Uruzgan: het debat over de verlenging

zondag 16 december 2007 :: 17.10 uur

Steun Afghanistan. Stop de Oorlog!
– Actie op het Plein maandagochtend -

De regering wil de missie in Uruzgan met twee jaar verlengen, ondanks de uitdrukkelijke afspraak met de NAVO dat Nederland volgend jaar afgelost zou worden. Hoewel de zogenaamde opbouwmissie een vechtmissie is geworden, willen de NAVO en de regering dat we blijven.

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Maandag en dinsdag is het debat met de Tweede Kamer. Het filmpje laat een deel zien van een eerder debat dat ik had met premier Balkenende over de missie ‘Uruzgan’.

De SP organiseerde samen met andere partijen twee weken geleden een alternatieve hoorzitting. De meerderheid van de Tweede Kamer had met name voorstanders van de missie uitgenodigd. De sprekers op de alternatieve hoorzitting – waaronder Jan Pronk – waren zonder uitzondering kritisch over de manier waarop Nederland zijn middelen inzet in Afghanistan. Je kunt de bijdragen allemaal terug luisteren op de SP-site.

‘Door de constante gevechten, wordt het tegenovergestelde van wat men wil bereikt. De NAVO-missie vernielt meer dan ze opbouwt, waardoor de positie van de Taliban onder de bevolking enkel versterkt wordt’, aldus Arnold Karskens.

Er is een alternatief. In het noorden van Afghanistan is de ruimte en de veiligheid om echt aan sociale opbouw te werken. Zouden we daarin slagen dan kan de nieuwe werkelijkheid in het noorden de mensen in het zuiden overtuigen van de voordelen van de moderniteit, zoals schoon drinkwater, medisch zorg, onderwijs, welvaart, en minder kindersterfte.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

94 Comments

94 reacties

 1. Tjonge jonge… Jan dit is een moeilijk debat. De heer Balkenende staat niet open voor jouw of beter onze visie, maar wil koste wat kost zijn eigen visie er door drukken. Met steun van de PVDA die volgens mij 2 jaar geleden nog heel anders praatte. Ik ben blij dat de SP niet in de regering zit, want (ik ga er van uit dat dat niet zou gebeuren) blijkbaar betekent regeren met het CDA het verloochenen van je eigen partijstandpunten. Ik hoop werkelijk dat er een wonder gebeurt in de regering en de soldaten uit Uruzgan gehaald worden, want wij voeren oorlog in opdracht van de VS, want die zijn deze oorlog begonnen en niet wij!

  Reactie door Rick Pruim — zondag 16 december 2007 @ 18.13 uur

 2. Daar kijkt niemand toch meer van op?
  Ze doen toch gewoon wat ze willen, de machthebbers van onze wereld. Op Nederlands niveau, op Europees niveau. We hebben niets en dan ook helemaal niets te vertellen. Er was een tijd dat ik hoopvol was dat de democratie in Europa, over de wereld, zou versterken maar daar is geen bal van gekomen.

  Over tien jaar zitten we er nog, denk ik. Zolang het strategisch belangrijk is (olie) zullen wij daar blijven zitten. Wij zijn nooit daarheen gegaan om het land sociaal op te bouwen, dat was een zoethoudertje om Jan Publiek over de drempel te krijgen. Nu is dat illusie niet meer nodig, we zijn er en we blijven er!

  Zo is het altijd door het hele geschiedenis geweest, vanaf voor de kolonialisme tot nu toe.

  Ik ben blij dat de SP blijft vechten, maar ik heb hier geen enkele illusie over.

  Reactie door Anja — zondag 16 december 2007 @ 18.21 uur

 3. Als je balkenende weer zo hoort krijg je het gevoel dat er maar twee opties zijn. De huidige aanpak en helemaal weggaan uit Uruzgan.

  Hij gaat niet echt in op het alternatief van de SP om meer te gaan richten op opbouw dan op oorlog voeren.

  Wat Jan Marijnissen ook vraagt, hij krijgt steeds weer de zelfde grijs gedraaide plaat te horen van Balkenende.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 16 december 2007 @ 18.26 uur

 4. @1 Rick Pruim

  Tja Rick het is idd niet te ‘pruimen’ hoe het Balkenendekabinet zielsverloochenend ons volk medeplichtig laat zijn aan massaslachtingen.

  De neokruistocht gaat maar door en natuurlijk kunnen we sociaal gaan opbouwen in het Afghaanse Noorden… maar feit blijft dat het begonnen is met illegale oorlogsvoering die jaagt op olie.
  Basran bijna uitgemoord en ingepakt vanwege de gunstige oliebronnen… met toestemming van Karzai, de Bushmarionet!

  Het is en blijft een smerige oorlog en de wrede missie verhult het geenszins.
  Eerst afbreken en dan opbouwen… schijnt de nieuwe remedie te zijn.
  Het is gewoon een rattenplan die de westerse wereldheren in gang hebben gezet.

  Hopelijk, ja echt met smart hoop ik dat het C-volk eindelijk gaat inzien dat de C-partijen… ONchristelijke politiek ten uitvoer brengen!
  NOOIT meer stemmen op die volksbedriegers die met hun doordrenkte bloedhanden de opgestapelde leugens willen witwassen via kerkgang en charitas…

  Een C-leider die geen oor en oog voor zijn volk heeft en zich autistisch blindstaart op de oorlogsbeluste USA-style en ons land leegverkoopt aan het commerciele EU-Verdrag, is een landsverkwanselaar die niet gauw genoeg de aftocht kan blazen.

  Aan de SP om dit land te redden van deze knielzuchtige mammonaanbidders.

  Reactie door Gloria — zondag 16 december 2007 @ 19.19 uur

 5. Ach kom, dit is helemaal geen moeilijk debat. Wij hier weten wel dat we weer 2 dagen politieke poppenkast tegemoet gaan. De uitkomst staat al heel lang vast. De regering wil helemaal niks. De regering moet. En de politieke machtsmiddelen zijn allang uitgespeeld om de partijen die dit moeten steunen in het gareel te krijgen en te houden. Ik voorspel trouwens dat Wilders ook om zal gaan en voor zal stemmen. Hij is immers een vazal van Bush en Olmert.

  Wat de SP te doen staat is dit hele proces aanklagen. Hoe hier weer, voor de zoveelste keer, de democratie verkracht wordt. Hoe hier een beleid erdoor gejast wordt waar een duidelijke meerderheid van ons volk niet achter kan staan. Hoe hier onze soldaten in een onmogelijk parket gebracht worden. Hoe ons land een schietschijf wordt voor het internationaal terrorisme. Hoe onze eigen defensie als het spreekwoordelijke kind met het badwater wordt weggegooid. Hoe de verdeeldheid in ons volk onbeheersbaar wordt. En hoe ter meerdere eer en glorie van de grootkapitalisten en zionisten het Afghaanse volk slachtoffer blijft van een belangenconflict waar ze zelf part nog deel aan hebben.

  Dus Jan, leg alle drogredenen bloot, laat zien dat de door de SP voorgestane strategie superieur is, en dan komt de waarheid vanzelf tevoorschijn. Wij zijn niet gek.

  Reactie door Hermie Kreeft — zondag 16 december 2007 @ 19.32 uur

 6. Het is duidelijk dat Balkenende/het CDA zich als politieman/regent in Uruzgan wil manifesteren.Op een kinderlijke wijze denkt Balkenende de Taliban zo stil te krijgen.De Taliban heeft als guerila beweging een lange adem,dat zie je ook bij de FARC in Columbia en de moslimbewegingen in de Philipijnen en Tailand.Het feit dat het CDA/Balkenende nu verklaart dat het in de loop van 2010 over en uit is,betekend voor de Taliban dat ze nog dik 2 jaar moeten volhouden en dan hun doelstelling kunnen bereiken.De opium-oogsten worden door de Taliban beschermd en door ons vernietigd.Dat wekt zeker bij de doorsnee bevolking wrevel op,vooral omdat de bevolking zelf geen profijt van de “opbouwmissie”heeft.Vervolgens zullen de toekomstige hoge kosten,door onze bevolking als geldsmijterij gezien worden,vooral in een economisch neergaande periode,welke er wel zit aan te komen.Wel miljarden uitgaven voor Afghanistan,doch minima moeten steeds meer naar de voedselbanken om op een vernederende wijze hun hand op te houden.

  Reactie door Maan Arkenbosch — zondag 16 december 2007 @ 20.24 uur

 7. Ik hoorde een uitgezonden of uit te zenden soldaat zeggen. “Eindelijk kunnen we iets doen met alles waarvoor we jaren getraind en geoefend hebben, eindelijk echte actie.”
  Ik moet zeggen dat ik dit niet kan volgen. In ieder geval weten de mensen in de Bommelerwaard dat ze voor’onze missie’ twee dagen in de kou hebben gezeten, alhoewel het kabinet er geen enkele moeite mee heeft mensen in de kou te laten staan of te zetten, Nederlandse en Afghaanse burgers.
  Ik zou het kabinet wel willen vragen dit ónze weg te laten uit respect voor 2/3 van de bevolking, wiens missie er geheel anders uitziet. Zinloos geweld?
  Misschien moeten we een stille tocht gaan houden voor alle slachtoffers ervan.
  Sorry mensen maar veel meer krijg ik niet meer voor elkaar na alles wat daarover al gezegd is. Ik sluit me bij de SP visie aan en bij Hermie Kreeft. De sp moet blijven attenderen op… ter bewustmaking van mensen die nog in de ‘ontwapenende’ oprechtheid van Balkenende en Middelkoop geloven, hoe hopeloos en machteloos het soms ook voelt voor de achterban en de 2/3 meerderheid en een keihard debat voeren in de kamer. Balkenende mag dan wel ‘oostindisch’ doof zijn en selectief verontwaardigd, doe je best de laatste kwartjes in Nederland te laten vallen, beter laat dan nooit.

  Reactie door Henny — zondag 16 december 2007 @ 20.50 uur

 8. Ik zal er maar niet teveel woorden meer over vuil maken. De mensen hier in dit land houden er nu eenmaal van om op mensen te stemmen die je beduvelen waar je bij staat en met geld smijten in een ander land terwijl er hier nog genoeg te besteden valt.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — zondag 16 december 2007 @ 21.24 uur

 9. @3 Dan moet Jan andere vragen stellen of vragen met een duidelijk ja/nee.Met deze vragen stel je JP in staat om idd erom heen te draaien

  Reactie door Lambert — zondag 16 december 2007 @ 21.28 uur

 10. Weg met dat leger. Het land uit. En al hun militaire troep meenemen. We hebben er niks aan. Aan een paar particuliere beveiligers hebben we hier in nederland voldoende. En in afganistan kunnen ze zo laag vliegen als ze willen.

  Reactie door De Reder — zondag 16 december 2007 @ 22.53 uur

 11. Natuurlijk had NL er nooit aan moeten beginnen, want men wist dat het enkel om olie en Amerika ging. Echter, we zijn er nu en we moeten niet alleen vanwege de reden van het begin, maar ook vanwege de soldaten zo snel mogelijk weg. We (NL) had nooit problemen met dit land, anders waren we zelf wel een oorlog begonnen! Nu maken we het zo dat we een nieuw doelwit vormen voor de Taliban. Maar nogmaals, respect voor hen die daar zijn en dat doen dat wij achter ons toetsenbord niet durven. Ook onze soldaten dachten dat ze gingen opbouwen…zij zijn de grootste slachtoffers van NL zijde!! Daarom moet de SP ook zorgen dat deze verlenging niet doorgaat! Al was het maar voor hen!

  En het kostenplaatje kan beter hier worden besteed!

  Reactie door johankivits — zondag 16 december 2007 @ 23.48 uur

 12. Balkenende ontwijkt in het fimpje de wezenlijke vragen, Jan.

  We leven in de idiote tijd, waar een oorlog ineens een opbouwmissie wordt genoemd. Maar we bombarderen wel andere landen.

  Balkenende refereert aan 11 september.
  Maar als het gaat om terreurbestrijding, dan mag de vraag worden gesteld in welke mate de bevolking van Uruzgan daarmee te maken heeft gehad (niets) en hoe het met Osama Bin Laden is (waarschijnlijk uitstekend).

  Balkenende refereert aan de consequenties van terugtrekken. Dat doet me denken aan soortgelijke disputen in de V.S. tijdens de Vietnam-oorlog. Daarbij wordt volledig voorbij gegaan aan het feit, dat naties zelfbeschikking hebben en wij meewerken aan een illegale bezetting!
  Dit soort retoriek hoorden we toch ook niet toen de Sovjetunie zich terugtrok uit Afghanistan? Toen stond de NAVO te juichen… en liet Afghanistan verder barsten.

  Als Balkenende zo graag militair intervenieert in landen waar ze afwijkende waarden en normen hebben, dan is hij nog lang niet klaar. Waarom bezetten we wel Afghanistan, maar niet bijvoorbeeld Birma, niet Zimbabwe, niet China, niet Wit-Rusland en niet Israël? Goeie vraag… zou het met gasleidingen te maken kunnen hebben? Zou president Karzai, vm CEO van Unocal, daar soms meer van weten? Is het niet gewoon een oorlog om economisch belang? Absoluut!

  En tenslotte stoort me de retoriek van Balkenende: WIJ gaan naar Afghanistan. Nee. HIJ gaat nergens heen. Niet WIJ, maar ZIJ. Mensen die vaak om geheel andere redenen (echte vredesmissies) hebben gekozen voor een baan bij defensie.

  Tenslotte, uit de regeringsverklaring: “Het werken aan politieke stabiliteit en wederopbouw daar, draagt tenslotte ook bij aan onze veiligheid hier”.
  Nou, dat mag nog weleens nader door JPB verklaard worden. Ik zie het niet zo.

  Reactie door olav ten broek — maandag 17 december 2007 @ 0.06 uur

 13. Maandag 17 dec. om half twaalf,op het Plein,in DenHaag gaan we weer demonstreren,tegen verlenging van deze smerige oorlog in Afghanistan.
  Dus kom maandag massaal,naar het Plein.
  Gerard.v.d.Voort.

  Reactie door gerard — maandag 17 december 2007 @ 0.15 uur

 14. Ach, er is maar 1 optie, die deze regering iets duidelijk kan maken, en dat is dat er een fatsoenlijk aantal huursoldaten daar mag sneuvelen. Dat zet pas zoden aan de dijk en voldoende zoden om ze er onder te stoppen. Zeg nou eens mensen, daar hopen we toch op. Wie niet luisteren wil moet maar voelen.

  Reactie door Johan — maandag 17 december 2007 @ 1.58 uur

 15. NAVO verliest oorlog

  Volgens de nieuwe Australische minister van defensie, Joel Fitzgibbon, verliest de NAVO de oorlog tegen de Taliban. De vorige minister – Brendan Nelson – had een verkeerde voorstelling van zaken gegeven. slechts afzonderlijke gevechten worden ‘gewonnen’.

  Verkeerde voorstelling van zaken; Waar heb ik dat ook al weer eerder gehoord? Zou Harry op defensie ook tot een andere conclusie zijn gekomen?

  Erik Sc

  Reactie door erik — maandag 17 december 2007 @ 9.05 uur

 16. Ik heb toch sterk de indruk dat Balkenende met zijn oorlogskabinet zich aan het isoleren is. Deze regering is een roepende in de woestijn. Maar lering trekken ho maar.
  Zie onderstaand artikel.

  http://www.home.nl/nieuws/buitenland/artikel/00343641

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Bert — maandag 17 december 2007 @ 9.22 uur

 17. Er is al lang besloten dat we doorgaan met deze zinloze missie. Het enige wat we daar doen is de vierkante Km vededigen waar de militairen wonen. Wat zinloos! Wat erg voor de militairen. Deze hebben de afgelopen maanden alles in het werk gesteld om de politiek te overtuigen van hun hopeloze taak. En die sukkels, die zitten op de schoot van Busch.

  Reactie door robert rb — maandag 17 december 2007 @ 10.19 uur

 18. ze hadden nooit naar uruzgan moeten gaan. nu kunnen ze niet meer terug. ze hadden gelijk de hulp van andere europese landen in moeten schakelen of de omringende landen van afghanistan. het is nu wel duidelijk, dat nederland voorop wil in deze missie. dat is de grootste fout, die balkenende maakt en steeds blijft maken.

  Reactie door maayke jong-doppen — maandag 17 december 2007 @ 10.52 uur

 19. ja ze kunnen nu wel 2 dagen debatteren in de 2e kamer maar de beslissing is al genomen ! Dus waarom al die vergeefse moeite ? Laten ze die tijd voor andere zaken gebruiken .

  Reactie door teun — maandag 17 december 2007 @ 11.34 uur

 20. De Christen mogen ze we wat mijn betreft bij het tuig zetten.
  De telegraaf heeft een propaganda actie op gezet om de oorlog in dat land nog eens te ondersteunen ,wel met de smoes natuurlijk dat dit weer voor onze jongens en meisjes is.
  Het schandaligste is dat men deze ondersteuning bijeenkomst in een kerk belegt heeft en dat de steun aan deze slachtpartij in de kerk met luid applaus is begroet.
  Ook waren hier natuurlijk de benodigde kerkelijke vertegenwoordigers en de generaals aanwezig.
  Het was een leuk feest met veel zang en de blik naar boven gericht.
  Ik krijg bij zulke berichten in de Telegraaf altijd druk op mijn blaas.

  Reactie door De Hakker — maandag 17 december 2007 @ 11.38 uur

 21. altijd dezelfde grammofoonplaat,en de verongelijkte en afkeurende manier van reageren door jpb op vragen van de sp c.q de oppositie over onze oorlogsmissie,s in uruzgan en of onze betrokkenheid in irak.
  opvallend dat na-papagaaiende voorstanders van de missie in uruzgan,zich op dit moment niet of nauwelijks in de discussie mengen.
  worden hun argumenten of de rechtvaardiging tot inzet in uruzgan steeds ongeloofwaardiger soms ????????
  feit is,dat sommige aspecten NIET aan bod komen b.v.de inzet en of contracten met private militaire bedrijven.
  welke rol vervullen amerikaanse militaire contractors de p.m.c in deze,en in welke mate is de inzet van nederland afhankelijk van deze slecht bekend staande bedrijven?
  en wordt het recht om te weten misschien ook nog afhankelijk van toevallige onthullingen of interviews.??????????

  Reactie door visgert — maandag 17 december 2007 @ 11.39 uur

 22. Het is absoluut een gewaar worden door men-
  sen die ‘de Libanon’ met blauwhelmen gingen
  bijstaan van een uitdrukkelijke ‘herkén-
  ning’ en de vergelijkingen die de soort
  ‘trauma’s bij al die mensen in één klap te-rughalen….en dat ná 25 jaar….is opnieuw
  om bij stil te moeten staan.
  Die ervaring 25 jaar later VIER je niet door dan mee te moeten doen aan een door
  Nederland vermeende ópbouwmissie mee te
  werken. Nee, niét nog een keer voor hen,
  maar ook hun geliefden, nabestaanden, ken-
  nissen en familie.
  Kreeg de geschiedenis van vóór 1800 intus-
  sen niet meer aandacht, dan die van de
  laatste 200 jaar?

  Reactie door Madelief — maandag 17 december 2007 @ 12.00 uur

 23. Ja Johan 14. Het is dieptriest dat er eerst een vreselijk drama moet gebeuren, alvorens de domme diehards in dit aan Amerika onderworpen kabinet tot inkeer zullen komen.
  En dan zullen ze wenen en rouwklagen als Job op de mestvaalt.

  Maar dan is het te laat voor al die jonge gezonde mensen met hun frisse gezichten, die worden geofferd voor hersenspinsels van meedogenloze dwazen.

  Einstein heeft al geprofeteerd: oorlog stopt pas als jnge mensen WEIGEREN er naar toe te gaan!!!

  Reactie door anne hilverda — maandag 17 december 2007 @ 12.33 uur

 24. Beste mensen,

  Ik wilde eigelijk niet meer reageren op dit weblog, maar zie me toch genoodzaakt om een reactie te plaatsen.
  Vraag jullie jezelf eens af waarom de Nederlandse militairen daar zitten en kom eens niet met de Christenen dit, de Christenen dat, want dat is uitgekauwde koek.
  Althans ik kan me niet herinderen dat een Christenen zichzelf opblies te midden van honderden mensen, het is ook verre van Christelijk om mensen te vermoorden, uit te hongeren of welk onmenselijk vergrijp ook maar te plegen tegen het mensdom.
  Maar vermoedelijk wil er in de botte hersenen niet doordringen dat onze militairen daar zitten om;
  1. De burgers daar te beschermen.
  2. De talibanstrijders die misdaden hebben gepleegd tegen de mensheid te vervolgen.
  3. De Afghaanse overheid te helpen tot deze zelf een politie en defensie apparaat hebben die deze taken aankunnen.
  4. De begeleiding van voedsel- en hulptransporten.
  5. De wederopbouw van de infrastructuur, ziekenhuizen en wat verder nodig is voor de eerste levensbehoefte.
  Dat de NAVO/ISAF troepen daar weinig of niet aan te komen valt niet te verwijten aan deze troepen, maar aan A. De regering die te weinig manschappen hebben gestuurd, wat vermoedelijk voortkomt uit de negative reacties die iedere keer word geuit door de tegenstanders.
  B. De volharding van deze Taliban-strijders die weten dat ze in het nauw gedreven zijn en zich zullen verzetten tot het uiterste in de wetenschap dat dit hun enigste redmiddel is om deze “cultuur” in stand te houden.
  En als je wilt weten wat armoede is, neem dan eens 1kg rijst 5liter water en probeer daar een week van te leven in de wetenschap dat de mensen daar het weer uitkotsen omdat hun maag het niet meer verdragen kan.
  Dan wens ik u namens deze 30 miljoen mensen een prettige feestdagen, in de hoop dat u nadenkt over het leed van deze mensen als u straks aan het kerstdinner zit.

  Reactie door TT — maandag 17 december 2007 @ 12.41 uur

 25. Beste Jan en andere fractieleden,
  Heb zojuist ook email naar Harry gestuurd, ter ondersteuning van de manifestatie op het Plein waar ik nu zelf niet bij kan zijn.
  Geloof best dat het een lastig debat kan worden. De regering kan het zich niet permitteren, alle kritiek van binnen en buiten het parlement naast zich neer te leggen. Ik hoop dat er veel moties of amendementen komen die de missie kunnen versterken. Liever natuurlijk helemaal geen militaire missie meer!!! Onderhandelen met wie dan ook, en hoe moeilijk ook is altijd en zeker nu dringend noodzakelijk om te trachten voorkomen dat het nog veel meer onschuldige burgerslachtoffers, kinderen en jonge militairen gaat kosten. Hoop dat jullie ook meer PVDAérs aan jullie kant kunnen krijgen. Weet niet of het zo goed is, dit helemaal op een kabinetscrisis aan te sturen, want ik denk dat geen mens nu zit te wachten op nieuwe verkiezingen. Kan alleen bidden en hopen voor wijsheid en kracht voor alle parlementariers, kabinetsleden, medewerkers, etc. Probeer zoveel mogelijk te volgen via Politiek24 of tv als dat lukt. (Mijn geluidsweergave werkt niet helaas niet op you-tube en zo!!)
  Heel veel sterkte,
  Maria van Riel
  Sp-lid Den Haag

  Reactie door Maria van Riel — maandag 17 december 2007 @ 12.50 uur

 26. 24 TT
  Waarom doet men dan een van de armste landen dan bombarderen?
  Veel slachtoffers zijn burgers.
  Weet u wel dat veel’Taliban-strijders’ uit Pakistan komen?
  Het hoofd van Pakistan is een vriend van USA,hebben ook atoomwapens met instemming van Amerika.

  Reactie door Ben tarici — maandag 17 december 2007 @ 13.54 uur

 27. @25 Maria van Riel

  u zegt:”Geloof best dat het een lastig debat kan worden. De regering kan het zich niet permitteren, alle kritiek van binnen en buiten het parlement naast zich neer te leggen.”

  maar dat is dus precies wat de Balkenende kabinetten nu al 4 jaar gewoon doen…
  en dan maakt het niet eens uit over welk onderwerp het gaat.
  en de PvdA in deze kwestie[s] ?!
  die verloochend en bedriegd iedereen keer op keer weer,dankzij de PvdA moeten onze militairen daar nu dus blijven.

  naar mijn beleving is oppositievoeren gewoon niet mogenlijk,er is namelijk geen democratie hier in ons land.
  de meerderheid word immers gewoon genegeerd.
  een kabinetscrisis is nodig om weer een menselijk en sociaal Nederland te krijgen.
  ik zit er dus wel op te wachten!

  Reactie door iew — maandag 17 december 2007 @ 13.58 uur

 28. TT is het spoor weer eens volkomen kwijt. Nu weer haalt hij het woord Christen van stal om zijn gelijk te halen. Hij schrijft: ‘Ik kan mij niet herinneren dat een Christen zichzelf opblies’ en gaat hij verder ‘het is verre van Christelijk om mensen te vermoorden.’ Inderdaad TT, Christenen blazen zichzelf niet op, maar anderen. Volgens de bronnen van Harry van Bommel, zijn er door toedoen van jouw Christenen drie keer zoveel burgerslachtoffers gevallen dan door toedoen van de Taliban. TT kent blijkbaar de feiten niet en verklaart iedereen voor gek die tegen die vechtmissie is. De anti-oorlog mensen zouden botte hersenen hebben. Hij zegt dus eigenlijk dat een ruime meerderheid van ons volk niet aanspreekbaar is. Bedankt TT

  Reactie door Harry Scheltema — maandag 17 december 2007 @ 14.10 uur

 29. de bezetting,de kruistocht tegen de taliban gaat door,tussen de partijen is er de bevolking die tot nu toe soms overdag het bezettingsleger op bezoek heeft en snachts de taliban.
  2 jaar was de afspraak,zoals zoveel afspraken wordt ook deze niet na gekomen.
  wat deze regering vandaag afspreekt,kan morgen een leugen zijn.

  Reactie door hw.rademaker — maandag 17 december 2007 @ 14.26 uur

 30. @ TT

  Had het meer niet gedaan, had je maar aan je voornemen gehouden. Het is weer meer van hetzelfde.

  ‘en kom eens niet met de Christenen dit, de Christenen dat, want dat is uitgekauwde koek.’

  - Ja daar wil ik wél aan refereren TT. Het zijn de schijnchristenen die de dienst uitmaken!
  Over botte hersenen gesproken, die van jou kun je vermalen, terugplaatsen en daarna blijf je hetzelfde riedeltje reticeren.
  Je leert het nooit, het zit blijkbaar in de genen van diegenen.

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 17 december 2007 @ 16.19 uur

 31. Of plat nuken of wegwezen.
  Het volk daar wil nu eemaal graag onderdrukt worden door allah’s geitenherders daar veranderen wij niets aan tenzij we het gebied geheel schoon vegen.

  Reactie door Mercedes — maandag 17 december 2007 @ 17.03 uur

 32. Zie reactie 24, TT!
  Ach, het is allemaal wéér méér van hetzelfde.
  De tegenstanders, zoals TT schrijft, zouden dus tegenhouden dat ‘onze troepen’ hun werk daar, zoals wederopbouw, goed kunnen doen. Dus, jij TT, dacht dat onze regering daarvoor zwicht?
  Helaas..dromer, WIJ ZIJN GEWOON IN OORLOG!
  Tegen velen onzer zin in!!!
  Onze regering hobbelt achter Bush aan als schapen. Ze ‘denken’ daarmee slim te zijn.
  Wij hebben in verweggistan níets te zoeken en zeker geen deining maken.
  Hoeveel lopen er hier bij de voedselbank?
  Denk jij dááraan als jij aan je Kerstdiner zit?
  Je had het over die 30milj. mensen daar die mogelijk toch weer onder dat Taliban bewind zullen komen áls we ons ..áls we ons..óóit..2010..11..12..etc. want dán is het zeker nog moeilijker, na al die inzet van ‘onze jongens’.. en al onze lieve centjes!! om ons dan nog terug te trekken..
  Kortom: zie maar in dat wij daar niet horen te zijn. Laat buurlanden zich er evt. mee bemoeien. That makes sense!!!

  Reactie door Olinda — maandag 17 december 2007 @ 17.34 uur

 33. @ 24 TT

  Zo is het.!

  En dat er aan het eind van de rit,er meer in zit dan een papieren enquete en een kaartje met telefoonnummer.

  Prettige feestdagen en een vreedzaam 2008

  Reactie door tom — maandag 17 december 2007 @ 18.07 uur

 34. Moeilijke materie. Willen wij dat afghanistan wederom wordt onderworpen aan een barbaarse groepering of blijven wij daar en proberen wij ze buiten de deur te houden, in de wetenschap dat de USA het land steunt waar ze zich ophouden? Tegen wie strijden wij eigenlijk dan?

  En denken wij dat een opbouwmissie gaat werken? Een groepje werklui die een schooltje gaat bouwen, terwijl de doodseskaders van de fundamentalistische schriftgeleerden aan komen stormen om je het hoofd van de romp te snijden?

  Het was natuurlijk van meet af aan duidelijk wat de bedoeling was van de troepen in afghanistan. Het maakt deel uit van een bezetting om de westerse invloed in die regio te vergroten en de energievoorraden te kunnen gebruiken. Jammer genoeg heeft de usa de boel flink onderschat en daar betalen ze nu de prijs voor, nederland incluis. We hadden ons nooit moeten inlaten met deze vreselijke rotzooi, maar terugtrekken is m.i. nu geen optie meer. We zijn er ingeluisd, maar een weg terug is er niet meer…

  Reactie door Richard — maandag 17 december 2007 @ 18.27 uur

 35. Maandag 17 dec las ik in de (excusez le mot) Telegraaf over een concert ter ere van “onze jongens in Afghanistan”.
  Aanwezig waren oa generaal Dick Berlijn, de Haarlemse bisschop Punt en ene professor dr. Smalhout.

  Er staat in de Unie van Utrecht van 1579 (grondlegging van de Staat der Nederlanden) dat Kerk en Staat gescheiden zijn.
  Volgens mij oefent Dick Berlijn een ambtelijke functie uit en dient derhalve de scheiding tussen Kerk en Staat te onderschrijven, bij openbare optredens en interviews zich te beperken tot militair-technische onderwerpen en zich verre te houden van evenementen zoals dit zgn. “Telegraafconcert”
  Ik vind dit optreden, samen met Punt en Smalhout uiterst verdacht…..

  De collummetjes in de Telegraaf door meneer Smalhout zijn slechts lachwekkende mijmeringen van een licht dementerende oude man met een hang naar het bruine verleden.
  Zijn imponerende titelatuur echter doet mij ernstig twijfelen aan het niveau van de Nederlandse univeriteiten….

  Reactie door Gerrit — maandag 17 december 2007 @ 18.49 uur

 36. Heb alle reacties gelezen.
  Kan de eer van de twijfel aan TT geven.
  Ben een beetje moe aangaande discussie betreffende een land waar de mensen geen knip voor de neus waard zijn.
  Als het dan toch niet anders kan, laat maar liggen dit land der “kneuzen”.

  Reactie door bertI — maandag 17 december 2007 @ 19.53 uur

 37. Ik lees wel heel veel stukjes van mensen die geen flauw idee hebben waar ze over praten. Veel mensen laten hun beeld bepalen door de eenzijdige media die slechts 1 kant van het verhaal verteld. Ik kan die andere kant vertellen, vele burgers hebben wij gered uit de handen van de taliban en vele zullen volgen. Ik kan hier een compleet boek over schrijven maar iedereen hier heeft zijn mening blijkbaar toch al klaar

  een jonge luitenant, net terug…

  Reactie door ivo — maandag 17 december 2007 @ 20.25 uur

 38. NAVO is voltooid verleden tijd mits dat er een anti-NAVO komt , opgebouwd door Russen en Chinezen : Zoals we weten kan je met zo’n grote organisatie geen terrositme bestrijden , want deze is daar geheel niet op ingericht en opgeleid : kan moeilijk met een onderzeerer bestrijden .

  Reactie door Fred — maandag 17 december 2007 @ 20.38 uur

 39. Verdient Uruzganmissie patriottische bijval?

  Tja, als er een kamermeerderheid voor is, wie ben ik om dan te mopperen? Dat heet democratie en dat moet geëxporteerd naar de Afghanen die er om zouden smachten, aldus geëxalteerde voorstanders.
  Bij mij knagen toch een paar vraagtekens. Als er een kamermeerderheid voor is, waarom is er volgens herhaalde opiniepeilingen dan maar 25% bevolkingsdraagvlak voor de missie?

  Ik heb wel een vermoeden, de PvdA achterban is tegen, dat komt omdat o.a. zo’n partijwoordvoerder Koenders sinds 2002 steeds in close-up op het NOS-sjoernaal zich stoer uitsprak tégen troepen in Irak en wat daaraan verwant is volgens de Bushdoctrine, dus ook Uruzgan. Maar goed, sinds coalitiedeelname, dus regeringsverantwoordelijkheid, luidt de oekaze naar de PvdA-achterban dat die best tegen troepenmissie mag zijn maar niet en plein public. Gemuilkorfd door het partij-apparaat, net als dissidentie inzake de Europa-Grondwet, op last van Timmermans overigens.
  En dat is nou juist de pest. Van de Roubalkmiddelkoop-necongristelijk rechtse lobby hier en het VVD-van Baalen defensie-orgaan wéét je dat die per Telegraaf de Missie op snelle voet van propaganda blijven voorzien.
  Daar kun je op schelden en het er niet mee eens zijn, maar de PvdA neigingen zijn mindere koek. Het riekt naar besmuikte zilverlingen die gefluisterd ondershands over de toonbank schuiven om gunsten te kopen die bedekt gehouden moeten worden.

  En de Taliban? Laat onze overheid eerst eens met evenwichtige informatie komen over deze groepering: wie het zijn waarom ze `onze’ vijanden zouden zijn en wat er dan wel 800.000 euro per dag, dús éen komma zéven miljoen gúlden per dag aan waard is, om deze tribale stam te beschieten. Misschien wil ik me, na conclusie getrokken te hebben, daarna alsnog wentelen in per Kerstsfeer opgediende opgeklopte sentimenten betreffende steun aan `onze jongens en meisjes’ in den Vreemde…

  Reactie door Haq — maandag 17 december 2007 @ 20.58 uur

 40. @37 Dag Ivo, natuurlijk is het goed dat je mensen hebt kunnen redden, maar als luitenant moet je wel inzien dat je met minder dan 2000 militairen zo’n groot gebied nooit onder controle krijgt. Dat is slechts een illusie. Overigens wordt er steeds openlijker over gesproken dat de Nederlanders zichzelf daar moeten verdedigen. Een aantal uitgelekte emailtjes en verhalen geven tevens een heel ander beeld: dat de interventiemacht helemaal niet zo gewenst is… het blijft bij uitgelekte anonieme verhalen… omdat een militair in principe nooit mag lekken!

  Reactie door aad — maandag 17 december 2007 @ 20.59 uur

 41. @37, Ivo,

  Ik denk dat niemand kan ontkennen dat u, met de spreekwoordelijke poten in de modder, ongetwijfeld een andere kant van het verhaal heeft. Maar… ik weet zeker dat er naast het officiele verhaal en het uwe, nog een paar ‘kanten’ zijn. Die hebben te maken met de ‘big picture’, en daar hebben sommige mensen op dit forum echt ook wel kijk op, en sommige zeggen zelfs zeer zinnige dingen hierover. En al die kanten kunnen naast elkaar bestaan (afgezien dan een aantal pertinente leugens van kabinetszijde), zij het niet altijd met dezelfde zeggingskracht.

  In termen van voetbal zie ik u als een speler, of misschien zelfs een scheidsrechter. Maar ‘lokaal’ op het veld ziet u ook niet alles. Daar hebben we lijnrechters, een official en camerabeelden voor nodig. En waarom u uberhaupt op het veld staat, dat is in de bestuurskamer bedisseld en daar gaat het nu juist om.

  De SP (bijv. van Bommel en JM) maken ook telkens expliciet dit onderscheid. Jammer genoeg vooral omdat voorstanders van de missie anders vaak enkel het ‘support our troops’-argument direct in stelling brengen.

  Reactie door Martijn — maandag 17 december 2007 @ 21.19 uur

 42. De teneur is duidelijk, behoudens een enkeling voelen de meesten zich genaaid.
  En als militairen weg zijn dan nooit meer klagen over:

  Vrouwen en meisjes die niet naar school mogen,
  geen auto mogen rijden
  geen televisie mogen kijken
  geen westerse muziek mogen beluisteren
  geen mannen mogen aankijken
  geen bescherming krijgen als ze verkracht worden, maar stokslagen.
  geen sport mogen beoefenen
  kortom vastzitten in een religieuze gevangenis.
  Vervolgens is Nederland lid van de NAVO en in die hoedanigheid hebben wij een verplichting op ons genomen en die had ten einde kunnen komen als er 2 jaar geleden duidelijke afspraken waren gemaakt, wat niet is gebeurt.
  Het Afghaanse politie korps en defensie zijn nog lang niet op orde , nu weggaan is dus geen optie, maar hard werken aan een structuur waardoor leger en politie zichzelf staande kan houden is een eerste vereiste en als dat mislukt dan kunnen we ons leger beter afschaffen.
  Er staat dus veel op het spel.

  Reactie door Dirk — maandag 17 december 2007 @ 22.14 uur

 43. Met Jan Peter goedenavond, ah Jan Peter ik ben het Jaap, ik heb een probleem; ik heb gezocht maar ik krijg niemand zo gek om troepen in Uruzgan te leveren, iedereen is met zichzelf bezig en uh , …..

  weet je nog dat gesprek dat ik had op Camp David, George zet de pressie flink op, George hijgt behoorlijk in mijn nek; ik ga echt niet nog een keer naar Camp David om te zeggen dat iki niemand kan vinden : je moet me helpen, dat eis ik en anders hebben we sores.

  Oke Jaap we houden het op een misverstandje, jij wist zogenaamd niet dat we 2008 zouden stoppen en verkopen terugtrekking nu in 2008 als laf en lafhartig, daar trappen de mensen wel in.

  Maar in 2010 zijn we weg Jaap, de Uruzganmissie is nutteloos, staat een echte oplossing in de weg, daar gaan daar nog tientallen doden en gewonden vallen Jaap en wie denk je dat daar voor op draait straks, don’t forget you owe me !

  We bellen doei, doei, groetjes thuis, we bellen doeeeiii en nog bedankt Jan Peter anders had ik echt grote problemen gehad, vooral met George. De volgende borrel is van mij.

  Ach borrelpraat.

  Reactie door ACE — maandag 17 december 2007 @ 23.06 uur

 44. Ach, hoe het ook is…wij zijn mee gaan doen aan een oorlog tegen mensen waar we eerst geen probleem mee hadden. Men (de Politiek) roept nu dat het zo slecht is met de Taliban….voor deze oorlog had de NL Politiek het er niet over…Nu kan men niet weg omdat men het nu zover heeft dat ook wij (NL) vijand van de Taliban is…Dat ligt dus niet aan onze soldaten, maar aan bepaalde Politieke partijen!

  Reactie door johankivits — maandag 17 december 2007 @ 23.57 uur

 45. @ Dirk,

  Maar we doen wel goeie zaken met andere landen waar al die dingen plaatsvinden, daar sturen we handelsdelegaties heen of de Koningin en we denken er niet over om er te gaan bombarderen.

  Verder verplicht de Navo tot deelname als een lidstaat aangevallen is. Geen enkel Navo-land is ooit aangevallen door Afghanistan, alleen door een paar Afghaanse burgers. De meesten waren trouwens Saoedi’s. Dus moeten we ook Saudi-Arabië gaan bombarderen, en de VAE? Doen we niet. Drogreden, dus.

  Reactie door olav ten broek — dinsdag 18 december 2007 @ 0.01 uur

 46. Beste TT @24

  Jouw visie wordt op prijs gesteld, begrepen en verwerkt. Maar overweeg jij dan ook eens deze punten:

  1. Je zet ‘de Taliban’ weg als monsters, onmenselijke vijanden, die slechts vernietigd kunnen worden, als in een mythologisch sprookje. Op zo’n manier los je nooit een conflict op. Bedenk wel dat er in hun kringen op vergelijkbare wijze over ‘ons’ gedacht en gesproken wordt.

  2. Machthebbers maken misbruik van dit vijanddenken voor hun eigen bekrompen doeleinden: macht, kapitaal. Degenen met de poten in de modder zien dit vaak niet.

  3. Je maakt je boos over mensen die zich opblazen. Zij hebben wel hun eigen leven over voor hun idealen. Is het niet verstandig kennis te nemen van hun beweegredenen en met hen in gesprek te gaan? Zij strijden met aftandse AK-47’s tegen een westerse overmacht met F16’s, Apaches, UAV’s, satellieten en wapens waarvan wij het bestaan alleen maar kunnen vermoeden. Tja, en dan zoeken zij hun toevlucht tot in onze ogen barbaarse strijdmethodes. Misschien zouden jij of ik in hun situatie tot nog veel gruwelijker wandaden komen. Verdiep je eens in WW I, WW II, Hiroshima, Vietnam.

  4. Jij schetst een vals dilemma. Alsof het kiezen is tussen de huidige werkwijze en het in de steek laten van het Afghaanse volk. Je hebt geen serieus weerwoord op de alternatieve strategieën, die door velen, ook voormalige haviken, bepleit worden.

  5. Jij verwijt ons hier maar wat te kankeren, niet te weten waar we over praten. Maar wij kennen wel de geschiedenis en de context. Met de Taliban kun je best onderhandelen. Dat vergt meer moed dan deuren opentrappen en granaten afschieten. Ik ben van de Taliban niet bang. Het zijn namelijk geen monsters maar mensen.

  Reactie door Hermie Kreeft — dinsdag 18 december 2007 @ 0.52 uur

 47. Als ik hier de antwoorden leest op mijn schrijven is het nog zieliger gesteld in Nederland dan ik verwacht had.
  Antwoorden zoals dat er hier ook mensen naar de voedselbank moeten om te eten,Het plat bombaderen, het spoor bijster zijn etc. etc.
  Dat ik me soms afvraag of de Taliban is geinfiltreerd in de SP of dat we ze ver zijn doorgeslagen in het anti-geweld dat we de leed van deze mensen niet meer willen en mogen zien.
  En misschien heeft Harry gelijk en ben ik het spoor bijster geraakt, maar dan wel in Afghanistan afgelopen zomer toen ik het leed van deze mensen zag en voelde.
  En dan kan Aad komen door te zeggen dat deze ISAF niet gewenst is bij de burgers, laat hij mij dan eens verklaren dat de kinderen alleen buiten spelen als er juist militairen aanwezig zijn.
  En dan Wattenstaafie ja het zit in mijn genen en mijn handen om mensen te helpen en ik heb er nog verstand van ook, maar inplaats jij probeerd om me onderuit te halen met feiten, plaats je hier maar gewoon dom kritiek wat zeker geen oplossing geeft voor de problemen in Afghanistan.
  Olanda@32, wat jij doet of aandenkt tijdens uw kerstdinner weet ik niet, ik heb mijn kerstdinner met ongeveer 150 straatkinderen in St. Petersburg, samen met mijn vrouw, kinderen en schoonfamilie en inderdaad word 90% van mijn kerstdagen in bezit genomen door de gedachten aan mijn college die overal ter wereld in de probleem gebieden gewoon werken alsof het een normale werkdag is.
  En inderdaad voedselbanken horen in een land als nederland niet thuis, maar voor uw informatie zitten in deze pakketten bijna 3X zoveel als een voedselpakket die de hulporganisatie’s uitdelen in hongergebieden.
  Verder wenst ik Ivo veel succes en sterkte als hij weer terug gaat voor zijn werk naar Afghanistan.

  Webmaster: Door het niet goed opletten heeft TT 2 x in het etmaal mogen reageren. Gezien het aantal reacties dat op hem ingaat hieronder is het te laat om dat te herstellen. Mijn excuses

  Reactie door TT — dinsdag 18 december 2007 @ 1.13 uur

 48. @20 Hakker
  @35 Gerrit

  Het is zonneklaar dat de christenwereld achter deze missie staat. Dat komt omdat het merendeel domweg achter gezag aanhobbelt. Het is altijd gemakkelijk om God in je achterzak te houden en ondertussen de grote ‘zakken’ van dit kabinet te ondersteunen.

  Zoals ik al eerder had vermeld:
  Simonis samen met Verhagen bij Knevel (vorige week)sprak boekdelen. De ‘kerk’ bemoeit zich er wel degelijk mee via wat adviesbrieven e.d. en Verhagen gaf toe dat zij (C)DA met deze adviezen welzeker rekening houdt.

  Als fervent christen schaam ik mij voor hun ‘heidense’ oorlogspraktijken, want zij negeren hiermee hun Leider wiens Naam zij ongehoord misbruiken!
  Nergens roept Christus op mensen te vermoorden in Zijn Naam en/of de bokken van de schapen te scheiden…

  En bij TT @24 is te lezen hoe het zicht op de wredemissie EENZIJDIG het volk wordt voorgehouden. Het is die ene kant van de Bushmedaille! Je weet wel: goud=geld=olie.

  Zo wens ik TT en zijn makkers hier de juiste gedachten toe tijdens het kerstdiner:
  Dat een deel van de Afghanen beschermd worden zal vreugde op kunnen leveren. Maar hopelijk na deze aangename kerstnuttiging draaien de magen om bij de gedachte hoeveel LEED er aan andere zijde is aangericht!

  @25 Maria van Riel
  Geen mens zit te wachten op nieuwe verkiezingen? Wat krijgen we nou?
  Je moest een weten… VELEN, waaronder ik, SMACHTEN naar nieuwe verkiezingen. Kan het erger in dit land? Daar gaan we toch niet nog 3 jaar lijdzaam op wachten?
  Met ReneR: Het is tijd voor revolutie!

  @39 Haq
  Over de PvdA:
  ” Het riekt naar besmuikte zilverlingen die gefluisterd onderhands over de toonbank schuiven om gunsten te kopen die bedekt gehouden moeten worden.”

  Hoe waar!! Want die ‘smell’ heeft de verrotte lucht van Judas-achtige praktijken waarvan we de staat van ontbinding al op voorhand kunnen besnuffelen.

  Reactie door Gloria — dinsdag 18 december 2007 @ 1.21 uur

 49. Op de voorpagina van de Telegraaf vandaag een fotocollage van de leden van het kabinet die onze jongens en meisjes in Afghanistan een hart onder de riem steekt. Omsiert met groene kersttakjes. De krant van de “meerderheid” verkondigt de wens van een “minderheid.” Was dat meer dan 60 jaar geleden ook niet zo? Alleen deze keer in 4 kleurendruk.
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Bert — dinsdag 18 december 2007 @ 6.38 uur

 50. TT.

  Ik denk dat velen hier de politieke keuze van een kabinet en de achterliggende agenda anders zien dan jij. Evenals de uitkomst van de zogenaamde missie die ik nog steeds niet zie gebeuren. Ik denk dat we dat gewoon moeten accepteren.
  Ik zou je willen aanraden eens bij uitzending gemist Ikon radio het item;
  “Eerst Koopman dan Dominee” af te luisteren van afgelopen zondagmorgen over de wapenhandel danwel doorvoer vanuit Nederland naar landen waar onderdrukking hoogtij viert. Daarna wil ik je nog weleens spreken. En bedenk dat ‘het’ volk net als in Nederland ook in Afghanistan niet bestaat. In het buitenland denken ze ook dat Nederland de missie steunt terwijl 2/3 meerderheid dus tegen is.
  Bedenk ook dat Saoedie Arabie vrouwen behandelt zoals jij omschrijft en nog erger. Helaas drijft vooral Amerika daar ruim handel mee zo ook Nederland en met Birma is het al precies hetzelfde, geen westers land dat zijn geld daar niet in investeert, olie natuurlijk, anders hadden die dictators geen been om op te staan. En begin niet over China dat weet ik maar ook daar gaat m.b.t. het westen en het niet opvoeren van druk de koopman voor alles.
  Ik wens jullie vanaf hier allen fijne ieder op eigen manier ingevulde kerstdagen toe.

  Reactie door Henny — dinsdag 18 december 2007 @ 9.36 uur

 51. Ik proef hier toch weer een Christelijk tintje.
  Kerstdiners, die vol wroeging of disrespect verorberen. We zouden ook tijdens of aan het eind van de Ramadan eens na kunnen denken over wat al die mensen moeten misschien. Misschien wel meedoen. Dagen van minderen, offeren en delen, het vieren van de broederschap en het danken voor onze rijkdom. Maar goed dat even terzijde, kwam gewoon even in mij op.

  Het enige wat mij rest te zeggen is dat het afschermen van al die arme soldaatjes daar in het Ooosten daar natuurlijk niet voor niets zitten. Overigens ze zitten in het Oosten, en niet elders bij waar de nood misschien nog wel hogers. Waar kinderen de 1 jaar niet halen vanwege de hongersnood en de politieke goedgekeurde afslachtingen.

  Deze landen liggen niet strategisch, daar is niks weg te plukken, daar is niks te halen.

  Daarbij is helaas menig jong soldaat in “The USA” zeer gebaat bij het levend Stratego of een rondje Risk. Niet vergeten dat de kansloze amerikaan diegene is die op de mijnen trapt. Nog even en ook onze jeugd krijgt een prachtige carriere aangeboden in de ozo snelgroeiende en veelbelovende branch. Je hoeft daar niks voor te doen, als kansarme sta je al geregistreerd en “Komen zeeeeuh naar je TOEOEOE”!

  Het is een misselijk makend tijdverdrijf voor de totale asociale fantasieloze mislukte zakenman die aan deze branch aan het hoofd wil staan.
  Wat mij betreft heeft een leger dan ook niks met humaniteit of welke voor van menselijke inleving te maken.

  Reactie door Kbo — dinsdag 18 december 2007 @ 10.05 uur

 52. Afghanistan, Irak en Palestina, alle drie zijn bezet.Israel lapt elke resolutie aan zijn laars, dankzij de VS!
  Libanon is zwaar gebombardeerd.
  Stel je voor, wij worden gebombardeerd, moeten wij daar dan om lachen?
  Zo komt het bij mij over, als ik de voorstanders van oorlog hoort.
  Hebben deze mensen dan niet door dat de burgers die getroffen worden door de bommen van het vrije westen,dat het mensen zijn zoals wij.
  Het middel is erger dan het kwaad.
  Dat een land zich verdedigt, dat is toch normaal.Wat is er in Irak opgelost?
  Moeten in Afghanistan nog meer Nederlandse doden vallen voor Bush? Dat Nederlandse regering de vs steunt, is gewoon een politiek gebaar:”Jij doet wat voor ons en wij doen wat voor jullie.”
  Amerika is bijna blut door het oorlog voeren in de hele wereld:66.000.miljard schuld!40 miljoen mensen hebben geen zorgverzekering in de USA.
  Dan maar kletsen over mensenrechten.

  Reactie door Ben tarici — dinsdag 18 december 2007 @ 10.11 uur

 53. Men bestrijdt een religieuze gevangenis voor de Afghanen?

  Ondertussen wordt er hier een opgetrokken!

  Reactie door Gerrit — dinsdag 18 december 2007 @ 10.19 uur

 54. wordt het nu eens hoog tijd, dat er ook naar de burgers wordt geluisterd? de meerderheid van Nederland zegt NEE tegen de voortgang van de missie Uruzgan. dan moet het ook NEE worden c.q blijven.

  Reactie door maayke jong-doppen — dinsdag 18 december 2007 @ 11.53 uur

 55. Wat een schijnheilige vertoning. En dan die Van Baalen die de 1,7 miljoen oude guldens die “onze” bijdrage per dag kost inderdaad op ons wil verhalen en dan niet van defensie maar van de algemene middelen.
  M.a.w. de oorlogszakenlui slurpen niet alleen ons geld op voor hun smerige zaakjes maar ze verdelen de begroting ook nog eens een keer en sluizen geld van misschien wel de zorg naar defensie. Oh nee de zorg daar zit die andere engerd Wiegel. Net zo’n misselijkmakend kereltje als die Van Baalen. Echt twee foute VVD-ers. Dan zal het wel van sociale zaken komen.
  Die Middelkoop wat een figuur zeg. Christen Unie noemt zich dat. Nou dat is aardig voor die arme Afghanen.
  Toen Rusland er zat waren ze tegen en nu ze er zelf zitten doen ze lekker mee.
  Waren al die kereltjes maar zelf eens een waterpijp gaan roken in een Afghaannse tent en dan niet om ZAKEN te doen maar gewoon als mens die vol bewondering door een oude cultuur trekt.
  Nee zulke mensen zijn bijna van de aardbodem verdwenen. Het zijn de economen en kooplieden die de dienst uitmaken. Menselijke waardigheid is volledig vervangen voor euro’s, in ieder geval bij CDA, VVD, PvdA en CU.

  Reactie door Lef — dinsdag 18 december 2007 @ 11.54 uur

 56. Nou de VVD heeft weer even gesparteld en is over de streep. Wat schijnmanoeuvres, o wat worstelen wij toch. Net als toen met die schijnheilige dissidenten tegen de kruisraketten.

  Het zal wel weer off-topic zijn om nu iedereen er aan te herinneren dat ons dat heel veel geld gaat kosten en dat dit dus niet kan worden aangewend voor de armen van newderland.
  Overigens zijn de berichten ook zeer tegenstrijdig; de NOS meldt via radio dat steeds minderen ouderen onder de armoedegrens zitten (o ja?) en RTL7 meldt dat de helft van de nederlandse huishoudens grote moeite heeft om touwtjes aan elkaar te knopen.Dat laatste lijkt me het meest reëel, want dat zie je overal om je heen.

  Reactie door anne hilverda — dinsdag 18 december 2007 @ 13.16 uur

 57. Zolang er mensen op deze aardkloot lopen of hebben gelopen, heeft er oorlogsgeweld bestaan, met of zonder een cultuur of geloofsachtergrond. Het zit in de genen van het beestmens en niemand heeft het eruit kunnen krijgen, noch de Bijbel, Talmut of de Koran. Die boeken staan er ook vol mee. Er is een tijd geweest dat de dienstplicht functioneerde, maar de inzetbaarheid ligt iets moeilijker, dan bij een beroepsleger. Het woord beroeps zegt voldoende. Bekijk voor de aardigheid deze site http://www.Soldaten-genealogie.nl
  Als je voor het beroep militair kiest dan neem je alle verantwoordelijk op je wat jouw lichaamlijk of geestelijk kan overkomen want het is jouw beroepsrisico.
  Maar de overheid heeft de
  eindverantwoordelijk op zich genomen en wordt in de gaten gehouden door de politiek. Zo werkt het in een democratie.
  De politieke samenstelling maakt uit of de beroepsmilitair sneuvelt of niet.
  Ik persoonlijk heb de grootste moeite met het in zetten van troepen daar waar wij niets te zoeken hebben. Want anders ben je ook in dienst van onze God Mannon.
  Maar ondanks deze s’Werelds Ellende,
  wil ik jullie het volgende zeggen.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Div/Krt.jpg

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 18 december 2007 @ 13.28 uur

 58. @TT

  het is met u nog veel erger gesteld om te denken dat hier op dit log enkel en alleen SPérs uw goedpraterij wat betreft de oorlog,niet willen slikken.

  gaan we de Taliban en de Afghanen nu ook verplichten “het kerstfeest” op een Christelijke manier te moeten vieren?

  er is in 6 jaar tijd nog niets veilig en de agressie neemt alleen maar toe,ook is de steun van de Nederlandse bevolking er niet,en zelfs de Afghanen willen deze situatie NIET MEER!

  opbouwen kan pas NA een oorlog en NIET tijdens.
  het is al 6 jaar ZINLOOS GEWELD EN OORLOG!

  Reactie door iew — dinsdag 18 december 2007 @ 13.56 uur

 59. Gefelicteerd !
  Nederland heeft zijn eigen Vietnam.

  Die ellende daar is toen beeindigd, want iedereen riep Johnson Moordenaar,
  en toen dat niet meer mocht, Johnson Molenaar.

  De kreten voor Nederland,vanaf nu.

  Balkenende Molenaar !
  Verhagen Limburgse Foezelaar !

  Laten we hopen dat er niet teveel doden (burger en militair) gaan vallen door deze twee schoothondjes.

  Reactie door john — dinsdag 18 december 2007 @ 14.27 uur

 60. Het nieuwe woord voor 2008 ;

  Afghang ; – nederlaag,al dan niet met schaamte.

  Reactie door tom — dinsdag 18 december 2007 @ 16.56 uur

 61. Kom kom, iedereen weet dat hulp nodig is, maar: 1 het zou een opbouwmissie worden, maar het is nu meer een vechtmissie. 2 We zouden na 2 jaar afgelost worden, op die voorwaarde is de kamer akkoord gegaan, nu wordt daar weer aan getorst. 3 Het heeft niks met christenen te maken maar wij als mens. 4 Wij sp-ers zijn heus geen nee schudders, tuurlijk weten we ook wel wat de gevolgen zijn als we ons terugtrekken, maar de gevolgen worden weer alleen op ons conto gezet net als srebrenica, terwijl de bobo’s op de NAVO weer hun handen in onschuld wassen. NEDERLAND WORDT WAKKER, en zeg NEE tegen zinloos oorlog voeren!

  Reactie door Rick Pruim — dinsdag 18 december 2007 @ 17.42 uur

 62. waarom hoor ik ook op deze website nooit eens iets over de werkelijke reden van de NATO inmenging? Dat is en was toch vanaf het begin het veiligstellen van de gaspijpleiding naar de Indische Oceaan via Afghanistan en Pakistan ?Kan iemand mij misschien vertellen dat ik het helemaal mis heb?

  Reactie door aad sweep — dinsdag 18 december 2007 @ 18.09 uur

 63. Tsja, had iemand iets anders verwacht? Typisch CDA/ CU om maar eens per vier jaar naar het volk te luisteren. PvdA en VVD hebben al langere tijd last van windvaan gedrag. En de rest staat erbij en kijtk erna. Maar wie van die politici klopt nog eens bij mensen aan wiens geliefde voor het Afghaanse volk en vaderland is gevallen. Enkel en alleen om mijnheer Bush en zijn schoothondje te plezieren. Ieder vraagstuk waarvoor je een militaire oplossing wenst zal specifiek moeten worden beoordeeld naar gelang de uitgangspunten. De VN werkte niet in Joegoslavie omdat deze te zwak in haar optreden was. De NAVO werkte daar dus wel. Wat het militaire uitgangspunt is in een vaag omschreven War on terror is mij een raadsel. Van bommen op je pet wordt je namelijk eerder terrorist dan vredelievende medemens.Het enige wat nu gebeurt is meer mensen rijp maken voor de Taliban. En straks hebben we weer ergens een 9/11 Madrid of Londen en kunnen we nog harder roepen dat we nog meer bommen moeten gooien en nog harder moeten vechten. Niemand doorbreekt de cirkel en niemand binnen de macht luisterd naar andere geluiden. Ik ben zelf veteraan van de missie in Bosnie en heb gezien hoe NAVO bommen een drietal uitgepute legers naar de onderhandelingstafel dwong. Maar dat waren dan wel zogenaamde staande legers en geen in bergen verstopte strijders met “Hit en run” tactieken. Australie ziet het zeer scherp we winnen iedere veldslag maar verliezend eze oorlog.

  Reactie door Ton — dinsdag 18 december 2007 @ 18.14 uur

 64. 37,Dag Ivo,
  Zeer goede reactie.(Bedankt voor je inzet ten goede).
  Misschien ben je in een land terecht gekomen waar de praktijk de theorie oversteeg.
  Ik heb de indruk bij jou, dat de “bagage” die je mee hebt genomen uit Afganistan je ten goede is gekomen.
  Je hebt levenservaring opgedaan, deze factor zal de rest van je leven een rol spelen.
  Je bent een der weinigen(BOFKONT).

  Reactie door BI — dinsdag 18 december 2007 @ 18.40 uur

 65. Oorlog is op heel wat plaatsen, waar die niet gaande is, bijzonder goed voor de economie in landen van zijn leveranciers.

  Veel werk en goede inkomsten voor wie in de oorlogsindustrie hun brood willen verdienen.

  Ik denk wat dat betreft, dat in ons land, vooral in de Zaanstreek tegenwoordig een geweldige economische opleving is, na gekwakkel van wat jaren geleden met de wapenfabricage.

  Dank zij Nederlands Trots: Eurometaal.
  En dat gaat ook op voor andere plaatsen, waar leveranciers voor oorlogvoering zich in de economische ordening van gemeenten hebben mogen nestelen.

  Mensen die eerder werkloos en arm waren, kunnen zodoende mee met dank van de Nederlandse Regering en de wapenhandel,en ook dank zij HUN, nu samen fijn kerstmis vieren en mooie cadeautjes voor elkaar kopen. En dat is toch fantastisch!

  Zonder Afghanistan, Saddam en zo, was dat niet gemakkelijk geweest!

  En samen met hun werkgevers, en hun geestelijke en wereldlijke leiders een gelukkig Nieuwjaar tegemoet zien.

  Er zijn natuurlijk lui, die liever in de bijstand zitten, dan dat zij mee helpen om voldoende wapens voor de vrede te bouwen.

  Sociale diensten in hun contreien, hebben echter de mogelijkheden, om hun uitkering te korten, als zij niet in een van bedrijven willen werken.

  Op Voorhand:
  EEN ZALIG KERSTFEEST EN EEN NIEUWJAAR DAT ZIJ VERDIENEN,
  als dank voor hun wapens voor de vrede.

  Leve de oorlog voor vrede, welvaart, welzijn en democratie! En wat hier nog meer bij past.

  Welterusten.
  Hartelijlke groeten van Haras.
  Ook voor de harde werkers in de wapenindustrie!

  Reactie door Haras — dinsdag 18 december 2007 @ 19.55 uur

 66. een oorlog die geen oorlog genoemd moet worden,zeg meer over de Democratish farce,dan de keihard Taliban strijders ,die hard strijders,en volgens mij besefen zij erg goed dat het vrije west niet te vertrouwen is.
  de vijand van mijn vijand is niet mijn vriend,maar ook niet mijn vijand.

  Reactie door gaf — dinsdag 18 december 2007 @ 20.39 uur

 67. 65,
  In Afganistan zijn geen grondstoffen.
  Zoek het economisch belang!!
  Gaarne reactie

  Reactie door BI — dinsdag 18 december 2007 @ 20.46 uur

 68. @67
  Naast die beruchte gaspijplijn? Papaver.

  Reactie door Laurent — dinsdag 18 december 2007 @ 21.28 uur

 69. Snap niet dat ook de SP niet zegt…..Voor deze oorlog had de Haagse politiek het nooit over Afghanistan…Nu moet men ineens opkomen voor de bevolking daar? Waarom pas interesse in een land als men zich daar in een oorlog heeft laten lullen. Het CDA etc kan nu toch niet zeggen dat NL moet opkomen voor de bevolking daar, terwijl men het hier drie jaar geleden niet over had…Om nog maar te zwijgen over het opkomen voor een bevolking HIER

  Reactie door johankivits — dinsdag 18 december 2007 @ 23.59 uur

 70. Bespaar me Telegraafpropaganda:
  TT, ik snap dat het frustrerend is nu je zoals iedereen in de nieuwe logmoderatie minder vaak mag reageren. Je dadendrang op het onderwerp `NL-machtsvertoon in Uruzgan’ waarin jij je als pro NL-troepenmacht aldaar manifesteert snap ik niet. Vooral niet omdat je beweerde al dertig jaar SP te steunen en te stemmen. Dan verwacht ik van jou toch dat jij je neerlegt bij wat haar partijstandpunt is en wat iedere SP-sympathisant hier tegen heeft op deze onzalige Missie!

  In je laatste reactie overschrijd je een grens, je zegt: `Dat ik me soms afvraag of de Taliban is geinfiltreerd in de SP’. Bij oprispen dergelijk maagzuur vraag ik me af of jij SP-er bent of een ingehuurde AIVD-mol. Het ademt de sneue verliezersgeest van: `Ik moet mijn zin of anders…’ Velen hier gaven je het voordeel van de twijfel maar dat houdt wat mij betreft nu op. Je mag je dan opwerpen als redder van de Afghaanse burgerij, zo weet ik ook nog wel een paar:

  1 Palestijnen die nieuwe materiële hulp door Europa (zoals vandaag verschaft) steeds weer kapotgemaakt zien door Israëlische beschietingen, wat niet eens kritiek krijgt van kabinet Balkenende. Absurd is in dit verband dat eerder door Nederland geschonken Haïfa-havenfaciliteiten aan Palestijnen meteen zinloos werden vernietigd in Israëlische acties.
  2 Hulp aan Inuït & Eskimo’s die door Amerikaanse weigering het Kyoto-verdrag te ondertekenen zonder eten zitten wegens smelten ijskap en derhalve wegebben visgronden.
  3 Hulp aan Saoedisch-Arabische vrouwen die onder de strengste vrouwenhatersplak ter wereld gebukt gaan: ja Boerkaïsme. Wat mij betreft mogen ROC-leerlingen geworven worden voor een militaire NL opvoedmissie aldaar, mits Balkenende zulks opportuun mocht achten naar zijn baas Bush toe. Worden we het misschien toch nog eens.

  Reactie door Haq — woensdag 19 december 2007 @ 11.30 uur

 71. Van de telegraaf propagandis tot een AIVD mol is een kleine stap hier, hoewel ik nog het ene nog het andere ambieer, maar dit terzijde.
  Henny@50, Heeft het over de olie belangen, welke olie belangen, die paar velden in het uiterste noorden van Afghanistan?
  Denk je nou heus dat die paar velden, deze kosten van de oorlog kunnen dekken?

  Iew@58, Zegt “Zelfs de Afghanen willen deze situatie niet meer”, vreemd Iew dat ik van deze klanken niets heb gehoord in de weken dat ik daar ben geweest, ik hoorde daar juist hele andere geluiden en er waren zelfs burgers die mij bedankten omdat ze nu eindelijk rust hadden, nadat ze vernomen hadden dat ik ook uit Holland kwam.
  En dan dat antwoord of wij hen nu gaan verplichten om ook kerstfeest te gaan vieren, verwacht jij daar ook nog een zinnig antwoord op?

  John@59, Verglijkt Afghanistan met Vietnam
  aad@62, Heeft het over een Gaspijpleiding
  Haq@70, Haalt 3 punten aan die niets met Afghanistan te maken heeft.

  Ja en als ik dan @50,@58,@59,@62&@70 lees, dan vraag ik mij inderdaad af of ze wel weten wat er speelt in Afghanistan of datzoals ik stelde in @ 24, gewoon met de massa meepraten want ik ben anti oorlog/geweld en wat daar gebeurd zal mij een worst wezen!
  Mag ik me dan afvragen wat belangrijker is onze anti geweld/oorlogs stelling of de ellende van 30 miljoen mensen in Afghanistan.
  Dan is voor mij de keuze makelijk en doe ik even afstand van mijn stelling, maar blijf wel wijzen op de fouten die gemaakt zijn en nog gemaakt worden en als dit dan SP onwaardig zou wezen “het zeit zo”, want het zou voor mijn gevoel verre van sociaal zijn als ik de partij standpunten boven het welzijn van mensen plaats.
  De partij heeft mijn simpatie, maar komt ook niet met een oplossing en dat is jammer.
  Je kunt iets willen veranderen, maar dan moet je ook aangeven hoe en waarom.
  En dan heb ik respect voor mensen zoals Hermie Kreeft @46, die stelt dat zij er op tegen is en geeft aan waarom zij er op tegen is, alleen heeft de webmaster dit twee keer verwijderd, daarom zal ik mijn antwoorden ook niet meer herhalen.

  Tukkertje is de komende dagen druk dus weet niet of ik nog tijd heb om hier te reageren, vandaar dat ik een ieder, ondanks onze tegenstellingen en de ellende in de wereld een fijne kerstdagen wenst en vrede voor het jaar 2008.

  Reactie door TT — woensdag 19 december 2007 @ 18.37 uur

 72. TT
  Vrede in 2008 zou je zelf al een stukje kunnen bevorderen door TEGEN deze missie te zijn.
  En ook al moet jouw familie wonen, eten en kerstdineren van de oorlog in Afghanistan, dan nog zou het je sieren als je alle tegengeluiden eens op je in laat werken en moeite doet om ze te doorvorsen.
  De oppervlakkige manier waarop je reageert, namelijk steeds hetzelfde propagandadeuntje, doet mij ernstig vermoeden dat er meer belangen spelen. Precies zoals bij dit kabinet…

  Als jij zoveel respect hebt voor de reactie van Hermie Kreeft, geef dan ook een respectabel antwoord terug. Je gaat nergens op in en blijkbaar kan je niet bevatten dat het helemaal niet sociaal is om voor deze missie te zijn. Je doet jezelf voor als een vredesapostel die nota bene VOOR geweren en bommen is. En zo wordt iedere soldaat geinfecteerd met legerse indoctrinaties. Heb je nog niet begrepen dat die zgn redders, neem ERIC O (!!), gewoon ordinaire moordenaars zijn die zich er voor het gerecht met smoesjes van afmaken? Met hulp vanuit de hoogste legerinstantie olv ene heer Prins? Netjes he?
  Denk eens na over de familie van de vermoorde man… na zo’n speels kogeltje van dat ‘aposteltje’!
  Gelukkig maar TT, vanuit jouw geloof moet je weten dat ALLES vroeg of laat aan het licht wordt gebracht.
  Je kunt namelijk niet 2 heren dienen:
  oorlogse mammon en de vrede van God.

  Reactie door Gloria — donderdag 20 december 2007 @ 1.22 uur

 73. 71. TT

  Mag ik je verzoeken om goed te lezen TT. Die zin heeft een context.
  Ik heb het erover dat economisch gewin het belang is van wel of niet mee te doen met andere landen, wel of niet in te grijpen.Dat was destijds ook voor EZ DE reden de grondstoffen van Van Anraath door te laten gaan en te verschepen naar Irak terwijl ze wisten dat…. tegen internationale afspraken in.
  Dat het de politiek NIET over mensenrechten en democratie gaat en al zeker niet om bescherming van vrouwen, daar waar flink handel gedreven wordt met Saoedie Arabie, met Birma etc…. M.b.t. Saoedie Arabie had ik het letterlijk over oliebelangen die aan amenwerking en niet opkomen voor dezelfde vrouwen ten grondslag ligt.
  In vele andere dictaturen liggen eveneens handelsbelangen ten grondslag aan samenwerking en niets doen en wegkijken bij mensenrechtenschendingen.
  Zelfs binnen Europa doen we dat maar.
  Ik vind dat ik het weldegelijk onderbouwd heb alleen kijk ik er anders tegenaan als jij en dat mag.
  Ik heb overigens al vele militairen die bij de opbouwmissie zijn ingedeeld horen zeggen dat ze er zelf grote vraagtekens bij zetten en er heel veel moeite mee hebben, hier niet voor uitgezonden waren.
  Over de aangehaalde wapenhandel met dictatoriale staten heb je het voor het gemak maar even niet! Waarom niet mag ik vragen.

  Reactie door Henny — donderdag 20 december 2007 @ 7.20 uur

 74. @TT 71. Ja inderdaad, ik haal humanitaire situaties aan die niks met Afghanistan te maken hebben. Waarom? Om je kokervisie te verbreden aangezien jij volledig gefixeerd bent op `onmisbare’ hulp van NL strijdkrachten in Afghanistan. Je litanie over het leed der bevolking in Uruzgan lepel je me te bevlogen op om jou geloofwaardig in te schatten voor bredere belangstelling in menselijke tragiek elders ter wereld. Als anderen hier op het log zulks aanstippen, of het nu over voedselbanken gaat in Nederland of vrouwenknechting in Saöedie Arabië, wuif jij me dat te gemakkelijk weg! (zoals we ook zien bij pro-Israëliërs die standaard hun riedel verkopen dat iedereen zeurt over hún muur maar niet over die van andere regimes)

  Dat jij een opbouwmissie hier eerder met verve placht te verdedigen, daarin kan ik me nog wel met jou identificeren, maar dat jij een ordinaire vechtmissie, een woestijnoorlog met grof machtsvertoon, in Afghanistan verdedigt, goedpraat, ja een Westerse bezetting die daar zelfs al langer duurt dan de Duitsers ons bezet hielden in WO2, dat kan ik niet volgen! En opbouwen? Ik wil wedden dat Rommel met zijn Noord Afrikakorps indertijd vast ook wel wat putten voor de Afrikanen heeft geslagen, voedsel heeft uitgedeeld en wat infrastructuur heeft aangelegd waar de lokale bevolking nut van had. Of ben jij echt zo naïef te geloven dat de Missie niks met geallieerd Westers imperialisme heeft te maken?

  Reactie door Haq — donderdag 20 december 2007 @ 11.36 uur

 75. opbouw missie?
  in het engels dan
  “Afghans: US Airstrikes Kill 14 Workers: Life for migrant workers in occupied Afghanistan is one of day to day dangers, ranging from local warlords to U.S. airstrikes. Amir Shah reports for The Associated Press, “US-led coalition troops killed 14 road construction workers in airstrikes in eastern Afghanistan after receiving faulty intelligence, Afghan officials said Wednesday.” (TruthOut, 11/28/7)”
  http://www.truthout.org/docs_2006/112807K.shtml

  Reactie door gaf — donderdag 20 december 2007 @ 12.09 uur

 76. Een paar vragen.
  Voorstanders van de verlenging worden afgewimpeld als tromgeroffel en warlords dat is iets wat vaststaat. Mijn vragen gaan over de oplossing zoals de tegenstanders die zien. Voor onze soldaten is er veiligheid als ze vertrekken, helemaal mee eens.

  Hoe zien jullie de toekomst in voor de bevolking van afghanistan? (de vraag is niet of wij daar verantwoordelijk voor zijn)

  Wat vinden jullie van de Taliban?

  In hoeverre zullen de afghanen die sympathie hebben getoond aan de ISAF genieten van jullie oplossing?

  Denken jullie dat de veilige gebieden met rust gelaten worden na de overwinning van de Taliban?

  Zien jullie een land met de aanwezige taliban als vrij land?

  Zal de corruptie in afghanistan verdwijnen met de ISAF?

  Degenen die ons leger als marionetten zien van de Amerikanen zien, zijn zij daardoor eigenlijk niet degenen die onze soldaten als marionetten behandelen?

  Met het leger aanwezig vedwijnt 80% van het geld, denken jullie dat dat zonder het leger beter gaat worden?

  Vecht de taliban tegen het leger of voor macht over de bevolking?

  Is jullie oplossing een oplossing voor Afghanistan of slechts een oplossing voor ons?

  Ervan uitgaande dat we om verkeerde redenen in deze oorlog verzeild zijn geraakt, vinden jullie niet dat als we nu alsnog weg gaan dat we dan de afghanen de rente van onze schuld geven?

  Vinden jullie een afghanistan zonder taliban een vrij land?

  Als wij nu vertrekken dient dat de vrede voor alle afghanen?

  Begrijp me niet verkeerd, op deze manier is de verlenging zinloos, net als de afgelopen jaren, dus de oplossing om te blijven op deze manier is geen oplossing en verergert de situatie. Een besluit om te vertrekken heeft ook dodelijke gevolgen en ik vind dat daar weinig oog voor is dus vandaar deze vragen om te kijken hoe tegenstanders dan tegen deze problematiek aankijken.

  Reactie door Frank — donderdag 20 december 2007 @ 15.22 uur

 77. @72 Gloria,

  Natuurlijk spelen er bij mij andere belangen mee dan menig tegenstander hier op het weblog en net als ieder fatsoenlijk mens ben ook ik tegen iedere vorm van geweld.
  De belangen die voor mij meespelen zijn puur de belangen voor de burgers in Afghanistan op de eerste plaats en in de tweede plaats het respect voor de Nederlandse militairen die hiervoor hun leven kunnen verliezen in de wetenschap dat tegenwoordig in sommige landen gewone hulp niet meer mogelijk is.
  Misschien is hierdoor mijn mening verhard, net zoals de wereld de laatste jaren verhard en onmenselijk is geworden.
  Wat mij het meeste stoort in de verhalen die ik hier lees is dat ze de ISAF in alles veroordelen, maar je geen kwaad woord hoort over de Taliban-strijders, die worden gezien als een soort Robin Hoods, terwijl deze juist gruwelijke moorden begaan en in tegensteling van de militairen niet gebonden zijn aan regeltjes.
  In het stukje van Hermie Kreeft wat ik twee keer geplaats had, maar beide keren weer is verwijderd, had ik haar vragen beantwoord met zoals ik het zag en dat is hier nu algemeen bekend en hoef ik niet meer te herhalen.

  Webmaster: De 24-uursregel geldt voor iedereen

  Reactie door TT — donderdag 20 december 2007 @ 22.48 uur

 78. @76

  Typisch. De “tegenstanders” van de verlengingsmissie mogen met oplossingen komen, terwijl het eigenlijk aan de “voorstanders” is om dat te doen. Daardoor worden de “tegenstanders” de schuld van alle (toekomstige) ellende in de schoenen geschoven. Emotionele chantage dus.

  Zolang men niet leert van de geschiedenis, is men gedoemd dezelfde fouten te maken. Geschiedenis is geen lineaire lijn, maar gebeurt in cycli. Helaas wil de mens niet leren. De Russische invasie van ’79 doet dat belletjes rinkelen?

  Een vraag aan jou (en ook aan de anderen) welke oplossing hebben *jullie* bedacht voor al dat verarmd uranium dat onze amerikaanse “bondgenoten” rondstrooien? Lijkt mij een iets serieuzer probleem dan een paar “kwade” taliban stijders….

  Reactie door Laurent — vrijdag 21 december 2007 @ 0.31 uur

 79. @77 TT en anderen:

  Om ieder misverstand te voorkomen: Ik en naar ik aanneem ook anderen die ongeveer op mijn lijn zitten beschouwen de Taliban zeker niet als een soort Robin Hoods. Maar 2 opmerkingen daarover:

  1. Praat nou liever niet over de Taliban. Die zijn er in vele soorten en gradaties. De ‘vijand’ op één hoop gooien is hét recept voor oorlog.

  2. Hoe gruwelijke misdadigers er ook tussen mogen zitten, praten kan nooit kwaad. Er zijn verschillende signalen dat Taliban groeperingen daar best toe bereid zijn.

  @ 76 Frank – zoveel vragen in 300 woorden behandelen gaat niet lukken. Maar denk eens na over twee punten:

  3. Als wij moeite hebben met bepaalde zaken in de Afghaanse samenleving (zoals vrouwenonderdrukking; intolerantie; pedofilie) heeft dit behalve met cultuur (waar ieder volk recht op heeft) te maken met een ontwikkelende beschaving. Hiervoor is veel tijd nodig en een ‘shortcut to enlightenment’ is nauwelijks mogelijk. Dat komt vooral omdat het met de kindertijd moet beginnen. Er zijn al gauw 2 generaties nodig. In een land als Turkije zie je dat het redelijk snel kan gaan. Maar Atatürk was dan ook geen US neocon maar een Turk.

  4. Je moet je vooral afvragen of de wijze van interventie door het Westen op de huidige manier niet contraproductief is. Ik ben met de SP eens dat dit zo is. Dat komt toch vooral omdat het accent overduidelijk ligt in eigenbelang. Als je daar als hulpverlener intuint heb je toch te weinig inzicht in hoe die zaken lopen.

  Reactie door Hermie Kreeft — vrijdag 21 december 2007 @ 2.19 uur

 80. @77

  “…terwijl deze juist gruwelijke moorden begaan en in tegensteling van de militairen niet gebonden zijn aan regeltjes.”

  *Proest* Militairen die gebonden zijn aan regeltjes? In welk utopia leef jij?

  Reactie door Laurent — vrijdag 21 december 2007 @ 8.23 uur

 81. @77
  Het kan raar lopen, laat ik nu steeds het gevoel hebbn dat jij de bezetters in Afghanistan ziet als een soort Robin Hoods die geen gruwelen begaan en bezig zijn met het oprichten van schoolklasjes en uitdelen van potloden.
  De propaganda van de regering was hier ieder geval op gericht dat we als opbouw missie gingen,dus een soort Robin Hood leger.
  Dat jij daar ingetrapt bent en nog,dat is jou zaak ,maar het is fout om die Robin Hood stellig bij andere neer te leggen als je zelf steeds van die visie uitgaat om dat land te bezetten.
  Want Robin Hood verpletterde geen onschuldige burgers hij pakte geld van de rijken af en gaf het aan de armen.
  In deze bezetting is het anders het is juist om de rijken met de oorlogsindustrie en belangen in Afghanistan nog rijker te maken.
  Men doet dit door de arme burgers nog meer belastingen te laten betalen.
  En Robin Hood pakte gasten aan die zich ten koste van de armen verrijkte in Afghanistan is dat net anders om daar teelt de corruptie nog beter.
  Als je met Kerst niets te doen heb bekijk de film van Robin Hood nog eens een keer en vraag vergeving voor je bewering.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 21 december 2007 @ 10.43 uur

 82. @76 Beetje schrepel stukje Frank. Waarom? Om dat `gejullie’ van je! Lieden die `wij’ en `jullie’ beginnen te monkelen wantrouw ik.
  Waarom zouden `wij’ al je vragen moeten beantwoorden, als jij nooit op een van `ons’ antwoord geeft? (zie archief Uruzganmissie november/december)
  Wie ook nooit een vraag beantwoordt over Afghanistan is TT, in wiens zog jij overigens altijd plotsklaps verschijnt als deze terecht gewezen wordt op zijn makke.

  Verder ben ik het met Laurent 78 eens dat het niet aan de tegenstanders is van deze onzalige missie om met oplossingen te komen inzake NL-aanwezigheid in Uruzgan. Dat is inderdaad emotionele chantage. Net als overigens de Kerstsentimenten waarmee Telegraaf, staatsspreekbuis NOS en pulpmedia ons overspoelen om `onze jongens en meisjes’ in den Vreemde te steunen. Soldaat zijn is niet meer verplícht! Het is gewoon een beróep hoor!! En ze doen het echt niet voor een minimumloon. En sinds iedere kaalkop bij elke dump een legergroene vechtplunje kan kopen, met Nederlands vlaggetje erop geborduurd zelfs, is het uniform ook al aan inflatie onderhevig. Dat wil niet zeggen dat ik geen respect heb voor militair werk maar de tijd is voorbij dat `de krijgsmacht’ een speciale status heeft. Een beroepsgroep als bijvoorbeeld het docentengilde, wordt ook niet omhooggeprezen als het toppunt van vaderlandse kippendrift en daar ben ik maar blij om ook. Of heb ik iets gemist en is er een militaire junta aan de macht in dit land?

  Reactie door Haq — vrijdag 21 december 2007 @ 11.47 uur

 83. 78&80@Laurent,
  Alsof jij last hebt van de emotionele chantage als je al in de *PROEST* schiet bij het iedee dat de ISAF militairen gebonden zijn aan regels, ik dach dat iedereen de wet moest kennen.

  79@Hermie-Kreeft,

  1. Daarom sprak ik ook van de Taliban-strijders en niet van de Taliban.
  2. Er worden ook gespreken gevoerd met de Taliban en de Taliban in het algemeen zijn ook normale mensen, alleen een stel extremisten die denken vanuit de hele wereld naar Afghanistan te moeten afreizen omdaar een strijd te voeren zit het probleem, deze mensen hebben geen binding met dit land en met de bevolking.
  3.Al was deze vraag niet aan mij gericht, wil ik hier wel iets over kwijt.
  Ik krijg het gevoel dat mensen Afghanistan zien als een ontwikkelings land, terwijl het levensstandaard tot 1973 te vergelijken viel met de levensstandaard hier in Nederland, de onderdrukking van de vrouwen en de ondergang van de welvaart is gekomen na de inval van de voormalige USSR.
  4.Mogelijk heb jij gelijk dat de bemoeinissen van het westen contra werkt, maar dit zal de toekomst moeten uitwijzen.

  81@deHakker,

  Je hebt het over de bezetters van Afghanistan, hoe zie jij deze Taliban-strijders dan, als mensen die in Afghanistan geboren zijn?
  En over welke belangen in Afghanistan heb jij het, want buiten de olieproduktie van maximaal 50.000 vaten per dag, zijn er weinig grondstoffen die enige waarde heeft en zou het gaan om de olie belangen vind ik een “oorlog” in deze omvang buiten alle proporties en het de mensenlevens niet waard.
  82@Haq,
  Welke vragen over Afghanistan beantwoord ik niet volgens jou zeggen?
  Volgens mijn weten heb ik altijd nog de vragen beantwoord, alleen pasten deze niet in jou denkbeeld die je hebt over Afghanistan.

  punt@webmaster,
  Volgens mij plaats ik maar één berichtje per dag, ik kan helaas mijn tijd niet zo indelen dat er altijd precies 24 uur tussen zit, mijn verontschuldigingen hiervoor.

  Reactie door TT — vrijdag 21 december 2007 @ 22.11 uur

 84. @77 TT

  ” De belangen voor de burgers in Afghanistan op de eerste plaats en in de tweede plaats het respect voor de Nederlandse militairen…etc.”

  Op de eerste plaats:
  Als je het maar vaak genoeg herhaalt, he TT? Je schijnt het nodig te hebben om je missiegeloof levend te houden. Spoelen en spoelen die hersens met altijd maar hetzelfde onfrisse sopje.

  Op de tweede plaats:
  Ik heb geen respect voor militairen. Het is het wreedste beroep op Aarde.

  Reactie door Gloria — zaterdag 22 december 2007 @ 0.16 uur

 85. 84@Gloria,

  Het is geen kwestie van herhalen mijn beste Gloria.
  Ik geef de feiten weer zoals ik ze daar een aantal maanden geleden ben tegen gekomen.
  Dat deze totaal anders zijn dan de feiten die hier op het weblog of in de media worden weergegeven doet voor mij niets af van de zaken die ik daar persoonlijk heb ondervonden.
  Dan zit er voor mij dag en nacht verschil tussen de militairen van de ISAF en de strijders van de Taliban.
  Dan kun jij misschien geen respect opbrengen voor de militairen die een poging doen de burgers te beschermen, zo heb ik geen respect voor deze strijders die net als vorige week kinderen ophangen in de bomen om ouders en andere burgers te waarschuwen.

  Reactie door TT — zaterdag 22 december 2007 @ 22.19 uur

 86. @Gloria en TT….Geen respect voor militairen…? En die mensen die ons heel veel jaren geleden geholpen hebben dan? En, dat lees ik hier vaker…Ze zouden dom orders opvolgen…Moeten ze dat ook niet doen als hier ooit de hel losbreekt…Of zie je niet in dat het op deze manier daar ooit op uitdraait? En TT beschuldigen van herhalen….Heb je geen spiegel thuis? Kijk daar eerst in….@TT Door te herhalen krijg je geen gelijk….door jouw argumenten wel! Oh nog een ding Gloria….mensen mogen niet onderworpen worden aan geloof van buitenaf? Dan zit je toch bij het verkeerde geloof…dat is namelijk hierdoor groot geworden…en TT is bezig met zgn. “hersenspoeling”? Waar is jouw breintje dan in gewassen? Allemaal afzeiken op jan soldaat…die er naar toe gestuurd is door JP….Doe daar iets tegen en niet tegen hen die we hier ook wellicht ooit nodig zullen hebben…Of zijn ze als ze jou beschermen ook nog steeds dom en wreed?

  Reactie door Johan Kivits — zondag 23 december 2007 @ 1.36 uur

 87. In tegenstelling tot Gloria heb ik wél respect voor militairen. Maar dan voor militairen die zich tegen een bezetter weren. En niet zoals in Afghanistan waar de zogenaamde coalition of the ‘willing’ juist de bezéttende macht zijn.

  Nee, ik heb geen respect voor geïndoctrineerde marionetten van het kapitalisme. Eerst was het Bin laden die uitgerookt diende te worden ivm zijn vermeende betrokkenheid bij 911. Mooie bliksemafleider! Nu zijn de doelen weer bijgesteld. Nu moet er zogenaamd weer democratie gebracht worden terwijl deze missie vals ondemocratisch erdoor wordt gedrukt.
  Wat een gehakketak zeg: Isaf, Enduring Freedom, geweldsinstrukties…Laat me niet lachen! Het is te ernstig! Feit is dat er daar gewoon oorlog wordt gevoerd in het kader van Westers imperialisme, niks humanitairs aan!

  Het klinkt zo mooi ‘opbouwmissie’ Welk een semantische spitsvondigheid! Klinkt inderdaad bijna humanitair….doet het altijd goed bij diegenen die hun nieuwsgaring betrekken en slechts beperken, hun mening laten bepalen door media als de Telegraaf en het Staatsjournaal.
  De utopiegedachte als zou het een vredesmissie en een opbouwmissie zijn, is niet meer dan een semantische omkleding, verdoezeling van de realiteit aldaar. En vooral een verdoezeling van de realiteit van het initiatief! (TT!). Eerstens gingen ‘we’ toch achter Bin Laden aan?
  Nee, geen respect voor militairen die zich zonder gewetensbezwaren -althans zich hierdoor niet doorslaggevend laten leiden- zich als instrument laten gebruiken door narcistische onderkruiperige machtsbeluste schoothondjes a la Balkenende.
  Een mediacampagne zo net voor de kerst ingezet als door de Telegraaf (6 pagina’s Staatspropaganda in oranje kader) en het nieuws- verslaande NOS doet naast alle eerdere onverkwikkelijkheden rondom deze kwestie toch wel heel armoedig en wanhopig aan.

  Wél respect voor in de eerst alinea genoemde militairen welke zich tegen een bezetter weren.

  Respect kan zich in verscheidene vormen manifesteren. Ik voel daarom ondanks mijn harde woorden over ‘de militair’ wel degelijk ook medeleven met de misleidde beschadigden en de misleidde nabestaanden van de misleidde gevallenen, en wat wel eens over het hoofd wordt gezien de talloze naamloze slachtoffers aldaar.

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 23 december 2007 @ 19.24 uur

 88. Niet iedereen is in staat zijn gevoelens over Afganistan onder woorde te brengen.of op schrift te stellen.
  Ik vind dat de reactie van wattestaafje mijn gevoelens uistekend onder woorden brengt. hejemaal mee eens!

  Reactie door fred — zondag 23 december 2007 @ 21.06 uur

 89. @87 Wattenstaafie,

  Mag ik me bij jouw betoog aansluiten.
  Jij hebt hebt prima verwoord!

  Ik ken deze mannen ook van nabij en ook de vroegere Libanon-strijders/bevrijders die daar met een gevoel naar toe gingen, we gaan daar iets goeds doen.
  Geloof me, het is ze inderdaad een rad voor ogen draaien waar ze mee bezig zijn om daar je ‘legerplicht’ te vervullen, maar natuurlijk ook een soort van ideologie die hen voor ogen wordt gehouden.

  Het is inderdaad geen pretje, ook zeker niet voor de jonge gezinnen die ze achter laten en in de vernieling komen, omdat manlief ‘ter goede trouw’ zich meende te moeten melden.
  Veel vrouwen en kindertjes blijven vertwijfeld achter en krijgen later een man/vader thuis die dermate getraumatiseerd is voor het leven, kortom deze gezinnen hebben geen normaal leven meer.
  Inmiddels ken ik weer twee gezinnen die dit overkwam, de mannen willen eruit stappen, maar worden aan hun contract of hoe je het noemen wilt gehouden.
  Kortom, velen gaan eraan kapot.

  Aan allen fijne dagen gewenst, een goed en ‘vredig’ 2008 en laten we met z’n allen hopen dat het er komend jaar in de wereld het er inderaad wat socialer aan toe zal gaan.

  Fijne avond gewenst voor een ieder, met groet,
  Anja

  Reactie door Anja (B) — zondag 23 december 2007 @ 23.00 uur

 90. Amen, Wattenstaafie.

  Reactie door Laurent — zondag 23 december 2007 @ 23.03 uur

 91. @89
  Veel vrouwen en kindertjes blijven vertwijfeld achter en krijgen later een man/vader thuis die dermate getraumatiseerd is voor het leven, kortom deze gezinnen hebben geen normaal leven meer.
  Inmiddels ken ik weer twee gezinnen die dit overkwam, de mannen willen eruit stappen, maar worden aan hun contract of hoe je het noemen wilt gehouden.
  Kortom, velen gaan eraan kapot.
  ……………..
  Dat bovenstaande klinkt natuurlijk heel zielig maar lig de schuld niet bij die vaders zelf.
  Je gaat in het leger en kiest dit beroep dan weet je dat het geen koekjes bakken is en dat je waarvoor je opgeleid wordt in de praktijk gebracht wordt.
  Je mag die vaders best wat kwalijk nemen met kiezen van dit beroep en hun verantwoording naar hun gezin toe.
  En laat dat goede trouw nu even weg ,ik neem aan dat deze vaders hersens hebben en de gevolgen hadden kunnen in schatten.
  Misschien ben jij de kreten vergeten, we zijn er klaar voor.
  Dus bespaar me dat sentimentele verhaal en maak van deze soldaten geen slachtoffers die wonen ergens anders.

  Reactie door De Hakker — zondag 23 december 2007 @ 23.50 uur

 92. Het gaat in de eerste plaats om dat er een belofte is gebroken,de NAVO zou in 2008 nieuwe troepen sturen,zodat de Nederlanders naar huis konden!!!!!!!

  Reactie door wem — maandag 24 december 2007 @ 8.02 uur

 93. @91 Hakker. Ik weet waar je het over hebt. Mijn vader vocht als dienstplichtig soldaat in `ons’Indië’ in `47 en `48, een missie waar indertijd de PvdA op tegen was en die toen aan de beurt waren om voor landverraders uitgemaakt te worden. Jaren vijftig werd zijn nakroost geboren met mij als eerste: ik kan wel vertellen dat ons gezin in hoge mate last had van zijn oorlogstrauma, en dat hij daarvoor ook behandeld is: woedeaanvallen, nooit kunnen genieten, schuldgevoelens. Mijn moeder werd er tevens depri van. Ik hoef denk ik niet nader uit te leggen dat zulks bepalend is geweest voor mijn latere dienstweigeren en uitgebreid zg. `pasifisties’ aktivisme in de jaren zeventig, (weiger te doden, weiger dienst) en thans op mijn niet al te enhousiaste kijk op de `Missie’ in Afghanistan!! De ergste klap kreeg mijn vader overigens toen de VARA jaren zestig
  een tv-discussie opstartte die een nationaal schandaal veroorzaakte: NL-soldaten zouden in Indië oorlogsmisdaden hebben gepleegd, het NIOD erkende dit. Toch vond ik deze informatie goed genoeg om op mijn havo-eindexamen Geschiedenis de eindfase van het Nederlands Kolonialisme te behandelen, helaas werd me dit afgeraden door de leraar, toch maakte ik het af en kreeg er een mager zesje voor, maar dat was gewoon omdat het niet patriottisch genoeg was.

  Reactie door Haq — maandag 24 december 2007 @ 10.58 uur

 94. @91 Hakker,

  citaat:
  Dat bovenstaande klinkt natuurlijk heel zielig maar lig(T) de schuld niet bij die vaders zelf.

  Ja zeker Hakker ligt de schuld ook voor een groot deel bij deze mannen zelf, maar hebben de kinderen ervoor gekozen om met een vader opgescheept te zitten die voor de rest van zijn leven een klap van de molen mee heeft gekregen door deze zgn. opbouwmissie’s?
  En er zijn ook altjd nog de mannen van nu die lange tijd geleden werden uitgezonden omdat er diensplicht vervuld diende te worden.
  Probeer nu eens niet alles op de jouw bekende manier te bagetaliseren Hakker.
  Probeer gewoon eens een ander te begrijpen en werkelijk te lezen wat er staat.

  En zeker gaat het voor een groot deel op dat ze tegenwoordig weten wat dit beroep inhoudt, maar weet wel dat er nog velen zij die menen goed werk te verrichten en komen een illusie armer en getraumatiseerd thuis.

  Gevolg, geen leuke vader meer voor de kinderen, geen leuke man meer voor de vrouw, sommigen van hen zijn gewoon een tiran geworden of hebben een volledig verwrongen beeld van het normale leven er aan over gehouden, gewoon ellende dus voor velen.
  Dit heeft niets met zielige verhaaltjes te maken Hakker, dit is pure realiteit.
  En jij zegt: je mag die vaders best wat kwalijk nemen met kiezen van dit beroep en hun verantwoording naar hun gezin toe.
  Nou Hakker dat doe ik dus ook, zeker als ze in de periode van de zgn. opbouwmissie ook nog eens baby’s en zwangere vrouwen achter laten.

  Nog een citaat: En laat dat goede trouw nu even weg ,ik neem aan dat deze vaders hersens hebben en de gevolgen in hadden kunnen schatten.

  Hélaas Hakker, mannen kunnen over het algemeen de dingen niet goed inschatten, laat staan de gevolgen overzien. En ik zeg hier met ‘KLEM’ over het algemeen, want het gaat niet voor elke man op, gelukkig zijn er nog genoeg slimme onder deze sexe.

  citaat: Dus bespaar me dat sentimentele verhaal en maak van deze soldaten geen slachtoffers die wonen ergens anders.

  Hakker ik ben niet bezig met sentimenteel verhaaltjes, dit is de werkelijkheid en ik maak van die soldaten beslist geen slachtoffers, maar ze zitten er wel tussen, geworden door valse voorlichting!

  Verder Hakker, hoop ik dat je rustige vredige dagen mag hebben, met of zonder konijn en nogmaals een goed 2008 gewenst.
  Met groet, Anja

  Reactie door Anja (B) — dinsdag 25 december 2007 @ 1.22 uur