Leraren in actie!

Leraren in actie!

Morgen om drie uur verzamelen boze leraren zich op ‘t Plein in Den Haag. Een manifestatie van een beroepsgroep die het zat is langer aan het lijntje van de politiek gehouden te worden. Het beloofde geld dat Plasterk beschikbaar heeft gesteld om de positie van de leraren te verbeteren is voor een groot deel een sigaar uit eigen doos.

De actievoerders willen hun beroep weer aantrekkelijk maken en zorgen dat onderwijs niet langer primair als kostenpost wordt gezien, maar als investering. Een investering in onze kinderen en dus in onze toekomst.

Meer informatie over de actiegroep vind je op de site ‘www.lerareninactie.nl

De SP ondersteunt de leraren. SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk zal morgen de demonstranten toespreken.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 25 maart 2008 :: 17.31 uur

15 Comments

15 reacties

 1. Het Nederlandsche kwaliteit holt schrikbarend terug op alle fronten..

  Reactie door FeeX — dinsdag 25 maart 2008 @ 19.05 uur

 2. Het is uitermate belangrijk voor land’s economie om een goede onderwijssector te hebben, en daar moet geld voor vrij gemaakt worden, als een publieke investering in onze toekomst en die van onze kinderen, en dat kan niet met een zeikstraaltje (lees plassterk) aan de vrije markt overgelaten worden!

  Geen verdere uitverkoop van ons onderwijs!

  Reactie door joseph h. — dinsdag 25 maart 2008 @ 19.15 uur

 3. HOGER LERARENSALARIS VIA ‘E-BOOK-READER’
  Het zware lerarenwerk hoort behoorlijk te verdienen. Als de overheid doeltreffende en kostenbesparende onderwijsmiddelen inzet, blijft meer geld over voor lerarensalarissen.

  Vervang de kostbare schoolboeken door één ‘e-book-reader’ per leerling, een superplatte pocket-computer met elektronisch-papier-beeldscherm en enorme opslagcapaciteit.

  Dat bespaart dure schoolboeken, leest stukken prettiger dan een laptop en gebruikt nauwelijks stroom. Prima leesbaar in zonlicht, geen beeldtrilling. Weegt vier ons tegen een huidige schooltas van 10kg. De loodzware schoolboeken veroorzaken rugklachten bij kleine leerlingen.

  De schoolboeken kunnen overal draadloos worden gedownload via WiFi of thuis via USB-aansluiting op een laptop. In de tekst van een e-book-reader kun je makkelijk onderstrepen via het scherm en aantekeningen maken.

  Bij massale landelijke of Europese aanschaf zijn e-book-readers veel goedkoper dan via kleinschalige initiatieven. Europese technische standaardisatie is belangrijk. Dagblad NRC is verkrijgbaar via e-book-reader iLiad.

  VIDEO
  Video over de eigenschappen en toepassingsmogelijkheden van e-book-readers:
  http://video.google.com/videosearch?q=%22electronic+paper%22&hl=en&so=1&sitesearch=

  Reactie door Jaap Veldkamp — dinsdag 25 maart 2008 @ 19.15 uur

 4. Van dit kabinet hebben leraren helemaal niets te verwachten, zelfs degenen die van sigaren houden.

  Reactie door Willem — dinsdag 25 maart 2008 @ 19.24 uur

 5. Ik las net op NU.NL dat minister Plasterk zich niet laat zien. Tjonge, jonge, wat valt die man hard tegen…

  Reactie door @bacus — dinsdag 25 maart 2008 @ 19.25 uur

 6. Goed zo. Ik ben het er helemaal mee eens. Dat geldt voor de meeste beroepsgroepen. Maar toch, we gaan blijkbaar op de zelfde voet verder, hier en daar wat compensatie, een paar % hier en daar. En de prijzen zullen stijgen. De vakbonden maken al radioreclame over hun “ succes.” Hoeveel mensen staan er in de kou? Al die genen die wèèr buiten de boot vallen. Kom op SP. Er zijn genoeg mensen die het nakijken hebben bij deze ontwikkelingen. Wat wordt daar aan gedaan? Maar goed, dat heb ik al eerder betoogt.

  Goedenavond overigens.

  Reactie door Bert Vanderslagmulder. — dinsdag 25 maart 2008 @ 19.32 uur

 7. Er is (belasting)geld genoeg voor een fatsoenlijk salaris voor de leraren.Het wordt echter weggegooid in bodemloze oorlogs-putten zoals Irak,Afghanistan,Kosovo en nu weer Tsjaad.Ondertussen worden er legio vreemde belstingen,zoals verpakkings belasting,milieutax op vliegtickets,hogere verkeersboetes,geindexeerde brandstofbelasting,BTW over milieu en reinigingsrechten en straks kilometerheffing ingevoerd.De bevolking is deze aanrommelende regering zat.Wanneer komt er een ende aan de Balken ellende??

  Reactie door Maan Arkenbosch — dinsdag 25 maart 2008 @ 20.35 uur

 8. 4,van welk kabinet hebben ze wel iets te verwachten, sinds de jaren tachig is er niets anders gedaan dan afbreken.

  Reactie door lapper — dinsdag 25 maart 2008 @ 22.25 uur

 9. wel het kruimel zorekere zijn terug

  Reactie door gaf — dinsdag 25 maart 2008 @ 23.13 uur

 10. Lijkt me moeilijk met al die managers.

  Reactie door Cor Romijn — dinsdag 25 maart 2008 @ 23.16 uur

 11. witte
  pasen
  symbolisch,
  beterkunnenweten
  onderwijs
  nog vers,
  maagdelijk,
  jasper: zet die onderwijs-dijk!

  Reactie door qui-you-d — woensdag 26 maart 2008 @ 0.07 uur

 12. Paaswens:
  Wanneer wordt er nu eens een coup gepleegd in Nederland.
  Van de onderdanen verwacht ik niets, dat zijn masochisten.
  Maar er zijn toch nog genoeg onverveerde vrije burgers in dit land die zich niet willen laten knechten door bovendanen,die alleen voor eigen profijt daar zitten?
  Waar is de nieuwe Domela, laat hij opstaan!!!!!!

  Reactie door anne hilverda — woensdag 26 maart 2008 @ 13.53 uur

 13. Meer en meer leraren haken af. Niet enkel voor salariëring. Ze kunnen hun kennis niet overdragen. Kinderen hebben in hun ontwikkelingsfase consequente begeleiding nodig. Hun leeromgeving is wat zij van thuis en op school meekrijgen. Ambitie en motivatie zijn innerlijke drijfveren. Het huidige schoolsysteem is op het ontwikkelen van deze persoonlijke drijfveren en niet op het weten gefundeerd. Voorheen legde een leraar zijn pupillen de kern van zaken uit en droeg zijn kennis direct over. Tegenwoordig verwacht men van leerlingen de essentie van vakinhoudelijke materie zelf af te leiden. Iedereen raakt er van gefrustreerd.

  Leraren zijn boos omdat zij het gevaar ervan inzien. Leerlingen zijn ongeïnteresseerd omdat hun taken onduidelijk zijn. Ze zitten in de keuken te wachten op de receptuur die maar niet komt. Ze moeten hem zelf schrijven en hebben daar te weinig kennis voor. Ouders maken zich zorgen omdat hun kinderen minder lijken te presteren en zitten op de stoep bij leraren.

  Iedereen wil voor stressvolle werkomstandigheden evenredig worden gecompenseerd. Een goed salaris is daarbij een begin. De politiek is verantwoordelijk voor wantoestanden zoals het beperkte opleidingsniveau en hoge aantalen drop-outs op elk leerniveau. Of het nu om spijbelaars of om verkeerde studiekeuzes gaat. Spijbelrechters is geld verbranden. Het is een symptoombestrijding en raakt de kern van de zaak niet, namelijk gebrek aan uitdagend en passend onderwijs, waarbij kennis in denken of doen wordt doorgegeven aan een nieuwe generatie.

  In september vorig lanceerde ik niet voor niks de powerpointpresentatie brandbrief Onderwijs.

  Reactie door Marianne Zeeman — woensdag 26 maart 2008 @ 14.09 uur

 14. Leraren, onderwijzers, wat hebben die gemeen, geen idee, het is voor mij te lang geleden maar ik kan mij nog voor de geest halen de kreet toen ik nog in de schoolbank zat: Wann einer spricht und alles schlaft, der Zustand nennt man unterricht.
  Maar je hoorde geen snurken, wel werd er aandachtig geluisterd en als er een verdacht persoon in de klas zat, dan vroeg de onderwijzer, Piet wat was mijn laatste woord. Toen kwam het minnisterie van onderwijs, daar zaten de slimme jongens, de veranderaars, de hele dagen te denken, hoe verander ik het onderwijssysteem zodat er minder onderwijzers nodig zijn, wel geeft de scholieren studieboeken waaruit zij alles kunnen opzoeken. De onderwijzer moet dan alleen nog maar vragen te stellen of zij de stof begrepen hebben.
  Toen werd iedereen gek.

  Reactie door olle Henk — woensdag 26 maart 2008 @ 15.58 uur

 15. Geen wonder dat de uitvoerenden bij politie, zorg en het onderwijs het meer dan beu zijn. De beeldvorming onder het grote publiek is wellicht anders, maar feit is dat de overheid voor haar eigen personeel de afgelopen 25 jaar één van de gierigste werkgevers is geweest.

  Tussen 1980 en 2005 stegen de cao-lonen in de marktsector met bijna 100%, bij de overheid met slechts 59%. En omdat de prijzen in diezelfde periode met gemiddeld 86% stegen daalde de koopkracht van overheidspersoneel met 15%. That ‘s right, een leraar in 2005 verdient, alleen al door het achterblijven van zijn loon bij de prijsstijgingen in feite 15% minder dan een leraar in 1980 in dezelfde salarisschaal verdiende. Nog afgezien van andere verslechteringen van de arbeidsvoorwaarden. Goed dus dat er niet meer op de vakbonden wordt gewacht, want dat schiet ook niet op.

  Cijfers zijn ontleend aan(onderaan pagina):

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/arbeid-sociale-zekerheid/publicaties/artikelen/archief/2006/2006-1980-wm.htm

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 26 maart 2008 @ 18.54 uur