En toen was er geen TV meer…

071106strikewriter.jpg

De 12.000 tekstschrijvers van Hollywood staken. Ze eisen betere vergoedingen, met name voor royalties die worden verdiend aan het verkopen van DVD’s.

De impact van de stakingen is groot. Nu al moeten de avondshows van David Letterman en Jay Leno herhalingen inzetten omdat hun schrijvers weigeren mee te werken. Hoe langer de staking duurt, des te meer TV-shows, series en ook films in de problemen zullen komen. In de Amerikaanse media wordt al druk gespeculeerd hoe lang de staking deze keer zal duren. De laatste grote staking in 1988 duurde maar liefst 22 weken en zorgde voor eindeloze herhalingen op de Amerikaanse TV.

De belangen zijn groot. De staking van de schrijvers kan enorme gevolgen hebben voor de staat Californië Een aantal cijfers vind je in Forbes. Vijf maanden staking kan de stad 8 miljard kosten, en 72.000 (van de 240.000 banen gerelateerd aan het produceren en ondersteunen van shows en series) komen in gevaar. De kans dat de schrijvers zichzelf in de vingers snijden is ook nog aanwezig. Wanneer de staking te lang duurt en de (jonge) consument massaal naar online entertainment overschakelt bijvoorbeeld. Een uitgebreid achtergrond artikel over vind je hier.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 06 november 2007 :: 17.59 uur

36 Comments

36 reacties

 1. Ach we leven hier al jaren van de herhalingen en de spelletjes op tv.

  Reactie door tukkersterror — dinsdag 6 november 2007 @ 18.28 uur

 2. Hoe lang zijn ze hier in Nederland dan al aan het staken? Gezien de herhalingen al heel erg lang :mrgreen:

  Reactie door Redstar — dinsdag 6 november 2007 @ 18.29 uur

 3. daar staken ze door tot zehun zin hebben? heel anders als ons poldermodel waar de werkgever/staat altijd zijn zin krijgt, zie unilever! bied als werkgever de helft dan krijg je het dubbele.

  Reactie door ipuntje — dinsdag 6 november 2007 @ 18.51 uur

 4. Nederland zou ook meer moeten staken,nu ook weer zo’n laf akkoord bij unilever.We moesten toch langer werken allemaal??Laat unilever verdomme de uitkeringen maar betalen voor alle ontslagenen en dan 3 jaar ipv 2 ,plus de kantonrechtersformule van 1.5 tot 2.0 % per dienstjaar!!!

  Reactie door Lambert — dinsdag 6 november 2007 @ 18.58 uur

 5. @4 Lambert

  dus in hoeverre voelen de werknemers zich dan in daadwerkelijk gesteund,door bijvoorbeeld een politieke partij of de bonden?!
  waardoor men via zo’n min accordje toch maar eieren kiest voor z’n geld….

  Reactie door iew — dinsdag 6 november 2007 @ 19.21 uur

 6. Talkradio
  De luisteraars en kijkers moeten in Nederland zelf meer aan het woord komen in de uitzending door op te bellen naar het programma. Dat is goedkoper en vaak ook interessanter en leuker dan die flauwe voorgekookte mediapraatjes.

  Reactie door Jaap Veldkamp — dinsdag 6 november 2007 @ 19.35 uur

 7. Het is niet vreemd dat de schrijvers gaan staken.Het leven in de V.S. is fors duurder geworden,doordat de steeds verder inzakkende $,fors meer inflatie importeerd,immers veel grondstoffen landen willen niet, alleen de $, als betaalmiddel meer.Tot overmaat van ramp heeft Bush behoorlijk wat ethanolbrieken opgestart,welke distilaten feitelijk verkregen worden uit mais,granen,palmpitolie etc.,zodat de eerste levensbehoefte,zoals voedsel fors duurder is geworden.Dat hebben wij deze maand ook al gemerkt bij de supermarkt.Het einde van die stijging is nog niet in zicht,vooral omdat China en India meer vlees zijn gaan eten,waarvoor ook weer voedergranen nodig zijn.De stakingen zullen m.i. daardoor toenemen.

  Reactie door Maan Arkenbosch — dinsdag 6 november 2007 @ 19.52 uur

 8. @5 Dat is het punt juist!!! De stakers kiezen eieren voor hun geld door gebrek aan steun van bond en politiek..De bonden en de politiek laten hun oren hangen naar het kapitaal, daarom ook ww voor rekening werkgevers en een fikse ontslag vergoeding!!!

  Reactie door Lambert — dinsdag 6 november 2007 @ 20.45 uur

 9. Goed als men hier eens een keer ging staken; zijn we eindelijk af van diverse soaps en andere vooral commerciele troep.

  Reactie door ReneR — dinsdag 6 november 2007 @ 20.49 uur

 10. Schrijvers moeten eerst dood gaan.

  De beste schrijvers liggen al in de kist.

  Ooit volgt hun ook de schrijvert:

  Haras Mormolus.

  De groeten!

  Reactie door Haras — dinsdag 6 november 2007 @ 21.13 uur

 11. @ Jaap Veldkamp (6):

  O ja, je doelt natuurlijk op die super-interessante belspelltejes en sexprogramma’s? :)

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 6 november 2007 @ 21.13 uur

 12. Niet doen, geen betere vergoedingen. Zijn wij eindelijk verlost van de dominantie van de Amerikaanse pulpcultuur.
  Christof

  Reactie door Chris Sandee — dinsdag 6 november 2007 @ 21.58 uur

 13. Tsja………Hollywood op z’n achterste.
  Enerzijds triest voor diegenen die in die industrie werken en misschien hun broodwinning verliezen maar…Hoera!!!! effe geen Hollywood meer!!

  Jongeren die overstappen van TV naar de multimediale internet mogelijkheden?
  Oud nieuws.
  TV is nog altijd één van de ‘massamedia’ en die hebben hun langste tijd gehad. De ‘individuele media’ zijn in opmars en niet meer te stuiten.
  Mensen (en zeker niet alleen jongeren) bepalen steeds meer zélf wat ze, wanneer willen zien. Daar heeft men geen netcoördinator of zo voor nodig.

  Meer stakingen? Tsja…dat zit er dik in. Niet alleen in de VS. Ook hier gaat het leven fors duurder worden. De supermarkten kondigen al aan de prijzen omhoog te doen en de lage dollar blijft ons niet eeuwig beschermen voor de absurd hoge olieprijs.

  En Balkenende en Bos en consorten zullen gerust nog een extra duitje uit ons zakje halen door de belastingdruk te verhogen.

  Reactie door Paul B. — dinsdag 6 november 2007 @ 22.00 uur

 14. Haha,

  Dus die Jay Leno en David Letterman kunnen zelf helemaal niks, alles wordt voorgekookt door tekstschrijvers?

  Wat een losers, zeg!

  Kunnen ze beter die tekstschrijvers in beeld brengen. Afijn, dat gebeurt nu dus ook.

  Reactie door olav ten broek — dinsdag 6 november 2007 @ 22.36 uur

 15. Kun je weer eens zien wat een rare zeepbel-economie we hebben. Wel vind ik dat verdienstelijke artiesten voor hun producten compensatie moeten krijgen door de kopieerschade. Daar zou een norm voor ontwikkeld moeten worden. Wat mij betreft mogen verdienstelijke straatmuzikanten en orgeldraaiers ook een extraatje voor hun culturele inbreng.

  Reactie door Nico de Vries — dinsdag 6 november 2007 @ 23.07 uur

 16. Als de schrijvers nu eens voor langere tijd blijven staken, dan kan het Amerikaanse publiek eindelijk eens uit hun collectieve verdoving ontwaken en over iets anders nadenken dan American Idol, Paris Hilton en Britney Spears. Wie weet komt er nog iets goeds van…

  Embers

  With a heart full of sky, eyes full of moon.

  Reactie door Embers — dinsdag 6 november 2007 @ 23.15 uur

 17. Chris Sandee ,jij vegeet dat cultuur heeft dat een anderen betekenis,namelijk, wie bracht the looser daar na toe?,dat de illusie tellers zijn nu de pinuts,ok(boomeramg effect),maar dat aandacht word bested aan die praktijk is SOCIALISM niets waarde,Socialism kan niet aan verpaupering van het mind mee doen,ik ben blij dat illusie makers gaan staken,Het maak deze wereld nog Absuurder.

  Reactie door gaf — dinsdag 6 november 2007 @ 23.16 uur

 18. en of course onder het moto dat illusie een indusrie is(banen…)

  Reactie door gaf — dinsdag 6 november 2007 @ 23.19 uur

 19. De acteurs van FRIENDS kregen een miljoen dollar per aflevering. Geen idee wat de schrijvers kregen maar het zal vele VELE malen minder zijn geweest.

  Er zijn schrijvers waarvan je je mag afvragen waarvoor die betaald worden (iedere aflevering van THE A TEAM gebruikte eigenlijk hetzelfde script).

  Eigenlijk zijn schrijvers voor films (wat iets heel anders is dan schrijvers wiens werk voor films gebruikt wordt) heel zielige figuren; zelfs de grotere onder hen moeten hun verhaal (soms zelf erg ingrijpend) veranderen omdat de studio het wil (zodat er een grote naam extra op de aftiteling kan bijvoorbeeld). Het is dan niet meer dan logisch dat – als je creativiteit puur dienstbaar is – je het geld belangrijker gaat vinden.

  Reactie door Ad — woensdag 7 november 2007 @ 2.44 uur

 20. Lekker wijzen naar amerika…vreemd voor een land dat ZELF de ondertitelaars van films, docu’s…enz. zwaar onderbetaald.Daar is enkele jaren geleden ook heel wat om te doen geweest maar dat ‘weet’ kennelijk niemand meer???
  Vreemd…

  En ben niet doof in nederland, want dan kun je een hele hoop niet volgen…want doventolken zijn te duur.

  Lekker kijken naar de splinter in andermans oog maar nederlanders zien de balk voor hun eigen kop niet eens meer.Gevalletje te arrogant misschien?

  Reactie door QuestionMaster — woensdag 7 november 2007 @ 8.46 uur

 21. Wie zijn eigenlijk de tekstschrijvers van Balkenende, Bos en Jan?

  Reactie door Johan — woensdag 7 november 2007 @ 9.19 uur

 22. @ johan 21

  Dat zijn dezelfde mensen die de scenario`s schrijven voor de meest enge griezelfilms.

  Reactie door Dik Evertse — woensdag 7 november 2007 @ 11.56 uur

 23. Eigelijk wel gunstig dat er geen TV meer zou zijn, houden wij in iedergeval zeeen van tijd over om actie’s voor te bereiden.

  PS. Weet iemand hoe ik een dubbele punt boven een e kan plaatsen.

  Grrrrrrr.

  Reactie door TT — woensdag 7 november 2007 @ 13.29 uur

 24. Goed dat Amerikaanse tekstschrijvers staken. Maar zolang ze zich zelfcensuur laten aannaaien door Bush, lijkt me staken voor het vrije woord nuttiger dan wat extra dollars voor platte tekst die politiek correct moet zijn.

  Reactie door Haq — woensdag 7 november 2007 @ 16.23 uur

 25. Treemaatje, TT en daarna de e intoetsen…

  Kijk, zo; ë …

  :-)

  Reactie door QuestionMaster — woensdag 7 november 2007 @ 17.13 uur

 26. e nou maakt er bij mij maar een traumaatje van want treemaatje ê huh ê nou moe? snap het niet meer.

  Bedankt Questionmaster ;))

  Reactie door TT — woensdag 7 november 2007 @ 18.31 uur

 27. TT:
  (SHIFT+”)+E=Ë
  Graag gedaan
  Ö=(…….)+O

  Reactie door gaf — woensdag 7 november 2007 @ 19.19 uur

 28. He,He, dank je gaf voor de info heb het nu gevonden ë en ö of ä, misschien maar eens een dagje computerkunde volgen voor de € en de ¼, ½, ¾,.
  We komen er wel, zolang er geen tv meer is :lol:

  Reactie door TT — woensdag 7 november 2007 @ 20.40 uur

 29. Nou, DAT noem ik nog eens handelen in de geest van de SP :-) !

  Blij dat we mekaar hier ff kunnen helpen.

  Reactie door QuestionMaster — woensdag 7 november 2007 @ 21.45 uur

 30. computerkunde is anders dan type kunde,you are a specialiist i’am only a zorg verlener

  Reactie door gaf — woensdag 7 november 2007 @ 22.35 uur

 31. Geen TV? Goed idee!

  Reactie door Wilbert — woensdag 7 november 2007 @ 23.42 uur

 32. Behoort Kay van der Linden niet toevallig tot dat gilde? Zo niet, dan vind ik dat hij een solidariteitstaking moet beginnen…

  Reactie door Ronald — donderdag 8 november 2007 @ 17.03 uur

 33. TT=zolang er geen tv meer is?
  leg maar uit

  Reactie door gaf — donderdag 8 november 2007 @ 20.02 uur

 34. Ach ja het is een en al bedrog dat zogenaamde geimproviseerde enthousiaste etc.. etc…. Hoe denk je dat dat gaat bij de WDD. Wie zou het scenario schrijven.
  Er worden daar zoveel veren in vooral elkaars konten gestoken dat het m.i. niet gemakkelijk meer zit. Bij het NOS journaal kun je het al aan de ‘omroepers gewiebel’ en de strakke gezichten daarbij zien, daar prikt er iets.
  Ze verkopen vooral elkaar of elkaars programma’s en namen en Nederlanders vallen massaal voor deze kortdurende bijna inhoudsloze oppervlakkige 8 minuten reclame etc…etc… Ze winnen er nog prijzen mee ook.
  De kontenkruiperij is openlijk en bijna genant te noemen. De nietserigheid en leukigheid straalt ervan af.

  Reactie door Henny — zaterdag 10 november 2007 @ 19.44 uur

 35. Overigens m.b.t. het onderwerp. Ze hebben gelijk. Ik heb pas geleden nog een documentaire gezien van een oude tekstschrijver en het gedoe in Hollywood. Je wil het niet weten hoe die mensen uitgebuit worden en gebruikt.
  Het werd tijd dat ze eens voor zichzelf opkomen. Het gaat immers bij alles om de inhoud of nee, weer mis, het gaat tegenwoordig enkel nog om het uiterlijk.

  Reactie door Henny — zondag 11 november 2007 @ 14.44 uur

 36. Er zijn verschillende series die halverwegen season afgebroken moeten worden en geannuleerd, ik weet niet maar ik vind beetje wrang…

  Reactie door Macros — zondag 11 november 2007 @ 20.39 uur