Laat gedetineerden werken voor slachtoffers en afbetaling boetes

Gevangenen zouden meer moeten kunnen verdienen dan de huidige 64 eurocent per uur. Een aanzienlijk deel van hun inkomsten zou moeten gaan naar een fonds voor slachtoffers, het afbetalen van boetes en het sparen voor de eerste uitgaven bij vrijlating, zoals huur en aanschaf van een identiteitsbewijs. De SP wil een onderzoek naar de mogelijkheden om het werk in gevangenissen rendabel te maken.

Volgens de wet moet elke gevangenisdirecteur zorgen voor werk voor gedetineerden. Momenteel is arbeid echter op veel plaatsen uit de gevangenissen verdwenen of slechts beperkt mogelijk. Het aanbieden van werk aan gevangenen kost nu geld, in plaats van dat het wat oplevert. Het arbeidsloon is vastgesteld op 64 eurocent per uur omdat gevangenen volgens Justitie vaak geen vakkennis en beperkte motivatie hebben. SP-Kamerlid Krista van Velzen zet hier vraagtekens bij, omdat in Duitsland het werk in de gevangenissen wél winstgevend is: “Het is toch raar dat het in bijvoorbeeld Nordrhein-Westfalen gelukt is om arbeid in detentie winstgevend te maken, terwijl er hier geld op toegelegd moet worden.”

Met het huidige uurloon is het voor gevangenen onmogelijk ook maar een begin te maken met het betalen van openstaande boetes van het Centraal Justitieel Incassobureau. Een ex-gedetineerde zit mede daardoor bij vrijlating vaak meteen in de financiële problemen. Mensen worden zelfs langer opgesloten omdat ze geen schadevergoeding kunnen betalen. Ook slachtoffers schieten niets op met de huidige arbeidsvoorzieningen.

Ex-gedetineerden die zonder geld op straat komen, vervallen snel in hun oude gewoonten. Werk biedt een dagritme en een nuttige dagbesteding, wat van groot belang is voor de terugkeer in de samenleving. De SP wil daarom dat elke gedetineerde de kans krijgt 20 uur per week te werken.

(Nieuwsbericht SP)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 15 november 2007 :: 13.50 uur

91 Comments

91 reacties

 1. Direct doen, ben ik helemaal voor!!!

  Reactie door TT — donderdag 15 november 2007 @ 13.59 uur

 2. En als de straffen dan ook nog aangepast gaan worden aan het vergrijp hebben ze nog langer de tijd om af te betalen ook

  Reactie door ipuntje — donderdag 15 november 2007 @ 15.16 uur

 3. Fantastisch idee. Ik vraag me al jaren af waarom dit niet al veel eerder gedaan is.
  Super SP ga zo door!!!!!!!!!!

  Reactie door stan — donderdag 15 november 2007 @ 15.30 uur

 4. Als je gestraften een tweede kans wilt geven is het niets meer dan normaal ze de gelegenheid te bieden aan een toekomst te werken in de vrije wereld.Strafvermindering relateren aan de motivatie van de gestraften.
  Een nieuw begin zonder geld is in deze maatschappij helaas niet mogelijk.

  Tom

  Reactie door Tom Holten — donderdag 15 november 2007 @ 15.36 uur

 5. Waarom niet gelijk de doodstraf invoeren ???
  Als je een straf krijgt opgelegd is dat een vrijheidsstraf en niet een verplichte tewerkstelling. Als het is om geld te incasseren zijn andere instanties en dat zal een civiele procedure moeten zijn anders gaat de vlieger niet op.
  Boetes vallen onder Leeuwarden het incassobureau van Jusitie en schadeclaims moet men bij de rechter afdwingen.
  Enne … willen we ook de kettingen om armen en benen weer invoeren.

  Ik denk dat dit voorstel tegen de rechten van de mens indruist, een gavangenisstraf is puur en alleen een vrijheidsstraf en geen werkstraf.

  Reactie door Pool — donderdag 15 november 2007 @ 16.27 uur

 6. Laten we eerst eens zorgen voor mensen die een beperking hebben en daardoor niet serieus genomen worden! Lijkt me iets belangrijker…boetes af betalen kunnen die criminelen zelf wel..alleen moet daar een veel stenger beleid voorkomen. Ga lekker de boefjes helpen en de eerlijke mens in de kou laten staan…misser SP!

  Reactie door Johan Kivits — donderdag 15 november 2007 @ 16.59 uur

 7. Een prima initiatief/idee van de SP
  Mij lijkt dat gevangenen – uiteraard diegenen die gemotiveerd zijn – zich juist menselijker behandeld zullen voelen indien ze de mogelijkheid krijgen om te werken – ipv in hun cel te zitten- en daar een hoger uurloon voor krijgen zodat ze toch een iets beter vooruitzicht hebben als ze vrijkomen.
  @ Pool
  De SP heeft het toch niet over verplicht werken maar over gedetineerden de kans/keuze te geven om te werken.
  Ik ben het met je eens dat verplicht moeten werken niet thuishoort in het gevangeniswezen.

  Reactie door Lieve — donderdag 15 november 2007 @ 17.05 uur

 8. De SP kan er beter voor zorgen dat het CWI mij een normaal betaalde baan aanbied in plaats van een veredelde Melkert baan onder het bestaansminimum.
  Ik heb geweigerd en ga nu gekort worden.
  Mind you. Ik wil best werken maar ik wil niet minder krijgen dan WWB.
  Nu heb ik bijvoorbeeld een collectieve verzekering en betaal ik geen rioolheffingen.Dat krijg ik allemaal niet als ik dat baantje aanneem.
  Zodra ik zo’n kutbaantje aanneem heb ik minder dan nu maar ik heb wel extra kosten.(meer was en woon werkverkeer).
  Ondertussen hebben al vele vage reintegratie lutsers een hoop geld aan mij verdient zonder dat het mij een baan heeft opgeleverd.
  Fuck them all! Ik ga mijn huurwoning aan een paar polen verhuren net als mijn buren. Dat levert meer op.

  Reactie door Koos Werkeloos — donderdag 15 november 2007 @ 17.13 uur

 9. Misschien moet je dat werk voor de gedetineerden niet primair als INKOMEN bron zien maar meer als een nuttige BEZIGHEIDSTHERAPIE?

  In de VS worden gevangenissen commercieel gerund, er zijn er met complete callcenters, het lijkt me niet zo’n succes om gedetineerden daarvoor in te zetten (voor werk met contacten met personen buiten de gevangenis). Het inkomen van de criminelen wordt daar dus gebruikt als bijdrage in de kosten van de gevangenis en in dat opzicht hoeft een gevangene van MIJ in ieder geval geen echt “loon naar werken” te krijgen.

  Reactie door Ad — donderdag 15 november 2007 @ 17.19 uur

 10. Prima idee van de SP maar ik zou de kans geven om te werken willen veranderen in moeten werken.
  Ieder geval om de slachtoffers terug te betalen, het slachtoffer had ook geen kans.
  De meeste schade wordt verhaalt tijdens het voegen in het strafproces.
  Incasso van justitie gaat zorgen dat dit geld bij het slachtoffer terecht komt.
  Maar van een kale kip kun je niet plukken dus in plaats dat ze in de gevangenis op hun luie gaan reet liggen ,werken om die centen te verdienen.
  Zodat het slachtoffer alsnog schadeloos wordt gesteld.
  Verder zijn er veel kosten gemaakt voor het proces en subsidie voor de advocaat,ook deze moeten terug verdient worden zodat de goedwillende belasting betaler niet voor deze rotzooi moet betalen.
  Het is toch van de gekke dat het slachtoffer via de belasting mee betaald voor de verdediging van de dader die hem in elkaar heeft geramd.
  Verder kost een dag gevangenis 190 Euro aan verzorging,ontspanning,eten enz voor de dader, ook deze kosten voor de dagelijks behoeften moet hij voor werken,het is toch van de gekke dat een in elkaar geslagen slachtoffer ook nog betaalt voor de verzorging van de gene die hem een ongeluk heeft geslagen.
  Prima idee van de SP maar het mag wel veel zwaarder aangezet worden en eerst de nadruk op de slachtoffers leggen.
  Het zou mijn in eerste instantie een rotzorg zijn dat een crimineel zonder geld zit als hij uit de gevangenis komt het slachtoffer zit meestal met een nog grotere last en die moet ook vechten voor zijn bestaan.
  @7
  Je laatste zin is absurd iedereen moet werken om aan het vreten te blijven.
  En als jij in het dagelijks leven aangeeft dat je niet wil werken krijg je ook geen uitkering.
  Waarom dit tuig wel.

  Reactie door De Hakker — donderdag 15 november 2007 @ 17.46 uur

 11. Notoire maffiose criminelen lachen hierom, die hebben allang een spaarpot op de Kaaimaneilanden. Politieke gevangenen waarvan ik straks een toevloed van verwacht
  onder het Balkenende regime zullen moeten wèrken net als Work First buiten de detentiecentra.

  Politieke gevangenen? Ja, want in het nieuwe VVD-program wil men o.a. strafbaar stellen dat burgers illegalen verbergen. Bovendien volgt steeds vaker detentie na vonnis in zaken waarin verdachte is beschuldigd van weigeren ID-bewijs, belediging van het openbaar gezag, en medewerking aan `subversieve’ activiteiten.

  Reactie door Haq — donderdag 15 november 2007 @ 17.53 uur

 12. Een goed plan, mits:

  -het op vrijwillige basis gebeurt; en
  -het geen mogelijkheid voor anderen wordt om winst te maken (relatief goedkope arbeidskrachten).

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 15 november 2007 @ 18.19 uur

 13. Dan kan een veelpleger alvast sparen voor zijn volgende gevangenisbezoek. Ik neem aan dat hij zijn eigen detentie moet gaan betalen.

  Reactie door robert rb — donderdag 15 november 2007 @ 18.27 uur

 14. Belangrijk is dat boetes niet meer in de staatsruif verdwijnen,doch via een fonds onafhankelijk beheerd worden voor de slachtoffers.Criminelen moeten meer dwangarbeid opgelegd krijgen.Hun criminele activiteiten voeren ze uit omdat ze niet graag werken.Er moet wel een redelijk loon betaald worden,waarmee mogelijk hun gezin betaald wordt.Feitelijk zouden ze minimaal een bepaald % moeten verdienen als schade vergoeding.Dus hun gevangenisstraf zou eigenlijk gerelateerd moeten zijn aan de veroorzaakte schade.

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 15 november 2007 @ 18.34 uur

 15. Wat hebben jullie trouwens veel medelijden met gedetineerden. In ons slappe landje moet je nogal wat uitvreten om in de gevangenis te belanden. Er zitten natuurlijk altijd wat randgevallen bij, maar het overgrote deel is gewoon tuig van de onderste richel. Zowel links als rechts van mijn huis is ingebroken. Een van mijn buren slaapt al lange tijd niet meer. Veel criminelen blijven ook na ontslag gewoon stelen en roven. Het is tekort door de bocht om te stellen dat dit komt omdat ze opleiding of geen geld hebben. Ze moeten gewoon met hun pootjes van onze spullen afblijven. Mijn voorstel, de 1e keer een korte straf en hulp. De 2e keer korte metten maken met dit uitschot.

  Reactie door robert rb — donderdag 15 november 2007 @ 18.38 uur

 16. @14
  Criminelen moeten meer dwangarbeid opgelegd krijgen.Hun criminele activiteiten voeren ze uit omdat ze niet graag werken.
  Begrijpelijk.
  …………
  @12
  Een goed plan, mits:
  -het op vrijwillige basis gebeurt
  Onbegrijpelijk.

  Reactie door De Hakker — donderdag 15 november 2007 @ 18.51 uur

 17. @005 Pool,

  We vragen ze niet om in een uranium of een kali mijn te werken, dus daar zullen ze niet direct dood aan gaan.
  En de rechten van de mens…………..
  Als je ze niet respecteerd en hierdoor in de bajes komt, moet je er ook geen gebruik van willen maken als je in de bajes zit.

  Dus gewoon laten werken en wel keihard.

  Reactie door TT — donderdag 15 november 2007 @ 19.14 uur

 18. @15 Robert nb. Ik snap je ergernis. Zeker!Het is inderdaad zo dat draaideurcriminelen die jij noemt plus lieden als zg. Hell’s Angels eerder `werk’straf krijgen dan detentie.
  Zoals ik 11 aangaf is het daarentegen sinds Donner trend om burgelijke ongehoorzaamheid en anarchistische overtredingen tegen het kapitaal met opsluiting te bestraffen: krakers, kleine wiettelers, publicisten met de staat onwelgevallige teksten, ID-weigeraars, pacifisten, actievoerders tegen defensie en milieuactivisten. Tja en als het zo doorgaat straks ook weer dienstweigeraars, al dan niet vrijwillig in dienst. Sinds kort kan zo iemand na detentie van 9 maanden ook per corporatie uit zijn huurhuis worden gezet.
  http://www.nujij.nl/crimineel-huis-kwijt.797876.lynkx
  Lik-op-stuk-beleid als repressie jegens andersdenkenden die vaak niet eens een strafblad hebben. Het echte criminele uitschot lacht zich een bult want blijft buiten schot door netwerk van intimidanten en door dure adcocaten die dankzij grofgelddiefstal en georganiseerde misdaad kunnen worden betaald, dat rijdt na ontslag gelijk in de nieuwste pooierbak terug naar huis. Ik heb het zelfs meermaals gehoord van gefrustreerde penitentiaire inrichtingswerkers die zich uit moeten sloven voor een schamele 8 euro per uur netto.

  Reactie door Haq — donderdag 15 november 2007 @ 19.48 uur

 19. Bij het lezen van dit topic bedacht ik me hoe vreemd het is dat wij (ook ik) het systeem zoals het nu is vrijwel kritiekloos accepteren.
  En hoe normaal het gestelde zou moeten zijn.
  Ben het helemaal eens met wat door topicschrijver wordt gesteld.

  Reactie door G. — donderdag 15 november 2007 @ 20.00 uur

 20. Is dat sociaal, concurreren met sociale werkplaatsen ?

  Reactie door Jory — donderdag 15 november 2007 @ 20.12 uur

 21. @ 12 Olav Meijer,

  Ieder mens moet nu eenmaal werken voor de kost. Die verplichting rust op ons allemaal. Hoe leuker en/of zinvoller je dat werk ervaart des te minder zal je die verplichting als dwang ervaren. Maar werken zul je. Hoe dan ook.

  Ik zie dus niet in waarom gedetineerden niet verplicht zouden kunnen worden tot het verrichten van arbeid. En al helemaal niet wanneer het het aldus verdiende inkomen een bijdrage kan leveren aan het vergoeden van schade of het verzachten van immaterieel leed van slachtoffers van criminaliteit.

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 15 november 2007 @ 20.14 uur

 22. Haq reactie 11

  Het woord ” illegaal” geeft al aan dat iets strafbaar is, dus verder kan je het zelf misschien ook invullen ?

  Reactie door gerrit — donderdag 15 november 2007 @ 20.37 uur

 23. Goed plan. Direct invoeren. Dit werkt ook preventief. Sommigen hebben een vreselijke hekel aan werken. Het vooruitzicht dagelijks te moeten werken houdt hen van het slechte pad af.
  Bovendien is werk de perfecte basis voor succesvolle terugkeer in de maarschappij.

  Reactie door Henk — donderdag 15 november 2007 @ 20.43 uur

 24. In ieder geval beter dan in de VS waar het gevangeniswezen is geprivatiseerd en waar de firma Wackenhut dus nu zijn eigen omgekochte rechters gebruikt om meer gratis personeel te krijgen… en raad eens wie aandeelhouder is? De familie Bush natuurlijk..

  Ook eens tijd voor kamervragen over de Wet Plukze. Gaat Holleeder bijvoorbeeld geplukt worden? Ik hoor daar natuurlijk weer niets over in de pers, noch in de politiek.

  Reactie door olav ten broek — donderdag 15 november 2007 @ 22.07 uur

 25. @ 17 TT

  Nogmaals voor de duidelijkheid… in ons systeem en volgens de wet is in ons land gevangenisstraf een vrijheidsstraf en geen werkstraf.
  Men kan niemand verplichten om te werken tijdens zijn detentie.

  Het lachertje zal zijn als men toch de gevangen laat werken, geheid dat er ontzettend veel kleine bedrijfjes zullen ontstaan binnen de gevangenismuren m.a.w. .. een goede crimineel zorgt voor eigen personeel… dat deden ze voor hun detentie ook al.
  Een beetje effect zal zijn een plukteam die ook toegang heeft op de buitenlandse rekeningen en niet alleen op die van criminelen, ook die van de graaiers die hier de belasting ontduiken.
  Helaas TT ons land heeft geen uranium of een kali mijn.

  Reactie door Pool — donderdag 15 november 2007 @ 22.21 uur

 26. Gevangenisstraf is grote onzin, het kost 190 euro per nacht en geen mens wordt er beter van. In sommige kringen is het zelfs een erezaak als je in de bak hebt gezeten. Voor wat dat kost kan je de beste psychiaters in zetten De echte boeven komen niet in de gevangenis, in de gevangenis vind je alleen verdwaalden.

  Reactie door Willem C. — donderdag 15 november 2007 @ 22.28 uur

 27. Je zit tegenwoordig vaster in het verkeer dan in de gevangenis.

  Reactie door van den Domme — donderdag 15 november 2007 @ 22.35 uur

 28. In een liefdevolle samenleving zijn bijna geen misdadigers.

  Reactie door liefde — donderdag 15 november 2007 @ 23.16 uur

 29. @ Willem C

  Dat je in hechtenis algemeen gesproken geen halve heilige wordt ben ik roerend met je eens, maar om nou te zeggen dat we iedereen maar vrij moeten laten rondlopen…

  Volgens mij is een van de taken van het gevangeniswezen: het voor enige tijd uit de maatschappij halen van hen die een risico voor die maatschappij vormen, of ze daar nou per sé wijzer van worden of niet.

  Een goed boek over strafgevangenissen is m.i. nog steeds “Papillon” van Henri Charriere. In ieder geval een pleidooi om ook gedetineerden, ongeacht wat ze hebben uitgespookt, menselijk te behandelen, anders wordt hun wrok tegen de maatschappij alleen maar groter.

  Ieder mens kan ergens in zijn leven de trein missen en de fout in gaan. Maar iedereen heeft ook recht op een nieuwe kans. Betaald werk en het vooruitzicht op een redelijke nieuwe start kan daar zeker aan bijdragen.

  Een ding vind ik raar. De leden van de Hofstad-groep hebben wat zitten smoezen over de Koran en hoe ze Nederland in rep en roer konden brengen, en krijgen een zwaardere eis opgelegd dan Holleeder, die jarenlang topcrimineel was. Allebei hartstikke fout, maar is een waslijst van moorden, afpersingen, witwaspraktijken, wapenhandels en drugstransacties minder strafbaar dan de fantasiën van een paar puisterige would-be terroristen?

  Reactie door olav ten broek — donderdag 15 november 2007 @ 23.55 uur

 30. liefde…….allang alleen op de wereld?

  Reactie door Johan Kivits — donderdag 15 november 2007 @ 23.57 uur

 31. @Willem C

  Wat had jij zoal in gedachten voor “verdwaalden” als Mohammed B, Holleeder, Samir A. of Volkert van der G.? Morgen vrijlaten en voortaan elke twee weken een kopje kamillethee bij de psychiater? Kom op zeg.

  Reactie door Henk W — vrijdag 16 november 2007 @ 2.04 uur

 32. @28 Liefde

  Mee eens.
  Verder doe ik niet mee met het Barabbas-principe. Laten we blij zijn dat het volk niet gaat over schuldig of onschuldig.
  De vinger wijzen naar de ander, brengt 3 vingers naar jezelf.
  Je weet wel: wie zonder zonden is…
  Geef mensen vooral niet de kans over zichzelf na te denken.”Werk! Geld! Boete!Tuig!”
  Zal dit de oplossing zijn? Vergeet niet dat daders ten diepste slachtoffer zijn geworden van zichzelf. OOK zij hebben hulp, oor en oog nodig. Niet alleen uniformen met sleutels en wat slavendrijvers.

  Reactie door Gloria — vrijdag 16 november 2007 @ 2.09 uur

 33. Prima idee, dat doen ze al jaren zo in de VS. Alleen mensen die de eerste keer in de fout gaan begeleiden naar weer een plek in de samenleving, zonodig met enkelband om vergissingen uit te sluiten. Het is niet acceptabel dat verkrachters en moordenaars weer een kans krijgen hun gewelddadig werk te doen.

  Reactie door n de vries — vrijdag 16 november 2007 @ 6.09 uur

 34. @20

  bij ons deed de sociale werkplaats de plantsoenen, tegenwoordig wordt dat door Polen gedaan. waar zit het sociale?

  Reactie door ipuntje — vrijdag 16 november 2007 @ 6.49 uur

 35. @25
  Het is natuurlijk gek dat men als men de gevangen een beetje de samenleving mee wil geven in de gevangenis dat men een van de grootste factoren in deze samenleving werken er uit haalt.
  En dat men de sociale verplichting die men heeft in de samenleving om zoveel mogelijk de centen te verdienen met werken deze niet door trekt naar de gevangenis en daar deze verplichting gaat afschermen.
  Met het gevolg omdat deze grootte factor die deze sameleving toch bepaalt de crimineel als hij uit de gevangenis komt deze verplichting als onwezenlijk wordt ervaren.
  In mijn ogen werkt jou mening zeer negatief voor de crimineel en is oorzaak van het vaak terug vallen van deze.
  In mijn ogen is zijn straf beperking van zijn vrijheid en voor de rest moet hij aan zijn verplichtingen die in de samenleving gelden ,zeker tegen over het slachtoffer blijven
  voldoen.
  Het is toch van de gekke om hem de ene lust vrijheid als straf van hem af te nemen en de andere last, werken voor je onderhoud en schade die je heb aangericht hem daarvan te ontlasten.
  Dan zou de straf bijna nul zijn als je deze tegen elkaar weg streept.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 16 november 2007 @ 8.08 uur

 36. @32
  Weinig zinvol in deze discussie.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 16 november 2007 @ 8.25 uur

 37. @25 Pool,

  Ik snap niet wat en waar jij de fout ziet?

  1.Tegenwoordig zijn de gevangenissen in Nederland moderne en hebben ze meer comfort dan menig hotel in het buitenland.
  2.Een gevangenisstraf is volgens mij bedoeld als straf en om iemand te helpen dat ze niet terug vallen in hun oude gewoonte.

  Waarom zou dan werken (gebeurd nu ook tegen een kleine vergoeding)en een vak leren niet verplicht mogen worden?
  Gedeeltelijk kan de vergoeding bestaan uit extraatjes zoals tv en ontspanning en gedeeltelijk voor geld.

  Hierdoor hebben zij afleiding en worden minder criminele zaken besproken binnen het gevang en ze leren een vak en hebben geld als ze vrij komen.

  Reactie door TT — vrijdag 16 november 2007 @ 8.38 uur

 38. Deze morgen `goedemorgen nederland gezien waar de cristenunie het sp standpunt verdedigde[zijn jullie niet uitgenodigd?]maar daar zag m,n bij het gevangeniswezen niks in.Dat snap ik niet helemaal ,er wordt en werdt steeds gewerkt inde gevangenis,dus het kan wel degelijk.Ze moeten een halve dag al werken naar keuze s,morgens of s,middags.Nu ik toch weer in beeld ben hoeveel leden zou de pvda verloren de laatste jaren en wat kunnen ze het moeilijk verkroppen dat jullie je salaris niet zelf in je zak houden. .

  Reactie door g.jonker — vrijdag 16 november 2007 @ 8.58 uur

 39. Ik ben een groot voorstander van als misdadigers van het zwaarste soort collectief hara kiri plegen…levert allicht leukere tv op dan ‘boer zoekt vrouw’ …en zo kom je ook van irritante BN’ers af.Dat we daar niet eerder op gekomen zijn!

  Reactie door QuestionMaster — vrijdag 16 november 2007 @ 10.03 uur

 40. het doel dat de SP hier mee voor ogen heeft is juist en het voorstel ziet er goed uit. Zonder inlevingsvermogen kom je er niet. En voor vrijwel iedere gedetineerde is een andere aanpak nodig. karakter en oorzaak van een misdaad is voor iedereen anders. Ik denk dat er meer psychologen bij betrokken moeten zijn. Het is maatwerk, omdat je met mensen te doen hebt.

  En ze de hele dag niks laten doen levert voor niemand en dus ook voor hen, niks op.

  het is in ieder geval een stap de goede richting in

  Reactie door Ingeborg vv — vrijdag 16 november 2007 @ 12.32 uur

 41. Misschien laten werken voor de bezuinigingen die door deze regering worden voorgesteld op Slachtofferhulp waarbij het budget van deze met 8 % omlaag wordt gebracht.
  Dat is het respect van het CDA voor de slachtoffers.
  Maar ze kunnen dat geld goed gebruiken om een paar duizend kilometer verderop nieuwe slachtoffers te maken.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 16 november 2007 @ 13.11 uur

 42. Is het niet slimmer om het geld dat dit ongetwijfeld gaat kosten te gebruiken voor dingen waar eerlijke hardwerkende bugers wat aan hebben. De lijst met dingen daarvoor is veel te lang om hier in te typen.

  Reactie door Hank — vrijdag 16 november 2007 @ 13.54 uur

 43. Ik ben het er niet mee eens, een gedetineerde heeft zijn kans ook gehad om werk te zoeken in de maatschappij. Een misdader die bijvoorbeeld een 85 jarig mens heeft mishandeld moet maar eens weten waar hij voor zit. En hebben opvoeding nodig in die paar maanden dat ze zitten. Op voeding hoe je normaal in de maatschappij moet leven, dat je werk moet zoeken om te leven en geen mensen moet beroven of banken overvallen. Het gevangen gevoel haal je zo helemaal weg. Sommige willen juist graag vast zitten, je heb onderdak eten, en straks nog werk ook, hoeveel vakantie dagen zitten er bij? Rot die Polen er maar uit laat de gedetineerden Spersis steken aan de ketting op een rij net al vroeger, en hun loon, een hap te vreten. geef ze niets te doen zo dat ze alleen maar kunnen na denken wat ze gedaan hebben. Kijk naar buitenlandse gevangenissen daar willen ze niet meer naar terug hoor, want daar is het een hel! vernederen dat moet je ze laat ze in vrouwen kleding lopen zet het op internet, met webcams. Met die softie aanpak van hier, nu gebeuren er dagenlijk ernstige misdrijven.

  Reactie door Herman — vrijdag 16 november 2007 @ 13.55 uur

 44. @36 De Hakker

  Inzoverre, dat ik het zinvol vind om meer met gevangenen te doen dan opsluiten en aan het werk zetten. Die werken zijn vaak zeer afstompend en bevorderen het overdenkingsproces van de dader niet. Het leidt eerder af, zoals de hele maatschappij afgeleid wordt door voor steeds minder geld, steeds harder te werken en het liefst tot aan het graf. Voer voor de wereldleiders en hun boze plannen!

  Wat wil je, Hakker, als een regering zelf crimineel is en het voorbeeld geeft hoe we met mensen omgaan als ze ons niet bevallen.
  Dan vermoorden we ze gewoon! Neem je gewoon het recht om binnen te vallen en maak je alles stuk wat los en vast zit.
  Ook dit heet werk. Wat is werk?
  De ene moordenaar heeft hier een beroep aan en de andere moordenaar wordt tuig genoemd en moet ‘zitten’.
  En zo worden de grootste beroepscriminelen ge-eerd en krijgen lintjes. Jazelfs mensen stemmen erop!
  Ik pleit voor preventieve voorbereiding op de maatschappij. Niet alleen door werk maar door een andere instelling! En werk blijkt hier geen sleutel toe te zijn, integendeel. Het schuift het ware probleem alleen maar naar de achtergrond.
  We zouden toch als ‘nette’ burgers mogen verwachten dat er intensief aan de gevangenen GEWERKT is en zij met een nieuwe en gezonde instelling weer door ons welkom geheten worden.

  Een combinatie van werk en de nodige therapieen ter overdenking met kans op meer zelfinzicht waardoor herhaling minimaal wordt lijkt mij de beste kans geven op slagen.

  Reactie door Gloria — vrijdag 16 november 2007 @ 14.09 uur

 45. Op het gevaar af dat het overkomt als een rechts verhaal (maar ik ben zo rood als een kreeft) wil ik over dit onderwerp het volgende opmerken.

  Het huidige gevangenissysteem is volkomen uit de hand gelopen, asociaal, contraproductief en waanzinnig. Je komt er dan niet met geneuzel dat 64 cent te weinig is om … Het lukt onze maatschappij steeds minder om terug te gaan naar de essentie, een nieuwe analyse te maken en dan gestructureerd een bestaand systeem drastisch om te vormen. Dat zouden we wel moeten doen en dat zou pas echt sociaal en menselijk, dus links zijn.

  Uitgangspunt zou moeten zijn dat een strafsysteem, waarbij gedetineerden voor langere tijd uit de “gewone” maatschappij verwijderd worden, kostenneutraal kan en moet zijn. Er zijn meerkosten en besparingen die elkaar kunnen compenseren.

  1. Een detentiesysteem moet zo veel mogelijk werken als een normale sociale gemeenschap, met consumptie, productie, taakverdelingen en een interne en externe economie (import, export) waarin de gedetineerde zijn eigen individuele en sociale rol speelt. Afgezien van de kosten is dit wezenlijk om de gestrafte te resocialiseren, terug te voeren naar een “normale” maatschappij. Of als dat niet kan (TBS) een zo normaal mogelijk, misschien zelfs redelijk gelukkig leven te laten leiden (i.p.v. lijden).

  2. Uiteraard zijn er materiële en personele meerkosten, vanwege de beveiliging, bewaking en extra voorzieningen voor deze ontspoorde burgers. We moeten echter niet vergeten dat ook voor heel veel vrije burgers extra kosten gemaakt worden, in onderwijs, maatschappelijk werk en sociale voorzieningen. Het beperken van die meerkosten is een kwestie van goed organiseren en managen.

  3. Juist omdat het bijzondere van een detentiesysteem schuilt in het (normaliter tijdelijk) wegnemen van een groot deel vrijheid bespaar je ook heel veel kosten. De huisvesting hoeft niet zo luxe te zijn, het diner niet copieus, de gestrafte hoeft niet 3 keer per jaar op vakantie, hoeft zich niet klem te zuipen, naar de hoeren of de drugshop, hij kan misschien wel 6 dagen per week werken en 10 uur per dag etc. etc.

  Vroeger was het heel normaal dat gestraften juist geld opleverden. Het ontgaat mij waarom dat nu niet meer zou kunnen maar kostenneutraal is al voldoende.

  Reactie door Hermie Kreeft — vrijdag 16 november 2007 @ 14.31 uur

 46. Kosmisch gezien heeft elke ziel(mens) recht op bestaan. Maar zielen met eenlaag bewustzijn behoren niet in de samenlevingen dus zullen ze gescheiden moeten worden.
  In een cel? Nee dat is nu de zieke patiënt kweken(de longen worden afgesloten) voor het volgende leven. Oftewel de zieken van nu, waren de criminelen van het vorige leven. Mijns inzien behoren deze mensen gescheiden te worden met behoud vanwerk (bijv. werken op landerijen) zodat ze zelf de kost kunnen verdienen en anderen nooit meer tot last zijn. Met uitzondering van diegenen waar justitie foutief heeft opgetreden ect. SP denk eens na over deze manier van bestraffen en niet altijd de dollartekens voor ogen zien.Intenties opruimen(verwijderen) is ook een vorm van verdienen en dat is goedkoper dan de gedetineerde een bijdrage vragen.
  Hopelijk heb ik jullie comisch voorgelicht en halen jullie daar een groot voordeel uit.

  Reactie door Schouren — vrijdag 16 november 2007 @ 14.36 uur

 47. Dit is vermoedelijk een genieus idee, dat we vermoedelijk aankomend jaar vele criminelen er bij krijgen, in de vorm van mensen die niet meer kunnen voldoen ssn al die stijgende kosten.

  Reactie door gonda — vrijdag 16 november 2007 @ 14.38 uur

 48. Prima, werken om slachtoffers te betalen, werken om perspectief te vergroten bij terugkeer in de samenleving, maar ook werken om eigen verblijf te betalen: celhuur en hotelmatige kosten als voeding, waskosten, gebruik linnengoed en handdoeken, afschrijvingen op meubilair etc. Zo blijven ze in de pas lopen met de samenleving buiten de muren, waar die kosten ook in rekening worden gebracht. Komen ze zelfs nog goed weg, zonder belastingen en verzekeringen óf zullen we ook nog wat rioolrechten, reinigingsrechten, afvalverwerking, WA verzekeringetje, brandverzekering (na Schiphol een aanrader, opnemen in het detentie huishoudboekje?

  Reactie door kinkel — vrijdag 16 november 2007 @ 16.08 uur

 49. Schouren — vrijdag 16 november 2007 @ 14.36:

  Goedemiddag,

  Wat een “crypto”-fascistische en kwaadaardige “visie”:
  Ik hoop dat de schrijver hiervan enig historisch besef heeft en weet dat met name Hitler en zijn fanatiekste volgelingen (vertegenwoordigd door (hoge) SS-ers) zich door dergelijk kwasi-wetenschappelijke en kwaadaardige nonsens lieten leiden bij het scheppen van hun duizendjarig rijk.

  Je kunt kritiek hebben op een al te eenzijdig rationele benadering der dingen, maar als je je niet meer laat leiden door gezond verstand en de feitelijke werkelijkheid, is letterlijk de duivel los…!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 16 november 2007 @ 16.11 uur

 50. Nogmaals: Schouren — vrijdag 16 november 2007 @ 14.36:

  …ik krijg overigens hier wel eens de indruk dat sommigen (en DUS niet de sympathieksten) ons willen “uitproberen”, als daarachter een weloverwogen rechtse strategie ligt moeten we dus op onze hoede zijn…

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 16 november 2007 @ 16.15 uur

 51. Dwangarbeid in de 21ste eeuw…..HULDE!

  Het precedent dat hiermee geschept wordt kan in ons aller gezicht exploderen, het Amerikaans model is dichterbij dan ooit! :-(

  Reactie door Ach ja — vrijdag 16 november 2007 @ 16.30 uur

 52. Stijlloos

  Reactie door Wim Heitinga — vrijdag 16 november 2007 @ 16.57 uur

 53. Als je iets van menselijk gedrag begrijpt, dan weet je dat het merendeel terug zal komen in de gevangenis. Dit zit tussen hun oren en niet in hun werkhanden. Iedere vorm van straf (zeker in nederland) of aanmoediging om uit het criminele circuit te blijven werkt per definitie niet.

  Reactie door benb — vrijdag 16 november 2007 @ 17.02 uur

 54. @ 46 Schouren
  Je hebt idd comisch voorgelicht. Heb sinds tijden niet zulke nonsens horen verkondigen.
  LOL.

  Reactie door Roodkapje — vrijdag 16 november 2007 @ 17.07 uur

 55. Kan een gevangene ook een nier afstaan ter betaling?

  Reactie door Roodkapje — vrijdag 16 november 2007 @ 17.15 uur

 56. @11 Haq

  Hoewel ik het niet wens te zijn, ben ook ik daar bang voor.

  Reactie door Roodkapje — vrijdag 16 november 2007 @ 17.21 uur

 57. Hoezo iets nieuws ,we hebben er de afgelopen 30 jaar gewoon een potje van gemaakt.
  Gelijk weer invoeren Jan

  Reactie door arob — vrijdag 16 november 2007 @ 17.24 uur

 58. Merendeel van de reactie’s zijn niet helemaal correct.
  Dit omdat het merendeel van de mensen niet weten dat als men, met niets de straat wordt op geknikkerd. de maatschappij hier ook niet echt op zit te wachten.
  Een nieuwe start dient dan ook werkelijk nieuw te zijn.
  Een vorm van loon zoals in Duitsland, Spanje is een goede manier om iemand niet het diepe in te gooien.
  Na een tijd binnen te hebben overleefd, lijkt het mij niet slim om iemand meteen in de “buitenwereld” met niets op straat te gooien.
  Immers iemand die overleefd, leeft niet!
  En iemand die niet leeft heeft geen reden om een goed leven te leiden/lijden.
  Overigens heeft men in het Huis van bewaring recht op werk.
  In de gevangenis is dit al sinds langen tijden een plicht!!!!

  Reactie door Johan — vrijdag 16 november 2007 @ 17.38 uur

 59. Stem dus Verdonk of Wilders de volgende keer. Dan zal er veel veranderen

  Reactie door bosridder — vrijdag 16 november 2007 @ 17.51 uur

 60. gevangenen willen allemaal graag werken,maar dat is alleen om niet 24 uur per dag achter de gesloten cel deur te zitten.

  ze gaan ook allemaal massaal naar de kerk op zondag,dan zijn ze er weer even uit de cel en krijgen een extra bakkie thee.

  waneer word het eens een echte straf hier in dit land?
  denkt men nu echt dat dit criminelen uit andere EU landen afschrikt? de strafjes hier?
  terwijl ze het in hun eigen land vaak wel uit hun hoofd laten vanwege de strafmaat en de gevangenissen daar.

  maar nee de burger naar de voedselbank en de criminelen aan het werk…
  is het bedrijfsleven hier weer de sturende factor soms ?!

  Reactie door iew — vrijdag 16 november 2007 @ 17.55 uur

 61. Wij noemen het maken van producten in een gevangenis concurentie vervalsing. Hierdoor zullen er mensen komen die hun baan verliezen pomdat de gevangenen goedkoper produceren, en dus er geen werk meer is. Een raar pleidooi van de SP.

  Reactie door Bert Berendse — vrijdag 16 november 2007 @ 18.49 uur

 62. @34, zie jij Polen als andere mensen, nee toch?

  Sociale werkplaatsen vinden het al moeilijk genoeg om het hoofd boven water te houden. Zo’n concurrentie van ‘dom’ gevangenisvolk hoort niet te gebeuren en er hoort al helemaal geen sfeer van barmhartigheid door te ontstaan. Mensen die zich inzetten voor sociale werkplaatsen verdienen wel beter respect voor de moeite die zij vaak vrijwillig doen.

  Ik vind het weinig reeel om gevangenen produktiewerk te laten doen omdat ze nu eenmaal gevangen zijn en geld kosten. Niet elke gevangene is gelijk, je mag best wat niveaukritischer kijken. Zelfs met het risico dat je dan witte en zwarte gevangenissen krijgt :))

  Dit voorstel lijkt me eerder bij Henk Kamp passen.

  Reactie door Jory — vrijdag 16 november 2007 @ 19.11 uur

 63. Een werkstraf is vaak eerlijker, als 50% belasting betaler is fout parkeren betaalbaarder dan een bijstandsmoeder!
  Ik mag dus meer fouten maken omdat ik meer geld heb?
  Alleen een werkstraf is gelijk, en deze huidige regels geven voor mij slechts meer internetbankieropdrachten!
  Waarom moest ik ooit als Ex Asielzoeker toen netjes aan alle regels houden want €20,- voor een fietslampje was toen een ramp en nu mag ik alles, omdat ik meer verdien als Jan Marijnnissen?
  Gelukkig kan ik dankzij de Wouter Bos subsidie de hoge schenkingen aan de SP aftrekken voor de belastingen en zo Wouter Bos aan zijn grootste vijand laten meebetalen!

  Reactie door Gozik — vrijdag 16 november 2007 @ 20.00 uur

 64. Wat ik wil zeggen is: Wilders als populist/fascist weg zetten is te makkelijk. Feit is, als er een te grote toestroom van ongeletterde en fanatieke moslims blijven instromen in ons land, we een niet te overzien probleem krijgen. Willen we dat? Ik dacht het niet!

  Reactie door frank — vrijdag 16 november 2007 @ 23.14 uur

 65. en ik zeg mijn lidmaatschap van de SP niet op hoor!

  Reactie door frank — vrijdag 16 november 2007 @ 23.19 uur

 66. Ik heb geen medelijden met echte criminelen. En inderaad moeten sociale werkplaatsen qua arbeid nu al concureren met gevangenisen. Ik kies wat sat betreft voor de sociale werkplaatsen. In Vlaardingen bijv. gaat vel werk verloren door de sluiting van de Unilever. Unilever besteed veel werk uit aan de sociale werkplaats (TBV). Dit is alleen nooit in de pers gemeld.

  Reactie door frank — vrijdag 16 november 2007 @ 23.36 uur

 67. Excuses voor de typefouten! Het is vrijdagavond en ik geniet van een biertje (nu kan het nog)

  Reactie door frank — vrijdag 16 november 2007 @ 23.40 uur

 68. Inderdaad. laat ze niet alleen werken voor hun fouten en daaruit voortvloeinede schulden, laat ze maar eens werken voor eigen onderhoud en huur van een cel…dan is dat geld voor het lerarenprobleem ook zo opgelost!

  Reactie door Johan Kivits — vrijdag 16 november 2007 @ 23.56 uur

 69. moet zijn…voortvloeiende…

  Reactie door Johan Kivits — vrijdag 16 november 2007 @ 23.56 uur

 70. 20 uur per week??? ik moet ook gewoon fulltime werken. Waarom gevangen dan niet

  Reactie door linda — zaterdag 17 november 2007 @ 9.33 uur

 71. Heerlijk rechts idee, super! Ik stem voor!

  Reactie door VVD-er — zaterdag 17 november 2007 @ 16.44 uur

 72. VVD-er — zaterdag 17 november 2007 @ 16.44:

  Goedenavond,

  Als dit idee zo rechts is, waarom was dat dan nog niet gerealiseerd: per slot van rekening heeft de VVD daar jaren gelegenheid voor gehad…?

  Of, wil jij, door een dergelijke volslagen foutieve voorstelling van zaken, gewoon verwarring zaaien?

  Of…ken jij niet de wezenlijke verschillen tussen politiek links en rechts?

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 17 november 2007 @ 19.54 uur

 73. @ De Hakker (10):

  Citaat: “Verder zijn er veel kosten gemaakt voor het proces en subsidie voor de advocaat,ook deze moeten terug verdient worden zodat de goedwillende belasting betaler niet voor deze rotzooi moet betalen.”
  O? En moet iedereen die een keer de politie te hulp roept ook het arbeidsloon gaan betalen? Het politie- en justitieapparaat is nu juist in het leven geroepen om de vervolging en eventuele veroordeling resp. bestraffing van verdachten uit de privé-sfeer te halen. Het is een gemeenschappelijke voorziening die dus ook gemeenschappelijk moet worden betaald.
  Of ga je nu bv. ook ervoor pleiten, dat mensen die hebben gesport e.d. en gewond zijn geraakt, ook maar hun eigen ziekenhuisopname en medicijnen moeten gaan betalen? Evenzo rokers die longkanker krijgen? Enz., enz.
  Het klinkt misschien vreemd, maar ook jusitite en het gevangeniswezen zijn een kwestie van solidariteit. In de eerste plaats met slachtoffers, maar in de tweede plaats ook voor daders.
  Met Pool (nrs. 5 en 25) ben ik het eens.

  @ Maan Arkenbosch (14), De Hakker (16) en Ed Sorrento (21):

  Dwangarbeid heeft nooit iets zinvols opgeleverd. Of willen jullie martelwerktuigen erbij halen?

  Overigens: de grootste miljoenenfraudeurs hebben meestal witte overhemden, stropdassen en twee- of driedelige pakken!

  @ Voornaamgenoot (24):

  Het eventueel plukken van Holleeder kan pas aan de orde komen als hij definitief veroordeeld is. Dat zal wel nog een tijd op zich laten wachten, denk ik zo.

  nr. 29: En naast vergelding is inderdaad ook resocialisatie een heel belangrijke doelstelling van een vrijheidsstraf.

  @ TT (37):

  Ook in Nederland zijn gevangenissen bepaald geen “hotels”, TT. Een hardnekkig misverstand, o.a. gekoesterd door De Telegraaf. Zelf ben ik vaak genoeg in allerlei gevangenissen en Huizen van Bewaring geweest (als hulpverlener dan).
  En het allerzwaarste is en blijft: de ontneming van de vrijheid. Terwijl tegenwoordig velen maar een uurtje per dag uit de cel kunnen.

  Maatwerk is nodig, zoals Ingeborg terecht in nr. 40 opmerkt. Er zijn ontelbaar verschillende soorten criminalitreit en “criminelen”. (Zelf ben ik ook “crimineel” geweest door het beledigen van een buitenlands staatshoofd, “lokaalvredebreuk” en kraken).

  @ Hermie Kreeft (45):

  Met de strekking van jouw verhaal ben ik het geheel eens. Alleen: een beetje seks moet toch kunnen, af en toe? Als iemand niet de heren- c.q. damesliefde is toegedaan moet toch wat georganiseerd kunnen worden, niet? Al was het maar om iemand niet geheel gefrustreerd en misschien zelfs verknipt te laten worden in de gevangenis.

  Reactie door Olav Meijer — zondag 18 november 2007 @ 1.44 uur

 74. @73
  Je draait de zaak om door sporten te vergelijken met iemand de hersens in slaan.
  Verder is het zodat slachtoffers vaak de politie bellen maar het kan zijn in jouw beleving dat de daders dit doen.
  Je haalt er een hoop dingen bij die niet te zaken doende zijn.
  Dus die vergelijking is gewoon shit………
  Verder is het in de normale samenleving zo dat als er werk is dat je moet werken voor de centen.
  Is men van oordeel dat je dat weigert dan krijg je geen cent en kan men zich niet onderhouden.
  Daar komen echt geen martel werktuigen aan te pas.
  In de gevangenis waar dus voor het merendeel tuig zit is het net andersom daar heeft men al te eten en onderdak(en natuurlijk de schulden moeten betaald worden) dus het gevolg moet zijn dat je die kosten moet verdienen.
  Als men dat weigert dan gewoon langer vast laten zitten want dan ontbreekt ook de motivatie om in de samenleving dit spel op te pakken.
  Daar hoef geen enkel martel werktuig aan te pas te komen.
  Je zegt het allerzwaarste is ontneming van de vrijheid maar wat wil je dan ze vrij laten met een bonus.
  De straf is ook ontnemen en onttrekken aan de samenleving.
  De rest het werken wat bij de samenleving hoort moet je ze niet ontnemen, het werken voor je onderhoud ,want werken is zeker geen straf anders worden ze dubbel gestraft en maak je er luie donders van die niet kunnen en willen werken voor de centen.
  Met alle gevolgen bij terugkeer in de maatschappij.

  Reactie door De Hakker — zondag 18 november 2007 @ 11.04 uur

 75. @73 Olav,

  Inderdaad je wordt van je vrijheid berooft maar ook niet voor niets, onze gevangenissen kennen al drie soorten waarvan de open instellingen de lichtere vorm is en vught één van de zwaarste vormen van hechtenis.
  Naar gelang de straf word je geplaatst.
  En die is dan ook meestal verdiend!
  In vergelijking met bejaarden tehuizen en inrichtingen voor geestelijke zorg kun je de gevangenissen vergelijken met hotels.
  En hebben deze mensen het beter als menig ander mens.

  Reactie door TT — zondag 18 november 2007 @ 16.39 uur

 76. @ 73 De Hakker

  Gevangenisstraf is een vrijheidsstraf en geen werkstraf, het is de keuze aan de gedetineerde of hij wil werken.
  Niet alle gevangen zijn tuig zoals jij doet overkomen, weetje dat je in de gevangenis soms beter van het leven kan genieten dan erbuiten, ik bedoel hiermee, als je in de schuldhulpverlening zit dan kun jij je niet 25 euro p/week zakgeld toe-eigenen en dat is in de gevangenis wel mogelijk plus je hebt een dak boven je hoofd een raam, tv, 3 maaltijden per dag en geen gezeik van schuleisers.
  Misdaad loont, en echt tuig is moeilijk op te sporen.

  Reactie door Pool — maandag 19 november 2007 @ 7.15 uur

 77. Willem C., “Gevangenisstraf is grote onzin”?

  Aangezien we geen doodstraf hebben is opsluiten de enige manier om ongewenste personen uit de maatschappij te houden!

  Reactie door Ad — maandag 19 november 2007 @ 7.46 uur

 78. @77, Is ook een mooie! Iemand steelt een radio uit je auto, je geeft hem een duw en hij valt…..Dood door schuld of voorbedachte raden!?
  Een crimineel ben je zo, ook als je belasting niet helemaal correct invult.
  En wat betreft de doodstraf: iemand die deze uitspreekt, moet hem dan ook meteen zelf uitvoeren.
  Immers een beul wordt ook voor het karretje gespannen en dan heet het “werk”.

  Mbt Moslimgepraat: iemand die stelt dat rechtstelsel aan te hangen, ook naar dat recht straffe.
  Denk dat er weinig in Nederland zijn die dit dan nog wensen.
  Er zouden dan heel wat mensen zonder ledenmaten door het leven gaan.

  @ 77 de pool:
  Werken is een plicht in de gevangenis, in het HVB een recht.
  Zo te lezen heb je ervaring met het HVB.
  En inderdaad is niet iedereen tuig, vaak veel meer menselijker dan men in de “maatschappij” aantreft.

  Een mens kan veranderen, de tijdsgeest niet!!

  Reactie door Johan — maandag 19 november 2007 @ 16.12 uur

 79. Grappig, enkele jaren terug zat ik een straf van 4 jaar uit, ik zeur niet over de tijd die ik heb moeten zitten, ik heb bewust een misdrijf gepleegt, en ik heb de straf ook gewoon geaccepteerd. Ik heb me tijd echter niet verdaan, ik ben in de boeken gedoken en heb flink wat certificaten aan de open universiteit behaald. De laatste 2 jaar ben ik in het software ontwikkel team in heerhugowaard gekomen. Aangezien ik al van jongs af aan kon programmeren was instromen geen probleem. Sterker nog, binnen 2 maanden was ik in staat om andere mensen op te leiden. In de tijd dat ik er heb gezeten, heb ik een aantal grootschalige projecten gedaan, met deze projecten zijn tonnen verdiend. Na mijn straf had ik de dag dat ik er uitkwam al een contract op zak, en ben sindsdien nooit meer een dag werkloos geweest. Inmiddels werk ik al weer 10 jaar als software engineer voor gerenomeerde bedrijven. Ik wil maar zeggen dat niet iedereen in de bak uit ze neus vreet.

  Reactie door Software Engineer Anonymous — maandag 19 november 2007 @ 17.51 uur

 80. Je heb al een verplichte tewerkstelling , namelijk als je gebruikmaakt van een bijstands-uitkering ; dat is ook een ongewenste vorm van STRAF , omdat een werkgever jouw niet meer wilt ? Moeten dan gestrafde en bijstandstrekkers dezelfde “straf ” ondergaan ?

  Reactie door fred — maandag 19 november 2007 @ 18.49 uur

 81. @76
  , weetje dat je in de gevangenis soms beter van het leven kan genieten dan erbuiten
  ………..
  Dat is me wel duidelijk.
  Het is in de Gloria termen te spreken een paradijs.
  Want daarbuiten moet je werken,anders heb je het niet best of wel in jou termen die hebben
  echt werkstraf en ze zijn geen crimineel.

  Reactie door De Hakker — maandag 19 november 2007 @ 19.56 uur

 82. Als wij in een omschakeling van de hedendaagse levenswijze willen/kunnen veranderen 24 NOVEMBER Flits ontslag.

  Wie is er dan als 1e aan de beurt?

  De vmbo-er, de arbeider boven 45+, de winkelbediende die te duur wordt bij het 18e levensjaar?

  En dan blijft de vraag bij mij opkomen. Waar is het organisch hart van de SP? R’dam toch?

  Wij blijven geen papiertjes in brievenbusjes duwen.

  Kom met een duidelijke lijn SP.

  Reactie door Roodkapje — maandag 19 november 2007 @ 22.02 uur

 83. @ Haq (74):

  De andere voorbeelden -waarvan ik niet heb gezegd dat ze precies hetzelfde zijn- heb ik analogisch genoemd om helder te maken hoe onzinnig het is om kosten van een per definitie gemeenschappelijke voorziening als i.c. politie en justitie te willen laten betalen door mensen, die daarmee als verdachten of veroordeelden van doen krijgen. Een soort omgekeerd “profijtbeginsel”.

  Verder ben ik zeker niet gekant tegen het verrichten van arbeid in de gevangenis, maar tegen DWANGarbeid. Ik denk trouwens dat gedetineerden meestal meer baat hebben bij opleidingen en cursussen, zodat ze na vrijlating meer kansen maken op de arbeidsmarkt. Zie ook
  Software Engineer Anonymous in nr. 79!

  Als ik constateer dat de ontneming van vrijheid het zwaarst is, houd ik geenszins een pleidooi om iedereen maar vrij te laten.

  @ TT (75):

  Het vergelijken van gevangenissen met andere soorten inrichtingen vind ik sowieso een kwestie van appels en peren. Maar dan nog: gevangenissen zijn geen “hotels”.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 20 november 2007 @ 15.32 uur

 84. Ik stel voor om ook alle uitkering trekkers tenminste 20 uur per week te laten werken voor de Nederlandse samenleving!

  Reactie door VVD-er — dinsdag 20 november 2007 @ 20.01 uur

 85. @83
  Ik ben helemaal met je eens dat de regering deze mensen in dienst moet nemen en volgens een goed CAO moet betalen.
  Of bedoel jij wat anders?

  Reactie door De Hakker — dinsdag 20 november 2007 @ 20.06 uur

 86. VVD-er begin maar eerst met Verdonk , dat is goede stap en andere VVD-ers die zo fatsoenlijk zijn van wachtregelingen profiteren en daarna een aanzet door bijstandwerkers eens een baan aan te bieden .

  Reactie door Fred — dinsdag 20 november 2007 @ 21.27 uur

 87. @ Gloria…werk is een oplossing…kijk ook naar jezelf…of mankeer je iets?

  Reactie door johan kivits — dinsdag 20 november 2007 @ 23.51 uur

 88. Mijn reactie van @85 moet is een reactie op @84.
  Dit om te voorkomen dat ik het eens ben met Olav.
  ………….
  @84
  Alle arbeid is dwangarbeid ook in de samenleving,om dat je anders niets te vreten heb.
  Verder kan men net zoals in de samenleving in de avond studeren, dit gebeurt met mensen die werken ook en die hebben vaak nog veel meer bezigheden en verplichtingen.
  Dus breng de samenleving in de gevangenis, we hebben het niet over een sanatorium waar mensen van een ziekte bij moeten komen.
  Het is vreemd dat men altijd beweert dat werk goed is voor verstandelijk en lichamelijke gehandicapte dit geeft hun eigenwaarde,schijnbaar geld dit niet voor tuig

  Reactie door De Hakker — woensdag 21 november 2007 @ 10.42 uur

 89. Gewoon de gehele samenleving in de bak ?

  Reactie door Fred — woensdag 21 november 2007 @ 18.23 uur

 90. @88 De hakker,
  Is nogal wat om alles op een hoop te gooien als de noemer “tuig”
  Het zegd en hoop over de woordverstrekker.

  Reactie door Johan — zondag 25 november 2007 @ 11.53 uur

 91. @ Uit hoofde van de door jou gebrachte bezoeken ter plekke, zoals je ons tijden te-
  rug ooit mededeelde, zullen er nog wel meer
  aspecten zijn die je kortheidshalve nu achterwege liet. Ik denk bijv. aan het kostenaspect, waarin de gedetineerde, niet zelden met een behoorlijk schuldgevoel, toch minimaal de éigen extra’s wil verdienen om
  niet de achterban tot last te zijn. Niet al-
  leen het slachtoffer/de benadeelde is de dupe
  van soms wel heel erg misplaatst gedrag, maar
  ook de direct betrokkenen bij zo iemand staan
  vaak voor grote moeilijkheden en veelal niet
  onontkoombare beslissingen. Het vergt van omstanders dan grote persoonlijke bereidheid om toch ‘blijvende’ steun te verlenen aan iemand die de ‘fout’ in is gegaan. Het pogen
  van een gedetineerde om toch bijv. iets te willen doen aan het welzijn van partner of kind die daarmee gemoeid kunnen zijn, is al-
  thans een stap in de goede richting om na verloop van tijd weer aan de open samenleving
  te kunnen deelnemen. Sommige schaden zijn zo
  ernstig dat er feitelijk ‘nooit’ meer ‘goed’
  gedaan kan worden door een gedetineerde en
  toch zal die daarmee moeten léren léven en zal de ‘eeuwige straf’voelbaar blijven, waar geen genade voor recht meer in de plaats kan treden. Slachtoffers zijn er dan voor altijd
  gemaakt binnen en buiten eigen kring, hoe droevig ook! Er is méér dan alleen het geld-
  aspect, de aangedane schade zal in wezen op
  een bepaalde manier nooit vergoed kunnen wor-
  den en die gedachte dragen daders voor altijd
  met zich mee. Arbeid is trouwens voor menig-
  een nog altijd uitstekende therapie tevens!

  Reactie door Madelief — dinsdag 27 november 2007 @ 11.49 uur