Galileo: de Betuwelijn in de ruimte

Galileo

Naast Nederlandse prestigeprojecten, zijn er ook Europese prestigeprojecten. Eén daarvan is Galileo; een Europees satellietnavigatiesysteem. Het Duitse blad ‘Der Spiegel’ kwam erachter dat het toch al dure project drie keer zo veel gaat kosten dan de laatste schattingen. Het geheel komt nu te liggen op zo’n 10 miljard euro. Een goede reden om er nú mee te stoppen.

In plaats van samenwerken wil Europa graag zelf 30 satellieten de ruimte in schieten. Daardoor zweven er straks vier vergelijkbare systemen om de aarde, te weten het Amerikaanse, het Russische, het Chinese én het Europese. Zoals SP-Kamerlid Emile Roemer het verwoord: “Veel betere voorbeelden van schandalige geldverspilling ken ik niet.”

Door de vertraging die het Europese systeem heeft opgelopen, is de orderportefeuille slecht gevuld en zullen de opbrengsten dus ook lager uitvallen. Hiermee lijkt het project in zijn geheel een fiasco te worden. Roemer heeft minister Eurlings gevraagd wie voor deze extra kosten gaat opdraaien. Het moge duidelijk zijn dat dit niet de belastingbetaler moet worden.

Meer informatie in het SP-nieuwsbericht

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 14 februari 2008 :: 17.16 uur

15 Comments

15 reacties

 1. “het moge duidelijk zijn dat dit niet de belastingbetaler moet worden”
  Het zal vrijwel iedereen duidelijk zijn dat het in elk geval de belastingbetaler zal worden.En wat wil je daaraan doen?
  Eén van de regelmatige bezoekers van deze
  weblog zou nu waarschijnlijk gaan zeggen: “het wordt tijd voor de revolutie”
  Ik begin steeds meer te geloven dat hij uiteindelijk toch gelijk zal krijgen, want via de geweldloze politiek zie ik het nog niet veranderen.Dat is jammer v.w.b dit punt, maar er zijn zaken in ons land waarvoor dat nog veel belangrijker is!

  Reactie door aad sweep — donderdag 14 februari 2008 @ 17.40 uur

 2. Dit niet alleen hoe zit het eigenlijk met het FSE of te wel de join strike fighter allemaal geld van hard werkende burgers waar geen enkele verantwoording voor wordt afgelegd,en wat nog erger is dat we het nog niet eens hebben gehad over die bakken met geld die naar Afganistan en IRAK gaan met dank aan de wapen industrie en de olie dit is de zoveelste bodemloze geldstortplaats en de zwakkere betalen hier de prijs voor zakken vullers.We worden geregeerd door de Maffia!!!Vertraging ha,ha,ha laat me niet lachen prijs opdrijven is hier eerder sprake van SP werk aan de winkel.

  Reactie door Orion — donderdag 14 februari 2008 @ 18.56 uur

 3. En het europese bedrijfsleven zit hier ook niet op te wachten omdat die het al bewezen amerikaanse GPS systeem gebruiken en mocht het ooit zo ver komen dat die het onbruikbaar makn vor Europa dan is dat 1 van de kleinste problemen voor die bedrijven, zou namelijk betekenen dat we op rand van of al in oorlog met de VS zijn.

  Opdoeken deze geldverspilling en als je dan toch zo graag wat sattalieten de lucht in wil schieten, schiet dan iets de lucht in waar het bedrijfsleven echt iets aan heeft en dat zijn communicatie sattalieten zodat ze nog sneller kunnen handelen.

  P.S.
  Wat niemand er trouwens bij verteld is dat GPS sattalieten een beperkte levensduur hebben en je dus sattalieten in de lucht blijft knallen omdat ze maar zo’n jaar of 5 mee gaan,

  De VS heeft standaard 4 reserve GPS sattalieten en als er 1 uitvalt wordt er 1 van die in de plaats geschoven en wordt er weer een nieuwe de lucht in geschoten.

  Dus het is zeker geen 1 malige aanschaf zoals de betuwelijn.

  Reactie door Ronald — donderdag 14 februari 2008 @ 18.57 uur

 4. Het is zo fijn om te zweven in space. Het helpt wanneer daar de nodige pegels behulpzaam zijn.
  De veroorzakers van de ineenstorting van het Nederlands onderwijs om maar een voorbeeld te noemen hebben ook die nodige pegels en worden niet “gefeedbacked to the ground”.
  Ground control to major Jan-Peter…
  Can I read you radio dispatch…
  They came in peace to all mankind…
  hahaha.
  Maar de laatste man in de straat zoekt noodgedwongen? zijn heil helaas in andere middelen. Of biedt de SP een oplossing?
  Ik hoop het want anders is er helemaal niets meer (voorlopig).

  Reactie door Lef — donderdag 14 februari 2008 @ 20.34 uur

 5. Het Galileo satellietennavigatiesysteem is genoemd naar de Italiaanse natuurkundige Professor Galileï.Dit Europese prestigesysteem is tot mislukking gedoemd, omdat de kosten niet meer op te hoesten zijn en nergens door gedekt;alleen de belastingbetaler kan er nog mee opgescheept worden.We betalen ook nog dik voor de geldverslindende Betuwelijn, maar die begint nu aardig te draaien en als de wind uit het oosten komt, word ik nogal wel eens uit Morpheus-armen gerukt door het geluid van de voorbijrazende treinwagons.Met de Betuwelijn kan het nog een keer goed komen,wat niet het geval is met al die surrogaat-satellieten die als speelgoed het heelal ingeschoten worden om de elementen te behagen in de hoop de Komeet van Halley nog eens tegen te komen.Toen Galileï beweerde dat de aarde om haar eigen as draaide en een baan om de zon beschreef, was rome in rep en roer en de Paus van destijds dreigde hem met excommunicatie.Volgens de theorie van de geleerden aan het Pauselijke Hof stond de aarde stil en werd als spil van het heelal gezien.Europa geworden tot een eenheidsworst met hun navigatiesysteem in Brussel zorgt wel dat die aardbol met alles erop en eraan naar de verdommenis gaat en wat moeten wij eraan doen? Wie de oplossing weet, heeft opnieuw het buskruit uitgevonden!

  Reactie door Eef Hübbers — donderdag 14 februari 2008 @ 21.35 uur

 6. Gansch het raderwerk staat stil, als uw machtige arm het wil schreef Troelstra bij de spoorwegstakingen van 1903. De tijden zijn veranderd. Nu, een eeuw later, komt de boel tot stilstand als de USA de stekker uit internet en GPS trekken. Zij hebben de spacewar al gewonnen, nog voordat de massa’s überhaupt in de gaten hebben dat er iets gaande is.
  Dan maar onze eigen Galileo bouwen? Dat heeft niet zo veel zin. In de eerste plaats dreigt dan dat we niet door de hond maar door de kat gebeten worden. De democratie is in de EU ver te zoeken. In de tweede plaats knallen de Amerikanen (of Russen of Chinezen) bij een conflict ‘onze’ satellietjes zo de ruimte uit.

  Wat dan wel te doen?
  - Streef naar samenwerking. Op sommige terreinen (zoals het ISS) lukt dat best aardig.
  - Zorg dat je niet volledig afhankelijk bent van dit soort hightech systemen. Leuk zo’n GPS maar houd ook een kaart en kompas bij de hand. Stort je niet in zo’n waanzinnig avontuur als de elektronische kilometerheffing.
  - Si vis pacem para bellum
  Pacifisme is mooi maar je moet je wel afvragen hoe je bij een bezetting moet reageren. Het huidige landverraderskabinet is een klein voorproefje, we worden al geknecht door de EU, maar het kan veel erger. Ons leger bestaat nu uit huurlingen die al voor de USA aan het knokken zijn. Ik ben voor een heropbouw en democratisering van onze defensie. Van landen als Noorwegen en Zwitserland (na 1648 nooit meer bezet) kunnen we dan nog veel leren.

  Reactie door Hermie Kreeft — donderdag 14 februari 2008 @ 22.28 uur

 7. Nog een tip.

  Ecologische Hoofdstructuur: De Betuwelijn voor herten.

  Kostenraming bij de start: €1,9 miljard. Kostenraming door Algemene Rekenkamer in 2006: €12,4 miljard.

  http://dezwijger.blogspot.com/2006/10/rekenkamer-durft-niet-te-rekenen-aan.html

  Reactie door Willem Dezwijger — donderdag 14 februari 2008 @ 22.57 uur

 8. Laten we maar weer eens met de benen op de grond gaan staan. Als het gezonde verstand nu niet de overhand krijgt, gaan we er inderdaad allemaal aan,
  Wat wordt er een geld verklad!
  En dat terwijl er honger wordt geleden.Nu niet meer alleen in de Derde Wereld.Ook in Duitsland zijn twee mensen van honger omgekomen. Zo ver komt het hier ook nog wel.
  Via de radio hoorde ik een gesprek vanuit Kosovo. Daar is het hele energienet naar de knoppen.De EU heeft er een milhard aan besteed.Diverse Westeuropese bedrijven en consultancy bedrijfjes hebben dit miljard opgesoupeerd.Een verbitterde Kosovaar merkte op dat er totaal geen verbetering was na de zogenaamde herstelwerkzaamheden. Hij zei, voor dat miljard hadden we een hele nieuwe centrale kunnen bouwen.Een miljard foetsie, de aasgieren rijk, en de bevolking heeft het nakijken. Wat een beleid.
  Een ezel stoot zich niet aan dezelfde steen, maar de lui die met de belastingcenten omspringen die doen niet anders.
  Ze hebben een riant inkomen en slapen er niet minder om.
  De burger kan verrekken,letterlijk.

  Reactie door anne hilverda — vrijdag 15 februari 2008 @ 0.18 uur

 9. Wat een gezeur: de belastingbetaler betaalt uiteindelijk alles. Samenwerken in deze met andere landen? Ik denk dat we dat in Europees verband al doen. Misschien maar met de hele ruimtevaart stoppen (dat is een pas een groot “duw”project), lijkt me een betere optie en het geld wat we overhouden dan weer teruggeven aan de belastingbetaler.
  Trouwens met een beetje techniek is elke satelliet electronisch “doof” te maken en dat is veel goedkoper dan ze kapot te knallen
  Trouwens wat er fout is aan de Betuwelijn,is mij niet duidelijk. Een spoorlijn aanleggen kost uiteraard geld en deze zal echt wel uit de kosten komen. Ook de door de SP verlangde Zuiderzeelijn zal klauwen met geld kosten, want om er alleen wat passagiers mee te vervoeren is economisch onrendabel en dan kom je al snel in dezelfde cijfers, waarschijnlijk meer, als de Betuwelijn. Ook dat zal op de lange duur rendement opleveren

  Reactie door Johan — vrijdag 15 februari 2008 @ 1.57 uur

 10. Naar mijn idee ligt het allemaal iets genuanceerder dan Emile Roemer het verwoord:
  Het huidige VS systeem is nog steeds in beheer van het Amerikaanse leger, waardoor zij (onvoorspelbaar als zij soms zijn) het systeem plat kunnen leggen als zij daar reden toe zien. Daarvoor hoeven wij niets eens in oorlog met ze te zijn.

  Het Russische systeem is volstrekt onbetrouwbaar en zal enorm worden vetraagd (bron: recent artikel in Elsevier of De Ingenieur). Afgezien daarvan is Rusland in staat om het systeem plat te leggen agv politieke redenen (zie gasexport).

  Het Chinese systeem is mij niet goed bekend, maar gezien het protectionisme van de Chinese regering, geldt hiervoor hetzelfde als voor de VS en Rusland.

  Het grote probleem is volgens mij dat alle hierboven genoemde systemen eigendom zijn van individuele landen, en een zeer sterk militair karakter hebben. Dat maakt de systemen per definitie onbetrouwbaar.

  Waarom dan wel Galileo? Zoals Hermie Kreeft al aangeeft kunnen we best met een kaart op schoot autorijden (ik heb een hele stapel kaarten in de auto liggen…). Heel wat anders geldt echter voor de industrie. De olieindustrie, bijvoorbeeld, kan niet meer functioneren zonder goed en stabiel werkend GPS systeem, zeker waar het het zoeken naar olie en het opppompen van olie dmb zogenaamde FPSO’s of zelfaangedreven platforms betreft. Het (langdurig) wegvallen van GPS kan zeer ernstige consequenties voor de economie hebben.
  De moderne scheepvaart zal ook ernstig worden verstoord zonder GPS.
  Het zelfde geldt voor vliegverkeer en in mindere mate wegtransport.

  Vanuit dit oogpunt lijkt me Galileo acceptabel. Gezien het belang dat de industrie heeft bij een goed en betrouwbaar systeem (en onfahankelijk), zou het mij verbazen als deze investering niet rendabel gemaakt zou [b]kunnen[/b] worden.

  Reactie door Grueber — vrijdag 15 februari 2008 @ 9.35 uur

 11. Het is een moeilijke kwestie, enerzijds wil je niet van Amerika en het GPS systeem afhankelijk zijn en andere andere kant wil je niet zoals in het stukje staat, geld weggooien aan een systeem wat 3 andere landen ook al hebben of gaan hebben. De vertraging is tijdrekken om er meer geld aan te kunnen verdienen zoals dat in Nederland met de wegen ook gebeurt ik denk dat daar veel te verdienen is. Eigenlijk niet zo moeilijk, een offerte en een resultaatverplichting aan de bouwers, als het duurder wordt hebben ze pech!

  Een beetje jammer vind ik de term huurlingen voor ons leger. Nogal ongenuanceerd, het is immers niet het leger dat heeft besloten om voor de amerikanen te vechten dat hebben Bush en Balkie 3 weken voor de beslissing onderling afgesproken in een onderhoud, Balkie had geen oren naar de kritiek omdat hij met zijn hoofd in Bush zijn …. zat!

  Dus heropbouw, democratisering en huurlingen geldt voor de politiek en niet voor het leger en “huurlingen” als Cor Strik, Wesley Schol, Albert Poortema, Ronald Groen, Tim Hoogland, Martijn Rosier, Tom Krist, Jos Leunissen, Timo Smeehuijzen, Robert Donkers, Michael Donkervoort, Jan van Twist en Bart van Boxtel.

  Het is dramatisch zoals ik het opschrijf maar je kunt niet zomaar plastich iets roepen want je hebt het wel over mensen en ook nog jonge mensen die voor een baan in het leger hebben gekozen en afhankelijk zijn van de integriteit van de overheid!

  Reactie door Frank — vrijdag 15 februari 2008 @ 9.37 uur

 12. Zou Galileo zijn vizier niet eens kunnen
  richten op de facturen van het project(ook
  die van de copieuze diners van de hotemetoten)en zou het mogelijk zijn om alle koppen van de big spenders op te nemen
  en te tonen.Die big spenders hebben dezelfde IQ als Flipje,wie kent hun en hem niet!!
  Dus vertonen die rotzooi en koppen dan valt er echt nog wat te lachen!!!

  Reactie door Joop1 c.s. — vrijdag 15 februari 2008 @ 9.50 uur

 13. Onpasselijk word ik ervan en dat nu het
  weekend moet beginnen, het voorjaar uitno-
  digt tot lyrische beschouwingen, maar nee,
  eerst nog even een digitaal tripje, om bij
  te blijven, naar ‘Den Haag’, alwaar degenen
  die het langst en het hoogst zijn opgeleid,
  met zo mogelijk 8 basis-jaren,6 voortgezet-
  onderwijsjaren en minimnaal 4 hoger-onder-
  wijsjaren (totaal 18 jaar, een generatie !)
  n-o-g s-t-e-e-d-s n-i-e-t w-e-t-e-n
  HOE de prioriteiten voor onze samenleving
  dienen te worden vastgesteld: c-h-a-o-s !
  Het schaapachtige volk dat Brussel achterna
  loopt waar de prestiges van paradepaardjes luid trappelend hun kunstjes denken te kun-
  nen vertonen.
  Tja, de man in GalileA zou er uitdrukkelijk
  anders over hebben gedacht of uitgedragen!
  VerZOENlijk weekend gewenst, Madelief.

  Reactie door Madelief — vrijdag 15 februari 2008 @ 10.05 uur

 14. @11, “…want je hebt het wel over mensen en ook nog jonge mensen die voor een baan in het leger hebben gekozen en afhankelijk zijn van de integriteit van de overheid!”

  Waarschijnlijk zonder dat je het beseft maak je zelf van dezelfde jongens gewoon zoten.
  Als je voor een baan kiest dan ga je zoiets goedoverwogen doen en van tevoren nadenken, neem ik aan, en dan kies je ook weloverwogen voor de CONSEQUENTIES van deze baan. Daarna “Ich hab es nicht gewussen” telt niet meer als verontschuldiging.

  Je heb eigen verantwoordelijkheid in deze keuze.

  Galileo is zeker nodig als je niet AFHANKELIJK wil zijn met alle financiele gevolgen van dien. Het GPS systeem is uitermate verouderd dat de amerikaanse leger allang met een nieuwe positionering systeem voor eigen gebruik werkt waar we niet aan mee kunnen doen.

  Is het soms beter dat we van de JSF zo afhankelijjk zijn?

  Galileo is gewoon bietere noodzaak.

  Reactie door walking bull — vrijdag 15 februari 2008 @ 10.19 uur

 15. Werkte het maar zo ,dat de hele wereld met elkaar samenwerkt!!
  Ik denk dat een eigen systeem meer oplevert dan men aanneemt.
  - commerciele doeleinden zoals navigatie voor de weggebruiker
  -militaire onafhankelijkheid,eigen informatie en controle.
  - potentie tot milieu onderzoek en daardoor oplossingen
  -enz,,

  De rekening van deze investering dient eerlijk verdeelt te worden onder de gebruikers

  Reactie door taardje — vrijdag 15 februari 2008 @ 11.18 uur