Fairfood

Fairfood

Er zit heel wat oneerlijkheid in ons dagelijks voedsel verborgen. Daarom beoordeelt Fairfood supermarktproducten op fairness. Zo kan jij een bewuste keuze maken als het gaat om faire of unfaire voedingsmiddelen. Fairfood spoort de consument aan om faire producten te eten en drinken. Producten waarvan de vervaardiging en verhandeling tot minder honger en armoede leiden in ontwikkelingslanden. (Fairfood)

De SP steunt de strijd voor een transparante voedselketen. Ik heb daarom ook een videoboodschap ingesproken met de oproep aan bedrijven om de vragenlijsten in te vullen. Zodoende kan de consument zien welke producten op een eerlijke manier zijn geproduceerd, en dus de juiste keuze maken.

Zie ook: Fairfood in het kort

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 10 mei 2008 :: 10.36 uur

18 Comments

18 reacties

 1. Deze week lag er bij de Aldi, voor een prikje rijst uit een land, waar veel mensen sterven van de honger.

  En terwijl mensen in Suriname, veel te veel moesten betalen voor rijst uit hun land, was het weer de Aldi, waar de rijst veel en veel goedkoper was dan in Suriname.

  Dat zal met de rijst en met andere voedingsproducten uit arme landen, waar mensen honger moeten lijden, in andere winkels ook wel het geval zijn.

  Hoe kan dat nou?
  Daar snap ik niks van!

  (Vr)eet smakelijk.
  (Niet te veel, wan dan word je akeluk!)

  Groeten van Haras.

  Reactie door Haras — zaterdag 10 mei 2008 @ 11.21 uur

 2. Leuk bijvoorbeeld voor de Birmese slachtoffers

  Reactie door jk — zaterdag 10 mei 2008 @ 12.12 uur

 3. Eigenlijk kan geen rechtgeaard mens, zeker niet als deze zich christen of socialist wil noemen, tegen eerlijke voedselproductie- en verhandeling zijn.

  Probleem is echter dat eerlijkheid en -vooral neoliberaal- kapitalisme op zeer gespannen voet met elkaar staan, zodat BINNEN zo’n economisch en maatschappelijk systeem een dergelijke voedselverstrekking dan een min of meer vreemde eend in de bijt zal blijven.
  Ook zal het er dan wel weer op uitdraaien dat redelijk tot fors meer zal moeten worden betaald…
  “Eerlijk” en het daarmee gepaard gaande beroep op ieders geweten worden dan immers koopwaar die vooral op de consument zullen worden verhaald, je ziet dat immers ook met z.g. “ecologisch en biologisch” verantwoord voedsel.
  En…. een wereld waar nog altijd honderden miljoenen mensen met honger kampen, en die desondanks steeds vaker potentieel eten en landbouwgrond “gewoon” gebruikt om (luxe!) auto’s te laten rijden en dit niet eens fel veroordeelt, is wat mij betreft veelzeggend…
  Bovendien worden mensen met een -te- laag inkomen die eerlijke handel en productie echt wel ter harte gaan dan ook nog eens opgezadeld met een schuldgevoel, omdat voor hen de “luxe” van bovenstaande niet is weggelegd.

  Slechts FUNDAMENTELE maatschappelijke en economische verandering (en dan ook nog op wereldschaal) kan mijns inziens leiden tot de doelstellingen die in dit artikel staan omschreven, deze komen daar dan immers gewoon uit voort.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 10 mei 2008 @ 13.15 uur

 4. fairfood-transparantie

  leuk idee maar helpen dit soort oplossinkjes/controles nog tegenwoordig?
  de enige controle die steeds verder word uitgebreid is de “BIG Brother” controle op de burger.

  als we landelijk nog wat willen doen is de eerste prioriteit het tegenhouden van de ratificatie van dat EU verdrag.[grondwet]
  http://www.vrijspreker.nl/vs/item/2008/05/eu-hypocrisie-van-balkenende-dag-van-europa-2
  het aanpakken van de oneerlijkheid in de voedselketen is belangrijk maar helpt niets als we hier in Nederland iets aan willen doen met regels,zoals plakkertjes op verpakkingen. [eerste stapje? in dezelfde vorm als het aanpakken van de topsalarissen en bonussen?]
  alle regels [en plakkertjes] kunnen straks namelijk door Brussel zo de prullenbak in gegooid worden.

  hou eens op met denken dat het zin heeft om door te gaan met LANDELIJKE politiek SP.
  het gaat allang niet meer om landelijk maar om EU regels in alle opzichten,dus ook als het gaat om de “oneerlijke voedselpraktijken”

  boycotten van dat oneerlijke voedsel! ipv merkjes er op waar aan men kan zien of het eerlijk is.[loop eens ergens op vooruit ipv mee...]
  men vind dus wel dat oneerlijk voedsel geproduceerd,ingevoerd en verkocht mag blijven worden…

  en oh ja, we hebben een prijs gewonnen burgers! [volgens mij omdat de oppositie er niet voor de burger zit maar voor zichzelf]
  http://www.bigbrotherawards.nl/

  Reactie door iew — zaterdag 10 mei 2008 @ 13.29 uur

 5. de FITNA stoel van de Christenen…
  http://www.nu.nl/news/1561690/21/Ophef_in_Turkije_over_oude_Belgische_preekstoel.html

  en dan zegt iedere politicus “dat moeten we in historisch perspectief plaatsen”
  alleen de Moslims zullen dat niet willen/kunnen/mogen van hun geloof schat ik zo.
  word verdomme eens wakker!

  Reactie door iew — zaterdag 10 mei 2008 @ 13.46 uur

 6. Met alle respect, waarom niet prioriteiten stellen… het lijkt zo nu en dan wel een spervuur op alles wat onrechtvaardig is (en dat is nogal wat!). Een betere wereld begint met hele kleine stapjes… eten, huisvesting en een opleiding voor een kind van een alleenstaande moeder vind ik echt belangrijker op dit moment dan vragen WAAR het hapje vandaan komt!?
  Goed weekend overigens.

  Reactie door Ach ja — zaterdag 10 mei 2008 @ 13.52 uur

 7. VERBIED WEGGOOIEN EETBAAR VOEDSEL DOOR SUPERMARKT

  Het zou ook fair zijn als supermarkten verplicht zouden worden om alle voedsel dat wordt weggegooid te schenken aan voedselbanken.

  Supermarkten gooien namelijk bijzonder veel voedsel weg wegens kleine beschadigingen of een net verlopen datum, terwijl dat voedsel nog prima eetbaar is. Bijvoorbeeld voedsel in blik of droog voedsel. Op die manier kan dakloosheid worden voorkomen bij veel mensen met ernstige schulden.

  Reactie door Jaap Veldkamp — zaterdag 10 mei 2008 @ 14.47 uur

 8. Fair Food,

  Weer zo,n arogant, elitair clubje zelfgenoegzame volgevreten en oververwende rijkeluiskinderen die zonodig hun geweten willen sussen en de wereld verbeteren. Wedden dat de meeste bestaan uit babyboomers met blote billengezichten aangevuld met wat naieve kinderen. Regelmatig doen zij hun boodschappen bij Appie Happie en een enkele keer bij de wereldwinkel, vanwege het gevoel. Gatverderrie. Twee huizen, 4 computers , 2 toiletten, 4 auto’s voor de deur, drie tot 4 tv toestellen, 2 keer in de week chinees en 1 keer shoarma. Twee tot drie keer per jaar met vakantie, het liefts naar verre exotische oorden. Dus deze maloten met hun schuldenlast moeten mij vertellen hoe te leven? Flikker op, zelfs de SP is verworden tot een aplausmachine waar geen ruimte meer is voor kritiek en zich profileerd door deze clubjes aan te bevelen.
  Chris Sandee

  Reactie door Chris Sandee — zaterdag 10 mei 2008 @ 15.28 uur

 9. Waarom slaat Fairfood producten over die verbouwd zijn op door Israël bezette grond? Simpel, omdat Nederlandse christenzionisten grote sponsors zijn. Hypocrisie dus, en roep ik dus op om Fairfood te boycotten, want ze zijn helemaal niet fair.

  Reactie door Johan vd Linden — zaterdag 10 mei 2008 @ 16.05 uur

 10. @5
  Iew.
  Als ongelovige vind ik dat een heel komisch beeldje.Je moet er maar op komen.
  Humor dus bij die gelovige jongens.
  Ik denk dat we nu ook wel zo beeldje kunnen maken in Nederland hoe christelijke partijen hele groepen de armoe in trappen.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 10 mei 2008 @ 16.07 uur

 11. [loop eens ergens op vooruit ipv mee…]
  iew:
  uit hart gegrepen!

  Reactie door ch\'io mi scordi di te, ah, di dolor — zaterdag 10 mei 2008 @ 17.01 uur

 12. Ja ik sluit me aan bij Iew (het is je gelukt Iew, je staat er zelfs twee keer op) en bij Jaap veldkamp: dat is inderdaad een beter item om ons druk voor te maken.
  en ook Chris Sandee heeft gelijk:
  Het zijn vaak mensen uit bepaalde lagen van de bevolking (met dubbel inkomens en alles wat er aan vast zit) die zich zogenaamd de benen uit het lijf lopen om “goed te doen”
  zogenaamd, wat in de praktijk valt het nogal tegen wat ze in de fair TRade besteden.
  en ik kan het weten want ik heb jaren in wereldwinkel gestaan.
  de echte christenen en de socialisten oude stempel,ja die kwamen trouw hun inkoopjes doen/
  Maar de zogenaamde elite, schei toch uit. Met zuinige gezichten een potje honing en dan moet nog iedereen het horen,hoe goed ze wel niet zijn.DE SP Moet inderdaad prioriteiten gaan stellen.Geen applausmachine meer voor die zaken die tot de randverschijnselen gaan verworden, omdat de eigen burgers zelf niet meer verder kunnen.
  voorkom het onder water zetten van kostbare landbouwgrond in Nederland.ze zijn daar van de pot gerukt in den Haag! WE ZUllen het ooit hard nodig hebben.
  en stop met het zeulen van onschuldig vee door een warm en stoffig europa. geef het vee een dierwaardig bestaan; en als het geslacht moet worden dan na een goed leven en voor de eigen mensen.
  en zo zijn er heel veel dingen die met minder geld beter kunnen.
  daarmee bedoel ik niet dat de ontwikkelingshulp moet worden stopgezet,maar wel dat dat ook beter en doelmatiger georganiseerd moet worden.
  STUur mensen om in die landen de boel op poten te zetten, vaklui, boeren.etc.

  Reactie door anne hilverda — zaterdag 10 mei 2008 @ 17.41 uur

 13. Dit heeft er ook mee te maken:
  In ons eigen land bestaat er voor een deel van de bevolking. ARMOEDEPLICHT.
  Voor Staatsburgers nota bene

  En dat de prijs van ons eigen aardgas en daaraan verbonden het gas uit andere landen, aan de (huidige) olieprijs is en blijft gekoppeld, dat zou toch echt moeten zijn afgelopen.

  Als de prijs van het aardgas drastisch omlaag gaat, dan is er tenminste echte concurrentie op de markt.
  En dan MOET de olie ook goedkoper worden.

  Daar hebben de mensen en de economie profijt van.

  Door dat gedoe zij er nu hoogtijdagen voor parasieten die de bronnen en de markt hebben kunnen naasten.

  Vette bonussen voor NAM-managers en zo.

  Droefenis, ergernis en huilbuien en allerlei ellende voor wie hun zakken niet extra kunnen vullen.

  Het accijnstuig, lacht zich een breuk!

  Het kan best allemaal voor iets meer dan de kostprijs, aan de bevolking en eigen industrie worden geleverd.

  Welke regeerders hebben morgen weer weer de vetste oplichtersbanen? En de grootste zakken?

  Haras.

  Reactie door Haras — zaterdag 10 mei 2008 @ 19.40 uur

 14. Johan inderdaad en daar heeft Ieuw dan weer helemaal gelijk m.b.t. de EU.
  Het is nl. zo dat producten geteeld door kolonisten op door hen bezette vruchtbare Palestijnse grond volledig IMPORTBELASTING-VRIJ worden ingevoerd door de EU.
  Dat zegt toch genoeg over hoe de EU over ‘eerlijke’ producten en fairfood denkt! Dit terwijl producten uit arme landen geweerd worden door hoge importbelasting. Dan gaan EU bedrijven liever daarnaartoe (bezetting?) zodat ze zelf flinke winsten kunnen opstrijken, de mensen aldaar ‘uitbuitbaar’ blijven.
  Fairfood bestaat in de EU niet de campagnes daarvoor zijn marginaal en houden m.i, enkel de schijn op.
  En dan maar zeggen dat de EU zorgt voor ‘vrede’, iets met mensenrechten en/of internationaal recht en democratie van doen heeft. De Europese markt wordt afgeschermd door ofwel hoge importbelasting ofwel Europese subsidies en staat ‘fairfood’ juist in de weg.
  Helemaal géén importbelasting voor Israelische producten van ‘gestolen’land wat m.i. gelijkstaat aan ‘heling’.
  De EU is m.b.t. dit onderwerp vooral héél politiek bezig. Dit terwijl de besluitvorming en de instituties totaal ondemocratisch, op geen enkele wijze transparant en derhalve oncontroleerbaar zijn en de besluitvorming ligt bij enkelingen die zich verregaande politieke macht toeeigenen. Uitbuiting en oneerlijke handel overall. De EU doet daar volop aan mee, speelt hoog ‘politiek spel’ daarbij en wij hebben daar dankzij Bakellende en consorten geen enkele stem in. Vanavond Canvas Vrancxs; Israël en de Westelijke Jordaanoever.
  Bestrijd niet de symptomen maar pak de oorzaak aan.

  Reactie door Henny — zaterdag 10 mei 2008 @ 19.52 uur

 15. Fair Food, wat betekent dat?
  Ik ben niet academisch gevormd maar dom geboren en suf geluld in een landje waar iedere Zondag van de kansel geroepen werd hij die werkt zal eten.
  Fair Food zou kunnen betekenen, eerlijk voedsel, daar geloof ik niet in want voedsel is handel en handel is iets dat open staat voor allerlei duistere zaken.
  Ik heb het in de hongerwinter meegemaakt en gezien hoe mensen met kinderwagens opstap gingen om hun laatste bezittingen zelfs lakens en slopen zoniet hun goud en zilver om te ruilen voor wat aardappels en graan. Bij de boeren puilden de kasten uit van de ingebrachte goederen.
  Op de terugweg naar huis als zij het haalden werden vaak hun voedsel in beslag genomen.
  Dat gebeurde in ons Christelijke landje.
  Met deze kennis kan ik alleen maar zeggen breng nooit voedsel naar die landen waar hongersnood heerst. Maar stuur mensen om die bevolking te helpen bij de opzet van voedselproduktie. Het valt anders gegarandeerd in verkeerde handen.
  Let wel, de mens is tot alle kwaad in staat.

  Reactie door olle Henk — zaterdag 10 mei 2008 @ 22.04 uur

 16. Ik wil even reageren op de kritische geluiden hier, het duidelijkst @ 8, Chris Sandee. Deels ben ik het eens, ik moet ook niks hebben van huichelarij. Maar er zit een andere kant aan dit verhaal. Hoewel ik maar 1 huis en 1 auto bezit acht ik mezelf even rijk als degenen die hier aangeklaagd worden. Ik voel me toch niet zo heel erg schuldig. Dat komt omdat je als individu nu eenmaal geboren wordt in een maatschappelijke omgeving waarin je je weg moet vinden. Al je rijkdom weggeven helpt gewoon niet als je doelstelling is om een rechtvaardiger wereld tot stand te brengen. Veel productiever is het om stug te werken aan kleine stapjes van verbetering en daarin vooral ook je omgeving mee te trekken. Anders draag je zelf alleen maar bij aan een tweedeling. De onderklasse zal altijd het onderspit delven als er niet een proces is, vooral ook via een middenklasse, om de totale maatschappij bij te sturen, inclusief de elite. Er is dus solidariteit nodig, verheffing en binding tussen verschillende groepen en vooral ook initiatieven om vanuit de elite zelf tot een rechtvaardiger maatschappij te komen. Dat kan omdat de mens van nature open staat voor ethiek, al lijkt het soms anders. Vooral de politiek heeft een taak om voortdurend omstandigheden te scheppen waarin dit emanciperende proces voortgang kan maken. Het verketteren van de elite, alleen omdat het de elite is, is rancuneus en contraproductief. Helaas is het wel wat we de laatste 10-tallen jaren waarnemen. Die koers moet worden omgezet en ik vind de SP over het algemeen goed bezig. Maar wat meer initiatieven en minder reactief op initiatieven van anderen zou ik ook wel willen bepleiten.

  Reactie door Hermie Kreeft — zaterdag 10 mei 2008 @ 23.05 uur

 17. Het komt op mij nogal ingewikkeld over. Kunnen we het niet wat simpeler maken. Gewoon minder vaak naar de Mac Donalds gaan bijvoorbeeld. Ik kom daar zelf nooit. Ze eten er veel vleesproducten, wat natuurlijk slecht is voor het milieu. Sla de kranten er maar op na. Zelf bezondig ik mij daar niet aan.

  Reactie door reint — zaterdag 10 mei 2008 @ 23.51 uur

 18. Het is dat typische vrome volk, je kent ze wel van die zondagen en de afkoopschaal!, dat zichzelf tevreden wil stellen met wat artikeltjeskoop uit de wereldwinkel. In de tijd dat ik er werkte was het niet meer dan een ‘hok’, een soort afspiegeling van de wereld die op de 3e en laatste plaats komt!
  Nu ren je weg vanwege het gigaluxe pand, de fikse prijzen en de kakmadames die je te woord staan met zo’n ‘vredelievende’ therapeutische stem. De vrijwillige werksters zien er voldaan uit. Geen wonder, het zijn doorgaans de vrouwen van de villawijken, vooraan in de kerk en (C)DA trouw!
  En zo hypocriet gaan vele christenen te werk. Goede sier naar buiten en naar hartelust stemmen op de partij die dit land tot in de grond verpest! De partij die ons Europa inluist, die ons land schandalig verrechtst en die medeplichtig is aan de verschrikkelijke genocides onder de schijnheilige vlag van ‘vredesmissie’.
  De partij die zich geen moer van Christus aantrekt en de meest ‘christelijke’ partij buiten spel heeft gezet.
  Zo simpel is het: als je christen bent en je trekt je wel een moer van Christus aan: dan stem je SP! FAIRPOLITIC en die FOOD komt dan vanzelf in orde.

  Christen… christelijk… en dat soort afbeeldingen op een preekstoel, Iew! Ik schaam mij voor zoveel agressie!! En Hakker, inderdaad! Zo gaat de Balkenendepartij met ons volk om! Trappen op de armen en buigen voor de rijken.
  Nu maar zien wie zich hier weer aan stoort? Zojuist 2 christenvrienden (echtpaar)verloren die mij als rotte appel uit hun C-mand hebben verwijderd vanwege mijn SP-bemoeienis inclusief mijn, door hun in de gaten gehouden, teksten.

  Chris Sandee: zeer goede bijdrage!

  Ik wens allen een Geestvol Pinksteren.

  Reactie door Gloria — zondag 11 mei 2008 @ 0.23 uur