Yes, he can

Obama

Ik moet eerlijk zijn, ik had het niet verwacht, maar ‘t is um toch gelukt. Nu McCain nog verslaan!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 05 juni 2008 :: 11.02 uur

25 Comments

25 reacties

 1. Ik had het WEL verwacht. Openheid en Integriteit loont!
  Zijn campagne is een goed voorbeeld voor ‘ons’. Misschien kunnen we het hardnekkige gevoel dat heerst bij veel medelanders, dat SP nog steeds oubollig overkomt, op een vergelijkbare wijze rechtzetten en straks de 30 zetels binnenhalen. Een gedegen analyse van Obama’s campagne lijkt me noodzakelijk.
  Ik verwacht dat Obama de president wordt. De gedegen stukken op de NRC site geven dit ook al aan.

  Reactie door Joop Schouten — donderdag 5 juni 2008 @ 11.29 uur

 2. Ja, dit is natuurlijk geweldig. Ik hoop echt dat hij ook in staat zal zijn McCain te verslaan. Gelukkig heeft Hilary Clinton inmiddels de strijd opgegeven en gaat Obama steunen. Eerlijk gezegd denk ik dat hij president wordt. De mensen daar snakken naar verandering en daar zal hij zeker voor zorgen. Hoop voor de toekomst, op naar de overwinning. Zo’n houding moet de SP ook hebben: de grootste partij van Nederland worden? Yes we can!

  Reactie door J Vrolijk — donderdag 5 juni 2008 @ 12.04 uur

 3. Maar moordenaars van het veelal christelijke wapenkapitaal, die liggen denk ik, al op de loer.

  En dat past wel in het straatje van:
  Ja, in het oorlogsstraatje van wie?

  Reactie door Haras — donderdag 5 juni 2008 @ 12.35 uur

 4. Hilary Clinton is een slechte verliezer. Obama heeft het gewoon goed gedaan. ze hebben allebei gestreden, maar als het duidelijk wordt dat Obama flink voor op Clinton staat, dan had ik het wel sportief gevonden van Clinton om Obama te feliciteren en succes te wensen met de volgende ronde. zelfs dat kon er niet af.

  Reactie door Maayke Jong- Doppen — donderdag 5 juni 2008 @ 13.28 uur

 5. Heb veel speeches van Barack Obama gehoord en gezien. Niet alleen een retorisch talent van grote klasse maar een verademing na Nixon, Reagan, Busch e.a. Een “stille” revolutie in een land vergeven van sexisme en racisme. Stel je even voor, in het land van Ku Klux Klan, van ultra rechtse ophitsers, waar amper een kwart eeuw geleden segregatie groot werd geschreven, waar een zwarte verdachte met 60 kogels door de politie werd geliquideerd, waar negerhaat met de paplepel werd/ wordt ingegoten. Het land van Wounded Knee, Sharpeville, M.L King enz. En dan nu mogelijk een zwarte president!! Met deze man als nieuwe president zal Amerika onherkenbaar veranderen met name naar het buitenland toe. Amerika heeft in de wereld nagenoeg alle crediet verspeeld. Met name in die landen die cruciaal zijn voor ons voortbestaan in o.m economisch opzicht. Met een energiecrisis van ongekende omvang in het verschiet is het tijd voor andere politiek. Weg van de gunslingers die vanuit de heup schietend een nieuwe wereldorde denken te kunnen forceren. Yes they can.

  Reactie door William — donderdag 5 juni 2008 @ 13.45 uur

 6. Ik wil niet over komen als “conspiracy theorist”, maar als we het verleden in acht nemen heeft Obama verdraait weinig kans om te winnen. Ik hoop het wel, maar een zwarte president? Lees het stukje van William en probeer met die lijst in gedachten jezelf er nogmaals van te overtuigen dat hij het kan worden.., en als hij het wordt hoop ik dat hij (zeer) goede bescherming heeft…

  Reactie door Rogier — donderdag 5 juni 2008 @ 14.43 uur

 7. Blijft de vraag what he can.
  Toegegeven: geen kandidaat in vele tientallen jaren geeft meer hoop op het inslaan van een andere richting. Dat is al de eerste beperking: ‘change’ kan er komen maar dat kost heel veel tijd en het begin van verandering is de gekozen koers. Maar de marges zijn smal, de echte macht is onzichtbaar en elders en sommige koersen zullen al direct niet worden toegestaan, nog voordat er enige voortgang geboekt is.
  Zie de gang van zaken rond de zionistische lobby AIPAC.
  Dan dreigt nog de mogelijke machtsgreep van de Clintons via een vice-presidentschap. Het lijkt een duivels dilemma: haar meenemen en invloed delen of zonder haar een nederlaag tegen McCain tegemoet.
  Optimisme is prima maar een gezonde dosis scepsis blijft even noodzakelijk.

  Reactie door Hermie Kreeft — donderdag 5 juni 2008 @ 14.45 uur

 8. Meen je dat Jan? Ik heb altijd in hem geloofd (klinkt bijna christelijk zo) Jammer genoeg ging mijn steun ook vanaf het begin naar Barack Obama. Als vrouw was ik graag voor Hillary geweest. Zijn ideeen en plannen liggen toch meer bij mijn eigen ideeen dan die van Hillary.

  Reactie door Marrigje — donderdag 5 juni 2008 @ 15.52 uur

 9. Barack Obama heeft het meest te danken aan zijn natuurlijke charisma. In een land als de VS wordt heel veel nagekeken op hoe iemand voorkomt en daar is hij veel beter dan de andere kandidaten. Hij spreekt ook veel onbesliste kiezers aan.
  Men is in de VS ook zat van de afstand tussen burger en (corrupte) politiek.
  Ten tweede vereenzelfigd hij de grote verandering waar een heleboel democraten naar snaken. William @5 heeft het zeer goed verwoord: in een land met sterke raciale problematiek is hij de eerste donkere kandidaat voor President.
  Ten derde is hij de amerikaanse droom zelf. Van onbekend en arm tot presidentskandidaat in korte tijd.

  Toch laten we ons niet voor de gek houden – daar waar de raciale prooblematiek een hot item is, kan zijn voordeel bij de democraten een zekere nadeel bij de uiterst conservatieve republikeinen zijn.

  Toch moeten ze inzien dat op dit moment hij de enige kans is dat de VS de verspeelde glans en populariteit in het buitenland zou kunnen doen herwinnen.

  Wordt vervolgd.

  Reactie door walking bull — donderdag 5 juni 2008 @ 15.56 uur

 10. Hermie ik heb dat vroeg in de verkiezingen ook al gezien bij de fondsenwerving. Ik houd sowieso een slag om de arm., wat dát betreft is en blijft het kiezen tussen twee typisch Amerikaanse politici. Maar ja het is ook hún land, hun bevolking, hun kiessysteem én hun hoop op enige verandering.

  Reactie door Henny — donderdag 5 juni 2008 @ 18.54 uur

 11. Yes, he can can
  He can really make it if he tries
  He can work it out

  Reactie door Wilbert — donderdag 5 juni 2008 @ 19.24 uur

 12. Beloven.

  Door haar mooie woorden begon bij mijn de Hoop te leven.
  Maar haar belofte duurde maar even
  Mijn vrouw ligt nog steeds met de buurman te kezen.

  Van verontwaardiging liet ik een scheet.
  En dacht die heeft mijn mooi beet.

  Er is maar een belofte die niet eindigt in de goot.
  Dat is de dood.

  Reactie door De Hakker — donderdag 5 juni 2008 @ 23.15 uur

 13. Ik was voor Hillary Clinton, omdat ik vind haar kortom een PRACHIG DAME. Hillary Clinton is meer gericht op de werkelijkheid van de zaken.

  Als ik naar de situatie in Nederland kijk, dan vind ik Obama en Hillary ongeacht hun toekomstige rollen in de politiek, toch fantastisch. Nederland is slaapland, geen politiekenergie, geen daadkracht geen democratie. Nederland heeft veel gebakken lucht voor politiek en voor verandering.

  Hoeveel ik besef dat democratie een show is, is die Amerikaanse democratie toch een mooiere en meer spanend show. Haagse en ook de lokale politiekshow zijn toch om te huilen. Ook de verkiezingen in dit land trouwens.

  Twee momenten in de Amerikaanse verkiezingen waren heel mooi; 1- alle die Blanke Iowa boeren die ondanks het koud en lange afstanden, gingen toch naar het stembossen om op Obama te stemmen. 2- De doorzettingsvermogen van de echte Iron lady Hillary Clinton. Hillary Clinton combineert ouderwetse loyaliteit met moderne emancipatie, klasse met beide voeten op de arbeiders grond, ambitie met strategie. Waarom had ze eerder moeten stoppen? Ze had toch de meeste stemmen gewonnen. Ik vond het juist goed dat ze vocht gewoon door tot het einde. Ze gaf niet zomaar op.

  De verandering in Nederland gaat nog eeuwen duren. Kijk niet naar de glossy bovenkant(idol show), de onderkant is toch hokjes en zuil denkend en handelend. Dat is gewoon diep geworteld in de Nederlandse cultuur(eigen zakkenvullen eerst)laat maar “eerli?jk” zijn. Met een Nee, kom je in Nederland niet ver. Als je ja knikt mag je de spel meespelen. Vooral als een allochtoon moet je je mond houden en de beleid van de anderen, blindelings en slaafs uitvoeren. Kijk bijvoorbeeld naar Abutaleb(een uitverkochte ziel).

  De ‘nee’ voor de veranderingsstem van de oppositie in dit land is ook verwaarloosd en verwaterd. Paard achter de wagon voor politiekbedrijf. Zegt dat iets over ons als een hokjes en moderne samenleving

  Reactie door khosrow — donderdag 5 juni 2008 @ 23.58 uur

 14. Barack Obama heeft niet gewonnen op zwart, maar op zijn formidabele brein. Blijkbaar groeit Amerika wat op en de vraag blijft: verdient dit volk zo’n man?
  Zeer zuinig moet ‘de Amerikaan’ op Barack zijn, want een dergelijk charisma komt maar eens in de paar eeuwen voor. Van binnen en van buiten getuigt hij van schoonheid; er zit niets vals in zijn trekken, niets dubieus in zijn blik. Hij is straight en oké en hiermee werd hij ook ONZE verkiezing. Het is HIER wel degelijk van belang wat zich DAAR afspeelt. Het Bushtijdperk werd ons land fataal. En bondgenoot Balkenende met stroman Verhagen moesten zich doodschamen om vooraan te staan in de Bushaanbidding.
  Wat een mentaliteit! Straks kruipen ze weer voor Obama… De lafbekken trappen op het volk en buigen voor de ‘baas’.

  Wat te doen? Met Hillary ( en Bill) of zonder? Voor old-democratie met, maar voor CHANGE-democratie zonder.
  Diep in mijn hart hoop ik op zonder. Ik houd nu eenmaal van helden!
  Het is juist die verdomde diplomatie die ons land om zeep helpt!
  Go for it, Obama! Because you can!!

  Reactie door Gloria — vrijdag 6 juni 2008 @ 2.37 uur

 15. Voor Barack Obama heb ik van begin af aan de meeste sympathie gehad. Maar aanvankelijk was ik van mening, dat Hillary Clinton toch het sterkste zou zijn in het moddergevecht tegen een Republikeinse presidentskandidaat. Daarvan ben ik in februari teruggekomen. Obama is gebleken een zeer sterke campagnevoerder en redenaar te zijn. En voor Amerikaanse begrippen aardig progressieve ideeen te hebben. Zijn zg. “gebrek aan ervaring” (welke precies is relevant?) snijdt geen hout; als hij in januari 2009 zal worden beedigd is hij ouder dan J.F. Kennedy in 1960 was.
  Hillary Clinton is flink naar rechts opgeschoven en heeft een overmoedige campagne gevoerd, waarbij leugens zijn gedebiteerd en ten opzichte van Obama nogal eens onder de gordel is gewerkt. Het is een duivels dilemma of Obama haar als vice-presidentskandidaat zou moeten accepteren. (Voordeel: bepaalde belangrijke kiezersaanhang, nadelen: “oude politiek” en Bill als aanhangsel).

  We moeten niet de illusie koesteren dat de VS, het centrum van kapitalisme, een totaal andere politiek zal gaan voeren. En Obama’s standpunt over Jeruzalem als ongedeelde hoofdstad van de Joodse staat Israel geeft weinig hoop voor de Palestijnen. Maar een zekere verandering in gunstige zin zal ongetwijfeld komen…..ALS Obama president wordt.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 6 juni 2008 @ 3.18 uur

 16. Of Obama misschien ook?http://nl.youtube.com/watch?v=pvqfx_P4vYA&feature=related

  Reactie door Tom — vrijdag 6 juni 2008 @ 5.54 uur

 17. Gloria.
  Je loopt weer voor de fanfare uit.Alles
  wat die gasten zeggen/beweren,etc. komt uit de koker van hun spindocters,kijk maar naar onze schertspremier ,je kunt toch niet met droge ogen beweren dat “onze” immer reizende “premier” een “brein” heeft zijn “brein” en zelfs zijn grijnslach komt van zijn ook immer lachende miskleun de Vries,die als dank een functie heeft gekregen in de beerput die regering Balkenende heet.
  Onze grote vriend Obama heeft wel de stemmen toegezegd gekregen maar straks…
  …als de supergedelegeerden in achterafkamertjes,hun zegje mogen plegen,er zal achter de schermen van de “democraten ” nog wel e.e.a. gezegd worden dan kan er nog van alles gebeuren
  want neem van ons aan dat Bill de pijper
  niet stil heeft gezeten en zijn politieke vriendjes heeft bewerkt.
  Democratie…..praat me er niet van.
  Wij leven ook in een “democratie” die met
  hoedje wip is samengesteld.
  Wat wel is,Gloria,onze “M.P.” krijgt er zijn eerste zwarte vriend bij,of Obama daar blij moet zijn, Obama weet wel dat als je een Nederlandse Cristen “democraat” een hand geeft je vingers moet natellen.
  Afsluitend,Gloria,wie er president van de states wordt interesseert ons eigenlijk
  geen sodemieter.
  Enorm prettig week-end.

  Reactie door Henk c.s. — vrijdag 6 juni 2008 @ 9.01 uur

 18. @17: Dat het “ons” geen sodemieter interesseert wie president van de USA wordt geldt in elk geval niet voor mij persoonlijk. Ik beschouw de verkiezing van een “zwarte” president in een land als Amerika van de allerhoogste orde. Een gebeurtenis waarvan het belang van onschatbare waarde en betekenis zal blijken te zijn. Uiteraard zal ook Obama zijn ideeën over klimaatbeheersing, algemene gezondheidszorg, achterstandsgroepen, pedagogische uitgangspunten, raciale kwesties, wapenbeheersing enz.enz nog waar moeten maken. Ik heb speeches van Obama gehoord en gezien waar hij geen spindocter voor nodig had, maar die miljoenen Amerikanen, blank en niet blank, enorm hebben geïnspireerd. Er is enige kennis van de Amerikaanse maatschappelijke en sociale verhoudingen nodig om de betekenis van de keuze voor een “zwarte” kandidaat/ president naar waarde te kunnen schatten.

  Reactie door William — vrijdag 6 juni 2008 @ 13.56 uur

 19. Ik ben erg blij dat Obama van Clinton heeft gewonnen, vond zijn speech waarin hij de kandidatuur opeiste indrukwekkend, maar ik ben bang dat hij geen schijn van kans heeft van McCain te winnen. Het gaat er in de VS niet om wie de meeste stemmen krijgt, maar wie uiteindelijk de meeste kiesmannen weet te winnen. Een Obama die in de grote staten als California, Florida en Texas niet kan winnen van Clinton, gaat dat ook niet van McCain (de veilige, conservatieve keus) doen. Zonder dit soort staten kun je het schudden. Ik hoop van harte dat het anders uit gaat pakken.

  Reactie door Rogier — vrijdag 6 juni 2008 @ 14.29 uur

 20. Het is voor het eerst dat ik er aan denk ooit eens in de VS op vakantie te gaan… Vooropgesteld dat Obama dan president is.

  Reactie door Joop Schouten — vrijdag 6 juni 2008 @ 16.40 uur

 21. Beste mensen, veronderstel dat Barack Obama het redt tegen McCain, wat wij nog moeten afwachten en Hillary Clinton wordt vice president. Dan kon het best aan de orde komen wat Hermie Kreeft in @7 stelt.
  Men moet niet vergeten, de States of America is kampioen in het abknallen van presidenten en zwarte dominees.
  Hitler had zijn untermenschen en de US kent het gevaar van overheersing door zwarte mensen.
  Letwel er is een heel grote groep Amerikanen, die dat niet accepteren. Dus in het land van cowboys waar vele mensen een wapen bezitten zou ik als een gekleurde Amerikaan mij niet veilig voelen.
  Ik heb bewondering voor Barack dat hij het aangedurfd heeft. Klasse heeft die man.

  Reactie door olle Henk — vrijdag 6 juni 2008 @ 16.40 uur

 22. Barack zal bij velen emoties losmaken terugdenkend aan Maarten Luther King ,En ongetwijfeld zal de man politieke kwaliteiten hebben.
  Toch vind ik de verkiezingen in de US een toonbeeld van kapitalisme ,een democratie die gekocht word door belanghebbenden.

  Reactie door che — vrijdag 6 juni 2008 @ 20.04 uur

 23. @18 William.
  Het moet mij van het hart dat je 17@ niet begrepen hebt.Het is niet de vraag of er een zwarte president wordt, het issue was of onze grote vriend Obama zelf de speeches heeft verzorgt, onze vraag is, hoe kan William ZIEN en HOREN ,aan deze zijde van het waterfront,dat Obama,met alle respect,ZELF zijn speeches heeft geschreven,dan moet je toch een soort Jomanda zijn.William de candidaten daar hebben niet voor niets zoveel poen nodig,die poen is om zijn public relations dus zijn spindoctors te betalen.Er is heus geen kennis van de Amerikaanse maatschappelijke en sociale verhouding
  nodig,etc.etc.
  Als je zoals jij claimt dat je op de hoogte bent van de Amerikaanse geschiedenis
  dan zou je toch moeten weten hoe er in dat Democratische land gesjoemeld wordt met stemmen etc.(Brother Bush in Florida?)
  Helaas moeten wij constateren dat je niet weet hoe het in sommige “democratien”
  tewerk gaat.
  Jij zegt dat het belangrijk is om een zwarte president te hebben,het vrouwvolk in de states vinden dat Hillary een puike president zal zijn.
  William het is niet de President die de dienst uitmaakt maar de partij.De president is de mouthpiece van de partij.
  Wij blijven zeggen dat het ons geen sodemieter interesseert wie de president van the states wordt.Wij hebben onze handen al vol aan onze eigen “minister president”
  Deze speech is zelf geschreven en eindigt door U en de Uwen een prettig week-end te wensen.

  Reactie door Joop1 — vrijdag 6 juni 2008 @ 21.23 uur

 24. Ik hoop alleen dat de verkiezingen niet (weer?) ‘gewonnen’ worden door de Republikeinen door het kraken van de stemcomputers die daar gebruikt worden. Waarschijnlijk hebben ze dat vorige keer ook al geflikt (het verschil tussen de exit-polls en de uiteindelijke uitslag van de verkiezingen is nog nooit zo groot geweest als toen. Dat probleempje is opgelost door voortaan exit-polls maar te verbieden!). De Diebold stemcomputers die in veel staten gebruikt worden zijn gemaakt door een dikke vriend van Bush die voor de vorige verkiezingen al verklaard heeft dat hij ervoor zou zorgen dat Bush de stemmen van een aantal belangrijke staten zou krijgen. De computers zijn ook zo gemaakt dat ze uiterst eenvoudig te kraken zijn, zonder sporen achter te laten. Even een paar procentjes hier erbij (Reps) en daar eraf (Dems) en…..weer een Republikein als president!

  Hopelijk wint Obama, maar ik zie dat corrupte zootje Republikeinen er echt wel voor aan om de boel (weer?) te belazeren.

  Reactie door A. van Lieshout — vrijdag 6 juni 2008 @ 23.08 uur

 25. Nou Jan het verbaasd me dat je dat niet had verwacht. De media (CNN voorop) hebben deze voorgeselecteerde CFR kandidaat van begin af aan bevoordeeld.

  In tegenstelling tot andere kandidaten, zoals Ron Paul of Dennis Kuchinich, welke helaas zelfs in de poll op de SP site ontbraken (‘t is maar een poll natuurlijk…)

  Obama of McCain: het maakt niets uit: het is dezelfde club die feitelijk de macht heeft. Follow the money…

  Reactie door HouNouTochOp — zaterdag 7 juni 2008 @ 10.45 uur