Zomaar wat cijfers…

Militaire uitgaven wereldwijd 2007: 1339 miljard dollar

Het is een:
Stijging ten opzichte van 2006 van 6%
Stijging ten opzichte van 1998 van 45%

Uitgaven aan ontwikkelingshulp wereldwijd: 103,7 miljard dollar.
In 2006 was dit 103,9 miljard dollar.

Amerika nam het grootste deel van militaire uitgaven voor haar rekening, 45 procent – 547 miljard dollar. Het waren de grootste defensieuitgaven van de VS sinds de tweede wereldoorlog. 21,8 miljard dollar werd uitgegeven aan ontwikkelingshulp, een daling van 9,9% ten opzichte van 2006.

1339 miljard dollar staat gelijk aan 202 dollar per persoon op de wereld per jaar – of ook wel 0,55 dollarcent per dag.

Het aantal mensen dat moet leven van minder dan 1 dollar per dag wordt geschat op 1 miljard.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 09 juni 2008 :: 18.48 uur

21 Comments

21 reacties

 1. ONDERZOEK:‘VREDESVOORLICHTING IN SOAPSERIES BIJZONDER EFFECTIEF’

  Geweld vermindert sterk door daarover positieve boodschappen te verwerken in soapseries. Ook de wereldberoemde professor Albert Bandura heeft dat uigebreid aangetoond. (Zie weblink onderaan.)

  Oorlogen kunnen sterk verminderen via vredesonderwijs verwerkt in speelfilms en amusementsprogramma’s op radio en tv. In alle nieuwe mediaproducties moet idealiter wereldwijd verplicht een heel bescheiden positieve boodschap worden verwerkt op het gebied van vrede. De VN moet dat nastreven. Besteed ons defensiebudget voor driekwart hieraan.

  In die amusementsproducties moeten technieken worden geleerd over morele bewustwording, vreedzaamheid. Over effectief empathisch luisteren, logisch redeneren in discussies, geweldloos onderhandelen, genereren van creatieve win-winoplossingen, deëscalatie, constructief omgaan met frustatie en preventie en vermindering van emotionele en gedragsproblemen.

  ONDERZOEK NAAR VOORLICHTING IN SOAPSERIES
  Engelstalige Google-zoekactie over onderzoek naar effecten van voorlichting in soapseries:
  http://scholar.google.com/scholar?num=100&hl=en&lr=&scoring=r&q=Bandura+research+%22soap+operas%22++behavior+influence+%22entertainment+education%22&as_ylo=2003&btnG=Search

  Reactie door Jaap Veldkamp — maandag 9 juni 2008 @ 19.47 uur

 2. Ach, als al dat geld nu eens gestoken werd in hulpprogramma’s, microkredieten, vaccinaties, scholing, ziekenhuizen, agrarische voorlichting, voorbehoedmiddelen, anti-aidsprogramma’s etc. etc. etc.
  Als…
  Durf te dromen, durf te vechten, maar dan zonder al die wapens voor een beter wereld !

  Reactie door simbro — maandag 9 juni 2008 @ 20.10 uur

 3. Ik weet wel dat christenen zo langzamerhand overal in het verdomhoekje zitten (voor een groot deel van hen terecht…) maar ik wil desondanks een nieuwtestamentische uitspraak citeren:
  “… en zij zullen hun zwaarden omsmeden tot snoeimessen en zij zullen de oorlog niet meer leren…”

  Dit citaat komt uit een beschrijving van een toekomstige, vredige en ook in andere opzichten vreugdevollere wereld, waarin mensen duidelijk hun onvolmaaktheid en de daaruit voortkomende talloze en wereldontwrichtende onhebbelijkheden hebben afgeworpen.

  Naïef…en “ongelooflijk”…? :
  Ik geloof graag en rotsvast in zulke “naïviteit”, mede doordat tot nu toe niemand mij zelfs maar 1 aannemelijk, door mensen bedacht, AANVAARD en werkbaar alternatief heeft laten zien…(want, die onhebbelijke onvolmaaktheid…) en ik heb o.a. hierover en over alle daarmee samenhangende dingen en zaken echt wel grondig nagedacht.
  Als alsnog een menselijk genie(??..!) opstaat die beweert dat zulks wel kan is, is dat logisch tegenstrijdig met de aanname van die klaarblijkelijke en dus onbetwistbare onvolmaaktheid en de onvermijdelijke gevolgen daarvan voor de conclusie die een vraag als: ”kan de wereld zonder oorlog…?” (NEE dus!) zal opleveren…
  … Zeker als je natuurlijk ook nog bedenkt dat die onvolmaaktheid zich miljardvoudig laat gelden. (Huidige wereldbevolking: ca. 6,5 miljard mensen, volgens recente schattingen)

  Als je inmiddels 61 bent, mag je dat ook wel zeggen, dacht ik….

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 9 juni 2008 @ 20.16 uur

 4. Oke,leuk factuurtje maar wat kunnen wij hier daar nou aan doen c.q.veranderen.We kunnen het voor kennisgeving aannemen maar verder niets,ja ons kwaad maken.Wij stemmen al ruim zeventig jaar op rood,sinds de SP bestaat op fel rood.We hebben jullie in het parlement kunnen krijgen dus zouden jullie er eindelijk eens wat aan moeten doen,is het nou niet mogelijk om de oppostie wat meer kloten te geven, er moet toch ergens een heel klein weggetje zijn om het geteisem dat in ons land verandwoordlijk is voor de uitgaven voor oorlogsmateriaal en het veelal nutteloos uitgeven van ons geld aan ontwikkelingshulp weg te krijgen???
  Allright nou komen er natuurlijk weer kritieken op dat laatste zinnetje i.z ontwikkelingshulp,wij weten zelf wel dat
  ontwikkleinghulp nodig is maar het gaat er om aan wie het gegeven wordt.
  Berichtjes prima maar daden lijken ons belangrijker.
  Dus poten in de modder en er tegen aan.

  Reactie door Henk c.s. — maandag 9 juni 2008 @ 20.28 uur

 5. Wie kan daar nu niet achter staan? Ja, ik weet wel een aantal namen te bedenken, maar dat is weer een ander verhaal. Dit is gewoon een goed en strak plan!

  Reactie door Burger 0 — maandag 9 juni 2008 @ 22.11 uur

 6. Hoeveel van dat geld is er zinloos uitgegeven? ..99% ?
  Kan me wel voorstellen dat een deel van die militaire uitgaven zinvol zijn geweest.
  Bijvoorbeeld de inzet van vredestroepen onder VN-mandaat,of reddingsdiensten van defensie wereldwijd.
  Anderzijds ,hoeveel van het ontwikkelingsgeld is uiteindelijk in verkeerde handen gekomen?

  Bezint,eer ge begint.

  Reactie door taardje — maandag 9 juni 2008 @ 23.56 uur

 7. @ Harrieke:
  Wat u noemt is een hoopgevende, prachtige voorspelling uit het boek Micha (4:3) en dat staat in het oude testament!
  Maar waar het om gaat is natuurlijk dat oorlogje voeren belangrijker blijkt te zijn dat zorg om mede-aardbewoners in nood.

  dagobert

  Reactie door dagobert — maandag 9 juni 2008 @ 23.56 uur

 8. Ik weet nog niet hoe precies te omschrijven wat de bedoeling is van de militaire uitgaven in cijfers tot uitdrukking te brengen is.
  Niemand is voor oorlog, niemand is voor geweld, maar het overkomt ons allemaal een keer.
  Wij kennen de periode van het gebroken geweertje en hoe wij de tweede wereld oorlog moesten meemaken. Hoe wij bevrijd werden door vreemde legers. Goed ik was ook militair, ik was bij het Korps Commando Troepen, ik ben vrijwillig uitgezonden.
  Als ik terug kijk, heeft het niets te maken met vrede, maar je was een onderdeel van het systeem.
  Dat system is niet anders dan het behouden van macht. Wie zei ook weer daar in de USSR heerst een verdervelijk systeem, maar zij hebben wel de tweede wereld oorlog gewonnen.
  Het winnen van een oorlog wilt niet zeggen dat je de machtigste bent, er zijn zoveel oorlogen gewonnen en verloren. Het zijn de idioten die ten strijden trekken om hun Heer en Meester te dienen daar zij niets bezitten.

  Reactie door olle Henk — dinsdag 10 juni 2008 @ 0.28 uur

 9. Natuurlijk, iedereen een auto, een plasmascherm, noem maar op en het volgende probleem doemt al op. Er zijn wel andere maatregelen nodig, dan enkel geen munitie meer gebruiken. We geven iedereen die 202 dollar per jaar en wat dan? Hallo Jan, een te simpele suggestie, dollars kun je niet eten of simpelweg omzetten in goederen. Van de gelden b.v. van de woningbouwverenigingen naar de prachtwijken blijkt minimaal 50% onderweg te verdampen. En dat zijn dan hoofdzakelijk salarissen voor mensen die dit moeten regelen en ook moeten eten. Militaire uitgaven bestaan dan ook voor een heeeeeel groot deel uit salarissen en pensioenen.
  En een vergelijking met ontwikkelingshulp of een suggestie daartoe kan natuurlijk helemaal niet. Het één heeft niets met het andere te maken. In deze kolommen lees ik altijd dat onze defensiegelden aangewend moeten worden om onze bejaarden beter te kunnen verzorgen, de zieltogenden een hogere uitkering moeten geven, etc, etc.
  In andere staten is het niet anders. Dus dat beetje wat overblijft, kan helemaal niet aangewend worden voor het doek wat gesuggereerd wordt.

  Reactie door Johan — dinsdag 10 juni 2008 @ 2.32 uur

 10. Harrie, het heeft alles te maken met die verdomde Big Bang die zomaar plotsklaps gedreven door toeval het heelal ontvouwde en waar alles toevalligerwijze op z’n pootjes terecht kwam. Aldus de toevallige mens… en zo geschiede naar zijn wil.
  Tenslotte leef je toevallig maar 1x, dus dat wordt toevallig pakken wat je pakken kunt. Hierbij toevallig volkomen veronachtzamen dat miljarden mensen toevallig ook maar 1x leven… So what!

  MET God kan er natuurlijk geen sprake zijn van neoliberalisme. ZONDER God kan ik mij evenmin voorstellen dat je de zakken vult ten koste van noodlijdende medemensen en uniform optrekt om doden te scoren.
  Er moet iets anders gaande zijn… er moet iets of iemand zijn die de mens op het verkeerde been zet en in slaap sust met een verdoofd geweten. Maar over dat iets of die iemand wil bijna niemand horen… zo gedreven om op eigen toevallige benen te staan, zakt de mens steeds verder door de poten om tenslotte door het stof te kruipen voor die geniepige geldgod die zich verschuilt in de krochten van de geest.

  NIET TOEVALLIG kan dit kabinet ondermeer regeren op het toevalsdenken van ondergesocialiseerde atheïsten en bovendanige agnostici. Die zitten niet bij de SP uiteraard.
  Het CDA en haar achterban geloven het wel. Zij lappen God aan hun doordeweekse laars en huren de zondagse C in voor de aflaat.
  Deze ‘geur van heiligheid’ is de beerput waarin wij verplicht zijn te waden, omdat de ‘gelovigen’ het met de mammon doen en de ongelovigen toevallig ook!
  En zo geschiede… naar de neowil van de vrijheidslievende onderdrukkers die de toekomst kromregeren door HIER EN NU de geschiedenis kapitaal te misvormen.
  Lieve Harrie, geef toe! DAN kan je maar beter met God in het ‘verdomhoekje’ zitten. Vooralsnog…

  Reactie door Gloria — dinsdag 10 juni 2008 @ 2.55 uur

 11. We draaien te lang mee, als oude man van 58…De Warindustry draait op volle toeren. Was het niet in Korea, Vietnam en weet ik niet waar! Nu weer Irak, Afghanistan en in Soedan en Congo.
  De ene ellende na de andere. Vreemd… dat ook Nederland er menig graantje van mee plukt.
  Een grote bek opentrekken, as Dutch government, over “peace man” maar als geen ander poen opstrijken als er wapens verkocht kunnen worden!

  Reactie door Babyboomer — dinsdag 10 juni 2008 @ 3.27 uur

 12. @3 Harrie,
  “Als je inmiddels 61 bent, mag je dat ook wel zeggen, dacht ik….”
  Ik ben ook van het zelfde bouwjaar maar “oud” zijn op zich is geen verdienste. De manier waarop misschien wel. ( in een volle bus sta ik op voor ouwetjes)

  Buiten wat schermutselingen vroeger in mijn jeugd, heb ik nog nooit gevochten en zeker nog nooit een wapen ter hand genomen. Soms worstel ik met de vraag: horen wij bij de goeie of bij de slechte. Als ik zie hoe de connecties liggen tussen onze regering Balkenende en zijn vrienden zoals Karzai, Bush en andere oliedollar aanbidders, Bilderbergerse figuren, heb ik daar geen goed gevoel over. Als je kijkt naar de oorzaak van oorlogen heeft dat altijd te maken met religie en/of machtsuitbreiding. Nederland zelf is er niet vies van om een graantje mee te pikken op het gebied van wapenhandel. De “masters of war” (B. Dylan) maken gouden tijden door.

  Met pacifistische groet,
  Bert.
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Bert Vanderslagmulders — dinsdag 10 juni 2008 @ 6.41 uur

 13. Ik ben het wel eens met Jaap Veldkamp dat er een totale mentaliteitsverandering moet komen en dat je dat inderdaad kunt bewerkstelligen door films en boeken.Op scholen de aanzet geven en op de televisie en in bibliotheken de boel voortzetten.
  Jongeren moeten weer idealen hebben ipv achter hypes aanlopen.
  en om de misdadige regeringsleiders weg te krijgen, nlijft er niet anders op dan het oude concept Burgerlijke Ongehoorzaamheid – Non-Koöperatie BONK van stal te halen.
  Passief verzet ,waar maar mogelijk. “Stel je voor en het wordt oorlog en we gaan er niet naar toe”.De mooiste poster ooit.
  Maar zolang het grootste deel van de Kamer daar zit voor eigen gewin en positie.
  En, zoals uit Nova bleek, alleen de SP vragen stelt over de Bilderberg, juist die plekken waar oorlog wordt voorbereid, en je dan hoort dat de andere partijen daar behoedzaam omheen lopen omdat de “koningin” daar komt!
  Niet duidelijker kan worden aangetoond dat we in elk geval
  NIET in een democratie leven.

  “Stel je voor, we hebben een koningshuis en we zien het niet staan”
  dat moet allereerst worden geregeld, want anders durven Kamerleden kennelijk niets te zeggen.

  Reactie door anne hilverda — dinsdag 10 juni 2008 @ 8.55 uur

 14. Harrieke @3
  “En zij zullen de zwaarden omsmeden tot snoeimessen(kapmessen)” en zij zullen de oorlog niet meer leren,” einde citaat.
  Inderdaad,Harrie,die mafkezen in Afrika,Somalie,Uganda,Zimbabwe,etc.etc. hebben netjes naar God/Jova/Juva geluisterd en de zwaarden omgesmeed tot kapmessen,jouw bijbel blijkt dus een boek
  voor klussers te zijn,inderdaad noemt men daar de strijd geen oorlog maar “ärmpie kappen” of “beentje houwen”.
  Harrieke, mogelijk zou jij of Gloria eens
  aan God kunnen vragen iets aan die #$%zooi te doen en als je toch bezig bent vraag dan als lid van onze partij om wat meer
  oppositie te gaan voeren.Harrie voordat men
  denkt dat wij hele volksdelen met opgemeld postje willen beledigen het volgende.
  Toen jij nog vloeibaar was kwam ik op mijn
  eerste reis (1946)in een CHristelijk zeemanshuis in Hoboken(NewYork) op een muur stond; WE ARE NOT ALLOWED TO BLAME GOD BUT TO QUESTION GOD” vinden wij een mooie.
  Harrie om in stijl te blijven God Bless you and all of you!

  Reactie door Joop1 — dinsdag 10 juni 2008 @ 9.50 uur

 15. Het systeem is niets anders dan het behouden van macht zegt olle Henk. En het gaat ook niet om het winnen van een oorlog. De werkelijke macht zit in het in stand houden van oorlog. Het is een machtsmiddel, oorlogen beeindigen is het opgeven van die macht. Ik denk dat iedereen ergens in zijn/haar achterhoofd wel weet wat hier aan de hand is. Het gehele plaatje is echter te angstaanjagend om het te benoemen. De oorlog creeert geen macht, de macht creeert, geheel bewust, de oorlog.

  Reactie door J Vrolijk — dinsdag 10 juni 2008 @ 9.51 uur

 16. @7
  Helaas komen al die voorspellingen nooit uit hoe prachtig ze ook zijn.
  Althans we zij toch al wat jaartjes verder en tot nu komt het over als een sprookje.
  …………………..
  De natuur bestaat uit oorlog, de mieren voeren oorlogen de bijen voeren oorlog enz.
  Is maar de vraag willen we met knuppels de hersens in elkaar geslagen worden of geven we de voorkeur door een rond vliegende kruisraket uiteen gereten te worden.
  Want dat betekent het natuurlijk wel, geen geld meer voor oorlogstuig wil niet zeggen dat er geen oorlog meer komt.
  In mijn ogen is dit vechten tegen de bierkaai, mensen willen nu eenmaal oorlog voeren, de hoeveelheid hersens heeft er niet zoveel mee te maken, mieren en bijen hebben ook maar weinig hersens.
  Het is een natuurlijk gegeven en tegen de natuur is niet te vechten.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 10 juni 2008 @ 9.59 uur

 17. En dat is dus precies hoe ziek onze kapitalistische samenleving in elkaar zit. Bah. Ik zie niet in hoe wij als SP alleen daar verandering in kunnen brengen. Wat mij betreft wordt het tijd voor een brede internationale beweging die naar een samenleving wil waarin alle mensen centraal staan, waarin we alle middelen eerlijk delen, en waarin mensen door hebben dat we, al zijn er verschillen, allemaal ongeveer hetzelfde nastreven. Waar ter wereld je ook leeft.

  En als ik erover nadenk krijg ik steeds meer het idee dat ontzettend veel mensen iets anders willen.Gaan we t doen??

  Rob

  Reactie door Rob — dinsdag 10 juni 2008 @ 10.06 uur

 18. Ik moest bijna kotsen, toen ik in mijn stamkroeg in de krant keek, en daar een foto zag van de “Heer” Balkenende en zijn afgod: de wereldmisdadiger Bush.

  En dat kwam niet door wat ik had gedronken. Want ik moest de eerste consumptie nog bestellen.
  Ik vond het een walglijke afbeelding.
  Stinkend fascisme, droop van de smoelen van die twee oorloghufters af.

  Autobussen en vrachtwagens, die werpen momenteel op veel plaatsen blokkades op, zodat er geen goederen kunnen worden geleverd. En waardoor het economische en het sociale leven in de soep kan lopen.

  Het zou een hele goede daad zijn, wanneer dat zou worden gedaan bij Nederlandse wapenfabrieken en hun toeleveranciers.

  En mensen die er werken, die zou men op een zwarte lijst kunnen zetten, om hen hun leven te kunnen bemoeilijken.

  Wie te lang of verkeerd ergens zijn auto parkeert, die krijgt een boete.

  Maar het tuig, dat afhankelijk is van de wapenindustrie van Nederland BV, dat heeft een vrijbrief om wereldwijd moord doodslag, verwoesting en ander kwaad te helpen voorbereiden en aan te richten.

  En hoofdmannen en aandeelhouders in de wapenindustrie, die toch in gekkenhuizen en gevangenissen thuishoren, die zijn door de Majesteit dikwijls volgehangen met eretekens.

  Wij zouden de Majesteit die zonder twijfel veel bloedgeld bezit, en de wapenhandelaars en regeerders van Nederland BV moeten kunnen wegjagen, hen alles afpakken en daarbij een flink pak slaag mogen geven.

  Wereldwijd worden wij al heel lang geregeerd door allerlei smerig tuig.

  Omdat hun tijd bijna voorbij is, zijn zij in o.a. de EU bij elkaar gekropen, om nog een poos te kunnen parasiteren en mensen te kunnen bestelen, onderdrukken en te vermoorden.

  Groeten van Haras.

  Reactie door Haras — dinsdag 10 juni 2008 @ 10.13 uur

 19. De militaire uitgaven zijn wereldwijd EXPLOSIEF gestegen! Amerikanen afficheren Amerika altijd als wereldMACHT. De machthebbers daar gedragen zich ook zo; zij vallen onrechtmatig andere landen binnen en verkopen dat als goed voor de burgers in die landen, terwijl zij andere bedoelingen hebben die hun eigen land ten goede moeten komen. Zij hebben – hoe treurig – in hun kielzog meelopers, zoals Balkenende: kennelijk niet alleen het braafste, maar ook het domste jongetje van de klas. Macht in verkeerde handen maakt meer kapot dan de gewone burgers aller landen lief is. Toen ik las over de personeelstekorten bij Defensie in ons land was mijn eerste (gevoels)reactie: mooi, niets aan doen; gewoon inkrimpen en geld dat wij hierdoor overhouden goed besteden. Zo simpel ligt het, jammer genoeg, niet en wereldwijd zou dat natuurlijk niet veel uitmaken. Hopelijk worden door genoemde cijfers echter de ogen van sommige “blinden” geopend en kan eindelijk een definitieve, wereldwijde aanval op armoede, honger en ziekten worden ingezet: werken aan “echte” beschaving, zal ik maar zeggen. Ik zal dat niet meer meemaken; zelfs in ons kleine landje gebeurt dat nu niet, zeker niet met de mensen van dit kabinet die niet nadenken over de consequenties van hun handelen.

  Reactie door Vlammetje — dinsdag 10 juni 2008 @ 11.15 uur

 20. Typisch menselijk is de voortdurende strijd tussen goed en kwaad, liefde en haat, democratie en tirannie. Al bij Empedocles (ca. 450 v.Chr.) bestond het inzicht dat er periodes zijn waarin of de liefde of de strijd de overhand heeft. Dat geeft hoop op betere tijden maar ook vrees voor daarna toch weer een terugval. Zo is het ook steeds gegaan, sinds 1900 op globale schaal. De militaire uitgaven zijn een goede indicator dat we na een betrekkelijk vredige periode na WO II nu weer de verkeerde kant uit gaan.

  Maar er is wel een groot verschil met wat duizenden jaren geschiedenis ons leert. Er lijkt een nieuwe fase in de evolutie aangebroken waarin de technologie de biologie gaat overvleugelen. Wapens zijn niet meer een hulpmiddel waarmee de mensen elkaar te lijf gaan. De strijd wordt steeds abstracter en virtueler. Het gaat in de moderne oorlogvoering niet meer mens tegen mens maar systeem tegen systeem. De krachtigste computers worden ingezet, niet om de mensheid zelf vooruit te helpen, maar om het (demonische) systeem (kernwapens! zie hier) verder te versterken. Hoe lang houden we dat nog in de hand? Dit is het echte gevaar dat ons bedreigt en de neo’s (liberalen, conservatieven) hebben daarop geen antwoord. Zolang ‘we’ denken dat de menselijke beschaving door autonome processen gestuurd wordt en dat we tegelijk onze technologie onder controle kunnen houden zullen we onze ondergang niet tegen kunnen houden.

  Reactie door Hermie Kreeft — dinsdag 10 juni 2008 @ 12.09 uur

 21. Ik las net in de krant; dat er per jaar voor aFghanistan 550 miljoen wordt gegeven.

  Wat zou je toch mooie dingen daarvan kunnen doen hier en nu wordt het gegooit in een bodemloze put. En dan zie je Karzai weer met JP Balkenende praten. Zijn oude schoolmaatje in de VS.

  Ja mensen; ze hebben in de VS samen in de klas gezeten samen met nog een hele hoop andere wereldleiders zoals Thatcher en Brown. Gehersenspoelt in de VS voor de VS politiek.

  Kijk en let goed op: Dit verklaart een hele hoop in het bizarre devote gedrag van Balk ten aanzien van de politiek van Bush en het gelieg.

  http://exchanges.state.gov/education/ivp/alumni.htm

  En oude schoolmaatjes laten elkaar nat5uurlijk niet zomaar vallen; al heb je een hele boel Nederlanders die er anders over denken; zeg maar een meerderheid.

  Het is tijd voor de revolutie!

  Reactie door ReneR — dinsdag 10 juni 2008 @ 13.05 uur