11 x Gefeliciteerd!

Boven van links naar rechts: Maarten Hijink, Utrecht; Bert Peterse, Nijmegen; Joost van der Sluis, Delft; Harre van der Nat, Voorschoten; Paul Ulenbelt, Leiden.

Onder van links naar rechts: Eva de Bakker, Leiden; Niels Jongerius, Groningen; Tamara Koppelaar, Alblasserwaard; Jola van Dijk, Nijmegen; Daan Jonas, Den Haag; Sharon Gesthuizen, Den Haag.

Vandaag kwam er een feestelijk einde aan een cursus die elf SP’ers de afgelopen jaren hebben doorlopen. Ter gelegenheid van de afsluiting hielden de cursisten allemaal een toespraak voor publiek over een controversieel onderwerp. Aan het slot mocht ik de bloemen en de oorkondes overhandigen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 06 oktober 2007 :: 19.48 uur

89 Comments

89 reacties

 1. Het lijkt wel een stel VVD’ers of CDA’ers zo, op het eerste gezicht.

  Maar van harte gefeliciteerd uiteraard, dat jullie een mooie en eerlijke bijdrage mogen leveren aan een beter Nederland en een betere wereld.

  Reactie door Christiaan — zaterdag 6 oktober 2007 @ 19.52 uur

 2. Van harte gefeliciteerd, en hou de SP scherp want het politieke klimaat in ons land kan wel wat verse en ongezoute meningen gebruiken.

  Reactie door Pool — zaterdag 6 oktober 2007 @ 20.20 uur

 3. Mooi toch?
  Ik hoop dat die jongelui een bijdrage kunnen leveren aan het vebeteren van de sociaal democratie in dit steeds verder afglijdend landje.
  Mensen als jullie hebben wij nodig!!!!!!!!!
  Stel ons a.u.b. niet teleur.

  Reactie door Henk de Bruin — zaterdag 6 oktober 2007 @ 20.31 uur

 4. Christiaan,

  Wat had je dan verwacht bij SP’ers? Geitenwollen sokken en zelfgebreide truien? Een sociaal hart laat zich niet kleden.

  Erik Sc

  Reactie door erik — zaterdag 6 oktober 2007 @ 20.32 uur

 5. Het ziet er geweldig uit, maar wat was het voor cursus ,zo te zien op de foto lijkt het wel cursus bloemschikken.
  Pas op meestal verdwijnen de mensen als men een dure cursus achter de rug heeft.
  Maar vooruit gefeliciteerd ik neem maar aan dat het een geweldige prestatie is geweest.
  Ik zie maar vier dames maar denk dat daarom de cursus ook geslaagd is bij overtal van deze verzand het meestal in een onuitputtelijk nietszeggende discussies.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 6 oktober 2007 @ 20.45 uur

 6. Proficiat allemaal, knap gedaan!
  En nu: ga ervoor!!

  Hoezo lijken ze op VVD’ers of CDA’ers? Omdat ze er netjes uitzien? Lijkt me nogal logisch als je een toespraak voor publiek moet houden dat je je een beetje netjes kleed. Sinds kort zijn vrouwen zonder parelketting en mannen met oorbel ook welkom bij de VVD zegt Mark Rutte, maar vrouwen met parelketting waren, net als iedereen trouwens, altijd al welkom bij de SP!!

  Reactie door Irma — zaterdag 6 oktober 2007 @ 20.55 uur

 7. @Irma: dat was niets meer dan mijn eerste indruk, al die mensen in pak bij elkaar. Niet als belediging bedoeld maar als grapje, excuses als het zo is overgekomen.

  Natuurlijk zijn mensen met parelketting of wat dan ook net zo zeer welkom bij de SP. Ik vind het prachtig om te zien hoe bijvoorbeeld Jan de Wit en Fons Luijben als SP’ers gekleed gaan in de Tweede Kamer. Maar zo’n hele groep zie je niet zo vaak in SP-verband, en dat vind ik grappig om te zien. Maar genoeg over de kleedwijze.

  Reactie door Christiaan — zaterdag 6 oktober 2007 @ 21.02 uur

 8. Ohhhh een oorkonde..

  Misschien krijgen ze nog eens een lintje ook.

  Ik vindt het een beetje griezelig die training, wat leren ze daar eigenlijk… of beter gezegd… WAT LEREN ZE DAAR AF, wat ze daarvoor juist goed deden.

  Van mij kunnen al die media-trainers op de vuilnis. Ik zie liever een spontaan iemand iets verkeerds zeggen dan een “getraind” politicus die voorzichtig ontwijkend staat te doen want Ooooo O wee als je niet helemaal volgens de partijfilosofie handeld. Dat vindt ik nu net een beetje te …. “maoistisch” (goed woord om weer eens uit de kast te khalen).

  Reactie door Zarathustra — zaterdag 6 oktober 2007 @ 21.12 uur

 9. @De Hakker

  1. De cursus heeft niet veel geld gekost, niet voor de partij, niet voor de cursisten. Wel veel tijd en inzet.

  2. Deze mensen verdwijnen niet. Sterker: twee zijn er inmiddels kamerlid, één is afdelingsvoorzitter, één is lid van het scholingsteam, één is fractiemedewerker, en allemaal zijn ze heel actief in de partij.

  Reactie door Jan Marijnissen — zaterdag 6 oktober 2007 @ 21.20 uur

 10. Iik overweeg ten sterkste me aan te sluiten
  en daarna een ongezouten mening te kunnen geven. En dit niet over het zogeheten a democratisch gehalte van de partij maar over de daadwerkelijke politieke uitvoering daarvan.
  Gezien ik een politiek nul ben een geen groeps mens als zodaig blijf ik hierover twijfelen.
  Alle nieuwe leden alle succes namens ook mij gewenst!

  Reactie door Maria — zaterdag 6 oktober 2007 @ 21.24 uur

 11. Waarom worden ze hier niet voorgesteld en moeten we het met deze algemeenheden doen? Ik wil weten wie het zijn, hun leeftijd en waar ze vandaan komen.

  Reactie door Karel Konig — zaterdag 6 oktober 2007 @ 21.38 uur

 12. @9
  Dat is ieder geval een goed bericht.
  Al blijf bij mijn de vraag wat is dit voor cursus.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 6 oktober 2007 @ 21.55 uur

 13. Allemaal gefeliciteerd en heel veel succes!!

  Reactie door diny — zaterdag 6 oktober 2007 @ 21.56 uur

 14. Zara @ 8

  wat probeer je nou eigenlijk te zeggen,weet je niet wat een cursus is?
  Wat heeft maoistisch nou te maken met een gewone fatsoenlijke media-training?
  Begrijpen is een goed woord om weer eens uit de kast te halen voor nietszeggende figuren zoals Zara.
  Zet voortaan gewoon je eigen naam onder je vervelende postjes.
  Afsluitend,je zou best een media-training
  hoe leer ik fatsoenlijk communiceren kunnen
  volgen.

  Reactie door Henk de Bruin — zaterdag 6 oktober 2007 @ 22.33 uur

 15. Pas op dat cursussen geen 1-richtingsverkeer zijn. En de kledingkeuze: het zou wel verrassend zijn als er bijvoorbeeld eens een rood jasje bij zat. Het standpunt huldigend dat kleren de man of vrouw maken: waar is de originaliteit? En ook interessant: wat is hun achtergrond? Hoewel eenieder inbreng kan en mag hebben constateerde ik eerder een hoog gehalte aan politicologen, en of dat nou goed is…

  Reactie door Christian — zaterdag 6 oktober 2007 @ 22.37 uur

 16. Hey gefeliciteerd allemaal, goed gedaan!

  (kijk zo kan t ook zonder al dat oeverloze gezwets wat die negatieve mensen erbij plaatsen)

  Groet,

  Dennis

  Reactie door Dennis Kokke — zaterdag 6 oktober 2007 @ 22.38 uur

 17. ben net toegelaten op ‘n master of science education aan de ou, die qua totaal aan modules onbetaalbaar blijkt. píndakaas!..
  dus ga ‘k, als vers, nog te weinig naar mijn smaak, maar tóch! actief lid, maar eens verder kijken.
  gotspé dat als je wilt en breinwaai technisch kunt je om financiële redenen tóch tussen wal en schip valt. daar mag wat aan gedaan!!
  tijd én inzet en studie mogelijkheden voor iedereen, ook gescheiden mensen mét kinderen! en meer variabelen..sorry voor deze woordgeving!, bereikbaar!

  deze elf sp-course laureaten, alsmede jan marijnissen én de totale sp: gefeliciteerd!!! óók met de functies van de geslaagden!

  zarathustra, in zekere (genuanceerde) zin allang eens, evident! dat veel zgn. onderwijs(trajecten) vullis is(zijn). het plasterk zuig-puntje..to keep in style: ljola salomé kon erover meepraten!

  is juist de sp niet dé partij die o.m. dáár nu eens iets mee kan, wil en doet?!

  sp, jan, gá zó door!

  overigens schroom ik dit nu te posten. immers niet voor mij; vóór ál die ”anderen”! tussen wal en schip is per slot ‘t zelfde schuitje. riemloos roeien maakt je creatief..

  con l’amore, presocratisch o.m.; not to say platonic, human!

  Reactie door numi — zaterdag 6 oktober 2007 @ 22.40 uur

 18. Allemaal hartelijk gefeliciteerd met het afronden van de curcus links populisme, proficiat.

  Reactie door Bart — zaterdag 6 oktober 2007 @ 22.53 uur

 19. @19
  Hahahhaha. Nadat de camera wegging moesten allemaal weer hun mao petjes en jasje weer aandoen. Ze hebben ook allemeaal een portret van Jan Maorijnissen thuis hangen. De Grote Leider. ;o)

  Reactie door Berend — zaterdag 6 oktober 2007 @ 23.24 uur

 20. Alle cursisten super gefeliciteerd. Iedereen is al volop actief in de partij. Als Kamerlid, fractiemedewerker, voorzitter van een afdeling, Statenlid, scholingsmedewerker. Waar kader dus!

  En, voor alle cynische reacties van mensen; wacht maar… de SP komt eraan, mét goed kader dat actief is en een ideologische discussie wint op inhoud ipv op zurigheid.

  Reactie door Renske — zaterdag 6 oktober 2007 @ 23.35 uur

 21. Cursusfilm op SP-website
  De gespierde renpaarden uit de rode stal. Top of the bill. Gefeliciteeerd SP-ers.

  Kennis is belangrijk in de politiek. Ik heb een voorstel. Misschien is het goed als er ook op de SP-website een cursus komt? Liefst in de vorm van een film.

  Een cursus over discussiëren met respect, inventiviteit en een open houding. En met informatie over het gebruik van eerlijke argumenten, vermelding van bronnen en duidelijk formuleren.

  Want helaas worden er op dit weblog in de reacties veel drogredenen gebruikt en zijn veel reacties weinig respectvol. Dat is voor serieuze belangstellenden een reden om hier niet mee te schrijven denk ik. In ieder geval is dat voor mij vaak een reden om niet te reageren op dit weblog.

  Dit weblog zie ik ook als een visitekaartje van de SP. En daarom lijkt het me belangrijk dat er hier geen ruimte is voor gescheld en bewust gebruikte drogredenen. Hoewel ik ag en toe een vriendelijke grap hier juist wel leuk vind.

  Die cursusfilm kan ook extra bezoekers naar dit weblog trekken als die via een persbericht bekend wordt gemaakt. En mogelijk willen andere webforums een link opnemen in hun huisregels naar die film. Want de meeste webforum worstelen met wangedrag.

  Respect en eerlijk redeneren zijn de basis van een gezonde democratie.

  Reactie door Jaap Veldkamp — zaterdag 6 oktober 2007 @ 23.42 uur

 22. Renske, de SP doet er dan wel verdomde lang over…en als Jan pensionado word, valt het ergste te vrezen voor de SP.Je kunt ook groot zijn door bescheiden te blijven???

  Reactie door QuestionMaster — zaterdag 6 oktober 2007 @ 23.48 uur

 23. Gefeliciteerd allemaal!

  Reactie door julian — zaterdag 6 oktober 2007 @ 23.54 uur

 24. @19 Berend
  Als je de volgende keer weer reageert, zou je dat dan op zijn minst in ABN kunnen doen?! Speciaal voor jou alleen, ABN staat voor Algemeen Beschaafd Nederlands..! Enne, als je daartoe in staat mocht zijn, maak mij es duidelijk waar nou eigenlijk precies die link tussen de huidige SP en dat z.g. “Maoisme” van jou precies ligt..Besteedt er wat meer woorden aan (het liefst in fatsoenlijk nederlands) en dan wil ik best graag kennisnemen van jouw bespiegelingen in dit opzicht..Ik ben benieuwd!

  Reactie door ToN — zondag 7 oktober 2007 @ 0.55 uur

 25. @19 Berend

  ‘n camera is niet bij uitstek het instrument om iemand te ontmaskeren. Thuisgekomen sta je toch gewoon weer voor de spiegel. Als je aankleding belangrijk vindt geef je jezelf bloot.
  Heb je gelijk een portret. Dit beeld zou ik niet willen vereeuwigen of inlijsten.

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 7 oktober 2007 @ 1.18 uur

 26. van harte gefeliciteerd mensen,ben overigens benieuwd naar de volgende groep cursisten en hoop op nog meer vrouwen in kader en top van de partij.

  Reactie door visgert — zondag 7 oktober 2007 @ 1.20 uur

 27. [...] je ‘afstuderen’ in de speciale cursus die door Jan Marijnissen gegeven werd! Op naar de politieke [...]

  Pingback door Weblog Eva en Louk » Eva, gefeliciteerd! — zondag 7 oktober 2007 @ 1.22 uur

 28. Maarten Hijink, Bert Peterse, Joost van der Sluis, Harre van der Nat, Paul Ulenbelt, Eva de Bakker, Niels Jongerius, Tamara Koppelaar, Jola van Dijk, Daan Jonas en Sharon Gesthuizen van harte gefeliciteerd.

  Jullie hebben les gehad van de politicus van het jaar, dus veel slechter hadden jullie het niet kunnen treffen. Is het misschien geen leuk idee om te samen een boek te schrijven over wat jullie met Jan Marijnissen zo beleefd hebben ? Dus o.a. de leuke dingen maar ook de wat mindere leuke dingen.

  Oja,

  Jan Marijnissen hoe zit het dan met die andere 19 cursisten, uw masterclass bestond toch uit 30 personen ?

  Reactie door Peter Mink — zondag 7 oktober 2007 @ 1.26 uur

 29. Leuke lui, hoop alleen dat ze geen knuffelaars worden. Jullie weten wel wat ik bedoel.

  De Hakker. Je kan het mooi verwoorden. Recht door zee en je blijft jezelf, dat zie ik heel graag. Je hebt kloten!!!

  Reactie door ACCEPT — zondag 7 oktober 2007 @ 1.46 uur

 30. Ok, jullie zijn geslaagd!!!
  Gefeliciteerd dames en heren.
  Maar dan nu wel de handen uit de mouwen en laat je stem horen.

  Ik ga voor Maarten, die heeft wel wat als minister president in laten we zeggen 2010.

  Reactie door TT — zondag 7 oktober 2007 @ 2.23 uur

 31. @ 28 Accept

  Met Sharon Gesthuizen wil ik wel even knuffelen hooooorr !!!

  Maar een keer een goedgesprek met haar voeren lijkt me ook wel interessant.

  Waarover bijvoorbeeld ?

  Nou gewoon, hoe zij b.v. de armoede in Nederland denkt aan te gaan pakken. En over het meest waardevolle kunstwerk aller tijden wat ooit gemaakt is door mijn persoontje, maar nu nog niets waard is omdat het nog niet onder de aandacht is gebracht van de juiste personen. En over het spelletje Mens Erger Je Niet !

  Reactie door Peter Mink — zondag 7 oktober 2007 @ 2.28 uur

 32. Van harte gefeliciteerd SP-ers!
  Inderdaad heel goede reden om jullie in de
  bloemetjes te zetten en als Schitterende Pa-
  rels de ketting door heel Nederland te rij-
  gen.
  Zoals dus het gezegde is: dit is de eerste
  dag van de rest van jullie leven, in een nieuw perspectief gezet.
  De gedegen basis om het werkklimaat aangenaam
  te kunnen ervaren zal jullie ongetwijfeld
  helpen de puntjes op de i te zetten.
  Fijn dat jullie een feestelijk einde hadden na misschien wel af en toe een SPartaanse op-
  leding, maar nu verder gaan met het begin van
  een buitengewoon SPannende tijd.
  De Partij mag er trots op zijn hun medewer-
  kenden uit het goede hout gesneden te weten
  en ook ik zie met groot vertrouwen de toekomst tegemoet en dank jullie reeds bij
  voorbaat voor álle te nemen moeite !
  Niet de ont-moediging binnen de ‘politiek’ maar de be-moediging is de onderliggende
  kracht van de Partij! Plezier en sterkte
  wenst jullie voor de toekomst graag,Madelief.

  Reactie door Madelief — zondag 7 oktober 2007 @ 2.54 uur

 33. Gefeliciteerd Jan Marijnissen !
  Een beter kadootje vóór de verjaardag van a.s. maandag kan ik me nauwelijks voorstellen
  en reden genoeg om vandaag, óudejaarsdag, er
  vast flink van te genieten in eigen kring!
  Geluk, voorspoed en gezondheid gewenst voor
  een nieuw levensjaar dat ook bedoeld is om
  vreugde te ervaren binnen dit werkterrein.
  Sterkte in het betrachten van de vasthoudend-
  heid, een beroep doende op de geest die kans
  ziet krachten te verbinden. Hartelijk groeten
  en een ‘goed jaar’ toegewenst, Madelief.

  Reactie door Madelief — zondag 7 oktober 2007 @ 3.06 uur

 34. 11 x van harte!!

  Reactie door Gloria — zondag 7 oktober 2007 @ 3.33 uur

 35. Bedankt mensen voor de inspanning die jullie hebben geleverd en nog zullen leveren voor een socialer Nederland. En als jullie dat met deze cursus NOG beter kunnen dan is dat mooi meegenomen.
  En Hakker ik vond je bijdrage wel geinig, kon er wel om lachen, die bloemen zijn toch wel met smaak gekozen dacht ik zo.
  Op die rode rozen van de PvdA ben ik zo langzamerhand wel uitgekeken daar springen de tranen spontaan van in je b*k.

  Reactie door Henny — zondag 7 oktober 2007 @ 8.25 uur

 36. @ Christiaan — zaterdag 6 oktober 2007 @ 19.52

  Was dat maar zo..

  Reactie door De Oerknal — zondag 7 oktober 2007 @ 10.34 uur

 37. Gefeliciteerd! Ziet er mooi uit. Echt van die mooie grote diploma’s die je, ingelijst, aan de muur kunt hangen.
  Welke diploma’s heeft Jan Marijnissen eigenlijk?

  Reactie door Ben — zondag 7 oktober 2007 @ 11.01 uur

 38. Jaap V.
  Hoe bedoel je dat? In algemene zin voor een
  aantal algemene instructies, of zou je ook
  de eigen partij ethiek aan de orde willen
  zien komen? Hoort dat laatste niet meer thuis
  in de binnenkamer van de partij, opdat in
  goed overleg de diverse dialogen ter plekke
  gevoerd kunnen worden?
  Uitdragen van principes is zeker tot op zekere hoogte mogelijk, maar álles uitwisse-
  len misschien niet helemaal de bedoeling!
  Als ik ergens fondant proef en het is wel
  heel erg lekker, dan zou ik het willen ver-
  fijnen, maar of ik dan de oorspronkelijker
  fabrikant naar z’n recept zou mogen vragen…
  ‘k dénk ‘t niet, of jij van wél?

  Reactie door Madelief — zondag 7 oktober 2007 @ 11.02 uur

 39. Ik ben benieuwd waar de toespraken over gingen.

  Reactie door Wim Heitinga — zondag 7 oktober 2007 @ 11.04 uur

 40. Heeft Jan de Rode niet alleen een fietsdiploma?

  RC wef14x

  Reactie door Wim Heitinga — zondag 7 oktober 2007 @ 11.13 uur

 41. Het spijt mij te moeten stellen dat Brabant,Zeeland en Limburg totaal niet vertegenwoordigd zijn.Veel cursisten komen van boven de grote revieren.Dat is een gemiste kans,straks,wanneer deze cursisten kaderfuncties gaan krijgen.Er lopen in Brabant,Zeeland en Limburg ook politiek goede krachten rond.De SP moet oppassen geen (PvdA)(CDA)(VVD)netwerk/kaasstolp te crieeren.Overigens hadden m.i.de betreffende cursisten hun sporen al verdiend.Van harte proficiat!

  Reactie door Maan Arkenbosch — zondag 7 oktober 2007 @ 11.24 uur

 42. Als ik goed kijk,dan zitten er ook geen ouderen bij.Zelfs niet van rond de 40!De cursusleiding dient goed na te denken bij selectie.Ik vraag mij al een tijdje af of er niet een ouderen partij moet komen met een charismatige leider.De ouderen zullen straks als overal de (geld)drukpersen op volle toeren gaan draaien en de looneisen fors zullen zijn,bij een hoge inflatie de klappen krijgen.

  Reactie door Maan Arkenbosch — zondag 7 oktober 2007 @ 11.36 uur

 43. @ 37

  weet het niet zeker, maar denk dat Jan de HBS heeft, en een zwemdiploma, typdiploma, en een lasdiploma, en WERKERVARING ,

  dat is meer dan de rest v/h kabinet volgens mij.

  verder iedereen gefeliciteerd, en nu moeten er nog ongeveer 39 bijkomen voor de volgende verkiezingen.

  Reactie door Gerrit — zondag 7 oktober 2007 @ 11.43 uur

 44. Ook de felicitaties namens mij.

  Reactie door Wim Heitinga — zondag 7 oktober 2007 @ 11.45 uur

 45. @Maan
  Economie gestudeerd bij Jan Marijnissen?

  Reactie door Ben — zondag 7 oktober 2007 @ 11.45 uur

 46. @Gerrit
  Hahaha, 1-0 voor jou! Er wordt veel te weinig gelachen op linkse weblogs en bij linkse mensen in het algemeen.

  Reactie door Ben — zondag 7 oktober 2007 @ 11.49 uur

 47. @31 en anderen

  Armoede in Nederland? Laat me niet lachen.

  Kijk eens wat verder over de landgrens (en niet eens zo heel veel verder). Observeer en analyseer en zeg dan nog eens met droge ogen dat wij in Nederland armoede hebben.

  U leeft in het Wassenaar van de wereld maar weigert dit te willen zien.

  MvG

  Jaap

  Reactie door Jaap — zondag 7 oktober 2007 @ 12.43 uur

 48. Zet cursus op video
  Bij een communicatietraining is het belangrijk om de presentaties van cursisten op te nemen met video.

  Zo’n cursus kan ook in zijn geheel worden opgenomen met een digitaal videocameraatje en een statief. Dat is tegenwoordig heel goedkoop en simpel.

  Vervolgens kan dat videomateriaal worden gebruikt om andere cursisten heel goedkoop en tijdsbesparend op te leiden. Dat kan door die videobestanden te versturen via email of door die video’s op een interne besloten website te zetten, of door de cursisten in zalen naar die video’s te laten kijken.

  Die cursisten kunnen daarbij ook weer zichzelf opnemen met video om van elkaars beelden te leren door onderlinge evaluatie. Ook kan het bekijken van trainingsvideo’s worden afgewisseld door een paar lessen in het echt voor extra inspiratie en motivatie en persoonlijke feedback door SP-kopstukken.

  Op die manier kunnen duizenden SP-leden en SP-politici goedkoop en efficiënt worden opgeleid. Of zelfs tienduizenden. Opgeleid in politieke, juridische en financiële kennis. En in communicatie, organisatie, beleid, coaching, kennis overdragen, trainingen begeleiden, ICT, PR en andere relevante vaardigheden.

  De SP kan nog veel groter worden met een rationeel gebruik van moderne technieken. En met duizenden goed opgeleide mensen. Op naar de veertig zetels.

  Universiteit Berkeley opent videokanaal op Youtube
  http://www.youtube.com/ucberkeley

  Bekijk hier cursusvideo’s
  Op de website van de National Institute of Health (NIH) staan honderden Amerikaanse cursusvideo’s. Een aantal daarvan is heel geschikt om aanstaande politici op te leiden.

  Hier zie je een voorbeeld van zo’n lezing op video. Het is een bijzonder goede lezing over samenwerken in een team. De spreker begint na tijdstip 1.50. Dan wordt ook het geluid beter.

  http://videocast.nih.gov/Summary.asp?File=12557

  http://videocast.nih.gov/PastEvents.asp?c=14&s=1

  E-learning portaal
  http://e-learning.startpagina.nl

  Reactie door Jaap Veldkamp — zondag 7 oktober 2007 @ 12.59 uur

 49. Jaap.

  Misschien even seinen aan balkenende m.b.t. de hypotheekrenteaftrek die het grootste deel van de bevolking betaalt aan het kleinste deel van de bevolking, een paar planken is toch ook goed.

  Reactie door Henny — zondag 7 oktober 2007 @ 13.17 uur

 50. @Henny

  Je betaald je eigen hypotheekrente aftrek hoor, tis niet zo dat je geld van de staat krijgt, je betaald gewoon minder belasting.

  Reactie door Ronald — zondag 7 oktober 2007 @ 13.26 uur

 51. 50. Ronald

  Jij kunt het leuk brengen en je weet dat dat wat je zegt krom is. Het ging even over de vergelijking met het buitenland overigens.

  Je krijgt gewoon een deel van de renteschuld terug van de belasting. KRIJGEN inderdaad.
  Des temeer geld je hebt des te grotere hypotheek je krijgt des te grotere AFTREK van de belastingen.

  Reactie door Henny — zondag 7 oktober 2007 @ 13.38 uur

 52. @Henny

  Je weet het leuk te verdraaien, er is in dit land afgesproken dat er geen belasting hoeft betaald te worden over geld dat aan rente betaald wordt (vroeger gold dit voor elke lening) zodat er geen 2 x belasting betaald hoeft te worden over het zelfde bedrag want de rente ontvanger betaald al belasting over dat bedrag.

  Dus nee je krijgt geen deel van je renteschuld terug, je hoeft gewoon geen belasting te betalen over geld wat je aan rente betaald, een wezenlijk verschil.

  Mijn advies aan jou, ga eerst leren wat de HRA nu precies inhoud voor je onwaarheden gaat verspreiden.

  Reactie door Ronald — zondag 7 oktober 2007 @ 13.42 uur

 53. @Ronald, 13.26
  Als je de huursubsidie kreeg in de vorm van minder belasting dan kreeg je hem opeens niet van de staat???
  Het netto resultaat is hetzelfde hoor, alleen de verpakking is anders, gebruik je verstand!

  Reactie door Janine — zondag 7 oktober 2007 @ 13.42 uur

 54. Jammer, ik dacht dat er op maandag 8 Oktober een ex worst maker 55 jaar werd, dus die feliciteren… Jan M…

  Reactie door Gozik — zondag 7 oktober 2007 @ 14.04 uur

 55. Gefeliciteerd

  Reactie door Macros — zondag 7 oktober 2007 @ 14.34 uur

 56. Henny je hebt het bij het rechte eind, hoe meer geld je bezit of hoe groter en duurde je huis is des te groter je aftrek.
  Er zijn mensen die een gigantisch huis bezitten, maar aan het eind van het liedje bijna net zoveel betalen als iemand in een huurhuis

  Reactie door Pool — zondag 7 oktober 2007 @ 16.27 uur

 57. @ Jaap Veldkamp (21):

  Zo is ‘t maar net, Jaap! Neem nou Olav Meijer, die zo kribbig heeft gereageerd op ACE, die toch zijn best doet zijn meningen te onderbouwen, al ljkt dat niet altijd even goed….

  Reactie door Alter Ego — zondag 7 oktober 2007 @ 16.56 uur

 58. @ Alter Ego:

  Zo, ben je daar eindelijk weer eens, AE? Nou, het valt best mee, hoor. In het algemeen reageer ik niet scherp, tenzij het om racisme en (extreem-rechtse) vuilspuiterij e.d. gaat. Maar als mensen grof en/of arrogant doen, krijgen ze wel terug wat ze uitlokken.

  Reactie door Olav Meijer — zondag 7 oktober 2007 @ 16.59 uur

 59. @Pool

  En wat is ‘t probleem? Veel van deze mensen betalen al genoeg belasting en sociale lasten. Van dat geld worden al die sociale knutselprojecten betaald, de SP gefinancierd (lonen van de kamerleden e.d.), beroepswerkelozen en bijstands-tokkies gefinancierd (u weet wel van die mensen die wel kunnen werken maar te lui zijn om te willen). Als deze groep en masse zou emigreren dan zou Nederland een groot probleem hebben. Hoe noemen de Engelsen dat ook alweer… biting the hand that feeds you.

  Reactie door Liever dood dan rood — zondag 7 oktober 2007 @ 17.00 uur

 60. Probeer je zelf niet goed te praten, Olav. Het is sterker als je beleefd en voorkomens blijft. Het gaat toch, zoals je zelf nogal eense zegt, alleen om feiten en argumenten?

  Reactie door Alter Ego — zondag 7 oktober 2007 @ 17.00 uur

 61. AE, ik leg mijn hoofd schuldbewust in de schoot. Ik ga wat mediteren, misschien helpt dat wat. Ik zal mijn best doen, AE. Maar: I beg your pardon, I never promised you a rose garden…..

  Reactie door Olav Meijer — zondag 7 oktober 2007 @ 17.02 uur

 62. Het zou inderdaad aardig zijn om te weten wat het cursusprogramma behelsde. Beste Jan, kun je niet iets meer daarover zeggen?

  Hoe zit het met de screening van dit soort mensen. Veel politici hebben een giga-ego en zitten er meer voor zichzelf dan als vertegenwoordiger van een volksdeel. Hoe pakt de SP dat aan. Hoe houden jullie egotrippers uit de buurt?

  Recentelijk heeft de SP wel enige problemen gehad met wat SP-bestuurderen. Hoe voorkomen jullie dat?

  Overigens wordt hierboven wat geklaagd over posters die drogredenen zouden aanvoeren en geen ABN schrijven.

  Ik ben er sterk voor dat iedereen vrolijk en fris van de lever hier e.e.a. schrijft, zonder enige censuur.

  Kwaliteitsbeledigingen in de trant van ons aller Theo (rust zacht, maar draai je ook geregeld in je graf om) mogen hier ook een plaats vinden en als de heer Wilders hier woest te keer zou gaan dan vind ik dat ook prima.

  Als je er geen hout van begrijpt of het er niet mee eens bent, dan kun je natuurlijk de desbetreffende poster ondervragen.
  Ave, Evocatus

  Reactie door Evocatus — zondag 7 oktober 2007 @ 17.09 uur

 63. @ Ben (37):

  Jan Marijnissen heeft het diploma In De Praktijk Door De Wol Geverfde Politicus, en wel in de richting Echt Progressieve Politiek. Hij is daarmee ook politicus van het jaar geworden. Is dit volgens jou voldoende, zodat hij niet teruggezet hoeft te worden in de dubieuze vooropleiding Hoe Wordt Ik Een Opportunistische Populistische Politicus?, die o.a. Wilders en Verdonk hebben gevolgd?

  Reactie door Olav Meijer — zondag 7 oktober 2007 @ 17.21 uur

 64. Evocatus, ik denk dat geen enkele site ontkomt aan enige mate van censuur. Zelfs een site als GeenStijl, die ik overigens verafschuw schijnt enige mate van censuur uit te oefenen. Doe je dat niet dan geef je mensen de ruimte die het niet verder kunnen brengen dan gescheld en beledigingen.

  Reactie door Wim Torsius — zondag 7 oktober 2007 @ 18.38 uur

 65. Van harte gefeliciteerd!
  Vers vlees voor de politiek is broodnodig..

  Reactie door Redstar — zondag 7 oktober 2007 @ 19.35 uur

 66. Trouwens, het valt me op dat het middenkader (staten, fractieondersteuning) jong is, tussen de 20 en 30, en academisch, veelal gamma, geschoold. Blijft de SP wel een doorsnee van de bevolking?

  Reactie door Christian — zondag 7 oktober 2007 @ 20.42 uur

 67. Jan, van harte gefeliciteerd met deze 11 mensen, daar niet van. Maar bij deze – ik zie geen andere mogelijkheid op jullie site -maar even gereageerd op jullie verzet tegen al te veel koopzondagen…. misschien zien jullie over het hoofd dat er ook ‘kleine’ ondernemers zijn die het erg leuk vinden om te werken, zelfs op zondag. Jan, zelfstandig ondernemerschap is geen straf, werken ook niet. Omarm de 21 eeuw Jan, de jaren 50 (van de vorige eeuw) liggen al een tijdje achter ons!

  Reactie door Peter Koudstaal — zondag 7 oktober 2007 @ 21.31 uur

 68. Als gast van Ronald van Raak (en zijn fractiemedewerker Erik de Vries) op Prinsjesdag heb ik in een prettige sfeer “in de keuken van de SP” mogen kijken. Ik moet (als buitenstaander)zeggen dat ik veel waardering heb gekregen voor de wijze waarop de SP opereert en aandacht heeft voor “de gewone burger”. Deze opleiding van genoemde mensen zal daar ongetwijfeld toe bijdragen. Helaas heb ik dhr Marijnissen toen niet gesproken ivm zijn drukke (PR)werkzaamheden direct na de troonrede. Misschien komt dat er ooit nog eens van. Ik ben in ieder geval vanuit mijn beroepsgroep nog contactpersoon voor Ronald en Erik.

  Reactie door Dolf Mauritz — zondag 7 oktober 2007 @ 22.12 uur

 69. @14 henk de Bruin

  onder het mom van “gewoon een cursus”, en “educatie” zijn al vele hoofdjes geconditioneerd om te doen en te denken wat “men” graag wil dat je denkt en doet.

  Ik ben voor vrije educatie en geloof in de individuele kracht om t eleren zonder media trainingen. Kijk maar ens goed hoe ze zich hebben aangekleed en hoe zij die oorkonde voor hun borst houden. Het is allemaal conditionering van het vrije denken.

  Zoals iemand anders zei, ipv. een oorkonde te laten zien, bertel maar eens wie je bent op dit forum. Dit soort dingen laat zien dat de SP langzaamaan wordt gekneed om een “gewone” partij te worden zoals de PVDA. Dit zijn de eerste tekenen van het verval.

  Over 10 jaar is de SP de nieuwe PvdA. En dit zijn de eerste kleine tekenen.

  Dit zijn volgens sommigen de dingen die nou eenmaal gepaard gaan met groei enzo. Ik meen hier juist de eerste tekenen te zien van het “conformeren” aan “hoe het nou eenmaal gaat” in den haag. Dit is een gevaarlijke trend en ik probeer alleenmaar te signaleren wat ik als buitenstaander waarneem als SP stemmer van het eerste uur.

  Dit systeem valt niet te bevechten “binnen” het huidige systeem. Het is ontworpen om de macht te houden waar hij is. De mensen die geloven dat stemmen helpt zijn nog naief en ontwetend over de machten die zich “achter de schermen” bevinden waar de politici voor moeten buigen indien ze ooit iets van macht willen krijgen.

  Als de politici niet buigt dan zal hij nergens komen zelfs niet als het hele volk op hem zou stemmen. In het uiterste geval …. (kijk naar JFK, Maarten Luther King, Pim Fortuyn en vele andere voorbeelden).

  Blijf vooral met je spandoekjes rondlopen en handtekeningen inzamelen. Voelt het goed? nou succes ermee. Echter je bereikt niets totdat je weet tegen wie je strijd.

  een tipje… doe eens onderzoek naar wie er nu eigenlijk echt de macht heeft in deze wereld en je zal versteld staan.

  en nee … media training heb ik niet nodig. Omdat ik een paar spelfouten heb omdat ik snel type en niet alles 3 keer nakijk omdat mijn tijd kostbaar is, maakt mijn ideen en kennis niets minder dan die van jou of wie dan ook. Die vooroordelen daar zouden we toch niet meer aan doen toch??

  of geloof jij toch nog liever iemand met mediatraining en een stropdas?

  ps. mijn naam is onbelangrijk, het gaat om wat ik zeg.

  Reactie door Zarathustra — zondag 7 oktober 2007 @ 22.51 uur

 70. @ Olav Meijer

  Provocatieve zuigers negeren…rechts laten liggen…
  Oprechte complimenten!

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 7 oktober 2007 @ 23.03 uur

 71. Gefeliciteerd allemaal. Ik begrijp dat het een kaderopleiding is, dus veel meer dan slechts mediatraining. Hartsikke goed. Er is al veel te veel linkse politieke ervaring verloren gegaan in Nederland. Dat deze mensen hun eigen gevoel blijven volgen , daar twijfel ik geen moment aan, dat ze de ervaring van anderen mee hebben gekregen, kan hen alleen maar sterker maken. Jan, jij gefelicireerd met je verjaardag. Op 8 oktober begon overigens de Nederlandse geschiedenis, met het Alkmaars Ontzet. telyt , Jan

  Reactie door Matt Delahaij — zondag 7 oktober 2007 @ 23.52 uur

 72. Fijn, het is belangrijk dat we voldoende kader hebben nu de partij groot geworden is.
  Wel graag een goede balans tussen jong en energiek en oud en ervaren.

  Reactie door Nico de Vries — maandag 8 oktober 2007 @ 0.05 uur

 73. Peter Koudstaal — zondag 7 oktober 2007 @ 21.31:

  “…de jaren 50 (van de vorige eeuw) liggen al een tijdje achter ons!”:

  De jaren 30 (naar ik meen), waarin beschermende wetten werden gemaakt tegen te lange werktijden, ook…!
  in die zin is weer opheffen van die bescherming dus eigenlijk zelfs van voor de 30-er jaren en zeer conservatief, al noemen sommigen dit behendig “flexibiliteit”.

  Het feit dat een maatregel “oud” is zegt niets over het nut er van:
  Het denken over bepaalde processen leidt a.h.w. altijd tot de zelfde conclusie omdat rechtvaardige verhoudingen, maatschappelijke rust en en daarvan uitgaande logica die nu eenmaal onontkoombaar
  maken…

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 8 oktober 2007 @ 0.34 uur

 74. @ 69 Zara.. Je hebt weinig respect voor de intelligentie van de mensen op de foto als je denkt dat ze zo makkelijk te indoctrineren zijn. Met verschillende van hen heb ik gesprekken gevoerd en ik kan u verzekeren dat het mensen met een sterke persoonlijkheid zijn die zich niets laten aanpraten. Mijn ervaringen met scholingen van de SP is juist dat het een uitwisseling van meningen en gedachten is, meer dan een hersenspoeling zoals u suggereerd.

  Reactie door Irma — maandag 8 oktober 2007 @ 7.43 uur

 75. @ 69 Zarathustra, SP kiezer van het eerste uur

  Een klein tikkie jaloers ?

  En wie heeft volgens jou dan de macht ?

  De burger / consument, maar is te passief om die macht te willen pakken ?

  De o.a. prijsafspraakmakende ondernemers ?

  Wie o wie, heeft dan toch de macht ?

  En wie o wie, heeft dan toch de antwoorden om op z’n minst een klein beetje van die macht te kunnen grijpen ?

  Zara…… misschien ?

  1 van die 11 misschien ?

  1 van die vele mensen die hier elke dag hun reactie’s droppen misschien ?

  Wat betreft die orkondes Zara… : hooguit 4 of 5 personen houden die apparaten echt voor hun borst.

  Reactie door Peter Mink — maandag 8 oktober 2007 @ 8.33 uur

 76. Gefeliciteerd !
  Hoop dat het niet leidt tot PvdA arrogantie !
  ( Verheven boven het klootjes volk )

  Reactie door Fred — maandag 8 oktober 2007 @ 9.31 uur

 77. Aan het socialisme gaat elk land uiteindelijk ten onder.

  Reactie door Peter — maandag 8 oktober 2007 @ 9.44 uur

 78. Aan bureaucratie gaat elk land uiteindelijk ten onder .

  Reactie door Fred — maandag 8 oktober 2007 @ 10.14 uur

 79. Slaap zacht Peter !

  Reactie door Fred — maandag 8 oktober 2007 @ 10.37 uur

 80. Gefeliciteerd. Het is juist goed dat de SP constant bezig is om goed linkskader op te leiden. Daar kunnen andere politieke partijen nog wat van leren.

  Reactie door Peter Romijn — maandag 8 oktober 2007 @ 11.25 uur

 81. @66 Christian: mag ik daar nog aan toevoegen …en erg BLANK! Representatief? Er zullen zich niet veel niet-blanke stemmers vertegenwoordigd voelen door een selekte club van Yuppiaans aandoende linkse hemelbestormers. Maar de toekomst zal het ons leren.

  Reactie door William — maandag 8 oktober 2007 @ 11.42 uur

 82. Hallo Tamara,

  Goed van je en gefeliciteerd. Je hebt Jan ook mogen zoenen, waohhhhhhh
  Ga zo door met je politieke carriere, veel succes verder.

  veel liefs Esther

  Reactie door Esther Gruppen — maandag 8 oktober 2007 @ 11.57 uur

 83. Zarathustra, je hebt gelijk wat betreft het moeten knippen voor de werkelijke macht. Of de SP een nieuwe PVDA wordt dat zou ik niet willen zeggen en ik hoop het al helemaal niet.
  Jij plaatst kanttekeningen bij hoe de SP optreedt en ik plaats ze ook want je kunt niet voor altijd met spandoeken lopen en handtekeningen verzamelen. In hoeverre de SP knipt en buigt..daar heb ik geen weet van..wie wel? Ik snap de tactiek die nu gevoerd wordt ook niet maar wellicht zijn ze gedwongen hiertoe omdat ze anders nooit weer iets te zeggen zullen krijgen? If you can`t beat them, join them? Ik weet ook niet of dit goed is. Persoonlijk zie ik een revolutie zitten en het besef dat wij..volk…aardbewoners die consumeren een behoorlijke macht in handen hebben zou ook veel meer naar voren moeten komen. Wij bepalen wie groot wordt en wie niet.maar goed, de EU wordt steeds groter en er zitten aardig wat landen in die maar wat graag meer willen hebben..

  Reactie door cynthia — maandag 8 oktober 2007 @ 12.57 uur

 84. Gefeliciteerd allemaal!

  Ik heb een idee voor de partij en misschien dat de nieuwe knappe koppen er wat mee kunnen!

  In het verlengde van -> een betere wereld begint bij jezelf.

  Laten we een vrijwillige belasting heffen binnen de SP leden -> iedereen die boven modaal verdient binnen de SP geeft dat als een gift aan een fonds en daarmee helpen we de armen in Nederland!

  Alle andere Nederlanders zullen in hun hart getroffen door dit succes het goede voorbeeld volgen!!!

  Wanneer hoor ik dit voorstel terug op een partijvergadering?!?!?!

  Groeten

  Reactie door Socialist — maandag 8 oktober 2007 @ 12.57 uur

 85. “Een sociaal hart laat zich niet kleden.”

  En dat bewijst jullie aller Krista van Velzen iedere dag met verve!

  Reactie door Linkelente — maandag 8 oktober 2007 @ 13.40 uur

 86. Linkeloetje — maandag 8 oktober 2007 @ 13.40:

  Een sociaal hart weet dat kleding UITEINDELIJK er niet toe doet…!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 8 oktober 2007 @ 14.48 uur

 87. 38 Madelief schreef over 21: “Hoe bedoel je dat? In algemene zin voor een aantal algemene instructies, of zou je ook de eigen partij ethiek aan de orde willen zien komen? Hoort dat laatste niet meer thuis in de binnenkamer van de partij, opdat in goed overleg de diverse dialogen ter plekke gevoerd kunnen worden?

  Uitdragen van principes is zeker tot op zekere hoogte mogelijk, maar álles uitwisse-
  len misschien niet helemaal de bedoeling!”

  Antwoord: Inderdaad, niet alle recepten voor het SP-succes hoeven te worden gepubliceerd op publieke websites, want concurrerende partijen kunnen ook meelezen. Maar wel kan de informatie worden gepubliceerd die nodig is voor forumdiscussies met meer respect en medemenselijkheid. Want iedereen zou die informatie moeten kennen.

  Reactie door Jaap Veldkamp — maandag 8 oktober 2007 @ 17.04 uur

 88. @83 Cynthia

  Geheel aan je zijde! Zo denk ik er ook over.
  Zat jij maar op dat bankje.
  Met ‘bloemrijke’ groet!

  Reactie door Gloria — dinsdag 9 oktober 2007 @ 0.45 uur

 89. @ Peter Koudstaal (67):

  Volgens mij zijn er juist ook veel kleine ondernemers, die op zondag (en vele avonden laat in de week) NIET verplicht moeten werken om niet weggeconcurreerd te worden.

  @ Wattenstaafie (70):

  Bedankt!
  Maar, als je hierop doelt: Alter Ego ken ik beter dan jij misschien denkt.

  @ Socialist (84):

  Citaat: “Wanneer hoor ik dit voorstel terug op een partijvergadering?!?!?!”

  Wanneer jij dat zelf inbrengt.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 9 oktober 2007 @ 3.53 uur