Zorgkwaliteit

De SP heeft een actieplan gelanceerd om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Dit plan wordt vandaag in de Tweede Kamer voorgelegd aan minister Klink (CDA) van Volksgezondheid.

Lees de vijf punten op de SP-site.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 29 november 2007 :: 12.25 uur

24 Comments

24 reacties

 1. een eerste aanzet is al gegeven op één van de 5 punten
  http://www.destentor.nl/binnenlandstn/2237940/Meer-gegevens-voor-apotheker.ece

  en die 10% meer personeel kan al deels ingevuld worden met het aantal meeëters drastisch te verminderen, (minder managers)
  In plaats van de beentjes onder het buro, de beentjes op de vloer !!

  Reactie door Sinne Tolsma — donderdag 29 november 2007 @ 13.01 uur

 2. Dan kunnen gemeenten nog, net als in Heerlen, weigeren aanbestedingen aan te nemen van thuiszorginstellingen die alfa-hulpen uitbuiten. Bovendien kan het kabinet eerlijker zijn over de enorme stijging van de zorgkostenverzekering. Immers het eigen risico en minder dekking = stijging kosten.

  Reactie door Irma — donderdag 29 november 2007 @ 14.15 uur

 3. Er kan ook veel gewonnen worden met een wijkpost voor EHBO.

  Reactie door tom — donderdag 29 november 2007 @ 14.47 uur

 4. Goeden middag Vrienden SP.

  Het zal wel zo gaan dat dit weggehoond wordt door rechtse malloten, en dan in een andere vorm aan te bieden.
  Nu kan mij niet schelen hoe het wordt, ALS het er maar komt.
  Het ergerlijke ervan is dat die schoffering van de SP voortdurend doorgaat en geen einde kent.

  Gelukkig kunnen wij als SP-ers doorgronden hoe de vork in de steel zit, maar dat het voor een buitenstaander moeilijker is te achterhalen.
  Daar moeten wij voor zorgen om dat aan het volk door te geven.

  Een opmerkende ….

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 29 november 2007 @ 15.27 uur

 5. Minder mensen aan het buro….

  Dat zou je moeten doorvoeren in elke bedrijfstak of dienst. Want waar heb ik dat meer gehoort.

  Van Manager in het bedrijf tot aan raamambtenaar op het gemeentehuis.

  Reactie door ReneR — donderdag 29 november 2007 @ 15.34 uur

 6. 5 goede punten, maar bij dit kabinet? Punt 6 zou de betaalbaarheid van de zorg moeten zijn 2 personen 250 euro per maand onbetaalbaar wort het. Waarom niet inkomensafhankelijk. Niet alleen bij zorg maat ook met boetes uitdelen. ; Zag net BLIK OP DE WEG (of zoiets) een bekende Nederlander kreeg 400 euro aan zijn broek, het maakte haar niet uit 2 of 3 uur werken vertelde zij trots. Voor velen van ons een weekloon “en dan verdien je nog goed” 40.000 zijn nu al niet verzekerd en met stijgende prijzen “vooral voedsel” zal dit aantal gaan toenemen. Resultaten kan je zien in de nieuwe film van Michael Moore .

  Reactie door Harry Sangers — donderdag 29 november 2007 @ 16.02 uur

 7. Iedere verbetering is mooi meegenomen.
  Maaaaaar, de kern van het zorgonheil ligt bij de overheid. Zij, de terugtredende overheid heeft zich ontdaan van die verantwoordelijkheid en als hapklare brokjes op de markt gegooid. Reden: het koste de overheid te veel. Als aasgieren hebben de verzekeringsmaatschappijen zich gestort op het welzijn van de gezondheid van de mens. De politieke partijen, die dit aan de man gebracht hebben daar hoor niets meer van, dus een ieder moet zijn verantwoordelijkheid nemen.
  Waarom wordt de film SICKO van Michael Moore niet dagelijks op de TV uitgezonden.
  Wel schandelijke porno films, soms denk ik wij verdienen niet anders. Maar dat is tijdens een zwak moment.

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 29 november 2007 @ 17.22 uur

 8. Weinig kans met een Goddeloze CDA als voerman !

  Reactie door fred — donderdag 29 november 2007 @ 18.00 uur

 9. Wat ging er vroeger mis , en wat NU ?

  Reactie door fred — donderdag 29 november 2007 @ 18.01 uur

 10. dat zijn goede punten.waar ik de regering ook op zou willen wijzen is het medicijngebruik bij chronisch zieken. de specialist schrijft een bepaald medicijn voor en bij de apotheek geven ze een merkloos medicijn mee, wat op het medicijn lijkt, wat de arts heeft voorgeschreven. borst heeft dat toenertijd ingevoerd. dat moet teruggedraaid worden. daar worden de meeste fouten mee gemaakt. maar ook, dat de zorgverzekeraar of minister op de stoel van de arts wil gaan zitten. zij schijnen het beter te weten dan de arts. dat vind ik ook zo iets raars. het moet dan allemaal goedkoper, maar het beleid maakt het duurder. zo ook de keppra voor mensen tegen epilepsie. de keppra van 500- en 1000 mg. zijn goedkoper dan die van 250 mg en toch zit die van 250 mg in het vergoedingspakket en de andere 2 niet. ra, ra, hoe kan dit? vraag ik me dan af met nog vele andere epilepsiepatienten, die dat medicijn slikken.het zou juist omgedraaid moeten worden. je zult toch maar 5000 mg. moeten slikken. dan zijn 20 tabletten van 250 mg, terwijl het met veel minder kan nl 5 van 1000 mg. ik heb toenertijd hoogervorst en nu Klink gevraagd of het niet mogelijk is om als men 1000 mg of meer per dag deze automatisch over te laten gaan in die van 500- of 1000 mg. zonder enige bijbetaling. van dhr. Klink heb ik nog geen antwoord gehad. het zal mij benieuwen, wat hij hierop zegt. wat de ondervoeding van mensen betreft, hier zijn ze al bezig om de mensen iets extra’s te geven. extra personeel is ook geen overbodige luxe, want soms zitten ze met een schrijnend tekort en met een hoge werkdruk en juist met die te hoge werkdruk worden er ook fouten gemaakt. dat zou in een ziekenhuis niet mogelijk moeten zijn. okay, fouten worden er overal gemaakt, maar als de te hoge werkdruk om de hoek komt kijken, dan is dat fataal en is de gezondheidszorg nog duurder, dan als men extra personeel in zou zetten. nee, de gezondheidszorg zou goedkoper moeten worden, werd al door hans simons geroepen in 1990. nu zijn we bijna 18 jaar verder, en het is alleen maar de andere kant uitgeslagen, alleen al door het verkeerde beleid, wat de afgelopen jaren is door gevoerd. ik hoop echt, dat dhr. Klink nou eens naar de SP luistert en alles overneemt van wat er is voorgesteld.

  Reactie door maayke jong-doppen — donderdag 29 november 2007 @ 18.26 uur

 11. in een bejardetehuis zitten de mensen die niet veel meer kunnen hele dagen op hun kamer.
  de kinderen die ze hebben zien ze niet veel meer ,want die moeten allebei fulltime werken om de vaste lasten te kunnen betalen,

  en je kan er dan wel 10000 dietisten op gaanzetten , maar een kok die in een belaardenhuis werkt weet ook wel genoeg over vitamimen hoor,

  das het probleem niet,

  het probleem is dat die mensen hele dagen op hun kamer zitten en geen honger meer hebben

  je word in een bejaardenhuis in leven gehouden en meer niet.

  de zorg word gewoon steeds minder,

  en das heel erg .

  en dan heb je ook nog een groep die hun zorgkosten niet kan betalen,
  en naar de voedselbank moet.
  misschien kan je ook wel een dietiste bij de voedselbanken zetten, maar ja dan blijven er geen voedselbanken over , want daar krijg je toch geen vers eten.
  ik ben beniewd volgend jaar hoeveel mensen er die 150 euro eigen risico niet meer kunnen ophoesten,
  en gewoon niet meer naar een dokter gaan.
  een paar weken geleden was er iemand op de tv die vertelde dat ze maar 2 keer per week een warme maaltijd kon kopen,
  tja van een alleenstaande uitkering kan je ook niks meer, en het probleem is dat niet iedereen een baan kan krijgen.

  en dan denk ik aan mensen met een arbeidshandicap. en aan mensen boven de 40 jaar,

  Reactie door anna 2 — donderdag 29 november 2007 @ 18.31 uur

 12. mooi is ook de kwaliteit van maaltijden , die door sommige ketens inelkaar gekunseld worden , voorkomend uit ziekenhuizen , maar nog even snle een warmte behandeling krijgen en daardoor een jaar houdbaar zijn MAAR volledig hun smaak verloren zijn en waar een ouder gemiddeld ook nog eens 5 eurie voor moeten betalen .geweldig toch : ik haal maar maaltijden bij een supermarkt die op smaak beter zijn maar ook goedkoper ( 3-4 ) eurie !
  Dit voor mijn oudere buur ( 76 jaar ).

  Reactie door fred — donderdag 29 november 2007 @ 19.13 uur

 13. pin pon pin pon pin pon.
  niet betalen lijk me het best om tegen de parasitish trend uit te gaan.
  op groot schaal dit zal better zijn dan een terroristish anslaag,minsten als jij niet zelf als terrorist ben en op de kruis genaaid word…
  leuk wereld zeg.

  Reactie door gaf — donderdag 29 november 2007 @ 21.03 uur

 14. Waar ik mij iedere keer opnieuw over verbaas is met hoeveel gemak er honderden miljoenen worden uitgegeven aan nog chiquere ziekenhuizen, zie bijv. hier, terwijl de bestaande, meestal (ook letterlijk) dichter bij de mensen staande ziekenhuizen gesloopt worden om plaats te maken voor dure appartementen voor de rijken.

  Er is geld zat. Men wil het alleen niet uitgeven aan de armen. Drie keer raden welke ‘C’orrupte partij hiervoor verantwoordelijk is. Het eindigt op een ‘A’.

  Reactie door Hermie Kreeft — donderdag 29 november 2007 @ 21.19 uur

 15. Stop de grootschaligheid in de zorg.

  Zelf heb ik hierin ervaring met twee verschillende dagactiviteitentra in verschillende regio’s. Het eerste betreft het dagactiviteitencentra in de regio Eindhoven. Deze organisatie is zelfstandig. Het andere betreft een dagactiviteitencentra in de regio Breda.dit is wel aangesloten bij de GGZ. Het fijne van Eindhoven is echter dat het contact tussen de medewerkers en de deelnemers minder afstandelijk is. Ook zijn de medewerkers in Eindhoven rechtstreekser/ minder afstandelijk naar de deelnemers toe. Er zijn daar dingen bespreekbaar wat uin Breda absoluut niet mogelijk is.In Breda wordt er naar mijn inziens dingen tevaak afgeschoven door de Ab-ers, waardoor men het risico loopt dat er wederzijds communicatie [roblemen ontstaan

  Reactie door Fleur Logister — donderdag 29 november 2007 @ 22.00 uur

 16. Ben content met de punten, maar vraag me af op welk termijn je 10% meer personeel wilt krijgen.
  Maak het broeder-beroep weer aantrekkelijk voor mannen, weg met dat doetjes-imago. Laat de jeugd eens inzien dat werken niet gaat om zoveel mogelijk geld verdienen en profiteren, maar om de voldoening die je eruit kunt halen. Zie dat aan de jeugd te brengen en je krijgt vanzelf meer mensen in de zorg en het onderwijs.

  Reactie door Martijn Kelder — donderdag 29 november 2007 @ 23.26 uur

 17. Financiële klap ouderen (AD)

  http://www.ad.nl/binnenland/article1862174.ece?nscategory=topStoryA

  Bijna 60.000 ouderen en gehandicapten komen onverwacht voor een kostenpost te staan die kan oplopen tot honderden euro’s per maand.
  De CDachtelozen helpen onze ouderen nog sneller onder de zoden!
  Wanneer wordt Nederland wakker

  Reactie door sinne — vrijdag 30 november 2007 @ 10.13 uur

 18. Waar men dn ook aan moet denken is aan chronisch zieke /gehandicapt die nog zelfstandig wonen.
  Zij kunnen de zorg op oproep niet krijgen die ze nodig hebben.
  dit betelkend jaar in jaar uit dag in dag uit 8.30uur uit bed , nooit meer uitslapen.
  23.00uur in bed nooit meer naar een feestje .
  dus nooit uit/in bed wanneer je wil , dit houd geen gezond mens vol.
  daarbij halen de zorgaanbieders je binnen met een mooi verhaal en meer en meer proberen ze de gemaakte afspraken af te nemen.
  Endann heeft Den Haag het over de mensen zolang mogelijk zelfstandig te laten wonen.
  Participeren daar blijft geen tijd voor over, aangezien je de hele dag bezig bent om andere hun boterham te laten verdienen en de bureaucratie.

  Maar waar ze mee bezig zijn is de verzorgingsstaat af te breken en moet men maar zien hoe men leeft.

  Ook zijn ze aleen maar bezig met de vergrijzing en komt mijn doelgroep op de achtergrond te staan en moeten zij jaren wachten op een focuswoning en moet je uit je vertrouwde omgeving, want ook veel keus is er niet.
  Aanleunwoningen zijn er voor 55 plussers sie geen zorg nodig hebben, en gehandicapten die zorg nodig hebben kunnnen daar niet wonen ook al ben je 52 jaar.zo bekrompe is men bezig!

  Van leven naar overleven en geleeft worden!

  Reactie door joep — vrijdag 30 november 2007 @ 15.45 uur

 19. Maak je niet zo druk ondanks alle bovenstaande hebben we volgens Klink heel veel gewonnen is alles zoveel BETER geworden zo vertelde hij bij Buitenhof.
  Je weet nu nl. waar de goede kwalitatieve zorg is en waar je die kunt KOPEN. Voor de rest zijn er minimaal eisen of niets dus….
  Fijn te weten dat je ergens iets kunt kopen wat je nooit zult kunnen betalen.
  Ik weet ook waar de PC Hoofdstraat is.

  Reactie door Henny — vrijdag 30 november 2007 @ 19.18 uur

 20. punt 6? kosten drukken door geen hoge prijzen meer te betalen aan firma’s die maar wat rekenen, omdat het door die stomme nederlanders toch wel betaald wordt.

  voorbeeld: ik was net een paar dagen in duitsland. leuk kerstcadeautje: een mooi verpakte glucosemeter van Roche, merk accucheck compact. in nederland bij de groothandel te koop vanaf 25 euro. in de apotheek in duitsland € 4,95 en dan maakt de apotheek er ook nog winst op. Beide apparaten komen trouwens van dezelfde vestiging in almere, dus aan de vervoerskosten kan het niet liggen. Maar in nederland betaalt de verzekering, melken maar.

  waarom kost een standaard rolstoel 2 tot 3 keer zo veel als een merkfiets met 21 versnellingen en alle toeters en bellen? omdat de maatschappij zo gek is het te betalen.

  En de staat rekent natuurlijk overal 19% BTW bij, kunnen ze weer wat geld over de balk zonder ende gooien.

  Reactie door ipuntje — vrijdag 30 november 2007 @ 19.37 uur

 21. @20, ipuntje

  Je hebt hier een heel belangrijk punt bij de kop. De meeste woekerwinsten worden trouwens gemaakt met medicijnen. Daar gaat het over de meeste miljarden en die worden door de huidige zgn. ‘marktwerking’ nog helemaal niet aangepakt.

  Dat zit zo. Dat invoeren van ‘marktwerking’ is helemaal niet bedoeld om kosten te drukken maar om de vele belangengroepen die geld verdienen aan de gezondheidszorg te plezieren. De lobbyisten lopen in Den Haag de deur plat. Het corrupte CDA is de lobbyclub bij uitstek. Let maar op, bij elke maatregel kun je vrij eenvoudig de belangengroepen aanwijzen die daarvan profiteren en dat zijn nooit de consumenten of patiënten. Hier gaat het vooral om verzekeraars, projectontwikkelaars, aannemers, banken, farmaceutische bedrijven en ook de groep ‘managers’. Dat laatste vooral omdat dit ook mooie doorschuifbaantjes oplevert voor de politici zelf.

  Het is niet zo moeilijk om regelingen te ontwerpen waardoor de prijzen wel dalen terwijl de solidariteit overeind blijft. Die rolstoel van jou moet je gewoon in een catalogus zetten en door de patiënt zelf laten selecteren. Vervolgens moet je daar een afgetopte vergoeding aan koppelen. Voor de minst draagkrachtigen is die rolstoel dan gratis en de rijken betalen wat extra waardoor ook de doorontwikkeling van de industriële productie (zie hier onder A. en hier) gestimuleerd en de prijs gedrukt wordt.
  Met medicijnen is het complexer en lastiger maar ook daar kun je meer aan de eigen keus van de patiënt overlaten.

  Makkelijk, maar niet profijtelijk voor de zakkenvullers, dus het gebeurt niet.

  Reactie door Hermie Kreeft — zaterdag 1 december 2007 @ 15.00 uur

 22. I-puntje en Hermie Kreeft.

  Ik zal daar niets aan toevoegen.

  Het doel van het CDA het kabinet en uiteindelijk europa is het uitgangspunt en dat is de industrie… de winsten en de voordelen voor de economie…. en dat is niet de gebruiker die is verworden tot het middel…..

  Reactie door Henny — maandag 3 december 2007 @ 8.17 uur

 23. Bij mijn buurvrouw van 76 jaar , kwam een arts met twee hulpen voor nader onderzoek : ze reageerde als volgt : mevrouw er hangt een blauwe walm in uw kamer ; waarop de buurvrouw NUCHTER reageerde : ik hou mij aan de mijn tax … maar waarom kwamen ze eigenlijk : Oh ja een griepprik … maar ze hadden geen spuit meer in voorraad ….zucht ; planning is het halve werk .

  Reactie door fred — dinsdag 4 december 2007 @ 21.01 uur

 24. De zogenaamde BLINDGANGERS

  Reactie door fred — dinsdag 4 december 2007 @ 21.02 uur