klauwen gaan trekken, als ik met Alex op de Veluwe op (drijf)jacht ben.

  Erik Sc

  Reactie door erik — vrijdag 25 mei 2007 @ 22.30 uur

 77. De Spanjegangers vochten voor communisme, en wie voor het communisme (de meest moorddadige ideologie van de 20e eeuw) vocht, die is terecht met de nek aangekeken want communisme is het enige in de 20e eeuw wat erger was dan fascisme. Communisme zaaide dood en verderf overal waar het kwam onder het mom van ‘revolutie’. Zo lieten Castro en de terrorist Guevara duizenden mensen zonder vorm van proces executeren. Maar dat lees je niet in de geschiedenisboeken.

  Reactie door Marcel — zaterdag 26 mei 2007 @ 20.41 uur

 78. @Rechtsextremist Marcel

  Lees de feiten er eens op na knul. De strijders in Spanje kwamen op vor het vortbestaan van de democratie. Er vonde een gewelddadige mordlustige staatsgreep pklaats dor een van de meest verachtelijke groeperingen. Maar uit jouw woorden maak ik op dat je een voorstander van fascisme en antisemitisme bent.

  In Spanje vochten veel sociaal-democraten. De Spaanse regering was een coalitieregering, waarvan de communisten voor een minderheid deel uitmaakten.

  De Nederlandse regering liet ook ruim duizend communisten vermoorden. De Nederlandse Inlichtingendiensten leverden de mensen aan (geregeld door burgemeesters, commissarissen van de koningin, secretarissen-generaal, hoofdcommissarissen van politie), de Duitsers mochten de trekker over halen.

  Reactie door Drob — zondag 27 mei 2007 @ 11.43 uur