Motie van afkeuring

Vandaag heeft de SP een motie van afkeuring ingediend tegen minister Verburg van LNV. Ze legde een aangenomen motie van de Kamer naast zich neer. Deze motie had tot doel de drukjacht op wilde zwijnen te verbieden. De motie was afkomstig van de PvdA en werd door een meerderheid van de Kamer gesteund.

Maar de PvdA-fractie draaide weer en was het nu plotseling eens met de minister. Dat bleek in het spoeddebat vandaag. De minister kwam ermee weg ondanks haar bruuske schoffering van de Kamer.

De motie werd verworpen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 08 november 2007 :: 23.22 uur

61 Comments

61 reacties

 1. Blijkbaar gaat men met dieren net zo om als met de grootste groep mensen…daar waar het meest te halen valt pakken ze aan….

  Reactie door Johan Kivits — donderdag 8 november 2007 @ 23.25 uur

 2. Dat gaat de PVDA weer opbreken, het pluche is kennelijk zacht……

  Reactie door Lambert — donderdag 8 november 2007 @ 23.28 uur

 3. De motie ook afgeschoten dus.
  Verburg wat heb ik toch (sorry) een hekel aan dat enge christelijke mens. Als het niet via de vorm kan dan maar weer de inhoud en als het niet via de inhoud kan dan maar weer de vorm. Maakt niet uit als CDA PvdA en Cu maar kunnen blijven zitten.
  Wat mij betreft NU de vergunning afgeven om een drijfjacht te openen op de plucheroofdieren.

  Reactie door Lef — donderdag 8 november 2007 @ 23.29 uur

 4. Dat is vanuit het kabinet de slimste manier; de mensen stompen nog meer af en leggen het hoofd in de schoot.De gestage druppel holt de steen;pas de Balkenende taktiek toe, ijzerenheinig doorgaan en iedereen wordt murw.

  Reactie door anne hilverda — donderdag 8 november 2007 @ 23.44 uur

 5. het is al weer algemeen geaccepteerd dat aangenomen moties gewoon de prullebak in gaan.
  de democratie word al heel lang met voeten getreden,zeg maar gerust met rupsbanden!

  Reactie door iew — donderdag 8 november 2007 @ 23.47 uur

 6. Hier lijkt weer bevestigd te worden dat onze democratie morsdood is.

  Maar er is nog hoop. Het kan niet lang meer duren of de pleuris breekt uit. Ik ben er klaar voor.

  Reactie door Hermie Kreeft — donderdag 8 november 2007 @ 23.51 uur

 7. Houd alsjeblieft een lijst bij van alle gebroken beloftes en alle ‘draaimomenten’ van de Pvda. Ook al zullen we misschien straks met ze aan tafel, het kan geen kwaad om aan de kiezer een ‘fraai’ lijstje te overleggen.

  Reactie door dirk — vrijdag 9 november 2007 @ 0.04 uur

 8. Sorry Sp, maar we hadden beter een motie tegen donner kunnen zetten.

  Op een gebied waar 600-700 varkens kunnen leven daar leven nu naar schatting 6000 van deze beestjes, nou kun je net als toen met de wilde ossen ze laten sterven van de honger/dorst/ziekte of ze humanitair afschieten, zodat ze niet lijden en het vlees kan worden gebruikt voor consumptie.
  90.000kg extra vlees zou een mooi gebaar wezen naar de voedselbanken, hebben de armste mensen een goed stuk vlees en de arme dieren niet te lijden.

  Maar dit is wederom mijn mening tussen het beste van twee kwaden, dus wees aub lief voor tukkertje!

  Reactie door TT — vrijdag 9 november 2007 @ 0.08 uur

 9. Toch wil ik hier wel aantekenen dat heel veel mensen en bedrijven (over alle aanrijdingen in het verkeer met die zwijnen nog maar niet te spreken, ze lopen tegenwoordig zelfs al op de snelweg) zichzelf er onder het mom van diervriendelijkheid wel erg makkelijk vanaf makan..Ik begrijp best dat de nu gekozen methode niet de schoonheidsprijs verdient! Deze vorm van jagen is ook niet voor niets in het verleden bij wet verboden, maar soms geldt ook het principe “nood breekt wet” en daar gaat het hier via een éénmalige toestemming om! 350 aanrijdingen in het verkeer door zwijnen die hun territorium verlaten en (niet door gebrek aan voedsel) een ander territorium zoeken..Niemand kan er toch omheen dat er gewoon teveel zijn..Die zwijnen komen zelfs de dorpen in en woelen tuinen e.d om!
  Ik wil graag diervriendelijk zijn, net als de SP..Maar ik heb de SP in dit opzicht alleen maar heel hard “tegen” horen roepen, maar ik zou van de SP dan graag een ander en effectief alternatief horen!
  Snap heel goed dat de SP tegen is, ben zelf ook geen voorstander van deze vorm van jagen! Maar tegenstemmen zonder een effectief alternatief te bieden om het probleem op te lossen, daar zou naar mijn idee de SP zich niet mee moeten inlaten…Dus Christa, ga vanaf nu heel goed nadenken hoe het op een diervriendelijke manier, anders dan nu, ook opgelost kan worden en laat dat ook duidelijk horen!

  Reactie door ToN — vrijdag 9 november 2007 @ 0.12 uur

 10. @ TT

  Tsja, je kunt niet zomaar een motie indienen zonder dat alle feiten boven tafel zijn. Bij Verburg was het al wel boven tafel. Bij Donner (nog) niet.

  Je moet ook realistisch zijn dat het kan dat hij er niets van wist. Dat praat weinig goed, maar dan vind ik een motie tot parlementair onderzoek beter dan die van een afkeuring.

  Ik heb geen illusie dat 1 van beide wordt aangenomen, maar stel dat die van het onderzoek wordt aangenomen dan wordt in ieder geval iets bespreekbaar wat te lang is laten liggen. De belachelijke cultuur van PR PR PR in plaats van gewoon de dingen doen die een regering moet doen.

  @ ToN

  http://www.sp.nl/nieuwsberichten/4892/071102-verburg_schoffeert_kamer_met_toestaan_drukjacht.html

  Laatste alinea…

  Er zijn goede alternatieven voor de drukjacht. De overlast door zwijnen kan bestreden worden door het plaasten van detectiemateriaal naast de wegen of goede rasters, maar een motie van Van Velzen daarover werd verworpen.

  Reactie door Rita — vrijdag 9 november 2007 @ 0.38 uur

 11. Boven de 800 worden ze al jaren afgeschoten.Christa hoopt op een strenge winter dan kunnen ze “gewoon” verhongeren.Volgend jaar zijn het er 10000?En wat doen we dan.SP kom met een oplossing,en laat je niet op sleeptouw nemen door de partij voor vegetariers.

  Reactie door Piet van Dijk — vrijdag 9 november 2007 @ 0.46 uur

 12. @10 Rita,

  Soms ga ik nog met een jachtopziener en een dierenarts mee het bos en veld in om te kijken wat er mis is met het wild bestand, daarna word er aan de jagers toestemming gegeven om bepaalde dieren uit het gebied afteschieten.
  Deze beheers jacht kan ik goedkeuren omdat deze ten goede komt aan het flora en fauna in Nederland.
  Plezier jacht moet per direct worden verboden, omdat dan zuiver en alleen word gejaagd op dieren waarop men mag jagen en word geen rekening gehouden met ander wild die misschien op dat moment eieren of jongen hebben.

  Reactie door TT — vrijdag 9 november 2007 @ 0.58 uur

 13. @ 8 TT,

  Hoeveel varkens dacht je dat er leefden in Nederland en hoeveel er duurzaam ecologisch zouden kunnen leven? Ik dacht dat de factor van ongeveer 10 die jij hanteert wel 1000 zou kunnen zijn of nog veel meer. Daar horen we Verburg niet over.
  Maar goed ik ben met je eens dat er iets moet gebeuren maar de jagers of wie dan ook voeren die dieren bij en dan krijg je dit. Enfin de discussie is al eerder gevoerd.

  Reactie door Lef — vrijdag 9 november 2007 @ 5.21 uur

 14. ten eerste zijn er betere alternatieven voor de drukjacht die minder vervelend zijn voor het dier (is er een leuke manier van doodgaan?) en hetzelfde noodzakelijke resultaat hebben.

  Maar ik neem aan dat het topic eigenlijk niet gaat over de drukjacht, maar over het feit dat hier, tegenwoordig ook al normaal, parlementaire regels geschonden worden! en ja natuurlijk onze partij van de bedriegers, weer eens een keertje gedraaid. Deze keer kwam de storm uit het noordwesten.

  Reactie door ipuntje — vrijdag 9 november 2007 @ 6.15 uur

 15. Hoe kan een partij nou hun eigen motie niet steunen??? Is zeker een geschiedkundig unicum. De PvdA komt er mee weg… blijkbaar.

  Schofferingen, incorrecte aanbestedingen, spionage, intimidatie (als jullie tegen de EU stemmen komt er ontslagrechtversoepeling), financieel wanbeleid (economie gaat prima, mensen krijgen minder), kiezersbedrog op grote schaal, uitholling van de bestaanszekerheid en manipuleren van de beeldvorming door dreiging van terrorisme.

  Het lijkt verdorie wel een of ander afrikaans dictatorlandje, maar dit is gewoon Nederland!! Tijd dat de regering vertrekt en tijd dat CDA-stemmers het boetekleed aantrekken. Want deze partij van Christus stemt tegen iedere maatregel die Christus juist zou hebben toegejuicht.

  Als ze in de hemel willen komen zullen ze de hongeren te eten moeten geven, de vermoeiden een slaapplek, de zieken moeten helpen, etc. Dat heb ik tenminste vroeger van de pastoor geleerd!

  Reactie door Irma — vrijdag 9 november 2007 @ 8.46 uur

 16. Ik stel voor Christa en alle andere Pro-piggies een week lang samen met een wild zwijn in huis op te sluiten…wie weet leid dat tot enig relativeringsvermogen en komen ze er dan alsnog achter dat het niet uitmaakt als er een paar minder op deze wereld zijn…

  Reactie door QuestionMaster — vrijdag 9 november 2007 @ 9.24 uur

 17. Ik ben het met veel van de bovenstaande schrijvers eens, er moet inderdaad een alternatief komen om de overlast van de wilde zwijnen te beperken.

  Maar wellicht heeft ipuntje gelijk en zitten de echte “zwijnen” in de politiek.
  Laten we hopen dat zwijnen die zo draaien een strenge winter niet overleven..

  Reactie door Janneman — vrijdag 9 november 2007 @ 9.38 uur

 18. Het is onderhand toch wel duidelijk dat we hier net als in Amerika hard op weg zijn te leven onde r ee dictatuur! Zie:http://blip.tv/file/439602/ en http://www.americanfreedomcampaign.org

  Reactie door Herman — vrijdag 9 november 2007 @ 10.03 uur

 19. 18/19> Herman…het is wel duidelijk dat je geen enkele notie hebt hoe het is om in de VS te leven.Laat me je dit vertellen; er is geen ergere dictatuur dan de nederlandse ‘altijd-en-eeuwig-ontevreden-zeuren-en-meer-en-meer-consumeren-want-anders-hoor-ik-er-niet-bij’ dictatuur.

  Wat wil je, mensen wonen hier als ratten op elkaar, dan is het goed pissen op de VS.

  Hoe zei dr. Phil het ook alweer? O, ja;
  “Get Real!”

  Reactie door QuestionMaster — vrijdag 9 november 2007 @ 10.23 uur

 20. De liefde voor de natuur en haar bewoners is een kwetsbaar en soms moeilijk te aanvaarden rationeel denken. Iedereen die een klein beetje verstand heeft van hoe het reilt en zeilt op de Veluwe, weet dat er HEEL snel iets gedaan moet worden aan de vele te grote zwijnenpopulatie. De minister valt slechts te betrappen op uiterst bekwaam en snel handelen. Niks doen betekent volgend jaar een populatie van meer dan tienduizend zwijnen met alle gevolgen van dien. De bijdrage van de mevrouw van het CDA was dan ook verreweg de beste van alle bijdragen. De suggestie van haar om dit jaar maar everzwijn op het kerstmenu te zetten is niet cynisch maar praktisch.

  Reactie door leeflang — vrijdag 9 november 2007 @ 10.46 uur

 21. Velen varkens maken de spoeling dun, de minister Verburg is een boerendochter van huis uit en weet daar alles van.
  Men spreekt van diervriendelijk abknallen, is dat het zelfde als mensvriendelijk abknallen want Nederland raakt vol. Wat mij opvalt het respect van een dier en een mens komt langzamerhand op het zelfde niveau. Zie het muizengedrag van de mens, als er te veel in een bak zitten dan vliegen ze elkaar ook naar de strot. Een goede oplossing voor die beesten is, probeer ze te vangen en breng ze naar natuurgebieden waar te weinig varkens zijn. Dat deed de mens hier in de lagelanden ook, emigreren heet dat. Wij Nederlanders hebben goede ervaring in het vervoeren van varkens er gaan heel wat in een vrachtwagen. Maar dat zal wel weer te duur zijn. Weet je wij moeten zuinig zijn op varkens want zij bevatten waardevolle onderdelen voor de mens. Ik begin langer hoe meer te geloven dat de mens van de varkens afstamt, sommigen lijken op een varken.

  Reactie door d'olle Henk — vrijdag 9 november 2007 @ 10.57 uur

 22. het is een teken aan de wand,

  de marktwerking in de fauna levert veel zwijnen op.

  de marktwerking in de maatschappij ook.

  Reactie door Gerrit — vrijdag 9 november 2007 @ 10.57 uur

 23. De CDA normen en waarden kliek zorgt er weer voor dat de happy few,met de Kerst weer (goedkoop)wild op de tafel krijgt.

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 9 november 2007 @ 10.58 uur

 24. @13 Lef,

  Ik denk dat je wel rekening moet houden waar in Nederland je de telling uitvoert.
  Voor de Veluwe heb je een terrein ingesloten door autobanen en word zelfs door autobanen doorklieft.
  Dit gebied word door “profesionele” mensen beheerd.
  Andere terreinen zijn vaak prive domeinen en daar is vaak een boswachter en een jachtopziener aanwezig, die het terrein beheren.
  Zou er iets aan de hand zijn word er direct ingegrepen en hoeven zij niet eerst maanden of jaren te overleggen met een bestuur over wat te doen.
  Ik denk dat daar het grote verschil inzit.

  Reactie door TT — vrijdag 9 november 2007 @ 11.52 uur

 25. wanneer de sp zich alleen met serieuse dilemma`s bezighoudt
  wil ik graag lid worden

  Reactie door juul — vrijdag 9 november 2007 @ 12.09 uur

 26. @ dolle Henk
  Sommige mensen lijken op een varken.
  Je moet dieren, die zojuist een doodvonnis hebben gehad niet gaan beledigen.

  Reactie door Dik Evertse — vrijdag 9 november 2007 @ 12.27 uur

 27. @16, 19 zg. `Question Master’ Dan ga je toch lekker naar Amerika emigreren? En als je zonodig een bijdrage aan items op dit forum moet leveren, motiveer dan eens inhoudelijk je lukraak neergelegde drollen. Of is het je werk om mensen op te naaien? Stel eens een zinnige vraag en luister naar het antwoord, dan kunnen anderen tenminste op je reageren.

  Reactie door Haq — vrijdag 9 november 2007 @ 12.36 uur

 28. Wanneer komt er eigenlijk een motie tegen van Middelkoop? Heb net de brief gelezen aan de 2e kamer waarin hij de bewijzen van Argos “ontkracht”….
  (zie bijvoorbeeld http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2007/11_november/09/binnenland/Kamerbrief_Reactie_op_Argos-uitzendingen.doc)

  Een voorbeeldje…. die dingen op de flapover (wat willen we NIET aan Frank kwijt) zijn gewoon dingen waar geen tijd voor was. Ah… gelukkig maar…. ik dacht al dat ze keihard zouden liegen….. (AAaarghhh…)

  Reactie door Martijn — vrijdag 9 november 2007 @ 12.47 uur

 29. zelf woon ik op de veluwe en het is inderdaad behoorlijk heavy met die beesten. Ze lopen de boel behoorlijk om te ploegen en zijn zelfs dorpen aan het inlopen. Het feit om er een aantal af te schieten lijkt me diervriendelijker dan ze te laten verhongeren. Ik vind deze motie van de SP een beetje overdreven. Verder ben ik het eens met wat TT heeft geschreven.

  Reactie door Jeroen — vrijdag 9 november 2007 @ 12.49 uur

 30. @ 24 TT,

  Dat denk ik ook. Teveel overlegstructuren.
  Aan de andere kant integriteit real estate holder is erg belangrijk in dit opzicht.
  Een open houding naar het publiek kan helpen.

  Wat betreft die veelvoud van varkens bedoelde ik uiteraard de intensieve veehouderij.

  Reactie door Lef — vrijdag 9 november 2007 @ 13.18 uur

 31. Haq, ik kan er niks aan doen, maar ik heb dat voorrecht wel…daar waar jij hier monkelend en scheldend in nederland mag blijven.Kwestie van standsverschil, en mijn advies; word niet té links anders kom je de VS niet eens meer in voor vakantie…o, nee sorry…jou soort hangt altijd op de camping, met grote zak eco aardappels en dito wortels…

  Reactie door QuestionMaster — vrijdag 9 november 2007 @ 13.29 uur

 32. @questionmaster Vind jij het nodig zo denigrerend te reageren naar Haq toe? Misschien moet je inderdaad gewoon op een normale manier reageren ik ben het ook niet overal mee eens wat hier wordt geschreven, maar je mag wel in het redelijke blijven

  Reactie door Jeroen — vrijdag 9 november 2007 @ 13.54 uur

 33. Jeroen, ge hebt helemaal gelijk…mea culpa.

  Edoch een aantal lieden hier schijnt bij het zien van mijn naam al allerlei waanvoorstellingen te krijgen…ik vraag me bepaalde dingen af of stel dingen en dat lijkt soms niet te mogen.
  Afijn van anderen zul je geen sorry horen, da’s een hele geruststelling en o zo nederlands… :-)

  Reactie door QuestionMaster — vrijdag 9 november 2007 @ 14.06 uur

 34. @29 Jeroen

  hoezeer ik van dieren houd,kan ik het hier niet met u oneens zijn.
  dat laat onverlet dat een motie die aangenomen is dient uitgevoerd te worden.

  maar als de SP niet blijft meepraten met de PvdD,raken ze misschien wel steun kwijt bij het indienen van moties in de 2e kamer.

  de PvdD is de enige die de SP bijna altijd steund,de rest zijn allemaal lafbekken en eigen IK eerst partijen,daar hoef je geen steun van te verwachten.

  Reactie door iew — vrijdag 9 november 2007 @ 15.40 uur

 35. Ik had eerder een motie van afkeuring over geen ref EU verdrag verwacht beste SP!!!
  Dat had hout media en waar hout gesneden.
  Juridische gronden genoeg gezien wat er voorgeschoteld werd en waarvan iedereen weet dat het belazerij was. En gezien de meerheid van de oude 15 ‘EEG ‘ landen een ref. wilden, stond je ook niet alleen met je moed SP. Je had een voorloper voor vernieuwing naar een frisse politiek kunnen zijn!

  Reactie door Maria — vrijdag 9 november 2007 @ 18.50 uur

 36. Mensen de zwijnen zijn een milieu plaag geworden. Daar moet iets aan gedaan worden, liefst door profs van bosbeheer. Verder klaar en lange termijn visie graag.
  Wat een gedoe hierover terwijl veel belangrijker issies waarvan de lange termijn gevolgen onomkeer baar zijn, de bevolking niet weerbaar over wordt gemaakt door de politiek lees mijn SP,zie mijn reactie @35, kortom Haags gedoe.
  Ik houd ook van dieren en vind bescherming van milieu en dier voornaam.
  Moet ik dat er dan ook nog bij zeggen?

  Reactie door Maria — vrijdag 9 november 2007 @ 19.02 uur

 37. En wat maakt het godsgeklaagd uit of de PvdA weer een keer gedraaid heeft?
  Het lijkt meer op een tunnel visie sinds de laatste verkiezingen, Haagse spelletjes dus.
  Bah!

  Reactie door Maria — vrijdag 9 november 2007 @ 19.10 uur

 38. De echte enge wilde zwijnen wonen in den haag,daar moet maar drukjacht op worden uitgevoerd dan wil ik in mijn rolstoel wel aan meehelpen!!!!

  Reactie door wem — vrijdag 9 november 2007 @ 19.10 uur

 39. 31 Er is dus weer een trol bij, overigens is vakantie in Amerika niet aan mij besteed, zelfs niet met dollars toe, ik weet wel aantrekkelijker buitenlandse bestemmingen, Venezuela en Bolivia bv.

  Reactie door Haq — vrijdag 9 november 2007 @ 19.14 uur

 40. Het debat gezien op internet en vergissen
  wij ons nou of hebben we gezien dat groenlinks er van af zag?Mocht dat zo zijn kunnen we dan op de sp na geen enkele partij meer vertrouwen.Dat van donner is ook maar een wassen neus .pvda en cda zijn het allang eens let maar op .
  Geert

  Reactie door g.jonker — vrijdag 9 november 2007 @ 19.18 uur

 41. Ik ga niet meer reageren als de SP bij haar
  verhaal nog een keer de PvdA betrekt.
  Godsgloeiend de pest hierover in! Wat een oude soep!
  En dat al helemaal gezien de moties van afkeuring al voor B4 voor het oprapen lagen, laat staan het alles bepalende genoemde geen ref. EU verdrag B4.

  Reactie door Maria — vrijdag 9 november 2007 @ 19.19 uur

 42. @40 g. jonker
  Eens maar in dit opzicht denk ik dat de SP haar moties van afkeuring, terecht wellicht gezien schoffering van de kamer, maar m.i. geen prioriteiten over waar het werkelijk met B4 om gaat, motie van afkeuring hierover is oude soep. Die moties hadden al veel eerder moeten komen dan wel een terechte motie van wantrouwen.Ook al hebben andere oppositie partijen hier
  aan mee gedaan, so what?
  Ik kan qua zwijnen hier niet wakker van liggen.Van de opstelling van de SP, mijn partij, soms wel.

  Reactie door Maria — vrijdag 9 november 2007 @ 20.08 uur

 43. En dan met name wakker liggen over de EU labour migratie, de nu helemaal opengestelde grenzen voor ons overbevolkt land.
  Waardoor de spanningen onder de bevolking, juist ook gezien onze bevolkingsdichtheid, Nederland is gewoon vol, alleen maar op zullen lopen en er in huisvesting voor deze werknemers niet voorzien is.
  En dan maakt de SP zich druk over de huisvesting van zwijnen die nu gewoon teruggedrongen moeten worden. En qua milieu in verhouding tot onze ontbetaalbare ruimte die wij natuurgoed nog hebben met goede levensvoorwaarden dienen voort te kunnen leven.
  Zo ook de mens in overbevolkt Nederland.

  Reactie door Maria — vrijdag 9 november 2007 @ 20.23 uur

 44. @34 Ik begrijp je reactie niet of lees ik het verkeerd? Wanneer heeft de SP de steun van de PvdA gekregen? En sinds wanneer heeft de SP dat verder nodig?
  De SP is verantwoordelijk verantwoordelijk voor haar eigen handelen, zo zie ik het.

  Reactie door Maria — vrijdag 9 november 2007 @ 20.37 uur

 45. @ Maria,

  Dan moet er maar niet gezegd worden dat de PvdA zijn eigen motie niet steunt?

  Reactie door Rita — vrijdag 9 november 2007 @ 20.45 uur

 46. Live kijken naar Tweede Kamerdebatten
  Veel debatten in de Tweede Kamer zijn live te volgen via http://www.politiek24.nl Je kunt het beeld daarbij ook heel groot maken als je er dubbel op klikt, of via het menu van je videosoftware.

  Reactie door ap — zaterdag 10 november 2007 @ 0.20 uur

 47. Een overzicht van geplande vergaderingen van de Tweede Kamer staat op http://www.tweedekamer.nl

  Reactie door ap — zaterdag 10 november 2007 @ 0.24 uur

 48. @10 Rita
  Ik vrees toch dat Christa de echte (korte termijn) noodzaak niet inziet..De door haar aangevoerde alternatieven lijken misschien op langere termijn een oplossing..Maar de huidige omstandigheden/problemen zijn nu al zover, dat korte termijn oplossingen nodig zijn! Die verdragen geen “lange termijn oplossingen”!
  Daarnaast wil ik wel gezegd hebben dat ik Christa als dierenliefhebster heel hoog heb zitten en ik heb respect voor alles dat zij voor het dierenwelzijn doet!
  Helaas is de politiek (ook voor Christa) en vergeet ook de PvdD niet, nogal stroperig en adequate en effectieve maatregelen laten nogal vaak te lang op zich wachten! Dus moet het wat mij betreft nu (voorlopig) gewoon eerst maar (eenmalig en zonder wetswijziging) toch maar gebeuren..Nood breekt nu eenmaal wet, maar ik blijf evengoed bij het standpunt van de SP dat dit soort maatregelen zeker de schoonheidsprijs nier verdienen en dat we in de toekomst over andere oplossingen moeten nadenken!!

  Reactie door ToN — zaterdag 10 november 2007 @ 1.34 uur

 49. Sorry, maar ik begrijp het nog niet zo.

  Want er zijn teveel zwijnen dus in een land die zijn wildbestand kunstmatig op peil houdt en zijn natuur. De zwijnen hebben namelijk geen natuurlijke vijanden hier behalve auto’s die na een botsing dodelijke afloop hebben. Om maar te zwijgen hoe je het ervan af gaat brengen als je zo’n beest irriteert vanwege d’r jonkies. Ze kunnen je flink toetakelen.

  Ik ben ervoor om ze dan voorgoed hier weg te halen naar een gebied waar wolven nog leven.
  Hoe je dat doet? Drijfjacht met verdovingspijlen. Maar je ontkomt niet om die beesten op te jagen, want ze komen heus niet even aanlopen als je naar ze fluit met een laadbak open.

  Reactie door ReneR — zaterdag 10 november 2007 @ 13.32 uur

 50. Waarom keer op keer zeuren over het gedraai van de PvdA. In de verkiezingscampagne heeft minister Verhagen het luid en duidelijk gezegd: “Met Bos, ben je de klos.” Verhagen en Balkenende hebben dus, door Jan af te wijzen, voorkomen dat de SP met die draaikont in zee ging. Laten we ze dankbaar zijn.
  Laat daarom het afzijken van de PvdA over aan het CDA en tel je knopen. Onze tijd komt nog wel.

  Reactie door Harry Scheltema — zaterdag 10 november 2007 @ 16.48 uur

 51. Zwijnen,
  De vetste zwijnen lopen niet in het bos.
  Christof

  Reactie door Chris Sandee — zaterdag 10 november 2007 @ 18.34 uur

 52. Motion,option,geen swindle only illusies

  Reactie door gaf — zaterdag 10 november 2007 @ 18.37 uur

 53. Misschien is een drijfjacht in Den Haag ook wel zinvol.

  50. Harry Scheltema.

  Natuurlijk moet de SP het op eigen kracht doen maar we moeten wel aangeven dat door de kamer aangenomen moties waar het kabinet zich niets aan gelegen laat liggen en de PvdA dit accepteert (of het gedraai van eigen standpunt is maakt niet eens uit maar maakt het des te ondemocratischer) niets met democratie in de zin zoals in de wet omschreven te maken heeft.
  Het holt de functie van de tweede kamer als gekozen vertegenwoordiger van het volk geheel onderuit. En dat is zeer ernstig.

  Reactie door Henny — zaterdag 10 november 2007 @ 18.49 uur

 54. Wat ik overigens ook begrepen heb is dat het op deze manier opdrijven en afschieten van zwijnen grote gevolgen heeft voor de andere dieren op de veluwe. Jagen of drijfjacht en het wel dan niet verstoren van de overige bewoners is mede een reden voor.

  Reactie door Henny — zaterdag 10 november 2007 @ 18.52 uur

 55. Deze motie van wantrouwen was natuurlijk een principe-kwestie. Want het betreft het niet uitvoeren van een aangenomen Kamermotie. (Meestal moet geen motie van wantrouwen worden ingediend, als geen meerderheid in het verschiet ligt, anders wordt het een bot en ongeloofwaardig wapen).
  Het bakzeil halen door de PvdA was natuurlijk te voorzien. Die partij komt door eigen toedoen steeds meer in haar hemd te staan.

  @ Lef (3):

  Wat mij betreft behoeft het jagen op plucheroofdieren geen vergunning!

  @ Maria (35 en 41/2):

  De meerderheid in de Tweede Kamer heeft tegen een nieuw EV-referendum gestemd. In zo’n geval heeft een motie van wantrouwen GEEN ENEKELE zin.

  Reactie door Olav Meijer — zaterdag 10 november 2007 @ 19.39 uur

 56. Boerin Verburg heeft haar plan en dat zal zo blijven. Boeren ijzerenheinigheid. Het is al zo vaak geschreven: politici komen er mee weg. We leven in een tijd dat lieden uit een bepaald echalon overal mee weg kunnen komen.
  Dat is in de politiek, ambtenarij, bedrijfsleven. Zo gauw sommige lui wat te vertellen krijgen, kunnen ze in dit gesapige landje overal mee wegkomen.
  Zelf vind ik drukjacht grof geweld tegen dieren. Een “eerlijke” jacht door goede schutters zou ik minder moeite mee hebben. Als je op de Veluwe een camping hebt die dagelijks wordt omgeploegd door varkensneuzen dan piep je echt wel anders.
  Neemt niet weg dat boerin Verburg zich democratisch in de Kamer heeft te gedragen. Dat kun je haar aanrekenen, maar nog veel meer het Nederlandse volk, want die pikt dit regentengedrag allemaal. Regentengedrag daar zijn CDA’ers daar meesters in. VOC-mentaliteit.

  Reactie door Gerard Lettinck — zaterdag 10 november 2007 @ 20.26 uur

 57. ha de illusie van representatieve democratie begin te lijken aan een bedrieg:
  “Àch man dat is hopeloos ,laat zij maar zinken als de titanic,laat zij maar wegroten met hun schijn democratie,laat de elite het zout voelen…
  Weg jan,weg van de kamertjes!!!
  het betekent niets,never did,stop !!!!!!
  STOP!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reactie door gaf — woensdag 19 september 2007 @ 22.08″

  Reactie door gaf — maandag 12 november 2007 @ 1.32 uur

 58. @57

  Lieve gaf…

  Reactie door Gloria — maandag 12 november 2007 @ 2.31 uur

 59. @ 41 Maria

  Je moet toch toegeven dat de PvdA een verraderspartij is geworden, voor 26-11-2006 allemaal leuke verhalen ophangen, veel beloven enz. enz. nu ze meeregeren zijn hebben ze niets gescoord en zijn alleen goed voor de meerderheid van het kabinet verders niets.
  Ik merk dat je pro PvdA bent, zou het dan niet eens tijd worden om die club te verlaten voordat het gehele schip zinkt.
  Al eens nagegaan hoeveel leden er bij de PvdA hun lidmaatschap hebben opgezegd.

  Reactie door Pool — maandag 12 november 2007 @ 22.57 uur

 60. Ik denk dat het best wel biologisch verantwoord is om zo voor onze vleespot te zorgen.
  Beesten hebben een heerlijk leven tot ze bij ons op het bordje komen.
  Het is toch ook niet leuk voor varkens na een opfok periode in een klein hokje als je ziet hoe je voorganger op de lopende band even het leven eruit wordt geblazen.
  En wat dacht je van het slachten door moslims om te zien hoe je kindertjes van lammeren een mes door de strot krijgen.
  Ik zou er voor kiezen als ons slachtvee hun leven zo in de bossen zouden doorbrengen en dan maar op deze niet zo sympathieke manier aan hun einde komen, maar dit is nog heilig bij het dierenleed wat het vervoer en de behandeling in de slachthuizen teweeg brengt

  Reactie door De Hakker — dinsdag 13 november 2007 @ 23.58 uur

 61. Ik woon zelf in Frankrijk en ook nog eens midden in een natuurgebied waar de Veluwe alleen maar een slap aftreksel van is. Ook wij hebben jaarlijks een enorm wild probleem.
  Gelukkig voor ons doen de Fransen aan wildbeheer. Het is nu jachttijd. De Franse boswachters hebben weer keurig in kaart gebracht hoeveel vossen, zwijnen, herten en reeën er per gebied zijn en hebben de jachtclusters verdeeld onder de gecertificeerde jachtverenigingen die uiterst bekwaam het wildbestand opschonen. Niks geen sentimenteel gehuilebalk maar realistisch wildbeheer. Het gedode wild wordt groten deels verkocht aan slagers en horeca.

  Ik sta er telkens weer versteld van hoe naïef en irrealistisch Nederlanders met dit alles omgaan. Een zwijnenplaag dat mogelijk menselijke gewonden en doden veroorzaakt willens en wetens in stand houden ten koste van gevaarlijke verkeerssituaties. Sentimenteel gehuilebalk, een andere uitdrukking heb ik er niet voor.

  Reactie door Jan Karst — donderdag 15 november 2007 @ 11.20 uur