De strijdlust slaat over!

De strijdlust van de politieagenten werkt aanstekelijk. De ruim 300 duizend verpleegkundigen zullen dezelfde loonsverhoging als de politie eisen, zo verwachten onderhandelaars van de vakbonden AbvaKabo FNV en NU’91, die momenteel met de ziekenhuizen overleggen over nieuwe cao’s. (Volkskrant)

Inmiddels heeft Wouter Bos aangeven geen cent meer te willen bieden aan de politie. Hij gebruikt daarbij het argument van de loon-prijsspiraal. Dat de politieagenten – net als veel mensen met andere (semi-)publieke beroepen – de afgelopen jaren flink hebben ingeleverd, wordt even vergeten.

Ook de leraren staan klaar om actie te gaan voeren. Volgens de Algemene Onderwijsbond moet minister Plasterk voor het eind van de maand duidelijk maken hoe het vak van leraar aantrekkelijker wordt gemaakt, anders komen er acties in mei.

Vanaf onze entree in de Kamer (1994) hebben wij gewaarschuwd voor de gevolfgen van onderbetaling van onze verpleegkundigen, verzorgenden, politieagenten, buschauffeurs, onderwijzers en leraren. De slechte betaling leidde inderdaad tot slechtere kwaliteit en een tekort aan personeel. Willen we de publieke sector niet verder verkwanselen dan moeten we investeren in mensen. Daarbij hoort een normaal loon. Het geld daarvoor is op veel plaatsen te vinden, zoals de SP in haar verkiezingsbegroting – met een goedkeuring van het CPB – duidelijk heeft laten zien.

De SP zal de acties dan ook zeker steunen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 11 maart 2008 :: 17.34 uur

28 Comments

28 reacties

 1. Waarom niet dezelfde loonsverhoging eisen als het kabinet zichzelf heeft toebedeeld?

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 11 maart 2008 @ 18.12 uur

 2. is dit nu niet eens een goed moment om het voortouw te nemen SP?! gezien de bereidwilligheid van vele burgers/beroepsgroepen?!
  ipv er weer “achter” te gaan staan,ik vind het zoiets gemakkelijks om enkel je steun te betuigen.

  want zeg nu eens eerlijk,waar kan ik aan af zien dat die 25 zetels nu meer bewerkstelligen dan toen met 9 zetels?
  tsja iets meer in het nieuws als men iets negatiefs kan vinden over de SP…

  het is en blijft feitelijk zo dat na 4 jaar JPB kabinetten,de SP nog steeds dezelfde plaat afspeelt als in de afgelopen 4 jaar oppositie.
  en toch is en word alles gewoon doorgedrukt door “hetzelfde kabinet” want een nieuw elán en alle andere beloftes zijn vanaf dag 1 van tafel geveegd.

  ik hoop dat het hele land plat gaat met stakingen!
  ik steun ze allemaal! goed hé van mij!?

  (En doe je ook nog wat? JM)

  Reactie door iew — dinsdag 11 maart 2008 @ 18.18 uur

 3. Er is een chaos in dit land, het graaien van de top de monarchie en de 30% slaat over naar de bevolking die jaren is uit geknepen en nu gesteund door de PVDA ,wat een bedrog en verraad in die partij, nog verder het moeras word in gedrukt.
  Het word tijd dat de burgers de messen gaan slijpen.
  Uit de hand gelopen oorlogen, zinloze mega projecten eisen hun tol plus de deuren van dit land wagenwijd open zetten. Bakken met zuur verdient belasting geld verdwijnt via deze projecten in al grote gevulde zakken. Vandaag ook de media weer opgezet tegen de politie volgens RTL 7 had de bevolking zat van de acties van de politie. Onbegrijpelijk want ik merk er niets van. En uit de peilingen kwam een heel ander beeld.
  Grote schuldige is ook de vakbonden vooral FNV en CNV die op velen manieren garen spinde bij te lage loonsverhogingen de afgelopen jaren en de duivel speelde voor zijn leden.
  Bos begint in een keer weer over de enorme gouden handdrukken, ook bij deze zet wordt de burger weer zand in de ogen gestrooid.
  Het volk heeft het door dat het zoet van JPB alleen maar stront is, in de vorm van nog minder in de beurs.
  We zien het dagelijks de zich zelf verrijkende monarchie en haar kleffe aanhang.
  350000 Euro gestolen van de inleverende burgers, wat een schande wat een brutaliteit wat een criminaliteit voor hun bootje. Ten koste van bejaarden,zieken enz. schande.
  En wentel teefje Bos, draait maar door, en maakt zich steeds ongelofelijker.
  Wat is dit land bedorven door jaren lang regeren met de Bijbel, wat een valsheid, leugens en volksbedrog.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 11 maart 2008 @ 18.48 uur

 4. Ik vind dat iedereen die werkt of het nu een politiagent,verpleegkundige,vuilnisman,dokter of een presidentdirecteur is moet een goed salaris hebben Niet de top miljoenen en de zgn lagere banen het minimumloon want dat minimumloon is in Nederland veel telaag En de politiek loopt voorop om hun salaris flink op te vijzelen en hun salarissen met 30% te verhogen .En vooral mensen zoals de politie en de verpleegkundige die mensen die ook zeer belangrijk zijn maar een paar procent Ik zeg maar zo zonder vuilnisman ook geen directeur

  Reactie door Dirk Schuit — dinsdag 11 maart 2008 @ 18.49 uur

 5. Wie is Wouter Bos nou helemaal?
  De enge man lult met alle winden mee,nu weer met zijn partijgenote de drankliefhebster en op de bon geslingerde burgemeester Guusje.
  Wij vragen ons af,verdiend die Bos de malloot eigenlijk wel sociaal democraat genoemd te worden,
  worden ze in die partij van de mee-
  lopers nooit wijzer.
  WIJ wel wij STEMMEN SP,sterker nog wij zijn lid van de enige partij die voor ons volk opkomt,en wij behoren ook tot dat in de verdrukking gerakende nederlandse volk dus we moeten eerlijk zeggen dat wij ook een beetje opkomen voor ons eigen belang….wat is daar mis mee????????
  Wij hebben meer dan 45 jaar ons de pestpokken gewerkt op de vaart,nooit werkeloos geweest,altijd onze sociale lasten netjes afgedragen en dan in de maling worden genomen door de goed
  betaalde socaalcriminelen in vak K.
  Het is in dit land huilen met de pet op!!!!

  Reactie door Henk c.s. — dinsdag 11 maart 2008 @ 19.14 uur

 6. Ik ben het er volledig mee eens. Het wordt weer eens nadrukkelijk bevestigd dat de PvdA
  een heel andere toon aanslaat als ze in de regering zitten. Er blijft weinig over van de beloften aan de kiezers. Ik bestempel ze dan ook als de NSB’ers van de Nederlandse politiek. Veel beloven en daarna hun eigen achterban verraden. Het wordt tijd dat de SP dit nogmaals eens duidelijk in de kamer kenbaar maakt.
  Overigens vind ik dat er te veel nadruk wordt gelegd op de lerarensalarissen. Wat krijgen de ondersteunende personeelsleden in het onderwijs erbij. Al jaren helemaal niets, maar daar hoor ik niemand over.

  Reactie door Rob Stevens — dinsdag 11 maart 2008 @ 19.35 uur

 7. Het wordt een hete lente.
  Dit, maar ook het vorige kabinet schijnt maar niet te begrijpen dat stelselmatig op achterstand zetten van de politie, leraren, brandweermensen en noem al de beroepen maar op met zwaar werk, uiteindelijk tot grote weerstand zal leiden. En dat moment lijkt nu aangekomen te zijn.
  Dit kabinet kan zijn of haar borst nat maken.

  Reactie door Marcel — dinsdag 11 maart 2008 @ 19.42 uur

 8. Zeer terecht dat de publieke sector in beweging komt. Het is tijd voor betere beloning in plaats van privatisering en investering in plaats van uitbesteding. Weg van de hartvochtigheid. De beroepseer moet weer centraal komen te staan.

  Reactie door david — dinsdag 11 maart 2008 @ 19.50 uur

 9. ONDERZOEK: “CREATIEF ONDERHANDELEN IS CRUCIAAL”
  Ontregeling en escalaties door stakingen in verschillende beroepssectoren kunnen de onrust in ons land onnodig vergroten en vind ik een aantasting van de parlementaire democratie.

  Onderhandel niet alleen over geld, maar betrek veel andere onderwerpen in het onderhandelingsproces. En voorkom zoveel mogelijk schade van pressiemiddelen.

  Zoek naar creatieve oplossingen die voor beide partijen acceptabel zijn. Uit talloze onderzoeken is namelijk zeer duidelijk gebleken dat die factoren meestal bijzonder gunstig zijn voor het bereiken van bevredigende compromissen bij conflicten. Ook kan op die manier de schade van pressiemiddelen en geschonden vertrouwen minimaal blijven. En de relatie tussen de conflictpartijen blijkt bij gebruik van deze technieken veel minder te lijden onder het conflict.

  Niet tegen elkaar strijden, maar samen de achterliggende problemen en onderliggende gevoelens inventariseren en analyseren. Samen zoeken naar innovatieve oplossingen.

  Toelichting
  http://www.janmarijnissen.nl/2008/02/27/geef-salarisverhoging-politici-aan-politie/#comment-412341

  Creatief onderhandelen
  http://www.google.com/search?num=100&hl=en&q=creative+creativity+negotiating++negotiations+%22negotiation+techniques%22+conflict+conflicts+mediation+mediator+interests+solutions+solving+process&btnG=Search

  Onderhandelingstechnieken
  http://mediation.startpagina.nl

  Ik stem op de SP.

  Reactie door Jaap Veldkamp — dinsdag 11 maart 2008 @ 19.59 uur

 10. ACTIE!ACTIE!ACTIE!

  En weg met de slechste minister van financiën sedert W02!

  Reactie door joseph h. — dinsdag 11 maart 2008 @ 20.01 uur

 11. Is er dan ook solidariteit met WIA-ers,etc.?
  Nee dus. Beetje kleinburgerlijk. Politie neemt voortouw en verpleegkundigen volgen. Wie meer?
  ALLEMAAL NAAR DEN HAAG. BESTORMEN DAT TORENTJE. GROTESQUE LANDSBESTUURDERS. HAHAHA.

  Reactie door Lef — dinsdag 11 maart 2008 @ 20.05 uur

 12. Ik begrijp even het verschil niet tussen onderwijzers en leraren? Hebben we het dan over onderwijzen en bovenwijzen?

  Ook kan ik niet goed begrijpen dat mensen slechter werk leveren bij slechte betaling. Het moet toch mogelijk zijn klassewerk te leveren desondanks… dan is de klap extra groot bij stakingen!

  Dat mensen afhaken is kwalijker. Zoals ik al elders heb aangegeven is het volkomen ONWIJS om te beknibbelen op het grootste deel van de bevolking die de economie draaiende houdt. 80% werkt zich te pletter om die 20% in weelde te laten leven. Gekkenwerk!!

  De Overheid zou de publieke sector moeten koesteren via aantrekkelijke salarissen om de kapitalistische geldwolven af te wenden en zo hun mensen ‘in huis’ te houden.

  Maar hoeveel temeer zal dit land jubelen als we eindelijk naar MINDER gaan. En dan doel ik o.a. op ziektekostenuitbuiterij, energiekostenuitbuiterij, gemeentebelastinguitbuiterij huur/koopuitbuiterij onder liederlijke leiding van de uitbuiters!

  Het zou MENSELIJKER zijn als we samen met de politie, het onderwijspersoneel, de verzorgenden, de verpleegkundigen en de buschauffeurs en AL de ontredderden het Binnenhof omsingelen en met flowergeurende rookbommen de plucheklevers losweken van hun zetels.
  Nederland moet maar eens een trend gaan zetten in Europa! Het is HOOG tijd voor het hek van de dam!

  Reactie door Gloria — dinsdag 11 maart 2008 @ 20.07 uur

 13. worden we eindelijk #$%$# wakker,
  wat ik me even wel afvraag is dit,oo ja,ja,
  a wat was de uitkering van een hogere minister in de gulden tijd,
  b eneuu wat is het nu,
  c leg dat even naast elkaar,
  d en leg nu je eigen loonstrookjes er eens naast.
  is het niet het zelfde als de huizen prijzen,100% + voor hun aan uitkering,en kiet voor de echte nederlander.(al 6 jaar en geen tegemoetkoming in de gestegen ziekte kosten)

  Reactie door ad — dinsdag 11 maart 2008 @ 21.07 uur

 14. Well het colonial culruur was een product van een claas cultuur die zel afkomstig is van een kaste cultuur,de circle is rond
  Back to the roots,back to Spartacus en de Crassus socci,orloog weer en weer,bedrieg weer en weer ,blood weer en weer,,,
  Want alle oorlogen zijn burger oorlogen.
  El pueblo unido,no sera vencido.
  Dat geld ook voor de elite,en dat weten zij verdome goed(beter dan ons),er is niets meer solidair dan de toppers,en anderen gieren

  Reactie door gaf — dinsdag 11 maart 2008 @ 21.13 uur

 15. @9 Jaap

  Jammer Jaap, het gaat om de poen. Je kan ook niet “creatief gaan onderhandelen” met de huisbaas, de verzekeraar of de winkelier. Ze zien je al aan komen. Het vertrouwen in de overheid als betrouwbare werkgever is overigens al ruimschoots geschaad, dus daar hoeven we ook niet over wakker te liggen.

  Reactie door Ed Sorrento — dinsdag 11 maart 2008 @ 21.16 uur

 16. Apartheid…

  Reactie door Jerome Huijbregsen — dinsdag 11 maart 2008 @ 23.07 uur

 17. Gek he, ABN Amro wordt verkwanseld aan een aantal partijen die zij zelf had kunnen kopen……. Maar mijnheer Groenink had nog wat centen nodig, waarschijnlijk om ook het laatste familielid financieel onafhankelijk te maken. Gevolg een prima Nederlands product is om zeep geholpen ten behoeve van de centen van een enkeling.

  Philips had problemen in de jaren negentig maar al die hoge bazen zijn met enorme salarissen en vertrekregelingen weggegaan Dat honderden arbeiders een fooi kregen deerde hen niet, mijn eigen vader kreeg in die periode na tientallen jaren loyale arbeid “met een kreupele kunnen we hier niets!” Die kreupele had die hernia wel dankzij de hoge heren.

  En zo zijn er meer voorbeelden………. En nu probeert Den haag het voor te doen alsof politiemensen ineens iets onbehoorlijks doen. Kom op zeg politiemensen, verpleegkundigen en leraren zouden niet moeten hoeven bijverdienen. In geval van nood en in ons dagelijks doen vertrouwen we onze meest geliefden aan hen toe. Maar een fatsoenlijk salaris gunnen we ze blijkbaar niet…….. hoe kunnen we dat beschaving noemen??

  Reactie door Ton — dinsdag 11 maart 2008 @ 23.30 uur

 18. 27 september 2006 Tijdens de algemene beschouwingen.
  „Na het zuur zou het zoet komen. Het is de grootste gebroken belofte van dit kabinet”, aldus Bos vanmorgen tijdens het debat over de kabinetsplannen.
  11-maart 2008 Wouter Bos..”Geen cent erbij voor de politie”
  Het nieuwe slogan voor de PvdA bobo’s in den Lande. “geen cent erbij maar wel voor mij” hahahaha dom stemvee. Domme arbeiders, maar wij nemen tenminste wel regeringsverantwoordelijkheid. We gaan die gebroken belofte van het vorige kabinet niet recht zetten. Nou, ja…….wel voor onze politici die krijgen er 30% bij. We zien nu dat Balkie die belofte helemaal niet aan jullie heeft gedaan. Hoe arrogant van jullie, domme arbeidertjes, om te denken dat jullie na jaren inleveren het zoet zouden krijgen? Ik bedoel het niet gemeen hoor lieve arbeider in den lande. Ik wil natuurlijk wel dat jullie op me blijven stemmen want wij nemen tenminste wel regeringsverantwoordelijkheid!!
  Hahahahahahaha…….Met vriendelijke groet Wouter Bos. PS: wel op me stemmen hoor !

  Reactie door tgif — woensdag 12 maart 2008 @ 0.01 uur

 19. Die Bos heeft wel gelijk met zijn loon-prijsspiraal. Dat is de truc om verbeteringen via het loon voor het plebs weer ongedaan te maken. De zakkenvullers zitten daar niet mee en de ouderen en de uitkeringen zijn de klos.

  Het blijft dan ook dweilen met de kraan open, als niet tegelijkertijd via de politiek gewerkt wordt aan rechtvaardiger beleid om het leven voor iedereen betaalbaar te houden.
  Het gaat dan om bestrijding van corruptie, eerlijker lastenverdeling, sterke overheidsbedrijven (nuts, vervoer, PTT enz.), beheersing van de commercie en stimulering van efficiëntie.
  Zie ook hier.

  Reactie door Hermie Kreeft — woensdag 12 maart 2008 @ 0.58 uur

 20. Inderdaa Jan,gewoon terughalen wat jarenlang van ons is afgepakt. Na linkse verkiezingswinsten winst in Frankrijk en Spanje,vechten de leraren en verpleging ook voor hun rechten..terecht na jaren Hoogervorst,lijkt me en apotheken,die schatrijk worden,en de verpleging maar aanmodderen..nee,nee…voet bij stuk houden en politiebonden hebben gelijk !
  En dan gaat het voetbal ook weer terug…wordt het nog wat met de wereld..ik geloof er weer in ! Politie,we steunen jullie helemaal. Top gedaan Van Duijn !!

  Reactie door Eric — woensdag 12 maart 2008 @ 1.01 uur

 21. Ik heb Wouter Bos z,n gelikte verhaal zien doen op de TV een schoolvoorbeeld van hoe je de massa zand in hun ogen strooit.
  het kwam erg ongeloofwaardig over.
  En ongetwijfeld zal er wel geld zijn voor bescherming van Politici,snoepreisjes naar Aruba,eigen salarisverhogingen,verhuiskosten vergoedingen.
  Allerlei recessen,en waardevaste vertrekregelingen.
  Sorry B4 weg enne liefst zo snel mogelijk.

  Reactie door che — woensdag 12 maart 2008 @ 6.37 uur

 22. Kijk, Wouter heeft zijn Europese vrienden beloofd om de publieke sector in Nederland verder te slopen, vandaar het streven naar een overschot op de begroting en afbouw van de staatsschuld.

  Wie moeten dat betalen? Juist ja, de uitkeringsgerechtigden en de werkers in de publieke sector, verlaging van uitkeringen en lonen en ontslag van vele ambtenaren, ze krijg je een overschot….

  Waar gaat dit geld naartoe? Naar de speculanten die de Europese economie kapot hebben gespeculeerd…

  Ze moeten de naam van die partij veranderen in de PvdK van Kapitaal inplaats van A van arbeid…..

  Reactie door joseph h. — woensdag 12 maart 2008 @ 8.38 uur

 23. Jaap Veldkamp,
  Jaap je onnozele geneuzel wordt nu toch echt vervelend.Jonge…Jonge… creatief onderhandelen onderzoek c r e a t i e f onderhandelen????? Als een eenvoudige arbeider,dat zijn ook dienders,mensen die zich de pleuris werken in de zorg,etc.etc.
  zeer terecht proberen een klein beetje geld erbij te krijgen wat heeft dat nou te
  maken met de parlementaire democratie,leg uit! Wat nou parlementaire democratie, de democratie in dit steeds verder afglijdend plat landje is al lang,heel lang, in gebreke ,het volk, dus ook JAPIE en wij worden door de figuren die NU NOG de touwtjes in handen hebben in de maling genomen die Christelijk gereformeerde mensen die zich voordoen als democraten maar zich niets van ONS aantrekken zouden
  aan het waterfront Democratische maffioso worden genoemd.Escalatie en ontregeling,
  het kan ons niet te ver gaan.Ga zelf eens
  op onderzoek,praat eens met een diender of een mens dat in de zorg ploeterd,met een onderwijzer, VRETEN,wij worden nu echt boos op je,moeten we allemaal.Jaap wat doe je eigenlijk voor de kost???
  Jaap wil je ons een plezier doen,noem niet alle sites waar jij je “wijsheid” vandaan haalt.Jaap wij willen echt bekennen wij zijn meer socialist dan democraat,vind jij toch niet erg ,he?
  En SP blijven stemmen Jaap,de tijd gaat dringen!!!

  Reactie door Rinus c.s. — woensdag 12 maart 2008 @ 9.41 uur

 24. Als 75 jarige heb ik de verandering in de PVDA van Koos Vorrink tot W.Bos beleefd,en daarom ben ik lid geworden van de SP.
  Hoe kan je in hemelsnaam verantwoorden dat er geen geld is voor koopkrachtverbetering van minderbetaalden, en jezelf als politici een salarisverhoging van 30% toekennen? Wie haalt het in zijn hoofd om een zinloze oorlog in Afghanistan te voeren
  die geldverslindend is en in zo’n tribaal georienteerd land nooit iets kan oplossen?
  Hoe is het mogelijk dat er zoveel geld gestoken wordt in projecten als bijv. de JSF Strikefighter terwijl er van buitenaf geen enkele bedreiging is?
  Van de nederlandse bevolking hoopt het grootste deel dat dit kabinet zo snel mogelijk valt. Zou dat de heren Balkenende en Bos niet aan het denken moeten zetten?

  Reactie door Dirk Kel — woensdag 12 maart 2008 @ 11.22 uur

 25. Jaap,

  Het heeft niets met vertrouwen of manier van samenwerking te maken, vertrouwen spreek je in eerste instantie uit in Euro’s. Het gaat enkel om belangen. 7 jaar lang zijn de lonen niet of nauwelijks gestegen, het vertrouwen is dus al beschaamd. Eerst was het een slechte tijd waardoor de lonen niet mochten stijgen, toen was het een goede tijd maar mochten de lonen niet stijgen omdat er gespaard moest worden voor de toekomst. Ondertussen worden bergen met winst uitgekeerd in dividend en aan kapitaal uitgegeven en vooral niet aan lonen. Goedschiks bestaat niet dus staken is de enige optie. Verder is het essentieel dat de lonen stijgen omdat er anders te veel geld naar kapitaal gaat omdat bedrijven niet weten wat ze er mee moeten. Dus gaan ze overnemen en worden er snelle winsten gemaakt, zeepbellen heten die, en die gaan knappen en dan zitten we weer met de gebakken peren. Verder worden de lonen van jan modaal uitgegeven in de vorm van consumptie, de inkomsten van beleggers gespaard en kapitaal consumeert niets. essentieel dus dat de lonen stijgen.

  Mvg

  Reactie door Frank — woensdag 12 maart 2008 @ 11.38 uur

 26. Er is nog een wapen in te zetten tegen dit griezelkabinet: keiharde feiten wetenschappelijk bewijzen en als ze nog niet willen luisteren naar de rechter stappen, desnoods tot aan de Hoge Raad.

  Reactie door Joop — woensdag 12 maart 2008 @ 13.52 uur

 27. Het is inderdaad gemakkelijk om achter te gaan staan en alleen steun te betuigen. De SP dient de voortouw te nemen.

  Geen werk zonder deugdelijke loon.

  Reactie door Khosrow — woensdag 12 maart 2008 @ 15.04 uur

 28. Beste mensen dit kabinet heeft staats rechtskundig gezien geen bestaansrecht meer
  de reden:
  Afgelopen donderdag was er een hoogleraar aan het woord bij bnr nieuwsradio het ging over een klokkenluider bij defensie Dhr spijkers.
  Een aantal dingen zoniet alles is niet naar afspraak afgehandeld,als dit niet direct gebeurd moeten er 4 minister waaronder MP balkenende direct aftreden.
  Vraag aan de opositie om een motie van afkeuring en misschien zijn we aan het einde van deze week verlost van dit kabinet.
  Met vriendelijke groet
  H.C.L. Magito

  Reactie door h.c.l.magito — woensdag 12 maart 2008 @ 15.56 uur