Over mensen, vissen en vliegtuigen

Gisteravond heb ik een onthullende en schokkende documentaire gekeken: Darwin’s Nightmare.

De film kreeg in 2004 de Prijs van de Beste Europese Documentaire.

In zijn in 1994 verschenen boek Darwins hofvijver beschrijft de Leidse bioloog Tijs Goldschmidt de ecologische ramp die zich afspeelt in het Victoriameer, het grootste tropische meer ter wereld. Halverwege de jaren tachtig bleken er honderden kleine baarsachtige vissoorten te zijn uitgestorven.
De oorzaak was van een onthutsende onbenulligheid: in 1954 kieperde een koloniale ambtenaar in Oeganda een emmer nijlbaars uit het Albertmeer in het Victoriameer. Hij deed het met de beste bedoelingen: de forse nijlbaars was veel smakelijker dan de kleine baarsjes en zou goed zijn voor de lokale visserij. Hij besefte niet wat de gevolgen waren van het uitzetten van de roofvis aan het einde van de voedselketen.

Darwins hofvijver, bekroond met de NOW-wetenschapsprijs en genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, was een van de inspiratiebronnen voor Hubert Saupers huiveringwekkende, veelbekroonde documentaire Darwin’s Nightmare (de film won onder meer de Europese filmprijs). Maar het is Sauper, die zich in Kisangani Diary (1998) al het lot van tienduizenden Rwandese Hutu- vluchtelingen aantrok, niet alleen te doen om de vis; ook buiten het Victoriameer overleven de dieren die het best zijn aangepast.

Darwin’s Nightmare is een diepgravende aanklacht tegen globalisering, de uitwassen van het kapitalisme, en de onrechtvaardigheid in de handel tussen het rijke noorden en het arme zuiden. De nieuwe vis bracht welvaart. Ingeslapen dorpen van landbouwers veranderden razendsnel in kleine steden die bestaan van de visserij op nijlbaars. Maar ook in dit geval wordt de vis duur betaald.

‘Life tastes good’ staat er op een schutting vlakbij de luchthaven van ‘fish city’ Mwanza, in het noordwesten van Tanzania. Naast de landingsbaan ligt het karkas van een vliegtuig. Het was te zwaar beladen. 55 Ton vis past er in de enorme, krakkemikkige vrachtvliegtuigen uit de voormalige Sovjet-Unie, die met bulderend geraas van de grond komen.

De visfilets gaan naar Europa, Rusland en Japan. Voor de Afrikanen zijn ze onbetaalbaar. Zij eten wat niet goed genoeg is voor de export: van gedroogd visafval tot gefrituurde koppen. Het nieuws meldt dat er opnieuw hongersnood heerst in Tanzania.

Sauper toont de lokale vissers en de uitgemergelde zwerfkinderen, die de giftige dampen opsnuiven van gesmolten visverpakkingen en zich als wilde beesten op een pannetje eten storten. Hij praat met Eliza, die voor een paar dollar per nacht haar jonge lichaam verkoopt, en met de bemanning van de vrachtvliegtuigen. Een piloot uit de Oekraïne vraagt hij wat er in de vliegtuigen zit die uit Europa komen. ‘Niets. Ze zijn leeg’, is steevast het antwoord. Maar Sauper, die zelf buiten beeld blijft, houdt aan. Hij heeft gehoord dat de kisten vol wapens zitten. Wapens voor het arme, hongerende Afrika. Vis voor het rijke, weldoorvoede westen.

Darwin’s Nightmare is een hartverscheurende documentaire – soms poëtisch, ook vol beelden die niet hadden misstaan in een horrorfilm. Het is een onverdraaglijke gedachte dat Sauper dezelfde film had kunnen maken in Sierra Leone, maar dan met diamanten in plaats van vissen. In Honduras met bananen. En in Libië, Nigeria of Angola met olie. (Cinema.nl)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 08 september 2007 :: 12.21 uur

43 Comments

43 reacties

 1. Ga eens een willekeurige nederlandse supermarkt binnen. Het goedkoopste en tegenwoordig het meest verkopende vis product is, jawel ……

  Diepvries uit het victoriameer.

  Neem meteen een pakje boter mee, dan kun je de boter op je hoofd regelmatig een keer verversen.

  Reactie door ACE — zaterdag 8 september 2007 @ 13.10 uur

 2. dit lijkt verdacht veel op de b.v nederland waar een oranje en drie imbiciele kleuters het heft in handen hebben en heel dit land sistimatich naar de verdoemenis helpen.en de sp kijkt er na en doet geen donder en laat met 25 zetels notabene dit zooitje rustig hun gang gaan, geef mij een week het stokje over en heel nederland is wakker en leeft weer.te beginnen weg met die smerige zorgverzekeringen ,dit geld verdwijnt in de zakken van de fharmacie en belanghebbers.2008 kan een derde van de bevolking niet eens meer naar de huisarts de ouderen krijgen geen hulp meer. belasting dienst dievengilde van het gevestigde tuig. 10% belasting is nog te veel ,afschaffing btw..chemtrail uit de lucht en de haagse firma list en bedrog uit de regering trappen.

  Reactie door sonder — zaterdag 8 september 2007 @ 13.34 uur

 3. Ace @1
  Marijnissen heeft het op een positieve manier over de documentaire en de auteur
  Golschmidt en de fout van een toenmalige ambtenaar.
  Victoriabaars HOEFT niet uit het VICTORIAMEER te komen die vissen worden elders gewoon gekweekt…goudvissen komen toch ook niet van de goudsmid of uit de goudmijn.
  Ace wij dachten dat u positiever was ..maaaar
  neeeee !!!!!!!!.
  En wat die boter,wie eet er tegenwoordig nog
  cholestorol verhogende boter, betreft wrijf die lekke op eigen kanis.

  Reactie door Joop c.s. — zaterdag 8 september 2007 @ 13.43 uur

 4. Bedankt dat je ons er weer met de haren bijsleept, Jan!
  Ook in dit land storten armen zich een paar keer per week op een warme maaltijd. Dan te bedenken dat we al etende ons diep moeten schamen. Zelfs eten is stelen van de armen elders!! Wat een wereld… je moet wel boter op je hoofd hebben om te denken: dus we bestaan. Waaraan ontlenen we ons bestaan? Door te denken dat we het weten. Mijn God wat een armoede is die homo sapiens x 2.
  Een disaster!

  Reactie door Gloria — zaterdag 8 september 2007 @ 14.33 uur

 5. 1. @ACE

  Met weinig woorden heb je spijkers met koppen geslagen! We moeten inderdaad niet vergeten de boter, i.p.v. haargel, in onze boodschappenlijstje te vermelden.

  Reactie door Gert — zaterdag 8 september 2007 @ 14.58 uur

 6. Dit is het omgekeerde van wapens tot ploegscharen.
  Geld belangrijker dan het lot van je landgenoten.

  Je kunt niet God en de mammon tegelijk dienen…

  Reactie door W6969 — zaterdag 8 september 2007 @ 15.00 uur

 7. @ 3 Joop c.s.

  Ik zie totaal niet waar JM de inhoud van deze documentaire positief noemt.

  Wat er gebeurt is een afgrijselijke tragedie.

  Hooguit is het onthullende een goeie waarschuwing.

  Laat ik er nog een schepje bovenop doen; Als JM deze documentaire nu pas voor het eerst ziet en dit probleem nu pas onder ogen ziet, hetgeen ik mij overigens met de beste wil van de wereld niet kan voorstellen, zou hij een schop onder zijn achterwerk moeten krijgen. Dan zou hij niet capabel zijn om een politieke beslissingen te nemen.

  Ik duid alleen maar op de verantwoordelijk die wij, westerse mensen, in deze kwestie dragen.

  Onze politieke leiders hebben verzaakt een hoogwaardige voedselproductie en productieindustrie in Nederland op te bouwen c.q. te initiëren.

  Sterker nog ze nog steeds nalatig met dit probleem.

  De mensen zijn afhankelijk geworden van goedkope vis uit het Victoriameer en goedkope t-shirtjes uit China.

  Onze politieke leiders hebben daarmee het volk medeplichtig gemaakt.

  Reactie door ACE — zaterdag 8 september 2007 @ 15.04 uur

 8. @ 4 Gloria

  Dit probleem is voornamelijk ontstaan door een gebrek aan echte staatslieden met een visie.

  Het volk, de mensen, kunnen haast niet meer aan deze medeplichtigheid ontsnappen.

  Reactie door ACE — zaterdag 8 september 2007 @ 15.13 uur

 9. Ik was hier al van op de hoogte en eet al een hele tijd geen victoriabaars meer.Er zijn genoeg betaalbare alternatieven.Als de omstandigheden beter worden zal ik als viseter er nog eens overnadenken.
  Wij zijn geen zielige slachtoffers van politieke leiders, we hebben de verantwoordelijkheid zelf in handen en neem die dan ook,gewoon met je winkelwagentje.

  Reactie door Willem C — zaterdag 8 september 2007 @ 15.49 uur

 10. Ik meen een parallel te zien tussen het onwetend in het Victoriameer dumpen van de roofvis en het kiezen van JPB als premier.

  Ik krijg tragische visioenen bij het doortrekken van de metafoor… Wacht Nederland een zelfde lot als het meer?

  Een troost is misschien dat geschiedschrijvers in de toekomst ook een prijs krijgen voor het beschrijven van de Nederlandse tragedie.

  Reactie door Rage of Reason — zaterdag 8 september 2007 @ 16.21 uur

 11. @2 Sonder

  Ja, neem jij het stokje maar over wat mij betreft. Dit is klare taal!
  Geef mij maar een dictator met zongerijpt geweten. Koppen dicht en delen die handel!
  En laten die geldwolven maar een ander walhalla zoeken.

  @ACE
  Het volk krijgt de leider die het verdient.
  Een visieloos volk dus, fantasieloos die volgevreten 2-verdieners.
  Een medeplichtig volk, dat aangeklaagd dient te worden op kinder- en ouderenmishandeling. Zie jij dit volk opstaan om revolutie te voeren? Welnee ACE. Rust roest lekker door.
  Laten de doden de doden maar begraven.
  Let’s go!

  Reactie door Gloria — zaterdag 8 september 2007 @ 16.32 uur

 12. Het is goed dat je aandacht besteed aan deze film Jan.
  Vorig jaar heb ik deze film ook gezien. Hartverscheurend was het om te zien dat een groep straatkinderen met elkaar op de vuist ging om een klein bakje onsmakelijk uitziende rijstebrei.
  Ook lieten ze een kleine straatjongen aan het woord die aangaf lijm te snuiven zodat hij ’s nachts niet bang werd als hij weer eens verkracht werd.
  Er was een man te zien die voor een dollar per nacht met pijl en boog een hypermodern onderzoekslaboratorium met zijn leven bewaakte (zijn voorganger was al gedood) om zijn gezin in leven te houden. Zelf was deze man er stellig van overtuigd dat zijn zoontje later piloot zou worden.
  Het was ontzettend confronterend om te zien dat vliegtuigen vol vis vanuit daar naar hier worden gevlogen en vliegtuigen vol wapens terug werden gestuurd. 100 Ton vis per dag zien de mensen daar onder hun neus weggekaapt worden terwijl ze zelf letterlijk van de graten van afvalvis moeten leven. Ze toonden een vrouw wiens taak het was die graten te sorteren en op te hangen aan houten balken. Door de amoniakgassen die vrijkwamen bij de rottende vis was zij aan een oog blind geworden.

  Slechts enkele voorbeelden uit een schokkende film die iedereen zou moeten zien. De film is een absolute eye-openener en laat zien hoezeer het rijke hypocriete westen een aandeel heeft in het creeeren en het instandhouden van de armoede daar.

  Reactie door Anthony — zaterdag 8 september 2007 @ 16.37 uur

 13. @7 ACE ‘Ik duid alleen maar op de verantwoordelijk die wij, westerse mensen, in deze kwestie dragen’.
  Vind ik erg kort door de bocht, alsof ‘de westerse mensen’ alle schuld hebben aan alle ellende in deze wereld! Dat kan je toch niet menen. Heeft bv. de Afrikaan geen eigen verantwoordelijkheid?? Net zoals Gloria zegt, het volk krijgt de leider die het verdient: geldt ook voor de Tanzanianen. Bovendien suggereert de inleidende tekst van JM een verband tussen de hongersnood in Tanzania en de vis die wordt geexporteerd. Is wel erg kort door de bocht hoor.
  Als die hongersnood er al zou zijn, trek ik ook sterk in twijfel…

  Reactie door HARSAN — zaterdag 8 september 2007 @ 17.09 uur

 14. en weer is het westen de grote boze schuldige? en weer zijn het de afrikanen die onschuldig en slachtoffer zijn? zullen ze niet blij mee zijn, als ze steeds maar als slachtoffer worden neergezet. hiermee respecteer je ze niet en neem je ze ook niet serieus.

  Reactie door charles de nooij — zaterdag 8 september 2007 @ 17.29 uur

 15. @14 Juist, charles de nooij, dat is een typisch Nederlands progressief euvel dat al in de jaren 70 is begonnen. De gastarbeiders, de asielzoekers, de arme Afrikanen, allemaal zielige slachtoffers die hulp nodig zouden helpen. Met het juiste respect en de nadruk op eigen verantwoordelijkheid zou men veel meer geholpen zijn dan het benadrukken van de aaibaarheids- en zieligheidsfactor.

  Reactie door HARSAN — zaterdag 8 september 2007 @ 17.43 uur

 16. En ik had altijd gehoord dat die nijlbaars niet te vreten was. Dat blijkt dus niet te kloppen.
  Onder welke handelsnamen wordt hij hier eigenlijk verkocht?

  De nijlbaars in Wikipedia.

  Efin, veel info natuurlijk via Google te vinden……

  Reactie door pablito — zaterdag 8 september 2007 @ 18.12 uur

 17. @ 13 Harsan

  Hoe moet ik het dan noemen; als je door je import van luxe welvaarts- en genotsmiddelen veel ellende veroorzaakt in een ander samenleving.

  Kan het nederlandse volk niet voor haar eigen voedsel zorgen, is het niet verstandig dat ze het zelf kunnen op een goede ecologische wijze ?

  Reactie door ACE — zaterdag 8 september 2007 @ 18.36 uur

 18. en toch,was ik gecencureered

  Reactie door gaf — zaterdag 8 september 2007 @ 18.52 uur

 19. Ja maar het is toch zo, dat wij met onze met moderne westerse technologie uitgeruste schepen de Afrikaanse zeeën leegvissen, omdat onze eigen zeeën al leeg zijn. Ik schaam mij, als ik weer Afrikaanse vis in de Hollandse winkel zie liggen.

  Reactie door reint — zaterdag 8 september 2007 @ 19.04 uur

 20. Deze film bevat ongetwijfeld veel terechte statements over honger, oorlog en menselijk ingrijpen in de natuur.
  Maar wie een krtitisch verhaal wil lezen raad ik een interessant artikel in trouw aan van december 2006.
  “Eet meer nijlbaars” is het getiteld.
  http://www.trouw.nl/deverdieping/letter-geest/article561413.ece/Eet_meer_nijlbaars%21

  Reactie door twijfelaar — zaterdag 8 september 2007 @ 21.47 uur

 21. @18

  Hallo Gaf! Je bent er nu weer.

  Reactie door Gloria — zaterdag 8 september 2007 @ 23.30 uur

 22. @20 twijfelaar

  Bedankt voor je link! Zeer interessant tegenbericht.

  Reactie door Gloria — zaterdag 8 september 2007 @ 23.46 uur

 23. @16 Zelf heb ik het vermoeden dat wij al
  jaar en dag de familie ervan eten, nl. de
  roodbaars. Mogelijk dat uit te vissen is hoe
  deze twee aan elkaar gerelateerd zijn en of
  de smaak van de roodbaars die van de nijl-
  baars veel zal ontlopen is dan de vraag.
  Tja de roodbaars laat zich beet nemen als de
  tijd daarvoor rijp is en mogelijk dat grote
  broer de nijlbaars zich graag over dat klein-
  tje ontfermt, want die is werkelijk om op te
  eten! Waar bevinden die twee zich in de evo-
  lutie? Twee voor half vier,we zoeken het op!
  Blub, blub, de blubbersgroeten allemaal!

  Reactie door Madelief — zondag 9 september 2007 @ 3.26 uur

 24. @20 Twijfelaar
  het stuk in Trouw geeft inderddad een getrouw beeld van de werkelijkheid in Oost-Afrika en is een gezond stukje kritiek op de soms wat eenzijdige benadering van dit continent en de bewoners door diverse Westerse media.

  Reactie door HARSAN — zondag 9 september 2007 @ 7.25 uur

 25. @17 ACE
  Het zou prima zijn dat Nederland op ecologisch verantwoorde wijze z’n eigen voedselvoorziening regelt. Helaas een utopie, Nederland is te klein voor economisch en ecologisch haalbare voedelsvoorziening.
  Ben er overigens wel voorstander van dat de invoer van voedsel uit andere landen, met name de kwetsbare landen, op een zo verantwoord mogelijke wijze gebeurt. Een mooie taak voor de EU om dat in groot verband aan te pakken.

  Reactie door HARSAN — zondag 9 september 2007 @ 7.29 uur

 26. Als ieder individu nu eens zijn eigen verantwoordelijkheid nam!

  Veel producten kunnen en worden wel degelijk op een (h)eerlijke manier met gevoel voor verantwwordelijkheid op de nederlandse markt verkocht. Waarom zouden we nijlbaars uit het victoria meer kopen? Wat is er mis met haring? Maar ook bv aardappels, hiervan komen de meeste (bij ah) uit de regio israel egypte. Dat is toch belachelijk! Een goed voorbeeld is Teun vd Keukens Tony Chocolonely. Jammer dat de rechter het niet wenselijk acht Teun te vervolgen. Het gevolg was nl geweest dat iemand na het zien van deze documantaire ook strafbaar was geweest na het eten van zulke vis. Tevens zou het dragen van gympen en spijkerbroek, het tanken van je auto, het roken van tabak, drinken van koffie, cola of thee, etc. etc. heling zijn.

  Er is iets aan te doen, maar reken niet op uw overheden, u heeft als consument veel meer macht!
  Vraag in uw winkels naar verantwoorde producten. En verdom het om rotzooi te kopen.

  Ieder mens is een politiek mens. In een kapitalistich systeem mag je elke dag stemmen in de winkel.

  Reactie door Kwant — zondag 9 september 2007 @ 8.51 uur

 27. Goeden morgen vrienden SP.

  Met deze film (die ik niet gezien heb, maar wel over gelezen) is ook weer aangetoond wat een verderfelijk systeem het Kapitalisme is.
  En dan komen er wel weer voorstanders met het smoesje dat het uitwassen zijn.
  “An m’n HOELA”.
  Die lieden zullen alles doen om die misstanden in leven te houden, de praktijk bewijst het.
  Er zijn meer profiteurs dan ontvangers, het systeem is gebaseerd op ‘verdeel en heers’.
  Egoïsten zijn er alle soorten en maten.
  En die aan de macht zijn doen er alles aan om die macht uit te breiden, zowel in politiek als in bedrijven. En dat behoeven niet ondergrondse bedrijven te zijn, ze doen het openlijk met grootschalige corruptie.
  Zonder zich te storen aan de rampzalige gevolgen voor de mensen die het treft.
  Dan moet je maar niet geboren zijn op de verkeerde plek en op het verkeerde moment.
  Het enige alternatief is het Socialisme met gelijke rechten voor de mens, ook al zijn ze straatarm.
  Het bureaucratisme is ook een uitwas dat voortdurend in grote toe neemt.
  Daar is in (zogenaamde) democratische landen geen kruid tegen gewassen, het corrumpeert met gevolg die kapitalistische uitwassen, die in deze film getoond worden.
  En het ergste is dat slechts het topje van de ijsberg is.
  Het groeit gestaag, welk een beangstigend vooruitzicht.

  Een Socialistische …..

  Reactie door Ouwe Dirk — zondag 9 september 2007 @ 9.52 uur

 28. Deze documantaire is ook onderdeel van de Eenvandaag Beeldcanon.
  Daar zou hij eigenlijk als absolute nr 1 moeten staan,doch het resultaat is erg mager, wat weer eens aantoont hoe de maatschappij in Nederland in zichzelf gekeerd is.
  We hebben het kolonialisme afgeschaft, echter de uitbuiting van onze arme wereldburger is nog in volle omvang aanwezig.
  En deze opiniepeiling van Eenvandaag toont aan dat we er met zijn allen weinig zin in hebben om die uitbuiting af te schaffen.

  Reactie door H.v.Schijndel — zondag 9 september 2007 @ 10.56 uur

 29. ouwe dirk @27,

  je profiteerd toevallig wel lekker mee van het kapitalisme he, met je WAO of AOW uitkering. eens kijken hoe dat geregeld is in Noord-Korea, Iran, onder die palestijnen en in het voormalig Sovjet Unie….niet geregeld dus daar!!!!

  Reactie door charles de nooij — zondag 9 september 2007 @ 11.59 uur

 30. De foto boven dit topic vind ik wel heel erg! Eigenlijk zou die metershoog op billboards en muren in onze steden moeten worden geplakt, zo tegen Kerst om de eetlust van de consument te temperen.

  Reactie door Haq — zondag 9 september 2007 @ 14.38 uur

 31. @ 25 HARSAN

  Wat een grote onzin kraam je uit. We hebben tot een kleine 100 jaar terug altijd op ecologische wijze ons voedsel geproduceerd. Waarom zou dat nu niet meer kunnen.

  De nederlanders is enorm inventief en zijn enorme doorzetters, ik heb daar alle vertrouwen in.

  Je standpunt is al wel veel relativerender geworden dan onder nr. 13.

  Blijkbaar heb je geen idee wat Franrijk en Polen aan landbouwsubsidies incasseren van de EU. Jouw voorstel is juist volkomen onhaalbaar in EU verband. Dit moet Nederland volkomen zelfstandig doen.

  Reactie door ACE — zondag 9 september 2007 @ 15.55 uur

 32. Ach, in Nederland hebben een paar geldwolven Japanse oesters in de Waddenzee gesodemieterd. Dit dreigt de hele ecologie van de Waddenzee op zijn kop te zetten en mogelijk een aantal diersoorten laten uitsterven.

  Mar geld voor een paar enkelingen is toch veel belangerijker, vooral als het voor het merendeel aanhangers van CDA, SGP en CU zijn.

  Reactie door Drob — zondag 9 september 2007 @ 18.30 uur

 33. @30 Haq

  Goed idee! En dan raad ik iedereen aan jouw kerstmenu te nuttigen en iedere hap in alle rust en zaligheid eerst zorgvuldig voor te kauwen alvorens het naar de maalregionen vertrekt:
  Rijst met augurk en wat noten. Appel toe.
  Voor de liefhebbers een entree: paar zure haringen.
  Dit alles onder het genot van een kaarsje.
  Et Voila!

  @L’ecologiste
  Alles goed?
  Groet!

  Reactie door Gloria — maandag 10 september 2007 @ 2.29 uur

 34. Een documentaire…. Een film van een stelletje slapjanussen. Na het uitzetten van de Nijlbaars is het aantal inwoners ver-tienvoudigd (of meer) toegenomen. Het zijn hun eigen landgenoten die deze ellende over zich afroepen. Jullie denken toch niet dat ze met visjes in het leven gehouden kunnen worden? Geef ze condooms i.p.v. andersoortige artsenhulp.(missionarissen of moha’n}

  Reactie door Johan — maandag 10 september 2007 @ 2.38 uur

 35. in een ik-gerichte maatschappij heb je al gauw een vol-gevoel…
  Juist deze continu vanuit europees standpunt beargumenteerde opmerkingen en commentaar doet de afrikaan beseffen dat er nog een hele partij arrogantie moet verdwijnen voordat er collectief iets duurzaams neer gezet kan worden.
  Wat dat betreft kan je ook wijzen naar afrikaanse leiders who should face the facts, face the people and face the future.

  ps: die vis is meerdere male uitgezet onder VN vlag, na een keer of 4 a 5 sloeg de baars pas aan. In meerdere meren in afrika is allochtone vis uitgezet ter verbetering van de vangst. Alleen de dramatische gevolgen in victoria meer zijn op het doek terecht gekomen.

  Reactie door ultrabra — maandag 10 september 2007 @ 10.13 uur

 36. @33 Gloria. Kom je eten met kerst? :) Die zure haringen als entrée was een grapje hoor, lijkt me niet zo smakelijk, dat was naar aanleiding van de op handen zijnde Troonrede waarin de onsterfelijke woorden van Zalm (ook al een vis)worden geciteerd: `Na het zuur komt het zoet.’ Regelmatig een of twee augurken van Hak bij de rijst, is voldoende om herinnerd te worden aan, en solidariteit te betonen met mensen die het echt zuur hebben en voor wie na het zuur het bitter komt.
  Als het nou nog Oranjebitter was….

  Reactie door Haq — maandag 10 september 2007 @ 12.07 uur

 37. Van die haringen worden weer wapens voor Gladio gekocht. Die gaan weer naar Afrika voor een paar baarsen uit het Victoria meer.

  Reactie door W6969 — maandag 10 september 2007 @ 18.25 uur

 38. @36 Haq

  Oke Haq, gelukkig geen haringen en als jij het goed vindt schrap ik die Hak-augurken ook.
  Die heb ik niet nodig om mij te herinneren, want die zuurtegraad voel ik dagelijks in mijn portemonnee.
  Blijft over rijst met noten en een kaarsje.
  En als toetje houden we de appel erin om ons nu alvast de toekomst van het verleden te herinneren met die wrange nasmaak: CDAppel! Brrr… dat waren barre tijden!!

  Mee eens?

  Reactie door Gloria — dinsdag 11 september 2007 @ 0.53 uur

 39. ouwe dirk en charles de nooij?,
  snap van jullie beiden niet hoe je het voor elkaar krijgt je eigen standpunten over het voetlicht te brengen, daar waar het alleen maar gaat om de wijze waarop ‘uitvreters’ het weer voor elkaar krijgen om over de ruggen van minder weerbaren bakken geld te verdienen. Snap heel goed dat je bijzonder onder de indruk was van deze documentaire, Jan, maar al jaren geleden is dit item op TV (door de VPRO) aangekaart. Deze documentaire ligt slechts in het verlengde van wat ons al eerder verteld is. Voor Jan, ouwe dirk en charles iets dat ze eerder hadden moeten snappen, en nu niet meer op die manier over moeten miepen? Doe iets voor die mensen daar, in plaats van emmeren over het goed of beter van socialisme!

  Reactie door katrien — dinsdag 11 september 2007 @ 1.08 uur

 40. Goed, voor mij een biologische zure bom in eigengemaakte azijn uit solidariteit met mensen die onder imperialistische bomaanvallen van `US & the willing’ moeten leven. En als intro een biologische tomaat natuurlijk. In Italië heet tomaat `Pommodoro’ en dat klinkt best wel vrolijk.
  En de jongen op de foto zou moeten woren uitgenodigd op de maaltijd.

  Reactie door Haq — dinsdag 11 september 2007 @ 8.04 uur

 41. 40=Groeten aan Gloria

  Reactie door Haq — dinsdag 11 september 2007 @ 18.00 uur

 42. ach en zo doen wij het toch ook met de kip,nog goedkoper als de kippeboer daar,dus een kapot bedrijf geen inkomen,en nog een paar kippetjes voor eigen gebruik.
  en zo dubbele onderkin 99,999% vvd stemmer,acrchgg het euu isa goed veur mijn beurs,die gleubariseuring.

  Reactie door ad — dinsdag 11 september 2007 @ 21.23 uur

 43. Uiteraard was ik benieuwd naar de reacties op dit onderwerp. Ik moest wel want ik heb ook de documentaire gezien en de beelden laten me niet los. Ik moet toegeven dat mijn belangrijkste probleem nu ik aan de Ramadan meedoe is dat ik met het etenstijd me helemaal volprop en vervolgens ga klagen dat ik te veel heb gegeten. Als dat niet hypocriet is dan weet ik niet wat dat woord betekent.
  Wat ook hypocriet is, is de suggestie om victoriabaars uit Tanzania in ons supermarkt te vermijden. Dat vindt ik hypocriet want dat heeft hetzelfde effect als het verbieden van de export van deze vis uit Tanzania.

  Reactie door Ibrahim ben Salah — vrijdag 5 oktober 2007 @ 1.05 uur