Familiebedrijf winstgevender

Uit onderzoek van Roberto Flören, hoogleraar familiebedrijven verbonden aan de Nyenrode Business Universiteit, blijkt dat familiebedrijven winstgevender zijn dan andere bedrijven. Van alle Nederlandse ondernemingen is net iets meer dan de helft een familiebedrijf.

Flören oppert dat het succes samenhangt met het langetermijnperspectief dat bij familiebedrijven erg belangrijk is. Ze laten het kapitaal langer staan, zodat het beter kan renderen. De directeur van een familiebedrijf blijft langer aan dan de bestuursvoorzitter van een beursgenoteerd bedrijf. Een langzittende directeur vergaart veel kennis en contacten en weet klanten en leveranciers sneller te enthousiasmeren om met het bedrijf in zee te gaan.

Goed om af en toe bij stil te staan, in deze tijd van door hedge funds aangejaagde splitsingen, fusies, vijandige overnamen, het snelle cashen en ‘job hoppen’.

In Hart voor de Zaak (pdf) vind je trouwens een serie SP-voorstellen ter ondersteuning van kleine ondernemers.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 07 augustus 2007 :: 22.02 uur

36 Comments

36 reacties

 1. Ik kan momenteel eigenlijk alleen maar zeggen, dat ik de resultaten van dat onderzoek niet verrassend vind.

  Reactie door Wilbert — dinsdag 7 augustus 2007 @ 22.23 uur

 2. niet echt verrassend, maar er zijn maar weinig familie bedrijven die zo groot worden als een beursgenoteerd bedrijf en de democratie binnen een familie bedrijf is gewoon niet bestaand, als een werknemer een confilct krijgt met 1 van de familie-leden dan trekt de werknemer altijd aan het kortste eind, ook al heeft die werknemer 100% gelijk

  Reactie door ronald — dinsdag 7 augustus 2007 @ 22.26 uur

 3. @ronald — dinsdag 7 augustus 2007, 22.26

  Gooi gerust wat ononderbouwde flauwekul in de strijd.

  Reactie door Wilbert — dinsdag 7 augustus 2007 @ 22.43 uur

 4. @2
  Wat ook veel voorkomt dat iemand zich kapot gewerkt heeft in zo bedrijf en inmiddels is zoonlief groot dan kan de werknemer die de boel mede opbouwde opsodemieteren.
  En ben met Ronald eens de inspraak en democratie is in die bedrijven vaak ver te zoeken.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 7 augustus 2007 @ 22.49 uur

 5. @De Hakker — dinsdag 7 augustus 2007, 22.49

  Democratie is geen voorwaarde of doel voor het succes van een bedrijf.

  Reactie door Wilbert — dinsdag 7 augustus 2007 @ 23.08 uur

 6. Ronald reactie 2 en Hakker reactie 4

  Ja er zou ook eens iets wel goed zijn hè ! Familiebedrijf niet goed maar ook beursgenoteerde zijn niet goed vlgs jullie . Blijft er nog wel iets goeds over ? Of blijven jullie liever thuis zitten ?

  Reactie door Teun — dinsdag 7 augustus 2007 @ 23.12 uur

 7. Laten we de goed geleidde bedrijven als voorbeeld stellen hoe het ook kan.
  Een beter NL begint ook bij in alle opzichten gezonde bedrijven.

  Reactie door Nico de Vries — dinsdag 7 augustus 2007 @ 23.25 uur

 8. Ik heb iemand gekend die werkte zo’n 40 jaar voor een boerenbedrijf, vlak voordat hij in aanmerking kwam voor een gouden horloge werd hij op straat gezet.
  Leuk is anders.

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 7 augustus 2007 @ 23.45 uur

 9. @6
  Teun
  Dat het goed gaat met het bedrijf wil nog niets zeggen hoe men met het personeel omgaat.
  En natuurlijk is hier ook veel verschil tussen bedrijven maar de baas knecht rol is nog steeds sterk aanwezig bij deze bedrijven.
  Men heeft ook vaak de neiging bij deze familie bedrijfjes om het personeel kwijt te raken laat men de boel failliet gaan en twee deuren verder start men weer opnieuw ,mischien wel met een stukje oud personeel maar dan voor een veel lager salaris.
  Nog net meegemaakt schilders bedrijf hier in de buurt pa verklaart het failliet en zoonlief gaat verder met Polen let wel mensen met 35 jaar dienstverband zo op straat
  geknikkerd.
  Of jij dat goed vind is jou moraal daar kan ik geen flikker mee.
  De mensen die eruit geknikkerd zijn met 56 a 58 jaar die zitten inderdaad thuis.

  Reactie door De Hakker — woensdag 8 augustus 2007 @ 0.12 uur

 10. @ 5 Wilbert

  Nog even wat geleuter van mij, jij schrijft,…

  …Democratie is geen voorwaarde of doel voor het succes van een bedrijf…

  Democratie als doel voor je bedrijf zal niets aan je succes toevoegen, maar democratie binnen je bedrijfsstructuur is een voorwaarde waarmee je wel succes boekt, hetzij zowel binnen als buiten je bedrijf.

  Maar dat zal je wel niet begrijpen zoals zoveel van mijn opmerkingen, trouwens ik vond nog een stukkie schrijfwerk van je aan mij gericht waar ik nog niet opgeageerd had…..

  …Want eerlijk gezegd begin ik genoeg te krijgen van je geleuter (op dit topic, en t.o. mij). Als je een probleem met me hebt, geef dan DUIDELIJK aan, hoe ik ertoe kan bijdragen daarin iets voor je te betekenen. En als je dat niet kunt, dan is dit vogeltje gebekt genoeg om je te zeggen, dat het voor mij dan zinloos is om verder op je te reageren….

  Zeker toen weer te diep in het glaasje gekeken of je medicijntjes niet op tijd ingenomen, in ieder geval een prettige nacht.

  Reactie door Pool — woensdag 8 augustus 2007 @ 1.00 uur

 11. Volstrekt oninteressant het resultaat van dat onderzoek.

  Familiebedrijven zijn altijd al sterker geweest in het onder de tafel houden van al hun ” ellende”.
  Het is gemakkelijker om fraude binnen de familie te regelen dan in een N.V.
  Gek he Jan?
  What een non-issue.

  Reactie door kaatje — woensdag 8 augustus 2007 @ 1.07 uur

 12. Alle bovengenoemde zaken gebeuren niet alleen in familie bedrijven. Europatuin De Bilt werd overgenomen door Hr Maas ( toen ook LPF ) werknemers met 38 dienstjaren konden de klere krijgen. Officieel niet zijn schuld, maar van enige compassie is/was geen sprake. Het oude spreekwoord doet zich gelden “of je door de hond of de kat gebeten wordt”

  Reactie door Harry Sangers — woensdag 8 augustus 2007 @ 1.56 uur

 13. de hakker en dat pikken die oude werknemers?
  die polen en hun baas is makkelijk op exstra kosten te jagen,tot ze het niet meer op kunnen brengen,

  Reactie door ad — woensdag 8 augustus 2007 @ 1.57 uur

 14. Ik heb het manifest doorgelezen een aantal zaken ben ik het mee eens , wat ik mis is dat de instap voor bv’s naar het niveau van de ltd zou moeten zoals die in engeland is. Op deze manier voorkom je veel problemen.

  De deurwaarders wet in Nederland kent vele gaten die nooit goed zijn opgevuld zo kan men op loon beperkt beslag leggen maar op een bankrekening onbeperkt kortom als een deurwaarder beslag legt op de rekening van een ondernemer heeft deze de komende tijd (duurt meestal twee/drie weken niets te eten).
  Er is dus geen vrij te laten bedrag.

  Vaak is het ook zo dat de deurwaarder zelf het proces voert bij een kantonrechter en op dit moment is de deurwaarder dus incassobureau , procesvoerder en uitvoerder van het vonnis tegelijk. Veel kantonrechters hebben een bepaalde relatie met deze kantoren en winnen is er voor de burger dus maar in zeer zeldzame gevallen bij mede ook omdat je altijd naar de rechtzaal moet komen op momenten dat ieder normaal mens moet werken . Ook de buitensporige vergoedingen die de kantoren hiervoor rekenen zouden aangepakt moeten worden.

  De deurwaarderswet verdient dus ook extra aandacht net als de kantonrechter die de meeste van de zaken simpelweg afhandeld bij verstek waar de gedaagde geen enkel recht meer lijkt te hebben.

  Ik vind het domweg mensen in de schuldsanering duwen geen oplossing, voorkomen lijkt me beter. En het aanpassen van de deurwaarderswet tot een menselijke maatstaf die meer van deze tijd is lijkt me een absolute must. Een ander voorbeeld hiervan is het beslag dat bijvoorbeeld op een computer gelegd kan worden , stel je eens voor hoe je op dat moment verder je zaken moet afhandelen.

  Ik denk verder dat bedrijven in Nederland met name kapot gaan aan de enorme administratieve lasten die het hebben van een bedrijf met zich meebrengt. Zo is de btw administratie erg gecompliceerd en zou een flattax een zegen zijn voor het mkb.

  Reactie door Gerrit — woensdag 8 augustus 2007 @ 4.45 uur

 15. Goeden morgen vrienden SP.

  Telkens blijkt aan de reacties te merken dat wanneer er gezonde kritiek, of een beetje dieper inzicht wordt vertoond inzake het bedrijfsleven zijn er lieden die menen schamper te kunnen reageren @5 en @6.
  Ik heb liever te maken met gezond verstand dan met ongenuanceerd denken.
  Daarbij gun ik elk familie bedrijf hun winst, meestal na lang en hard werken.
  Doch bedenk dat een bedrijf als Albert Heijn GEEN familiebedrijf is, wat men ons graag wil doen geloven, dat was het eens maar lang niet meer.
  Waar professor Flören op doelt zijn niet de supermarkten, maar de kleine ondernemers.
  Wat mij opvalt is dat het iets meer dan de helft is, zijn daar de marktkooplui ook meegerekend? Dat moet haast wel.

  Een meelevende…

  Reactie door Ouwe Dirk — woensdag 8 augustus 2007 @ 9.10 uur

 16. niks nieuws maar altijd weer leuk om het bevestigd te zien .en ach die hedge funds halen hun aangkochte (met geleend geld)bedrijven van de beurs.dus het fenomeen beurs bestaat over enkele jaren ook niet meer (jammer voor je hypotheek) en die bedrijven worden uitgekleed en gaan naar de klote .dus wat blijft er over .juist de familie bedrijven .(2)onze hoogleraar ?economie ronald raad ik aan eens bij de kamer van koophandel te informeren hoeveel multinationels er zijn onder familibedrijven maar daar hoor je niks van omdat die gewoon hun werk doen .
  hakker (9)ik heb al jaren geen brandende pallet voor de deur van een bedrijf gezien als er mensen op straat gesodemieterd worden
  waarom ? omdat de nederlander zelfs met zijn bek niet meer te demonstreren .als je niet vecht voor je baan pakken ze hem af .gaat al euwen zo .mijn opa pakte altijd de knuppel en als het nodig is ik ook .

  Reactie door h.verbeek — woensdag 8 augustus 2007 @ 9.17 uur

 17. Dat lijkt mij ook heel logisch : er wordt minder gebruik gemaakt van VREEMD kapitaal ;dus minder rente te betalen en geen rentenierende Raad van Bestuur en managers : dat is al heel wat minder kosten ,bovendien is er een beter positie t.o.v. de belastingdienst , die een graantje minder meepikt .

  Reactie door Fred — woensdag 8 augustus 2007 @ 11.18 uur

 18. Albert Gein is allang VERKOCHT met als goordwill de Naam .

  Het blijkt dat de pridukten , gemiddeld , veel te hoog liggen door management-kosten en de bovenliggende renteniers .

  Albert Gein is voor Twee-verdieners !

  Reactie door Fred — woensdag 8 augustus 2007 @ 11.20 uur

 19. Familie bedrijven hebben vanuit de middeleeuwen al een sociale inslag gehad.Zij worden door directe binding met klanten,meer bewust van armoede en de dagelijkse zorgen.Daarom is de Westfaalse/Rijnlandse economische structuur duurzamer en uiteindelijk tijdloos.In moeilijke tijden komen relatief weinig faillissementen voor.Zij zetten tijdig de tering naar de nering.Hulde voor dit type economie.De S.P.zou de kleine en middelgrote middenstand meer zichtbaar moeten ondersteunen.Dat bevorderd het thans minder goede imago bij deze groep.

  Reactie door Maan arkenbosch — woensdag 8 augustus 2007 @ 11.29 uur

 20. bij familiebedrijven denk ik vooral aan boerenbedrijven, vaak al generatie,s in bezit.Hier in de regio zie je dat er naast het boerenbedrijf nog een extra inkomen moet zijn, campings ambachtelijk bereid zorgopvang..of een baan erbij…
  Ik denk dat In deze sector de regels van Brussel bepaald wat jij wel of niet kunt en mag.
  Er zijn boeren die de boerderijen opkopen met hun rechten een zetbaas opzetten en boerderij verhuren.Die superboeren komen de stal niet zelf meer in.zitten in de auto de boererijen te nspecteren handelen met de comp en telefoon.
  De ouderwetse boer weet wat er rondloopt op het bedrijf, zal ook meer hart hebben voor zijn boerderij.
  Tja er zijn bazen en baasjes, dat blijft. de gene die hard zijn helpen zichzelf… ook dat blijft!

  Reactie door FeeX — woensdag 8 augustus 2007 @ 12.02 uur

 21. Familie bedrijven winstgevender?

  Kom nou zeg, misschien die vlak na de oorlog zijn doorgegroeid tot multi bedrijven.
  Maar kijk eens om je heen, de boeren bedrijven, de kleine kruideniers, de kledingwinkeltjes, weg weg weg omdat het zo goed ging met hun.

  Inderdaad familie bedrijven die deze hebben ingepikt voor een appel en een ei, die zijn misschien winstgevender, maar die hebben dan ook meestal hun kapitaal op een rare manier verkregen en denk daarbij maar eens aan bedrijven zoals Benz, Pheiffer, etc.

  Reactie door Tukkersterror — woensdag 8 augustus 2007 @ 12.14 uur

 22. Is dat Sinne Tolsma op die foto?

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 8 augustus 2007 @ 13.06 uur

 23. In de Turkse gemeenschappen is dit duidelijk waarneembaar : het vormt een economie inzich : winkeliers , toeleveranciers en weten waar goederen goedkoper zijn ( Duitsland , Belgie ) .

  Ok een aantal Nederlandse bedrijven gebruiken dezelfde formule , waar het voor de ficus moeilijk BTW is te heffen en zwaar mangement en personeel is vaak niet nodig :alle leden van een familie werken in het bedrijf en zijn dan natuurlijk goedkoper en gemotiveerder dan ëxtern”personeel .

  Reactie door Fred — woensdag 8 augustus 2007 @ 13.08 uur

 24. @23 Fred,

  Je bedoeld zeker te zeggen dat zei zich niet aan allerlei regels hoeven te voldoen?

  Goederen in deze winkels, komen veel uit India zijn niet voorzien van enig EEG keurmerk, terwijl op ieder product dit vermeld dient te zijn.

  Reactie door Tukkersterror — woensdag 8 augustus 2007 @ 13.30 uur

 25. Er is heen en weer verkeer : Koffie meenemen richting Duitsland en Duitse leversmiddelen terug nemen naar Nederland : Ondanks de EEG en EU zijn er tussen landen in eerste levensmiddelen en kleding behoorlijke verschillen ook zijn er verschillen in BTW heffing !
  Daar kan je mooi van profiteren , zonder afdracht te doen naar de ficus : ook met openeningstijden kan gesoemeld worden : een kleine bedrijf valt minder op dan een Albert Gein , die open is op een ïllegale “tijd .

  Reactie door Fred — woensdag 8 augustus 2007 @ 13.47 uur

 26. Helaas ken ik een aantal familiebedrijven met een zeer gesloten ‘ons kent ons mentaliteit’. Hun personeel wordt slecht op de hoogte gehouden over de bedrijfskoers en krijgen slecht betaald. Kortom bedrijven met een ‘kruideniersmentaliteit’. Ook hebben ze een zeer groot personeelsverloop. Ik kan het weten want ik heb bij dit soort mensen gewerkt. Ik heb zelden zo slecht geslapen. En wat de winst aangaat weet ik wel waar dat belandt. Niet in op een spaarrekening van het personeel.

  Reactie door Joop — woensdag 8 augustus 2007 @ 14.18 uur

 27. “Small is beautiful” wordt ook ook wel gezegd. In de VS zijn ook diverse onderzoeken gedaan die in dezelfde richting wijzen. Het verbaasd mij niet echt. Ik heb als assistent-accountant voor kleinere bedrijven gewerkt en daarna als Financial Analyst en Financial Controller voor Amerikaanse multinationals. Kleinere bedrijven zijn naar mijn ervaring stabieler, ze reorganiseren minder vaak. Ze zijn slagvaardig en efficient omdat ze meestal geen dure stafafdelingen hebben en doordat de organisatie plat is en weinig managementlagen kent. Kwetsbare punten zijn de opvolging en de financiering bij uitbreidingen, soms is een beursgang nodig om uitbreidingsplannen te financieren. het familiekarakter van het bedrijf verdwijnt dan. Voorbeelden daarvan zijn Ahold en Philips. Grotere bedrijven zijn vaak minder stabiel maar de de carrieremogelijkheden zijn vaak beter. Ik heb ook de indruk dat grotere bedrijven beter betalen, bij sollicitaties is dat verschil me vaak opgevallen. Wel kunnen grotere bedrijven soms erg bureaucratisch zijn. Sommige mensen daar kijken neer op de overheid maar ze weten vaak niet dat ze er meer op lijken dan ze zouden willen. Tot slot denk ik dat zowel het MKB als de multinationals goede en minder goede kanten hebben. Ik heb het tenminste altijd zo ervaren.

  Reactie door M. van Rijnstraete — woensdag 8 augustus 2007 @ 19.14 uur

 28. Ook bij beursgenoteerde bedrijven is er wel degelijk groei en continuiteit mogelijk hoor! Ik heb het al eerder op dit log betoogd..Het verschil zit em alleen in de lange-termijnbeleggers enerzijds en de speculanten (hedgefunds b.v) anderszijds…Het bewijs lijkt me nu ook duidelijk geleverd rondom de kwestie van de overname van ABN..De beurskoers van Fortis is al geruime tijd dalende, oorzaak is dat door de financiering en daarmee dus de uitgifte van 13 miljard extra aandelen, verwatering van de winst op korte termijn optreedt..De winst per aandeel gaat omlaag wanneer die over meer aandelen verdeeld moet worden! Die koers daalt dus omdat speculanten het “snelle geld verdienen” wel kunnen vergeten, afhaken, verkopen en dat legt druk op de koers van het aandeel Fortis..Niet leuk voor de (echte) aandeelhouders van Fortis, maar toch hebben zowel in Belgie als in Nederland die (echte) aandeelhouders voor zo’n 95% (!!) ingestemd met die overname..Dat zijn dus gewoon echte beleggers die het bedrijf ook op lange termijn steunen, ook al worden ze er op korte termijn niet echt rijker van!!!

  Reactie door ToN — donderdag 9 augustus 2007 @ 0.02 uur

 29. Ja Wattenstaafie dat ben ik.

  Toevallig vandaag een mail naar de commissie economische zaken gestuurd naar aanleiding van een Schiedamse motie die in mei is aangenomen om een leegstandsheffing mogelijk te maken op bedrijfspanden dus niet alleen kantoorpanden zoals de Amsterdamse motie.
  Reden was onze bemerking afgelopen week dat de huurprijzen in België zo gunstig zijn.

  De crux in de door tukkersterror (8 aug 12,14) gestelde weg weg weg, licht hem in de erbarmelijk hoge huurprijzen.
  Hierdoor valt er haast geen droog brood meer te verdienen door juist die kleine winkeltjes.

  Het maakt die vastgoed jongens niet uit dat ze een pand niet verhuren.
  Trekken we lekker af van het bedrijfsresultaat en betalen aanzienlijk minder winstbelasting!
  Let wel hierdoor moeten wij allen der nederlanden meer belasting betalen, omdat de overheid die vastgoed jongens willen sponsoren, want mogelijk ligt er nog wel een leuke functie in het verschiet na de politieke loopbaan.

  Bij onze zuiderburen betaal je ongeveer hetzelfde voor viermaal meer BVO, maar die kennen ook een leegstandsheffing en je ziet daar nog de broodnodige leuke kleine winkeltjes.

  Hier denkt men alleen aan GROOTschaligheid.
  Niet vreemd als politici besmeurd zijn met het US virus!

  Reactie door Sinne Tolsma — donderdag 9 augustus 2007 @ 15.17 uur

 30. De brief aan de commissie EZ is hier te lezen:
  http://www.sinne.nl/weblog/wordpress/?p=417

  Reactie door Sinne Tolsma — donderdag 9 augustus 2007 @ 16.24 uur

 31. Off Topic
  Ook kleine en middelgrote bedrijven kunnen in de problemen komen t.a.v. de kredietverschaffing.
  De Europese Centrale Bank heeft vandaag,vrij plotseling,EUR 94,8 miljard aan (gedrukte)noodleningen ter beschikking gesteld aan de Europese banken. Dit is voor het eerst na 11 september 2001 dat de ECB gedwongen is dit noodkrediet beschikbaar te stellen.Oorzakelijk verband is de zorg dat de subprime hypothekencrises op de Amerikaanse risicovolle hypotheekmarkt over zal slaan naar de europeesche banken.
  De crisis ontstond doordat de franse bank BNP Paribas vandaag bekend maakte de waardering van drie van zijn fondsen stil te leggen wegens gebrek aan liquiditeit.
  Banken gebruiken het van de ECB geleend geld voor het kopen van aandelen en het verstrekken van leningen. Vandaag waren er meer banken die wilden lenen dan banken die krediet wilden verstrekken (onderlinge krediet verstrekking),dus sommige banken,hadden het moeilijk met de liquiditeiten. De ECB heeft daarom via de drukpers snel ingegrepen.
  Ook de Nederlandse bank NIBC Holding heeft bekend gemaakt dat zij $188 miljoen heeft verloren door investeringen in de V.S.(hedgefunds/sprinkhaan)hypotheekmarkt.

  Reeds maanden waarschuw ik in verschillend artiekelen ook op dit log, dat zich steeds donkerder wolken samenpakken boven de overdreven optimistische financiële (gok) markten.(HEDGEFUNDS HYPE EN OVERNAMES KRIJGEN CASINO ALURES)(GOUDKOORTS LAATSTE STUIPTREKKING $ GELDCARROUCEL) Het betreft vooral de hedgefunds, de oorlogen in Irak en Afghanistan,het VS twin deficit,enorme maandelijkse handelsbalans tekort van 60 miljard $ en zoals genoemd de subprime hypotheken in de V.S. welke een giftige financiële cocktail veroorzaken. Financieel tovenaar Greenspan van de FED (Centrale Banken in de V.S.)heeft via de enorme $ creatie de onbeheersbare geest uit de fles gelaten,waardoor alleen al in China 1200 miljard $ in de pakhuizen liggen,welke als stofzuiger fungeren t.a.v. de harde en zachte grondstoffenmarkten. Hierdoor is er een enorme drukpers geldwolk boven de internationale geld en kapitaal markten ontstaan welke waardevaste beleggings mogelijkheden zoeken. Intern manifesteert zich dat via roekeloze supreme hedgefunds, waardoor de banken zich onder elkaar kennelijk moeten vasthouden. Saillant detail is dat nu ook door het stuwmeer van onverkoopbare huizen in de V.S.,de reguliere woningmarkt en de hypotheken op het hellend vlak geraken. Ondertussen blijven de banken en funds zwijgzaam over de grootte van het debakel, waardoor (effecten)beleggers nerveus worden. De gewone man in de straat heeft nog niets in de gaten.Feitelijk dienen de banken uitsluitsel te geven over dit suprime gezwel.De grondstoffenboom via de $ pakhuizen in China hebben intussen Afrika bereikt,waardoor de economie hier ook in een (consumerende)versnelling is geraakt. De FED kan het zich,i.v.m.de hypothekenmarkt niet permitteren de $ te verdedigen met het rente wapen.Ook de E.C.B. kan niet doorgaan met opzuigen van verliesgevende $,hetgeen kennelijk vandaag indirect wel is gebeurd. Kortom, de financiële natuurwetten gaan hun werk doen en dat betekend dat de $, rente en aandelenmarkten euforie in zwaar weer terechtkomen.Door de drukpers economie zou de mondiale koopkracht wel eens drastisch omlaag kunnen gaan.Het is weer de argeloze Jantje Modaal,die via zijn steeds waardelozer spaarcentjes en pensioentje voor zijn oude dag het gelag gaat betalen.
  Maan Arkenbosch,Fin.Ec.analist

  Reactie door Man Arkenbosch — donderdag 9 augustus 2007 @ 20.05 uur

 32. @Pool — woensdag 8 augustus 2007, 1.00

  We zijn het eens. Je zit inderdaad weer te leuteren.

  Als je dacht, dat ik te diep in het glaasje had gekeken, vind ik het raar, dat je me zo serieus nam. En verder denk ik dan maar: “It takes one to know one.”

  Maar zolang je mij maar een prettige nacht wenst, zullen de meesten hier op jouw hand zijn, hoor. Dat is een kwestie van politiek correct zijn en daar ben ik zelf niet zo goed in.

  So don’t worry.

  Reactie door Wilbert — donderdag 9 augustus 2007 @ 22.20 uur

 33. @ 32 Wilbert

  Nogmaals een prettige nacht.

  Reactie door Pool — donderdag 9 augustus 2007 @ 23.47 uur

 34. @Pool — donderdag 9 augustus 2007, 23.47

  Jij ook.

  En als je Gloria was, kreeg je er een kusje bij.

  Reactie door Wilbert — vrijdag 10 augustus 2007 @ 0.18 uur

 35. (31) leerzaam!bedankt.

  Reactie door h.verbeek — vrijdag 10 augustus 2007 @ 17.40 uur

 36. 31. Maan Arkenbosch

  Bedankt voor je heldere uitleg. Ook ik heb de gekte op de beurzen gezien, de hypes en de emotie en het weglullen iedere keer weer dat er weldegelijk tekenen waren van oververhitting en beleggersgekte of mag ik dat zo niet noemen in kapitaal-economische termen. Ik heb geen geld dus niets te beleggen maar houd op RTL 7 de gekte bij en lees de economische pagina’s van het NRC.evengoed. Met een nuchter verstand daarnaar kijkende en zonder veel specifieke kennis zoals jij hebt heb ik dit al lang aan zien komen. Indien je alles verbindt wat je ziet en hoort en leest en de emotie buiten schot blijft kun je ook als Jan Modaal zien waar dat op uit moet draaien. Het enige dat geglobaliseerd wordt is de armoede zal ik maar zeggen.

  Reactie door Henny — zondag 12 augustus 2007 @ 8.43 uur